v oor ta l e n t Dan ben je bij de Academische Opleidingsschool Noord-Holland West (AONHW) aan het goede adres!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "v oor ta l e n t Dan ben je bij de Academische Opleidingsschool Noord-Holland West (AONHW) aan het goede adres!"

Transcriptie

1 Ee n u i td a ge n d e l e e r- e n on d e rzoe k om ge v i n g v oor ta l e n t Je zoekt een lerarenopleiding waar je Na het behalen van je bevoegdheid optimaal voorbereid aan je beroepspraktijk kunt beginnen? Onmiddellijk als collega wordt gezien? Fouten mag maken, maar je je voortdurend gezekerd weet door vakkundige docenten en opleiders? Merkt dat onderzoek doen een vanzelfsprekende manier van leren is? Dan ben je bij de Academische Opleidingsschool Noord-Holland West (AONHW) aan het goede adres!

2 2 Leren bij AONHW Waarom een Academische Opleidingsschool? Leraar worden kent veel facetten. Lesgeven, contacten met ouders maar ook studeren en nadenken zijn voorbeelden daarvan. Maar ook het doen van onderzoek dat relevant is voor jou als student én voor de school. Samen vormen ze de pijlers onder de AONHW. De AONHW wil hiermee een uitdagende leeromgeving bieden aan talentvolle studenten die verdieping zoeken in hun opleiding. Door naast het leren in de beroepspraktijk ook onderzoek te doen dat relevant is voor de school en de schoolontwikkeling, leer je als student niet alleen de onderwijspraktijk kennen, maar ook reflecteren op hoe je deze kan verbeteren en verdiepen. Binnen de AONHW maken studenten dus deel uit van onderzoekende scholen. Op deze scholen wordt gewerkt aan een onderzoekcultuur en voeren docenten binnen teams ook zelf onderzoek uit. Als student heb je vanaf het begin een duidelijke plek binnen het schoolteam. Omdat samen leren een toegevoegde waarde heeft, maken reflectiemomenten, intervisiebijeenkomsten en discussies over ontwikkeling een belangrijk onderdeel uit de beroepsopleiding van de AONHW. De partnerscholen van de Academische Opleidingsschool De diverse academische opleidingsscholen van de AONHW bieden plaats aan alle soorten opleidingstrajecten, maar hebben ieder een eigen kleur. Taken en verantwoordelijkheden van studenten kunnen dan ook per school verschillen, passend in de organisatie van de betreffende school en de specifi eke competenties en leervragen van betrokkenen. Maar altijd passen de werkzaamheden binnen de algemene opleidingsstructuur van de AONHW. Er wordt als student binnen de AONHW wel wat extra s van je verwacht. Je kiest voor de school en de onderzoeksthema s die bij jou passen: voorafgaand aan je plaatsing informeer je je goed over de ambities van de scholen wat betreft hun ontwikkel- en onderzoeksagenda. Op basis daarvan maak je een keuze voor de school die het beste aansluit bij jouw eigen interesses en vragen. Op de pagina s 6-11 tref je een beschrijving van de verschillende partnerscholen aan en zie je welke opleidingsinstituten participeren in dit samenwerkingsverband. Werkplekleren op een academische opleidingsschool Door al tijdens de opleiding samen te werken in de praktijk, ontwikkel je op natuurlijke wijze een lerende houding die past in een beroepspraktijk. Daardoor vindt de beroepsvoorbereiding niet meer alleen op het opleidingsinstituut plaats, maar ook op de school. Werkplekleren neemt dan ook een grote plaats in binnen de academische opleidingsschool. Als student maak je deel uit van de school: je werkt in de school en denkt na over je beroepshouding. Jouw Persoonlijk Ontwikkeling Plan (POP) en je portfolio zijn hulpmiddelen daarvoor. Je krijgt en neemt steeds meer eigen verantwoordelijkheid voor het leerproces van de leerlingen. Dat betekent dat je ook zicht moet krijgen op je eigen leerproces.

3 Aanhaken in een veilige (leer)omgeving Wat wordt er van je verwacht, wat wil je zelf leren en vooral: waar haal je dat? Jouw eigen leerproces en dat van de leerling voor wie jij mede verantwoordelijk bent, vertonen parallellen maar natuurlijk ook verschillen. Tijdens je opleiding leer je niet alleen dat je keuzes kunt (en moet!) maken maar welke keuzes je helpen om beide leerprocessen vorm te geven. Onderzoek binnen de AONHW Waarom onderzoek doen? Tijdens de beroepsuitoefening moet je dus steeds de vraag stellen of de keuzes die je maakt ook de beste keuzes zijn voor de leerling(en). Om deze vraag op de juiste manier te kunnen (blijven) beantwoorden, moet je continu kennis over je onderwijs verzamelen en nagaan of jouw aannames over je eigen onderwijspraktijk en het leren van leerlingen ook kloppen. Het uitgangspunt van de AONHW is dan ook dat elke onderwijsprofessional een onderzoekende grondhouding heeft en onderzoeksvragen in de eigen praktijk kan genereren en op een systematische manier kan beantwoorden. Je zal daarom al tijdens de opleiding onderzoeksvaardigheden en een onderzoekende houding gaan ontwikkelen, een ontwikkeling die ook na je opleiding verder gaat. Daarom neemt afstudeeronderzoek binnen de AONHW een bijzondere plaats in. Je onderzoekonderwerp zal als je op een academische opleidingsschool je opleiding volgt uiteraard moeten aansluiten bij je eigen vragen en interesses, maar moet bovendien passen binnen de ontwikkelagenda van het team en de school waar je op dat moment in opleiding bent en werkt. Op die manier kun je een (zichtbare) bijdrage leveren aan het verbeteren van het onderwijs aan de leerlingen. Tijdens jouw werkplekleren draag je actief bij aan bijeenkomsten van het schoolteam door tussentijdse onderzoeksgegevens en resultaten te delen. Hiermee versterk je zowel je eigen ontwikkeling als die van de school. Resultaten van onderzoek Je onderzoek levert niet alleen inzicht in je eigen onderwijs in een gedegen onderzoeksverslag op dat voldoet aan de eisen die daaraan gesteld worden vanuit je opleiding. Je laat ook zien hoe het onderzoek past binnen de school en het team waarin je hebt gewerkt. Je laat zien hoe je de feedback van je begeleider hebt verwerkt en je geeft een persoonlijke reflectie op de betekenis van jouw onderzoek op je eigen beroeps opvatting en je handelen als leraar. Je beschrijft hoe de gesprekken en bijeenkomsten op de school over je onderzoek eruit hebben gezien en wat je daarvan terug hebt gevonden in de school. Dit stelt dus eisen aan jou, en aan de omgeving waarin je je bevindt. Daarom maak je bij het doen van onderzoek deel uit van een onderzoekteam en word je begeleid door geschoolde onderzoekdocenten én onderzoekers. 3

4 Begeleiding Écht een prettige en vertrouwde plek om te leren Van een docent wordt dus meer verwacht dan lesgeven alleen. Binnen het takenpakket vallen bijvoorbeeld ook het ontwikkelen van materiaal, het onderzoeken van resultaten, contact onderhouden met ouders, reflecteren op eigen gedrag en werken in een team. De leerwerkactiviteiten zijn er dan ook op gericht om in de school actief te zijn met het nadrukkelijke doel ook je eigen competenties op de verschillende taken (verder) te ontwikkelen. De leerwerktaken koppelen de mogelijkheden van de school en het theoretisch kader van de opleiding, waarmee ze elkaar versterken. Bij de uitvoering van de leerwerktaken word je begeleid door de schoolopleider en de vakbegeleiders. De schoolopleider richt zich samen met de instituutsopleider op de algemene competentieontwikkeling. De vakbegeleider richt zich op het ontwikkelen van je vakdidactische competenties. De schoolopleider en de instituutsopleider bieden de vakbegeleiders steun zowel bij de begeleiding als bij het ontwikkelen van geschikte leerwerktaken 4 Alle studenten die opgeleid worden op de AONHW worden vanuit het opleidingsinstituut begeleid door een instituutsopleider en vakdidacticus, en op de school door een schoolopleider en vakbegeleider.

5 Veilig klimmen naar grote hoogte De instituutsopleider, als contactpersoon tussen het opleidingsinstituut en de school volgt je in je algehele ontwikkeling. Hij of zij werkt nauw samen met de schoolopleider en samen zijn ze verantwoordelijk voor de inhoud en de organisatie van het werk plekleren op de school. De instituutsopleider heeft gedurende het leerwerk traject enkele keren contact met jou over het lesbezoek, de voortgang, de tussenevaluatie en de beoordeling. De vakdidacticus op de opleiding ondersteunt je in je vakdidactische ontwikkeling. keuze voor een school vanwege het thema van de school met de begeleider van het opleidingsinstituut, zodat je zeker weet dat je ook inhoudelijke begeleiding vanuit het opleidingsinstituut of een partner instituut kan krijgen. Ook wat betreft de afstemming tussen je school en opleidingsinstituut over de invulling van je onderzoek, heb je als student een actieve rol om, met hulp van je begeleiders, de eisen vanuit je opleiding, de ontwikkelagenda van de school en je eigen interesses zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. De schoolopleider organiseert ook themaen intervisiebijeenkomsten op school. De vakbegeleider verzorgt jouw inhoudelijke, dagelijkse begeleiding bij het werkplekleren. Hij of zij is je eerste aanspreekpunt, maakt je wegwijs binnen de school, voert voortgangsgesprekken, maakt afspraken over de uit te voeren activiteiten, woont lessen of andere activiteiten bij, bereidt deze met je voor en bespreekt ze na. Verder heeft de vakbegeleider een belangrijke inbreng bij de tussen- en eindbeoordeling. Natuurlijk word je op het instituut en op school ook begeleid bij het doen van onderzoek. Op school is er bovendien een onderzoekcoördinator die je helpt bij zoeken naar een verbinding tussen jouw onderzoeksinteresse en de ontwikkelvragen van de school. Binnen de AONHW heb je ook zelf een belangrijke rol in de begeleiding. Er wordt van je verwacht dat je actief communiceert met de begeleiders zowel op je opleidingsinstituut als op je school. Je bespreekt de Beoordeling Voor de beoordeling van studenten heeft iedere opleiding eigen beoordelingsmomenten en procedures. Hierbij is een belangrijke rol voor de school weggelegd: schoolopleider en vakbegeleider bepalen in samenspraak met de instituutsopleiders de geschiktheid van de student voor het daadwerkelijk uitoefenen van het beroep. Hoewel de instituutsopleider eindverantwoordelijk is voor de beoordeling, komt deze tot stand in nauwe samenwerking met jou en met de opleiders op de school. Zie voor meer informatie: 5

6 Eerste Christelijke Lyceum Contactpersoon Heike Kark coördinerend schoolopleider (023) Adresgegevens Zuider Emmakade 43, 2012 KN Haarlem Aantallen leerlingen, personeel (2012/2013) Leerlingaantallen: 1250 en ca. 100 docenten Belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen De kwaliteit van ons onderwijs ligt ons na aan het hart. Zo werken wij hard aan het principe van leren 1 (leren/begrijpen) en leren 2 (integreren en toepassen). Wij bieden stimulerend en verdiepend onderwijs in modulevorm en in projectweken aan. Leerlingen én ouders weten zich bij ons gezien én gehoord. Op welke aspecten is de school innovatief? Aparte brugklaslocatie met stamlokalen, recht doen aan verschillen door aanbod van keuzemodules, aandacht voor talentvolle leerlingen en onderpresteerders, creativiteit als uitgangspunt voor didactisch handelen. Type onderwijs havo, atheneum en gymnasium Denominatie Christelijk 6 Visie en missie De leidraad op het ECL is: Vertrouwen geven, vrijheid, ruimte en keuzes bieden, verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen Waarmee profileren wij ons? Het ECL is, als enige school in de regio, Cultuurprofi elschool. Dit is een offi cieel kwaliteitskeurmerk en betekent dat kunsten cultuureducatie zijn verankerd in het gehele onderwijsprogramma. Ik word hier direct beschouwd als een volwaardige collega!

7 Aanhaken in een veilige (leer)omgeving dat zijn onze onderwijskenmerken in een warm en duidelijk schoolklimaat. Kaj Munk College Contactpersoon Jos Verhoef coördinerend schoolopleider (023) Adresgegevens Kaj Munkweg 3, 2131 RV Hoofddorp Aantallen leerlingen, personeel (2012/2013) 1750 leerlingen en 140 docenten Type onderwijs mavo-t, havo, vwo met daarbij technasium en science Denominatie Protestants Christelijk Visie en missie We werken met de leerlingen aan talentontwikkeling, relatie, invloed, veiligheid in een warme en duidelijke omgeving. Waarmee profileren we ons? Wij profi leren ons met de Bèta-vakken binnen de scienceklassen (vwo gericht op onderzoekende leerstijlen) en het technasium (havo met O&O onderzoek en ontwerpen), Kunst Media en Cultuur door de hele school met als groot onderdeel het Lentefeest, Belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen Binnen het Technasium en Science wordt projectmatig gewerkt. Vanuit de teamstructuur wordt volop aan de verdere onderwijskundige ontwikkelingen gewerkt en een onderzoeksmatige cultuur. Er is een grote ontwikkeling in het digitaal gebruik van lesmateriaal en ontwikkelen van digitaal lesmateriaal. Op welke aspecten is de school innovatief? Op het gebied van Bèta (Science en Technasium), Franse taal d.m.v. AIM en Kunst, Media en Cultuur. Ook op het gebied van personeelsbeleid, waarbij begeleiding een belangrijk punt is. Wij zijn (offi cieel) een topsportvriendelijke school, met een goed beleid om leerlingen die hun talenten op topniveau beoefenen te helpen dit te combineren met school. Je mag fouten maken, je weet dat je er van leert. 7

8 8 Jac. P. Thijsse College Contactpersoon Janny Oosterhuis coördinerend schoolopleider (0251) Adresgegevens De Bloemen 65, 1902 GT Castricum Aantallen leerlingen, personeel (2012/2013) 2100 leerlingen en 140 docenten Type onderwijs mavo, havo en vwo Denominatie Openbaar Visie en missie De leidraad van het onderwijs op het Jac. P. Thijsse College is Actief en Onbegrensd. Het onderwijs is er op gericht dat de leerling: zich optimaal toerust voor zijn vervolg opleiding; zich voorbereidt om succesvol te zijn in een veranderende, pluriforme samenleving met internationale aspecten en onbegrensde mogelijkheden; verantwoordelijkheid neemt voor zijn rol als wereldburger. Er wordt gewerkt vanuit een positief pedagogisch klimaat. De driehoek school-leerling-ouders zien wij als voorwaarde voor een succesvolle schoolcarrière. Waarmee profileren we ons? Het Jac. P. Thijsse College is een veilige school met goed onderwijs en een goede leerlingbegeleiding; De school is kleinschalig georganiseerd, zodat leerlingen, medewerkers en docenten in opleiding gekend en erkend worden en hun talenten verder kunnen ontwikkelen, zowel op cognitief, creatief als sportief gebied; De school biedt begeleiding en structuur aan leerlingen die dat nodig hebben en ruimte aan leerlingen die dat aankunnen. Belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen Onderwijskundige ontwikkelingen spelen zich vooral af binnen de verschillende vakgebieden of teams als initiatieven van docenten, ook vakoverstijgend. Kansen bieden aan leerlingen en docenten is daarbij het motto. Om de leerlingen goed te leren plannen wordt in de brugklas gewerkt met een speciale JPT-agenda. Op welke aspecten is de school innovatief? Tweetalig onderwijs (TTO) op mavo/ havo/vwo; International Business Class (4/5 havo); Mogelijkheid tot het behalen van een internationaal erkend certifi caat Engels (Cambridge Engels), Frans (Delf Scolaire) en Duits (Goethe) (3 vwo);

9 Veilig klimmen naar grote hoogte Vwo Allround (voor de vwo leerling die naast TTO behoefte heeft aan extra uitdaging); Internationaliseringsprogramma (EIO); Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) is examenvak op het havo en vwo; Het vak Theater is een verplicht vak voor de vwo-leerlingen met het profi el C&M. Petrus Canisius College Contactpersoon Voor de vijf leslocaties (Alkmaar, Heiloo, Bergen) van het PCC: Alma Boelders coördinerend schoolopleider (072) Adresgegevens Vondelstraat 41, 1813 BA Alkmaar Aantallen leerlingen, personeel (2012/2013) 2700 leerlingen en 230 docenten Type onderwijs Van vwo-xtra t/m vmbo bb op locaties in Alkmaar, Bergen en Heiloo. Denominatie Katholiek Visie en missie Het PCC helpt en stimuleert leerlingen hun ambitie waar te maken. Datzelfde doen we ook met onze student-collega s. Studenten die bij ons komen werken worden meteen aangesproken en behandeld als collega s. Er wordt altijd gezocht naar een leeromgeving die past bij de opleiding, bij de school en bij de ambities en talenten van de student-collega. Waarmee profileren we ons? Naast het gebruikelijke brede opleidingsaanbod, bieden wij onze leerlingen bijzondere mogelijkheden, zoals: vwo-xtra, mavo+, Vakcollege Techniek, Vakcollege Mens & Dienstverlenen, Sportklassen en nog veel meer. Als Opleidingsschool heeft het PCC een opleidingsteam dat klaar staat om met studerenden samen te werken, omdat wij vinden dat we als school beter worden als we onze ervaring samen kunnen delen. Belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen Door een deel van de tijd in projecten te werken stimuleren wij leerlingen om zelf invloed uit te oefen op hun eigen leerproces. Werken met PCC-studieplanner i.p.v. agenda. Op welke aspecten is de school innovatief? Invoering van vakcollege-opleidingen Vwo-Xtra gebaseerd op het gebruik van meervoudige intelligentie. Bètaschool 9

10 Waarmee profileren we ons? Opleidingsschool, onderzoekende school, Leren in veiligheid. 10 CSG Jan Arentsz Contactpersoon Voor de locaties Alkmaar en Langedijk Adrie Kooistra stagecoördinator (072) Adresgegevens Mandenmakerstraat 11, 1825 BB Alkmaar Aantallen leerlingen, personeel(2012/2013) 2578 leerlingen en 220 docenten Type onderwijs vmbo/havo/vwo Denominatie Confessioneel (christelijk) Visie en missie De leerling staat centraal en we werken samen met de leerling aan talentontwikkeling, plezier in leren, sociale vaardigheid en een positief zelfbeeld wat samen een goede basis legt voor het vervolg na de middelbare school. We zijn een veilige school met modern onderwijs, verantwoorde onderwijsontwikkelingen, waar de teams de leiding nemen voor de inhoud door professionele kwaliteit. Belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen Binnen het vmbo te Alkmaar wordt gewerkt met het GIP-model (klassenmanagement). In de vestiging Langedijk werken we met een 75-minuten rooster. In alle vestigingen werken de leerlingen naast klassikale lessen ook op werkpleinen of studiezalen. De didactische aanpak op de havo is duidelijk anders dan op het vwo. De aansluiting met het wo en het hbo is bovengemiddeld. Deze aansluiting verbeteren we door het project JAcademic, waarbij vwo-leerlingen kennismaken met de wetenschappelijke aanpak. Daarnaast zijn er lezingen door gastsprekers, is er een bezoek aan de VU en is er de wetenschapsweek. Voor de havo-leerlingen zijn er voor sommige vakken projecten in samenwerking met het hbo. Op welke aspecten is de school innovatief? Personeelsbeleid Opleiden Ik krijg energie van deze dynamische jeugd!

11 Aanhaken in een veilige (leer)omgeving Trinitas College Contactpersoon Hanneke Oostendorp coördinerend schoolopleider (072) Adresgegevens Beukenlaan 1, 1703 DA Heerhugowaard Aantallen leerlingen, personeel (2012/2013) 3167 leerlingen en 295 docenten Type onderwijs vmbo, havo, vwo Denominatie Rooms Katholiek Visie en missie Onze visie kan als volgt worden samengevat: mooi onderwijs in een mooie organisatie. mooi onderwijs Het onderwijs wordt gegeven door mensen die hun vak verstaan én goede begeleiders zijn bij het leren. We kennen een heldere organisatiestructuur met een duidelijke set regels en afspraken. We bieden studenten de mogelijkheid hun talenten te ontwikkelen in een goed gestructureerde en professionele organisatie. Waarmee profileren we ons? Het Trinitas College is een solide en betrouwbare organisatie waarin onderwijs wordt verzorgd met een hoog ambitieniveau. De leerling staat centraal en er is volop ruimte voor ontwikkeling en voor elkaar. De begeleiding van startende collega s is sterk ontwikkeld en er is veel aandacht voor het opleiden van jonge aankomende docenten. Belangrijke onderwijskundige ontwikkelingen Op het vmbo is volop aandacht voor een doorlopend portfolio richting mbo. Er wordt op het havo veel werk gemaakt van actuele ict-toepassingen als onderdeel van een specifi eke havo-didactiek. Op het vwo is het tweetalig onderwijs een zeer recente ontwikkeling. Omgaan met verschillen in de klas is schoolbreed een ontwikkelthema. Op welke aspecten is de school innovatief? De Elektronische Leeromgeving is sterk in ontwikkeling en er wordt druk gewerkt aan een E-class op het havo en het vmbo. Betrokkenheid van ouders, leerlingen en maatschappelijke partners wordt als een van de speerpunten gezien op het vmbo. Tweetalig onderwijs in het vwo en de ontwikkeling van een herkenbaar havo-profi el. 11

12 Aanmelding Heb je interesse in een opleidingsplaats op één van onze scholen? Stuur dan je CV met motivatiebrief per naar de contactpersoon (!) van de betreffende school. Secretariaat AONHW Marjolein Rutgrink-Heemskerk p/a CSG Jan Arentsz Mandenmakerstraat BB Alkmaar T (072) mrutgrink@ja.nl Kijk voor meer informatie op aonhw.nl De Academische Opleidingsschool Noord-Holland West (AONHW) is een samen werkingsverband van: het Kaj Munk College in Hoofddorp het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem het Jac. P. Thijsse College in Castricum de CSG Jan Arentsz en het Petrus Canisius College in Alkmaar het Trinitas College in Heerhugowaard de lerarenopleidingen van de HvA, ALO, UvA, VU en Inholland.

Onderwijs op het Trinitas College

Onderwijs op het Trinitas College Onderwijs op het Trinitas College Enerzijds, anderzijds Afhankelijk van aan welke kant u deze gids openslaat, treft u uitgebreide informatie aan over de beide locaties van het Trinitas College: enerzijds

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1 (Hoog)begaafd? Met onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden ben je bij ons aan het goede adres! (Hoog)begaafd? Wat is (hoog)begaafdheid nou

Nadere informatie

De mavo-klas. De havo-coachklas. Dan kies je voor een moderne school. met veel keuze aan opleidingen en. extra programma s.

De mavo-klas. De havo-coachklas. Dan kies je voor een moderne school. met veel keuze aan opleidingen en. extra programma s. CSW Van de Perre voor mavo, havo, vwo:, en TTO Kies je voor CSW Van de Perre? Griffioenstraat 17 4334 BK Middelburg 7 6 6 5 5 5 4 XL 4 XL XL 3 XL 2 1 coachklas / VWO BASISONDERWIJS GROEP 8 4 Dan kies je

Nadere informatie

Informatiebulletin voor studenten Bijlage 3

Informatiebulletin voor studenten Bijlage 3 Informatiebulletin voor studenten Bijlage 3 Kenniscentrum Talentontwikkeling Informatiebulletin voor studenten Inhoud 1. Inleiding: OS Boss po 2 2. Opleiding, begeleiding en beoordeling 2 3. Rollen en

Nadere informatie

LEREN DOEN WE SAMEN! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? Wij stellen ons graag aan je voor!

LEREN DOEN WE SAMEN! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? Wij stellen ons graag aan je voor! LEREN DOEN WE SAMEN! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? Wij stellen ons graag aan je voor! OPLEIDINGSSCHOOL CVO Groep Zuidoost-Utrecht REVIUS LYCEUM WIJK Ons onderwijs organiseren

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

atheneum en havo reewijk yceum een Calvijn school

atheneum en havo reewijk yceum een Calvijn school atheneum en havo reewijk yceum een Calvijn school Beste ouders/verzorgers, Met deze folder geven we u graag informatie over Vreewijk Lyceum. Al bijna 100 jaar begeleiden wij leerlingen naar een havo- of

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN!

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! WAT MAAKT T ATRIUM ZO BIJZONDER? Het einde van de basisschooltijd komt in zicht. Tijd om te kiezen voor een middelbare school! Maak in deze folder kennis met t Atrium en ontdek

Nadere informatie

Voorlichting

Voorlichting Voorlichting 2017-2018 Voorstellen Van basisschool naar Zuyderzee Lyceum Iedereen start op het Junior Kleinschalig (max. 450 leerlingen op locatie). Korte lijnen, iedereen kent elkaar. Veilig en vertrouwd.

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q De leraren kunnen goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Elke leraar kan goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

2008 / 2009. Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem

2008 / 2009. Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem 2008 / 2009 Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem. Beste studente, student, Je komt als stagiair, lio, zij-instromer op onze school. Hoe gaat het in zijn

Nadere informatie

Ruimte voor jouw talent!

Ruimte voor jouw talent! Ruimte voor jouw talent! Kaj Munk College Waar staan we voor? Wat vinden we belangrijk? Ruimte voor jouw Talent Zonder een goede Relatie geen goede prestatie Binnen de regels maximale Invloed voor de leerlingen

Nadere informatie

Profiel schoolopleider en schoolcoördinator 1

Profiel schoolopleider en schoolcoördinator 1 Profiel schoolopleider en schoolcoördinator 1 Dit profiel bevat de taken en competenties voor de schoolopleider en de schoolcoördinator, geordend naar de bekwaamheidsgebieden van de Velon beroepsstandaard.

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift HOGESCHOOL ROTTERDAM Pedagogisch didactisch getuigschrift Pedagogisch Didactisch Getuigschrift Handleiding voor de coach Instituut voor Lerarenopleidingen Versie 24.11.16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Workshops. voor groep 8 leerlingen. september-november 2015

Workshops. voor groep 8 leerlingen. september-november 2015 Workshops voor groep 8 leerlingen september-november 2015 Aanmelden workshops Je kunt je aanmelden voor de workshops via e-mail: workshop@farelcollege.nl Beste bijna-brugklasser, Wat fijn dat je deze flyer

Nadere informatie

Onderwijs op het Trinitas College

Onderwijs op het Trinitas College Onderwijs op het Trinitas College Enerzijds, anderzijds Afhankelijk van aan welke kant u deze gids openslaat, treft u uitgebreide informatie aan over de beide locaties van het Trinitas College: enerzijds

Nadere informatie

Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem

Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem 2013 / 2014 Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem 1 Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem. Beste studente, student, Je komt als CIO op onze school. Hoe gaat het in zijn werk bij ons? Wat kun

Nadere informatie

School- en functieprofiel. Bonhoeffer College. Afdelingsleider bovenbouw Havo/VWO. Bruggertstraat. Enschede

School- en functieprofiel. Bonhoeffer College. Afdelingsleider bovenbouw Havo/VWO. Bruggertstraat. Enschede School- en functieprofiel Bonhoeffer College Afdelingsleider bovenbouw Havo/VWO Bruggertstraat Enschede Enschede, Februari 2015 Bonhoeffer College, locatie Bruggertstraat Organisatie Het Bonhoeffer College

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

Informatie voor alle leerlingen in groep 8

Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag. Onder schooltijd kun

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

De mavo-klas. De havo-coachklas. Een moderne school met veel. keuze aan opleidingen en extra. programma s.

De mavo-klas. De havo-coachklas. Een moderne school met veel. keuze aan opleidingen en extra. programma s. CSW Van de Perre voor mavo, havo, vwo:, en TTO Griffioenstraat 17 4334 BK Middelburg Kies voor CSW Van de Perre! 7 6 6 5 5 5 4 XL 4 XL XL 3 XL 2 1 coachklas / VWO BASISONDERWIJS GROEP 8 4 Een moderne school

Nadere informatie

Schoolprofiel Emelwerda College

Schoolprofiel Emelwerda College Schoolprofiel Emelwerda College Emmeloord Mei 2017 1 Inhoudsopgave 1. Informatie over het Emelwerda College 3 2. Procedure werving en selectie vacatures 6 2 1. Informatie over het Emelwerda College 1.1

Nadere informatie

Tweejarig plan 2013-2014 en 2014-2015 m.b.t. het opleiden

Tweejarig plan 2013-2014 en 2014-2015 m.b.t. het opleiden ROWF Kwaliteitszorgsysteem, tweejarig plan 2013-2014 en 2014-2015 Aan deze activiteit werken mee: Corrie van Breenen, locatie directeur Praktijkschool Hoorn Mireille Meyer, schoolopleider Oscar Romero

Nadere informatie

Opleiden in de school Pieter Nieuwland College in samenwerking met de Vrije Universiteit 2012-2016

Opleiden in de school Pieter Nieuwland College in samenwerking met de Vrije Universiteit 2012-2016 Opleiden in de school Pieter Nieuwland College in samenwerking met de Vrije Universiteit 2012-2016 Concept beleidsplan Opleidingsschool 1 Inhoud: 1. Personeel, functieomschrijving 2. Visie op de Opleidingsschool

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS Onze school is een afspiegeling van de bevolking in een grootstedelijk gebied en daar zijn we trots op. Wij gaan ervan uit dat we goed zijn dankzij onze verschillen.

Nadere informatie

Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem

Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem 2014 / 2015 Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem 1 Opleidingsprofiel van vmbo t Venster Arnhem. Beste studente, student, Je komt als CIO op onze school. Hoe gaat het in zijn werk bij ons? Wat kun

Nadere informatie

Jij maakt het verschil!

Jij maakt het verschil! Lingebos 2014 Jij maakt het verschil! 2014-2015 havo atheneum tweetalig atheneum gymnasium tweetalig gymnasium Onderwijs Als je kiest voor Lyceum Oudehoven kies je voor een schooltype waarvan de naam is

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Havo+ met vwo-route Positief en persoonlijk Intensieve begeleiding Techniek Kunst & Media, Sport & Bewegen, Business Werelds

Nadere informatie

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Een open en stimulerende omgeving. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Een open en stimulerende omgeving. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving voor het leven Leren kan op

Nadere informatie

Van basisschool naar het voortgezet onderwijs. Welkom!

Van basisschool naar het voortgezet onderwijs. Welkom! Van basisschool naar het voortgezet onderwijs Welkom! Wat komt aan de orde? 1. De verschillende opleidingen 2. Brugklassen 3. Richtlijnen aanname 4. Procedure aanmelding en plaatsing 5. Pauze Sondervick

Nadere informatie

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN!

T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! T ATRIUM VERLEG JE GRENZEN! WAT MAAKT T ATRIUM ZO BIJZONDER? Het einde van de basisschooltijd komt in zicht. Tijd om te kiezen voor een middelbare school! Maak in deze folder kennis met t Atrium en ontdek

Nadere informatie

Waarom Wolfert Dalton?

Waarom Wolfert Dalton? Waarom Wolfert Dalton? Wij gaan er samen met jou voor zorgen dat jij klaar bent voor de toekomst. Dat doen we door ons daltononderwijs, door masterclasses en door waardevolle ervaringen zoals het reizenprogramma.

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven MELANCHTHON BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo hier leer je voor het leven Leren kan op veel manieren. Op Bergschenhoek leer je voor het leven. Een breed programma met veel

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 48 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties. Een open en stimulerende omgeving

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties. Een open en stimulerende omgeving BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving voor het leven Leren kan op

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! (Hoog)begaafd? Op het Picasso ben je aan het goede adres, want wij hebben onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden! (Hoog)begaafd? Wat is

Nadere informatie

Voor mavo en havo-onderbouw. Ontdek je talent in een supersfeer! Jij kiest de route en wij zijn je gids

Voor mavo en havo-onderbouw. Ontdek je talent in een supersfeer! Jij kiest de route en wij zijn je gids Voor mavo en havo-onderbouw Ontdek je talent in een supersfeer! Jij kiest de route en wij zijn je gids Van Ghentlaan 51 1215 PN Hilversum T (035) 624 02 61 post@savorninlohman.nl www.savorninlohman.nl

Nadere informatie

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Op reis naar toekomstvaardige leerlingen! Visiedocument Samenwerkingsschool de Nijewier Tjalleberd Datum: 25 maart 2019 Versie: vastgesteld Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Dan ben je welkom op één van de drie locaties van het Almende College!

Dan ben je welkom op één van de drie locaties van het Almende College! Zoek jij een school met voldoende ontplooiingskansen? met ruime ervaring in het begeleiden van stagiairs? met een veilige, coöperatieve leeromgeving voor leerlingen, stagiairs en personeel? waar binnen

Nadere informatie

In deze folder stellen onze vijf VO-scholen zich aan jou voor.

In deze folder stellen onze vijf VO-scholen zich aan jou voor. Leren doen we samen! Welkom bij de Opleidingsschool CVO Groep Zuidoost-Utrecht (OZU)! Ben jij op zoek naar een leerzame en leuke stageplaats? In deze folder stellen onze vijf VO-scholen zich aan jou voor.

Nadere informatie

Hier leer je voor het leven

Hier leer je voor het leven BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je voor het leven Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving Leren kan op

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Topmavo volgens Mick Hart voor jouw talent! Meer dan leren Meer dan leren Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies.

Nadere informatie

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. Open Dag. Informatieavond ma 27 januari 2014. Middag groep 8 wo 29 januari 2014. Internationaal en ondernemend

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. Open Dag. Informatieavond ma 27 januari 2014. Middag groep 8 wo 29 januari 2014. Internationaal en ondernemend Open Dag za 18 januari 2014 van 9.30-12.30 uur Informatieavond ma 27 januari 2014 aanvang 19.30 uur Middag groep 8 wo 29 januari 2014 aanvang 14.00 uur aanmelden vóór 27 januari Burggravenlaan Internationaal

Nadere informatie

Ee n u i td a ge n d e leeromgeving voor talent

Ee n u i td a ge n d e leeromgeving voor talent Zelfevaluatie B. Ee n u i td a ge n d e leeromgeving voor talent 2014 HET PARTNERSCHAP AONHW (1) Inhoud 1. Inleiding 4 2. De moderne academische Opleidingsschool 6 2.1 Met het oog op de toekomst 6 2.2

Nadere informatie

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO 2015 2016 Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport EEN LEERZAAM AVONTUUR! Klap deze folder uit en scan hem met de Layar app! MAVO HAVO VWO

Nadere informatie

Samen bouwen aan jouw toekomst

Samen bouwen aan jouw toekomst Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Samen bouwen aan jouw toekomst i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Dit is mijn school. Ik heb moeite met schoolwerk maken. Maar op

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Lyceum volgens Mischa Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Uitdagend leren De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium.

Nadere informatie

Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege

Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege Verbondenheid, Inspiratie, Verantwoordelijkheid, Ambitie: dit zijn waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege. We kunnen veel bereiken als school,

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT Meerwaarde voor onderwijs De Pijlers en de Plus van FLOT De vijf Pijlers: Cruciale factoren voor goed leraarschap Wat maakt een leraar tot een goede leraar? Het antwoord op deze vraag is niet objectief

Nadere informatie

Het voortgezet onderwijs van nu. Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent!

Het voortgezet onderwijs van nu. Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent! Het voortgezet onderwijs van nu 1 Op weg naar de toekomst van uw kind Fijn dat u er bent! 2 Belangrijk is dat we vanavond uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden Welke vragen heeft u meegenomen? Een reis

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD ILS Nijmegen Mei 2009 Voorwoord: Dit voorstel voor een competentieprofiel van de spd is ontworpen op verzoek van de directies van ILS- HAN en ILS-RU door de productgroep

Nadere informatie

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. OPEN DAG za 17 januari 2015. Informatieavond ma 26 januari 2015. Middag groep 8 wo 28 januari 2015

Burggravenlaan. Bonaventuracollege. OPEN DAG za 17 januari 2015. Informatieavond ma 26 januari 2015. Middag groep 8 wo 28 januari 2015 OPEN DAG za 17 januari 2015 9.30-12.30 uur Informatieavond ma 26 januari 2015 aanvang 19.30 uur Middag groep 8 wo 28 januari 2015 aanvang 14.00 uur online aanmelden vóór 23 jan. Burggravenlaan Internationaal

Nadere informatie

Informatiebrochure 2015-2016. Jij maakt het verschil! Kennismakingsweek Lingebos. Hoofdstuk

Informatiebrochure 2015-2016. Jij maakt het verschil! Kennismakingsweek Lingebos. Hoofdstuk Hoofdstuk Jij maakt het verschil! Informatiebrochure 2015-2016 havo/ atheneum/ gymnasium tweetalig atheneum/ tweetalig gymnasium Kennismakingsweek Lingebos 1 Onderwijs Onderwijs Op Lyceum Oudehoven kun

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

VOOR JE TOEKOMST Als je later succes wilt hebben, moet je nu veel leren. En niet alleen uit de schoolboeken. Op Sint-Montfort leer je alles wat je

VOOR JE TOEKOMST Als je later succes wilt hebben, moet je nu veel leren. En niet alleen uit de schoolboeken. Op Sint-Montfort leer je alles wat je VOOR JE TOEKOMST Als je later succes wilt hebben, moet je nu veel leren. En niet alleen uit de schoolboeken. Op Sint-Montfort leer je alles wat je nodig hebt voor je vervolgonderwijs op het mbo, hbo en

Nadere informatie

Workshops. voor groep 8 leerlingen. september-november Elke opleiding heeft zijn eigen schoolgebouw.

Workshops. voor groep 8 leerlingen. september-november Elke opleiding heeft zijn eigen schoolgebouw. voor groep 8 leerlingen september-november 2017 Aanmelden workshops Je kunt je aanmelden voor de workshops via e-mail: workshop@farelcollege.nl Beste bijna-brugklasser, Wat fijn dat je deze flyer leest

Nadere informatie

Opleidingsprofiel Montessoricollege Nijmegen. 2013-2014

Opleidingsprofiel Montessoricollege Nijmegen. 2013-2014 Opleidingsprofiel Montessoricollege Nijmegen. 2013-2014 Je komt als student op onze school. Hoe gaat dat in zijn werk bij ons? Wat kun je verwachten, hoe is de begeleiding, hoe vind je de weg? Onderstaand

Nadere informatie

Wat is dalton? We werken met daltonuren. Tijdens een daltonuur kun je zelf kiezen aan welk vak je gaat werken en bij welke docent.

Wat is dalton? We werken met daltonuren. Tijdens een daltonuur kun je zelf kiezen aan welk vak je gaat werken en bij welke docent. daarom dalton! Wat is dalton? Kiezen voor het Wolfert Lyceum betekent kiezen voor het daltononderwijs. Bij ons leer je om zelfstandig te werken, je eigen verantwoordelijkheid te nemen, keuzes te maken

Nadere informatie

Je horizon verbreden

Je horizon verbreden Visser t Hooft Lyceum Leiden KANSRIJK EN UITDAGEND Je horizon verbreden i tweetalig gymnasium (tweetalig) atheneum (tweetalig) havo 1 1 mavo (vmbo-t) vhl.nl Kagerstraat 1 q Ik vind het Visser een gezellige

Nadere informatie

master leraar voortgezet onderwijs

master leraar voortgezet onderwijs DEEL JE KENNIS! master leraar voortgezet onderwijs JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Leraar voortgezet onderwijs van de VU is een eenjarige master (voltijd*) waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

Don Bosco College Jouw groei is ons doel

Don Bosco College Jouw groei is ons doel Don Bosco College Jouw groei is ons doel Advies basisschool LVS Ervaringen met de leerling Brede scholengemeenschap VWO HAVO VMBO Voortgezet Onderwijs in schema WO HBO MBO Werken 6 VWO 5 HAVO 4 V M B O

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

Welkom op DAlToN HeT GRoeNe lyceum

Welkom op DAlToN HeT GRoeNe lyceum Welkom op DALTON HET GROENE LYCEUM Wie zijn WIJ? Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past Dalton Het Groene Lyceum

Nadere informatie

Info. Gids 2019/2020. lindecollege.nl vmbo havo vwo technasium

Info. Gids 2019/2020. lindecollege.nl vmbo havo vwo technasium Info Gids 2019/2020 lindecollege.nl vmbo havo vwo technasium Inhoud Groep 8 en dan? 3 Alles onder één dak 5 In de klas 6 Ontmoeting 8 ICT en toch ook boeken 10 De leerwegen 12 Technasium 15 Cultuurprofielschool

Nadere informatie

Op weg naar de (academische) opleidingsschool

Op weg naar de (academische) opleidingsschool Discussienota Nationalgeographic.nl Adviescommissie ADEF OidS Mei 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Uitgangspunten Samen Opleiden 2. Ambities van (academische) opleidingsscholen 3. Concept Samen Opleiden

Nadere informatie

Voel je thuis op het KWC!

Voel je thuis op het KWC! op de Gershwinhof Voel je thuis op het KWC! Kom jij naar onze school? Van harte welkom! Op het KWC zit je goed. Wij hebben twee gebouwen: de Gershwinhof en de Beethovenlaan. Daar vind je alle soorten voortgezet

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND voortgezet onderwijs

INFORMATIEAVOND voortgezet onderwijs INFORMATIEAVOND voortgezet onderwijs GROEP 8 2017/2018 16-10-2017 Groep 8 2017/2018 1 DOEL VAN DEZE INFORMATIE-AVOND. Procedure komende jaar Algemene informatie m.b.t. voortgezet onderwijs Verwijzing naar

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs anno Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent!

Voortgezet onderwijs anno Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent! Voortgezet onderwijs anno 2017 1 Op weg naar de toekomst van uw kind Fijn dat u er bent! 2 Belangrijk is dat we vanavond uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden Welke vragen heeft u meegenomen? Een reis

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond determina.e

Welkom. Ouderavond determina.e Welkom Ouderavond determina.e Programma Determinatie Doorstroming vmbo-t havo atheneum gymnasium Agenda Pauze Procedure-uitleg door de mentoren Proefles Latijn in lokaal A16/A17 (aansluitend) Determineren

Nadere informatie

Rollen en taken in Opleidingsschool Boss po. Bijlage 11. Kenniscentrum Talentontwikkeling

Rollen en taken in Opleidingsschool Boss po. Bijlage 11. Kenniscentrum Talentontwikkeling Rollen en taken in Opleidingsschool Boss po Bijlage 11 Kenniscentrum Talentontwikkeling Rollen en taken in Opleidingsschool Boss po De werkplekbegeleider De werkplekbegeleider begeleidt de student bij

Nadere informatie

Plusklassen atheneum en gymnasium méér dan vwo. Informatie avond 15 november 2018

Plusklassen atheneum en gymnasium méér dan vwo. Informatie avond 15 november 2018 Plusklassen atheneum en gymnasium méér dan vwo Informatie avond 15 november 2018 Hoe leert een pienter kind? Door zoveel mogelijk te lezen en kennis te verzamelen, óf door ervaringen op te doen zonder

Nadere informatie

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan OPEN DAG 2015 Borculo Beukenlaan 24 januari 10 tot 13 uur Borculo Herenlaan bovenbouw vmbo 24 januari 10 tot 13 uur Lochem Zutphenseweg 24 januari 10 tot 13 uur www.staring.nl Het Staring College daagt

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond determina.e

Welkom. Ouderavond determina.e Welkom Ouderavond determina.e Programma Determinatie Doorstroming vmbo-t havo atheneum gymnasium Agenda Pauze Procedure-uitleg door de mentoren Proefles Latijn in lokaal A4/A5 (20.50) Determineren Wie

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Informatieavond voortgezet onderwijs. Het Palet 9 januari 2019

Informatieavond voortgezet onderwijs. Het Palet 9 januari 2019 Informatieavond voortgezet onderwijs Het Palet 9 januari 2019 Opzet van de avond De scholen voor voortgezet onderwijs in Zoetermeer Het onderwijskundig rapport, de advisering en de verdere procedure De

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Leren leren, leren leven en leren kiezen!

Leren leren, leren leven en leren kiezen! Leren leren, leren leven en leren kiezen! Strategisch Beleidsplan 2010-2015 Inleiding Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO) geeft in een snel veranderende maatschappij op drie campussen vorm en

Nadere informatie

Exellius (vwo) HAVO TTO (havo/vwo) VMBO. www.sgreigersbos.nl

Exellius (vwo) HAVO TTO (havo/vwo) VMBO. www.sgreigersbos.nl 2016-2017 Exellius (vwo) HAVO TTO (havo/vwo) VMBO www.sgreigersbos.nl De grote stap Nog even en je maakt de grote stap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Een heel belangrijke stap. Waar

Nadere informatie

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT DE SBL competenties COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leef- en werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO BESTE OUDERS EN TOEKOMSTIGE LEERLINGEN WAT IS DAT TOCH SPANNEND: KIEZEN VOOR EEN MIDDELBARE SCHOOL! Deze brochure laat

Nadere informatie

ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL NOORD-HOLLAND WEST

ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL NOORD-HOLLAND WEST ACADEMISCHE OPLEIDINGSSCHOOL NOORD-HOLLAND WEST EEN UITDAGENDE LEEROMGEVING VOOR TALENT Aanvraagdossier verankering Academische Opleidingsschool 2012-2016 Academische Opleidingsschool Noord-Holland West

Nadere informatie

Informatie over de brugklas voor ouders

Informatie over de brugklas voor ouders Open Huis vrijdag 29 januari 2016 16.00-21.00 uur scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo (atheneum en gymnasium) Informatie over de brugklas voor ouders Open lessen 11, 12, 14 en 15 januari 2015 Deelname

Nadere informatie

jij kiest! Open dag zaterdag Jeroen Bosch College 28 januari 2O17 1O.OO- 15.OO uur Technasium Tweetalig onderwijs Kunst Beeldend Gymnasium

jij kiest! Open dag zaterdag Jeroen Bosch College 28 januari 2O17 1O.OO- 15.OO uur Technasium Tweetalig onderwijs Kunst Beeldend Gymnasium Jeroen Bosch College Open dag zaterdag 28 januari 2O17 1O.OO- 15.OO uur jij kiest! Jeroen Bosch College Rompertsebaan 63 5231 GT s-hertogenbosch 073-641 23 50 www.jbc.nl Technasium Tweetalig onderwijs

Nadere informatie

Wat is het Heerbeeck International College?

Wat is het Heerbeeck International College? Wat is het Heerbeeck International College? Het HIC is een onderwijsstroom in ons havo en vwo waarin we leerlingen voorbereiden op studeren, leven en werken in een internationaal georiënteerde wereld.

Nadere informatie

Iris. en Het Noordik. Volg ons op:

Iris. en Het Noordik. Volg ons op: m o k l We e z n o op n e g a d n e p o Iris en Het Noordik Volg ons op: Welkom op Het Noordik CSG Het Noordik is een leuke school waar je veel leert, waar je jezelf kunt zijn en waar je ontdekt wie je

Nadere informatie