Handleiding Laptop. -Windows algemeen. -Bestanden en. -Foto s opslaan. -Foto s beheren. -Foto s verkleinen. -Foto s verbeteren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Laptop. -Windows algemeen. -Bestanden emailen. -Foto s opslaan. -Foto s beheren. -Foto s verkleinen. -Foto s verbeteren"

Transcriptie

1 Handleiding Laptop Inhoud Klik hier op Bookmarks voor een interactieve inhoudsopgave -Windows algemeen -Bestanden en -Foto s opslaan -Foto s beheren -Foto s verkleinen -Foto s verbeteren -Details van foto s bekijken -CD / DVD maken -Foto s afdrukken

2 Windows algemeen De computer: De computer bestaat uit diverse onderdelen te weten: De processor, dit is het hart van de computer waar al het rekenwerk mee gedaan wordten wordt ook wel CPU genoemt (central processing unit) Het interne geheugen, dit geheugen zit vast in de computer en dit wordt door de CPU gebruikt om uitgevoerde taken in op te slaan. De harde schijf, dit is een magneetschijf die wordt gebruikt om diverse data op te slaan. Plaatsen waar data opgeslagen kan worden krijgt een letter aanduiding. Het hoofdgedeelte van de harde schijf wordt daarom de C: schijf genoemd (diskette stations werden A: en B: genoemd. Het kan zijn dat de harde schijf onderverdeelt is in verschillende schijven en dan heten ze C: D: etc. Een CD/DVD speler/schrijver, hier kunnen cd s en dvd s in gelezen en gemaakt worden. De cd/dvd speler heeft ook een letter aanduiding (de eerstvolgende na de harde schijf) Los aan te sluiten componenten, bijvoorbeeld: USB geheugen stick, deze krijgt ook weer een letter aanduiding, de eerstvolgende na de CD/DVD Geheugenkaartjes, ook deze krijgen weer een letter aanduiding. Muis etc. Windows en het buroblad: Windows is het programma dat de computer beheert. Het hoofd gedeelte van windows is het buroblad. Op het buroblad zijn zogenaamde snelkoppelingen te vinden naar diverse programma s. Programma s die niet op het buroblad staan zijn te vinden onder start. Rechtsonderin het buroblad staan de programma s die actief zijn voor het beheer van de computer

3 Windows gebruik je door met de muis de cursor ergens naar toe te bewegen en dan met de muisknop erop te klikken. Met de muisknoppen heb je verschillende mogelijkheden: Openen: een map of programma open je dubbel (2x) met de linkermuisknop te klikken Selecteren: enkel (1x) met de linkermuisknop aanklikken. Hiermee geef je aan dat je iets wil doen met een bestand (knippen of plakken etc). Het icoontje veranderd dan ook van kleur. Aanpassen:Enkel met de rechtermuisknop aanklikken, er opent dan een lijstje met aanpas mogelijkheden De informatie op de harde schijf (en andere geheugen dragers) is opgeslagen in mappen. Om dit te beter te berijpen kan je de harde schijf voorstellen als een archiefkast waar verschillende mappen in hangen, in die mappen kunnen ook weer andere mappen zitten. Elke geheugendrager kan je zo voorstellen als een aparte archiefkast. Om documenten en foto s makkelijk terug te vinden heeft windows een map gemaakt die mijn documenten heet. Deze map is op diverse plaatsen in windows te openen. Op het buroblad zijn diverse icoontjes (snelkoppelingen). O.a. zijn er icoontjes voor: de harde schijf (station C) de CD/DVD speler (CD/ DVD) Mijn documenten Deze computer, hier krijg je alle geheugendragers te zien die er op de computer zijn aangesloten. Ook kan je daar instellingen van de computer aanpassen configuratiescherm De prullenbak, alles wat ge delete wordt komt hierin terecht en kan evt weer teruggezet worden. Pas zodra de prullenbak geleegd wordt is de data definitief van de computer verwijderd.

4 De taakbalk Je kan in windows verschillende programma s te gelijk openen (hoe meer programma s geopend hoe meer de CPU moet werken en hoe trager de computer reageert) De onderste regel van Windows, heet de taakbalk. In de taakbalk staat de knop start en daarnaast enkele snelkoppelingen (deze open je door enkel te klikken ipv dubbel) en de geopende programma s. In de taakblak staat ook een icoontje om snel terug te gaan naar het buroblad Geopende programma s kunnen op drie manieren in het scherm te zien zijn: Geheel scherm ( maximaliseren ), het programma vult het hele scherm Variabele grootte ( verkleinen ), het programma vult niet het hele scherm en de grootte is aan te passen (klik links in een hoek en vasthouden en dan met de muis de grootte aanpassen) Niet te zien ( minimaliseren ), het programma is niet in het scherm maar alleen als tekst in de taakbalk. Door op deze tekst enkel te klikken open je het programma weer.

5 De map Mijn documenten : Om bestanden geordend op te slaan en makkelijk weer terug te vinden heeft Windows de map Mijn documenten. Dit is de plek waar normaal alle bestanden staan die je zelf opslaat (documenten, foto's, muziek, filmpjes etc) In de map mijn documenten kan je weer nieuwe mappen maken waarin je betsnden verder kunt orderen (bijv. foto's of films etc). Om de map mijn documenten te kunnen bekijken (en andere mappen op de harde schijf) kan je op het icoontje mijn documenten klikken op het buro blad. Een ïcoontje Mijn documenten kom je op verschillende plaatsen in de computer tegen. Als je daarop klik krijg je het volgende scherm. Hier krijg je nu te zien wat er in de map zit. Linksbovenin het scherm zijn enkele knoppen: Pijltjes (groen of grijs): Hiermee kan je een handeling terug of vooruit Mapje met een pijltje: Hier mee doe je de huidige map dicht en kijk je in de map waar de huidige map in zit ( een map omhoog ) Knop Mappen : Hiermee schakel je tussen een lijst met bestands en maptaken en een schematische weergave van alle mappen in de computer (dit heet de verkenner).

6 Dit is de verkenner weergave: Door op beeld te klikken kan je kiezen tussen verschillende manieren waarop de bestanden in de mappen getoond worden: Miniatuur weergaven, lijst, tegels, pictogrammen etc).

7 Nieuwe map maken Om een nieuwe map te maken selecteer (1x klikken) je de plaats waar de nieuwe map in moet komen, dit kan een andere map zijn om een geheugendrager (harde schijf, usb stick etc). Ga dan naar: Bestand > Nieuw > Map Er wordt nu een nieuwe map geplaatst met de naam Nieuwe map, de cursor staat nu in de nieuwe map zodat de naam evt aangepast kan worden. Naam wijzigen Om de naam van een bestand te wijzigen rechtsklik op het bestand en het onderstaande menu opent met als laatste de mogelijkheid naam wijzigen.

8 Meerdere bestanden selecteren Om meerdere bestanden in een keer aan te passen of te verplaatsen heb je meerdere mogelijkheden om ze te selecteren: Open de map met daarin de bestanden die je wil selecteren, klik op het eerste bestand en daarna: Ctrl A: Alle bestanden in de map worden geselecteerd Ctrl ingedrukt houden, dan kunnen een voor een de mappen selecteerd worden Shift ingedrukt houden en dan een map aanklikken, alle tussenliggende mappen worden ook geselecteerd.

9 Knippen en plakken Om een bestand te verplaatsen kan je kopieeren, knippen en plakken. Klik rechts op het bestand dat je wil verplaatsen (of bij meerdere selecteerde bestanden op een van de bestanden) en het onderstaande menu opent: Knippen: het bestand wordt weggehaald uit de huidige map (geknipt) en verplaatst naar een andere map Kopieeren: het bestand blijft in de huidige map en een kopie wordt in de nieuwe map geplaatst Nadat je op knippen of kopiëren hebt geklikt rechtsklik nu op de nieuwe plaats waar de selectie moet komen. In het menu staat nu ook plakken. Klik hierop en de bestanden zijn verplaatst. Door op knippen of kopiëren te klikken plaats je de selectie op het z.g. klembord. De mogelijkheid plakken is alleen te zien als er een selectie op het klembord staat. Plakken is ook te vinden onder de knop bestand, door dan op plakken te klikken wordt de selectie in de huidige geopende map geplaatst.

10 Bestanden e mailen Alle bestanden (foto s, documenten etc) kunnen als bijvoegsel (attachment) verstuurt worden via een e mail. Let op: Er kan max. 10 mb per verstuurt worden. Wil je meer dan 10 mb versturen doe dit dan in meerdere e mail berichten 1:Open het e mail programma en begin een nieuw bericht. Klik dan bovenaan op attachment 2:Klik hier rechtsonderaan op add attachment Er opent nu een menu select a file Kies hier nu de map waar het toe te voegen bestand in staat.

11 3:Selecteer nu op het bestand dat je wilt toevoegen en klik op openen. Kies daarna weer rechtsonder add attachment om een evt. volgend bestand toe te voegen. Herhaal dit totdat alle toe te voegen bestanden in de lijst current attachments staan. 4.Klik nu weer linksboven op message om weer in het bericht te komen en deze te versturen.

12 Foto s van de camera halen en opslaan. Steek de geheugenkaart in de computer. Open het foto programa. Negeer het vakje met vragen over wat je met de foto s wil doen,dit vakje kan je wegklikken (zie afbeelding) Ga naar het foto programma. Aan de linkerkant staat de lijst met schijven en mappen op de computer. Klik op Deze computer, er opent nu een lijst met alles wat er in de computer staat. (o.a. de harde schijf C en de CD/DVD).

13 Het geheugenkaartje staat onderaan en heet Kingston (F:) Open het mapje DICM, hierin staan de afzonderlijke mapjes met foto s Deze mapjes heten: 100canon, 200canon etc De foto s kan je nu d.m.v. kopiëren en plakken in de juiste map zetten (!niet knippen, want dan wis je ze van het geheugenkaartje en heb je geen backup meer!)

14 Plak nu de foto s in de juiste map. De foto s staan nu op de harde schijf en het geheugenkaartje, ik raad aan het geheugen kaartje pas leeg te maken zodra de foto s op een CD of een DVD staan.

15 Foto s beheren Om de foto s op een overzichtelijke manier op de computer op te slaan raad ik de volgende methode aan: In de map mijn documenten staan mappen met jaartallen (2004,2005 etc). In elke jaarmap zitten mappen met maanden en in de maandmappen zitten de foto s (en evt filmpjes). Zodra je de foto s van het geheugenkaartje gekopieerd worden plaats je deze in de betreffende map Afdrukken Foto s die je wil afdrukken kopieer je weer naar de map afdrukken (zie verder foto s afdrukken). Op deze manier kan je de af te drukken foto s aanpassen (op maat maken etc) zonder dat het origineel veranderd wordt De map afdrukken is onderverdeeld in mapjes afdrukken 1, afdrukken 2 etc. Ik raad aan om max. 100 foto s in de afdruk map te doen, hierdoor werkt het foto programma beter. Geheugen kaart leegmaken Ik raad aan om de geheugenkaart pas leeg te maken zodra de foto s op 2 geheugendragers staan (Harde schijf-cd).

16 Foto s verkleinen De foto s van de digitale camera hebben een groot formaat ( > veel geheugen). Dit formaat is nodig om ze goed te kunnen afdrukken. Om een foto te e mailen of in te voegen in een document is het grote formaat niet nodig en soms alleen maar onhandig (het kost veel rekenkracht van de computer om de foto te bewerken en extra tijd om een grote foto via e mail te versturen). Om die reden is het handig om de foto te verkleinen zodat deze makkelijker te verwerken is. Let op: Met de volgende bewerking wordt de foto definitief verkleint en is daarna niet meer geschikt om af te drukken. Maak daarom voordat je de foto verkleint een kopie (zie hoofdstuk Windows algemeen;kopiëren en plakken ) Zie ook punt 6 Per kan je max. 10mb (megabyte) versturen, een foto van de camera heeft een formaat van ongeveer 1,5 mb. 1:Open het foto bewerkings programma 2:Open de map waar de foto s inzitten zodat de inhoud van de map in het rechter scherm te zien is. 3:Selecteer de foto s die je wilt verkleinen (zie Windows algemeen; selecteren )

17 4: Rechtsklik op een van de geselecteerde foto s Kies dan uit het menu: Batch tools > Batch resize images 5: Kies nu: size in pixels (alle afbeeldingen op een computer gaan in pixels (= beeldpuntjes)) Zet bij Width en Height : 800 en zorg dat de volgende instellingen staan: Resize : enlarge or reduce Preserve orginal aspect ratio : aan Fit within: width and height options : zie hieronder Klik dan nu op start resize De foto s worden nu verkleint.

18 6:Onder het menu options kan je nog het volgende kiezen: File options: replace/ remove original files : Het origineel (de foto die je hebt aangeklikt) wordt definitief aangepast. rename modified images and place in source folder : Er wordt kopie van het origineel gemaakt en met een andere naam in dezelfde map geplaatst (nieuwe naam wordt: resize img Place the modified images in de following folder: : De verkleinde foto s worden in een andere map geplaats, die map dan je daaronder bepalen. Als je hier een aanpassing maakt zorg dan dat er een vinkje staat bij save current settings as defaults. Hiermee wordt de instelling die je maakt opgeslagen als de standaard setting.

19 Foto s verbeteren 1. Klik op ACDsee (of foto, zo heet ie op jullie computer geloof ik) om het programma te openen. 2. Open de map met foto s door erop te dubbelklikken tot je scherm met alle foto s ziet. 3. Dubbelklik op de foto die je wil bewerken, je krijgt dan het volgende scherm: Kies dan welke bewerking je wilt doen.

20 4. Je krijgt dan dit scherm te zien. De foto is dan tijdelijk aangepast en je kan zien of de bewerking de foto beter maakt. 5. Als je op Done of cancel hebt geklikt dan krijg je dit scherm weer te zien. Als dan je foto wil sluiten komt de vraag of je de foto wil opslaan (dit gebeurt alleen als de foto is aangepast). Klik dan op save De foto is nu aangepast.

21 Details van foto s bekijken In het foto programma zijn details van de foto s te zien. -Rechtsklik op een foto. In het lijstje dat opent staat onderaan properties Er opent nu rechts een lijst met informatie. Onderaan staan enkele tabjes, Voor de datum van de foto kijkk op tab File en dan date/time orignal

22 CD/DVD branden Enkele begrippen: CD: schijfje, voorloper van de DVD. Kan 700 MB aan data bevatten (= ongeveer 3 maanden aan foto s) DVD:schijfje opvolger van de DVD, kan 4,5 GB (ong 4500 mb) aan data bevatten (=ongeveer 2 jaar aan foto s) Rewriteble (RW) CD / DVD: Deze kan fysiek meerdere keren beschreven worden. Multisession: Aan de CD / DVD kan softwarematig steeds iets toegevoegd worden (normaal kan een CD / DVD 1x beschreven worden) Een multisession kost iets aan ruimte op de CD/DVD. Daarnaast kan een multisession DVD niet in elke computer gelezen worden. Klik op het programma : CD / DVD maken (NERO burning ROM)

23 Als het programma opent kan je enkele keuzes maken. Je moet kiezen of je een CD of DVD gaat maken. Hier kan je dan kiezen wat je gaat maken, kies hier : Data CD of Data DVD Er opent dan een scherm met mappen die (al) op de CD/DVD staan. Klik nu op toevoegen (Add) om data toe te voegen. Er opent weer een schermje waar je mapen kunt aanklikken om toe te voegen Op deze balk onderaan worden aangegeven hoeveel ruimte nog beschikbaar is. Zodra alles is toegevoegd klik je op next

24 Nu kom je in het brand) scherm Hier kun je nog enkele selecties maken: Naam van de disk Multisession ja / nee Zodra je klaar bent kan de disk gemaakt worden, klik hiervoor op Burn Zodra de disk klaar is zegt het programma of het gelukt is. Daarna wordt er gevraagd of je de sessie wil opslaan (om evt. dezelfde disk nog en keer te maken)

25 Foto's afdrukken via Webprint.nl -Ga naar en maak een account aan en log in. -De foto's moeten eerst ge-upload worden voordat de bestelling gemaakt kan worden. Klik hiervoor op fotos -Een nieuw scherm opent en klik hier op foto's selecteren/ uploaden

26 -Open in het scherm dat nu opent de map waarin de te bestellen foto's staan en selecteer die (evt. via ctrl-a). Klik daarna op openen -De foto's worden nu ge-upload naar de website, dit kan even duren. -De ge-uploade foto's staan in de basis map. Het klembord kan je gebruiken als je foto's in een aparte map wil stoppen bij webprint om ze bijv. te bewaren. Let op, alleen de foto's in de basismap kunnen worden afgedrukt. Zodra de foto's allemaal zijn ge-upload kan je dit scherm sluiten (rode kruisje) Let op, De foto's blijven ook na de bestelling in de basismap staan, om te voorkomen dat je ze de volgende keer weer afdrukt moet je ze na het afdrukken zelf verwijderen.

27 -Ga weer (of daar ben je nu al weer) naar de begin pagina van webprint. -Kies nu foto's en klik daarna op het formaat 10 x 15 (grotere formaten kan je ook later aangeven). Let op, afhankelijk van de hoogte / breedte verhouding wordt het afdrukformaat 10x13 of 10x15 cm. Verhouding 3x4: 10x13 / 13x17 / 20x26,6 Verhouding 2x3: 10x15 / 13x18 / 20x30 De Canon camera fotografeert in de verhouding 3x4. Om de foto bij te snijden naar 2x3 formaat gebruik ik de software van Albert Heijn. -Er opent nu een nieuw scherm met daarin de foto's uit de basismap.

28 In dit scherm kan je per foto (of via pas toe op alle foto's ) aangeven hoeveel afdrukken en in welk formaat je de afdruk wil hebben. Via dit scherm (bovenin foto's uploaden ) kan je ook naar het upload scherm komen Nu als laatste via bestelling kan de bestelling afgerond worden. Vergeet niet voordat je een nieuwe bestelling gaat doen de reeds afgedrukte foto's uit de basismap te verwijderen. Wil je de bestelling nog niet versturen kies dan rechts boven project opslaan. Je kan je project dan later op de beginpagina via mijn projecten weer openen

29 Foto s afdrukken via Albert Heijn: 1. Open het Albert Heijn foto programma. 2. Kies foto s bestellen en klik op de map waar de foto s in staan ( afdrukken ) 3. Selecteer alle foto s (aanklikken met de muis of ctrl A ) en kies Toevoegen 4. Rechtsklik dan op de eerste foto en kies pas toe op alle foto s > klassiek formaat (2:3) (deze handeling moet je ong. elke 40 foto s herhalen!) 5. De foto s die nu niet het klassieke formaat hebben krijgen een geel schaartje. Klik op het gele schaartje om de foto aan te passen.

30 6. Beweeg het vakje nu zo dat de foto mooi uitkomt en kies dan opslaan > overschrijven en daarna opslaan en sluiten. Zodra alle foto s zo zijn aangepast kan je de bestelling naar AH versturen.

31

32

33

34

Beginnersles 2 Computerles Windows 7

Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Ik geef hier nogmaals een overzicht van de belangrijkste Toets-Combinaties: (Ik gebruik ze al jaren, en heb daar veel gemak van ) Ctrl + A = Selecteren Ctrl + C = Kopiëren

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143 Les 5 Foto s, Video, Muziek en SkyDrive Pagina 141 Introductie In Windows 8.1 is het niet meer mogelijk om uw Facebook-foto s weer te geven in de app Foto s. Pagina 142-143 1 De app foto s starten (nieuwe

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Onderdelen De handleiding bevat de volgende onderdelen:

Onderdelen De handleiding bevat de volgende onderdelen: De elektronische leeromgeving (ELO) van Magister is een beveiligde 'virtuele' omgeving op het Internet waarin je kunt leren. Het biedt vele handige mogelijkheden zoals het bekijken van huiswerk en studiewijzers,

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Les 8 Organisatie van Bestanden

Les 8 Organisatie van Bestanden Les 8 Organisatie van Bestanden 8.1 Bestanden of mappen zoeken Wanneer we niet meer weten waar we een Bestand of map hebben opgeslagen, of wat de juiste naam is, kunnen we een zoekfunctie uitvoeren op

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

Besturingssystemen Windows Verkenner

Besturingssystemen Windows Verkenner Deze opdracht is gemaakt voor het besturingssysteem Windows 7. Vul de tekst aan waar nodig en voer de doe-opdrachten uit. Voor deze opdracht moet je weet hebben van volgende knop en toets: Start -knop

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop.

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. 2. Selecteer de zoekfunctie (zie onderstaand). -1- 3.

Nadere informatie

Handleiding internet Het maken van pagina s

Handleiding internet Het maken van pagina s Handleiding internet Het maken van pagina s Hoofdstuk IV Vullen van pagina s met tekst en beeld Het vullen van een pagina met tekst en beeld In dit hoofdstuk gaan we een van de pagina s vullen met tekst

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

Importeren vanuit je camera in Picasa

Importeren vanuit je camera in Picasa Importeren vanuit je camera in Picasa De veranderingen in Picasa 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie ook Intro Picasa 3.8NL. Het

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1 Admin handleiding Dropbox kun je vanaf elke computer met een internetverbinding gebruiken. Met behulp van een e- mailadres maak je je eigen dropbox aan. Dropbox stelt gratis 2 gb opslagruimte ter beschikking,

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 De computer van dichtbij bekeken 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 De computer van dichtbij bekeken 15 INHOUD Ten geleide 13 1 De computer van dichtbij bekeken 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Hardware en software 15 1.3 Soorten computers 16 1.3.1 Desktop PC 16 1.3.2 Laptop of notebook 16 1.3.3 Handcomputer of palm

Nadere informatie

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be

27/08/2007. Lut Ronsmans www.soweb.be Lut Ronsmans www.soweb.be Picasa Met het gratis fotoprogramma Picasa kan je o.a. Alle foto's op uw computer zoeken en sorteren, een diavoorstelling maken. Foto s bewerken, corrigeren, speciale effecten

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl)

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Werken met de (Windows7) Verkenner Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Inhoud van de presentatie Het Bureaublad en Uw computer De Windows Verkenner Starten De schermlay-out

Nadere informatie

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten:

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten: Opdracht door een scholier 1763 woorden 19 juli 2003 6,2 20 keer beoordeeld Vak Informatica De computer bestaat uit een aantal onderdelen o.a: De monitor Systeemkast Toetsenbord Muis Verder zijn er een

Nadere informatie

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Werken met mappen. Uitgave 11-2010. Samenstelling:Paul Derycke. Werken met mappen 1

Computerlessen voor Senioren. Themacursus. Werken met mappen. Uitgave 11-2010. Samenstelling:Paul Derycke. Werken met mappen 1 & Computerlessen voor Senioren Themacursus Werken met mappen Uitgave 11-2010 Samenstelling:Paul Derycke Werken met mappen 1 WERKEN MET MAPPEN. 3 1 Wat zijn bestanden? 3 2 Wat is een map? 3 3 Een nieuwe

Nadere informatie

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in.

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inloggen... 2 Inloggen... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Postvak IN... 4 Controleren op nieuwe E-mail... 4 Bericht schrijven... 5 Ontvangers toevoegen... 5 Antwoorden... 10

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Snelkoppeling op bureaublad

Snelkoppeling op bureaublad Inhoudsopgave Snelkoppeling op bureaublad... 1 naar de map Mijn Afbeeldingen... 1 Nieuwe mappen maken...2 met behulp van de Bestands- en maptaken:...2 Kan het makkelijker?...3 Opslaan als...... 3 Knoppenbalken...

Nadere informatie

COMPUTER... 3 MUIS... 5 TOETSENBORD... 6 TYPEN: LETTER... 7 TYPEN: CIJFER... 8 TYPEN: LEESTEKENS... 10 TYPEN: NIEUWE LIJN... 11 TYPEN: SPATIE...

COMPUTER... 3 MUIS... 5 TOETSENBORD... 6 TYPEN: LETTER... 7 TYPEN: CIJFER... 8 TYPEN: LEESTEKENS... 10 TYPEN: NIEUWE LIJN... 11 TYPEN: SPATIE... Algemeen 2 COMPUTER... 3 MUIS... 5 TOETSENBORD... 6 TYPEN: LETTER... 7 TYPEN: CIJFER... 8 TYPEN: LEESTEKENS... 10 TYPEN: NIEUWE LIJN... 11 TYPEN: SPATIE... 11 TYPEN: WISSEN... 11 COMPUTER AAN ZETTEN...

Nadere informatie

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden 6.1 PDF-bestand downloaden PDF-bestand downloaden Als je teksten, foto s of muziek van het internet wil opslaan op je computer, noem je dat downloaden. De teksten, foto s en de muziek noemen we bestanden.

Nadere informatie

Werken met PIXresizer:installeren

Werken met PIXresizer:installeren Werken met PIXresizer:installeren Je kan PIXresizer downloaden van de website van de Zandloper. Onder rubriek ICT helemaal rechts op volgend adres: Dubbelklik op icoon Het gecomprimeerde bestand zal openen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe voeg ik een plaatje toe aan mijn artikel? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Introductie Wanneer je dit document voor je hebt, betekent dit dat je een Joomla

Nadere informatie

Via de Startknop, Computer open je het venster Computer. Je ziet een overzicht van de schijven die op de computer aanwezig zijn:

Via de Startknop, Computer open je het venster Computer. Je ziet een overzicht van de schijven die op de computer aanwezig zijn: SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Overzicht van schijven Via de Startknop, Computer open je het venster Computer. Je ziet een overzicht van de schijven die op de computer aanwezig zijn: Weergave wijzigen Elke schijf

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document)

Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) Foto s en/of documenten via e-mail verzenden (als attached document) INLEIDING In de nu volgende tekst wordt beschreven op welke manieren je een document (Word, Exel, Powerpoint) via E-mail als een attached

Nadere informatie

Verbinden met FTP server

Verbinden met FTP server We gaan kijken naar: Verbinden met een FTP server Je FTP wachtwoord veranderen Je website bekijken Bestanden op een FTP server zetten Verbinden met FTP server Websites staan op een webserver. Een webserver

Nadere informatie

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com

Bloggen jullie ook? Je tikt in google blogger en je neemt de eerste webpagina www.blogger.com Bloggen jullie ook? 1. Wat is bloggen? Je maakt een weblog of plaats (overzicht) op het internet. Eigenlijk is het een eenvoudige eigen site op het internet in dagboekvorm. Het is niet moeilijk, je hebt

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Handleiding CMS EWall

Handleiding CMS EWall Handleiding CMS EWall Inhoud: 1. Inleiding 2 2. Hoe log ik in op mijn EWall account? 3 3. Werken in groepen 4 4. Hoe plaats ik tekst achter een tegel? 5 5. Hoe plaats ik een foto achter een tegel? 6 6.

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3 HANDLEIDING Digitale Harddisk Recorder DVR DigitAll CCTV Doornseweg 2a Tel.: 0183-4016346 1. Introductie 2 Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2 2. Algemeen 3 Opstarten systeem 3

Nadere informatie

Windows live mail 2012

Windows live mail 2012 Windows live mail 2012 Een e-mailtje versturen. ((kort beschrijving)) Klik 2x op Windows Live Mail Klik op E-mailbericht Klik op Aan: klik op een email naam: - klik op Aan - klik op Ok Klik in de witte

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Website De Contrabas Gebruiksaanwijzing voor het beheren van de groepspagina s

Website De Contrabas Gebruiksaanwijzing voor het beheren van de groepspagina s Website De Contrabas Gebruiksaanwijzing voor het beheren van de groepspagina s De groepspagina s zijn bedoeld om iets te vertellen en te laten zien van wat er in de groep gebeurd. Foto s zijn daar heel

Nadere informatie

De Verkenner heeft bij de meeste mensen een vast plekje op de Taakbalk, rechts van de

De Verkenner heeft bij de meeste mensen een vast plekje op de Taakbalk, rechts van de De Verkenner (Windows 10) Via de Verkenner zoekt en opent u de bestanden op de computer. Weet hoe het programma werkt en u houdt gemakkelijk orde in uw bestanden. De Verkenner In de Windows Verkenner ziet

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops (versie ProX.3) Door: Bob vermeulen Versie: 1.1 Datum: 27-03-2009 2009-03-27 1 van 17 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 De voorbereiding... 3 2.1 WindigiPet

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat

Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Handleiding microfiche- en microfilmapparaat Inhoudsopgave Zelf meenemen p. 2 Apparatuur aanzetten p. 2 Microfilm plaatsen en bekijken p. 4 Microfiche plaatsen en bekijken p. 6 Printen of scannen van film

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Aan de slag met Windows 10

Aan de slag met Windows 10 Aan de slag met Windows 10 Titel Aan de slag met Windows 10 Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Windows 10 is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl is een product van SBCM

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline

Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline Werken met de website basisonline Ga naar www.basisonline.nl of selecteer in de website van de school- intranet basisonline - login met de verkregen inlognaam en wachtwoord - je inlognaam is jouw emailadres

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Hosted Desktop Versie: 15 juli 2011 Mogelijkheden en beperkingen van uw Multrix Hosted Desktop 1. Uw Hosted Desktop... 2 2. Uw Hosted Desktop Documenten opslaan... 3 3. Uw Hosted

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen

Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Foto s verkleinen en Foto s in elkaar over laten lopen Een foto, ergens op uw computer Open een de map van bestanden voor de website, of maak deze eerst aan. Open de te gebruiken foto met het volgende

Nadere informatie

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net Fotogeniek - Creative photos Handleiding Inhoudsopgave FOTOGENIEK - CREATIVE PHOTOS HANDLEIDING...

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

EmbroideryDesign Store

EmbroideryDesign Store EmbroideryDesign Store Wat kan ik met Buzztools? 1 Bekijken en afdrukken van je borduurpatronen (van vele merkenborduurbestanden) vanaf harde schijf of cd rom. Ook alle ingezipte patronen kunnen bekeken

Nadere informatie

WAAROM? Zelf, of juist met hulp...

WAAROM? Zelf, of juist met hulp... WAAROM? Aankomend schooljaar gaan wij met al onze leerlingen overstappen van het online werken met Google, naar het online werken met Microsoft. Dit zorgt ervoor dat we niet meer met Google Documenten

Nadere informatie

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster Windows 7 Inleiding Windows 7 is het meest recente besturingssysteem van Microsoft. In dit arrangement worden zaken uitgelegd die nieuw zijn in dit besturingssysteem of die ervoor kunnen zorgen dat je

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Knippen en Plakken. Het verschil tussen knippen en kopiëren.

Knippen en Plakken. Het verschil tussen knippen en kopiëren. Knippen en Plakken. Knippen en plakken kunt u doen met zo ongeveer alles in de computer; van woorden, letters en zinnen binnen een tekstdocument tot foto s, bestanden en mappen op de harde schijf. Bij

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps B.V.

Inhoudsopgave Visual Steps B.V. Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...17 De volgorde van lezen...18 De cd-rom bij dit boek...18 De schermafbeeldingen...18 Toets

Nadere informatie

Leerlingen Handleiding Magister ELO

Leerlingen Handleiding Magister ELO Leerlingen Handleiding Magister ELO 1-12-2011 This page is not used. If you need to have a 3rd title page, double click this page and enable the option "Print Page". Then design this page. 1 Inleiding

Nadere informatie

Het scherm is verdeeld in enkele blokken.

Het scherm is verdeeld in enkele blokken. Log in op de achterkant van de website door naar http://www.cbs-sjaloomschool.picto.nl/joomla/administrator te gaan. Ingelogd zie je dit controle paneel. Je ziet het hoofdmenu van het beheerdersaccount.

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

Oefeningen Windows 7 en Vista

Oefeningen Windows 7 en Vista 1 Oefeningen Windows 7 en Vista Om het geleerde vlot te leren toepassen, kunt u de volgende herhalingsoefeningen doen. Weet u niet meer hoe u een handeling uitvoert? Dan zoekt u dit met behulp van het

Nadere informatie

Fotoʼs beheren met iphoto

Fotoʼs beheren met iphoto Fotoʼs beheren met iphoto In dit Hoofdstuk: Verkennen van de werkomgeving Fotoʼs importeren vanuit een digitale camera Een album maken 10.1. Verkennen van de werkomgeving We starten iphoto door te (enkel)klikken

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie