Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer"

Transcriptie

1 Beeldbeschrijving Kunstnijverheid Kijkwijzer

2 Inhoud Begrippen De bedoeling van deze kijkwijzer I. Basisopdrachten p. 1 p. 2 p. 3 II. Onderzoeksopdrachten A. Het beeld B. De context C. De functie D. De waarde Kunstnijverheid en het Gemeentemuseum Den Haag Bronnen voor jouw onderzoek p. 4 p. 11 p. 16 p. 17 p. 18 p. 20

3 Begrippen Omdat de begrippen: kunstnijverheid, toegepaste- en industriële vormgeving en design vaak door elkaar worden gebruikt, eerst maar eens hun huidige betekenissen op een rijtje. Kunstnijverheid Hieronder vallen sier- en gebruiksproducten (handmatig of machinaal vervaardigd), die deel uitmaken van de dagelijkse woon- en leefcultuur van de mens - niet alleen die tot de kunst worden gerekend, maar ook die waar het aspect gebruik in ceremoniële of representatieve zin een rol speelt en eveneens de alledaagse gebruiksvoorwerpen. 1 Toegepaste kunst Behoort tot het gebied van de kunstnijverheid, maar is een meer hedendaagse algemene aanduiding van kunst zoals die tot uiting komt in de industriële maar op kunstzinnige principes steunende vervaardiging van functionele gebruiksvoorwerpen. Industriële vormgeving Behoort tot het gebied van de kunstnijverheid, maar vormt een verbijzondering omdat aan industriële vormgeving specifieke eisen van machinale productie en massafabricage worden gesteld. Ook denken we hierbij aan nieuwe ontwerpmethoden, nieuwe materiaaloplossingen en nieuwe technieken. (industrial) design Behoort tot het gebied van de kunstnijverheid, maar is een specifieke aanduiding vanaf de 20e eeuw van industrieel vervaardigde producten met een meerwaarde (mooi, bijzonder, duur, kleine oplage).

4 De bedoeling van deze kijkwijzer Aan de hand van deze kijkwijzer ga je een beschrijving maken van een voorwerp dat je zelf uitkiest in het museum. Als we uitgaan van de collectie in het Gemeentemuseum kan het gaan om: een meubel of een sier- of gebruiksvoorwerp gemaakt van keramiek, p. 1 glas, metaal, kunststof of hout. Door de opdrachten te maken ontfutsel je het voorwerp zijn geheimen. p. 2 Bij dit onderzoek let je op vier dingen: A. Het beeld; hoe ziet het voorwerp er uit en p. hoe 3 is dat bereikt? B. De context; wat is de cultuurhistorische en sociaalmaatschappelijke achtergrond? C. De functie; wat is het doel of de werking van het voorwerp? p. 4 D. De waarde; welke waarde wordt er aan gehecht? p p. 16 Afhankelijk van de informatie op zaal zul je soms wel en soms niet het complete onderzoek van A t/m D kunnen uitvoeren in het museum. Met behulp van internet of boeken kun je er in ieder geval verder p. aan 17 werken op school, in de bibliotheek van het museum of thuis. Je docent vertelt je van tevoren of je de p. hele 18 kijkwijzer gaat maken of bepaalde delen/opdrachten en ook of je individueel of in tweetallen/groepjes aan de gang gaat. De begrippen met een * staan bij iedere vraag in een tekstblok uitgelegd. Aan het einde p. is 20 een tekst opgenomen over de collectie kunstnijverheid in het Gemeentemuseum en is een lijstje opgenomen met bruikbare internetsites en boeken. Gebruik uitsluitend potlood om mee te schrijven (bij de kassa in de hal gratis verkrijgbaar). Een clipboard om op te schrijven kan hier ook worden geleend.

5 I. Basisopdrachten Op de plattegrond bij de informatiebalie kun je zien in welke zalen er kunstnijverheid te zien is. Kijk goed rond en kies een voorwerp dat je mooi of interessant vindt. 1. Noteer hier de gegevens van het bijschrift*. 2. Maak een schets van het voorwerp. Leg hierin de nadruk op de vormen (geen details). 3 * Bijschrift = kaartje in de vitrine of aan de wand waar de basisgegevens van het kunstvoorwerp op vermeld staan, zoals: naam van de kunstenaar, soort voorwerp, naam van de fabriek, land of plaats van herkomst, datering en materiaal.

6 II. Onderzoeksopdrachten A. Het beeld; hoe ziet het er uit en hoe is dat bereikt? Opdrachten over de fysieke kenmerken* beschrijving 4 Wat voor soort voorwerp is het? Waar is het van gemaakt? Welke kleur(en) heeft het? Schat in hoe groot het is (bijv. lengte, breedte, hoogte, diepte, diameter). Is het versierd? Zo ja, waaruit bestaat de versiering? Is het beschadigd of versleten? Zo ja, waar zie je dat aan? Schat in hoe het aanvoelt (bijv. zacht, glad, koud). p. 1 p. 2 p. 3 p. 4 p. 11 O ja O nee p. 16 p. 17 p. 18 O ja O nee p. 20 *fysieke kenmerken = hoe ziet het voorwerp er uit en hoe voelt het aan?

7 Opdrachten over de constructie en techniek* (zie bladzijde 6 t/m 9) beschrijving Uit hoeveel delen bestaat het? Welke zijn dat? 5 Hoe zitten de onderdelen vast, denk je? Is de constructie goed zichtbaar? O ja O nee Is het handgemaakt? Welke techniek * is hiervoor gebruikt? Geef hiervan een uitgebreide beschrijving op basis van je eigen observatie. Raadpleeg ook de tekstblokken technieken : keramiek, glas, hout of zilver. (bladzijde 6 t/m 9) Is het machinaal gemaakt? O ja, helemaal O gedeeltelijk, namelijk: Zo ja, waarom denk je dat?

8 * Techieken 1. KERAMIEK Technieken voor het vormen van klei: 1. vanuit een bol, rollen of plakken klei (dit leidt tot lichte sporen in het oppervlak van handen, gereedschap of naden in de klei). p draaien op draaischijf (de cirkelvormige sporen hier van zijn vaak licht zichtbaar in het oppervlak); p gieten met behulp van een gietvorm (leidt tot een glad oppervlak zonder sporen van gereedschap). Aardewerk= keramisch product dat bij een p. lage 3 temperatuur wordt gebakken ( C). Door een glazuurlaag aan te brengen wordt het poreuze materiaal ondoordringbaar. Steengoed=een hard gebakken keramiek die qua eigenschappen tussen aardewerk en porselein p. 4in zit, ondoordringbaar en niet-doorschijnend; Porselein= witte, harde, doorzichtige niet-poreuze p. 11 materie, op hoge temperatuur gebakken. Glazuur=glasachtige laag die de oppervlakte van het keramische product kan bedekken om het p. te 16 decoreren of ondoorlaatbaar te maken. Enkele technieken voor decoreren van keramiek: p glazuren; 2. krassen, insnijden; 3. stempelen; p drukvorm (zoals koekjesvormen); 5. garneren (stukjes klei aanbrengen op de klei); 6. engobe (dunne laag vloeibare klei aanbrengen; p. 20 met gekleurd slib of glazuur te decoreren); 7. penseelschilderen en sponzen; 8. vergulden (bladgoud aanbrengen); 9. transfer-printing (afbeeldingen gegraveerd op koperen plaat via geprepareerd papier overbrengen). 6

9 7 * Technieken 2. GLAS De grondstoffen voor gewoon glas zijn: zand, soda en kalk. Voor kristal zijn dat: zand, potas en menie. Kristal heeft een heldere glans, een diepere klank en is doordat het zachter is dan het gewone glas gemakkelijker te bewerken. In een draaiende trommel worden de grondstoffen gemengd. Het mengsel wordt in de oven ( C) gesmolten. Met de blaaspijp wordt een klompje vloeibaar glas uit de oven gehaald en uitgerold op een metalen plaat, door middel van slingeren en blazen (in een mal/vorm) ontstaat uiteindelijk een voorwerp dat van de pijp wordt getikt en dat uiteindelijk wordt afgewerkt door het te slijpen. Uiteraard gebeurt het blazen of persen van glas tegenwoordig veelal machinaal. Enkele technieken voor het decoreren van glas: 1. beschilderen met verf; 2. het griffen van een tekening in bladgoud; 3. glas op glas (bijv. draden en noppen van glas op het glas); 4. glas in glas (bijv. draden van melkglas of gekleurd glas); 5. graveren met behulp van diamantstift; 6. slijpen met behulp van draaischijf.

10 * Technieken 3. HOUT De twee hoofdgroepen zijn: naaldhout en loofhout. Hout van loofbomen is meestal harder dan naaldhout. Loofhout, waaronder de tropische soorten, wordt vanwege het decoratieve effect van de groeven vaak gebruikt p. 1 voor het maken van meubels en betimmeringen. Enkele soorten naaldhout zijn: cipres, grenen, taxus en vuren. p. 2 Enkele soorten loofhout zijn: beuken, eiken, esdoorn, essen, iepen, kersenhout, notenhout; tropische soorten zijn: ceder, ebben, rozenhout, sandelhout en p. teak. 3 Hout kan worden gedecoreerd door het te beschilderen of te vergulden (of verbronzen/verzilveren), maar ook door het in te leggen met bijvoorbeeld: schildpad, ivoor, been en hoorn, parelmoer, keramiek en metalen. Bij het vervaardigen van meubels en voorwerpen is de houtverbinding p. 4 van groot belang. De belangrijkste hoekverbindingen zijn: p pen-en-gatverbinding (gaten en pennen die in elkaar grijpen); 2. zwaluwstaartverbinding (taps toelopende p. 16 pennen en inkepingen die in elkaar grijpen); 3. verstek (op elkaar aansluitende planken, p. beide 17 afgeschuind in een hoek van 45 ); 4. T-verbinding (plank met smaller uiteinde steekt in andere plank waardoor een T ontstaat); p verlijmen. Andere toepassingen van hout zijn: 1. hout buigen (na verhitting verbuigen, in p. mal 20 klemmen en late afkoelen); 2. hout draaien (= het in een vorm brengen van hout of andere materialen door het te bewerken met beitels terwijl het ronddraait op een draaibank); 8

11 3. houtsnijwerk (het met beitels, gutsen en messen bewerken van hout waardoor inkervingen, reliëfs, ajour (=opengewerkt) of vrijstaande figuren ontstaan); 4. fineer (= het aanbrengen van een zeer dunne laag (bijv. kostbare soort) hout op een ondergrond. Dit kan ook zijn in decoratieve patronen). Het oppervlak van het product kan uiteindelijk worden afgewerkt met: olie, was, vernis, politoer (= zeer gladde spiegellaag van schellak opgelost in alcohol) of lakwerk(= laklaag van harssubstantie uit de lakboom). Met verschillende soorten beitsen kan hout worden gekleurd. 9 * Technieken 4. ZILVER Zilver heeft een smeltpunt van 961 C (100 lager dan goud); het is zachter dan koper, maar harder dan goud. Na goud heeft het de grootste vervormbaarheid van alle materialen. Enkele eigenschappen zijn: glans, sterke uitzetting bij verhitting, goed polijstbaar, geleidend vermogen wat betreft elektriciteit en warmte. Het is mogelijk zilver na verhitting te gieten met behulp van een gietmodel. De meest voorkomende manier om zilver vorm te geven is het smeden (hameren en drijven) ervan op een aambeeld. Door het materiaal te drijven (vanaf de achterkant reliëf aanbrengen) kan het gedecoreerd worden. Voorts laat zilver zich pletten, buigen, vouwen en solderen. Het aanbrengen van scharnieren en schroeven is eveneens mogelijk. Door middel van polijsten verkrijgt het materiaal uiteindelijk zijn glans. Een andere techniek, bijv. voor het maken van schalen en borden, is forceren, waarbij het metaal met een forceerstaal om een draaiende klos heen wordt gewrongen. Tegenwoordig wordt in verband met grootschaliger productie de techniek van trekken toegepast waarvoor een machine (dieptrekpers) nodig is.

12 Opdrachten algemeen Heb je wel eens eerder zo n soort voorwerp gezien? Zo ja, wat is de overeenkomst hiermee? beschrijving O p. ja 1 O nee p. 2 p Zo ja, waar kwam je dat voorwerp toen tegen? Vind je het door jou gekozen voorwerp mooi? Waarom wel / niet? Zo nee, waarom heb je het voorwerp toch uitgekozen voor dit onderzoek? Denk je dat anderen het mooi vinden? p. 4 O ja O p. nee 11 p. 16 p. 17 p. 18 O ja O nee p. 20 Waarom wel / niet?

13 B. DE CONTEXT; WAT IS DE CULTUURHISTORISCHE EN SOCIAAL - MAATSCHAPPELIJKE ACHTERGROND Hoe oud is het voorwerp? Zijn er soortgelijke voorwerpen op de tentoonstelling? 11 Kun het voorwerp plaatsen in een bepaalde stroming of stijl*? Raadpleeg het tekstblok stroming en stijl. (bladzijde 13 t/m 15) O ja O nee Zo ja, waar zie je dat aan? Kun je het voorwerp plaatsen in een bepaalde traditie (qua gebruik en/of vormgeving)? O ja O nee Zo ja, welke? In welk land is het gemaakt?

