focusthema 1 1 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden Les 1 Van eeuwenband naar tijdsband 21e eeuw - In welke eeuw leven we nu?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "focusthema 1 1 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden Les 1 Van eeuwenband naar tijdsband 21e eeuw - In welke eeuw leven we nu?"

Transcriptie

1 5e leerjaar 1 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden Les 1 Van eeuwenband naar tijdsband Naam: Klas: voor OSVG en GO! De eeuwenband: nog even herhalen ER 1 Vul aan. 8e 7e 6e 5e 4e 3e 2e 1e 1e 2e 3e 4e 5e 6e 7e 8e 9e 10e 11e 12e 13e 14e 15e 16e 17e 18e 19e 20e 21e AM C. - In welke eeuw leven we nu? 21e eeuw - In welke eeuw is het jaar 304? 4e eeuw SK - Wat is het eerste jaar van de vijf de eeuw? Wat is het eerste en het laatste jaar van de dertiende eeuw? Hoe schrijf je 300 jaar voor Christus verkort? 300 v. C. AA R In welke eeuw valt dat jaar? 3e eeuw v. C. - Kleur op de eeuwenband alle eeuwen die in deze oefening zijn vermeld. De tijdsband, een opwarmertje de Prehistorie LE R 2 de Oudheid de Middeleeuwen de Nieuwe Tijden Onze Tijd Kleef hier de tijdsband van je klas SI E 3 C Zet de nummers van deze afbeeldingen bij de juiste periode onder de tijdsband e eeuw 12e eeuw rond v. C e eeuw 16e eeuw VE R

2 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden 2 Les 2 Het leven van Sterke Beer en Lenige Hinde de Prehistorie de Oudheid de Middeleeuwen de Nieuwe Tijden Onze Tijd Kleef hier de tijdsband van je klas. 1 Het verhaal van Sterke Beer Wat vertelt hij zoal? Vul de woordspin aan met korte, krachtige zinnen of woordgroepen. wonen samen met stam in grot naast bos aan een beekje 3800 voedsel zoeken = belangrijkste bezigheid 2 Het vuur, een belangrijke ontdekking Geef drie voordelen. vlees roosteren en planten koken Wanneer komen de jagers terug? mannen gaan op jacht lekker warm bij het vuur is gevaarlijk goed afspreken gevangen dier niets gaat verloren of jagertje spelen met namaakspeer vuur houdt wilde dieren op een afstand C

3 3 3 Wie doet wat? Kleef de prenten van het stickervel in de juiste kolom. mannen vrouwen kinderen 4 Zwervers worden landbouwers Vul het schema aan. Gebruik je eigen woorden of kies uit: verblijven lange tijd op een plaats - kweken planten en dieren als voedsel - dieren leven in het wild - schuilen in grotten of tenten. eerste mensen gaan op zoek naar voedsel schuilen in grotten of tenten zwerven van de ene plaats naar de andere dieren leven in het wild > eerste landbouwers bouwen eigen hutten met simpele materialen > > kweken planten en dieren als voedsel verblijven lange tijd op een plaats - dieren worden tam gemaakt > - dieren blijven bijeen door omheining - dieren helpen de mens Wat denk je? Zou je in deze tijd geleefd willen hebben? Ja. Neen. Ja, maar Leg straks uit waarom. Ken jij dingen die verwijzen naar deze periode? Vertel er meer over in de klas.

4 5e leerjaar 4 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden Les 3 Het leven van Cornelius en Aurelia de Prehistorie de Oudheid de Middeleeuwen de Nieuwe Tijden Onze Tijd Kleef hier de tijdsband van je klas. C ER 3800 Het rijk van de Grieken en van de Romeinen We situeren. Vul aan. AM 1 De Oudheid is vooral de tijd van twee volkeren. Eerst had je de en daarna Grieken. SK. De Grieken bleven rond de de Romeinen Middellandse Zee Het rijk van de Romeinen was veel groter, tot in onze streken. AA R Duid aan op de kaart met een letter: O - de belangrijkste stad van de Grieken, Athene (A) - de belangrijkste stad van de Romeinen, Rome (R) - de Middellandse Zee (MZ) - onze streek (O) MZ A Griekse en Latijnse woorden LE R 2 R Verbind met de juiste betekenis. toga tunica SI E discus villa forum R gymnasium platte schijf, wordt mee gegooid als sport marktplein, centrale plaats in de stad eenvoudig kleed gebouw voor sportbeoefening grote lap stof over de schouder gedragen als kledingstuk groot Romeins huis VE Extra! Oudgrieks en Latijn, de belangrijkste talen van de Oudheid, spreken mensen nu niet meer. Het zijn dode talen. En toch kun je die straks nog altijd leren op de middelbare school. Waarom is dat zo, denk je? - Je leert zo hun ideeën en teksten kennen. - Latijn is de voorloper van moderne talen. Wie Latijn kent, begrijpt die ook beter. Wij gebruiken nog veel woorden van Latijnse oorsprong. - Sommigen beweren dat je zo beter leert nadenken.

5 5 3 Rijk en arm Schrijf bij elk kind een belangrijke bezigheid uit zijn of haar dagelijkse leven. Cornelius (rijk) krijgt les van zijn privéleraar sporten in het gymnasium 4 De Grieken en hun goden Aurelia (arm) Lees de tekst en markeer. Kijk naar het voorbeeld. Geef daarna de afgebeelde goden hun juiste naam. De Grieken vereerden niet één god, maar verschillende goden tegelijk. Al die goden samen vormden één grote familie. De godenfamilie woonde op Olympos, de godenberg. De goden waren precies als mensen, met elk hun eigen karakter. Zo waren er goede en slechte goden. Sommige goden waren zelfs getrouwd en hadden kinderen. Zeus was de oppergod, de bliksemslingeraar en de koning van de goden. Hij had twee broers Poseidon, de god van de zee met zijn drietand, en Hades, de god van de onderwereld met zijn driekoppige hond. Hera, zijn vrouw, was de koningin van de goden. En verder was er nog Apollo, de god van de zon, dichters en musici, en Aphrodite, de godin van de liefde. 5 De Romeinen: de veroveraars! Markeer de sleutelwoorden. Kijk naar het voorbeeld. moet mama helpen spelen met vriendinnen Apollo Zeus Hades Aphrodite Poseidon bronzen helm met pluim van paardenhaar De Romeinen zijn vooral gekend als grote veroveraars. Het Romeinse leger was goed georganiseerd. In hun grote leger had je twee delen: de legioenen en de hulptroepen. Iedereen had er zijn eigen taak. Zo had het leger ook bakkers en dokters in dienst. De hulptroepen bestonden vooral uit ruiters en boogschutters. Het Romeinse leger kon zich snel verplaatsen dankzij de heerbanen die ze hadden aangelegd. Dat waren de eerste wegen die in steen werden gelegd. Ook de handelaars maakten dankbaar gebruik van die snelwegen. Het leger was lang niet altijd onderweg. Op belangrijke plaatsen sloegen zij hun kamp op. Dat groeide soms uit tot een heus fort of een stad! Wat denk je? Zou je in deze tijd geleefd willen hebben? Ja. Neen. Ja, maar Leg straks uit waarom. Ken jij dingen die verwijzen naar deze periode? Vertel er meer over in de klas. pilum (speer) maliënkolder ovaal schild kort zwaard leren sandalen met schoenspijkers

6 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden 6 Les 4 Het leven van Arnaud en Margaretha de Prehistorie Kleef hier de tijdsband van je klas Kind van de burcht of van de hoeve, een groot verschil Wat hoort bij wat? Kleur het bolletje aan de juiste kant. Margaretha in het kasteel 2 Rijk en arm Juist of fout? Kruis aan. de Oudheid de Middeleeuwen de Nieuwe Tijden Onze Tijd ik moet elke dag hard werken op het land. mijn vrienden en ik spelen op het kasteel. ik gun de mensen beneden mijn stand geen blik. We hebben vaak honger. mijn broertje van zes wordt opgeleid tot page. 1 iedereen had een gemakkelijk, comfortabel leventje in de Middeleeuwen. 2 in het kasteel konden de kinderen vrij rondlopen. 3 meisjes werden rond hun veertiende uitgehuwelijkt. Daar keken ze echt naar uit. C in de Middeleeuwen stierven er vaak kinderen door de honger of door één of andere besmettelijke ziekte. Arnaud op de hoeve juist fout 5 de boeren mochten steeds de volledige oogst houden om te kunnen verkopen. 6 in het kasteel was het altijd lekker warm. 7 de kasteelheer had respect voor de mensen die voor hem werkten. 8 je werd eerst page, dan schildknaap en dan pas ridder.

7 7 3 Later in de Middeleeuwen: het leven in de stad Lees de tekst en markeer de sleutelwoorden. Bekijk de tekening. Beantwoord daarna de vragen. hoi, ik ben Conrad. Mijn vriend Arnaud ken je vast al. Hij woont samen met zijn familie op het platteland. Wij woonden er vroeger ook, maar mijn papa vond het veiliger om in de stad te gaan wonen. Hij is nu smid en maakt spijkers, messen, bijlen allerlei ijzeren voorwerpen. Hij mag wel geen wapens maken. Dat is verboden. Het is hier wel niet echt netjes. De straten zijn echte modderpoelen. Iedereen gooit zijn afval gewoon op straat. Een stinkend boeltje! Eigenlijk hebben we best veel geluk dat papa werk vond. Er zijn hier immers ook veel werklozen, zieken en bejaarden. Zij kunnen enkel overleven door te bedelen op straat. 1 Wat doen de mensen met hun afval? Ze gooien dat gewoon op straat. 2 Hoe zien de straten eruit? Het zijn echte modderspelen. 3 Waarvan zijn de huizen gemaakt? De huizen zijn gemaakt van hout, stro en leem. 4 Zou jij er graag wonen? Waarom wel/niet?

8 8 4 De standenmaatschappij Lees en markeer de sleutelwoorden. De samenleving in de Middeleeuwen was er eigenlijk een met grote ongelijkheid. We noemen het een standenmaatschappij. Er waren drie belangrijke standen of groepen: de geestelijken, de adel en de boeren/ stedelingen. Eigenlijk bestond er nog een andere stand, namelijk die van de horigen en de lijfeigenen. Die hadden letterlijk enkel hun eigen lijf in bezit. Zij hadden niets te zeggen en hoorden gewoonweg bij een stuk land. Ze konden ook weggegeven of verkocht worden. Bij welke groep hoorden ze? Vul aan: hertog, boer, priester, koning, monnik, graaf, smid. de eerste stand > de geestelijken de tweede stand > de adel de derde stand > de gewone burgers 5 Kruiswoordraadsel priester, monnik hertog, koning boer, smid Zoek de antwoorden in je bronnenboek of in je werkkatern. 1 Boeren krijgen een stuk land en een plek om te wonen. In ruil staan ze een deel af van hun.. 2 in het of de burcht lopen niet enkel de heer en zijn familie rond, maar ook bedienden, keukenpersoneel en stalknechten. 3 als er gevaar dreigde, bood de heer aan de boeren. 7 Ze mochten in zijn burcht schuilen. 4 er bestonden drie belangrijke standen: de, de geestelijken en de boeren/stedelingen. 1 2 o K o a G s s t t e e l 5 als kleine jongen werd je als opgeleid tot schildknaap en later tot ridder. 6 en lijfeigenen bezaten niets, enkel hun eigen 'lijf'. Het waren slaven die bij een stuk grond hoorden. 7 later in de Middeleeuwen 3 b e 5 s P c 4 a h a G e d e r e m l i n g ontstonden de eerste. 6 h o r i G e n Wat denk je? Zou je in deze tijd geleefd willen hebben? Ja. Neen. Ja, maar Leg straks uit waarom. Ken jij dingen die verwijzen naar deze periode? Vertel er meer over in de klas.

9 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden 9 Les 5 Het leven van Willem en Grietje de Prehistorie Kleef hier de tijdsband van je klas De grote ontdekkingen Lees de tekst en markeer de sleutelwoorden. Beantwoord daarna de vragen. Willem vertoeft veel in de Antwerpse haven. Daar leggen de grote schepen aan en vertrekken ze. Met de uitvinding van het kompas is het veiliger varen op zee. Een karveel, een nieuw soort zeilschip met drie of vier masten, vaart sneller en kan een grotere lading vervoeren. Met het karveel kunnen de ontdekkingsreizigers op zoek gaan naar nieuwe landen. Daar vinden ze allerlei nieuwe vruchten, groenten, kruiden, stoffen Zo komen al die producten uit de Nieuwe Wereld bij ons terecht. Willem doet niets liever dan die nieuwe producten te bekijken, te voelen, te proeven, te ruiken Helaas kan zijn papa die dingen niet betalen. Daarom loopt hij stiekem in de haven rond. Wanneer de rijke koopmannen komen om hun koopwaar te bekijken, zien Willem en Grietje hun mooie kleren en hun fonkelende goudstukken! Heel spannend allemaal! - Welke grote verandering is er in vergelijking met de Middeleeuwen? - Geef twee voordelen van het karveel. - Welke werelddelen noemen ze in deze periode de Nieuwe Wereld? Kruis aan. Met het kompas en karvelen ontdekken ontdekkingsreizigers nieuwe landen en producten. vaart sneller grotere lading de Oudheid de Middeleeuwen de Nieuwe Tijden Onze Tijd Noord- en Zuid-Amerika Azië Afrika C uit welke streek brachten de ontdekkingsreizigers deze producten mee? Zoek in je bronnenboek. peper laken cacao de Nieuwe Wereld het Oosten engeland

