VERSIE LERAARSKAMER. focusthema 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSIE LERAARSKAMER. focusthema 2"

Transcriptie

1 1 Les 1, 2 en 3 De plattegrond van onze gemeente Naam: Klas: 1 Teken op de plattegrond een windroos in dezelfde richting als op de klassikale plattegrond. 2 Luister aandachtig naar je meester of je juf. Teken, kleur en schrijf op je plattegrond wat hij of zij zegt. 3 op je plattegrond heb je bij de stopplaatsen een cijfer geschreven. Maak een legende met die cijfers en schrijf er één bijzonderheid bij die je daar zag. 4 Vouw je plattegrond van de schoolomgeving in vier delen. Kleef hem hieronder in het kader. Luister aandachtig hoe je de plattegrond het best plooit en kleeft. Welkom in onze gemeente!

2 2 5 Openbare gebouwen en plaatsen in onze gemeente Kleef hieronder de foto s van zes openbare gebouwen of plaatsen in onze gemeente. Schrijf telkens de naam van het gebouw of de plaats erbij. Geef ook het nummer van de stopplaats waar we de foto namen. Welkom in onze gemeente!

3 3 6 Nutsvoorzieningen in onze gemeente Kleef hieronder de foto s van zes nutsvoorzieningen in onze gemeente. Schrijf telkens de naam erbij en het nummer van de stopplaats waar we de foto namen. Welkom in onze gemeente!

4 4 Extra 7 Puzzelen Maak de puzzel van de plattegrond van onze gemeente. Kleef die hieronder. Welkom in onze gemeente!

5 5 Les 4 De plattegrond van de gemeente Bist Zoek op de plattegrond van de gemeente Bist in je bronnenboek. 1 Zoek op en vul in. - De naam van de waterloop is Zillebeek. - het nummer van de autosnelweg is E19. - Het nummer van de gewestweg die loopt door de gemeenten Dennendaal, Bist en Schoor is N73. - Achterdonk is een deelgemeente van de gemeente Bist. 2 Vul het juiste wegnummer in. - het wegnummer van de Koning Albertlaan is N73. - De Opvensesteenweg loopt over de E19 heen. - in het centrum van Bist komen de N24 en de N4 samen. - om van Dennendaal naar Opven te rijden neem je het best de N4. 3 Vul de juiste straatnaam in. - om van Achterdonk naar Bist te rijden, rij je eerst door de Dorpstraat en daarna door de Spijker. - om van Achterdonk naar Dennendaal te rijden, neem je de Oude weg. - om van Bist naar Opven te rijden, neem je de Opvensesteenweg. - om van Achterdonk naar Schoor te rijden, kan ik de Schoorsesteenweg of de Wilgenstraat nemen. Welkom in onze gemeente!

6 E19 4e leerjaar N4 Werk op de plattegrond van Bist. A B C D E F G H I O P V E N 4 Voer uit op de plattegrond. E19 OPVENSESTEENWEG E19 N24 SCHANKER CC - schrijf een Z in het vak D4. Vul de legende aan met Z: ziekenhuis. - Sschrijf CC tussen de N24 en de N4 in het vak D2. Vul de legende aan met CC: cultureel centrum. - Wannes woont in de Wilgenstraat in het vak H3. Hij rijdt naar het containerpark. Overtrek met een markeerstift de weg die Wannes aflegt. - Ssan gaat met de trein haar oma bezoeken in het ziekenhuis. Aan het station neemt ze de bus naar het ziekenhuis. Overtrek met een markeerstift de weg die zij met de bus aflegt. - Hhet water van de Zillebeek stroomt van de gemeente Schoor naar de gemeente Dennendaal. Teken in het vak E4 een pijl die de richting van het stromend water aangeeft. N4 B I S T Z KONING ALBERTLAAN N73 N73 D E N N E N D A A L SPIJKER ZILLEBEEK OUDE WEG DORPSTRAAT A C H T E R D O N K SCHOORSE STEENWEG E19 N4 gemeentegrens spoorweg station ven, vijver rivier, beek autosnelweg gewestweg gemeenteweg kleinere gemeenteweg WILGENSTRAAT : kerk : school : postkantoor : gemeentehuis : politiebureau : kasteel : containerpark W S C H O O R Z : cc ziekenhuis cultureel centrum : N Z O Welkom in onze gemeente!

