ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015"

Transcriptie

1 ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015 TECHNIEK Wat is een zonnepaneel? Een zonnepaneel zet daglicht om in elektriciteit. De opbrengst hiervan is het hoogst op zonnige dagen, maar ook op bewolkte dagen wordt elektriciteit opgewekt. Wanneer daglicht wordt gebruik voor het maken van warm water, dan wordt eerder gesproken over een zonneboiler of zonnecollector. Welke soorten zonnepanelen zijn er? De meeste zonnepanelen zijn circa 1 bij 1,7 meter groot en hebben een vermogen van ongeveer 250 tot 300 Watt-piek (Wp). Zonnepanelen zijn echter in verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Veruit de meeste panelen zijn kristallijn-silicium panelen, maar daarbinnen is onderscheid tussen mono-kristallijn en poly-kristallijn. Mono-kristallijne panelen hebben een iets hoger rendement dan poly-kristallijne panelen, maar zijn ook iets duurder. De opbrengst per euro scheelt daardoor over het algemeen niet veel. Door hybride varianten vervaagt bovendien het onderscheid. Een andere variant is dunne-film, ofwel zonnefolie. Dunne-film panelen zijn per m 2 goedkoper dan kristallijne zonnepanelen, maar ze hebben een lager rendement. Een belangrijk voordeel van dunnefilm is dat het licht is, waardoor het ook op zwakkere daken kan worden toegepast. Zowel dunne-film als mono-kristallijne panelen zijn in all-black (zwarte cellen, frame en achterplaat) verkrijgbaar. Mono-kristallijn Mono all-black Poly-kristallijn Hybride Dunne-film

2 Welke merken zonnepanelen zijn er? Er zijn talloze merken zonnepanelen. De tien grootste merken ter wereld staan hieronder. Een ruime meerderheid van alle zonnepanelen komt uit China. TOP 10 Grootste zonnepanelenleveranciers ter wereld (bron: IHS, april 2015) 1 Trina Solar (China) 6 JA Solar (China) 2 Yingli Green Energy (China) 7 Sharp (Japan) 3 Canadian Solar (China) 8 ReneSola (China) 4 Hanwha SolarOne (China) 9 First Solar (VS) 5 Jinko Solar (China) 10 Kyocera (Japan) Wanneer levert een zonnepaneel het meeste op? Een zonnepaneel levert op jaarbasis het meeste op wanneer het licht-hellend op het zuiden wordt geplaatst. De ideale hoek daarbij is circa 36 graden. Schuin op het oosten en/of op het westen levert minder op, maar bij een niet al te grote hoek is het verschil ongeveer 10 tot 20 procent. Plaatsing op het noorden is niet aan te raden. Een zeer belangrijk punt bij plaatsing is het vermijden van schaduw. Zonnepanelen worden standaard namelijk in serie geschakeld. Dit betekent dat het paneel met de laagste opbrengst bepalend is voor de opbrengst van het hele systeem. Eén paneel erbij leggen in de schaduw kan de systeemopbrengst dus juist omlaag halen. Bij veel schaduwplekken kan dit verholpen worden door micro-omvormers. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Een zonnepaneel met een vermogen van 260 watt-piek (Wp) produceert in Nederland schaduwvrij op het zuiden ongeveer 230 kilowattuur (kwh) per jaar. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per jaar ongeveer kwh. Zo n huishouden heeft dus ongeveer 15 zonnepanelen nodig om het gehele jaarverbruik te dekken. Lang niet alle huishoudens hebben hiervoor de ruimte. Dat is geen probleem, want met minder panelen is het financieel rendement niet veel anders. Maar let op: het is financieel niet aantrekkelijk om op jaarbasis meer elektriciteit op te wekken dan te verbruiken. Zoveel mogelijk panelen neerleggen is dus niet altijd goed, zeker niet als hierbij de kans op schaduw toeneemt (zie hierboven). KOSTEN EN BATEN Wat kost een zonnepaneel? De prijs van zonnepanelen wordt vaak uitgedrukt in euro per watt-piek (Wp). Deze prijs is de laatste jaren gekelderd van een paar euro naar circa 0,40-0,60 euro per Wp voor een hele container tot 0,60-1,00 euro per Wp voor losse verkoop. Een los paneel van 260 Wp kost dus ongeveer 160 tot 260 euro.

3 Wat kost een compleet geïnstalleerd zonne-energiesysteem? Een zonne-energiesysteem bestaat naast de zonnepanelen uit een omvormer, montagemateriaal en bekabeling. Inclusief deze zogenaamde Balance-Of-System (BOS) componenten en de installatiekosten bedragen de kosten circa 1,40-1,60 euro per Wp voor kleine systemen, 1,20-1,40 euro per Wp voor middelgrote systemen en 1,00-1,20 euro per Wp voor grote systemen. Een systeem met 15 zonnepanelen van elk 260 Wp (zie vorige pagina) komt neer op zo n tot euro. Let op: de bovengenoemde bedragen zijn exclusief btw, maar de btw is terug te vragen. Soms bieden installateurs aan om deze btw-terugvraag uit handen te nemen. Hoeveel levert een zonne-energiesysteem mij op? Een zonne-energiesysteem met 15 panelen van elk 260 Wp levert ongeveer kwh per jaar op (zie vorige pagina). Voor een huishouden kost 1 kwh ongeveer 0,23 euro. De baten van het zonneenergiesysteem bedragen dus ongeveer 800 euro per jaar. Wat is de terugverdientijd? Uitgaande van de bovengenoemde kosten en baten, komt de terugverdientijd van een zonneenergiesysteem voor huishoudens neer op 5 tot 7 jaar. Let op: grotere elektriciteitsverbruikers betalen lagere elektriciteitsprijzen. De terugverdientijd voor grotere verbruikers is daardoor doorgaans langer. Kan ik nog subsidie krijgen? Er is momenteel geen landelijke subsidie voor huishoudens om zonnepanelen aan te schaffen. Wel zijn er bijvoorbeeld landelijke subsidies voor grotere zonne-energiesystemen (SDE+), voor vervanging van asbestdaken op boerderijen en fiscale stimuleringsregelingen zoals de energie-investeringsaftrek (EIA) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor bedrijven. Welke risico s zitten er aan mijn investering? Een cruciale factor in de bovenstaande terugverdientijden is de huidige salderingswetgeving. Minister Kamp van Economische Zaken heeft aangegeven dat deze wetgeving zeker is tot het jaar 2020 en dat er daarna een goede overgangsregeling zal komen. Het uitgangspunt van die regeling blijft dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk blijven, ook na Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, dan kan het op den duur aantrekkelijk zijn om in huis batterijen te installeren. Een ander risico betreft de elektriciteitsprijzen. Als deze prijzen dalen, dan wordt de terugverdientijd langer. De lange-termijntrend van elektriciteitsprijzen is echter een stijgende trend, met name door toenemende belastingen op elektriciteit. Terugverdientijden worden daardoor juist korter.

4 PROCES Hoe vind ik een goede installateur? Er zijn in Nederland talloze installateurs van zonnepanelen. Het valt niet mee om hieruit een goede keuze te maken, maar de volgende vragen kunnen helpen: 1. Is de installateur gecertificeerd voor het installeren van zonnepanelen? o Een bekend bedrijfskeurmerk is Zonnekeur. Certificaten zijn te vinden op: o Wilt u weten of uw installateur ook persoonlijk gecertificeerd is? Kijk dan op: Certificering is in Nederland niet verplicht, maar kan wel extra zekerheden geven. 2. Welke zaken zijn in de prijs inbegrepen? Bijvoorbeeld: o Is het installatiewerk inbegrepen? o Is een extra groep in de meterkast inbegrepen? o Is een (online) monitoringstool inbegrepen? o Is de BTW inbegrepen? o Zorgt de installateur voor het terugvragen van de BTW? 3. Welke garanties worden aangeboden? o Op prestatie Voor zonnepanelen is de prestatiegarantie vaak 90% na 10 of 12,5 jaar en 80% na 25 of 30 jaar. Soms wordt aanvullend een lineaire prestatiegarantie aangeboden. o Op product Voor zonnepanelen is de productgarantie vaak 10 jaar. Voor de omvormer is dit vaak 5 of 10 jaar. Voor het montagemateriaal is het vaak 25 jaar. o Op installatie Misschien wel de belangrijkste vraag: hoe lang garandeert de installateur een goede werking van de installatie? Dit kan 10 jaar zijn, maar bijvoorbeeld ook 2 jaar. 4. Hoe zijn de betalingsvoorwaarden? Moet ik wel of niet iets vooraf betalen? 5. Heeft de installateur referenties? Hoe zijn de ervaringen van andere klanten? Heb ik een vergunning nodig? Zonnepanelen op daken zijn vergunningsvrij, zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan: - Op een plat dak: het paneel moet tenminste net zo ver verwijderd blijven van de dakrand als het paneel hoog is. Is het hoogste punt van het paneel bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn; - Op een schuin dak: het paneel niet mag uitsteken, moet in of direct op het dakvlak worden geplaatst en moet dezelfde hellingshoek hebben als het dakvlak. Voor plaatsing op de grond, op een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stadsof dorpsgezicht moet wel een vergunning worden aangevraagd.

5 Heb ik een andere meter nodig? Of er bij u in de meterkast iets vervangen moet worden, hangt af van uw elektriciteitsmeter. Er zijn grofweg vijf varianten (groen vinkje = geen vervanging nodig; rood kruisje = wel vervanging nodig): 1. Analoog met draaischijf 2. Analoog zonder draaischijf 3. Digitaal zonder teruglevering 4. Digitaal met teruglevering 5. Slimme meter Op termijn worden alle elektriciteitsmeters bij Nederlandse huishoudens vervangen door een slimme meter. Wanneer dit op initiatief van de netbeheerder gebeurt, is het veelal kosteloos. Wanneer u de vervanging zelf aanvraagt, kost dit 67,76 (enkel elektriciteitsmeter vervangen) of 72,60 (gas- en elektriciteitsmeter vervangen). Aanvragen kan bij de netbeheerder. In Gelderland is dat Liander. Hebben zonnepanelen onderhoud nodig? Hoe vaak zonnepanelen schoongemaakt moeten worden, hangt af van de omgeving. In een omgeving met bijvoorbeeld veel verkeer of veel vogels, kan schoonmaken zeker lonen. De beste periode om dit te doen is maart-april, want dan zijn de panelen in ieder geval schoon als de belangrijkste opbrengstmaanden voor de deur staan. Gebruik bij het schoonmaken gewoon water (of osmosewater) en een zachte spons. Gebruik geen zeep, bijtende schoonmaakmiddelen, schuurspons of hogedrukreiniger. Dit kan de vuilafstotende laag van de zonnepanelen aantasten. Deze laag zorgt er juist voor dat de panelen grotendeels met regen al schoonspoelen. Gebruik ook geen koud water op hete dagen of heet water op koude dagen. Dit kan als gevolg hebben dat het glas barst. Heeft u verdere vragen over zonnepanelen? Kijk dan bijvoorbeeld eens op de website: Hier vindt u veel praktische informatie over zonnepanelen. Wilt u de mogelijkheden op uw eigen huis eens bekijken? Pak dan de Zonatlas er eens bij: Hier vindt u een indicatie van de mogelijkheden.

ZONNEPANELEN VOOR SKPO- BASISSCHOLEN IN EINDHOVEN EINDRAPPORT 24 AUGUSTUS 2012

ZONNEPANELEN VOOR SKPO- BASISSCHOLEN IN EINDHOVEN EINDRAPPORT 24 AUGUSTUS 2012 ZONNEPANELEN VOOR SKPO- BASISSCHOLEN IN EINDHOVEN EINDRAPPORT 24 AUGUSTUS 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doel en aanpak 4 3 Financiële aspecten 5 3.1 Prijsontwikkeling zonnepanelen 5 3.2 Aanbod RoofTop

Nadere informatie

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport:

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport: V.v.E. INSULINDE De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT Rapport: Haalbaarheidsonderzoek plaatsing zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex INSULINDE Groeidocument start januari 2015 R. Böhm

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

Algemene informatie zonnepanelen

Algemene informatie zonnepanelen Algemene informatie zonnepanelen 20 augustus 2012 www.bureauheijmerink.nl tel. 0343-514002 1 Inhoudsopgave Algemene informatie over zonnepanelen... 3 Algemene werking... 3 Grootte en vermogen... 3 Levensduur,

Nadere informatie

Whitepaper. Zonne-energie voor de zaak

Whitepaper. Zonne-energie voor de zaak Whitepaper Zonne-energie voor de zaak Zonne-energie voor de zaak Zonne-energie is in opmars. Het opgestelde vermogen verdubbelde in 2013* ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze trend zet zich door in

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen

Antwoorden op veel gestelde vragen Antwoorden op veel gestelde vragen Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden.

Nadere informatie

Algemene informatie brochure zonnepanelen Hartog Totaal Installatie Veenendaal

Algemene informatie brochure zonnepanelen Hartog Totaal Installatie Veenendaal Algemene informatie brochure zonnepanelen Hartog Totaal Installatie Veenendaal 1 2 1) Inleiding / Over ons 4 2) Waarom zonnepanelen 5 a) Zonnepanelen voor een beter milieu b) Investeren in de toekomst

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw woning veel gestelde vragen

Zonnepanelen op uw woning veel gestelde vragen Zonnepanelen op uw woning veel gestelde vragen Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Kom ik in aanmerking voor zonnepanelen?...

Nadere informatie

Zonnepanelen voor ondernemers

Zonnepanelen voor ondernemers Zonnepanelen voor ondernemers Achtergrondinformatie en voorbeeldberekeningen van zonnepanelen bij bedrijven Dit document beschrijft de situatie eind 2011 Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren)

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen

Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Zonnepanelen op uw woning: veelgestelde vragen Versie: augustus 2014 Atrivé Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden: Als u zonnepanelen wilt plaatsen

Nadere informatie

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs?

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Het laatste jaar met wel 40%. Dat maakt ze een stuk interessanter. Daarnaast kunnen fiscale voordelen

Nadere informatie

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014 Uitleg Zonnepanelen Januari 2014 www.groenzonnig.nl/houten houten@groenzonnig.nl 1 Deze uitleg over zonnepanelen is gebaseerd op de kennis die we hebben opgedaan bij de voorbereiding van vele informatieavonden

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen versie 14 mei 2014

Antwoorden op veel gestelde vragen versie 14 mei 2014 Antwoorden op veel gestelde vragen versie 14 mei 2014 1 Antwoorden op veel gestelde vragen Inhoudsopgave 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 3 1.1 Waarom bieden woningcorporaties zonnepanelen

Nadere informatie

Zonnestroom op maat voor huishoudens

Zonnestroom op maat voor huishoudens Zonnestroom op maat voor huishoudens Stap voor stap stroom van de zon De zon als energiebron De zon is een onuitputtelijke bron van warmte en elektriciteit, dus van energie. Zelfs in Nederland ontvangen

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen 05 mei 2015

Antwoorden op veel gestelde vragen 05 mei 2015 Antwoorden op veel gestelde vragen 05 mei 2015 1 Antwoorden op veel gestelde vragen Inhoudsopgave 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 3 1.1 Waarom bieden woningcorporaties zonnepanelen aan?...

Nadere informatie

zorgeloos rendement uit een lange termijn investering

zorgeloos rendement uit een lange termijn investering ALGEMENE INFORMATIE OVER WAT U MOET WETEN BIJ DE AANSCHAF VAN ZONNEPANELEN zorgeloos rendement uit een lange termijn investering Enetec Energy Solutions Rooseveltstraat 18P 2321 BM Leiden 071 30 30 939

Nadere informatie

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5

Veel Gestelde Vragen Project Zon Thuis voor Huurders Complex 105 en 141 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Versie 28 januari 2015 / JKO pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Om de woonlasten voor onze huurders te beperken willen wij zonne-energie voor onze huurders beschikbaar maken. Kosten voor het gebruik

Nadere informatie

Belangrijke vragen over zonnepanelen

Belangrijke vragen over zonnepanelen Persoonlijk advies? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact op via mail: info@sygosolar.nl, of bel 0183-565308. Belangrijke vragen over zonnepanelen Met

Nadere informatie

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 ZONNE - PANELEN INFORMATIE Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 www.bruggink-bv.nl Oktober 2012 ZONNE - PANELEN 1. Algemene informatie Inhoud 2. Landelijke subsidieregeling, afkomstig

Nadere informatie

Oprichting. Missie. Visie. Zonnecel

Oprichting. Missie. Visie. Zonnecel Oprichting De Coöperatie Morgen Groene Energie U.A. is op 31 augustus 2011 opgericht door Andries Mulder en Ernst van der Leij bij notariskantoor AKD te Eindhoven. De doelstelling is het behartigen van

Nadere informatie

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 INFORMATIEMAP ECC voor Adviseurs Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl Copyright 2014 De inhoud van deze map mag niet worden overgenomen voor andere

Nadere informatie

Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven

Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven PV-systemen Groene energie is de laatste jaren aanzienlijk

Nadere informatie

Veelgestelde vragen complex 105 en 141 pagina 1 van 5

Veelgestelde vragen complex 105 en 141 pagina 1 van 5 pagina 1 van 5 Waarom doet SWZ dit aanbod? Energielasten bepalen voor een groot deel uw woonlasten. Wij doen dit aanbod voor het plaatsen van zonnepanelen om uw woonlasten te beperken. Door het plaatsen

Nadere informatie

VvEs met Energie FAQs over zonne-energie

VvEs met Energie FAQs over zonne-energie VvEs met Energie FAQs over zonne-energie work in progress commentaar is welkom; graag aan carolien@vvesmetenergie.nl Beste Lezer, Dit document is bedoeld voor (leden van) Verenigingen van Eigenaren die

Nadere informatie