Master in de verpleegkunde en de vroedkunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Master in de verpleegkunde en de vroedkunde"

Transcriptie

1 LEUVEN t Master in de verpleegkunde en de vroedkunde Academisch Centrum voor Verpleeg- en Vroedkunde (accentvv) Faculteit Geneeskunde

2 Als (werk)student master in de verpleegkunde en de vroedkunde studeer je aan Campus Gasthuisberg. Master in de verpleegkunde en vroedkunde studeren Hoger opgeleide verpleegkundigen en vroedvrouwen vervullen sleutelrollen in de gezondheidszorg en staan voor de uitdaging om elk individu de best mogelijke zorg te bieden. Om hun professionaliteit en leidende rol in de gezondheidszorg te kunnen maximaliseren, is het essentieel dat verpleegkundigen en vroedvrouwen innovatieve en op wetenschap gebaseerde antwoorden voor de zorg van morgen kunnen geven. Wetenschappelijk onderzoek en academisch onderwijs dat hun expertise en leider - schap voedt, is hiervoor onontbeerlijk. Innovatie in de zorg vereist bovendien een wisselwerking tussen onderzoek en praktijk, waarin verpleegkundigen en vroedvrouwen interdisciplinair en sectoroverstijgend samenwerken. De opleiding tot master in de verpleegkunde en vroedkunde wil verpleegkundigen en vroedvrouwen afleveren die over de noodzakelijke competenties beschikken om hun kernrol als academisch gevormde klinisch experten, leidinggevenden en onderzoekers te kunnen opnemen. Je kiest uit drie verschillende leiderschaps - profielen (majors): Als klinisch expert in de verpleegkunde of vroedkunde ben je expert in het coördineren en verlenen van gespecialiseerde bijstand en advies op kwalitatief hoogstaand niveau aan patiënten (en hun familie) of patiëntengroepen, die complexe (zelf)zorgproblemen hebben als gevolg van moeilijk behandelbare of complexe medische problemen. Je kunt deze expertise in interdisciplinair verband toepassen.

3 Als verpleegkundig of vroedkundig manager kun je op basis van je specialistische kennis in multidisciplinair verband een kwaliteitsbeleid inzake verpleegkundig/vroed - kundig management voor specifieke patiëntenpopulaties ontwikkelen, implementeren en evalueren en in die hoedanigheid klinisch leidinggevende functies vervullen. Je kunt in de ontwikkeling van zorgprogramma s, klinische paden, verpleegkundige kwaliteitsprojecten en in het overleg over continuïteit van zorg participeren. Als onderzoeker in het verpleegkundig of vroedkundig wetenschapsdomein vertaal en integreer je voortdurend nieuwe bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek in evidence based zorgverlening of kwaliteitsbeleid. Verpleegkundig en vroedkundig onderzoekers genereren nieuwe kennis die het fundament vormt voor de verdere ontwikkeling van de verpleegkunde en de vroedkunde. Een uitdagende opleiding! Voor het schakelprogramma en de master in de verpleegkunde en de vroedkunde moet je aan de KU Leuven zijn. Via het schakelprogramma sla je de brug tussen de professionele bachelor in de verpleegkunde / vroedkunde, de master in de verpleeg - kunde en de vroedkunde en het werkveld. Tijdens de master bewijs je, onder meer met een masterproef, dat je wetenschappelijk onderzoek kunt verrichten en onder - zoeksresultaten in de praktijk kunt toepassen om de kwaliteit van de zorg voortdurend te verbeteren. Je volgt een interessant onderwijspakket van hoorcolleges, begeleide zelfstudie, opdrachten, bespreking van casussen, klinische lessen en stage. Bij dat alles kun je gebruikmaken van een elektro - nische leeromgeving. Het is aangewezen om werken en studeren te combineren. Daarvoor kun je het programma over 3 of zelfs 4 jaren spreiden. De lessen zijn bovendien geconcentreerd op twee à drie dagen. Toelatingsvoorwaarden Wil je de masteropleiding volgen, dan moet je eerst het schakelprogramma doorlopen.

4 Profiel Ben jij een toekomstige master in de verpleeg- of vroedkunde? Dan herken je vast volgende eigenschappen: Je hebt al enige werkervaring of gaat deze opbouwen, en wil dit graag aanvullen met academische kennis en vaardigheden. Je kunt goed omgaan met mensen en beschikt over leidinggevende kwaliteiten. In een complexe situatie hou je het hoofd koel en kun je snel en gepast reageren. Je bent nauwgezet in het omgaan met onderzoeksgegevens. Je stelt je kritisch op tegenover de wetenschappelijke evoluties en signaleert nieuw opkomende problemen. Loopbaan Een masterdiploma in de verpleegkunde en de vroedkunde opent de deur naar kwaliteits - bevorderende, leidinggevende en onderzoeksfuncties in de gezondheidszorg. Als master in de verpleegkunde en de vroedkunde ben je in staat te reflecteren over de effectiviteit, de ethische kwesties en de veranderingsprocessen van de gezondheidszorg. Als klinische expert in de verpleegkunde of vroedkunde kun je zelfstandig, maar in nauwe samenwerking met en in aansluiting op de klinische activiteiten van de arts-specialist specifiek daarop afgestemde (zelf)zorg adviezen en educatie aan patiënten(groepen) en hun familie geven. Je kunt daarbij de rol vervullen van advanced practice nurse, bv. verpleegkundig specialist of casemanager. Als verpleegkundig of vroedkundig manager kun je aan de slag in een leidinggevende functie als hoofdverpleegkundige of hoofdvroedkundige. Je kunt een team aansturen met accenten op probleemoplossing en kwaliteitsbevordering. Je kunt vanuit jouw expertise de organisatie in de externe contacten met beroepsorganisaties, patiënten - organisaties, mutualiteiten, toeleveranciers, overheid en media vertegenwoordigen. Daarbij vervul je de rol van projectmanager, kwaliteitscoördinator, stafmedewerker, change-agent, onderhandelaar of imagoverbeteraar. Spreekt een educatieve functie je meer aan? Dan kun je docent of stagebegeleider worden. Als onderzoeker in het verpleegkundig of vroedkundig wetenschapsdomein kun je geplande klinische studies beoordelen op praktische haalbaarheid en belasting voor patiënt, verpleegkundige/vroedvrouw en organisatie. Je kunt zelf een onderzoeks - voorstel uitschrijven, een studie opzetten, uitvoeren en analyseren. Voor die boeiende banen kun je terecht in ziekenhuizen, de bejaardenzorg, de revalidatie, de geestelijke gezondheidszorg, de thuisgezondheidszorg, de gehandicaptenzorg, hogescholen, beroepsorganisaties, patiëntenorganisaties, mutualiteiten, toeleveranciers, overheid en de media.

5 Programma Het nieuwe programma bestaat uit een schakelprogramma en masterprogramma van in totaal 118 studiepunten. De structuur van het programma heeft verschillende doelen: sterke klinische focus, sterke link tussen theorie en praktijk, ideaal voor werkende studenten. Je krijgt als student de kans om de tweejarige opleiding te spreiden over 3 of zelfs 4 jaren. Studenten die na de opleiding aan de slag willen als ziekenhuishygiënist(e), dienen zowel in het schakelprogramma als in de master de extra aangeboden opleidingsonderdelen te volgen voor ziekenhuishygiëne. Het schakelprogramma verpleeg- en vroedkunde is een voltijds programma van 58 studiepunten. SCHAKELPROGRAMMA MASTER IN DE VERPLEEGKUNDE EN DE VROEDKUNDE 58 studiepunten OPLEIDINGSONDERDEEL SP. TRUNCUS COMMUNIS Toegepast kwantitief onderzoek 4 Toegepast kwalitatief onderzoek 5 Toegepaste statistiek en epidemiologie 5 Conceptueel denken 4 Literatuuronderzoek 4 Proposal Writing 6 Organisatie van de gezondheidszorg 3 Management van zorgprocessen 4 Universiteitsbreed opleidingsonderdeel 4 Ziekenhuishygiëne 5 Kwaliteit van zorg 5 Preventieve gezondheidszorg 3 Advanced Practice Nursing and Midwifery 6 Ziekenhuishygiëne nosocomiale infecties en wondmanagement 8* (*) enkel voor studenten die na hun studies aan de slag willen als ziekenhuishygiënist(e)

6 De master in de verpleegkunde en vroedkunde bestaat uit een truncus communis en één keuze-opleidingsonderdeel dat perfect aansluit bij je vooropleiding professionele bachelor in de verpleegkunde of professionele bachelor in de vroedkunde. Daarnaast kies je voor een van de drie aangeboden majors: onderzoek, verpleegkundig of vroedkundig management, of klinische praktijkvoering. MASTER IN DE VERPLEEGKUNDE EN DE VROEDKUNDE 60 studiepunten OPLEIDINGSONDERDEEL SP. TRUNCUS COMMUNIS 44 Ethiek, zingeving & levensbeschouwing 4 Leiderschap en innovatie 8 Gezonde levensstijl en ouderenzorg OF 7* Ontwikkelingen in de vroedkunde 7* Masterproef 15 Stage 10 (*) Je kiest één opleidingsonderdeel. Major onderzoek 16 Verdieping in de statistiek 8 Geavanceerd kwalitatief onderzoek 4 Advanced Quantitative Research 4 Major verpleegkundig/vroedkundig management 16 Verdieping in het verpleegkundig of vroedkundig management 6 Personeelspsychologie 4 Sociaal recht 6 Major klinische praktijkvorming 16 Toegepaste farmacologie 4 Klinische onderzoek en pathofysiologie 12 Ziekenhuishygiëne 6* (*) enkel voor studenten die na hun studies aan de slag willen als ziekenhuishygiënist(e) Voor een gedetailleerde beschrijving van de opleidingsonderdelen en voor het uurrooster:

7 Hoe zit het met de stage binnen de opleiding? Om de stap van de handboeken naar het werkveld te verkleinen, zijn stages in de opleiding geïntegreerd. Afhankelijk van de major waarvoor je kiest, is de stage gericht op onderzoek, verpleegkundig of vroedkundig management of klinische praktijkvoering. Je investeert 40 dagen in de stage, waarvan je minstens 30 dagen fysieke aanwezig bent op de stageplaats. Onderzoeksstages worden voornamelijk begeleid door aan de opleiding verbonden en ervaren professoren. In de managementstages word je voornamelijk begeleid door het operationeel en middenmanagement van zorginstellingen. Voor de stages in de klinische praktijkvoering wordt de begeleidersrol door verpleegkundig specialisten opgenomen en, in kleinere mate, ook door medisch specialisten. Stageplaatsen die gericht zijn op management en klinische praktijkvoering worden al in het schakeljaar verzekerd en zoveel mogelijk uitgevoerd bij organisaties waar werkstudenten als verpleegkundige tewerkgesteld zijn. Vanuit de opleiding worden stagebegeleiders in hun vaak nieuwe rol ondersteund via richtlijnen en mentorbijeenkomsten. Wat na de opleiding? Wil je na de master in de verpleegkunde en de vroedkunde nog verder studeren, dan kun je instromen in de master in het management en het beleid van gezondheidszorg. Je hebt ook de mogelijkheid om een doctoraat te behalen. Wil je na de master in de verpleegkunde en de vroedkunde aan de slag als erkend ziekenhuishygiënist, dan volg je tijdens je opleiding of na de opleiding de extra opleidingsonderdelen specifiek voor ziekenhuishygiëniste.

8 KU LEUVEN Oude Markt 13 bus LEUVEN Meer info Infomomenten Publicaties Studentenvoorzieningen Inschrijven Faculteit Geneeskunde Academisch Centrum voor Verpleeg- en Vroedkunde (accentvv) Deze folder biedt een zo volledig mogelijk beeld van een van de masteropleidingen die de KU Leuven organiseert. Er kunnen echter altijd wijzigingen op het vlak van de programmaopbouw worden goedgekeurd. De informatie in deze folder kan de universiteit dan ook juridisch niet binden. De meest recente informatie over het onderwijsaanbod vind je op Bijgewerkt tot februari 2016 v.u.: Isabelle Van Geet, Minderbroedersstraat 8, 3000 Leuven

Master in de verpleegkunde en de vroedkunde

Master in de verpleegkunde en de vroedkunde LEUVEN t Master in de verpleegkunde en de vroedkunde KU LEUVEN i.s.m. HOGESCHOLEN Faculteit Geneeskunde Als student verpleeg- en vroedkunde studeer je aan de Campus Gasthuisberg Master in de verpleegkunde

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Verkorte master in de psychologie

Verkorte master in de psychologie LEUVEN t Verkorte master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen LEUVEN t Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Master in de psychologie

Master in de psychologie LEUVEN t Master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Sinds academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht je de gelegenheid om in een internationale context

Nadere informatie

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de bedrijfscommunicatie Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Heldere communicatie is voor bedrijven en organisaties van groot belang: het verhoogt niet alleen hun efficiëntie, maar

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg LEUVEN t Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Afstudeerrichtingen: beleid management Faculteit Geneeskunde De zorgverlening is uitgegroeid tot een van de belangrijkste sectoren

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Afstudeerrichtingen: gezondheidszorgbeleid ziekenhuismanagement Faculteit Geneeskunde De zorgverlening is uitgegroeid tot een van de belangrijkste

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Studeren in Antwerpen Dat Antwerpen een bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele cafeetjes,

Nadere informatie

Master in de pedagogische wetenschappen

Master in de pedagogische wetenschappen LEUVEN t Master in de pedagogische wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Campus Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

Handelsweten - schappen in avondonderwijs

Handelsweten - schappen in avondonderwijs BRUSSEL t Handelsweten - schappen in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen LEUVEN t Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken,

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES

MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN < LEUVEN KORTRIJK MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES (LEUVEN) Zoek je een opleiding die je verder bekwaamt in de uitdagingen

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht Master in het vennootschapsrecht INTERUNIVERSITAIR PROGRAMMA Faculteit Rechtsgeleerdheid De master in het vennootschapsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid legt de klemtoon op de grondige uitdieping

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Master in gender en diversiteit

Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Deze unieke interuniversitaire masteropleiding biedt een programma aan met inbreng van de vijf Vlaamse universiteiten: KU Leuven, UAntwerpen,

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Vanaf academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht (UU) je de gelegenheid om in een internationale

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Master in de fiscaliteit

Master in de fiscaliteit LEUVEN t Master in de fiscaliteit Faculteit Rechtsgeleerdheid Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Master in de biomedische wetenschappen

Master in de biomedische wetenschappen LEUVEN t Master in de biomedische wetenschappen Afstudeerrichting biomedisch basis- en translationeel onderzoek Afstudeerrichting management en communicatie in de biomedische wetenschappen Minor management

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN t Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Campus Carolus Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België.

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

Master in het overheids - management en -beleid

Master in het overheids - management en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Master in het overheids - management en -beleid Leg je grens op oneindig. Heb je een brede maatschappelijke interesse en oog voor politieke en bestuurlijke fenomenen? Ben

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in de medische stralingsfysica

Master in de medische stralingsfysica Master in de medische stralingsfysica Faculteit Wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Faculteit Geneeskunde De master in de medische stralingsfysica bereidt je voor om als deskundige in de stralingsfysica

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Industrieel ingenieur Sta je graag

Nadere informatie

Master in het overheidsmanagement en -beleid

Master in het overheidsmanagement en -beleid LEUVEN t Master in het overheidsmanagement en -beleid + schakelprogramma + voorbereidingsprogramma Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten

Nadere informatie

Master in de ingenieursweten schappen: energie

Master in de ingenieursweten schappen: energie LEUVEN t Master in de ingenieursweten schappen: energie Opties: elektrische energie thermomechanische energie algemene techno-economische energiekennis Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU

Nadere informatie

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent

Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Functieprofiel van de Verpleegkundig consulent Voorstel BVVS, juni 2018 1. Definitie... 2 2. Rollen... 2 2.1 Verantwoordelijk voor het zorgproces... 2 2.2 Communicator... 3 2.3 Samenwerker... 3 2.4 Professionele

Nadere informatie

Postgraduaat RESEARCH VALORISATION IN ENGINEERING TECHNOLOGY

Postgraduaat RESEARCH VALORISATION IN ENGINEERING TECHNOLOGY Postgraduaat RESEARCH VALORISATION IN ENGINEERING TECHNOLOGY Valorisatie van onderzoek in Engineering Technology Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Je wilt

Nadere informatie

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren LEUVEN t Master in de culturele studies Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders

Nadere informatie

Master in het toerisme

Master in het toerisme Master in het toerisme Faculteit Wetenschappen Toerisme spontaan roept dat woord allicht vakantieherinneringen bij je op of doet het je denken aan brochures vol aanlokkelijke foto s van plaatsen die je

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen ANTWERPEN t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders

Nadere informatie

Master in de Verpleegkunde. en de vroedkunde.

Master in de Verpleegkunde. en de vroedkunde. Master in de Verpleegkunde en de Vroedkunde georganiseerd in samenwerking met de Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent en Hogeschool West- Vlaanderen De opleiding tot Master in de Verpleegkunde en de Vroedkunde

Nadere informatie

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid LEUVEN t Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde

Master in de sterrenkunde LEUVEN t Master in de sterrenkunde Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Faculteit Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa.

Nadere informatie

Master in de fiscaliteit

Master in de fiscaliteit LEUVEN t Master in de fiscaliteit Faculteit Rechtsgeleerdheid Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende faculteiten

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Master in de sterrenkunde Faculteit Wetenschappen Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Sterrenkunde, een uitdagende masteropleiding Bij de opleiding sterrenkunde aan de KU

Nadere informatie

CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT. Master in de interieurarchitectuur. Faculteit Architectuur

CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT. Master in de interieurarchitectuur. Faculteit Architectuur CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT Master in de interieurarchitectuur Faculteit Architectuur De academische opleidingen aan de hogescholen (met uitzondering van de kunstopleidingen) werden in 2013 universitaire

Nadere informatie

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren ANTWERPEN Master in de meer talige communicatie Faculteit Letteren Master in de meertalige communicatie In de master in de meertalige communicatie word je voorbereid op een waaier van communicatiefuncties

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken Faculteit Ingenieurswetenschappen De steeds toenemende computercapaciteit voor de verwerking van metingen, de opslag van

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

Master in het sociaal werk en sociaal beleid

Master in het sociaal werk en sociaal beleid LEUVEN t Master in het sociaal werk en sociaal beleid schakel- en voorbereidingsprogramma KU LEUVEN i.s.m. HOGESCHOLEN Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Master in het management

Master in het management LEUVEN t Master in het management Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken,

Nadere informatie

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud & achtergrond Sociaal Werk & Sociaal Beleid Internationale definitie van sociaal werk: Social work is a practice-based

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: LEUVEN t Master in de ingenieurswetenschappen: verkeer, logistiek en intelligente transportsystemen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België.

Nadere informatie

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Tech market driven in an entrepreneurial context Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Bedrijven

Nadere informatie

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud en achtergrond Kernpunten opleiding 1. Verbreding en verdieping van uw kennis 2. Internationaal

Nadere informatie

Handelsweten - schappen in avondonderwijs

Handelsweten - schappen in avondonderwijs BRUSSEL t Handelsweten - schappen in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

ANTWERPEN. Master in het vertalen. Faculteit Letteren

ANTWERPEN. Master in het vertalen. Faculteit Letteren ANTWERPEN Master in het vertalen Faculteit Letteren Master in het vertalen Heb je je al eens afgevraagd hoe de wereld er zou uitzien zonder vertalers? Bij vertalen komt veel meer kijken dan talenkennis

Nadere informatie

Master in de ingenieursweten schappen: energie

Master in de ingenieursweten schappen: energie LEUVEN t Master in de ingenieursweten schappen: energie Opties: elektrische energie thermomechanische energie algemene techno-economische energiekennis Faculteit Ingenieurswetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL?

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? n Bachelor in de agro- en biotechnologie 2 Beste PXL-student, Als (bijna) kersverse professionele bachelor zoek je misschien een geschikte overgang naar

Nadere informatie

INNOVEREND ONDERNEMEN

INNOVEREND ONDERNEMEN ACADEMISCH PROGRAMMA INTERUNIVERSITAIR POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design Geef de wereld van morgen mee vorm Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Nadere informatie

Master in het overheidsmanagement en -beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in het overheidsmanagement en -beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Master in het overheidsmanagement en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Kom studeren aan de K.U.Leuven Van harte welkom aan de Katholieke Universiteit Leuven, een van de oudste universiteiten van

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan

Nadere informatie

POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS

POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate, design & create Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Je maakt op een unieke manier kennis met de industrie door middel

Nadere informatie

Master of Laws in het notariaat

Master of Laws in het notariaat Master of Laws in het notariaat WERKSTUDENTEN Faculteit Rechtsgeleerdheid Tijdens de masteropleiding in het notariaat verdiep je je in het privaatrecht in de ruimste zin, dus zowel in het burgerlijke recht

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Master in de architectuur

Master in de architectuur CAMPUS SINT-LUCAS BRUSSEL GENT Master in de architectuur Trajecten: Advanced Architectural Design Explorative Architectural Design Urban Architectural Design Faculteit Architectuur Masteropleiding architectuur

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs

Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs BRUSSEL t Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste

Nadere informatie

Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs

Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs BRUSSEL t Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten

Nadere informatie

Master in de bio-ingenieurs wetenschappen: milieutechnologie. Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Master in de bio-ingenieurs wetenschappen: milieutechnologie. Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Master in de bio-ingenieurs wetenschappen: milieutechnologie Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Leuven, KU Leuven en de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen Leuven, dé studentenstad bij uitstek, is

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs

Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs BRUSSEL t Master in de inter nationale bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste

Nadere informatie

Master in de communicatie - wetenschappen

Master in de communicatie - wetenschappen Master in de communicatie - wetenschappen Majors: media en samenleving strategische communicatie Faculteit Sociale Wetenschappen Kom studeren aan de KU Leuven Van harte welkom aan de KU Leuven, een van

Nadere informatie

Islamitische theologie en godsdienst - wetenschappen

Islamitische theologie en godsdienst - wetenschappen LEUVEN t Islamitische theologie en godsdienst - wetenschappen Optie binnen de master in de wereldreligies Faculteit Theologie en Religiewetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste

Nadere informatie

Master in het notariaat

Master in het notariaat Master in het notariaat Faculteit Rechtsgeleerdheid Tijdens de masteropleiding in het notariaat verdiep je je in het privaatrecht in de ruimste zin, dus zowel in het burgerlijke recht als in het vennootschapsrecht,

Nadere informatie

Master in het notariaat

Master in het notariaat LEUVEN t Master in het notariaat WERKSTUDENTEN Faculteit Rechtsgeleerdheid Tijdens de masteropleiding in het notariaat verdiep je je in het privaatrecht in de ruimste zin, dus zowel in het burgerlijke

Nadere informatie

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren

LEUVEN t. Master in de. culturele studies. Faculteit Letteren LEUVEN t Master in de culturele studies Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende faculteiten

Nadere informatie

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016

BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 BRUGOPLEIDING VERPLEEGKUNDE 2015-2016 INHOUD 04 Doel van de opleiding 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 13 Algemene informatie 16 Hoe te bereiken? VOORWOORD Het personeel en de studenten van de

Nadere informatie