Kwaliteit leveren is de core business van Lei Import. Daar mogen en kunnen onze klanten blindelings op vertrouwen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwaliteit leveren is de core business van Lei Import. Daar mogen en kunnen onze klanten blindelings op vertrouwen."

Transcriptie

1 Onze gezamenlijke missie: zorgen voor kwaliteit! Kwaliteit leveren is de core business van Lei Import. Daar mogen en kunnen onze klanten blindelings op vertrouwen. De minimale waarden waar leien anno 2015 aan moeten voldoen, zijn voor ons als kwaliteitsleverancier niet voldoende. Handhaven van het niveau daarentegen wel! Daarom is het zaak om samen met alle betrokken marktpartijen ervoor te zorgen dat de lat hoog blijft liggen. Opdrachtgevers moeten kunnen blijven rekenen op ons vakmanschap en op de levering van hoogwaardige producten. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid, nu en in de toekomst. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

2 INLEIDING In 1986 publiceerde de Rijksdienst voor de Monumentenzorg het boek Leien op monumenten. Dit naar aanleiding van nieuw verkregen inzichten in de kwaliteit van natuurleien. In de afgelopen decennia is het testen van die kwaliteit aan veel veranderingen onderhevig geweest. De Nederlandse richtlijnen werden aangescherpt zodat alleen kwalitatief goede leien op monumenten werden verwerkt. Anno 2015 vinden op het niveau van de Europese wetgeving grote veranderingen plaats die de Nederlandse wetgeving overstijgen. Voorbeeld: als natuurleien een CE-markering hebben dan mag een land ze niet weigeren. Nederland moet bijvoorbeeld Portugese natuurleien met een CE-label accepteren. GESCHIEDENIS Tot 1980 Van de hand van J.A.L. Bom verschenen na de Tweede Wereldoorlog richtlijnen voor leibedekking die tegenwoordig nog regelmatig worden gehanteerd. In 1986 publiceerde de Rijksdienst het boek Leien op monumenten omdat op kwaliteitsgebied toch veel onduidelijkheid bleek te bestaan. Ook was het zaak om de noodzakelijke kennis weer te verwerven. Leien op monumenten is geen leerboek maar een kennisboek en herbergt relevante gegevens waarvan de Rijksdienst vindt dat ze als basis moeten dienen voor komende generaties. Architecten, opzichters, leveranciers en beheerders van gebouwen kunnen uit dit kennisboek putten Na invoering in 1988 van de nieuwe Monumentenwet bepaalde de Rijksdienst dat voortaan elke partij natuurleien in het laboratorium moest worden getest, zowel fysisch, chemisch als petrografisch, ongeacht het aantal vierkante meters. Tot die tijd lag verantwoordelijkheid bij de architect. Hij keurde de partij goed waarna monsters ervan werden gecontroleerd bij gespecialiseerde instellingen als de Technische Universiteit Delft en Koning & Bienfait in Amsterdam. Maar de kosten hiervan waren hoog en de wachttijden lang met als gevolg stagnaties op de bouwplaats. Daarom werden tot teleurstelling van de Rijksdienst de laboratoriumtesten vaak achterwege gelaten met alle risico s van dien voor de projecten. Niet zelden werden namelijk daken gedekt met de verkeerde kwaliteit natuurleien.

3 Daarom kwam de Rijksdienst in 1999 met de brochure Het restaureren van natuurleien daken op monumenten met de bepaling dat voortaan leidaken die werden vernieuwd, eerst moesten worden getest door het Bureau Restauratie Techniek. Deze opgelegde verplichte controle had in de praktijk veel voeten in de aarde maar nog belangrijker: ze beroofde de deskundigen (architecten, bouwkundigen, bisschoppelijk adviseurs, monumentenwachters en leidekkers) van hun kunde en ervaring terwijl zij in die periode juist veel kennis in huis hadden. Omdat er veel kritiek op was, werd de invoering van het nieuwe systeem dan ook uitgesteld. Belangrijk om te weten is in dit verband dat Lei Import destijds zijn eigen keuringssysteem had ontwikkeld dat veel positieve weerklank kreeg in de restauratiesector Toch hield de Rijksdienst vast aan regulering en werd in januari 2000 de werkgroep Leien (later: de Leikring) opgericht met daarin vertegenwoordigers van de branche zoals de Vereniging van Leidekkers, de vereniging Het Hellend Dak, de Monumentenwacht en de gezamenlijke bouwbureaus van de bisdommen. De werkgroep kwam met eisen waaraan een goede natuurlei moet voldoen. In 2005 werd besloten om alle leien voor rijksmonumenten door een onafhankelijke deskundige te laten beoordelen. Deze visueel leikeurder kent alle ins en outs van het product en wordt voortdurend op de hoogte gehouden van wereldwijde marktontwikkelingen. Belangrijk voor hem is het contact met de producent, het regelmatig zien van partijen natuurleien uit dezelfde groeve en het overleg met de importeur Op verzoek van de Rijksdienst werd een certificeringsregeling ontworpen door strategisch adviesbureau Hobéon die moest gaan leiden tot productcertificering. Achterliggende gedachten om het bureau erbij te betrekken waren: + het leerproces over leisteen voortzetten op een plek waar het bestaansrecht had + het creëren van historie + kennis verwerven en inzicht krijgen in de kwaliteit van leisteen + objectieve vraagbaak voor werkzame partijen in de markt zijn + een database bij houden + fungeren als sparringpartner binnen de Leikring Sinds mei 2011 worden dan ook alle leien voor Rijksmonumenten gekeurd volgens de Certificeringsregeling Visuele Partijkeuring leien van monumentenkwaliteit zoals die is vervat in Brochure 13 Techniek Rijksdienst, uitgegeven door de Rijksdienst-RACM in 2009.

4 In 2014 besloot de Rijksdienst om ook voor andere restauratieonderdelen een Uitvoeringsrichtlijn Restauratie uit te vaardigen. Deze richtlijn een basis voor kwaliteitsbewaking die geldt voor zowel Maasdekking als Rijndekking is op 1 januari 2015 ingegaan. De stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) zorgt voor de aansturing. Anno 2015 Dinsdag 10 maart, vergadering van de Leikring in Amersfoort. Helaas een legendarische ontwikkeling: Europese wetgeving heeft de Nederlandse ingehaald waarmee het doel waarvoor de Leikring werd opgericht verloren is gegaan. De consequentie hiervan is dat niet alleen meer dan tachtig jaar aan praktijkervaring aan de kant wordt gezet maar ook de kennis van in het restauratievakgebied gelouterde en gepassioneerde werkers. Zij zijn vleugellam gemaakt door Europa... Gelukkig was ook iets positiefs te melden op de bijeenkomst in Amersfoort. Want daar werd het initiatief genomen om de visuele leikeurders te certificeren zodat kennis van natuurleien voor het nageslacht behouden blijft. Niet minder belangrijk in dit verband is ook dat de opdrachtgever voortaan een professioneel verslag van de aangekochte partij krijgt. Dit wordt momenteel nader onderzocht door Hobéon. Wordt vervolgd. Woensdag 11 maart 2015, vergadering stichting ERM in Gouda De bouwproductenverordening valt onder internationale regelgeving en heeft dus een bovennationaal karakter. Deze verordening beschouwt Brochure 13 Techniek Rijksdienst (het keuren van natuurstenen leien) als een privaat initiatief dat niet meer bij werkzaamheden aan overheidsgebouwen mag worden toegepast. Eén van de grote veranderingen houdt in dat leien geleverd en getest moeten zijn op basis van Europese regelgeving. Voor natuurleien geldt de NEN-EN :2014 en NEN-EN :2011. Hierdoor ligt de verantwoordelijkheid niet meer bij de Rijksdienst maar bij provinciebesturen, gemeenten, architecten, leidekkers en importeurs. Op natuurleien is de Verordening Bouwproducten van toepassing. Het Bouwbesluit 2012 verbiedt om een bouwproduct in de handel te brengen waarvoor weliswaar een geharmoniseerde norm is vastgesteld maar dat geen CE-markering draagt. Dit Europees merkteken geeft aan dat het product is beoordeeld op basis van Europese testen conform de NEN-norm. Maar de CE-markering is géén keurmerk!

5 En hier raken we het dubbele van de wet- en regelgeving omdat bij Rijksmonumenten niet meer gevraagd kan worden naar de hoogste en beste kwaliteit. Voor alle projecten die een rijkssubsidie krijgen, is conform de EUgedachte de drempelwaarde voldoende. Een visuele keuring van een bepaald gesteente mag door overheden gevraagd worden als dit in het bestek is omschreven en als de opdrachtgever dit gemotiveerd heeft aangegeven. Enkele passages uit het protocol: Kwaliteit van de te verwerken leien: Leien moeten voldoen aan de eisen zoals gesteld in NEN :2014 en :2011 overeenkomende met code T1, S1 en W Visuele keuring bij een project met rijkssubsidie: De leidekker dient aan de leverancier aan te geven dat de te leveren partij leien moet voldoen aan code T1, S1 en W1 indien het een rijksmonument is en als de Rijksdienst opdrachtgeefster is. Dit laatste is het geval als er overheidssubsidie mee gemoeid is. De leverancier van de leien is verantwoordelijk voor het afleveren van een partij leien die voldoet aan deze criteria. De leidekker of directie kan volgens het Protocol voor het visueel keuren van natuursteenleien in Maas- en Rijndekking 2006 ter controle een visuele keuring laten uitvoeren door een onafhankelijke deskundige. (zie bijlage 4). Uit het keuringsverslag moet blijken dat de partij geschikt is voor toepassing op monumenten. Dit verslag dient vóór de levering van de leien op het werk te worden verstrekt aan de leverancier aan de opdrachtgever. Na levering krijgt de opdrachtgever een Certificaat van oorsprong dat is gebaseerd op Europese richtlijnen. Ten slotte dient de partij leien afkomstig te zijn uit één groeve en bij voorkeur in één keer te worden afgeleverd. Is dit de weg naar nieuwe kwaliteit? Weerspiegelen Europese normen ook de kwaliteit van natuurlei? Het antwoord op deze vraag is nee. Zoals bovenvermeld heeft de CE-markering niet de status van keurmerk. Beschouw haar eerder als een bijsluiter, als een geharmoniseerde norm die is vastgelegd in een Declaration of Performance ofwel een prestatieverklaring.

6 Toekomst Als ik de afgelopen decennia de revue laat passeren dan kijk ik met trots naar onze pioniers die met passie en inzet ervoor hebben gezorgd dat Nederlandse monumenten tot begin dit jaar waren voorzien van natuurleien van een zeer hoge kwaliteit. Want hoewel wij een klein land zijn op het gebied van natuurleien wisten wij ons door de jaren heen met onze zorgvuldige opgebouwde kennis en kunde permanent op de internationale kaart te zetten. Anders gezegd: als natuurleien in Nederland waren goedgekeurd dan was de kwaliteit ervan gegarandeerd. Daarom gaat Lei Import door op de ingeslagen weg. Wij blijven werken binnen ons eigen kwaliteitskader. Om kwaliteit te blijven waarborgen, zullen wij niet alleen de Europese normen hanteren maar als extra garantie naar onze afnemers toe ook eigen keuringen blijven uitvoeren die voldoen aan de oude eisen van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Want wat in het verleden is opgebouwd, mag niet verloren gaan. Daar hebben onze relaties recht op en zij mogen erop vertrouwen dat Lei Import zich op dit niveau blijft onderscheiden. Johanna Gruijthuijsen-de Wijs, oktober 2015

Samen werken aan restauratiekwaliteit

Samen werken aan restauratiekwaliteit Samen werken aan restauratiekwaliteit In de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) stellen opdrachtgevers, opdrachtnemers en overheden kwaliteitsrichtlijnen op voor het restaureren

Nadere informatie

CE-markering op bouwproducten: Richtlijn wordt Wet

CE-markering op bouwproducten: Richtlijn wordt Wet CE-markering op bouwproducten: Richtlijn wordt Wet CE-markering: Wat is het, wat wordt het en wat moeten we ermee in de dakenbranche? Inderdaad, wat moeten we ermee want op dit moment is de bouwsector

Nadere informatie

CE-markering: wat houdt dat in en wat is de waarde ervan?

CE-markering: wat houdt dat in en wat is de waarde ervan? CE-markering: wat houdt dat in en wat is de waarde ervan? Jacques Mertens Csilla Csoke Bent u het bevoegd gezag? CE-Markering regelgeving Csilla Csoke Regelgeving 1. Bouwbesluit: veiligheidsniveau bepalen

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012. CE-markering en Erkende kwaliteitsverklaringen

Bouwbesluit 2012. CE-markering en Erkende kwaliteitsverklaringen Bouwbesluit 2012 CE-markering en Erkende kwaliteitsverklaringen Een groot aantal voorschriften over het (ver)bouwen, gebruiken en slopen van gebouwen en andere bouwwerken is samengevoegd in het Bouwbesluit

Nadere informatie

De CPR en de productnorm voor kabels

De CPR en de productnorm voor kabels De CPR en de productnorm voor kabels Omwenteling in de praktijk? Richard Neerhof (VU) Normen voor bouwproducten op basis van CPR > Verordening bouwproducten (CPR) (nr. 305/2011) (van kracht sinds 1 juli

Nadere informatie

CE markering constructiehout. Peter de Graauw SKH Wageningen

CE markering constructiehout. Peter de Graauw SKH Wageningen CE markering constructiehout Peter de Graauw SKH Wageningen Na afloop digitaal beschikbaar: 1) Deze presentatie 2) Bijbehorende uitleg 3) CPR 4) brochure CE-markering op bouwproducten Wat gaan we doen?

Nadere informatie

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website.

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website. CE markering Bijna alle bouwproducten moeten binnen enkele jaren zijn voorzien van een CE markering. Fabrikanten, producenten en importeurs moeten hiervoor al hun bouwmaterialen en bouwproducten (laten)

Nadere informatie

Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek

Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek Bent u ook zoveel tijd kwijt met het zoeken naar de laatste en enig juiste! - versie van uw marktonderzoek Heeft u zich ook al eens afgevraagd waarom uw concurrent zo veel goedkoper kan zijn? Waarschijnlijk

Nadere informatie

CE en KOMO. Resultaten CE werkgroep. Ton van Beek IKOB-BKB Voorzitter CE-werkgroep

CE en KOMO. Resultaten CE werkgroep. Ton van Beek IKOB-BKB Voorzitter CE-werkgroep CE en KOMO. Resultaten CE werkgroep Ton van Beek IKOB-BKB Voorzitter CE-werkgroep Goed materiaal voorkomt problemen 2 Inhoud Inleiding Opdracht CE werkgroep Kaders Uitwerking 3 Dit zit er achter een certificaat

Nadere informatie

Motivatie. aanpassingen STABU-catalogus in. relatie tot de Verordening bouwproducten. nr. 305/2011. (CPR, Construction Products Regulation)

Motivatie. aanpassingen STABU-catalogus in. relatie tot de Verordening bouwproducten. nr. 305/2011. (CPR, Construction Products Regulation) Motivatie aanpassingen STABU-catalogus in relatie tot de Verordening bouwproducten nr. 305/2011 (CPR, Construction Products Regulation) STABU Bouwbreed Informatiesysteem Bezoekadres: Willy Brandtlaan 81,

Nadere informatie

Presentatie. Restauratiebeurs 16 en 17 april 2015 William Slotboom, voorzitter VRS

Presentatie. Restauratiebeurs 16 en 17 april 2015 William Slotboom, voorzitter VRS Presentatie Restauratiebeurs 16 en 17 april 2015 William Slotboom, voorzitter VRS 1 VRS Branchevereniging restauratiesteenhouwbedrijven Opgericht in 2007 Gespecialiseerde branche: 4 aangesloten bedrijven

Nadere informatie

MONUMENTAAL ONDERHOUD

MONUMENTAAL ONDERHOUD MONUMENTAAL ONDERHOUD Monumenten: zorg er goed voor Monumenten hebben vaak in meerdere opzichten een belangrijke betekenis. Als specialist in monumentaal onderhoud helpt Burgers van der Wal deze waarde

Nadere informatie

NEN-EN-IEC 62305. De norm voor bliksembeveiliging uitgelegd

NEN-EN-IEC 62305. De norm voor bliksembeveiliging uitgelegd NEN-EN-IEC 62305 De norm voor bliksembeveiliging uitgelegd NEN-EN-IEC 62305 Sinds 1 januari 2009 is NEN-EN-IEC 62305 voor bliksembeveiliging van kracht, met voor Nederland de aanvulling NPR 1014. De norm

Nadere informatie

CE-markering, NL-BSB en KOMO

CE-markering, NL-BSB en KOMO CE-markering, NL-BSB en KOMO Hoe zit dat nu met al de merken die van toepassing zijn op producten die door de leden van NeMO op de markt zijn gebracht? Nederlandse Mortel Organisatie NeMO Pagina 1 van

Nadere informatie

leisteen aandacht tot in detail De kwaliteit die u gewend bent Op maat voor u gemaakt één van de mooiste en meest duurzame geschenken van onze natuur

leisteen aandacht tot in detail De kwaliteit die u gewend bent Op maat voor u gemaakt één van de mooiste en meest duurzame geschenken van onze natuur LEISTENEN METSELBLOKKEN Dankzij de robuuste materialen uit de groeves waarmee wij samenwerken, kunnen wij u leistenen metselblokken aanbieden. Het materiaal is verkrijgbaar in vele prachtige kleuren. Door

Nadere informatie

CE-markering voor de Branche Breken en Sorteren

CE-markering voor de Branche Breken en Sorteren CE-markering voor de Branche Breken en Sorteren BRBS Recycling CE markering op bouwproducten I. Algemeen II. Informatie CE markering III. Mandaat toeslagmaterialen IV. Prestatieverklaring V. Verplichtingen

Nadere informatie

leisteen één van de mooiste en meest duurzame geschenken van onze natuur

leisteen één van de mooiste en meest duurzame geschenken van onze natuur leisteen één van de mooiste en meest duurzame geschenken van onze natuur Luisteren en ingaan op de vraag van de klant LEI IMPORT Lei Import levert al meer dan 25 jaar leisteen voor alle denkbare toepassingen.

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 2502

Wijzigingsblad BRL 2502 Wijzigingsblad BRL 2502 Korrelvormig materialen met een volumieke massa van ten minste 2000 kg/m 3 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen Korrelvormige

Nadere informatie

CPR (NEN 8012) WAAROM CPR?

CPR (NEN 8012) WAAROM CPR? en CPR (NEN 8012) WAAROM CPR? Bij een brand kan zich dichte rook en koolmonoxide vormen en daarnaast halogenen (zoals bijvoorbeeld zoutzuur). Dit zijn grote gevaren voor mensen, inventaris en milieu, die

Nadere informatie

Repareren van Betonconstructies. Bart van der Woerd Practice-Engineering Voorzitter VBR

Repareren van Betonconstructies. Bart van der Woerd Practice-Engineering Voorzitter VBR Repareren van Betonconstructies Dat doe je zo! Bart van der Woerd Practice-Engineering Voorzitter VBR Repareren van Betonconstructies; dat doe je niet zomaar! Hoe komt de opdrachtgever tot een uitvraag

Nadere informatie

Michael Balmes Lüder Vollers Christian Vollers Matijs Brand

Michael Balmes Lüder Vollers Christian Vollers Matijs Brand Onze Bedrijfsmissie In een wereld die permanent en steeds sneller verandert, vormt onze visie een kompas voor het bedrijfsdoel en de fundamentele waarden van de Vollers groep. Ze brengt onze bedrijfsfilosofie

Nadere informatie

Met de CE-markering neem je je klanten de zorg over de kwaliteit uit handen, je profileert je als betrouwbaar.

Met de CE-markering neem je je klanten de zorg over de kwaliteit uit handen, je profileert je als betrouwbaar. TEKST: HANS KOOPMANS Interview met Bert van Beek, directeur van Telford Consult: Met de CE-markering neem je je klanten de zorg over de kwaliteit uit handen, je profileert je als betrouwbaar. STAAL IN

Nadere informatie

Zet de stap naar certificering!

Zet de stap naar certificering! NEN 7510 CERTIFICERING Zet de stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor continue verbetering van uw organisatie en zekerheid en vertrouwen

Nadere informatie

Onderzoek naar de restauratiebehoefte bij eigenaren van gemeentelijke monumenten

Onderzoek naar de restauratiebehoefte bij eigenaren van gemeentelijke monumenten Samenvatting Onderzoek naar de restauratiebehoefte bij eigenaren van gemeentelijke monumenten Juli / augustus 2011 2 Onderzoeksopzet Datum: 30 september 2011 Opdrachtgever: Nationaal Restauratiefonds Uitgevoerd

Nadere informatie

Review missie en visie nodig?

Review missie en visie nodig? Review missie en visie nodig? Meerdere malen hebben we ons verdiept in de missie en visie van onze brancheorganisatie. Toch stellen we vast dat er nog onduidelijkheden zijn, zowel intern als extern We

Nadere informatie

fischer In & Aan metselwerk J.T. Popma

fischer In & Aan metselwerk J.T. Popma fischer In & Aan metselwerk J.T. Popma Inhoud Wat doet fischer? Inleiding Verordening bouwproducten Wat zijn de fischer oplossingen? fischer aan metselwerk fischer in metselwerk > 2 Wat doet fischer? Produceren

Nadere informatie

1 maart Kiwa-Reglement voor Partijkeuring op afnemerseisen

1 maart Kiwa-Reglement voor Partijkeuring op afnemerseisen 1 maart 2010 Kiwa-Reglement voor Partijkeuring op afnemerseisen 1 maart 2010 Kiwa-Reglement voor Partijkeuring op afnemerseisen 2010 Kiwa N.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Restauratie breed verbinden. 28 november 2013

Restauratie breed verbinden. 28 november 2013 Restauratie breed verbinden 28 november 2013 Wat komt er aan de orde? Kwaliteit: wat en voor wie Restauratie breed verbinden Initiatieven voor opdrachtgevers Stabu Uitvoeringsrichtlijnen verbinden aannemers,

Nadere informatie

STS 03.6 NATUURLEIEN. Eengemaakte technische specificaties

STS 03.6 NATUURLEIEN. Eengemaakte technische specificaties STS 03.6 NATUURLEIEN Eengemaakte technische specificaties Uitgave 2006 STS 03.6 NATUURLEIEN Eengemaakte technische specificaties Uitgave 2006 Deze voorschriften vervangen en annuleren STS 03.6 uitgave

Nadere informatie

De toekomst van consultancy

De toekomst van consultancy De toekomst van consultancy Course Assignment Management Consulting 5 oktober 2013 Teska Koch 2518936 Teska.koch@hotmail.com Word count: 1.510 Een kijkje in de glazen bol: Wat is de toekomst van consultancy?

Nadere informatie

kenmerk Error! Bookmark not defined. datum pagina 1/5

kenmerk Error! Bookmark not defined. datum pagina 1/5 kenmerk Error! Bookmark not defined. datum 2014-12-04 pagina 1/5 (Concept) projectvoorstel Brandveiligheid van gebouwen Brandmeldinstallaties Systeem- en kwaliteitseisen en projectierichtlijnen HERZIENING

Nadere informatie

Toelichting. Algemene Vergadering NOC*NSF. Bestuur NOC*NSF. Procedurehandboek Kwaliteit Sportaccommodaties. Donderdag 28 april 2011

Toelichting. Algemene Vergadering NOC*NSF. Bestuur NOC*NSF. Procedurehandboek Kwaliteit Sportaccommodaties. Donderdag 28 april 2011 Toelichting Aan Van Betreft Datum, Kenmerk Datum behandeling Algemene Vergadering NOC*NSF Bestuur NOC*NSF Procedurehandboek Kwaliteit Sportaccommodaties Donderdag 28 april 2011 Dinsdag 17 mei 2011 Aanleiding

Nadere informatie

CPR en onafhankelijke kwaliteitsborging

CPR en onafhankelijke kwaliteitsborging CPR en onafhankelijke kwaliteitsborging Informatiebijeenkomst voor de Branchevereniging Breken en Sorteren 17 februari 2015 Erik-Jan de Bont, Certificatiemanager PROGRAMMA Wat wil ik met u delen? Welke

Nadere informatie

hertalan welkom in de wereld van EPDM

hertalan welkom in de wereld van EPDM hertalan welkom in de wereld van EPDM hertalan the waterproof solution Hertalan levert wereldwijd unieke EPDM producten voor duurzame en watervaste oplossingen. Als eerste Europese producent van EPDM folies

Nadere informatie

KOMO betekent kwaliteit voor de bouw. Maar CE-markering dan? ir. Ger J.M. Mars Stichting Bouwkwaliteit

KOMO betekent kwaliteit voor de bouw. Maar CE-markering dan? ir. Ger J.M. Mars Stichting Bouwkwaliteit KOMO betekent kwaliteit voor de bouw. Maar E-markering dan? ir. Ger J.M. Mars Stichting Bouwkwaliteit Stichting BouwKwaliteit (SBK) Stichting BouwKwaliteit (SBK) coördineert en harmoniseert de kwaliteitsborging

Nadere informatie

Aanbesteden bij monumentenzorg

Aanbesteden bij monumentenzorg Aanbesteden bij monumentenzorg Gebruik van ERM-uitvoeringsrichtlijnen en certificaten bij aanbestedingen voor onderhoud en restauratie van monumenten 1 Inleiding Regelmatig krijgen PIANOo en ERM vragen

Nadere informatie

Rechten, Plichten én Voordelen! Keurmerk. Een keur aan extra zekerheden.

Rechten, Plichten én Voordelen! Keurmerk. Een keur aan extra zekerheden. Rechten, Plichten én Voordelen! Het nieuwe Keurmerk. Een keur aan extra zekerheden. VKG Keurmerk Keurmerk Het VKG Keurmerk staat voor integrale kwaliteit van kunststof kozijnen, ramen en deuren. De totale

Nadere informatie

Milieu, marktonderzoek en NEN-EN-ISO 14001. Introductie

Milieu, marktonderzoek en NEN-EN-ISO 14001. Introductie Milieu, marktonderzoek en NEN-EN-ISO 14001 Introductie September 2010 Inleiding In toenemende mate vragen opdrachtgevers aan marktonderzoekbureaus, met name bij aanbestedingen, hoe zij omgaan met het aspect

Nadere informatie

SPECIALISTEN IN RESTAURATIE, RENOVATIE EN REPRODUCTIE

SPECIALISTEN IN RESTAURATIE, RENOVATIE EN REPRODUCTIE SPECIALISTEN IN RESTAURATIE, RENOVATIE EN REPRODUCTIE Authentiek Vakmanschap RESTAURATIE BESCHERMEN VAN ONS ERFGOED Cees Terlouw Mijn hart en ziel ligt in het in leven houden van wat verloren dreigt te

Nadere informatie

KANTOOR & WERKPLAATS

KANTOOR & WERKPLAATS KANTOOR & WERKPLAATS Over Pool Trading Meer dan 20 jaar ervaring Pool Trading B.V. is een succesvolle, private groothandel gespecialiseerd in de inkoop en verkoop van gebruikte, overschot and gereconditioneerde

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 2202 (zonwerend)(warmtereflecterend) isolerend dubbelglas voor thermische isolatie 31 december 2014

Wijzigingsblad BRL 2202 (zonwerend)(warmtereflecterend) isolerend dubbelglas voor thermische isolatie 31 december 2014 Wijzigingsblad BRL 2202 (zonwerend)(warmtereflecterend) isolerend dubbelglas voor thermische isolatie 31 december 2014 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen

Nadere informatie

Frequently Asked Questions over de CPR voor Bouwwerken en nieuwe eisen voor kabels

Frequently Asked Questions over de CPR voor Bouwwerken en nieuwe eisen voor kabels Frequently Asked Questions over de CPR voor Bouwwerken en nieuwe eisen voor kabels Deze Frequently Asked Questions lijst is door Fedet sectie Kabel opgesteld en is een interpretatie van de wetgeving. Ter

Nadere informatie

EU Commissie: CE markering van drainagesystemen in groene daken wel verplicht! Bouwproducten zijn geen speelgoed

EU Commissie: CE markering van drainagesystemen in groene daken wel verplicht! Bouwproducten zijn geen speelgoed EU Commissie: CE markering van drainagesystemen in groene daken wel verplicht! Bouwproducten zijn geen speelgoed Christian Brensing spreekt met Vicente Leoz Argüelles, hoofd van unit I 5 European Commission

Nadere informatie

PROFESSIONAL RESTAURATIE

PROFESSIONAL RESTAURATIE PROFESSIONAL RESTAURATIE NLEIDING Waarom hebben we professionals nodig? Oude gebouwen en monumenten vertellen een verhaal. Ze vormen een stukje geschiedenis in de omgeving. Dat verhaal interesseert steeds

Nadere informatie

24 & 30 november 2012. Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Impact van de Bouwproductenverordening Jules De Windt FOD Economie

24 & 30 november 2012. Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Impact van de Bouwproductenverordening Jules De Windt FOD Economie 24 & 30 november 2012 Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Impact van de Bouwproductenverordening Jules De Windt FOD Economie Inhoud Van de Richtlijn naar de Verordening De Verordening

Nadere informatie

Asset Management als bindende factor

Asset Management als bindende factor Asset Management Asset Management als bindende factor Eigenaren, investeerders, beheerders, exploitanten en verzekeraars hebben allen tenminste één ding met elkaar gemeen. Het beheer en het onderhoud van

Nadere informatie

CE en KOMO. Maximale bouwkwaliteit

CE en KOMO. Maximale bouwkwaliteit CE en KOMO. Maximale bouwkwaliteit + 2 Wat zit er achter een certificaat? KOMO keurmerk Certificerende instellingen Geharmoniseerde normen Waarom certificatie? Gelijk speelveld + Transparatie Zekerheid:

Nadere informatie

De 7 zekerheden van het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen

De 7 zekerheden van het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen De 7 zekerheden van het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen 1. U ontvangt een deskundig advies van vakmensen die zorgvuldig zijn opgeleid op gebied van advisering, vervaardiging en aanpassing van hulpmiddelen;

Nadere informatie

Prestaties van LED beoordelen? Jacob Nuesink

Prestaties van LED beoordelen? Jacob Nuesink Prestaties van LED beoordelen? Jacob Nuesink Prestaties van LED beoordelen Huidige status van de LED verlichtingsmarkt Het DEKRA LED performance keurmerk - Eisen en normen Toepassing van LED producten

Nadere informatie

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid 2017-2018 Lensing Food B.V. Ruud Harmsen PROCEDUREHANDBOEK Bladzijde 1/7 Inhoud Over Lensing Food B.V. 2 People 3 Voedselveiligheid 3 Sociale betrokkenheid

Nadere informatie

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Secretarissen-generaal Directeur-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Directie Faciliteiten, Huisvestings- en Inkoopbeleid Rijk Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

the european customs network

the european customs network the european customs network the european customs network Uw partner in douanezaken Heeft u handel met landen buiten de Europese Unie en dat zijn ook Zwitserland en Noorwegen? Dan weet u hoe belangrijk

Nadere informatie

CE-markering volgens EN 1090-1 Een update. Ir. G.E. (Bert) van Beek IWE

CE-markering volgens EN 1090-1 Een update. Ir. G.E. (Bert) van Beek IWE CE-markering volgens EN 1090-1 Een update Ir. G.E. (Bert) van Beek IWE EN 1090-1 Opwaaiend stof Waar gaan we het over hebben 1. Disclaimer 2. Terugblik safety event 2012 3. CPR en EN 1090-1 4. Spraakverwarring

Nadere informatie

TECHNISCH JAARVERSLAG

TECHNISCH JAARVERSLAG TECHNISCH JAARVERSLAG 2013 Henk van Vliet Jaarverslag 2013 versie 1.0 Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave Algemeen Pag 3 Kwaliteitsbeleid Pag 4 Inbouwbedrijven Pag 5 Certificaten Pag 7 Organisatie kwaliteitsbewaking

Nadere informatie

kenmerk Error! Bookmark not defined. datum pagina 1/4 Commissieplan 2014 Normcommissie , Outsourcing

kenmerk Error! Bookmark not defined. datum pagina 1/4 Commissieplan 2014 Normcommissie , Outsourcing kenmerk Error! Bookmark not defined. datum 2014-03-11 pagina 1/4 Commissieplan 2014 Normcommissie NORMCOMMISSIE NEN Kennis & Informatiediensten Postbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft T 015

Nadere informatie

Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten

Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten Nexans congres Fire safety events Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten Jørgen den Houting 2 Programma 1 Europese Verordening bouwproducten:

Nadere informatie

Industrial Services. In-Service Verification Brandbeveiliging

Industrial Services. In-Service Verification Brandbeveiliging Industrial Services In-Service Verification Brandbeveiliging Brandveiligheid als zakelijke en morele overweging Brandveiligheid en brandbeveiliging zijn begrippen die binnen de kaders van wet en regelgeving

Nadere informatie

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 VERORDENING (EU) Nr. 284/2011 VAN DE COMMISSIE van 22 maart 2011 tot vaststelling van specifieke voorwaarden en gedetailleerde procedures voor de invoer

Nadere informatie

FedEC Certificaat Kwaliteits Borging EPA-U

FedEC Certificaat Kwaliteits Borging EPA-U FedEC Certificaat Kwaliteits Borging EPA-U 20 mei 2015 1 FedEC CKB (Certificaat Kwaliteits Borging) EPA-U voor adviseurs, 20 mei 2015 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 FedEC-Certificaat Kwaliteits Borging EPA-U...

Nadere informatie

Onafhankelijke uitgave van Meer1010

Onafhankelijke uitgave van Meer1010 10-1-2018 10:59 Januari 2018-1 CPR - CONSTRUCTION PRODUCTS REGULATION Inleiding Sinds 1 juli 2013 is de Europese Verordening 305/2011 voor bouwproducten, de Construction Products Regulation, van kracht.

Nadere informatie

Homo-emancipatie behouden voor volgende generaties. moet zichzelf kunnen zijn

Homo-emancipatie behouden voor volgende generaties. moet zichzelf kunnen zijn Homo-emancipatie behouden voor volgende generaties Ieder mens moet zichzelf kunnen zijn Daarom bewaakt en versterkt Het Blauwe Fonds de rechten van homoseksuelen. We nodigen je uit om Het Blauwe Fonds

Nadere informatie

KOMO. Dakbedekkingsbedrijf Elro. procescertificaat. Uitvoering van dakbedekkingsconstructies met gesloten dakbedekkingssystemen

KOMO. Dakbedekkingsbedrijf Elro. procescertificaat. Uitvoering van dakbedekkingsconstructies met gesloten dakbedekkingssystemen KOMO procescertificaat Nummer K62388/02 Vervangt K62388/01 Uitgegeven 2013-10-01 d.d. 2011-07-15 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 2 Dakbedekkingsbedrijf Elro VERKLARING VAN KIWA Dit procescertificaat

Nadere informatie

Normen voor de kunststofsector. Relatie met CE-markering en wetgeving?

Normen voor de kunststofsector. Relatie met CE-markering en wetgeving? Infosessie normalisatie kunststoffen Normen voor de kunststofsector. Relatie met CE-markering en wetgeving? Anne Marie Dalle Deceuninck NV 03-10-2013 1 CE markering en wetgeving Construction Products Directive

Nadere informatie

BOUWMATERIALENHANDEL EN DE CE-MARKERING

BOUWMATERIALENHANDEL EN DE CE-MARKERING Heeren uit de bouw BOUWMATERIALENHANDEL EN DE CE-MARKERING Ir. M.L.A.M. van Hezik Voorzitter Communicatieforum CE-markering in de Bouw Wageningen, december 2016 ACHTERGROND Mede op initiatief van het Ministerie

Nadere informatie

Inhoud van artikel REACH. Artikel van REACH. Strafrechtelijk optreden. Schriftelijke Waarschuwing alvorens optreden. Bestuursrechtelijk optreden

Inhoud van artikel REACH. Artikel van REACH. Strafrechtelijk optreden. Schriftelijke Waarschuwing alvorens optreden. Bestuursrechtelijk optreden SCHEMA I afdoening artikelen en categorie-indeling WED Artikel Inhoud artikel Art. 5 Verbod om stoffen als zodanig of in preparaten of in voorwerpen te vervaardigen of in de handel te brengen indien zij

Nadere informatie

ERM-uitvoeringsrichtlijnen: een juridische inventarisatie

ERM-uitvoeringsrichtlijnen: een juridische inventarisatie ERM-uitvoeringsrichtlijnen: een juridische inventarisatie Vraagstelling De stichting ERM heeft afgelopen jaren een aantal technische uitvoeringsrichtlijnen vastgesteld 1. In deze richtlijnen worden de

Nadere informatie

welkom in de wereld van EPDM

welkom in de wereld van EPDM welkom in de wereld van EPDM hertalan the waterproof solution Hertalan levert wereldwijd unieke EPDM producten voor duurzame en watervaste oplossingen. Als eerste Europese en Benelux enige producent van

Nadere informatie

Werkwijze Raad voor Cultuur inzake advisering POM

Werkwijze Raad voor Cultuur inzake advisering POM Werkwijze Raad voor Cultuur inzake advisering POM Herzien 25 augustus 2016 Op grond van artikel 34, eerste lid van de Subsidieregeling instandhouding monumenten (hierna: Sim), adviseert de Raad voor Cultuur

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

ZETTEN TECHNIEK. lifting & safety solutions. Het keuringscentrum voor veilig gereedschap...

ZETTEN TECHNIEK. lifting & safety solutions. Het keuringscentrum voor veilig gereedschap... ZETTEN TECHNIEK lifting & safety solutions Het keuringscentrum voor veilig gereedschap... Narvikweg 10c 9723 TV Groningen Telefoon: 050-5413000 Telefax: 050-5410011 E-mail: info@zettentechniek.nl Internet:

Nadere informatie

Architectuur, Organisatie en Business Cases

Architectuur, Organisatie en Business Cases Architectuur, Organisatie en Business Cases Ervaringen uit de praktijk Jan de Baat CMG Trade, Transport & Industry B.V. Inleiding In de Dynamiek track van LAC 2000 is de problematiek omtrent de alignment

Nadere informatie

Instructiedocument Casus Factsheet

Instructiedocument Casus Factsheet Instructiedocument Casus Factsheet Samengesteld op basis van verkenningen binnen het programma Sggv, 2009-2012. Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons Licentie.

Nadere informatie

welkom in de wereld van EPDM

welkom in de wereld van EPDM welkom in de wereld van EPDM hertalan the waterproof solution Hertalan levert wereldwijd unieke EPDM producten voor duurzame en watervaste oplossingen. Als eerste Europese en Benelux enige producent van

Nadere informatie

Industrial Services. In-Service Verification Elektrische Veiligheid & Beveiliging

Industrial Services. In-Service Verification Elektrische Veiligheid & Beveiliging Industrial Services In-Service Verification Elektrische Veiligheid & Beveiliging Geen concessies ten aanzien van veiligheid Elektrische veiligheid in de dagelijkse werkomgeving of in openbare ruimten lijkt

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 50001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Hartelijk dank voor uw interesse in de begeleiding naar ISO 50001 certificering. Met ISO

Nadere informatie

WERKBLAD LEIDERSCHAPSSTIJL

WERKBLAD LEIDERSCHAPSSTIJL WERKBLAD LEIDERSCHAPSSTIJL In dit document vind je 12 situaties waarop je verschillend kunt reageren. Omcirkel de aanpak die voor jou het meest voor de hand ligt. Situaties 1. De laatste tijd gaat het

Nadere informatie

Sector initiatief. Hybride graafmachines en Shovels. Ouwejan & F. de Bruijn Infra b.v. Pijnacker Infra B.V. K. Wolleswinkel en K.

Sector initiatief. Hybride graafmachines en Shovels. Ouwejan & F. de Bruijn Infra b.v. Pijnacker Infra B.V. K. Wolleswinkel en K. Sector initiatief Hybride graafmachines en Shovels Bedrijven: Ouwejan & F. de Bruijn Infra b.v. Pijnacker Infra B.V. Auteur: K. Wolleswinkel en K. Lambregts Contact: H. Walberk (Pijnacker Infra B.V.) Datum:

Nadere informatie

Algemene Monumenten informatie

Algemene Monumenten informatie Informatiemap deel A Algemene Monumenten informatie In dit deel A van de informatiemap wordt kort ingegaan op de volgende algemene onderwerpen betreffende monumenten en het eilandelijke monumentenbeleid.

Nadere informatie

IN DE SERIE OVER VAKMANSCHAP DE SLIJTERSVAKSPECIALIST P A R T N E R I N O P L E I D I N G E N E X A M E N

IN DE SERIE OVER VAKMANSCHAP DE SLIJTERSVAKSPECIALIST P A R T N E R I N O P L E I D I N G E N E X A M E N IN DE SERIE OVER VAKMANSCHAP DE SLIJTERSVAKSPECIALIST P A R T N E R I N O P L E I D I N G E N E X A M E N GEWOGEN EN GEWAARDEERD VAKMANSCHAP De geschiedenis herhaalt zich, gelukkig, en de tijd is er weer

Nadere informatie

14:00 Ontvangst 14:30 Welkom Henk Reijnders

14:00 Ontvangst 14:30 Welkom Henk Reijnders 14:00 Ontvangst 14:30 Welkom Henk Reijnders 14:35 Uitleg CE en NEN-EN 1090 Tom Groenen 15:00 Consequenties voor het bedrijf Mark van den Boogaard 15:30 Pauze 16:00 Consequenties voor onze klanten Henk

Nadere informatie

een veilig gevoel: dat wil toch iedereen?

een veilig gevoel: dat wil toch iedereen? een veilig gevoel: dat wil toch iedereen? Een GND-deur, een ECHT veilig gevoel GND is een stichting waar 14 toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten bij zijn aangesloten. Samen maken we ons sterk voor

Nadere informatie

Authentiek Leiderschap,

Authentiek Leiderschap, Authentiek Leiderschap, Zijn of gevonden worden? www.authentiekleiderschap.nl Geluks- en Succescurve Succes Geluk Tijd Midlife Authentiek Leiderschap: ontwikkel over de as van leiderschap. Omgeving Waarnemen

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Voorlichting opleidingen Restauratie-timmeren niveau 4 Restauratie-metselen niveau 4 Restauratie-voegen niveau 3. Waarom restauratieopleidingen?

Voorlichting opleidingen Restauratie-timmeren niveau 4 Restauratie-metselen niveau 4 Restauratie-voegen niveau 3. Waarom restauratieopleidingen? Voorlichting opleidingen Restauratie-timmeren niveau 4 Restauratie-metselen niveau 4 Restauratie-voegen niveau 3 Waarom restauratieopleidingen? Monumenten bepalen karakter Ontbreken bestemming sloop? Sloop!

Nadere informatie

Naam Vertegenwoordigt Werkt bij Aanwezig: Walter de Koning Secretaris CCvD ERM Dré van Dinther Vakgroep Restauratie Bouwbedrijf Van Dinther

Naam Vertegenwoordigt Werkt bij Aanwezig: Walter de Koning Secretaris CCvD ERM Dré van Dinther Vakgroep Restauratie Bouwbedrijf Van Dinther Verslag Centraal College van Deskundigen Restauratiekwaliteit Plaats: Gouda Datum: 4 oktober 2013 Naam Vertegenwoordigt Werkt bij Aanwezig: Rob van Hees Voorzitter CCvD Walter de Koning Secretaris CCvD

Nadere informatie

Hoe herken je een vakman?

Hoe herken je een vakman? onderhouden+verbouwen Het is de installateur die de cv veilig en zuinig laat werken Hoe herken je een vakman? 30 CV-ketels moeten aan veel eisen voldoen, maar vervolgens mag iedereen ze ophangen en eraan

Nadere informatie

BRL 9500 Deel 02 2006-12-06

BRL 9500 Deel 02 2006-12-06 BRL 9500 Deel 02 2006-12-06 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN voor het KOMO -, respectievelijk het NL-EPBD -procescertificaat voor ENERGIEPRESTATIEADVISERING voor het KOMO -procescertificaat voor het afgeven

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 2813

Wijzigingsblad BRL 2813 Wijzigingsblad BRL 2813 Bouwelementen van beton 31 december 2014 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen Constructief Beton d.d. 12 november 2014. Aanvaard

Nadere informatie

NEN 1010:2015. Stellingen

NEN 1010:2015. Stellingen NEN 1010:2015 Stellingen 1 september 2015 1 Stelling 1 Stelling 1a: Ik wacht wel tot de nieuwe NEN 1010 is aangewezen in het Bouwbesluit (waarschijnlijk 1 juli 2016), want dan is het pas verplicht om hem

Nadere informatie

Europese regelgeving brandkleppen

Europese regelgeving brandkleppen Europese regelgeving brandkleppen Europese Bouwproducten richtlijn In 1989 werd de Europese bouwproductenrichtlijn ingevoerd. Deze richtlijn werd ingevoerd om technische belemmeringen van de handel binnen

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten Gemeente Moerdijk Monumentenwijzer Informatie over gemeentelijke monumenten Inhoudsopgave Woord van de Wethouder... 3 Hoe wordt een object een gemeentelijk monument?... 5 Moet ik een vergunning aanvragen?...

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst over de herziene BRL 2502 en de invoering van de CPR 17 januari 2013

Voorlichtingsbijeenkomst over de herziene BRL 2502 en de invoering van de CPR 17 januari 2013 CPD CPR Voorlichtingsbijeenkomst over de herziene BRL 2502 en de invoering van de CPR 17 januari 2013 Hotel Papendal Rense Kuil voorstellen Coördinator CE markerings activiteiten van Kiwa Nederland B.V.

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties prof dr wim derksen Aan de directeur Bouwen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de heer drs J.M.C. Smallenbroek zondag 23 november 2014 Geachte heer Smallenbroek, Op uw verzoek

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL

Wijzigingsblad BRL Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 2701 d.d. 12-12-2012. Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door het College van Deskundigen voor metalen gevelelementen d.d. 20-11-2014. Aanvaard

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD BRL 1332 Het thermisch isoleren met een in situ spraysysteem van polyurethaanschuim. Pagina 1 van 5 d.d. 2015-07-29

WIJZIGINGSBLAD BRL 1332 Het thermisch isoleren met een in situ spraysysteem van polyurethaanschuim. Pagina 1 van 5 d.d. 2015-07-29 Pagina 1 van 5 d.d. 2015-07-29 Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 1332 d.d. 2013-01-02. Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door het College van Deskundigen Na-Isolatie d.d. 01-07-2015.

Nadere informatie

Technologie in detail

Technologie in detail Technologie in detail Pretec Precisietechniek BV Postbus 149 2250 AC Voorschoten Industrieweg 16-18 2254 AE Voorschoten t +31 (0)71 56 19 164 f +31 (0)71 56 18 119 e info@pretec.nl. Deel kennis en maak

Nadere informatie

De 6 best hanteerbare KPI s in de schoonmaak

De 6 best hanteerbare KPI s in de schoonmaak De 6 best hanteerbare KPI s in de schoonmaak en de link met kritieke succesfactoren KPI s in de schoonmaak Margriet van Dijken Heel kort nog de theorie van KPI s in de schoonmaak Er gaat tegenwoordig geen

Nadere informatie

Kiwa N.V. 3/12/14. Roy Senden. Partner for progress

Kiwa N.V. 3/12/14. Roy Senden. Partner for progress Roy Senden Partner for progress 1 Brandpreventie Academy Namens Brandpreventie Academy hartelijk welkom Introductie Wat doet Kiwa 3 Data Uitfasering regeling 2002 31-8-2014 (audits) 31-12-2014 (certificaten)

Nadere informatie

De Kwaliteitsregeling Kennis & Kunde voor de restauratiebranche in Gelderland. Ernst van der Grijp. Monumentenwacht Gelderland

De Kwaliteitsregeling Kennis & Kunde voor de restauratiebranche in Gelderland. Ernst van der Grijp. Monumentenwacht Gelderland De Kwaliteitsregeling Kennis & Kunde voor de restauratiebranche in Gelderland Ernst van der Grijp Waarom Monumentenwacht? Waarom kwaliteitsregeling? Zomaar wat plaatjes Materiaalkennis? Purren. Iets vergeten?

Nadere informatie