7 7 Zoek eerst op de plattegrond. 5 Tellen maar Vul een getal in. in de gemeente Bist zijn er in totaal 2 kerken, 3 gewestwegen (N-wegen), 3 scholen, 1 station en 1 containerpark. 6 Vul het juiste roostervak in. H3 de school van Achterdonk G6 het kasteel D2 de kerk van Bist 7 Verbind met de juiste buurgemeente. D3 het gemeentehuis G3 de vijver in Achterdonk E2 het politiebureau Vertrek aan het politiebureau en ga in westelijke richting. Je komt in Dennendaal de buurgemeente Iin het zuidoosten grenst de gemeente Bist aan de buurgemeente opven T ten noorden van Bist ligt de buurgemeente schoor 8 Vul de juiste windrichting in. Je mag afkortingen (N, O, ZW ) gebruiken. - De Zillebeek stroomt van Z naar N. - opven ligt ten W van Bist. - Van het gemeentehuis naar het politiebureau ga je in O richting. Welkom in onze gemeente!

8 8 9 Verbind de foto s met de juiste naam van de weg. autosnelweg gewestweg gemeenteweg spoorweg Namur Lonzée Charleroi Fleurus N 21 N 4 N 4 Bruxelles Wavre waterweg Welkom in onze gemeente!

9 9 Les 5 Onze gemeente netjes geordend! 1 Teken de verschillende gebieden van de ruimtelijke ordening in onze gemeente over van het voorbeeld. Kleur ze ook op dezelfde manier in. Vergeet zeker niet de legende over te nemen en in te vullen. 2 Vouw je plattegrond in vier delen. Kleef hem hieronder in het kader. Luister aandachtig hoe je de plattegrond het best plooit en kleeft. Welkom in onze gemeente!

10 10 3 De soorten gebieden in onze gemeente Kleef hieronder de foto s van zes verschillende gebieden die in onze gemeente voorkomen. Schrijf de naam van het gebied er telkens bij. Geef ook het nummer van de stopplaats. Welkom in onze gemeente!

11 11 4 Bijzonderheden in onze gemeente Kleef hieronder de foto s van zes bijzonderheden die in onze gemeente voorkomen. Schrijf de naam er telkens bij. Geef ook het nummer van de stopplaats. Welkom in onze gemeente!

12 12 Les 6 De gemeente Bist netjes geordend 1 Foto s vergelijken Vergelijk deze foto s met de foto s in je bronnenboek. kleur het bij de foto s in de passende kleur. schrijf erbij : dorp of stad. stad stad stad dorp stad dorp Welkom in onze gemeente!

13 13 landbouwgebied woongebied recreatiegebied industriegebied natuurgebied handelsgebied stad stad stad stad dorp dorp Welkom in onze gemeente!

14 14 2 Beschermde monumenten Zet een kruisje bij de foto s waarvan jij denkt dat ze een beschermd monument of landschap tonen. Bespreek met elkaar waarom je dat denkt. 3 In onze gemeente VIOE; fotograaf Oswald Pauwels Zijn er in jouw gemeente ook beschermde monumenten of landschappen? - zo ja, welke? - zo neen, welke zou jij willen beschermen? Waarom? - schrijf je antwoord in enkele zinnen op. Kies een voorbeeld. Extra Dit staat ook op pagina 11 bij nr.. Dit staat niet op pagina 11. Welkom in onze gemeente!

15 Herhaling 15 1 Zoek het juiste woord. Vul het kruiswoord aan Waar veel mensen dicht bij elkaar wonen is het 2 2 een museum is een gebouw. 3 het station is een beschermd 4 aardolie is de voor benzine. 5 De trein vervoert personen of 6 Rijweg waar je 120 km/u mag rijden. 7 Weg met een N in de naam 8 gebied waar mensen wonen 9 alles wat te maken heeft met ontspanning 10 alles wat te maken heeft met planten en dieren kweken 11 Ruimte waar vee graast 12 Waar je weinig gebouwen ziet en veel landbouw en natuur is het 13 Waar je veel gebouwen, bruggen en wegen ziet, is het Leg het woord 14 uit. 2 maak een quiz voor je buurman. Verzin opdrachten op de plattegrond van jullie gemeente. Wat is, moet jij aanvullen. Wat is, moet je buurman aanvullen. - De (straat) loopt van naar Een gebied waar winkeliers en handelaars hun winkel of zaak mogen hebben, is een handelsgebied. D I C H T B E V O L K T O P E N B A A R M O N U M E N T G R O N D S T O F G O E D E R E N A U T O S N E L W E G G E W E S T W E G W O O N G E B I E D R E C R E A T I E L A N D B O U W W E I D E L A N D E L I J K S T E D E L I J K - De (openbaar gebouw) vind je in vak. - ik ga van naar. Ik loop in richting. - in vakje is. - in het grenst onze gemeente aan. Welkom in onze gemeente!

16 Studiewijzer 16 Lees, markeer en kruis aan. 1 ik ken deze woorden. Ik weet wat ze betekenen. goederentrein, grondstof, rivier, kanaal, binnenschip, ruimtelijke ordening, dichtbevolkt, landelijk, stedelijk, weide, akker, glasteelt, veeteelt, beschermd monument, openbaar gebouw, nutsvoorziening Tip: Zoek waar die woorden staan in je bronnenboek. Begrijp je ze? Leg ze uit aan je ma, pa 2 ik ken enkele kenmerken van een - autosnelweg; - gewestweg; - gemeenteweg. Tip: Zoek dit op in je bronnenboek pagina 18 en 19. Schrijf zelf enkele kenmerken op. Leg ze uit aan je pa, ma 3 ik weet wat je kunt zien in een - woongebied; - handelsgebied; - industriegebied; - recreatiegebied; - natuurgebied; - landbouwgebied. Tip: Zorg dat je dit weet en begrijpt. Zoek op in je bronnenboek pagina 22, 23 en 24 en werkkatern pagina 10, 12 en 13. Geef uitleg aan je ma, pa, broer 4 ik kan op een plattegrond van mijn gemeente - het rooster gebruiken om te zeggen in welk vakje van de kaart iets is gelegen. - het rooster gebruiken om te zeggen wat je in welk vakje van de kaart kunt vinden. - de windstreken gebruiken om te zeggen waar iets is gelegen of in welke richting het gaat. - de legende gebruiken om informatie te krijgen. Tip: Zorg dat je weet en begrijpt hoe een plattegrond werkt. Zie werkkatern pagina 1 en 9. Laat je ma, pa, broer, zus opdrachten geven of verzin er zelf voor hen. 5 ik kan op de plattegrond van de gemeente Bist - het rooster gebruiken om te zeggen in welk vakje van de kaart iets is gelegen. - het rooster gebruiken om te zeggen wat je in welk vakje van de kaart kunt vinden. - de windstreken gebruiken om te zeggen waar iets is gelegen of in welke richting het gaat. - de legende gebruiken om informatie te krijgen. Tip: Zorg dat je weet en begrijpt hoe een plattegrond werkt. Zie bronnenboek pagina 16, 17, 20 en 21. Laat je ma, pa, broer, zus opdrachten geven of verzin er zelf voor hen. OK Dit ken ik. Dit begrijp ik. Wat ik moet kennen, moet ik eerst begrijpen en dan enkele keren opzeggen, opschrijven, tekenen tot ik het uit mijn hoofd ken. Dat wil zeggen: ik kan het opschrijven of zeggen zonder hulp. Dat is zo voor 1 t.e.m. 3. Wat ik moet kunnen, moet ik vooral begrijpen. Dat wil zeggen: stel dat juf of meester iets vraagt dat daarop lijkt, dan kan ik dat oplossen. Dat is zo voor 4 en 5. Ik noteer wat ik nog niet begrijp en vraag het straks in de klas. Herdruk 2012/288 ISBN KB D/2011/0147/303 - Bestelnummer NUR 193 Verantwoordelijke uitgever die Keure, Kleine Pathoekeweg 3, 8000 Brugge - H.R. Brugge Copyright die Keure, Brugge

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdstad geel,

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie Naam: Klas: 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdplaats

Nadere informatie

focusthema 2 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land

focusthema 2 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land 5e leerjaar 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land Les 1 De atlas verkennen Naam: Klas: 1 Van foto naar kaart Opdracht 1 Bekijk de figuren 1 tot 5 op pagina 16 van het handboek. Vul aan met

Nadere informatie

In het volgende overzicht geven we per oefening de doelen van het vakgebied mee die met de verschillende contractoefeningen bereikt kunnen worden.

In het volgende overzicht geven we per oefening de doelen van het vakgebied mee die met de verschillende contractoefeningen bereikt kunnen worden. Info voor de leerkracht 3 Het link.mundopakket heeft als doel om vanuit wereldoriëntatie de stap te zetten naar taal en wiskunde aan de hand van een contractwerkbundel gekaderd in een wereldoriëntatiethema.

Nadere informatie

focusthema 2 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land

focusthema 2 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land 5e leerjaar 1 Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en mijn land Les 1 De atlas verkennen Naam: Klas: 1 Van foto naar kaart Opdracht 1 Bekijk de figuren 1 tot 5 op pagina 16 van het handboek. Vul aan met

Nadere informatie

Wat denk je dat er zal gebeuren? Maak een voorspelling (of een hypothese). Kun je ook vertellen waarom je denkt dat dat zal gebeuren?

Wat denk je dat er zal gebeuren? Maak een voorspelling (of een hypothese). Kun je ook vertellen waarom je denkt dat dat zal gebeuren? 1 Les 1 Proeven van proefjes Experiment 1 Dit doen we samen. Wat hebben we nodig? een lege fles met een niet al te brede hals, een ballon, een elastiekje, een kom half gevuld met warm water of een plaatsje

Nadere informatie

Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en in mijn land. Mijn atlas: een boek vol kaarten!

Werkkatern 2 Wegwijs in mijn atlas en in mijn land. Mijn atlas: een boek vol kaarten! 1 Les 1 Mijn atlas: een boek vol kaarten! Naam: Klas: 1 Van foto naar kaart Opdracht 1 Bekijk de figuren 1 tot 5 op pagina 16 van het bronnenboek. Vul aan met het juiste nummer. 2 Figuur is het meest geschikt

Nadere informatie

Naam: Klas: Maand(en): Seizoen(en): Zoek op wat jouw naam betekent. Vind je geen uitleg, verzin er dan zelf een! Eigen situatie Voornaam:

Naam: Klas: Maand(en): Seizoen(en): Zoek op wat jouw naam betekent. Vind je geen uitleg, verzin er dan zelf een! Eigen situatie Voornaam: 1 Les 1 Ik en mijn familie Naam: Klas: Begonnen op / / Klaar op / / Maand(en): Seizoen(en): 1 Mijn eigen voornaam Zoek op wat jouw naam betekent. Vind je geen uitleg, verzin er dan zelf een! Eigen situatie

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Les 1: Een verzorgingskaart maken voor je huisdier

Les 1: Een verzorgingskaart maken voor je huisdier Les 1: Een verzorgingskaart maken voor je huisdier Voorbereiden: hoe moet je je dier verzorgen? De Nieuwsbegriples gaat over vogelgriep. De vogels moet je nu goed verzorgen. Anders worden ze ziek. Eigenlijk

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen Les 1: Een gedicht over de Paralympische Spelen schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje

Nadere informatie

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:...

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:... BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:..................... INLEIDING Dit werkboek hoort bij de website Boer in de buurt (www.boerindebuurt.nl). Op deze website vind je filmpjes, illustraties en opdrachten

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

5.1 De kaart van Nederland

5.1 De kaart van Nederland LB 0-5. De kaart van Nederland Wat betekent dit bord, denk je? Welke zin hoort bij welk woord? Trek lijnen. Een schaalstok...... geeft de vier windrichtingen op de kaart aan. Een legenda...... geeft aan

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam:

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam: Met de trein naar Het Beroepenhuis Naam: 1 1) Beroepen - vul in: Bij de Spoorwegen werken meer mensen dan je denkt. Weet jij wie wat moet doen? Kies uit het lijstje van beroepen. Schrijf het nummer en/of

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Er is post! LES 1. gemeente Hengelo

Er is post! LES 1. gemeente Hengelo LS 1 Opdracht 1 Je juf of meester leest je een verhaal voor. Het gaat over reizen met de postkoets. Aan het einde van het verhaal stelt je juf of meester een aantal vragen over het verhaal. Foto uit 1870,

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Tekst lezen en moeilijke woorden

Tekst lezen en moeilijke woorden Tekst lezen en moeilijke woorden 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je nog niet kent. Maar niet elk woord is belangrijk om de

Nadere informatie

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam:

Met de trein naar Het Beroepenhuis. Naam: Met de trein naar Het Beroepenhuis Naam: 1 1) Beroepen - vul in: Bij de Spoorwegen werken meer mensen dan je denkt. Weet jij wie wat moet doen? Kies uit het lijstje van beroepen en schrijf de naam van

Nadere informatie

Lesbrief 8. Een taxi bellen

Lesbrief 8. Een taxi bellen www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 8. Een taxi bellen Wat leert u in deze les? Een taxi bellen. Het tegenovergestelde van dingen zeggen. Zeggen wat u mooi vindt, of waar u gek op bent. Veel succes! Deze

Nadere informatie

Les 1: Een verhaal dat zich afspeelt in de toekomst

Les 1: Een verhaal dat zich afspeelt in de toekomst Les 1: Een verhaal dat zich afspeelt in de toekomst Voorbereiden: een onderwerp kiezen 1. Wat kun je allemaal meemaken als je in 2050 op school zit? Hieronder staan een paar verhaalideeën. Is mijn leerkracht

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Als je een tekst leest, probeer je de tekst zo goed mogelijk te begrijpen. Maar dat gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor doen. Tijdens het lezen komen

Nadere informatie

Eigen leefomgeving: MECHELEN

Eigen leefomgeving: MECHELEN Eigen leefomgeving: MECHELEN 0. Inleiding Wat merk je op aan de vorm van de stad?.. Is dit een typisch kenmerk voor Mechelen?... Welke functie heeft dit?.... Duid op de onderstaande kaart aan: o De ring

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

focusthema 4 1 Bekijk de foto s. Kruis bij elke zin het juiste hokje aan (links of rechts).

focusthema 4 1 Bekijk de foto s. Kruis bij elke zin het juiste hokje aan (links of rechts). 4e leerjaar Les Kan ik nog spelen? Naam: Klas: Speelgoed door de jaren heen Bekijk de foto s. Kruis bij elke zin het juiste hokje aan (links of rechts). Dit speelgoed bestond nog niet toen mijn grootouders

Nadere informatie

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch blok 11 groep 4 naam:... Malmberg s-hertogenbosch blok 11 les 6 0 Kleur de antwoorden van de tafel van 2 geel en de tafel van 5 rood. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

IN DE TREIN LES 1. Meer of minder

IN DE TREIN LES 1. Meer of minder Stad, dorp en platteland LES 1 IN DE TREIN Hoi! Ik ben Benan. Ik ben bij mijn opa en oma in Den Haag geweest. Nu brengt opa mij met de trein naar Zwolle. Ik woon in een dorp in de buurt van Zwolle. JE

Nadere informatie

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen 1 Basisstof t/m 10 Lesdoelen De kinderen: kunnen hoeveelheden t/m ; kunnen een optelsom met voorwerpen t/m in de abstracte vorm noteren; kunnen werken met de rekentekens en. Materialen Klassikaal: Per

Nadere informatie

Les 1: Een verzorgingskaart maken voor je huisdier

Les 1: Een verzorgingskaart maken voor je huisdier Les 1: Een verzorgingskaart maken voor je huisdier Voorbereiden: hoe moet je je dier verzorgen? De Nieuwsbegriples gaat over vogelgriep. De vogels moet je nu goed verzorgen. Anders worden ze ziek. Eigenlijk

Nadere informatie

Met oorbeschermers naar het popconcert. Steek de kaars aan. Probeer nu door in je handen te klappen, de kaars te doven.

Met oorbeschermers naar het popconcert. Steek de kaars aan. Probeer nu door in je handen te klappen, de kaars te doven. 4e leerjaar 1 Les 1 Met oorbeschermers naar het popconcert Naam: Klas: 1 Waar komt geluid vandaan? Voer volgende proefjes uit. Beantwoord de vragen met enkele woorden Proef 1 Nodig: kaars, lucifers Steek

Nadere informatie

werkbladen thema 5 werk

werkbladen thema 5 werk werkbladen thema 5 werk 5.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Jan staat voor het uitzendbureau. Jan heeft werk. Tarik wil taxichauffeur

Nadere informatie

kal koen kalkoen kalkoenen He ken dorp Hekendorp boer de rij boerderij kinderboerderij be dacht bedacht

kal koen kalkoen kalkoenen He ken dorp Hekendorp boer de rij boerderij kinderboerderij be dacht bedacht Vooraf Luister en lees mee. vo gel griep vogel griep vogelgriep kal koen kalkoen kalkoenen za ter dag zater dag zaterdag no vem ber november He ken dorp Hekendorp be smette lijk besmettelijk besmettelijke

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

groep 7 blok 12 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch

groep 7 blok 12 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch blok 2 groep 7 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch blok 2 les 2 a Hoeveel? Reken uit. Schrijf in het schema hoe je rekent. rondvaart volwassene 7 8,0 9,0 rondvaart kind 4 t/m2 jaar, 2, consumptie 2 2,7

Nadere informatie

HET PALEIS IN DE STAD

HET PALEIS IN DE STAD HET PALEIS IN DE STAD Oriëntatie: standpunt bepalen met afbeelding en plan Tip: deze oefening kan ook gedaan worden met andere afbeeldingen die het paleis vanuit een ander standpunt tonen en te vinden

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Nederlands. Schrijven. voor 1F Deel 1 van 5

Nederlands. Schrijven. voor 1F Deel 1 van 5 Nederlands Schrijven voor 1F Deel 1 van 5 Colofon Auteur: Mieke Lens Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: PPMP Prepress, Wolvega Illustraties: Edu Actief b.v. Titel:

Nadere informatie

België en de provincies ontdekken in groepjes

België en de provincies ontdekken in groepjes België en de provincies ontdekken in groepjes TIP Schrijf alle namen van provincies en hoofdplaatsen netjes én correct! 1 Werken met de grote magnetische blinde kaart grote magnetische kaart van België,

Nadere informatie

Zoekkaart Mensenrechten.

Zoekkaart Mensenrechten. Pagina 1 van 6 Zoekkaart Mensenrechten. 1. Mensenrechten? Wat is dat? In 1945 besloten 51 landen de Verenigde Naties op te richten. In 1948 besloten de Verenigde Naties om een Universele Verklaring van

Nadere informatie

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer Sorteer netjes! 1 Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer a de rozen (*1) b de kleine bloemen (*2) c de bloemen zonder bladeren (*3) d de bloemen, niet tulpen (*4) Omcirkel de dieren. Omcirkel de dieren

Nadere informatie

02_kinderen.indb :45

02_kinderen.indb :45 Hulp aan anderen Als je iemand hebt geholpen die niet bij jullie thuis woont, noteer dan wie je precies hebt geholpen en waarmee. Bijvoorbeeld: De hond van de buren uitgelaten of: Boodschappen gedaan voor

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.

X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij. Voorspellen en tekst lezen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten

Nadere informatie

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de Studieplanner leerlingen NAAM: Opgegev Benodigde Datum Weekopdracht Doel en in: materialen klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de ministers. Opdrachtenboekje 5 Markeer

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Colofon Auteur: Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Basisvaardigheden

Nadere informatie

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:...

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:... BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:..................... INLEIDING Dit werkboek hoort bij de website Boer in de buurt (www.boerindebuurt.nl). Op deze website vind je filmpjes, illustraties en opdrachten

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont.

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. www.edusom.nl Opstartlessen Les 2. Wonen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam

Nadere informatie

Lesbrief begrijpend lezen (Nieuwsbegrip) tekst groep 5 en 6

Lesbrief begrijpend lezen (Nieuwsbegrip) tekst groep 5 en 6 tekst groep 5 en 6 Carnaval In een deel van Nederland vieren mensen weer carnaval. Carnaval duurt van 18 tot en met 21 februari. De mensen vieren dit feest ieder jaar. Carnaval is een feest met veel tradities

Nadere informatie

Werkkatern 7 Op speurtocht in de berm. Op speurtocht in de berm De ene berm is de andere niet!

Werkkatern 7 Op speurtocht in de berm. Op speurtocht in de berm De ene berm is de andere niet! Les Les Op speurtocht in de berm De ene berm is de andere niet! Naam: Klas: Je onderzocht een stuk berm in de buurt van je school. Schrijf op: wat viel op in jouw stuk berm? Kleef hier een foto van de

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Bekijk de foto s. Kruis bij elke zin het juiste hokje aan (links of rechts). Dit speelgoed bestond nog niet toen mijn grootouders kind waren.

Bekijk de foto s. Kruis bij elke zin het juiste hokje aan (links of rechts). Dit speelgoed bestond nog niet toen mijn grootouders kind waren. Les Kan ik nog spelen? Naam: Speelgoed door de jaren heen Bekijk de foto s. Kruis bij elke zin het juiste hokje aan (links of rechts). Dit speelgoed bestond nog niet toen mijn grootouders kind waren. Dit

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

nederlands Schrijven voor 1F Deel 2 van 5

nederlands Schrijven voor 1F Deel 2 van 5 nederlands Schrijven voor 1F Deel 2 van 5 Colofon Auteur: Mieke Lens Eindredactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v. Nederlands - Schrijven voor

Nadere informatie

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over:

titel/kopje/plaatje Ik denk aan: Dit weet ik er al over: Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waarover hij gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de tekst soms al zien

Nadere informatie

Lesbrief begrijpend lezen groep 5 en 6 (Nieuwsbegrip)

Lesbrief begrijpend lezen groep 5 en 6 (Nieuwsbegrip) handleiding Deze les kunt u op dezelfde manier behandelen als de methode Nieuwsbegrip die wordt gebruikt voor begrijpend lezen. De tekst komt oorspronkelijk uit week 6-2010 en is toegespitst op het actuele

Nadere informatie

Basisvaardigheden Nederlands Deel 2

Basisvaardigheden Nederlands Deel 2 Basisvaardigheden Nederlands Deel 2 Colofon Auteurs: Mieke Lens, Gerda Verhey Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Basisvaardigheden

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 KLEUR SCHATTENEILAND De leerlingen ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. P. 04-05 Thema 1 KLEUR

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

WO: januari tot juni 2016 Natuur Ons lichaam

WO: januari tot juni 2016 Natuur Ons lichaam WO: januari tot juni 2016 Natuur Ons lichaam 1 Ik ken deze begrippen en kan ze verklaren. spijsvertering, bloedsomloop, energie, hersenen, hoofd, romp, ledematen, skelet, geraamte, zintuigen Tip: Zoek

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg.

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs! jij rekentrainer Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Groep blad 1 Hoe komt de hond bij het bot? Teken. Kleur de tegels. Kleur

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

A. Cooreman. 56 DBP Breuken 2 Techniek en bewerkingen. Breukenschema. optellen + en aftrekken - vermenigvuldigen x delen :

A. Cooreman. 56 DBP Breuken 2 Techniek en bewerkingen. Breukenschema. optellen + en aftrekken - vermenigvuldigen x delen : A. Cooreman 56 DBP Breuken 2 Techniek en bewerkingen Leerjaar Groep Breukenschema Voor alle bewerkingen 1. breuk per breuk vereenvoudigen 2. gehele getallen op noemer 1 3. decimale getallen op noemer 10,

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Speklappen en rookworsten

Speklappen en rookworsten Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: A3-papier, zwarte stift. Om vlees te kunnen eten, worden er dieren geslacht. In jouw gemeente waren er vanaf 1850 veel slachterijen en vleesfabrieken

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Waar woon je?

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Waar woon je? PrOmotie Cultuur en maatschappij Werkboek Waar woon je? Colofon Auteur: Adviezen: Onder redactie van: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Leon Resowidjojo, Gerda Verheij Vera Vermey, Jacqueline

Nadere informatie

Werkkatern 1 Welkom in mijn leven! Van eeuwband naar eeuwenband. Eigen situatie. kleur de 4e eeuw na Christus blauw.

Werkkatern 1 Welkom in mijn leven! Van eeuwband naar eeuwenband. Eigen situatie. kleur de 4e eeuw na Christus blauw. 1 Les 1 Van eeuwband naar eeuwenband 1 Werken op de eeuwenband 21e eeuw 20e eeuw 19e eeuw 18e eeuw 17e eeuw 16e eeuw 15e eeuw 14e eeuw 13e eeuw 12e eeuw 11e eeuw 10e eeuw 9e eeuw 8e eeuw 7e eeuw 6e eeuw

Nadere informatie

Handleiding. Geschikte tijd uitvoering jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

Handleiding. Geschikte tijd uitvoering jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Handleiding Naam opdracht De horizon in je eigen omgeving Geschikte tijd uitvoering jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec zeer geschikt ongeschikt Benodigde materialen Pen en papier Opdrachtbladen

Nadere informatie

5 4 6 3 15 14 16 2 7 13 17 21 1 18 8 12 20 19 9 11 10 Naam:... 1

5 4 6 3 15 14 16 2 7 13 17 21 1 18 8 12 20 19 9 11 10 Naam:... 1 4 5 6 3 15 14 16 2 13 17 7 1 21 12 20 19 18 8 11 10 9 Naam:... 1 Hallo! Dit is het eerste deel van de serie keuzewerkboekjes. Deze werkboekjes staan vol met leuke opdrachten, puzzels, sommen, raadsels

Nadere informatie

Tastbare Tijd, Bilthoven

Tastbare Tijd, Bilthoven Tastbare Tijd, Bilthoven WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Op de grens van droog en nat a. Welke dorpen en kernen liggen er allemaal in deze gemeente? b. Aan welke gemeenten grenst de gemeente de Bilt? c. Wat

Nadere informatie

junior dijkdenkers Dit werkboek is van:... Groep:... School:...

junior dijkdenkers Dit werkboek is van:... Groep:... School:... junior dijkdenkers Dit werkboek is van:... Groep:... School:... De Grebbedijk Waar ligt op de kaart hieronder de Grebbedijk? Markeer die met een opvallende kleur. Waar staat jouw huis? Zet een kruisje

Nadere informatie

Rekenen Meten en meetkunde. voor 1F

Rekenen Meten en meetkunde. voor 1F Rekenen Meten en meetkunde Tijd voor 1F Colofon Auteur: Daphne Ariaens Eindredactie: Jiska van Hall, Christie Hofmeester Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v.,

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 3

Op Voeten en Fietsen 3 Op Voeten en Fietsen 3 Wie mag eerst? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 207-208 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je verschillende

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 4: DE WOESTIJN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 4) De Woestijn Opdrachten: Opdracht 1: Opdracht 2: Water in de woestijn Maak een water-woestijn

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen Voor welk feest zou je in ieder geval een vrije dag willen hebben? Wat voor tekst schrijf je?

Nadere informatie

We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen.

We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen. We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen. 1 In een eerste deel van de les gaan we het hebben over wat welbevinden en betrokkenheid nu juist is. Die

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer de werkbladen

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Je bent vast wel eens een dagje uit geweest. Met school of met je

Nadere informatie

Tekst lezen en een woordenweb maken

Tekst lezen en een woordenweb maken Tekst lezen en een woordenweb maken Je gaat straks een tekst samenvatten. Je vertelt dan in het kort waar een tekst over gaat. Je vertelt in een paar zinnen wat het belangrijkste van een tekst is. 1. Je

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 1

Op Voeten en Fietsen 1 Op Voeten en Fietsen 1 Hoe ga jij naar school? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2017-2018 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je

Nadere informatie

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 7

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 7 Leerlijn erfgoededucatie Hengelo Lesbladen groep 7 De beken in Hengelo Naam: School: Groep: Les 1: Hengelo is ontstaan bij de drie beken De Beken. Wie reisde in vergangen tijd door deze Twentse streken

Nadere informatie

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:...

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:... BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:..................... INLEIDING Dit werkboek hoort bij de website Boer in de buurt (www.boerindebuurt.nl). Op deze website vind je filmpjes, illustraties en opdrachten

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Mol. Geel. Plan-MER PRUP Regionale ontsluiting Geel

Mol. Geel. Plan-MER PRUP Regionale ontsluiting Geel Plan-MER PRUP Regionale N19 Dr. Van de Perrestraat N118 Retieseweg Mol Kaart 1 Situering op topografische kaart en stratenplan voornaamste straten in studiegebied gemeentegrenzen Katersberg R14 Westelijke

Nadere informatie

Zonnepanelen op school. Team 1: Meten Onderzoek naar de opbrengst van zonnepanelen. Jullie gaan meten wat zonnepanelen aan energie opbrengen

Zonnepanelen op school. Team 1: Meten Onderzoek naar de opbrengst van zonnepanelen. Jullie gaan meten wat zonnepanelen aan energie opbrengen Zonnepanelen op school Team 1: Meten Onderzoek naar de opbrengst van zonnepanelen Jullie gaan meten wat zonnepanelen aan energie opbrengen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken in een team.

Nadere informatie