Apple ios 5. De iphone laat de PC los

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Apple ios 5. De iphone laat de PC los"

Transcriptie

1 Apple ios 5 Apple's ios kreeg zijn laatste grote update al meer dan een jaar geleden, toen de iphone 4 werd geïntroduceerd. In de tussentijd heeft de wereld der smartphones echter niet stilgestaan. Microsoft introduceerde Windows Phone 7 en Google maakte veel terrein goed met nieuwe updates voor Android. Sommigen zullen zeggen dat Apple reeds voorbij is gestreefd door anderen, sommigen zullen dat juist weer ontkennen. Feit blijft echter wel; Apple moet gaan antwoorden om mee te kunnen blijven doen. Zodoende komt dan ook ios 5, op 14 oktober om precies te zijn. Naar eigen zeggen introduceert Apple meer dan 200 nieuwe features voor het besturingssysteem. Apple lijkt goed te hebben gekeken naar zowel de jailbreakers als de concurrentie, veel ideeën voor ios 5 zagen we al terug bij anderen. Zo is er bijvoorbeeld het notificatiecentrum, dat veel weg heeft van het pulldown-venster van Android. Dit notificatiecentrum is echter wel broodnodig, aangezien het gemiddeld aantal push-berichten dat een iphone-gebruiker op een dag ontvangt drastisch hoger ligt dan een aantal jaren geleden, toen de iphone werd geïntroduceerd. Een andere grote feature is de integratie van Apple's icloud-service. Het moge duidelijk zijn dat Apple een leven met 'de cloud' helemaal ziet zitten. Documenten, foto's, video's, alles wordt verzonden naar Apple's servers en zal synchroniseren met andere idevices die je bezit. Ook het populaire WhatsApp wordt door Apple niet vergeten. ios 5 zal een heuse messagedienst bevatten waar de Nederlandse providers waarschijnlijk niet om kunnen lachen. Middels deze dienst kan een idevice-bezitter kosteloos berichten sturen naar andere eigenaren. Dit betekent dus dat niet alleen iphone-bezitters berichten naar elkaar kunnen verzenden, ook ipod Touch- en ipad-bezitters kunnen meedoen. Dit zijn slechts enkele wijzigingen die ik even kort uit de doeken doe. In dit artikel zullen de grootste wijzigingen uitgebreid besproken worden. Apple geeft aan dat er meer dan 200 nieuwe functies worden geïntroduceerd met ios 5, maar dat zou te veel zijn om allemaal in één artikel te belichten. De iphone laat de PC los Nu de iphone in de afgelopen jaren dankzij Apple zelf, maar ook door derden steeds meer is gaan opereren als een zelfstandig platform, is het tijd om de kabel naar de PC door te knippen. Met ios 5 is interactie met de PC en dan met name via een USB-kabel veel minder vaak nodig.

2 Activeren van systeem Om te beginnen is er natuurlijk de activatieprocedure die een gebruiker tot en met ios 4 heeft moeten doorlopen. Na het aankopen van een nieuwe iphone, of het herstellen van de software, moest het toestel op een PC met itunes worden aangesloten om deze vervolgens te kunnen activeren en gebruiken. Met ios 5 is deze ellende eindelijk achterhaald. Middels de eigen Wi-Fi- of 3G-verbinding van het toestel kan het systeem gewoon geactiveerd worden en direct gebruikt worden. Hiervoor is dus geen PC meer nodig. WiFi-synchronisatie Zo is het bijvoorbeeld niet meer nodig om je iphone aan te sluiten aan je PC om te kunnen synchroniseren met itunes en eventuele andere programma's. itunes biedt vanaf versie 10.5 de optie om via een draadloos netwerk te synchroniseren wanneer beide apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Dit proces wordt echter alleen in werking gesteld wanneer de iphone voorzien wordt van stroom. Dit gegeven zorgde in het begin wel even voor een paar opgetrokken wenkbrauwen, want in dat geval zit de iphone toch nog steeds aangesloten op de computer? Het betekent echter ook dat de iphone automatisch draadloos zal synchroniseren wanneer deze in een dock staat, of aangesloten is aan een stopcontact. Daarbovenop is het tevens mogelijk om handmatig een synchronisatie te initiëren. Daarvoor gaat men naar Instellingen, vervolgens naar Algemeen en dan WiFi itunes-synchronisatie. Hier kan voor 'Synchroniseer nu' gekozen worden wanneer de iphone en PC op hetzelfde netwerk zijn aangesloten, ook wanneer de iphone niet van nieuwe prik wordt voorzien.

3 Backup maken & terugzetten Nauwverbonden met icloud is er tevens de mogelijkheid om een backup terug te plaatsen 'vanuit de cloud'. Het is mogelijk om backups te maken op je icloud-account in plaats van op je PC. Dit scheelt je schijfruimte op je PC, maar natuurlijk duurt het terugzetten wel erg lang aangezien het om vele Gigabytes aan data gaat. Ook de eerste backup maken zal voor menig persoon geen prettige ervaring zijn omdat het versturen van zoveel data uren in beslag zal nemen. Het opslaan van een reservekopie is helemaal gratis, al krijg je wel een opslagruimte van slechts 5 Gigabyte. Deze 5 Gigabyte is echter alleen de omvang van je applicaties. Muziek en video's worden niet meegeteld. In theorie heb je je PC overigens ook niet nodig om je muziek en video's op een nieuwe iphone te krijgen. Dit kan ook middels nieuwe functies van de itunes Store. In dat geval moet je echter wel al je muziek hebben aangekocht in itunes, vervolgens kan de muziek worden teruggezet via de itunes Store. Apple biedt deze mogelijkheid op het moment nog niet. Systeemupdates Een laatste reden om je iphone, ipod Touch of ipad aan te moeten sluiten op je computer is voor een update van ios. Vanaf ios 5 is dit echter ook niet meer nodig omdat er in het systeem een functie is ingebouwd waarmee gecheckt kan worden op nieuwe updates die vervolgens over-the-air geïnstalleerd kunnen worden. Deze functie is gedurende bètatests reeds uitgebreid getest en deze lijkt prima te werken. Bestanden blijven gewoon behouden en inderdaad, ook hier is de PC dus niet langer meer nodig. Notificaties & Lockscreen Notificatiecentrum In de loop der jaren is het notificatiesysteem één van de weinige onderdelen van ios geweest waar weinig aan is veranderd. Bij de introductie van het systeem was de manier van notificeren ook prima, maar in de loop der jaren gingen steeds meer applicaties gebruik maken van notificaties en push-berichten en zo ontstond er een overvloed aan meldingen voor de iphone-gebruiker. In ios 5 wordt het systeem echter volledig op de schop genomen en kan de gebruiker een grotere invloed hebben op de wijze waarop deze verschijnen. Voorheen was het zo dat notificaties van het systeem hoe dan ook de gebruiksflow beïnvloedden. Wanneer er een notificatie omhoog komt wordt alles gepauzeerd en komt er een blauw venstertje met een melding tevoorschijn, samen met één of meerdere knoppen. Totdat de gebruiker een reactie geeft zal de melding blijven staan.

4 In ios 5 wordt het notificatiecentrum geïntroduceerd. Middels deze nieuwe functie in het instellingenmenu kan per applicatie worden ingesteld hoe de notificaties weergegeven worden. Hier kan gekozen worden voor 'Stroken', 'Meldingen' of simpelweg geen enkele melding. De Meldingen-mogelijkheid is simpelweg de oude vertrouwde manier van het doorgeven van berichten. De mogelijkheid om voor Stroken te kiezen is de grote vernieuwing. In plaats van een allesonderbrekende melding zal de notificatie kortstondig bovenin het scherm komen te staan, waarna deze verdwijnt naar het notificatiecentrum om later eventueel nog op te zoeken en er alsnog naar te handelen. Het notificatiecentrum wordt getoond door met je vinger van boven naar beneden te vegen op het scherm. Wanneer er een fullscreen-applicatie draait (de balk bovenin is niet zichtbaar) verschijnt er bij de eerste veeg een soort flapje waar de gebruiker met een tweede beweging aan kan trekken. Apple heeft deze aanpak ingevoerd nadat er gedurende de bètatests klachten kwamen over het ongewild verschijnen van het notificatiecentrum. Het notificatiecentrum is overigens ook voorzien van widgets. Apple heeft er zelf echter maar twee toegevoegd evoegd en zelf toevoegen is geen mogelijkheid. Men krijgt de beschikking over een weer- en finance-widget. De weer-widget widget is gebaseerd op je huidige locatie, zoals we bijvoorbeeld ook in HTC Sense op Android zien. Door een veeg naar links of rechts over de widget te geven, wordt het weer voor de komende vijf dagen zichtbaar. Lockscreen Ook het uiterlijk van het lockscreen is door Apple onder handen genomen. In ios 4 was het zo dat er een melding werd gedaan van de laatst ontvangen melding. De rest van de meldingen wordt vervolgens bij het ontgrendelen van het systeem achtereenvolgens weergegeven. Erg onhandig. Apple zag dit ook in en heeft daarom ook het lockscreen aangepast. Er kunnen nu meerdere meldingen worden weergegeven en de gebruiker kan over de melding vegen om deze te openen. De rest van de getoonde meldingen wordt vervolgens verwezen naar het notificatiecentrum.

5 Bij het ontvangen van een nieuwe melding wordt deze wel als een enkel scherm weergegeven. Door aan een flapje erboven te trekken worden de andere meldingen ook getoond. Deze nieuwe manier van het tonen van meldingen is een grote verbetering ten opzichte van de oude manier in ios. Het mag duidelijk zijn dat Apple hiervoor goed heeft gekeken naar Android van Google. Persoonlijk vind ik de grootste misser van Apple dat men geen widgets kan installeren in het notificatiecentrum. Apple voorziet de gebruiker van twee widgets voor het weer en aandelen, maar vooralsnog is het voor derden niet mogelijk om op reguliere wijze een widget te introduceren. In de jailbreak-wereld is men echter al lang en breed aan de slag gegaan met custom widgets. Maar daarvoor moet de iphone dus wel van een jailbreak worden voorzien. Twitter & imessage Twitter Sociale Netwerken zijn helemaal hot en dat heeft ook Apple door. Na een eigen poging met Ping, dat nooit echt van de grond kwam, kondigde Apple al meerdere malen een diepgaandere samenwerking aan met Twitter. Zo ook voor ios 5. In ios 5 integreert Apple namelijk Twitter in het besturingssysteem, waardoor het eenvoudiger wordt om te Tweeten vanuit verschillende applicaties als Safari, Camera en YouTube. Je hoeft slechts éénmaal in te loggen of registreren ren in het instellingenmenu van je idevice en je bent er klaar voor. In de contacten-applicatie applicatie worden tevens alle Twitter-gebruikersnamen gekoppeld aan je contacten zodat je makkelijk iemand kan toevoegen aan een tweet, waardoor de

6 contacten vervolgens ook op Twitternaam indexeerbaar zijn. Wil je dus een contact noemen, dan typ je gewoon een apenstaartje en de eerste letters van zijn Twitternaam en je idevice zal door de contactenlijst gaan zoeken naar overeenkomstige namen. Het is tevens mogelijk om op basis van je GPS-sensor een locatie toe te voegen aan je tweets. imessage Een nieuwe functie waar telecomproviders waarschijnlijk niet om kunnen lachen is imessage. Dit is een soort WhatsApp, maar dan voorgeïnstalleerd op je idevice en alleen leen voor gebruikers van een iphone, ipod Touch of ipad. imessage is geïntegreerd in de Berichten-applicatie. Het principe is simpel. Je schrijft een SMS en verstuurt deze. Je idevice zal vervolgens via internet checken of het andere apparaat óók een idevice ice is. Indien dat zo is, zal het bericht niet via het telefoonnetwerk worden verzonden, maar via WiFi of 3G. In dit geval hoeft er dus niet betaald te worden voor een SMS. Het verschil tussen wel/geen imessage-contact is de verzendknop De gebruiker zal overigens ook zelf kunnen zien of de ander een idevice gebruikt, door middel van de 'Zend'-knop. Is deze groen, dan is de ontvangende partij niet in bezit van een idevice en wordt imessage niet gebruikt. Is het knopje echter blauw, dan wordt er wel gebruik gemaakt van imessage. Net als in WhatsApp wordt er aangegeven of een ontvangende partij aan het typen is, wanneer dit inderdaad het geval is. Dankzij icloud is het zelfs mogelijk om een gesprek op het ene idevice te beginnen en op het andere voort te zetten. Gezien niet elk idevice altijd is aangesloten op een 3G-netwerk (ipod Touch, ipad zonder 3G) is het wel zo handig om te weten of het bericht is aangekomen op dit apparaat. Apple heeft hiervoor een eenvoudige oplossing, een leesbewijs. Je kan leesbewijzen inschakelen in het Intellingenmenu.

7 Kiosk, Herinneringen, Reader en vernieuwingen voor de ipad Kiosk De ipad wordt deels als e-reader geprofileerd, maar ook op de iphone is het natuurlijk wel mogelijk om wat te lezen. De Kiosk-applicatie is dus beschikbaar voor zowel de iphone, ipod Touch en ipad en geldt als een soort verzamelplaats voor allerlei leesvoer. Zo is het natuurlijk al langere tijd mogelijk om je op tijdschriften en kranten te abonneren via de App Store. In ios 5 worden deze abonnementen verenigd in de kiosk, zodat je op makkelijke wijze toegang hebt tot de nieuwe uitgaven van je abonnementen. Wanneer er een nieuwe editie is van een blad of krant, wordt deze direct in de achtergrond gedownload en in de kiosk gezet. Middels een badge op het Kiosk-icoon wordt vervolgens duidelijk gemaakt dat er een nieuwe toevoeging is. Herinneringen Een applicatie waarvan ik zelf nog niet helemaal het nut van kan zien is 'Herinneringen'. Dit is een applicatie waarin je vlug een notie kan maken van dingen die je nog moet doen. Met deze applicatie maak je een soort takenlijst aan. Er zit overigens wel een leuk aspect aan de applicatie en dat is dat deze locatiegebaseerd is. Als je bijvoorbeeld aan hebt gegeven dat je nog eens naar het gemeentehuis moet om een formulier voor het één of ander in te vullen, dan zal de applicatie in de achtergrond bijhouden wanneer je in de buurt bent van deze locatie. Ben je vervolgens in het centrum van je woonplaats, in de buurt van het gemeentehuis, dan krijg je een melding die je hieraan herinnert. Reader Middels een uitbreiding voor Safari wordt het wat eenvoudiger om artikelen op websites te lezen op je ipad en iphone. Dankzij de Reader-functie voor Safari is het mogelijk om slechts de tekst van een artikel weer te geven in een makkelijk leesbaar lettertype. Alle afbeeldingen, reclames en andere 'overbodige' content wordt gefilterd en zo krijg je dus uiteindelijk een goed leesbaar artikel voor je neus. De functie is te activeren wanneer er 'reader' in je adresbalk wordt weergegeven. Een simpele druk op dit icoontje zal de tekst van het artikel opleveren. Vernieuwingen voor de ipad : Safari De verbeteringen houden voor de ipad echter niet op bij Reader. Het zal voor veel gebruikers een grote ergernis zijn geweest dat het in Safari nodig was om minimaal twee keer te drukken om van venster te wisselen in de internetbrowser. Met de introductie van ios 5 worden er bovenin het scherm tabbladen weergegeven zodat het wisselen tussen verschillende tabs slechts één klik zal vergen.

8 Multitaskbewegingen We zagen het voor het eerst in bèta's van ios 4.3, maar daarna vernamen we een tijdje niets meer hiervan. Apple heeft echter wel degelijk wat gedaan met de input van de ontwikkelaars en testers want in ios 5 maken de multitaskbewegingen hun debuut mee. Met multitaskbewegingen is het mogelijk om, door middel van een commando afkomstig van meerdere vingers, te schakelen tussen applicaties. Veeg je met vier of vijf vingers van rechts naar links, dan ga je naar de vorige actieve applicatie. Doe je vervolgens het tegenovergestelde, dan ga je weer terug naar de originele applicatie. Als je met vier of vijf vingers naar boven sleept, wordt de multitasking-bar weergegeven. Knijp je je vingers naar elkaar toe, dan ga je terug naar het hoofdscherm. Persoonlijk ben ik erg blij met functies als deze. Het voelt na een kleine gewenningsperiode namelijk zeer intuïtief aan, maar belangrijker nog; het voelt sneller aan. Je hoeft daarnaast nog maar zelden gebruik te maken van de home-knop en dat is wel zo prettig. Airplay Airplay is niet nieuw, maar was blijkbaar nog zeker niet uit-ontwikkeld. Het is met ios 5 mogelijk om de weergave van een ipad-scherm te dupliceren naar een ondersteunend TVscherm. Door het beeld te dupliceren blijft het ook voor de gebruiker van de ipad zelf makkelijk om bijvoorbeeld iets te presenteren. Het aanschouwende publiek krijgt immers precies hetzelfde te zien als de gebruiker zelf. Natuurlijk heb je wel een Apple TV nodig om de gehele procedure überhaupt in gang te kunnen zetten. In Nederland zullen echter maar weinig mensen eigenaar zijn van zo'n apparaatje en zal deze nieuwe functie ook niet veel gebruikt worden. Dat het kan is echter natuurlijk wel zo prettig. Toetsenbord Een veelgevraagde vernieuwing was volgens Apple een grote wijziging voor het toetsenbord, het is dan ook één van de meest gebruikte onderdelen van zowel de ipad als iphone. Op de ipad is er dankzij het grote scherm redelijk wat bewegingsruimte en zodoende is er ook ruimte voor aanpassing. Daarom heeft Apple in ios 5 een nieuw soort toetsenbord geïntegreerd. In principe is er functioneel weinig veranderd, het gaat meer om de plaatsing ervan. Het toetsenbord staat niet langer op de onderste helft van het scherm, maar in het midden van het scherm, aan de zijkanten, wanneer je deze functie gebruikt tenminste.

9 Deze functie is voornamelijk geïntroduceerd voor mensen met kleine handen. Ik zelf ben zo iemand en heb dan ook wel aardig wat moeite met het typen op een ipad wanneer ik deze gewoon in de hand heb. Dankzij dit kleine en bereikbare split-keyboard zal dat echter veranderen, typen met alleen je duimen wordt op deze manier een stukje eenvoudiger. Het toetsenbord wordt op eenvoudige wijze geactiveerd door twee vingers op het gewone toetsenbord te plaatsen en vervolgens het toetsenbord 'uit elkaar' te trekken. Het toetsenbord is zowel in portret als landschapsmode in beide modi te gebruiken en kan nu op elke hoogtegraad van het scherm worden geplaatst. Conclusie Apple ios 5 Apple zet met de introductie van ios 5 weer grote stappen. Steve Jobs heeft er nooit een geheim van gemaakt dat een goede uitvinder ook goed moet kunnen stelen en dat heeft het bedrijf dan ook gedaan. Door functies en ideeën van anderen te gebruiken weet Apple haar mobiele besturingssysteem weer een stuk completer te maken. Met de introductie van de nieuwste versie van ios maakt Apple de iphone weer een completer product dat nog meer mensen in hun benodigdheden moet kunnen voorzien. Pluspunten Volledig nieuw notificatiecentrum en verbeterd lockscreen; imessage maakt gratis SMSen mogelijk; Veel minder afhankelijk van PC; ipad krijgt veel langgevraagde toevoegingen; Minpunten..maar ondersteunt Nederlands en iphone 4 (nog) niet; Aardig wat 'leenwerk';

ios 5-software update voor de ipad

ios 5-software update voor de ipad 1 ios 5-software update voor de ipad Apple brengt van tijd tot tijd updates van de ipad software uit. Hierin worden problemen opgelost of nieuwe functies toegevoegd. Enige tijd geleden verscheen de ios

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media 2015/2016 2 Inhoud Inhoud... 3 1. Installeren... 4 2. Account aanmaken... 6 3. Woonachtig

Nadere informatie

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten.

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen

Nadere informatie

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Windows Phone 1. Controleer of uw Windows Phone toestel verbonden is met het internet. Indien dit niet het geval is dient u uw mobiele internetverbinding

Nadere informatie

Voor de handelingen in het boek maakt dit niet uit. U kunt gewoon verdergaan.

Voor de handelingen in het boek maakt dit niet uit. U kunt gewoon verdergaan. Overzicht van de verschillen tussen het boek ipad voor Senioren met ios 9 en het besturingssysteem ios 10 In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen Sommige schermen zijn enigszins

Nadere informatie

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. versie 1.2 - februari 2014 Inleiding Voor u ziet u nu het document Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Dit document is u aangeleverd

Nadere informatie

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media Juli 2013 Inhoud 1. Installeren... 2 2. Account aanmaken... 5 3. Inloggen... 6 4. De

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media November 2013 Inhoud 1. Installeren... 2 2. Account aanmaken... 5 3. Inloggen... 6 4.

Nadere informatie

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7.

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7. 1 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd. Dit nieuwe besturingssysteem heeft de naam ios 7.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De belangrijkste onderdelen van de iphone 14 1.2 De verschillen tussen de iphone 3GS, 4 en 4S 16 1.3 iphone aan- of uitzetten 17 1.4 Sluimerstand 18

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 17 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 18 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Meer doen met uw ipad ios 9

Meer doen met uw ipad ios 9 1 Meer doen met uw ipad ios 9 Overzicht van de verschillen tussen het boek Meer doen met uw ipad (tweede druk) en het besturingssysteem ios 9 Hebt u een ipad met ios 8, dan kunt u een e-mail sturen naar

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media 2017 Inhoud Inhoud... 1 1. Installeren... 2 2. Account aanmaken... 2 3. Woonachtig in

Nadere informatie

Handleiding ipad uit de doos. Knoppen op de ipad:

Handleiding ipad uit de doos. Knoppen op de ipad: Handleiding ipad uit de doos Knoppen op de ipad: 1 Op het moment dat je de ipad inschakelt, is dit het eerste scherm wat je ziet. Schuif de pijl onderin het beeld naar rechts om te beginnen 2 Vervolgens

Nadere informatie

Klik op, De menubalk wordt toegevoegd aan het venster. U kunt nu een reservekopie maken:

Klik op, De menubalk wordt toegevoegd aan het venster. U kunt nu een reservekopie maken: Erratum ios 6 1 1.9 ipad veilig loskoppelen Het loskoppelen van de ipad verloopt op dezelfde manier. De ipad wordt alleen op een andere plek in het venster getoond. In het venster met uw muziek ziet u

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

30 nieuwe ios 4.0 features. v1.0

30 nieuwe ios 4.0 features. v1.0 30 nieuwe ios 4.0 features v1.0 aantal tekens Een SMS bericht mag uit maximaal 160 tekens bestaan, wanneer je over deze limiet heen gaat dan worden er twee SMS berichten verstuurd. In ios 4.0 is het mogelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden 1 Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en Overzicht van de verschillen tussen het boek Tablet beveiligen, back-uppen en (eerste druk) en de besturingssystemen ios 11 van Apple en Android 6 en 7 In dit

Nadere informatie

DRAADLOZE HDMI STICK

DRAADLOZE HDMI STICK DRAADLOZE HDMI STICK G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Ondersteuning na aankoop. Gefeliciteerd met de aankoop van deze Draadloze HDMI Stick. Met de aankoop van dit apparaat krijgt u niet alleen een 3-jarige

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

HANDLEIDING Groepsbeheerder \\ B2B community builders

HANDLEIDING Groepsbeheerder \\ B2B community builders HANDLEIDING Groepsbeheerder \\ B2B community builders www.chainels.com info@chainels.com Molengraaffsingel 12 2629JD Delft 015-3642667 Het platform Chainels De Chainels App 1. Inloggen 1.1 Waar kan ik

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel uw tablet

Nadere informatie

Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7

Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7 Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7 3 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd.

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch?

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch? Inhoud Inleiding... 1 Aanmelden bij Office 365... 2 Werken met Office 365 Outlook... 2 Agenda delen... 2 Gedeelde agenda inzien... 2 Gedeelde postbus inzien... 2 Een handtekening instellen... 3 Conversatieweergave

Nadere informatie

BASISCURSUS IPAD- IOS 9

BASISCURSUS IPAD- IOS 9 BASISCURSUS IPAD- IOS 9 2015 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Basiscursus ipad- IOS 9 C O

Nadere informatie

1 Kennismaken met ios 7 1

1 Kennismaken met ios 7 1 1 Kennismaken met ios 7 1 Nieuw in ios 7 2 Vingeroefeningen 4 Toegangsscherm 7 Berichtencentrum 8 Bedieningspaneel 8 Beginscherm 10 Apps 12 Statusbalk 16 Beginscherm aanpassen 17 Mappen 18 Achtergrond

Nadere informatie

Handleiding ipad. Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda

Handleiding ipad. Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda Handleiding ipad Handleiding voor het gebruik van een ipad voor de gemeente Gouda Inleiding Een ipad is geen computer, maar een tablet. Dit betekent dat de gebruikersvriendelijkheid voorop staat, maar

Nadere informatie

HANDLEIDING. Mobiele applicatie voor prospecting

HANDLEIDING. Mobiele applicatie voor prospecting HANDLEIDING Mobiele applicatie voor prospecting BELANGRIJKSTE FUNCTIES Aanknopen van gesprekken Ingebouwde gewichtsapplicatie Functies om gegevens te delen Focus op de Nu Skinopportuniteit Leiderschapsmanagement

Nadere informatie

1. Uw tablet beveiligen

1. Uw tablet beveiligen 11 1. Uw tablet beveiligen Het risico op virussen of andere schadelijke software (malware genoemd) is bekend van pc s. Minder bekend is dat u ook op een tablet met malware geconfronteerd kan worden als

Nadere informatie

Handleiding Certificaat installeren

Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd.

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd. Interessante Apps voor de ipad! Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud.

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud. Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep, Marke Kortrijk. 8 november 2012 Sessie icloud - Roland Vansteelandt Tekst samengeraapt op de webstekken van Apple. Hier en daar wat aangepast voor Appeltje-i.

Nadere informatie

Vodafone Thuis TV App

Vodafone Thuis TV App Vodafone Thuis TV App Gebruikershandleiding Vodafone Thuis TV App Inhoudsopgave 1. Ondersteuning 3 2. Installeren van de TV App 4 3. Verbind de Thuis TV App met je Interactieve Box 4 4. Het gebruik van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de Samsung Galaxy Tab 14 1.2 Samsung Galaxy Tab aanzetten of ontgrendelen 18 1.3 Samsung Galaxy Tab vergrendelen of uitzetten 19 1.4

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Visual Steps Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

Gebruikershandleiding MobiDM

Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding voor versie 3.6.2 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. DE MOBIDM PORTAL.... 2 1.1. INLOGGEN... 2 1.2. WACHTWOORD VERGETEN?... 2 2. TOESTELBEHEER.... 3 2.1. OS-AFHANKELIJKE

Nadere informatie

Installatiegids voor de politionele applicatie van politiezone Het Houtsche

Installatiegids voor de politionele applicatie van politiezone Het Houtsche Installatiegids voor de politionele applicatie van politiezone Het Houtsche A. Inleiding De applicatie van de politiezone Het Houtsche richt zich specifiek tot de inwoners van Beernem, Oostkamp en Zedelgem.

Nadere informatie

Introductie Workshop

Introductie Workshop Introductie Workshop Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: WINDOWS 8.1 Wat zijn de belangrijkste veranderingen? DEEL 2: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? Inhoud DEEL 1: WINDOWS 8.1

Nadere informatie

Handleiding inloggen op

Handleiding inloggen op ` Handleiding inloggen op Handleiding Honderdland 241 2676 LV Maasdijk T: 0174-615415 www.veneco.nl Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1 INLOGGEN OP MYEASYOFFICE... 3 1.1 MICROSOFT WINDOWS

Nadere informatie

MEDSPACE SYNCHRONISATIE

MEDSPACE SYNCHRONISATIE MEDSPACE SYNCHRONISATIE INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 1-Synchroniseren met uw iphone... 5 2-Synchroniseren met uw Android toestel... 12 3-Synchroniseren met Outlook... 15 4-Synchroniseren met uw Windows

Nadere informatie

Handleiding ipad uit de doos

Handleiding ipad uit de doos Handleiding ipad uit de doos Medewerkershandleiding, versie 3 bijgewerkt voor ios 7.1 Knoppen op de ipad 1 Dit is het eerste scherm wat je ziet als je de ipad inschakelt. Schuif de pijl onderin het beeld

Nadere informatie

Voorwoord 1. 1 Introductie 2. 2 icloud instellen 8

Voorwoord 1. 1 Introductie 2. 2 icloud instellen 8 INHOUD Voorwoord 1 1 Introductie 2 Apple ID 3 Synchroniseren 4 2 icloud instellen 8 Welke apparaten ondersteunen icloud? 10 Een Apple ID aanmaken 12 Verificatiemail 18 icloud instellen op de ipad, iphone

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 3 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 3 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde gebruikers. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

Internet. Provider. Gebruikers. ADSL De verbinding kan via een kabel of draadloos SBM 2015

Internet. Provider. Gebruikers. ADSL De verbinding kan via een kabel of draadloos SBM 2015 Als gevolg van het niet op tijd inrichten van het leslokaal het slecht funktioneren van Wife en De veelheid van de onderwerpen Verliep les 2 moeizaam. Les 2 gaan we dunnetjes over doen zodat we allemaal

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor ipad en iphone Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Veiligheid van uw data

Veiligheid van uw data Cloud Harddrive; uw bestanden in de Cloud, veilig, snel, te delen met anderen en overal toegankelijk. Cloud Harddrive creëert een beveiligd gebied op uw lokale harde schijf, waar de Cloud Harddrives in

Nadere informatie

MobiDM App Handleiding voor Android

MobiDM App Handleiding voor Android MobiDM App Handleiding voor Android Deze handleiding beschrijft de installatie en gebruik van de MobiDM App voor Android. Version: x.x Pagina 1 Index 1. WELKOM IN MOBIDM... 2 1.1. INTRODUCTIE TOT DE INSTALLATIE...

Nadere informatie

Algemeen. Als u nog geen mijngrossier.nl account heeft kunt u deze aanvragen via www.mijngrossier.nl/aanmelden.

Algemeen. Als u nog geen mijngrossier.nl account heeft kunt u deze aanvragen via www.mijngrossier.nl/aanmelden. F.A.Q. Algemeen Hoe kan ik een TopMec abonnement aanvragen? Voor het aanvragen van een TopMec jaarabonnement is een mijngrossier.nl account nodig. Heeft u al een mijngrossier.nl account en wilt een TopMec

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Inhoudsopgave Voorwoord 13 Deel 1 Aan de slag met je nieuwe Apple producten 1 Klaar maken voor gebruik 17 1 Over dit hoofdstuk 17 2 De computer configureren 18 3 Een Apple ID aanmaken op de computer 20

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Handleiding MobiDM-app

Handleiding MobiDM-app Handleiding MobiDM-app 22-03-2015 2 Handleiding MobiDM App De informatie in dit document kan zonder kennisgeving gewijzigd worden. De in dit document omschreven diensten worden geleverd in het kader van

Nadere informatie

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers De DB Alerts app voor Android is volledig vernieuwd. Naast de bekende functionaliteiten uit de vorige versie (bekijken van waarnemingen en het invoeren

Nadere informatie

4. Contacten, agenda en widgets beheren

4. Contacten, agenda en widgets beheren 113 4. Contacten, agenda en widgets beheren Naast E-mail en Internet staat er nog een aantal andere standaard apps op uw Samsung Galaxy Tab. Met de app Contacten kunt u bijvoorbeeld uw contactpersonen

Nadere informatie

BDO IPAD 2 Gebruikersinstructie

BDO IPAD 2 Gebruikersinstructie BDO IPAD 2 Gebruikersinstructie VOOR VRIJ ONDERNEMEN INHOUDSOPGAVE 1 ipad in één oogopslag... 3 2 Activatie... 4 2.1 De ipad activeren... 4 3 Instellen draadloos netwerk... 5 3.1 Wi-Fi inschakelen... 5

Nadere informatie

1. Installeren van de app ibooks

1. Installeren van de app ibooks Omschrijving ibooks is een ideaal programma voor het downloaden en lezen van boeken. ibooks bevat de ibookstore, waar u dag en nacht de nieuwste bestsellers en oude favorieten kunt downloaden. Uw boeken

Nadere informatie

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden.

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. Documentnummer: 1.0 Datum: 4-1-2016 Auteur: SANDER MAES Rompertdreef 1b 5233 ED s-hertogenbosch Postbus 86

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor ipad en iphone Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren

Nadere informatie

Mobiele App voor VERSA alarmsystemen Versa_control_qs_nl 07/16. Configuratie handleiding

Mobiele App voor VERSA alarmsystemen Versa_control_qs_nl 07/16. Configuratie handleiding VERSA CONTROL Mobiele App voor VERSA alarmsystemen Versa_control_qs_nl 07/16 Configuratie handleiding Het VERSA, VERSA IP en VERSA Plus alarmsysteem kan ook worden bediend vanaf een mobiel apparaat (Smartphone

Nadere informatie

Philips E-motion. Protoyping/Interactieontwerp. Kwartaal 1 jaar 3. Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts

Philips E-motion. Protoyping/Interactieontwerp. Kwartaal 1 jaar 3. Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts Protoyping/Interactieontwerp Philips E-motion Kwartaal 1 jaar 3 Inhoud Onderzoek Schetsen Mockups Wireframes Flowcharts Maarten de Splenter COHORT0506 000119739 Onderzoek Bij het ontwikkelen van de E-motion

Nadere informatie

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul)

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) IPHONE Seppe Lemmens seppe.lemmens@hotmail.com Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) DOELSTELLING LES 1 Wat is een iphone Apple-id Instellingen wijzigen Apps (wat en hoe) De iphone personaliseren Foto

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

ipad voor senioren Nancy C. Muir

ipad voor senioren Nancy C. Muir ipad voor senioren Nancy C. Muir Amersfoort, 2016 Inhoud INLEIDING...1 DEEL 1: JEZELF DE IPAD EIGEN MAKEN...5 hoofdstuk 1: Je ipad kopen...7 Kies de juiste ipad... 8 Bepaal hoeveel geheugen voor jou genoeg

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien wat de voor en nadelen zijn van werken in de Cloud. Ook laat ik zien hoe je met Google Drive kunt werken een totale beschrijving van aanmelden tot gebruiken en instaleren.

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

4. Contacten, agenda en widgets beheren

4. Contacten, agenda en widgets beheren 113 4. Contacten, agenda en widgets beheren Naast E-mail en Internet staat er nog een aantal andere standaard apps op uw Samsung Galaxy Tab. Met de app Contacten kunt u bijvoorbeeld uw contactpersonen

Nadere informatie

We gaan oefenen met communicatie via internet. SBM 2015 2

We gaan oefenen met communicatie via internet. SBM 2015 2 Wat zijn de consequenties wanneer ouderen gebruik gaan maken van internet? Het mag niet zo zijn dat ouderen een kunstje aanleren en dat is het.de cursus is uitgebreider, behandeld wordt onderanderen:veilig

Nadere informatie

Dienstbeschrijving IP One Dash app

Dienstbeschrijving IP One Dash app Dienstbeschrijving IP One Dash app Auteur: Marketing Datum: 05-08-2015 Versie: 1.0 Aantal bladen: 10 Nummer: 1054 2 P a g i n a Inhoud 1 Algemeen... 4 1.1 Wat is de Dash app... 4 1.2 Inloggen... 4 1.3

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Introductie Meta. Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat. Hoofdstuk 3 Meta-installatie. Hoofdstuk 4 Android/iOS functionaliteit Meta

Hoofdstuk 1 Introductie Meta. Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat. Hoofdstuk 3 Meta-installatie. Hoofdstuk 4 Android/iOS functionaliteit Meta Meta voor Hoofdstuk 1 Introductie Meta Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat 2.1 Land/regio 2.2 Datum/tijd Hoofdstuk 3 Meta-installatie Hoofdstuk 4 Android/iOS functionaliteit Meta 4.1 Starten 4.2 Inzien gegevens

Nadere informatie

Gebruik van itunes met de ipod

Gebruik van itunes met de ipod Gebruik van itunes met de ipod Toevoegen van muziek Muziek toevoegen van je itunes-bibliotheek naar je ipod 1. Sluit de ipod aan op je computer 2. itunes opent van zelf. Indien dit toch niet gebeurt, open

Nadere informatie

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016:

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016: Eigen Herd is officieel erkend als leercentrum van Seniorweb voor het geven van computercursussen. Op www.seniorweb.nl/lessen/leercentra vindt u meer informatie over deze leercentra voor senioren. Onze

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

Handleiding BasisOnline webmail

Handleiding BasisOnline webmail Handleiding BasisOnline webmail Instellen van een e-mailaccount op een smartphone of tablet. BasisOnline is een product van Bouwmeester Groep Internet Architecten Telefoon 040 2354690 www.bouwmeestergroep.nl

Nadere informatie

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14 aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 wachtwoord vergeten P. 8-9 uw account beheren P. 10-12 het lenen van e-books de basis P. 13-14 het lenen van e-books online lezen (is streamed

Nadere informatie

INSTALLEREN 1. Mobiele telefoon Siilo is nog niet beschikbaar op tablets of pc. Dat verandert in de toekomst. Momenteel kunt u met een Android - of ee

INSTALLEREN 1. Mobiele telefoon Siilo is nog niet beschikbaar op tablets of pc. Dat verandert in de toekomst. Momenteel kunt u met een Android - of ee HANDLEIDING 09/2016 INSTALLEREN 1. Mobiele telefoon Siilo is nog niet beschikbaar op tablets of pc. Dat verandert in de toekomst. Momenteel kunt u met een Android - of een Apple telefoon de app installeren.

Nadere informatie

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u:

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u: 63 5. icloud Drive icloud Drive is als het ware de online USB-stick van icloud. In icloud Drive kunt u alle soorten bestanden opslaan, ook als ze niet bedoeld zijn voor Apple-software. Deze bestanden worden

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Introductie Meta. Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat. 2.1 Land/regio 2.2 Datum/tijd Hoofdstuk 3 Meta-installatie

Hoofdstuk 1 Introductie Meta. Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat. 2.1 Land/regio 2.2 Datum/tijd Hoofdstuk 3 Meta-installatie Magister Meta Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Introductie Meta 2 Hoofdstuk 2 Mobiel apparaat 4 2.1 Land/regio 4 2.2 Datum/tijd 4 Hoofdstuk 3 Meta-installatie 6 Hoofdstuk 4 Android/iOS functionaliteit Meta 9

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Handleiding app Sportlinked

Handleiding app Sportlinked Handleiding app Sportlinked Inhoud App installeren en downloaden... 2 Account aanmaken... 2 Menu... 5 Persoonlijke instellingen... 6 Team(s) als favoriet instellen... 6 Privacy instellingen aanpassen...

Nadere informatie

MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2

MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2 SNELSTARTGIDS MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN INHOUD 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2 3. TERUG GAAN NAAR HET VORIGE SCHERM 3 4. DIREKT

Nadere informatie

Instellen Heijmans op Smartphone

Instellen Heijmans  op Smartphone INLEIDING In deze handleiding wordt per Smartphone uitgelegd hoe je de Heijmans e-mail, contacten en agenda moet instellen. De volledige handleidingen per Smartphone staan op het Intranet, zie link: http://intranet.heijmans.local/nl/cd/it/mobieletelefonie/pages/handleidingen.aspx

Nadere informatie

De lesstof kan indien gewenst verder worden uitgebreid met praktijksituaties.

De lesstof kan indien gewenst verder worden uitgebreid met praktijksituaties. Apple ipad basis Gewenste vooropleiding: geen In acht lessen van anderhalf uur leert u o.a.: * bediening van de ipad * verbinding maken met Wi-Fi * surfen en mailen * apps voor allerlei toepassingen gebruiken

Nadere informatie

Magister voor leerlingen en ouders/verzorgers Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (CML, IVKO, MCO, MLA) Juli 2013

Magister voor leerlingen en ouders/verzorgers Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (CML, IVKO, MCO, MLA) Juli 2013 Magister voor leerlingen en ouders/verzorgers Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (CML, IVKO, MCO, MLA) Juli 2013 Inleiding Leerlingen en ouders hebben via internet toegang tot Magister; het leerling-administratiepakket

Nadere informatie

Zmodo Zsight ios handleiding

Zmodo Zsight ios handleiding Zmodo Zsight ios handleiding -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Inhoudsopgave 1. Software installatie...3 1.1 Product

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde mensen. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

LET OP! Lees dit eerst even door!

LET OP! Lees dit eerst even door! LET OP! Lees dit eerst even door! Als je op zoek bent naar de officiële website van WhatsApp klik dan hier. WhatsApp op PC is een onafhankelijk initiatief en is op geen enkele manier verwant aan WhatsApp

Nadere informatie