Rijopleiding en Wedstrijden op De Schimmelkroft

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rijopleiding en Wedstrijden op De Schimmelkroft"

Transcriptie

1 Rijopleiding en Wedstrijden op De Schimmelkroft

2 Inhoud Waarom een ruiterpaspoort? FNRS opleiding Eigen paarden De website van De Schimmelkroft Dressuur Reglement wedstrijden FNRS dressuurproeven Theorie Dressuurkampioenschap Va1 en Va2, Os1 en Os2 Springen Ruiteropleiding FNRS: Springen met plezier Caprilli, Klassiek parcours Pas de deux Kür op muziek Carrousel Horseball Certificaat buitenrijden Voltige Rijbaanregels Kleding Veiligheid Protocollen Pas de deux Protocollen pony carrousel Lees ook in de uitgave van de FNRS: (verkrijgbaar in de manege, 14,95 euro) Leer paard rijden met plezier Aan het boek is een boekje met alle protocollen toegevoegd!

3 Voorwoord In het boekje Rijopleiding en wedstrijden op De Schimmelkroft vind je alle activiteiten die op de manege plaats vinden. Als je in het bezit bent van een ruiterpaspoort kan je er aan meedoen als je rijdt: op een manege pony of paard, op een eigen pony of paard dat in pension staat op De Schimmelkroft, of op een eigen paard of pony van buiten waarmee je wekelijks in de lessen rijdt. Het boekje staat op de website maar wordt ook uitgeprint. Het wedstrijdsecretariaat staat open voor op- of aanmerkingen.

4 De Website van De Schimmelkroft De Schimmelkroft heeft een uitgebreide website, zowel voor informatie als interactie. Je vindt er via de homepage onder andere de volgende informatie: - nieuwsberichten - agenda - wedstrijdagenda - startlijsten - uitslagen - paarden en pony s - foto s van wedstrijden, open dag en andere gebeurtenissen Mijn Schimmelkroft is een onderdeel van de website dat speciaal is bedoeld voor iedereen die aan activiteiten deelneemt. Op Mijn Schimmelkroft kun je via het scherm toegang vragen (inloggen) zodat je jouw eigen wedstrijden kunt zien en je je kunt abonneren op berichten over gepubliceerde uitslagen en nieuws. Als je zelf een foto op internet zet kun je via een fotolink aangeven waar de foto staat. De website wordt met veel belangstelling bekeken. Als je mijn Schimmelkroft aanklikt zie je dat je daar kan inloggen. Daarvoor moet je een gebruikersnaam en wachtwoord hebben. Rechts op deze pagina zie je onder elkaar het rijtje inloggen, toelichting, wachtwoord, registreren enz. staan. Klik nu op toelichting om te kijken hoe je aan een gebruikersnaam en wachtwoord kan komen!

5 Waarom een ruiterpaspoort? Bij iedere sport moet je aangesloten zijn bij een overkoepelende organisatie. Het kost slechts 14,50 (2010) per jaar om op een erkend en gekwalificeerd ruitersportcentrum te kunnen rijden. Bovendien kunnen deze ruiters profiteren van de voordelen van het rijden op een FNRS goedgekeurd ruitersportcentrum! Verder krijgen ze een officieel landelijk erkend document: het FNRSruiterpaspoort, dat toegang geeft tot de gestructureerde rijopleidingen o.a. FNRS-manegewedstrijden, Certificaten Buiten Rijden, FNRS Ruiterbewijs, landelijke carrouselwedstrijden en cursussen van de FNRS. Daarnaast is er een ongevallenverzekering en een indirecte WA-dekking gekoppeld aan het ruiterpaspoort. Op vertoon van het ruiterpaspoort kunnen eveneens verschillende kortingen verkregen worden (evenementen, boeken, enz.). De kortingacties worden in ieder geval altijd op de website van de FNRS vermeld ( Voor sommige kortingsacties wordt promotiemateriaal per post naar het FNRSruiterpaspoortcentrum gestuurd. U ontvangt van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond) 4 keer per jaar een magazine. Maneges aangesloten bij de FNRS zijn verplicht alle manegeruiters te registreren. FNRS rijopleiding Op Ruitersportcentrum De Schimmelkroft vinden vele activiteiten plaats waarvan hieronder een overzicht. Het FNRS ruiterpaspoort is de startlicentie voor het deelnemen aan de wedstrijden. In het paspoort worden de resultaten van de ruiters bijgehouden. Ook van andere disciplines kan niveau registratie bijgehouden worden zoals b.v. buitenritten en

6 voltigeren. Het is de bedoeling het paspoort bij elke wedstrijd mee te nemen. Wat houdt het paspoort in? Het ruiterpaspoort is een persoonsgebonden document en bedoeld om de activiteiten binnen de paardensport vast te leggen. Het houdt een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering in voor ruiters op een manege paard of pony en een ongevallen verzekering. Iedere ruiter kan een aanvraag voor een paspoort bij de Schimmelkroft indienen. Een aanvraagformulier + folder (voor een uitgebreide informatie over het paspoort) is aan de bar verkrijgbaar. Paarden en pony's van buitenaf kunnen alleen deelnemen als zij ook in een les meerijden en natuurlijk in het bezit zijn van het ruiterpaspoort! Combinaties die KNHS L1 startgerechtigd zijn kunnen niet mee doen aan de FNRS proeven. Let op: eigen paarden of zij nu op de manege staan of van buiten komen, zij kunnen aan alle FNRS activiteiten deelnemen als zij een ruiterpaspoort hebben en bij de RSC De Schimmelkroft lessen volgen. Bij het deelnemen aan dressuurwedstrijden gelden bij het promotie systeem alleen de op de Schimmelkroft behaalde promotiepunten. Dit komt overeen met de intentie van de rijopleiding van de FNRS. Bj deelname aan wedstrijden van buitenaf deelnemers, paard of pony alleen na overleg op stal of gang zetten. Bij voorkeur in de buitenbak stappen. Dressuur Op de manege worden landelijke dressuurproeven van de FNRS gereden. Dit is een opleidingstraject van twintig proeven (F1- F20) met een achtereenvolgende geleidelijke rijkunstige opbouw. Speciaal opgeleide FNRS juryleden staan borg voor een onafhankelijke niveauregistratie en letten vooral op de prestatie van de ruiter/amazone.

7 Er worden per seizoen (september juli) 5 wedstrijden per groep gehouden. De senioren (vanaf 22 jaar) evenals de deelnemers aan de paardencompetitie elk op zaterdagavond. Het staat de senioren vrij om bij de paardencompetitie te starten per seizoen. De senioren die voor het eerst starten na het behalen van de gouden cursus starten in de F3. De ponyruiters starten op zondag. Er zijn twee groepen, de groep F1-F2-F3 voor de beginnende ruiters en de groep vanaf F4. De indeling geschiedt in overleg met de instructie, ook voor nieuwe ruiters met ervaring. Wanneer ponyruiters een aantal maanden in een combieles rijden en 12 of 13 jaar zijn gaan ze in overleg met de instructie over naar de paardendressuurwedstrijden. Zij mogen de eerste paar wedstrijden eventueel op een grote pony inschrijven.. Reglement dressuurwedstrijden De wedstrijden worden aangekondigd in de wedstrijdagenda, op de website en op het mededelingenbord in de hal. Het is aan te bevelen dat ouders van ponykinderen deze aankondigingen ook lezen. Aanmelden uitsluitend aan de bar, in het wedstrijdboek tot ongeveer 1 week voor de wedstrijd. Twee pony's /paarden opgeven. Gedurende de vijf wedstrijden per seizoen is het de bedoeling iedere wedstrijd op een ander paard of pony te rijden. Bij de paardencompetitie wordt bij de inschrijflijst opgegeven welke paarden bij welke F-proeven gekozen kunnen worden. Zo is er een eerlijk systeem met de keuze van het paard en het nivo van de ruiter. Als je verhinderd bent, meld je dan zo snel mogelijk af. Wacht niet tot de laatste dag voor de wedstrijd, dat is vervelend voor het wedstrijdschema, de jury, de indeling van de pony's en de paarden en de reserves. Als je zonder afzeggen niet op de wedstrijddag aanwezig bent wordt er toch startgeld berekend.

8 Het is het beste als ouders van ponyruiters op de hoogte zijn van het inschrijven. De startlijst wordt op de website gepubliceerd en hangt tevens op het informatiebord in de bar. De pony's worden 's morgens alleen door de eerste groep ingereden. Als je mag inrijden informeer dan hoe laat het inrijden begint. Zorg er dan voor tijdig aanwezig te zijn om je te melden en de pony op te zadelen. Hoef je niet in te rijden, kijk en/of vraag dan hoe laat je aan de beurt bent. Meld je op de wedstrijddag ca. 1 uur voor de proef bij het secretariaat om het paspoort in te leveren en het startgeld te betalen. Kijk vervolgens of de pony moet worden opgezadeld. Bij de paarden rijdt iedere groep in. Informeer dus niet alleen naar de tijd van het rijden van de proef maar ook hoe laat er ingereden moet worden. Zorg ruim op tijd aanwezig te zijn, eerst aanmelden, paspoort inleveren en startgeld betalen s.v.p. dan het paard opzadelen. Kijk (bij paarden) of je zelf een voorlezer kunt vinden. De uitslagen van de wedstrijden staan vermeld in de Heemskerkse Courant en de Beverwijker en natuurlijk op de website Het gaat in de wedstrijden vooral om de sportieve prestaties met pony of paard, waarbij deelnemen belangrijker is dan winnen. Informatie over de FNRS proeven De proef bestaat uit 35 onderdelen. Hiervan hebben 25 onderdelen betrekking op de rijbaanfiguren en 10 op het toepassen van de hulpen. De beoordeling van de jury is dan minder afhankelijk van de capaciteit van het paard/de pony. De FNRS dressuurproeven De proeven lopen van F1 t/m F20. Bij 210 punten (is gemiddeld een 6) of hoger krijg je 1 Promotie Punt (PP) F1 2x 1PP F2 F2 2x 1PP F3

9 Daarna t/m F8 oneven proeven: 3 PP en alle even proeven 2 PP. Vanaf F9 voor elke proef 3 PP. Na het behalen van het 2 e PP bij de even proeven wordt een diploma uitgereikt. Vanaf F 10 na 3 PP. Nieuwe deelnemers in overleg met de instructie niet hoger starten dan F6. Ruiters die met eigen pony of paard meedoen en ook op andere manege s proeven rijden, voor het overgaan naar een hogere proef tellen alleen de punten die op De Schimmelkroft behaald zijn. Elke proef heeft een A en een B protocol. Ze zijn elkaars spiegelbeeld. Het is niet zo dat je een PP moet halen van zowel de A proef als de B proef. Om twee punten te halen kan je b.v. ook twee keer de B proef rijden. De proeven worden om en om gereden. Bij elke wedstrijd wordt opgegeven welke proef er aan de beurt is. Behaalde PP s worden in het ruiterpaspoort genoteerd. Als je aan een wedstrijd meedoet om het tweede Promotie Punt te behalen bij de F2, F4, F6 en F 10 wordt er op de wedstrijddag een theorie-examen afgelegd: een meerkeuze toets van 10 vragen.. Er mogen niet meer dan 3 fouten gemaakt worden. Als je meer dan 3 fouten hebt moet je de theorie opnieuw doen. Als je weer meer dan drie fouten hebt moet ook de dressuurproef overgedaan worden. Het doel van de theorievragen is dat je zelf actief wordt in het vergaren van theoretische kennis en dus niet om je te laten zakken. Een vergissing bij het rijden in de F proef (bijv. bij C op de linkerhand i.p.v. de rechterhand) leidt ook tot aftrek van de punten van het protocol. Bij de eerste fout 2 aftrekpunten, de tweede maal 4 en de derde maal 8. Bij de vierde volgt uitsluiting. Bij een val volgt geen uitsluiting. De uitslagen en de PP s worden in de paspoorten genoteerd Ook op de website wordt alles vastgelegd. De theorie. In het FNRS boek: Paardrijden met plezier wordt de theorie behandeld. De examens gaan over:

10 F2: Omgang met de pony of het paard, kleding, de rijbaan, groeten, houding jury. In de hoofdstukken 3 t/m 7 wordt over deze onderwerpen geschreven. Maar het is voor ruiters met 1 PP in de F2 het handigste de theorieles te volgen op de zaterdag (16:30 17:30) vlak voor de wedstrijddag. Tineke behandelt dan de theorie die nodig is. Van te voren opgeven aan de bar als je komt. Kosten 6 euro ( 2010) F4: de reacties van de pony of het paard,management, verzorging, rijbaan. Antwoord op deze vragen zijn te vinden in hoofdstuk 8 (op weg naar F3-F4) en hoofdstuk 9. F6: exterieur en rijtechniek te vinden in hoofdstuk 10 (op weg naar F5-F6). F 10: rijtechniek zie hoofdstuk 12 (op weg naar F9-F10). Het theorie-examen wordt op de dag van de wedstrijd afgelegd. Het dressuurkampioenschap Voor het dressuurkampioenschap worden de deelnemers geselecteerd aan de hand van de stijlcijfers van de drie beste wedstrijden van het afgelopen seizoen. Het seizoen loopt van september tot juli. Na de vijfde dressuurwedstrijd van alle groepen wordt op een aangegeven datum het kampioenschap gereden. Uit de groep: pony s vanaf F4, de paardencompetitie, de eigen paarden en de paarden senioren wordt een lijst van totaal 26 personen samengesteld, bestaande uit deelnemers die geselecteerd zijn. De verdeling vindt evenredig plaats. Men rijdt de F proef ( A of B) die het laatst gereden is, zodat je niet na een promotie op jouw laatste wedstrijd, een vreemde proef moet rijden. Men hoeft geen paard of pony op te geven, de deelnemers loten op welk paard of welke pony er gereden wordt De beoordeling vindt plaats door 2 onafhankelijk van elkaar werkende jury s. De protocolpunten worden

11 bij elkaar opgeteld. Een ieder van de lijst die niet mee kan doen wordt zoveel mogelijk vervangen door een reserve, dus zo snel mogelijk opgeven of je wel of niet mee kan doen. Op dezelfde dag wordt ook het springkampioenschap gereden. s Morgens wordt begonnen met de dressuur, daarna vindt het springen plaats. Vaardigheidsproeven en oefenspringen Va 1 en Va 2, Os 1 en Os 2 In de vakanties is het mogelijk om deel te nemen aan vaardigheids- en oefenspringproeven. Bij vaardigheid ligt de nadruk op balans, behendigheid en samenwerking met de pony of het paard. Je leert vlotter en doortastender te rijden. De proeven, een voorgelezen protocol, bestaan uit manegefiguren, balkjes draven, poortjes passeren, een opstakel springen en een stukje verlichte zit rijden. Bij 180 punten = gemiddeld een 6 ontvang je een PP ( promotie punt). Er zijn 2 proeven: Va1 en Va2. Als je twee keer in de Va1 een PP haalt kan je daarna in de Va2 starten. Na 2 PP in de Va2 ontvang je het vaardigheidsdiploma. Je kan meedoen aan de Va1 proef als je in de F3 1PP hebt, Heb je diploma F4 dan kan je eventueel meteen de Va2 starten. Altijd eerst overleggen met de instructie. Daarna kan je aan het oefenspringen gaan meedoen en de daarbijbehorende proeven rijden. Zij geven een goede instroom naar de springwedstrijden die 5 keer per seizoen georganiseerd worden. Tevens zijn zij een voorloper van de caprilli. Voor de caprilli zelf heb je een F6 diploma nodig. Ook in het FNRSboek Paardrijden met plezier staat informatie en in het bijgevoegd protocollen boekje staan de proeven beschreven.

12 Springen Er worden per seizoen (september juli) 5 springwedstrijden georganiseerd, waar zowel pony's als paarden aan meedoen, op verschillende springhoogtes., altijd alleen na overleg met de instructie. Eigen paarden kunnen alleen meedoen als zij in de les meerijden. De wedstrijden worden aangekondigd in de wedstrijdagenda. van De Schimmelkroft Aanmelden uitsluitend aan de bar, tot uiterlijk woensdag voor de wedstrijd. De startlijst komt op het mededelingenbord en op de website. Ruiters die de vaardigheidsproeven en het oefenspringen gevolgd hebben kunnen zich inschrijven, evenals deelnemers met 1PP in de F4. Bij het inschrijven twee paarden of pony's opgeven. Je hoeft niet zoals bij dressuur steeds een ander paard of andere pony op te geven, maar het is niet de bedoeling het gehele seizoen met hetzelfde paard/pony te springen. Wissel het eens af. Op de wedstrijddag 1 uur voor aanvang aanwezig zijn. Er wordt eerst parcours gelopen, daarna ingereden, beide in wedstrijdtenue dus voor het parcours lopen het paard/de pony opzadelen. Iedere groep rijdt in, zowel bij de pony s als bij de paarden. Paarden van buiten, in bezit van ruiterpaspoort en meerijdend in een les alleen in overleg op stal of gang zetten, bij voorkeur in de buitenbak stappen. Lengte karwats maximaal 75 cm. De proeven worden beoordeeld op stijl volgens het FNRS wedstrijdreglement 2008: Regelmaat en tempo Overzicht van de ruiter, algemene indruk Houding verlichte zit en tijdens de sprong Beenligging en hand houding Presentatie van het geheel

13 Alleen bij de hoogste rubriek vindt er een barrage plaats na foutloos parcours en voldoende ( 5,75) voor houding en zit. Verdeling rubrieken klassiek parcours Rubriek cm Rubriek cm Rubriek cm Rubriek cm of cm Foutloos parcours en stijlcijfer vanaf 5,75 geeft 1 winstpunt. Een weigering, afgooien van een balk of kruisen van eigen lijn geeft strafpunten. Winstpunten worden alleen behaald in het klassiek parcours en niet in de barrage. Met 5 wp. Kan je door naar een hogere rubriek, (niet verplicht) maar de beslissing hierover ligt bij de instructie. Dus altijd als je naar een hogere rubriek wil, overleggen met de instructie! Nieuw is de ruiteropleiding van de FNRS: Springen met plezier. Die vervangt niet de springcompetitie van de Schimmelkroft, deze blijft volgens bovenstaande regels uitgevoerd. Maar er kan toch eventueel samen met andere manege s iets georganiseerd worden. Na informatie over het springkampioenschap staat een samenvatting van de FNRS springen met plezier. Het springkampioenschap Het springkampioenschap wordt tezamen met het dressuurkampioenschap gereden. In elke rubriek (springhoogte) wordt om het kampioenschap gereden, d.w.z cm pony s 40-60cm pony s 40-60cm paarden 60-80cm paarden Uit elke hoogte worden deelnemers geselecteerd Er komt tijdig een lijst met de geselecteerde deelnemers. Meld zo snel mogelijk

14 of je wel of niet kan meedoen. Het is de bedoeling zoveel mogelijk ruiters uit elke groep te laten rijden. Zolang het aantal deelnemers aan de caprilli te laag is om voor het caprillikampioenschap te rijden kunnen zij meedoen met bovenstaande wedstrijd als zij minstens in 3 caprilli/klassiek parcours wedstrijden een winstpunt hebben behaald. Eventueel in combinatie met een springwedstrijd.. De FNRS introduceert de ruiteropleiding: FNRS, springen met plezier. Hiervoor worden springproevendagen georganiseerd De FNRS maakt voor de deelnemers parcoursschetsen met aangeven van start en finishlijn, aantal hindernissen en sprongen en verder lengte, tempo en tijdlimiet, in verschillende graden van moeilijkheid. De jury beoordeelt: het binnenkomen, halthouden en groeten 1x de wijze van rijden tussen de hindernissen 3x houding en zit tijdens de sprong 3x Er worden strafpunten gegeven voor: afgegooide balk (2) weigering (4), max. aantal 3 keer, daarna volgt uisluiting. kruisen van eigen lijn, springen van verkeerde hindernis en starten voor de bel (4) Barrages zijn toegestaan, maar niet verplicht. De hoogte van de sprongen loopt van 30 t/m 90 cm De barrage op de hoogte van 30 t/m 60 wordt gereden op stijl op hoogte van 70 t/m 90 op stijl of op tijd. De barrage kan gereden worden: A: met ruiters met 45 punten of hoger in het basisparcours, dus stijlcijfer strafpunten. B: met ruiters met foutloos basisparcours De uitslag van de barrage: A behaalde stijlcijfer stafpunten B behaalde tijd met daarnaast de strafpunten.

15 Promotiepunten alleen behaald in basisparcours bij: 49 of meer punten --> 2 PP punten --> 1 PP Met 10 PP mag je naar een hogere rubriek, bij 15 PP is men verplicht in een hogere rubriek te starten, maar altijd in overleg met de instructie. Bij 10 punten in even parcours (hoogte ) ontvang je een diploma. Je kan instromen t/m hoogte 60 cm Let op: springzweep maximaal 75 cm! Prix caprilli en klassiek parcours Als je in het bezit van het F6 dressuurdiploma bent kun je aan de caprilli proeven van de FNRS meedoen. Een goede voorbereiding zijn de Va- en oefenspringproeven. De Prix Caprilli bestaat uit twee onderdelen. Eerst rij je een (voorgelezen) proef die zowel spring- als dressuuronderdelen bevat, vervolgens rij je de volgende wedstrijd een klassiek parcours. Er zijn 4 C proeven: C1 springhoogte cm C cm C cm C cm Het protocol van de eerste proef bevat 30 onderdelen, de laatste tien - net als bij de dressuur - is een beoordeling van het toepassen van de hulpen. Bij 180 of meer punten krijg je een PP. Ook bij het klassiek parcours kan je 180 punten halen. Het parcours wordt beoordeelt op 3 onderdelen: regelmatig galoptempo tussen de hindernissen, meegaan en niet storen in hoofd, hals en ruggebruiik, de hulpen en de verlichte zit. Een vergissing of een fout wordt in beide proeven bestraft met puntenaftrek. Bij het klassiek parcours mogen niet meer dan 6 aftrekpunten worden afgetrokken.

16 Bij de C1 dient er nog een theorie examen afgelegd te worden Indien beide onderdelen van de C1 180 of hoger zijn ontvangt men het C1 diploma en kan de C2 proef gereden worden. Let op: springzweep maximaal 75 cm! Pas de deux Per seizoen wordt er een Pas de Deux wedstrijd georganiseerd. Twee ruiters te paard of pony studeren een rijproef in, die uitgevoerd wordt op door de ruiters gekozen muziek, waarbij meestal iets wordt uitgebeeld. De proef moet aan bepaalde regels voldoen, zoals proef nummeren van 1 tot 20 en max 10 minuten duren. Proef nivo 1 voor F1 t/m F4 ruiters: stap en draf, ook naast elkaar maar geen galop. Proef nivo 2 voor F5 t/m F7 ruiters: stap, draf en galop op beide zijden maar galop niet naast elkaar. Voor deze nivo s is er voor elk een proef beschikbaar die voldoet aan de voorwaarden. Ruiters vanaf F8 = nivo 3, maken een eigen proef met max. 20 onderdelen met stap, draf en galop op beide kanten, met verplichte onderdelen zoals - 2x groeten van de jury - Tijdens de proef enkele seconden halt houden - Rijbaan figuren van nivo F8 of hoger en middendraf Maar er is ook voor nivo 3 een voorbeeldproef. De manegeruiters kunnen oefenen op daarvoor aangegeven dagen. Als je zelf een proef maakt deze door het instructieteam laten bekijken voordat je gaat oefenen. De uitvoering van de proef wordt beoordeeld op Nivo van de proef Algemene indruk Muziekkeuze Originaliteit Uitvoering: het gemiddelde cijfer van de afzonderlijke onderdelen De proeven worden achteraan in dit boekje geplaatst!

17 Kür op muziek Op de Pas de deux wedstrijddag is er ook ruimte voor een kür op muziek. In je eentje een proef rijden op door jouw gekozen muziek. Als je dressuurwedstrijden rijdt t/m 7 kan je een proef rijden overeenkomstig met jouw F proef. Als je geen wedstrijden rijdt overleg dan met de instructie welke proef je het beste kunt nemen. Vanaf F8 maak je je eigen proef met 24 onderdelen + 1 voor houding en zit, met stap, draf en galop op beide kanten met de verplichte onderdelen: Groeten van de jury Tijdens proef 4 tellen stilstaan,middendraf lichtrijden Rijbaanfiguren van het nivo van de ruiter Gehele proef doorzitten. Maar ook voor de kür kan een voorbeeldproef gemaakt worden die je gebruiken kan. Maak je zelf een proef dan deze voordat je oefent aan de instructie laten lezen. Voor de beoordeling van de proef, zie bij pas de deux. Carrousel Wat is carrousel rijden, een carrouselgroep bestaat uit max, 16 personen die met 2en naast elkaar rijden en een aantal dressuurfiguren uitvoeren op zelf uitgezoxhte muziek Een bijzondere wijze om met paardrijden bezig te zijn. Elk seizoen is er een onderlinge pony- en paardenwedstrijd. De instructie overlegt met de les over deelname en kiest een van de drie nivo s. Er zijn nieuwe proeven, nivo 1, nivo 2 en nivo 3. De proeven staan achterin het boekje. De lesgroep die nivo 3 (met galop) rijdt kan

18 ook zelf een proef maken en laten beoordelen door de instructie. Kijk naar de nivo 3 proef achterin dit boekje om te kijken welke figuren passen bij niv.3. Daarnaast heeft De Schimmelkroft onder de naam RSC De Schimmelkroft 4 teams van 12 of 16 ruiters, samengesteld uit deelnemers van verschillende lessen. Een ponygroep, 2 paardengroepen en de Friese Krochters. Deze groepen oefenen 1 keer per week. Zij doen mee aan uitwisselingswedstrijden met andere maneges en nemen deel aan de nationale kampioenschappen van de VCN ( Verenigde Carrouselclubs in Nederland), onderdeel van de FNRS. De ponygroep oefent op donderdagavond, evenals de Krochters en de paarden op maandag- (prestatie gericht) en op dinsdagavond.. Als je interesse hebt, kom eens kijken op de oefenavonden. Op de website staat nog een uitvoerige folder over de carrouselploegen. Voltige Op het ruitersportcentrum De Schimmelkroft is er de mogelijkheid om te leren voltigeren. Voltige is naast dat het een leuke en vooral een gezellige tak van paardensport is,ook een leuke manier om kennis te maken met paarden en pony s en paardrijden! Wat is voltige? Bij voltige leer je allerlei oefeningen uit te voeren op de rug van het paard. Het is een soort gymnastiek te paard. Het paard loopt aan een lange lijn (de longe) op een grote cirkel en heeft een voltigebeugel op zijn rug. Dit is een speciale brede teugel met twee handgrepen die je gebruikt om de oefeningen uit te voeren. Je begint eerst in stap om de oefeningen onder de knie te krijgen, later worden ze in draf en zelfs in galop uitgevoerd. De oefeningen:

19 Voltige heeft 2 onderdelen, de plicht en de kur. De plicht bestaat uit 7 verplichte onderdelen: opsprong, vrije zit vlag, molen, schaar, staan en de flank. Dit zijn de basisoefeningen die voltigeurs gaandeweg allemaal moeten leren beheersen. Daarnaast is er de kur. Dit is het leukste onderdeel van de voltige. Hier mag je helemaal zelf op muziek oefeningen bedenken, samenvoegen tot een mooie kur en uitvoeren. Teamsport Voltige is een echte teamsport Samen met de voltigeurs uit jouw les en de longgeur (degene die het paard op de cirkel laat lopen) en vooral niet te vergeten het paard vorm je een team dat in de kur veel oefeningen samen uitvoert op het paard. Uiteraard staat de verzorging van het voltigepaard centraal. Uitermate geschikt voor kinderen Voltige is een unieke tak van sport om met elkaar kennis te maken met de paardensport en een goede balans en gevoel voor de beweging van het paard te ontwikkelen. Wanneer zijn de lessen en wat heb je nodig voor voltige? Lessen: - dinsdag 16;00 beginners jeugd - dinsdag 17:00 licht gevorderde jeugd - vrijdag 19:30 gevorderde junioren/senioren Je hebt een trainingsbroek of lekker zittende rijbroek en een paar turnschoenen nodig. Horseball Horseball is een gemengde teamsport met paarden. Een wedstrijd duurt 20 minuten: 10 minuten voor de rust van 4 minuten en 10 minuten na de rust. Een Horseball team bestaat uit 6 ruiters en 6 paarden, 4 op het veld en 2 in reserve langs de spellijn. Als de bal minstens 3 keer is doorgegeven aan 3 verschillende spelers van de zelfde ploeg, mag je proberen een doelpunt te scoren. De doelen hangen aan beide klanten van een rechthoekig speelveld (minimaal 60x20) ) De ploeg met de meeste doelpunten wint de wedstrijd.

20 De bal is voorzien van 6 leren riemen die het oprapen vanaf het paard makkelijker maken. Ook kan de tegenstander de bal zo makkelijker afpakken. De speler moet in beweging zijn om de bal te mogen oprapen en mag hem niet langer dan 10 seconden vast houden of in bezit houden. Verder is horseball vooral een leuke en gezellige teamsport voor jongens en meiden! Er wordt om de week ( zie agenda) op zondag van 9:30 10:30 geoefend. Kom een kijken! Buitenrijden met plezier. Wie liever met een paard de natuur in wil, leert bij de FNRS stapsgewijs hoe je dat veilig kan doen. De opleiding welke eindigt met het FNRS Ruiterbewijs is verdeeld in Certificaat Buitenrijden 1, certificaat Buitenrijden 2 en als laatste het FNRS Ruiterbewijs. Naast de verkeersregels word je ook bijgebracht hoe je buiten in het bos, de duinen of op het strand met een paard moet omgaan. Wie in het bezit is van het FNRS Ruiterbewijs heeft goede kennis en vaardigheden ontwikkeld om veilig en verantwoord buiten te rijden, ook met een groep in het verkeer. Met veel plezier bieden wij onze ruiters/amazones deze opleiding op De Schimmelkroft aan.

21 Rijbaanregels voor ruiters Net als in het verkeer gelden er ook regels voor de rijbaan. Als ruiter moet je je aan de onderstaande rijbaanregels houden. Begrijp je één of meer regels niet? Je instructeur of andere personeelsleden van de manege leggen ze graag aan je uit. Bij het rijden moet je een goedpassend veiligheidshoofddeksel (CE-EN 1384 gekeurd) met gesloten kinband dragen. Bij het rijden moet je schoeisel ruim in de stijgbeugel zitten. Bij het rijden moet je rijlaarzen dragen of stevige schoenen met een gladde doorlopende zool en een hak (jodpurs), gecombineerd met hardleren kappen (conform de regels van de manege). Bij het rijden mag je geen grote, uitstekende sieraden of losse kledingstukken dragen Als je in of uit de rijbaan wilt gaan, moet je dat luid aankondigen en op toestemming wachten (bijvoorbeeld Deur vrij! ) Het springen over een hindernis moet worden aangekondigd als er ook andere ruiters in de rijbaan rijden (bijvoorbeeld Sprong vrij! ) Als er in de rijbaan wordt gesprongen, moeten de andere ruiters stappen over de hoefslag. Gil nooit als er iets gebeurt, een paard/pony raakt in paniek. Je mag alleen op- en afstijgen op de AC lijn Je mag niet stappen of halthouden op de hoefslag

22 De combinatie die op de linkerhand rijdt heeft bij het elkaar passeren de hoefslag. Degene die een snellere gang heeft en/of zijgangen rijdt heeft voorrang Je mag elkaar niet snijden, geef de ruimte bij het passeren. Kleding Het veiligheidshoofddeksel dient CE-EN 1384 gekeurd te zijn (ook verplicht bij het losrijden of inspringen). Wedstrijdkledingvoorschriften: rijlaarzen, rijbroek, met: - witte blouse met lange mouw - donkere sweater - (groene sweater met manegelogo, - compleet wedstrijdtenue (witte rijbroek, rij-jasje, plastron/stropdas en witte handschoenen). Indien met handschoenen wordt gereden, dan zijn witte handschoenen verplicht. Hardleren beenkappen zijn toegestaan ( conform de regels van de manege) en de daarbij behorende schoenen (jodpurs) De maximale toegestane lengte karwats (=springzweep) is 75 cm, een dressuurzweep voor pony s mag maximaal 100 cm en voor paarden 130 cm lang zijn inclusief slag. Bij caprilliproeven is alleen de karwats van maximaal 75 cm toegestaan (geef ruiters bij twijfel het voordeel van de twijfel, maar vermeld het voor de zekerheid op het protocol) Overmatig of verkeerd gebruik van zweep/karwats en/of sporen wordt bestraft, na een waarschuwing volgt uitsluiting. Een paard dient te zijn opgetoomd met een deugdelijk, goed passend en in behoorlijke staat van onderhoud verkerend zadel,

23 hoofdstel en bit (bij voorkeur een trens-optoming). Beenbeschermers, sporen en martingaal (mits goed afgesteld), zijn alleen toegestaan met toestemming van de manegehouder. Veiligheidstips 1. Een paard/pony is een vluchtdier. Als er iets onverwachts gebeurt, gaat hij eerst rennen en dan pas kijken. 2. Spreek een paard/pony eerst aan als je hem benadert. 3. Een paard/pony houdt geen rekening met je, jij moet rekening met hem houden. Blijf links van je paard/pony lopen als je hem begeleidt. 4. Zet een paard/pony met een halstertouw vast met een veiligheidsknoop. 5. Doe bij het opzadelen in een box altijd eerst het hoofdstel om, daarna het zadel. Als een paard vaststaat aan een halster, eerst het zadel en daarna het hoofdstel. Afzadelen andersom en altijd aan de linkerkant. 6. Controleer voor het opstijgen altijd of een paard is aangesingeld. 7. Druk bij het opstijgen de linkerkant van je knie tegen het zadel aan, zodat je een paard/pony niet met je tenen in de buik prikt. 8. Loop bij het op stal zetten altijd door tot een paard/pony weer met het hoofd bij de deur staat. 9. Meld de bijzonderheden die je aan een paard of pony ontdenkt aan de verantwoordelijke persoon. 10. Probeer bij het poetsen en hoeven krabben naast een paard/pony te blijven staan en er nooit achter. Ga niet op de grond zitten of op je knieën. 11. Ruim altijd de spullen op die je hebt gebruikt. 12. Bij het rijden geldt: Ken je grenzen en zorg ervoor dat je de rijbaanregels kent. 13. Als er iemand van zijn paard/pony valt, ga dan allemaal stilstaan..draag rijlaarzen of stevige schoenen met een

24 gladde doorlopende zool en een hak (jodphurs ), gecombineerd met hardleren beenkappen om te vooromen dat je in de beugels blijft hangen. 14. Ga altijd voor een paard/pony langs als dit niet mogelijk is, waarschuw hem dan eerst en praat tegen hem. 15. Gil nooit als er iets gebeurt, een paard/pony raakt in paniek. 16. Draag geen sjaal of andere losse kledingstukken waardoor een paard of pony kan schrikken of waar je mee ergens aan kunt blijven haken. 17. Eet geen kauwgom op paard of pony. Dit kan tijdens onverwachte beweging in je keel schieten. 18. Rook nooit in de stallen en als je op paard of pony zit! 19. Draag altijd een veiligheidshelm dat CE-EN1384 gekeurd is. Dit is bij verzekeringsmaatschappijen verplicht.

25 Pas de deux, nivo 1 (F1 t/m F4) 1 AX Binnenkomen in stap, naast elkaar 2 X Halthouden, groeten, voorwaarts in stap 3 C Splitsen, H+M draf 4 B+E Grote volte, daarna hoefslag volgen 5 A Passeren, linkerhand op hoefslag 6 F+K Gebroken lijn 7 C Afwenden, X stap, A rechterhand 8 A Slangenvolte 3 bogen 9 C Draf, MXK van hand veranderen 10 A Stap, FX wenden, X splitsen naar M en K 11 A+C Draf, FXH van hand veranderen 12 A+C Grote volte 1x 13 K+M In stap, B+E afwenden, X halthouden 14 Voorwaarts in stap, B+E rechterhand 15 A+C Draf, B+E grote volte 1x 16 M+K Wenden, X samen richting H 17 C Slangenvolte 3 bogen 18 A Afwenden, tussen DX stap 19 X Halthouden, groeten, in stap, C splitsen 20 H+M Wenden richting X, halt houden, groeten Stap, A rechterhand

26 Pas de deux, nivo 2 (F5 t/m F7) 1 AX Binnenkomen in draf naast elkaar X Halthouden, groeten, in draf 2 C Splitsen 3 B+E Afwenden, X passeren B+E Wenden richting K en F 4 A Passeren, linkerhand op hoefslag F+K Gebroken lijn, op X volte 10 meter 5 C Afwenden, X stap 6 A Rechterhand en slangenvolte 3 bogen 7 C Draf, MX wenden, X splitsen richting H en F 8 MXK Van hand veranderen in middendraf 9 A+C Grote volte, X aanspringen in linker galop, volte 1x 10 X Draf, F+H stappen 11 B+E Wenden, X halthouden 12 Voorwaarts in stap, B+E rechterhand 13 A+C Draf, B+E grote volte 14 Op AC lijn aanspringen rechter galop volte 1x 15 Op AC lijn draf, B+E hoefslag volgen 16 M+K Wenden, X samen richting H 17 C Slangenvolte 3 bogen 18 A Afwenden, tussen D+X stap 19 X Halthouden, groeten, stap, C splitsen H+M Wenden richting X 20 X Halthouden, groeten, stap, A rechterhand

27 Pas de deux, proef nivo 3 (vanaf F8) 1 AX Binnenkomen in draf, naast elkaar X Halthouden, groeten en draf C Linkerhand 2 EXB Door S van hand veranderen 3 K Wenden, X splitsen richting M en H C Passeren 4 B+E Volte 10 m. 5 F+K Links-en rechtsomkeert, daarna 6 E+B Halve grote volte, bij A passeren 7 B+E Wenden, X halthouden, in stap 8 B+E Linkerhand FE, HB van hand veranderen, middenstap 9 F+H Arbeidsdraf 10 A+C Grote volte, galop rechts aanspringen Daarna volte 1x rond, hoefslag volgen 11 B+E Grote volte, in draf overgaan 12 B+E Door S van hand veranderen, op de volte, En galop links aanspringen, volte 1x rond 13 B+E Hoefslag volgen 14 A+C Grote volte 1x rond, A+C draf 15 Voor B+E in stap, B+E door S van hand veranderen 16 K+M Van hand veranderen, middendraf 17 H+F Wenden, X samen richting K 18 A Slangenvolte 3 bogen 19 A Afwenden, halt houden, groeten, stap 20 C Splitsen, H+M wenden richting X, groeten

28 Ponycarrousel nivo 1 Op de linkerhand in stap, 2 pelotons op elkaar gericht 1 Bij A en C wenden, elkaar passeren, voorste ruiters bij D en G halthouden en groeten. 2 Voorwaarts in stap, bij A en C op de rechterhand, Op de lange zijde in draf. 3 Bij M en K gebroken lijn. 4 Bij M en K van hand veranderen, elkaar passeren 5 Bij A en C grote volte 6 Bij H en F van hand veranderen en in stap, Bij X samen richting K 7 Bij A wenden, bij X splitsen naar M en H 8 Bij C wenden, met enen visgraat. 9 Bij A wenden, bij X splitsen naar E en B, hoefslag links. 10 Voorwaarts in draf, bij E en B 1 keer grote volte. 11 Bij A en C wenden en in stap, elkaar passeren. Voorste ruiters bij D en G halthouden en groeten.

29 Pony carrousel nivo 2 Colonne met tweeën naast elkaar in stap 1 Bij A afwenden en halthouden in V-formaat. Groet. Voorwaarts in stap, bij C rechterhand. 2 Bij B in draf, bij A grote volte. 3 K-X-M van hand veranderen. 4 Bij E afwenden bij B splitsen. Bij A en C afwenden en passeren, elkaar rechter hand kunnen geven. Bij A en C op de linkerhand. 5 E en B grote volte. 6 Peloton bij B volte halve baan, peloton bij E halve grote volte. Samen bij B hoefslag volgen. 7 H-X-K gebroken lijn. 8 Bij A wenden, met enen visgraat, bij C wenden. 9 Op A-C lijn in stap, bij X volte 10 meter, bij A splitsen. 10 Op de lange zijde met enen wenden, samenkomen richting C, rechter hand. Bij B in draf. 11 E-B halve grote volte, bij A afwenden, opstellen voor de groet in V-formatie, halt en groet. Voorwaarts in stap splitsen bij C, bij H en M wenden richting B-E lijn. Halt houden en groet naar de bar Dit onderdeel wordt niet meegerekend.

30 Pony carrousel nivo 3 1 Colonne in draf met tweeen. A afwenden, opstellen op B-E lijn, groet. Voorwaarts in draf, C rechter hand. 2 Bij B grote volte, daarna bij B binnenpeloton volte halve baan. Buitenpeloton halve grote volte. B en E hoefslag volgen. 3 Lange zijde per sectie van hand veranderen en passeren elkaar de rechterhand kunnen geven. 4 Bij H peloton wenden en naast het andere peloton komen. Bi A slangenvolte met 3 bogen. 5 Bij E in stap, bij A wenden. Bij X met enen voltes halve baan rechts/links. C linkerhand 6 Lange zijde ( E ) met enen achter elkaar wenden, naast elkaar op rechterhand de lange zijde (B.) 7 Bij A in draf. Bij K een peloton wenden en op afstand komen Grote volte A en C. 8 Tussen A/K en C/M galop rechts, blijf op de grote volte 9 Twee maal grote volte A/C daarna in draf. Bij A en C hoefslag 1 lange zijde volgen. ( richten) 10 Peloton bij M gebroken lijn, peloton bij K tot X gebroken lijn. Bij X weer met tweeen komen, richting F. 11 Bij A afwenden,opstellen in V-formatie voor de groet ( hoofden vooraan tussen X en G) Halt en groet. Voorwaarts in stap, colonne formeren.

31

32

33

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 2016 Dressuur wedstrijden Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16 Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 7-8-2016 Dressuurwedstrijden 1. Inleiding Op de manege

Nadere informatie

FNRS proeven \ Diplomarijden. FNRS proeven \ Promotiepunten

FNRS proeven \ Diplomarijden. FNRS proeven \ Promotiepunten FNRS proeven \ Diplomarijden Algemeen Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven mogen dus op verschillende paarden

Nadere informatie

Januari Springwedstrijd. E. Kerkstra Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft

Januari Springwedstrijd. E. Kerkstra Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft Januari 2013 Springwedstrijd E. Kerkstra Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft Springwedstrijd 1. Inleiding Rubrieken die verreden worden zijn de verschillende springhoogtes: S30, S40, S50, S60, S70,

Nadere informatie

Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen

Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen Algemeen Tijdens een F-proeven wedstrijd kun je laten zien wat je hebt geleerd tijdens je paardrijlessen. De proeven worden beoordeeld door juryleden die door

Nadere informatie

Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen!

Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen! Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen! 2 Wedstrijdrijden bij Manege Thielen Beste ruiter, Leuk dat jij ook wilt deelnemen aan de wedstrijden bij Manege

Nadere informatie

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 2016 Dressuur wedstrijden Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16 Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 6-11-2016 Dressuurwedstrijden 1. Inleiding Op de manege

Nadere informatie

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde Wedstrijddagen: De wedstrijden staan vermeld in de activiteiten kalender. Inschrijving: Inschrijven kan in de kantine bij het personeel of via de mail. Let op: Vol = Vol

Nadere informatie

FNRS Wedstrijdreglement april 2014

FNRS Wedstrijdreglement april 2014 Algemeen: Artikel 1 Kledingvoorschriften van de ruiter: a. Het veiligheidshoofddeksel dient NEN-EN 1384-2012 gekeurd te zijn (ook verplicht bij het losrijden of inspringen). Deze norm vervangt de voorgaande

Nadere informatie

Dressuur wedstrijden 2018 / Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16

Dressuur wedstrijden 2018 / Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16 2018 / 2019 Dressuur wedstrijden Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16 Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar Opleiding Brons & Zilver 25-11-2018 Dressuurwedstrijden

Nadere informatie

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Versie: januari 2012 De opleiding Leer buitenrijden met plezier is ontwikkeld om ruiters op een plezierige en veilige manier op te leiden

Nadere informatie

Vaardigheid- en Springwedstrijd

Vaardigheid- en Springwedstrijd mei 2017 Vaardigheid- en Springwedstrijd Jeannette van de Berg Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft Vaardigheid 1. Inleiding De vaardigheidsproeven zijn ontwikkeld om ruiters meer balans en behendigheid

Nadere informatie

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde Wedstrijddagen: De wedstrijden staan vermeld in de activiteiten kalender. Inschrijving: Inschrijven kan in de kantine bij het personeel of via de mail. Let op: Vol = Vol

Nadere informatie

Jurycursus FNRS F1 t/m F12. Les 1

Jurycursus FNRS F1 t/m F12. Les 1 Les 1 Les 1 Les 1 Welkom Voorstelrondje Doel van de opleiding Wat mogen jullie verwachten van de opleiding Wat verwacht de opleiding van jullie Hoe wordt de opleiding afgesloten FNRS en F proeven Les 1

Nadere informatie

Manege Alblasserdam. Stichting Veilige Paardensport

Manege Alblasserdam. Stichting Veilige Paardensport Manege Alblasserdam Stichting Veilige Paardensport Bijlagen 18-2-2010 1. CALAMITEITENPLAN VAN MANEGE ALBLASSERDAM VOOR RUITERS, PUBLIEK EN EIGENAREN VAN PAARDEN EN PONY S 2. RIJBAANREGELS VAN MANEGE ALBLASSERDAM

Nadere informatie

Informatie F-Proeven. Het team van Stal Sibma. Websites

Informatie F-Proeven. Het team van Stal Sibma. Websites Informatie F-Proeven Stal Sibma organiseert wedstrijden volgens het systeem van de FNRS. In deze folder kun je lezen hoe wij die wedstrijden organiseren, wat de spelregels zijn en hoe je mee kunt doen.

Nadere informatie

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde Wedstrijddagen: De wedstrijden staan vermeld in de activiteiten kalender. Inschrijving: Inschrijven kan in de kantine bij het personeel of via de mail. Let op: Vol = Vol

Nadere informatie

D-proeven rijden. Beoordeling

D-proeven rijden. Beoordeling D-proeven rijden Tijdens het leren paardrijden gaat het voornamelijk om het plezier en het onder de knie krijgen van de rijvaardigheid. Als je de basis geleerd hebt, is het leuk om te laten zien wat je

Nadere informatie

Proefgericht rijden. Thema November 2018

Proefgericht rijden. Thema November 2018 Proefgericht rijden Thema November 2018 Proeven rijden Als het paardrijden tijdens de lessen goed gaat en je wilt meer uitdaging in het rijden, kan je beginnen met het rijden van proeven. Met een eigen

Nadere informatie

Niveau s van de sportlessen

Niveau s van de sportlessen Niveau s van de sportlessen De indeling van de sportlessen gebeurt op de volgende manier. Op het einde van het seizoen komt er dan een beoordeling van de lesgevers om te zien naar welk niveau je kan overgaan.

Nadere informatie

Stapsgewijs meer plezier in paardrijden!

Stapsgewijs meer plezier in paardrijden! Stapsgewijs meer plezier in paardrijden! Lesplan De Goudse Manege Mei 2019 Starten met paardrijden/ Niveau 0 Jeugd in de leeftijd van 4 t/m 5 jaar: Zondagochtend ponywandelen vanaf 6 t/m 9 jaar: Startersles

Nadere informatie

Niveau s van de sportlessen

Niveau s van de sportlessen Niveau s van de sportlessen De indeling van de sportlessen gebeurt op de volgende manier. Op het einde van het seizoen komt er dan een beoordeling van de lesgevers om te zien naar welk niveau je kan overgaan.

Nadere informatie

ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) RUITERBREVET A

ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) RUITERBREVET A ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) 1 RUITERBREVET A ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde

Nadere informatie

proeven website Pagina 1

proeven website Pagina 1 A groep 1 A-F-B binnenkomen in stap 2 Tussen B en M aandraven 3 H-X-K gebroken lijn 4 B afwenden 5 E rechterhand 6 M-X-F gebroken lijn 7 Tussen A-K stappen 8 Tussen E-H aandraven 9 C grote volte 10 M-X-K

Nadere informatie

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren)

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren) Thema Carrousel maart 2019 Wij gaan het hebben over carrousel rijden, carrousel voor iedereen? Uitleg formatie, naast elkaar rijden, commandant en commando s en tot slot figuren. Carrousel rijden Carrousel

Nadere informatie

Theorie april CBR/Ruiterbewijs

Theorie april CBR/Ruiterbewijs Theorie april CBR/Ruiterbewijs Certificaat Buitenrijden Het CBR is de opleiding voor het buitenrijden, en staat voor Certificaat Buitenrijden. Om plezierig en vooral ook veilig een buitenrit te kunnen

Nadere informatie

Stalreglement Manege t Schijndelse Woud. Op stal

Stalreglement Manege t Schijndelse Woud. Op stal Stalreglement Manege t Schijndelse Woud Vanaf 1 oktober 2015 Op stal Het is verboden te roken in de buurt van de stallen, op het paard en in de kantine. Op stal moet het rustig zijn. Er mag niet worden

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET 1 SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde oefeningen worden de eindtermen getoetst. DRESSUUR Ruiters

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET 1 SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde oefeningen worden de eindtermen getoetst. DRESSUUR Ruiters

Nadere informatie

INSCHRIJVEN INSCHRIJFGELD

INSCHRIJVEN INSCHRIJFGELD INSCHRIJVEN 1. Het is belangrijk om niet in een te moeilijke proef te starten! Eerst overleg je in de les met je instructeur in welke klasse je mag starten en welke pony s/paarden je eventueel als voorkeur

Nadere informatie

REGLEMENT Leer paardrijden met plezier deel 2 (zilver)

REGLEMENT Leer paardrijden met plezier deel 2 (zilver) REGLEMENT Leer paardrijden met plezier deel 2 (zilver) Wanneer de reglementaire bepalingen geen uitkomst bieden, moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en het welzijn van mens

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN 1 Aandachtspunten: - Verzorging paard, materiaal en uitrusting; - Verzorging uniform ruiter; - Voorkomen; - Doorzettingsvermogen. SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN U bent aangesteld

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * OVERIGE ACTIVITEITEN

* NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * OVERIGE ACTIVITEITEN * NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * Hoewel het weer pas dit weekend op lenteweer gaat lijken is het aan het einde van deze maand al weer meivakantie en niet lang daarna kunnen we ons

Nadere informatie

De dressuurproef klasse B

De dressuurproef klasse B Tekst: Nicole Rietman - Reijn Foto s: Remco Veurink De dressuurproef klasse B Hoe kijkt de jury? Iedereen die dressuur rijdt kent dat gevoel wel. De proef ging best goed, maar de punten vallen tegen. Of

Nadere informatie

Ruitersportvereniging Beeckestijn RSVB

Ruitersportvereniging Beeckestijn RSVB Ruitersportvereniging Beeckestijn RSVB sinds 1980 Doel Bestuur Lidmaatschap Startgelden Reglement algemeen Dressuur A-proeven Dressuur F-proeven Levade Cup Springwedstrijden Verenigingsblad Hippiflits

Nadere informatie

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s Ten behoeve van veiligheid én paardrijdplezier voor ons allen kent onze manege een aantal huisregels. Wij rekenen op Uw medewerking Voor

Nadere informatie

Groep 1. cijfer corr. opmerkingen

Groep 1. cijfer corr. opmerkingen Proevenboekje Groep 1 1. Draven op de rechterhand 2. A - K binnenkomen 3. Bij C grote volte 4. Bij B afwenden 5. Bij E hoefslag links volgen 6. F - X - M gebroken lijn 7. Tussen H en E in stap 8. Tussen

Nadere informatie

HERFSTVAKANTIE 2014 CLUBTRAININGEN

HERFSTVAKANTIE 2014 CLUBTRAININGEN Ruiterschool Rodeberg Rodebergstraat, 21 8954 Westouter-Heuvelland www.ruiterschoolrodeberg.be Voor meer informatie 0496/793440 info@ruiterschoolrodeberg.be: Voor al uw vragen HERFSTVAKANTIE 2014 CLUBTRAININGEN

Nadere informatie

KÜR OP MUZIEK 28 NOVEMBER 2015

KÜR OP MUZIEK 28 NOVEMBER 2015 1 KÜR OP MUZIEK 28 NOVEMBER 2015 Een Kür op muziek kan bij PaardenSportVereniging WeesperVechtRuiters gehouden worden in de klasse L t/m ZZL. De klassen L1 en L2 worden als 1 klasse gezien, hetzelfde geldt

Nadere informatie

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt Paardrijles Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden

Nadere informatie

Opmerkingen/ tips : 1:rijbaan betreden & Opstellen. 2:a-B stap. 3: B-C snelle stap. 4: halve cirel om C. 5: stop bij A. 6: backup.

Opmerkingen/ tips : 1:rijbaan betreden & Opstellen. 2:a-B stap. 3: B-C snelle stap. 4: halve cirel om C. 5: stop bij A. 6: backup. Level 1 Proef tekening/pattern. Opmerkingen/ tips : 1:rijbaan betreden & Opstellen aan de hand: Te paard. 2:a- stap 3: - snelle stap 4: halve cirel om 5: stop bij A A 6: backup. 7: eind groet, 8: leiden

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * VALENTINO Helaas hebben wij vorige week afscheid moeten nemen van ons manegepaard Valentino. Nadat hij opnieuw last kreeg van een peesblessure hebben wij helaas

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Rijvereniging Barendrecht Inhoudsopgave

Wedstrijdreglement Rijvereniging Barendrecht Inhoudsopgave Wedstrijdreglement Rijvereniging Barendrecht Inhoudsopgave Wedstrijdreglement Rijvereniging Barendrecht... 1 Artikel 1 Algemene bepalingen... 2 Artikel 2 Klassering en deelname... 2 Artikel 3 - Promotie...

Nadere informatie

Lesgeven aan kinderen

Lesgeven aan kinderen Lesgeven aan kinderen Lesopbouw en les voorbereiding improvisatie voorbereiding Een goede planning is het halve werk!!!!! Omdat: Planning over langere termijn ( FNRS ruiterplan) Doelgericht te werk gaan

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BREVETTEN

INFORMATIE OVER BREVETTEN INFORMATIE OVER BREVETTEN Ruiterclub Rodeberg is gespecialiseerd in opleiding naar brevetten toe. De paarden zijn aangepast aan het niveau van het examen. KAMPBREVET: Wie een initiatie of vervolmaking

Nadere informatie

Vaardigheid en springen februari 2019

Vaardigheid en springen februari 2019 Vaardigheid en springen februari 2019 Kracht en balans helpen je samen om te ontspannen en te communiceren met je paard. Of je nu dressuur rijdt, western of springt. Tijdens een eerder thema hebben we

Nadere informatie

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant 1

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant 1 Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant 1 Disclaimer Bij het samenstellen van het E-book voor manegeruiters niveau 1 is grote zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Ik

Nadere informatie

Pas de Deux wedstrijd

Pas de Deux wedstrijd Subscribe Share Past Issues Translate Maart 2016 Pas de Deux wedstrijd Nieuwe FNRS en KNHS proeven Engelse versie Website Ontwikkelingskaarten FNRS wedstrijden Zitcompetitie Zomer Ponykamp Pas de Deux

Nadere informatie

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s van Hippisch Centrum Xenophon

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s van Hippisch Centrum Xenophon Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s van Hippisch Centrum Xenophon Ten behoeve van veiligheid en paardrijdplezier voor ons allen, kent onze manege een aantal huisregels. Wij

Nadere informatie

Aan de secretariaten van de kringen regio Noord-Brabant Ter kennisgeving aan de kringvoorzitters en DA s. Someren, 5 juni 2007. Geachte secretaris,

Aan de secretariaten van de kringen regio Noord-Brabant Ter kennisgeving aan de kringvoorzitters en DA s. Someren, 5 juni 2007. Geachte secretaris, Wedstrijdsecretariaat regio Noord-Brabant: Nannie Verhappen Diepe Vaart 14, 5663 AX Geldrop Tel.: 06 51 899 874 e-mail:wedstrijdsecretariaat@knhsregiobrabant.nl NOORD-BRABANT Aan de secretariaten van de

Nadere informatie

Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV "De Driesprong"

Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV De Driesprong Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV "De Driesprong" Inhoud Algemeen:... 2 Inschrijven... 2 Inschrijfgeld... 2 Afmelden... 2 Verzorging vóór en na de wedstrijd... 3 Gebruik van hulpteugels en beenbescherming...

Nadere informatie

Wedstrijd bestgaande rijpony Brabant - Wallonië Zaterdag 1 juni Lubbeek

Wedstrijd bestgaande rijpony Brabant - Wallonië Zaterdag 1 juni Lubbeek Wedstrijd bestgaande rijpony Brabant - Wallonië Zaterdag 1 juni 2019 - Lubbeek A. Praktische schikkingen Datum: Zaterdag 1 juni 2019 Uur: 10u00 Plaats: STAL 'T OUD MOLENHUIS BUTSELBOSSTRAAT 1 3210 LUBBEEK

Nadere informatie

Je kunt je tot 2 december opgeven. Deelname kost 10,-

Je kunt je tot 2 december opgeven. Deelname kost 10,- November 2015 G - Spooktocht - Springwedstrijd - Lessen tijdens feestdagen - Uitleg nieuwsbrief zaterdag - Pinnen - CBR 2 - Opzadelles - Voltige wedstrijd - Vragen? - Even voorstellen: Tamara - Vrijwilligercoordinator

Nadere informatie

Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV De Mastbosruiters

Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV De Mastbosruiters Reglement Onderlinge Wedstrijden RSV De Mastbosruiters Algemeen: 1. Het wedstrijdseizoen loopt van 1 april t/m 31 maart. 2. Wedstrijden worden ruim van te voren aangekondigd op de website en in het mededelingenbord.

Nadere informatie

Informatie Wedstrijddag

Informatie Wedstrijddag Seven-Winds Informatie Wedstrijddag Putten, 17-18 mei 2014 Hieke Bakker & Marlies Beekhuizen 17/18 mei 2014 Dressuur Vaardigheid Marathon Inhoudsopgave Belangrijkste wijzigingen in deze nieuwe versie...

Nadere informatie

Wedstrijd bestgaande rijpony Oost- en West-Vlaanderen 9 JUNI Maldegem

Wedstrijd bestgaande rijpony Oost- en West-Vlaanderen 9 JUNI Maldegem Wedstrijd bestgaande rijpony Oost- en West-Vlaanderen 9 JUNI 2018 - Maldegem A. Praktische schikkingen Datum: zaterdag 9 juni 2018 Uur: 10u00 Plaats: Stal Prinseveld N.V., Kraailokerweg 11 A, 9990 Maldegem

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT RIJVERENIGING ANY DALE

WEDSTRIJDREGLEMENT RIJVERENIGING ANY DALE WEDSTRIJDREGLEMENT RIJVERENIGING ANY DALE Inhoudsopgave Artikel 1 - Algemene bepalingen... 2 Artikel 2 - Klassering en deelname... 2 Artikel 3 - Promotie... 3 Artikel 4 - Wedstrijden met een uitzonderlijk

Nadere informatie

De KNHS-V.N.S. is een landelijk overkoepelend orgaan dat als doel heeft om ervoor

De KNHS-V.N.S. is een landelijk overkoepelend orgaan dat als doel heeft om ervoor INLEIDING De KNHS-V.N.S. is een landelijk overkoepelend orgaan dat als doel heeft om ervoor te zorgen dat iedere student, ook zonder paard, naast zijn studie kan paardrijden en kan starten op nationale

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Ruitervereniging Manege Vreehorst

Wedstrijdreglement Ruitervereniging Manege Vreehorst Wedstrijdreglement Ruitervereniging Manege Vreehorst Wanneer de reglementaire bepalingen geen uitkomst bieden, moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay (eerlijk spel) en het welzijn

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Barokke Kür op muziek. Baroque Event Moravita en 30 september 2012

Algemene voorwaarden Barokke Kür op muziek. Baroque Event Moravita en 30 september 2012 Algemene voorwaarden Barokke Kür op muziek Baroque Event Moravita 2012 29 en 30 september 2012 Zaterdag 29 september en zondag 30 september zullen er tijdens het Baroque Event Moravita wederom verschillende

Nadere informatie

DEFINITIEVE STARTLIJST

DEFINITIEVE STARTLIJST DEFINITIEVE STARTLIJST Reggehoeve FNRS Dressuur Zaterdag 04 maart 2017 Ring 1 (Reggehoeve proef) 15.20 R Job Nijland Bella 15.30 R Maud Morsink Eigen Pony 15.40 R Hannah Ros alypso Prijsuitreiking Ring

Nadere informatie

1. De principes. 2. De houding. Boekverslag door J woorden 3 oktober keer beoordeeld

1. De principes. 2. De houding. Boekverslag door J woorden 3 oktober keer beoordeeld Boekverslag door J. 1548 woorden 3 oktober 2002 7 165 keer beoordeeld Vak LO Voorwoord Ik maak dit werkstuk omdat ik niet mee kan doen met de gym door een armblessure. In 1995 ben ik van het paard gevallen.

Nadere informatie

Wedstrijd bestgaande rijpony Antwerpen & Limburg 5 JUNI PULDERBOS

Wedstrijd bestgaande rijpony Antwerpen & Limburg 5 JUNI PULDERBOS Wedstrijd bestgaande rijpony Antwerpen & Limburg 5 JUNI 2017 - PULDERBOS A. Praktische schikkingen Datum: maandag 5 juni 2017 Uur: 9u00 Plaats: KLEIN HEIDEN PULDERBOS OEFENTERREINEN VAN RIJV. LRV PULDERBOS

Nadere informatie

WEDSTRIJDEN: Locatie: Manege de Vosberg, Ninnesweg 176, 5981PD, Panningen.

WEDSTRIJDEN: Locatie: Manege de Vosberg, Ninnesweg 176, 5981PD, Panningen. DEELNAME: Jonge paarden dressuur open voor 4 en 5-jarige paarden (geboren 2011 en 2010) Deze worden verreden als impuls rubrieken. Ingeschreven bij het KWPN of een ander bij het WBFSH geregistreerd rijpaardenstamboek.

Nadere informatie

Totaal technische presentatie te delen door 1,5 100 Totaal artistieke presentatie te delen door 1,5 100 EINDRESULTAAT 200

Totaal technische presentatie te delen door 1,5 100 Totaal artistieke presentatie te delen door 1,5 100 EINDRESULTAAT 200 Kür op muziek Bixie, pony s Rijtijd: ongeveer 5.00 Lichtrijden 1. Halthouden en groeten begin proef 10 2. Halthouden enkele seconden 10 3 Eénmaal de rijbaan rond rijden 10 4. Lief lachen naar de jury 10

Nadere informatie

Voorwoord door Ilsa Derks

Voorwoord door Ilsa Derks Via deze nieuwsbrief willen wij u informeren over enkele vernieuwingen en aanpassingen binnen de manege daarnaast brengen wij ook enkele mededelingen en nieuwsberichten. Ieder kwartaal komt er een nieuwsbrief

Nadere informatie

1. SPRINGPARCOURS AAN HET HALSTER

1. SPRINGPARCOURS AAN HET HALSTER Uitleg rubrieken 1. SPRINGPARCOURS AAN HET HALSTER Deelnemers mogen om 8.50 uur het parcours verkennen ZONDER PAARD. Buiten de ring zal een hindernis klaar staan voor het warm springen. Elk deelnemend

Nadere informatie

Januari Het is winter, mooi he! 2017 is begonnen!!

Januari Het is winter, mooi he! 2017 is begonnen!! Januari 2017 G Het is winter, mooi he! In dit nummer: - 2017 is begonnen! - Nl- Doet - Springwedstrijd - Nieuw menu - Zircompetitie - Zitcompetitie extra lessen - Gratis workshop voorlezer - Telefoons

Nadere informatie

Nieuwsbrief Open dag

Nieuwsbrief Open dag Like, & Deel de manege waarland facebookpagina. https://www.facebook.com/manege.waarland? Nieuwboerweg 10, 1738 BB Waarland Tel (0226) 422 590 E-mail info@manegewaarland.com www.manegewaarland.com Nieuwsbrief

Nadere informatie

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden Let op eventuele aanwijzingen van de jury. Voorafgaand aan de beoordeling zal de jury met u overleggen over hoe te werken.

Nadere informatie

Februari 2016 Ponyverzorgdagen krokusvakantie FNRS wedstrijden Ruiterbewijs Ponykamp Pony Carrousel Pas de Deux wedstrijd Zitcompetitie

Februari 2016 Ponyverzorgdagen krokusvakantie FNRS wedstrijden Ruiterbewijs Ponykamp Pony Carrousel Pas de Deux wedstrijd Zitcompetitie Subscribe Share Past Issues Februari 2016 Ponyverzorgdagen krokusvakantie FNRS wedstrijden Ruiterbewijs Ponykamp Pony Carrousel Pas de Deux wedstrijd Zitcompetitie Ponyverzorgdagen Krokusvakantie Er zijn

Nadere informatie

MINIMARATHON 1 juli 2018

MINIMARATHON 1 juli 2018 MINIMARATHON 1 juli 2018 DE BERKENRUITERS www.berkenruiters.nl 1 2 Beste deelnemers van de 11 e Impuls Mini Marathon op 1 juli 2018 bij de Berkenruiters op de Trenshoeve in Berkhout Deze 11 e Mini Marathon

Nadere informatie

Club kampioenschap pony's Schijndel

Club kampioenschap pony's Schijndel SCHIJNDEL KNHS REGIO NOORD-BRABANT (V31010) 22-3-2015 Laura Verwijst VP0055724 0031623591773 Status: Goedgekeurd wsnoordbrabant@gmail.com Datum goedgekeurd: 17-11-2014 www.knhsregiobrabant.nl Indoor Pony

Nadere informatie

Manege Instructeur KNHS OPLEIDINGEN. Inhoudsopgave. KNHS Opleidingen De manege instructeursopleidingen. Aspirant Manege Instructeurs

Manege Instructeur KNHS OPLEIDINGEN. Inhoudsopgave. KNHS Opleidingen De manege instructeursopleidingen. Aspirant Manege Instructeurs KNHS Opleidingen 018 Manege Instructeur KNHS OPLEIDINGEN pagina KNHS Opleidingen 018 Het vinden van goed opgeleid en gemotiveerd personeel is niet altijd even gemakkelijk. Veel enthousiaste instructeurs

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Voltige

Wedstrijdreglement Voltige Wedstrijdreglement Voltige Wijzigingen per 1 maart 2017 Vet en onderstreept is nieuw, doorgehaald komt te vervallen Artikel 702 Paarden 1. Een paard dat deelneemt aan voltigewedstrijden moet minimaal 6

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie 1 Afdelingsdressuur. Afdelings. dressuur

Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie 1 Afdelingsdressuur. Afdelings. dressuur Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie 1 Afdelingsdressuur Afdelings dressuur 2 Afdelingsdressuur Inleiding Afdelingsdressuur, ook wel het rijden met een vierof zestal, is een leuke vorm van

Nadere informatie

Voorblad Vraagprogramma

Voorblad Vraagprogramma Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie Voorblad Vraagprogramma Wedstrijdnummer: Wedstrijdplaats: KNHS Regio: Wedstrijddatum: Accommodatiegegevens: Naam accommodatie: Postcode + plaats: Rotterdam

Nadere informatie

eventing middenbeemster

eventing middenbeemster MIDDENBEEMSTER Trainingsstal Maarse (971758) 12-3-2016-13-3-2016 John Maarse VP0074831 0031299683404 0031622411131 Status: Goedgekeurd inschrijven@eventingmiddenbeemster.nl Datum goedgekeurd: 9-1-2016

Nadere informatie

DEFINITIEVE STARTLIJST

DEFINITIEVE STARTLIJST DEFINITIEVE STARTLIJST Reggehoeve FNRS Dressuur Zondag 08 november 2015 Ring 1 (Proefversie B) Tijd: Klasse: Paard/ Pony: Let op Theorie even proeven aansluitend aan de proef 10.00 F2 Kaylee Rouweler Roos

Nadere informatie

NMPRS klassenlijst 2014

NMPRS klassenlijst 2014 NMPRS klassenlijst 2014 1. Hindernissen parcours aan het halster - Bij dit 60 seconde parcours mag je zelf kiezen welke hindernissen je neemt - Let wel op, je mag nooit 2 keer dezelfde hindernis achter

Nadere informatie

Sport en plezier met een paard

Sport en plezier met een paard Sport en plezier met een paard -&4 Verschillende takken van paardensport Sport en plezier met een paard Je kunt veel verschillende dingen met een paard of pony doen, zoals springen of dressuurrijden. Maar

Nadere informatie

CH Echt 2014 Sint Joost

CH Echt 2014 Sint Joost SINT JOOST LR. DE PAARDEN VRIENDEN (V40254) 4-7-2014-6-7-2014 Audrey Boots VP0050516 0031648721247 Status: Goedgekeurd audrey.boots@ziggo.nl Datum goedgekeurd: 31-3-2014 www.psvpaardenvrienden.nl Outdoor

Nadere informatie

BREVETAFNAME 2016 INFORMATIE VOOR DEELNEMERS

BREVETAFNAME 2016 INFORMATIE VOOR DEELNEMERS BREVETAFNAME 2016 INFORMATIE VOOR DEELNEMERS Inhoud Inleiding 2 Examens en proeven: - Welke proeven moet ik afleggen en hoe zien die proeven eruit? - Welke bewijzen moet ik zeker meebrengen op de examendag?

Nadere informatie

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant.nl 1

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant.nl 1 1 Disclaimer Bij het samenstellen van het E-book De onderlinge wedstrijd is grote zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Marije van der Leeuw kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele

Nadere informatie

DE HINNIKBODE. De nieuwsbrief van Hippisch Centrum Velsen Periode april 2011

DE HINNIKBODE. De nieuwsbrief van Hippisch Centrum Velsen Periode april 2011 DE HINNIKBODE De nieuwsbrief van Hippisch Centrum Velsen Periode april 2011 Zaterdagavond 2 april Uitwisselingswedstrijd met Manege Kennemergaarde in Santpoort Noord Dus komt allen kijken en aanmoedigen!!!

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3 - 2 - Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3 1. SPULLEN VOOR HET RIJDEN 4 2. SOORTEN PAARDENSPORTEN 5 3. HOUDING 6 4. ANKY VAN GRUNSVEN 8 5. DE VEILIGHEID VOOR HET PAARD 9 6. DRESSUUR 10 7. SPRINGEN

Nadere informatie

Oud-Heverlee, 2 september Beste ponyfokker-eigenaar,

Oud-Heverlee, 2 september Beste ponyfokker-eigenaar, Oud-Heverlee, 2 september 2019 Beste ponyfokker-eigenaar, Met dit schrijven nodigen we je uit voor de Nationale wedstrijd Bestgaande Rijpony die plaatsvindt op zaterdag 5 oktober 2019 vanaf 08u30. Als

Nadere informatie

Afdelingsdressuur 2017

Afdelingsdressuur 2017 Afdelingsdressuur 2017 Afdelingsdressuur, ook wel het rijden met een vier of zestal, is een leuke vorm van teamsport in de discipline dressuur. Een aantal jaar geleden was het nog gebruikelijk dat er bij

Nadere informatie

Ponyclub Blijham e.o. Oosteinde 8 9697 XG Blijham Banknr. 30 66 19 180. Informatieboekje 2011 www.ponyclubblijham.nl

Ponyclub Blijham e.o. Oosteinde 8 9697 XG Blijham Banknr. 30 66 19 180. Informatieboekje 2011 www.ponyclubblijham.nl Ponyclub Blijham e.o. Oosteinde 8 9697 XG Blijham Banknr. 30 66 19 180 Informatieboekje 2011 www.ponyclubblijham.nl Voorwoord: Voor je ligt het informatieboekje van de Ponyclub Blijham e.o. Het doel van

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend Manege De Eilandruiters 1 oktober 2017 Editie 1, Nr. 3 MANEGENIEUWS Ponyweekend 22/23/24 September was het ponyweekend met dit jaar circus als thema. Er waren een speurtocht en buitenrit georganiseerd,

Nadere informatie

Fiches lesgevers 2012

Fiches lesgevers 2012 Fiches lesgevers 2012 Een project van de Vlaamse Liga Paardensport vzw en haar clubs, powered by Decathlon 1 Inleiding: In 5 lessen de eerste stappen van het paardrijden ontdekken. Dat is het concept van

Nadere informatie

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden De gevraagde verrichtingen worden voorgelezen door een ringmeester. Verderop zijn weergegeven de verrichtingen per leeftijdscategorie

Nadere informatie

Reglement Communautaire eventingwedstrijden 2015

Reglement Communautaire eventingwedstrijden 2015 Hippo Revue Reglement Communautaire eventingwedstrijden 2015 1. Algemeenheden 1.1 Deelnemingsvoorwaarden ruiters De ruiters moeten een lidmaatschap hebben bij VLP of bij LEWB of moeten aangesloten zijn

Nadere informatie

ZOMERKAMPEN. Hof Ter Couter

ZOMERKAMPEN. Hof Ter Couter ZOMERKAMPEN Hof Ter Couter 2015 Beste ouder, Ook in 2015 staat Hof Ter Couter alweer met zomerkampen klaar. In deze brochure stellen we alle kampen even aan u voor. Paardrijden is een mooie sport, waarbij

Nadere informatie

Concours Sappemeer. RV. Goorechtruiters (V50122) Nynke Van Hoorn W Locatie. Inschrijven Start inschrijven:

Concours Sappemeer. RV. Goorechtruiters (V50122) Nynke Van Hoorn W Locatie. Inschrijven Start inschrijven: SAPPEMEER RV. Goorechtruiters (V50122) 12-8-2016-13-8-2016 Nynke Van Hoorn W000789 Status: Gesloten Outdoor Pony en Paard 3 Openstelling: Onbeperkt Selectiewedstrijd: Nee Inschrijven Start inschrijven:

Nadere informatie

Ben ik startgerechtigd op de selectie, Regiokampioenschappen Utrecht en KNHS Kampioenschappen?

Ben ik startgerechtigd op de selectie, Regiokampioenschappen Utrecht en KNHS Kampioenschappen? Ben ik startgerechtigd op de selectie, Regiokampioenschappen Utrecht en KNHS Kampioenschappen? Ieder kampioenschap zijn er veel vragen over startgerechtigdheid op de selectie, op de Regiokampioenschappen

Nadere informatie

Proefnr 3. Klasse B1. 1 A-F-B Binnenkomen in arbeidsdraf op de linkerhand 2 B-E-B Grote volte

Proefnr 3. Klasse B1. 1 A-F-B Binnenkomen in arbeidsdraf op de linkerhand 2 B-E-B Grote volte Proefnr 3. Klasse B1 Datum: Eerste onderlinge wedstrijd 1 A-F-B Binnenkomen in arbeidsdraf op de linkerhand 2 B-E-B Grote volte 3 H-X-F Van hand veranderen en enkele passen 4 A-X-A Grote volte 5 K-X-M

Nadere informatie

Reglement Bruikbaarheidtest Haflingerhengsten

Reglement Bruikbaarheidtest Haflingerhengsten Reglement Bruikbaarheidtest Haflingerhengsten Dit reglement is opgesteld t.b.v. de jaarlijkse bruikbaarheidtesten georganiseerd door de Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger

Nadere informatie

AFDELINGSDRESSUUR Versie 2018

AFDELINGSDRESSUUR Versie 2018 AFDELINGSDRESSUUR Versie 2018 Inleiding Afdelingsdressuur, ook wel het rijden met een vier of zestal, is een leuke vorm van teamsport binnen de verenigingscultuur. Afdelingsdressuur bevordert de teamgeest

Nadere informatie

Wedstrijd bestgaande rijpony Brabant

Wedstrijd bestgaande rijpony Brabant Wedstrijd bestgaande rijpony Brabant A. Praktische schikkingen Datum: zaterdag 21 mei 2016 Uur: 10u00 Plaats: Oefenterrein Gunningenruiters Vissenaken - Attenrodestraat 10 A - Glabbeek Inschrijven : Inschrijven

Nadere informatie