Theorie april CBR/Ruiterbewijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Theorie april CBR/Ruiterbewijs"

Transcriptie

1 Theorie april CBR/Ruiterbewijs

2 Certificaat Buitenrijden Het CBR is de opleiding voor het buitenrijden, en staat voor Certificaat Buitenrijden. Om plezierig en vooral ook veilig een buitenrit te kunnen maken, moet je een aantal dingen leren. Dit gaan we gedeeltelijk meenemen in de les want een deel moet je zelf thuis doen. Om het ruiterbewijs te krijgen is het verdeeld in 3 certificaten, bij het derde certificaat heb je het ruiterbewijs behaald. Je begint bij het CBR 1, heb jedit vorig jaar al behaald en kun je dit jaar CBR 2 doen. Als je CBR 1 en CBR 2 op zak hebt mag je door voor Het Ruiterbewijs. Aan CBR 1 en CBR 2 zit geen minimale leeftijd verbonden, voor het Ruiterbewijs moet je minimaal 12 jaar zijn. De opleiding bestaat uit drie gedeeltes; een theorie gedeelte, een praktijk gedeelte op stal en een praktijk gedeelte paardrijden. Op de examendag wordt getoetst of de ruiter voldoet aan de gestelde eisen. De gestelde eisen gaan we later per certificaat bespreken. Overleg met je instructeur of jij voldoet aan deze eisen, of binnen deze maand kunt voldoen aan deze eisen. Certificaat Buitenrijden 1 De opleiding voor het buitenrijden begint bij Certificaat Buitenrijden 1 (CBR1). Dit certificaat kan worden afgenomen bij een FNRS ruitersportcentrum, zoals bij ons op de manege. De opleidings- en/of examenaccommodatie moet beschikken over een veiligheidscertificaat via de stichting veilige paardensport. Het examen bestaat uit een theorie gedeelte, een praktijkgedeelte op stal en een praktijk gedeelte rijden. Het rijden wordt bij voorkeur afgenomen in een buitenrijbaan, maar het mag ook in de binnenrijbaan afgenomen worden. Het examen wordt afgenomen door een gediplomeerde instructeur van het ruitersportcentrum. Het praktijk gedeelte zullen wij in de lessen afnemen. Het theorie examen van CBR 1 vindt plaats op zaterdag 4 mei vanaf uur boven de kantine. Certificaat Buitenrijden 2 Ben je geslaagd voor het CBR 1, dan mag je door voor het CBR 2. Het examen bestaat uit een theorie gedeelte, een praktijkgedeelte op stal en een praktijk gedeelte rijden. Het rijden wordt bij voorkeur afgenomen op een buitenterrein of in de buitenrijbaan. Het examen mag worden afgenomen door een instructeur of door iemand van buitenaf met instructeurs diploma. Het praktijk rijden doen we tijdens de lessen. Het praktijk gedeelte stal en theorie examen wordt op een zaterdag in juni afgenomen (zie kalender).

3 Het Ruiterbewijs Heb je CBR1 en CBR2 op zak, dan kun je doorstromen voor het Ruiterbewijs. Dit certificaat bestaat uit twee gedeeltes, theorie en rijden. Om deel te nemen aan dit examen moet je minimaal 12 jaar oud zijn op het moment van het examen. Het rijden wordt afgenomen op een buitenterrein van minimaal 1200 m2 en op de openbare weg. Het examen wordt afgenomen door een erkende SRR examinator. Dit wordt op een speciale dag georganiseerd. Het theorie en het rijden wordt één dag afgenomen. Dit examen plannen wij na de zomervakantie, de gene die het CBR2 hebben afgesloten kunnen er voor kiezen om het Ruiterbewijs dit jaar nog te halen. Het ruiterbewijs wordt dit jaar in September georganiseerd bij Ruitersportcentrum Zeewolde of bij voldoende animo bij ons op de manege. We gaan nu verder uitleggen wat er bij de verschillende certificaten wordt gedaan en wat je ervoor moet leren. Wil je het hele Ruiterbewijs behalen is het handig om de boeken ervoor aan te schaffen. Je hebt twee boeken nodig; haal je ruiterbewijs met plezier en het boek paard en welzijn. Deze boeken kosten 14,95 per stuk en zijn verkrijgbaar op de manege. Deze boeken zijn niet alleen handig voor het CBR/Ruiterbewijs maar daarnaast ook super leerzaam en leuk om te hebben! Voor Jeugd niveau 1 / 2 is het CBR1 misschien nog iets aan de lastige kant, met dit niveau gaan we de oefeningen van het CBR1 wel meenemen in de les omdat deze weer van pas komen bij het buitenrijden, tijdens de lessen. Vanaf Jeugd niveau 3 gaan we kijken wie er graag mee willen doen, maar het is voor niemand verplicht. Overleg met je instructeur of jij hier al klaar voor bent of dat het nog iets te hoog gegrepen is. Certificaat Buitenrijden 1 Voor dit certificaat is er geen minimale leeftijd nodig, wel moet je voor het examen minimaal de basisfiguren kunnen rijden. Zoals bijvoorbeeld de grote volte, van hand veranderen en een gebroken lijn. Daarnaast moet je kunnen zien of je paard in de goede galop zit en in de galop een volte kunnen rijden. Naast de basisvaardigheden moet je ook een paard tussen de pylonen door

4 kunnen sturen, over balkjes kunnen draven (in verlichte zit) en een klein sprongetje kunnen maken. Voor de theorie hoef je nog niet het hele boek te weten maar een aantal hoofdstukken ervan wel. Van het handboek paard&welzijn is het hoofdstuk 1; Welzijn (pagina 4 t/m 14), hoofdstuk 4: Omgang en verzorging en hoofdstuk 5: Gezondheid en preventie. Van het handboek haal je Ruiterbewijs met plezier ;Kleding van de ruiter, praktijk op stal CBR1 en rijtechniek deel 1. We gaan nu uitleggen wat er bij de praktijkgedeelte op stal wordt gedaan en wat je bij zo n examen tijdens het rijden allemaal gaat doen. Op stal ga je het paard klaar maken door hem te poetsen en op te zadelen. Hierbij gaat de examinator kijken hoe jij dat doet en gaat hij jou ondertussen wat vragen stellen. Je moet kunnen uitleggen of laten zien hoe je een paard benadert, zo kunnen ze ook vragen wat je niet moet doen. Ondertussen kijkt de examinator hoe je met het paard omgaat en het paard aan het poetsen bent. Zo kan de vraag komen; wat is de volgorde van de borstels tijdens het poetsen of vraagt hij of je zijn hoeven wilt uitkrabben. Als de examinator langs iedereen is geweest mag je gaan opzadelen. Hierbij kijkt de examinator weer mee en kan vragen stellen waarom je iets doet of hoe het hoofdstel hoort te zitten. In het boek staan de onderdelen van het zadel en het hoofdstel beschreven, een aantal verschillende neusriemen en een aantal soorten bitten. De examinator kan een onderdeel aanwijzen en jij moet dan kunnen zeggen welk onderdeel het is. Zo kan hij ook vragen wat voor een bit of neusriem jouw paard heeft. Na het na het praktijk gedeelte op stal begeleid je het paard naar de rijbaan en ga je opstellen op de A-C lijn. Zorg dat je het paard aansingeld en je beugels op maat maakt. Ook zorg je voor voldoende afstand tussen elkaar en denk je er aan dat je één arm door de teugel houdt, zodat je paard niet los staat. Let op dat niets dubbel zit en zorg dat het dekje goed omhoog in de kamer van het zadel zit. Pas als de examinator het zegt mag je opstappen. Bij het opstappen mag je een krukje vragen of vragen of er iemand wilt hangen aan de beugel.

5 Wij geven de voorkeur aan een krukje (of je moet een kleine pony hebben), want dit is beter voor de rug van het paard. Bij het opstijgen wordt er gelet op of het paard stilstaat en of het snel maar rustig gebeurt. Tijdens het rijden wordt de stap, draf en galop gevraagd. In de galop moet je kunnen zien of je in de goede of verkeerde galop zit. Bij het rijden van tempowisselingen en wendingen gaan ze kijken of je het paard zelf kan sturen. Zo kunnen ze vragen of je naar de overkant wil sturen of een grote volte wilt rijden. Op een breed pad buiten is het mogelijk om naast elkaar te rijden maar er zijn ook genoeg smalle paden waar je achter elkaar moet gaan rijden. Tijdens het examen wordt er getoetst of je naast elkaar kan rijden en weer van elkaar af kan. Bij het naast elkaar rijden mogen de beugels elkaar niet raken. Bij CBR1 moet je in stap de voeten uit de beugels halen en dan proberen om zonder handen en zonder stil te staan de beugels weer in kan doen. Om te zien of je een goede balans hebt, moet je ook een stukje aan de lange teugel draven. De examinator kan dan zien of je netjes rechtop blijft zitten en je hakken laag kunt houden. Je moet een stukje verlichte zit laten zien, ze kijken dan of je het paard niet stoort in zijn beweging, voldoende in balans zit en of je over je paard heen kijkt in de richting waar hij naar toe rijdt. Omdat je in het bos ook een grote tak tegen kan komen moet je tijdens het examen ook een kruisje kunnen springen van 40cm. Bij het CBR1 hoeft het alleen vanuit draf gesprongen te worden. Obstakeloefening 1; deze bestaat uit; een slalom, waar je in draf tussendoor moet slalommen. Je mag zelf kiezen verlichte zit of lichtrijden. Met balken gemaakte hoek van 90 graden waar je tussen door moet stappen. Hierbij moet het paard soepel gestuurd worden zonder iets aan te raken en er is een pylon maar je een zweep in moet steken, stilstaand vanaf het paard. Ze kijken ook nog hoe je afstijgt, let er op dat je het paard niet raakt met je been! Tijdens het hele rijexamen kijken ze naar je balans, deze moet voldoende zijn om te kunnen slagen. Na het rijden kijken ze ook nog hoe je afzadelt en het paard naverzorgd. Bij het theorie examen mag je van de 25 multiple choice vragen, 5 vragen fout hebben en daar krijg je een uur de tijd voor. De onderdelen van het praktijkexamen op stal en het rijden moet met een voldoende afgesloten worden om het certificaat te halen.

6 Certificaat Buitenrijden 2 Wanneer je in het bezit bent van het CBR1 certificaat, mag je door naar het CBR2. Er is geen minimale leeftijd voor het CBR2, overleg wel even met je instructeur of je niveau voldoende is om hier aan mee te doen. Voor dit examen gaan we kijken of een andere instructeur het examen kan beoordelen. Het wordt bij het CBR2 wel een stukje lastiger. Zo moet je ook nu een stukje in draf zonder beugels, galop verruimen en op een bepaalt punt weer terug naar de stap en ook een sprongetje vanuit galop. Voor de theorie hoef je ook nu nog niet alles te leren. Van het handboek Paard&Welzijn moet je hoofdstuk 1: Welzijn (pagina 14 t/m 29), hoofdstuk 2: Voeding, hoofdstuk 3: Huisvesting en hoofdstuk 7: Vervoer. Uit het handboek Haal je Ruiterbewijs met plezier moet je nu Rijtechniek deel 1 en 2 kennen. Zodra het praktijkexamen op stal begint, ga je het paard weer poetsen en opzadelen. Tijdens het poetsen kijkt de examinator hoe je omgang met het paard is en stelt je ondertussen vragen over het algemene kennis van het paard (hoofdstuk 1 van Paar&welzijn). Zo kunnen ze een onderdeel van het paard aanwijzen en moet jij kunnen zeggen wat dat is. Tijdens het opzadelen kijkt de examinator of harnachement correct ligt. Check dus goed of alles goed ligt. Voordat je gaat rijden wil de examinator dat je een voorbeen optilt. Denk er hierbij aan dat je arm door de teugel houdt en het paard niet los laat staan.

7 Daarna begeleid je het paard naar de rijbaan, ga je op de A-C lijn halthouden of in een rij naast elkaar op het buitenterrein. Bij het opstijgen gaan ze kijken of je kan opstappen op de juiste manier en nagenoeg zonder hulp. Tijdens het rijden wordt de stap, draf en galop gevraagd. In de galop moet je kunnen zien of je in de goede of verkeerde galop zit. Je moet een stukje zonder beugels rijden in de draf en hierbij gaan ze dus een stukje verder in kijken naar de balans. Afstanden vergroten en weer aansluiten. Ze gaan dan kijken of je het paard voldoende onder controle hebt. Rijden met één hand. Het kan namelijk voorkomen dat je bij het buitenrijden je hand moet uitsteken om te laten zien waar je heen wilt. Om te bepalen of je het paard goed genoeg in de hand hebt, word je gevraagd de galop te verruimen in de verlichte zit en voor een bepaald punt weer terug naar de draf te gaan, gevolgd door de overgang naar de stap. In het bos zou je ook andere groepen tegen kunnen komen, daarom moet je ook aan de examinator laten zien dat je elkaar kunt passeren. Een paard is toch een kuddedier en wil graag met de andere mee. Steilsprong 40 cm uit draf en galop. Bij CBR1 moest je alleen nog een kruisje van 40 cm, bij CBR2 wordt het weer een stukje lastiger gemaakt omdat je ook een sprong in het bos tegen zou kunnen komen. Obstakeloefening 2. Bestaat weer uit een slalom, dit keer moet je hem in de verlichte zit doen. Nu komt er een zeiltje bij waar je om heen moet stappen maar veel van onze paarden stappen er zelfs overheen. Dan stappen ze door naar een balk waar ze met de voorbenen over de balk moeten halthouden, wegstappen en door moeten stappen om een uitgeklapte parasol heen. Bij dit obstakel gaan ze kijken of je controle hebt over het paard. Mocht het paard spanning hebben willen ze dat je het rustig maar consequent oplost. Net zoals bij CBR1 wordt hier ook de balans weer beoordeeld, bij CBR2 kijken ze ook naar de controle over het paard in het algemeen. Na het rijden kijken ze ook nog hoe je het paard afzadelt en naverzorgd. Bij het theorie examen mag je van de 25 multiple choice vragen, 5 vragen fout hebben en daar krijg je een uur de tijd voor. De onderdelen van het praktijkexamen op stal en het rijden moeten met een voldoende afgesloten worden om het certificaat te kunnen behalen.

8 Het Ruiterbewijs Het Ruiterbewijs is het laatste certificaat in de opleiding. Hierbij word je wederom beoordeeld op stal en in de rijbaan, maar daarnaast ook op de openbare weg. Op ons buitenterrein laat je jouw rijvaardigheid zien door het rijden van bepaalde oefeningen, zoals wegrijden van de groep en het naast elkaar rijden. Ook moet je een obstakelproef rijden, denk hierbij bijvoorbeeld, aan het rijden langs een tractor. Wanneer je dit met goed gevolg aflegt ga je met de groep naar buiten, het verkeer in. De examinator gaat mee op de fiets of golfkar om te beoordelen of jij je als ruiter veilig kunt voortbewegen in het verkeer. Om te kunnen deelnemen moet minimaal 12 jaar oud zijn op de dag van het examen. De theorie is nu best veel, je moet de boeken bijna helemaal kennen. Voor het handboek Paard&welzijn moet je het hele boek leren behalve hoofdstuk 6. Bij het handboek Haal je Ruiterbewijs met plezier moet je rijtechniek 1 en 2 kennen en alles over algemene kennis buitenrijden(pagina 63 t/m 121). Bij de praktijk op stal wordt gekeken naar het stukje Horsemanship, verzorging, harnachement en het op- en afzadelen. Bij Horsemanship laat je zien dat je respectvol met paarden omgaat. Je geeft het paard vertrouwen en vraagt het paard ook om jou te vertrouwen. Je let op jouw eigen veiligheid, die van je paard, van de mensen om je heen en die van andere paarden. Je moet dus laten zien dat je duidelijk en consequent met je paard communiceert. De examinator beoordeelt de verzorging voor het rijden, controleert het harnachement en kijkt hoe je op en op- en afzadelt. Bij rijvaardigheden in het algemeen, kijken ze hoe je de gangen beheerst, op het goede been licht rijdt, in de goede galop zit en eventueel corrigeert. Bij het ruiterbewijs moet je een oxer springen van minimaal 50 cm hoog en 60 cm breed vanuit galop. Er wordt opgelet op de manier van aanrijden, tempocontrole en het weg rijden na de sprong. De obstakeloefening rijd je bij het Ruiterbewijs met zijn tweeën. Je rijdt alle onderdelen samen met je partner en zorgt er voor dat beide paarden deze oefening

9 afronden. In het parcours staat een voertuig met een draaiende motor opgesteld. De paarden moeten om dit voertuig heen stappen. In het parcours ligt een zeil op de grond waar de paarden overheen moeten stappen. De paarden moet ook door een boog met slierten van rood/wit lint en ze moeten door een nauwe doorgang heen stappen. Om te kijken of je goede controle hebt, moet je van de groep wegrijden. De groep blijft op een volte, jij galoppeert aan, rijdt weg van de groep en vervolgens sluit je weer rustig aan bij de groep. Mocht je het rijgedeelte in de bak goed en veilig hebben afgesloten, dan mag je mee met de examinator het verkeer in. Hierbij wordt er over de rotonde gereden en door een woonwijk. Je moet laten zien dat je de verkeersregels en tekens kent en inzicht hebt in het verkeer. Je moet laten zien dat je een stuk voorop kan rijden en daarbij de commando s kent. Tijdens het rijden kunnen er vragen gesteld worden over de gedragregels, EHBO en de verzorging tijdens de rit Bij het ruiterbewijs kijken ze of jouw zit en balans bevestigd zijn, of dit ook zo is in de verlichte zit en of je genoeg controle hebt over je paard. Het theorie examen bestaat uit 35 multiple- choice vragen, waar je maximaal 50 minuten de tijd krijgt. Je mag bij dit examen 7 vragen fout hebben. Mocht je leer- of lees problemen hebben, moet je dit bij de examenaanvraag doorgeven. Bij een verklaring kan je extra tijd krijgen of de theorie mondeling afleggen. Alle onderdelen van het praktijkgedeelte moeten een voldoende afgesloten zijn om te slagen voor het examen. Als je geslaagd bent voor het Ruiterbewijs, kan je bij de FNRS/KNHS je ruiterbewijs aanvragen. Het ruiterbewijs is een stukje verlenging van je ruiteropleiding. Bij ons op de manege kun je er geen paard mee huren en op buitenrit mee gaan. Als manege blijven wij eindverantwoordelijk en hebben wij de keuze gemaakt om dit niet te doen. Bij sommige maneges is het wel mogelijk een buitenrit gaan maken op vertoning van je Ruiterbewijs. Het Ruiterbewijs is handig als je ergens anders gaat rijden, dan weet het bedrijf namelijk ook precies wat je allemaal kunt. Maar de belangrijkste reden om je ruiterbewijs te halen is dat het super leerzaam is en je weet hoe je in sommige situaties moet gaan reageren.

10

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Versie: januari 2012 De opleiding Leer buitenrijden met plezier is ontwikkeld om ruiters op een plezierige en veilige manier op te leiden

Nadere informatie

Stapsgewijs meer plezier in paardrijden!

Stapsgewijs meer plezier in paardrijden! Stapsgewijs meer plezier in paardrijden! Lesplan De Goudse Manege Mei 2019 Starten met paardrijden/ Niveau 0 Jeugd in de leeftijd van 4 t/m 5 jaar: Zondagochtend ponywandelen vanaf 6 t/m 9 jaar: Startersles

Nadere informatie

Niveau s van de sportlessen

Niveau s van de sportlessen Niveau s van de sportlessen De indeling van de sportlessen gebeurt op de volgende manier. Op het einde van het seizoen komt er dan een beoordeling van de lesgevers om te zien naar welk niveau je kan overgaan.

Nadere informatie

Niveau s van de sportlessen

Niveau s van de sportlessen Niveau s van de sportlessen De indeling van de sportlessen gebeurt op de volgende manier. Op het einde van het seizoen komt er dan een beoordeling van de lesgevers om te zien naar welk niveau je kan overgaan.

Nadere informatie

Clubnieuws 3 20 Mei 2009

Clubnieuws 3 20 Mei 2009 Opgericht 14 september 1973 Clubnieuws 3 20 Mei 2009 Graag verwelkomen wij als nieuw lid: Tessa Schakel, Amber Linssen Lisette Kroneman Heel veel paardenplezier!!! Van harte gefeliciteerd 5 juni Antoinet

Nadere informatie

3 1 x 2 uur x 75 min Vanaf 7,50 per les. Afhankelijk v.h aantal deelnemers 4 Vanaf 12 jaar Vanaf 13 jaar.

3 1 x 2 uur x 75 min Vanaf 7,50 per les. Afhankelijk v.h aantal deelnemers 4 Vanaf 12 jaar Vanaf 13 jaar. Cursussen en mogelijkheden 2017/2018 Naast de lessen willen wij ook een inschatting maken qua interesses voor cursussen die gevolgd kunnen worden komend schooljaar. Deze mag je ook achter je naam vermelden.

Nadere informatie

Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen!

Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen! Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen! 2 Wedstrijdrijden bij Manege Thielen Beste ruiter, Leuk dat jij ook wilt deelnemen aan de wedstrijden bij Manege

Nadere informatie

2.) Heg springen : Uitvoeringsfouten ( -1 per fout ) Beoordeling ( +2 per uitvoering ) 3.) Smalle doorgang : Reglement Cross Challenge TREC:

2.) Heg springen : Uitvoeringsfouten ( -1 per fout ) Beoordeling ( +2 per uitvoering ) 3.) Smalle doorgang : Reglement Cross Challenge TREC: Reglement Cross Challenge TREC: Iedere hindernis wordt beoordeeld op een cijfer (hindernissen staan op volgorde van het parcours). De ruiters mogen eventueel afstappen in het parcours als deelnemen aan

Nadere informatie

D-proeven rijden. Beoordeling

D-proeven rijden. Beoordeling D-proeven rijden Tijdens het leren paardrijden gaat het voornamelijk om het plezier en het onder de knie krijgen van de rijvaardigheid. Als je de basis geleerd hebt, is het leuk om te laten zien wat je

Nadere informatie

ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) RUITERBREVET A

ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) RUITERBREVET A ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) 1 RUITERBREVET A ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde

Nadere informatie

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren)

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren) Thema Carrousel maart 2019 Wij gaan het hebben over carrousel rijden, carrousel voor iedereen? Uitleg formatie, naast elkaar rijden, commandant en commando s en tot slot figuren. Carrousel rijden Carrousel

Nadere informatie

HERFSTVAKANTIE 2014 CLUBTRAININGEN

HERFSTVAKANTIE 2014 CLUBTRAININGEN Ruiterschool Rodeberg Rodebergstraat, 21 8954 Westouter-Heuvelland www.ruiterschoolrodeberg.be Voor meer informatie 0496/793440 info@ruiterschoolrodeberg.be: Voor al uw vragen HERFSTVAKANTIE 2014 CLUBTRAININGEN

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET 1 SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde oefeningen worden de eindtermen getoetst. DRESSUUR Ruiters

Nadere informatie

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt Paardrijles Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden

Nadere informatie

Opmerkingen/ tips : 1:rijbaan betreden & Opstellen. 2:a-B stap. 3: B-C snelle stap. 4: halve cirel om C. 5: stop bij A. 6: backup.

Opmerkingen/ tips : 1:rijbaan betreden & Opstellen. 2:a-B stap. 3: B-C snelle stap. 4: halve cirel om C. 5: stop bij A. 6: backup. Level 1 Proef tekening/pattern. Opmerkingen/ tips : 1:rijbaan betreden & Opstellen aan de hand: Te paard. 2:a- stap 3: - snelle stap 4: halve cirel om 5: stop bij A A 6: backup. 7: eind groet, 8: leiden

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET 1 SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde oefeningen worden de eindtermen getoetst. DRESSUUR Ruiters

Nadere informatie

Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen

Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen Algemeen Tijdens een F-proeven wedstrijd kun je laten zien wat je hebt geleerd tijdens je paardrijlessen. De proeven worden beoordeeld door juryleden die door

Nadere informatie

Horsemanship. Thema december 2018

Horsemanship. Thema december 2018 Horsemanship Thema december 2018 Horsemanship Allereerst gaat het bij Horsemanship om de harmonie tussen mens en paard. De communicatie van ons, als mensen onderling, is heel anders dan die van paarden

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BREVETTEN

INFORMATIE OVER BREVETTEN INFORMATIE OVER BREVETTEN Ruiterclub Rodeberg is gespecialiseerd in opleiding naar brevetten toe. De paarden zijn aangepast aan het niveau van het examen. KAMPBREVET: Wie een initiatie of vervolmaking

Nadere informatie

FNRS Wedstrijdreglement april 2014

FNRS Wedstrijdreglement april 2014 Algemeen: Artikel 1 Kledingvoorschriften van de ruiter: a. Het veiligheidshoofddeksel dient NEN-EN 1384-2012 gekeurd te zijn (ook verplicht bij het losrijden of inspringen). Deze norm vervangt de voorgaande

Nadere informatie

Informatie F-Proeven. Het team van Stal Sibma. Websites

Informatie F-Proeven. Het team van Stal Sibma. Websites Informatie F-Proeven Stal Sibma organiseert wedstrijden volgens het systeem van de FNRS. In deze folder kun je lezen hoe wij die wedstrijden organiseren, wat de spelregels zijn en hoe je mee kunt doen.

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * OVERIGE ACTIVITEITEN

* NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * OVERIGE ACTIVITEITEN * NIEUWSBRIEF * EXTRA VAKANTIE EDITIE * NIEUWSBRIEF * Hoewel het weer pas dit weekend op lenteweer gaat lijken is het aan het einde van deze maand al weer meivakantie en niet lang daarna kunnen we ons

Nadere informatie

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant 1

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant 1 Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant 1 Disclaimer Bij het samenstellen van het E-book voor manegeruiters niveau 1 is grote zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Ik

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN 1 Aandachtspunten: - Verzorging paard, materiaal en uitrusting; - Verzorging uniform ruiter; - Voorkomen; - Doorzettingsvermogen. SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN U bent aangesteld

Nadere informatie

De dressuurproef klasse B

De dressuurproef klasse B Tekst: Nicole Rietman - Reijn Foto s: Remco Veurink De dressuurproef klasse B Hoe kijkt de jury? Iedereen die dressuur rijdt kent dat gevoel wel. De proef ging best goed, maar de punten vallen tegen. Of

Nadere informatie

Proefgericht rijden. Thema November 2018

Proefgericht rijden. Thema November 2018 Proefgericht rijden Thema November 2018 Proeven rijden Als het paardrijden tijdens de lessen goed gaat en je wilt meer uitdaging in het rijden, kan je beginnen met het rijden van proeven. Met een eigen

Nadere informatie

Het is de bedoeling dat het paard actief aan de longe leert gaan met een regelmatige gang.

Het is de bedoeling dat het paard actief aan de longe leert gaan met een regelmatige gang. Longeren Ieder paard heeft regelmatig beweging nodig, daarvoor is longeren een oplossing. Longeren is ook een goede manier om jonge paarden te trainen. Ze leren dan wat de hulpen van stem, teugel en zweep

Nadere informatie

Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland TREC Hindernis beschrijvingen

Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland TREC Hindernis beschrijvingen Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland 2015 TREC Hindernis beschrijvingen Inhoudsopgave Pagina 2 Hindernis beschrijvingen: 1. Laaghangende takken 3 2. Wal 4 3. Figuur 8 rijden met één hand 5

Nadere informatie

EINDELIJK IS HET DAN ZO VER, JE MAG

EINDELIJK IS HET DAN ZO VER, JE MAG EINDELIJK IS HET DAN ZO VER, JE MAG AFRIJDEN! MAAR WAT KUN JE NU EIGENLIJK VERWACHTEN OP EEN RIJEXAMEN? WAT ZIJN PUNTJES WAAR JE OP KUNT LETTEN? WAT MOET JE DOEN WANNEER JE ZO ZENUWACHTIG BENT DAT JE NIET

Nadere informatie

Balans en Springen Thema Januari

Balans en Springen Thema Januari Balans en Springen Thema Januari Kracht en balans helpen je samen om te ontspannen en te communiceren met je paard. Of je nu dressuur rijdt, western of springt. Tijdens een eerder thema hebben we al stukje

Nadere informatie

Manege Instructeur KNHS OPLEIDINGEN. Inhoudsopgave. KNHS Opleidingen De manege instructeursopleidingen. Aspirant Manege Instructeurs

Manege Instructeur KNHS OPLEIDINGEN. Inhoudsopgave. KNHS Opleidingen De manege instructeursopleidingen. Aspirant Manege Instructeurs KNHS Opleidingen 018 Manege Instructeur KNHS OPLEIDINGEN pagina KNHS Opleidingen 018 Het vinden van goed opgeleid en gemotiveerd personeel is niet altijd even gemakkelijk. Veel enthousiaste instructeurs

Nadere informatie

Fiches lesgevers 2012

Fiches lesgevers 2012 Fiches lesgevers 2012 Een project van de Vlaamse Liga Paardensport vzw en haar clubs, powered by Decathlon 1 Inleiding: In 5 lessen de eerste stappen van het paardrijden ontdekken. Dat is het concept van

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Ponyweekend Manege De Eilandruiters 1 oktober 2017 Editie 1, Nr. 3 MANEGENIEUWS Ponyweekend 22/23/24 September was het ponyweekend met dit jaar circus als thema. Er waren een speurtocht en buitenrit georganiseerd,

Nadere informatie

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant.nl 1

Marije van der Leeuw 2013 Alle rechten voorbehouden Manegekrant.nl 1 1 Disclaimer Bij het samenstellen van het E-book Springen is grote zorg besteed aan de juistheid van de informatie. Ik kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele onjuistheid van de informatie

Nadere informatie

FEIF Rijpaardenprofiel Beschrijving van de wijze van uitvoering Formulier voor trainers

FEIF Rijpaardenprofiel Beschrijving van de wijze van uitvoering Formulier voor trainers FEIF Rijpaardenprofiel Beschrijving van de wijze van uitvoering Formulier voor trainers Introductie Om kopers meer informatie te geven over de kwaliteiten van een paard als rijpaard, heeft de FEIF het

Nadere informatie

Uitbreiding examen koetsiersbewijs

Uitbreiding examen koetsiersbewijs Uitbreiding examen koetsiersbewijs Het examen voor het koetsiersbewijs enkelspan is uitgebreid. Door middel van een vaardigheidsproef zal de examinator voortaan beoordelen of een aanspanning er klaar voor

Nadere informatie

Thema juni Trec deel 1

Thema juni Trec deel 1 2019 Thema juni Trec deel 1 Mariska Hagedorn Manege Lelystad 1-6-2019 TREC TREC staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition en betekent letterlijk 'competitieve ruiter trektochttechnieken'.

Nadere informatie

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 2016 Dressuur wedstrijden Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16 Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 7-8-2016 Dressuurwedstrijden 1. Inleiding Op de manege

Nadere informatie

Stalreglement Manege t Schijndelse Woud. Op stal

Stalreglement Manege t Schijndelse Woud. Op stal Stalreglement Manege t Schijndelse Woud Vanaf 1 oktober 2015 Op stal Het is verboden te roken in de buurt van de stallen, op het paard en in de kantine. Op stal moet het rustig zijn. Er mag niet worden

Nadere informatie

Vaardigheid en springen februari 2019

Vaardigheid en springen februari 2019 Vaardigheid en springen februari 2019 Kracht en balans helpen je samen om te ontspannen en te communiceren met je paard. Of je nu dressuur rijdt, western of springt. Tijdens een eerder thema hebben we

Nadere informatie

G 9 april paardenvoetbalwedstrijd

G 9 april paardenvoetbalwedstrijd Maart 2017 G 9 april paardenvoetbalwedstrijd In dit nummer: - Paardenvoetbaltournooi - Zitles cursus - Ruiteropleiding Zilver - Super G - Jaarzegels ruiterpaspoort - Berichtje Janneke - Vacature woensdag

Nadere informatie

Vaardigheid- en Springwedstrijd

Vaardigheid- en Springwedstrijd mei 2017 Vaardigheid- en Springwedstrijd Jeannette van de Berg Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft Vaardigheid 1. Inleiding De vaardigheidsproeven zijn ontwikkeld om ruiters meer balans en behendigheid

Nadere informatie

Luxaflex FNRS Zitcompetitie Goed zitten is de basis

Luxaflex FNRS Zitcompetitie Goed zitten is de basis Luxaflex FNRS Zitcompetitie 2011 Goed zitten is de basis Wanneer zit je goed op je paard? Tijdens de zitcompetitie wordt een speciale zitproef gereden waarbij de jury let op de houding en zit van de ruiter

Nadere informatie

Laten we beginnen! Wat betekenen de kleuren: Wel. Wel maar voorzichtig. Niet

Laten we beginnen! Wat betekenen de kleuren: Wel. Wel maar voorzichtig. Niet Oké: In deze wijzer leer je hoe je een pony moet poetsen en opzadelen. Voor het poetsen geld dat je eerst de rosborstel dan de harde borstel dan de zachte borstel gebruikt om het lichaam van je pony te

Nadere informatie

Bijscholing parcoursbouwers2014

Bijscholing parcoursbouwers2014 Bijscholing parcoursbouwers2014 NVVP in samenwerking met de KNHS PARCOURS ONTWERP Door Hoe tebeginnen? BALANSVAN HET PAARD De theorie van het ontwerpen van parcoursen is grotendeels gebaseerd op het behoud

Nadere informatie

Je kunt je tot 2 december opgeven. Deelname kost 10,-

Je kunt je tot 2 december opgeven. Deelname kost 10,- November 2015 G - Spooktocht - Springwedstrijd - Lessen tijdens feestdagen - Uitleg nieuwsbrief zaterdag - Pinnen - CBR 2 - Opzadelles - Voltige wedstrijd - Vragen? - Even voorstellen: Tamara - Vrijwilligercoordinator

Nadere informatie

BREVETAFNAME 2016 INFORMATIE VOOR DEELNEMERS

BREVETAFNAME 2016 INFORMATIE VOOR DEELNEMERS BREVETAFNAME 2016 INFORMATIE VOOR DEELNEMERS Inhoud Inleiding 2 Examens en proeven: - Welke proeven moet ik afleggen en hoe zien die proeven eruit? - Welke bewijzen moet ik zeker meebrengen op de examendag?

Nadere informatie

Startlijst TREC wedstrijd zaterdag 11 mei

Startlijst TREC wedstrijd zaterdag 11 mei Startlijst TREC wedstrijd zaterdag 11 mei Naam Paard Tijd 1 Pluck den Heijer Kean 16.00 Start PTV 2 Marit Schep Corrie 16.10 Start MA 3 Zosja Steinhauzer Aurora 16.20 Start PTV 4 Sanne Pals Magic 16.30

Nadere informatie

Totaal technische presentatie te delen door 1,5 100 Totaal artistieke presentatie te delen door 1,5 100 EINDRESULTAAT 200

Totaal technische presentatie te delen door 1,5 100 Totaal artistieke presentatie te delen door 1,5 100 EINDRESULTAAT 200 Kür op muziek Bixie, pony s Rijtijd: ongeveer 5.00 Lichtrijden 1. Halthouden en groeten begin proef 10 2. Halthouden enkele seconden 10 3 Eénmaal de rijbaan rond rijden 10 4. Lief lachen naar de jury 10

Nadere informatie

proeven website Pagina 1

proeven website Pagina 1 A groep 1 A-F-B binnenkomen in stap 2 Tussen B en M aandraven 3 H-X-K gebroken lijn 4 B afwenden 5 E rechterhand 6 M-X-F gebroken lijn 7 Tussen A-K stappen 8 Tussen E-H aandraven 9 C grote volte 10 M-X-K

Nadere informatie

HIPPISCH HATTEM NIEUWSBRIEF JANUARI 2016

HIPPISCH HATTEM NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 HIPPISCH HATTEM NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 GEBOREN. Op 10 december 2016 werd Tim geboren: zoon van Erna en Hans Sonneveld Zandbergen en broertje van Bart-Jan en Chris. Leden en bestuur van Hippisch Hattem

Nadere informatie

PVB-wijzer. Aspirant Instructeur cursusseizoen

PVB-wijzer. Aspirant Instructeur cursusseizoen PVB-wijzer Aspirant Instructeur cursusseizoen 2017-2018 Inhoudsopgave Op weg naar het diploma Aspirant Instructeur 1. PVB 2.1 Geven van lessen 2. PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten 3. PVB 2.4 Omgang en

Nadere informatie

Rijtechniek Springen. Fases van de sprong en verlichte zit

Rijtechniek Springen. Fases van de sprong en verlichte zit Rijtechniek Springen p Fases van de sprong en verlichte zit Doelstelling van de les De student kan de verschillende fases van de sprong benoemen en herkennen. De student kan aangeven hoe de houding van

Nadere informatie

NMPRS klassenlijst 2014

NMPRS klassenlijst 2014 NMPRS klassenlijst 2014 1. Hindernissen parcours aan het halster - Bij dit 60 seconde parcours mag je zelf kiezen welke hindernissen je neemt - Let wel op, je mag nooit 2 keer dezelfde hindernis achter

Nadere informatie

Plaats Datum. Ruiter Paard

Plaats Datum. Ruiter Paard Dressuurproef Beginners WE Nr Letter Oefening Criteria Punten Coëff. Opmerkingen 1 A X Binnenkomen in arbeidsdraf Halthouden en groeten Recht gericht Stilstaan, rust; via stap is toegestaan X Voorwaarts

Nadere informatie

Exameneisen Lesgeven en Rijtechniek, versie 12 augustus

Exameneisen Lesgeven en Rijtechniek, versie 12 augustus Instructeursniveau Aspirantniveau De volgende exameneisen (lesgeven en rijtechniek) zijn van toepassing: Niveau/richting Keuze (kies één van de opties) Aspirant-instructeur - Discipline rijden Rijtechniek

Nadere informatie

PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC

PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC Versie 1, 2015 NHAV 1 Inhoudsopgave Algemeen 3 1 Acht rijden met één hand 4 2 Achterwaarts naast het paard 5 3 Achterwaarts te paard 6 4 Afsprong naast het paard

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Vanaf 1 maart 2010 moet u voor het halen van rijbewijs voor de brommobiel een theorie- en een praktijkexamen afleggen.

Nadere informatie

Manege Alblasserdam. Stichting Veilige Paardensport

Manege Alblasserdam. Stichting Veilige Paardensport Manege Alblasserdam Stichting Veilige Paardensport Bijlagen 18-2-2010 1. CALAMITEITENPLAN VAN MANEGE ALBLASSERDAM VOOR RUITERS, PUBLIEK EN EIGENAREN VAN PAARDEN EN PONY S 2. RIJBAANREGELS VAN MANEGE ALBLASSERDAM

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het rijbewijs voor de brommobiel moet u slagen voor een theorie- en een praktijkexamen. Deze examens zijn ingevoerd

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3 - 2 - Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3 1. SPULLEN VOOR HET RIJDEN 4 2. SOORTEN PAARDENSPORTEN 5 3. HOUDING 6 4. ANKY VAN GRUNSVEN 8 5. DE VEILIGHEID VOOR HET PAARD 9 6. DRESSUUR 10 7. SPRINGEN

Nadere informatie

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden Let op eventuele aanwijzingen van de jury. Voorafgaand aan de beoordeling zal de jury met u overleggen over hoe te werken.

Nadere informatie

Lesgeven aan kinderen

Lesgeven aan kinderen Lesgeven aan kinderen Lesopbouw en les voorbereiding improvisatie voorbereiding Een goede planning is het halve werk!!!!! Omdat: Planning over langere termijn ( FNRS ruiterplan) Doelgericht te werk gaan

Nadere informatie

De verzekering is in orde wanneer de kamper lid is bij VLP of LEWB. Indien geen lid:

De verzekering is in orde wanneer de kamper lid is bij VLP of LEWB. Indien geen lid: ² BETREFT : RUITERKAMP RODEBERG Beste sportkamp(st)er(s), Hierbij nodigen wij u vriendelijk uit op ons sportkamp PONY of PAARDRIJDEN, te volgen op de RUITERSCHOOL RODEBERG. Dit kamp is externaat en loopt

Nadere informatie

Januari Springwedstrijd. E. Kerkstra Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft

Januari Springwedstrijd. E. Kerkstra Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft Januari 2013 Springwedstrijd E. Kerkstra Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft Springwedstrijd 1. Inleiding Rubrieken die verreden worden zijn de verschillende springhoogtes: S30, S40, S50, S60, S70,

Nadere informatie

Werkstuk LO De paardensport

Werkstuk LO De paardensport Werkstuk LO De paardensport Werkstuk door een scholier 2491 woorden 26 mei 2002 7 164 keer beoordeeld Vak LO De paardensport. Er bestaat geen één bepaalde paardensport, het woord is eigenlijk een verzamelnaam

Nadere informatie

FNRS proeven \ Diplomarijden. FNRS proeven \ Promotiepunten

FNRS proeven \ Diplomarijden. FNRS proeven \ Promotiepunten FNRS proeven \ Diplomarijden Algemeen Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven mogen dus op verschillende paarden

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het rijbewijs voor de brommobiel moet u slagen voor een theorie- en een praktijkexamen. Deze examens zijn ingevoerd

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * VALENTINO Helaas hebben wij vorige week afscheid moeten nemen van ons manegepaard Valentino. Nadat hij opnieuw last kreeg van een peesblessure hebben wij helaas

Nadere informatie

Plaats Datum. Ruiter Paard

Plaats Datum. Ruiter Paard Dressuurproef Masters WE4 Plaats Datum Ruiter Paard Nr Letter Oefening Criteria Punten Coëff. Opmerkingen 1 A Binnenkomen in verzamelde galop Halthouden en groeten Recht gericht Stilstaan Arbeidsgalop

Nadere informatie

Jurycursus FNRS F1 t/m F12. Les 1

Jurycursus FNRS F1 t/m F12. Les 1 Les 1 Les 1 Les 1 Welkom Voorstelrondje Doel van de opleiding Wat mogen jullie verwachten van de opleiding Wat verwacht de opleiding van jullie Hoe wordt de opleiding afgesloten FNRS en F proeven Les 1

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Vanaf 1 maart 2010 moet u voor het halen van het rijbewijs voor de brommobiel een theorie- en een praktijkexamen afleggen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Open dag

Nieuwsbrief Open dag Like, & Deel de manege waarland facebookpagina. https://www.facebook.com/manege.waarland? Nieuwboerweg 10, 1738 BB Waarland Tel (0226) 422 590 E-mail info@manegewaarland.com www.manegewaarland.com Nieuwsbrief

Nadere informatie

KLEDING VERZORGING - 1 -

KLEDING VERZORGING - 1 - KLEDING Als je bent ingedeeld in een van onze lessen, dan zien we je graag 5 à 10 minuten voor aanvang van de les. Een officieel ruitertenue wordt geadviseerd, maar is niet verplicht. Een trainingsbroek

Nadere informatie

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar

Dressuur wedstrijden. Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool. Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16. Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 2016 Dressuur wedstrijden Pony wedstrijden: t/m groep 8 basisschool Junioren wedstrijden: middelbare school t/m 16 Senioren wedstrijden: vanaf 16 jaar 6-11-2016 Dressuurwedstrijden 1. Inleiding Op de manege

Nadere informatie

Welkom Algemene Ledenvergadering KNHS Regio Zuid-Holland Voorjaar 2016

Welkom Algemene Ledenvergadering KNHS Regio Zuid-Holland Voorjaar 2016 Welkom Algemene Ledenvergadering KNHS Regio Zuid-Holland Voorjaar 2016 Agenda 1. Opening 2. Ingekomen stukken en/ of mededelingen 3. Presentatie KNHS 4. Notulen Najaarsvergadering 2015 5. Jaarverslag 2015

Nadere informatie

Progressierapport Jaaropleiding

Progressierapport Jaaropleiding Progressierapport Jaaropleiding Grondwerk met Touw Gewenning: Talent 1: Met stick en string over paard kunnen, over een zeil stappen, met de bal wegstappen Talent 2: Met een plastieken zak (of vlag) aan

Nadere informatie

RUITERKAMP RC RODEBERG

RUITERKAMP RC RODEBERG RUITERKAMP RC RODEBERG Beste sportkamp(st)er(s), Hierbij nodigen wij u vriendelijk uit om ons sportkamp PONY of PAARDRIJDEN, te volgen op RUITERSCHOOL RODEBERG. Dit kamp is externaat en loopt van /2015

Nadere informatie

Ik ben Blitz. Ik ben een pony die in alle lessen loopt, de gevorderde ruiter kan veel van mij leren omdat ik goed trainbaar ben en dressuur en springe

Ik ben Blitz. Ik ben een pony die in alle lessen loopt, de gevorderde ruiter kan veel van mij leren omdat ik goed trainbaar ben en dressuur en springe Ik ben Blitz. Ik ben een pony die in alle lessen loopt, de gevorderde ruiter kan veel van mij leren omdat ik goed trainbaar ben en dressuur en springen leuk vind. Ik luister goed en werk hard als je mij

Nadere informatie

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s van Hippisch Centrum Xenophon

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s van Hippisch Centrum Xenophon Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s van Hippisch Centrum Xenophon Ten behoeve van veiligheid en paardrijdplezier voor ons allen, kent onze manege een aantal huisregels. Wij

Nadere informatie

DE HINNIKBODE. De nieuwsbrief van Hippisch Centrum Velsen Periode april 2011

DE HINNIKBODE. De nieuwsbrief van Hippisch Centrum Velsen Periode april 2011 DE HINNIKBODE De nieuwsbrief van Hippisch Centrum Velsen Periode april 2011 Zaterdagavond 2 april Uitwisselingswedstrijd met Manege Kennemergaarde in Santpoort Noord Dus komt allen kijken en aanmoedigen!!!

Nadere informatie

Het opleidingsschema voor menners. Ad Aarts

Het opleidingsschema voor menners. Ad Aarts Het opleidingsschema voor menners Ad Aarts Takt -Gewenningsfase Ontwikkeling stuwkracht -Arbeidfase Losgelassenheit ( ontspanning) Aanleuning (verbinding) Schwung Dürchlässigkeit evenwicht -Ontwikkeling

Nadere informatie

MANEGENIEUWS. In dit nummer:

MANEGENIEUWS. In dit nummer: Manege De Eilandruiters 1 juni 2018 Editie 2, Nr. 5 M MANEGENIEUWS Plaatjespagina Prachtige paardenplaatjes Op de voorpagina gaan we in het vervolg plaatjes plaatsen. Mocht er groot nieuws zijn dan komt

Nadere informatie

Theorie Lesmateriaal (boeken) 22,50 Theorie examen CBR 40,- Online theoriecursus

Theorie Lesmateriaal (boeken) 22,50 Theorie examen CBR 40,- Online theoriecursus Bromfiets opleidingen Bromfiets opleidingen Prijzen Theorie Lesmateriaal (boeken) 22,50 Theorie examen CBR 40,- Online theorie cursus 35,- Praktijk Rijles (per uur) 44,- Rijles (per 1½ uur) 66,- Praktijk

Nadere informatie

UITLEG HINDERNISSEN. B1-M12 Ga te paard in stap onder de stok door, zonder deze aan te raken.

UITLEG HINDERNISSEN. B1-M12 Ga te paard in stap onder de stok door, zonder deze aan te raken. UITLEG HINDERNISSEN B1-M12 Ga te paard in stap onder de stok door, zonder deze aan te raken. B2 Ga te paard in stap aan de buitenkant van de paddock naar het juryhok. Neem het glas water van schrijfblad,

Nadere informatie

Educatieve Verkeerstuin

Educatieve Verkeerstuin Educatieve Verkeerstuin AFSTANDEN INSCHATTEN DE PRAKTIJK Op straat kunnen allerlei dingen in de weg staan. Als je er goed op reageert, voorkom je botsingen. Bij deze oefening komt de leerling een aantal

Nadere informatie

Voltekrantje. Terugblik op het afgelopen jaar. 030-6888088

Voltekrantje. Terugblik op het afgelopen jaar. 030-6888088 Voltekrantje Terugblik op het afgelopen jaar. N o o r d I J s s e l d i j k 1 0 a 3 4 0 2 P H I J S S E L S T E I N 030-6888088 Door Antoinette vd Koedijk Hallo Allemaal, Wat is dit jaar omgevlogen. Terwijl

Nadere informatie

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde

FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde FNRS wedstrijden bij RSC Zeewolde Wedstrijddagen: De wedstrijden staan vermeld in de activiteiten kalender. Inschrijving: Inschrijven kan in de kantine bij het personeel of via de mail. Let op: Vol = Vol

Nadere informatie

Hallo mogen wij ons even voorstellen

Hallo mogen wij ons even voorstellen Hallo mogen wij ons even voorstellen Wij zijn Verkeersschool Janssen en bedanken je voor het benaderen van informatie over jou rijopleiding. Denk je nog steeds dat het behalen van je rijbewijs duur en

Nadere informatie

Januari Het is winter, mooi he! 2017 is begonnen!!

Januari Het is winter, mooi he! 2017 is begonnen!! Januari 2017 G Het is winter, mooi he! In dit nummer: - 2017 is begonnen! - Nl- Doet - Springwedstrijd - Nieuw menu - Zircompetitie - Zitcompetitie extra lessen - Gratis workshop voorlezer - Telefoons

Nadere informatie

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s

Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s Huisregels voor ruiters, publiek en eigenaren van paarden/pony s Ten behoeve van veiligheid én paardrijdplezier voor ons allen kent onze manege een aantal huisregels. Wij rekenen op Uw medewerking Voor

Nadere informatie

GEZONDHEIDSVERKLARING THEORIE

GEZONDHEIDSVERKLARING THEORIE Motor A Met mooi weer heerlijk toeren met de motor, hoe leuk is dat?! Maar voordat je mag motorrijden moet je eerst je rijbewijs halen. Wat je daarvoor moet doen, leggen wij uit in deze folder. Voor het

Nadere informatie

Groep 1. cijfer corr. opmerkingen

Groep 1. cijfer corr. opmerkingen Proevenboekje Groep 1 1. Draven op de rechterhand 2. A - K binnenkomen 3. Bij C grote volte 4. Bij B afwenden 5. Bij E hoefslag links volgen 6. F - X - M gebroken lijn 7. Tussen H en E in stap 8. Tussen

Nadere informatie

REGLEMENT Leer paardrijden met plezier deel 1 (brons)

REGLEMENT Leer paardrijden met plezier deel 1 (brons) REGLEMENT Leer paardrijden met plezier deel 1 (brons) Wanneer de reglementaire bepalingen geen uitkomst bieden, moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en het welzijn van mens

Nadere informatie

HIPPISCH HATTEM NIEUWSBRIEF FEBRUARI Reminder: In de voorjaarsvakantie, van 18 t/m 26 februari, gaan de lessen niet door!

HIPPISCH HATTEM NIEUWSBRIEF FEBRUARI Reminder: In de voorjaarsvakantie, van 18 t/m 26 februari, gaan de lessen niet door! HIPPISCH HATTEM NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2017 Reminder: In de voorjaarsvakantie, van 18 t/m 26 februari, gaan de lessen niet door! In plaats daarvan op zaterdag 25 februari de workshopdag! Zie verderop in

Nadere informatie

1. De principes. 2. De houding. Boekverslag door J woorden 3 oktober keer beoordeeld

1. De principes. 2. De houding. Boekverslag door J woorden 3 oktober keer beoordeeld Boekverslag door J. 1548 woorden 3 oktober 2002 7 165 keer beoordeeld Vak LO Voorwoord Ik maak dit werkstuk omdat ik niet mee kan doen met de gym door een armblessure. In 1995 ben ik van het paard gevallen.

Nadere informatie

CHALLENGE INSTRUCTEURSHANDLEIDING CROSS CHALLENGE, UITDAGENDE SPORT VOOR JONGENS

CHALLENGE INSTRUCTEURSHANDLEIDING CROSS CHALLENGE, UITDAGENDE SPORT VOOR JONGENS DURF JIJ HET AAN? CR OSS INSTRUCTEURSHANDLEIDING, UITDAGENDE SPORT VOOR JONGENS VOORWOORD Voor u ligt de instructeurshandleiding van de nieuwe, stoere sportvorm Cross Challenge. Cross Challenge is een

Nadere informatie

Starters / Hippische begeleiding Beginners. Datum: / / 201 Naam ruiter: Beoordeeld door:

Starters / Hippische begeleiding Beginners. Datum: / / 201 Naam ruiter: Beoordeeld door: Evaluatiefiche Starters / Hippische begeleiding Beginners Datum: / / 201 Naam ruiter: Beoordeeld door: Waarvoor dient dit document en hoe te gebruiken? Op basis van onze expertise en het aanbod dat wij

Nadere informatie

De brevettenwerking van A tot A

De brevettenwerking van A tot A De brevettenwerking INHOUD Welkomstwoord De brevettenwerking van A tot A Vragenronde De brevettenfilm Hoe bereid ik mijn ruiters voor op een brevetafname? Hoe een brevetafname organiseren als VLP-club?

Nadere informatie