Nieuwsbrief voor professionals Over initiatieven richting sociaal en milieu verantwoorde kleding in Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief voor professionals Over initiatieven richting sociaal en milieu verantwoorde kleding in Nederland"

Transcriptie

1 Alle berichten staan op P. 1 Editie #7, 5 september 2007 De Nederlandse modebranche loopt bijna groen aan. Daardoor is dit weer een volle nieuwsbrief. Wil je nog meer verdieping, netwerken of inspiratie? Er is veel te doen: 6-9 sept So Prêt á Porter Paris, beurs met weer een nieuw record aantal 'groene' labels. 24 sept Textilia Mode Experience in Maarssen. Met gratis advies van een MVO expert. 10 okt Rite conference on Ecotextiles Londen, met Marks&Spencer. 11 okt P+@Work, Amsterdam, congres, incl. een workshop over duurzame kleding. 29 okt - 2 nov Organic Exchange Annual Conference & Marketplace, Californië, USA. COMMUNITY: Groen het nieuwe Zwart Ben jij een professional uit de kledingbranche? Of bijna? Wordt dan lid van de Community en help mee om het groene thema naar een nog hoger plan te tillen. Je draagt een beetje bij en je krijgt er veel meer voor terug. De community website is opgezet om zoveel mogelijk kruisbestuiving van ideeën en kennis te laten ontstaan. Het is een bron van persoonlijke inzichten, handige contacten, kritische informatie en nieuwe mogelijkheden en ideeën om in je eigen werkomgeving toe te passen. Info Heeft u nieuws, een persbericht of suggesties? Mail deze naar: nieuws@hetisgroenenhet.nl. Wilt u meer weten over initiatieven richting sociaal en milieu verantwoorde productie? Hoe wordt je lid? Dat is heel makkelijk, ga naar de website en maak je profiel aan. Binnen 30 seconden ben je al binnen. De site is erg simpel, en wijst zich vanzelf. Wat kost het? De jaarlijkse contributie is 12,-, bedoeld om de website te onderhouden. Omdat we net begonnen zijn is het GRATIS tot 1 januari 2008! Meld je dus snel aan. Wat levert het op? Netwerkmogelijkheden met gelijkgestemden op ieder moment van de dag. Deel je kennis en je vragen, je inzichten en je mogelijkheden, inspireer anderen en laat je inspireren! De informatie die op de site wordt geplaatst, wordt regelmatig samengevat in de Tips&Tricks. Deelname aan netwerkbijeenkomsten Reducties, bijvoorbeeld op conferenties. Hoe meer leden, hoe meer korting we kunnen afdwingen. Afmelden voor deze nieuwsbrief?

2 P Augustus 2007 Nudie jeans voor Amnesty Nudie Jeans presenteert in samenwerking met Amnesty International de Human Rights Gallery. Dit non-profit project omvat dertig verschillende shirts, die elk staan voor een artikel uit de Universele verklaring van de rechten van de mens. Van elk verkocht T-shirt gaat er 11 euro naar Amnesty. Nudie Jeans heeft voor elk shirt een andere kunstenaar of artiest gevraagd voor het ontwerp. Uit Nederland zijn dit de bekende fotograaf Anton Corbijn en de illustrator Luckydubz. De collectie is te zien op Daarnaast is Nudie Jeans ook op andere gebieden maatschappelijk verantwoord bezig. Zo is de denimlijn van biologisch katoen uitgebreid naar zes jeanskwaliteiten en wassingen. Daarnaast moet het project Recycle Denim Maniac (nieuwe ontwerpen gemaakt van oude Nudie Jeans) mensen bewust maken van reclycling. Bron: Textilia 24 augustus 2007 Gif in kleding uit China Afgelopen week werden in Nederland grote partijen matrassen uit de handel genomen die uit China waren ingevoerd. De matrassen zaten in kisten die waren behandeld met gif tegen ongedierte. Ook zijn er de laatste tijd miljoenen speelgoedautootjes en poppen uit China uit de handel genomen omdat er verf op zit die te veel lood bevat. In Nieuw-Zeeland zijn nu ook gevaarlijk hoge concentraties gif aangetroffen in kinderkleding uit China. In wol- en katoenstalen zijn concentraties formaldehyde gevonden die tot 500 keer hoger liggen dan de veiligheidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat meldt de Nieuw-Zeelandse krant Sunday Times Star. In de Europese Unie zijn nog geen gevallen van hoge concentraties geconstateerd. Het wettelijke maximum formaldehyde in de EU is 30 deeltjes per miljoen, in Nieuw Zeeland ontbreken de wettelijke normen. In Nederland wordt ook steeds vaker het Ökotex 100 keurmerk gebruikt als extra waarborg tegen achtergebleven gevaarlijke gifstoffen in textiel. Foto: Nudie T-shirt voor Amnesty Het veelvuldige gebruik van chemicaliën geeft ook te denken over de gevolgen voor het milieu. Wat achterblijft in textiel is maar een deel van wat een fabriek gebruikt en loost. Om een waarborg te hebben voor milieuvriendelijk chemicaliëngebruik kun je kiezen voor textiel met bijvoorbeeld het EKO keurmerk voor Sustainable Textiles. De criteria zijn vastgesteld door het Nederlandse Control Union. Op hun website is een database met gecertificeerde Chinese textielfabrieken te vinden.

3 P. 3 5 augustus 2007 G-Star zet MVO beleid online Sinds kort heeft G-Star haar bedrijfsbeleid voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) online staan. Voor iedereen is nu te lezen wat de gedragscode voor arbeidsomstandigheden inhoudt en hoe hier toezicht op wordt gehouden. Volgens de site geldt de gedragscode voor de gehele productieketen, en daarmee neemt G-Star verantwoordelijkheid voor de productiemethoden en omstandigheden bij alle toeleveranciers. Het MVO deel van de website doet ook verslag van de nog altijd voortslepende affaire over de omstandigheden bij één van G-Star s fabrikanten in India. De Schone Kleren Kampagne (SKK) voert regelmatig actie in deze hoogopgelopen zaak en bericht regelmatig hierover op hun website. 24 augustus 2007 Kwart jongeren kent eerlijk kledingmerk De vakbondorganisatie CNV Jongeren heeft een onderzoek gedaan naar eerlijke kleding bij 350 jongeren in 9 steden. Weten ze wat het is en vinden ze het belangrijk? Een opvallende conclusie uit het rapport is dat iets minder dan een kwart van de jongeren een eerlijk merk kan noemen. Maar dat kleding eerlijk is, speelt op dit moment toch nog nauwelijks een rol bij de aankoopbeslissing. Factoren die veel meer bepalend zijn bij de aankoop van kleding: pasvorm, kwaliteit en prijs. Tegelijk zegt meer dan de helft van de winkelende jongeren dat ze eerlijke kleding zou kopen als ze hier meer info over zouden krijgen. Er is nog veel onduidelijkheid over wat eerlijk precies is en of die kleding bijvoorbeeld wel hip is. CNV Jongeren maakt zich dan ook hard voor duidelijke informatieverstrekking over eerlijke kleding naar jongeren toe. Hun advies naar eerlijke producenten is; informeer consumenten en laat weten dat je product eerlijk is. CNV Jongeren wil in 2008 starten met een bewustwordingscampagne. Ideeën hiervoor zijn welkom!. Foto: Bread and Butter Brand Bible Met grote stappen lijkt G-Star een groene inhaalslag te maken. Het bedrijf werkt aan enkele stijlen jeans in biokatoen. En het management volgt trainingen in verantwoord ondernemen, met de focus op ketenverantwoordelijkheid. Daarnaast heeft het bedrijf intern een MVO afdeling in het leven geroepen, om het beleid binnen het bedrijf te versterken. G-Star is hiervoor ook lid geworden van MVO Nederland, een netwerk waar eerder dit jaar ook modebranche verenigingen Modint en Mitex zich hebben aangemeld

4 16 juli 2007 P. 4 Bos en Koenders ontvangen eerste eurobiljet van Fair Trade katoen De ministers Bos en Koenders ontvingen op 12 juli het eerste bankbiljet dat is geproduceerd met Fair Trade katoen. Het is het resultaat van een proefproject die Solidaridad, CNV jongeren en ICCO drie jaar geleden begonnen na een weddenschap met minister Zalm. Bankbiljetten worden gemaakt van katoen vanwege de slijtvastheid. Dit jaar is 31 ton Fairtrade gecertificeerde katoen in de productie van het 10- eurobiljet verwerkt. Dat is twintig procent van de totale benodigde hoeveelheid katoen in de tientjes van de De Nederlandse Bank. Het proefproject kent daarmee een geslaagde start en de samenwerking wordt voortgezet. Ook wordt onderzocht of andere nationale banken interesse hebben om het voorbeeld te volgen. 17 juli 2007 Kidscase wint Kek Trend Award De collectie van Kidscase heeft de Kek Trend Award 2007 gewonnen in de categorie Mode. Volgens het juryrapport is Kidscase gekozen vanwege de merkbeleving met de prachtige fotografie, vormgeving en de consistente kwaliteit. Ook was de duurzame productiewijze een belangrijke factor bij het toekennen van de Award. De Kek Award vernoemd naar het glossy magazine voor leuke ouders van kids van 4-12 jaar werd vandaag tijdens de Kleine Fabriek uitgereikt. De jury bestond uit vakmensen uit de retail, ontwerpers, modejournalisten en de Kleine Fabriek. Foto v.l.n.r.: Nico Roozen (Solidaridad), minister Bos, minister Koenders, Coen de Ruiter (Max Havelaar) Fair Trade katoen is een tegenreactie op de landbouwsubsidies van de VS, de Europese Unie en China. Door deze subsidies is er een wereldwijde overproductie van katoen, en daarmee een kunstmatig lage katoenprijs. Dit is rampzalig voor het inkomen van boeren in ontwikkelingslanden die het zonder subsidies moeten stellen. In Engeland, Frankrijk, België en Zwitserland verkopen grote retailketens zoals Marks&Spencer, Migros, COOP, Delhaize en La Redoute al kleding en andere producten van Fair Trade katoen. In Nederland verkoopt Kwantum katoenen gordijnen met het Max Havelaar Keurmerk, de interieurwinkels van Jysk verkopen badhanddoeken en keukentextiel. Diverse Nederlandse bedrijven hebben producten in ontwikkeling. Het Max Havelaar Keurmerk voor katoen wordt begin 2008 in Nederland gelanceerd in de media. Foto: Kidscase Kidscase wil haar collecties mens- en milieuvriendelijk produceren. Daarom werkt het bedrijf sinds 2006 samen met MADE-BY, een van de Nederlandse organisaties die zich inzet voor het vergroten van de markt voor duurzaam geproduceerde kleding. Kidscase maakt veelzijdige en vooruitstrevende kledingcollecties voor meisjes en jongens van nul tot en met zeven jaar. Het modemerk is in 2000 opgericht en wordt verkocht in onder andere Spanje, Portugal, Frankrijk, Scandinavië, België, Japan en de Verenigde Staten. Kek Trend Award 2007

5 3 september 2007 P voorbeelden Green Fashion Marketing Het ene modebedrijf na het andere besluit het productieproces op te schonen; schone vezels, schone stoffen, plannen om CO2 neutraal te worden en betere controle op arbeidsomstandigheden. Maar groen gaat ook over publiciteit. Hoe communiceer je met je klanten over deze veranderingen? Elk bedrijf dat stappen neemt om meer verantwoord te produceren, vraagt zich af of en hoe dit gecommuniceerd moet worden. Het zijn vaak veranderingen die klein beginnen en niet de hele collectie omvatten. Sommige bedrijven kiezen er daarom voor om niets te vermelden. Anderen brengen groen alleen op de website als achtergrond informatie. Maar we zien ook steeds meer merken die groen integreren in hun productmarketing en inpassen in de totale merkbeleving. Is dit de toekomst? In 15 Examples of Green Fashion Marketing kun je zien en lezen hoe een aantal groene mode voorlopers te werk gaan. Download hier het boekje (ca. 5MB). Je kunt ook mooi gedrukte exemplaren bij Elsewear bestellen (ingebonden, fsc papier, ecodruk, full color, prijs p/s: 15,- excl. BTW en excl. verzendkosten). 3 september 2007 HEMA praat met Fanclub De HEMA heeft vorige week de kritische fanclub 'Vrienden van de HEMA' voor een gesprek uitgenodigd. Hierin deed de warenhuisketen de toezegging, om in een pilot, te onderzoeken of de controles op de arbeidsomstandigheden bij de productie van HEMA- kleding kunnen worden verbeterd. Op kwesties als leefbaar loon en openheid over productieomstandigheden, ging HEMA niet in. De HEMA heeft toegezegd op een aantal productielocaties te onderzoeken hoe er beter gecontroleerd kan worden op misstanden, en hoe geconstateerde misstanden het beste kunnen worden verholpen. Om de arbeiders zelf bij deze controles te kunnen betrekken, benadert HEMA de Fair Wear Foundation (FWF). Foto: Vrienden van de HEMA In juli 2007 werd de kritische fanclub opgericht, met de doelstelling dat de HEMA overstapt op een verantwoord geproduceerd assortiment. De ledenteller van 'Vrienden van de HEMA' staat op 472. Het initiatief voor de fanclub kwam van de Schone Kleren Kampagne. HEMA Vrienden van de Hema Schone Kleren Kampagne Fair Wear Foundation

6 10 juli 2007 P. 6 Planeetvriendelijke kleding Een composteerbaar T-shirt? Het klinkt misschien raar, maar vorige week heeft de eerlijke webwinkel Fair21 dit T- shirt in de collectie opgenomen. In snel tempo zijn architect William McDonough en chemicus Michael Braungart de wereld aan het veroveren met hun ontwerpfilosofie van de toekomst: cradle to cradle, of anders gezegd: afval is voedsel. Hoe werkt een afbreekbaar T-shirt? Erg simpel, want het is een gewoon katoenen T-shirt. Maar er zitten geen vervuilers in, zoals plastic prints of polyester labels. De ruwe katoen is vrij van schadelijke pesticiden en de gebruikte bleek- en verfstoffen hebben geen enkele impact op het milieu. Als een T-shirt afgedragen is, kan deze gewoon bij het groen afval. De katoen (is cellulose) composteert binnen een half jaar en wordt zo voedsel voor de land- en tuinbouw. 11 juli 2007 Outdoor merk Nomad groen met Made By Het Nederlandse travelbrand Nomad zal vanaf de zomercollectie 2008 een begin maken met het duurzaam produceren van een deel van de kledingcollectie. De productie van deze duurzame styles komt tot stand in samenwerking met MADE-BY, een van de Nederlandse organisaties die zich inzet voor het vergroten van de markt voor duurzaam geproduceerde kleding. Barry Kooijmans, directeur Nomad: Voor een travelbrand als Nomad is het op een verantwoorde manier produceren een logische keuze. MADE-BY is voor Nomad de juiste partner met alle expertise in huis om de nodige processen aan te passen en de productieketen op te schonen. Nomad is in 12 landen te koop en gaat de samenwerking met MADE-BY communiceren via hang tags, het eigen magazine, de website en beurzen. MADE-BY ondersteunt Nomad bij het duurzaam maken van de productie. Er wordt kritisch gekeken naar de hele productieketen en de materialen die gebruikt worden. De eerste stap die gezet wordt is het gebruik van biologisch geteelde katoen in de collectie. Daarnaast is de productie van de duurzame styles ondergebracht bij fabrieken met arbeidsomstandigheden die voldoen aan de internationaal erkende standaarden. Het blauwe knoopje in of aan het kledingstuk is het symbool voor deze productie volgens de richtlijnen van MADE-BY. Foto: DutchSpirit's klimaatneutrale kleding op 'Live Earth Alert'. Afgelopen weekend was er nog een andere primeur: de eerste klimaatneutrale kledingcollectie. Tijdens , de klimaatdag, waren bij BNN beelden te zien van het Live Earth Alert festival, waar modemerk DutchSpirit een show met klimaatneutrale kleding verzorgde. DutchSpirit heeft hiervoor quickscan op de productieketen losgelaten, waaruit de cijfers van de CO2-uitstoot berekend zijn. Deze uitstoot wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld de aanplant van bomen. Ook wordt bij de productie zo min mogelijk energie gebruikt. Daarnaast start DutchSpirit een groot onderzoek naar de exacte CO2-uitstoot in de totale productieketen Bekijk ook VPRO's Tegenlicht over CradletoCradle. Foto: Nomad catalogus

7 27 juni 2007 P. 7 Strak in pak met Suitsupply Na de aansluiting van Mexx en de Mcregor Fashion Group heeft Fair Wear Foundation (FWF) met Suitsupply weer een grote naam aan zich weten te binden. Ook heeft FWF sinds februari van dit jaar flinke groeistuipen gehad met de aansluiting van Young Fashion BV (private label voor grote retailers), Continental Clothing (T-shirt merk), Tricorp (bedrijfskleding en het merk ROM88) en De Berkel (vooral ziekenhuiskleding). Suitsupply is van mening dat kwaliteit zich niet beperkt tot het fysieke kledingstuk, maar dat dit ook de duurzaamheid in de productieketen betreft: Het gaat om een breed concept van kwaliteit, inclusief de wijze waarop de (maat-)pakken, hemden en accessoires geproduceerd worden. 25 mei 2007 Studenten vragen aandacht voor eerlijke kleding Op dinsdag 29 mei neemt Femke Halsema in Den Haag de eerste hiphonest white band in ontvangst van aankomende modeontwerpers. De polsband is onderdeel van een duurzame kledinglijn waarmee Amsterdamse Design studenten laten zien dat stijl en bewust consumeren heel goed samen gaan. De hiphonest white band is gemaakt van katoen en is volgens de sociale normen van MADE-BY en de Fair Wear Foundation door de fabrikanten van DutchSpirit geproduceerd. In iedere polsband is een zogeheten MADE-BY track&trace nummer te vinden. Met dit nummer kan men via de website van MADE-BY zien waar en door wie het product is gemaakt.de polsband is op 24 juni tijdens Parkpop voor 1,- te koop. Daarnaast is de polsband te bestellen via de website van DutchSpirit. Foto: website suitsupply De polsband is onderdeel van de Make a Difference. Move your World! kledinglijn: 25 studenten van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) hebben negen kledingstukken ontworpen van traceerbare biologische katoen. De kledingstukken zijn dit najaar in verschillende winkels te koop in Nederland onder de noemer DutchSpirit styled by (naam ontwerper). Tijdens een wervelende catwalkshow is de kledinglijn een aantal maal te bewonderen: FWF heeft duidelijke ambities om een internationale organisatie te worden. Volgens Roosmarie Ruigrok van FWF: 'Er zijn al twee grote buitenlandse bedrijven aangesloten, maar er ligt nog een enorm potentieel over de grens. Steeds vaker worden we vanuit het buitenland benaderd. De stap naar een internationale organisatie komt steeds dichter bij. Suitsupply Young Fashion Continental Clothing Tricorp De Berkel Fair Wear Foundation Duurzaam Amsterdam op 2 en 3 juni in de Posthoornkerk Het Nieuwe Ondernemen in Nieuwegein op 6 juni Parkpop in Den Haag op 24 juni Make a Difference. Move your World is de slogan van vijf partners die gezamenlijk zichtbaar maken dat door duurzame, biologische en eerlijke producten te kopen je directe invloed hebt op leefomstandigheden aan de andere kant van de wereld. Move Your World DutchSpirit AMFI MADE-BY Goede Waar & Co

WONEN MET EEN GROEN WOONT ENERGIE NEUTRAAL COMFORTABEL WONEN EN TOCH GELD BESPAREN. Lodewijk Hoekstra NIEUW! DE ENERGIE-EXPERT Steeds meer

WONEN MET EEN GROEN WOONT ENERGIE NEUTRAAL COMFORTABEL WONEN EN TOCH GELD BESPAREN. Lodewijk Hoekstra NIEUW! DE ENERGIE-EXPERT Steeds meer ELEKTRISCH RIJDEN ZONNEPANELEN DE ENERGIE-EXPERT 64 39 26 Steeds meer Kosten, opbrengst & Nul-op-de-meter in betaalbare modellen salderingsregeling een jaren 80-woning NIEUW! Lodewijk Hoekstra WOONT ENERGIE

Nadere informatie

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 De kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 waarom deze campagne? zit er een luchtje aan uw bedrijfskleding? Met deze campagne willen wij u de werknemers

Nadere informatie

Ontdek de. duurzame wereld. van Expresso

Ontdek de. duurzame wereld. van Expresso Ontdek de duurzame wereld van Expresso Fashion with a soul Bij Expresso zijn we met heel veel vrouwen. Bezielde vrouwen die allemaal hun steentje bijdragen aan de elegante, verrassende collecties. We hebben

Nadere informatie

MADE-BY. Marlou van der Heijden

MADE-BY. Marlou van der Heijden MADE-BY Marlou van der Heijden MADE-BY INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Bestemming MADE-BY 1 MADE-BY Landkaart 2 MADE-BY geschiedenis 4 MENTALE MERKIDENTITEIT 6 Inleiding 7 Visie 8 Missie 9 Ambitie 10 Kernwaarden

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

EerlijkWinkelen criteria 2016

EerlijkWinkelen criteria 2016 EerlijkWinkelen criteria 2016 Winkels kunnen op de EerlijkWinkelen site en app als ze aantoonbaar een substantieel aandeel eerlijke producten verkopen. In de beschrijving van de winkel moet aangegeven

Nadere informatie

JOLANDE SAP. Programmamanager verduurzaming kledingsector

JOLANDE SAP. Programmamanager verduurzaming kledingsector JOLANDE SAP Programmamanager verduurzaming kledingsector Rijkswaterstaat Leefomgeving G-Star Ministerie van Buitenlandse Zaken Schuttelaar & Partners Verosol Berenschot HIVOS / Stop Kinderarbeid Ministerie

Nadere informatie

onze planeet onze mensen ALSICO kleding

onze planeet onze mensen ALSICO kleding onze planeet onze mensen ALSICO kleding Levensvatbaar Ecologisch Economisch * Leefbaar Sociaal Eerlijk *Duurzaam gerecycleerd papier ALSICO & DUURZAAM ONDERNEMEN De ALSICO group is een familiebedrijf opgericht

Nadere informatie

De tijd is rijp voor communicatie over duurzaamheid Duurzaamheidkompas #8 thema: Duurzame Mode

De tijd is rijp voor communicatie over duurzaamheid Duurzaamheidkompas #8 thema: Duurzame Mode De tijd is rijp voor communicatie over duurzaamheid Duurzaamheidkompas #8 thema: Duurzame Mode April 2012 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-,

Nadere informatie

Missie Dit garanderen we met behulp van het bluesign -label en onafhankelijke controles.

Missie Dit garanderen we met behulp van het bluesign -label en onafhankelijke controles. Missie XD Apparel is een duurzaam, hoogwaardig kledingmerk dat streeft naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Bij de ontwikkeling van onze producten staat daarom altijd één gedachte centraal:

Nadere informatie

Als lokaal bestuur kiezen voor eerlijke aankopen? VVSG en Stad Gent helpen met praktische toolbox

Als lokaal bestuur kiezen voor eerlijke aankopen? VVSG en Stad Gent helpen met praktische toolbox Als lokaal bestuur kiezen voor eerlijke aankopen? VVSG en Stad Gent helpen met praktische toolbox Wereldwijd worden heel wat goederen verhandeld die niet altijd op een eerlijke manier geproduceerd worden

Nadere informatie

VRAAG NAAR BETAALBARE SLOW FASHION WORDT NIET BEANTWOORD

VRAAG NAAR BETAALBARE SLOW FASHION WORDT NIET BEANTWOORD VRAAG NAAR BETAALBARE SLOW FASHION WORDT NIET BEANTWOORD Eindproduct van het onderzoeksrapport De beleving van fast fashion en slow fashion. Ilja Jansen Studentnummer: 500645492 Fashion & Management Amsterdam

Nadere informatie

Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje

Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje Koffiebranderij Peeze Al 135 jaar heeft Peeze haar identiteit weten te behouden. Een puur bedrijf, waar uitsluitend koffie

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor professionals Over initiatieven richting sociaal en milieu verantwoorde kleding in Nederland

Nieuwsbrief voor professionals Over initiatieven richting sociaal en milieu verantwoorde kleding in Nederland Alle berichten staan op www.hetisgroenenhet.nl. P. 1 Editie #5, 12 januari 2007 Het virus mens en milieu verantwoorde kleding breidt zich verder uit. De internationale modebeurzen en evenementen zijn in

Nadere informatie

A B Het staat in ieders geheugen gegrift. De beelden van de instorting van Textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh lieten niemand onberoerd. Meer dan 1100 mensen overleefden de ramp niet en de wereld stond

Nadere informatie

50pt. 25pt. Catalogus 2015. 12pt

50pt. 25pt. Catalogus 2015. 12pt Catalogus 2015 50pt + 8pt eco friendly eco friendly tree tree bag bag + eco friendl tree bag eco friendly Boomtas - pag 3 eco friendly Schapensleeves - pag 9 + eco friendly Boomtas eco friend ly tree bag

Nadere informatie

Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016

Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016 Mijn manier Onze wereld uitgedaagd. Welke rol speelt de ondernemer? - Bilderbergconferentie 2016 Hasmik Matevosyan, mode-onderzoekster Mode-industrie zonder verspilling Hasmik Matevosyan (1987) studeerde

Nadere informatie

www.groenendijkwoerden.nl

www.groenendijkwoerden.nl Sociaal Jaarverslag 2009 van Groenendijk Bedrijfsschoenen & Kleding B.V. 1. Inleiding 2 2. Inkoopbeleid 2. Interne voorlichting & training 4. Externe Communicatie 5. Archiveren 6. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

mooi Tijdloos Libelle Balance

mooi Tijdloos Libelle Balance 18 Tijdloos mooi Rijke kleuren, natuurlijke materialen, bijzondere prints... Dat de stoffen van Paapje al sinds 1930 worden gemaakt, zie je er niet aan af. Zo n ontwerp koop je niet voor een seizoen. Een

Nadere informatie

van Puijenbroek Textiel sociaal jaarverslag Sociaal jaarverslag over 2008 Van Puijenbroek Textiel

van Puijenbroek Textiel sociaal jaarverslag Sociaal jaarverslag over 2008 Van Puijenbroek Textiel Sociaal jaarverslag over 2008 Van Puijenbroek Textiel Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 2 2. Basis vereisten van het FWF deelnemerschap... 3 3. Inkoop...3 4. Monitoringsysteem en uitvoering van verbeterplannen...

Nadere informatie

THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE. Masterproef Propositie

THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE. Masterproef Propositie THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE Masterproef Propositie Tom Knevels Communicatie & MultimediaDesign 2011-2012 KERNWOORDEN Online in combinatie met offline kopen, beleving/ervaring, vertrouwen, kledij

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor professionals Over initiatieven richting sociaal en milieu verantwoorde kleding in Nederland

Nieuwsbrief voor professionals Over initiatieven richting sociaal en milieu verantwoorde kleding in Nederland P. 1 Werken de hyperlinks niet? Alle berichten staan op www.hetisgroenenhet.nl. Editie #4, 19 oktober 2006 Er blijft veel te melden over sociaal en milieuverantwoorde kleding, en dat vinden ook de Nederlandse

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009 EKO-tellingen in de supermarkt 5 november Voor het twaalfde opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds 2006 wordt in samenwerking

Nadere informatie

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL KWALIFICATIE DETAILHANDEL Milieu: pictogrammen Milieuvriendelijk ondernemen (mvo) is een trend in de detailhandel. Het doel van milieuvriendelijk ondernemen is dat een bedrijf rekening houdt met het effect

Nadere informatie

MONITOR DUE DILIGENCE & INKOOPPRAKTIJK 2015

MONITOR DUE DILIGENCE & INKOOPPRAKTIJK 2015 MONITOR DUE DILIGENCE & INKOOPPRAKTIJK 2015 INHOUD 1. Profiel respondenten 2. Internationaal zakendoen 3. Toeleveringsketen 4. MVO (in de keten) PROFIEL RESPONDENTEN AANTAL MEDEWERKERS < 10 10-99 100-249

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

COLLECTIEBOEK - INLEIDNG - INTRODUCTIE YOUJEANS - MERK IDENTITEIT - BESCHRIJVING KLANT - MOODBOARDS - COLLECTIE - TRIMS, STOFFEN & KLEURKAART

COLLECTIEBOEK - INLEIDNG - INTRODUCTIE YOUJEANS - MERK IDENTITEIT - BESCHRIJVING KLANT - MOODBOARDS - COLLECTIE - TRIMS, STOFFEN & KLEURKAART COLLECTIEBOEK - INLEIDNG - INTRODUCTIE YOUJEANS - MERK IDENTITEIT - BESCHRIJVING KLANT - MOODBOARDS - COLLECTIE - TRIMS, STOFFEN & KLEURKAART - INLEIDING - Onze innovatieve jeans zal ontworpen worden door

Nadere informatie

Private Label. uw eigen label

Private Label. uw eigen label Private Label uw eigen label U streeft naar het verkopen van exclusieve producten? Loopt over van de ideeën, maar geen idee hoe u dit aanpakt? Wilt u grotere aantallen gaan verkopen? Wij helpen u met het

Nadere informatie

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade.

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Elke dag π± Factsheet Initiatief fairbezig.nl Fairbezig.nl is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar met steun van de Nationale Postcode

Nadere informatie

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners.

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. EC 01. EEN KAMER HUREN IN LEIDEN. Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. Vermoedelijk blijft het aanbod van kamers achter bij de vraag, waardoor er gemakkelijk prijsopdrijving

Nadere informatie

VAN DE MEESTERS IN DRUKWERK

VAN DE MEESTERS IN DRUKWERK VAN DE MEESTERS IN DRUKWERK Voor elke drukwerkorder planten wij een boom in Nederland. DEF01 groenprint A5.indd 1 www.groenprint.nl DEF01 groenprint A5.indd 2 HOOFDSTUK 1 NIET WIJ MAAR JIJ JOUW KEUZE DOET

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Ingrid Raijer-Jense Geboortedatum: 11-01-1978 Adres: Magnoliastraat 25. Telefoon: 06 15433435

Curriculum Vitae. Ingrid Raijer-Jense Geboortedatum: 11-01-1978 Adres: Magnoliastraat 25. Telefoon: 06 15433435 Curriculum Vitae Naam: Ingrid Raijer-Jense Geboortedatum: 11-01-1978 Adres: Magnoliastraat 25 Postcode/plaats: 3297 BC Puttershoek Telefoon: 06 15433435 e-mail: ingrid@raijer.nl Internet: www.ingridraijer.nl

Nadere informatie

Onderzoekrapportage Eerlijke Kleding? Draag het uit!

Onderzoekrapportage Eerlijke Kleding? Draag het uit! Hoe denken jongeren over Eerlijke Kleding? Onderzoekrapportage Eerlijke Kleding? Draag het uit! CNV Jongeren CNV Internationaal Juni 2010 Inleiding Deze onderzoeksrapportage bevat de resultaten van een

Nadere informatie

Het Fair Fashion Festival 2016

Het Fair Fashion Festival 2016 Het Fair Fashion Festival 2016 Wij streven ernaar de aandacht van de consument voor Fair Trade fashion te vergroten door middel van het Fair Fashion Festival. Onder het begrip fashion verstaan wij: kleding,

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

SCHONE KLEREN CAMPAGNE 1. mode is niet schoon

SCHONE KLEREN CAMPAGNE 1. mode is niet schoon SCHONE KLEREN CAMPAGNE 1 99van de % mode is niet schoon 2 SCHONE KLEREN CAMPAGNE SCHONE KLEREN CAMPAGNE 3 Voor jouw kleren worden wereldwijd mensen uitgebuit en mensenrechten geschonden. Jij kunt helpen

Nadere informatie

speelkaart grondstoffen

speelkaart grondstoffen speelkaart grondstoffen grondstoffen 100% biokatoen uit India. Bij de teelt komen geen pesticiden en kunstmest kijken. De oogst gebeurt handmatig. De katoenboer laat zijn arbeiders in goede omstandigheden

Nadere informatie

Opleiding Amsterdam Fashion Institute Afstudeerrichting Fashion Management

Opleiding Amsterdam Fashion Institute Afstudeerrichting Fashion Management Opleiding Amsterdam Fashion Institute Afstudeerrichting Fashion Management Auteur: Caroline van t Hoff Studenten nummer: 500501487 Datum: 25 mei 2011 2011 Caroline van t Hoff Deze scriptie is geschreven

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

inleiding Voor u ligt het onderzoek naar het kleedgedrag van de moderne carrière

inleiding Voor u ligt het onderzoek naar het kleedgedrag van de moderne carrière inleiding Voor u ligt het onderzoek naar het kleedgedrag van de moderne carrière vrouw van nu in de leeftijdscategorie 30 tot 45 jaar. Voor dit onderzoek zijn veel verschillende bedrijven benaderd, met

Nadere informatie

B&C Bella Brelies Continental Earth Positive Gildan Hanes Jerzees Jassz Kustom Kit Russel Europe PWG Rolini

B&C Bella Brelies Continental Earth Positive Gildan Hanes Jerzees Jassz Kustom Kit Russel Europe PWG Rolini B&C Bella Brelies Continental Earth Positive Gildan Hanes Jerzees Jassz Kustom Kit Russel Europe PWG Rolini www.acpinfo.be ambassador sinds 1 mei 2009 Zaakvoerder : Dirk Piret Aantal werknemers : / Jaarrapport

Nadere informatie

RobbieNetworks YOUR ONLINE AVATAR FASHION STORE

RobbieNetworks YOUR ONLINE AVATAR FASHION STORE RobbieNetworks YOUR ONLINE AVATAR FASHION STORE WAT IS ROBBIENETWORKS? RobbieNetworks is een innovatief bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het leveren van avatars (alter ego). Onze missie is: het

Nadere informatie

Fairsterk je school!

Fairsterk je school! Fairsterk je school! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade School Versie april 2009 Fairtrade Scholen Inleiding In België en Groot-Brittannië is het al een groot succes: Fairtrade Gemeenten.

Nadere informatie

ba ba babywear on-line webshop

ba ba babywear on-line webshop on-line webshop Persdossier Baba - Babywear Voorstelling Baba- is een nieuwe babykledinglijn voor baby s en peuters van 0 tot 4 jaar. Wij verkopen een mooie, betaalbare en eenvoudige collectie in uitstekende

Nadere informatie

DEELNAMEFORMULIER GOODBRANDZ

DEELNAMEFORMULIER GOODBRANDZ DEELNAMEFORMULIER GOODBRANDZ De dag van de duurzaamheid is een initiatief van Urgenda. Zij willen laten zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in Nederland al is, door mensen en organisaties die met duurzaamheid

Nadere informatie

WAT MAG JE VAN EEN LEVERANCIER VERWACHTEN EN HOE BEOORDEEL JE DAT? WORKSHOP 2 Liesbeth Unger: Human Rights @ Work

WAT MAG JE VAN EEN LEVERANCIER VERWACHTEN EN HOE BEOORDEEL JE DAT? WORKSHOP 2 Liesbeth Unger: Human Rights @ Work WAT MAG JE VAN EEN LEVERANCIER VERWACHTEN EN HOE BEOORDEEL JE DAT? WORKSHOP 2 Liesbeth Unger: Human Rights @ Work 24 APRIL 2014 DE WORKSHOPS Workhop 1: Toepassing sociale voorwaarden in de praktijk Workhop

Nadere informatie

Hoe kun je kinderen bewust maken van duurzame kleding?

Hoe kun je kinderen bewust maken van duurzame kleding? CONCEPT Hoe kun je kinderen bewust maken van duurzame kleding? Onderzoeksvraag 1 Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. We willen graag bewuster leven, maar worden verleidt door grote, goedkope ketens

Nadere informatie

KARPI Karpi Group home fashion is het label dat een groep van ondernemingen vertegenwoordigt actief op het gebied van de productie en verkoop van karpetten, kamerbreed/natuur -en fusion bonded tapijt

Nadere informatie

zaterdag 15 augustus t/m vrijdag 28 augustus Onze nieuwe collectie kinderkleding.

zaterdag 15 augustus t/m vrijdag 28 augustus Onze nieuwe collectie kinderkleding. zaterdag 15 augustus t/m vrijdag 28 augustus Onze nieuwe collectie kinderkleding. Onze kinderkleding maken we... voor kinderen. Kinderen vinden het heerlijk als ze de ruimte krijgen. Om bij elkaar te zijn,

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

Convenant: stand van zaken Convenant in vogelvlucht Stap voor stap vooruit

Convenant: stand van zaken Convenant in vogelvlucht Stap voor stap vooruit Convenant: stand van zaken Doordat de beschikbare informatie en de ervaring toenemen, kunnen de doelen steeds worden aangescherpt. Het proces van due diligence wordt dus continu doorlopen en verbeterd.

Nadere informatie

Dare to be BL ACK. It s so easy to go green

Dare to be BL ACK. It s so easy to go green Dare to be BL ACK It s so easy to go green U heeft durf en doorzettingsvermogen nodig om echt andere keuzes te maken. En daarbij helpen we u graag een handje. Met één simpele handeling kunt u in een paar

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil met

Nadere informatie

TRASHY COUTURE. Docent: Groep/Klas: Naam Student:

TRASHY COUTURE. Docent: Groep/Klas: Naam Student: TRASHY COUTURE Docent: Groep/Klas: Naam Student: 1 Duurzame Mode Wat is duurzame mode? Duurzaamheid is een breed begrip; het wordt vaak gebruikt en niet altijd terecht en met de juiste toon. Het moet gaan

Nadere informatie

Lessenplan C2C, dé duurzame oplossing?

Lessenplan C2C, dé duurzame oplossing? Lessenplan C2C, dé duurzame oplossing? (gebaseerd op lessen van 50 minuten) Les 1 en 2: Bekijken van de DVD Afval is Voedsel (Vpro Tegenlicht 6 oktober 2006) Maken van de verwerkingsopdrachten. De DVD

Nadere informatie

DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017.

DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017. DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017. Kennis van de producten Klantvriendelijkheid Entertainen Inspirerend interieur Totaalbeleving Lifestyle concept Innovatie Merkassortiment Online beleving Sfeer Originaliteit

Nadere informatie

Eindopdracht Winter 2008

Eindopdracht Winter 2008 Eindopdracht Winter 2008 PATRICK VAN BOXTEL OMER ERSOZ MERIMA RAMIC IKEA Concept Maatschappelijk ondernemen is hot. Grote bedrijven willen transparanter overkomen naar hun klanten. De bedrijven creëren

Nadere informatie

MAAK OOK JOUW KERK FAIRTRADE

MAAK OOK JOUW KERK FAIRTRADE MAAK OOK JOUW KERK FAIRTRADE Handleiding Fairtrade Kerken April 2013 Inleiding Fairtrade? Als kerk kun je zorgen voor meer eerlijke handel. Bijvoorbeeld door fairtrade producten te gebruiken. Door dit

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

Verduurzaming consumentengedrag Mode

Verduurzaming consumentengedrag Mode Verduurzaming consumentengedrag Mode VERDUURZAMING CONSUMENTENGEDRAG MODE Rapportage resultaten pilots Februari 2014 Auteurs: Jeroen Drijver Wijnand Broer CREM BV Spuistraat 104d 1012 VA Amsterdam The

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een

Nadere informatie

Pieter Ghijsenlaan 22b 1506 PV Zaandam 075-6314761 www.nilshomestore.nl. Een wereld van stoffen, interieur & decoratie

Pieter Ghijsenlaan 22b 1506 PV Zaandam 075-6314761 www.nilshomestore.nl. Een wereld van stoffen, interieur & decoratie Pieter Ghijsenlaan 22b 1506 PV Zaandam 075-6314761 www.nilshomestore.nl Een wereld van stoffen, interieur & decoratie Stof tot inspiratie Interieur 2 Stoffen 6 Hotelbedden, bedlinnen & bedspreien 8 Meubels

Nadere informatie

People Product Packaging

People Product Packaging Duurzaamheid 2016 Voorwoord Als Nederlands leidende producent van bed- en badtextiel staat Beddinghouse op dit moment voor een uitdaging. De waarden die we hanteren voor onze producten kwaliteit, comfort

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: De komende 50 jaar 1 Donderdag 12 december 2013: Bijeenkomst 50 jaar paprika in Nederland 2 P8 aanwezig tijdens Fruit Attraction in Madrid 3 Nationaal Voedingsdebat voor

Nadere informatie

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM

SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM SANITAIR PAPIER > SATINO > VAN HOUTUM PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER > PAPIER Wie aan duurzaamheid denkt, denkt misschien niet direct aan papieren handdoekjes en toiletpapier. In breder perspecfief

Nadere informatie

Ketenmangement Bloemen 2003-2009

Ketenmangement Bloemen 2003-2009 Ketenmangement Bloemen 2003-2009 Overheid, Bedrijfsleven en Maatschappelijke organisaties werken samen om de markt te stimuleren en geeft hiermee uitvoering aan het convenant marktontwikkeling Biologische

Nadere informatie

> Inzet: CO 2 reductie en eerlijke carbonhandel

> Inzet: CO 2 reductie en eerlijke carbonhandel > Ketenaanpak en -verantwoordelijkheid > Inzet: CO 2 reductie en eerlijke carbonhandel > Doel: boeren ondersteunen bij de impact van klimaatverandering en ontbossing tegen te gaan. Ons klimaat verandert

Nadere informatie

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY DOING GOOD IS EASY Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY Doe het goed. Doe het duurzaam. Wij streven ernaar om zo duurzaam mogelijk te produceren. Wij geloven in een productieketen die rond is. In de zogenaamde

Nadere informatie

Welkom bij Youropi.com

Welkom bij Youropi.com Welkom bij Youropi.com Youropi.com is jouw online city guide. Sinds november 2007 is de website live en kun je er over meer dan 75 steden informatie vinden. Of het nu gaat om een middagje shoppen in Maastricht

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

Meer transparantie in de wereldwijde kledingindustrie!

Meer transparantie in de wereldwijde kledingindustrie! POSITION PAPER 1 Meer transparantie in de wereldwijde kledingindustrie! Zou Rana Plaza vandaag zijn ingestort, zouden we weer tussen het puin op zoek moeten naar labels No. 1 Juni 2017 2 Inleiding. De

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 8 april 2015

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 8 april 2015 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Bedrijfskleding 1. Scope/afbakening De productgroep bedrijfskleding omvat zowel leveringen van bedrijfskleding als de diensten die met de

Nadere informatie

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Datum 25 oktober 2016 Betreft Beantwoording vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie) en Grashoff (GroenLinks) over hongerlonen

Nadere informatie

Duurzaamheidscafé #11/2018. Eerlijke handel 29 November 2018

Duurzaamheidscafé #11/2018. Eerlijke handel 29 November 2018 Duurzaamheidscafé #11/2018 Eerlijke handel 29 November 2018 Programma Welkom Marjolijn van de Zandschulp 2 e leven mode show Monique in den Bosch/Margot Ribberink Eerlijke handel in breed persepctief Eefje

Nadere informatie

Praktische hulpmiddelen voor IMVO

Praktische hulpmiddelen voor IMVO Praktische hulpmiddelen voor IMVO SER IMVO werkconferentie 21 juni 2011 Globalisering: complexe toeleveringsketens 8 juni 2011 Spectaculaire groei van producten met Max Havelaar keurmerk 10 juni 2011 Nederlandse

Nadere informatie

EXPERIENCE - INSPIRE - CONNECT

EXPERIENCE - INSPIRE - CONNECT Op 15 november vindt in Rotterdam de 10e editie van de Corporate Fashion Award plaats: dé award uitreiking voor de bedrijfskledingbranche. Het is een tweejaarlijks event waar inmiddels vele bekende en

Nadere informatie

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES WHITEPAPER ONLINE MAGAZINES Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme INTRODUCTIE Je hebt deze whitepaper gedownload omdat je geïnteresseerd bent in online magazines.

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2008 van Groenendijk Bedrijfsschoenen & Kleding B.V. 1. Introductie Welke merken verkoopt u? Wij verkopen verschillende merken, waaronder deze die bij FWF zijn aangesloten: Teamdress,

Nadere informatie

LESOPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN VAN GROEP 7 EN 8

LESOPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN VAN GROEP 7 EN 8 LESOPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN VAN GROEP 7 EN 8 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Kerndoelen 5 De poster 6 De speurtocht naar het kledingstuk 7 2 Door middel van de educatieve poster wordt getracht een discussie

Nadere informatie

DE KRACHT VAN KLEDING

DE KRACHT VAN KLEDING DE KRACHT VAN KLEDING Speciale editie : Het is een hele reis Dit hemd kan wel weg, hè? Nee, mam, wacht! Niet weggooien! 19 Dit hemd kan wel weg, hè? Wacht! Laat me je eerst vertellen waar dit hemd vandaan

Nadere informatie

Fairtrade Gemeente Renkum

Fairtrade Gemeente Renkum Fairtrade Gemeente Renkum 0-meting Fairtrade Gemeente Renkum Keete Voerman Astrid Hendriksen Criteria 3&4 3.In de plaatselijke winkels worden Fairtrade producten duidelijk zichtbaar verkocht. De plaatselijke

Nadere informatie

Special made - Your own signature

Special made - Your own signature Special made - Your own signature Als leverancier van bedrijfs- en promotionele kleding, is Asta/Javas toonaangevend in Nederland. Door een intensieve samenwerking, met onze klanten en toeleveranciers

Nadere informatie

Leveranciersdag categorie management bedrijfskleding. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Ondernemen RIJK. Hanneke op den Brouw 23 april 2015

Leveranciersdag categorie management bedrijfskleding. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Ondernemen RIJK. Hanneke op den Brouw 23 april 2015 Leveranciersdag categorie management bedrijfskleding MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Ondernemen RIJK Hanneke op den Brouw 23 april 2015 Wensbeeld bedrijfskleding Rijk Design Duurzaam materiaal Circulaire keten

Nadere informatie

World Food Center uit de startblokken!

World Food Center uit de startblokken! World Food Center uit de startblokken! De plannen voor de realisatie van het World Food Center (WFC) zijn in een ver gevorderd stadium. Het WFC wordt een iconisch experience center waar de Nederlandse

Nadere informatie

Old Holland 27 januari Volendam

Old Holland 27 januari Volendam Old Holland 27 januari Volendam Wim Rijkenberg Wethouder gemeente Edam-Volendam Frans van der Avert Algemeen directeur Amsterdam Marketing 3 4 Voor wie? Beslissers Internationale bedrijven (zakelijke)

Nadere informatie

Art & Wall Decor voor reclamebureaus en sales promotion agencies

Art & Wall Decor voor reclamebureaus en sales promotion agencies Art & Wall Decor voor reclamebureaus en sales promotion agencies Inspirerende beelden cureren, printen en inlijsten. Beelden die het creatieve concept versterken. Dat is in het kort wat Any Image reclamebureaus,

Nadere informatie

Texperium, een draadje los Door Johann Flint

Texperium, een draadje los Door Johann Flint Texperium, een draadje los Door Johann Flint De lovenswaardige evaluatie van het SES project bij het bedrijf Texperium bracht mij ertoe meer te willen weten over dit bedrijf en de rol die onze SESexpert

Nadere informatie

GREAT COFFEE MADE EASY

GREAT COFFEE MADE EASY GREAT COFFEE MADE EASY HÉt koffieconcept dat iedereen perfect past Dat is de uitdaging! We hebben goed naar uw wensen geluisterd 1... Wisselende kwaliteit De vraag naar variatie Afval Tijdrovend Ingewikkelde

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor professionals Over initiatieven richting sociaal en milieu verantwoorde kleding in Nederland

Nieuwsbrief voor professionals Over initiatieven richting sociaal en milieu verantwoorde kleding in Nederland Alle berichten staan op www.hetisgroenenhet.nl. P. 1 Editie #9, 7 januari 2008 In deze nieuwsbrief vind je de laatste berichten over de 'groene' ontwikkelingen in de Nederlandse modewereld. Je leest hier

Nadere informatie

SUCCES IN DE PRAKTIJK

SUCCES IN DE PRAKTIJK SUCCES IN DE PRAKTIJK Wat u kunt leren van uw klant en concullega s Jonneke Heins - GfK GfK 2013 Succes in de praktijk Textilia Mode Experience 2013 1 Inhoud Markt Koper Toekomst Kansen Jonneke Heins Consultant

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

Hét seizoensfestijn van Beauty VoF

Hét seizoensfestijn van Beauty VoF Hét seizoensfestijn van Beauty VoF In de week van 18 tot en met 22 augustus a.s. organiseren wij weer een open week met allerlei leuke en gezellige dingen om het nieuwe aankomende herfst-winter seizoen

Nadere informatie

stop kinderarbeid award 2013 Juryrapport

stop kinderarbeid award 2013 Juryrapport stop kinderarbeid award 2013 Vooraf De Stop Kinderarbeid Award 2013 is een onderdeel van Made by Kids. Made by Kids van Hivos is een actielespakket en een website voor de groepen 5 t/m 8 van basisscholen.

Nadere informatie

DOELGROEP ZES KEER PER JAAR IN PRINT EN DAGELIJKS VIA ONZE ONLINE EN SOCIAL MEDIA-KANALEN.

DOELGROEP ZES KEER PER JAAR IN PRINT EN DAGELIJKS VIA ONZE ONLINE EN SOCIAL MEDIA-KANALEN. SINDS 1991 ELLE DECORATION Met 28 edities en meer dan 8 miljoen lezers over de hele wereld is ELLE Decoration het best verkochte luxe en moderne interieurmagazine. Het is het enige internationale interieurtijdschrift

Nadere informatie

NIEUW BIJ IKEA IKEA GARDEROB COLLECTIE PREVIEW. vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw

NIEUW BIJ IKEA IKEA GARDEROB COLLECTIE PREVIEW. vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw - strijk - vouw

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt november 2010

EKO-tellingen in de supermarkt november 2010 EKO-tellingen in de supermarkt 2010 4 november 2010 Voor het dertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

Resultaten tot en met 2014

Resultaten tot en met 2014 Duurzaam thema: Organisatie: Doelstelling: Eerlijke handel Solidaridad Fashion Programma: verbetering van de arbeidsomstandigheden in en milieubelasting van Aziatische textielfabrieken Resultaten tot en

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Duurzame Economische Ontwikkeling Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

2. Wat is de hoofdvraag? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenenindustrie in landen die aan Nederland leveren?

2. Wat is de hoofdvraag? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenenindustrie in landen die aan Nederland leveren? Werkstuk door een scholier 1455 woorden 24 januari 2005 5,9 376 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Wat is je onderzoeksterrein? schone kleren 2. Wat is de hoofdvraag? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden

Nadere informatie