MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES"

Transcriptie

1 FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN < LEUVEN KORTRIJK MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES (LEUVEN) Zoek je een opleiding die je verder bekwaamt in de uitdagingen waar je in je klas of school mee te maken krijgt? Deze éénjarige academische masteropleiding stimuleert een onderzoekende houding om binnen je leerkrachten team te zoeken naar een (wetenschappelijk) verantwoorde manier van pedagogisch handelen. Profiel + ZIJ-INSTROOMTRAJECTEN STUDIEOMVANG EN -DUUR masteropleiding: 60 sp. (1 jaar voltijds studeren) schakelprogramma: sp. (1 jaar voltijds studeren) voorbereidingsprogramma: sp. (1 jaar voltijds studeren) ACADEMISCHE KALENDER 1e semester: eind september > eind januari (examens in januari) 2e semester: midden februari > begin juli (examens in juni) Je hebt een sterke interesse voor onderwijs, voor het ontwerpen van educatie en leren, en je zoekt een opleiding die aansluit bij je maatschappelijke engagement en ethische betrokkenheid. Je wil je loopbaan in het basis- of secundair onderwijs, meer bepaald in de klas- of schoolpraktijk, (verder) uitbouwen door specialisatie in thema s rond klaspraktijk, leiderschap en schoolorganisatie. Door je vooropleiding of door het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma beschik je reeds over een grondige kennis van de basismethoden van gedrags- en sociaalwetenschappelijk onderzoek. Toelatingsvoorwaarden master in de educatieve studies RECHTSTREEKS academische bachelor in de pedagogische wetenschappen, onderwijskunde of agogische wetenschappen NA VOORBEREIDINGSPROGRAMMA (60-62 SP.) academische bachelor in de humane wetenschappen. Voor alle diploma s die hieronder vallen zie > toelatingsvoorwaarden academische bachelor uit de studiegebieden geneeskunde en bewegings- en revalidatie - wetenschappen. een masterdiploma NA SCHAKELPROGRAMMA (65-67 SP.) volgende professionele bachelors: onderwijs, sociaal werk, ergotherapie, orthopedagogie, toegepaste psychologie, logopedie, audiologie, verpleegkunde, gezinswetenschappen, pedagogie van het jonge kind, sociale readaptatiewetenschappen of vroedkunde Studenten met een getuigschrift van een gelijkwaardig schakel- of voorbereidingsprogramma, behaald aan een andere universiteit, kunnen toelating krijgen tot de master in de educatieve studies. Meer info op

2 Programma MASTER IIN DE EDUCATIEVE STUDIES OPLEIDINGSONDERDEEL VERPLICHTE OPLEIDINGSONDERDELEN Masterproef 24 Educational Effectiveness 5 Issues in Global and Intercultural Education 5 Onderwijs aan kinderen met specifieke noden 5 Designing Learning Environments 5 Onderwijsvernieuwing en schoolontwikkeling 6 KEUZEOPLEIDINGSONDERDELEN SP. MINSTENS 10 SP. Cognitieve en psychosociale ontwikkeling van kinderen en adolescenten 4 Vraagstukken uit de onderwijspsychologie 5 Thema's en kwesties in de sociale en culturele pedagogiek 5 Thema's uit de gezinspedagogiek 5 Educational Policy 5 Begeleiding van keuzeprocessen in studie en loopbaan 4 Preventieve schoolpsychologische interventies 4 Meten en evalueren in onderwijs en opleiding 5 Intergenerationele pedagogiek 5 Thema's uit de orthopedagogiek: leerstoornissen 5 Onderwijssociologie 4 Kwantitatieve data-analyse 5 Kwalitatieve methoden 5 Mondial Education 5 Motivatiepsychologie 4 Voor een gedetailleerde beschrijving van de opleidingsonderdelen en voor het uurrooster: Combinatie werken en studeren De master in de educatieve studies (en het schakel- en voorbereidingsprogramma) biedt geen apart traject voor werkstudenten. Toch is er een (beperkt) flexibel aanbod voor alle studenten die de opleiding volgen, al dan niet in combinatie met werk, gezin of een andere opleiding. Naast de algemene flexibiliseringsmaatregelen aangeboden door de KU Leuven voor werk - studenten, worden er bijkomende maatregelen (weblectures, avondcolleges...) aangeboden voor een aantal opleidingsonderdelen uit het schakel- en voorbereidings programma en de master in de educatieve studies. Dit aanbod verschilt echter per opleidingsonderdeel en wordt gecommuniceerd via een studiewijzer. Overweeg je om je studies te combineren met werken? Dan informeer je je het best bij de Dienst Studiebegeleiding en Ombuds over de haalbaarheid van deze combinatie.

3 Loopbaan Door de combinatie van een (professionele of academische) vooropleiding en een academische vorming op masterniveau beschikken masters in de educatieve studies over de kennis en de vaardigheden om bepaalde uitdagingen in de klas en op school te onderkennen en binnen het leerkrachtenteam te zoeken naar een (wetenschappelijke) verantwoorde manier van peda - gogisch handelen. Afgestudeerden vonden onder meer de weg naar functies als leerlingbegeleider, beleids - ondersteuner of pedagogisch directeur van een school, of gingen aan de slag als educatieve medewerkers bij onderwijskoepels, vakbonden of de Vlaamse overheid. De master in de educatieve studies is geen lerarenopleiding en biedt geen bewijs van pedagogische bekwaamheid. Om het diploma van leerkracht te behalen, volg je de specifieke lerarenopleiding gedragswetenschappen. SCHAKEL- EN VOORBEREIDINGSPROGRAMMA NAAR MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN OF MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES. (LEUVEN/KORTRIJK) Heb je reeds een professioneel of academisch diploma op zak, maar wil je graag nog een master in de educatieve studies halen? Dat kan! Afhankelijk van je interesse volg je het voorbereidings- of schakelprogramma in Leuven of Kortrijk. De aansluitende master opleiding volg je in Leuven. Als je het schakel- of voorbereidingsprogramma volgt in Kortrijk, dan word je voorbereid op de master in de educatieve studies of de afstudeerrichting onderwijs- en vormings - wetenschappen van de master in de pedagogische wetenschappen. Volg je het schakel- en voorbereidingsprogramma in Leuven dan ben je voorbereid op de master in de educatieve studies of, afhankelijk van de gekozen optie, op onderwijs- en vormings - wetenschappen of orthopedagogiek van de master in de pedagogische wetenschappen. Na het beëindigen van een schakel- of voorbereidingsprogramma ontvang je een getuigschrift waarmee je rechtstreeks kunt instromen in de aansluitende master. Programma schakel- en voorbereidingsprogramma Het voorbereidingsprogramma bedraagt in totaal 60 tot 62 studiepunten en het schakel - programma 65 tot 67 studiepunten. Dit is afhankelijk van de gekozen opties en van je vooropleiding. Je volgt verschillende algemeen pedagogische en methodologische opleidingsonderdelen. Daarnaast kies je, in functie van de master en afstudeerrichting die je wenst te volgen, voor één van de drie opties. Onderwijs- en vormingswetenschappen: gericht op het bestuderen en optimaliseren van leer- en vormingsprocessen in een brede waaier van maatschappelijke contexten. Orthopedagogiek: gericht op de preventie, diagnostiek en interventie van specifieke problemen in opvoeding en onderwijs, en op de begeleiding van kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen. Educatieve studies: gericht op het bestuderen van onderwijsgebonden uitdagingen en het ontwerpen van klas- en schoolpraktijken waarin leren voor iedereen mogelijk wordt.

4 SCHAKEL- EN VOORBEREIDINGSPROGRAMMA LEUVEN OPLEIDINGSONDERDEEL ALGEMEEN PEDAGOGISCHE OPLEIDINGSONDERDELEN SCHAKEL VOORBER. SP. Wijsgerige pedagogiek, deel 1 V V 5 History of Education V V 5 METHODOLOGISCHE OPLEIDINGSONDERDELEN Statistiek voor pedagogen V K 6 Statistiek voor pedagogen, deel 3 V V 6 Interpretatie in pedagogisch onderzoek, deel 1 V K 4 Interpretatie in pedagogisch onderzoek, deel 2 V V 4 Kwantitatieve methoden in pedagogisch onderzoek V K 4 Kwalitatieve methoden in pedagogisch onderzoek V K 4 OPTIES OPTIE ONDERWIJS- EN VORMINGSWETENSCHAPPEN Teamleren en groepsdynamica V V 4 Interculturele pedagogiek V V 5 Onderwijs in relatie tot samenleving en cultuur V V 5 Beleid en organisatie in het onderwijs V V 5 Sociale en culturele pedagogiek V V 5 Instructiepsychologie en -technologie V V 5 OPTIE ORTHOPEDAGOGIEK Orthopedagogiek: handicaps V V 4 Orthopedagogiek: leerstoornissen V V 4 Orthopedagogiek: theorieën en werkvelden V V 5 Neuropedagogiek V V 4 Psychopathologie en psychiatrie V V 6 Psychodiagnostiek V V 6 OPTIE EDUCATIEVE STUDIES Interculturele pedagogiek V V 5 Instructiepsychologie en -technologie V V 5 Beleid en organisatie in het onderwijs V V 5 Programma aanvullen met keuzemogelijkheden Na mijn lerarenopleiding aan de hogeschool heb ik een paar jaren als leerkracht gewerkt. De onderwijs - praktijk boeit me, maar de ervaringen riepen steeds vaker vragen op waarvoor ik dieper moest graven of een grondiger inzicht moest hebben. Ik heb toen beslist om deeltijds te gaan werken en deel - tijds de opleiding master in de educatieve studies te volgen aan de KU Leuven. Ik heb nog geen moment spijt gehad van die beslissing. De combinatie werken en studeren vraagt heel wat organisatie, maar is erg leerrijk. De theoretische inzichten die ik opdoe, doen mij anders kijken naar mijn klas en mijn school. (studente master in de educatieve studies) Voor een gedetailleerde beschrijving van de opleidingsonderdelen en voor het uurrooster: voorbereidingsprogramma (Leuven): schakelprogramma (Leuven):

5 SCHAKEL- EN VOORBEREIDINGSPROGRAMMA KORTRIJK OPLEIDINGSONDERDEEL SCHAKEL VOORBER. SP. ALGEMEEN PEDAGOGISCHE OPLEIDINGSONDERDELEN Wijsgerige pedagogiek V V 5 Onderwijs en pedagogiek vanuit historisch perspectief V V 5 METHODOLOGISCHE OPLEIDINGSONDERDELEN Beschrijvende statistiek V K 5 Statistiek voor gedragswetenschappers, deel 2 V V 8 Methoden van het gedragswetenschappelijk onderzoek: inleiding V K 5 Methoden en technieken van het gedragswetenschappelijk onderzoek: deel 2 V K 3 Methoden en technieken van het gedragswetenschappelijk onderzoek: deel 3 V V 6 OPTIE ONDERWIJS- EN VORMINGSWETENSCHAPPEN/EDUCATIEVE STUDIES Teamleren en groepsdynamica V V 4 Onderwijs aan het jonge kind V V 4 Taal- en wiskundedidactiek V V 5 Instructiepsychologie en -technologie V V 5 Beleid en organisatie in het onderwijs V V 5 Onderwijs in relatie tot samenleving en cultuur V V 5 Voor een gedetailleerde beschrijving van de opleidingsonderdelen en voor het uurrooster: voorbereidingsprogramma (Kortrijk): schakelprogramma (Kortrijk): SP. = studiepunten; V= verplicht; K = keuze

6 FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Van Den Heuvelinstituut Dekenstraat LEUVEN, België pw.slb@kuleuven.be WELKOM AAN DE KU LEUVEN Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 master opleidingen aan 16 verschillende faculteiten en op 10 locaties is deze universiteit de ideale omgeving om je verder te ontplooien, ook als je elders een vooropleiding volgde. De opleidingen aan de KU Leuven zijn gebaseerd op het baanbrekende onderzoek van haar wetenschappers en professoren. In 2017 werd KU Leuven door Reuters nog uitgeroepen tot meest innovatieve universiteit van Europa. Als master - student verdiep je hier je kennis, leer je kritisch analyseren en doe je zélf aan wetenschappelijk onderzoek. FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN De Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen situeert zich in het hart van het historische stadscentrum van Leuven, heeft een innovatieve subfaculteit in Kortrijk en huisvest acht onderzoeks - eenheden waar psychologisch en pedagogisch onderzoek wordt gedaan op internationaal niveau. Dankzij de sterke link tussen onderzoek en onderwijs en een uitgebreid aanbod aan studiebegeleiding biedt de faculteit een uitdagende en dynamische studieomgeving. Meer info (master in de educatieve studies) en (schakelprogramma Leuven en Kortrijk) en (voorbereidingsprogramma Leuven en Kortrijk) INSCHRIJVEN EEN OPLEIDING KIEZEN EEN OVERZICHT VAN ALLE INFOMOMENTEN PUBLICATIES DOWNLOADEN OF BESTELLEN STUDENTENVOORZIENINGEN v.u.: Dienst Marketing, Isabelle Van Geet, Minderbroedersstraat 8, 3000 Leuven. Bijgewerkt tot maart Tijdens het academiejaar kunnen nog wijzigingen aan het programma worden goedgekeurd. De meest recente informatie vind je op

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN + ZIJ-INSTROOMTRAJECTEN < LEUVEN KORTRIJK MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN (LEUVEN) Wil je graag aan de

Nadere informatie

Master in de pedagogische wetenschappen

Master in de pedagogische wetenschappen LEUVEN t Master in de pedagogische wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen LEUVEN t Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Verkorte master in de psychologie

Verkorte master in de psychologie LEUVEN t Verkorte master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in de psychologie

Master in de psychologie LEUVEN t Master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen LEUVEN t Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud en achtergrond Kernpunten opleiding 1. Verbreding en verdieping van uw kennis 2. Internationaal

Nadere informatie

Master in de pedagogische wetenschappen

Master in de pedagogische wetenschappen Master in de pedagogische wetenschappen Master in de psychologie Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen De Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Sinds academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht je de gelegenheid om in een internationale context

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud & achtergrond Sociaal Werk & Sociaal Beleid Internationale definitie van sociaal werk: Social work is a practice-based

Nadere informatie

Handelsweten - schappen in avondonderwijs

Handelsweten - schappen in avondonderwijs BRUSSEL t Handelsweten - schappen in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Verkorte trajecten naar de master in de psychologie

Verkorte trajecten naar de master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Verkorte trajecten 00-0 naar de master in de psychologie http://ppw.kuleuven.be/onderwijs/ http://ppw.kuleuven.be/onderwijs/opleidingen/index.html INHOUD

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken,

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde

Master in de sterrenkunde LEUVEN t Master in de sterrenkunde Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Faculteit Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa.

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Studeren in Antwerpen Dat Antwerpen een bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele cafeetjes,

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN t Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Campus Carolus Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België.

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Master in de educatieve studies Leg je grens op oneindig. Pedagogische professionalisering op masterniveau Ervaren leerkrachten stappen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

Master in het overheidsmanagement en -beleid

Master in het overheidsmanagement en -beleid LEUVEN t Master in het overheidsmanagement en -beleid + schakelprogramma + voorbereidingsprogramma Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS Arteveldehogeschool Vrijstellingen SWITCH-trajecten OKO 1 2016-2017 Arteveldehogeschool INLEIDING Wil je graag

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Vanaf academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht (UU) je de gelegenheid om in een internationale

Nadere informatie

INFOSESSIE HERVORMINGEN

INFOSESSIE HERVORMINGEN INFOSESSIE HERVORMINGEN 26 september 2018 Professor Maarten Simons Programmadirecteur Master PW, MESN en SLO GW Deze presentatie geeft de informatie weer zoals die op het ogenblik van de infosessie beschikbaar

Nadere informatie

P0L08B Opvoeding, onderwijs en vorming in relatie tot samenleving en cultuur P0S64A Levenslang leren en gelijke kansen 2015-2016

P0L08B Opvoeding, onderwijs en vorming in relatie tot samenleving en cultuur P0S64A Levenslang leren en gelijke kansen 2015-2016 Equivalentielijst oude vakcodes Onderstaande opleidingsonderdelen worden als equivalent beschouwd. D.w.z. dat ze gedurende een bepaalde periode een opleidingsonderdeel met een nieuwe code kunnen vervangen

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan

Nadere informatie

Master in gender en diversiteit

Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Deze unieke interuniversitaire masteropleiding biedt een programma aan met inbreng van de vijf Vlaamse universiteiten: KU Leuven, UAntwerpen,

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Master in het overheids - management en -beleid

Master in het overheids - management en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Master in het overheids - management en -beleid Leg je grens op oneindig. Heb je een brede maatschappelijke interesse en oog voor politieke en bestuurlijke fenomenen? Ben

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Campus Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Master in de fiscaliteit

Master in de fiscaliteit LEUVEN t Master in de fiscaliteit Faculteit Rechtsgeleerdheid Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende faculteiten

Nadere informatie

OVERZICHT VAKSPECIFIEKE NABESPREKING JUNI 2018

OVERZICHT VAKSPECIFIEKE NABESPREKING JUNI 2018 1 e fase Pedagogische Wetenschappen P0S64A Professor Nicaise Levenslang leren en gelijke kansen : Maak een afspraak vooraf via mail ides.nicaise@kuleuven.be 12u30 16u HIVA 01.10 (bureau docent) P0L61B

Nadere informatie

Master in de psychologie

Master in de psychologie LEUVEN t Master in de psychologie + Master in Psychology: Theory and Research + verkort masterprogramma + schakelprogramma + verkort bachelorprogramma Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Nadere informatie

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de bedrijfscommunicatie Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Heldere communicatie is voor bedrijven en organisaties van groot belang: het verhoogt niet alleen hun efficiëntie, maar

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je doorstromen

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

MASTER IN DE HANDELSWETENSCHAPPEN + SCHAKELPROGRAMMA

MASTER IN DE HANDELSWETENSCHAPPEN + SCHAKELPROGRAMMA FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN MASTER IN DE HANDELSWETENSCHAPPEN + SCHAKELPROGRAMMA < < BRUSSEL EN ANTWERPEN: MASTER EN SCHAKELPROGRAMMA KORTRIJK: SCHAKELPROGRAMMA (NIEUW) MASTER IN DE HANDELSWETENSCHAPPEN

Nadere informatie

INFORMATIEFICHE VERKORTE EDUCATIEVE MASTEROPLEIDING in de WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE

INFORMATIEFICHE VERKORTE EDUCATIEVE MASTEROPLEIDING in de WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE INFORMATIEFICHE VERKORTE EDUCATIEVE MASTEROPLEIDING in de WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE Toelatingsvoorwaarden Rechtstreeks toegankelijk: Alle masteropleidingen uit de volgende studiegebieden geven toegang

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakeltraject 7 Van schakeltraject naar Masteropleiding 8 Het totale traject in schema 9 Studeren in deeltijd 10 INLEIDING Het departement Pedagogische

Nadere informatie

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid LEUVEN t Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

BACHELOR IN DE PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND ARTEVELDEHOGESCHOOL

BACHELOR IN DE PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND ARTEVELDEHOGESCHOOL Arteveldehogeschool Bachelor in de pedagogie van het jonge kind Joseph Gérardstraat 18 9040 Sint-Amandsberg 09/234.88.00 info.pedagogiejongekind@arteveldehs.be PRECEDENTENLIJST om (een) vrijstelling(en)

Nadere informatie

FACULTAIRE DIENST ONDERWIJSONDERSTEUNING PROGRAMMAWIJZIGINGEN

FACULTAIRE DIENST ONDERWIJSONDERSTEUNING PROGRAMMAWIJZIGINGEN FACULTAIRE DIENST ONDERWIJSONDERSTEUNING PROGRAMMAWIJZIGINGEN 2017-2018 BASISPRINCIPE BIJ PROGRAMMAWIJZIGINGEN Student behoudt de verworven credits, ook al verdwijnen er vakken waarvoor een credit werd

Nadere informatie

Master in de verpleegkunde en de vroedkunde

Master in de verpleegkunde en de vroedkunde LEUVEN t Master in de verpleegkunde en de vroedkunde KU LEUVEN i.s.m. HOGESCHOLEN Faculteit Geneeskunde Als student verpleeg- en vroedkunde studeer je aan de Campus Gasthuisberg Master in de verpleegkunde

Nadere informatie

Prof. dr. Katrien Antonio 3 april 2019

Prof. dr. Katrien Antonio 3 april 2019 Master in het management Master in de beleidseconomie Master in de bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid Master of International Business Economics and Management Prof. dr. Katrien Antonio 3 april 2019

Nadere informatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Infodag: zaterdag 25 maart 2017 Informatie voor alle opleidingen Psychologie Master of Psychology: Theory and Research Pedagogische schappen Master in

Nadere informatie

Master in de ingenieurs weten schappen: computerwetenschappen

Master in de ingenieurs weten schappen: computerwetenschappen LEUVEN t Master in de ingenieurs weten schappen: computerwetenschappen Opties: Gedistribueerde systemen Veilige software Artificiële intelligentie Software engineering Mens-machinecommunicatie Computationele

Nadere informatie

BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2013 2014

BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2013 2014 BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2013 2014 1 Inleiding 2 2 Instelling : Universiteit 3 2.1 Opleiding PSYCHOLOGIE 3 2.2 Opleiding REVAKI 4 3 instelling Hogeschool 5 3.1 Opleiding

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

OVERZICHT VAKSPECIFIEKE NABESPREKING JUNI 2019

OVERZICHT VAKSPECIFIEKE NABESPREKING JUNI 2019 1 e fase Pedagogische Wetenschappen P0L29A Professor Torbeyns Instructiepsychologie en technologie joke.torbeyns@kuleuven.be 10u-12u PSI 02.92 P0L06A Professor Verstraete Geschiedenis van opvoeding, onderwijs

Nadere informatie

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst Combineer filosofie met een andere opleiding (rechten, sociologie, psychologie, geschiedenis ) Beste (toekomstige)

Nadere informatie

INNOVEREND ONDERNEMEN

INNOVEREND ONDERNEMEN ACADEMISCH PROGRAMMA INTERUNIVERSITAIR POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design Geef de wereld van morgen mee vorm Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Nadere informatie

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg LEUVEN t Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Afstudeerrichtingen: beleid management Faculteit Geneeskunde De zorgverlening is uitgegroeid tot een van de belangrijkste sectoren

Nadere informatie

Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs

Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs BRUSSEL t Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten

Nadere informatie

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding

Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Vrijstelling voor de bacheloropleiding of toelating tot de masteropleiding Hebt u in het verleden een hbo- of wo-opleiding 1 afgerond en wilt u de bacheloropleiding Psychologie volgen dan kunt u in aanmerking

Nadere informatie

Verkorte trajecten bachelor in de ergotherapie

Verkorte trajecten bachelor in de ergotherapie Verkorte trajecten bachelor in de ergotherapie Academiejaar 2016 2017 Bachelor in de orthopedagogie, Bachelor in het sociaal werk, Bachelor in de toegepaste psychologie, Bachelor in de gezinswetenschappen,

Nadere informatie

Bachelor Orthopedagogie - Deeltijds Traject (4 jaar)

Bachelor Orthopedagogie - Deeltijds Traject (4 jaar) Bachelor Orthopedagogie - Deeltijds Traject (4 jaar) DEEL1/JAAR1 SEMESTER 1 SP SEMESTER 2 SP Leerprocesbegeleiding en (ortho)(ped)agogische praktijk 1 6 Ortho)(ped)agogische praktijk en leerprocesbegeleiding

Nadere informatie

Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 201-201

Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 201-201 Verkorte studietrajecten opleiding Orthopedagogie 0-0 Als je reeds een diploma hoger onderwijs in een aanverwant studiegebied behaalde, bieden we je de mogelijkheid tot een verkort studietraject in SAW.

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je doorstromen

Nadere informatie

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren LEUVEN t Master in de culturele studies Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende faculteiten

Nadere informatie

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL?

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? n Bachelor in de agro- en biotechnologie 2 Beste PXL-student, Als (bijna) kersverse professionele bachelor zoek je misschien een geschikte overgang naar

Nadere informatie

Master in de verpleegkunde en de vroedkunde

Master in de verpleegkunde en de vroedkunde LEUVEN t Master in de verpleegkunde en de vroedkunde Academisch Centrum voor Verpleeg- en Vroedkunde (accentvv) Faculteit Geneeskunde Als (werk)student master in de verpleegkunde en de vroedkunde studeer

Nadere informatie

BELG, MAAR GEEN VLAAMS DIPLOMA?

BELG, MAAR GEEN VLAAMS DIPLOMA? BELG, MAAR GEEN VLAAMS DIPLOMA? Ontdek jezelf. Begin bij de wereld. Behaalde je je diploma secundair onderwijs in Frans- of Duitstalig België of aan een International School en ben je geïnteresseerd in

Nadere informatie

Master in de biomedische wetenschappen

Master in de biomedische wetenschappen LEUVEN t Master in de biomedische wetenschappen Afstudeerrichting biomedisch basis- en translationeel onderzoek Afstudeerrichting management en communicatie in de biomedische wetenschappen Minor management

Nadere informatie

EEN INSPIRERENDE LERAAR IS BREED GEORIËNTEERD

EEN INSPIRERENDE LERAAR IS BREED GEORIËNTEERD Dans Muziek Drama Een kunstenaarscarrière en een onderwijsopdracht gaan hand in hand. De Specifieke lerarenopleidingen Dans, Drama en Muziek betekenen meer dan alleen een pedagogisch diploma. Je leert

Nadere informatie

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3

Traject Maatschappelijk Werk (90 studiepunten) Opleidingsonderdelen Trajectschijf Semester Studiepunten Totaal. Denkkaders. Sociale agogiek 1 2 3 Verkort programma Sociaal Werk 015-016 Bachelor in het Onderwijs - Kleuteronderwijs, Bachelor in het Onderwijs - Lager Onderwijs, Bachelor in het Onderwijs - Secundair Onderwijs, Bachelor in de Verpleegkunde,

Nadere informatie

Master in de fiscaliteit

Master in de fiscaliteit LEUVEN t Master in de fiscaliteit Faculteit Rechtsgeleerdheid Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 6 Het Pre-masterprogramma 7 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Islamitische theologie en godsdienst - wetenschappen

Islamitische theologie en godsdienst - wetenschappen LEUVEN t Islamitische theologie en godsdienst - wetenschappen Optie binnen de master in de wereldreligies Faculteit Theologie en Religiewetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Master in het sociaal werk en sociaal beleid

Master in het sociaal werk en sociaal beleid Master in het sociaal werk en sociaal beleid schakel- en voorbereidingsprogramma KU LEUVEN i.s.m. HOGESCHOLEN Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten

Nadere informatie

Een bachelor- of masterdiploma behalen

Een bachelor- of masterdiploma behalen WERKEN EN STUDEREN Ben je al aan het werk maar wil je een nieuwe uitdaging aangaan en professioneel een andere weg inslaan? Heb je vroeger niet de kans gekregen of genomen om verder te studeren maar wil

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VERKORTE TRAJECTEN. Bachelor PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND. Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VERKORTE TRAJECTEN. Bachelor PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND. Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VERKORTE TRAJECTEN Bachelor PEDAGOGIE VAN HET JONGE KIND Arteveldehogeschool Informatiebundel verkorte trajecten 1 201-201 Arteveldehogeschool INLEIDING Wil je graag starten in de opleiding

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS Vrijstellingen SWITCH-trajecten OKO 1201-2019 8 INLEIDING Wil je graag starten in de opleiding Bachelor in het

Nadere informatie

Spreidingstrajecten voorbereidingsprogramma Bedrijfskunde

Spreidingstrajecten voorbereidingsprogramma Bedrijfskunde Spreidingstrajecten voorbereidingsprogramma Bedrijfskunde 2018-2019 Wil je graag je studies spreiden over meerdere academiejaren? Dat kan! Hieronder vind je een aantal voorbeelden van spreidingstrajecten.

Nadere informatie

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-04-22)

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-04-22) Opleiding Bachelor in het Sociaal werk Sint-Annaplein 1 9000 Gent Verkorte trajecten 201-201 (versie 201-0-22) Studenten die reeds een diploma hoger onderwijs behaald hebben, kunnen binnen onze opleiding

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart.

Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart. Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart. Bachelor of Science in de Criminologische Wetenschappen (180 studiepunten) 1ste bachelorjaar -

Nadere informatie