10 10 2 Nieuwe ontdekkingen, nieuwe woorden Leg uit met je eigen woorden. Kijk in de tekst van oefening 1 of gebruik je woordenboek. specerij: ontdekkingsreiziger: karveel: kompas: 3 Naar school Van tekst naar schema. Vul aan. Willem helpt met zijn papa in de. 1x per week naar de daar leert hij: > heel veel kinderen samen in een klas geen zit- of schrijfplaats > oplossing van Willem: (door zijn oom gemaakt) Willem zou graag > kruid, gedroogd deel van een plant dat een smaak geeft een avonturier die landen of streken verkent waar voorheen nooit iemand was geweest. een snel zeilschip met drie tot vier masten toestel waarin een naald het noorden aanwijst lezen schrijven rekenen maar: ouders > weverij zondagschool nog langer leren knielessenaar hebben daarvoor geen geld DUS: Willem zal later een worden (net als zijn vader) wever Wat denk je? Zou je in deze tijd geleefd willen hebben? Ja. Neen. Ja, maar Leg straks uit waarom. Ken jij dingen die verwijzen naar deze periode? Vertel er meer over in de klas.

11 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden 11 Les 6 Het leven van Celina en Clement de Prehistorie de Oudheid de Middeleeuwen de Nieuwe Tijden Onze Tijd Kleef hier de tijdsband van je klas Het leven van Celina Vul de woordvelden aan. Gebruik de woorden uit je bronnenboek. Je mag ook pijlen bij zetten. kleine huisjes, beluik veel mensen in een huis 2 Arbeiders en patroons Celina woont Celina werkt Celina droomt Verklaar met je eigen woorden. Gebruik je bronnenboek of woordenboek. maar zes toiletten vuil water loopt door goot spinnerij, lange dagen, voor weinig loon, gevaarlijk, strenge patroon van een beter leven, van spelen, van naar school gaan, een mooi huis baas van de fabriek patroon: een straat met enkel kleine arbeidershuisjes beluik: fabriek waar draden worden gesponnen spinnerij: kinderen moeten werken C kinderarbeid:

12 12 3 Prijzenslag Vergelijk beide rekeningen. Reken uit wat er overblijft. Gebruik je zakrekenmachine. INKOMSTEN MAANDELIJKSE UITGAVEN OVERSCHOT inkomsten - uitgaven =? Loon vader: 6,60 frank per week loon moeder: 3,30 frank per week loon één kind: 1,70 frank per week TOTAAL: 46,4 frank (per maand = 4 weken) Woning (huur): 6,80 frank per maand Kleding: 2 frank per maand voedsel per week: - 4 broden: 2,2 frank - aardappelen (35 kg): 1,55 frank - boter of vet: 1,65 frank - karnemelk: 0,35 frank - koffie: 0,50 frank - zout, peper, azijn: 0,30 frank - spek (zondag): 0,50 frank - meel: 0,30 frank Voedsel per maand: 7,35 x 4 = 29,40 verwarming/verlichting/was: 8,6 frank per maand TOTAAL: 46,8 frank (per maand) - = frank over te kort 1 euro = 40 frank Wat stel je vast? Noteer naast elke uitspraak het passende jaartal. het gezin kan iets sparen. Zonder het inkomen van de kinderen komt het gezin niet rond. er is geld over voor ontspanning. voedsel vraagt het grootste deel van het gezinsbudget. het voedsel is heel eentonig. er is geen budget voor transport. loon vader: 1850 euro per maand loon moeder: 1420 euro per maand TOTAAL: 3270 euro (per maand) Woning (lening): 790 euro per maand Kleding: 270 euro per maand voedsel per week: gemiddeld 160 euro Voedsel per maand: 160 x 4 = 640 euro ontspanning: - restaurant: 65 euro - cinema: 30 euro - zakgeld: 40 euro - reizen: 3000 euro per jaar of 250 euro per maand - sportclub/hobby: 100 euro energie per maand: 185 euro 2 auto s per maand benzine: 350 euro andere (verzekeringen, internet, school ) 300 euro per maand TOTAAL: 3020 euro (per maand) 46,4 46, , = euro over te kort Wat denk je? Zou je in deze tijd geleefd willen hebben? Ja. Neen. Ja, maar Leg straks uit waarom. Ken jij dingen die verwijzen naar deze periode? Vertel er meer over in de klas.

13 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden 13 Les 7 en 8 Het leven van Lotte en Sander de Prehistorie de Oudheid de Middeleeuwen de Nieuwe Tijden Onze Tijd Kleef hier de tijdsband van je klas Dagschema van Lotte Vul aan. maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag SCHOOL SCHOOL SCHOOL SCHOOL SCHOOL SCHOOL SCHOOL SCHOOL SCHOOL Vergelijk het weekschema van Lotte met een dag uit het leven van Celina in de vorige periode. Schrijf een duidelijk verschilpunt op. 2 De communicatiemaatschappij Stel: de toren van Pisa stort plots in. Waar kun je daarover snel informatie vinden? televisiejournaal radiojournaal 3 Woorden uit onze tijd Markeer de juiste verklaring. C zwemmen djembéles zwemwedstrijden internet teletext scoutsdag Overdag moet Lotte naar school, maar ze heeft nog ruim de tijd voor al haar hobby's. chatten = online een gesprek voeren / een verzenden / de computer aanzetten gadgets = kleine garages / de nieuwste snufjes / minicomputers technologisch = wat de mens weet om te zetten in iets praktisch / wat te maken heeft met wiskunde / wat door de mens wordt uitgevonden gsm = een computerprogramma / een satellietsysteem / een mobiele telefoon

14 14 4 Ken je eigen tijd! Los dit kruiswoordraadsel op. Gebruik je bronnenboek en woordenboek. 1 Als je op het internet zit, ben je o. 2 enkele belangrijke wereldtalen vandaag zijn Spaans, Frans en E. 3 het A is een belangrijk monument in Brussel. Het is gemaakt voor de wereldtentoonstelling Expo 58. Het bestaat uit negen aluminium bollen. 4 met de kun je in de meeste Europese landen betalen. Die munteenheid is in 2002 ingevoerd. 5 in de wereld zijn er heel wat arme landen. Ons landje België hoort echter bij de groep van de landen ter wereld. 6 ondanks alle nieuwe uitvindingen en technieken heeft onze wereld sterk te kampen met v. De mens tast het milieu ernstig aan. Zowel de bodem, de lucht als het water hebben het hard te verduren. 7 door het enorme aantal auto s op de weg ontstaan er elke ochtend en avond in de spitsuren lange. 8 in de wereld waarin wij leven is c heel belangrijk. De telefoon, de computer, de gsm allemaal manieren om met elkaar in contact te komen. 9 het is een computernetwerk. Het is een enorm web waarop miljoenen mensen dagelijks surfen o n l i n e v e r v u i l i n g 2 3 Wat denk je? Zou je in deze tijd willen leven? Ja. Neen. Ja, maar Leg straks uit waarom. Ken jij dingen die typisch zijn voor deze periode? Vertel er meer over in de klas e n G e l s a t o m i u m f i l e s e u r o c o m m u n i c a t i e r ij K s t e

15 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden Herhaling 15 1 De eeuwenband Vul aan valt in de eeuw is het begin van de eeuw is het einde van de eeuw. De zevende eeuw begint in het jaar en loopt tot en met het jaar. 2 Noteer de namen van de perioden van je tijdsband in de juiste volgorde achter elkaar. 3 Schrijf de naam van de passende periode onder elk hokje. Gebruik je bronnenboek. Hoi, ik ben Marcus Catalinus. Straks ga ik sporten. Maar nu moet ik eerst nog een Grieks vers overschrijven op mijn wastafeltje. 19e 14e 17e Ik ben Valerie. Ik ben 12 jaar en werk samen met mijn ma in de wasserij. Het is er vuil en gevaarlijk. Ik ben doodmoe de Prehistorie, de Oudheid, de Middeleeuwen, de Nieuwe Tijden, Onze Tijd Oudheid Middeleeuwen Onze Tijd Prehistorie Morgen zijn er spelen op het kasteel. Dan komen er ridders van overal naar hier. Spannend! Nieuwe Tijden Nieuwe Tijden Onze Tijd Middeleeuwen 4 Wat is je favoriete periode in dit thema?

16 Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden Studiewijzer 16 Lees, markeer en kruis aan. 1 ik ken en begrijp deze woorden en namen. villa, slaaf, tunica, toga, forum, huurkazerne, Grieken, Romeinen, heerbaan, kasteelheer, burcht, hongersnood, page, schildknaap, standenmaatschappij, Nieuwe Wereld, zondagsschool, kompas, karveel, specerij, ontdekkingsreiziger, dagloner, beluik, patroon, chatten, spelconsole, laptop, communicatie, gadget, technologisch Tip: Zoek waar de woorden staan in het werkkatern of bronnenboek. Zorg dat je weet wat het woord betekent en bij welke periode het hoort. Zeg het op of schrijf het op. 2 ik kan de periodes van de tijdsband in de juiste volgorde opschrijven. Tip: Zet de namen op kaartjes en oefen. 3 ik kan op de eeuwenband zeggen: - in welke eeuw een jaartal valt; - wanneer een eeuw begint of eindigt. Tip: Oefen met verschillende eeuwen en jaartallen die je vraagt aan iemand of jezelf opgeeft. (Zie bronnenboek pagina 3, zie werkkatern pagina 1.) Zeg het op of schrijf het op. 4 ik kan zaken van vroeger en nu (mensen, voorwerpen, tekstjes ) - in de juiste periode plaatsen; - op volgorde zetten van vroeger naar nu. Tip: Bij deze vragen mag je straks je boeken gebruiken. Zorg dat je alles in het werkkatern en bronnenboek goed begrijpt. 5 ik kan van zaken van vroeger en nu (mensen, voorwerpen, tekstjes ) zeggen wat er eerst was en waarin het veranderde. (evolutie) - Hhoe veranderde het leven van de eerste mensen, toen ze niet meer rondzwierven maar langer op een plaats bleven wonen? - Hhoe kwam het dat men in het begin van de 16e eeuw verre ontdekkingsreizen durfde te ondernemen? - Hoe zou je leven er anders uitzien als arbeiderskind in de 19e eeuw? Tip: Bij deze vragen mag je straks je boeken gebruiken. Zorg dat je alles in het werkkatern en bronnenboek goed begrijpt. 6 ik kan uitleggen waarom iets vroeger gebeurde. Of ik kan beoordelen of de uitleg die ik krijg, klopt of niet. - Welke plek kozen de eerste mensen voor hun nederzetting? - Waarom heeft Cornelius een Griekse leraar? - Waarom legden de Romeinen heerbanen aan? - Waarom woonden mensen in de Middeleeuwen graag dicht bij een burcht? - Tot welke stand zouden jij en je gezin hebben behoord in de Middeleeuwen? - Waarom zegt men dat wij nu leven in een communicatiemaatschappij? OK Dit ken ik. Dit begrijp ik. Tip: Bij deze vraag mag je straks je boeken gebruiken. Zorg dat je alles in het werkkatern en bronnenboek goed begrijpt. Wat ik moet kennen, moet ik eerst begrijpen en dan enkele keren opzeggen, opschrijven, tekenen tot ik het uit mijn hoofd ken. Dat wil zeggen: ik kan het opschrijven of zeggen zonder hulp. Dat is zo voor 1 en 2. Wat ik moet kunnen, moet ik vooral begrijpen. Dat wil zeggen: stel dat juf of meester iets vraagt dat daarop lijkt, dan kan ik dat oplossen. Dat is zo voor 3, 4, 5 en 6. Ik noteer wat ik nog niet begrijp en vraag het straks in de klas. Herdruk 2012/63 ISBN K.B. D/2010/0147/203 - Bestelnummer NUR 193 Verantwoordelijke uitgever die Keure, Kleine Pathoekeweg 3, 8000 Brugge - H.R. Brugge Copyright die Keure, Brugge

Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden. Van eeuwenband naar tijdsband. 3e 2e 1e 1e 2e 3e 5e 6e 7e 8e 9e 10e 11e 12e 14e 15e 16e 17e 18e 19e 20e 21e C.

Werkkatern 1 Kinderen van alle tijden. Van eeuwenband naar tijdsband. 3e 2e 1e 1e 2e 3e 5e 6e 7e 8e 9e 10e 11e 12e 14e 15e 16e 17e 18e 19e 20e 21e C. 1 Les 1 Van eeuwenband naar tijdsband Naam: Klas: voor VVKBaO 1 De eeuwenband: nog even herhalen Vul aan. 8e 7e 6e 5e 4e 3e 2e 1e 1e 2e 3e 5e 6e 7e 8e 9e 10e 11e 12e 14e 15e 16e 17e 18e 19e 20e 21e C.

Nadere informatie

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers ijstijd De tijd dat Nederland onder een laag ijs lag. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers Mensen die zochten naar dieren om ze te vangen en op te eten.

Nadere informatie

VERSIE LERAARSKAMER. focusthema 2

VERSIE LERAARSKAMER. focusthema 2 1 Les 1, 2 en 3 De plattegrond van onze gemeente Naam: Klas: 1 Teken op de plattegrond een windroos in dezelfde richting als op de klassikale plattegrond. 2 Luister aandachtig naar je meester of je juf.

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 1 Ω Steden Ω Les 1: De middeleeuwse steden Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 1 Ω Steden Ω Les 1: De middeleeuwse steden Naam: Werkblad Ω Steden Ω Les : De middeleeuwse steden De middeleeuwse steden Aan het eind van de middeleeuwen is de adel de baas. De adel is rijk en heeft alle grond. De kasteelheer woont met zijn vrouw, kinderen

Nadere informatie

Werkkatern 1 Welkom in mijn leven! Van eeuwband naar eeuwenband. Eigen situatie. kleur de 4e eeuw na Christus blauw.

Werkkatern 1 Welkom in mijn leven! Van eeuwband naar eeuwenband. Eigen situatie. kleur de 4e eeuw na Christus blauw. 1 Les 1 Van eeuwband naar eeuwenband 1 Werken op de eeuwenband 21e eeuw 20e eeuw 19e eeuw 18e eeuw 17e eeuw 16e eeuw 15e eeuw 14e eeuw 13e eeuw 12e eeuw 11e eeuw 10e eeuw 9e eeuw 8e eeuw 7e eeuw 6e eeuw

Nadere informatie

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam:

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam: Werkblad 3 Ω De riddertijd Ω Les : De bouw van een kasteel een Burcht In het begin van de middeleeuwen woont een ridder in een burcht. Dat is een houten huis in de vorm van een toren. Als bescherming staat

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie Naam: Klas: 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdplaats

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdstad geel,

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Les 1: Kinderarbeid. Bedelende jongen

Les 1: Kinderarbeid. Bedelende jongen Les 1: Kinderarbeid Les 1: Kinderarbeid Het fenomeen kinderarbeid Kinderarbeid bestaat al net zolang als de mensheid bestaat. In de prehistorie gingen kinderen vaak mee op jacht of hielpen ze bij het verzamelen

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

* = Hallo in het Latijn (de taal van de Romeinen). Het Romeinse Rijk

* = Hallo in het Latijn (de taal van de Romeinen). Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen LES 2 DE ROMEINEN JE LEERT hoe het Romeinse leger werkt; dat wegen belangrijk zijn voor de Romeinen; hoe Romeinen wonen. 5000 jaar * = Hallo in het Latijn (de taal van de Romeinen).

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam:

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam: Werkblad 3 Ω De riddertijd Ω Les : De bouw van een kasteel een Burcht In het begin van de middeleeuwen woont een ridder in een burcht. Dat is een houten huis in de vorm van een toren. Als bescherming staat

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

T1 L3 In het spoor van de Romeinen Oudheid (800 v.c. tot 500) 1 Wonen: van eenvoudige hut tot chique villa

T1 L3 In het spoor van de Romeinen Oudheid (800 v.c. tot 500) 1 Wonen: van eenvoudige hut tot chique villa T1 L3 In het spoor van de Romeinen Oudheid (800 v.c. tot 500) Bronnenboek p5-6 1 Wonen: van eenvoudige hut tot chique villa De rijke Romeinen wonen in stenen huizen met een pannendak: een villa op het

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Juul Lelieveld, Frederike Pals, Jacques van der Pijl Controle historische

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken.

Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken. Denk je eens in. God bestaat en houdt van mensen. Hij schiep de hemel en de aarde om met ons op te trekken. God wilde mensen die het goed zouden hebben met elkaar en met de rest van zijn schepping. Daarom

Nadere informatie

Afval vroeger en nu. Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv.

Afval vroeger en nu. Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv. Afval vroeger en nu Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv. 1. Wat betekent primitief? 3 antwoorden zijn goed. eenvoudig simpel

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Even herhalen. democratie. militaire dril. slimme list. Gwijde van Dampierre. Leliaerts Guldensporenslag

Even herhalen. democratie. militaire dril. slimme list. Gwijde van Dampierre. Leliaerts Guldensporenslag Even herhalen Prehistorie Oudheid De ontdekking van het vuur bood enkele voordelen. Zo konden de eerste mensen roosteren, hadden ze en en bood het hun ook vlees warmte licht bescherming Athene stond bekend

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

Kastelen. Dit werkboekje is van: www.lesidee.web-log.nl

Kastelen. Dit werkboekje is van: www.lesidee.web-log.nl Kastelen Dit werkboekje is van: Naam: Hoi! Super leuk dat je dit boekje hebt open gedaan. Wanneer je dit boekje helemaal hebt uitgewerkt weet je een heleboel over kastelen! Lees straks eerst de teksten

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:.

WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE. Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. WERKBOEK VOOR DE DALTON-VERSIE De Middeleeuwen Dit werkboek is van:. Ik zit in groep:. 1 Hoi! Ik ben Tim de Wekker! Ik wil graag weten hoe vaak en hoe lang je bezig bent met een taak. Daarom heb ik een

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf 100% Romeins op zoek naar de Romein in jezelf 1 Wist je dat alle voorwerpen op deze tentoonstel- hoi, dit is de route, begin bij leger, dan door naar haard en huis en zo verder. dit is de 2e verdieping

Nadere informatie

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Soorten vragen, vraagwoorden, signaal- en sleutelwoorden Schema 1 Soorten vragen Open vraag

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Naam: Klas: Maand(en): Seizoen(en): Zoek op wat jouw naam betekent. Vind je geen uitleg, verzin er dan zelf een! Eigen situatie Voornaam:

Naam: Klas: Maand(en): Seizoen(en): Zoek op wat jouw naam betekent. Vind je geen uitleg, verzin er dan zelf een! Eigen situatie Voornaam: 1 Les 1 Ik en mijn familie Naam: Klas: Begonnen op / / Klaar op / / Maand(en): Seizoen(en): 1 Mijn eigen voornaam Zoek op wat jouw naam betekent. Vind je geen uitleg, verzin er dan zelf een! Eigen situatie

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK!

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK! tweede leerjaar 2 Zuivel is belangrijk Melk is goed voor... ELK! Plaats de passende leeftijd bij elke tekening. Kies uit: 6 tot 12 jaar, 1 tot 3 jaar, 0 jaar, meer dan 60 jaar, 12 tot 18 jaar, 6 maanden

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Hoe maak ik een Spreekbeurt?

Hoe maak ik een Spreekbeurt? Hoe maak ik een Spreekbeurt? Stap 1: Kies een onderwerp. Voordat je kunt beginnen met het maken van een spreekbeurt, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Het hoeft niet perse een hobby van je te zijn,

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden!

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden! KOPIEERBLADEN THEMA 5: Ik wil ridder worden! 97 97 Wat moet je doen om ridder te worden? Vind je dit goed? Moet er nog iets bij? Als je de opdrachten hier goed uitvoert, krijg je een ridderdiploma. Page

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. De grote foto op de grond is gemaakt in 1930. Toen was Schokland nog een eiland. Waarom

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Praat-plaat. aad/thema/ik werkblad 1

Praat-plaat. aad/thema/ik werkblad 1 Thema Praat-plaat aad/thema/ werkblad 1 Strip aad/thema/ werkblad 2 aad/thema/ werkblad 3 a aad/thema/ werkblad 3 b Knipblad aad aad/thema/ werkblad 4 Stripverhaal hallo ben aad ben een man ben geboren

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

tip 1: Vraag aan je ouders of leraar als je op internet mag 6 tip 2: Maak internet-afspraken met je ouders of leraar 10

tip 1: Vraag aan je ouders of leraar als je op internet mag 6 tip 2: Maak internet-afspraken met je ouders of leraar 10 internet knuffel Veronique Hindrick - juli 2008 internet knuffel inhoud Inhoud tip 1: Vraag aan je ouders of leraar als je op internet mag 6 tip 2: Maak internet-afspraken met je ouders of leraar 10 tip

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Kofi is op het werk. Hij wil een dag vrij. Hij vraagt het aan de vrouw op het kantoor. Zou het Kofi lukken? Souad komt op kantoor. Zij wil ook een dag vrij.

Nadere informatie

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT Wie zei: Het is mijn taak om dit land goed te besturen. Maar al die ministers moeten zich er niet mee bemoeien. 1. koning Willem I 2. koning Willem II 3. koning

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te:

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6 Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: 1 In de museumzaal hangen banieren met tekst. Een banier is een soort vlag. Er staan ook

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff Spreekbeurt en werkstuk over Ridders Door: Oscar Zuethoff Mei 2007 Inleiding Waarom houd ik een spreekbeurt over de ridders en de riddertijd? Toen ik klein was wilde ik altijd al een ridder zijn. Ik vind

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 P 2015/ 2016 Wereldkids M is gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in de wereld zendingswerkers van

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Grote Klus Middeleeuwen

Grote Klus Middeleeuwen Grote Klus Middeleeuwen Als je 5 opdrachten klaar hebt, krijg je automatisch een kaartje voor het bekijken van de film De brief van de koning in het theater van de bovenbouw. In alle werkplekken hangen

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek. Maria en

Nadere informatie

Stappenplan: een spreekbeurt maken

Stappenplan: een spreekbeurt maken Stappenplan: een spreekbeurt maken 1. Dit weet ik al! Dit wil ik nog te weten komen! Maak op een kladblad een woordspin over het onderwerp. Ik noteer sleutelwoorden Schrijf onder je woordspin vragen die

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar. Logo Share tech mono. Pay off Exo 2.0 Regular Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Het dode jongetje op het strand.

Nadere informatie

Oefenen in gehoorzaamheid

Oefenen in gehoorzaamheid LES Oefenen in gehoorzaamheid Sabbat Doe Lees om te beginnen Efeziers 6. Stel je eens voor dat je geen keus had over wanneer je opstond 's morgens, geen keus over wat je at of waar je naar toe ging of

Nadere informatie