MVO Monitor Ziekenhuizen 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MVO Monitor Ziekenhuizen 2014"

Transcriptie

1 MVO Monitor Ziekenhuizen 2014 Healing environment, e-health en stakeholdermanagement aanjagers verduurzaming Auteurs: Jessica Roelofs (Royal HaskoningDHV), Frank Meijer en Thomas Kal (onafhankelijk consultants duurzaamheid)

2 In de MVO Monitor Ziekenhuizen onderzoekt Royal HaskoningDHV jaarlijks de stand van zaken rond MVO en duurzaamheid in Nederlandse ziekenhuizen. Het terugkerende temperaturen in de vorm van benchmarks en op basis van publiek beschikbare bronnen brengt trends en feiten aan het licht waar de sector als geheel zijn voordeel mee kan doen. De opkomst van stakeholdermanagement en geïntegreerd duurzaamheidsbeleid bijvoorbeeld. In 2011 nog op geen enkele bestuursagenda, eind 2014 ronduit actueel. De sector is in beweging, zoveel is duidelijk. De onderzoekers hebben in 2014 geen integrale benchmark maar een steekproef uitgevoerd onder twaalf ziekenhuizen uit de MVO Monitor 2013 (laag, midden en hoog segment). In twintig vragen is onderzocht: n welke ontwikkelingen er gaande zijn rond de vaste MVO Monitor-thema s (sturing en transparantie, mensen 1, milieu, publieke middelen, keten); n vanuit welke visie en grondslagen de ziekenhuizen in het algemeen én in de gebouwde omgeving aan MVO en duurzaamheid werken; n welke stakeholders de ziekenhuizen het meest belangrijk vinden en welke issues ze met hen delen. Figuur 1 Geïnterviewde ziekenhuizen in 2014 Ziekenhuis Martini Ziekenhuis Zuwe Hofpoort Ziekenhuis St Jansdal Rijnstate Bronovo Tergooi Reinier de Graaf Radboudumc UMC Utrecht Slingeland Ziekenhuis VUmc Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Locatie Groningen Woerden Harderwijk Arnhem Den Haag Hilversum Delft Nijmegen Utrecht Doetinchem Amsterdam Nijmegen 1 Binnen het thema Mensen is in 2014 vooral aandacht besteed aan patiëntenzorg.

3 Sturing en transparantie MVO-visie en grondslagen Alle ondervraagde ziekenhuizen zien zichzelf als een maatschappelijke organisatie met een verantwoordelijkheid jegens (de mensen in) hun omgeving en toekomstige generaties. Ze vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen om die reden dan ook (zeer) belangrijk. Beleid en verankering De mate waarin ze hun MVO-beleid hebben vormgegeven, verschilt sterk. Ieder ziekenhuis voert meerdere duurzaamheidsprojecten uit; circa de helft doet dat onder leiding of aansturing van een MVO-projectgroep of -programma. Een overkoepelende MVO-strategie ontbreekt regelmatig. Ook meten de meeste ziekenhuizen hun resultaten maar beperkt. Wel hanteren steeds meer RvB s - zoals die van het Martini Ziekenhuis, Rijnstate, Tergooi, Radboudumc en UMC Utrecht - een eigen MVO-statement én is een RvB-lid verantwoordelijk voor MVO. St Jansdal: Wij zijn MVO-beleid aan het opstellen. Een projectgroep werkt momenteel een plan van aanpak uit, waarin we verantwoordelijkheden toewijzen. Certificering Ten opzichte van 2013 neemt het aantal ziekenhuizen toe dat certificeringsmethodieken zoals ISO of BREEAM toepast. Rijnstate, Bronovo, St Jansdal en VUmc hebben voor de Milieuthermometer Zorg gekozen. De brede MVO-richtlijn ISO wordt door geen van de ondervraagde ziekenhuizen volledig toegepast tot op het niveau van een zelfverklaring. Wel heeft het UMC Utrecht gebruik gemaakt van ISO bij de totstandkoming van de nieuwe strategie van de organisatie. Openbaarheid De meeste ziekenhuizen wijden een (korte) paragraaf in hun jaarverslag aan duurzaamheid. Het Radboudumc heeft in 2014 gerapporteerd op basis van de GRI-richtlijn en zijn resultaten openbaar gemaakt. Het Martini Ziekenhuis past een aantal basisprincipes toe van de GRI. En het UMC Utrecht heeft een apart Duurzaamheidsverslag opgesteld. Tergooi heeft - vernieuwend! - ontwikkeld, met informatie over veiligheid en kwaliteit. Het ziekenhuis kreeg een nominatie voor het beste Milieu- en duurzaamheidsverslag van de Milieuthermometer Zorg. Reinier de Graaf rondt zijn MVO-verslag 2014 in februari 2015 af en publiceert het openbaar.

4 Mensen Vernieuwing in de zorg De zorgsector maakt - net als alle andere economische sectoren grote veranderingen door. ICT en internet zijn een krachtige motor achter talloze innovaties. Ook het toenemende consumentisme in de maatschappij en de groeiende behoefte aan vraaggestuurd aanbod zorgen voor veel nieuwe ontwikkelingen. Onderwerpen als e-health, healing environment en de patiënt als partner zijn in 2014 snelle stijgers op de zorgagenda. E-health Alle ondervraagde ziekenhuizen passen verschillende vormen van e-health - zoals telemonitoring en -diagnosestelling - toe. Het Radboudumc, Martini Ziekenhuis, UMC Utrecht en Slingeland Ziekenhuis geven e-health écht ruim baan en doen ook resultaatmetingen. De patiënt blijkt er volgens een aantal ziekenhuizen nog niet altijd klaar voor. Die wil vaak het liefst gewoon telefonisch een afspraak maken, en niet online. Ook verouderde ICT wordt nogal eens als struikelblok genoemd. Volgens het Radboudumc is vooral de zorgprofessional aan zet bij het duidelijk maken van de mogelijkheden van e-health aan patiënten. De ehealth-monitor 2014 van Nictiz/Nivel bevestigt dit beeld. E-health staat nog maar aan het begin, is een veelgehoorde opvatting. Verder doorontwikkeling zal tot nog meer impact leiden op diagnosticeren, therapie en zelfzorg. Voor een uitgebreid beeld zie de E-Health Monitor 2014 ( Slingeland Ziekenhuis: Telemonitoring kan voorkomen dat mensen onnodig naar het ziekenhuis komen. Zowel arts als patiënt varen hier wel bij. Het resultaat van het toepassen van dit type e-health is 40% minder heropnames. Healing environment Healing environment (HE) wordt in bijna alle ziekenhuizen toegepast, maar de visie op het begrip verschilt sterk. Zes van de twaalf ziekenhuizen hanteren HE als hét basisconcept voor de inrichting van het ziekenhuis. Vijf andere ziekenhuizen passen HE als principe toe, maar nemen het niet als uitganspunt voor (nieuw) bouw en inrichting. Het effect van HE - bijvoorbeeld de invloed op medicatie en het genezingsproces - wordt in veel gevallen niet gemeten. Beleving Er is veel aandacht voor de beleving van patiënt en bezoeker. Het fieldlab van het Slingeland Ziekenhuis doet samen met Philips onderzoek naar de invloed van verschillende lichtkleuren. De nieuwe IC van het UMC Utrecht heeft eigen kamers - met uitzicht naar buiten - voor iedere patiënt. Reinier de Graaf heeft samen met de gemeente Delft en IVN Zuid-Holland een natuurkoffer en herstelpakketjes ontwikkeld waarmee kinderen en hun ouders worden uitgenodigd (meer) de natuur in te gaan. VUmc: Healing environment kan tot wel 30% van het genezingsproces bevorderen. Dat betekent een veel kortere opnameduur en minder medicijnverbruik.

5 Rijnstate: Wij streven ernaar patiënten zelf de regie over hun zorgtraject te laten voeren. Wij willen de patiënt een centrale rol geven en hem of haar als partner zien. Preventie en patiënt als partner Onderwerpen als preventie en patiënt als partner staan in 2014 onverminderd hoog op de agenda. Alle ondervraagde ziekenhuizen informeren hun patiënten over gezondheidsprogramma s en bekijken op welke manier ze de kans op herhaling kunnen minimaliseren. Het (medewerkers)ziektepreventiebeleid is in alle ziekenhuizen uitgebreid en divers, maar de behaalde gezondheidsresultaten van de programma s worden nog lang niet overal gemeten. CWZ: Ons Fit&Vitaalprogramma is gericht op het verbeteren van de fysieke en mentale weerbaarheid van onze medewerkers. Bronovo: Wij hebben steeds meer aandacht voor voorlichting over een gezonde leefstijl en ontwikkelen ook gerichte acties die dat ondersteunen. Voeding Alle ziekenhuizen vinden dat voeding niet alleen gezond maar ook lekker moet zijn. Naast kwaliteit worden ook verspilling en kosten genoemd als (duurzaamheids) aspecten van voeding. Bijna alle ziekenhuizen werken aan optimalisatie. De balans tussen verspilling en een breed voedselaanbod blijkt lastig, hoewel onder andere het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in 2014 een forse stap voorwaarts heeft gemaakt. Het Radboudumc heeft door zijn voedingsconcept te verbeteren in twee jaar 59% van het keukenafval gereduceerd. Dit zogeheten food for care programma wordt ook ingezet voor sneller patiëntenherstel. Radboudumc: Ons Food for Care programma draagt bij aan persoonsgerichte zorg en minder verspilling

6 Milieu Afval en energie Afval- en energiebesparing waren in 2014 opnieuw belangrijke onderwerpen. Een aantal ziekenhuizen zijn beloond met een predikaat van de milieuthermometer zorg. Rijnstate en VUmc beide op zilver en St Jansdal brons. Alle ondervraagde ziekenhuizen hebben een milieubeleidsplan of energieplan. Energiecoördinatoren of externe energiemanagers managen de energiebehoefte en het -verbruik met behulp van energie- of gebouwbeheersystemen. Pieken in het verbruik worden real time gemonitord en bijgestuurd. Het VUmc en Radboudumc hebben hun afval in 2014 verder gereduceerd. Tergooi doet pilots met zijn afvalstromen. Reinier de Graaf heeft in 2012 een Pharmafilter geïnstalleerd. Rijnstate onderzoekt in samenwerking met Menzis of het plaatsen van een dergelijk filter financieel haalbaar is. Naast de milieuwinst en gebouw- en logistieke opbrengsten is er volgens het Reinier de Graaf ziekenhuis door toepassing van het Pharmafilter ook een verhoging van de zorgefficiency, de veiligheid en het comfort voor de patient. Tergooi: We hebben met een investering in energiebesparing (gasmotorwarmtepomp, ketelhuis en luchtbehandelingssysteem) gedaan van circa en een jaarlijkse kostenbesparing gerealiseerd van Reinier de Graaf: Eenvoudige handelingen zoals het uitzetten van de apparatuur en monitoren kan op jaarbasis tienduizenden euro s besparen. Onze milieucoördinator ontdekte onlangs dat er s nachts circa 2500 pc s, monitoren en apparaten voor niets aanstaan. Afvalwaterzuivering Of uitgebreide bronzuivering van afvalwatering (zoals Pharmafilter) in de toekomst meer toegepast gaat worden bij de ziekenhuizen, is nog geen uitgemaakte zaak. Er wordt landelijk een stevig debat gevoerd over de noodzaak en de mogelijkheden om medicijnresten en andere hormoonbeïnvloedende stoffen uit het oppervlaktewater te zuiveren. In het algemeen wordt aangenomen dat ziekenhuizen circa 30%, en huishoudens de overige 70% van deze vervuiling voor hun rekening nemen. Zogeheten end-off-pipe oplossingen - uitbreiden van bestaande publieke waterzuiveringen met een extra trap - worden landelijk gezien als een kansrijke oplossing. Wie het ook betaalt; het is een kostbare operatie om deze stoffen uit het milieu te zuiveren. Ook de zorgverzekeraars hebben een verantwoordelijkheid. Als verdieners aan de zorg, zijn ze ook mede-vervuiler. Hetzelfde geldt voor de farmaceutische industrie. Voorlichting medewerkers en bezoekers Het Martini ziekenhuis, UMC Utrecht, VUmc en Reinier de Graaf werken aan het terugdringen van het energieverbruik door voorlichting aan medewerkers en bezoekers. Omdat voorlichting alleen volgens het UMC Utrecht onvoldoende effectief is, heeft dit ziekenhuis gekozen voor de Energywattcher. Hiermee strijden medewerkers thuis in teams actief om de grootste energiebesparing.

7 Publieke middelen Total cost of ownership In alle ondervraagde ziekenhuizen zijn investeringscommissies actief die de business case (aanschaf, installatie, gebruik, efficiency, onderhoud, levensduur en energieverbruik) beoordelen van grote investeringen in ICT, medische apparatuur, renovatie of (nieuw)bouw. Enkele ziekenhuizen doen projecten om de levensduur van medische apparatuur te verlengen. Foutieve declaraties en overbehandeling Alle ziekenhuizen controleren intern steekproefsgewijs op ingediende declaraties en maken gebruik van een externe auditeur. Ook maken ze allemaal gebruik van de controlemodule op het DOT systeem; deze filtert dubbele of niet bij elkaar horende combinaties uit de financiële systemen. Overbehandeling bestrijden de ziekenhuizen met protocollen die inzicht geven in (nog resterende) mogelijkheden en effecten voor patiënten. De steekproef laat nog geen samenwerking zien tussen ziekenhuizen en andere instellingen, ter voorkoming van dubbele diagnostiek en onderzoeken bijvoorbeeld. Zuwe Hofpoort Ziekenhuis: Wij onderzoeken - samen met Philips - de mogelijkheden om refurbished apparatuur (spoelen voor MRI) aan te schaffen.

8 Keten Inkoop Zes van de twaalf ziekenhuizen hebben een gedragscode voor leveranciers opgesteld. Het Martini Ziekenhuis neemt bij alle contracten een MVO-bijlage op. Het VUmc en Rijnstate volgen de gedragsregels van de Milieuthermometer Zorg. Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis die van de NEVI en het Martini Ziekenhuis heeft in zijn leverancierscontracten een aparte MVO-bijlage opgenomen. Het UMC Utrecht heeft de Green Deal Circulair Inkopen ondertekend om de mogelijkheden van circulair inkopen in pilots te onderzoeken en deelt opgedane kennis en ervaringen met anderen. De andere ziekenhuizen houden rekening met duurzaamheidsaspecten bij hun inkoop, maar hebben dit niet of minder goed beleidsmatig verankerd. Duurzame keten Behalve het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis lijkt geen enkel ziekenhuis maatregelen te hebben genomen om in de inkoopketen mensenrechtenschendingen te voorkomen. Alleen het Radboudumc en het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis geven uitvoering aan de WHO-gedragscode voor ethisch verantwoord werven van buitenlands zorgpersoneel. UMC Utrecht: Wij verwachten dat inkopen zich in de richting van pay for use zal ontwikkelen. Bijvoorbeeld elektriciteit, lampen en onderhoud zullen in de toekomst gecombineerd worden ingekocht. Dit leidt tot innovatie bij de leveranciers, behoud van grondstoffen en reductie van de total cost of ownership. Stakeholdermanagement Alle ondervraagde ziekenhuizen zien patiënten, verwijzers/huisartsen, medewerkers, zorgverzekeraars, lokale overheden en het bedrijfsleven als hun voornaamste stakeholders. Onderwerpen waarover ze van gedachten wisselen, zijn: bereikbaarheid, overlast, energie, afval, milieu, bouwvergunningverlening en zorgtaken. Het Martini Ziekenhuis het in 2014 specifiek de dialoog met huisartsen en (andere) verwijzers geïntensiveerd. Martini Ziekenhuis: Wij vinden onze relatie met de huisartsen erg belangrijk en hebben het perspectief van deze stakeholder structureel binnen gehaald met de aanstelling van een praktiserend huisarts als coördinator Eerstelijns Samenwerking. Daarnaast hebben we in 2014, middels een reputatieonderzoek, de huisartsen uitgebreid naar hun mening gevraagd over de samenwerking met het Martini Ziekenhuis.

9 Ontwikkelingen 2014 In het algemeen valt op dat de in 2014 ondervraagde ziekenhuizen (weer) meer aandacht aan MVO besteden dan in Met name onderwerpen als healing environment, e-health en zelfregie van patiënten (patiënt als partner) zijn in 2014 trending. Steeds vaker ook groeien losse MVO-projecten uit tot MVO-bouwstenen in het algemene ziekenhuisbeleid. Er zijn echter grote verschillen zichtbaar in hóe de aandacht voor MVO zich ontwikkelt in de ondervraagde ziekenhuizen. Sommige organisaties kiezen voor een koers die bottom-up tot stand komt en voor losse projecten. Voorlopers hebben vaak een goed georganiseerde aanpak en ontwikkelen hun MVO-beleid, ook voor de zorgprocessen, stap voor stap. Ze passen principes uit de circulaire economie toe en verbeteren - soms met behulp van de GRI-richtlijn - hun verslaglegging. Aanbevelingen 2015 Dé uitdaging voor ziekenhuizen in 2015 is om de groeiende aandacht voor duurzaamheid en denken in ketens niet alleen in de ondersteunende maar ook in de primaire zorgprocessen toe te passen. Het is tijd om ruim baan te maken voor preventie en zelfregie van patiënten. Ziekenhuizen doen er goed samen met patiënten en zorgverzekeraars op zoek te gaan naar de juiste vorm en bekostiging. Structureel onderzoeken van de patiënttevredenheid, ter verbetering van de zorg, de huisvesting en de beleving hoort daar ook bij. Huisvesting bijvoorbeeld leent zich uitstekend om op het gebied van healing environment continu te verbeteren. Denk aan voorzieningen waarmee patiënten beter ondersteund kunnen worden door vrienden en familie, waardoor er minder verpleging nodig is. Maar ook aan (door)ontwikkeling van voedingsconcepten, bijvoorbeeld op het gebied van lokale sourcing en biologische producten. De intrinsieke overtuiging dat verduurzamen leidt tot betere en betaalbare zorg stimuleert het voeren van een nog intensievere stakeholderdialoog, bijvoorbeeld met patiënten en zorgverzekeraars. De Uber-zorg komt eraan en de patiënt neemt steeds meer eigen regie, wat vergaande gevolgen zal hebben voor de zorgverlening, werkwijze en huisvesting in de toekomst. Ziekenhuizen doen er goed aan in 2015 nog meer aandacht te besteden aan transparantie. Transparantie zorgt voor inzicht in het handelen en in de prestaties van het ziekenhuis, zowel intern als extern. Het volgen van bijvoorbeeld de GRIrichtlijn maakt ook duidelijk welke MVO-elementen in de bedrijfsvoering nog onderbelicht zijn. Een goede analyse van de impact van de organisatie op mens, milieu en maatschappij is daarbij cruciaal. Er liggen aandachtspunten rond zowel de kwaliteitseisen als de inhoudelijke eisen van de GRI, zoals meer inzicht in ketenaspecten als mensenrechten en rapporteren over de CO2 -footprint. Patiënten hebben behoefte aan meer inzicht in de kwaliteit en risico s van de geleverde zorg. Tot slot is het belangrijk duidelijk te zijn over de kwaliteit en de herkomst van de data en niet uitsluitend successen maar ook uitdagingen voor verdere verduurzaming te communiceren. Daar heeft iedereen baat bij!

10 De MVO Monitor Ziekenhuizen 2014 is een uitgave van Royal HaskoningDHV royalhaskoningdhv.com In samenwerking met Frankenvrij Advies fankenvrijadvies.nl

Duurzaam zorgvastgoed

Duurzaam zorgvastgoed Duurzaam zorgvastgoed Jessica Roelofs Duurzaam zorgvastgoed Wat is duurzaam vastgoed? Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige

Nadere informatie

Transparantieonderzoek MVO in ziekenhuizen ZIEKENHUIZEN LANGS DE MVO-MEETLAT GELEGD

Transparantieonderzoek MVO in ziekenhuizen ZIEKENHUIZEN LANGS DE MVO-MEETLAT GELEGD 28 Transparantieonderzoek MVO in ziekenhuizen ZIEKENHUIZEN LANGS DE MVO-MEETLAT GELEGD Het Groningse Martini Ziekenhuis is dit jaar op overtuigende wijze op de eerste plaats geëindigd van de jaarlijkse Royal

Nadere informatie

De evolutie van de zorg Naar meer persoonsgerichte zorg

De evolutie van de zorg Naar meer persoonsgerichte zorg De evolutie van de zorg Naar meer persoonsgerichte zorg 23 november 2017 UMC Utrecht Melanie Groothuis Programmaleider ehealth Informatietechnologieteam EPD & ehealth De zorg verandert Verschuiving van

Nadere informatie

MVI Verklaring Leverancier - Alliander

MVI Verklaring Leverancier - Alliander MVI Verklaring Leverancier - Alliander Subtitel Eventueel logo leverancier en/of ketenpartners Datum Auteurs: Doel: Duidelijke omschrijving van het doel van deze MVI Verklaring. Onderstaande tekst kan

Nadere informatie

Eindrapport Erasmus Universiteit Rotterdam

Eindrapport Erasmus Universiteit Rotterdam Eindrapport Erasmus Universiteit Rotterdam VRAAG MAXIMALE BEOORDELING TOELICHTING SCORE ONDERWIJS 1. Aanbod: cursussen/minoren 5 5 Uitstekend, totaal aantal punten toegekend. 2. Aanbod voor grote publiek

Nadere informatie

Materialiteitsanalyse 2016

Materialiteitsanalyse 2016 Jaarlijks bepaalt VolkerWessels haar meest materiële duurzaamheidsthema s. Dit doet zij door zowel haar eigen oogpunt, als vanuit het oogpunt van haar stakeholders. Hiervoor gaat VolkerWessels jaarlijks

Nadere informatie

10 april 2017, vandaag naar 100 partners

10 april 2017, vandaag naar 100 partners 10 april 2017, vandaag naar 100 partners Ambitie 80% van de ziekenhuizen en 50% van de overige zorgaanbieders hebben een begin met de systematische verduurzaming van hun bedrijfsvoering en werken toe naar

Nadere informatie

Bijlage Milieujaarverslag 2017

Bijlage Milieujaarverslag 2017 Bijlage Milieujaarverslag 2017 Energie Over de gehele linie heeft Tergooi energie weten te besparen. De berekeningen voor het energieverbruik zijn gemaakt voor gas en groene elektriciteit. De laatste geeft

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Klimaat voor Verandering Amsterdam, 26 januari 2016 1 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 Waarom circulair? 6 Nederland Circulair! 7

Nadere informatie

Milieuplatform Zorgsector vereniging van en voor de zorg

Milieuplatform Zorgsector vereniging van en voor de zorg Milieuplatform Zorgsector vereniging van en voor de zorg 2017 Adriaan van Engelen directeur Milieu Platform Zorgsector www.milieuplatformzorg.nl a.vanengelen@milieuplatformzorg.nl 1 MPZ, brancheorganisatie

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

Milieujaarplan. Auteur: Ellen M. Parma, milieucoördinator-mvo officer. OLVG. Beter in Amsterdam

Milieujaarplan. Auteur: Ellen M. Parma, milieucoördinator-mvo officer. OLVG. Beter in Amsterdam Milieujaarplan 2016 Auteur: Ellen M. Parma, milieucoördinator-mvo officer Datum: januari 2015 OLVG. Beter in Amsterdam Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelen en acties voor 2016 4 2.1 Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Samen aan de slag met CO 2 -reductie

Samen aan de slag met CO 2 -reductie Samen aan de slag met CO 2 -reductie CO 2 CO 2 CO 2 Versie 1 mrt 2018 Inleiding De Koninklijke Ginkel Groep is een allround groenbedrijf en is actief met het duurzaam vergroenen van de leefomgeving en

Nadere informatie

Contouren van morgen. Proces van materialiteitsanalyse

Contouren van morgen. Proces van materialiteitsanalyse Contouren van morgen Proces van materialiteitsanalyse Definitie en context Definitie Wat is echt materieel voor een goed begrip van de waardecreatie door een onderneming? Te onderzoeken aan de hand van:

Nadere informatie

Rapportage. 25 September 2018

Rapportage. 25 September 2018 Rapportage 25 September 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Positionering advies 3 1.2 Algemeen 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Nulsituatie en positiebepaling 4 2.1 Werkwijze 4 2.2 Nulsituatie 5 2.3 Ambitieniveau

Nadere informatie

Beleidsplan MVO 2015-2017

Beleidsplan MVO 2015-2017 Beleidsplan MVO 2015-2017 CB Concreet Duurzaam April 2015 Inleiding Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) speelt een belangrijke rol binnen de prestatie- en groeistrategie van Cementbouw. Als een

Nadere informatie

ZORG & TECHNOLOGIE PERSPECTIEF VAN EEN ZORGVERZEKERAAR

ZORG & TECHNOLOGIE PERSPECTIEF VAN EEN ZORGVERZEKERAAR ZORG & TECHNOLOGIE PERSPECTIEF VAN EEN ZORGVERZEKERAAR Ben van Miltenburg MBA Raad van Bestuur De Friesland Zorgverzekeraar Symposium Laat Technologie de Zorg Helpen KIVI NIRIA 17-6-2011 DE FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR

Nadere informatie

Milieubelasting ziekenhuizen

Milieubelasting ziekenhuizen Milieubelasting ziekenhuizen Case: Meander Medisch Centrum Amersfoort 18 april 2019 Bijeenkomst Duurzaam MBO Stef Bots, adviseur milieu 19 maart en duurzaamheid 2013 Meander Medisch Centrum presentatie

Nadere informatie

Duurzaamheidsverslaggeving

Duurzaamheidsverslaggeving Duurzaamheidsverslaggeving MVO-contactdag - Gent 20 oktober 2010 Frank Van Damme - Commotie Agenda Duurzaamheidsverslaggeving Situering? Wat? Waarom? Global Reporting Initiative - GRI Inhoud Materialiteit

Nadere informatie

Personaliseren van de zorg

Personaliseren van de zorg Personaliseren van de zorg Nevi Zorgcongres Hyleco Nauta 8 februari Sense of urgency Vergrijzing Preventie Internet of things (nieuwe spelers) Patiënt regie Toenemende zorgkosten Big Data (pesonalisering)

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Utrecht, 21 oktober 2015 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 RACE programma 6 Sectoranalyse

Nadere informatie

BLOG: 25 redenen Waarom MVO belangrijk is voor jou organisatie

BLOG: 25 redenen Waarom MVO belangrijk is voor jou organisatie mvoconsultants.nl BLOG: 25 redenen Waarom MVO belangrijk is voor jou organisatie Waarom MVO? Dat is een vraag die wij altijd stellen voordat bedrijven een begin maken met hun beleid op het gebied van maatschappelijk

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

STAKEHOLDERDIALOOG. De tabel schetst hoe wij onze stakeholders actief betrekken en welke verwachtingen zij hebben.

STAKEHOLDERDIALOOG. De tabel schetst hoe wij onze stakeholders actief betrekken en welke verwachtingen zij hebben. STAKEHOLDERDIALOOG Op verschillende momenten gedurende het jaar onderhouden we nauwe contacten met diverse stakeholders. Transparantie is een van de belangrijkste grondslagen voor onze bedrijfsvoering

Nadere informatie

Duurzaamheid een bestuurlijke opgave en uitdaging!

Duurzaamheid een bestuurlijke opgave en uitdaging! Invitational Conference AcvZ Duurzaamheid een bestuurlijke opgave en uitdaging! Cathy van Beek, kwartiermaker duurzame zorg Overstepping ourselves 1 augustus 2018: Earth Overshoot day Sustainable development

Nadere informatie

Inkopen bij NS. Maatschappelijk Verantwoord - Duurzaam - Circulair. Bas van Kempen Manager NS Procurement Januari 2017

Inkopen bij NS. Maatschappelijk Verantwoord - Duurzaam - Circulair. Bas van Kempen Manager NS Procurement Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord - Duurzaam - Circulair Bas van Kempen Manager NS Procurement Januari 2017 Bas van Kempen Manager NS Procurement 1963 1981 1988 1998 2008 2014 NEVI / Aanbesteden / Baak / SCM

Nadere informatie

PRIAS (Prostaatkanker) / prostaatkanker

PRIAS (Prostaatkanker) / prostaatkanker PRIAS (Prostaatkanker) / prostaatkanker Onderzoek naar een alternatief voor de behandeling van patiënten met prostaatkanker. Onderzocht wordt wat de effecten zijn van een 'actief afwachtend beleid' bij

Nadere informatie

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring 1 Waarom MVO? Moeten: Horen: Lonen: gedrag af MVO handelen wordt afgedwongen MVO handelen o.b.v. vrijwilligheid (morele motivatie) De markt beloont MVO en straft

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary)

Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015. Versie 2.0 (summary) Energiezorgplan Van Dorp Installaties bv 2011 2015 Versie 2.0 (summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Februari 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue verbetering...

Nadere informatie

CO2 prestatieladder niveau 5

CO2 prestatieladder niveau 5 CO2 prestatieladder niveau 5 Ordina vindt duurzaam ondernemen belangrijk. Dit betekent dat Ordina in de eigen bedrijfsvoering streeft naar een goed evenwicht tussen economische, ecologische en sociale

Nadere informatie

Een toelichting op Circular IQ

Een toelichting op Circular IQ Een toelichting op Circular IQ Vereniging Circulair Friesland Roy Vercoulen & Claire Teurlings Founders Circular IQ 14 Februari 2017 Een slim interactief platform dat duurzaamheidsinformatie verandert

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Strategische agenda 2018-2020 pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Onze missie Wij staan voor goede en betaalbare zorg voor alle inwoners van Nederland. Onze

Nadere informatie

De Amsterdamse ziekenhuizen werken samen aan goede zorg voor een gezond milieu.

De Amsterdamse ziekenhuizen werken samen aan goede zorg voor een gezond milieu. De Amsterdamse ziekenhuizen werken samen aan goede zorg voor een gezond milieu. De Amsterdamse ziekenhuizen werken samen aan goede zorg voor een gezond milieu. Amsterdamse ziekenhuizen zetten in op de

Nadere informatie

Licht als dienst: LAAS, Pay per lux, Philips Lighting Capital en circulaire verlichting.

Licht als dienst: LAAS, Pay per lux, Philips Lighting Capital en circulaire verlichting. Licht als dienst: LAAS, Pay per lux, Philips Lighting Capital en circulaire verlichting. Jody Paulus Key Accountmanager Philips Lighting Belux 14-02-2017 1 De klant Ik ben niet geïnteresseerd in het product

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20906 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Eindrapport Rijksuniversiteit Groningen

Eindrapport Rijksuniversiteit Groningen Eindrapport Rijksuniversiteit Groningen ONDERWIJS VRAAG MAXIMALE SCORE BEOORDELING TOELICHTING 1. Aanbod: cursussen/minoren 5 5 Uitstekend, totaal aantal punten toegekend. 2. Aanbod voor grote publiek

Nadere informatie

Drinkstimulering en -monitoring

Drinkstimulering en -monitoring Drinkstimulering en -monitoring Over Fresh Idea Factory Over Carintreggeland Tiemen Claus - wijkverpleegkundige Grote zorg- en welzijnsorganisatie in Twente Thuiszorg, intramurale zorg & ondersteunende

Nadere informatie

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw

Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Duurzaam vernieuwen en samenwerken in de bouw Prof.dr. Jacqueline Cramer Universiteit Utrecht Opzet lezing Wat zijn de grote opgaven in de bouw op het gebied van duurzaamheid? Hoe kunnen deze opgaven worden

Nadere informatie

Duurzaamheidsverklaring

Duurzaamheidsverklaring DUURZAAMHEIDSVERKLARING Ondergetekende: [Naam Leverancier en rechtsvorm [ ], statutair gevestigd te [plaats], aan de [straat, nummer en postcode] (KvK ), hierna te noemen Leverancier, hierbij rechtsgeldig

Nadere informatie

De kansen van het veranderde zorglandschap

De kansen van het veranderde zorglandschap De kansen van het veranderde zorglandschap Workshop Herman Wijffels Innovatie Prijs 2016 Jan-René Kleijne en Marleen Jansen Sectormanagement Gezondheidszorg Rabobank Nederland 3 november 2016 Introductie

Nadere informatie

Milieujaarverslag HVO-Querido 2016

Milieujaarverslag HVO-Querido 2016 Milieujaarverslag HVO-Querido 2016 13-06-2017 Documentnaam: Milieujaarverslag 2016 Pagina 1 van 14 Voorwoord Duurzame zorg, dat is waar we als organisatie voor gáán. HVO-Querido is een maatschappelijke

Nadere informatie

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest UW BRIEF

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Breast Care Foundation 2016 JAARVERSLAG

Jaarverslag Stichting Breast Care Foundation 2016 JAARVERSLAG JAARVERSLAG STICHTING BREAST CARE FOUNDATION 2016 Inhoudsopgave 1. VISIE, MISSIE, DOELSTELLINGEN ALGEMEEN 2. BESTUUR 3. ACTIVITEITEN 2016 4. FINANCIEEL JAARVERSLAG (verlengd boekjaar) 5. DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Supplier Code of Conduct Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Bij Kramp gaan we voor zakelijk succes op de lange termijn. Daarbij voelen we een sterke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Vóór dat u beleid ontwikkelt is het van belang om de vraag: Waaròm zou ik MVO beleid ontwikkelen? te beantwoorden. Het antwoord op deze vraag bepaalt hóe u het MVO

Nadere informatie

Samen geven we richting aan de koers van de NKC

Samen geven we richting aan de koers van de NKC Samen geven we richting aan de koers van de NKC ₀ ₀ ₀ In de aanloop naar de klimaattop in Parijs is eind 2014 de Nederlandse Klimaatcoalitie van start gegaan om CO2 reductie bij bedrijven en andere organisaties

Nadere informatie

Benchmark financiële performance STZ-ziekenhuizen

Benchmark financiële performance STZ-ziekenhuizen Benchmark financiële performance STZ-ziekenhuizen NO CHANGE WI TH OUT A Ruimte voor innovatie neemt af voor STZ-ziekenhuizen De financiële performance van STZ-ziekenhuizen daalt (licht), die van de financieel

Nadere informatie

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022

Uw gezondheid, Ons specialisme. De koers van Amphia van 2017 naar 2022 Uw gezondheid, Ons specialisme De koers van Amphia van 2017 naar 2022 In Amphia draait het om mensen en hun gezondheid. Iedereen heeft recht op uitstekende zorg én uitstekende service en aandacht: patiënten,

Nadere informatie

Beleid en praktijk rijksoverheid. Joan Prummel Categoriemanager Afval en Grondstoffen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Beleid en praktijk rijksoverheid. Joan Prummel Categoriemanager Afval en Grondstoffen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Beleid en praktijk rijksoverheid Joan Prummel Categoriemanager Afval en Grondstoffen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Agenda MVI door het Rijk Circulair Inkopen Practice what you preach Agenda MVI

Nadere informatie

Jaarplan Stichting Vrienden 2016

Jaarplan Stichting Vrienden 2016 Jaarplan Stichting Vrienden 2016 1. Prioriteiten 2016 2. Wat gaan we doen? 3. Focusthema s 2016 4. Doelstellingen 2016 1. Prioriteit 2016 Intensiveren en uitbreiden samenwerking met externe en interne

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg. Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare

Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg. Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare Wat is duurzaam ondernemen? Green Deal zorg 2.0 Routekaart Care & Cure 164 ondertekenaars Mogelijk

Nadere informatie

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra 2 DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer 15 februari 2011 Sietse Vlietstra Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie Syntens 3 4 Wat is duurzaam? Het voorzien in de behoeften

Nadere informatie

Duurzamer Ondernemen geborgd

Duurzamer Ondernemen geborgd Duurzamer Ondernemen geborgd DNV Relatiedag Corpus Leiden, 8 november 2012 Albron in t kort Zelfstandig NL sbedrijf sinds 1889 Ruim 5.000 collega s op 1.000 locaties 250.000 gasten per dag Allround foodservice-specialist:

Nadere informatie

Index van de GRI-inhoud

Index van de GRI-inhoud Index van de GRI-inhoud Algemene informatie-elementen G4-32 Algemene informatieelementen Jaarlijks Financieel Verslag 204 Pagina( s) Externe controle Strategie en Analyse G4-2: Brief aan de aandeelhouders

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2018-2020 1 Inleiding De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld en Tynaarlo hebben het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekend. Met deelname

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen is voor GHEYS het nastreven van zowel een gezond bedrijfsrendement, als het benutten van kansen bij alle bedrijfsbeslissingen om een positieve bijdrage te leveren

Nadere informatie

Verslag Werken aan gezondheid in de nieuwe economie. Netwerkbijeenkomst MVO Netwerk Zorg 5 april 2018, Utrecht

Verslag Werken aan gezondheid in de nieuwe economie. Netwerkbijeenkomst MVO Netwerk Zorg 5 april 2018, Utrecht Verslag Werken aan gezondheid in de nieuwe economie Netwerkbijeenkomst MVO Netwerk Zorg 5 april 2018, Utrecht Introductie Op 5 april verzamelden leden van het Netwerk Zorg zich bij partner Albron om met

Nadere informatie

Energieke Zorgbouw. 5 oktober 2011. Wijnanda Willemse (Agentschap NL) Stefan van Heumen (TNO)

Energieke Zorgbouw. 5 oktober 2011. Wijnanda Willemse (Agentschap NL) Stefan van Heumen (TNO) Energieke Zorgbouw 5 oktober 2011 Wijnanda Willemse (Agentschap NL) Stefan van Heumen (TNO) Introductie Wijnanda Willemse adviseur NL Energie & Klimaat - Agentschap NL Voorheen SenterNovem Energiebesparing

Nadere informatie

Green Deal Concreet 1.0

Green Deal Concreet 1.0 Green Deal Concreet 1.0 Een groep vooraanstaande bedrijven en brancheorganisaties in de betonketen hebben in 2011 samen met MVO Nederland het MVO Netwerk Beton opgericht. Op 4 oktober 2011 heeft het MVO

Nadere informatie

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4

Zo gaan we om met de maatschappij. Deelcode 4 Zo gaan we om met de maatschappij Deelcode 4 x Zo gaan we om met de maatschappij We helpen de maatschappij door mensen te verbinden We gaan verantwoord om met mensen, middelen en milieu Inhoud: 1. Algemeen

Nadere informatie

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheidsdialoog Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheid U kunt waarschijnlijk bijna alle woorden relateren aan uw organisatie. Maar welke zijn echt relevant en significant?

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen Circulair inkopen

Kansen en uitdagingen Circulair inkopen Kansen en uitdagingen Circulair inkopen Innovatiegericht inkopen voor de openbare ruimte 12 november 2015 Take Padding, PIANOo Evert Schut, Rijkswaterstaat Van afval als zorg Naar grondstof als kans De

Nadere informatie

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzaam ondernemen 1 Even voorstellen Gijs Duivenvoorde ir, Delft Berenschot Maakindustrie Duurzaamheid Innovatie Normcommissie ISO26000

Nadere informatie

Eindrapport Hogeschool van Amsterdam

Eindrapport Hogeschool van Amsterdam Eindrapport Hogeschool van Amsterdam ONDERWIJS VRAAG MAXIMALE SCORE BEOORDELING TOELICHTING 1. Aanbod: cursussen/minoren 5 5 Uitstekend, totaal aantal punten toegekend. 2. Aanbod voor grote publiek 5 3

Nadere informatie

Wij leggen rekenschap af over:

Wij leggen rekenschap af over: VRAGEN Het afleggen van rekenschap. ANTWOORDEN TOELICHTING / VOORBEELDEN VRAAG 1. Onze organisatie legt rekenschap af over onze effecten op de maatschappij, de economie en het milieu. Welke activiteiten

Nadere informatie

Toekomst van inkoop en goederenlogistiek in de zorg

Toekomst van inkoop en goederenlogistiek in de zorg Toekomst van inkoop en goederenlogistiek in de zorg C6 concept in de praktijk NEVI Zorgcongres 2015 Wie zijn wij? Pieter Vlot Rivas zorggroep Manager Logistiek Een leven lang zorg Sinds enkele jaren logistiek

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen Musea

Duurzaam ondernemen Musea Duurzaam ondernemen Musea Kunst voor bedrijfsvoering Rob van Tilburg Mei 2012 DHV 2012 All rights reserved Alleen voor intern gebruik Welkom en agenda Definitie en duiding duurzaam ondernemen Omgang bedrijven

Nadere informatie

Domotica, ICT en Beveiligingsinstallaties

Domotica, ICT en Beveiligingsinstallaties bepaald door een gemiddelde te berekenen over de afgelopen drie jaar, tenzij de innovatie nieuw in de lijst is. Voor dit onderzoek wordt jaarlijks een netwerk van deskundigen geraadpleegd. De resultaten

Nadere informatie

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013

Een duurzame boodschap. Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame boodschap Duurzaamheidsbeleid en resultaten over 2013 Een duurzame koers als familiebedrijf Jumbo is een echt familiebedrijf, dat middenin de samenleving staat. Daar zijn we trots op. Een

Nadere informatie

Snelle transitie van de bestaande gebouwen

Snelle transitie van de bestaande gebouwen Urban Energy research agenda for TU Delft Snelle transitie van de bestaande gebouwen Inleider: Henk Visscher TUDelft Bouwkunde Referent: Ronald Franken Portaal 30 Mei, 2018 1 Het Doel Hoe kunnen we grootschalige

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Erasmus Universiteit Rotterdam: CSR paper De route naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in algemene ziekenhuizen. De strategische verankering van MVO in de dagelijkse activiteiten

Nadere informatie

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3. Jade Beheer Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.0 Document : Communicatieplan CO 2-prestatieladder Auteur : Jade

Nadere informatie

Eindrapport HAS Hogeschool

Eindrapport HAS Hogeschool Eindrapport HAS Hogeschool ONDERWIJS VRAAG MAX.IMALE SCORE BEOORDELING TOELICHTING 1. Aanbod: cursussen/minoren 5 5 Uitstekend, totaal aantal punten toegekend. 2. Aanbod voor grote publiek 5 5 Uitstekend,

Nadere informatie

Inleiding. Indicatoren ondervoeding - Screening op ondervoeding bij in de kliniek opgenomen kinderen - Behandeling van ondervoeding

Inleiding. Indicatoren ondervoeding - Screening op ondervoeding bij in de kliniek opgenomen kinderen - Behandeling van ondervoeding Resultaten kwaliteitsindicatoren ondervoeding bij kinderen 2014 Het percentage kinderen dat bij opname gescreend wordt op ondervoeding neemt nog steeds toe en is nu ruim 75%. Ook de behandeling van ondervoeding

Nadere informatie

Visie op zorg: marktwerking anno nu

Visie op zorg: marktwerking anno nu Visie op zorg: marktwerking anno nu 5 juni 2014 Stelling: Zonder samenwerking geen verandering in de zorg Agenda Visie op ziekenhuiszorg Aanpak transitie Toekomst: innovatie en preventie 2 Visie op ziekenhuiszorg

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie

Digitale transformatie van zorgcommunicatie Digitale transformatie van zorgcommunicatie trendrapport 2016 Digitale transformatie en marktwerking ontwrichten zorgcommunicatie De zorg was decennialang een behouden markt, met professionals die kwaliteit

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is : Akkoord op het energiemanagement actieplan voor 2017

Doel van deze presentatie is : Akkoord op het energiemanagement actieplan voor 2017 1 Doel van deze presentatie is : Akkoord op het energiemanagement actieplan voor 2017 Inhoud Samenvatting 1. Inleiding 2. Footprint 2016 3. Gerealiseerde reductie 4. Trends en ontwikkelingen 5. KPI 2017

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 485 Maatschappelijk verantwoord ondernemen Nr. 178 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Eindrapport Radboud Universiteit Nijmegen

Eindrapport Radboud Universiteit Nijmegen Eindrapport Radboud Universiteit Nijmegen ONDERWIJS VRAAG MAXIMALE SCORE BEOORDELING TOELICHTING 1. Aanbod: cursussen/minoren 5 5 Uitstekend, totaal aantal punten toegekend. 2. Aanbod voor grote publiek

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

03 november 2011. Bart Brink manager business development / corporate coördinator Cradle to Cradle

03 november 2011. Bart Brink manager business development / corporate coördinator Cradle to Cradle 03 november 2011 Bart Brink manager business development / corporate coördinator Cradle to Cradle Voor meer informatie: b.brink@royalhaskoning.com of 06-55885393 Duurzaam ontwerpen Geïnspireerd door Cradle

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan Jade Beheer B.V.

CO 2 Communicatieplan Jade Beheer B.V. CO2 Communicatieplan 3.C.1-3.C.2 CO 2 Communicatieplan 2017 - Jade Beheer B.V. Jade Beheer B.V. 2017 Document Revisie/vrijgave Code Status CO2 Communicatieplan (3.C.1 & 3.C.2) 2.0-20170616 D.0010-00111100-00011111

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2016 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

rapporteren meten duurzaam

rapporteren meten duurzaam handelen interactie motivatie rapporteren verslag omgeving ontwikkelen barometer diversiteit mensen klanten stakeholders mobiliteit communiceren maatschappij scan actie 2.0 DUSCA lokale besturen ethisch

Nadere informatie

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000

Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Prioriteringsmatrix Zelfverklaring NEN-ISO 26000 Bijlage C Vaststellen van relevantie, significantie en prioriteit van MVO-onderwerpen NPR 9026 Versie: 2015 Auteurs Rob Boers Erwin Vos CSU CSU 1 Prioriteringsrapport

Nadere informatie

Het maken van een duurzaamheidsbeleid

Het maken van een duurzaamheidsbeleid Het maken van een duurzaamheidsbeleid Workshop Lekker Betrokken! Phyllis den Brok Projectleider Lekker Betrokken! phyllis@phliss.nl 06-22956623 hhp://www.phliss.nl/lb.html Duurzaamheid Definitie duurzaamheid:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen AKB Bert Muller Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1 van 9 16-5-2012 Profiel als Partner MVO Nederland Wat zijn voor uw bedrijf de belangrijkste redenen om met MVO bezig te zijn? Tweeërlei: Enerzijds

Nadere informatie

Een kader voor circulair inkopen

Een kader voor circulair inkopen Een kader voor circulair inkopen versie 20 april 2015 Auteurs: Take Padding, Godard Croon, Debbie van Haastrecht, Rene Dijkstra Dit factsheet biedt een kader voor het begrip circulair inkopen. In dit factsheet

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

Duurzaamheid, Energie en Milieu

Duurzaamheid, Energie en Milieu Duurzaamheid, Energie en Milieu In de uitvoeringsagenda duurzaamheid van de gemeente staat: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder de mogelijkheden

Nadere informatie

Voorwoord. Editie 1 maart, 2016

Voorwoord. Editie 1 maart, 2016 Editie 1 maart, 2016 Voorwoord Met genoegen bied ik u hierbij de eerste CleanLease nieuwsbrief aan. Wij zullen u voortaan elke maand informeren over ontwikkelingen en trends in onze sector en natuurlijk

Nadere informatie