Website De Contrabas Gebruiksaanwijzing voor het beheren van de groepspagina s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Website De Contrabas Gebruiksaanwijzing voor het beheren van de groepspagina s"

Transcriptie

1 Website De Contrabas Gebruiksaanwijzing voor het beheren van de groepspagina s De groepspagina s zijn bedoeld om iets te vertellen en te laten zien van wat er in de groep gebeurd. Foto s zijn daar heel belangrijk bij. Echter, grote hoeveelheden foto s voor de ouders, om na te kunnen bestellen, kunnen op het account van MijnAlbum van de Contrabas geplaatst worden. Zie hiervoor de bijlage aan het eind van deze gebruiksaanwijzing. Stap 1: Inloggen Ga naar of klik op het kleine * sterretje onder aan de pagina Groepen van de website. Kies de groep en voer het wachtwoord in. Stap 2: Eventueel documenten (Word of PDF) opladen waar je in je bericht naar wilt linken Ga naar de pagina Documenten opladen in het menu aan de linkerkant De naam van de groep en de datum worden automatisch aan de naam van het bestand toegevoegd. Verder werk dit net zo als bij de foto s Stap 3: Pagina vullen met tekst en foto s Ga naar Nieuwe pagina maken in het menu aan de linkerkant. Vul de titel van de pagina in (Omdat deze titel ook in het menu rechts komt, is het belangrijk om een korte titel, liefst één woord, te kiezen) Type je tekst De knopjes in de Word-achtige balk boven het tekstvak gaan pas aan als je met de cursor in het vak gaat staan. Met format kun je kiezen voor kopjes of gewone tekst. Dit is de makkelijkste manier om de tekst mee op te maken. Gebruik size alleen voor speciale effecten. Vet, schuingedrukt en onderlijnd, spreekt voor zich. Letterkleur van de geselecteerde tekst. Vergeet niet op Ok te klikken in het schermpje met de kleuren.

2 Een tekstkleur weer uitzetten? dan gewoon de kleur zwart kiezen. Subscript en superscript, horizontale streep, speciale tekens, uitlijnen en ongedaan maken spreken ook voor zich. Het laatste symbool is voor alles selecteren. De knippen-, kopiëren- en plakkensymbolen kunnen op sommige browsers niet te zien zijn. In dat geval kan het ook gewoon met Control-X, Control-C en Control-V Het is mogelijk om zo tekst te plakken vanuit internetpagina s, PDF documenten of andere programma s. Plakken vanuit Word geeft vaak problemen omdat het programma Word met de tekst, ondergronds, ook heel veel speciale opmaakinformatie meegeeft, hetgeen rare effecten kan hebben. Om dat te voorkomen kun je teksten vanuit Word het beste Kopiëren als platte tekst met deze knop: Dat gaat heel simpel. Selecteer en kopieer de tekst de tekst in Word klik op de bovenstaande knop en plak met Control-V de tekst in het schermpje dat tevoorschijn gekomen is. Druk op OK en de tekst staat zonder hinderlijke Word codes in je scherm. Je bent nu ook wel gewone opmaak kwijt (kopjes, vetgedrukte tekst etc. Dat moet je dus handmatig wel weer herstellen. LET OP: Het plakken van afbeeldingen direct vanuit een ander programma is niet mogelijk Wil je een afbeelding uit een ander document op de pagina hebben, dan moet je m kopiëren en ergens op de computer opslaan. Vandaar kun je ze zoals hieronder bij Foto s invoegen omschreven staat opladen naar de website en in de tekst plakken. Hiermee kunnen lijsten gemaakt worden met nummers of met puntjes ervoor. Net als in andere tekstverwerkingsprogramma s verschijnt er na Enter een nieuw nummer. Wil je tekst bij hetzelfde nummer of puntje op een volgende regel verder laten gaan dan moet je Shift-Enter doen. Stoppen met de lijst: twee maal Enter. Het aanbrengen van meer nivo s van inspringen in lijsten is op dit moment niet mogelijk.

3 Tabellen. Bij het aanmaken van een tabel is het meestal genoeg om alleen de rijen en kolommen aan te geven. Met Fixed width niet aangevinkt past de grootte zich aan aan de tekst die er in staat. Foto s invoegen Je kunt alleen foto s in de tekst plakken die je eerst hebt opgeladen. Na het klikken op het knopje foto s invoegen schermpje: verschijnt onderstaand

4 Je ziet hier de foto s die al eerder opgeladen zijn. Nieuwe foto s moeten eerst naar de server worden opgeladen voordat je ze kunt gebruiken op een pagina. Bovenaan staat de tekst Wilt u een nieuwe foto gebruiken klik dan hier om ze eerste up te loaden Klik op die link dan verschijnt onderstaande schermpje: Ga via bladeren naar de plek op de computer waar de afbeelding staat. Dubbelklik op de foto en klik vervolgens op afbeelding toevoegen. Je kunt dit net zo vaak herhalen als je wilt. De foto s hoeven niet eerst op maat gemaakt, ze worden na het opladen vanzelf verkleind tot een voor de site bruikbaar formaat. Er is echter wel een maximum formaat (groter dan 9 MB kan niet) en het opladen van grote foto s kan soms wel lang duren. Daarom kan het in sommige gevallen wel handig zijn om de foto s eerst te verkleinen. Vervolgens ga je terug naar het overzicht van de opgeladen foto s. (via de link U kunt 'm nu in een nieuwsbericht direct gebruiken ) of via het knopje foto invoegen Bij meer dan 4 foto s moet je naar beneden scrollen om ze allemaal te zien. Snel een foto toevoegen: * Foto aanklikken tot hij in de rechterbenedenhoek verschijnt. * Bij omschrijving de fotonaam vervangen door een beschrijving van de afbeelding in een paar woorden. * Op Ok klikken De standaard positie is dat de foto s onder of boven de tekst komen. Bij positie kan desgewenst ook links of rechts worden ingesteld, in dat geval komt de foto naast de tekst te staan. Dat staat vaak mooi.

5 De marge (afstand tot de tekst) staat al ingesteld op de standaardwaarde van 5. Verder kan er ook een rand worden meegegeven aan de foto. Door op het grijze vakje te klikken achter Kleur krijg je weer een kleurenpalet. Vergeet ook hier niet om na het kiezen van een kleur voor de rand in het paletvakje weer op Ok te klikken. Let op: Foto s in de tekst verschuiven leidt tot problemen. Als de foto niet op de goede plaats staat, verwijder m dan (selecteren en de delete-toets indrukken) en zet m met op de goede plaats neer alsof het een nieuwe foto is. PS: De groepsfoto op de eerste pagina kun je niet zelf opladen. Je kunt m mailen naar de webmaster hij zet de foto op de site.

6 Foto s bewerken Het bewerken of verkleinen van foto s met een programma op je eigen computer gaat altijd veel sneller dan via het internet. De foto s die je hebt upgeload kun je bewerken door in de Image Manager op het kleine pennetje onder de foto te Klikken. De mogelijkheden spreken voor zich. De functie van Measure is wat overbodig. Vergeet niet na elke verandering (verkleinen, draaien of bijsnijden) op het - V - vinkje rechtsboven in te klikken. Ook het saven moet bevestigd worden door op het vinkje te klikken totdat het bordje File saved verschijnt. Daarna kun je het venstertje gewoon sluiten. Iedere bewerkte foto wordt onder een nieuwe naam opgeslagen. De oorspronkelijke opgeladen foto blijft gewoon staan. LET OP! Na het bewerken van een foto zie je die niet meteen in de rij te kiezen afbeeldingen staan. Je moet dan eerst het venstertje van de ImageManager uitzetten en dan weer opnieuw aan! (Helaas is er geen andere mogelijkheid) Foto verwijderen: Open de Image Manager zoals wanneer je een foto wilt toevoegen. Met het prullebakje onder de foto s kun je een foto verwijderen. Verwijder alleen foto s die je niet meer op je groepspagina s gebruikt.

7 Als je een foto hebt bewerkt, kun je het origineel wel wegdoen uit de lijst met foto s, zonder dat dit consequenties heeft voor het bewerkte exemplaar. Links toevoegen (naar documenten en externe websites) Selecteer eerst een tekst en klik dan op het Hyperlink knopje Links op het scherm zie je alle documenten die door jou of collega s zijn upgeload. De naam van de groep en de datum zijn automatisch aan de documenten toegevoegd, zodat je niet in de war kunt komen met een ander document. Door er één te selecteren en op OK te klikken kun je een link naar dat document maken. Wil je een externe link maken, dus naar een andere website dan kun je het website-adres in het rechtervak zelf achter URL invullen. Je kunt ook een link naar een adres maken. In dat geval klik je op -Link en vult daar het adres in. Wijzigen en verwijderen van pagina s. Klik in het menu op Wijzigen en verwijderen van pagina s en maak een keuze uit de lijst met aangemaakte pagina s. Het wijzigen gaat op dezelfde manier als een nieuwe pagina toevoegen. Bij het verwijderen krijg je eerst nog een vraag om bevestiging. Uitloggen Om te voorkomen dat bijvoorbeeld leerlingen zonder toestemming pagina s gaan wijzigen is het verstandig om na afloop uit te loggen.

8 Foutmeldingen De meeste foutmeldingen hebben te maken met het feit dat de naam van de groep door de server maar tijdelijk bewaard worden in een z.g. sessie. Als je wat langer bezig bent met werken aan een pagina of je bent even iets anders gaan doen, dan kan het gebeuren dat de sessie verlopen is. De computer/het programma weet dan niet meer om welke groep het gaat en je wordt uitgelogd. Meestal zie je dan dit: Het bericht verschijnt pas als je wisselt van scherm. Heb je net een pagina gepost dan is die niet verloren gegaan. Je moet alleen weer even opnieuw inloggen als je nog niet klaar was Ben je bezig met een nieuwe pagina als de sessie verlopen is, dan weet de computer ook niet meer in welke groepsmap de foto s staan en kan je bij het openen van de ImageManager deze foutmelding krijgen: Oplossing: Laat de foto s even zitten, maak de tekst af, klik op Klaar, log dan weer opnieuw in en ga via Wijzigen terug naar het bericht om de foto s toe te voegen. Problemen, opmerkingen of vragen Kom je ergens niet uit of heb je vragen, opmerkingen of problemen met het beheren van de groepspagina s, dan kun je altijd mailen naar Succes Hans Beck, Webwol Design, Nieuwerkerk ad IJssel,

9 BIJLAGE: Plaatsen van foto's op MijnAlbum Ga naar Klik op het tabblad 'inloggen'. Vul in: adres: wachtwoord: bassnaren Je bevindt je nu in het beheerscherm en je klikt linksboven op de knop 'Nieuw album aanmaken'. Geef het album een titel. Je kunt nu kiezen of je de foto's één voor één upload of met een hele map tegelijk. Als het uploaden klaar is, kun je eventueel nog de volgorde aanpassen of foto's draaien. Klik daarna op het tabblad 'MijnAlbum' Het album is nu nog niet voor iedereen zichtbaar. Nu moet je het nieuwe album nog toevoegen aan de fotopagina, zodat ouders het kunnen bekijken! Dat kan bij 'Mijn fotopagina' (zie onder). Er is afgesproken om geen wachtwoord te gebruiken, dus laat het vakje wachtwoord op leeg staan. Als je het album hebt toegevoegd kun je uitloggen. De ouders kunnen de foto s vinden op (Let op de s in mijnalbums) Je kunt op een groepspagina dus een link daar naartoe maken.

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Handleiding CMS - versie 2.0

Handleiding CMS - versie 2.0 Handleiding CMS - versie 2.0 Achtereenvolgend komt aan bod: Inleiding Inloggen Nieuwe pagina maken Pagina eigenschappen aanpassen Oude versies van pagina s terughalen Teksten aanpassen Links maken (en

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Instructieboekje. Versie: 20090921

Instructieboekje. Versie: 20090921 Instructieboekje Versie: 20090921 Inhoudsopgave Wat is E-Portfolio VIER?... 3 Hulp nodig?... 4 Het programma opstarten... 5 Inloggen... 6 Het hoofdscherm (Home)... 7 Wie mag wat?... 8 Wie laat je meekijken?...

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2 Handleiding Content Management Systeem Umbraco Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Umbraco tour... 3 1.1 Inloggen in het Umbraco systeem... 3 1.2 De indeling van Umbraco... 3 2. Inhoud van uw website... 5 2.1

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl

www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl Ga naar jouw eigen website, Dit is jouwvoornaam+achternaam.graafschapcollege-handel.nl Dit ziet er dan als volgt uit (uiteraard dan met jouw naam): www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM

Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM Voorwoord Gefeliciteerd met de opening van uw webwinkel. Ook al hebben wij het pakket zo gebruikersvriendelijk mogelijk gemaakt, toch is een handleiding

Nadere informatie

Handleiding Horde webmail

Handleiding Horde webmail Handleiding Horde webmail In deze handleiding wordt uitgelegd wat je allemaal met Horde Webmail kunt doen. Want behalve gewoon je e-mails ontvangen, kun je met Webmail nog veel meer. De handleiding is

Nadere informatie

Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS. digital4u.nl effectief op internet

Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS. digital4u.nl effectief op internet Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS digital4u.nl effectief op internet Inhoudsopgave Algemene handleiding 03 04 04 05 05 06 06 07 07 08 09 11 12 13 15 16 17 Introductie Inloggen Dashboard Berichten

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

Documentatie ELLO:2. Voorwoord

Documentatie ELLO:2. Voorwoord Documentatie ELLO:2 Voorwoord Deze handleiding is geschreven voor ELLO:2, ofwel Eduliga Leeromgeving 2. De Ello versie op het moment van schrijven is 2.21 Geschreven door: Patrick Knoben en Luc Gommans

Nadere informatie

HANDLEIDING INSUSITE

HANDLEIDING INSUSITE HANDLEIDING INSUSITE Gentseweg 203-8792 Waregem T. 056 36 14 94 - F. 056 36 14 96 info@crm.be - www.crm.be 2 INHOUD Inleiding 1. Wordpress Basics 1.1 Inloggen in het adminpaneel 1.2 Het Dashboard 1.3 De

Nadere informatie

3 Versie 3.6 Erik Drossaart

3 Versie 3.6 Erik Drossaart Prezi handleiding Versie 3.6 08/2014 Inhoud Inleiding... 5 Je Prezi-account aanmaken... 6 Licenties... 6 Ingelogd! En dan?... 8 Het canvas... 8 Aan de slag!... 10 Werken met tekst... 10 Tekst toevoegen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress icm Woocommerce pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Liever persoonlijke

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website

Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website Handleiding TYPO3 versie 4.4.x voor het beheren van uw website december 2010 1 Inhoudsopgave Inloggen in TYPO3... 3 Algemene informatie... 4 De paginastructuur... 4 Iconen en paginanamen... 4 Het bestandsbeheer

Nadere informatie

Beginnershandleiding voor Weebly.

Beginnershandleiding voor Weebly. Beginnershandleiding voor Weebly. Deze beginnershandleiding voor Weebly heeft 9 hoofdstukken. Als je net met Weebly begint, raden we je aan om deze korte artikelen allemaal te lezen. Wanneer je daarmee

Nadere informatie

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE Stap-voor-stap instructies over het gebruik van WordPress en hoe je hier gemakkelijk je website mee kunt beheren. Een publicatie van

Nadere informatie

11. Website controleren

11. Website controleren 11. Website controleren 11.1 Website controleren op verschillende browsers Het blijkt nog altijd nodig te zijn een website te controleren. De website zoals deze er in Kompozer uit ziet, ziet er op internet

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website Peije van Klooster 2011 Inhoudsopgave: Inleiding... 4 1 Wat is internet... 5 1.1 Een klein beetje geschiedenis van internet... 5 1.2 Evolutie

Nadere informatie

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker iedereen een website deel 1: Structuur en Inhoud - 01-09-2012 mijndomein.nl Basiscursus WEBSITEMAKER Om deze cursus te kunnen volgen moet je: Beschikken over de

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013 Handleiding Berichten maken in WordPress juni 0 Inloggen. Ga naar: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Log hier in met je gebruiksnaam en je wachtwoord. Het dashboard Na het inloggen krijg je eerst het Dashboard

Nadere informatie

Microsoft Office Excel beginnerscursus ICT Expertise

Microsoft Office Excel beginnerscursus ICT Expertise Microsoft Office Excel beginnerscursus ICT Expertise Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, gedistribueerd, opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm

Nadere informatie