VALUE ADDED SERVICE DANGEROUS GOODS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VALUE ADDED SERVICE DANGEROUS GOODS"

Transcriptie

1 ALGEMEEN Dangerous Goods Indien zendingen gevaarlijke stoffen bevatten dan kunnen deze verzonden worden mits deze voldoen aan de voorwaarden van het ADR. Het ADR is de Europese regelgeving rond vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg. TNT Innight Benelux accepteert alleen zendingen die voldoen aan onderstaande voorwaarden: Gelimiteerde hoeveelheden (LQ) ADR Hoofdstuk 3.4 Vrijgestelde hoeveelheden(eq) ADR Hoofdstuk 3.5 De 1000-puntenregeling ADR Hoofdstuk met een beperking per transport-eenheid Voor sommige stoffen of voorwerpen gelden uitzonderingen. Deze kunnen wel door ons worden vervoerd, mits zij voldoen aan de acceptatievoorwaarden beschreven in de bijlage van deze beschrijving. Verpakking/labels Gevaarlijke goederen dienen ten allen tijden stevig te zijn verpakt en gelabeld volgens de voorwaarden in het ADR. Verpakkingen mogen geen beschadiging/lekkage vertonen of sporen van de inhoud aan de buitenzijde hebben. De labels moeten direct zichtbaar zijn aan de buitenkant van de doos, pallet, (rol)container, etc. In het geval van zendingen die buiten de vrijstelling van LQ/EQ vallen (ofwel beperkt zijn tot 1000-punten) dienen deze te worden begeleid met volledige en correcte vervoersdocumenten. Om onze operationele processen op een veilige, effectieve en efficiënte manier te laten verlopen dienen de goederen met gevaarlijke stoffen gescheiden van normale goederen te worden aangeleverd. Vragen rond het vervoer van gevaarlijke stoffen? De afdeling Quality Health Safe & Environment van TNT Innight kan klanten van het juiste advies voorzien indien deze goederen worden verzonden.

2 ALGEMEEN Niet geaccepteerde stoffen Gesmolten stoffen Hete stoffen Ventilerende stoffen Ontplofbare stoffen Radioactieve stoffen Brandbare en giftige gassen m.u.v. 1.4S en 1.4G in gasflessen Niet geaccepteerde stoffen met nevengevaar Brandbare vaste stoffen met nevengevaar explosief Organische stoffen met nevengevaar explosief Gekoelde Gevaarlijke stoffen Niet geaccepteerde stoffen, tenzij met toestemming van TNT Innight Ontplofbare stoffen Brandbare vaste stoffen Stoffen, die in contact met water Organische brandbare gassen ontwikkelen peroxiden Geaccepteerde stoffen Aerosols Niet brandbaar, Brandbare Voor zelfontbranding Oxiderende stof Vrijgestelde bijv. aanstekers niet giftig gas vloeistof vatbare stoffen hoeveelheid (EQ) Giftige stof Biologische stof Bijtende stof Diverse gevaarlijke Gelimiteerde Categorie B stoffen en voorwerpen hoeveelheid (LQ)

3 GELIMITEERDE HOEVEELHEDEN (LQ) 3.4 GELIMITEERDE HOEVEELHEDEN (LQ) GEVAARLIJKE GOEDEREN, VERPAKT IN GELIMITEERDE HOEVEELHEDEN In dit hoofdstuk zijn de voorwaarden opgenomen van toepassing op het vervoer van gevaarlijke goederen van bepaalde klassen in gelimiteerde hoeveelheden. De beperkingen voor de hoeveelheden van toepassing per binnenverpakking of voorwerp, zijn voor elke stof aangegeven in kolom (7a) van Tabel A van hoofdstuk 3.2. Bovendien is de hoeveelheid "0" aangegeven in deze kolom voor alle posities die niet ter vervoer overeenkomstig dit hoofdstuk zijn toegelaten. Gelimiteerde hoeveelheden gevaarlijke goederen die in dergelijke gelimiteerde hoeveelheden verpakt zijn, die voldoen aan de bepalingen van dit hoofdstuk, zijn niet onderworpen aan enige andere bepalingen van het ADR, met uitzondering van de desbetreffende bepalingen van: a) Deel 1, hoofdstukken 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6, 1.8, 1.9; b) Deel 2; c) Deel 3, hoofdstukken 3.1, 3.2, 3.3 [behalve bijzondere bepalingen 61, 178, 181, 220, 274, 625, 633 en 650 e)]; d) Deel 4, paragrafen , , t/m ; e) Deel 5, a) i) en b), , , , 5.4.2; f) Deel 6, constructievoorschriften van en paragrafen en t/m ; g) Deel 7, hoofdstuk 7.1 en 7.2.1, 7.2.2, (behalve ), 7.5.7, en 7.5.9; h) ; Gevaarlijke goederen mogen uitsluitend zijn verpakt in binnenverpakkingen die in geschikte buitenverpakkingen zijn geplaatst. Tussenverpakkingen mogen worden gebruikt. Het gebruik van binnenverpakkingen is echter niet noodzakelijk voor het vervoer van voorwerpen zoals spuitbussen of "houders, klein, met gas". De totale bruto massa van het collo mag 30 kg niet overschrijden Trays omwikkeld met krimp- of rekfolie, die voldoen aan de voorwaarden van , en t/m zijn aanvaardbaar als buitenverpakking voor voorwerpen of binnenverpakkingen die gevaarlijke goederen bevatten, vervoerd overeenkomstig dit hoofdstuk. Binnenverpakkingen die gemakkelijk kunnen breken of worden doorboord, zoals die welke zijn vervaardigd van glas, porselein, aardewerk of bepaalde kunststoffen, moeten in geschikte tussenverpakkingen worden geplaatst die voldoen aan de bepalingen van , en t/m en zodanig zijn ontworpen dat zij voldoen aan de constructie-voorschriften van De totale bruto massa van het collo mag 20 kg niet overschrijden.

4 GELIMITEERDE HOEVEELHEDEN (LQ) Vloeibare goederen van klasse 8, verpakkingsgroep II in binnenverpakkingen van glas, porselein of aardewerk moeten zijn omhuld in een inerte en stijve tussenverpakking (Gereserveerd) (Gereserveerd) Colli die gevaarlijke goederen in gelimiteerde hoeveelheden bevatten moeten behalve bij vervoer door de lucht zijn voorzien van de hieronder afgebeelde kenmerking: De kenmerking moet duidelijk zichtbaar zijn, leesbaar en in staat blootstelling aan weer en wind te weerstaan zonder een wezenlijke vermindering van de doeltreffendheid. De bovenste en onderste gedeelten en de omringende lijn moeten zwart zijn. Het middelste gebied moet wit of een geschikte contrasterende achtergrond zijn. De minimale afmetingen moeten 100 mm x 100 mm bedragen en de minimum dikte van de lijn die de ruit vormt moet 2 mm zijn. Indien de grootte van het collo dit vereist, mogen de afmetingen worden verkleind, maar niet kleiner zijn dan 50 mm x 50 mm, onder voorwaarde dat de kenmerking duidelijk zichtbaar blijft Colli die gevaarlijke goederen bevatten bestemd voor verzending door de lucht overeenkomstig de bepalingen van Deel 3, hoofdstuk 4 van de Technische Instructies van de ICAO moeten van de hieronder afgebeelde kenmerking zijn voorzien: De kenmerking moet duidelijk zichtbaar zijn, leesbaar en in staat blootstelling aan weer en wind te weerstaan zonder een wezenlijke vermindering van de doeltreffendheid. De bovenste en onderste gedeelten en de omringende lijn moeten zwart zijn. Het middelste gebied moet wit of een geschikte contrasterende achtergrond zijn. De minimale afmetingen moeten 100 mm x 100 mm bedragen en de minimumdikte van de lijn die ruit vormt moet 2 mm zijn. Het symbool "Y" moet in het midden van het kenmerk zijn aangebracht en moet duidelijk zichtbaar zijn. Indien de grootte van het collo dit vereist, mogen de afmetingen worden verkleind, maar niet kleiner zijn dan 50 mm x 50 mm, onder voorwaarde dat de kenmerking duidelijk zichtbaar blijft.

5 GELIMITEERDE HOEVEELHEDEN (LQ) Colli die gevaarlijke goederen bevatten, die zijn voorzien van de kenmerking getoond in worden geacht te voldoen aan de voorwaarden van de secties t/m van dit hoofdstuk en hoeven niet te zijn voorzien van de kenmerking afgebeeld in (Gereserveerd) Indien colli die gevaarlijke goederen bevatten verpakt in gelimiteerde hoeveelheden in een oververpakking zijn geplaatst, zijn de bepalingen van van toepassing. Bovendien moet de oververpakking zijn voorzien van de kenmerkingen voorgeschreven in dit hoofdstuk, tenzij de kenmerkingen representatief voor alle gevaarlijke goederen in de oververpakking zichtbaar zijn. De bepalingen van a) ii) en zijn alleen van toepassing indien de oververpakking andere gevaarlijke stoffen bevat die niet verpakt zijn in gelimiteerde hoeveelheden en dan slechts in verband met deze andere gevaarlijke goederen Afzenders van gevaarlijke goederen verpakt in gelimiteerde hoeveelheden moeten voorafgaand aan het vervoer aan de vervoerder de totale bruto massa van dergelijke te verzenden goederen op aantoonbare wijze meedelen a) Transporteenheden met een maximale massa van meer dan 12 ton, die colli vervoeren met gevaarlijke goederen in gelimiteerde hoeveelheden moeten overeenkomstig aan de voorzijde en de achterzijde van merktekens zijn voorzien, behalve indien reeds een kenmerking met oranje borden overeenkomstig zichtbaar is. b) Containers waarin colli worden vervoerd met gevaarlijke goederen in gelimiteerde hoeveelheden op transporteenheden met een maximale massa van meer dan 12 ton, moeten aan alle vier zijden overeenkomstig van merktekens zijn voorzien, behalve indien reeds grote etiketten overeenkomstig zijn aangebracht. De dragende transporteenheid hoeft niet van merktekens te zijn voorzien, behalve indien de merktekens die op de containers zijn aangebracht van buiten deze dragende transporteenheid niet zichtbaar zijn. In het laatste geval moet dezelfde kenmerking zijn aangebracht aan de voorzijde en de achterzijde van de transporteenheid Van de kenmerking aangegeven in kan worden afgezien indien de totale bruto massa van de vervoerde colli, die gevaarlijke goederen bevatten, verpakt in gelimiteerde hoeveelheden, 8 ton per transporteenheid niet overschrijdt De kenmerking moet overeenkomen met die welke is voorgeschreven in 3.4.7, behalve dat de afmetingen ten minste 250 mm x 250 mm moeten bedragen.

6 VRIJGESTELDE HOEVEELGEDEN (EQ) 3.5 VRIJGESTELDE HOEVEELHEDEN (EQ) GEVAARLIJKE STOFFEN, VERPAKT IN VRIJGESTELDE HOEVEELHEDEN Vrijgestelde hoeveelheden Vrijgestelde hoeveelheden van gevaarlijke goederen van bepaalde klassen, - met uitzondering van voorwerpendie aan de bepalingen van dit hoofdstuk voldoen, zijn aan geen enkele andere bepaling van het ADR onderworpen, behalve aan: a) de voorschriften voor de opleiding in hoofdstuk 1.3; b) de procedures voor de classificatie en de criteria voor de verpakkingsgroepen in deel 2; c) de verpakkingsvoorschriften van , , en Opmerking: In het geval van radioactieve stoffen zijn de voorschriften voor radioactieve stoffen in vrijgestelde colli in van toepassing. Gevaarlijke goederen die als vrijgestelde hoeveelheden mogen worden vervoerd overeenkomstig de bepalingen van dit hoofdstuk, zijn in kolom (7b) van tabel A van hoofdstuk 3.2 als volgt door een alfanumerieke code aangegeven: Code Grootste netto hoeveelheid per binnenverpakking (in grammen voor vaste stoffen en in ml voor vloeistoffen en gassen) Grootste netto hoeveelheid per buitenverpakking (in grammen voor vaste stoffen en in ml voor vloeistoffen en gassen, of de som van grammen en ml in het geval van gezamenlijke verpakking) E0 Niet toegestaan als vrijgestelde hoeveelheid E E E E E Bij gassen heeft het volume aangegeven voor binnenverpakkingen betrekking op de waterinhoud van de binnenhouder en het volume aangegeven voor buitenverpakkingen heeft betrekking op de gecombineerde waterinhoud van alle binnenverpakkingen binnen één enkele buitenverpakking. Indien gevaarlijke goederen in vrijgestelde hoeveelheden, waaraan verschillende codes zijn toegekend, gezamenlijk zijn verpakt, moet de totale hoeveelheid per buitenverpakking zijn beperkt tot die welke overeenkomt de meest restrictieve code.

7 VRIJGESTELDE HOEVEELGEDEN (EQ) Verpakkingen Verpakkingen, gebruikt voor het vervoer van gevaarlijke goederen in vrijgestelde hoeveelheden, moeten in overeenstemming zijn met het volgende: a) Er moet een binnenverpakking zijn en elke binnenverpakking moet zijn vervaardigd van kunststof (met een minimumwanddikte van 0,2 mm bij gebruik voor vloeistoffen) of van glas, porselein, steengoed, aardewerk of metaal (zie ook ) en de sluiting van elke binnenverpakking moet op veilige wijze zijn gefixeerd met draad, band of andere werkzame middelen; houders die een hals met gegoten schroefdraad hebben, moeten zijn voorzien van een vloeistofdichte schroefdop. De sluiting moet bestand zijn tegen de inhoud; b) Elke binnenverpakking moet op veilige wijze zijn verpakt in een tussenverpakking met opvulmateriaal op een zodanige wijze, dat zij onder normale vervoersomstandigheden niet kunnen breken, worden doorboord of de inhoud verliezen. De tussenverpakking moet de inhoud volledig kunnen bevatten in geval van breuk of lekkage, ongeacht de stand van de verpakking. De tussenverpakking moet in het geval van vloeistoffen genoeg absorberend materiaal bevatten om de volledige inhoud van de binnenverpakking te absorberen. In dergelijke gevallen mag het absorberend materiaal het opvulmateriaal zijn. Gevaarlijke stoffen mogen niet gevaarlijk reageren met het opvulmateriaal, het absorberend materiaal en het materiaal van de verpakking of de ongeschonden staat of de functie van de materialen reduceren; c) De tussenverpakking moet op veilige wijze worden verpakt in een stevige, stijve buitenverpakking (hout, karton of een ander even stevig materiaal); d) Elk type collo moet in overeenstemming zijn met de bepalingen van 3.5.3; e) Elk collo moet zo groot zijn dat er voldoende ruimte is voor het aanbrengen van alle noodzakelijke kenmerkingen; en f) Oververpakkingen mogen worden gebruikt en mogen ook colli met gevaarlijke goederen bevatten of goederen die niet zijn onderworpen aan de voorschriften van het ADR Beproevingen voor de colli

8 VRIJGESTELDE HOEVEELGEDEN (EQ) Het volledige collo als voor het vervoer gereed gemaakt, met binnenverpakkingen die in het geval van vaste stoffen tot ten minste 95% van hun inhoud en in het geval van vloeistoffen tot ten minste 98% van hun inhoud zijn gevuld, moeten in staat zijn, zoals aangetoond door beproevingen die op passende wijze zijn gedocumenteerd, zonder breuk of lekkage van een binnenverpakking en zonder aanmerkelijke vermindering van de doeltreffendheid te doorstaan: a) Valproeven op een star, niet veerkrachtig vlak en horizontaal oppervlak van een hoogte van 1,8 m: i) Indien het monster de vorm heeft van een kist of doos, moet de valproef worden uitgevoerd in alle volgende oriëntatierichtingen: plat op de bodem; plat op de bovenzijde; plat op de langste zijde; plat op de kortste zijde; op een hoek; ii) Indien het monster de vorm heeft van een vat moet de valproef worden uitgevoerd in alle volgende oriëntatierichtingen: diagonaalsgewijs op de bovenrand met het zwaartepunt loodrecht boven het trefpunt; diagonaalsgewijs op de bodemrand; plat op de zijde; Opmerking: Elke hierboven genoemde valproef mag met verschillende doch identieke colli worden uitgevoerd. b) Een kracht die gedurende 24 uur op het bovenoppervlak wordt aangebracht en die overeenkomt met de totale massa van identieke colli, gestapeld tot een hoogte van 3 m (het monster inbegrepen). Voor beproevingsdoeleinden mogen de stoffen die in de verpakking vervoerd zullen worden door andere stoffen worden vervangen behalve indien dit de resultaten van de beproevingen ongeldig zou maken. Indien in het geval van vaste stoffen een andere stof wordt gebruikt, dan moet deze dezelfde fysische eigenschappen (massa, korrelgrootte, etc.) bezitten als de te vervoeren stof. Indien bij de valproef voor vloeistoffen een andere stof wordt gebruikt, dan moet de relatieve dichtheid en viscositeit daarvan vergelijkbaar zijn met die van de te vervoeren stof.

9 VRIJGESTELDE HOEVEELGEDEN (EQ) Kenmerking van colli Colli die vrijgestelde hoeveelheden gevaarlijke stoffen bevatten, die overeenkomstig dit hoofdstuk gereedgemaakt zijn, moeten duurzaam en leesbaar van het kenmerk, afgebeeld in , zijn voorzien. Het eerste of het enige nummer van het gevaarsetiket, aangegeven in kolom (5) van tabel A van hoofdstuk 3.2 van elk gevaarlijk goed dat zich in het collo bevindt moet worden vermeld op het kenmerk. Indien de naam van de afzender of geadresseerde niet elders op het collo is vermeld, moet deze informatie op het kenmerk worden opgenomen De afmetingen van het kenmerk moeten ten minste 100 mm x 100 mm bedragen. Kenmerk voor vrijgestelde hoeveelheden Arcering en symbool dezelfde kleur, zwart of rood, op een witte of voldoende contrasterende achtergrond * Het nummer van het eerste of het enige gevaarsetiket aangegeven in kolom (5) van Tabel A van hoofdstuk 3.2 moet op deze plaats zijn aangegeven ** De naam van de afzender of de geadresseerde moet op deze plaats zijn aangegeven indien deze niet elders op het collo is te zien. Op een oververpakking die gevaarlijke goederen in vrijgestelde hoeveelheden bevat, moeten de kenmerken voorgeschreven in zichtbaar zijn, tenzij dergelijke kenmerken op colli in de oververpakking duidelijk zichtbaar zijn Hoogste aantal colli in een voertuig of container Het aantal colli in een voertuig of container mag 1000 niet overschrijden. Documentatie Indien een document of documenten (zoals een cognossement, een luchtvrachtbrief of een CMR/CIMvrachtbrief) bij de gevaarlijke goederen in vrijgestelde hoeveelheden aanwezig is/zijn, moet in ten minste één van deze documenten de verklaring "Gevaarlijke goederen in vrijgestelde hoeveelheden" en het aantal colli zijn opgenomen.

10 1000-PUNTENREGELING PUNTENREGELING VRIJSTELLINGEN IN SAMENHANG MET DE VERVOERDE HOEVEELHEDEN PER TRANSPORT-EENHEID (1000-PUNTEN REGELING) Vrijstellingen in samenhang met de vervoerde hoeveelheden per transport-eenheid Onder welke voorwaarden accepteert TNT Innight deze zendingen - De verzender is verplicht zich te houden aan alle voorschriften van het ADR en andere wet- en regelgeving - De verzender levert de zending aan inclusief het correct en volledig ingevulde Verklaring ADR Gevaargoed. Een afwijkend formaat mag alleen worden gebruikt met toestemming van TNT Innight. In tweevoud: één kopie bevestigd op de zending, één kopie in de DG Envelop t.b.v. de chauffeur. - De verzender levert de zendingen die gevaarlijke stoffen bevatten strikt gescheiden aan van normale zendingen

11 1000-PUNTENREGELING

12 VAN TOEPASSING OP BEPAALDE STOFFEN OF VOORWERPEN ACCU S & ACCUZUUR VERF LITHIUM BATTERIJEN DIAGNOSTISCHE MONSTERS (UN 3373) LEGE VERPAKKINGEN GEVAARLIJKE & NIET-GEVAARLIJKE AFVALSTOFFEN

13 ACCU S & ACCUZUUR ACCU S & ACCUZUUR UN-nr: UN 2794 UN 2800 UN 2796 Benaming: ACCUMULATOREN, ACCUMULATOREN, ACCUMULATOR NAT, GEVULD MET NAT, VAN HET VLOEISTOF, ZUUR of ZURE ELEKTROLYT GESLOTEN TYPE ZWAVELZUUR met ten (BATTERIJEN, NAT, (BATTERIJEN, NAT, hoogste 51% zuur GEVULD MET ZURE VAN HET GESLOTEN ELEKTROLYT) TYPE) elektrische stroombron Klasse: 8 bijtende stoffen 8 bijtende stoffen 8 bijtende stoffen Etiketten: Bijzondere bepalingen: 295, ,295,598 - Gelimiteerde hoeveelheden: 1 liter/e0 1 liter/e0 1 liter Verpakkingen instructies: P801, P801a P003; P801a P001; IBC02

14 ACCU S & ACCUZUUR BEZONDERE BEPALINGEN (ALLEEN UN2794 en UN2800) 295 De accumulatoren hoeven niet afzonderlijk van een opschrift en een gevaarsetiket te zijn voorzien, indien de gepalletiseerde lading van het juiste opschrift en gevaarsetiket is voorzien. 598 De volgende accumulatoren zijn niet onderworpen aan de voorschriften van het ADR: a) Nieuwe accumulatoren, indien: zij zodanig zijn vastgezet dat zij niet kunnen glijden, omvallen en beschadigen; zij van handvatten zijn voorzien, behalve indien de accumulatoren bijvoorbeeld op pallets zijn gestapeld; zich aan de buitenzijde van de voorwerpen geen gevaarlijke sporen van logen of zuren bevinden; zij tegen kortsluiting zijn beveiligd. b) Gebruikte accumulatoren, indien: hun omhulsel geen beschadiging vertoont; zij zijn beschermd tegen lekkage, glijden, omvallen en beschadigen, bijvoorbeeld door stapeling op pallets; zich aan de buitenzijde van de voorwerpen geen gevaarlijke sporen van logen of zuren bevinden; zij tegen kortsluiting zijn beveiligd. Onder "gebruikte accumulatoren" worden verstaan accumulatoren die na normaal gebruik worden vervoerd voor kringloopdoeleinden (recycling). 238 a) Accumulatoren (batterijen) worden beschouwd van het gesloten type te zijn, indien zij de hieronder aangegeven vibratiebeproeving en drukverschilbeproeving kunnen doorstaan, zonder dat accumulatorvloeistof vrijkomt. Vibratiebeproeving: De accumulator wordt stevig vastgeklemd op het plateau van een vibratiemachine en blootgesteld aan een eenvoudige sinusvormige beweging met een amplitude van 0,8 mm (1,6 mm totale uitslag). De frequentie wordt gewijzigd in stappen van 1 Hz/min tussen 10 Hz en 55 Hz. De volledige reeks van frequenties wordt in beide richtingen doorlopen in 95 ± 5 minuten voor elke positie, waarin de accumulator is gemonteerd (vibratierichting). De accumulator wordt beproefd in drie posities, die loodrecht op elkaar staan (hierbij inbegrepen een positie, waarbij de vulopeningen en de ontluchtingsopeningen, voor zover aanwezig, zich in een omgekeerde positie bevinden) gedurende perioden van gelijke tijdsduur. b) Accumulatoren (batterijen) van het gesloten type zijn niet onderworpen aan de voorschriften van het ADR, indien, het elektrolyt bij een temperatuur van 55 C niet uit een gescheurde of gebarsten omhulling stroomt, er geen vrije vloeistof is om weg te stromen en indien de polen, in de verpakking voor vervoer, tegen kortsluiting zijn beschermd

15 ACCU S & ACCUZUUR P003 VERPAKKINGSINSTRUCTIE P003 Gevaarlijke goederen moeten worden geplaatst in geschikte buitenverpakkingen. De verpakkingen moeten voldoen aan de voorschriften van , , , en en dusdanig worden ontworpen dat zij voldoen aan de constructievoorschriften van Er moeten buitenverpakkingen worden gebruikt, die zijn vervaardigd van geschikt materiaal en van voldoende sterkte en ontwerp in relatie tot de inhoud van de verpakking en haar beoogde gebruik. Voor zover deze verpakkingsinstructie wordt gebruikt voor het vervoer van voorwerpen of binnenverpakkingen van samengestelde verpakkingen moet de verpakking zodanig worden ontworpen en geconstrueerd dat onopzettelijke ontlading van voorwerpen onder normale vervoersomstandigheden verhinderd wordt. Bijzondere verpakkingsvoorschriften: PP16 Voor UN-nummer 2800 moeten accumulatoren (batterijen) tegen kortsluiting zijn beschermd en veilig zijn verpakt in sterke buitenverpakkingen. Opmerking 1: : Accumulatoren van het gesloten type, die voor het functioneren van een mechanisch of elektronisch apparaat nodig zijn en daarvan een integrerend bestanddeel vormen, moeten in de batterijhouder van het apparaat stevig bevestigd zijn en tegen beschadigingen en kortsluiting beschermd zijn. Opmerking 2: Voor gebruikte accumulatoren (UN-nummer 2800), zie verpakkingsinstructie P801a. P801 VERPAKKINGSINSTRUCTIE P801 Deze instructie is van toepassing op nieuwe en gebruikte accumulatoren (batterijen) van de UN-nummers 2794, 2795 of De hierna genoemde verpakkingen zijn toegestaan, onder voorwaarde dat aan de algemene voorschriften van, behalve , en is voldaan: (1) Stijve buitenverpakkingen; (2) Houten kratten; (3) Pallets. Aanvullende voorschriften: 1. De accumulatoren moeten beschermd zijn tegen kortsluiting. 2. Gestapelde accumulatoren moeten op geschikte wijze in lagen worden geplaatst, die gescheiden zijn door een laag van niet geleidend materiaal. 3. De polen van de accumulatoren mogen in geen geval blootgesteld zijn aan het gewicht van andere daarop geplaatste elementen. 4. De accumulatoren moet zodanig zijn verpakt of vastgezet dat onopzettelijke verplaatsing wordt verhinderd. Al het gebruikte opvulmateriaal moet inert zijn.

16 ACCU S & ACCUZUUR P801a VERPAKKINGSINSTRUCTIE P801a Deze instructie is van toepassing op gebruikte accumulatoren (batterijen) van de UN-nummers 2794, 2795, 2800 en Accubakken van roestvrij staal of van massieve kunststof, met een inhoud van ten hoogste 1 m 3 zijn toegestaan, onder voorwaarde dat aan de volgende voorschriften is voldaan: (1) De accubakken moeten bestendig zijn tegen de in de accumulatoren aanwezige bijtende stoffen; (2) Onder normale vervoersomstandigheden mogen geen bijtende stoffen uit de accubakken naar buiten treden en andere stoffen (bijvoorbeeld water) mogen niet in de accubakken kunnen komen. Aan de buitenwanden van de accubakken mogen zich geen gevaarlijke resten bevinden van de in de accumulatoren aanwezige bijtende stoffen; (3) De accubakken mogen niet hoger dan hun wanden met accumulatoren worden beladen; (4) In de accubakken mogen zich geen stoffen in de accumulatoren of andere gevaarlijke goederen bevinden, die op gevaarlijke wijze met elkaar kunnen reageren; (5) De accubakken moeten: a) afgedekt zijn; of b) in gesloten of met dekzeil uitgeruste voertuigen of in gesloten of met dekzeil uitgeruste containers worden vervoerd.

17 VERF VERF EN VERFVERWANTE PRODUCTEN UN-nr: UN 1263 UN 1263 Benaming: VERF (waaronder begrepen verf, lakverf, lak, beits, schellakoplossing, vernis, polijstmiddel, vloeibare plamuur en vloeibare lakbasis) VERF-VERWANTE PRODUCTEN (waaronder begrepen verfverdunners en verfoplosmiddelen) Klasse: 3 Brandbare vloeistoffen 3 Brandbare vloeistoffen Etiketten: Bijzondere bepalingen: 163, 640, , 640, 650 Gelimiteerde hoeveelheden: 5 liter/e2,e1 5 liter/e2,e1 Verpakkingen instructies: BEZONDERE BEPALINGEN Wordt alleen geaccepteerd onder LQ of 1000-punten regeling. Uitzondering genoemd in ADR is niet van toepassing binnen TNT Innight

18 LITIUM BATTERIJEN LITHIUM BATTERIJEN (waaronder begrepen lithium batterijen in apparatuur en verpakt met apparatuur) UN-nr: UN 3090/3091 UN 3480/3481 Benaming: BATTERIJEN MET METALLISCH LITHIUM LITHIUM-ION- BATTERIJEN Klasse: 9 Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen Etiketten: Bijzondere bepalingen: 188, 230, 310, 636, 661 Gelimiteerde hoeveelheden: 0/E0 Verpakkingen instructies: Shipper s Confirmation for ADR SP188 - Lithium Batteries

19 LITIUM BATTERIJEN BEZONDERE BEPALINGEN 188 Ten vervoer aangeboden cellen en batterijen zijn niet onderworpen aan andere voorschriften van het ADR, indien zij voldoen aan de volgende voorschriften: a) het lithiumgehalte mag voor een metallisch lithium of lithiumlegering bevattende cel ten hoogste 1 g bedragen, en voor een cel met lithiumionen mag de energie-inhoud in watt-uur niet meer bedragen dan 20 Wh; b) het lithiumgehalte mag voor een metallisch lithium of lithiumlegering bevattende batterij ten hoogste 2 g bedragen en voor een batterij met lithiumionen mag de energie-inhoud in watt-uur niet meer bedragen dan 100 Wh. Lithium-ion-batterijen onderworpen aan deze bepaling moeten op de buitenmantel gemerkt zijn met de energie-inhoud in watt-uur, behalve die welke vóór 1 januari 2009 vervaardigd zijn; c) elke cel of batterij voldoet aan de voorschriften van a) en e); d) cellen en batterijen moeten, behalve indien zij in apparatuur zijn ingebouwd, worden verpakt in binnenverpakkingen, die de cel of de batterij volledig insluiten. Cellen en batterijen moeten zodanig zijn beschermd dat kortsluitingen worden voorkomen. Dit omvat bescherming tegen contact met geleidende materialen binnen dezelfde verpakking, dat tot kortsluiting zou kunnen leiden. De binnenverpakkingen moeten in sterke buitenverpakkingen zijn verpakt, die overeenkomen met de bepalingen van , en ; e) cellen en batterijen moeten indien zij in apparatuur zijn ingebouwd, zijn beschermd tegen beschadiging en kortsluiting, en de apparatuur moet met effectieve middelen zijn uitgerust om een onbedoelde activering te voorkomen. Dit voorschrift is niet van toepassing op inrichtingen die bedoeld werkzaam zijn tijdens het vervoer (radiofrequentie-identificatie (RFID)- zendapparaten, horloges, sensoren, enz.) en die niet in staat zijn om een gevaarlijke warmteontwikkeling te doen ontstaan. Indien batterijen in apparatuur zijn ingebouwd, moet de apparatuur in sterke buitenverpakkingen zijn verpakt die van een geschikt materiaal zijn vervaardigd van voldoende sterkte en ontwerp in relatie tot de inhoud van de verpakking en het gebruik waarvoor deze bestemd is, tenzij er een gelijkwaardige bescherming van de batterij wordt geboden door de apparatuur waarin deze zich bevindt; f) behalve in het geval van colli die knoopcelbatterijen ingebouwd in apparatuur (met inbegrip van printplaten), of niet meer dan vier cellen ingebouwd in apparatuur of niet meer dan twee batterijen ingebouwd in apparatuur bevatten, moet elk collo met de volgende aanduidingen zijn gemerkt: i) een aanduiding dat het collo "lithium-metaal" of "lithium-ion" cellen of batterijen bevat, al naar gelang; ii) een aanduiding dat het collo met zorg moet worden behandeld en dat

20 LITIUM BATTERIJEN ontstekingsgevaar bestaat indien het collo wordt beschadigd; iii) een aanduiding dat in geval van beschadiging van het collo speciale procedures moeten worden gevolgd met inbegrip van inspectie en zo nodig opnieuw verpakken; en iv) een telefoonnummer voor aanvullende informatie; g) elke zending van één of meer colli die overeenkomstig onderdeel f) gemerkt zijn, moet worden begeleid door een document waarin het volgende moet zijn opgenomen i) een aanduiding dat het collo "lithium-metaal" of "lithium-ion" cellen of batterijen bevat, al naar gelang; ii) een aanduiding dat het collo met zorg moet worden behandeld en dat ontstekingsgevaar bestaat indien het collo wordt beschadigd; iii) een aanduiding dat in geval van beschadiging van het collo speciale procedures moeten worden gevolgd met inbegrip van inspectie en zo nodig opnieuw verpakken; en iv) een telefoonnummer voor aanvullende informatie; h) behalve indien batterijen zijn ingebouwd in apparatuur, moet elk collo in staat zijn een valproef van een hoogte van 1,2 m in elke oriëntatierichting te doorstaan zonder beschadiging van de cellen of batterijen die zich daarin bevinden, zonder verschuiven van de inhoud zodat de batterijen (of cellen) onderling in contact komen en zonder vrijkomen van de inhoud; en i)behalve indien batterijen ingebouwd zijn in of verpakt met apparatuur, mag de bruto massa van de colli 30 kg niet overschrijden. Het hierboven en elders in het ADR gebruikte begrip "lithiumgehalte" betekent de massa van het lithium in de anode van een cel met metallisch lithium of lithiumlegering. Er bestaan aparte posities voor batterijen met metallisch lithium en lithium-ion-batterijen om het vervoer van deze batterijen voor bepaalde vervoersmodaliteiten te vergemakkelijken en de toepassing van verschillende noodmaatregelen mogelijk te maken. 230 Lithiumcellen en -batterijen mogen, ingedeeld in deze positie, worden vervoerd, indien zij voldoen aan de voorschriften van De beproevingsvoorschriften in subsectie 38.3 van het Handboek beproevingen en criteria zijn niet van toepassing op productieseries bestaande uit ten hoogste 100 cellen en batterijen, of op preproductieprototypen van cellen en batterijen indien deze prototypen worden vervoerd ten behoeve van beproeving, indien: a) de cellen en batterijen worden vervoerd in een buitenverpakking zijnde een metalen, kunststof of gelamineerd houten vat of een metalen, kunststof of houten kist en welke voldoet aan de criteria voor verpakkingsgroep I; en

21 LITIUM BATTERIJEN b) elke cel en batterij afzonderlijk verpakt wordt in een binnenverpakking binnen een buitenverpakking en wordt omgeven door opvulmateriaal dat onbrandbaar en niet-geleidend is. 636 a) Cellen die zich bevinden in apparatuur mogen tijdens het vervoer niet zover kunnen leeglopen dat de open klemspanning daalt onder 2 volt of twee derde van het voltage van de niet ontladen cel, al naar gelang welke spanning lager is. b) Tot aan de inrichting voor tussenverwerking zijn gebruikte lithiumcellen en -batterijen met een bruto massa van niet meer dan 500 g per stuk die voor verwijdering worden ingezameld en ten vervoer worden overgedragen, al dan niet tezamen met andere niet-lithiumcellen of -batterijen, en ongeacht of zij zich in apparatuur bevinden, niet aan de andere bepalingen van het ADR onderworpen indien zij voldoen aan de volgende voorwaarden: i) Er wordt voldaan aan de bepalingen van verpakkingsinstructie P903b; ii) Er bestaat een kwaliteitsborgingssysteem om te waarborgen dat de totale hoeveelheid lithiumcellen of -batterijen per transporteenheid 333 kg niet overschrijdt; iii) Colli moeten zijn voorzien van het opschrift: "GEBRUIKTE LITHIUMCELLEN. 661 Het vervoer van beschadigde lithiumbatterijen die niet overeenkomstig bijzondere bepaling 636 voor verwijdering worden ingezameld en ten vervoer worden aangeboden is alleen toegestaan onder aanvullende voorwaarden van de bevoegde autoriteit van een Overeenkomstsluitende Partij bij het ADR, die tevens kan overgaan tot erkenning van een goedkeuring verleend door de bevoegde autoriteit van een land dat geen Overeenkomstsluitende Partij bij het ADR is, mits bedoelde goedkeuring is verleend in overeenstemming met de procedures die volgens het ADR of het RID van toepassing zijn. Er mogen alleen verpakkingsmethoden worden toegepast die voor deze goederen door de bevoegde autoriteit zijn goedgekeurd. De bevoegde autoriteit kan een restrictievere vervoerscategorie of code voor beperkingen in tunnels vaststellen, die in de door haar verleende goedkeuring moet worden vermeld. Iedere zending moet vergezeld gaan van een afschrift van de goedkeuring door de bevoegde autoriteit of in het vervoerdocument moet een verwijzing naar die goedkeuring zijn opgenomen. De bevoegde autoriteit van de Overeenkomstsluitende Partij bij het ADR die goedkeuring verleent overeenkomstig deze bijzondere bepaling moet het secretariaat van de UNECE daarvan in kennis stellen, zodat deze informatie via de UNECE-website bekend kan worden gemaakt. Opmerking :Bij het verlenen van goedkeuring moeten alle aanbevelingen van de Verenigde Naties inzake technische voorschriften voor het vervoer van beschadigde lithiumbatterijen in aanmerking worden genomen. Beschadigde lithiumbatterijen zijn met name: batterijen waarbij de fabrikant gebreken heeft vastgesteld die van invloed zijn op de veiligheid, batterijen met beschadigde of sterk vervormde behuizing, batterijen waaruit vloeistoffen of gassen lekken, of batterijen met defecten waarvan de aard vóór het vervoer naar een onderzoeksplaats niet kan worden bepaald

22 DIAGNOSTISCHE MONSTERS DIAGNOSTISCHE MONSTERS (UN 3373) UN-nr: UN 3373 Benaming: BIOLOGISCHE STOF, CATEGORIE B Klasse: 6.2 Infectueuze stoffen (besmettelijke stoffen) Etiketten: Bijzondere bepalingen: 319 Gelimiteerde hoeveelheden: 0/E0 Verpakkingen instructies: P650 BEZONDERE BEPALINGEN 319 Op stoffen verpakt en colli gekenmerkt in overeenstemming met verpakkingsinstructie P650 zijn geen verdere voorschriften van het ADR van toepassing.

23 DIAGNOSTISCHE MONSTERS P650 VERPAKKINGSINSTRUCTIE P650 Deze verpakkingsinstructie is van toepassing op UN-nummer ) De verpakking moet van een goede kwaliteit zijn, sterk genoeg om de schokken en belastingen die normalerwijze tijdens het vervoer worden ondervonden, te doorstaan, met inbegrip van overslag tussen voertuigen of containers en tussen voertuigen of containers en opslagplaatsen, alsmede elke verwijdering van een pallet of uit een oververpakking voor daaropvolgende handmatige of machinale behandeling. De verpakkingen moeten zodanig zijn vervaardigd en gesloten dat elk verlies van de inhoud dat onder normale vervoersomstandigheden door vibratie of door veranderingen in temperatuur, vochtigheid of luchtdruk zou kunnen optreden, wordt verhinderd. 2) De verpakking moet bestaan uit ten minste drie bestanddelen: a) een primaire houder; b) een secundaire verpakking; en c) een buitenverpakking waarvan ofwel de secundaire verpakking, ofwel de buitenverpakking stijf moet zijn 1) Primaire houders moeten op zodanige wijze in secundaire verpakkingen zijn verpakt, dat zij onder normale vervoersomstandigheden niet kunnen breken of worden doorboord en dat het uittreden van de inhoud in de secundaire verpakking wordt vermeden. Secundaire verpakkingen moeten in buitenverpakkingen worden vastgezet met behulp van geschikt opvulmateriaal. Bij lekkage van de inhoud mag de ongeschonden staat van de voor opvulling dienende stoffen en van de buitenverpakking niet worden aangetast. 2) Voor het vervoer moet het hieronder weergegeven kenmerk op het uitwendige oppervlak van de buitenverpakking op een achtergrond met een contrasterende kleur zijn aangebracht en het moet duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn. Het kenmerk moet de vorm hebben van een onder een hoek van 45 op een punt staand (ruitvormig) vierkant met afmetingen van ten minste 50 mm bij 50 mm; de breedte van de lijn moet ten minste 2 mm bedragen en de hoogte van de letters en cijfers ten minste 6 mm. De juiste vervoersnaam "BIOLOGISCHE STOF, CATEGORIE B" of "BIOLOGICAL SUBSTANCE OF CATEGORY B" moet met letters van ten minste 6 mm op de buitenverpakking nabij het ruitvormige kenmerk zijn aangegeven. 3) Ten minste één oppervlak van de buitenverpakking moet minimum afmetingen van 100 mm x 100 mm bezitten. 4) De verpakking, gereed voor de verzending moet met goed gevolg de valproef in 6.3, zoals nader aangegeven in , bij een valhoogte van 1,2 m kunnen doorstaan. Na de uitvoering van de valproeven in de volgorde die van toepassing is, mag er geen sprake zijn van lekkage uit de primaire houders(s), die, voor zover voorgeschreven, beschermd moeten blijven door het absorberend materiaal, in de secundaire verpakking.

24 DIAGNOSTISCHE MONSTERS P650 VERPAKKINGSINSTRUCTIE P650 5) Voor vloeibare stoffen: a) moet(en) de primaire houder(s) vloeistofdicht zijn; b) moet de secundaire verpakking vloeistofdicht zijn; c) indien meerdere breekbare primaire houders in een enkele secundaire verpakking worden geplaatst, dan moeten deze hetzij afzonderlijk omwikkeld, hetzij gescheiden worden, zodat onderlinge aanraking is uitgesloten; d) Tussen de primaire houder(s) en de secundaire verpakking moet absorberend materiaal worden aangebracht. Het absorberend materiaal moet in voldoende mate aanwezig zijn om de gehele inhoud van de primaire houder(s) te absorberen, zodat vrijgekomen vloeistof de goede staat van het opvulmateriaal of van de buitenverpakking niet zal aantasten; e) De primaire houder of de secundaire verpakking moet in staat zijn een inwendige druk van 95 kpa (0,95 bar) zonder lekkage te doorstaan. 1) Voor vaste stoffen: a) moet(en) de primaire houder(s) stofdicht zijn; b) moet de secundaire verpakking stofdicht zijn; c) indien meerdere breekbare primaire houders in een enkele secundaire verpakking worden geplaatst, dan moeten deze hetzij afzonderlijk omwikkeld, hetzij gescheiden worden, zodat onderlinge aanraking is uitgesloten; d) Indien er enige twijfel over bestaat of er al dan niet restvloeistof aanwezig is in de primaire houder tijdens het vervoer, dan moet gebruik gemaakt worden van een verpakking geschikt voor vloeistoffen, met inbegrip van absorberende materialen. 1) Sterk gekoelde of bevroren monsters: IJs, droogijs en vloeibare stikstof a) Indien droogijs of vloeibare stikstof als koelmiddel wordt gebruikt, zijn de voorschriften van 5.5.3van toepassing. Indien ijs wordt gebruikt, moet dit buiten de secundaire verpakkingen of in de buitenverpakking of een oververpakking worden aangebracht. Om de secundaire verpakkingen in de oorspronkelijke positie te houden, moet voor inwendige ondersteuning worden gezorgd. Indien ijs wordt gebruikt, moet de buitenverpakking of oververpakking vloeistofdicht zijn. b) De primaire houder en de secundaire verpakking moeten hun goede staat behouden bij zowel de temperatuur van het gebruikte koelmiddel als de temperaturen en drukken die het gevolg kunnen zijn van het wegvallen van de koeling.

25 LEGE VERPAKKINGEN LEGE VERPAKKINGEN BEZONDERE BEPALINGEN Vrijstellingen in samenhang met ongereinigde lege verpakkingen Ongereinigde lege verpakkingen (met inbegrip van IBC s en grote verpakkingen), die stoffen van de klassen 2, 3, 4.1, 5.1, 6.1, 8 en 9 hebben bevat, zijn niet onderworpen aan de voorschriften van het ADR, indien geschikte maatregelen zijn genomen, om mogelijke gevaren uit te sluiten. Deze gevaren zijn uitgesloten indien geschikte maatregelen zijn genomen om alle gevaren van de klassen 1 t/m 9 op te heffen.

26 AFVALSTOFFEN GEVAARLIJKE & NIET-GEVAARLIJKE AFVALSTOFFEN Afvalstoffen zijn gedefinieerd in Europese Afvalstoffenlijst (EURAL) - Afvalstoffen die gevaarlijke stoffen bevatten - Afvalstoffen geen gevaarlijke afvalstoffen bevatten BEZONDERE BEPALINGEN Niet toegestaan MITS in overleg afdeling QHSE

Vervoer van lithiumcellen en -batterijen over de weg

Vervoer van lithiumcellen en -batterijen over de weg Vervoer van lithiumcellen en -batterijen over de weg Opgesteld door: QSS/PT Geldig vanaf: ADR 2017 Ongebruikte lithiumcellen en batterijen. 1.1.3.7 Vrijstellingen in samenhang met het vervoer van inrichtingen

Nadere informatie

5.5.2 Bijzondere bepalingen van toepassing op gegaste laadeenheden (UN 3359)

5.5.2 Bijzondere bepalingen van toepassing op gegaste laadeenheden (UN 3359) HOOFDSTUK 5.5 BIJZONDERE BEPALINGEN 5.5.1 (Geschrapt) 5.5.2 Bijzondere bepalingen van toepassing op gegaste laadeenheden (UN 3359) 5.5.2.1 Algemeen 5.5.2.1.1 Gegaste laadeenheden (UN 3359) die geen andere

Nadere informatie

5.2.1.3 Bergingsverpakkingen en bergingsdrukhouders moeten bovendien zijn gemerkt met het woord "BERGING".

5.2.1.3 Bergingsverpakkingen en bergingsdrukhouders moeten bovendien zijn gemerkt met het woord BERGING. HOOFDSTUK 5.2 KENMERKING EN ETIKETTERING 5.2.1 Kenmerking van colli Opmerking: Voor kenmerking die betrekking heeft op de constructie, de beproeving en de toelating van verpakkingen, grote verpakkingen,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen INHOUDSOPGAVE DEEL 1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid 1.1.1 Structuur 1.1.2 Toepassingsgebied 1.1.3 Vrijstellingen 1.1.4 Toepasbaarheid van andere reglementen 1.1.5

Nadere informatie

Hoofdstuk Lijsten van de gevaarlijke goederen

Hoofdstuk Lijsten van de gevaarlijke goederen Hoofdstuk 3.2 - Lijsten van de gevaarlijke goederen 3.2.1 Verduidelijkingen betreffende Tabel A : Lijst van de gevaarlijke goederen per UN-nummer Over het algemeen heeft elke rij van tabel A van onderhavig

Nadere informatie

Transport gevaarlijke stoffen

Transport gevaarlijke stoffen min. 30 cm Identificatienummer gevaar Identificatienummer stof 40 cm Afmeting mag ongeveer 10% afwijken Herkenningsbord Blanco Lijst van stoffen en identificatienummers Betekenis van gevaarsidentificatienummers

Nadere informatie

VERVOER VAN LITHIUMCELLEN EN -BATTERIJEN

VERVOER VAN LITHIUMCELLEN EN -BATTERIJEN VERVOER VAN LITHIUMCELLEN EN -BATTERIJEN OVERZICHT RID 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 RID 2017 (geldig tem 30-06-2019)... 3 Uitzonderingen... 4 Overzicht... 5 Vervoer van nieuwe lithiumcellen en-batterijen...

Nadere informatie

Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg 1 INHOUDSOPGAVE ADR Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg Protocol van ondertekening BIJLAGE A ALGEMENE BEPALINGEN EN BEPALINGEN BETREFFENDE

Nadere informatie

Vervoer van uitgezonderde lithiumbatterijen door TNT Express

Vervoer van uitgezonderde lithiumbatterijen door TNT Express Vervoer van uitgezonderde lithiumbatterijen door TNT Express Recent werd de wetgeving aangepast voor het versturen van lithiumbatterijen en goederen die dit type van batterijen bevatten. TNT Express kijkt

Nadere informatie

Transport en opslag van batterijen en zuur

Transport en opslag van batterijen en zuur Transport van batterijen Evenals veel andere zware producten zijn ook batterijen, door hun hoge gehalte aan lood, kwetsbaar bij transport. Vallen of stoten kan schade veroorzaken. Tref maatregelen om dit

Nadere informatie

Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken

Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken OPMERKING. Voor de kenmerking en etikettering van containers, MEGC s, tankcontainers en mobiele tanks van een vervoer dat deel uitmaakt van een

Nadere informatie

DOSSIER: IBC s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen

DOSSIER: IBC s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen SEPTEMBER 2016 DOSSIER: IBC s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen IBC s of voluit Intermediate Bulk Containers. Dit is een container die gebruikt wordt voor los gestorte goederen in bulk (bv ertsen,

Nadere informatie

4.1.1.1 Vervang aan het slot of hergebruikte door, hergebruikte of omgebouwde. 4.1.1.2 Schrap het woord en aan het slot van subparagraaf a).

4.1.1.1 Vervang aan het slot of hergebruikte door, hergebruikte of omgebouwde. 4.1.1.2 Schrap het woord en aan het slot van subparagraaf a). VERTALING WIJZIGINGEN RID INGAANDE 1-1-2011 Bron: OTIF/RID/NOT/2011 d.d. 30-6-2010 DEEL 4 Hoofdstuk 4.1 4.1.1.1 Vervang aan het slot of hergebruikte door, hergebruikte of omgebouwde. 4.1.1.2 Schrap het

Nadere informatie

PROEFEXAMEN BASISCURSUS ALGEMENE GEDEELTE 2019 (open boek) Deel 1

PROEFEXAMEN BASISCURSUS ALGEMENE GEDEELTE 2019 (open boek) Deel 1 1. Tot welke klasse behoort een stof met het getal 539 bovenaan op de oranje schilden? tot klasse 5.2 tot klasse 6.1 tot klasse 8 tot klasse 5.1 2. Uw voertuig is geladen met kisten die de hele laadruimte

Nadere informatie

Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken

Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken OPMERKING. Voor de kenmerking en etikettering van containers, MEGC s, tankcontainers en mobiele tanks van een vervoer dat deel uitmaakt van een

Nadere informatie

AANBRENGEN VAN GROTE ETIKETTEN EN KENMERKINGEN

AANBRENGEN VAN GROTE ETIKETTEN EN KENMERKINGEN HOOFDFSTUK 5.3 AANBRENGEN VAN GROTE ETIKETTEN EN KENMERKINGEN Opmerking : Zie voor de kenmerking en het aanbrengen van grote etiketten op containers, MEGC's, tankcontainers en transporttanks bij vervoer

Nadere informatie

Hoofdstuk 5.5 - Bijzondere bepalingen

Hoofdstuk 5.5 - Bijzondere bepalingen Miinimale afmeting 250 mm 5.5.1 Afgeschaft Hoofdstuk 5.5 - Bijzondere bepalingen 5.5.2 Bijzondere bepalingen met betrekking tot laadtransporteenheden onder fumigatie (UN-nummer 3359) 5.5.2.1 Algemeenheden

Nadere informatie

ADR/RID 2013 ADR ONLY 1.6.1.1 17/12/2012. Afdeling België Belgian Safety Advisors Association

ADR/RID 2013 ADR ONLY 1.6.1.1 17/12/2012. Afdeling België Belgian Safety Advisors Association 1 ADR/RID 2013 1.6.1.1 ADR ONLY 2 1 Voorwoord Dit is een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen. Steeds officiële teksten gebruiken (december 2012) ADR : http://www.unece.org/trans/main/dgdb/wp15/wp15rep.html

Nadere informatie

Geen / verkeerde vrachtbrief 1.600,-- Vrachtbriefinformatie onjuiste volgorde 375,-- Geen / verkeerde gevarenkaart 1.200,--

Geen / verkeerde vrachtbrief 1.600,-- Vrachtbriefinformatie onjuiste volgorde 375,-- Geen / verkeerde gevarenkaart 1.200,-- Feit Boete Geen / verkeerde vrachtbrief,-- Vrachtbriefinformatie onjuiste volgorde,-- Geen / verkeerde gevarenkaart,-- Geen vakbekwaamheidscertificaat,-- Geen algemene opleiding,-- Samenladen / scheiden

Nadere informatie

DEEL 5 Procedures voor de verzending

DEEL 5 Procedures voor de verzending DEEL 5 Procedures voor de verzending HOOFDSTUK 5.1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN 5.1.1 Toepassing en algemene voorschriften Dit deel bevat de voorschriften met betrekking tot de kenmerking, de etikettering en

Nadere informatie

Bijlage. Lijst met inbreuken en te innen sommen. inbreuk reglementering te innen som 1 Vervoerdocument en identiteitsbewijs

Bijlage. Lijst met inbreuken en te innen sommen. inbreuk reglementering te innen som 1 Vervoerdocument en identiteitsbewijs Bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van 01 maart 2019 tot wijziging van artikel 3 en 5 en de bijlage van het koninklijk besluit van 24 maart 1997 betreffende de inning en de consignatie van

Nadere informatie

Voor dit type organisch peroxide of zelfontledende stof moet verpakkingsmethode OP8 gebruikt worden Gebruik van de IBC s

Voor dit type organisch peroxide of zelfontledende stof moet verpakkingsmethode OP8 gebruikt worden Gebruik van de IBC s 4.1.7.1 Gebruik van de verpakkingen (met uitzondering van IBC s) 4.1.7.1.1 De verpakkingen die gebruikt worden voor de organische peroxides en de zelfontledende stoffen moeten beantwoorden aan de voorschriften

Nadere informatie

Vervoer gevaarlijke stoffen en tunnels

Vervoer gevaarlijke stoffen en tunnels Vervoer gevaarlijke stoffen en tunnels Vervoer gevaarlijke stoffen en tunnels Dit is een geheugensteun voor chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren. In deze brochure staan onderwerpen die belangrijk

Nadere informatie

Omgaan met gevaarlijke stoffen

Omgaan met gevaarlijke stoffen Omgaan met gevaarlijke stoffen Middelen die bij de professionele schoonmaak gebruikt worden Gevaarlijke stof Een gevaarlijke stof is een goed dat bij een kleine blootstelling al leidt tot een gevolg zoals

Nadere informatie

Deel 5 Procedures voor de verzending

Deel 5 Procedures voor de verzending Deel 5 Procedures voor de verzending HOOFDSTUK 5.1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN 5.1.1 Toepassingsgebied en algemene voorschriften Dit deel bevat voorschriften voor de verzending van gevaarlijke goederen met

Nadere informatie

Procedures voor de verzending

Procedures voor de verzending Procedures voor de verzending adnr Inhoud Deel 5 Procedures voor de verzending Hoofdstuk 5.1 Algemene voorschriften 5.1.1 Toepassing en algemene voorschriften 5.1.2 Gebruik van oververpakkingen 5.1.3 Lege

Nadere informatie

Hoe implementeren wij de bevindingen van de ILT in de dagelijkse praktijk? 29 januari Dr. Peter S. Oud

Hoe implementeren wij de bevindingen van de ILT in de dagelijkse praktijk? 29 januari Dr. Peter S. Oud Hoe implementeren wij de bevindingen van de ILT in de dagelijkse praktijk? Dr. Peter S. Oud 1 Controles Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in 2014. Implementatie bevindingen Beleidsregel Veiligheidsadviseur

Nadere informatie

Dossier: Wat is het verschil tussen P 650 (ADR) en PI 650 (IATA)?

Dossier: Wat is het verschil tussen P 650 (ADR) en PI 650 (IATA)? DECEMBER 2015 Dossier: Wat is het verschil tussen P 650 (ADR) en PI 650 (IATA)? Verpakking instructie 650 van zowel ADR als IATA legt een aantal eisen op aan de verpakking voor het vervoer van biologische

Nadere informatie

3.1.2.8.1 Voeg in de eerste zin in of 318 na bijzondere bepaling 274.

3.1.2.8.1 Voeg in de eerste zin in of 318 na bijzondere bepaling 274. VERTALING WIJZIGINGEN ADN INGAANDE 1-1-2011 Bronnen: ECE/ADN/9 d.d. 25 juni 2010 ECE-ADN-9 FINAL-E_RedConfDMS van mei 2010 ECE/ADN/9/Corr.1 d.d. 29 juni 2010 ECE/ADN9/Corr.2 d.d. 30 augustus 2010 DEEL

Nadere informatie

Hoofdstuk Algemene voorschriften

Hoofdstuk Algemene voorschriften 2.1.1 Inleiding Hoofdstuk 2.1 - Algemene voorschriften 2.1.1.1 De klassen gevaarlijke goederen volgens het RID zijn de volgende: Klasse 1 Klasse 2 Klasse 3 Ontplofbare stoffen en voorwerpen. Gassen. Brandbare

Nadere informatie

DEEL 5 Procedures voor de verzending

DEEL 5 Procedures voor de verzending DEEL 5 Procedures voor de verzending HOOFDSTUK 5.1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN 5.1.1 Toepassing en algemene voorschriften Dit deel bevat de voorschriften met betrekking tot de kenmerking, de etikettering en

Nadere informatie

Etikettering en kenmerking van gevaarlijke lading. Herziene editie juli Van Leeuwen GEVAARSETIKETTEN

Etikettering en kenmerking van gevaarlijke lading. Herziene editie juli Van Leeuwen GEVAARSETIKETTEN Etikettering en kenmerking van gevaarlijke lading Herziene editie juli 2017 Etikettering en kenmerking van gevaarlijke lading In de praktijk van alledag leven er veel vragen over het etiketteren en kenmerken

Nadere informatie

Vragen gecombineerd weg-/zeevervoer v.v. van verpakte gevaarlijke stoffen.

Vragen gecombineerd weg-/zeevervoer v.v. van verpakte gevaarlijke stoffen. Vragen gecombineerd weg-/zeevervoer v.v. van verpakte gevaarlijke stoffen. Totaal 15 vragen met antwoorden Vraag 1. De IMDG Code bestaat uit 7 delen Het ADR bestaat uit 9 delen B. Stelling 1 en 2 zijn

Nadere informatie

Instructie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen

Instructie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen Welkom bij Instructie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen Jaap van der Steen Bedrijfsadvies EVO Agenda Risico s Stoffen Controle lading Verzenden LQ en ADR volle dozen Verzenden LQ en ADR stuks Oververpakken

Nadere informatie

10 ADR 2007: Voornaamste wijzigingen voor 1 juli 2007

10 ADR 2007: Voornaamste wijzigingen voor 1 juli 2007 10 ADR 2007: Voornaamste wijzigingen voor 1 juli 2007 35 De wijzigingen voor 2007 kunnen geraadpleegd worden op het INTERNET website : http://www.unece.org./trans/main/dgdb/wp15/wp15rep.html De tekst kiezen

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval In het geval van een ongeval of noodgeval dat tijdens het vervoer kan voorkomen of optreden, moeten de leden

Nadere informatie

Symbool (exploderende bom): zwart; achtergrond: oranje; cijfer 1 in de benedenhoek

Symbool (exploderende bom): zwart; achtergrond: oranje; cijfer 1 in de benedenhoek GEVAAR VAN KLASSE 1 Ontplofbare stoffen of voorwerpen Symbool (exploderende bom): zwart; achtergrond: oranje; cijfer 1 in (Nr. 1) Subklassen 1.1, 1.2 en 1.3 ( Nr. 1.4) Subklasse 1.4 Achtergrond: oranje;

Nadere informatie

Fiche 6 (Observatie): Transport van gevaarlijke producten en signalisatie

Fiche 6 (Observatie): Transport van gevaarlijke producten en signalisatie Fiche 6 (Observatie): Transport van gevaarlijke producten en signalisatie Inleiding Volgens het soort transport is de internationale reglementering die van kracht is, verschillend : Transport langs de

Nadere informatie

Deel 4. Voorschriften voor het gebruik van verpakkingen, tanks en transporteenheden voor los gestort vervoer

Deel 4. Voorschriften voor het gebruik van verpakkingen, tanks en transporteenheden voor los gestort vervoer Deel 4 Voorschriften voor het gebruik van verpakkingen, tanks en transporteenheden voor los gestort vervoer HOOFDSTUK 4.1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN 4.1.1 Het gebruik van verpakkingen en tanks moet voldoen

Nadere informatie

Hoofdstuk Kenmerken en etiketteren

Hoofdstuk Kenmerken en etiketteren Hoofdstuk 5.2 - Kenmerken en etiketteren 5.2.1 Kenmerken van colli OPMERKING. Zie in deel 6 voor de merktekens betreffende de constructie, de beproevingen en de goedkeuring van de verpakkingen, grote verpakkingen,

Nadere informatie

VERVOER VAN LITHIUMCELLEN EN - BATTERIJEN OVERZICHT ADR 2015

VERVOER VAN LITHIUMCELLEN EN - BATTERIJEN OVERZICHT ADR 2015 VERVOER VAN LITHIUMCELLEN EN - BATTERIJEN OVERZICHT ADR 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 ADR 2015 (geldig tem 30-06-2017)... 3 Uitzonderingen... 4 Overzicht... 5 Vervoer van nieuwe lithiumcellen en-batterijen...

Nadere informatie

1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja O Neen

1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja O Neen UBIJSCHLINGSPLEIDING - BASIS 1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 Ja - Colli met UN 3112 en colli met UN 3125 Ja - Colli met UN 2021

Nadere informatie

subklassen compatibiliteitsgroepen ADR 2013 Klasse 1

subklassen compatibiliteitsgroepen ADR 2013 Klasse 1 Copyright en gebruiksrecht Copyright GDS Europe BV ADR 2013 Klasse 1 Deze presentatie is alleen bestemd ter ondersteuning van klassikale lessen voor de basiskwalificatie en nascholing van beroepschauffeurs

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 367/23

Publicatieblad van de Europese Unie L 367/23 14.12.2004 Publicatieblad van de Europese Unie L 367/23 RICHTLIJN 2004/112/EG VAN DE COMMISSIE van 13 december 2004 tot aanpassing aan de vooruitgang van de techniek van Richtlijn 95/50/EG van de Raad

Nadere informatie

Hoofdstuk 7.3 - Voorschriften met betrekking tot het los gestort vervoer

Hoofdstuk 7.3 - Voorschriften met betrekking tot het los gestort vervoer Hoofdstuk 7.3 - Voorschriften met betrekking tot het los gestort vervoer 7.3.1 Algemene bepalingen 7.3.1.1 Een goed mag niet los gestort vervoerd worden in containers voor losgestort vervoer, containers

Nadere informatie

DEEL 3. Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot de beperkte en uitgezonderde hoeveelheden

DEEL 3. Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot de beperkte en uitgezonderde hoeveelheden DEEL 3 Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot de beperkte en uitgezonderde hoeveelheden - 261 - HOOFDSTUK 3.1 ALGEMEENHEDEN 3.1.1 Inleiding Naast

Nadere informatie

De voorschriften inzake de oranje signalisatie van voertuigen bevinden zich in afdeling

De voorschriften inzake de oranje signalisatie van voertuigen bevinden zich in afdeling Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen. EURAL versus ADR

Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen. EURAL versus ADR Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen EURAL versus ADR Wie ben ik? Pascal Smetsers Wat doe ik? Bedrijfsadviseur gevaarlijke (afval)stoffen Opslag: PGS Vervoer: Alle vervoersmodaliteiten Gebruik: (EU-)GHS,

Nadere informatie

Hoofdstuk Voorschriften met betrekking tot de constructie van de verpakkingen voor stoffen (categorie a)

Hoofdstuk Voorschriften met betrekking tot de constructie van de verpakkingen voor stoffen (categorie a) Hoofdstuk 6.3 - Voorschriften met betrekking tot de constructie van de verpakkingen voor stoffen (categorie a) van de klasse 6. en tot de beproevingen die ze moeten ondergaan OPMERKING. De voorschriften

Nadere informatie

Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen

Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen Checklist VHLS - PREZPUNT - ZKN versie 19072015 Omschrijving Voorbeelden van verpakkingen Voorbeelden van gebruikte etiketten en pictogrammen Transportetiketten Pictogrammen Pictogrammen GHS EU (oud) Totale

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie Bij een ongeval of een noodsituatie die tijdens het vervoer kan optreden moeten de bemanningsleden

Nadere informatie

5.4.1.1.1 I 14 I niveau 1 500 euro. 5.4.1.1.1 of 5.4.1.1.16

5.4.1.1.1 I 14 I niveau 1 500 euro. 5.4.1.1.1 of 5.4.1.1.16 1/ vervoerdocument richtlijn risico nu morgen 1.1 geen enkele aanduiding over het gevaarlijke karakter (of de gevaarseigenschappen) van de vervoerde goederen 5.4.1.1.1 I 14 I niveau 1 500 1500 1.2 onmogelijke

Nadere informatie

DEEL 1. Algemene bepalingen

DEEL 1. Algemene bepalingen DEEL 1 Algemene bepalingen 1.1.1 Structuur Hoofdstuk 1.1 - Toepassingsgebied en toepasbaarheid Het RID is onderverdeeld in zeven delen; elk deel is onderverdeeld in hoofdstukken, en elk hoofdstuk in afdelingen

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke goederen, "Hazardous Goods" en "Hazardous Articles"

Vervoer van gevaarlijke goederen, Hazardous Goods en Hazardous Articles Vertaling ter informatie verstrekt - alleen de Franse en Engelse versies hebben een dwingend juridisch karakter. Vervoer van gevaarlijke goederen, "Hazardous Goods" en "Hazardous Articles" Dit beleid is

Nadere informatie

Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR)

Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) INHOUDSTAFEL Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) Protocol van ondertekening BIJLAGE A Deel 1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN EN VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING

Nadere informatie

Wijzigingen ICAO Technical Instructions

Wijzigingen ICAO Technical Instructions Luchtvaart Wijzigingen ICAO Technical Instructions De 2009-2010 editie van de Technische Voorschriften van de Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart (ICAO), waarop de Nederlandse regelgeving

Nadere informatie

Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen

Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen Nr. 4.1.1 Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen Vindplaats Activiteitenbesluit: 4.1.1, artikel

Nadere informatie

L3G B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016)

L3G B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016) L3G 06.03.B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016) Het toepassingsgebied van PGS 15 heeft betrekking op stoffen van

Nadere informatie

Workshop Transportveiligheid WELKOM OP DE STOFFENDAG!

Workshop Transportveiligheid WELKOM OP DE STOFFENDAG! WELKOM OP DE STOFFENDAG! UW INLEIDER Wim van Dongen Specialist & Veiligheidsadviseur Vervoer Gevaarlijke Stoffen Voorzitter Vereniging voor Veiligheidsadviseurs Vervoer Gevaarlijke Stoffen (VVA) wimvandongen@veiligheidsadviseurs.org

Nadere informatie

Hoofdstuk 6.6 - Voorschriften met betrekking tot de constructie van de grote verpakkingen en tot de beproevingen die ze moeten ondergaan

Hoofdstuk 6.6 - Voorschriften met betrekking tot de constructie van de grote verpakkingen en tot de beproevingen die ze moeten ondergaan Hoofdstuk 6.6 - Voorschriften met betrekking tot de constructie van de grote verpakkingen en tot de beproevingen die ze moeten ondergaan 6.6.1 Agemeenheden 6.6.1.1 De voorschriften van onderhavig hoofdstuk

Nadere informatie

GROENEWOUD Consultancy

GROENEWOUD Consultancy Wijzigingen ADR per 1 januari 2011 1.1 Toepassingsgebied 1.2 Definities 1.3 Opleidingen 1.4 Veiligheidsplichten Vrijstellingen ivm samenhang met gassen aangevuld met: gassen in ballen tbv sport. gassen

Nadere informatie

DEEL 5. Verzendingsprocedures

DEEL 5. Verzendingsprocedures DEEL 5 Verzendingsprocedures Hoofdstuk 5.1 - Algemene bepalingen 5.1.1 Toepassing en algemene bepalingen Het onderhavig deel geeft de bepalingen weer met betrekking tot de verzending van gevaarlijke goederen

Nadere informatie

Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) Bijlagen

Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) Bijlagen Verenigde Naties - Economische Commissie voor Europa Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) Bijlagen 2015 Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Het verpakken en verzenden van infectueuze stoffen, genetisch gemodificeerde micro-organismen en diagnostische monsters.

Het verpakken en verzenden van infectueuze stoffen, genetisch gemodificeerde micro-organismen en diagnostische monsters. Het verpakken en verzenden van infectueuze stoffen, genetisch gemodificeerde micro-organismen en diagnostische monsters. Toelichting Het ter verzending verpakken van infectueuze en genetisch gemodificeerde

Nadere informatie

Hoofdstuk Voorschriften met betrekking tot het los gestort vervoer

Hoofdstuk Voorschriften met betrekking tot het los gestort vervoer Hoofdstuk 7.3 - Voorschriften met betrekking tot het los gestort vervoer 7.3.1 Algemene bepalingen 7.3.1.1 Een goed mag niet los gestort vervoerd worden in containers voor losgestort vervoer, containers

Nadere informatie

a) de gevaarlijke goederen die van het internationale vervoer zijn uitgesloten;

a) de gevaarlijke goederen die van het internationale vervoer zijn uitgesloten; DEEL 1 Algemene Voorschriften HOOFDSTUK 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID 1.1.1 Structuur Bijlagen A en B van het ADR zijn onderverdeeld in negen delen. Bijlage A bestaat uit de delen 1 tot en met

Nadere informatie

Checklist en werkwijze

Checklist en werkwijze Checklist en werkwijze In de checklist staan de meest voorkomende gevaarlijke stoffen die in de medische sector voorkomen, maar de lijst is niet uitputtend. Aan de hand van omschrijvingen, voorbeelden

Nadere informatie

Vervoer ademluchtcilinders bij de brandweer

Vervoer ademluchtcilinders bij de brandweer Vervoer ademluchtcilinders bij de brandweer De brandweer vervoert sinds jaar en dag ademluchtcilinders in uitrukvoertuigen en van tijd tot tijd worden hierover vragen gesteld. Valt het vervoer van deze

Nadere informatie

SafetyPlan bvba tel. +32-(0) Marjoleinstraat 32 fax.+32-(0)

SafetyPlan bvba tel. +32-(0) Marjoleinstraat 32 fax.+32-(0) SafetyPlan bvba Veiligheidsuitrusting & Advies voor het Vervoer van Gevaarlijke Stoffen Lijst van de inbreuken en de te innen men. Inhoud 1. Vervoerdocument en identiteitsbewijs 2. Keuringsdocument 3.

Nadere informatie

4G/20.5/S/17 B/

4G/20.5/S/17 B/ Januari 2017 DOSSIER: UN-kenmerk op verpakkingen Nog veel té vaak zien we UN-kenmerken, waarvan de juistheid ver te zoeken valt, vandaar dat het eens hoog tijd werd om hier een artikel aan te wijden. Alle

Nadere informatie

Checklist Gebruik en Opslag gevaarlijke stoffen Houtbewerking, bouwnijverheid en installatietechniek

Checklist Gebruik en Opslag gevaarlijke stoffen Houtbewerking, bouwnijverheid en installatietechniek Naam bedrijf Contactpersoon Adres vestiging Postcode + plaats Telefoonnummer Postadres Naam inspecteur Datum controle Activiteitenbesluit Type A Type B Type C Postcode + plaats Telefoonnummer nio = niet

Nadere informatie

Hoofdstuk 5.2 - Kenmerken en etiketteren

Hoofdstuk 5.2 - Kenmerken en etiketteren Hoofdstuk 5.2 - Kenmerken en etiketteren 5.2.1 Kenmerken van colli OPMERKING. Zie in deel 6 voor de merktekens betreffende de constructie, de beproevingen en de goedkeuring van de verpakkingen, grote verpakkingen,

Nadere informatie

Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS

Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op komkommers van de variëteiten (cultivars)

Nadere informatie

PRAKTIJKRICHTLIJN VERZENDING EN VERVOER VAN BIOLOGISCHE MATERIALEN BESTEMD VOOR HUMANE OF DIERLIJKE DIAGNOSTIEK. Geldig tot 1 januari 2009

PRAKTIJKRICHTLIJN VERZENDING EN VERVOER VAN BIOLOGISCHE MATERIALEN BESTEMD VOOR HUMANE OF DIERLIJKE DIAGNOSTIEK. Geldig tot 1 januari 2009 PRAKTIJKRICHTLIJN VERZENDING EN VERVOER VAN BIOLOGISCHE MATERIALEN BESTEMD VOOR HUMANE OF DIERLIJKE DIAGNOSTIEK 1 Voorwoord Geldig tot 1 januari 2009 Deze praktijkrichtlijn is opgesteld door een werkgroep

Nadere informatie

DEEL 3 Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot de beperkte en uitgezonderde hoeveelheden

DEEL 3 Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot de beperkte en uitgezonderde hoeveelheden DEEL 3 Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot de beperkte en uitgezonderde hoeveelheden - 301 - HOOFDSTUK 3.1 ALGEMEENHEDEN 3.1.1 Inleiding Naast

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN IMDG CODE (35-10) m.i.v Mogen worden toegepast vanaf met toestemming van de bevoegde autoriteit.

OVERZICHT WIJZIGINGEN IMDG CODE (35-10) m.i.v Mogen worden toegepast vanaf met toestemming van de bevoegde autoriteit. OVERZICHT WIJZIGINGEN IMDG CODE (35-10) m.i.v. 1-1-2012 Mogen worden toegepast vanaf 1-1-2011met toestemming van de bevoegde autoriteit. IMDG Code, deel 1 (hoofdstuk 1.2) Tekstuele aanpassingen diverse

Nadere informatie

8 ADR- voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke goederen in colli

8 ADR- voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke goederen in colli 8 ADR- voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke goederen in colli 8.1 Verpakkings- en etiketteringsvoorschriften 8.1.1 MERKEN a) De colli (vaten, jerrycans, kisten, zakken,...) en de I.B.C.'s (grote

Nadere informatie

ADR Van toepassing op 1 januari Verplicht van 1 juli 2017.

ADR Van toepassing op 1 januari Verplicht van 1 juli 2017. ADR 2017 ADR 2017 Van toepassing op 1 januari 2017. Verplicht van 1 juli 2017. De wijzigingen voor de editie 2017 van het ADR kan u terugvinden op de website van de VN. De geconsolideerde teksten in het

Nadere informatie

A U D I T V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

A U D I T V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk A U D I T V E R S L A G 2019 Veiligheidsadviseur vervoer Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk evofenedex afdeling gevaarlijke stoffen Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer

Nadere informatie

17/ / /

17/ / / Gefahrgutfahrer-Handbuch F B L Frankreich Belgien(f) Luxemburg Land Polizei Feuerwehr Rettung 17/112 101 11 18/112 100 112 15/112 100 112 Höchstgeschwindigkeiten für LKW km/h 50 50 50 80 60 75 90 90 90

Nadere informatie

Identificatie gevaarlijke stoffen

Identificatie gevaarlijke stoffen Identificatie gevaarlijke stoffen 2 Gas 3 Brandbare vloeistof 4 Brandbare vaste stof 5 Oxiderende werkende stof of Organische peroxide 6 Giftige stof 7 Radioactieve stof 8 Bijtende stof 9 Diverse gevaarlijke

Nadere informatie

Hoofdstuk Veiligheidsplichten van de betrokkenen

Hoofdstuk Veiligheidsplichten van de betrokkenen Hoofdstuk 1.4 - Veiligheidsplichten van de betrokkenen 1.4.1 Algemene zorg voor veiligheid 1.4.1.1 De bij het vervoer van gevaarlijke goederen betrokkenen moeten overeenkomstig de aard en de omvang van

Nadere informatie

3.3 Bijzondere bepalingen van toepassing op bepaalde stoffen of voorwerpen

3.3 Bijzondere bepalingen van toepassing op bepaalde stoffen of voorwerpen Deel Lijst van gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen evenals vrijstellingen in verband met het vervoer van gevaarlijke goederen verpakt in gelimiteerde hoeveelheden - 61 - - 6 - Inhoud.1 lgemeen.1.1

Nadere informatie

Tijdens het proces van routine-onderhoud en reparatie van IBC s wordt een inspectie uitgevoerd conform de 5-jaarlijkse inspectie van IBC s.

Tijdens het proces van routine-onderhoud en reparatie van IBC s wordt een inspectie uitgevoerd conform de 5-jaarlijkse inspectie van IBC s. Annex 2 T&CPI Minimale eisen aan het kwaliteitsplan van het kwaliteitsborgingssysteem bij het bewerken (reconditionering, ombouw, routine onderhoud en reparatie) van verpakkingen (inclusief IBC s en Grote

Nadere informatie

UINITIELE OPLEIDING - BASIS. 1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja O Neen

UINITIELE OPLEIDING - BASIS. 1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja O Neen UINITIELE OPLEIDING - BASIS 1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja - Colli met UN 3111 en colli met UN 3221 O Ja - Colli met UN 3112

Nadere informatie

Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen

Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen Stappenplan PGS 15: Richtlijn voor opslag verpakte gevaarlijke stoffen Hieronder treft u een stappenplan aan waarmee u zelf aan de slag kunt gaan om te bepalen of u onder de werkingssfeer van de nieuwe

Nadere informatie

a) de gevaarlijke goederen die van het internationale vervoer zijn uitgesloten;

a) de gevaarlijke goederen die van het internationale vervoer zijn uitgesloten; DEEL 1 Algemene Voorschriften HOOFDSTUK 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID 1.1.1 Structuur Bijlagen A en B van het ADR zijn onderverdeeld in negen delen. Bijlage A bestaat uit de delen 1 tot en met

Nadere informatie

Bovenbouw Reflectie en markering Gevarenborden en -stickers. ADR-borden horizontaal klapbaar. ADR-borden verticaal klapbaar

Bovenbouw Reflectie en markering Gevarenborden en -stickers. ADR-borden horizontaal klapbaar. ADR-borden verticaal klapbaar .4 Gevarenborden en -stickers ADR-borden horizontaal klapbaar Materiaal Dikte Montagebeugel Scharnier Aluminium 1 mm nee links/rechts 51.600.013 Galfan staal 1 mm nee links/rechts 51.08.0295 RVS 0,8 mm

Nadere informatie

A U D I T V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk

A U D I T V E R S L A G. Veiligheidsadviseur vervoer Gevaarlijke Stoffen. Schwartzmans B.V. Waalwijk A U D I T V E R S L A G 2018 Veiligheidsadviseur vervoer Gevaarlijke Stoffen Schwartzmans B.V. Waalwijk evofenedex afdeling gevaarlijke stoffen Signaalrood 60 2718 SG Zoetermeer Postbus 350 2700 AJ Zoetermeer

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 06-01-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 06-01-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Introductie 3.2 Verpakking radioactieve materialen 3.2.1 Radioactief besmette installatie-onderdelen 3.2.2 Radioactief

Nadere informatie

DEEL 1 Algemene Voorschriften. Hoofdstuk 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID

DEEL 1 Algemene Voorschriften. Hoofdstuk 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID DEEL 1 Algemene Voorschriften Hoofdstuk 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID 1.1.1 Structuur Het RID is onderverdeeld in zeven delen; elk deel is onderverdeeld in hoofdstukken, en elk hoofdstuk in secties

Nadere informatie

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX

GLT-PLUS. Datum : 14-3-2014 INDEX Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 5 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 PROCEDURE 3.1 Rollen van betrokkenen 3.2 Monstername 3.3 Verpakking 3.4 Transport 3.4.1 Monsters tbv radiologische analyse. 3.4.2 Monsters tbv

Nadere informatie

Vo (EG) Nr. 1292/81, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 Vo (EG) Nr. 1135/01 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 AUBERGINES

Vo (EG) Nr. 1292/81, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 Vo (EG) Nr. 1135/01 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 AUBERGINES Vo (EG) Nr. 1292/81, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 Vo (EG) Nr. 1135/01 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 AUBERGINES I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op aubergines, vruchten

Nadere informatie

EVO PGS-15 Checklist

EVO PGS-15 Checklist Checklist PGS-15 Checklist EVO PGS-15 Checklist evo.nl/pgs15 1 Verkrijg eenvoudig een algemeen inzicht in de PGS-15 richtlijn Bedankt voor uw download Deze PGS-15 checklist is opgesteld om een algemeen

Nadere informatie

5.1.5.1.4 a) Voeg na ingediend zijn bij in de bevoegde autoriteit van het land van oorsprong van de zending.

5.1.5.1.4 a) Voeg na ingediend zijn bij in de bevoegde autoriteit van het land van oorsprong van de zending. VERTALING WIJZIGINGEN ADN INGAANDE 1-1-2011 Bronnen: ECE/ADN/9 d.d. 25 juni 2010 ECE-ADN-9 FINAL-E_RedConfDMS van mei 2010 ECE/ADN/9/Corr.1 d.d. 29 juni 2010 DEEL 5 Hoofdstuk 5.1 5.1.2.3 en 5.1.2.4 Wijzig

Nadere informatie

Wetgeving. Wet vervoer gevaarlijke stoffen WvGS. Besluit vervoer gevaarlijke stoffen BvGS. Vervoer over land van gevaarlijke stoffen VLG

Wetgeving. Wet vervoer gevaarlijke stoffen WvGS. Besluit vervoer gevaarlijke stoffen BvGS. Vervoer over land van gevaarlijke stoffen VLG Inhoud presentatie Naleving ADR voorschriften door ziekenhuizen Overzicht relevante wetgeving Resultaten bedrijfsinspecties 35 ziekenhuizen Vervolgacties Vragen Resultaten bedrijfsinspecties 2012/2013

Nadere informatie

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel Code: n.v.t. Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Spoorvervoer Toetsvorm: Schriftelijk

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel Code: n.v.t. Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Spoorvervoer Toetsvorm: Schriftelijk Opgesteld door: CCV Examenonderdeel Code: n.v.t. Naam: Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Spoorvervoer Toetsvorm: Schriftelijk Eindtermen/toetstermen: 6. Voorschriften voor verpakkingen, met

Nadere informatie

Europees blad met toelichtingen en verklaringen met betrekking tot de productveiligheid

Europees blad met toelichtingen en verklaringen met betrekking tot de productveiligheid Bladzijde 1 van 5 Europees blad met toelichtingen en verklaringen met betrekking tot de productveiligheid NEDERLANDS Drukdatum: 21-09-2012 Herzien op: 21-09-2012 Productgegevens Handelsnamen: STIHL accupakket

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Identificatie van gevaarlijke stoffen

Hoofdstuk 8: Identificatie van gevaarlijke stoffen Hoofdstuk 8: Identificatie van gevaarlijke stoffen Olt. Bart Noyens - Brandweer Kasterlee Provinciaal Instituut voor brandweer en ambulanciersopleiding Oostmalsesteenweg 75 2520 Ranst Vervoer over de weg

Nadere informatie

Bepalingen voor de opslag van gevaarlijke producten

Bepalingen voor de opslag van gevaarlijke producten Nieuwsbrief MilieuTechnologie, december 2000 (Kluwer, jaargang 7, nummer 11) Jan Gruwez & Stefaan Deboosere, TREVI nv Bepalingen voor de opslag van gevaarlijke producten Vorig jaar werden een aantal wijzigingen

Nadere informatie