Master in de educatieve studies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Master in de educatieve studies"

Transcriptie

1 Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Master in de educatieve studies Leg je grens op oneindig.

2 Pedagogische professionalisering op masterniveau Ervaren leerkrachten stappen bijvoorbeeld over naar de lerarenopleiding, naar directiefuncties of middenkaderfuncties. Ook leraren zelf ervaren in toenemende mate de nood aan verdieping binnen hun werk in de klas. In non-profitorganisaties en bedrijven is men er zich steeds meer van bewust dat bijscholing en levenslang leren essentieel zijn voor kwaliteit en innovatie. Daarom doen ze niet alleen een beroep op instructeurs en trainers, maar ook op deskundigen die een strategisch VTO-beleid helpen voeren. Het belang van de educatieve sector in de hedendaagse samenleving wordt algemeen erkend en groeit nog steeds. Dit geldt zowel voor het onderwijs als voor vorming en opleiding in de nonprofitorganisaties én bedrijfswereld. Scholen staan steeds meer voor nieuwe opdrachten en uitdagingen. Die zijn niet alleen pedagogisch-didactisch van aard, maar vragen ook om de uitbouw van een lokaal beleid (zoals gelijke kansenbeleid en zorgverbreding, nascholings- en professionaliseringsbeleid, ICT-beleid, schaalvergroting en samenwerking tussen instellingen). Daarnaast moeten scholen samenwerken met ondersteunende diensten zoals CLB's, pedagogische begeleiding, Hierdoor wordt de taak van leidinggevenden almaar complexer en ontstaan er allerlei functies in het middenkader, zoals zorgcoördinatoren, leerlingenbegeleiders, en mentoren van beginnende leerkrachten. Tegelijkertijd neemt ook de loopbaandynamiek toe. Met deze ontwikkelingen groeit ook de nood aan verdere professionalisering. Ondanks het gevarieerde aanbod aan nascholing ervaren steeds meer personeelsleden in de educatieve sector de behoefte om hun beroepservaring meer theoretisch te verdiepen. De vorming die ze tijdens hun bachelor- of masteropleiding verworven hebben, voldoet niet meer om adequaat om te gaan met de nieuwe uitdagingen waarvoor ze staan. Door hun complexiteit vragen die taken niet om pasklare oplossingen, maar om een zorgvuldige analyse in de specifieke context waarin ze zich stellen. Een systematische en kritischonderzoekende reflectie vanuit theoretische kaders is een cruciale voorwaarde om uiteindelijk passende antwoorden te kunnen formuleren voor problemen die zich in de praktijk stellen. Precies die reflectieve, methodische en theoretische vorming biedt de master in de educatieve studies (en het daaraan voorafgaande schakel- of voorbereidingsprogramma) aan.

3 Theoretisch verbredend en verdiepend omgaan met praktijkervaringen Omwille van de breedte en diversiteit van het 'educatieve veld' is het opleidingsaanbod geordend volgens vier 'interesseprofielen'. Het profiel schoolbeleid richt zich op personen die een functie vervullen of beogen binnen de leiding of het middenkader van basis- of secundaire scholen, van hogescholen of externe begeleidings- en ondersteuningsdiensten. In het profiel zorgbegeleiding en/of interne leerlingbegeleiding ligt de focus op de uitbouw van zorgbegeleiding of leerlingbegeleiding als onderdeel van een schoolbeleid. Daarmee is dit profiel gedeeltelijk complementair ten aanzien van andere opleidingen zoals de voortgezette opleiding voor zorgcoördinatoren in het basisonderwijs of de opleidingen tot orthopedagoog en schoolpsycholoog (resp. in de master in de pedagogische wetenschappen en de master in de psychologie). In die opleidingen ligt de klemtoon meer op diagnostische en remediërende vaardigheden. In het derde profiel VTO-beleid in organisaties staat VTO voor vorming, training en opleiding. De VTO-adviseur is iemand die in een organisatie het strategisch VTO-beleid of Human Resources-beleid helpt ontwikkelen, implementeren en bijsturen. Het vierde profiel onderwijs en opleiding richt zich tot leraren die zich bijkomend wensen te professionaliseren in het algemeen en op vakdidactici die verantwoordelijk zijn voor de lerarenopleiding in het bijzonder. Deze profielen laten de student toe om zich te oriënteren in het aanbod en inhoudelijk de klemtonen te leggen die het best passen bij haar/zijn belangstelling. Het flexibele programmaopzet bevat heel wat keuzemogelijkheden en dus ook kansen om delen van deze profielen te combineren. De Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen die dit programma aanbiedt, beschikt over de inhoudelijke deskundigheid om voor de brede waaier van opleidingsonderdelen een dragende en uitdagende leeromgeving te creëren. Daarenboven werd over dit programma overleg gepleegd met de hogescholen die lid zijn van de Associatie K.U.Leuven. Overgang naar de master in de pedagogische wetenschappen Je kunt voor je verdere opleiding ook kiezen voor de master in de pedagogische wetenschappen. Ook daarvoor bestaat er een schakel- en voorbereidingsprogramma. De master zelf telt 120 studiepunten en omvat de afstudeerrichtingen onderwijskunde, orthopedagogiek en sociale pedagogiek. Meer informatie vind je op Lerarenopleiding Studenten en gediplomeerden van de master in de educatieve studies worden toegelaten tot de specifieke lerarenopleiding gedragswetenschappen.

4 Wie mag starten? Rechtstreeks: Bachelor in de onderwijskunde Bachelor in de pedagogische wetenschappen Na voorbereidingsprogramma (60 studiepunten): Andere academische bachelors Na voorbereidingsprogramma (55 studiepunten): Academische masters Na schakelprogramma (60 studiepunten): Professionele bachelors Na verkorte bachelor in de onderwijskunde (Campus Kortrijk) (89 studiepunten): Bachelor in het onderwijs Bachelor in de toegepaste psychologie Bachelor in de orthopedagogiek Programma Zowel het schakel- en voorbereidingsprogramma als het masterprogramma omvatten elk 60 studiepunten en zijn geordend in de vorm van modules. Studenten die reeds een masterdiploma behaald hebben, volgen een voorbereidingsprogramma van 55 studiepunten. In de eerste module van het schakel- en voorbereidingsprogramma verwerven de studenten de nodige algemeen-pedagogische en methodologische basiskennis. De tweede module maakt studenten wegwijs in de verschillende deeldisciplines binnen de pedagogische wetenschappen: de onderwijskunde, de orthopedagogiek en de sociale pedagogiek. De derde module wordt gevormd door het geïntegreerd seminarie, dat specifiek voor het programma georganiseerd wordt. In de seminaries worden de studenten uitgedaagd om hun praktijkervaring kritisch te verbinden met theorie en onderzoeksresultaten. Daarnaast beoogt het seminarie de verdere verfijning en concretisering van hun onderzoeksvaardigheden. In de vierde module kiezen de studenten voor een van de vier interesseprofielen. De vijfde module bevat een lijst van keuzeopleidingsonderdelen die studenten in staat moeten stellen om tijdens het masterjaar over een bepaald thema met succes hun masterproef te maken. Het masterprogramma heeft eveneens een structuur van interesseprofielen en modules. Nieuw is hier de prominente rol van de masterproef en de verdubbeling van de studieomvang van het geïntegreerd seminarie. Het begrijpen en kritisch bevragen van onderzoek blijft een belangrijke doelstelling. Daarnaast worden de studenten getraind in specifieke onderzoeksvaardigheden en begeleid in het werk aan hun masterproef. Deze kan de vorm aannemen van actieonderzoek of het evalueren van praktijkprojecten vanuit theoretische referentiekaders. Er is een keuze uit vier pakketten: schoolbeleid, zorgbegeleiding en/of interne leerlingenbegeleiding, VTO-beleid in arbeidsorganisaties, en onderwijs en opleiding. Binnen elk pakket volg je verplicht twee opleidingsonderdelen. Daarnaast kun je afhankelijk van je eigen interesse en achtergrond opleidingonderdelen uit verschillende pakketten opnemen. Studenten kunnen bepaalde onderwijskundige thema's uitdiepen door het gericht selecteren van opleidingsonderdelen uit de keuzemodules. Ook de masterproef is een kans tot uitdieping van een gekozen thema.

5 OPLEIDINGSONDERDEEL SP Schakel- en voorbereidingsprogramma Module A: Algemeen-pedagogische en methodologische opleidingsonderdelen Filosofie van opvoeding, onderwijs en vorming, deel 1 5 Methoden en technieken van het empirisch-analytisch onderzoek, deel 2 6 Methoden en technieken van het interpretatief pedagogisch onderzoek, deel 2 5 Comparatieve en interculturele pedagogiek 5 Module B: Opleidingsonderdelen behorende bij deeldisciplines van pedagogische wetenschappen Onderwijskunde, deel 1: leren en instructie 5 Opvoedingsproblemen in gezin en school 5 Principes en modellen van permanente vorming en levenslang leren 5 Module C: Geïntegreerd seminarie 5 Module D: Interesseprofielen Je kiest een van onderstaande interesseprofielen en volgt ten minste de eerste twee opleidingsonderdelen van dat interesseprofiel. Schoolbeleid Human resource management 6 Onderwijskunde, deel 2: Beleid en organisatie 5 Organisatiesociologie of Organisatiepsychologie, deel 1 6 of 4 Zorgbegeleiding en/of interne leerlingbegeleiding Pedagogische hulpverlening aan personen met een leerstoornis 5 Pedagogische hulpverlening aan personen met een handicap 5 Ontwikkelingspsychologie 5 Psychologische begeleiding, counseling en consultatie m.i.v. training van basisvaardigheden 4 VTO-beleid in arbeidsorganisaties Sociale pedagogiek en arbeidsparticipatie 5 Organisatiesociologie of Organisatiepsychologie, deel 1 6 of 4 Human resource management 6 Onderwijs en opleiding Didactiek van het ervaringsgericht onderwijs 5 Educatieve technologie 5 Didactiek van instrumentele vaardigheden: taal en rekenen 5 Didactiek van het secundair onderwijs 5 Module E: keuze-opleidingsonderdelen Je vult je programma aan tot 60 studiepunten met een of meerdere opleidingsonderdelen uit bovenstaande interesseprofielen en/of uit het programma van de bachelor pedagogische wetenschappen. Studenten die het voorbereidingsprogramma volgen, vullen hun programma aan tot 55 studiepunten. Meer info:

6 OPLEIDINGSONDERDEEL SP Master in de educatieve studies Module A: Gemeenschappelijke opleidingsonderdelen Religie, zingeving en levensbeschouwing 3 Masterproef 15 Geïntegreerd seminarie 10 Module B: Interesseprofielen Je kiest een van onderstaande interesseprofielen en volgt ten minste de eerste twee opleidingsonderdelen van dat interesseprofiel. Schoolbeleid Beleid van onderwijs en permanente vorming 5 Onderwijseffectiviteit 5 Boekhouden en kostprijsberekening 4 Onderwijsvernieuwing 5 Zorgbegeleiding en/of interne leerlingbegeleiding Onderwijs aan kinderen met specifieke noden 4 Vraagstukken didactiek van het ervaringsgericht onderwijs 5 Consultatieve leerlingenbegeleiding 4 Begeleiden van keuzeprocessen in studie en loopbaan 4 Leerbegeleiding met practicum 4 Preventieve schoolpsychologische interventies 4 Thema's uit de bijzondere orthopedagogiek, deel 3: leerstoornissen 4 VTO-beleid in arbeidsorganisaties Didactiek van volwassenenvorming en beroepsopleiding 5 Ontwerpen van leeromgevingen 5 Vormings-, trainings- en opleidingsbeleid in arbeidsorganisaties 5 Onderwijs en opleiding Vraagstukken uit de onderwijspsychologie 5 Meten en evalueren in het onderwijs 5 Ontwerpen van leeromgevingen 5 Vraagstukken didactiek ervaringsgericht onderwijs 5 Module C: Keuze-opleidingsonderdelen Je vult je programma aan tot 60 studiepunten met opleidingsonderdelen uit de interesseprofielen, uit de opleidingsonderdelen uit afstudeerrichtingen onderwijskunde of sociale pedagogiek van de master in de pedagogische wetenschappen. Mits toestemming kun je maximaal drie opleidingsonderdelen uit het schakel- of voorbereidingsprogramma volgen.* Eventueel kan i.f.v. de masterproef een 'methodologisch' opleidingsonderdeel worden opgelegd. Meer info: * We bevelen dit aan (1) indien studenten nog geen credits behaald hebben voor (een van) beide verplichte opleidingsonderdelen uit het schakel- of voorbereidingsprogramma voor het (in de master) gekozen interesseprofiel; (2) indien studenten nog geen credit behaald hebben voor een opleidingsonderdeel uit het schakel- of voorbereidingsprogramma dat relevant is voor de masterproef.

7 Grenzeloos studeren De master in de educatieve studies biedt momenteel alleen op individueel initiatief en mits toelating de mogelijkheid tot grenzeloos studeren. Voor studenten die het schakelof voorbereidingsprogramma volgen is internationale uitwisseling tijdens hun schakelprogramma niet mogelijk. Meer informatie krijg je bij Heleen Hendrix. tel of Beroepsuitwegen De afgestudeerden kunnen terecht in diverse onderwijsinstellingen (basisscholen tot hogescholen), de gehele sector van de begeleiding en het beleid met betrekking tot het onderwijs, arbeidsorganisaties en bedrijfsopleidingen, de sociaal-culturele participatie en vorming van volwassenen. Nog vragen? Om het programma-aanbod zo flexibel mogelijk te laten aansluiten bij de specifieke situatie van de studenten worden er verschillende initiatieven gepland (bv. inhaallessen rond statistiek). Voor sommige opleidingsonderdelen kunnen studenten ervoor kiezen om - onder begeleiding - het studiemateriaal zelfstandig te verwerken. Sommige opleidingsonderdelen kunnen ook gevolgd worden aan de Campus Kortrijk. Informatie over de opleiding onderwijskunde aan de Campus Kortrijk vind je op Aanvullende informatie of specifieke initiatieven vind je op

8 Dienst Communicatie Oude Markt 13 bus 5005 BE-3000 Leuven tel fax onderwijscommunicatie@kuleuven.be Meer informatie Studentenadministratie Tiensestraat 102 BE-3000 Leuven tel info@ppw.kuleuven.be Dienst Studiebegeleiding en Onderwijsondersteuning (D.O.S.) Dekenstraat 2 BE-3000 Leuven Werken en Studeren: Coördinator: Katrijn Ballet Katrijn.Ballet@ped.kuleuven.be Academisch verantwoordelijke: Geert Kelchtermans Geert.Kelchtermans@ped.kuleuven.be Deze folder biedt een zo volledig mogelijk beeld van een van de masteropleidingen die de K.U.Leuven tijdens het academiejaar organiseert. Tijdens het academiejaar kunnen echter nog kleine wijzigingen op het vlak van de programmaopbouw worden goedgekeurd. De informatie in deze folder kan de universiteit dan ook juridisch niet binden. De meest recente informatie over het onderwijsaanbod vind je op Wettelijk depot: D/2007/1082/83

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

Verkorte master in de psychologie

Verkorte master in de psychologie LEUVEN t Verkorte master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Verkorte trajecten naar de master in de psychologie

Verkorte trajecten naar de master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Verkorte trajecten 00-0 naar de master in de psychologie http://ppw.kuleuven.be/onderwijs/ http://ppw.kuleuven.be/onderwijs/opleidingen/index.html INHOUD

Nadere informatie

MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES

MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN < LEUVEN KORTRIJK MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES MASTER IN DE EDUCATIEVE STUDIES (LEUVEN) Zoek je een opleiding die je verder bekwaamt in de uitdagingen

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t

Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. LEUVEN t Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen LEUVEN t Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Master in de pedagogische wetenschappen

Master in de pedagogische wetenschappen LEUVEN t Master in de pedagogische wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in het overheids - management en -beleid

Master in het overheids - management en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Master in het overheids - management en -beleid Leg je grens op oneindig. Heb je een brede maatschappelijke interesse en oog voor politieke en bestuurlijke fenomenen? Ben

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Opleiding Master of Science in het sociaal werk en sociaal beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud en achtergrond Kernpunten opleiding 1. Verbreding en verdieping van uw kennis 2. Internationaal

Nadere informatie

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de bedrijfscommunicatie Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Heldere communicatie is voor bedrijven en organisaties van groot belang: het verhoogt niet alleen hun efficiëntie, maar

Nadere informatie

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Master of Science in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Inhoud & achtergrond Sociaal Werk & Sociaal Beleid Internationale definitie van sociaal werk: Social work is a practice-based

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Programmawijzigingen Faculteit Sociale Wetenschappen 2014-2015 en overgangsmaatregelen

Programmawijzigingen Faculteit Sociale Wetenschappen 2014-2015 en overgangsmaatregelen BACHELOR IN DE COMMUNICATIEWETENSCHAPPEN (180 SP) Opgelet: De gehele structuur van de bacheloropleiding is gewijzigd. Voortaan bestaat de opleiding uit drie modules, nl. Discipline, Methode en Ontplooiing,

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Master in de pedagogische wetenschappen

Master in de pedagogische wetenschappen Master in de pedagogische wetenschappen Master in de psychologie Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen De Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen

Nadere informatie

Master in de psychologie

Master in de psychologie LEUVEN t Master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst

Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Bachelor in de wijsbegeerte: 10 opties voor je toekomst Combineer filosofie met een andere opleiding (rechten, sociologie, psychologie, geschiedenis ) Beste (toekomstige)

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Vanaf academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht (UU) je de gelegenheid om in een internationale

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

P0L08B Opvoeding, onderwijs en vorming in relatie tot samenleving en cultuur P0S64A Levenslang leren en gelijke kansen 2015-2016

P0L08B Opvoeding, onderwijs en vorming in relatie tot samenleving en cultuur P0S64A Levenslang leren en gelijke kansen 2015-2016 Equivalentielijst oude vakcodes Onderstaande opleidingsonderdelen worden als equivalent beschouwd. D.w.z. dat ze gedurende een bepaalde periode een opleidingsonderdeel met een nieuwe code kunnen vervangen

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Sinds academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht je de gelegenheid om in een internationale context

Nadere informatie

FACULTAIRE DIENST ONDERWIJSONDERSTEUNING PROGRAMMAWIJZIGINGEN

FACULTAIRE DIENST ONDERWIJSONDERSTEUNING PROGRAMMAWIJZIGINGEN FACULTAIRE DIENST ONDERWIJSONDERSTEUNING PROGRAMMAWIJZIGINGEN 2017-2018 BASISPRINCIPE BIJ PROGRAMMAWIJZIGINGEN Student behoudt de verworven credits, ook al verdwijnen er vakken waarvoor een credit werd

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Afstudeerrichtingen: gezondheidszorgbeleid ziekenhuismanagement Faculteit Geneeskunde De zorgverlening is uitgegroeid tot een van de belangrijkste

Nadere informatie

MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN

MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN + ZIJ-INSTROOMTRAJECTEN < LEUVEN KORTRIJK MASTER IN DE PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN (LEUVEN) Wil je graag aan de

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Bachelor Orthopedagogie - Deeltijds Traject (4 jaar)

Bachelor Orthopedagogie - Deeltijds Traject (4 jaar) Bachelor Orthopedagogie - Deeltijds Traject (4 jaar) DEEL1/JAAR1 SEMESTER 1 SP SEMESTER 2 SP Leerprocesbegeleiding en (ortho)(ped)agogische praktijk 1 6 Ortho)(ped)agogische praktijk en leerprocesbegeleiding

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht Master in het vennootschapsrecht INTERUNIVERSITAIR PROGRAMMA Faculteit Rechtsgeleerdheid De master in het vennootschapsrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid legt de klemtoon op de grondige uitdieping

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie DRIE LOCATIES: ANTWERPEN BRUSSEL, LEUVEN Specifieke lerarenopleiding economie Academiejaar 2014-2015 Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Aan de slag als leerkracht De specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Psychologie. Bachelor in de psychologie. Wie ben ik? Studieprogramma. Eerste bachelor

Psychologie. Bachelor in de psychologie. Wie ben ik? Studieprogramma. Eerste bachelor Faculteit Psychologie en pedagogische wetenschappen Studeren aan de K.U.Leuven 59 Psychologie BACHELOR IN DE PSYCHOLOGIE MASTER IN DE PSYCHOLOGIE 180 STUDIEPUNTEN 120 STUDIEPUNTEN Bachelor in de psychologie

Nadere informatie

Handelsweten - schappen in avondonderwijs

Handelsweten - schappen in avondonderwijs BRUSSEL t Handelsweten - schappen in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL?

Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? Wat na je bacheloropleiding aan Hogeschool PXL? n Bachelor in de agro- en biotechnologie 2 Beste PXL-student, Als (bijna) kersverse professionele bachelor zoek je misschien een geschikte overgang naar

Nadere informatie

Master in gender en diversiteit

Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Master in gender en diversiteit Deze unieke interuniversitaire masteropleiding biedt een programma aan met inbreng van de vijf Vlaamse universiteiten: KU Leuven, UAntwerpen,

Nadere informatie

Lerarenopleidingen versterken: hoe doen we dat? Liesbeth Hens Departement Onderwijs en Vorming

Lerarenopleidingen versterken: hoe doen we dat? Liesbeth Hens Departement Onderwijs en Vorming Lerarenopleidingen versterken: hoe doen we dat? Liesbeth Hens Departement Onderwijs en Vorming liesbeth.hens@ond.vlaanderen.be Inhoud De conceptnota: lerarenopleidingen versterken Het ontwerpdecreet lerarenopleidingen

Nadere informatie

Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 1

Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk. Academiejaar 2007-2008. Bijlage 1 Programma s en volgtijdelijkheid Sociaal-Agogisch Werk Academiejaar 2007-2008 Bijlage 1 IOUD Bachelor in het Sociaal Werk Studieprogramma s (modeltrajecten) 1 ste jaar bachelor in het Sociaal Werk 2 de

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Studeren in Antwerpen Dat Antwerpen een bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele cafeetjes,

Nadere informatie

Opleiding Psychologie. Universiteit Gent. wat, hoe, later? Prof. dr. Wouter Duyck. voorzitter Opleidingscommissie Psychologie

Opleiding Psychologie. Universiteit Gent. wat, hoe, later? Prof. dr. Wouter Duyck. voorzitter Opleidingscommissie Psychologie Opleiding Psychologie Universiteit Gent wat, hoe, later? Prof. dr. Wouter Duyck voorzitter Opleidingscommissie Psychologie wat? finaliteit van de opleiding... + universitaire opleiding Ψ: wetenschappelijke

Nadere informatie

Master in de psychologie

Master in de psychologie Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Master in de psychologie Met afstudeerrichtingen: Arbeids-en organisatiepsychologie Schoolpsychologie Klinische en gezondheidspsychologie Theorie en

Nadere informatie

Master in het overheidsmanagement en -beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in het overheidsmanagement en -beleid. Faculteit Sociale Wetenschappen Master in het overheidsmanagement en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Kom studeren aan de K.U.Leuven Van harte welkom aan de Katholieke Universiteit Leuven, een van de oudste universiteiten van

Nadere informatie

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid

Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid LEUVEN t Schakelprogramma en master in het overheidsmanagement en -beleid Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Bachelor Politieke Wetenschappen en Sociologie. 3 e opleidingsfase Sociologie. Infosessie 24/09/2018

Bachelor Politieke Wetenschappen en Sociologie. 3 e opleidingsfase Sociologie. Infosessie 24/09/2018 Bachelor Politieke Wetenschappen en Sociologie 3 e opleidingsfase Sociologie Infosessie 24/09/2018 Algemene doelen van de opleiding Methodologisch en theoretisch competente sociologen afleveren, die: Sociale

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren

ANTWERPEN. Master in de meer talige communicatie. Faculteit Letteren ANTWERPEN Master in de meer talige communicatie Faculteit Letteren Master in de meertalige communicatie In de master in de meertalige communicatie word je voorbereid op een waaier van communicatiefuncties

Nadere informatie

Hoe word je leraar? Wil je voor leraar studeren tijdens of na je master, dan kies je voor de specifieke lerarenopleiding aan de KU Leuven

Hoe word je leraar? Wil je voor leraar studeren tijdens of na je master, dan kies je voor de specifieke lerarenopleiding aan de KU Leuven Hoe word je leraar? Wil je voor leraar studeren tijdens of na je master, dan kies je voor de specifieke lerarenopleiding aan de KU Leuven www.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding

Nadere informatie

Master in de communicatie - wetenschappen. Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de communicatie - wetenschappen. Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de communicatie - wetenschappen Faculteit Sociale Wetenschappen Kom studeren aan de K.U.Leuven Van harte welkom aan de Katholieke Universiteit Leuven, een van de oudste universiteiten van Europa.

Nadere informatie

MASTER IN HET SOCIAAL WERK K.U.LEUVEN i.s.m. HOGESCHOLEN informatie over de opleiding

MASTER IN HET SOCIAAL WERK K.U.LEUVEN i.s.m. HOGESCHOLEN informatie over de opleiding MASTER IN HET SOCIAAL WERK K.U.LEUVEN i.s.m. HOGESCHOLEN informatie over de opleiding Een opleiding met een grote maatschappelijke relevantie Nieuw samengestelde gezinnen, levenslang leren, activering,

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA MASTER IN HET SOCIAAL WERK EN SOCIAAL BELEID (74 SP)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA MASTER IN HET SOCIAAL WERK EN SOCIAAL BELEID (74 SP) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA MASTER IN HET SOCIAAL WERK EN SOCIAAL BELEID (74 SP) 2015-2016 WIJZIGINGEN 2016-2017 OPO TITEL SP SEM UREN OPO TITEL SP SEM UREN De volgbaarheid van de uurroosters wordt zoveel

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je doorstromen

Nadere informatie

Master in de fiscaliteit

Master in de fiscaliteit LEUVEN t Master in de fiscaliteit Faculteit Rechtsgeleerdheid Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan

Nadere informatie

Master in het overheidsmanagement en -beleid

Master in het overheidsmanagement en -beleid LEUVEN t Master in het overheidsmanagement en -beleid + schakelprogramma + voorbereidingsprogramma Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten

Nadere informatie

Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart.

Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart. Overzicht inschrijvingsvereisten Criminologie 2015-2016 voor studenten die voor 15-16 in BA1 zijn gestart. Bachelor of Science in de Criminologische Wetenschappen (180 studiepunten) 1ste bachelorjaar -

Nadere informatie

Master in het sociaal werk

Master in het sociaal werk Master in het sociaal werk K.U.LEUVEN I.S.M. HOGESCHOLEN Faculteit Sociale Wetenschappen Een opleiding met een grote maatschappelijke relevantie Nieuw samengestelde gezinnen, levenslang leren, activering,

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie ANTWERPEN t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

SCHAKELPROGRAMMA S UHASSELT

SCHAKELPROGRAMMA S UHASSELT SCHAKELPROGRAMMA S UHASSELT Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master. Het

Nadere informatie

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor Masteropleidingen aan de na een economische professionele bachelor Prof. dr. Katrien Antonio Programmadirecteur Masters FEB Leuven Prof. dr. Tom Verbeke Docent Handelswetenschappen / Business Administration

Nadere informatie

Gender en interculturaliteit

Gender en interculturaliteit ECTS-fiche: Gender en interculturaliteit Opleiding: Afstudeerrichting: Opleidingsonderdeel: Studiepunten (ECTS): 3 Taal: Plichtvak/keuzevak: Lerarenopleiding/ BA en MA Pedagogische wetenschappen Niet relevant

Nadere informatie

Master in het toerisme

Master in het toerisme Master in het toerisme Faculteit Wetenschappen Toerisme spontaan roept dat woord allicht vakantieherinneringen bij je op of doet het je denken aan brochures vol aanlokkelijke foto s van plaatsen die je

Nadere informatie

Overzicht programma klinische psychologie

Overzicht programma klinische psychologie Overzicht programma klinische psychologie 1 ste master Eerste semester Tweede semester Gemeenschappelijke opleidingsonderdelen (32) Masterproef deel 1 (10) Statistiek IV (7) LIPS (4) Recht voor klinisch

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

INFOSESSIE HERVORMINGEN

INFOSESSIE HERVORMINGEN INFOSESSIE HERVORMINGEN 26 september 2018 Professor Maarten Simons Programmadirecteur Master PW, MESN en SLO GW Deze presentatie geeft de informatie weer zoals die op het ogenblik van de infosessie beschikbaar

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201

Verkorte studietrajecten opleiding Sociaal Werk 201-201 Verkorte studietrajecten opleiding 0-0 Als je reeds een diploma hoger onderwijs in een aanverwant studiegebied behaalde, bieden we je de mogelijkheid tot een verkort studietraject in SAW. Hieronder vind

Nadere informatie

EEN INSPIRERENDE LERAAR IS BREED GEORIËNTEERD

EEN INSPIRERENDE LERAAR IS BREED GEORIËNTEERD Dans Muziek Drama Een kunstenaarscarrière en een onderwijsopdracht gaan hand in hand. De Specifieke lerarenopleidingen Dans, Drama en Muziek betekenen meer dan alleen een pedagogisch diploma. Je leert

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen LEUVEN t Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA MASTER IN HET SOCIAAL WERK EN SOCIAAL BELEID (68 SP)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA MASTER IN HET SOCIAAL WERK EN SOCIAAL BELEID (68 SP) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA MASTER IN HET SOCIAAL WERK EN SOCIAAL BELEID (68 SP) Opmerkingen programma/leerresultaten: 2018-2019 WIJZIGINGEN 2019-2020 OPO TITEL SP SEM UREN OPO TITEL SP SEM UREN NIEUWE SOORT

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Sint-Andries Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2018-2019 Schakelprogramma s UHasselt Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master.

Nadere informatie

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte

Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte HOGER INSTITUUT VOOR WIJSBEGEERTE Sneller wijs Verkorte programma s in de wijsbegeerte Filosofie als tweede studie Je hebt al een universitair diploma of een hogeschooldiploma behaald en je wil dieper

Nadere informatie

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen.

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Associaties, bama-structuur en flexibilisering Frank Baert Jaarlijkse Algemene vergadering van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 25 juni 2004 Europese

Nadere informatie

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com

Master in de sterrenkunde. Faculteit Wetenschappen. Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Master in de sterrenkunde Faculteit Wetenschappen Rubik s Cube used by permission of Seven Towns Ltd. www.rubiks.com Sterrenkunde, een uitdagende masteropleiding Bij de opleiding sterrenkunde aan de KU

Nadere informatie

MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING

MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de rechten samenwerkingsverband tul (UHasselt en Universiteit Maastricht) en de KU Leuven afstudeerrichtingen

Nadere informatie

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg

Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg LEUVEN t Master in het management en het beleid van de gezondheidszorg Afstudeerrichtingen: beleid management Faculteit Geneeskunde De zorgverlening is uitgegroeid tot een van de belangrijkste sectoren

Nadere informatie

Educatieve master in de economie Nieuwe masteropleiding vanaf september Wouter Celis Academische lerarenopleiding FEB, Leuven 3 april 2019

Educatieve master in de economie Nieuwe masteropleiding vanaf september Wouter Celis Academische lerarenopleiding FEB, Leuven 3 april 2019 Educatieve master in de economie Nieuwe masteropleiding vanaf september 2019 Wouter Celis Academische lerarenopleiding FEB, Leuven 3 april 2019 Inhoud 1. Waarom educatieve master? 2. Studieprogramma Integrale

Nadere informatie

INNOVEREND ONDERNEMEN

INNOVEREND ONDERNEMEN ACADEMISCH PROGRAMMA INTERUNIVERSITAIR POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design Geef de wereld van morgen mee vorm Het Postgraduaat Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Nadere informatie

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology

Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Postgraduaat Research Valorisation in Engineering Technology Tech market driven in an entrepreneurial context Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Bedrijven

Nadere informatie

Master in de culturele studies. Faculteit Letteren

Master in de culturele studies. Faculteit Letteren Master in de culturele studies Faculteit Letteren Ontwikkel je visie op cultuur Geef vorm aan een cultureel project of product Verwerf werkervaring in de culturele sector Waarom Leuven? De Leuvense master

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master.

Nadere informatie

Master in de Handelswetenschappen *

Master in de Handelswetenschappen * 2017-2018 Master in de Handelswetenschappen * Accountancy, Financiering en Fiscaliteit Marketing Management Ondernemerschap en Management Supply Chain Management * De masteropleiding Handelswetenschappen

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA MASTER IN HET SOCIAAL WERK EN SOCIAAL BELEID (77 à 78 SP) Semesterwijziging. Developments in Labour Markets in Europe

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA MASTER IN HET SOCIAAL WERK EN SOCIAAL BELEID (77 à 78 SP) Semesterwijziging. Developments in Labour Markets in Europe VOORBEREIDINGSPROGRAMMA MASTER IN HET SOCIAAL WERK EN SOCIAAL BELEID (77 à 78 SP) LEGENDE: * OPO's met groene achtergrond zijn nieuw * OPO's met rode achtergrond worden afgeschaft * de aard van de wijziging

Nadere informatie

1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke

1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke Commentaar bij 1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke 2. Onderwijs wordt internationaler De dertien doelstellingen van het doelstellingenrapport zijn

Nadere informatie

Spreidingstrajecten schakelprogramma Bedrijfskunde

Spreidingstrajecten schakelprogramma Bedrijfskunde Spreidingstrajecten schakelprogramma Bedrijfskunde 2018-2019 Wil je graag je studies spreiden over meerdere academiejaren? Dat kan! Hieronder vind je een aantal voorbeelden van spreidingstrajecten. Ook

Nadere informatie

ANTWERPEN. Master in het vertalen. Faculteit Letteren

ANTWERPEN. Master in het vertalen. Faculteit Letteren ANTWERPEN Master in het vertalen Faculteit Letteren Master in het vertalen Heb je je al eens afgevraagd hoe de wereld er zou uitzien zonder vertalers? Bij vertalen komt veel meer kijken dan talenkennis

Nadere informatie

Universiteit Leiden, traject Orthopedagogiek http://www.pedagogiek.leidenuniv.nl/

Universiteit Leiden, traject Orthopedagogiek http://www.pedagogiek.leidenuniv.nl/ Universiteit Leiden, traject Orthopedagogiek http://www.pedagogiek.leidenuniv.nl/ Overzicht basisvakken A (26 oude studiepunten = ca 38 ECTS) A Algemene orthopedagogiek (12) Inleiding in de Pedagogische

Nadere informatie