Apple ios 5. De iphone laat de PC los

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Apple ios 5. De iphone laat de PC los"

Transcriptie

1 Apple ios 5 Apple's ios kreeg zijn laatste grote update al meer dan een jaar geleden, toen de iphone 4 werd geïntroduceerd. In de tussentijd heeft de wereld der smartphones echter niet stilgestaan. Microsoft introduceerde Windows Phone 7 en Google maakte veel terrein goed met nieuwe updates voor Android. Sommigen zullen zeggen dat Apple reeds voorbij is gestreefd door anderen, sommigen zullen dat juist weer ontkennen. Feit blijft echter wel; Apple moet gaan antwoorden om mee te kunnen blijven doen. Zodoende komt dan ook ios 5, op 14 oktober om precies te zijn. Naar eigen zeggen introduceert Apple meer dan 200 nieuwe features voor het besturingssysteem. Apple lijkt goed te hebben gekeken naar zowel de jailbreakers als de concurrentie, veel ideeën voor ios 5 zagen we al terug bij anderen. Zo is er bijvoorbeeld het notificatiecentrum, dat veel weg heeft van het pulldown-venster van Android. Dit notificatiecentrum is echter wel broodnodig, aangezien het gemiddeld aantal push-berichten dat een iphone-gebruiker op een dag ontvangt drastisch hoger ligt dan een aantal jaren geleden, toen de iphone werd geïntroduceerd. Een andere grote feature is de integratie van Apple's icloud-service. Het moge duidelijk zijn dat Apple een leven met 'de cloud' helemaal ziet zitten. Documenten, foto's, video's, alles wordt verzonden naar Apple's servers en zal synchroniseren met andere idevices die je bezit. Ook het populaire WhatsApp wordt door Apple niet vergeten. ios 5 zal een heuse messagedienst bevatten waar de Nederlandse providers waarschijnlijk niet om kunnen lachen. Middels deze dienst kan een idevice-bezitter kosteloos berichten sturen naar andere eigenaren. Dit betekent dus dat niet alleen iphone-bezitters berichten naar elkaar kunnen verzenden, ook ipod Touch- en ipad-bezitters kunnen meedoen. Dit zijn slechts enkele wijzigingen die ik even kort uit de doeken doe. In dit artikel zullen de grootste wijzigingen uitgebreid besproken worden. Apple geeft aan dat er meer dan 200 nieuwe functies worden geïntroduceerd met ios 5, maar dat zou te veel zijn om allemaal in één artikel te belichten. De iphone laat de PC los Nu de iphone in de afgelopen jaren dankzij Apple zelf, maar ook door derden steeds meer is gaan opereren als een zelfstandig platform, is het tijd om de kabel naar de PC door te knippen. Met ios 5 is interactie met de PC en dan met name via een USB-kabel veel minder vaak nodig.

2 Activeren van systeem Om te beginnen is er natuurlijk de activatieprocedure die een gebruiker tot en met ios 4 heeft moeten doorlopen. Na het aankopen van een nieuwe iphone, of het herstellen van de software, moest het toestel op een PC met itunes worden aangesloten om deze vervolgens te kunnen activeren en gebruiken. Met ios 5 is deze ellende eindelijk achterhaald. Middels de eigen Wi-Fi- of 3G-verbinding van het toestel kan het systeem gewoon geactiveerd worden en direct gebruikt worden. Hiervoor is dus geen PC meer nodig. WiFi-synchronisatie Zo is het bijvoorbeeld niet meer nodig om je iphone aan te sluiten aan je PC om te kunnen synchroniseren met itunes en eventuele andere programma's. itunes biedt vanaf versie 10.5 de optie om via een draadloos netwerk te synchroniseren wanneer beide apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Dit proces wordt echter alleen in werking gesteld wanneer de iphone voorzien wordt van stroom. Dit gegeven zorgde in het begin wel even voor een paar opgetrokken wenkbrauwen, want in dat geval zit de iphone toch nog steeds aangesloten op de computer? Het betekent echter ook dat de iphone automatisch draadloos zal synchroniseren wanneer deze in een dock staat, of aangesloten is aan een stopcontact. Daarbovenop is het tevens mogelijk om handmatig een synchronisatie te initiëren. Daarvoor gaat men naar Instellingen, vervolgens naar Algemeen en dan WiFi itunes-synchronisatie. Hier kan voor 'Synchroniseer nu' gekozen worden wanneer de iphone en PC op hetzelfde netwerk zijn aangesloten, ook wanneer de iphone niet van nieuwe prik wordt voorzien.

3 Backup maken & terugzetten Nauwverbonden met icloud is er tevens de mogelijkheid om een backup terug te plaatsen 'vanuit de cloud'. Het is mogelijk om backups te maken op je icloud-account in plaats van op je PC. Dit scheelt je schijfruimte op je PC, maar natuurlijk duurt het terugzetten wel erg lang aangezien het om vele Gigabytes aan data gaat. Ook de eerste backup maken zal voor menig persoon geen prettige ervaring zijn omdat het versturen van zoveel data uren in beslag zal nemen. Het opslaan van een reservekopie is helemaal gratis, al krijg je wel een opslagruimte van slechts 5 Gigabyte. Deze 5 Gigabyte is echter alleen de omvang van je applicaties. Muziek en video's worden niet meegeteld. In theorie heb je je PC overigens ook niet nodig om je muziek en video's op een nieuwe iphone te krijgen. Dit kan ook middels nieuwe functies van de itunes Store. In dat geval moet je echter wel al je muziek hebben aangekocht in itunes, vervolgens kan de muziek worden teruggezet via de itunes Store. Apple biedt deze mogelijkheid op het moment nog niet. Systeemupdates Een laatste reden om je iphone, ipod Touch of ipad aan te moeten sluiten op je computer is voor een update van ios. Vanaf ios 5 is dit echter ook niet meer nodig omdat er in het systeem een functie is ingebouwd waarmee gecheckt kan worden op nieuwe updates die vervolgens over-the-air geïnstalleerd kunnen worden. Deze functie is gedurende bètatests reeds uitgebreid getest en deze lijkt prima te werken. Bestanden blijven gewoon behouden en inderdaad, ook hier is de PC dus niet langer meer nodig. Notificaties & Lockscreen Notificatiecentrum In de loop der jaren is het notificatiesysteem één van de weinige onderdelen van ios geweest waar weinig aan is veranderd. Bij de introductie van het systeem was de manier van notificeren ook prima, maar in de loop der jaren gingen steeds meer applicaties gebruik maken van notificaties en push-berichten en zo ontstond er een overvloed aan meldingen voor de iphone-gebruiker. In ios 5 wordt het systeem echter volledig op de schop genomen en kan de gebruiker een grotere invloed hebben op de wijze waarop deze verschijnen. Voorheen was het zo dat notificaties van het systeem hoe dan ook de gebruiksflow beïnvloedden. Wanneer er een notificatie omhoog komt wordt alles gepauzeerd en komt er een blauw venstertje met een melding tevoorschijn, samen met één of meerdere knoppen. Totdat de gebruiker een reactie geeft zal de melding blijven staan.

4 In ios 5 wordt het notificatiecentrum geïntroduceerd. Middels deze nieuwe functie in het instellingenmenu kan per applicatie worden ingesteld hoe de notificaties weergegeven worden. Hier kan gekozen worden voor 'Stroken', 'Meldingen' of simpelweg geen enkele melding. De Meldingen-mogelijkheid is simpelweg de oude vertrouwde manier van het doorgeven van berichten. De mogelijkheid om voor Stroken te kiezen is de grote vernieuwing. In plaats van een allesonderbrekende melding zal de notificatie kortstondig bovenin het scherm komen te staan, waarna deze verdwijnt naar het notificatiecentrum om later eventueel nog op te zoeken en er alsnog naar te handelen. Het notificatiecentrum wordt getoond door met je vinger van boven naar beneden te vegen op het scherm. Wanneer er een fullscreen-applicatie draait (de balk bovenin is niet zichtbaar) verschijnt er bij de eerste veeg een soort flapje waar de gebruiker met een tweede beweging aan kan trekken. Apple heeft deze aanpak ingevoerd nadat er gedurende de bètatests klachten kwamen over het ongewild verschijnen van het notificatiecentrum. Het notificatiecentrum is overigens ook voorzien van widgets. Apple heeft er zelf echter maar twee toegevoegd evoegd en zelf toevoegen is geen mogelijkheid. Men krijgt de beschikking over een weer- en finance-widget. De weer-widget widget is gebaseerd op je huidige locatie, zoals we bijvoorbeeld ook in HTC Sense op Android zien. Door een veeg naar links of rechts over de widget te geven, wordt het weer voor de komende vijf dagen zichtbaar. Lockscreen Ook het uiterlijk van het lockscreen is door Apple onder handen genomen. In ios 4 was het zo dat er een melding werd gedaan van de laatst ontvangen melding. De rest van de meldingen wordt vervolgens bij het ontgrendelen van het systeem achtereenvolgens weergegeven. Erg onhandig. Apple zag dit ook in en heeft daarom ook het lockscreen aangepast. Er kunnen nu meerdere meldingen worden weergegeven en de gebruiker kan over de melding vegen om deze te openen. De rest van de getoonde meldingen wordt vervolgens verwezen naar het notificatiecentrum.

5 Bij het ontvangen van een nieuwe melding wordt deze wel als een enkel scherm weergegeven. Door aan een flapje erboven te trekken worden de andere meldingen ook getoond. Deze nieuwe manier van het tonen van meldingen is een grote verbetering ten opzichte van de oude manier in ios. Het mag duidelijk zijn dat Apple hiervoor goed heeft gekeken naar Android van Google. Persoonlijk vind ik de grootste misser van Apple dat men geen widgets kan installeren in het notificatiecentrum. Apple voorziet de gebruiker van twee widgets voor het weer en aandelen, maar vooralsnog is het voor derden niet mogelijk om op reguliere wijze een widget te introduceren. In de jailbreak-wereld is men echter al lang en breed aan de slag gegaan met custom widgets. Maar daarvoor moet de iphone dus wel van een jailbreak worden voorzien. Twitter & imessage Twitter Sociale Netwerken zijn helemaal hot en dat heeft ook Apple door. Na een eigen poging met Ping, dat nooit echt van de grond kwam, kondigde Apple al meerdere malen een diepgaandere samenwerking aan met Twitter. Zo ook voor ios 5. In ios 5 integreert Apple namelijk Twitter in het besturingssysteem, waardoor het eenvoudiger wordt om te Tweeten vanuit verschillende applicaties als Safari, Camera en YouTube. Je hoeft slechts éénmaal in te loggen of registreren ren in het instellingenmenu van je idevice en je bent er klaar voor. In de contacten-applicatie applicatie worden tevens alle Twitter-gebruikersnamen gekoppeld aan je contacten zodat je makkelijk iemand kan toevoegen aan een tweet, waardoor de

6 contacten vervolgens ook op Twitternaam indexeerbaar zijn. Wil je dus een contact noemen, dan typ je gewoon een apenstaartje en de eerste letters van zijn Twitternaam en je idevice zal door de contactenlijst gaan zoeken naar overeenkomstige namen. Het is tevens mogelijk om op basis van je GPS-sensor een locatie toe te voegen aan je tweets. imessage Een nieuwe functie waar telecomproviders waarschijnlijk niet om kunnen lachen is imessage. Dit is een soort WhatsApp, maar dan voorgeïnstalleerd op je idevice en alleen leen voor gebruikers van een iphone, ipod Touch of ipad. imessage is geïntegreerd in de Berichten-applicatie. Het principe is simpel. Je schrijft een SMS en verstuurt deze. Je idevice zal vervolgens via internet checken of het andere apparaat óók een idevice ice is. Indien dat zo is, zal het bericht niet via het telefoonnetwerk worden verzonden, maar via WiFi of 3G. In dit geval hoeft er dus niet betaald te worden voor een SMS. Het verschil tussen wel/geen imessage-contact is de verzendknop De gebruiker zal overigens ook zelf kunnen zien of de ander een idevice gebruikt, door middel van de 'Zend'-knop. Is deze groen, dan is de ontvangende partij niet in bezit van een idevice en wordt imessage niet gebruikt. Is het knopje echter blauw, dan wordt er wel gebruik gemaakt van imessage. Net als in WhatsApp wordt er aangegeven of een ontvangende partij aan het typen is, wanneer dit inderdaad het geval is. Dankzij icloud is het zelfs mogelijk om een gesprek op het ene idevice te beginnen en op het andere voort te zetten. Gezien niet elk idevice altijd is aangesloten op een 3G-netwerk (ipod Touch, ipad zonder 3G) is het wel zo handig om te weten of het bericht is aangekomen op dit apparaat. Apple heeft hiervoor een eenvoudige oplossing, een leesbewijs. Je kan leesbewijzen inschakelen in het Intellingenmenu.

7 Kiosk, Herinneringen, Reader en vernieuwingen voor de ipad Kiosk De ipad wordt deels als e-reader geprofileerd, maar ook op de iphone is het natuurlijk wel mogelijk om wat te lezen. De Kiosk-applicatie is dus beschikbaar voor zowel de iphone, ipod Touch en ipad en geldt als een soort verzamelplaats voor allerlei leesvoer. Zo is het natuurlijk al langere tijd mogelijk om je op tijdschriften en kranten te abonneren via de App Store. In ios 5 worden deze abonnementen verenigd in de kiosk, zodat je op makkelijke wijze toegang hebt tot de nieuwe uitgaven van je abonnementen. Wanneer er een nieuwe editie is van een blad of krant, wordt deze direct in de achtergrond gedownload en in de kiosk gezet. Middels een badge op het Kiosk-icoon wordt vervolgens duidelijk gemaakt dat er een nieuwe toevoeging is. Herinneringen Een applicatie waarvan ik zelf nog niet helemaal het nut van kan zien is 'Herinneringen'. Dit is een applicatie waarin je vlug een notie kan maken van dingen die je nog moet doen. Met deze applicatie maak je een soort takenlijst aan. Er zit overigens wel een leuk aspect aan de applicatie en dat is dat deze locatiegebaseerd is. Als je bijvoorbeeld aan hebt gegeven dat je nog eens naar het gemeentehuis moet om een formulier voor het één of ander in te vullen, dan zal de applicatie in de achtergrond bijhouden wanneer je in de buurt bent van deze locatie. Ben je vervolgens in het centrum van je woonplaats, in de buurt van het gemeentehuis, dan krijg je een melding die je hieraan herinnert. Reader Middels een uitbreiding voor Safari wordt het wat eenvoudiger om artikelen op websites te lezen op je ipad en iphone. Dankzij de Reader-functie voor Safari is het mogelijk om slechts de tekst van een artikel weer te geven in een makkelijk leesbaar lettertype. Alle afbeeldingen, reclames en andere 'overbodige' content wordt gefilterd en zo krijg je dus uiteindelijk een goed leesbaar artikel voor je neus. De functie is te activeren wanneer er 'reader' in je adresbalk wordt weergegeven. Een simpele druk op dit icoontje zal de tekst van het artikel opleveren. Vernieuwingen voor de ipad : Safari De verbeteringen houden voor de ipad echter niet op bij Reader. Het zal voor veel gebruikers een grote ergernis zijn geweest dat het in Safari nodig was om minimaal twee keer te drukken om van venster te wisselen in de internetbrowser. Met de introductie van ios 5 worden er bovenin het scherm tabbladen weergegeven zodat het wisselen tussen verschillende tabs slechts één klik zal vergen.

8 Multitaskbewegingen We zagen het voor het eerst in bèta's van ios 4.3, maar daarna vernamen we een tijdje niets meer hiervan. Apple heeft echter wel degelijk wat gedaan met de input van de ontwikkelaars en testers want in ios 5 maken de multitaskbewegingen hun debuut mee. Met multitaskbewegingen is het mogelijk om, door middel van een commando afkomstig van meerdere vingers, te schakelen tussen applicaties. Veeg je met vier of vijf vingers van rechts naar links, dan ga je naar de vorige actieve applicatie. Doe je vervolgens het tegenovergestelde, dan ga je weer terug naar de originele applicatie. Als je met vier of vijf vingers naar boven sleept, wordt de multitasking-bar weergegeven. Knijp je je vingers naar elkaar toe, dan ga je terug naar het hoofdscherm. Persoonlijk ben ik erg blij met functies als deze. Het voelt na een kleine gewenningsperiode namelijk zeer intuïtief aan, maar belangrijker nog; het voelt sneller aan. Je hoeft daarnaast nog maar zelden gebruik te maken van de home-knop en dat is wel zo prettig. Airplay Airplay is niet nieuw, maar was blijkbaar nog zeker niet uit-ontwikkeld. Het is met ios 5 mogelijk om de weergave van een ipad-scherm te dupliceren naar een ondersteunend TVscherm. Door het beeld te dupliceren blijft het ook voor de gebruiker van de ipad zelf makkelijk om bijvoorbeeld iets te presenteren. Het aanschouwende publiek krijgt immers precies hetzelfde te zien als de gebruiker zelf. Natuurlijk heb je wel een Apple TV nodig om de gehele procedure überhaupt in gang te kunnen zetten. In Nederland zullen echter maar weinig mensen eigenaar zijn van zo'n apparaatje en zal deze nieuwe functie ook niet veel gebruikt worden. Dat het kan is echter natuurlijk wel zo prettig. Toetsenbord Een veelgevraagde vernieuwing was volgens Apple een grote wijziging voor het toetsenbord, het is dan ook één van de meest gebruikte onderdelen van zowel de ipad als iphone. Op de ipad is er dankzij het grote scherm redelijk wat bewegingsruimte en zodoende is er ook ruimte voor aanpassing. Daarom heeft Apple in ios 5 een nieuw soort toetsenbord geïntegreerd. In principe is er functioneel weinig veranderd, het gaat meer om de plaatsing ervan. Het toetsenbord staat niet langer op de onderste helft van het scherm, maar in het midden van het scherm, aan de zijkanten, wanneer je deze functie gebruikt tenminste.

9 Deze functie is voornamelijk geïntroduceerd voor mensen met kleine handen. Ik zelf ben zo iemand en heb dan ook wel aardig wat moeite met het typen op een ipad wanneer ik deze gewoon in de hand heb. Dankzij dit kleine en bereikbare split-keyboard zal dat echter veranderen, typen met alleen je duimen wordt op deze manier een stukje eenvoudiger. Het toetsenbord wordt op eenvoudige wijze geactiveerd door twee vingers op het gewone toetsenbord te plaatsen en vervolgens het toetsenbord 'uit elkaar' te trekken. Het toetsenbord is zowel in portret als landschapsmode in beide modi te gebruiken en kan nu op elke hoogtegraad van het scherm worden geplaatst. Conclusie Apple ios 5 Apple zet met de introductie van ios 5 weer grote stappen. Steve Jobs heeft er nooit een geheim van gemaakt dat een goede uitvinder ook goed moet kunnen stelen en dat heeft het bedrijf dan ook gedaan. Door functies en ideeën van anderen te gebruiken weet Apple haar mobiele besturingssysteem weer een stuk completer te maken. Met de introductie van de nieuwste versie van ios maakt Apple de iphone weer een completer product dat nog meer mensen in hun benodigdheden moet kunnen voorzien. Pluspunten Volledig nieuw notificatiecentrum en verbeterd lockscreen; imessage maakt gratis SMSen mogelijk; Veel minder afhankelijk van PC; ipad krijgt veel langgevraagde toevoegingen; Minpunten..maar ondersteunt Nederlands en iphone 4 (nog) niet; Aardig wat 'leenwerk';

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Jorg Kennis www.kennisonline.com Versie 2.1 1 Inhoudsopgave Overstappen van Windows naar Mac Over dit e-book 1. Inleiding 2. Het Dock en Launchpad

Nadere informatie

Wat moet u weten voor u ios 7 installeert op iphone of ipad?

Wat moet u weten voor u ios 7 installeert op iphone of ipad? Wat moet u weten voor u ios 7 installeert op iphone of ipad? Woensdag begint de wereldwijde uitrol van ios 7, het nieuwe besturingssysteem voor iphone en ipad. Dit is wat je moet weten over de update.

Nadere informatie

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen )

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) Alles wat je al wou weten over de ipad (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) 1 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Een tablet kiezen hoe doe je dat?... 4 3. De basics... 7 4. Multi-touch

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdstuk 1

Inleiding. Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 Inleiding Toen Apple in januari 2010 de ipad presenteerde aan het publiek, zagen de medewerkers de ipad helemaal niet als een apparaat voor business. Ze hadden de ipad toch echt bedacht voor

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding

ipad Gebruikershandleiding ipad Gebruikershandleiding Voor ios 6-software Inhoudsopgave 7 Hoofdstuk1: De ipad in één oogopslag 7 Overzicht van de ipad 8 Accessoires 9 De knoppen 11 Simkaarthouder 12 De statussymbolen 14 Hoofdstuk2:

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software Inhoudsopgave 9 Hoofdstuk 1: In één oogopslag 9 Overzicht 10 De knoppen 12 Microsimkaarthouder 12 Het beginscherm 16 Het Multi-Touch-scherm gebruiken 19

Nadere informatie

Vergaderen op afstand

Vergaderen op afstand Vergaderen op afstand Versie: 5-5-2012 Auteur: Pierre Gorissen Deze uitgave wordt beschikbaar gesteld met de volgende Creative Commons licentie: Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Je oude computer veilig wegdoen

Je oude computer veilig wegdoen Inhoudsopgave - Voorwoord - Je oude computer veilig wegdoen - VBA voor Doe het Zelvers deel 4 - Je hebt wachtwoorden en wachtwoorden... - Kanaal van de Maand - Werken met Xubuntu - Helpmij.nl prijsvraag

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software Inhoudsopgave 9 Hoofdstuk 1: In één oogopslag 9 Overzicht 10 De knoppen 12 Microsimkaarthouder 12 Het beginscherm 16 Het Multi-Touch-scherm gebruiken 19

Nadere informatie

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg CURSUS ANDROÏD Frank Missotten CVO Zuid-Limburg Wist je al dat de aarde binnenkort bevolkt zal zijn met leuke, vriendelijke groene robotjes die gratis zijn en naar de naam Android luisteren? Deze groene

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Inzet van Social Media

Inzet van Social Media Inzet van Social Media Wat zijn sociale media? Sinds enkele jaren is de term sociale media gemeengoed geworden. In deze gratis cursus leert u wat u allemaal kunt doen met behulp van sociale media. U zult

Nadere informatie

INFOVISIE MAGAZIEN - Juni 2013 - JAARGANG 27

INFOVISIE MAGAZIEN - Juni 2013 - JAARGANG 27 INFOVISIE MAGAZIEN - Juni 2013 - JAARGANG 27 Inhoud... 03 Voorwoord... 05 Update-info... 06 Artikels Zoomtext verovert de Mac... 09 Daisy-apps voor onderweg... 20 icloud, wat is het en wat kun je ermee?...

Nadere informatie

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE WINDOWS 8 Windows 8 zit vol met mooie nieuwe features, zoals de kleurrijke Metrointerface, een vernieuwde Explorer, aantrekkelijke desktop tiles, handige systeemherstel opties en nog veel meer. In deze

Nadere informatie

De iphone is een prachtig apparaat met veel mogelijkheden. De belangrijkste programma s zijn besproken, maar er is nog een paar apps aan de aandacht

De iphone is een prachtig apparaat met veel mogelijkheden. De belangrijkste programma s zijn besproken, maar er is nog een paar apps aan de aandacht De iphone is een prachtig apparaat met veel mogelijkheden. De belangrijkste programma s zijn besproken, maar er is nog een paar apps aan de aandacht ontsnapt. Ook tips, trucs, handigheidjes en weetjes

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN In opdracht van HU en Rabobank Utrecht, Oktober 2012 Het team David Hutten info@davidhutten.nl y INHOUDSOPGAVE 06 41 40 42 90 Debriefing Pag. 4 Vincent Wielders

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 7 (oktober 2013)

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 7 (oktober 2013) ipad Gebruikershandleiding Voor ios 7 (oktober 2013) Inhoudsopgave 7 Hoofdstuk 1: De ipad in een oogopslag 7 Overzicht van de ipad 8 Accessoires 9 Multi-Touch-scherm 9 De sluimerknop 10 De thuisknop 10

Nadere informatie

Eindverslag. Technische Universiteit Delft. TI3800 Bachelorproject. Mobiel Notificatie Systeem

Eindverslag. Technische Universiteit Delft. TI3800 Bachelorproject. Mobiel Notificatie Systeem Technische Universiteit Delft TI3800 Bachelorproject Mobiel Notificatie Systeem Eindverslag Auteurs: Edwin van den Houdt ManWai Shing Begeleiders: Cor-Paul Bezemer (TU Delft) Eugène Pattikawa (Exact) Peter

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Je HTC One V Handleiding

Je HTC One V Handleiding Je HTC One V Handleiding 2 Inhoud Inhoud Uit de verpakking nemen HTC One V 8 Onderkant 9 SIM-kaart 11 Geheugenkaart 12 De batterij opladen 13 Het toestel in- of uitschakelen 13 De HTC One V de eerste keer

Nadere informatie

iphone configuratie voor EUR faciliteiten

iphone configuratie voor EUR faciliteiten iphone configuratie voor EUR faciliteiten Auteur: Donald Heering Status: Definitief Versie: 1.0 1 / 43 2 / 43 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 5 2 HET STAPPENPLAN BIJ CONFIGURATIE EN IN GEBRUIK NEMEN... 6

Nadere informatie

1: Getting started. 1.1 Wat heeft u nodig?

1: Getting started. 1.1 Wat heeft u nodig? 1: Getting started 1.1 Wat heeft u nodig? Een TV met een HDMI aansluiting (bij voorkeur een Full HD TV) Een netwerkkabel en een breedband internetverbinding (bij voorkeur > 20 mb/s) Een afstandsbediening.

Nadere informatie

Deze pagina werd bewust blanco gelaten

Deze pagina werd bewust blanco gelaten Deze pagina werd bewust blanco gelaten 2 1 Voorwoord Gedurende de afgelopen 2 jaar heb ik binnen het Ubuntu-be LocalTeam al heel wat mensen geholpen om hun eerste stappen te zetten in Ubuntu. Doorheen

Nadere informatie

Uw HTC Flyer Handleiding

Uw HTC Flyer Handleiding Uw HTC Flyer Handleiding 2 Inhoud Inhoud Aan de slag Inhoud van doos 8 HTC Flyer 8 Bovenkap 10 SIM-kaart 11 Geheugenkaart 12 Batterij 13 Het toestel in- of uitschakelen. 14 Uw pincode invoeren 14 Vingerbewegingen

Nadere informatie

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. versie 1.2 - februari 2014 Inleiding Voor u ziet u nu het document Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Dit document is u aangeleverd

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie