PVB-wijzer. Aspirant Instructeur cursusseizoen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PVB-wijzer. Aspirant Instructeur cursusseizoen"

Transcriptie

1 PVB-wijzer Aspirant Instructeur cursusseizoen

2 Inhoudsopgave Op weg naar het diploma Aspirant Instructeur 1. PVB 2.1 Geven van lessen 2. PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten 3. PVB 2.4 Omgang en verzorging, praktische paardenkennis 4. PVB 2.5 Voeding en gezondheid 5. PVB 2.6 Rijden van een paard

3 Op weg naar het diploma Aspirant Instructeur Je sluit de opleiding Aspirant Instructeur af met succes door vijf PVB s af te leggen: 1. PVB 2.1 Geven van lessen 2. PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten 3. PVB 2.4 Omgang en verzorging, praktische paardenkennis 4. PVB 2.5 Voeding en gezondheid 5. PVB 2.6 Rijden van een paard Als je al deze PVB s hebt gehaald, ontvang je het diploma Aspirant Instructeur. In deze PVB-wijzer lees je wat iedere PVB inhoudt. Er zijn twee soorten PVB s: - Praktijkbeoordeling - Portfoliobeoordeling Praktijkbeoordeling Een praktijkbeoordeling is vergelijkbaar met een ouderwets examen zoals iedereen dat kent. Vergelijk het maar met het examen voor je rijbewijs: je voert de opdracht uit (een bepaalde route rijden in het verkeer) en een examinator beoordeelt of je dit goed genoeg doet om te slagen. Zo gaat het ook bij een praktijkbeoordeling. Portfoliobeoordeling Een portfoliobeoordeling is een beoordeling van iets dat je hebt gedaan in de (beroeps-) praktijk. In het echt dus, niet tijdens een examen. Als je iets in het echt doet, staat er natuurlijk geen examinator naast je om te kijken of je het goed doet. Daarom is het nodig om van deze handelingen/activiteiten bewijsmateriaal te verzamelen. Hiervoor vul je een werkblad in. Dit ingevulde werkblad is je portfolio. Het portfolio geven we aan de examinator. Deze beoordeelt of het portfolio overtuigend bewijs is dat je de competentie beheerst en dus slaagt voor de PVB.

4 1. PVB 2.1 Geven van lessen Deze PVB is een praktijkbeoordeling. Met deze PVB laat je in de praktijk zien dat je: Ruiters kunt begeleiden bij een les Jezelf kunt voorbereiden op het geven van een les Oefeningen kunt uitleggen Onderdelen van een les kunt uitvoeren Praktijkbeoordeling De praktijkbeoordeling bestaat uit een examenles. Hierbij wordt gekeken of je een eenvoudige training kan verzorgen m.b.v. een gestandaardiseerd lesformulier. Dit is een ingevuld lesformulier, waarop de inleiding, kern en afsluiting van de les op staan beschreven. Er wordt beoordeeld of je de ruiters op een correcte manier begeleidt, of je beschikt over voldoende zelfpresentatie en kan reflecteren op eigen handelen. Je krijgt 35 minuten voor aanvang van het examen een ingevuld lesformulier. De inhoud van deze les gaat over het correct losrijden, rijden van tempowisselingen, overgangen en wendingen, het rijden over grondbalken en het maken van een sprongetje. Besteedt hierbij aandacht aan het juiste tempo, de correcte houding van de ruiter en het paard en het rechtrichten. Je geeft deze les aan 2 combinaties op B-L niveau (voor de opleiding Aspirant Manege-Instructeur geldt dat je les geeft aan een groep van 4 ruiters). Je moet hiervoor zelf een combinatie meenemen en je geeft les aan een combinatie die door een medecursist is meegebracht. Na de les volgt een reflectiegesprek, waarin je onder andere aangeeft hoe je zelf terugkijkt op de les. De examinator kan vragen stellen over de les die je hebt gegeven, maar ook over dingen die niet aan de orde zijn geweest in de les (stel dat dit of dat was gebeurd, hoe had je dan gereageerd).

5 2. PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deze PVB is een portfoliobeoordelingen. Portfoliobeoordeling In het portfolio Assisteren bij activiteiten gaat het om het uitvoeren van de volgende activiteiten; 1. Begeleidt ruiters bij wedstrijden; 2. Assisteer je bij de organisatie van een wedstrijd; 3. Voer je activiteiten uit en evalueer deze. De activiteiten die je moet uitvoeren om aan de 3 bovenstaande punten te voldoen, staan beschreven op het werkblad PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten. Je kunt op dit werkblad aangeven of je aan de activiteiten hebt voldaan en er is ruimte voor een eventuele korte toelichting. 1. Begeleidt ruiters bij wedstrijden Je begeleidt ruiters op een wedstrijddag. Denk hierbij aan taken die je op het secretariaat (vragen beantwoorden, inschrijfgeld innen, opzoeken van de starttijden, uitdelen van startnummers) of op het wedstrijdterrein (vragen beantwoorden, weg wijzen, helpen bij alle voorkomende werkzaamheden tijdens het uit/inladen van het paard, losrijden, proefrijden, etc.) Het gaat hierbij dat je ruiters zoveel mogelijk probeert te motiveren, stimuleren en enthousiasmeren. Vul na afloop van de wedstrijddag het werkblad PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten het kopje Begeleidt ruiters bij wedstrijden in en laat dit ondertekenen door de (eind) verantwoordelijke van de wedstrijdorganisatie. 2. Assisteert bij de organisatie van een wedstrijd Je assisteert bij de voorbereiding van de organisatie van een officiële KNHS-wedstrijd. Ga in overleg met de wedstrijdorganisatie om te kijken waar je kunt helpen bij de voorbereidingen. Denk hierbij aan de volgende werkzaamheden; Het draaiboek van de wedstrijddag goed door lezen. Let hierbij op de verschillende taakverdelingen. Kijk samen met de (eind) verantwoordelijke welke rol jij die dag kunt vervullen. Helpen bij het werven van vrijwilligers voor de verschillende taken; ringmeester, bemanning secretariaat, catering, EHBO ers, parkeerhulpen, schrijvers bij de jury, etc) Meekijken op welke manier er sponsoren worden geworven. Helpen met het maken en publiceren van de startlijsten. Meehelpen bij het uitzetten van de ringen of meelopen met een parcoursbouwer. Vul na afloop het werkblad PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten het kopje Organisatie van een wedstrijd in en laat het ondertekenen voor de (eind) verantwoordelijke. 3. Voer uit en evalueer activiteiten Je assisteert de wedstrijdorganisatie tijdens alle voorkomende werkzaamheden op de wedstrijddag. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal 3 activiteiten hebt uitgevoerd (zie werkblad). Suggesties zijn:

6 Je neemt de rol van parkeerhulp op je. Jij bent verantwoordelijk voor de taak dat iedere auto (met aanhanger) op de juiste plek komt te staan. Haal de protocollen op bij de jury (protocolrunner). Doe dit tussentijds en na afloop van de wedstrijd en zorg dat deze bij het secretariaat terecht komen. Op volgorde leggen van de protocollen voor de prijsuitreiking. Gedurende 1,5 uur vervul je de rol van ringmeester. Je zorgt ervoor dat iedere combinatie op tijd in de ring verschijnt. Vraag feedback op jouw rol en verantwoordelijkheden. Gebruik deze feedback bij het uitvoeren van jouw taken tijdens een eventuele volgende wedstrijddag. Vul na afloop van de wedstrijddag het werkblad PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten het kopje Activiteiten en evaluatie in en laat dit ondertekenen door de (eind) verantwoordelijke.

7 Werkblad PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Naam cursist: Wedstrijdlocatie: Datum: Beoordelingscriteria Begeleidt ruiters bij wedstrijden Het motiveren, stimuleren en enthousiasmeren van ruiters,, ruiters op een positieve wijze benaderen, aandacht voor een veilig sportklimaat. sportieve en respectvolle omgang en zorgt voor een goed wedstrijdverloop Voer minimaal 3 van de onderstaande activiteiten uit: Inschrijfgeld innen Startnummers uitdelen Proef voorlezen Helpen bij het in/uitladen van een paard Alle voorkomende vragen beantwoorden Overige werkzaamheden Assisteert bij het voorbereiden van een wedstrijd Wedstrijdleiding wordt bij eventuele vragen/knelpunten tijdig geraadpleegd, helpen bij de voorbereiding van activiteiten, overleggen en samenwerken met anderen. Voldaan ja of nee Toelichting: Voldaan ja of nee Voer minimaal 3 van de onderstaande activiteiten uit: Doornemen draaiboek Meehelpen sponsorwerving Werving en taakverdeling vrijwilligers Startlijsten maken en publiceren Ring uitzetten en/ of meelopen parcoursbouwer Andere voorbereidende werkzaamheden Voert uit en evalueert activiteiten Helpen bij de uitvoering van activiteiten, overleggen en samenwerken, afspraken nakomen, sportief omgaan met alle betrokkenen, vertoont voorbeeldgedrag, gaat vertrouwelijk om met persoonlijke informatie, en vraagt Feedback.. Voer minimaal 3 van de onderstaande activiteiten uit: Ringmeester Parkeerhulp Protocolrunner Helpen bij de prijsuitreiking Andere activiteiten Naam en handtekening (eind)verantwoordelijke wedstrijdorganisatie: Toelichting: Voldaan ja of nee Toelichting: Handtekening cursist:

8 3. PVB 2.4 Omgang en verzorging, praktische paardenkennis. Deze PVB is een praktijkbeoordeling en behoort bij de reader Omgang, verzorging en praktische paardenkennis. Je moet kunnen aantonen dat je het paard op correcte wijze kunt hanteren en verzorgen, het harnachement op correcte wijze kunt gebruiken. Daarnaast beschrijf je de exterieur kenmerken, beenstanden, beengebreken en het natuurlijke gedrag van een paard. Praktijkbeoordeling Dit examen duurt ongeveer 25 minuten. Je voert een aantal opdrachten uit die worden gegeven door de examinator. Je kunt hierbij denken aan het leiden en vastzetten van een paard, het benoemen en aanwijzen van exterieuronderdelen en het aanbrengen van een hoofdstel. De examinator beoordeelt of dit op de juiste wijze gebeurt. 4. PVB 2.5 Voeding en gezondheid Deze PVB bestaat uit het maken van een digitaal examen maken. Dit examen is afgestemd op de lesstof uit de reader Voeding en gezondheid. Het examen bestaat uit 35 multiple choice vragen, duurt maximaal 60 minuten en vindt op het KNHS centrum plaats. Voor dit examen moet je een voldoende scoren. De vragen hebben betrekking op de volgende onderwerpen; Basisprincipes van het voeren van een paard Verschillende voersoorten Passend voederrantsoen samenstellen Voeding gerelateerde aandoeningen Huisvesting van een paard Kenmerken van een gezond paard

9 5. PVB 2.6 Rijden van een paard Deze PVB is een praktijkbeoordeling. Praktijkbeoordeling Het betreft een gecombineerd examen, waarbij je wordt beoordeeld op zowel dressuur als springvaardigheid. Dit examen duurt ongeveer 40 minuten en je rijdt samen met een medecursist. Eigenvaardigheid dressuur en springen Je rijdt ongeveer 20 min een paard of pony cat. D/E los, waarbij de volgende onderdelen verplicht moeten worden getoond: Stap, draf en galop Lichtrijden en doorzitten Overgangen Het rijden van grote voltes, wendingen en rechte lijnen en het van hand veranderen. Belangrijk hierbij is dat je zowel in stap, draf en galop in balans zit en hierbij op juiste wijze de hulpen kan toepassen. Na het losrijden rijdt je ongeveer 20 minuten een springproef, waarbij de volgende onderdelen verplicht moeten worden getoond: Verlichte zit in stap en draf Galopperen over 2 kruisjes met een onderlinge afstand van 20m, waarbij afwisselend 5 of 6 galopsprongen moeten worden gemaakt. Het springen van een hindernis uit draf met behulp van een voor de hindernis liggende drafbalk. Het springen van een lijntje bestaande uit een hindernis uit draf m.b.v. een drafbalk en vervolgens doorgalopperen naar een hindernis op min. 3 galopsprongen. De hoogte van de hindernissen ligt tussen de 50 en 60 cm. De oxer is 60 cm breed. Tenslotte stap je je paard uit.

10 Protocol PVB 2.1 Geven van lessen praktijkbeoordeling Aspirant-Instructeur Naam kandidaat: Datum / Plaats: PVB-beoordelaar: Voldaan aan de afnamecondities en voorbereiding kandidaat: ja / nee* *Bij nee gaat de PVB niet door. De PVB-beoordelaar motiveert dit bij de toelichting. Toelichting Werkproces Begeleidt ruiters bij lessen veilig sportklimaat; sportieve en respectvolle omgang; begeleiding sluit aan bij de ontwikkeling, wensen en (on)mogelijkheden van ruiters. Beoordelingscriteria Praktijk Voldaan Bewijzen (of het weglaten daarvan) waarop score is gebaseerd Toelichting 1 Motiveert, stimuleert en enthousiasmeert ruiters 2 Stemt manier van omgang af op ruiters en benadert hen op positieve wijze 3 Gebruikt heldere en begrijpelijke taal naar ruiters 4 Spreekt ruiters aan op (sport)gedrag 5 Bewaakt (en ziet toe op) veiligheid en handelt in geval van een noodsituatie (ongeluk) 6 Vertoont voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie 7 Gaat vertrouwelijk om met persoonlijke informatie 8 Houdt zich aan de beroepscode 9 Informeert over sportrelevante zaken als kleding en materiaal Werkproces Bereidt zich voor op lessen les is veilig; les is afgestemd op de ruiters. 10 Zorgt dat materialen en hulpmiddelen beschikbaar zijn 11 Zorgt dat les is afgestemd op de ruiters 12 Leest de lesvoorbereiding. 13 Komt afspraken na 14 Houdt rekening met grenzen eigen bevoegdheid 15 Vraagt hulp, feedback en bevestiging

11 Werkproces Legt oefeningen uit Het resultaat van dit werkproces is: oefening wordt begrepen. Beoordelingscriteria Praktijk Voldaan Bewijzen (of het weglaten daarvan) waarop score is gebaseerd Toelichting 16 Doet oefeningen op correcte wijze voor of gebruikt een goed voorbeeld 17 Geeft aanwijzingen aan ruiters 18 Controleert of ruiters de opdrachten goed begrijpen 19 Kiest positie afgestemd op de oefening 20 Maakt zichzelf verstaanbaar 21 Zorgt dat de uitleg is afgestemd op de ruiters 22 Past uitleg aan de beginsituatie aan Werkproces Voert onderdelen van lessen uit Het resultaat van dit werkproces is: les is afgestemd op de ruiters. 23 Draagt bij aan het bereiken van het doel van de les 24 Past indien nodig oefening aan op sporters en omstandigheden 25 Legt uit en past relevante (spel)regels toe 26 Maakt zichzelf verstaanbaar 27 Zorgt dat sportactiviteit is afgestemd op de sporters 28 Gaat sportief en respectvol om met alle betrokkenen 29 Reflecteert op het eigen handelen Handtekening PVB-beoordelaar: Resultaat van de praktijkbeoordeling Toelichting (verplicht) Voldaan / Niet voldaan Akkoord toetsingscommissie:

12 Protocol PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten-portfoliobeoordeling Aspirant Instructeur Naam kandidaat: Datum / Plaats: PVB-beoordelaar: Voldaan aan de afnamecondities ja / nee* Het portfolio is compleet: ja / nee* *Bij nee gaat de PVB niet door. De PVB-beoordelaar motiveert dit bij de toelichting. Toelichting Werkproces begeleidt ruiters bij wedstrijden Heeft minimaal 3 van de onderstaande activiteiten uitgevoerd: Inschrijfgeld innen Startnummers uitdelen Proef voorlezen Helpen bij het in/uitladen van een paard Alle voorkomende vragen beantwoorden Overige werkzaamheden. Werkproces Assisteert bij het voorbereiden van een wedstrijd Heeft minimaal 3 van de onderstaande activiteiten uitgevoerd: Ringmeester Parkeerhulp Protocolrunner Helpen bij de prijsuitreiking Andere activiteiten Werkproces Voert uit en evalueert activiteiten Heeft minimaal 3 van de onderstaande activiteiten uitgevoerd: Ringmeester Parkeerhulp Protocolrunner Helpen bij de prijsuitreiking Andere activiteiten Handtekening PVB-beoordelaar: Resultaat van de praktijkbeoordeling Toelichting (verplicht) Voldaan / Niet voldaan Akkoord toetsingscommissie:

13 Protocol PVB 2.4 Omgang, verzorging en praktische paardenkennispraktijkbeoordeling Aspirant Instructeur Naam kandidaat: Datum / Plaats: PVB-beoordelaar: Voldaan aan de afnamecondities en voorbereiding kandidaat: ja / nee* *Bij nee gaat de PVB niet door. De PVB-beoordelaar motiveert dit bij de toelichting. Toelichting Werkproces Beschrijft het natuurlijke gedrag van Het paard. Kan de natuurlijke behoeften van een paard benoemen; Gaat respectvol en veilig om met een paard; Begeleiding sluit aan bij de behoefte van paarden. Beoordelingscriteria Praktijk Voldaan Bewijzen (of het weglaten daarvan) waarop score is gebaseerd Toelichting 1 Legt uit wat de natuurlijke behoeften van paarden nu zijn. 2 Leg uit hoe men rekening houdt met het vluchtgedrag van paarden 3 Let de lichaamstaal van het paard uit en geeft aan wat de invloed is van de lichaamstaal van de ruiter. 4 Beschrijft hoe een paard waarneemt. 5 Benoemt de paardensignalen. Werkproces Hanteert het paard op correcte wijze. omgang is veilig; omgang is afgestemd op het paard en de situatie. 6 Benadert het paard en doet het halster om. 7 Begeleidt het paard en heeft controle 8 Zet het paard op een veilige manier vast. 9 Bewaakt de veiligheid; volgt veiligheidsvoorschriften op. 10 Kiest een juiste positie tov het paard 11 Houdt het halstertouw goed vast Werkproces verzorgt het paard op correcte wijze Het paard wordt goed verzorgd. 12 Legt uit waarom het paard gepoetst moet worden. 13 Krabt de hoeven van het paard uit. 14 Legt uit waar de hoefverzorging door de paardensporter uit bestaat 15 Legt uit waar de hoefverzorging door de hoefsmid uit bestaat.

14 Werkproces Gebruikt het harnachement op correcte wijze Het harnachement is verzorgd en passend. Beoordelingscriteria Praktijk Voldaan Bewijzen (of het weglaten daarvan) waarop score is gebaseerd Toelichting 16 Zadelt op/ zadelt af. 17 Brengt het hoofdstel aan en neemt het af. Controleert daarbij de pasvorm en de ligging van het bit. 18 Benoemt de verschillende onderdelen van het zadel/tuig. 19 Beschrijft waarom een goed passend zadel belangrijk is. 20 Beschrijft de inwerking van verschillende bitten 21 Brengt beenbeschermers aan en neemt ze af. 22 Beschrijft welke beenbeschermers wanneer worden gebruikt. Werkproces Beschrijft exterieur- kenmerken, beenstanden en beengebreken van het paard. Toegepaste kennis van het paard. 23 Benoemt de exterieur onderdelen van het paard 24 Benoemt de kleur en aftekeningen van het paard 25 Benoemt onderdelen van de hoef en het hoefijzer 26 Beschrijft de eigenschappen en het functioneren van de hoef.. 27 Benoemt en wijst de plaats aan van de beengebreken. 28 Omschrijft de diverse afwijkende beenstanden en wijst ze aan. 29 Benoemt de gevolgen van been gebreken ten aanzien van het gebruik. Handtekening PVB-beoordelaar: Resultaat van de praktijkbeoordeling Toelichting (verplicht) Voldaan / Niet voldaan Akkoord toetsingscommissie:

15 Protocol PVB 2.5 Voeding en gezondheid portfoliobeoordeling Aspirant-Instructeur Naam kandidaat: Datum: PVB-beoordelaar: Voldaan aan de afnamecondities: ja / nee* Het portfolio is compleet: ja / nee* *Bij nee gaat de PVB niet door. De PVB-beoordelaar motiveert dit bij de toelichting. Toelichting Beoordelingscriteria Portolio Voldaan Bewijzen (of het weglaten daarvan) waarop score is gebaseerd Toelichting Percentage van de toets Handtekening PVB-beoordelaar: Akkoord toetsingscommissie Resultaat van de praktijkbeoordeling Voldaan / Niet voldaan

16 Protocol PVB 2.6 Rijden van een paard praktijkbeoordeling Aspirant-Instructeur Naam kandidaat: Datum / Plaats: PVB-beoordelaar: Voldaan aan de afnamecondities en voorbereiding kandidaat: ja / nee* *Bij nee gaat de PVB niet door. De PVB-beoordelaar motiveert dit bij de toelichting. Toelichting Werkproces Rijdt een paard in stap, draf en galop. een voldoende algemene rijvaardigheid. Beoordelingscriteria Praktijk Voldaan Bewijzen (of het weglaten daarvan) waarop score is gebaseerd Toelichting 1 Zit in balans in stap, draf en galop. 2 Heeft de stijgbeugels op een passende lengte 3 Onderhoudt een teugelcontact, passend bij de uitgevoerde arbeid. 4 Rijdt licht in het ritme en op het goede been. 5 Gebruikt hulpen voor het onder controle houden van het tempo van het paard 6 Gebruikt hulpen voor het rijden van grote voltes, van hand veranderen en rechte lijnen. 7 Gebruikt hulpen voor het rijden van overgangen. Werkproces Rijdt met één paard een voorgeschreven springproef. de springproef wordt veilig en verantwoord afgelegd. 8 Zit in de verlichte zit. 9 Zit mee in de bewegingen van het paard en vertoont souplesse, zowel tussen de hindernissen als op de sprong, zonder dat dit ten koste gaat van de inwerking. 10 Heeft controle over de draf en galop met beheerste drang naar voren waarbij het paard vloeiend en in balans gaat. 11 Rijdt het paard correct naar en van de sprong: hij rijdt recht naar de sporng toe, de afzet is recht, het paard springt over het midden van de hindernis en blijft na de landing recht. 12 Herstelt de galop vloeiend, wanner het paard na de hindernis in de verkeerde galop landt. 13 Rijdt vloeiende en correcte wendingen voor en na de sprong.

17 Handtekening PVB-beoordelaar: Resultaat van de praktijkbeoordeling Toelichting (verplicht) Voldaan / Niet voldaan Akkoord toetsingscommissie

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Aspirant-Instructeur 2

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Aspirant-Instructeur 2 Kwalificatiestructuur Sport 2012 Toetsdocumenten Aspirant-Instructeur 2 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Aspirant - Instructeur 2 Deelkwalificaties PVB 2.1 Geven van lessen PVB

Nadere informatie

Toetsdocumenten Trainer Wedstrijdzwemmen 2. PVB 2.1 Geven van trainingen

Toetsdocumenten Trainer Wedstrijdzwemmen 2. PVB 2.1 Geven van trainingen PVB 2.1 Geven van trainingen Inleiding Om het door de KNZB en NOC*NSF erkende diploma te behalen, moet je drie kerntaken op niveau 2 beheersen. Door met succes een proeve van bekwaamheid (PVB) af te leggen,

Nadere informatie

PVB 2.1 Geven van lessen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2

PVB 2.1 Geven van lessen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2 PVB 2.1 Geven van lessen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Leider Sportieve ecreatie 2 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve ecreatie 2 te behalen, moet

Nadere informatie

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2 PVB 2.1 Geven van lessen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Leider Sportieve ecreatie niveau 2 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve ecreatie niveau 2 te

Nadere informatie

PVB 2.1: Geven van trainingen; (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2

PVB 2.1: Geven van trainingen; (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2 PVB 2.1 Geven van trainingen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2 enmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Squash Trainer 2 Deelkwalificaties PVB 2.1: Geven van trainingen;

Nadere informatie

PVB 2.2: Begeleiden bij wedstrijden; PVB 2.3: Assisteren bij activiteiten. Kwalificatiestructuur KSS 2012

PVB 2.2: Begeleiden bij wedstrijden; PVB 2.3: Assisteren bij activiteiten. Kwalificatiestructuur KSS 2012 PVB 2.1 Geven van trainingen (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2 enmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Squash Trainer 2 Deelkwalificaties PVB 2.1: Geven van trainingen;

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Aspirant - Instructeur ORUN 2

Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Aspirant - Instructeur ORUN 2 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Aspirant - Instructeur ORUN 2 2019 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Aspirant - Instructeur ORUN 2 Deelkwalificaties PVB 2.1 Geven

Nadere informatie

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3 Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3 PvB 2.1 Geven van trainingen Begeleidingsplan PvB 2.2 Begeleiden bij wedstrijden PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten Naam Basistrainer

Nadere informatie

PVB 2.1 Geven van trainingen (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 2

PVB 2.1 Geven van trainingen (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 2 PVB 2. Geven van trainingen (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 2 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie

Inleiding. 1. Doelstelling

Inleiding. 1. Doelstelling PVB 2.1 Geven van lessen Inleiding Om het door de NWWB en NOC*NSF erkende diploma Waterski- en Wakeboardinstructeur 2 te behalen moet de kandidaat drie kerntaken op niveau 2 beheersen. Door met succes

Nadere informatie

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2 PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 2 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie 2 te behalen, moet je twee

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 KWALIFICATIEPROFIEL Inhoudsopgave 1. Algemene informatie over kwalificatie A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie D. In- en doorstroom 2 Overzicht van kerntaken en werkprocessen

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Kwalificatieprofiel Leider Sportieve Recreatie 2

Kwalificatiestructuur Sport Kwalificatieprofiel Leider Sportieve Recreatie 2 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Kwalificatieprofiel Leider Sportieve Recreatie 2 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 Overzicht Leider Sportieve Recreatie 2 3 1. Algemene informatie over de kwalificatie 4

Nadere informatie

Algemene informatie over kwalificatie

Algemene informatie over kwalificatie Algemene informatie over kwalificatie In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven. unctiebenaming Begeleider, Assistent B. Typering kwalificatie Werkomgeving De Leider Sportieve Recreatie niveau

Nadere informatie

Kwalificatie profiel Wielertrainer 2. Annelies Martijn Wieleracademie

Kwalificatie profiel Wielertrainer 2. Annelies Martijn Wieleracademie 2017-2020 Kwalificatie profiel Wielertrainer 2 Annelies Martijn Wieleracademie 2017-2020 Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B.

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Beachbeachvolleybaltrainer 2

Kwalificatieprofiel Beachbeachvolleybaltrainer 2 Overzicht Kenmerken kwalificatieprofiel Naam van de kwalificatie Beachvolleybaltrainer 2 Kwalificatiestructuur KSS 2017 Kwalificatielijn Trainer-coach Kwalificatieniveau 2 Verplichte deelkwalificaties

Nadere informatie

1. Algemene informatie over kwalificatie

1. Algemene informatie over kwalificatie 1. Algemene informatie over kwalificatie In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven. A. unctiebenaming Begeleider, Assistent B. ypering kwalificatie Werkomgeving De Leider Sportieve ecreatie 2

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport 2012. Toetsdocumenten Roei-instructeur

Kwalificatiestructuur Sport 2012. Toetsdocumenten Roei-instructeur Kwalificatiestructuur Sport 2012 Toetsdocumenten Roei-instructeur Inhoudsopgave Overzicht 5 Toetsplan van de kwalificatie Roei-instructeur- 2 6 Algemene informatie voor de sportbond 6 1. Diploma en deelkwalificaties

Nadere informatie

VT2 PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten

VT2 PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten VT2 PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van volleybaltrainer 2 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NSF erkende diploma volleybaltrainer 2 te behalen, moet je drie kerntaken op niveau

Nadere informatie

PvB 3.1 Geven van trainingen

PvB 3.1 Geven van trainingen PvB 3.1 Geven van trainingen PVB 3.1 Geven van trainingen Deelkwalificatie van trainer goalball 3 Inleiding Om het door Gehandicaptensport Nederland en NOC*NSF erkende diploma trainer goalball 3 te behalen,

Nadere informatie

BVT2 PVB 2.1 Geven van trainingen

BVT2 PVB 2.1 Geven van trainingen Deelkwalificatie van beachvolleybaltrainer 2 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NSF erkende diploma beachvolleybaltrainer 2 te behalen, moet je de kerntaak Geven van Trainingen op niveau 2 beheersen.

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel CMV trainer 2

Kwalificatieprofiel CMV trainer 2 Kwalificatieprofiel CMV trainer 2 Overzicht Kenmerken kwalificatieprofiel Naam van de kwalificatie CMV trainer 2 Kwalificatiestructuur KSS 2017 Kwalificatielijn Trainer-coach Kwalificatieniveau 2 Verplichte

Nadere informatie

Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel

Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie D. In- en doorstroom 2 Overzicht van kerntaken

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid

Proeve van Bekwaamheid Proeve van Bekwaamheid Titel Kwalificatieprofiel Allround Wandelsport Instructeur 2 (AWI-2) Titel Kerntaak Assisteren bij Activiteiten (KSS 2.3) INHOUDSOPGAVE 1. Opdracht 2 2. Doelstellingen 2 3. Onderdelen

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) PORTFOLIO OPDRACHT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2.1 Portfolioopdracht 2.1; Zelfanalyse Naam Adres Vereniging Praktijkbegeleider Docent

Nadere informatie

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 2

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 2 PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 2 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie

PVB 2.1 Geven van trainingen

PVB 2.1 Geven van trainingen PVB 2.1 Geven van trainingen Deelkwalificatie van volleybaltrainer 2 PVB 2.1 Geven van Trainingen Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NSF erkende diploma volleybaltrainer 2 te behalen, moet je drie

Nadere informatie

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2 PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 2 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NSF erkende diploma Leider Sportieve Recreatie niveau 2 te behalen,

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 Toetsplan IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 Toetsplan IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 Toetsplan Pagina 1 Colofon Toetsplan ijshockeytrainer/coach 2 Pagina 2 De toetsdocumenten IJshockeytrainer/coach 2, KSS niveau 2 zijn gebaseerd op de modellen die zijn vastgesteld door de algemene vergadering

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Kwalificatieprofiel Golfinstructeur niveau 2

Kwalificatiestructuur Sport Kwalificatieprofiel Golfinstructeur niveau 2 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Kwalificatieprofiel Golfinstructeur niveau 2 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 Overzicht golfinstructeur niveau 2 3 1. Algemene informatie over de kwalificatie 4 A. Functiebenaming

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel HT2 - Elftal

Kwalificatieprofiel HT2 - Elftal Versie 10-11-2017 Kwalificatieprofiel HT2 - Elftal KNHB Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 Overzicht trainer/coach HT2 (Elftal) 3 1. Algemene informatie over de kwalificatie 4 A. Functiebenaming 4 B. Typering

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) BIJLAGEN PRAKTIJKOPDRACHTEN. Academie voor Sportkader (2013)

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) BIJLAGEN PRAKTIJKOPDRACHTEN. Academie voor Sportkader (2013) Academie voor Sportkader (2013) KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) BIJLAGEN PRAKTIJKOPDRACHTEN Voorbeeldopdrachten IJshockeytrainer/coach 2 (april 2014) 1 Bijlagen

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid

Proeve van Bekwaamheid Proeve van Bekwaamheid Titel Kwalificatieprofiel Allround Wandelsport Instructeur 2 (AWI-2) Titel Kerntaak Geven van trainingen (KSS 2.1) INHOUDSOPGAVE 1. Opdracht 2 2. Doelstellingen 2 3. Onderdelen PVB

Nadere informatie

Wielertrainer 2 Geven van trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Vastgesteld door de toetsingscommissie op 18 maart 2008

Wielertrainer 2 Geven van trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Vastgesteld door de toetsingscommissie op 18 maart 2008 Wielertrainer 2 Geven van trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Vastgesteld door de toetsingscommissie op 18 maart 2008 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het geven van een (deel van een) training

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid

Proeve van Bekwaamheid Proeve van Bekwaamheid Titel Kwalificatieprofiel Wandeltrainer 2 (assistent wandeltrainer) Titel Kerntaak Assisteren bij Activiteiten (KSS 2.3) INHOUDSOPGAVE 1. Opdracht 2 2. Doelstellingen 2 3. Onderdelen

Nadere informatie

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling)

PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Squash Trainer 2 Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Squash Trainer 2 Deelkwalificaties PVB 2.1: Geven van trainingen;

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Leider Sportieve Recreatie 2

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Leider Sportieve Recreatie 2 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Leider Sportieve Recreatie 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Overzicht 4 Toetsplan van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie 2 5 Algemene informatie

Nadere informatie

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3 Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Kleiduiven PvB 2.1, 2.2 en 2.3 PvB 2.1 Geven van trainingen Begeleidingsplan PvB 2.2 Begeleiden bij wedstrijden PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten Naam Basistrainer

Nadere informatie

Talentcoach Kwalificatieprofiel

Talentcoach Kwalificatieprofiel 10 alentcoach walificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 11 A. unctiebenaming 11 B. ypering kwalificatie 11 C. enmerken kwalificatie 11 D. In- en doorstroom 11 2 Overzicht

Nadere informatie

CMV volleybaltrainer 2

CMV volleybaltrainer 2 MV volleybaltrainer 2 1. Algemene informatie over kwalificatie In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven. A. unctiebenaming Begeleider, Assistent B. ypering kwalificatie Werkomgeving yperende

Nadere informatie

5. Afnamecondities De activiteit waarbij u assisteert is gericht op het werven en behouden van leden en is geen training.

5. Afnamecondities De activiteit waarbij u assisteert is gericht op het werven en behouden van leden en is geen training. Handbaltrainer 2 Assisteren bij het organiseren van een activiteit Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.3 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 2.2 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Kwalificatieprofiel Talentcoach niveau 2

Kwalificatiestructuur Sport Kwalificatieprofiel Talentcoach niveau 2 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Kwalificatieprofiel Talentcoach niveau 2 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 Overzicht talentcoach niveau 2 3 1. Algemene informatie over de kwalificatie 4 A. Functiebenaming

Nadere informatie

PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3

PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie 3 te behalen, moet je drie kerntaken

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Squash Trainer 2

Kwalificatieprofiel Squash Trainer 2 walificatieprofiel Squash rainer 2 In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven A. unctiebenaming Begeleider, Assistent B. ypering kwalificatie Werkomgeving yperende beroepshouding Rol en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

3.2 Praktijkbeoordeling De praktijkbeoordeling bestaat uit een planningsinterview, praktijk geven van training en een reflectieinterview.

3.2 Praktijkbeoordeling De praktijkbeoordeling bestaat uit een planningsinterview, praktijk geven van training en een reflectieinterview. Wielrentrainer 3 Geven van training Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 3.1 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio waaruit blijkt dat u in staat bent tot het maken van een jaarplan

Nadere informatie

Sportleider 2 Badminton Assisteren bij het organiseren van een activiteit Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.3

Sportleider 2 Badminton Assisteren bij het organiseren van een activiteit Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.3 Sportleider 2 Badminton Assisteren bij het organiseren van een activiteit Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.3 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een ingevulde vragenlijst waaruit blijkt

Nadere informatie

Assisteren bij activiteiten

Assisteren bij activiteiten PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Inleiding Om het door de NWWB en NOC*NSF erkende diploma Waterski- en Wakeboardinstructeur 2 te behalen moet de kandidaat drie kerntaken op niveau 2 beheersen. Door

Nadere informatie

Exameneisen Lesgeven en Rijtechniek, versie 12 augustus

Exameneisen Lesgeven en Rijtechniek, versie 12 augustus Instructeursniveau Aspirantniveau De volgende exameneisen (lesgeven en rijtechniek) zijn van toepassing: Niveau/richting Keuze (kies één van de opties) Aspirant-instructeur - Discipline rijden Rijtechniek

Nadere informatie

PvB 3.3. Organiseren van activiteiten

PvB 3.3. Organiseren van activiteiten PvB 3.3. Organiseren van activiteiten PVB 3.3 Organiseren van activiteiten Deelkwalificatie van trainer boccia 3 Inleiding Om het door Gehandicaptensport Nederland en NOC*NSF erkende diploma trainer boccia

Nadere informatie

Handbaltrainer 2 Begeleiden bij wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.2 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 2.

Handbaltrainer 2 Begeleiden bij wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.2 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 2. Handbaltrainer 2 Begeleiden bij wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.2 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 2.3 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio

Nadere informatie

Trainer (Muay Thai) Kickboxing 3. Federatie Oosterse Gevechtskunsten. Proeven Van Bekwaamheid (PVB) Versie 1, 2012

Trainer (Muay Thai) Kickboxing 3. Federatie Oosterse Gevechtskunsten. Proeven Van Bekwaamheid (PVB) Versie 1, 2012 Federatie Oosterse Gevechtskunsten Trainer (Muay Thai) Kickboxing 3 Proeven Van Bekwaamheid (PVB) Versie 1, 2012 Deze PVB- beschrijving is vastgesteld door de Toetsingscommissie op 31 augustus 2012. PVB

Nadere informatie

Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur level 2

Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur level 2 Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur level 2 Dit Toetsplan en de bijbehorende PVB-beschrijvingen zijn vastgesteld door de Toetsingscommissie op 16 juni 2008 Deelkwalificaties Geven van lessen

Nadere informatie

PVB 4.1 Geven van trainingen Pistool Deelkwalificatie van trainer-coach 4 Pistool

PVB 4.1 Geven van trainingen Pistool Deelkwalificatie van trainer-coach 4 Pistool PVB 4.1 Geven van trainingen Pistool Deelkwalificatie van trainer-coach 4 Pistool Inleiding Om het door de KNSA en NOC*NSF erkende diploma trainer-coach 4 Pistool te behalen, moet je vijf kerntaken op

Nadere informatie

Basketball Trainer/ Coach 2 Assisteren bij activiteiten

Basketball Trainer/ Coach 2 Assisteren bij activiteiten Proeve van bekwaamheid (PvB) KSS 2.3 Deze PvB (portfolio) wordt afgenomen in combinatie met PvB KSS 2.1 en KSS 2.2. 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio waaruit blijkt dat

Nadere informatie

PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3

PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie

Toetsplan. KNHB Hockeytrainer niveau 2 Elftal

Toetsplan. KNHB Hockeytrainer niveau 2 Elftal KNHB Academie, 01-06-2015 Toetsplan voor de kwalificatie KNHB Hockeytrainer niveau 2 Elftal (HT2 - Elftal) Inhoudsopgave TOETSPLAN KWALIFICATIE HOCKEYTRAINER NIVEAU 2 (ELFTAL) 4 ALGEMENE INFORMATIE VOOR

Nadere informatie

Sportleider 2 Badminton Begeleiden bij wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.2

Sportleider 2 Badminton Begeleiden bij wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.2 Sportleider 2 Badminton Begeleiden bij wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.2 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio waaruit blijkt dat u in staat bent tot het begeleiden

Nadere informatie

PvB 3.2 Coachen bij wedstrijden

PvB 3.2 Coachen bij wedstrijden PvB 3.2 Coachen bij wedstrijden PVB 3.2 Coachen bij wedstrijden Deelkwalificatie van trainer goalball 3 Inleiding Om het door Gehandicaptensport Nederland en NOC*NSF erkende diploma trainer goalball 3

Nadere informatie

PVB 3.3 Organiseren van activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3

PVB 3.3 Organiseren van activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 PVB 3.3 Organiseren van activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie 3 te behalen, moet je drie

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten. Basistrainer Geweer en Pistool (Trainer-coach 2) (versie )

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten. Basistrainer Geweer en Pistool (Trainer-coach 2) (versie ) Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Basistrainer Geweer en Pistool (Trainer-coach 2) (versie 06-02-2018) Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Overzicht 4 Toetsplan van de kwalificatie trainer-coach

Nadere informatie

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Geweer en Pistool PvB 2.1, 2.2 en 2.3

Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Geweer en Pistool PvB 2.1, 2.2 en 2.3 Begeleidingsplan opleiding Basistrainer Geweer en Pistool PvB 2.1, 2.2 en 2.3 PvB 2.1 Geven van Instructie Begeleidingsplan PvB 2.2 Begeleiden bij Proeve van Schietveiligheid PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten

Nadere informatie

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NSF erkende diploma Leider Sportieve Recreatie niveau 3 te behalen, moet je

Nadere informatie

Handbaltrainer 3 Organiseren van activiteiten Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 3.3 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 3.2 en 3.

Handbaltrainer 3 Organiseren van activiteiten Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 3.3 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 3.2 en 3. Handbaltrainer 3 Organiseren van activiteiten Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 3.3 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 3.2 en 3.4 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocument Roei-instructeur 2

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocument Roei-instructeur 2 Kwalificatiestructuur Sport 2012 Toetsdocument Roei-instructeur 2 Inhoudsopgave Roei-instructeur 2 Inhoudsopgave 2 Overzicht roei-instructeur 2 3 Toetsplan van de kwalificatie roei-instructeur 2 4 PvB

Nadere informatie

PvB 3.1 Geven van trainingen

PvB 3.1 Geven van trainingen PvB 3.1 Geven van trainingen Titel kwalificatieprofiel: Basis Baanatletiektrainer 3 Proeve van Bekwaamheid: Geven van trainingen (KSS 3.1) 29-10-2012-1 - 1 PvB 3.1 Geven van trainingen Om het door de Atletiekunie

Nadere informatie

CVT2 PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten

CVT2 PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten CVT2 PvB 2.3 Assisteren bij activiteiten Deelkwalificatie van CMV trainer 2 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NSF erkende diploma CMV trainer 2 te behalen, moet je de kerntaak Training geven op niveau

Nadere informatie

2017/2020. Toetsdocumenten Wielertrainer 2. Annelies Martijn Wieleracademie 2017/2020

2017/2020. Toetsdocumenten Wielertrainer 2. Annelies Martijn Wieleracademie 2017/2020 2017/2020 Toetsdocumenten Wielertrainer 2 Annelies Martijn Wieleracademie 2017/2020 Toetsdocumenten Wielertrainer 2 Inhoudsopgave Overzicht 2 Toetsplan van de kwalificatie wielertrainer 2 3 Algemene informatie

Nadere informatie

Sportleider 2 Badminton Geven van (delen van) trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1

Sportleider 2 Badminton Geven van (delen van) trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Sportleider 2 Badminton Geven van (delen van) trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio waaruit blijkt dat u in staat bent tot

Nadere informatie

PvB 3.3 Organiseren van activiteiten

PvB 3.3 Organiseren van activiteiten Deelkwalificatie van volleybaltrainer 3 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NS erkende diploma volleybaltrainer 3 te behalen, moet je vier kerntaken op niveau 3 beheersen. Door met succes een proeve

Nadere informatie

Toetsplan van de kwalificatie Schaatsbegeleider niveau 1

Toetsplan van de kwalificatie Schaatsbegeleider niveau 1 Toetsplan van de kwalificatie Schaatsbegeleider niveau 1 Toetsplan kwalificatie schaatsbegeleider niveau 1 Overzicht Naam van de kwalificatie Schaatsbegeleider niveau 1 Deelkwalificaties PVB 1.1 Assisteren

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Golfinstructeur niveau 2

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Golfinstructeur niveau 2 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Golfinstructeur niveau 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Overzicht 4 Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur niveau 2 5 Algemene informatie voor de

Nadere informatie

1.2.1 Begeleidt sporters bij toetsen/evenementen; Waarborgt de hygiëne; Maakt afspraken; Handelt formaliteiten af.

1.2.1 Begeleidt sporters bij toetsen/evenementen; Waarborgt de hygiëne; Maakt afspraken; Handelt formaliteiten af. Protocol PVB 1.2 Zorgen voor maatregelen Inleiding Om het door stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie 1 te behalen, moet je twee kerntaken op niveau 1 beheersen. Door met succes

Nadere informatie

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 PVB 3.3 Organiseren van activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie niveau 3 te behalen,

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel. KNHB Hockeytrainer niveau 2 (HT2)

Kwalificatieprofiel. KNHB Hockeytrainer niveau 2 (HT2) walificatieprofiel NHB Hockeytrainer niveau 2 (H2) Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 3 A unctiebenaming 3 B ypering kwalificatie 3 C enmerken kwalificatie 3 D In- en doorstroom 3 2

Nadere informatie

Beoordelingsformulier PVB 1.1 Assisteren bij lessen/activiteiten. Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 1

Beoordelingsformulier PVB 1.1 Assisteren bij lessen/activiteiten. Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 1 Beoordelingsformulier PVB 1.1 Assisteren bij lessen/activiteiten Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 1 Inleiding Om het door stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 Inhoudsopgave Overzicht 2 Toetsplan van de kwalificatie IJshockeytrainer/coach 1 (Teambegeleider) 3 PVB 1.1 Assisteren bij trainingen/activiteiten 7 PVB 1.2 Zorgen voor maatregelen 12 Pagina 1 TOETSDOCUMENTEN

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Kwalificatieprofielen Roei-instructeur 2 en 3

Kwalificatiestructuur Sport Kwalificatieprofielen Roei-instructeur 2 en 3 Kwalificatiestructuur Sport 2012 Kwalificatieprofielen Roei-instructeur 2 en 3 Colofon Het kwalificatieprofiel roei instructeur is gebaseerd op de gelijknamige profielen uit de Kwalificatiestructuur Sport

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 (Teambegeleider) TOETSDOCUMENTEN IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 (Teambegeleider) TOETSDOCUMENTEN IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 (Teambegeleider) TOETSDOCUMENTEN IJSHOCKEYTRAINER/COACH 1 Inhoudsopgave Overzicht 2 Toetsplan van de kwalificatie IJshockeytrainer/coach 1 (Teambegeleider)

Nadere informatie

PVB 5.4 Geven van workshops

PVB 5.4 Geven van workshops PVB 5.4 Geven van workshops Deelkwalificatie van opleider 5 Inleiding Om het door Nevobo en NOC*NSF erkende diploma opleider 5 te behalen, moet je drie kerntaken op niveau 5 beheersen. Door met succes

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid

Proeve van Bekwaamheid Proeve van Bekwaamheid Titel Kwalificatieprofiel Titel Kerntaak Wandelsportbegeleider niveau 1 (WB-1) Assisteren bij wandelsportactiviteiten (KSS 1.1) 1 Inhoudsopgave Proeve van Bekwaamheid... 1 Titel

Nadere informatie

(en onderhouden externe contacten)

(en onderhouden externe contacten) Basketball Trainer / Coach 4 Samenwerken begeleidingsteam (en onderhouden externe contacten) Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.5 Deze PvB wordt afgenomen in combinatie met de PvB 4.1 t/m 4.4 en 4.6 1.

Nadere informatie

3.1 Portfoliobeoordeling De portfoliobeoordeling heeft betrekking op het door u opgestelde en deels uitgevoerde en geëvalueerde meerjarenplan.

3.1 Portfoliobeoordeling De portfoliobeoordeling heeft betrekking op het door u opgestelde en deels uitgevoerde en geëvalueerde meerjarenplan. Basketball Trainer / Coach 4 Geven van trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.1 Deze PVB ( portfolio) wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 4.2 t/m 4.6. 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het

Nadere informatie

3.1 Portfoliobeoordeling De portfoliobeoordeling heeft betrekking op het door u opgestelde en deels uitgevoerde en geëvalueerde jaarplan.

3.1 Portfoliobeoordeling De portfoliobeoordeling heeft betrekking op het door u opgestelde en deels uitgevoerde en geëvalueerde jaarplan. Sportleider 3 Geven van trainingslessen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 3.1 Deze PVB wordt afgenomen in combinatie met PVB KSS 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio (jaarplan)

Nadere informatie

PvB s I-3 Protocol portfolio- en praktijkbeoordeling BEOORDELING

PvB s I-3 Protocol portfolio- en praktijkbeoordeling BEOORDELING PvB s I-3 Protocol portfolio- en praktijkbeoordeling BEOORDELING Naam kandidaat: Naam PVB-beoordelaar: Pasnmr kandidaat: Datum: Handtekening: Locatie: Weer: Temperatuur: Wind: bft Minimale leeftijd 17

Nadere informatie

KWALIFICATIEPROFIEL Allround Wandelsportinstructeur niveau 2 (AWI-2)

KWALIFICATIEPROFIEL Allround Wandelsportinstructeur niveau 2 (AWI-2) KWALIFICATIEPROFIEL Allround Wandelsportinstructeur niveau 2 (AWI-2) 1. ALGEMENE INFORMATIE Datum 15 maart 2010 Regie NOC*NSF Ontwikkeling In dit beroepscompetentieprofiel (BCP) zijn de veranderingen verwerkt

Nadere informatie

PVB 3.4 Aansturen van sportkader Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3

PVB 3.4 Aansturen van sportkader Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 PVB 3.4 Aansturen van sportkader Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 Inleiding Om het door Stichting NSA NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie 3 te behalen, moet je drie kerntaken

Nadere informatie

PvB 2.2 Begeleiden bij wedstrijden

PvB 2.2 Begeleiden bij wedstrijden PvB 2.2 Begeleiden bij wedstrijden Deelkwalificatie van volleybaltrainer 2 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NSF erkende diploma volleybaltrainer 2 te behalen, moet je drie kerntaken op niveau 2 beheersen.

Nadere informatie

PvB 3.3 Organiseren van activiteiten

PvB 3.3 Organiseren van activiteiten PvB 3.3 Organiseren van activiteiten Titel kwalificatieprofiel: Basis Baanatletiektrainer 3 Proeve van Bekwaamheid: Organiseren van activiteiten (KSS 3.3) 29-10-2012-1 - 1 PVB 3.3 Organiseren van activiteiten

Nadere informatie

Werkgroep beroepscompetentieprofielen KNWU Onderliggend

Werkgroep beroepscompetentieprofielen KNWU Onderliggend Kwalificatieprofiel wielertrainer 2 Algemene informatie datum: 7 januari 2008 versie: 3 Regie NOC*NSF Ontwikkeling Werkgroep beroepscompetentieprofielen KNWU Onderliggend Beroepscompetentieprofiel wielertrainer

Nadere informatie

PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3

PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie

Overzicht 2. Toetsplan van de kwalificatie marshall 2 3. Algemene informatie voor de NABV Diploma en deelkwalificaties 3

Overzicht 2. Toetsplan van de kwalificatie marshall 2 3. Algemene informatie voor de NABV Diploma en deelkwalificaties 3 Toetsplan marshall 2 Inhoudsopgave Overzicht 2 Toetsplan van de kwalificatie marshall 2 3 Algemene informatie voor de NABV 3 1. Diploma en deelkwalificaties 3 2. Kerntaken en werkprocessen 3 3. PVB 3 4.

Nadere informatie

KWALIFICATIEPROFIEL Wandeltrainer ALGEMENE INFORMATIE Datum maart 2019

KWALIFICATIEPROFIEL Wandeltrainer ALGEMENE INFORMATIE Datum maart 2019 KWALIFICATIEPROFIEL Wandeltrainer 2 1. ALGEMENE INFORMATIE Datum maart 2019 Regie NOC*NSF Ontwikkeling In dit beroepscompetentieprofiel (BCP) zijn de veranderingen verwerkt die sinds 2003 hebben plaatsgevonden.

Nadere informatie

PvB 3.2 Coachen bij wedstrijden

PvB 3.2 Coachen bij wedstrijden PvB 3.2 Coachen bij wedstrijden Titel kwalificatieprofiel: Basis Looptrainer 3 Proeve van Bekwaamheid: Coachen bij wedstrijden (KSS 3.2) 29-10-2012-1 - 1 PVB 3.2 Coachen bij wedstrijden Om het door de

Nadere informatie

PVB 3.1 Geven van trainingen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3

PVB 3.1 Geven van trainingen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 PVB 3.1 Geven van trainingen (praktijkbeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocument Roeicoach 2

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocument Roeicoach 2 Kwalificatiestructuur Sport 2012 Toetsdocument Roeicoach 2 1 Inhoudsopgave Roeicoach 2 Inhoudsopgave 2 Overzicht roeicoach 2 3 Toetsplan van de kwalificatie roeicoach 2 4 PvB 2.1 Geven van trainingen en

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid

Proeve van Bekwaamheid Proeve van Bekwaamheid Titel Kwalificatieprofiel Allround Wandelsport Instructeur 3 Titel Kerntaak Organiseren van Activiteiten (KSS 3.3) INHOUDSOPGAVE 1. Opdracht 2 2. Doelstellingen 2 3. Onderdelen PVB

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Jeugdcoach niveau 1

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Jeugdcoach niveau 1 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Jeugdcoach niveau 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Overzicht 3 Toetsplan van de kwalificatie jeugdcoach niveau 1 1 4 Algemene informatie voor de NGF 4 1.

Nadere informatie

4. Deelnamecondities De kennistoetsen Coachen, Enkelspel, Dubbelspel en Gemengd dubbelspel dienen met een voldoende beoordeeld te zijn.

4. Deelnamecondities De kennistoetsen Coachen, Enkelspel, Dubbelspel en Gemengd dubbelspel dienen met een voldoende beoordeeld te zijn. Sportleider 3 Coachen van wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 3.2 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het samenstellen van een portfolio waaruit blijkt dat u in staat bent wedstrijden te coachen

Nadere informatie

Sportleider 4 Geven van training Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.1

Sportleider 4 Geven van training Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.1 Sportleider 4 Geven van training Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.1 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het maken van een portfolio met daarin een uitgewerkt en deels uitgevoerd en geëvalueerd meerjarenplan

Nadere informatie

Basketball Trainer/ Coach 3 Organiseren van activiteiten

Basketball Trainer/ Coach 3 Organiseren van activiteiten Proeve van bekwaamheid (PvB) KSS 3.3 Deze PvB (portfolio) wordt afgenomen in combinatie met PvB KSS 3.1, KSS 3.2 en KSS 3.4. 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio waaruit

Nadere informatie