HET GEWICHT VAN JE EIGEN VERLEDEN CHEILA EN RAQUEL VERTELLEN HUN VERHAAL SPECIAL DE SANDWICHGENERATIE WINTERBLUES: UITVINDING VAN DE REISSECTOR?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET GEWICHT VAN JE EIGEN VERLEDEN CHEILA EN RAQUEL VERTELLEN HUN VERHAAL SPECIAL DE SANDWICHGENERATIE WINTERBLUES: UITVINDING VAN DE REISSECTOR?"

Transcriptie

1 HET MAGAZINE DAT DEUGD DOET WINTER SPECIAL DE SANDWICHGENERATIE WINTERBLUES: UITVINDING VAN DE REISSECTOR? + DOE MEE MET DE ENQUÊTE! JONGEREN EN SEKS HET GEWICHT VAN JE EIGEN VERLEDEN CHEILA EN RAQUEL VERTELLEN HUN VERHAAL EEN UITGAVE VAN CM MECHELEN-TURNHOUT EDITIE 10

2 Profiteer van onze fantastische acties! Oogzorgpartner CM - regio Mechelen - Turnhout Voor elke snoet de juiste bril! WIN deze ipad mini Op vertoon van deze advertentie en bij aankoop van een bril of contactlenzen in één van onze winkels, maak je kans om deze ipad mini te winnen. (actie enkel geldig tijdens de maanden november en december 2014) Kortingen Volksoptiek Terugbetalingen CM - 40 op brilglazen op multifocale glazen - 40 op brilmontuur Gratis oogtest 50 terug op glazen, montuur of lenzen. 40 terug op glazen, montuur of lenzen. Niet cummuleerbaar met andere acties. Enkel op optische glazen (geen zonnebrillen). 1 bon per aankoop. Bij aankoop glazen + montuur kunnen de 2 bonnen gebruikt worden. Enkel voor leden CM. Voor CM leden regio Kempen, tot 18jaar. Voor CM leden regio Kempen, vanaf 19jaar. Turnhout Patersstraat Turnhout tel.: 014/ ma-vr 9-13u en 13u30-17u30 za 9u-13u turnhout@volksoptiek.be Westerlo Sint-Lambertusstraat 33D 2260 Westerlo tel.: 014/ di-vr 9-13u en 13u30-17u30 za 9u-13u westerlo@volksoptiek.be Geel Stationsstraat Geel tel.: 014/ di-vr 9-13u en 13u30-17u30 za 9u-13u geel@volksoptiek.be Mol Corbiestraat Mol tel.: 014/ di-vr 9-13u en 13u30-17u30 za 9u-13u mol@volksoptiek.be Kwaliteit voor het leven. Kijk snel op pagina 63!

3 EDITO INTEGENDEEL! Nu ik de inhoud van dit magazine bekijk, valt het me pas op hoeveel artikelen over zorg gaan. Zijn we plotseling zeurpieten geworden die met volle overgave een potje willen zagen over hoe erg het gesteld is met de mensheid? Nee, absoluut niet. En omdat ik het woord nu eenmaal vaak gebruik: Integendeel! Het magazine dat je in je handen hebt, wil verhalen brengen die hoop geven. Verhalen die willen laten zien dat het mogelijk is om positief naar het leven te kijken. Zelfs al zijn de omstandigheden waarin de verteller zich bevindt niet altijd even rooskleurig. Zorgen voor je ouders én voor je kleinkinderen, op jonge leeftijd leren leven met een stoma, terugkijken op je leven en afrekenen met je verleden Je zou er bijna neerslachtig van worden. Maar ik niet dus. Integendeel! Omdat de verhalen van Sonja, Raquel, Cheila, Peter, Kelly, Veerle en duizenden anderen mij veel hoop geven. Er zijn trouwens nog meer mensen die verhalen proberen te brengen. Beleidsmakers bijvoorbeeld, die zonder verpinken komen vertellen dat er (weer) fors bezuinigd moet worden in de zorgsector. Zeg nu zelf: dát zijn toch geen hoopvolle verhalen? Ik zou zelfs meer zeggen: Integendeel! JIM JANSEN BLADMANAGER Inhoud 04,17,48 GESPOT Cijfers & weetjes 06 DE WEGWERP- MAATSCHAPPIJ Wie niet wegwerpt is goed bezig 10 DE SANDWICH- GENERATIE Gekneld tussen zorg voor (klein)kinderen en ouders. 18 VRAAG AAN DE STRAAT Geeft iedereen nog wel cadeaus met kerstmis? 19 STELLING Slaappillen kunnen geen kwaad 20 GLUTEN Waarom zoveel mensen sukkelen met gluten? 24 SAY CHEESE Vlaanderen op café 28 ROOTS Breken met je (vreemde) verleden 34 ZEG EENS AAA Koortsblaasjes 35 HALLO! CM-medewerker in de kijker 36 HET ZORGHUIS (T)huis zonder zorgen 42 MIJN GEDACHT De winterblues 44 EEN TRIPJE NAAR DE ZON Last van een winterdip? 46 TABOE Leven met een stoma 50 CM DEALS Korting voor CM-leden & çava?-lezers! 52 RESULTATEN ENQUÊTE Vrijetijdsbesteding 59 CM-AGENDA Plan je activiteiten! + Enquête blz. 57 ONZE KINDEREN EN SEKS Verantwoordelijke uitgever Tonnie Steeman, Korte Begijnenstraat 22, 2300 Turnhout Bladmanagement Jim Jansen Redactie Peter Lambert, Jeroen Bruggeman, Katelijne Duerinck, Paul Van Roy, Annelies Vervoort, Kathleen Schellemans, Het Salon Concept, fotografie en vormgeving Het Salon Advertenties Publicarto , com@publicarto.be Contact CM regio Mechelen-Turnhout, Korte Begijnenstraat 22, 2300 Turnhout, , regiomechelenturnhout@cm.be çava? is een uitgave van CM regio Mechelen-Turnhout en verschijnt in een oplage van ex. huis aan huis in de arrondissementen Mechelen en Turnhout. De CM-diensten en -voordelen die in çava? vermeld worden zijn informatief. Bij twijfel of betwisting gelden enkel de statuten en de huishoudelijke reglementen. CM Mechelen-Turnhout is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de çava?-advertenties.

4 4 GESPOT WIN TICKETS TENTOONSTELLING MOMU NU Tot begin volgend jaar kan je in het ModeMuseum van Antwerpen genieten van de tentoonstelling MoMu Nu, een collectie van hedendaagde stukken uit het eigenzinnige museum. De collectie telt zo n objecten, waarvan er de laatste jaren zijn bijgekomen. Het museum maakte haar eigen keuze uit stukken van Raf Simons, Walter van Beierendonck, Ann Demeulemeester en vele andere Belgische toppers uit de modescène, maar natuurlijk ook van grote buitenlandse modehuizen. De hele collectie is nog te bewonderen tot en met 4 januari in het ModeMuseum in de Nationalestraat in Antwerpen. çava? biedt jou de kans om gratis een kijkje te nemen naar wat de modewereld de voorbije jaren te bieden had en nog steeds heeft. We hebben tien duotickets klaarliggen voor onze snelste lezers. Mail naar cava.rmt@cm.be met je naam en adres om kans te maken. GEZONDHEID HONGER DOOR TABLET We turen met z n allen steeds meer naar schermen. Laptops, smartphones, tablets, maar ook simpelweg ons tv-toestel, het komt telkens op hetzelfde neer: turen naar een lichtgevend oppervlak. Allemaal leuk, maar er hangen ook negatieve kantjes aan vast. Al na 15 minuten laptoppen begint het hongergevoel op te komen en krijg je zin om te eten. Licht in de slaapkamer, ook van je smartphone als je die oplaadt, zorgt ervoor dat je slechter slaapt. Dat zorgt er dan weer voor dat je voedsel minder snel omgezet wordt in energie, waardoor je dikker wordt. De toestellen niet voor het slapengaan gebruiken en ze opladen in de woonkamer is dus de boodschap! Jil Sander door Raf Simons L/Z 2011, Beeld: Patrick Demarchelier/Vogue The Condé Nast Publications Ltd. 33% CIJFER Voor de mensen die roken niet kunnen laten was het rookverbod op het werk en in gesloten openbare ruimtes in 2006 geen leuk nieuws. Toch is nu aangetoond door de Universiteit Hasselt dat door die maatregelen het risico om te overlijden door hartfalen met een derde is gedaald bij vrouwen jonger dan 60. Bij mannen gaat het om een daling van 13 procent. EEN APP VOOR JONGE OUDERS Ook voor jonge ouders pakt CM uit met een nieuwe gratis app voor smartphone en tablet: de Skoebidoeapp. Ze bestaat zowel voor Android als voor ios. Via de app kan je week na week je zwangerschap en de groei van de baby opvolgen, interessante tips en weetjes ontvangen, en op de hoogte gehouden worden van CM-promoties voor jonge ouders. De app groeit mee met je kind, tot het 3 jaar oud is. Meer info:

5 Here comes the rain again... West-Vl fm Oost-Vl 103.5fm Vl-Brabant 98.1fm Antwerpen 102.9fm Limburg fm

6 LEVENSDUUR DESKTOP COMPUTER ,7 JAAR Tussen 1985 en 2010 is de levensduur van desktop computers zowat tweederde verminderd, heeft onderzoek van de Amerikaanse Arizona State University aangetoond: van 10,7 jaar gemiddeld tot 3,5 jaar. LEVENSDUUR DESKTOP COMPUTER ,5 JAAR

7 HET LEVEN ZOALS HET IS 7 DE WEGWERPMAATSCHAPPIJ WIE NIET WEGWERPT, IS GOED BEZIG Defecte smartphones, kapotte kleren, versleten zetels: we gooien een pak in de vuilnisbak. Zelfs al kan de telefoon nog gerepareerd, de trui hersteld en de zetel nog gepimpt worden. We leven in een wegwerpmaatschappij waar niemand nog opkijkt van een beetje meer of minder op de schroothoop. Niks aan te doen Of kan het toch anders? TEKST: Lien Lammar Vroeger kochten mensen dingen voor het leven. Microgolfovens bijvoorbeeld. Die van mijn grootmoeder heeft het dertig jaar volgehouden. Vandaag mag je al blij zijn dat je wasmachine het einde van de garantieperiode haalt. De gemiddelde smartphone leeft niet langer dan twee of drie jaar, televisies vaak niet meer dan tien jaar. Fabrikanten verminderen bewust de levensduur van elektronische toestellen. Ze gebruiken goedkopere materialen die sneller slijten of maken apparaten die zo moeilijk te herstellen zijn dat je na een tijd wel een nieuwe droogkast, diepvriezer of printer móet kopen. Maar we kunnen niet altijd de schuld op een ander steken. We ruilen onze gsm of computer graag in voor het nieuwste model, ook al werkt de vorige nog prima. Gelukkig bestaan er organisaties die afdankertjes maar al te graag zien komen. Close the Gap is er zo een. Zij laten bruikbare pc s, tablets, printers, telefoons en kopieerapparaten een nieuw leven leiden in ontwikkelingslanden. Dit nobel initiatief wordt gesteund door tal van bedrijven uit binnen- en buitenland. De afgelopen tien jaar werden maar liefst apparaten verzameld. CM is een van de ondersteunende partners. Een mooi verhaal Close the Gap biedt bedrijven de mogelijkheid om hun afgeschreven ICT materiaal te doneren aan ziekenhuizen, scholen, universiteiten en andere sociale projecten in ontwikkelingslanden. Close the Gap pikt het materiaal op, laat het opknappen en stuurt ze naar verschillende projecten. Ter plaatse installeren, onderhouden en recycleren lokale partners de apparaten. Zo krijgen die een nuttig tweede leven in projecten die onvoldoende middelen hebben om nieuw materiaal aan te kopen. Hiermee heeft Close the Gap meer dan projecten wereldwijd kunnen ondersteunen met ICT materiaal in 54 landen. Niet slecht voor wat tien jaar geleden werd opgestart door één student: Olivier VandenEynde. Hij pakte het project dat ontstond tijdens zijn studie ondertussen groots aan. Dat zie je alleen al aan het lijstje beroemdheden dat zich belangeloos inzet: Jacques Rogge, aidsspecialist Peter Piot en Desmond Tutu zitten in de

8 8 HET LEVEN ZOALS HET IS aanbevelingsraad, Barack Obama bracht in hoogst eigen persoon een bezoek. Ook CM draagt een steentje bij: hun computerpark was aan vervanging toe en krijgt via Close the Gap nu een nieuw leven in Afrika. Repareerhype Gelukkig verzetten meer en meer mensen zich tegen het weggooigedrag en bedenken initiatieven die daarbij helpen. Een mooi voorbeeld zijn Repair Cafés: gratis bijeenkomsten waar iedereen zijn kapotte spullen kan laten herstellen. Gereedschap en materiaal zijn aanwezig, net als vrijwillige elektriciens, naaisters en andere handige harry's die je helpen bij de herstelling. Repair Cafés zijn het perfecte antwoord op de wegwerpmaatschappij, zegt Clara Moeremans van Netwerk Bewust Verbruiken. Je kapotte spullen nieuw leven inblazen is goed voor het milieu én voor je portemonnee. We zijn nog maar een jaar geleden met Repair Cafés gestart in Vlaanderen en Brussel, en het succes overtreft onze stoutste verwachtingen. Bijna elke dag krijgen we aanvragen van mensen die er eentje in hun gemeente willen opstarten. Iedereen kringwinkelt Ook Kringwinkels zijn vandaag helemaal hip. We hebben veel meer klanten dan enkele jaren geleden, maar wat vooral stijgt, is het aantal mensen dat goederen naar de kringwinkel brengt, zegt Chris Doms van De Kringwinkel Mechelen. Mensen gaan steeds bewuster om met hun oude spullen. Elk jaar zamelen we meer huisraad, speelgoed, boeken... in. Ruim 71% van alle binnengebrachte goederen konden we hergebruiken. Dat is een mooi cijfer. Van upcycling tot freecycling Wie een beetje creatief is, kan ook zelf aan de slag. Upcyclen iets nieuws maken met dingen die je anders zou weggooien is populairder dan ooit. Even googelen en je vindt tonnen inspiratie voor het pimpen van kleren of het upcyclen van meubels. Wie zelf geen knutselaar is, maar ook niet graag weggooit, kan zijn oude, nog bruikbare spullen ook gewoon weggeven. Freecyclen je oude spullen een nieuwe thuis geven is simpel, slim én wereldwijd een succes. In steden als Antwerpen, Leuven, Gent en Mechelen schieten weggeefgroepen als duurzame paddenstoelen uit de grond. Overal in het land worden weggeefmarkten en geefpleinen georganiseerd, in Leuven is er zelfs een echte weggeefwinkel. Weg ermee, met die wegwerpmaatschappij, roepen al deze initiatieven en ideeën. Misschien dat het ons ooit wel eens lukt. En al de rest dan? Wie letterlijk bergen werk verzet bij de verwerking van afval is OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Zij staan in voor een duurzaam afval- en materialenbeleid en een propere bodem in Vlaanderen. Woordvoerder Jan Verheyen: De Vlaming produceert elk jaar minder huishoudelijk afval, nu nog zo n 500 kilo per persoon. Dat lijkt nog veel maar 71 % daarvan kunnen we een tweede leven geven door te composteren, hergebruiken en recycleren. Met dergelijke cijfers behoren we tot de absolute top van Europa! Bedrijven doen het zelfs nog een tikkeltje beter met 74 %. ZELF MINDER WEG- WERPEN? Op vind je een overzicht van alle Repair Cafés die de volgende maanden georganiseerd worden Op Facebook vind je tal van weggeefgroepen zoals Freecyle Antwerp, Freecycle Mechelen, Freecycle Friends Gent, Freecycle Leuven... Of misschien kan je zelf wel een eigen freecycle groep opstarten in je eigen gemeente? Upcycling. Afval wordt design van Evy Puelinkx is een leuk boek dat je stap voor stap helpt om je eigen afdankertjes te upcyclen (Manteau, 24,99 euro) Wenst uw bedrijf computers te doneren? Graag! Neem een kijkje op Ook CM doneert haar laptops en computers! Wie wil weten wat er met ons afval gebeurt, moet zeker een kijkje nemen op ovam.be

9 Op wie rekent u voor een proper milieu? Afval ruimt zichzelf niet op. Een vervuilde bodem wordt niet vanzelf proper. Daarom spant de OVAM zich al jaren in voor een efficiënt afval- en bodembeleid in Vlaanderen. Maar om aan de Europese top te blijven, moeten we verder durven gaan. Daarom moedigt de OVAM zowel bedrijven als consumenten aan om duurzaam te produceren en te consumeren. Zo belasten we het milieu zo min mogelijk. En maken we samen morgen mooier. Voor meer informatie kunt u surfen naar 9

10 10 DE SANDWICHGENERATIE MOEDER, NU MOET JIJ EENS NAAR MIJ LUISTEREN

11 11 1 op 10 Vlamingen zorgt minstens 1 keer per week voor een jongere en een oudere generatie. Dat vraagt veel organisatie, tijd en keuzes maken voor wie je zorgt. Het zijn sandwichers : gekneld tussen de zorg voor hun (klein)kinderen en die voor hun ouders. TEKST: Anneleen De Leyn FOTOGRAFIE: Brecht Van Maele

12 12 DE SANDWICHGENERATIE Sonja (57) heeft geen zittend gat. Elke dag springt ze een paar keer binnen bij haar moeder die door een herseninfarct half verlamd is geweest. De laatste jaren nam ze er ook de zorg voor haar intussen overleden vader bij, én die voor haar drie kleinkinderen. Intussen werkt ze ook nog halftijds en doet ze er nog een schepje sociaal engagement bij. Haar collega s noemen haar geen sandwich, maar een stokbrood. Sonja: Elke dag breng ik moeder al rond 5 uur koffie. Gelukkig hoef ik maar de straat over te steken. Ik maak haar bed op, was de nachtemmer uit en zet haar medicatie klaar. Tegen 7 uur komt de verpleegster haar wassen en een spuit tegen suikerziekte toedienen. Daarna ontbijt moeder. Ik breng in totaal zo n 5 à 6 bezoekjes per dag. 's Avonds help ik haar slaapkleed aan te trekken. Gelukkig is zij een heel tevreden mens: als ze haar krant heeft, woordpuzzels kan maken en af en toe een spelletje patience kan spelen, is ze al content. Sonja is al altijd een bezige bij geweest maar 8 jaar geleden werd het toch wel wat veel nadat haar moeder een herseninfarct opliep. Toen haar vader nog leefde, kon ook hij nog helpen maar hij is intussen een jaar geleden gestorven. Zijn laatste levensjaar was erg zwaar. Hij werd ernstig ziek en kwam in een straatje van van ziekenhuis naar revalidatiecentrum terecht. Dat jaar was toch wel een race tegen de klok, geeft Sonja toe. 1 OP 3 Tegen 2020 zou 1 op 3 een sandwicher zijn door de vergrijzing. Want ik zorgde toen ook nog een paar dagen per week voor de kleinkinderen. s Morgens vroeg al haalde ik hen op bij mijn dochter, 18 kilometer van ons huis. Toch slaagde ik erin om vader dat jaar elke dag te bezoeken. Elke dag, of ik nu moest werken of niet. Aan elke arm een maxicosi Ik heb altijd gewerkt en heb dat ook altijd willen blijven doen. Je ouders sterven en jij moet toch door met je leven? Mocht ik niet werken dan zou ik het zelfs zwaarder gevonden hebben. Ook al hoop ik toch op m'n 60e met pensioen te kunnen (lacht). Ik werk in Brussel en over de middag maak ik elke dag op mijn eentje een wandelingetje, in het park of langs de kleine winkeltjes aan de Zavel. Puur genieten vind ik dat. Als jonge werkende moeder vond ik het altijd zo'n luxe toen mijn moeder elke dag op de kinderen kwam passen. Daarom wou ik dat ook doen voor mijn dochter. Eigenlijk herhaalt de geschiedenis zich, alleen moest ik er wel een eindje voor omrijden (lacht). Als ik mémé dan ging bezoeken, nam ik de kindjes altijd mee. De jongste kleinkinderen zijn tweeling. Ik zie me nog altijd de straat oversteken met aan elke arm een maxicosi! Tijdsgebrek? Ken ik niet. Sonja is ook nog actief als voorzitter van de kerkraad en als schatbewaarder van de plaatselijke wielerclub. Nood aan meer vrije tijd heeft ze niet. En tijd te kort komen? Dat ervaart Sonja zo niet. Ik doe altijd voort. Ik heb mij altijd goed kunnen organiseren waardoor ik alles voor mekaar krijg. Ik geef wel toe dat ik mijn strijk soms in 4 keer moet doen. Weer die stekker eruit. Maar uiteindelijk raakt het ook gedaan, ook al is t dan 22 uur. Ik laat dat niet aan mijn hart komen, stress heb ik niet. Ik zucht wel eens maar ik zou het eigenlijk niet anders willen dan het nu is. Moeder, nu moet jij eens naar mij luisteren. Niet iedereen kan of wil z n ouders zo lang mogelijk thuis laten wonen. Evident is zoiets zeker Sonja: ALS JONGE WERKENDE MOEDER VOND IK HET ALTIJD ZO'N LUXE TOEN MIJN MOEDER ELKE DAG OP DE KINDEREN KWAM PASSEN. DAAROM WOU IK DAT OOK DOEN VOOR MIJN DOCHTER.

13 Sonja wil zo lang als ze kan, blijven zorgen voor haar moeder: Zolang ze nog een beetje kan stappen, alleen naar het toilet kan gaan en zelfstandig haar bed in en uit kan, vind ik dat ze nog in haar eigen huis kan blijven wonen. 13

14 14 DE SANDWICHGENERATIE niet, geeft ook Sonja toe. Haar vader stond niet bekend voor z'n geduld, en haar moeder heeft een ijzeren wil. Vroeger deed moeder ook alles zelf want vader was als baggeraar veel van huis. Da's tegelijk haar grootste frustratie, dat ze zo afhankelijk geworden is. Daar huilt ze wel eens om. Vroeger luisterde ik ook altijd naar m n ouders, nu is het vaak omgekeerd. Ik zeg soms: Moeder, nu moet jij wel eens naar mij luisteren hé (lacht). Mensen zeggen mij vaak: Jij doet toch alles voor je moeder. Klopt. Meer nog, ik moet er ook veel voor laten. Op reis gaan bijvoorbeeld. Vroeger gingen mijn man en ik 2 keer per jaar naar Spanje, intussen is dat al 8 jaar geleden. Toch mis ik het niet, ik heb er geen behoefte meer aan. Ik zou niet meer op m n gemak zijn. k Zou me altijd maar zitten afvragen of alles goed gaat met haar. Het gebeurt soms zelfs dat ik tijdens een avondje uit even weg en weer rijd om binnen te springen bij haar (lacht). Zij zegt wel dat ik voor haar niet naar huis moet komen maar ik kan het soms niet laten. Ik zie dat als mijn leven, zoals mijn gezin: het vormt allemaal één geheel. Sonja is enig kind en dus valt alle zorg voor haar ouders op haar schouders. Ik hoor ook vaak verhalen over broers en zussen die hierover onderling niet goed overeenkomen. In die zin ben ik dan nog blij dat ik met niemand rekening moet houden, ik doe gewoon wat ik het beste vind voor SONJA: Ik verwacht niet dat mijn dochter of zoon hetzelfde doen als ik. M n dochter woont ook te ver om elke dag een paar keer langs te komen. En is de tijdsgeest nu ook niet anders? hen. Sonja wil zo lang als ze kan, blijven zorgen voor haar moeder: Zolang ze nog een beetje kan stappen, alleen naar het toilet kan gaan en zelfstandig haar bed in en uit kan, vind ik dat ze nog in haar eigen huis kan blijven wonen. En ze moet er nog met haar verstand bij zijn natuurlijk. Zelf ooit naar het rusthuis? Mij mogen ze later in een rusthuis steken. Ik denk ook dat ik er beter zou kunnen aarden dan moeder omdat ik socialer ben dan haar. Ik verwacht niet dat mijn dochter of zoon hetzelfde doen als ik. M n dochter woont ook te ver om elke dag een paar keer langs te komen. En is de tijdsgeest nu ook niet anders? Ik ben hier uiteindelijk ook geleidelijk aan in gerold. Ik besef ook dat je onze situatie niet zomaar kan doortrekken naar iedereen. Toch kan ik triest worden als ik in een rusthuis mensen zie waarvan ik denk dat die er nog niet op hun plaats zitten, mensen die nog te goed zijn. Kunnen sommigen dan niet ietsje meer moeite doen voor hun ouders? t Hangt natuurlijk ook sterk samen met de band die je hebt met je ouders. Bij mij was die altijd heel goed, nog altijd. Af en toe worden Sonja s ogen vochtig, een traan rolt er net niet uit. Dit is duidelijk iemand met overtuiging, een witte raaf die zich nog steeds elke dag met hart en ziel inzet voor wie ze liefheeft. Toen Mieke 59 was, brak er voor haar een helse periode aan. Ze nam samen met haar man een groot deel van de zorg voor schoonmoeder moeke van eind de tachtig op zich. Tegelijk ving ze regelmatig de kleinkinderen op. Mieke: Op zekere dag viel moeke en brak haar heup. Na haar operatie had ze nood aan inten-

