1 Zonne-energie 3. 2 Technische analyse 4. 3 Financiële analyse 10

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Zonne-energie 3. 2 Technische analyse 4. 3 Financiële analyse 10"

Transcriptie

1 Oktober 2015

2 1 Zonne-energie 3 2 Technische analyse 4 3 Financiële analyse 10 Elektriciteitsverbruik 10 Verrekenprijs 10 Uitgangspunten 11 Resultaten business case 12 4 Conclusies en vervolg 13

3 / Wp Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten; de meeste varianten zijn circa 1,65 meter lang, 1 meter breed en wegen circa 20 kilogram. Om de stroom van zonnepanelen te kunnen gebruiken, moet deze nog wel geschikt worden gemaakt voor het elektriciteitsnet. Dit gebeurt door de omvormer, die de opgewekte gelijkspanning transformeert in bruikbare wisselspanning. Een groot zonneenergie-systeem bestaat meestal uit meerdere omvormers. Zonnepanelen werken zowel op direct licht als op indirect licht. Dit betekent dat zonnepanelen ook functioneren als het bewolkt is, maar zij leveren natuurlijk wel meer elektriciteit als de zon schijnt. Zonnepanelen zijn onderhoudsarm, stil en hebben een lange levensduur (25 jaar). De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald, in vijf jaar tijd met maar liefst bijna 75%, zoals figuur 1 laat zien. 3,00 Prijsontwikkeling kristallijne zonnepanelen 2,50 2,00 1,50 1,00 Europa China 0,50 - Figuur 1: De prijsontwikkeling van kristallijne zonnepanelen door de jaren heen.

4 De Opstandingskerk in Arnhem is gelegen aan de Rosendaalseweg 505. Het betreft een rijksmonument waarvan het hoogste dak - direct boven de kerk - in beeld is voor de plaatsing van zonnepanelen; zie figuur 2 hieronder. Doelstelling is het op jaarbasis opwekken van de hoeveelheid stroom die de Opstandingskerk zelf verbruikt (circa kwh). In dit hoofdstuk worden de technische mogelijkheden voor een zonnepanelensysteem op het dak in kwestie vastgesteld. Gekeken wordt naar de invloed van schaduwwerking en obstakels, het voorziene legplan, de locatie van de omvormer(s), de geschiktheid van de huidige elektriciteitsmeter en de voorziene kabeltracés (AC en DC). Figuur 2: Het hoger gelegen dak van de Opstandingskerk is beschikbaar voor zonnepanelen.

5 Schaduwwerking De zoninstraling is groot op het merendeel van het ovalen dak boven de kerk; zie figuur 3. Duidelijk wordt dat het lagere dak aan de noordoostzijde veel minder geschikt is voor zonnepanelen, doordat het vaak in de schaduw ligt van het hogere dak en de in het oog springende toren. Deze toren werpt ook schaduw op de (noord)oostzijde van het hogere dak, zoals goed te zien is in figuur 3. Het is raadzaam hiermee rekening te houden in het systeemontwerp. Het vermijden van schaduw is zeer belangrijk omdat schaduw op één paneel doorwerkt in de opbrengst van de hele string waarin dat paneel (in serie) geschakeld is. Figuur 3: De zoninstraling op het dak van de Opstandingskerk Dakmateriaal, obstakels en draagvermogen Het dak in kwestie is gemaakt van bitumen, wat prima is voor de toepassing van zonnepanelen, en verkeert in goede conditie. Behoudens enkele aanzekeringspunten voor de valbeveiliging, een tracé van de bliksemafleiding en een kleine schoorsteen aan de rand zijn er geen obstakels die de fysieke ruimte voor zonnepanelen inperken. Voor zonnepanelen met ballast dient het draagvermogen ten minste kg/m 2 te zijn. GAJ/VBW Architecten levert binnenkort informatie aan inzake het vrije draagvermogen van het dak.

6 Omgevingsvergunningsplicht Aangezien de Opstandingskerk een rijksmonument is, dient de realisatie van zonnepanelen vergund te worden. In dat kader is het belangrijk de zichtbaarheid van de installatie vanaf de openbare weg te reduceren. Een kleine hellingshoek van circa 10 biedt hiervoor uitkomst. Figuur 4: Voorbeeld van een oost-west-opstelling onder een hoek van 10 graden. Voorziene opstelling Gebruikelijk in Nederland is dat zonnepanelen met een zuidelijke oriëntatie worden gemonteerd, om maximale opbrengst uit een module te halen. Om op een beperkte ruimte zoveel mogelijk duurzame energie te produceren, bieden oost-west-georiënteerde systemen uitkomst (zie figuur 4). De opbrengst is dan circa 10% minder, maar er kunnen wel meer panelen worden gerealiseerd, omdat geen ruimte tussen rijen panelen hoeft te worden vrijgehouden. Concreet zijn drie opties voor het dak van de Opstandingskerk denkbaar, die in de figuren 5 t/m 7 staan afgebeeld. Figuur 5: Ontwerpvariant 1 met een oost-west-opstelling (10 graden, 132 panelen).

7 Figuur 6: Ontwerpvariant 2 met schaduwvrije zuidgerichte opstelling (10 graden, 80 panelen). Figuur 7: Ontwerpvariant 3 met zuidgerichte opstelling (10 graden, 132 panelen).

8 De verschillende layout-opties staan in tabel 1 met elkaar vergeleken. Te zien is dat variant 2 qua productie per zonnepaneel het meest voordelig is, maar dat hiermee niet voldoende stroom kan worden opgewekt om - conform de wens van de Opstandingskerk - in de gehele eigen behoefte te kunnen voorzien. Dit is te wijten aan het feit dat minder panelen (schaduwvrij) kunnen worden gerealiseerd. In variant 1 (oost/west) wordt deze doelstelling wel benaderd met 132 panelen in oost-west-opstelling. In variant 3 kunnen ook 132 zonnepanelen gerealiseerd, maar is de invloed van schaduw zeer groot. Variant 1 lijkt voor de kerk dus de beste oplossing te zijn. Uitgangspunt in alle varianten is de keuze voor zonnepanelen met een vermogen van 270 Wp per stuk, omwille van het relatief hoge paneelvermogen in combinatie met de betaalbaarheid. VARIANT 1 (OOST-WEST) VARIANT 2 (ZUID) VARIANT 3 (ZUID) Aantal zonnepanelen Vermogen per paneel Vermogen in kwp 35,64 21,60 35,64 Productie in kwh/kwp Verwachte opbrengst kwh kwh kwh Aandeel stroombehoefte Ca. 99% Ca. 67% Ca. 88% Tabel 1: Kenmerken van de verschillende ontwerpvarianten. Locatie omvormers Omvormers zetten de geproduceerde gelijkstroom vanuit de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. Via een nieuw te realiseren doorvoer in de stenen zijnkant van de toren kunnen de DC-kabels naar binnen worden geleid. In deze toren zijn diverse koele en beschikbare locaties voor de omvormers denkbaar, bijvoorbeeld helemaal op de begane grond (in de voet van de toren), maar eventueel ook hoger in de toren (direct bij de toegang naar het dak). Beneden in de toren hangt een verdeelkast, waar de AC-kabel op kan worden aangesloten, mits deze voldoende doorlaatwaarde heeft voor de variant met 132 panelen (ten minste 3 x 50 Ampère). Zo niet, dan zal alsnog een kabel naar de hoofdverdeler in de meterkast getrokken moeten worden. Figuur 8: De mogelijke locatie voor de omvormer (links) en de verdeelkast (rechts) in beeld.

9 Elektriciteitsmeter De bestaande elektriciteitsaansluiting heeft een doorlaatwaarde van 3 x 60 Ampère. Dit is voldoende voor een zonnepanelensysteem bestaande uit 132 zonnepanelen. De meter zelf is echter niet geschikt, aangezien het een analoge teller betreft met slechts twee telwerken. Netbeheerder Liander kan een geschikte meter plaatsen, in de vorm van een slimme meter of een digitale meter met vier telwerken. Dit gebeurt doorgaans kosteloos wanneer wordt aangegeven dat de wens om zonnepanelen te realiseren ten grondslag ligt aan de gewenste aanpassing. Het is raadzaam hiervoor tijdig contact op te nemen met Liander. Figuur 9: De huidige elektriciteitsmeter kan teruglevering van stroom niet registreren. Samenvatting Technisch gezien is de realisatie van een zonnepanelensysteem op het dak van de Opstandingskerk zeer reëel. Op het dak, waarvan het draagvermogen nog onbekend is, kunnen 132 zonnepanelen schaduwvrij worden opgesteld via een oost-west-opstelling; Daarmee kan de Opstandingskerk haar eigen stroombehoefte op jaarbasis nagenoeg volledig opwekken; Via de toren kunnen relatief korte en dus efficiënte kabeltracés van en naar de omvormers worden gerealiseerd (DC en AC), wat niet alleen tot weinig kabelverliezen zal leiden, maar ook vanuit het kostenoogpunt gunstig is; De elektriciteitsaansluiting ter plekke is voldoende groot voor de inpassing van het systeem. Aansluiting van de AC-kabel op een vrije drie-fasen-groep in de verdeelkast nabij de toren is het meest voor de hand liggend, mits deze verdeelkast is afgezekerd met voldoende doorlaatwaarde (ten minste 3x50 Ampere); De elektriciteitsmeter zelf dient nog wel te worden vervangen voordat het zonnepanelensysteem wordt opgeleverd.

10 Technisch gezien lijken er dus geen belemmeringen te zijn voor het realiseren van een zonnestroomsysteem op het dak van de Opstandingskerk. De vervolgvraag is logischerwijs in hoeverre een investering in een dergelijk systeem financieel gezien de moeite waard is. Elektriciteitsverbruik Een belangrijke parameter bij het vaststellen van de juiste omvang van het zonnestroomsysteem is het elektriciteitsverbruik. Het is economisch namelijk niet zinvol meer stroom op te wekken dan het eigen verbruik, vanwege de beperkte terugleververgoeding per kwh. Het stroomverbruik van de kerk is de afgelopen jaren significant teruggedrongen na de toepassing van diverse energiebesparende maatregelen. De verwachting is dat in 2015 (en de jaren daarna) het stroomverbruik neerkomt op circa kwh. Dit vormt het uitgangspunt voor de verdere berekeningen in dit hoofdstuk. JAAR STROOMVERBRUIK kwh kwh 2015 (prognose op basis van actuele meterstanden) kwh Tabel 2: Ontwikkeling van het stroomverbruik van de Opstandingskerk. Verrekenprijs Op basis van het verbruik kan ook de verrekenprijs worden vastgesteld. Dit is de gemiddelde financiële waarde van een kwh stroom die de zonnepanelen produceren. De verrekenprijs wordt voor een BTW-plichtige kleinverbruiker berekend aan de hand van het leveringstarief, de energiebelasting en de BTW. Aanname is dat energieleverancier Greenchoice de volledige zonnestroomproductie met het verbruik saldeert. Uitgangspunten verrekenprijs Verbruik In kwh Verbruik piek Verbruik dal Tarief levering Prijs per kwh Piektarief 0,0609 Daltarief 0,0458 Energiebelasting incl. Opslag Duurzame Energie Prijs per kwh kwh 0, kwh 0, kwh 0,0137 Overig Percentage Korting energiebelasting 50% BTW-tarief 21% Tabel 3: Uitgangspunten voor de verrekenprijs. Op basis van de uitgangspunten is de verrekenprijs 0,1162 inclusief BTW ( 0,0961 excl. BTW). Dit is de optelsom van de gemiddelde vermeden leveringskosten ( 0,0566), het gemiddelde energiebelastingvoordeel ( 0,0395) en de BTW.

11 Uitgangspunten Voor het berekenen van de financiële haalbaarheid zijn verder de volgende uitgangspunten gehanteerd: Uitgangspunten Aantal panelen 132 Zonnepanelen Vermogen Wp Prijs per Wp turn-key 1,12 Euro excl. BTW Totale investering Euro excl. BTW Totale investering Euro incl. BTW Levensduur zonnepanelen 25 Jaar Zonuren 850 Per jaar Productie in jaar kwh Vermogensdegradatie 0,7% Per jaar Verrekenprijs per kwh 0,0961 Euro excl. BTW per kwh Verrekenprijs per kwh 0,1162 Euro incl. BTW per kwh Inflatie 2% Per jaar Beheer en onderhoud en verzekering 1% Van de investering / jaar Reservering omvormers 1% Van de investering / jaar Rente eigen vermogen 2% Tabel 4: Overige uitgangspunten voor de business case. De turn-key-aanschafprijs betreft een inschatting van Greenspread op basis van ervaring met soortgelijke projecten. In de aanbestedingsfase wordt het exacte bedrag verder geconcretiseerd. Zonnepanelen hebben een minimale levensduur van 25 jaar. Gedurende deze periode degraderen de panelen wel; dit houdt in dat het vermogen daalt. Er wordt echter wel een opbrengstgarantie gegeven. Deze garantie houdt in dat de zonnepanelen na 25 jaar nog een bepaald percentage van hun oorspronkelijke vermogen hebben en ligt bij de meeste aanbieders op 80%. Het aantal zonuren verschilt per jaar, maar gemiddeld zijn er in Nederland ongeveer 900 tot vollasturen zon per jaar bij een zuidelijke oriëntatie. Op het dak van de kerk worden de panelen met een oost-west-oriëntatie geplaatst. We gaan daarom uit van 850 vollasturen. Zonnepanelen behoeven nauwelijks onderhoud, het is hooguit nodig de panelen eens per jaar schoon te maken. De levensduur van de omvormer is circa tien tot vijftien jaar. In de exploitatieperiode moet de omvormer daarom één of twee keer worden vervangen. Voor beheer, onderhoud, verzekeringen en de omvormervervanging de wordt jaarlijks een bedrag ter hoogte van 2% van de investering gereserveerd. In de berekeningen is uitgegaan van financiering door de kerk zelf, met eigen vermogen. Het rendement op de investering wordt vergeleken met het rendement dat zij zou kunnen krijgen als het geld op een spaarrekening wordt gezet tegen 2% rente. Uitgangspunt is dat de salderingsregeling van toepassing blijft voor partijen die voor 2020 in zonnepanelen hebben geïnvesteerd. Minister Kamp heeft aangegeven de regeling in 2017 te willen evalueren en mogelijk vanaf 2020 aan te passen.

12 Resultaten business case Wanneer de Opstandingskerk besluit zelf te investeren in zonnepanelen op de locatie aan de Rosendaalseweg 505 (met eigen vermogen) zijn de financiële resultaten (voor belasting) als volgt: Terugverdientijd: 15,4 jaar Projectrendement: 4,7% Netto contante waarde: De terugverdientijd is relatief lang door de energiebelastingteruggave en het feit dat de kerk als kleinverbruiker geen subsidiemogelijkheden kan benutten. Het systeem heeft echter een levensduur van ten minste 25 jaar en rekening houdend met alle exploitatielasten is het projectrendement circa 5%. Het is dus voor de kerk nog steeds interessanter om het geld in zonnepanelen te investeren dan het op de bank te laten staan. Om die reden is de netto contante waarde van de investering ook ruim positief. Onderstaande afbeelding geeft de totale kasstroomontwikkeling - op basis van alle toegelichte uitgangspunten - grafisch weer Kasstroomontwikkeling eigen investering Kasstroomontwikkeling inclusief BTW Cumulatieve kasstroom inclusief BTW NCW WACC 2% Figuur 10: De kasstroomontwikkeling (incl. BTW) bij een investering in 132 zonnepanelen.

13 De Opstandingskerk in Arnhem wil graag met behulp van zonnepanelen voorzien in haar eigen stroombehoefte. Het dak biedt - onder voorbehoud van voldoende draagvermogen - voldoende fysieke ruimte om het hiervoor benodigde zonne-energie-vermogen te kunnen realiseren, maar de aanwezigheid van de hoge toren perkt het netto beschikbare schaduwvrije oppervlak significant in. Vastgesteld is dat een oost-west-opstelling van 132 panelen optimaal is. Een dergelijk systeem levert jaarlijks naar verwachting circa kwh duurzame elektriciteit op, wat nagenoeg overeenkomt met het eigen verbruik. Via de toren kunnen relatief korte en dus efficiënte kabeltracés van en naar de omvormers worden gerealiseerd (DC en AC), wat niet alleen tot weinig kabelverliezen zal leiden, maar ook vanuit het kostenoogpunt gunstig is. De elektriciteitsaansluiting ter plekke is voldoende groot voor de inpassing van het systeem. Aansluiting van de AC-kabel op een vrije drie-fasen-groep in de verdeelkast nabij de toren is het meest voor de hand liggend, mits deze verdeelkast is afgezekerd met voldoende doorlaatwaarde (ten minste 3x50 Ampere). De elektriciteitsmeter zelf dient nog wel te worden vervangen voordat het zonnepanelensysteem wordt opgeleverd. Wanneer de Opstandingskerk besluit zelf te investeren in zonnepanelen op de locatie aan de Rosendaalseweg 505 (met eigen vermogen) zijn de financiële resultaten (voor belasting) als volgt: Terugverdientijd: 15,4 jaar Projectrendement: 4,7% Netto contante waarde: Naast een groot maatschappelijk rendement is dus ook een financieel rendement mogelijk. Het rendement zal in de praktijk minder gunstig uitkomen wanneer de salderingsregeling wordt aangepast en de nieuwe situatie ook geldt voor partijen die reeds in zonnepanelen hebben geïnvesteerd. Nu duidelijk is wat de technische en financiële mogelijkheden zijn voor de realisatie van een zonnepanelensysteem dient in de eerste plaats informatie over het draagvermogen achterhaald te worden. Vervolgens kan op basis van het voorziene ontwerp een omgevingsvergunningaanvraag worden ingediend. Na het verkrijgen van de vergunning kan een uitvraag voor de turn-key-realisatie van het zonnepanelensysteem worden uitgezet bij marktpartijen. Na de selectie van de partij met de beste prijs-kwaliteit-verhouding kan tot uitvoering worden overgegaan.

14 Utrechtseweg 310 / H AR Arnhem (085) info@greenspread.nl greenspread.nl realising sustainable connections

QuickScan Zon-PV. Technische analyse Deze quickscan betreft de locatie X. Afbeelding 1: aangezicht X.

QuickScan Zon-PV. Technische analyse Deze quickscan betreft de locatie X. Afbeelding 1: aangezicht X. QuickScan Zon-PV Technische analyse Deze quickscan betreft de locatie X. Afbeelding 1: aangezicht X. Afbeelding 2: De voorziene locaties van de zonnepanelen De zonnepanelen worden aangesloten op omvormers.

Nadere informatie

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering

Haalbaarheid van Zon-PV. 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Haalbaarheid van Zon-PV 26 November 2012 Jan Willem Zwang Martin Marquering Agenda Zon-PV Algemeen Business case Giesbers Business case Flynth Investeren door Green Spread Over Green Spread Zonnepanelen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepanelen-installatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

Technische mogelijkheden zon-pv

Technische mogelijkheden zon-pv Technische mogelijkheden zon-pv Zwembad De Neul Sporthal De Streepen Cultureel Educatief Centrum Mariëndael Stadhuis Gemeente Veghel GREENSPREAD 1 Inhoudsopgave 1 Stadhuis Gemeente Veghel 3 2 Cultureel

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepaneleninstallatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

Voorbeeld haalbaarheidsonderzoek

Voorbeeld haalbaarheidsonderzoek Voorbeeld haalbaarheidsonderzoek In opdracht van: Klant Contactpersoon: Adres: Telefoon: E-mail: Datum: oktober 2018 GREENSPREAD 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 Zonne-energie 3 Klant Fout! Bladwijzer niet

Nadere informatie

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus 2012 Jan Klootsema Aanleiding Zonnepanelen Meer en meer VvE s hebben interesse in zonnepanelen. De stroom die wordt opgewerkt wordt gebruikt voor de collectieve

Nadere informatie

Introductie 040energie

Introductie 040energie 1 Introductie 040energie 040energie is een 100% non profit vereniging Vrijwilligers, door burgers, voor burgers Doel: betaalbare, duurzame energie middels lokale energieopwekking en energiebesparing Bestaat

Nadere informatie

Zonne-energie financieel

Zonne-energie financieel Zijtak OZ 39 7833 AN Nieuw Amsterdam Tel: 0591 532347 E mail: info@zon-panelen.nl Zonne-energie financieel Deze handleiding geeft een overzicht van het financiële plaatje van zonnestroom voor particulieren,

Nadere informatie

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe

19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente Overbetuwe Programma 19.45 uur Welkom, dhr. F. Witjes, wethouder Milieuzorg gemeente 20.00 uur Plan voor collectieve aanschaf, dhr. H. Bruggeman, Zonnecollectief 20.30 uur Techniek en randvoorwaarden voor plaatsing

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Alles over Zonnepanelen Niek Tramper Inhoud: 1. Zonnestroominstallatie 2. Terugleveren/ Direct/Verbruik 3. Paneel/bevestiging/Omvormer 4. Elektriciteitsmeter 5. Productie 6. Salderen 7. Besparing 8. Vergunning

Nadere informatie

Zon-PV op maatschappelijk vastgoed

Zon-PV op maatschappelijk vastgoed Zon-PV op maatschappelijk vastgoed Financiering en subsidie (SDE+) 9 juni 2016 Sander Huitink Agenda Over Greenspread Financiering zon-pv-projecten Salderen Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie

Nadere informatie

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

Informatie Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar

Informatie Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar Informatie Zonne energie Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar 18 mei 2015 Informatie Zonnepanelen en -boilers Aanleiding Groen Zonnig Houten Zonnepanelen:

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Alles over Zonnepanelen Niek Tramper Inhoud: 1. Zonnestroominstallatie 2. Terugleveren/ Direct/Verbruik 3. Paneel/bevestiging/Omvormer 4. Elektriciteitsmeter 5. Productie 6. Salderen 7. Besparing 8. Vergunning

Nadere informatie

Informatieavond Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar

Informatieavond Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar Informatieavond Zonne energie Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar 28 januari 2015 Informatie Zonne energie Aanleiding Groen Zonnig Wijk bij Duurstede Zonnepanelen:

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Inhoud: 1. Zonnestroominstallatie 2. Terugleveren/ Verbruik 3. Paneel/bevestiging/Omvormer 4. Elektriciteitmeter 5. Productie 6. Salderen 7. Besparing / terugverdientijd

Nadere informatie

Informatie Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest en Pieter Biewenga, NewSolar

Informatie Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest en Pieter Biewenga, NewSolar Informatie Zonnepanelen Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest en Pieter Biewenga, NewSolar 10 februari 2014 Informatie Zonnepanelen en -boilers Aanleiding Groen Zonnig Houten Zonnepanelen:

Nadere informatie

Zonnestroom Achter de Hoven. 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom

Zonnestroom Achter de Hoven. 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom Zonnestroom Achter de Hoven 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom Zonnestroom systeem: Zonnepanelen Draagconstructie Omvormer Kabels en leidingen Beveiliging Meting J. Cace, 26

Nadere informatie

Projectsamenvatting Locatie Technische mogelijkheden Gemiddelde productie Investering Financiële opbrengst

Projectsamenvatting Locatie Technische mogelijkheden Gemiddelde productie Investering Financiële opbrengst Projectsamenvatting In deze samenvatting wordt een kort beeld gegeven van de mogelijkheden voor zonnepanelen op het gebouw van BLTC te Bunnik. Uit de analyse blijkt een installatie van 15 zonnepanelen

Nadere informatie

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen ZONNEPANELEN PROJECT RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen Waarom dit project? De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 energieneutraal te zijn. De Gemeente Groningen ondersteund dit project met

Nadere informatie

Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat

Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat Australiëlaan 5 3526 AB Utrecht T: 030 693 60 00 KvK nr. 31042832 E: info@atrive.nl I: www.atrive.nl Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat dr. Ronald Franken maart 2015 B l a d 1 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Zon-PV op ziekenhuizen. September 2014

Zon-PV op ziekenhuizen. September 2014 Zon-PV op ziekenhuizen September 2014 Inhoud Kennismaking Greenspread Het proces Haalbaarheid Scenario s Referentie: ziekenhuis Rijnstate Kennismaking Greenspread Wie we zijn Greenspread adviseert organisaties

Nadere informatie

ZONOPPU ZONNEPANELENACTIE. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie voor leden van de OPPU. Gegarandeerde kwaliteit De beste prijs Snel geleverd

ZONOPPU ZONNEPANELENACTIE. Informatiebrochure over de zonnepanelenactie voor leden van de OPPU. Gegarandeerde kwaliteit De beste prijs Snel geleverd ZONOPPU ZONNEPANELENACTIE 2014 Informatiebrochure over de zonnepanelenactie voor leden van de OPPU Gegarandeerde kwaliteit De beste prijs Snel geleverd 2 Zonnepanelenactie voor leden van de OPPU Schoon,

Nadere informatie

Belangrijke vragen over zonnepanelen

Belangrijke vragen over zonnepanelen Persoonlijk advies? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact op via mail: info@sygosolar.nl, of bel 0183-565308. Belangrijke vragen over zonnepanelen Met

Nadere informatie

De zon schijnt ook in Duurzaam Ommerkanaal

De zon schijnt ook in Duurzaam Ommerkanaal Progamma - Uitleg Tender regeling Provincie Overijssel - Zon energie Hoe en wat? - pauze - Terugverdientijd/investering - Wijze van aanpak gezamenlijk aanvraag - Vragen? - Meenemen en/of Invullen intentieverklaring

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest / NewSolar

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest / NewSolar Informatieavond Zonnepanelen Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest / NewSolar 24 september2013 Agenda Informatieavond Zonnepanelen en -boilers 19:30 Welkom & aanleiding Groen Zonnig Nieuwegein

Nadere informatie

Algemene informatie zonnepanelen

Algemene informatie zonnepanelen Algemene informatie zonnepanelen 20 augustus 2012 www.bureauheijmerink.nl tel. 0343-514002 1 Inhoudsopgave Algemene informatie over zonnepanelen... 3 Algemene werking... 3 Grootte en vermogen... 3 Levensduur,

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE SALDEREN SOLAR2020. Uw Specialist in Zonnepaneelsystemen.NL

ALGEMENE INFORMATIE SALDEREN SOLAR2020. Uw Specialist in Zonnepaneelsystemen.NL ALGEMENE INFORMATIE SALDEREN SOLAR2020 Salderingsoverzicht Particulieren Door zelf zonne-energie op te wekken bespaart u op uw energierekening. Uw stroomtarief is opgebouwd uit een kaal leveringstarief,

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker, Peter de Vries, Luc de Vries in samenwerking met: Jacob Smit en Koos Verbart.

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker, Peter de Vries, Luc de Vries in samenwerking met: Jacob Smit en Koos Verbart. Informatieavond Zonnepanelen Wilko Kistemaker, Peter de Vries, Luc de Vries in samenwerking met: Jacob Smit en Koos Verbart 3 oktober 2013 Welkom & aanleiding 19:30 Groen Zonnig Hoorn Zonnepanelen: wat

Nadere informatie

Salderingsoverzicht 18-12-2012

Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht Particulieren Door zelf zonne-energie op te wekken bespaart u op uw energierekening. Uw stroomtarief is opgebouwd uit een kaal leveringstarief, energiebelasting

Nadere informatie

De zon als energiebron

De zon als energiebron De zon als energiebron Voor bedrijven nog aantrekkelijker! Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV (in Engels photo voltaic) panelen genoemd. De panelen worden aangesloten op één

Nadere informatie

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010 Agenda Techniek Geld: Energiebelasting, Saldering, Regeling Verlaagd Tarief Geld: Investeren en Terugverdienen Leveranciers en offertes De VvE en PV s. Wat te doen bij welke VvE? Verdieping Cursus op 1

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest NewSolar

Informatieavond Zonnepanelen. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest NewSolar Informatieavond Zonnepanelen Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest NewSolar 2 februari 2015 Informatie Zonnepanelen en -boilers Aanleiding Groen Zonnig Vianen Zonnepanelen: wat nodig? Van

Nadere informatie

Mogelijkheden collectieven

Mogelijkheden collectieven Mogelijkheden collectieven Welke mogelijkheden zijn er 23 januari 2914 Roelof Dijkstra Sectorstrategie Inhoud Over Enexis Trias Energetica Standaard situatie Zon-PV op eigen woning Collectieve opwek Waarom

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

Zonnepanelen en zonneboilers

Zonnepanelen en zonneboilers Zonnepanelen en zonneboilers techniek, randvoorwaarden en financieel Frank Zegers ES Consult, Wageningen 0 - Energiebehoefte van een huishouden zonneboiler zonnepanelen 20%# 22%# 58%# Elektra((kWh(e)(

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar)

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) Informatieavond Zonnepanelen Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 Agenda Informatieavond 19:30 Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem.

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen

Alles over Zonnepanelen Alles over Zonnepanelen Tips & Tricks over: subsidies salderen installatie Handige gids bij het vinden van de juiste zonnepanelen Dit boek heeft me goed op weg geholpen 1 Inhoudsopgave Alles over zonnepanelen

Nadere informatie

Duurzaam Soesterkwartier

Duurzaam Soesterkwartier Duurzaam Soesterkwartier Inhoudsopgave: Zonne-energie overzicht dia 1) Zonnepaneel installatie 2) Opstelling zonnepanelen 3) Opbrengst installatie 4) Opbrengst voor eigen gebruik 5) Panelen onderhouden

Nadere informatie

Informatie Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar

Informatie Zonne energie. Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar Informatie Zonne energie Wilko Kistemaker in samenwerking met: Johan Overvest, Pieter Biewenga NewSolar 26 januari 2015 Informatie Zonnepanelen en -boilers Duurzaamheid in Houten Aanleiding Groen Zonnig

Nadere informatie

Vermindert structureel uw water- en energieverbruik! Brochure zonnepanelen

Vermindert structureel uw water- en energieverbruik! Brochure zonnepanelen Brochure zonnepanelen Hoe werkt een solar-systeem De basis van een solar systeem is een zonnecel bouwsteen die onder invloed van licht direct elektriciteit levert. Polykristallijne silicium Bij het stolproces

Nadere informatie

Zonnestroom in Enspijk

Zonnestroom in Enspijk Zonnestroom in Enspijk Waarom zonnestroom? Wat is zonnestroom? Wat levert zonnestroom op? Hoe begin ik er aan? De zon straalt in 1 uur evenveel energie op aarde als het jaarlijkse wereldwijde energieverbruik

Nadere informatie

FAQ zonnepanelen ééngezinswoningen

FAQ zonnepanelen ééngezinswoningen FAQ zonnepanelen ééngezinswoningen Om onze huurders zo goed mogelijk voor te lichten over het zonnepanelenprogramma hebben wij een lijst van veel gestelde vragen opgesteld. Deze lijst is aanvullend op

Nadere informatie

Brochure Zoek de zon op april 2012

Brochure Zoek de zon op april 2012 Brochure april 2012 Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project.... Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt als u meedoet

Nadere informatie

ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015

ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015 ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015 TECHNIEK Wat is een zonnepaneel? Een zonnepaneel zet daglicht om in elektriciteit. De opbrengst hiervan is het hoogst op zonnige dagen, maar ook op

Nadere informatie

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 ZONNE - PANELEN INFORMATIE Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 www.bruggink-bv.nl Oktober 2012 ZONNE - PANELEN 1. Algemene informatie Inhoud 2. Landelijke subsidieregeling, afkomstig

Nadere informatie

Zonnepanelen Het Zon Effect

Zonnepanelen Het Zon Effect Haal er samen meer energie uit Zonnepanelen Het Zon Effect Programma 20.00 uur Opening door de Wethouder Melse 20.10 uur De initiatiefnemers: ZMF & Zeeuwind 20.220 uur Alles over de Zonnepanelen Niek Tramper,

Nadere informatie

Salderingsoverzicht 18-12-2012

Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht Particulieren Door zelf zonne-energie op te wekken bespaart u op uw energierekening. Uw stroomtarief is opgebouwd uit een kaal leveringstarief, energiebelasting

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV (Engels: Photo Voltaic) genoemd. De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

Deelsessie Zonnepanelen. 26 juni 2019 Wijchen en Druten

Deelsessie Zonnepanelen. 26 juni 2019 Wijchen en Druten Deelsessie Zonnepanelen 26 juni 2019 Wijchen en Druten Programma Hoe werken zonnepanelen? Verrekening Manieren van verdeling Subsidie en financiering Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen zetten zonne-energie

Nadere informatie

Zon-PV Factsheets over exploitatievarianten. Exploitatie zon-pv: varianten en beslisboom. Postcoderoos of SDE+? Postcoderoos. SDE+ achter de meter

Zon-PV Factsheets over exploitatievarianten. Exploitatie zon-pv: varianten en beslisboom. Postcoderoos of SDE+? Postcoderoos. SDE+ achter de meter Zon-PV Factsheets over exploitatievarianten 1. Exploitatie zon-pv: varianten en beslisboom 2. Postcoderoos of SDE+? 3. Postcoderoos 4. SDE+ achter de meter 5. SDE+ met directe invoeding op net 6. Salderen

Nadere informatie

De route naar een zonnige toekomst! De eerste stappen naar de realisatie van een pv-zonnecentrale op uw eigen locatie

De route naar een zonnige toekomst! De eerste stappen naar de realisatie van een pv-zonnecentrale op uw eigen locatie De route naar een zonnige toekomst! De eerste stappen naar de realisatie van een pv-zonnecentrale op uw eigen locatie Rooftop Energy Zonnepanelen zonder investering Workshop 25 minuten: 15 minuten inhoud

Nadere informatie

9-5-2014 B.v.d.Hoek Driebergen 0655965653

9-5-2014 B.v.d.Hoek Driebergen 0655965653 Zonnepanelen op het dak van uw VvE? Draagvlak creëren en offertes aanvragen en communiceren met de VvE (Nieuwsbrief) Kosten en baten analyse Berekenen terug verdien tijd Spreadsheet offerte gegevens Communicatie

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over zonnepanelen gaan over:

Veel gestelde vragen over zonnepanelen gaan over: Veel gestelde vragen over zonnepanelen gaan over: 1. Opbrengst zonnepanelen 2. Huurverhoging en energiekosten 3. Teruglevering 4. Techniek 5. Plaatsing 6. Gebruik 7. De slimme meter 1. Opbrengst zonnepanelen

Nadere informatie

Adviesrapport zonnestroominstallatie Bedrijf X

Adviesrapport zonnestroominstallatie Bedrijf X Bedrijf X T.a.v. Henk de Vries Zonnelaan 18 1234 AB Amsterdam Leusden, 10-06-19 Zonnestroom Nederland B.V. Hamersveldseweg 120 3833 GT Leusden T 085 06 55 480 E info@zonnestroomnederland.nl www.zonnestroomnederland.nl

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. 3 juli 2013

Informatieavond Zonnepanelen. 3 juli 2013 Informatieavond Zonnepanelen Wilko Kistemaker Peter Molenaar Arnoud Kevenaar 3 juli 2013 Agenda 19:30 Aanvang Aanleiding & Mogelijkheden Groen Zonnig Oldenzaal Zonnepanelen: wat nodig? Van Maatwerkbezoek

Nadere informatie

(Stoute) Saldering Zonnepanelen veroveren Nederland: BRAAFschiks en STOUTschiks! Rogier Coenraads en Anne Stijkel Evenement HIER Opgewekt

(Stoute) Saldering Zonnepanelen veroveren Nederland: BRAAFschiks en STOUTschiks! Rogier Coenraads en Anne Stijkel Evenement HIER Opgewekt (Stoute) Saldering Zonnepanelen veroveren Nederland: BRAAFschiks en STOUTschiks! Rogier Coenraads en Anne Stijkel Evenement HIER Opgewekt Amersfoort, 15 november 2012 BRAAF Direct verbruik De waarde van

Nadere informatie

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1 Waarom zonnestroom? De zon is ruim voorradig. Je eigen stroom duurzaam zelf opwekken. Verwachte levensduur panelen ca. 30 jaar. Minder afhankelijk van de grote maatschappijen Minder invloed van wat ver

Nadere informatie

Algemeen en Organisatie

Algemeen en Organisatie Welkom! Programma 20:00 Deel 1 Algemeen en Organisatie Techniek 20:45 Pauze 21:00 Deel 2 Plan van Aanpak Voorbeelden en RIC Gemeente Raalte: Duurzaamheidslening Vragen 22:00 Afsluiting Algemeen en Organisatie

Nadere informatie

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op?

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Door: Ronald Franken en Maarten Corpeleijn (r.franken@atrive.nl / m.corpeleijn@atrive.nl) 3 september 2013 Ten geleide Met het nieuwe energie-akkoord

Nadere informatie

FAQ voor Zonnestroom.

FAQ voor Zonnestroom. FAQ voor Zonnestroom. Deze FAQ voor zonnestroom wordt samengesteld door Energieplusdak op basis van theoretische kennis, veel praktische ervaring EN de hulp en inbreng van anderen. Het doel van deze FAQ

Nadere informatie

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Rekenen aan rendement zonnepanelen Monique van der Meij Energie-adviseur Monique.vanderMeij@flynth.nl mobiel: 06 53 26 19 68 LTO Noord Programma Ondernemer

Nadere informatie

Informatie over het project

Informatie over het project Informatie over het project Op de sporthal Mondriaan in Oss legt Energiecoöperatie Oss een installatie voor het opwekken van elektriciteit uit zonlicht (PV-panelen). Deelnemers kopen er delen van en worden

Nadere informatie

Natuurkracht. Samen met Natuurmonumenten en Greenchoice de natuur als bron van energie koesteren en beschermen

Natuurkracht. Samen met Natuurmonumenten en Greenchoice de natuur als bron van energie koesteren en beschermen Natuurkracht Samen met Natuurmonumenten en Greenchoice de natuur als bron van energie koesteren en beschermen Introductie Samenwerking Natuurmonumenten & Greenchoice Wij bundelen onze krachten met als

Nadere informatie

Zonne-energie voor ondernemers

Zonne-energie voor ondernemers Zonne-energie voor ondernemers Een zonnige en zuinige toekomst? Johannes Zijlstra 20-03-2013 LTO Noord Advies Zonne energie; drijvende kracht!? 1 Zonuren Onderwerpen Energie en duurzaamheid Ontwikkeling

Nadere informatie

Netgekoppelde fotovoltaïsche zonnepanelen op daken van gebouwen in eigendom van ANB

Netgekoppelde fotovoltaïsche zonnepanelen op daken van gebouwen in eigendom van ANB Netgekoppelde fotovoltaïsche zonnepanelen op daken van gebouwen in eigendom van ANB Pagina 1 van 5 Inleiding Op 1/1/2006 besloot Vlaanderen om de decentrale opwekking van groene energie door zonnepanelen

Nadere informatie

Meestal is er geen bouwvergunning nodig om een zonne-installatie op een dak te plaatsen. Informeer altijd eerst bij uw gemeentebestuur.

Meestal is er geen bouwvergunning nodig om een zonne-installatie op een dak te plaatsen. Informeer altijd eerst bij uw gemeentebestuur. 15 september 2018 Resultaat van uw opzoeking op www.energiesparen.be/zonnekaart De zonnekaart geeft een goede weergave van de zoninstraling op uw dak. De hoeveelheid zoninstraling is heel plaatsgebonden

Nadere informatie

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming.

Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming. Dit artikel beschrijft hoe een prijs op CO2 invloed heeft op de business case voor het plaatsen van zonnepanelen door een onderneming. Wat kost het plaatsen van 100 zonnepanelen en wat betekent een prijs

Nadere informatie

Zonnestroom voor VVE s

Zonnestroom voor VVE s Zonnestroom voor VVE s Wim Schutten 21 februari 2019 Zonnestroom voor VVE s Volgorde der dingen in duurzaamheid Draagvlak binnen de VVE Techniek Ontwerp Kosten & baten Hoe en hoe te verdelen Hoe een offerte

Nadere informatie

DUW Parkstad. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering!

DUW Parkstad. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering! DUW Parkstad De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering! DUW Parkstad Woningen stoten veel broeikasgassen uit. Nieuwbouw moet vanaf 2020 energieneutraal zijn. Maar hoe maken we bestaande

Nadere informatie

Greenspread. realising sustainable connections

Greenspread. realising sustainable connections Greenspread realising sustainable connections Greenspread, het Energieakkoord en CoopDeZon Inleiding Inleiding Greenspread richt zich op het ontwikkelen van lokale duurzame-energieproductiemiddelen. Greenspread

Nadere informatie

Vergelijking Zonatlas Zonnekaart 10 oktober 2013

Vergelijking Zonatlas Zonnekaart 10 oktober 2013 Vergelijking Zonatlas Zonnekaart 10 oktober 2013 In veel gemeenten kunnen eigenaar/bewoners de Zonnekaart gebruiken om te bekijken of hun dak geschikt is het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler.

Nadere informatie

Energie Collectief Ledeacker Informatieavond 27 november 2018

Energie Collectief Ledeacker Informatieavond 27 november 2018 Energie Collectief Ledeacker Informatieavond 27 november 2018 Agenda Welkom Voorstellen werkgroep en Buurkracht Ledeacker Collectief zonnedak Ledeacker Presentatie Energiek Nederland (Henrie van Summeren)

Nadere informatie

Duurzame accommodaties. Jaap Veld

Duurzame accommodaties. Jaap Veld Duurzame accommodaties Jaap Veld Zelziuz Zelziuz Advies Zon Thuis Zon Bedrijf Zon Agri Zon Thuis voor huurders Zonnestroom van Wp naar kwh Vermogen zonnestroominstallatie gespecificeerd in Watt peak (Wp)

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV genoemd (Engels: Photo Voltaic). De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

123zonnepanelen vergelijken.nl

123zonnepanelen vergelijken.nl 123zonnepanelen vergelijken.nl Zonnepanelen kopen Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen? Checklist voor het bellen naar leveranciers en beoordelen van offertes. Dit E-book geeft u informatie

Nadere informatie

Waar gaat het over? Léon Bruinen

Waar gaat het over? Léon Bruinen H i e r o o k e e n p r o j e c t v a n : M A A K T Z O N N E - E N E R G I E R E N D A B E L E m m a s t r a a t 1 1 5-2 6 4 1 E D - P ijn a c k e r - T. + 3 1 ( 0 ) 8 5-8 7 8 0 6 8 4 w w w. s o ls o

Nadere informatie

Energiegroep COOL Zonnepanelen mei 2014

Energiegroep COOL Zonnepanelen mei 2014 Energiegroep COOL Zonnepanelen mei 2014 www. cool-leusden.nl twitter: http://twitter.com/coolleusden PROGRAMMA Welkom - door Ago Salverda (voorzitter CML Leusden) Informatie Zonnepanelen - door Marian

Nadere informatie

Adviesrapport zonnestroominstallatie Groothandel de Vries

Adviesrapport zonnestroominstallatie Groothandel de Vries Groothandel de Vries T.a.v. Piet de Vries Pollemaplein 14 2277 GG Zwolle Harderwijk, 18-01-18 Zonnestroom Nederland B.V. Ceintuurbaan 2-110b 3847 LG Harderwijk T 085 06 55 480 E info@zonnestroomnederland.nl

Nadere informatie

Haal de zon in huis! Zonnepanelen De Leyens. Informatie voor huurders van Vidomes

Haal de zon in huis! Zonnepanelen De Leyens. Informatie voor huurders van Vidomes Haal de zon in huis! Zonnepanelen De Leyens Informatie voor huurders van Vidomes Inhoudsopgave Zonnepanelen 3 Waarom kiezen voor zonnepanelen? 3 De voordelen 3 Hoe werken zonnepanelen? 4 Andere praktische

Nadere informatie

Zonnestroom voor VVE s. Martijn de Gier. Architect & energiearchitect

Zonnestroom voor VVE s. Martijn de Gier. Architect & energiearchitect Zonnestroom voor VVEs Martijn de Gier Architect & energiearchitect Zonnestroom voor VVEs Volgorde der dingen in duurzaamheid Draagvlak binnen de VVE Techniek Ontwerp Kosten & baten Hoe en hoe te verdelen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over zonnepanelen

Veel gestelde vragen over zonnepanelen Veel gestelde vragen over zonnepanelen Hieronder treft u de antwoorden aan op veel gestelde vragen over zonnepanelen 1. Opbrengsten zonnepanelen 2. Huurverhoging en energiekosten 3. Terug levering 4. Techniek

Nadere informatie

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA ZONNE ENERGIE Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA Onderwerpen introductie zonne energie in Nederland uitleg werking zonnestroom installaties plaatsing op verschillende daken financiële aspecten

Nadere informatie

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m De toekomst is zeker met Nefit Zonnestroom Begrippenlijst Autonoom systeem (standalone) - op zichzelf staand systeem bestaand uit zonnepanelen, regelunit en

Nadere informatie

Zo werkt mijn zonnestroominstallatie!

Zo werkt mijn zonnestroominstallatie! Gebruikershandleiding Zo werkt mijn zonnestroominstallatie! Gefeliciteerd, u profiteert nu van goedkope zonnestroom van eigen dak. Hoe werkt mijn zonnestroominstallatie? Een zonnestroominstallatie zet

Nadere informatie

5-3-2015 WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 03-03-2015. Zie de leidraad op www.zondeventer.nl

5-3-2015 WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 03-03-2015. Zie de leidraad op www.zondeventer.nl WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 03-03-2015 Zie de leidraad op www.zondeventer.nl Waarom zonne-energie Wat is zonne-energie Kengetallen Opbrengst zonne-energie Stappenplan Componenten Plaatsing Turnkey

Nadere informatie

Samen in de zon. Zonnedaken op onze school en de manege. g

Samen in de zon. Zonnedaken op onze school en de manege.   g Samen in de zon Zonnedaken op onze school en de manege www.meerkracht.org info@meerkracht.or g Wij zijn Meerkracht! Visie Missie In de nabije toekomst is de energievoorziening duurzaam en voor een belangrijk

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV genoemd (Engels: Photo Voltaic). De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. 26 augustus 2013

Informatieavond Zonnepanelen. 26 augustus 2013 Informatieavond Zonnepanelen Wilko Kistemaker Arnoud Kevenaar 26 augustus 2013 Agenda 19:30 Aanvang Aanleiding & Mogelijkheden Groen Zonnig Enschede Zonnepanelen: wat nodig? Van Maatwerkbezoek tot Installatie

Nadere informatie

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel d.d. 31-08-2016 Daniel Kool & Wouter van den Heuvel Onafhankelijke rol als intermediair Wij helpen consumenten onafhankelijk en stapsgewijs met duurzaamheid advies en (totaal)oplossingen op weg naar energieneutraal

Nadere informatie

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen

Antwoorden op veel gestelde vragen Antwoorden op veel gestelde vragen Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden.

Nadere informatie

Zonnepanelen. Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks. Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk

Zonnepanelen. Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks. Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk Zonnepanelen Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk Agenda Waarom? Werking Wat heb je nodig? Wat kost energie? Wat levert het

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen A. Opbrengsten zonnepanelen Hoeveel brengen de zonnepanelen op en kunnen jullie dat garanderen? De te verwachten opbrengst van een installatie is een indicatie. De werkelijke opbrengst kan iets hoger of

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Ontdek de voordelen van de zon. Onafhankelijk Verzekerd van het gebruik van schone stroom die u zelf opwekt. Besparen Bespaar op uw energierekening

Nadere informatie

Korte handleiding zonnepanelen

Korte handleiding zonnepanelen Korte handleiding zonnepanelen Gefeliciteerd met de zonnepanelen die u via huurt Bouwinvest via Waterweg op Wonen. uw dak In heeft onderstaande liggen. In afbeelding onderstaande ziet afbeelding u schematisch

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

Agenda Informatieavond Zonnepanelen

Agenda Informatieavond Zonnepanelen Informatieavond Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 19:30 21:45 Agenda Informatieavond Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem. Utrecht)

Nadere informatie

Rapportage PV Project Gemeentehuis Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal

Rapportage PV Project Gemeentehuis Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal Het installeren van een PV-installatie op de daken van het gemeentehuis te Voerendaal Opdrachtgever: Remko de Jong, Afdeling RO gemeente Voerendaal Mei 2017 1 Inhoudsopgave: 0. Algemeen 1. Ontwerp 1.1

Nadere informatie