Kaartenset gewervelde dieren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kaartenset gewervelde dieren"

Transcriptie

1 Kaartenset gewervelde dieren Deze set met plaatjes is het tweede en laatste deel van de kaartjes met gewervelde- en ongewervelde dieren op. Ieder kaartje bevat een afbeelding van het dier in kwestie, met daarbij een kaartje met tekst. Het is het mooist om vierkantjes van stevig karton te knippen en hier op de voorkant het plaatje vast te lijmen. Op de achterkant is dan ruimte voor de omschrijving van de kenmerken van het beest. Ik heb als laatste nog een set met naamkaartjes voor alle dieren toegevoegd, deze kun je je leerlingen bij de juiste afbeelding neer laten leggen. Het omkeren van de afbeelding zorgt er vervolgens voor dat de leerlingen het eigen werk kunnen controleren. Goede suggesties voor het werken met dit materiaal zijn te vinden op de site van Fred Kelpin: Op de inhoud van zijn pagina heb ik tevens mijn keuze voor de dieren gebaseerd. Veel plezier met het materiaal! De haai De haai is een gewerveld dier dat bij de kraakbeenvissen hoort. Het zijn bijna allemaal roofdieren, die leven van het vangen van vissen, kreeften en andere waterdieren. Hoewel vaak gezegd wordt dat haaien ook voor de mens gevaarlijk zijn, gaat het hier om slechts vier van de meer dan 400 verschillende soorten. De steur De steur is een gewerveld dier dat bij de vissen hoort. Hij leeft onder water. De steur was uitgestorven in Nederland, maar in 2012 is de overheid gestart met het plaatsen van jonge steurvissen bij Rotterdam. De steur leeft gemiddeld 50 jaar, maar kan in extreme gevallen zelfs 100 jaar worden. Volwassen vissen kunnen rond de 6 meter lang worden.

2 De tonijn De tonijn is een gewervelde vissensoort die bij de oceaanvissen hoort. Hij leeft onder water. Tonijnen eten kwallen, haring, makreel en inktvis. De tonijn heeft een erg slank lijf, waardoor hij snel kan zwemmen: hij kan wel met 75 kilometer per uur door het water bewegen! De longvis De longvis is een gewerveld dier dat onder water leeft in rivieren en moerassen. Longvissen komen in warme gebieden voor, zoals Afrika en Australië. Longvissen worden ook wel levende fossielen genoemd, omdat ze al erg lang bestaan. De oudste fossielen van de vissen zijn namelijk wel 350 miljoen jaar oud! De kikker De kikker is een gewerveld dier dat bij de amfibieën hoort. Hij leeft voornamelijk in of in de omgeving van water. Kikkers komen overal ter wereld voor, behalve in de gebieden waar vanwege droogte of extreme kou geen water is. De meeste kikkers eten algen, vliegjes of kleine visjes.

3 De salamander De salamander is een gewerveld dier dat bij de amfibieën hoort. Salamanders komen vooral in Noord- Amerika en in Europa voor. Er zijn rond de 650 verschillende soorten. Salamanders eten vooral insecten en wormen. De slang De slang is een gewerveld dier dat bij de reptielen hoort. Er zijn meer dan 3000 verschillende soorten slangen op de wereld, waarvan ongeveer 15 procent giftig is. De meeste slangen leven in warme gebieden en zijn koudbloedig. De hagedis Hagedissen zijn gewervelde dieren die bij de reptielen horen. Ze blijven meestal klein: er zijn maar weinig soorten die langer dan 50 centimeter kunnen worden. Hagedissen leven overal ter wereld, behalve in de poolgebieden. Het zijn carnivoren, wat betekent dat ze vlees als voedsel eten. Hagedissen eten vooral kleine insecten en slakken.

4 De krokodil De krokodil is een gewerveld dier dat bij de reptielen hoort. Hij leeft in het water en op het land. Krokodillen komen vooral op warmere plekken voor, zoals bijvoorbeeld in Afrika en Azië. Krokodillen zijn echte carnivoren: ze eten alleen vlees. Krokodillen hebben snelle reflexen en kunnen daarom ook snel toeslaan als er een prooi langs komt. De schildpad De schildpad is een gewerveld dier dat bij de reptielen hoort. Alle soorten hebben een hard en bolvormig schild, wat meteen de naam van het dier verklaart. Er zijn veel verschillende soorten schildpadden, die allemaal andere dingen eten. Sommige schildpadden zijn herbivoor (planteneters), anderen zijn vleeseters. De struisvogel De struisvogel is een gewerveld dier dat bij de loopvogels hoort. Hij leeft op het land. Struisvogels komen alleen in Afrika voor, vooral in het midden van het continent. Ze eten zowel vlees (sprinkhanen, kikkers en andere kleine beesten) als planten en kruiden. Wanneer een dier beide soorten voedsel eet, wordt hij een omnivoor genoemd.

5 De ooievaar De ooievaar is een gewerveld dier dat bij de vogels hoort. Hij leeft in de lucht, maar broedt op het land. De ooievaar komt in een groot deel van Europa voor, maar overwintert in Afrika en Azië. Hij eet kleine prooien als kikkers, insecten en vissen. Ooievaars leggen eieren, die ze zelf uitbroeden. Het mannetje en vrouwtje doen dit samen. De duif De duif is een gewerveld dier dat bij de vogels hoort. Je ziet duiven vaak in de stad of in parken. De duif is een vogel die je tam kunt maken. Vroeger werden duiven bijvoorbeeld ook wel als postduif gebruikt: ze brachten dan briefjes heen en weer. Duiven leggen eieren, die binnen ongeveer twee à drie weken uitgebroed worden. De specht De specht is een gewerveld dier dat bij de vogels hoort. Hij leeft in de lucht. Spechten bouwen hun nesten binnenin bomen. Ze doen dit door met hun snavel een gat in de boom te tikken. Ze eten kleine insectjes als vliegen en muggen.

6 De eend De eend is een gewerveld dier dat bij de vogels hoort. Hij leeft in het water, maar je ziet eenden ook wel op het land rondlopen. Eenden eten visjes, insecten en andere waterbeestjes. Ze komen bijna overal ter wereld voor, maar sommige soorten vliegen in de winter terug naar warmere gebieden. De haan De haan is een gewerveld dier dat bij de vogels hoort. Hij leeft op het land. Met de enorme hoeveelheid van dieren (schatting) is de haan de meest voorkomende vogelsoort ter wereld. Ze eten graan, grassen en soms ook insectjes. De mus De mus is een gewerveld dier dat bij de vogels hoort. Hij leeft in de lucht en op het land. Er zijn ongeveer 49 verschillende soorten mussen, waarvan de huismus de meest voorkomende soort in Nederland is. Mussen hebben een vrij dikke snavel, die speciaal geschikt is voor het eten van zaadjes.

7 De arend De arend is een gewerveld dier dat bij de roofvogels hoort. Hij leeft hoofdzakelijk in de lucht. Arenden zijn carnivoren: ze eten levende prooien en hier is hun bouw ook op aangepast. Met hun scherpe klauwen en brede snavel kunnen ze snel een prooi vangen en opeten. Het vogelbekdier Het vogelbekdier is een gewerveld dier dat bij de zoogdieren hoort. Hij leeft in het water en op het land. Het vogelbekdier komt alleen in Australië voor. Hij eet voornamelijk dieren die in het water leven, zoals larven en vissen. Het konijn Het konijn is een gewerveld dier dat bij de haasachtigen hoort. Konijnen leven op het land en worden veel als huisdier gehouden. Ze eten gras, zaden en granen.

8 De walvis De walvis is een gewerveld dier dat bij de zoogdieren hoort. Hij leeft in het water. Walvissen hebben geen tanden, waardoor ze geen grote prooien kunnen eten. Hun voedsel bestaat dan ook hoofdzakelijk uit plankton en kleine schaaldieren. De vleermuis De vleermuis is een gewerveld dier dat bij de zoogdieren hoort. Hij leeft hoofdzakelijk in de lucht. Vleermuizen eten kleine diertjes als muizen, maar ook insecten. Vleermuizen houden een winterslaap. Ze hangen dan ondersteboven aan een tak of gesteentemassa. Na de winterslaap vliegen ze weer uit. De kangoeroe De kangoeroe is een gewerveld dier dat tot de zoogdieren behoort. Hij leeft op het land. De meeste kangoeroes leven van gras en kruiden. Vrouwtjes hebben een buidel aan de voorkant van hun lichaam zitten waar ze hun jongen in kunnen vervoeren.

9 De zebra De zebra is een gewerveld dier dat bij de paardachtigen hoort. Hij leeft op het land. De zebra komt alleen in het midden en zuiden van Afrika voor. Zebra s zijn herbivoor, wat betekent dat ze alleen grassen, bladeren en kruiden eten. De zeehond De zeehond is een gewerveld dier dat bij de zoogdieren hoort. Zeehonden leven hoofdzakelijk in het water, maar kunnen ook op het land voorkomen. Ze leven van de vangst van vissen, kleine kreeftjes en andere zeediertjes. De zeekoe De zeekoe is een gewerveld dier dat bij de zoogdieren hoort. Hij leeft onder water. Zeekoeien komen voor in warme streken als Afrika, Australië, de Caraïben en Zuid- Amerika. Ze eten vooral planten als zeegras, algen en verschillende soorten wier.

10 De miereneter De miereneter is een gewerveld dier dat bij de zoogdieren hoort. Hij leeft op het land. Miereneters eten mieren, termieten en andere kleine insectjes. Ze komen alleen in midden- en Zuid-Amerika voor. De mol De mol is een gewerveld dier dat bij de zoogdieren hoort. Hij woont onder de grond, maar komt soms boven om aarde uit de gangen die hij graaft omhoog te scheppen. Mollen leven van de vangst van kleine insectjes en andere dieren, zoals wormen. De leeuw De leeuw is een gewerveld dier dat bij de katachtigen hoort. Hij leeft op het land. Leeuwen komen in Afrika en Azië voor. Ze zijn herbivoren en eten dus veel levende prooien als gazellen, antilopen of andere voor hun makkelijk te vangen beesten.

11 De aap De aap is een gewerveld dier dat bij de zoogdieren hoort. Hij leeft op het land, maar sommige soorten houden er ook van om te zwemmen. Ze leven vaak in bomen. Er zijn veel verschillende soorten apen, die allemaal een ander voedingspatroon hebben. De meesten eten echter fruit, insectjes en bladeren. De haai De kikker De steur De slang De tonijn De salamander De longvis De hagedis

12 De krokodil De haan De struisvogel De mus De ooievaar De arend De duif Het vogelbekdier De specht Het konijn De eend De walvis

13 De vleermuis De kangoeroe De zebra De zeehond De zeekoe De miereneter De mol De leeuw De aap De schildpad