15 15 sieve hulp. Wat een geluk dat we toen gebruik konden maken van een zorgpilootproject waarbij moeke 4 keer per dag intensieve professionele hulp aan huis kon krijgen. Zonder die hulp zou het ons echt niet gelukt zijn want mijn man en ik werkten toen nog allebei. Zo kon ze toch nog thuis blijven wonen. Want een rusthuis? Daar zouden we haar niet in krijgen! We slaagden er in om 2 à 3 keer per week bij haar langs te gaan. Intussen vroegen onze kinderen ook regelmatig om de kleinkinderen op te vangen als ze ziek waren. Dan was het vaak echt afwegen voor wie we moesten kiezen. Niet makkelijk. In 40 bochten wringen Moeke viel daarna nog een keer en brak haar andere heup. Vanaf dan werd het immens hectisch. Elke dag bezochten we haar in het ziekenhuis. Ik moest mij dan vaak in 40 bochten wringen om alles rond te krijgen: mijn werk, moeke bezoeken, op de kleinkinderen passen, het huishouden... Mijn man nam al het financiële en al haar administratie op zich. Dat was ook niet te onderschatten, zeker als je ook nog je gewone leven wil verderzetten met werk, familie en sociale engagementen. We voelden allebei dat dit niet lang vol te houden was. Ik kreeg toen ook DE SANDWICHSITUATIE Miet Timmers is docent aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van Odisee Hogeschool, coördinator bij Generatielink en bemiddelaar bij familiale zaken. Sandwichgeneratie: komt van de Amerikaanse fastfoodwereld uit de jaren tachtig. De generatie van 40- à 60-plussers die switchen tussen de zorg voor hun kinderen en voor hun ouders. Sandwichsituatie: beter begrip omdat ook wie buiten die generatie valt ( jonger dan 40 of ouder dan 60) in zo n zorgsituatie terecht kan komen. Clubsandwich: als de zorg voor kleinkinderen erbij komt. Elke sandwicher kampt met een groot tijdsgebrek. Ze weten niet wat eerst gedaan: het huishouden, de job, zorgen voor de (klein)kinderen, zorgen voor de ouders.. Daarna blijft er maar weinig tijd en energie over. Het is erg belangrijk om de zorg te verdelen. Onder elkaar als broers en zussen, of met vrijwilligers of professionals. En hier knelt het schoentje soms: er ontstaan onderlinge spanningen door een gevoel van oneerlijkheid tussen broers en zussen over het verdelen van de zorg. Een gevolg hiervan is dat je vaak moet kiezen. Ga je een namiddagje gezelschap houden bij je moeder die niet goed te been meer is of ga je zorgen voor je zieke kleinkind? De keuze hangt uiteraard ook af van hoe dringend de zorg is. Toch speelt ook de voorkeur een rol. De meesten lijken te kiezen voor de kleinkinderen want dat zou leuker zijn. En of dat nog niet genoeg is, moeten sandwichers vaak ook rekening houden met hun job. Ook hierdoor moeten ze vaak kiezen. Zorgen voor houdt heel wat in. Het is niet alleen wassen, koken of boodschappen doen. Er komt ook een pak administratie bij. Ook het coördineren van alle zorg is een taak op zich. Eigenlijk kan iedereen wel op een of andere manier z n steentje bijdragen om te zorgen voor z n ouders, hoe ver iemand ook woont bijvoorbeeld. Hebben sandwichers meer stress? Dat kan, maar voor veel mensen hebben zorgtaken ook een positief effect. Sommigen kunnen juist meer aan als ze meerdere verantwoordelijkheden hebben. Soms is het zelfs een uitlaatklep: ze hebben even andere dingen aan hun hoofd en kunnen zo ook beter relativeren. Veel heeft ook te maken met je waardenpatroon. Wie het waardevol vindt om voor zijn hulpbehoevende ouders te zorgen, zal daar ook minder problemen mee hebben dan wie dat niet vindt.

16 16 DE SANDWICHGENERATIE CM STEUNT THUISZORGERS een longontsteking, wat mij nog nooit overkomen was. Van mijn weerstand bleef niet veel meer over natuurlijk. Na de periode in het ziekenhuis verhuisde moeke naar een home waar ze helaas na 3 weken een herseninfarct opliep en overleed. Elke dag vrienden over de vloer Ondanks dat het al druk bezette dagen waren met de zorg voor moeke, wou Mieke er ook zijn voor de kleinkinderen. Gelukkig maar, zegt ze, want mocht dat niet meer lukken, dan ging ik me daar schuldig over voelen. Als ik moest kiezen, merkte ik dat mijn voorkeur toch uitging naar de kleinkinderen. Mocht Mieke die periode overdoen, dan zou ze er toch opnieuw voor kiezen om deeltijds te blijven werken. Het werk is vaak ook een uitlaatklep. Anders ben je alleen met de zorg en de problemen bezig. Dat je nog moet werken kan ook wel eens een handig excuus zijn. Ze heeft lessen getrokken uit de hele ervaring. Ik denk dat het belangrijk is dat tegen je oude dag een netwerk opbouwt van vrienden en kennissen. Je moet als oudere ook wel zelf durven vragen om bezoek want niet iedereen zal dat spontaan doen. Als ik mijn oude dag rooskleurig voorstel, dan komt er bijna elke dag een vriend, buur of familie over de vloer. Dan zou ik al heel gelukkig zijn! Infocafé: Help, ik ben mantelzorger! Je draagt zorg voor iemand en vraagt je af wie je kan ondersteunen? Dan is het infocafé Help, ik ben mantelzorger iets voor jou. Wat is mantelzorg? Ben ik een mantelzorger? Wat heeft Ziekenzorg CM mij te bieden? Waarvoor kan ik terecht op de dienst maatschappelijk werk? En wat is het aanbod binnen de gemeente? Tijdens de infocafés mag je een antwoord verwachten op deze vragen. De infocafes worden begeleid door een educatief medewerker van Ziekenzorg en een maatschappelijk werker van CM. Daarnaast wordt ook een medewerker van de gemeente waar het initiatief plaatsvindt uitgenodigd. Wissel je na de toelichting graag van gedachten met andere aanwezige mantelzorgers? Heb je na de voordracht nog een aantal meer individuele vragen voor de maatschappelijk werker? Wil je meer concrete informatie over Ziekenzorg CM of wil je gewoon even rustig alles laten bezinken bij een koffietje? Dat kan allemaal. We noemen het niet voor niets een infocafé: informatie én kans tot uitwisseling. 10 december van 14 tot 16 uur in Bistro De Dreef, Oostakker 1 Vorselaar 11 december van 14 tot uur in het CM-kantoor Olen, Dorp 28 inkom 6 euro, CM-leden 3 euro, leden met verhoogde tegemoetkoming 2 euro info en inschrijven: of mantelzorg.rmt@cm.be Info en advies Je kunt bij de dienst Maatschappelijk Werk terecht met vragen of problemen rond (langdurige) ziekte, handicap, ouderdom, sociale voordelen, voorzieningen, (thuis)zorgsituaties,... De maatschappelijk werker informeert je over de sociale regelgeving die voor jou van toepassing is, organiseert de thuiszorg en begeleidt je bij langdurige zorgsituaties. Bel voor een afspraak in het CM-kantoor van je gemeente of bij je thuis. Dienst voor oppashulp Kun jij in je thuiszorgsituatie ook wat extra zuurstof gebruiken? Geef ons dan een seintje. Dan komt er een vrijwillige oppasser bij je thuis. Je kan minimaal 2 uur aanvragen, en maximaal 16 uur per maand. Je betaalt hiervoor 2,60 euro per begonnen uur. Doe de aanvraag minstens één week op voorhand op het nummer (regio Mechelen) of (regio Turnhout). Personenalarm Wie alleen woont en het risico loopt om te vallen of onwel te worden, is gebaat bij een personenalarm. Zo heb je dag en nacht een hulpverlener bij de hand. Voor meer info:

17 GESPOT 17 MILIEU AUTO RIJDT OP ZEEWATER Elektrische auto s doen ons al een tijdje niet meer versteld staan. De verkoop van de e-auto s blijft echter stokken. Autobouwers blijven dan ook zoeken naar goede alternatieven voor de brandstoffen die we nu al kennen. Quant, een bedrijf uit Liechtenstein dat kleine stukje berglandschap tussen Oostenrijk en Zwitserland, kwam op het Autosalon van Genève aanzetten met een auto aangedreven op zeewater. Met twee tanks van 200 liter raak je 600 km ver en dat met topsnelheden tot 380 km/u. Handig, als je weet dat er maar liefst 1,4 triljard liter zeewater is op onze aarde. Enkel het prijskaartje moet nog wat zakken: de Quant kost ongeveer een miljoen euro. QUOTE Terug van vakantie: bruine benen willen tonen, kort shortje aandoen: beseffen dat het echt wel koud is: opnieuw op reis willen. #zomer>herfst Eline de Munck, presentatrice op Jim GEZONDHEID HOU JEZELF WARM DEZE WINTER De winter komt er weer aan. De mooiste tijd van het jaar, maar ook de koudste. Hoe hou je jezelf het beste warm tijdens de donkere maanden? Drink geen koffie of thee, maar ga voor de deca-variant. Door cafeïne verlies je namelijk sneller lichaamswarmte waardoor je het koud krijgt. Krimp niet ineen met je handen in je zakken als je wandelt, maar maak zwierige bewegingen met je armen. Het is een workout voor je spieren en het houdt je warm. Ademen door je neus helpt ook. De lucht die je inademt is warmer, dan wanneer je door je mond ademhaalt. Of leg je schoenen op de radiator voor je ze aandoet. Maar de beste tip van allemaal? Blijf niet alleen thuis. Ga op stap met vrienden! Daar krijg je het gegarandeerd warmer van! CM LANCEERT APP VOOR BEELDBELLEN Sinds begin oktober kunnen mensen die zorg nodig hebben een app downloaden die de zorg helpt organiseren. Met een beeldbel-functie, de mogelijkheid om berichtjes te versturen en nieuws te ontvangen, zorgt de Z app (ZorgApp) van CM mee voor de zelfstandigheid van de zorgbehoevende, en het geruste gevoel van zijn omgeving. De Z app is een bijkomend communicatiekanaal via computer of tablets, bestemd voor senioren, mensen in een zorgsituatie en hun mantelzorgers. Ze helpt hen het dagelijkse leven te organiseren: beeldbellen met de kinderen, kleinkinderen, samen de agenda beheren, berichtjes versturen. Ze lezen er ook nieuws en leuke weetjes rond zorg, gezondheid en beweging. Via de beeldbelfunctie kunnen ze zelfs contact opnemen met CM. Het ziekenfonds is daarmee de eerste organisatie die via beeldbellen bereikbaar is voor haar leden. Meer info en downloaden via:

18 18 VRAAG AAN DE STRAAT TEKST & FOTOGRAFIE: Timothy Puype Kerstcadeaus De temperatuur zakt bijna onder nul, we duffelen ons warm in en we komen stilaan in de kerststemming. Daar komen natuurlijk ook cadeautjes bij kijken. Of niet? Geeft iedereen nog wel cadeaus met kerstmis? Trek je er nog voor naar de stad of koop je ze online? Met die vraag trok çava? de straten van Gent op. DANAÏ Iemand blij maken met een cadeau is leuker dan geld geven. Tenzij je nutteloze cadeaus geeft, maar dat proberen we te vermijden. Ik maak meestal een lijstje en krijg dan ook wel de dingen die daar opstaan. (lacht) HERLINDE Kerstcadeaus, dat is iets dat enkel binnen de familie nog wordt gedaan. Iedereen geeft aan iedereen iets, maar het zijn vooral de kinderen die cadeaus krijgen. Voor mij zijn dat vaak dingen die ik op mijn kot kan gebruiken. MARIANNE We werken met briefjes. Iedereen koopt dus een mooi cadeau voor één persoon. En met dat ene cadeau zijn we al maanden op voorhand bezig. Dat wil ook zeggen dat we er een mooi budget voor kunnen uittrekken. MONIQUE Ik koop nog steeds cadeautjes, maar ik doe dat niet online. Ik ga samen met mijn dochter naar Brugge, Roeselare of Oostende om de kerstsfeer op te snuiven. We doen dat altijd samen! MATTHIAS We hebben nog geprobeerd om met vrienden cadeautjes te geven, maar dat lukt niet. Afspreken gaat nog net, maar dat is op oudejaarsavond en vanaf nu dus zonder cadeaus. STEFANIE Ik doe elk jaar een kerstfeestje met de vriendinnen van de volleybalclub. We trekken briefjes, zodat iedereen 1 cadeau koopt voor 1 persoon. Dat is al een gebeuren op zich! (lacht) KOOP JIJ NOG KERSTCADEAUS? Laat het ons weten op facebook.com/magazinecava!

19 TEKST: Timothy Puype PRO & CONTRA 19 Slaappillen zijn een handig hulpmiddel! CONTRA PRO Ilse De Volder Een slaappil brengt je makkelijk in slaap, maar je slaap zelf is minder kwalitatief Er bestaan verschillende soorten slaapmiddelen. Het zijn vooral de benzodiazepinen, wat de klassiek gebruikte slaapmiddelen zijn, die op lange termijn problemen kunnen veroorzaken. De eerste weken werkt de slaappil goed en heb je het gevoel dat je beter slaapt, maar na die periode treedt gewenning op met minder goed slapen. Dat is het moment dat veel mensen beslissen om meer pillen te nemen, wat resulteert in meer bijwerkingen. Vooral onrustig slapen is een van de problemen. Een slaappil brengt je gemakkelijker in slaap, maar je slaap zelf is minder kwalitatief. Stoppen met langdurig gebruik van slaappillen is bovendien heel moeilijk. Dat moet altijd in overleg met de huisarts gebeuren. Het plots onderbreken van medicatie kan zelfs ontwenningsverschijnselen veroorzaken die gelijk staan met de afkickverschijnselen van een alcoholist. En niet onbelangrijk: als je deze medicatie plots onderbreekt, leidt dit tot een toename aan slaapproblemen. Dat jaagt heel wat mensen terug naar de slaappil. 1 op de 10 Belgen neemt wel eens een slaappil. En daarmee horen we tot de wereldtop, in negatieve zin. çava? trok naar een experte ter zake om te weten te komen wat er nu eigenlijk goed en slecht is aan slaappillen. Dr. Ilse De Volder is verbonden als neuroloog aan het Slaapcentrum van het UZA. Ilse De Volder Een slaappil is de enige oplossing voor sommige patiënten Personen met slaapproblemen stappen best in eerste instantie naar hun huisarts. Met hem of haar kan je op zoek gaan naar de beste oplossing voor het probleem. Het is heel belangrijk om te kijken wat de redenen zijn voor slapeloosheid. Je kan beginnen met de dagelijkse stress te verminderen of je beter te weren tegen stress. Het gaat er in eerste instantie om, om het slaappatroon van de patiënt te observeren en aan te passen. Dat kan dikwijls met kleine maatregelen, maar soms moet je verder gaan, bijvoorbeeld door samen met een therapeut een gestructureerde aanpak op te stellen. Als alle alternatieve mogelijkheden om tot een verbeterde slaap te komen, zijn uitgeput, zijn slaappillen een mogelijkheid. Onder begeleiding van een huisarts en beperkt in tijd, zijn ze op dat moment de beste, of beter: de minst slechte, oplossing om de patiënt weer een goede nachtrust te geven. HEB JIJ EEN MENING OVER DEZE STELLING? Deel ze dan op facebook.com/magazinecava!

20 20 GLUTEN

21 21 WAAROM ZOVEEL MENSEN SUKKELEN MET GLUTEN? HET NIET ZO MYSTERIEUZE BROODMYSTERIE Heerlijk dat kraakverse brood op zondagochtend, recht van de bakker, toch? Misschien, zegt voedingsconsulente Christine Tobback. Maar we moeten er toch ook een beetje mee opletten. En of dat dan aan de gluten ligt? Volgens Christine is er meer aan de hand... TEKST: Femke Coopmans ILLUSTRATIE: Pieter Van Eenoge Gluten is een groep eiwitten die je vindt in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut en alle afgeleiden hiervan. Dat was vroeger ook al zo en toch hoor je steeds meer over problemen met gluten. Een tarwe-allergie en coeliakie (glutenintolerantie) komen meer en meer voor, maar het is vooral de gevoeligheid aan gluten die exponentieel toeneemt, weet Christine Tobback. Zij is als voedingsconsulente gespecialiseerd in intoleranties en allergieën en auteur van de boeken Eet wat bij je past en Gezond of Gezondigd. Bij sommige mensen geeft die sensitiviteit hoofdpijn, anderen krijgen een soort reumatische aandoening, soms geeft het zelfs aanleiding tot pijnlijke ontstekingen in de bloedvaten van de gewrichten, soms tot huidreacties. En vermoeidheid hoort er ook altijd bij. Je ziet het iets meer bij vrouwen, maar net zo goed bij mannen. En als een gezin maatregelen treft omdat één iemand moeite heeft met de vertering van brood, merk je heel vaak dat er nog gezinsleden zijn die zich beter gaan voelen. Erfelijkheid speelt dus ook een rol. Waar komt die exponentiële toename vandaan? Ligt het aan het zogeheten broodmysterie? Christine Tobback: Dat mysterie kan ik stilaan verklaren. Brood bestaat tegenwoordig uit zoveel verschillende stoffen die intolerantie of verteringsproblemen kunnen uitlokken. Ten eerste zijn er de vezels, zoals inuline dat we ook kennen als toevoeging in yoghurt. Inuline zit al in tarwe zelf en wordt soms nog extra toegevoegd aan brood. Qua structuur komt het een beetje overeen met fructose, een suiker in fruit en honing, en er is een grote groep mensen die daar moeite mee heeft. Ten tweede zijn er de toegevoegde suikers die in brood zitten voor smaak, bewaring, structuur... Die maken het extra moeilijk voor mensen die al gevoeliger zijn aan fructose. Dat tegenwoordig overal suiker in zit, verklaart meteen ook waarom de slechte opname van fructose nu meer voorkomt, want het ene versterkt het andere. Gecombineerd met tarwegluten wordt dat vaak nog moeilijker. Rijst en rijstproducten hebben dat effect bij veel mensen minder.

22 22 GLUTEN Klopt het ook dat onze granen niet meer zijn wat ze geweest zijn? Christine Tobback: Ik ben niet zo zeker of dat bij ons een punt is. Er gebeurde in de loop der jaren wel iets anders met ons brood. Vroeger duurde het 18 uur voor een brood klaar was, met alle automatisatie is dat vandaag hooguit een paar uur. Om dat tempo aan te kunnen, moeten er nu broodverbeteraars en veel meer gist in een brood. Dat ging van een kleine 0,2 % gist op het bloemgewicht naar nu bijna 4 % en in industriële bakkerijen wordt de kruim zelfs niet helemaal uitgebakken. De gist is dan niet dood en gevoeligere mensen reageren daarop. Of nog een verandering: bakkers startten indertijd met wat zuurdesem en daarop volgde een lange voorrijs. Twee dingen die we nu moeten missen en die nochtans helpen om eiwitten af te breken. Het is dus niet zo gek dat steeds meer mensen het moeilijk krijgen met brood. Is het glutenprobleem dan puur een broodprobleem? Christine Tobback: Niet echt. De optelsom is ook nog niet compleet. Maagzuurremmers worden bijvoorbeeld te veel voorgeschreven. Die blokkeren het maagzuur dat we hard nodig hebben om afscheiding te krijgen van de pancreasenzymen die op hun beurt een invloed hebben op de vertering van eiwitten. Maagzuurremmers kunnen op lange termijn en zeker bij gevoelige mensen een glutensensitiviteit in de hand werken. Daarnaast geven sommige wetenschappers ook de milieuvervuiling en bepaalde onkruidverdelgers als oorzaak van allergieën en glutensensitiviteit aan. En er is natuurlijk de stress. Bij stress voelen mensen rommelingen in hun darmen, de spieren verkrampen, het darmflora wordt overhoop gehaald en de vertering loopt niet vlot meer. Mensen met aandoeningen als chronisch vermoeidheidssyndroom, fybromialgie, ADD/ ADHD zijn ook vaak gevoeliger voor gluten. En tot slot moeten we ook kijken naar wat we nog allemaal eten en drinken: snoep, koffie en alcohol brengen onze lever, pancreas en darmen ook uit balans en die kunnen de gluten daardoor moeilijker verwerken. Het is een emmer die overloopt. Wat kun je aan glutensensitiviteit doen? Is het omkeerbaar of ban je gluten beter levenslang? Christine Tobback: Wat dat betreft is er goed nieuws: als mensen met een hoge gevoeligheid de gluten een achttal maanden volledig weglaten, dan gaat het beter. Maar voor veel mensen hoeft dat zelfs niet. Het is een type intolerantie die in gradaties voorkomt en vaak mag je nog wel 2 keer per week een pistolet of boterham eten. Brood toasten helpt ook. Opwarmen maakt de eiwitstructuren stuk. Vers brood is dan weer helemaal uit den boze, hoe lekker het ook is. Het vervelende is alleen dat een glutengevoeligheid moeilijk te herkennen is, want het duurt vaak een dag of twee voor een lichaam reageert. Dat is heel anders dan bij een allergie waar je onmiddellijk het effect ziet. Coeliakie is nog iets volledig anders: bij deze mensen treedt bij de minste inname van gluten een ontstekingsreactie op in de dunne darm. Mensen met coeliakie dienen dus een heel strikt glutenvrij dieet te volgen en dit levenslang. De kleinste kruimel is voldoende om ziek te worden. Karolien Timmermans: GLUTEN BESCHADIGT HET SLIJMVLIES VAN DE DUNNE DARM, ZODAT VOEDINGSSTOF- FEN SLECHT OPGENOM- EN WORDEN. EN DAT KAN WEER DIARREE, VERSTOPPING, GROEIACHTERSTAND, VERMOEIDHEID, ENZ. TOT GEVOLG HEBBEN. DE BEHANDELING OMVAT EEN STRIKT GLUTENVRIJ DIEET EN DIT LEVENSLANG.

23 23 GOOI NIET ALLES OP EEN HOOP Er bestaat nogal wat verwarring rond de glutenproblematiek. Daar is de Vlaamse Coeliakievereniging niet gelukkig mee. Omdat het nefaste gevolgen heeft voor de coeliakiepatiënten. Hun strenge dieet dreigt niet meer serieus genomen te worden. Karolien Timmermans is voorzitter van de Vlaamse Coeliakievereniging en maakt zich zorgen: In het belang van de coeliakiepatiënt en hoe de maatschappij naar de aandoening kijkt, is het belangrijk een duidelijk onderscheid te maken tussen coeliakie, tarweallergie en glutensensitiviteit. Het gaat hier over drie verschillende aandoeningen met ieder een eigen benadering. Drie verschillen Coeliakie, ook wel glutengevoelige enteropathie of glutenintolerantie genoemd, is een ingewikkelde aandoening van het verdedigingssysteem van het lichaam, waardoor het nooit gluten uit de voeding kan verdragen. Gluten beschadigt het slijmvlies van de dunne darm, zodat voedingsstoffen slecht opgenomen worden. En dat kan weer diarree, verstopping, groeiachterstand, vermoeidheid, enz. tot gevolg hebben. De behandeling omvat een strikt glutenvrij dieet en dit levenslang. Bij tarwe-allergie treedt er een verdedigingsreactie van het lichaam op tegen gluten. Dat uit zich in huidproblemen ( jeuk, eczeem) en problemen met maag en darmen of de luchtwegen. Een allergische reactie kan onmiddellijk, maar ook vertraagd (na 24 uur) optreden. De behandeling bestaat uit het volgen van een tarwevrij dieet. Tenslotte spreken we over glutensensitiviteit bij mensen die ook dezelfde symptomen vertonen als ze gluten ingenomen hebben, maar waarvan we weten dat het niet gaat over coelakie of tarweallergie. Het verschil is dat bij deze mensen de darmwand niet beschadigd wordt. Hier stelt men zich de vraag: Zit het in de gluten of in het graan? want graan bevat naast gluten nog andere elementen die mogelijk last kunnen geven. Verder wetenschappelijk onderzoek moet dit uitwijzen. Karolien Timmermans: De Vlaamse Coeliakievereniging richt zich vooral op mensen bij wie de diagnose coeliakie gesteld is. De diagnose berust op twee pijlers: enerzijds antistoffen die in het bloed kunnen opgespoord worden en anderzijds een dunne-darmbiopsie. In gluten lokt het eiwit gliadine de ontsteking uit. Zonder contact met gluten kan de aandoening zich niet manifesteren. Gluten is aanwezig in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en alle afgeleiden hiervan. Haver is een grensgeval en kan enkel gebruikt worden als het tijdens het productieproces niet in aanraking geweest is met glutenbevattende granen. Heel wat voedingsmiddelen bevatten gluten zoals brood, pasta en koeken. Ook snoep, chips, soep, sauzen, bouillonblokjes, bereide gerechten kunnen verborgen gluten bevatten. Het komt er dus op aan goed het etiket te lezen. Vanaf 13 december 2014 zal dit gelukkig gemakkelijker worden door de nieuwe allergenenwetgeving die o.a. voorschrijft dat alle allergenen duidelijk op het etiket moeten vermeld worden. Wie coeliakie heeft of om een andere reden gluten uit de voeding moet schrappen, kan terecht bij de Vlaamse Coeliakievereniging. Zij ondersteunen waar mogelijk in de zoektocht naar glutenvrije producten en recepten, leveranciers of restaurants waar je glutenvrij kan eten. Meer info op vcv.coeliakie.be GLUTENVRIJE EN BIJZONDERE VOEDING Tegemoetkoming ziekteverzekering. Sommige patiënten hebben recht op 38 euro per maand als tegemoetkoming in de kosten voor glutenvrije of bijzondere voeding. Voorwaarden Behandeld worden voor een van onderstaande aandoeningen: coeliakie; dermatitis herpetiformis; gluten/gliadine-allergie; een graanmeel-allergie. Toestemming hebben van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. Meer info? Surf naar zoeken op coeliakie.

24 24 SAY CHEESE TEKST: Timothy Puype, FOTOGRAFIE: Brecht Van Maele VLAANDEREN OP CAFÉ Vlaanderen kent heel wat gezellige cafés, sommige meer dan 100 jaar oud. Het zijn echte volkscafés, waar iedereen graag vertoeft voor een lekkere pint of een aangename babbel. çava? schoof mee aan de toog van enkele van die typische cafés, zoals je ze enkel in Vlaanderen vindt. WIL JE ZELF EEN FOTO DELEN? Ga dan naar facebook.com/magazinecava!

25 01 LAURENT LUYPAERT Wat: café Pink Flamingos Waar: Onderstraat, Gent XXX 25 Dit is een van de gekste cafeetjes van Gent. Het interieur is echt zalig! Zeer dankbaar om foto s te nemen, wat goed van pas komt in mijn opleiding Vrije professionele beeldende vormgeving, waar fotografie veel in aan bod komt. We komen hier dan ook vaak over de vloer s middags met vrienden om te lunchen of om springuren te overbruggen.

26 02 JOSEPHINA VAN GEEL Wat: café Beveren Waar: Vlasmarkt, Antwerpen Hier in het café staat een echt Decap -orgel dat nog werkt! Het is hier binnengebracht in 1937, langs het raam, want de deur was te smal. (lacht) Normaal moet het op de grond staan, maar door overstromingen hebben ze het op een verhoog geplaatst. Ik heb hier zelf meer dan 10 jaar achter de toog gestaan en gekuist. Nu ben ik 76 jaar, maar ik woon nog steeds boven het café.

27 03 JEAN PEETERS Wat: café De Penge Waar: Lindekensstraat, Turnhout Ik kom hier al 25 jaar en ik heb het café serieus zien veranderen! Er gaat niets weg, er komen alleen maar kadertjes bij. Het is het oudste café van Turnhout, 124 jaar intussen al, maar het Pengebier bestaat nog maar 9 jaar. Toen ik hier vele jaren geleden een huis in de straat te koop zag staan, heb ik niet lang getwijfeld. Handig toch om dicht bij je favoriete café te wonen? (lacht)

28 28 ROOTS CHEILA EN RAQUEL Breken met je (vre

29 In het tv-programma Heylen en de Herkomst keert Martin Heylen met enkele bekende Vlamingen terug naar hun vaderland. In Vlaanderen leven ruim 1 miljoen mensen van vreemde origine. Dat zijn niet allemaal BV s, net zo min als Cheila en Raquel en dat zijn. Toch hebben zij evengoed een verhaal te vertellen. Een verhaal over weemoed en verlangen. Maar ook over het soms moeilijke gevecht met het verleden 29 TEKST: Willem Jan Van Ekert FOTOGRAFIE: Filip Naudts emde) verleden

30 30 ROOTS Raquel: WE STONDEN MET ZIJN ALLEN OP EEN GROOT PODIUM, MET EEN KARTON- NETJE ROND ONZE NEK WAAR DE NAAM VAN DE PLEEGOUDERS OP STOND. IK HAD GEEN ENKEL IDEE WAAROM IK DAAR STOND. * Personen van vreemde herkomst worden in de Inburgeringsen Integratiemonitor gedefinieerd als: Personen die een vreemde nationaliteit hebben, Belgen die bij de geboorte een andere nationaliteit hadden of Belgen van wie minstens een van de ouders bij de geboorte niet de Belgische nationaliteit had. Begin 2012 telde Vlaanderen mensen van vreemde herkomst*. Eén op zes en bij pasgeborenen zelfs een op de drie is van vreemde origine. Droge cijfers, die niets zeggen over het hoe en waarom. Twee verhalen doen dat wel. Raquel kwam als kind naar België omdat er in Spanje in 1936 een burgeroorlog uitbrak. Cheila uit Togo zat nog in de buik van haar mama toen ze in 1993 naar onze contreien verhuisde. TWEE OORLOGEN, DRIE MAMA S Raquel Bekaert groeide op in een gezin van 8 kinderen in San Sebastian, Spaans Baskenland. Toen heette ze nog Raquel Las Heras-Fernandez. Haar herinneringen uit die tijd begin jaren 30 zijn zorgeloos, zoals die van een kind behoren te zijn. Het geluid van zingende mensen op de binnenkoer, haar zussen die spontaan meezingen, het prachtige strand van San Sebastian, het buurmeisje dat door het raam naar haar wuift Niets wees erop dat het leven van de kleine Raquel drastisch zou veranderen. De Spaanse burgeroorlog maakte abrupt een einde aan Raquel s onbekommerde jeugd. Op een dag lagen door een bombardement de huizen aan de overkant van de straat in puin. Het buurmeisje dat elke dag zo enthousiast naar me zwaaide, was dood. Hartverscheurende keuze Als gevolg van het brutale oorlogsgeweld van Franco werden in kinderen uit Baskenland geëvacueerd. Ik herinner me dat ik in Bilbao ik was amper 7 jaar samen met mijn twee oudere zussen Sara en Olga op de boot gezet werd, richting België. Het zou een tijdelijk oplossing zijn. Zodra de oorlog voorbij was, zouden we terugkeren. 77 jaar later woont Raquel nog altijd in Gent. Voor mijn ouders moet dat een hartverscheurende keuze geweest zijn om drie van je kinderen te laten gaan. Een deel van de kinderen kwamen aan in de Gentse Vooruit, opgewacht door hun toekomstige pleegouders. We stonden met zijn allen op een groot podium, met een kartonnetje rond onze nek waar de naam van de pleegouders op stond. Ik had geen enkel idee waarom ik daar stond. Een grote, zware vrouw kwam me halen: mama Snoeck. Om de pleeggezinnen niet te veel te belasten, mochten broers en zussen niet bij elkaar blijven. Terwijl mijn moeder bij het afscheid nog zo had gezegd dat we altijd bij elkaar moesten blijven. Mama Snoeck woonde in een klein arbeidershuisje in de Kastanjestraat. De dag na mijn komst kwam heel de buurt kijken naar dat kleine Spaanse meisje. We verstonden elkaar niet, dat werd vooral duidelijk toen ik in het Spaans zei dat ik moest plassen en ze achtereenvolgens met een appel, een peer en een boterham afkwamen. Uiteindelijk begreep een buurvrouw wat er scheelde. In het gezin Snoeck waren wel wat spanningen. Papa Snoeck was zwaar ziek en ze hadden het niet erg breed. Soms, als mama Snoeck erg boos op me was, nam ze het jasje dat ik droeg bij aankomst in Gent uit de kast en zei dan ik ga u terugsturen, hè!. Na de dood van haar man werd ik opgenomen door mijnheer en mevrouw Bekaert. Daar heb ik een gelukkige tijd gekend. Ze hadden zelf geen kinderen en raakten enorm aan me gehecht. Bevrijding Volgens plan zou Raquel terugkeren zodra de situatie in Spanje verbeterde, een datum lag al vast: zomer Maar een nieuwe oorlog stuurde dat plan in de war: in mei 1940 vielen de nazi s België binnen, vertrekken was onmogelijk geworden. Ik was tien, sprak Nederlands en ik voelde me goed bij de Bekaerts. Het was pas veel later dat ik het

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Inhoud. + Enquête blz. 53 ONZE KINDEREN EN SEKS. Welkom bij de grootste familie van het land

Inhoud. + Enquête blz. 53 ONZE KINDEREN EN SEKS. Welkom bij de grootste familie van het land HET MAGAZINE DAT DEUGD DOET WINTER 2014 WWW.FACEBOOK.COM/MAGAZINECAVA SPECIAL DE SANDWICHGENERATIE WINTERBLUES: UITVINDING VAN DE REISSECTOR? + DOE MEE MET DE ENQUÊTE! JONGEREN EN SEKS HET GEWICHT VAN

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen De Zorgmakelaar aan huis Zonder zorgen thuis blijven wonen Mijn vrouw en ik kunnen onszelf nog goed uit de slag trekken. Wel organiseert Debbie al wat praktische hulp bij ons thuis waardoor we nu opnieuw

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Gluten & koemelk De link met gezondheidsklachten Een complete gids voor therapeut & patiënt

Gluten & koemelk De link met gezondheidsklachten Een complete gids voor therapeut & patiënt Gluten & koemelk De link met gezondheidsklachten Een complete gids voor therapeut & patiënt Hilde Maris 4 TherapieWijzer Een woordje uitleg... 9 1. De geschiedenis van granen... 13 1.1. Tarwe is genetisch

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Voedselallergie en voedselintolerantie

Voedselallergie en voedselintolerantie DC 29 Voedselallergie en voedselintolerantie 1 Inleiding Bij voedselallergie of voedselintolerantie is er sprake van overgevoelige reacties op voedsel of bepaalde bestanddelen in voedsel. De informatie

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

ISABEL EN BAS VAN RHIENEN (6)

ISABEL EN BAS VAN RHIENEN (6) Als tweeling ben je nooit alleen. Maar je bent ook altijd de helft van iets. Vijf broers en zussen vertellen hoe ze samen zichzelf zijn. Tekst Nanneke van Drunen Foto s Edith Verhoeven ISABEL EN BAS VAN

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Coeliakie bij kinderen

Coeliakie bij kinderen Coeliakie bij kinderen Bij uw kind is coeliakie geconstateerd, of wordt er onderzoek gedaan naar coeliakie. Coeliakie (spreek uit seuliakie, met de klemtoon op de laatste lettergreep) is een levenslange

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen.

Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. info voor kinderen die op bezoek komen man, vrouw en kind Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve Zorgen aan pasgeborenen. Ga je mee? 01. Voorwoord Hallo, ik ben Raf, de giraf! Binnenkort kom

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

in het midden Dit ben ik - maxx! computer tomografie voor kinderen.

in het midden Dit ben ik - maxx! computer tomografie voor kinderen. in het midden Dit ben ik - maxx! computer tomografie voor kinderen. 1 onze dank aan: Prof. Dr. Brigitte Stöver, Chariteé University Hospital Berlin, Germany, voor de wetenschappelijke en medische supervisie

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER

DOSSIER >>> Wat is een. goede papa? DOSSIER DOSSIER >>> Wat is een DOSSIER goede papa? 42 PSYCHOLOGIES MAGAZINE april 2014 Beter in je vel op het werk Nu de strenge maar afwezige vader definitief heeft afgedaan is het voor papa s zoeken naar een

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!).

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!). 3. Net keek mama heel beteuterd toen ze me een nachtzoen kwam geven. Vind je het echt erg dat ik zoveel moet werken? vroeg ze. Wat moest ik daarop zeggen? Ze keek zo droevig! Valt wel mee, hoor, zei ik.

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Hooikoorts welke geen standaard klachten geeft, kan oorzaak zijn van hyperventilatie aanvallen, het lijkt er nml enorm veel op. Dus reageer je niet met niesbuien,

Nadere informatie

WANNEER IS JE LAATSTE KAART GELEGD?

WANNEER IS JE LAATSTE KAART GELEGD? WANNEER IS JE LAATSTE KAART GELEGD? We leven in een samenleving waar alles steeds sneller gaat, en als je niet aan dit tempo kunt voldoen, dan val je helaas uit de boot. En om het deze keer niet over jongeren

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS Susanne Smorenburg, programmamanager Ben Sajetcentrum Marjon van Rijn, docent / onderzoeker HvA / AMC Symposium HBO-V van de Toekomst

Nadere informatie

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm Mantelzorg is... Mooi De hulpvrager is je dankbaar, mantelzorg geeft veel voldoening Divers De taken lopen uiteen: huishoudelijke

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie