Ga naar : Buitenshuis (=> page 3) Tuin (=> page 27) Bos (=> page 39) Weg (=> page 45) quiz (=> page 51)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ga naar : Buitenshuis (=> page 3) Tuin (=> page 27) Bos (=> page 39) Weg (=> page 45) quiz (=> page 51)"

Transcriptie

1 1 Hallo, ik ben Bomby en ik ben een vlieg. Ik neem je mee doorheen dit spel om de wereld rondom ons en zijn biodiversiteit te ontdekken. Op verschillende plaatsen kan je een natuuractiviteit uitvoeren en daarmee een bonus verdienen. Op die manier draag je je steentje bij tot het behoud van de natuur, leer je geld besparen en, uiteraard, maak je reuzeveel plezier. Op het einde van het bezoek kunnen jullie met de quiz misschien wel de Bomby Eindbonus verdienen. Volgende (=> page 2)

2 2 Ga naar : Buitenshuis (=> page 3) Tuin (=> page 27) Bos (=> page 39) Weg (=> page 45) quiz (=> page 51)

3 3 Buitenshuis : Je bevindt je buitenshuis. Zorg ervoor dat de natuur rondom je huis vrij spel krijgt. Opdracht : 1/ Hoe kunnen we het verbruik van stadswater terugdringen? - Regenwater naar het huis (=> page 4) - Regenwater naar de goot afvoeren (=> page 5) Indice : Waarom is het zo nuttig om regenwater op te vangen? 2/ Hoe lokken we vogels en isoleren we het huis? - Stel de planken tegen de muur (=> page 6) - Laat de planken opzij (=> page 7) Indice : Al eens gedacht aan klimplanten om vogels aan te trekken en tegelijk de muren te isoleren? 3/ Hoe lok je vleermuizen? - Het zolderraam openen (=> page 8) - Het zolderraam sluiten (=> page 9) Indice : Waar zoeken vleermuizen beschutting? Tips (=> page 10) Antwoord de drie vraagen en click op Volgende (=> page 11)

4 4 Bravo! Regenwater kan dienen om de WC door te spoelen, de tuin te besproeien, de auto te wassen en nog veel meer. Op die manier vermindert het verbruik van stadswater en dus van de ondergrondse waterbekkens die stilaan afnemen. Bovendien besparen we ook flink wat centen. Terug (=> page 3)

5 5 Slechte antwoord Wist je dat je een flinke cent kan besparen door regenwater te gebruiken? Terug (=> page 3)

6 6 Bravo! Klimplanten bieden een onderkomen aan heel wat diersoorten en zijn een goede isolatie voor muren. Dat bespaart flink wat energie. Terug (=> page 3)

7 7 Slechte antwoord Wanneer je de klimplant weghaalt, is het huis niet meer zo goed geïsoleerd en zullen de vogels verdwijnen. Terug (=> page 3)

8 8 Bravo! Dat is een goed idee want vleermuizen zijn enorme insecteneters. Ze kunnen tot 600 insecten per uur opeten! De dwergvleermuis (die in onze streken leeft) is onschadelijk en blijft uit de buurt van mensen. Terug (=> page 3)

9 9 Slechte antwoord Vleermuizen zijn een bedreigde diersoort. Ze zijn nuttig voor de mens omdat zij de insectenpopulaties in evenwicht houden. Terug (=> page 3)

10 10 De boerenzwaluw bouwt zijn nest aan de buitenkant van het huis, meestal onder de dakgoot. Dat is natuurlijk enkel mogelijk als de plek niet met planken is afgedekt. Zijn aanwezigheid zorgt voor minder insecten. Als je te veel last hebt van de uitwerpselen kan je een plankje bevestigen op ongeveer 50 centimeter onder het nest. In onze streken is deze trekvogel een beschermde diersoort. Terug (=> page 3)

11 11 Keuken Woonkamer : Je bevindt je in huis. Ik denk dat de dieren je daar broodnodig hebben! Opdracht : 1/ Waarom is de vis ziek? - Het insecticide blijven gebruiken om de mieren te doden (=> page 12) - Kiezen voor azijn (=> page 13) Indice : De vis is ziek. Misschien komt dat door het insecticide tegen de mieren? 2/ Waar zit de ontsnapte eekhoorn? - De eekhoorn vangen (=> page 14) - De eekhoorn vrijlaten (=> page 15) Indice : Er ontbreekt een eekhoorn. Waar zit hij? Tips (=> page 16) Antwoord op de 2 vraagen hieronder en clikck op Volgende (=> page 17)

12 12 Slechte antwoord Er hangt iets giftigs in de lucht! Insecticides zijn chemische stoffen die soms ook schadelijk zijn voor de mens. Er bestaat een natuurlijk middeltje om mieren te verjagen zonder dat je ze hoeft te doden. Terug (=> page 11)

13 13 Bravo! Hoewel mieren in de tuin heel wat nuttig werk verrichten, zien we ze niet graag binnenshuis opduiken. In plaats van ze met insecticides te lijf te gaan, bestaat er evenwel een eenvoudig, doeltreffend en milieuvriendelijk trucje om ze te verjagen. Verstuif af en toe een vleugje ciderazijn langs de deur- en raamkozijnen. Terug (=> page 11)

14 14 Bravo! Je hebt ervoor gezorgd dat deze eekhoorn niet in de natuur kan ontsnappen en de plaats van onze inheemse soort inneemt, de Europese rode eekhoorn. Koop dus geen grijze eekhoorns. Terug (=> page 11)

15 15 Slechte antwoord Wanneer hij in de keuken blijft zitten kan de eekhoorn door zijn lenigheid makkelijk door het venster ontsnappen. Terug (=> page 11)

16 16 De Floridaschildpad is een uitheemse diersoort die werd ingevoerd als huisdier. Het is een echte veelvraat en kan in de vrije natuur dan ook een enorme ravage aanrichten. Het is bij wet verboden een Floridaschildpad in huis te halen. Terug (=> page 11)

17 17 Kamer: In deze kamer loopt er duidelijk iets fout: de hamster is ziek en er zijn muggen en luizen! Opdracht : 1/ Waarom is het knaagdier ziek? - De insecticidespray gebruiken (=> page 18) - Natuurlijke middeltjes gebruiken (=> page 19) Indice : De hamster is ziek. Komt dat misschien door het insecticide tegen de muggen? Tips (=> page 20) Après avoir répondu à la question ci-dessus, clique sur Volgende (=> page 21)

18 18 Slechte antwoord Gebruik dit product niet in je kamer. De meeste bevatten chemische stoffen die door het lichaam worden opgenomen en mogelijk zelfs kankerverwekkend zijn. Bovendien staan muggen aan de basis van de voedselketen van veel diersoorten. Insecticides zijn dan ook schadelijk voor alle dieren die muggen eten. Je gebruikt ze dus maar beter niet. Terug (=> page 17)

19 19 Bravo! Je hebt er goed aan gedaan om geen insecticide te gebruiken. Er bestaan talloze natuurlijke manieren om muggen te bestrijden. Zo kan je een citronellaplant in de kamer plaatsen, een muggenraam in de deur- of vensteropening zetten, een klamboe of muskietennet over je bed hangen of een aantal spinnen in huis laten die de muggen opeten... Terug (=> page 17)

20 20 Mijten in het beddengoed? Die kan je op een natuurlijke manier verjagen. Verlucht het beddengoed dagelijks. De beste manier is om kussens, dekbedden en lakens bij vriesweer in de openlucht te hangen of ze enkele uren in de diepvries te leggen als daar genoeg plaats voor is. Zo zullen de minuscule medebewoners in een wip verdwijnen! Terug (=> page 17)

21 21 Badkamer : Onze voorzorgen op het vlak van hygiëne en gezondheid hebben een belangrijke impact op de biodiversiteit. Opdracht : 1/ Waarom is de rivier overwoekerd met algen? - Fosfaathoudende afwasmiddelen gebruiken (=> page 22) - Fosfaatvrije afwasmiddelen gebruiken (=> page 23) Indice : Al ons afvalwater wordt naar de riolering afgevoerd, vandaar stroomt het naar de zuiveringsstations of rivieren. 2/ Waarom is de kat ziek? - Pesticide gebruiken (=> page 24) - Een waterverstuiver gebruiken (=> page 25) Indice : De kat likt zijn pels, wat zou hij ingeslikt hebben? Tips (=> page 26) Antwoord op de drie vragen en click op Volgende (=> page 27)

22 22 Slechte antwoord De rivier heeft een vieze groene kleur en er wil geen vis in leven! (gesproken tekst) Een doorsnee gezin gebruikt 25 tot 40 kg waspoeder per jaar. Waspoeders bevatten enzymen, desinfecterende middelen, bleekmiddel en bijtende stoffen. Al deze chemische producten worden via de riolering afgevoerd en komen in de rivieren terecht. Terug (=> page 21)

23 23 Bravo! Dergelijke producten zijn biologisch afbreekbaar en dus beter voor het milieu. Sommige chemische producten vervuilen het water en verstoren het waterleven. Voor je een product in de winkel koopt, lees je dus best de aanwijzingen op het etiket. Terug (=> page 21)

24 24 Slechte antwoord Kijk, de kat voelt zich niet al te best! (gesproken tekst) Pesticiden zijn chemische producten die in sommige gevallen schadelijk zijn voor mensen en huisdieren. Er bestaan doorgaans natuurlijke middeltjes om schadelijke insecten te verjagen, zoals planten afspoelen met water, de aangetaste stukjes afsnijden, de blaadjes afvegen, Terug (=> page 21)

25 25 Bravo! Rode spinnetjes kunnen absoluut niet tegen vocht. Besproei planten dus dagelijks met water. Er bestaat dus geen gevaar meer dat de kat de giftige stoffen binnenkrijgt Terug (=> page 21)

26 26 Vervallen geneesmiddelen kunnen zeer giftig zijn. Breng ze dus naar je apotheker in plaats van ze zomaar weg te gooien. Planten uit tropische regenwouden kunnen ook als geneesmiddel dienen. Ze bevatten vaak stoffen met een geneeskrachtige werking. Maar daar moet nog veel onderzoek naar gebeuren. Terug (=> page 21)

27 27 Verzorgde tuin : Je bent nu in de tuin. Zorg dat de wilde dieren en planten er zich thuis voelen! Opdracht : 1/ Hoe maak je het nest weer vrij dat door de parkiet werd ingenomen? - Pack de Parkiet en zet hem terug bij uw buurtman (=> page 28) - Laat de Parkiet in het Nest? (=> page 29 ) Indice : De parkiet is blijkbaar gaan vliegen. 2/ Hoe hou je naaktslakken weg van je heerlijke kroppen sla? - Poeder tegen naaktslakken strooien (=> page 30) - Naaktslakken met bier lokken (=> page 31) Indice : Naaktslakken lusten ook andere dingen dan alleen kroppen sla. 3/ Hoe kunnen we de geurhinder rond de composthoop verminderen? - Plaats de houtstukken en bladen op de composthoop (=> page 32) - Plaats de houtstukken en bladen op de composthoop (=> page 33) De compostvorming verloopt maar moeizaam, we moeten er iets aan toevoegen. Antword op de drie vragen hierboven en click op Volgende (=> page 34)

28 28 Bravo! En nu maar hopen dat hij niet meer ontsnapt. De zangvogels kunnen naar hun nest terugkeren. Terug (=> page 27)

29 29 Slechte Antwoord De kans bestaat dat de parkiet zich voortplant en dat de jongen de nesten van andere vogels in de tuin in beslag nemen. Terug (=> page 27)

30 30 Slechte Antwoord Slakkenverdelgers zijn chemische producten die schadelijk zijn voor mens en natuur. Elk dier dat door een pesticide wordt vergiftigd, slaat dit product op in zijn lichaam en geeft het door in de voedselketen. Terug (=> page 27)

31 31 Bravo! Naaktslakken komen af op de biergist, vallen in de beker en verdrinken. Een beter, natuurlijker en doeltreffender middeltje bestaat er niet. Terug (=> page 27)

32 32 Bravo! Bladeren, takjes en etensresten zijn dankbaar organisch afval. Denk eraan om droog afval (bladeren, takjes, gedroogd gras) met nat afval (schillen, snoeiafval, enz.) af te wisselen om de compostvorming te stimuleren. Terug (=> page 27)

33 33 Slechte Antwoord Je moet absoluut droog afval in de compost vermengen in je composthoop om het afbraakproces goed te laten verlopen en te vermijden dat de hele buurt met geurhinder te kampen krijgt. Terug (=> page 27)

34 34 Wilde tuin : Hoe meer verschillende plantensoorten er in de tuin groeien, hoe meer verschillende diersoorten er huizen. Opdracht : 1/ Hoe krijg je weer leven in deze struiken? - De struiken snoeien (=> page 35) - Ze laten groeien (=> page 36) Indice : Misschien is deze struik wel niet voldoende dichtgegroeid om een goede schuilplaats te zijn voor dieren. 2/ Hoe krijg je meer bloemen in je tuin? - Bloemen zaaien (=> page 37) - Wilde bloemen laten groeien (=> page 38) Indice : Alle bloemen zien er hetzelfde uit. Maar insecten hebben nood aan variatie. Jij krijgt toch ook niet elke dag hetzelfde op je bord voorgeschoteld? Antwoord op de twee vragen hierboven en click op Volgende (=> page 3)

35 35 Slechte Antwoord Hagen en struiken zijn de laatste schuilplekjes waar dieren in de stad nog een onderkomen vinden. Door ze te snoeien worden deze dieren dakloos. Terug (=> page 34)

36 36 Bravo! Hagen en struiken zijn noodzakelijk voor het overleven van dieren. Laat dergelijke schuilplekjes ongemoeid, zo kunnen dieren er zich in verstoppen. Bovendien houden kleine vogels de insekten- en rupspopulaties in evenwicht en voorkomen ze een eventuele plaag. Terug (=> page 34)

37 37 Bravo! Wanneer je de natuur de vrije loop laat, ontstaat er een prachtig landschap waar dieren op afkomen. Hoe meer verschillende plantensoorten er staan, hoe meer verschillende diersoorten je zal aantreffen. Je tuin is dan in uitstekende gezondheid. Terug (=> page 34)

38 38 Slechte Antwoord Planten in onze streken zijn uiteraard aangepast aan ons klimaat en aan onze bodem. Dat geldt niet voor uitheemse soorten, die hier niet zo makkelijk gedijen en niet voor alle insecten toegankelijk zijn. Pollen van deze planten kunnen bovendien nieuwe allergieën veroorzaken. Terug (=> page 34)

39 39 Bos : In het bos moet er een evenwicht zijn tussen het aantal prooien en roofdieren. Om de voedselketen niet te verstoren moet de mens de natuur de vrije loop laten. Opdracht : 1/ Hoe kan je het natuurlijk evenwicht herstellen? - Blijf waar je bent! (=> page 40) - Stel U Achter en Boom (=> page 41) Indice : Misschien ben je hier niet welkom. 2/ Hoe bescherm je paddenstoelen? - Pluk de paddenstoelen (=> page 42) - Bekijk ze met een loep (=> page 43) Indice : Wat doe je met paddenstoelen? Tips (=> page 44) Antwoord op de 2 vragen hierboven en click op Volgende (=> page 3)

40 40 Slechte Antwoord Als je blijft staan, zal de moedervos niet durven terugkeren en misschien wel haar jongen verlaten. Terug (=> page 39)

41 41 Bravo! Wanneer je je verstopt, maak je de dieren niet aan het schrikken en kunnen ze hun gewone gang blijven gaan. Anders dan vogels herkennen wilde zoogdieren hun jongen via de lichaamsgeur. Raak dus geen vossenwelpjes aan, of de moeder zal jouw geur ruiken en haar jongen verlaten. Terug (=> page 39)

42 42 Slechte Antwoord Sommige paddenstoelen zijn heerlijk op je bord, maar dat wil niet zeggen dat je ze allemaal moet plukken. Trap ook geen giftige paddenstoelen plat, want voor veel dieren zijn ze wel nuttig. Terug (=> page 39)

43 43 Bravo! Door te veel paddenstoelen te plukken wordt hun voortbestaan bedreigd. Ze gewoon observeren en beschrijven kan al even boeiend zijn. Terug (=> page 39)

44 44 Deze boom is dood en toch biedt hij beschutting aan heel wat diersoorten. Wanneer dergelijke schuilplekjes verdwijnen, worden de dieren die erin overleven met uitsterven bedreigd, zoals de grote bonte specht, de bosuil, de landsalamander, de segrijnslak, enz. maar ook de pissebedden, insectenlarven en wormen die onder de schors leven. Terug (=> page 39)

45 45 Weg : We hebben niet altijd de tijd om te zien wat er rondom ons op de weg allemaal gebeurt. Hier heb je wel genoeg tijd om alles te zien. Opdracht : 1/ Hoe help je kikkers de weg oversteken? - Plaats het pijp onder de straat (=> page 46) - Laat de kikkers alleen overstekken (=> page 47) Indice : De weg oversteken is gevaarlijk. Misschien bestaan er veiliger manieren? 2/ Verdient de natuur geen schoonmaakbeurt? - Plaats de afval in de laadbak (=> page 48) - Laat het afval staan (=> page 49) Indice : Hoort afval thuis in de natuur? TIps (=> page 50) Antwoord de 2 vragen hierboven en click op Volgende (=> page 3)

46 46 Bravo! Dit is een ecoduct, met andere woorden een oversteekplaats over of onder de weg zodat de dieren veilig kunnen oversteken. Terug (=> page 45)

47 47 Slechte Antwoord Er bestaat jammer genoeg nog geen manier om kikkers te leren veilig de weg over te steken. Je moet dus een andere manier verzinnen. Terug (=> page 45)

48 48 Bravo! Jaarlijks worden tonnen afval door het autoraam geslingerd en kost het enorm veel geld om dit te laten opruimen. Hou dus je afval bij en gooi het thuis in de vuilbak. Terug (=> page 45)

49 49 Slechte Antwoord Dergelijk afval lijkt misschien interessant voor sommige dieren, maar is voor de meeste schadelijk. Ze verwonden er zich aan, stikken erin of worden erdoor vergiftigd. Terug (=> page 45)

50 50 De bermen worden maar twee keer per jaar gemaaid, na half juli en na half september. Zo kunnen dieren en planten er zich probleemloos voortplanten. Terug (=> page 45)

SPEURTOCHT THEMA BUSH. voor groep 8 / brugklas VO

SPEURTOCHT THEMA BUSH. voor groep 8 / brugklas VO SPEURTOCHT THEMA BUSH voor groep 8 / brugklas VO Deze Bush-speurtocht bevat open en meerkeuze vragen. Bij de meerkeuze vragen is steeds één antwoord goed. Denk er ook aan, dat je de paden niet mag verlaten.

Nadere informatie

BIODIVERSITEIT IN GEUREN EN KLEUREN

BIODIVERSITEIT IN GEUREN EN KLEUREN 1 BIODIVERSITEIT IN GEUREN EN KLEUREN Doel: - lln maken kennis met het begrip biodiversiteit - lln ontdekken dat er verschillende soorten planten en dieren zijn - lln ontdekken dat de dieren en planten

Nadere informatie

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam. Opdracht 1. Gebruik je ogen goed. In het bos kun je van alles ontdekken! Komen er onder de bomen verschillende soorten insecten en of bodemdiertjes voor? Het beste bos 1. Materiaal tas 1: zoekraam, 1 schepje,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Doelgroep: Groep 6,7 en 8 Leerstofgebied: Natuur en techniek Werkvorm: Buiten in groepjes van 3 leerlingen Duur: 45 minuten buiten + 30 minuten nabespreken in

Nadere informatie

Insecticiden binnenshuis

Insecticiden binnenshuis Insecticiden binnenshuis Tegen vliegende insecten in huis Vliegen, wespen, muggen en motten kunnen worden geweerd met spuitbussen. Spar U kan plakstrippen en elektrische verstuivers gebruiken. Tegen muggen

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Een kreeft in de klas

Een kreeft in de klas Een kreeft in de klas Leerdagboek van:... Een kreeft in de klas Wat doet de kreeft? Kijk een poosje heel nauwkeurig naar de kreeft. Schrijf heel nauwkeurig op wat de kreeft doet en hoe hij dat doet. Doe

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 6 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen !! Nationaal Park Hoge Kempen Wat is een vogel? Wat is het verschil tussen roofvogels en uilen? Zijn er grote verschillen tussen roofvogels? Hoe kan ik roofvogels herkennen? Wat is de grootste roofvogel?

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2015

natuurboekje van zomer 2015 natuurboekje van zomer 2015 HOI! EIND VAN DE ZOMER tot in oktober bramen tijd! De bramen zijn rijp en je kunt plukken. Een braam gaat van groen naar rood naar zwartblauw. Zwartblauwe bramen zijn rijp.

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01 Handleiding voor begeleiders 01 Ten opzichte van 50 jaar geleden zijn veel diersoorten verdwenen. Dit is vooral een gevolg van de toename van de bevolking en de steeds grotere ruimte waarop mensen beslag

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

De kolibrie. Lievelingsbloemen

De kolibrie. Lievelingsbloemen Kolibries zijn piepkleine, kleurrijke vogeltjes. Ze eten nectar. Die halen ze met hun lange bek uit de bloemen. Soms lusten ze ook een spinnetje. Lievelingsbloemen Kolibries houden van buisvormige en borstelige

Nadere informatie

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus.

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. Egel informatiemap De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. De meeste mensen kennen de egel slechts als verkeersslachtoffer. Soms wordt

Nadere informatie

Maak je schoolplein vogelvriendelijk

Maak je schoolplein vogelvriendelijk Maak je schoolplein vogelvriendelijk Leerlijn: kinderen leren vanuit het perspectief van vogels nadenken over hun omgeving. Wat hebben vogels nodig om te overleven? Schuilmogelijkheden, nestmogelijkheid,

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen t pech s e d e i k k a j T e lente ontdekt d INLEIDING TJAKKIE LENTE Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen

Nadere informatie

1 Actief in de natuur. Bodemgespuis en kriebeldiertjes

1 Actief in de natuur. Bodemgespuis en kriebeldiertjes Bodemgespuis en kriebeldiertjes Overal vind je kriebeldiertjes, als je maar goed kijkt. Zullen we eens samen gaan kijken of er hier ook diertjes zijn? Als je een diertje gevonden hebt, mag je roepen. Dan

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Literatuurlijst 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3 Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4 Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Hoofdstuk 4: Verzorging

Nadere informatie

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

ONDERZOEKERS:...(vul je naam in) Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Als je naar de takken van de boom kijkt,

Nadere informatie

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad Handige Harry s Handleiding en leerdoelen - 2de graad Van een aantal dieren kunnen aantonen dat ze aangepast zijn aan hun omgeving. De vaardigheden van dieren in verband brengen met hun levenswijze Voorbeelden

Nadere informatie

De composthoop Een composthoop bij school

De composthoop Een composthoop bij school De composthoop Afval in de natuur bestaat eigenlijk niet. Alles wat op de bodem komt, wordt uiteindelijk verteerd door bodemdieren, schimmels en bacteriën. In een composthoop gebeurt precies hetzelfde

Nadere informatie

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Spreeuw Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

GOMAIR VERMISTE DIEREN STERVENDE DIEREN HELPEN

GOMAIR VERMISTE DIEREN STERVENDE DIEREN HELPEN GOMAIR VERMISTE DIEREN STERVENDE DIEREN HELPEN Marjolein 6/1/2013 Vermiste dieren opsporen. Meditatie voor vermiste dieren Ga in een makkelijke stoel zitten, zet je voeten plat op de grond en doe je ogen

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

De stad als leefgebied

De stad als leefgebied Ecologie Vossen die de wijken afspeuren opzoek naar openstaande kippenhokken, wilde eenden die samen met meerkoeten, waterhoenders, nijlganzen, futen en zwanen de sloten en meertjes op fleuren en muizen,

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013 uitgave januari 2013 Winterslaap Met filmpjes, werkblad en puzzels groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers

Nadere informatie

DIEREN IN DE NATUUR. Geef ze geen eten, observeer ze!

DIEREN IN DE NATUUR. Geef ze geen eten, observeer ze! DIEREN IN DE NATUUR Geef ze geen eten, observeer ze! WWW.LEEFMILIEU.BRUSSELS DIEREN VOEDEREN IN DE NATUUR? NIET ZONDER GEVOLGEN! Oud brood voederen aan de eendjes in de vijver Als kind hebben we het allemaal

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 6+ 10 + Wanneer is een bos een bos? Een paar bomen samen vormen pas een bos als ze een oppervlakte van 1/2 hectare beslaan. Je zou dit kunnen vergelijken met een voetbalvel

Nadere informatie

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7 Braziliaanse regenwoud Jesse Klever Groep 7 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit een heel interessant onderwerp vind. We hebben er al op school over gesproken en het leek mij wel een leuk

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in!

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Inleiding Ook met kinderen van 0-4 jaar kun je de natuur in! Kinderen willen spelen, ontdekken, leren en genieten. Hun leefwereld wordt langzaam groter en

Nadere informatie

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL:

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: ( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: GROEP:.. BOOM IN DE HERFST waarneemvel 1 WAT IS DE NAAM VAN JULLIE BOOM?.. 1. KRUIS AAN WAT JE ZIET AAN JULLIE TAK Nog groene bladeren Gekleurde bladeren Kale takken Vruchten

Nadere informatie

Donderdag 9 november Biologische avond: Bodemdieren

Donderdag 9 november Biologische avond: Bodemdieren Donderdag 9 november 2017 Biologische avond: Bodemdieren Om acht uur is het al lekker druk en wordt er onder het genot van koffie en koek flink gekletst in de lerarenkamer van De Bijenkorf. Voor deze avond

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Slakkenkorrels: niet zonder risico!

Slakkenkorrels: niet zonder risico! Slakkenkorrels: niet zonder risico! Praktische tips voor een correct gebruik en opslag, zonder risico voor uw huisdieren Hoe slakkenkorrels veilig gebruiken en opslaan? Iedereen met een tuin heeft het

Nadere informatie

Inleiding. En het coolste van al... Bekijk het als een spel met een eigen wil, een spel dat je gratis en voor niks mag gebruiken.

Inleiding. En het coolste van al... Bekijk het als een spel met een eigen wil, een spel dat je gratis en voor niks mag gebruiken. Inleiding K AT O Voor onusr is natu ste het vet ooi t! speelgoed Stel je voor: je staat in de speelgoed winkel. Natuurlijk wil je graag alles. Maar uiteraard kan dat niet. En geef toe, verwende kinderen

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes.

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes. HALLO! IK BEN EDDY DE EGEL. VANDAAG NEEM IK JE MEE OP ONTDEKKING IN DE SPITKEET! WIJ EGELS SCHARRELEN AL HEEL LANG TUSSEN DE MENSEN. MEESTAL ZIE JE ONS NIET MAAR WIJ ZIEN VAN ALLES! Ik laat je ontdekken

Nadere informatie

natuurboekje van winter 2008

natuurboekje van winter 2008 Kinderbijlage winter 30-10-2008 14:45 Pagina 1 Limburgs Landschap natuurboekje van winter 2008 Kinderbijlage winter 30-10-2008 14:45 Pagina 2 Hoi! Voor veel dieren is de winter te koud. Of ze vinden geen

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon Kleine beestjes inhoud. De mier 2. De teek 4. De regenworm 5 4. De pissebed 6 5. De hoofdluis 7 6. De vlieg 8 7. De mug 9 8. De vlo 0 9. Filmpje Pluskaarten 2 Colofon 4 Bronnen en foto s 5 . De mier Een

Nadere informatie

Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering :

Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering : Wandeling n 23 : La porte Aïve : Hotton Bewegwijzering : Deze wandeling, "porte Aïve" genoemd, is als het ware een speleologische uitstap : ze neemt u mee naar de rotsmeanders van de kalksteenrichel. Op

Nadere informatie

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst Rivierenhof Handleiding Opgesteld door de domeinwachters >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst INLEIDING Het zelf -doe pakket bestaat uit een bewegwijzerde

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Miniatuur Een kreeft in de klas Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

Grond onder je voeten

Grond onder je voeten Grond onder je voeten Hé hé, wie heeft z n voeten niet geveegd? Overal ligt modder. Kijk allemaal onder je schoenen! Loop je even door de tuin en daar begint het gezeur. Grond op de vloer vinden we blijkbaar

Nadere informatie

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat?

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Je valt in een diepe slaap en wordt in maart pas weer

Nadere informatie

Huisje, boompje, zwaluwtje

Huisje, boompje, zwaluwtje Huisje, boompje, zwaluwtje Help 1 / 3e graad 2 Opdrachten Je kreeg van je juf of meester een grote tekening. Je ziet een landschap waar huiszwaluwen zich niet welkom voelen. Waarom niet? Maak een lijstje

Nadere informatie

Winterslaap. groep 5/6

Winterslaap. groep 5/6 Winterslaap groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers 8 Werkblad winterslaap 15 Schrijf je eigen e-boek 16

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad Opdracht 1 Weet jij waar je poep en plas blijft nadat je hebt doorgetrokken?. Bijvoorbeeld. Het verdwijnt in het riool. Dan gaat het naar de waterzuiveringsinstallatie. Wat is je eerste indruk van de sanitaire

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Er is dus asbest verspreid, wat betekent dit voor mij? Het asbestgebied is afgezet. U mag hier wel uit, u wordt ontsmet bij het naar buiten gaan. Mag ik het

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Expeditie Boswachterscode

Expeditie Boswachterscode Boswachterscode Ontdek jij je zesde zintuig? Kinderen tussen de 7 en 10 jaar opgelet! Zet je zintuigen op scherp. Volg het spoor van Benno Buitenpret. Speciaal voor jou heeft hij zijn persoonlijke en buitengewoon

Nadere informatie

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4

Raar, maar waar! deel 1. groep 3 en 4 Raar, maar waar! deel 1 Natuur groep 3 en 4 Inhoud 1 Raar, maar waar! 3 2 Een vreemd ei 4 3 Spring er maar uit 5 4 Verstopt 6 5 Slim 7 6 Vlieg er niet in 8 7 Een kever met een luchtje 9 8 Een zware hap

Nadere informatie

Kaartenset gewervelde dieren

Kaartenset gewervelde dieren Kaartenset gewervelde dieren Deze set met plaatjes is het tweede en laatste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met

Nadere informatie

Regenwater leid je niet om de tuin!

Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater leid je niet om de tuin! Regenwater is te waardevol om direct het riool in te laten lopen. Vang het op en gebruik het goed. Kijk voor tips op www.denhaag.nl/water Regenwater leid je niet om

Nadere informatie

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN De Keuzemeersen is een klein natuurgebied naast de Leie. Een natuurgebied is leuk voor de mensen die in de stad wonen. Niet iedereen heeft een tuin. Of sommigen willen

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Sporen opsnorren docentenhandleiding

Sporen opsnorren docentenhandleiding Sporen opsnorren docentenhandleiding Doelgroep: VMBO onderbouw Doelen: leerlingen: - Leren diersporen herkennen - Ontdekken dat diersporen overal om ons heen te vinden zijn - Leren voedingssporen te onderscheiden

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Doel: Na deze opdracht weet je wat een voedselkringloop is en hoe het leven van planten en dieren met elkaar samenhangt.

Doel: Na deze opdracht weet je wat een voedselkringloop is en hoe het leven van planten en dieren met elkaar samenhangt. Thema: Bestaat vrede? Vak: Ruimte, aarde en milieu De ecologische kringloop De voedselkringloop Moeilijkheid: *** Tijdsduur: ** Juf Nelly De kringloop in de natuur Doel: Na deze opdracht weet je wat een

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten Egel Egel kennis Misschien heb je wel eens een egel gezien in de tuin. Het is een klein rond stekelig beestje dat rustig door bladeren en struiken schuifelt om eten te zoeken. De haren op zijn buik zijn

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 2: Planten en dieren

Werkblad Naut Thema 2: Planten en dieren Werkblad Naut Thema 2: Planten en dieren 2.1 Eten en gegeten worden Schrijf op wat het dier eet in deze voedselketen De ijsbeer eet De zeehond eet De vis eet De krill eet Dit zijn algen, algen zijn heel

Nadere informatie

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens

Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Vogeltelweek voor scholen: VOOR DE LEERKRACHT Je school vogelvriendelijk! Voor vogel én mens Natuurpunt organiseert de Vogeltelweek voor Scholen. Leer de vogels rondom je school kennen, tel hoeveel er

Nadere informatie

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel januari In deze maand zijn de hommelkoninginnen nog in hun winterslaap. februari Op een warme dag komt een hommelkoningin uit haar schuilplaats en gaat op zoek naar voedsel. Als het kouder wordt moet ze

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud:

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Museumexpeditie. g r o e p 7 e n 8. Jouw naam:

Museumexpeditie. g r o e p 7 e n 8. Jouw naam: Museumexpeditie g r o e p 7 e n 8 Jouw naam: Welkom in het Natuurmuseum Fryslân. Het thema van het Natuurmuseum is de natuur van Fryslân. Drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten,

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os)

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os) Keutelgedichten Het konijntje Er was eens een konijntje en hij was echt niet dom hij keek wanneer hij drukken moest steeds even achterom Dan telde hij de keuteltjes die vielen in het gras zo wist hij elke

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek?

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? Hallo allemaal, welkom in dit waanzinnige park voor jong en oud! Vandaag krijgen jullie de kans om dit park in het echt te openen met elkaar. Dit gaan we doen op

Nadere informatie

Lekker eten: vlieg en mug

Lekker eten: vlieg en mug Insecteneter 1 / 3e graad 25% Verbind de volgende breuken, procenten en kommagetallen van klein naar groot. Je mag je rekenmachine gebruiken. 3/4 5/8 6/18 68% 9/48 0,81 3/8 0,125 93% 7/8 0,5 1/16 14/32

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

droooo droooo oooom speurtocht je stad je toekomst 12 april - 3 juli oba is Paleis voor Volksvlijt

droooo droooo oooom speurtocht je stad je toekomst 12 april - 3 juli oba is Paleis voor Volksvlijt droooo oooom je stad speurtocht droooo oooom je toekomst 12 april - 3 juli oba is Paleis voor Volksvlijt Een speurtocht door de tentoonstelling Volksvlijt2056 voor jong (en oud) Ooit, heel lang geleden,

Nadere informatie

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit We leven in een land vol water. Daar genieten we van. We zwemmen, vissen, besproeien de tuin, varen in bootjes en waarderen

Nadere informatie