Inleiding Wat moet u weten? Aantekeningen kraamverzorgende

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding Wat moet u weten? Aantekeningen kraamverzorgende"

Transcriptie

1 8 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 4 Bevallingsverslag 5 Algemene afspraken en checklist begrafenis/crematie 6 Dag 1, observatielijst kraamvrouw 8 Dag 2, observatielijst kraamvrouw 10 Dag 3, observatielijst kraamvrouw 12 Dag 4, observatielijst kraamvrouw 14 Dag 5, observatielijst kraamvrouw 16 Dag 6, observatielijst kraamvrouw 18 1 Dag 7, observatielijst kraamvrouw 20 Dag 8, observatielijst kraamvrouw 22 Dag 9, observatielijst kraamvrouw 24 Dag 10, observatielijst kraamvrouw 26 Checklist 28 Adressen voor informatie en hulp 29 Boeken 30

2 8 Inleiding Dit zorgplan vormt de basis voor de zorgverlening in de kraamtijd. Een kraamtijd waarin wel een kindje is geboren, maar waar geen nieuw leven is. Dit zorgplan is voor de kraamverzorgende een hulpmiddel om de zorg af te stemmen op uw situatie. Hiertoe zal de kraamverzorgende op de eerste dag van de verzorging algemene afspraken met u maken. Afspraken die ervoor zorgen dat de zorg zoveel mogelijk bij uw gezinssituatie aansluit. 4 Deze afspraken worden ge noteerd. Belangrijk hierbij is dat u uw verwachtingen, hoe moeilijk dat ook kan zijn, kenbaar maakt. De kraamverzorgende zal, dit uiteraard binnen haar professionele mogelijkheden, daar zo veel mo gelijk aan voldoen. Voor de afspraken bent u samen met de kraamverzorgende verantwoordelijk. Elke dag evalueert de kraamverzorgende de zorg met u en gaat met u na of de afspraken bijgesteld moeten worden. Zo hopen we dat de kraamzorg voldoet aan uw wensen. Aantekeningen kraamverzorgende Naast de emotionele ondersteuning en de praktische verzorging van u en uw ge zin voert de kraamverzorgende controles uit. De kraamverzorgende houdt nauwlettend uw lichamelijk toestand in de gaten. Alle bevindingen worden in het zorgplan geschreven. Voor elke dag is daarin ruimte gereserveerd. Verder noteert de kraamverzorgende de afspraken over verzorging, bijvoorbeeld de rusttijden. Ook is er ruimte in het zorgplan om een soort dagboek bij te houden of te laten bijhouden. Gegevens die op dit moment misschien nog onbelangrijk schijnen, maar mogelijk in de toekomst heel belangrijk voor u zijn. Wat moet u weten? Het is belangrijk zo hygiënisch mogelijk te werken. Dat voorkomt infecties. De kraamverzorgende is daarom verplicht handschoenen te dragen bij de handelingen en werkzaamheden waarbij zij in aanraking kan komen met lichaamsvocht. Ook dient de kraamverzorgende voor en na el ke verzorgende handeling aan de kraamvrouw de handen te wassen. Verder is het kraamcentrum verplicht uitvoering te geven aan de Arbowet. Dat betekent dat het bed waarin u de kraamtijd doorbrengt tenminste een hoogte van 80 centimeter heeft. Die af stand is gemeten vanaf de bovenrand van uw matras tot de vloer.

3 8 Bevallingsverslag Datum bevalling: Aankomsttijd van de kraamverzorgende: uur Gegevens bevalling Zwangerschapsduur: weken Bevalling: thuis/ziekenhuis Baby geboren om: uur / Naam baby: Overleden om: uur d.d. Ontsluitingsduur: uur Uitdrijvingsduur: min. Kleur vruchtwater: Placenta geboren om: uur compleet ja/nee gram bijzonderheden: Bloedverlies p.p.: ml Toestand perineum: gaaf/episiotomie/ruptuur Aantal hechtingen: oplosbaar/niet oplosbaar Medicatie: Bijzonderheden kraamvrouw: 5 Overige bijzonderheden: Afspraken met verloskundige:

4 8 Algemene afspraken en checklist begrafenis/crematie Besproken tijdens de eerste zorgdag door de kraamverzorgende: De cliënt heeft de volgende verwachtingen en wensen: Afspraken ten aanzien van: Rusttijden: Bezoek/telefoon: 6 Verzorging van de andere kinderen: Van en naar school: Overige: Huishoudelijke activiteiten: Reinigen sanitair: Schoonhouden van de kamers:

5 Verschonen kraambed: Verzorging kraam- en gezinswas: Boodschappen: Maaltijden: Eventuele andere zaken: 7 Afspraken t.a.v. werktijden/werkzaamheden Checklist begrafenis of crematie: Dag Dag van de week Datum Begintijd Eindtijd Aantal uren aangifte baby wie leidt de begrafenis/crematie tijdstip begrafenis/crematie kistje of iets anders welke kleertjes moet de baby aan 4 vervoer kindje uit ziekenhuis 5 6 vervoer naar begraafplaats of crematorium eventueel muziek uitzoeken wie uitnodigen 7 kaartjes/advertenties 8 bloemen 9 10 kosten/verzekering tastbaar aandenken als foto s, voetof handafdruk

6 8 Dag 1 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend Bespreken hoe de bevalling is verlopen wanneer een andere kraamverzorgende bij de bevalling geassisteerd heeft. Afspraken maken rekening houdend met de verwachtingen en wensen van de cliënt (zie algemene afspraken pagina 4). Voorlichting afgestemd op het gezin en de situatie. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties Voorlichting: hygiënische verzorging handen wassen vloeien en verschonen urineren en spoelen naweeën rust en mobiliteit emotionele aspecten andere kinderen mantelzorg omgaan met relaties en bezoek De kraamverzorgende neemt de zorg van het gezin op zich en verzorgt de kraamvrouw. 8 Mijn/ons dagboek:

7 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 9 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

8 8 Dag 2 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend De dag beginnen met het doorspreken van de nacht en het evalueren van de vorige dag. Op grond hiervan afspraken maken voor deze dag. Hierbij houdt de kraamverzorgende rekening met de verwachtingen en wensen van de cliënte en haar conditie. De voorlichting afgestemd op het gezin en de situatie. De algemene afspraken evalueren en eventueel bijstellen. De kraamverzorgende neemt de zorg van het gezin op zich. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties. Voorlichting: hygiënische verzorging handen wassen vloeien en verschonen urineren en spoelen naweeën rust en mobiliteit emotionele aspecten kraambedgymnastiek telefonische overdracht naar OKZ/JGZ 10 Mijn/ons dagboek:

9 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 11 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

10 8 Dag 3 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend De dag beginnen met het doorspreken van de nacht en het evalueren van de vorige dag. Op grond hiervan afspraken maken voor deze dag rekening houdend met de verwachtingen en wensen van de cliënte en haar conditie. De voorlichting is afgestemd op gezin en situatie. De algemene afspraken evalueren en eventueel bijstellen. De kraamverzorgende neemt de zorg van het gezin op zich en verzorgt de kraamvrouw. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties. Voorlichting: stuwing/borstverzorging voorkoming van infecties rust en mobiliteit emotionele aspecten (hormonale veranderingen) 12 Mijn/ons dagboek:

11 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 13 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

12 8 Dag 4 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend De dag beginnen met het doorspreken van de nacht en het evalueren van de afgelopen drie dagen. De voorlichting en in structie is afgestemd op het gezin en de situatie. Algemene afspraken evalueren en eventueel bijstellen. De kraamverzorgende neemt de zorg van het gezin op zich. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties. Voorlichting: hygiënische verzorging rust en mobiliteit emotionele aspecten omgang met overige kinderenw 14 Mijn/ons dagboek:

13 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 15 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

14 8 Dag 5 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend De dag beginnen met het doorspreken van de nacht en het evalueren van de vorige dag. Op grond hiervan afspraken maken re kening houdend met de verwachtingen en wensen van de cliënte en haar conditie. De voorlichting zijn afgestemd op het gezin en de situatie. De algemene afspraken evalueren en eventueel bijstellen. De kraamverzorgende neemt de zorg van het gezin op zich. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties. Voorlichting: hygiënische verzorging rust en mobiliteit emotionele aspecten de veranderde situatie Het bespreken van de duur van de verzorging. Zijn de afgesproken dagen en uren voldoende? 16 Mijn/ons dagboek:

15 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 17 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

16 8 Dag 6 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend De dag beginnen met het doorspreken van de nacht en het evalueren van de vorige dag. Op grond hiervan afspraken maken en hierbij rekening houden met de verwachtingen en wensen van de cliënte en haar conditie. De voorlichting is afgestemd op het gezin en de situatie. Algemene afspraken evalueren en eventueel bijstellen. Het bespreken van de duur van de verzorging. Zijn de afgesproken dagen en uren voldoende? De kraamverzorgende be spreekt welke taken de kraamvrouw terug neemt en welke samen uitgevoerd worden. De kraamverzorgende overlegt hoe afsluiting van de zorg plaatsvindt. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties. Voorlichting: hygiënische verzorging rust en mobiliteit emotionele aspecten 18 Mijn/ons dagboek:

17 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 19 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

18 8 Dag 7 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend De dag beginnen met het doorspreken van de nacht en het evalueren van de vorige dag. Op grond hiervan afspraken maken voor deze dag. Hierbij houdt de kraamverzorgende re ke ning met de verwachtingen en wensen van de cliënte en haar conditie. De voorlichting wordt afgestemd op het gezin en de situatie. De algemene af spraken evalueren en eventueel bijstellen. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties. Invullen van de overdracht voor de wijkverpleegkundige. Voorlichting: rust en activiteit na afloop van de zorgverlening mantelzorg voeding hygiënische verzorging weer werken 20 Mijn/ons dagboek:

19 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 21 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

20 8 Dag 8 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend De dag beginnen met het doorspreken van de nacht en het evalueren van de afgelopen drie dagen. De zorg wordt afgebouwd. Op basis hiervan afspraken maken voor deze dag. Hier bij houdt de kraamverzorgende rekening met de verwachtingen en wensen van de cliënte en haar conditie. De kraamverzorgende neemt de zorg van het gezin op zich. De voorlichting afstemmen op het gezin en de situatie. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties. Voorlichting: verloop van het vloeien na de kraamtijd tillen zwemmen anticonceptie emoties ontzwangeren organisatie huishouding na de kraamtijd De totale zorg wordt geëvalueerd (attentie voor het enquêteformulier). 22 Mijn/ons dagboek:

21 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 23 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

22 8 Dag 9 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend De dag beginnen met het doorspreken van de nacht en het evalueren van de vorige dag. Nagaan of alle voorlichting gegeven is. Algemene afspraken evalueren en eventueel bijstellen. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties. 24 Mijn/ons dagboek:

23 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 25 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

24 8 Dag 10 Kraamvrouw Datum: Voorwaardenscheppend De dag begint met het doorspreken van de nacht en het evalueren van de vorige dag. De totale zorg evalueren. Uitvoering: Observatie van: - algemene conditie (lichamelijk en emotioneel) - borsten - baarmoederstand - vloeien - perineum, hechtingen - urine, ontlasting - benen - temperatuur, polsslag Rapportage van de observaties. 26 Mijn/ons dagboek:

25 Observaties kraamvrouw: Vragen aan verloskundige/huisarts: Afspraken met verloskundige/huisarts: 27 Algemene afspraken: Evaluatie van de dag:

26 8 Checklist Checklist om te controleren of alle voorlichting en instructie ten aanzien van de verzorging van de kraamvrouw is gegeven. Hebben de ouders de baby een naam Wie hebben de baby na het Hebben de ouders een gegeven ja/nee overlijden verzorgd advertentie geplaatst ja/nee Gegeven naam: man Hebben de ouders kaartjes vrouw verstuurd ja/nee Baby gezien familie man kraamverzorgende Herinneringsenvelop vrouw navelklem broertje/zusje Baby is aangekleed met temperatuurlijst eigen kleding haarlokje voetafdrukje Baby aangeraakt man Hebben de ouders toestemming Voorlichting ten aanzien van de vrouw gegeven voor obductie ja/nee kraamvrouw broertje/zusje Hebben de ouders toestemming Hygiënische verzorging gegeven voor schedelobductie ja/nee Rust en mobiliteit Zijn de ouders geïnformeerd Emotionele aspecten 28 Baby vastgehouden man over het verkrijgen van het obductieverslag ja/nee Naweeën Kraambedgymnastiek vrouw Zijn de ouders ingelicht over Omgang met overige kinderen broertje/zusje de mogelijkheden van De veranderde situatie begraven/cremeren ja/nee Rust en activiteit na afloop van de Lid uitvaartvereniging ja/nee kraamtijd Zijn er foto s gemaakt ja/nee Voeding Zelf Ouders willen de baby Weer werken Eigen familie begraven Verloop van vloeien na de Foto s op arm of schoot cremeren kraamtijd Foto s met kleertjes Tillen Foto s ontkleed Zwemmen Wie hebben de begrafenis/- Anticonceptie Indien de baby post-partum is crematie geregeld Ontzwangeren overleden: man Organisatie huishouding na de vrouw kraamtijd Wie hebben de baby voor het familie JGZ/OKZ overlijden gezien Patiëntenverenigingen man Begrafenis/crematie Boeken vrouw datum: broertje/zusje tijd: plaats: Wie waren aanwezig bij het over- Wie zijn/waren hierbij aanwezig lijden van de baby man man vrouw vrouw kind broertje/zusje familie overigen

27 8 Adressen voor informatie en hulp Fiom Landelijkburo Fiom, Kruisstraat DT s Hertogenbosch, Tel: (088) W: E: landelijk.bureau@fiom.nl Het FIOM is een landellijke stichting voor hulpverlening bij vragen op het terrein van zwangerschap en ouderschap. Behalve het landelijke FIOM-bureau is er ook een aantal regionale bureaus. Informatie hierover is bij het Centraal Buro te verkrijgen. Op dit moment spelen enkele regionale bureaus een actieve rol op het terrein van de hulp aan ouders na zwangerschapsverlies. Deze bureaus geven informatie en bieden hulp in de vorm van persoonlijke gesprekken. Soms worden ook groepsbijeenkomsten georganiseerd, waarin ouders met elkaar over het verlies van hun baby kunnen praten. LSR (Landelijk Steunpunt Rouw) Barchman Wuytierslaan 89, 3819 AB Amersfoort Tel: (033) W: E: info@landelijksteunpuntrouw.nl Vereniging Ouders van een Overleden Kind Postbus 418, 1400 AK Bussum Tel: (0900) W: Zelfhulporganisatie van ouders die een kind hebben verloren. Deze organisatie is er zowel voor ouders die in de zwangerschap of rond de bevalling een baby hebben verloren, als voor ouders wier kind later overleed. Je kunt er terecht voor informatie en advies en kunt door de organisatie in contact komen met andere ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, zodat ervaringen gedeeld kunnen worden. RIAGG (Regionale instelling voor ambulante geestelijke gezondheid) NVAGG, Postbus 8400, 3503 RK Utrecht Tel: (030) De Riaggs geven gespecialiseerde hulp door middel van persoonlijke gesprekken of groepsbijeenkomsten. Men kan naar de Riagg verwezen worden door de huisarts of een andere erkende hulpverlener, zoals een maatschappelijk werkende. De adressen van Riaggs staan in de telefoongids. Informatie over de Riaggs kan, behalve bij de huisarts, ook worden opgevraagd bij de overkoepelende organisatie van de Riaggs, de NVAGG (Nederlandse Vereniging voor Ambulate Geestelijke Gezondheidszorg) Vereniging Ouders van Wiegedood Kinderen Postbus 10, 4060 GA Ophemert Tel: (033) W: Ouders van Wiegedood Kinderen is een vereniging van lotgenoten voor lotgenoten. Deze site wijst de weg naar mogelijkheden om elkaar tot steun te zijn en langs die weg troost te vinden en bemoediging bij het weer oppakken van het bestaan. Stichting Lieve Engeltjes Postbus 945, 3900 AX Veenendaal Tel: (06) W: E: info@lieveengeltjes.nl Lotgenotencontactgroep via het internet voor ouders waarvan een kind is overleden tijdens de zwangerschap, geboorte of op latere leeftijd. In de Wolken Spoorlaan 9c, 5591 HT Heeze Tel: (040) W: E: info@in-de-wolken.nl Informatieverstrekking en advisering op het terrein van kinderen en jongeren die te maken hebben met verlies door de dood. Stichting Achter de Regenboog Postbus 13012, 3507 LA Utrecht Informatie en advieslijn: (0900) (15 cpm) Bereikbaar op maan-, dins-, donder- en vrijdagen van 09:00-11:00 uur. W: E: info@achterderegenboog.nl Voor kinderen en jongeren die van dichtbij te maken hebben (gehad) met het overlijden van een dierbare binnen het gezin. Overige In sommige plaatsen zijn er nog andere dan de eerdergenoemde gespreksgroepen voor ouders die een miskraam of het overlijden van hun baby rond de geboorte hebben meegemaakt. In een aantal ziekenhuizen wijst men ouders erop welke mogelijkheden tot lotgenotencontact er in hun omgeving zijn. Enkele ziekenhuizen organiseren zelf dergelijke groepen. Men kan ook altijd aan de huisarts, de verloskundige, de gynaecoloog, de voorlichtingsafdeling van een ziekenhuis in de buurt, het maatschappelijk werk of de thuiszorg vragen of er een dergelijke groep in de nabije omgeving is.

28 8 Boeken Geen ooievaar in de tuin Els van Amstel ISBN Autobiografie van een moeder over het overlijden van twee pasgeboren kinderen en het verlies van enkele nog ongeboren baby s. Verdriet, verliesverwerking en gezondheid K. Gill en R. Diekstra ISBN In dit boek vind je een aantal interessante hoofdstukken over rouwverwerking, de verschillende fases van het rouwproces en een hoofdstuk over de beleving van ouders. 30 Geen wiegje, geen luiers Karin van de Boogaard ISBN Interviews met ouders van doodgeboren kinderen en hun hulpverleners. Mijn stille kind Els Rosenmuller ISBN Persoonlijk relaas van een moeder over de geboorte, het korte leven en het overlijden van haar dochtertje dat leed aan het syndroom van Down. Ik draag je in m n hart Mirjam Schouwenburg ISBN Autobiografie van een moeder wiens dochtertje al een dag na de geboorte overleed. Uit het nest gevallen Henk Mochel ISBN Inventarisatie van problemen, cijfers en achtergrondinformatie naar aanleiding van een TV-uitzending van Rondom Tien over dit onderwerp. Is jouw kindje verdwaald? Ellen Lenaarts ISBN X Een boekje geschreven door een moeder over het verlies van haar baby die bij de geboorte overleed. Het beschrijft haar verwerking met zijn vele aspecten. In stilte geboren Louise van Gemert ISBN Een boekje voor ouders van wie het kindje rond de geboorte is overleden. We hadden haar Anna willen noemen Ida de Vries ISBN Dagboek van een moeder van wie het kindje vlak voor de geboorte in de buik is overleden. Met lege handen Marianne Cuisinier en Hettie Jansen ISBN Een recent boek over miskramen en doodgeboren baby s en welke invloed deze gebeurtenissen op de moeders hebben. Goed boek met veel informatie. Geeft veel inzicht in het verwerkingsproces.

Zorgprotocol. Kraamzorg in een gezin waar de baby is overleden. 1. Introductie

Zorgprotocol. Kraamzorg in een gezin waar de baby is overleden. 1. Introductie Kraamzorg in een gezin waar de baby is overleden Zorgprotocol 1. Introductie Niets is aangrijpender dan geboorte en dood, het begin en het einde van een leven. Als een kind voor de geboorte, tijdens de

Nadere informatie

Wegwijzer Rouwbegeleiding en nazorg Heuvelland. Adressen, telefoonnummers en websites

Wegwijzer Rouwbegeleiding en nazorg Heuvelland. Adressen, telefoonnummers en websites Wegwijzer Rouwbegeleiding en nazorg Heuvelland Adressen, telefoonnummers en websites Werkgroep Rouwverwerking en nazorg Netwerk Palliatieve Zorg Heuvelland september 2014 Inhoud 1 Informatie, advies en

Nadere informatie

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Jij & je baby Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Kijk op deverloskundige.nl deverloskundige.nl/netbevallen Deze folder geeft informatie over de periode na de bevalling: de kraamperiode. Wat

Nadere informatie

VERLIES VAN UW KINDJE FRANCISCUS GASTHUIS

VERLIES VAN UW KINDJE FRANCISCUS GASTHUIS VERLIES VAN UW KINDJE FRANCISCUS GASTHUIS Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord Deel 1 De gang van zaken op de kraamsuites Pijnstilling De geboorte Onderzoek Bezoek Foto s Gipsafdrukje Kaartje Borstvoeding Nacontrole

Nadere informatie

Rik van Lente. Gezondheid = Holland =

Rik van Lente. Gezondheid = Holland = Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2014 Rik van Lente Gezondheid = Holland = 2 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen

Nadere informatie

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Rouw en gevoelens die je kunt hebben 1 Het slechte nieuws De bevalling 2

Nadere informatie

Met lege handen. Met lege handen

Met lege handen. Met lege handen Met lege handen Met lege handen In deze brochure vind je een overzicht van verschillende onderwerpen waar je mee te maken krijgt na het overlijden van je baby. Er is ruimte opengelaten om je eigen aantekeningen

Nadere informatie

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Kraamafdeling Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Inleiding Als het zeker is dat u in ziekenhuis Lievensberg gaat bevallen, zal de gynaecoloog u doorsturen naar

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Verlies van uw kindje Vóór 24 weken zwangerschap

Verlies van uw kindje Vóór 24 weken zwangerschap Verlies van uw kindje Vóór 24 weken zwangerschap Verdriet tranen boosheid onmacht Elkaar begrip een hand een kus Een arm om je heen gesprek vertrouwen liefde Gilda van Steenbergen Bezoekadressen: Meander

Nadere informatie

Functiebeschrijving Kraamverzorgende

Functiebeschrijving Kraamverzorgende Functiebeschrijving Kraamverzorgende Algemene informatie Organisatie: BTKzorg Functie: Kraamverzorgende Datum: Maart 2012 Status: Functiebeschrijving FWG-schaal: 35 Kern en doelstelling van de functie

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis.

Nadere informatie

Een wereld van verschil in kraamzorg

Een wereld van verschil in kraamzorg Een wereld van verschil in kraamzorg Inhoud Colofon Wereld Wonder Postbus 9 2260 AA Leidschendam T 070-305 2040 F 070-305 2048 E kraamzorg@wereldwonder.nl I www.wereldwonder.nl Voor het bezoekadres zie

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg 2014

Verloskundige zorg en kraamzorg 2014 Verloskundige zorg en kraamzorg 2014 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling

Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling Kraamzorg op de couveusesuite of kinderafdeling 2 Gefeliciteerd met uw kind! Vaak verloopt een zwangerschap en bevalling voorspoedig. Mocht uw kind na de bevalling toch extra zorg nodig hebben dan kan

Nadere informatie

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg Kraamzorg In verwachting Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap! Een spannende tijd is aangebroken waarin veel verandert. De geboorte lijkt nog ver weg, maar het is nu tijd om een aantal praktische

Nadere informatie

Informatie over rouw na het overlijden van een naaste

Informatie over rouw na het overlijden van een naaste Informatie over rouw na het overlijden van een naaste Voorwoord Deze folder wordt u aangereikt door het Rode Kruis Ziekenhuis. De inhoud van de folder wijst u op mogelijkheden om hulp te zoeken voor het

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg 2015

Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Intra uteriene vruchtdood

Intra uteriene vruchtdood Intra uteriene vruchtdood Uw ongeboren baby leeft niet meer Tijdens het gesprek met uw gynaecoloog heeft u gehoord dat uw ongeboren baby niet meer leeft. Dit is voor u en uw partner een erg ingrijpende

Nadere informatie

Vroegtijdig einde van een zwangerschap

Vroegtijdig einde van een zwangerschap Vroegtijdig einde van een zwangerschap 1 Vroegtijdig einde van een zwangerschap Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Voor de opname 2 De opname 2 Behandeling tijdens een opname 3 Na

Nadere informatie

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling 1 Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Nadere informatie

Curettage van de baarmoeder

Curettage van de baarmoeder Curettage van de baarmoeder GYNAECOLOGIE Binnenkort wordt u opgenomen voor een curettage. De gynaecoloog heeft u over deze ingreep geïnformeerd. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen.

Nadere informatie

Het resultaat van de indicatiestelling is een concreet advies over aard en omvang van de kraamzorg voor de (aanstaande) kraamvrouw en haar gezin.

Het resultaat van de indicatiestelling is een concreet advies over aard en omvang van de kraamzorg voor de (aanstaande) kraamvrouw en haar gezin. Toepassing Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg 1. Introductie Kraamzorg en partusassistentie zijn in het basispakket verzekerde zorg en daardoor voor iedere zwangere of bevallen vrouw af te nemen. Zij

Nadere informatie

Het resultaat van de indicatiestelling is een concreet advies over aard en omvang van de kraamzorg voor de (aanstaande) kraamvrouw en haar gezin.

Het resultaat van de indicatiestelling is een concreet advies over aard en omvang van de kraamzorg voor de (aanstaande) kraamvrouw en haar gezin. Toepassing Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg 1. Introductie Kraamzorg en partusassistentie zijn in het basispakket verzekerde zorg en daardoor voor iedere zwangere of bevallen vrouw af te nemen. Zij

Nadere informatie

Zwangerschapsafbreking: wat u moet weten

Zwangerschapsafbreking: wat u moet weten Verloskunde Patiënteninformatie Zwangerschapsafbreking: wat u moet weten U ontvangt deze informatie, omdat u heeft besloten uw zwangerschap af te breken. Het verlies van uw baby in de zwangerschap is een

Nadere informatie

Het afbreken van de zwangerschap vóór de 24 e zwangerschapsweek, door middel van medicatie

Het afbreken van de zwangerschap vóór de 24 e zwangerschapsweek, door middel van medicatie 7-6-2017 1551 Het afbreken van de zwangerschap vóór de 24 e zwangerschapsweek, door middel van medicatie Het afbreken van een zwangerschap is een ingrijpende gebeurtenis. Deze brochure is bedoeld voor

Nadere informatie

Het verlies van uw kindje. Afdeling Verloskunde

Het verlies van uw kindje. Afdeling Verloskunde Het verlies van uw kindje Afdeling Verloskunde Liefde Het ligt niet in de lengte of zwaarte van tijd of iets je lief en dierbaar is. Het ligt in de diepte van het verlangen in de liefde waarmee je lief

Nadere informatie

Het verlies van uw kindje tijdens de zwangerschap

Het verlies van uw kindje tijdens de zwangerschap Boeken Stille baby s; Christine Geerinck-Vercammen Rouwverwerking bij doodgeboorte en zwangerschapsafbreking. ISBN 9029521864 Geen ooievaar in de tuin; E. van Amstel ISBN 902971543x Met lege handen; M.

Nadere informatie

Adviezen pasgeborene. Verloskunde. alle aandacht. (die buiten kantoortijd naar huis. gaan)

Adviezen pasgeborene. Verloskunde. alle aandacht. (die buiten kantoortijd naar huis. gaan) Adviezen pasgeborene (die buiten kantoortijd naar huis gaan) Verloskunde alle aandacht Adviezen pasgeborene (die buiten kantoortijd naar huis gaan) U krijgt deze informatie omdat er wellicht enige tijd

Nadere informatie

het beste van alle werelden

het beste van alle werelden het beste van alle werelden Huiselijk, comfortabel en veilig Waar wilt u bevallen en genieten van uw kraamtijd? Als u zwanger bent, dan groeit u naar het moment van de bevalling en de kraamtijd toe. U

Nadere informatie

Verloskundige zorg en Kraamzorg 2010. Gefeliciteerd met uw zwangerschap!

Verloskundige zorg en Kraamzorg 2010. Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Verloskundige zorg en Kraamzorg 2010 Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor

Nadere informatie

Verlies van uw kindje Na een zwangerschapsafbreking

Verlies van uw kindje Na een zwangerschapsafbreking Verlies van uw kindje Na een zwangerschapsafbreking Verdriet tranen boosheid onmacht Elkaar begrip een hand een kus Een arm om je heen gesprek vertrouwen liefde Gilda van Steenbergen Bezoekadressen: Meander

Nadere informatie

Het verlies van een kind. Tijdens de zwangerschap of rond de bevalling

Het verlies van een kind. Tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Het verlies van een kind Tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Enkele begrippen 2.1 Doodgeboorte 2.2 Zwangerschapsafbreking na prenatale diagnostiek 3 Rouw en uw gevoelens

Nadere informatie

Beëindigen van de zwangerschap voor de 24 e week

Beëindigen van de zwangerschap voor de 24 e week Beëindigen van de zwangerschap voor de 24 e week Hoofddorp Het afbreken van een zwangerschap is een ingrijpende gebeurtenis. De redenen om een zwangerschap af te breken zijn verschillend. Wij beseffen

Nadere informatie

OPDRACHTEN. Verzorgende IG. Module 8 Kraamzorg

OPDRACHTEN. Verzorgende IG. Module 8 Kraamzorg OPDRACHTEN Verzorgende IG Module 8 Kraamzorg Inhoudsopgave Leeropdrachten 3 De cliënt in de kraamzorg 5 A Taken van de kraamverzorgende 5 B Visie op kraamzorg 7 C Ontwikkelingskenmerken van het ongeboren

Nadere informatie

C Geboorteplan

C Geboorteplan Geboorteplan Geboorteplan Een geboorteplan is een document waarin u uw wensen rondom uw bevalling kenbaar maakt. Het dient als communicatiemiddel. Het geeft u de kans uw persoonlijke wensen en verwachtingen

Nadere informatie

Weer naar huis na uw bevalling

Weer naar huis na uw bevalling Gynaecologie Weer naar huis na uw bevalling Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over zaken die belangrijk zijn als

Nadere informatie

Nazorg pre eclampsie hellp syndroom

Nazorg pre eclampsie hellp syndroom Nazorg pre eclampsie hellp syndroom 1 Wanneer een vrouw een pré-eclampsie of HELLP syndroom doormaakt, gebeurt er erg veel met en rondom haar. Niet alleen tijdens de ziekteperiode maar ook na de bevalling.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling

PATIËNTEN INFORMATIE. Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling PATIËNTEN INFORMATIE Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling 2 PATIËNTENINFORMATIE Inhoud Inleiding... 7 Voor wie is deze brochure... 7 Enkele begrippen... 8 Doodgeboorte...

Nadere informatie

Obstetrie & Gynaecologie Prenatale Diagnostiek. Zwangerschapsbeëindiging na prenataal onderzoek

Obstetrie & Gynaecologie Prenatale Diagnostiek. Zwangerschapsbeëindiging na prenataal onderzoek Obstetrie & Gynaecologie Prenatale Diagnostiek Zwangerschapsbeëindiging na prenataal onderzoek Bereikbaarheid en informatie UMCG (050) 361 61 61 - Afdeling Prenatale Diagnostiek (050) 361 30 28 - Verpleegafdeling

Nadere informatie

IN STILTE GEBOREN. Lege buik, lege armen als je zwangerschap misloopt. Handreiking bij het afscheid nemen van je kind

IN STILTE GEBOREN. Lege buik, lege armen als je zwangerschap misloopt. Handreiking bij het afscheid nemen van je kind IN STILTE GEBOREN Lege buik, lege armen als je zwangerschap misloopt Handreiking bij het afscheid nemen van je kind Inleiding: Het is de nachtmerrie van elke ouder: je verliest je kind gedurende je zwangerschap,

Nadere informatie

Zwangerschapsafbreking. bij een zwangerschapsduur tussen de 14 en 24 weken. Sophia Kinderziekenhuis. Wat kunt u verwachten rondom uw opname

Zwangerschapsafbreking. bij een zwangerschapsduur tussen de 14 en 24 weken. Sophia Kinderziekenhuis. Wat kunt u verwachten rondom uw opname Sophia Kinderziekenhuis Deze folder is bedoeld voor vrouwen met een zwangerschapstermijn tussen de 14 en 24 weken, waarbij tot een afbreking van de zwangerschap is besloten. De folder geeft u informatie

Nadere informatie

Als het anders gaat dan verwacht

Als het anders gaat dan verwacht BZ-620.0608 Als het anders gaat dan verwacht Beëindigen van de zwangerschap met medicijnen Verloskunde Als het anders gaat dan verwacht Beëindigen van de zwangerschap met medicijnen Verloskunde Inleiding

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis Bevallen in het ziekenhuis Middels dit boekje willen wij u informeren over bevallen in het TweeSteden ziekenhuis. Wij hopen hiermee een antwoord over de gang van zaken in ons ziekenhuis. Voor vragen heeft

Nadere informatie

Serotiniteit BEHANDELING

Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit In deze folder lees je meer over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. Dit wil zeggen dat een zwangerschap langer duurt dan 42 weken. In deze

Nadere informatie

Rapportage cliëntervaringsonderzoek CQI Kraamzorg. Kraamzorg JoNa BV

Rapportage cliëntervaringsonderzoek CQI Kraamzorg. Kraamzorg JoNa BV Rapportage cliëntervaringsonderzoek CQI Kraamzorg Kraamzorg JoNa BV Uitgevoerd door Kraamzorg Prestatie Monitor (Qualizorg B.V.) Periode: Van 01 01 2013 t/m 31 12 2013 Geaccrediteerd door : Inleiding In

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en kraamzorg 2017 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Serotiniteit. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Serotiniteit. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Serotiniteit Wat gebeurt er na 41 weken zwangerschap Informatie voor patiënten F0174-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra

UMC Kraamzorg. De zorgverzekering voor universitair medische centra UMC Kraamzorg De zorgverzekering voor universitair medische centra De zorgverzekering voor universitair medische centra 3 Bij een speciale gebeurtenis hoort speciale zorg UMC Zorgverzekering feliciteert

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en Kraamzorg 2017 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw

Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw Leefregels en adviezen voor de kraamvrouw 2 Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw dochter of zoon. Voor het optimaal genieten van uw kraamperiode en voor een goed herstel van uw lichaam na de

Nadere informatie

Afdeling Verloskunde

Afdeling Verloskunde Afdeling Verloskunde Vrouw en Kind Centrum Zutphen Op afdeling Verloskunde wordt u opgenomen tijdens uw zwangerschap of rond de bevalling. De afdeling Verloskunde is een onderdeel van het Vrouw en Kind

Nadere informatie

Speciale zorg voor elke aanstaande moeder, als je meer en beter wilt

Speciale zorg voor elke aanstaande moeder, als je meer en beter wilt Speciale zorg voor elke aanstaande moeder, als je meer en beter wilt Onze kraamspecialisten leveren naast basis kraamzorg extra zorg Kraamzorg op geheel Eigen Wijze! Zwanger? Je bent zwanger en gaat een

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Het verlies van uw baby

Het verlies van uw baby Het verlies van uw baby Nicu, kindergeneeskunde, gynaecologie en verloskunde, medische psychologie Voorwoord Het verlies van een kind - tijdens de zwangerschap of rond de bevalling - is een van de meest

Nadere informatie

Verloskunde. Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling

Verloskunde. Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Verloskunde Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Inleiding Deze informatiefolder wordt u aangeboden door de afdeling Gynaecologie en Verloskunde en is bedoeld voor ouders

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Informatie bij ontslag (kraamvrouwen)

Maatschap Gynaecologie. Informatie bij ontslag (kraamvrouwen) Maatschap Gynaecologie Informatie bij ontslag (kraamvrouwen) Algemeen U bent zojuist bevallen van een zoon of dochter en mag naar huis. Aangezien u de eerste uren geen kraamzorg heeft, krijgt u alvast

Nadere informatie

Wijzigingen zorgprotocollen en handelingen september 2018

Wijzigingen zorgprotocollen en handelingen september 2018 Wijzigingen zorgprotocollen en handelingen september 2018 Partusassistentie 1.Zorgprotocol partusbegeleiding en partusassistentie zijn samengevoegd 6. Assistentie van de verloskundige bij de partus Intussen

Nadere informatie

Het verlies van uw kindje

Het verlies van uw kindje Het verlies van uw kindje onder de 24 weken zwangerschap Afdeling Verloskunde Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 5 Het verlies van uw kind 5 Wanneer uw kind in de baarmoeder is overleden 5 De opname 6 Het

Nadere informatie

Herhaalde miskraam. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Herhaalde miskraam. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Herhaalde miskraam Informatie voor patiënten F0539-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Een kindje op komst Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Zo n kraamverzorgende als Godelieve brengt rust en vertrouwen. We hebben veel van haar geleerd. Een Fijne start Je verwacht een kindje? Gefeliciteerd! Geniet

Nadere informatie

Vragenlijst. Persoonlijke gegevens. Alternatief. Alternatief telefoonnummer. Telefoonnummer. Beroep Beroep. Geboortedatum. Lengte.

Vragenlijst. Persoonlijke gegevens. Alternatief. Alternatief telefoonnummer. Telefoonnummer. Beroep Beroep. Geboortedatum. Lengte. Vragenlijst Tijdens de eerste controle willen we graag meer te weten komen over uw medische achtergrond, die van uw partner, uw eventueel eerder geboren kind(eren) en beider families. Dit kan van belang

Nadere informatie

Het verlies van een kind

Het verlies van een kind Het verlies van een kind Tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Niets is aangrijpender dan geboorte en dood, het begin

Nadere informatie

Wat is een MiMis-behandeling? Planning van de opname

Wat is een MiMis-behandeling? Planning van de opname MiMis-behandeling Deze tekst geeft informatie over zwangerschapsafbreking middels de MiMisbehandeling. U leest achtereenvolgens over de behandeling in het ziekenhuis, belangrijke zaken na de behandeling

Nadere informatie

Wensen bij overlijden 1

Wensen bij overlijden 1 Wensen bij overlijden 1 Voorwoord Doelstelling Het is niet gemakkelijk om te praten over verdrietige onderwerpen. Ziek zijn, doodgaan en op een goede manier afscheid nemen is zo n moeilijk onderwerp. De

Nadere informatie

Bianca Tuinder. Gezondheid = Holland =

Bianca Tuinder. Gezondheid = Holland = Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2013 Bianca Tuinder Gezondheid = Holland = 2 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen

Nadere informatie

Geen blote voetjes in het gras

Geen blote voetjes in het gras Geen blote voetjes in het gras Informatie voor de patiënt Geen blote voetjes in het gras Voorwoord 3 Thuis wachtte een wiegje (gedicht) 4 De eerste dagen na de dood van uw baby 5 Het contact met uw baby

Nadere informatie

Rouwverwerking CBS Roemte Wirdumerweg 16 9919 HD Loppersum 0596 571390 mail@cbsroemte.nl www.cbsroemte.nl

Rouwverwerking CBS Roemte Wirdumerweg 16 9919 HD Loppersum 0596 571390 mail@cbsroemte.nl www.cbsroemte.nl Rouwverwerking CBS Roemte Wirdumerweg 16 9919 HD Loppersum 0596 571390 mail@cbsroemte.nl www.cbsroemte.nl rouwverwerking CBS Roemte 1 ROUWVERWERKING BIJ KINDEREN Voor achtergrondinformatie zijn er in deze

Nadere informatie

Gooische Uitvaartverzorging: Dicht bij u

Gooische Uitvaartverzorging: Dicht bij u 2 Gooische Uitvaartverzorging: Dicht bij u Het overlijden van een naaste behoort tot de meest verdrietige gebeurtenissen in een mensenleven. Juist in die moeilijke periode moet u kunnen rekenen op een

Nadere informatie

Het verlies van uw baby

Het verlies van uw baby Het verlies van uw baby Dit boekje is een poging u enigszins op weg te helpen na het overlijden van uw baby. Het kan een aanvulling zijn op gesprekken die u heeft met uw arts, met anderen of met elkaar.

Nadere informatie

Verloskundigezorg en kraamzorg 2019

Verloskundigezorg en kraamzorg 2019 Verloskundigezorg en kraamzorg 2019 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Informatie over rouwverwerking

Informatie over rouwverwerking Informatie over rouwverwerking Inleiding Deze folder wordt u aangereikt door het patiëntenservicebureau van het Rode Kruis Ziekenhuis in samenwerking met het Rouwplatform IJmond. De inhoud van de folder

Nadere informatie

Contact en communicatie

Contact en communicatie Contact en communicatie Naam telefoonnummer Huisarts... Vroedvrouw... Kind & Gezin... Poetshulp... Anderen... Mantelzorgers Communicatie tussen hulpverleners en/of ouders Materiaallijst Landelijke Thuiszorg

Nadere informatie

1. Inleiding 3. 2. Enkele begrippen 4 2.1 Doodgeboorte 4 2.2 Zwangerschapsafbreking na prenatale diagnostiek 4

1. Inleiding 3. 2. Enkele begrippen 4 2.1 Doodgeboorte 4 2.2 Zwangerschapsafbreking na prenatale diagnostiek 4 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Enkele begrippen 4 2.1 Doodgeboorte 4 2.2 Zwangerschapsafbreking na prenatale diagnostiek 4 3. Rouw en gevoelens die u kunt hebben 5 3.1 Ongeloof, ontkenning, verdoving

Nadere informatie

Het verlies van uw baby

Het verlies van uw baby Het verlies van uw baby Praktische zaken bij het overlijden van een baby vanaf 24 weken zwangerschap Inhoudsopgave Het verlies van een baby tijdens de zwangerschap of rond de bevalling...5 Rouw en gevoelens

Nadere informatie

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis Verloskunde Bevallen in het Scheper Ziekenhuis 1 2 Bevallen in het Scheper Ziekenhuis In deze folder wordt informatie gegeven over de gang van zaken rond een bevalling in het Scheper Ziekenhuis. Deze dient

Nadere informatie

Verlies van uw kindje

Verlies van uw kindje Verlies van uw kindje UW ZORG, ONZE PASSIE Inhoudsopgave Deel 1 De gang van zaken op de kraamsuites 5 Pijnstilling 5 De geboorte 5 Onderzoek 5 Bezoek 6 Foto s 6 Gipsafdrukje 6 Kaartje 6 Borstvoeding 6

Nadere informatie

Het verlies van uw kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling

Het verlies van uw kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Het verlies van uw kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Inleiding Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen, ook als het

Nadere informatie

Gynaecologie. