Weet u hoeveel artikelen er in Amerika zijn geschreven over het fenomeen cyberterrorisme?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Weet u hoeveel artikelen er in Amerika zijn geschreven over het fenomeen cyberterrorisme?"

Transcriptie

1 1 Cybercrime vergt integrale aanpak Toespraak Commandant der Strijdkrachten, Generaal T.A. Middendorp, ter gelegenheid van het symposium Cybercrime; de digitale vijand voor ons allen op 20 nov 2014, te Breda. Collega s, dames en heren, Weet u hoeveel artikelen er in Amerika zijn geschreven over het fenomeen cyberterrorisme? En weet u hoeveel slachtoffers er tot nu toe zijn gevallen? Nul. Dat zei Peter Singer in juni in NRC Handelsblad. 1 De heer Singer is hoofd van de afdeling veiligheid en inlichtingen van Brookings Institutions, een invloedrijke Amerikaanse denktank. Hij werd door de krant geïnterviewd omdat hij samen met een cyber-expert 2 een boek had uitgebracht. Getiteld: In Cybersecurity and CyberWar: What Everyone Needs to Know. Singer vertelde dat een hoge Amerikaanse generaal hem op het idee had gebracht voor het schrijven van dit boek. Want die generaal verzuchtte eens vermoeid in zijn bijzijn: All this cyber stuff Het bracht Singer op het idee om orde te scheppen in zoals hij het zelf noemt de chaotische wereld van cybersecurity. Een wereld die volgens hem wordt bevolkt door verveelde pubers, terroristen, Chinese patentendieven en Russische fraudeurs. Een wereld ook, waarin creditcardfraude vaak op één hoop belandt met het infiltreren van militaire radarsystemen. En dat bemoeilijkt niet alleen goed beleid volgens Singer, het creëert ook onnodig veel angst. Dames en heren, Allan Friedman

2 2 U vraagt zich misschien af waarom ik dit voorbeeld aanhaal op een bijeenkomst over cybercrime. Ik noem het voorbeeld over cyberterrorisme en het interview met Singer, omdat ook hier in Nederland cyber een veelbesproken onderwerp is. Het is ook een belangrijk, relatief nieuw onderwerp, waar veel over wordt gediscussieerd. Deels terecht, want de dreiging die ervan uit gaat is reëel. Het risico op een cyberaanval neemt bijvoorbeeld toe. Omdat sectoren in hoog tempo afhankelijk zijn geworden van IT. En dat maakt kwetsbaar. En ja, het is technisch mogelijk om de luchtverdediging van een land met een cyberaanval uit te schakelen en vervolgens ongehinderd het luchtruim van dat land binnen te vliegen. Niet voor niet is Cyber Operations een belangrijk militair vraagstuk geworden. Maar, hoe reëel de dreiging ook is het is wel belangrijk om onderscheid aan te brengen. Wat zijn bijvoorbeeld de motieven? Gaat het om criminaliteit? Gaat het om spionage? Gaat het om een aanval op ons grondgebied? En als we op die vragen antwoord hebben, dan is de volgende vraag: wie moet hier tegen optreden? Het is cruciaal om dat duidelijk vast te stellen, willen we meteen in actie komen. Neem het onderwerp van dit symposium: Cybercrime. Een belangrijk thema.

3 3 Dick Schoof noemde zojuist de 9 miljard euro schade die we in Nederland kwijt zijn door cybercriminaliteit. 3 En de Secretaris-Generaal van Defensie, Erik Akerboom, benadrukte in zijn openingstoespraak al dat grootschalige verstoringen van de digitale infrastructuur - binnen de vitale sectoren - kunnen leiden tot uitval van dienstverlening. Met maatschappelijke onrust of ontwrichting als mogelijk gevolg. Zo is het maar net. En daarom is het zo goed dat er vandaag ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven aanwezig zijn: KPN, de Nederlandse Bank, de Rabobank Als er van buitenaf instellingen worden veranderd, dan hebben wij hier immers binnen de kortste keren een grote chaos waar kwaadwillende mensen misbruik van maken. Dat moeten we met z n allen zien te voorkomen. Maar hoe? Niet door Defensie in te zetten, zoals sommige mensen nog wel eens denken. Defensie is niet de firewall van Nederland. Wij verdedigen geen digitale netwerken. Bij digitale netwerken gaat het om eigen verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid van particulieren, van bedrijven Als bij u in huis wordt ingebroken; zegt u ook niet: waarom heeft defensie mijn huis niet verdedigd? Iedereen is zelf voor een deel verantwoordelijk voor de beveiliging van zijn of haar eigen huis, oftewel van de eigen systemen. Daarom beschermt u uw computer als het goed is ook met een met een virusscanner, en met een firewall. 3 Dick Schoof: Bijna 9 miljard euro schade in Nederland door cybercriminaliteit. Anderhalf procent van ons Bruto Nationaal Product zijn we kwijt aan cybercriminelen. Dat schokkende getal staat in een onlangs verschenen rapport (geschreven in opdracht van McAfee).

4 4 En als u een keer aangevallen wordt, is het ook de bedoeling dat u zelf de systemen herstelt. Of voor de meesten van ons, laat herstellen.. Maar ook daar kan Defensie u niet bij helpen. Dan moet je tenslotte allerlei netwerken van binnen en van buiten kennen. Dat is onmogelijk. Al was het maar omdat 95 procent van de netwerken in Nederland in handen is van private partijen. Als een gemeente of een grote bank dus getroffen wordt door cybercrime is Defensie niet de redder in nood. Wat doen we dan wel? De kerntaak van een krijgsmacht is om op te treden tegen een tegenstander. Om die tegenstander het handelen onmogelijk te maken. Bij tegenstanders denk ik aan statelijke actoren of kleine groepen die ons land willen ontregelen. Met maatschappelijke onrust als doel. Ik verwacht dat deze ontwikkeling doorzet. De ontwikkeling naar het verzwakken en ontregelen van de tegenstander. Zonder zwaar geschut. Zonder fysieke aanwezigheid. We hebben het dan nog steeds wel over oorlog en gewapend conflict. Maar niet meer uitgevochten met alleen maar bommen en granaten. Veel meer uitgevochten door acties gericht op het ontwrichten van de samenleving. Aan Defensie de taak om dat te voorkomen. Op Cybergebied is Defensie daarom vooral de counterstrike. De Nederlandse krijgsmacht kan informatie vergaren, maar ook ingrijpen in commandovoering- en informatiesystemen van de tegenstander. Om de ander te desillusioneren.

5 5 De Nederlandse krijgsmacht kan ook wapen- of communicatiesystemen van de tegenstander uitschakelen. Om het functioneren van de ander onmogelijk maken. Oftewel: de Nederlandse krijgsmacht kan offensief optreden als de situatie daarom vraagt. Want ook bij een cyberaanval geldt: De aanval, is de beste verdediging. Dat is primair waar de krijgsmacht voor staat als het om cyber gaat. Dat wil niet zeggen dat we helemaal niets kunnen doen in de strijd tegen cybercrime. Integendeel. Defensie helpt en ondersteunt graag. Defensie digitaliseert in snel tempo, en onze eenheden treden meer en meer genetwerkt op. Dat maakt de digitale oorlogsvoering in zowel verdedigend als aanvallend opzicht cruciaal. Dat stelt ook andere eisen aan de inlichtingenwereld. In die snel veranderende omgeving bouwen wij daarom veel expertise op. Expertise die ook civiel wordt opgebouwd als het gaat om de beveiliging van systemen van bedrijven en overheid. Het is dus zaak daarin de krachten te bundelen en kennis en kunde te ontsluiten, zoals we dat op vele specialistische terreinen doen. Wij kunnen bijvoorbeeld als dat nodig zou zijn - onze mensen en onze kennis inzetten om anderen te helpen. Zo heeft Defensie bijvoorbeeld het Defensie Cybercommando ter beschikking. Dit commando bestaat uit adviseurs en operators. Zij coördineren en plannen cyberoperaties, cyberverdediging en cyberinlichtingen in militaire operaties. Maar zij kunnen natuurlijk ook kennis uitwisselen met civiele autoriteiten. Dat geldt ook voor onze club cyberreservisten. Defensie maakt gebruik van de kennis en kunde van cyberreservisten voor militaire operaties en oefeningen, én ter ondersteuning bij incidenten.

6 6 Dat kunnen andere instanties ook doen. Deze groep wordt niet voor niets prominent genoemd in de onlangs verschenen nota Reservisten binnen de krijgsmacht, die ook hier vandaag verkrijgbaar is. 4 Cyberreservisten brengen waardevolle cyberkennis met zich mee van buiten defensie en kunnen dus snel onze capaciteit en specifieke deskundigheid uitbreiden maar ook civiele autoriteiten ondersteunen als daar vraag naar is. Wij kunnen dus wel degelijk een bijdrage leveren! Net zoals we dat nu al doen op het gebied van de binnenlandse veiligheid: Zo worden we meer dan tweeduizend keer per jaar ingezet ter ondersteuning voor nationale operaties. Wat mij betreft zetten we ons net zo in op het gebied van cybercrime. Maar waar we vooral naartoe moeten is dat we elkaar heel snel moeten kunnen ondersteunen en er geen concurrentiestrijd van maken. Het gaat niet om hardware. Het gaat niet om software. Het gaat om mensen. Het gaat erom dat we mensen in huis hebben met de capaciteiten om cyberoperaties voor te bereiden én uit te voeren. Dus om de ICT-kennis van individuen. Defensie heeft kennis en kunde in huis, maar dat hebben de AIVD, de politie, het bedrijfsleven ook Daar moeten we elkaar vinden en gebruik van maken! We werken niet voor niets nu al samen met de overheid, de private sector en de wetenschap binnen het Nationale Cyber Security Centrum. Via dit Centrum kunnen we capaciteiten aanleveren. En zo digitale systemen veerkrachtiger maken! Daarmee winnen we tijd en is de kans op een succesvolle integrale aanpak het grootst. En daar draait het tenslotte om: een succesvolle integrale aanpak! 4 Dick Scherjon is aanwezig in de zaal en neemt een paar dozen met hard copies mee.

7 7 Laten we dus vooral samenwerken, onze verantwoordelijkheid nemen en onze ogen open houden voor verbeteringen. Om onze digitale systemen veerkrachtig te houden. En om te allen tijde voorbereid te zijn. Dames en heren, In het interview met de krant gebruikte Peter Singer de analogie met gezondheid. Hij zei: Voor het lichaam is het niet de vraag óf er virussen of bacteriën binnenkomen, maar hoe veerkrachtig het is. Als je cybersecurity als een soort publieke gezondheid ziet, dan snappen mensen dat ze niet alleen voor zichzelf verantwoordelijk zijn. Zijn advies: Leer kinderen cyberhygiëne: hou je hand voor je mond als je hoest en hou je computer schoon. Dat is goed voor iedereen. Dank u

Welkom op dit symposium met de pakkende titel Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen.

Welkom op dit symposium met de pakkende titel Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen. Speech Erik Akerboom, Secretaris-generaal Ministerie van Defensie Symposium KVNRO Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen Donderdag 20 november, KMA te Breda Dames en heren, Welkom op dit symposium

Nadere informatie

Speech Dick Schoof voor KNVRO 20-11-2014 Voorstel voor opzet en inhoud:

Speech Dick Schoof voor KNVRO 20-11-2014 Voorstel voor opzet en inhoud: Speech Dick Schoof voor KNVRO 20-11-2014 Voorstel voor opzet en inhoud: Probleemschets en ontwikkelingen cybercrime Bedreiging voor nationale veiligheid en hoge kosten door cybercriminaliteit: We zitten

Nadere informatie

Wat is de Cyberdreiging in Nederland?

Wat is de Cyberdreiging in Nederland? Wat is de Cyberdreiging in Nederland? Wat is de rol van Defensie? DS/Directie Plannen Kol ir. Hans Folmer Commandant Taskforce Cyber 11 april 2014 Digitale omgeving 2 De veranderende informatiemaatschappij

Nadere informatie

Defensie is niet de redder in nood

Defensie is niet de redder in nood Verkenning civiel-militaire samenwerking in het cyberdomein: Defensie is niet de redder in nood Door Martin Bobeldijk Senior communicatieadviseur en tekstschrijver Turnaround Communicatie bv Het internet

Nadere informatie

Toespraak bij de lancering van het Defensie Cyber Commando door de Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert op 25 september 2014 te Den Haag.

Toespraak bij de lancering van het Defensie Cyber Commando door de Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert op 25 september 2014 te Den Haag. Toespraak bij de lancering van het Defensie Cyber Commando door de Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert op 25 september 2014 te Den Haag. Let op: Alleen het gesproken woord geldt! De lancering

Nadere informatie

Toespraak Commandant der Strijdkrachten, Generaal T.A. Middendorp, ter gelegenheid van het reservistensymposium op 2 december 2013, te Hilversum.

Toespraak Commandant der Strijdkrachten, Generaal T.A. Middendorp, ter gelegenheid van het reservistensymposium op 2 december 2013, te Hilversum. De krijgsmacht in verandering Toespraak Commandant der Strijdkrachten, Generaal T.A. Middendorp, ter gelegenheid van het reservistensymposium op 2 december 2013, te Hilversum. Let op: Alleen gesproken

Nadere informatie

Cybersecuritybeeld Nederland

Cybersecuritybeeld Nederland Cybersecuritybeeld Nederland CSBN 2015 Pieter Rogaar 12 november 2015 CSBN 2015 in het kort Doel: inzicht bieden in ontwikkelingen, belangen, dreigingen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity

Nadere informatie

rust zetten. rust gezet) Commandant der Strijdkrachten.

rust zetten. rust gezet) Commandant der Strijdkrachten. 1 Toespraak van de komend Commandant der Strijdkrachten, generaal Middendorp, bij de aanvaarding van het commando over de Nederlandse krijgsmacht op 28 juni 2012 te Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord

Nadere informatie

INNOVEREN VOOR EEN VEILIGE EN VEERKRACHTIGE CYBERSPACE

INNOVEREN VOOR EEN VEILIGE EN VEERKRACHTIGE CYBERSPACE INNOVEREN VOOR EEN VEILIGE EN VEER- KRACHTIGE CYBERSPACE ICT is overal, soms zelfs zonder dat we er ons van bewust zijn. Dat brengt ons veel positiefs, maar tegelijkertijd zorgt de groeiende afhankelijkheid

Nadere informatie

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid CTV NCTV De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) beschermt Nederland tegen bedreigingen die de maatschappij kunnen

Nadere informatie

Aanpak toenemende digitale dreiging Defensie geeft vorm aan cybercapaciteit

Aanpak toenemende digitale dreiging Defensie geeft vorm aan cybercapaciteit Aanpak toenemende digitale dreiging Defensie geeft vorm aan cybercapaciteit Digitale spionage en cybercriminaliteit vormt volgens veel deskundigen en inlichtingendiensten momenteel de grootste dreiging

Nadere informatie

CYBER OPERATIONS DS/DOBBP. Kol ir. Hans Folmer Commandant Taskforce Cyber

CYBER OPERATIONS DS/DOBBP. Kol ir. Hans Folmer Commandant Taskforce Cyber CYBER OPERATIONS DS/DOBBP Kol ir. Hans Folmer Commandant Taskforce Cyber 13 oktober 2012 Dreiging 2 3 Wat is cyber? Cyber space Cyber security Cyber defense Cyber operations Cyber warfare 4 Cyber space

Nadere informatie

Vervoer gevaarlijke stoffen

Vervoer gevaarlijke stoffen Vervoer gevaarlijke stoffen binnen Defensie Edwin van de Ven Inhoud Defensie Uitzonderingspositie Defensie Voorbereidingen (Gereedstelling) We vertrekken. We doen ons werk. We gaan weer naar huis.. 2 Defensie

Nadere informatie

Cybersecuritybeeld Nederland 2016 Vier opvallende ontwikkelingen uit het CSBN 2016:

Cybersecuritybeeld Nederland 2016 Vier opvallende ontwikkelingen uit het CSBN 2016: Cybersecuritybeeld Nederland 2016 Vier opvallende ontwikkelingen uit het CSBN 2016: /beroepscriminaliteit /spionage Beroepscriminelen voeren langdurige, hoogwaardige en geavanceerde operaties uit. Digitale

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus20018 2500n EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus20018 2500n EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus20018 2500n EA DEN HAAG Afdeling Ontwikkeling en Programma's Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag

Nadere informatie

Kabinetsreactie op het AIV/CAVV-advies Digitale Oorlogvoering

Kabinetsreactie op het AIV/CAVV-advies Digitale Oorlogvoering Kabinetsreactie op het AIV/CAVV-advies Digitale Oorlogvoering Op 17 januari heeft een gezamenlijke commissie van de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) en de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke

Nadere informatie

DAGORDER. Twee mensen die de afgelopen jaren zo hebben gevochten voor Defensie, voor onze krijgsmacht.

DAGORDER. Twee mensen die de afgelopen jaren zo hebben gevochten voor Defensie, voor onze krijgsmacht. DAGORDER Collega s, Minister Hennis en generaal Middendorp zijn dinsdagavond afgetreden. Twee mensen die de afgelopen jaren zo hebben gevochten voor Defensie, voor onze krijgsmacht. En nu zijn ze op deze

Nadere informatie

Cyber Security: hoe verder?

Cyber Security: hoe verder? Cyber Security: hoe verder? Pensioenbestuurders Rotterdam, 11 maart 2014 Generaal (bd.) Dick Berlijn 2 Wat is Cyber, wat is Cyber Security? Cyber is: Overal Raakt alles Energie, transport, infrastructuur,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 321 Defensie Cyber Strategie Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26

Nadere informatie

Nationale crisisbeheersing en CIMIC. Prof. dr. Rob de Wijk Directeur HCSS en HSD Hoogleraar IB Leiden

Nationale crisisbeheersing en CIMIC. Prof. dr. Rob de Wijk Directeur HCSS en HSD Hoogleraar IB Leiden Nationale crisisbeheersing en CIMIC Prof. dr. Rob de Wijk Directeur HCSS en HSD Hoogleraar IB Leiden Van klassieke rampenbestrijding naar moderne crisisbeheersing Interne en externe veiligheid raken verweven

Nadere informatie

hun familie, geachte aanwezigen,

hun familie, geachte aanwezigen, Toespraak van de minister van Defensie, J.S.J. Hillen, ter gelegenheid van de uitreiking van de eerste universitair erkende diploma s van de Nederlandse Defensie Academie op 26 maart 2012 te Den Helder.

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheid, dames en heren,

Koninklijke Hoogheid, dames en heren, Toespraak minister Eimert van Middelkoop voor de opening van het symposium Strategische samenwerking met het bedrijfsleven Sourcing, een kwestie van keuzes maken, Koninklijke Militaire Academie, Breda,

Nadere informatie

Luitenant-kolonel C. Verdonk, commandant DCEC

Luitenant-kolonel C. Verdonk, commandant DCEC Luitenant-kolonel C. Verdonk, commandant DCEC In de Defensie Cyber Strategie (27 juni 2012) staat beschreven dat Defensie een eigen cybervermogen gaat opbouwen die bestaat uit een defensieve, offensieve

Nadere informatie

van de TFU, Welkom thuis! Eindhoven.

van de TFU, Welkom thuis! Eindhoven. Toespraak van de minister van Defensie, E. van Middelkoop, bij de terugkeer van de laatste Task Force Uruzgan, Vliegbasis Eindhoven, 8 augustus 2010. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Commandant van

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag. Datum 22 mei 2013 Beantwoording Kamervragen 2013Z08874

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag. Datum 22 mei 2013 Beantwoording Kamervragen 2013Z08874 > Retouradres Postbus20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Burgerschap en Informatiebeleid Turfmarkt 147 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Het Centrum voor Cybersecurity België bouwt verder aan een cyberveilig België

Het Centrum voor Cybersecurity België bouwt verder aan een cyberveilig België Persbericht 19 februari 2018 Het Centrum voor Cybersecurity België bouwt verder aan een cyberveilig België 2.5 jaar CCB - een overzicht In juli 2015 werd het Centrum voor Cybersecurity België opgericht.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 297 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Agenda. Over de gevaren van phishing en de urgentie van e- mailbeveiliging

Agenda. Over de gevaren van phishing en de urgentie van e- mailbeveiliging Over de gevaren van phishing en de urgentie van e- mailbeveiliging ECP en het Forum Standaardisatie, Den Haag, John van Huijgevoort Agenda Het (NCSC) Cybersecuritybeeld Nederland Phishing 2 De NCSC-missie

Nadere informatie

Cyber security Samenwerken voor een veilige en vitale cybersamenleving

Cyber security Samenwerken voor een veilige en vitale cybersamenleving Cyber security Samenwerken voor een veilige en vitale cybersamenleving De hier weergegeven (en bewerkte) toespraak is door drs. E.S.M. Akerboom uitgesproken in zijn hoedanigheid als Nationaal Coördinator

Nadere informatie

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor managers

Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness. Informatie voor managers Je bent zichtbaarder dan je denkt Een programma over cyber security awareness Informatie voor managers Je bent zichtbaarder dan je denkt Informatie voor managers 2 Voorwoord Het cybersecuritybeeld van

Nadere informatie

Cyber Operations DEFENSIE ONTWIKKELT EEN NIEUW WAPEN

Cyber Operations DEFENSIE ONTWIKKELT EEN NIEUW WAPEN DEFENSIE ONTWIKKELT EEN NIEUW WAPEN Cyber Operations O One hacker and one modem cause an enemy damage and losses almost equal to those of a war. Qiao Liang and Wang Xiangsui, Unrestricted Warfare (1999)

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 535 2637 Advies Luchtaanvallen IS(IS) Datum 24 september 2014 Opgemaakt door Prof. dr. P.A. Nollkaemper

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 428 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE EN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE

Nadere informatie

Is er een standaard oplossing voor Cyber Security?

Is er een standaard oplossing voor Cyber Security? Is er een standaard oplossing voor Cyber Security? Jaarcongres ECP 15 november 2012 Douwe Leguit Nationaal Cyber Security Centrum Wat staat u te wachten? Deagenda Trends Casuïstiek Uitdagingen Nationaal

Nadere informatie

Conferentieverslag Reservist en Werkgever Rijk. 14 april 2014

Conferentieverslag Reservist en Werkgever Rijk. 14 april 2014 Conferentieverslag Reservist en Werkgever Rijk 14 april 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Verloop van de dag 4 Welkomstwoord 5 Wat heeft Defensie nodig? 6 Reservist en Werkgever Rijk 7 Workshops en werkwijze

Nadere informatie

Zie onder voor de volledige speech: Titel speech: Financiële veerkracht in een irrationele economie. Majesteit, beste collega s, dames en heren,

Zie onder voor de volledige speech: Titel speech: Financiële veerkracht in een irrationele economie. Majesteit, beste collega s, dames en heren, Tobacco Theater, Amsterdam, 6 oktober 2015 In zijn toespraak tijdens de platformbijeenkomst van Wijzer in Geldzaken, die als thema had De stille macht van financiële veerkracht, beklemtoonde Klaas Knot

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Tekstboekje GT-0323-a-14-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: geweld tegen hulpverleners 5 10 15 20 25 tekst 1 Nederland klaar met

Nadere informatie

En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze veiligheid de hoogste prijs betaalden.

En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze veiligheid de hoogste prijs betaalden. Toespraak minister A. van der Steur, Tuin van Bezinning, 10 juni 2015, Warnsveld. Majesteit, Dames en heren, Vrijheid kan niet bestaan zonder veiligheid. En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

expositie boek theater - documentaire

expositie boek theater - documentaire expositie boek theater - documentaire De tijd daarna laat het verloop van hiv en aids zien door de afgelopen jaren heen. Voor het project zijn 30 hiv dragers geïnterviewd en beschreven door Erwin Kokkelkoren.

Nadere informatie

Bijlage 2: Communicatie beveiligingsincidenten

Bijlage 2: Communicatie beveiligingsincidenten Bijlage 2: Communicatie beveiligingsincidenten Veel beveiligingsincidenten zijn in te delen in één van onderstaande vijf categorieën. Openbaarmaking van niet-openbare informatie Het expres of onbedoeld

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.nctv.nl

Nadere informatie

Nederland moet inzetten op internationale cybersamenwerking

Nederland moet inzetten op internationale cybersamenwerking Cybersecurity Nederland moet inzetten op internationale cybersamenwerking Floor Bouwman en László Marácz Het digitale domein is, naast land, de lucht, de zee en de ruimte, inmiddels het vijfde domein voor

Nadere informatie

Wet gegevensverwerking. en meldplicht cybersecurity

Wet gegevensverwerking. en meldplicht cybersecurity Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity De Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity (hierna: Wgmc) treedt 1 oktober 2017 voor een belangrijk deel in werking. De Wgmc regelt het volgende:

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

DDOS attack. Wat is dat eigenlijk? Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact

DDOS attack. Wat is dat eigenlijk? Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact DDOS attack. Wat is dat eigenlijk? Handleiding van Helpmij.nl Auteur: leofact juni 2018 Een DDOS aanval was nog maar een paar jaar geleden een volkomen onbekend begrip voor veel mensen. De laatste tijd

Nadere informatie

Speech ter gelegenheid van de ontvangst van Nederlandse ambassadeurs door de Staten-Generaal, d.d. donderdag 29 januari 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer Het gesproken woord geldt Geachte

Nadere informatie

Interview - Imro van der Reyden

Interview - Imro van der Reyden Interview - Imro van der Reyden Door Jeremy de Jager Interview met Imro van der Reyden Intro: Respondent: Imro van der Reyden Interviewer: Jeremy de Jager Locatie: Zandvoort Datum interview: 18-10-2013

Nadere informatie

Straaljagers en politici; geen gelukkige combinatie. Hans Heerkens Faculteit Management & Bestuur

Straaljagers en politici; geen gelukkige combinatie. Hans Heerkens Faculteit Management & Bestuur Straaljagers en politici; geen gelukkige combinatie Hans Heerkens Faculteit Management & Bestuur Wat gaan we doen? De opvolging van de F-16 De kandidaten De JSF Is de JSF de beste keuze? Conclusies Ik

Nadere informatie

Presentatie DTC door Michel Verhagen, kwartiermaker DTC, bij Holland Strikes Back, 3 oktober 2017

Presentatie DTC door Michel Verhagen, kwartiermaker DTC, bij Holland Strikes Back, 3 oktober 2017 Presentatie DTC door Michel Verhagen, kwartiermaker DTC, bij Holland Strikes Back, 3 oktober 2017 Dames en heren, 3 oktober is voor mij als Leidenaar een bijzondere dag. Dan vier ik met mijn stadsgenoten

Nadere informatie

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s Bedrijfsverzekeringen CyberEdge van AIG Wat zijn cyber risico s? Cyber risico s zijn een vaststaand gegeven in een wereld van informatie, informatiesystemen

Nadere informatie

Publiek-private partnerships voor een sterke cybersecurity

Publiek-private partnerships voor een sterke cybersecurity Publiek-private partnerships voor een sterke cybersecurity Eelco Stofbergen (CGI) Han Schutte (NCSC) 1 Samen naar een veilige digitale overheid Publiek-private partnerships voor een sterke cybersecurity

Nadere informatie

ONGERUBRICEERD/ALLEEN VOOR OFFICIEEL GEBRUIK. SBIR-pitch: Defensieverkenningen. cyberspace

ONGERUBRICEERD/ALLEEN VOOR OFFICIEEL GEBRUIK. SBIR-pitch: Defensieverkenningen. cyberspace SBIR-pitch: Defensieverkenningen in cyberspace Inhoud 2 1. Aanloop naar de ontwikkeling van CNA-capaciteit 2. Verkennen van het digitale domein 3. Concrete behoefte Adviesaanvraag regering bij AIV/CAVV

Nadere informatie

Over Vest Pioniers in informatiebeveiliging

Over Vest Pioniers in informatiebeveiliging Over Vest Pioniers in informatiebeveiliging Vier vakgebieden: Sinds 2002 Gecertificeerde en ervaren specialisten; Onafhankelijk, effectief en pragmatisch; Een divers team waarin alle disciplines verenigd

Nadere informatie

CYBER SECURITY MONITORING

CYBER SECURITY MONITORING THREAT INTELLIGENCE & ANALYTICS CYBER SECURITY MONITORING Het continu monitoren van het netwerkverkeer en logbestanden draagt bij aan het vroegtijdig detecteren van bijvoorbeeld malware, ransomware of

Nadere informatie

Cybersecurity in het MKB

Cybersecurity in het MKB Cybersecurity in het MKB HOE JE TE WAPENEN TEGEN CYBER GEWELD Cybersecurity in het MKB Matige beveiliging terwijl cybercriminaliteit groeit Cyberaanvallen, hacks en digitale lekken zijn regelmatig in het

Nadere informatie

Productopbouw. BrainCap levert cybersecurityoplossingen in 3 stappen.

Productopbouw. BrainCap levert cybersecurityoplossingen in 3 stappen. U wilt online veiligheid voor uw bedrijf. U wilt daarom weten wat de cybersecuritystatus van uw organisatie is en inzicht hebben in de online risico s waaraan u bloot staat. Maar daar heeft u de kennis

Nadere informatie

Unified Enterprise Security wordt geleverd door onze strategische partner Masergy, de wereldspeler in global communications en security.

Unified Enterprise Security wordt geleverd door onze strategische partner Masergy, de wereldspeler in global communications en security. Het verlengstuk van uw IT security operations: altijd (24x7) de beste expertise en meest actuele kennis, geïntegreerd zicht op wat er gebeurt in uw datacenter en eerder en Security as a Service Het verlengstuk

Nadere informatie

ROCArnhem{1} - Vrijwillig Inzet Arnhem {via2 }-> Meta van WoudenBerg DOSSIER HOUDER ROCArnhem.nl 08-10-2007 16-8-2010 EMAIL ONTVANGEN OP 08-10-2013

ROCArnhem{1} - Vrijwillig Inzet Arnhem {via2 }-> Meta van WoudenBerg DOSSIER HOUDER ROCArnhem.nl 08-10-2007 16-8-2010 EMAIL ONTVANGEN OP 08-10-2013 ROCArnhem{1} - Vrijwillig Inzet Arnhem {via2 }-> Meta van WoudenBerg DOSSIER HOUDER ROCArnhem.nl 08-10-2007 16-8-2010 EMAIL ONTVANGEN OP 08-10-2013 Hoi Hidde, Ik heb contact gehad met Agnes Schuurkamp

Nadere informatie

Help, mijn datacenter is gehackt! KPN Security Services / Han Pieterse

Help, mijn datacenter is gehackt! KPN Security Services / Han Pieterse Help, mijn datacenter is gehackt! KPN Security Services / Han Pieterse Cyber Security betreft het reduceren van gevaar of schade veroorzaakt door introductie van nieuwe technologie, storing of uitval van

Nadere informatie

Oproep SBIR cyber security Sluitingsdatum: 17 september 2012 17:00 uur

Oproep SBIR cyber security Sluitingsdatum: 17 september 2012 17:00 uur Oproep SBIR cyber security Sluitingsdatum: 17 september 2012 17:00 uur Het digitale domein is essentieel geworden voor het functioneren van de Nederlandse samenleving, zowel voor het economische verkeer

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 januari 2017 Beantwoording Kamervragen

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 januari 2017 Beantwoording Kamervragen > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Democratie en Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA

Nadere informatie

Waarom cybersecurity bestuurders aangaat

Waarom cybersecurity bestuurders aangaat Waarom cybersecurity bestuurders aangaat De economische en sociale afhankelijkheid van ICT neemt toe. Dat ICT kwetsbaar is, bleek weer door de verspreiding van het I Love You-virus. Cyber-warfare lijkt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 321 Defensie Cyber Strategie Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27

Nadere informatie

Position Paper rondetafelgesprek Online Betalingsverkeer - 30 mei 2013

Position Paper rondetafelgesprek Online Betalingsverkeer - 30 mei 2013 - Position Paper rondetafelgesprek Online Betalingsverkeer - 30 mei 2013 Kernboodschap van de Nederlandse Vereniging van Banken - Het betalingsverkeer is onderdeel van de vitale infrastructuur van ons

Nadere informatie

Nota van Inlichtingen 2 e tender SBIR cyber security, 24 januari 2014

Nota van Inlichtingen 2 e tender SBIR cyber security, 24 januari 2014 Nota van Inlichtingen 2 e tender SBIR cyber security, 24 januari 2014 Behorende bij de pitch en informatiebijeenkomst op 24 januari 2014 in Den Haag. Deze nota bevat de vragen die tijdens de bijeenkomst

Nadere informatie

Cyber? Mij een zorg! Theo van der Plas Programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime 18 april 2018

Cyber? Mij een zorg! Theo van der Plas Programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime 18 april 2018 Cyber? Mij een zorg! Theo van der Plas Programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime 18 april 2018 11 juli 2017 Post-Maslov Het is niet de sterkste soort die overleeft het is degene die zich het beste

Nadere informatie

Cyber Security Raad. Jos Nijhuis Voormalig covoorzitter CSR.

Cyber Security Raad. Jos Nijhuis Voormalig covoorzitter CSR. Cyber Security Raad Jos Nijhuis Voormalig covoorzitter CSR www.cybersecurityraad.nl Over de CSR Onafhankelijk en strategisch adviesorgaan van het kabinet en bedrijfsleven als het gaat om cybersecurity

Nadere informatie

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen.

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, Ik sta hier vandaag

Nadere informatie

Building Automation Security The Cyber security landscape, current trends and developments

Building Automation Security The Cyber security landscape, current trends and developments Building Automation Security The Cyber security landscape, current trends and developments FHI 2018 1 KPN Managed Security Services : Openbaar Intro Wie ben ik Portfoliomanager Security @KPN 12Y ervaring

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 2432 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

etouradres Postbus EA Den Haag Directie Democratie en Burgerschap oorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

etouradres Postbus EA Den Haag Directie Democratie en Burgerschap oorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Bij deze brief treft u, mede namens de minister van Veiligheid en Justitie, de antwoorden aan op de vragen die de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken op 22 december jl. heeft gesteld over het manipuleren

Nadere informatie

DIGITALE VEILIGHEIDSCHECK MKB

DIGITALE VEILIGHEIDSCHECK MKB DIGITALE VEILIGHEIDSCHECK MKB Digitale veiligheidscheck MKB Digitale veiligheid is cruciaal in het bedrijfsleven. Niet alleen voor grote, internationale ondernemingen, maar ook voor mkb-bedrijven. Hacks

Nadere informatie

Cybersecurity in het MKB moet beter. Ondernemers zijn matig beveiligd terwijl cybercriminaliteit groeit

Cybersecurity in het MKB moet beter. Ondernemers zijn matig beveiligd terwijl cybercriminaliteit groeit Cybersecurity in het MKB moet beter Ondernemers zijn matig beveiligd terwijl cybercriminaliteit groeit Cybersecurity in het MKB moet beter Ondernemers zijn matig beveiligd, terwijl cybercriminaliteit groeit

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag >Retouradres Postbus 20010, 2500 EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag - - Contact T - F - Uw kenmerk Bijlagen 0 Betreft Antwoorden op vragen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.nctv.nl

Nadere informatie

Naar een landelijk dekkend stelsel van informatieknooppunten. Advies inzake informatie-uitwisseling met betrekking tot cybersecurity en cybercrime

Naar een landelijk dekkend stelsel van informatieknooppunten. Advies inzake informatie-uitwisseling met betrekking tot cybersecurity en cybercrime Naar een landelijk dekkend stelsel van informatieknooppunten Advies inzake informatie-uitwisseling met betrekking tot cybersecurity en cybercrime Naar een landelijk dekkend stelsel van informatieknooppunten

Nadere informatie

ACTUEEL? http://copsincyberspace.wordpress.com/

ACTUEEL? http://copsincyberspace.wordpress.com/ ACTUEEL? http://copsincyberspace.wordpress.com/ ACTUEEL? Bron: deredactie.be ACTUEEL? ACTUEEL? Gerecht onderzoekt cyberspionage bij Belgische topbedrijven Bron: De Tijd 26/08/2014 Bron: De Standaard Actueel?

Nadere informatie

DEFENSIE CYBER STRATEGIE

DEFENSIE CYBER STRATEGIE DEFENSIE CYBER STRATEGIE 3 > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus

Nadere informatie

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN Je zelf presenteren. Ook wel eens druk geweest met het maken van een pitch? Of zelfs meerdere voor verschillende situaties? We weten allemaal dat dit

Nadere informatie

Schriftelijke vragen Van Bommel over de arrestatie van een Afghaanse burger in Kamp Holland en het gebruik van particuliere beveiligingsbedrijven

Schriftelijke vragen Van Bommel over de arrestatie van een Afghaanse burger in Kamp Holland en het gebruik van particuliere beveiligingsbedrijven Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 29 februari 2008 Ons kenmerk D/2008003878

Nadere informatie

Visie op cybercrime. Rob Heijjer MSc, CISSP Crisismanagement & Fraudebestrijding Security Lab. Rabobank Nederland. Februari 2011

Visie op cybercrime. Rob Heijjer MSc, CISSP Crisismanagement & Fraudebestrijding Security Lab. Rabobank Nederland. Februari 2011 Visie op cybercrime Rob Heijjer MSc, CISSP Crisismanagement & Fraudebestrijding Security Lab Februari 2011 Rabobank Nederland Virtuele kanalen... Er zijn vele wegen Telefoon Voice & IVR (DTMF) TV WWW e-mail

Nadere informatie

Defensie en Nationale Veiligheid

Defensie en Nationale Veiligheid Defensie en Nationale Veiligheid Kolonel Piet Hagenaars Regionaal Militair Commandant Noord 20 februari 2018 HQ Royal Netherlands Army 1.PzDiv 11 Airmobile Brigade 13 Light Brigade 43 Mechanised Brigade

Nadere informatie

2015-01. Beroeps? Reservist? Historische schets. Logo. Cybercrime CIO(M)R

2015-01. Beroeps? Reservist? Historische schets. Logo. Cybercrime CIO(M)R 2015-01 Beroeps? Reservist? Historische schets Logo Cybercrime CIO(M)R Vanaf 82,25 per maand Zorgzaam verzekerd. Dé zorgverzekeraar voor defensiepersoneel Waarom verzekeren bij Zorgzaam? Eén verzekering

Nadere informatie

Risico s kennen, weerbaarheid. vergroten

Risico s kennen, weerbaarheid. vergroten Risico s kennen, weerbaarheid vergroten Maaike van Tuyll Plv programmamanager Dreigingen en Capaciteiten, NCTV Maaike.Tuyll@dgv.minvenj.nl DNB Business Continuity Seminar 2011 Amsterdam - 9 november Strategie

Nadere informatie

Bijlage 2 Afschrikking als veiligheidsconcept tegen dreigingen via het cyberdomein

Bijlage 2 Afschrikking als veiligheidsconcept tegen dreigingen via het cyberdomein Bijlage 2 Afschrikking als veiligheidsconcept tegen dreigingen via het cyberdomein Sico van der Meer Huidige situatie Cyberdreigingen, ook wel digitale dreigingen genoemd, vormen één van de grootste dreigingen

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Kaart 21 - Telecommunicatie 21 Telecommunicatie Voor media/omroepen, zie bestuurlijke netwerkkaart media Versie april 2012 crisistypen (dreigende) uitval van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 977 AIVD Nr. 133 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

ESET NEDERLAND SECURITY SERVICES PREDICTION

ESET NEDERLAND SECURITY SERVICES PREDICTION ESET NEDERLAND SECURITY SERVICES PREDICTION PREVENTION DETECTION RESPONSE ESET NEDERLAND SECURITY OPERATIONS CENTER Sinds november 2015 heeft ESET Nederland zijn eigen Security Operations Center (SOC)

Nadere informatie

HET CENTRALE SECURITY PLATFORM

HET CENTRALE SECURITY PLATFORM HET CENTRALE SECURITY PLATFORM Wat komt er vandaag de dag op bedrijven af? Meldplicht datalekken Malware Spam Ddos-aanvallen Phishing Zwakke wachtwoorden Auditdruk Meldplicht datalekken Ingegaan op 1 januari

Nadere informatie

Defensie Cyber Strategie Investeren in digitale slagkracht voor Nederland

Defensie Cyber Strategie Investeren in digitale slagkracht voor Nederland Defensie Cyber Strategie 2018 Investeren in digitale slagkracht voor Nederland Inhoudsopgave 5 6 Inleiding Hoofdstuk I De bijdrage van Defensie aan de digitale veiligheid van Nederland en de NAVO 12 Hoofdstuk

Nadere informatie

Ivo Opstelten Minister van Veiligheid en Justitie Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG

Ivo Opstelten Minister van Veiligheid en Justitie Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Post Bits of Freedom Bank 55 47 06 512 M +31 613380036 Postbus 10746 KvK 34 12 12 86 E ton.siedsma@bof.nl 1001 ES Amsterdam W https://www.bof.nl Ivo Opstelten Minister van Veiligheid en Justitie Postbus

Nadere informatie

WHO NEEDS ENEMIES WAAR DIENT U OP TE LETTEN? De BrainCheck is o.a.

WHO NEEDS ENEMIES WAAR DIENT U OP TE LETTEN? De BrainCheck is o.a. WHO NEEDS ENEMIES Onze IT-omgeving staat bloot aan een groot aantal dreigingen. DDoS aanvallen zijn aan de orde van de dag en hackers proberen hun slag te slaan. Maar de grootste dreiging voor onze digitale

Nadere informatie

CSBN-4. Cybersecuritybeeld Nederland

CSBN-4. Cybersecuritybeeld Nederland CSBN-4 Cybersecuritybeeld Nederland Nationaal Cyber Security Centrum Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) draagt via samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en wetenschap bij aan het vergroten

Nadere informatie

Uw bedrijf beschermd tegen cybercriminaliteit

Uw bedrijf beschermd tegen cybercriminaliteit Uw bedrijf beschermd tegen cybercriminaliteit MKB is gemakkelijke prooi voor cybercriminelen Welke ondernemer realiseert zich niet af en toe hoe vervelend het zou zijn als er bij zijn bedrijf wordt ingebroken?

Nadere informatie

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd?

2. Hebben ze ooit al een geheim van je rondverteld via internet? 3. Hebben ze al eens een geheim doorvertelt dat jij iemand had toevertrouwd? Bijlage 1 Ben jij ooit gecyberpest? Cyberpesten kan iedereen overkomen. De meeste mensen weten niet wat cyberpesten is. Misschien ben zelfs jij ooit gecyberpest zonder dat je het zelf weet. Er zijn 2 reeksen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 487 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

NEXT LEVEL DATA SECURITY DRIE VOORDELEN VAN WERKEN IN DE CLOUD

NEXT LEVEL DATA SECURITY DRIE VOORDELEN VAN WERKEN IN DE CLOUD NEXT LEVEL DATA SECURITY DRIE VOORDELEN VAN WERKEN IN DE CLOUD 60% 32% 67% Van de ondernemers heeft te maken gehad met cybercrime (in 2014) Van de kleine bedrijven is door een cyberaanval met malware als

Nadere informatie

Security is bij uitstek een thema waarmee KPN zich moet onderscheiden?!

Security is bij uitstek een thema waarmee KPN zich moet onderscheiden?! Verslag dialoog: Security Onder leiding van: Jasper Spanbroek, Chief Legal Officer Jaya Baloo, Chief Information Security Office In onze samenleving groeit de afhankelijkheid van op internet gebaseerde

Nadere informatie