14 Is dat zichtbaar in het ontwerp? O ja O nee 12 Zo ja, waar zie je dat aan? Is er qua vormgeving sprake van beïnvloeding door een andere cultuur? O ja O nee Zo ja, waar zie je dat aan? Wie was vroeger de eigenaar van het voorwerp? (niet altijd bekend) Tot welke sociale klasse zou de allereerste eigenaar van het voorwerp hebben behoord? Waar zie je dat aan? Wie is nu de eigenaar van het voorwerp?

15 13 *stroming/stijl Hieronder volgt een zeer beknopt overzicht van enkele stijlen en stromingen die in verband staan met Kunstnijverheid in het Gemeentemuseum. Louis XV-stijl, Rococo ( ) Kenmerkend voor de stijl die zich in Frankrijk ontwikkelde tijdens de regeringsperiode van koning Lodewijk VI is het gebruik van a-symmetrie in de versieringen. Men maakte gebruik van gebogen vlakken en lijnen. Een veel voorkomende ornament was het rocaille-motief, een schelpachtige vorm waarvan de uiteinden aan de schuimkam van een golf doen denken. Louis XVI-stijl ( ) Als reactie op de weelderige Rococostijl, kwam onder de Franse koning Lodewijk XVI een strakkere stijl tot ontwikkeling. Tot in details is alles weer symmetrisch; de lijnen en kleuren zijn licht. De muurindeling wordt vlakker en in de decoratie gaat men terug op elementen van klassieke architectuur, zoals zuilen en pilasters, eier- en tandlijsten en bladmotieven. Neoclassicisme (ca ) De bovenlaag van de samenleving bezat overdadig versierde gebruiksvoorwerpen die ambachtelijk waren gemaakt. Meubels kregen een bijna architectonische vormgeving met elementen zoals zuilen en friezen. Kenmerken: strakke lijn, rechte vlak, symmetrie, ovale vormen, verfijnde versieringen. Inspiratiebron voor de neoclassicistische kunstenaars was de cultuur van de Griekse en Romeinse Oudheid en de Egyptenaren als ideaal en hoogste vorm van schoonheid. Ook door de ontdekking van de Romeinse steden Herculaneum (1745) en Pompeï (1748) en de opgravingen daarvan, werd de belangstelling voor de Oudheid sterk gestimuleerd. Het Empire, waarbij de Romeinen als voorbeeld werden genomen, ontstond tijdens het keizerrijk van Napoleon. Biedermeier ( ) In de interieurs werd alles zorgvuldig, tot in detail, afgewerkt, waarbij burgerlijke gezelligheid het uitgangspunt vormde. Meubels muntten uit door vakmanschap.

16 Industriële vormgeving (eind 19e eeuw) De industrialisering begon nu ook benut te worden voor de productie van gebruiksgoederen. Voor de gewone man waren slechts eenvoudige zaken beschikbaar; dure spullen waren alleen voor rijken. De meeste voorwerpen werden vormgegeven in een neostijl en zeker in p. het 1 begin lomp van vorm. Voor het ontwerpen had men geen geschoolde vormgevers. p. 2 Arts and crafts (1886) Engelse beweging, die onder leiding van William Morris het ambacht in ere wilde herstellen. Het ambachtelijke p. 3 product moest een goed en eenvoudig ontwerp hebben. De beweging was sociaal gericht. Op het vasteland ging deze beweging op in: Nieuwe Kunst/Art Nouveau/Jugendstil (ca ) Nieuwe stijl die ontstond als reactie op de imitaties p. 4 van de neostijlen. Kenmerkend: vloeiende, gebogen lijnen en vormen, die ontleend zijn aan de plantenwereld. p. 11 Vormgevers lieten zich inspireren door organische vormen. Door het handwerk en de kostbare materialen waren de producten niet goedkoop p. 16 en alleen bereikbaar voor de rijken. De Nederlandse kunstnijverheid maakt in het p. 17 laatste deel van de 19e eeuw een bloeiperiode door. Een groot aantal aardewerkfabrieken werd opgericht als keramische tak van de Nieuwe p. Kunst, 18 zo ook de fabriek Rozenburg in Den Haag. Kunstenaars streefden naar vernieuwing van ondermeer de decoratievormen. Het Rozenburg p. 20 aardewerk en porselein werd bekend en succesvol met versieringen ontleend aan bloemen en planten. Art Deco ( ) Voortgekomen uit de Nieuwe Kunst. Kenmerkend: geometrische versieringen. Producten die industrieel geproduceerd konden worden. 14

17 15 Bauhaus ( ) Hogeschool onder leiding van Walter Gropius met grote invloed op de moderne toegepaste vormgeving. Ontworpen werden functioneel gevormde gebruiksvoorwerpen voor industriële vervaardiging. Men paste nieuwe materialen toe: kunststof, roestvrij staal en verchroomde buis. Deze producten waren duur en sloegen niet direct aan bij het gewone publiek. Nieuwe Zakelijkheid / Functionele vormgeving (vanaf 1920) Vormgeving waarbij versiering ontbreekt. De vorm wordt door het gebruik (de functie) bepaald. Het materiaal liet men weinig bewerkingen ondergaan. Een stimulerende invloed ging uit van: De Stijl en het Bauhaus. Het doorsnee van de mensen bleef echter toch kiezen voor quasi-antieke spullen. Industriële vormgeving (30-er jaren 20e eeuw) Term die vanaf de jaren 30 stond voor het streven naar goede vormgeving van industriële producten. Toegepaste vormgeving (na 1945) Meubels in de jaren 50 werden, mede door de schaarste aan grondstoffen, met weinig materiaal (vaak staal en rotan) gemaakt. Men had voorkeur voor nierachtige vormen en afgeronde modellen, geïnspireerd op de stroomlijn (wat men associeerde met snel en modern). Vanaf de jaren 60 kwamen er nieuwe materialen en technologieën en materialen (o.a. kunststoffen, elektronica, computers). De welvaart steeg en de consumptiemaatschappij ontstond. Naast wegwerpartikelen werden ook duurzame artikelen geproduceerd en ontstond de behoefte zich door middel van producten te onderscheiden (merkartikelen en design).

18 C. DE functie; wat is het doel of de werking van het voorwerp? Hoe is het voorwerp vroeger gebruikt? 16 Sluit het ontwerp goed aan bij dit doel? O ja O nee Leg je antwoord uit. Is het gebruik veranderd in de loop van de tijd? Wat is de functie van dit voorwerp nu in het museum? Zijn de meest geschikte materialen gebruikt?

19 D. DE waarde; welke waarde wordt er aan gehecht? Wat is de waarde *, denk jij, voor de mensen die het voorwerp maakten? 17 Wat is de waarde, denk jij, voor de mensen die het voorwerp gebruikten? Wat is de waarde ervan voor het museum? Hoeveel geld is het waard, denk jij? Wat is de waarde ervan voor jou? *waarde kan worden uitgedrukt in geld, maar kan ook de aanduiding zijn van hoe men een voorwerp waardeert - hoe belangrijk het is voor een individu of groep mensen. Men spreekt dan ook wel van waardering.

20 Kunstnijverheid en het Gemeentemuseum De collectie kunstnijverheid van het Gemeentemuseum Den Haag valt uiteen in drie delen: oude kunstnijverheid (tot circa 1880), moderne kunstnijverheid (vanaf circa 1880) en de kostuumcollectie. De laatst genoemde verzameling wordt in deze kijkwijzer buiten beschouwing p. 1 gelaten, aangezien deze van heel andere aard is. De basis van de verzameling kunstnijverheid zoals die in de loop van de p. 2 jaren is ontstaan, werd in 1904 gelegd door de erfenis Van der Burgh, een van de grootste en mooiste verzamelingen Delfts aardewerk ter wereld. Rond deze collectie p. 3 werd een uitgebreide verzameling keramiek opgebouwd. Deze biedt een bijna compleet overzicht van de keramische geschiedenis van het Verre, Midden- en Nabije Oosten, van de Spaanse en Italiaanse majolica en van het Delfts aardewerk: soorten keramiek die vanuit de geschiedenis p. 4 met elkaar verbonden zijn. p. 11 Daarnaast heeft het museum een belangrijke verzameling Haags porselein (uit de periode ) en een unieke verzameling aardewerk p. 16 van de Haagse plateel- bakkerij Rozenburg. Moderne, 20-eeuwse keramiek is vertegenwoordigd p. 17 met een kleine verzameling naoorlogse Europese studio- en gebruikskeramiek en een grote collectie Nederlands aardewerk uit de periode p. 18 die bestaat uit zowel sier- als gebruiksvoorwerpen. Op het gebied van hedendaagse keramische kunst heeft het museum werk van een aantal Nederlandse p. 20 kunstenaars als Guido Geelen, Babs Haenen, Hella Jongerius, Ineke Hans en Geert Lap. 18

21 19 Vanuit zijn belangstelling voor de kunsten van het vuur werd onder de vooroorlogse directeur dr. H.E. van Gelder de basis gelegd voor een andere belangrijke kern van de verzameling: de collectie glas. Dit onderdeel van de collectie, dat tot de beste en grootste Nederlandse glasverzamelingen behoort, werd in 1954 uitgebreid met de grote verzameling Mulier, waarmee een overzicht ontstond van de geschiedenis van de glaskunst vanaf het begin van haar ontstaan tot nu. Binnen deze collectie neemt het vroeg-chinese en Islamitische glas een unieke plaats in. Modern Nederlands glas is vertegenwoordigd door de verzameling Leerdamglas en het werk van de belangrijkste Nederlandse of in Nederland werkende contemporaine glaskunstenaars. In dit laatste geval is er, net zoals bij de keramiek, voor gekozen werk van die kunstenaars te verzamelen die de verschillende richtingen op het gebied van modern glas representeren: bijvoorbeeld Peter Bremers, Bert Frijns, Richard Meitner en Borek Sipek. Tot het moderne glas behoort ook de kleine collectie West-Europees, met name Frans en Italiaans glas. Hedendaags Italiaans glas wordt gerepresenteerd door het werk van onder meer Ettore Sottsass en Lino Tagliapietra. Glas en keramiek vormen de zwaartepunten van de collectie kunstnijverheid. Niet minder belangrijk zijn andere verzamelgebieden die een relatie met Den Haag hebben. Hiertoe behoort de keurcollectie Haags zilver die een overzicht biedt van de ontwikkeling van de Haagse zilverkunst van de 16e eeuw tot heden. Andere belangrijke gebieden vormen de verzamelingen Indonesische kunst en VOC-zilver. Daarnaast zijn er kernen als Japans lakwerk, Aziatische kunstnijverheid en niet te vergeten de belangrijke collectie koloniale meubels uit het voormalige Batavia. De collectie meubels is voor wat betreft de oude periode vooral bedoeld als decorstukken van de stijlkamers. Uitzonderingen hierop zijn het 18e-eeuwse poppenhuis dat als een belangrijk collectieonderdeel kan worden beschouwd en de verzameling 19e-eeuws Haags meubilair.

22 Een andere status hebben de meubels uit de moderne periode die deel uitmaken van het overzicht dat het museum biedt van de Nederlandse kunstnijverheid uit de periode Deze verzameling kan, zeker voor wat betreft de voorbeelden van de Nieuwe Kunst, tot een van de mooiste van Nederland worden p. 1 gerekend. Samen met het door Berlage ontworpen museumgebouw wordt, zo een samenhangend beeld p. 2 gegeven van de beeldende kunst, kunstnijverheid en architectuur uit de jaren p Bronnen voor jouw onderzoek Internetsites: p. 4 p. 11 p p. 17 p. 18 p

23 Mocht je onderzoek willlen doen in de bibliotheek van het Gemeentemuseum, dan kan dat. Maak wel even van tevoren een afspraak (tel ) en leg uit wat je wilt onderzoeken. 21 Een keuze uit de publicaties in de bibliotheek van het Gemeentemuseum: M. van Aken e.a., Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product. Deel 1, 2 en 3, Gemeentemuseum Den Haag/Waanders Uitgevers Zwolle, 1999, 2001, 2003; M. Boot e.a., Rozenburg , Haags Gemeentemuseum/ Uitgeverij Vonk, 1983; T. Eliëns, Kunst nijverheid kunstnijverheid, Walburg pers, Zutphen, 1990; T. Eliëns, Het Art Nouveau Art Deco boek. Nieuwe Kunst, Amsterdamse School en Het Nieuwe Wonen, Waanders Uitgevers Zwolle, 2003; T. Eliëns (red.), Wonen op de Kaap en Batavia , Gemeentemuseum Den Haag/Waanders Uitgevers Zwolle, 2002; T. Eliëns e.a., Tentoonstellingscatalogus Den Haag rond 1900, Gemeentemuseum Den Haag/ V + K Publishing, Blaricum, 1998; T. Eliëns, Modern Glas in Nederland , Gemeentemuseum Den Haag/ Waanders Uitgevers Zwolle, 2002; C. Jörg, Oosters Porselein in Nederland, Gemeentemuseum Den Haag/Groninger Museum/ Princessehof Leeuwarden, Rijksmuseum Amsterdam, 2003; J. Pijzel-Dommisse, Het poppenhuis van het Haags Gemeentemuseum, Haags Gemeentemuseum, 1988; Readers Technieken in de kunstnijverheid, deel 1: Goud en zilver; deel 2: Hout; deel 3: Keramiek, Rijksuniversiteit Leiden; C. Scholten, Haags porselein , Gemeentemuseum Den Haag/Waanders Uitgevers, 2000; F. Scholten (red.), Goudleer, Kinkarakawa. De geschiedenis van het Nederlands en zijn invloed in Japan, Uitgeverij Waanders Zwolle, 1989 J. Teske, Ceramiek uit de Oriënt, Gemeentemuseum Den Haag/ Waanders Uitgevers Zwolle, 1999; S. Voskuil-Groenewegen e.a., Zilver uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, Gemeentemuseum Den Haag, Waanders Uitgevers, Zwolle, 1998;

24 Gebruikte literatuur T.M. Eliëns, Kunstnijverheid of industriële vormgeving. Dat is de kwestie. Rijksuniversiteit Leiden, Waanders Uitgevers, Zwolle, 1998; P. den Hertog e.a., Kunst op niveau, 1800-heden, p. 1 uitgeverij Lambo, 1996; P. van der Heijden (eindred.), Werken met voorwerpen, p. 2 Amsterdams Historisch Museum, Haags Historisch Museum en Historisch Museum Rotterdam, 1995; F. Mutsaers, Geïllustreerde kunsthistorische p. 3begrippen vanaf ca. 1800, uitgeverij Lambo, 1990; Readers Technieken in de kunstnijverheid, deel 1: Goud en zilver; deel 2: Hout; deel 3: Keramiek, Rijksuniversiteit Leiden. p p. 11 p. 16 p. 17 Gemeentemuseum Den Haag postbus CB Den Haag afdeling Educatie Jet van Overeem december 2003 jvanovereem@gemeentemuseum.nl p. 18 p. 20

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer Beeldbeschrijving Kunstnijverheid Kijkwijzer Inhoud Inleiding I. De bedoeling van deze kijkwijzer II. Opdrachten p. 1 p. 2 p. 3 schetsopdracht opdrachten algemeen opdrachten over de functie Slotopdracht

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

The Arts & Crafts Movement

The Arts & Crafts Movement Engeland, de Victoriaanse tijd 2 e helft van de 19e eeuw The Arts & Crafts Movement Bakermat en inspiratiebron voor Art Nouveau en Art Deco Het ontstaan van de A & C M - Engeland was in sociaal economisch

Nadere informatie

Duizend en één dingen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst

Duizend en één dingen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Duizend en één dingen groep 6 t/m 8 Lees- en verteltekst Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Deze cultureel erfgoedles sluit aan bij de schoolvakken Beeldende Oriëntatie en Oriëntatie op Mens en Wereld.

Nadere informatie

In deze werkmap vind je de samenvatting van wat in de videotraining gezegd wordt.

In deze werkmap vind je de samenvatting van wat in de videotraining gezegd wordt. Hallo, In deze werkmap vind je de samenvatting van wat in de videotraining gezegd wordt. Inhoud: 1. Waarom deze module? 2. Introductie in de verschillende stijlen 3. Wat zijn trends en hoe worden ze gemaakt?

Nadere informatie

Kijk eens goed naar de trui.

Kijk eens goed naar de trui. Lees de uitleg over vezels en textiel. Kijk eens goed naar de trui. De trui is gemaakt van draadjes. Kijk eens goed naar de draadjes. De draadjes zijn gemaakt van dunne draadjes. Die dunne lange draadjes

Nadere informatie

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website.

Inhoud. 11 Verkoopondersteuning. Ontdek je huis. Licht+lampen. Meubels. Kleuren. Materialen. Bakstenen en dakpannen. Stoffering. website. Inhoud Ontdek je huis 1 Kleuren 2 Materialen 3 Meubels 5 Stoffering 6 Licht+lampen 7 Bakstenen en dakpannen 11 Verkoopondersteuning 14 website presentatie brochures Ontdek je huis Online uw woning inrichten

Nadere informatie

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Als je straks klaar bent met school ga je waarschijnlijk werken. Misschien wil je wel automonteur of metaalbewerker

Nadere informatie

Tentoonstellingskalender 2009-2010

Tentoonstellingskalender 2009-2010 PRESS 1 Tentoonstellingskalender 2009-2010 Het Design museum Gent heeft een druk tentoonstellingsprogramma. Het accent ligt ook hier op 20ste-eeuwse vormgeving. Aansluitend bij de collecties varieert het

Nadere informatie

DOWN TO EARTH LOGBOEK

DOWN TO EARTH LOGBOEK 1 DOWN TO EARTH LOGBOEK DOWN TO EARTH 2 OPDRACHT 1: plak hier de vier afbeeldingen die je verzameld hebt. Welke overeenkomsten zie je? Schrijf deze op. OPDRACHT 2: 3 vul het schema aan met 6 foto s. Bekijk

Nadere informatie

WAT IS GOUDS PLATEEL?

WAT IS GOUDS PLATEEL? WAT IS GOUDS PLATEEL? Plateel betekent beschilderd aardewerk. Aardewerk is een verzamelnaam voor voorwerpen van gebakken klei. Dat kan van alles zijn: een vaas, een kop en schotel, een bord, een suikerpotje,

Nadere informatie

KIJKWIJZER. Voortgezet Onderwijs bovenbouw. Het Gemeentemuseum Den Haag van Berlage

KIJKWIJZER. Voortgezet Onderwijs bovenbouw. Het Gemeentemuseum Den Haag van Berlage KIJKWIJZER Voortgezet Onderwijs bovenbouw Den Haag van Berlage gemeentemuseum den haag maart 2001afdeling educatie postbus 72 2501 CB Den Haag jovereem@gemeentemuseum.nl 1 In 1935 werd het Gemeentemuseum

Nadere informatie

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5

Méér en mooi : Verzamelen. Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Méér en mooi : Verzamelen Lees- en verteltekst groep 3 t/m 5 Voor de leerkracht Museumlesbeschrijving Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten grondslag. Ieder mens heeft

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Glas Inleiding Ik kies voor dit onderwerp omdat mijn vaderbij de N.V. Verenigde Glasfabriek werkt en omdat ik wat meer over glas wil weten, bijvoorbeeld hoe je moet glasblazen en hoe flessen woorden gemaakt.

Nadere informatie

ART DECO - PARIS KIJKWIJZER

ART DECO - PARIS KIJKWIJZER ART DECO - PARIS KIJKWIJZER VMBO NU T/M 4 MAART 2018 HOE HET WERKT... t Neem je mobiel mee om foto s te maken (zonder flits). t De opdrachten van deze kijkwijzer zijn gegroepeerd per zaal. t Op de plattegrond

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Toetsmatrijs Examen Kunst, Antiek en Inboedelgoederen algemeen December 2018

Toetsmatrijs Examen Kunst, Antiek en Inboedelgoederen algemeen December 2018 Toetsmatrijs Examen Kunst, Antiek en Inboedelgoederen algemeen December 2018 Het examen Kunst, Antiek en Inboedelgoederen algemeen bestaat uit een praktijkgedeelte en een theoriegedeelte. In het praktijkgedeelte

Nadere informatie

1. VAN OUDHEID TOT MIDDELEEUWEN 13. 1.1. Egypte 15 1.2. Griekenland 17 1.3. Rome 21 1.4. De romaanse tijd 23 1.5. De gotiek 27

1. VAN OUDHEID TOT MIDDELEEUWEN 13. 1.1. Egypte 15 1.2. Griekenland 17 1.3. Rome 21 1.4. De romaanse tijd 23 1.5. De gotiek 27 INHOUDSOPGAVE HET MEUBELBOEK 1. VAN OUDHEID TOT MIDDELEEUWEN 13 1.1. Egypte 15 1.2. Griekenland 17 1.3. Rome 21 1.4. De romaanse tijd 23 1.5. De gotiek 27 2. VAN RENAISSANCE TOT BAROK 37 2.1. Italië 39

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

stickertje (> 1 cm) met daarop de aanduiding Cristal superieur.

stickertje (> 1 cm) met daarop de aanduiding Cristal superieur. Glas Glas en kristal zijn typisch producten waarvan je denkt dat ze door mensenhanden moeten zijn gemaakt. Toch bestaat er ook glas dat in de natuur is gevormd. Dat noemen we obsidiaan. Het is een halfedelsteen

Nadere informatie

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO Kijkwijzer Beeldbeschrijving FotografieVMBO Inhoud I. De bedoeling van deze kijkwijzer 2 II. Opdrachten 3 III. Eindopdracht 5 IV. Fotografie en het Fotomuseum Den Haag 6 I. De bedoeling van deze kijkwijzer

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

NL Trappen artikel :26 Pagina 1

NL Trappen artikel :26 Pagina 1 NL Trappen artikel 4-1 04-07-2008 12:26 Pagina 1 NL Trappen artikel 4-1 04-07-2008 12:26 Pagina 2 TrapArt NL Trappen artikel 4-1 04-07-2008 12:26 Pagina 3 Een constructie van opeenvolgende treden, waardoor

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003 Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003 tijdvak 1 vrijdag 16 mei 09.00-11.00 uur TEKENEN, HANDENARBEID, TEXTIELE WERKVORMEN C Bij dit examen hoort een kleurenbijlage Dit examen bestaat uit 45 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Minidisco Thema: Wat is er?

Minidisco Thema: Wat is er? Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding De dwergen willen mee met de tijd. Feesten rond een vuur met een gitaar is niet meer interessant. Lichtslangen,

Nadere informatie

Eten en Drinken. Retail Trainingen. alles over glas, keramiek, bestek, koffie en thee. Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche

Eten en Drinken. Retail Trainingen. alles over glas, keramiek, bestek, koffie en thee. Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche alles over glas, keramiek, bestek, koffie en thee Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van: Vereniging Gebra, Zoetermeer Ontwikkeld

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

VISUALS SCANDINAVIAN URBAN MODERN

VISUALS SCANDINAVIAN URBAN MODERN 1 VISUALS Visuals zijn betaalbare, artistieke, 3D interieur weergaven. Deze 'artist impression' beelden zijn niet alleen bijzonder fraai, daarnaast zijn ze amper van echt te onderscheiden. SCANDINAVIAN

Nadere informatie

MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5

MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING. LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5 MEER ÉN MOOI VERZAMELEN MAAK JE EIGEN TENTOONSTELLING LEES- EN VERTELTEKST s GROEP 3 T/M 5 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING Zonder verzameling geen museum! Aan alle musea ligt een verzameling ten

Nadere informatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie 20 september 2013 Excursieboekje Coda Paper-Art & Museum de Fundatie In dit boekje vind je

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Ontwerp je eigen prefabhuis

Ontwerp je eigen prefabhuis Ontwerp je eigen prefabhuis Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wist jij dat er in Nederland iets meer dan 7 miljoen huizen staan? Tegenwoordig worden de meeste

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Les 8 ruimtelijke patronen

Les 8 ruimtelijke patronen Les 8 ruimtelijke patronen Kern van de les - Leerlingen verkennen patronen op en van ruimtelijke objecten en redeneren erover. - Ze onderzoeken hoe een patroon dat ze ontwerpen op de uitslag van het balkje

Nadere informatie

PLAATMATERIAAL MASSIEF GEVLOCHTEN INTERIEUR HANDGREPEN

PLAATMATERIAAL MASSIEF GEVLOCHTEN INTERIEUR HANDGREPEN UITVAART KISTEN PLAATMATERIAAL MASSIEF GEVLOCHTEN INTERIEUR HANDGREPEN Plaatmateriaal Gelaagd Multiplex / Triplex zijn plaatmaterialen gemaakt van massief hout, ze zijn opgebouwd uit een oneven aantal

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-D 2003

Examenopgaven VBO-MAVO-D 2003 Examenopgaven VBO-MAVO-D 2003 tijdvak 1 vrijdag 16 mei 09.00 11.00 uur TEKENEN, HANDENARBEID, TEXTIELE WERKVORMEN D Bij dit examen hoort een kleurenbijlage. Dit examen bestaat uit 44 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Overzichtstentoonstelling

Overzichtstentoonstelling Overzichtstentoonstelling Martien van Vliet expositie: Overzichtstentoonstelling 13 november 11 december2016 Messiaskerk Zijllaan 57, 2241 KC Wassenaar 070 511 5582 Martien van Vliet Vinkenburglaan 5 2241

Nadere informatie

Noviteit! wij hebben het beton opnieuw uitgevonden.

Noviteit! wij hebben het beton opnieuw uitgevonden. Noviteit! wij hebben het beton opnieuw uitgevonden. Alles wat je nodig hebt: Rayher creatief beton (1*), water (2), spatel (), gietvorm naar keuze (+5) plus indien nodig plakbanband, mesje voor het eruit

Nadere informatie

examenkijkwijzer Taste it!

examenkijkwijzer Taste it! examenkijkwijzer Taste it! Deze kijkwijzer sluit aan bij het examenthema Proeven van kunst. vmbo 2008-2009 Deze kijkwijzer gaat over kunstwerken uit verschillende tijden en windstreken in het Gemeentemuseum

Nadere informatie

Toegepaste kunst / Design. Toegepaste kunst / Design

Toegepaste kunst / Design. Toegepaste kunst / Design Toegepaste kunst / Design Opdracht 1 Toegepaste kunst / Design Beantwoord de volgende vragen en stop deze in je mapje van je verslag: 1. Aan welke bekende merken denk je bij de volgende artikelen: auto

Nadere informatie

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Naam: Klas: Inleiding Dit is jouw persoonlijke CKV-portfolio, waarmee je het onderdeel CKV in het derde en vierde leerjaar afrondt. CKV is een wettelijk verplicht

Nadere informatie

Trapleuningen en trapleuninghouders

Trapleuningen en trapleuninghouders Trapleuningen en trapleuninghouders Van alle tijden Door de jaren heen is de rol van trapleuningen en trapleuninghouders sterk veranderd. Was de trapleuning gisteren nog een puur functioneel houvast,

Nadere informatie

NAAM: GROEP: SCHOOL:

NAAM: GROEP: SCHOOL: NAAM: GROEP: SCHOOL: Werkstukwijzer groep 6, 7 en 8 Een werkstuk is eigenlijk één groot informatieverhaal over een bepaald onderwerp. Om een werkstuk goed te kunnen maken, is het handig dit volgens enkele

Nadere informatie

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben.

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben. Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 1.1 Slavenkralen Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen de kralen en maken

Nadere informatie

1 ARCHITECTUUR Gebouw restylen

1 ARCHITECTUUR Gebouw restylen 1 ARCHITECTUUR Gebouw restylen Max. 1 persoon Wat heb je nodig? Camera, foto, fotokopietjes, papier, potloden, stiften. Wat ga je doen? Je gaat op zoek in je woonplaats naar een gebouw/ straat/ plein,

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

MET KWAST EN VERGROOTGLAS

MET KWAST EN VERGROOTGLAS LES 3 Activiteit Doel Duur Lesmateriaal MET KWAST EN VERGROOTGLAS Determineren van archeologische vondsten De leerling kan met hulpmiddelen een eenvoudige historische bron dateren en het gebruik omschrijven

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Dauby nv is een exclusief importeur en groothandel in verschillende Italiaanse, Franse en Spaanse

Dauby nv is een exclusief importeur en groothandel in verschillende Italiaanse, Franse en Spaanse Artisanaal vakmanschap tot in de kleinste details Dauby nv is een exclusief importeur en groothandel in verschillende Italiaanse, Franse en Spaanse fabrikanten die ambachtelijk vakmanschap hoog in het

Nadere informatie

Manchetknopen ingelakt. Enkele voorbeelden: Buitenlandse Zaken FRISS Targo versicherung

Manchetknopen ingelakt. Enkele voorbeelden: Buitenlandse Zaken FRISS Targo versicherung Manchetknopen ingelakt Manchetknopen met de hand ingekleurd, eventueel voorzien van een epoxy beschermlaag. De manchetknopen worden met de hand gemaakt en voorzien van een reliëf in de manchetknoop om

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Niveau 2: Schilder (2 jaar BBL) Glaszetter (2 jaar BBL) Industrieel lakverwerker (2 jaar BBL) Metaalconserveerder (2 jaar BBL)

Niveau 2: Schilder (2 jaar BBL) Glaszetter (2 jaar BBL) Industrieel lakverwerker (2 jaar BBL) Metaalconserveerder (2 jaar BBL) Schilderen Schilderen Kijk eens rond in je eigen kamer. Wat heeft er allemaal een verflaag? De muren, de kozijnen, de plinten, het plafond. Alles bijna dus. En een mooi kleurtje staat natuurlijk ook wel

Nadere informatie

Baksteen. Wat is baksteen en hoe wordt baksteen gemaakt?

Baksteen. Wat is baksteen en hoe wordt baksteen gemaakt? Baksteen Wat is baksteen en hoe wordt baksteen gemaakt? De klei : Klei is in de loop van duizenden jaren ontstaan. Door plantengroei, ijs en temperatuurwisselingen wordt natuursteen vergruisd, zo ontstaan

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

7.1 Scheepsjournaals

7.1 Scheepsjournaals Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 7.1 Scheepsjournaals Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen het scheepsjournaal

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

Vintage look Landhuis-stijl Shabby Chic

Vintage look Landhuis-stijl Shabby Chic Vintage look Landhuis-stijl Shabby Chic Vintage-technieken Chalky finish geeft modellen en accessoires betoverende usedlooks en ultra-matte fluweelzachte oppervlakken. Haal nu heel eenvoudig uw lievelings-stijl

Nadere informatie

Duurzame. Glans. Maastrichts zilver

Duurzame. Glans. Maastrichts zilver Duurzame Glans Maastrichts zilver Duurzame Glans Maastrichts zilver Na een pre-opening in maart zal Museum aan het Vrijthof in juni 2012 groots openen met de langverwachte expositie over het vermaarde

Nadere informatie

Plexiglas - Chronograaf

Plexiglas - Chronograaf Ontwikkelt voor het heden, gebouwd voor de eeuwigheid! Plexiglas - hronograaf De tijd is noch grijpbaar noch conserveerbaar. Dat weet elk kind. Met de hronograaf kun je de tijd zichtbaar maken. Een modern

Nadere informatie

TEGELFABRIEK & ATELIER

TEGELFABRIEK & ATELIER TEGELFABRIEK & ATELIER Albarello maakt ambachtelijke tegels in verschillende stijlen. Van begin tot eind worden de tegels in eigen fabriek gemaakt. Van vloer- en wandtegels tot aan geveltegels. Vakwerk

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

CKV1 kijkwijzer architectuur/interieur

CKV1 kijkwijzer architectuur/interieur 2003 - uitgave: afdeling educatie - fotografie: marco de nood e.a. - vormgeving: jantijn van den heuvel CKV1 kijkwijzer architectuur/ Het simon van gijn - - is het huis van bankier en verzamelaar Simon

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Spiegelen en symmetrie

Spiegelen en symmetrie Spiegelen en symmetrie Bedoeling: De leerlingen komen doormiddel van verschillende activiteiten te weten wat spiegelen (en spiegelas) en symmetrie is. Doelen: De leerlingen kunnen - in eigen woorden verwoorden

Nadere informatie

Prismatic Table Dining Table 1954/55

Prismatic Table Dining Table 1954/55 Noguchi Collection 1957 Dining Table 1954/55 Het werk van de Amerikaans-Japanse kunstenaar en vormgever Isamu Noguchi is buitengewoon verscheiden. Behalve beelden ontwierp hij ook toneeldecors, meubelen,

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie

www.rawa.nl Geef KunstMagazine Tijdloos

www.rawa.nl Geef KunstMagazine Tijdloos Idee Geef www.rawa.nl KunstMagazine Tijdloos Uniek Cadeau Cadeau trend voor mensen die iets blijvends willen geven Als relatiegeschenk We hebben een collectie handgemaakte beeldjes vervaardigd van staal,

Nadere informatie

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. Architectuur lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. OPDRACHT 1 Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Hogeschool Gent Voskenslaan 38 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Bjärne Collyns 2015-2016 1LAMA 30/11/2015 1. Het gebouw Locatie: Gent Graaf van Vlaanderenplein 30 Bouwjaar: 1852 Type: herenhuis Perceelgrote:

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4

OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 OP BEZOEK BIJ DE BEELDHOUWER VORMEN, BOUWEN & BEDENKEN LEES- EN VERTELTEKST GROEP 3 T/M 4 VOOR DE LEERKRACHT MUSEUMLESBESCHRIJVING De beroemde kunstenaar Albert Giacometti stond in zijn atelier. Op zijn

Nadere informatie

Verwarmingsapparaat om vloeistoffen te verwarmen. Bijzondere Kenmerken Ca 1900 Indicatie waarde 100,-

Verwarmingsapparaat om vloeistoffen te verwarmen. Bijzondere Kenmerken Ca 1900 Indicatie waarde 100,- Verwarmingsapparaat om vloeistoffen te verwarmen. Bijzondere Kenmerken Ca 1900 Indicatie waarde 100,- Inktpot, beschadigd, niet compleet Materiaal & Technieken Lak en ingelegd met parelmoer. Datum Ca.

Nadere informatie

Archeologie Conserveringstechnieken

Archeologie Conserveringstechnieken Archeologie Conserveringstechnieken Jurgen Galicia - Galicia Technical Diving 01. ALGEMENE REGELS: - het voorwerp onmiddellijk in zout of zoet water leggen - nooit iets laten drogen in de zon - nooit iets

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen.

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Leergebied: West Nederland. Besturing. In oude tijden droegen de mensen geen horloges. Toch konden ze de tijd meten!

Leergebied: West Nederland. Besturing. In oude tijden droegen de mensen geen horloges. Toch konden ze de tijd meten! Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: West Nederland Besturing Ontwerpen Geschiedenis Toepassen Reflectie In oude tijden droegen de mensen geen horloges. Toch konden ze de tijd meten! A. Waarom

Nadere informatie

- schilderijen - Voortgezet. Onderwijs

- schilderijen - Voortgezet. Onderwijs KIJKWIJZER Voortgezet Onderwijs gemeentemuseum den haag maart 2001afdeling educatie/jet van Overeem postbus 72 2501 CB Den Haag jovereem@gm.denhaag.nl 2 Bedenk dat een schilderij - voordat het een strijdros,

Nadere informatie

Nuttige apparaten: wasmachine, radio, computer, strijkbout, stofzuiger etc

Nuttige apparaten: wasmachine, radio, computer, strijkbout, stofzuiger etc Antwoorden bij Techniek in beweging deel 1 BLOK1 Les: Problemen oplossen Nuttige apparaten: wasmachine, radio, computer, strijkbout, stofzuiger etc Niet nuttige apparaten: elektrisch mes, elektrische aansteker,

Nadere informatie

creative Dé revolutie in vloeren Ook voor badkamer en keuken quick clean www.flexxfloors.nl

creative Dé revolutie in vloeren Ook voor badkamer en keuken quick clean www.flexxfloors.nl Dé revolutie in vloeren Ook voor badkamer en keuken quick creative clean www.flexxfloors.nl Makkelijk schoonmaken Vochtbestendig Krasbestendig Snel, makkelijk & schoon werken Flexxfloors voor woongenieters

Nadere informatie

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Wat heb je nodig? teken- en aquarelkleurpotloden papier (A4) Wat ga je doen? Je gaat een nieuw europees bankbiljet ontwerpen. Kleding, mp3, computer, geld:

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

Verlichting 3de graad Lager Onderwijs

Verlichting 3de graad Lager Onderwijs Werkmap Verlichting 3de graad Lager Onderwijs 1 Inleiding Nu gaat met één druk op de schakelaar het licht aan en uit. Niet veel inspanning! We staan er dan ook niet bij stil dat elektriciteit in huis voor

Nadere informatie

HERMENEVS. 24 e JAARGANG, AFL. 8 15 April 1953

HERMENEVS. 24 e JAARGANG, AFL. 8 15 April 1953 HERMENEVS 24 e JAARGANG, AFL. 8 15 April 1953 183 Antieke munten Onder de ons door de Oudheid nagelaten monumenten nemen de munten door hun belang, hun schoonheid en hun talrijkheid een zeer belangrijke

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Een eeuwige kalender is een goed idee! Uit welke materialen kunnen we zo een kalender maken? Project Eeuwige kalender Techniek Mevr.

Een eeuwige kalender is een goed idee! Uit welke materialen kunnen we zo een kalender maken? Project Eeuwige kalender Techniek Mevr. Het nieuwe jaar is pas begonnen. Hoe kunnen we nu weten welke datum het vandaag is? Inderdaad door te kijken op de kalender! Hebben we er één? Misschien wel, misschien niet! Ieder jaar hetzelfde op zoek

Nadere informatie

Lespakket 4: Archeologie in een kistje

Lespakket 4: Archeologie in een kistje Lespakket 4: Archeologie in een kistje (Illustratie: Naomi Woolfitt) Lespakket in het kort Dit lespakket is gericht op de kunst van het sieraden maken uit de tijd van de Romeinen en gaat over een Romeinse

Nadere informatie

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis

Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Beeldende kunst archieven RKD / Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis Rijksmuseum Amsterdam Najaarsbijeenkomst SNAAI 25 november 2013 Ramses van Bragt, archivaris RKD Inhoud Korte introductie RKD

Nadere informatie

Techniek? Electrospel. Voorbereidende doe-les groep 8. [Geef tekst op]

Techniek? Electrospel. Voorbereidende doe-les groep 8. [Geef tekst op] Techniek? Electrospel Voorbereidende doe-les groep 8 [Geef tekst op] Inhoud van de Doe-les Elektriciteit In deze doe-les ga je aan de gang met techniek om je heen. We gaan daarbij vooral kijken naar elektriciteit

Nadere informatie

Keramiek. College kunstacademie Utrecht HKU

Keramiek. College kunstacademie Utrecht HKU Keramiek Keramiek College kunstacademie Utrecht HKU Materialen Keramiek - Inleiding / Geschiedenis - Keramiek in gebruik - Soorten keramiek - Soorten klei / basismateriaal - Verwerken basismateriaal -

Nadere informatie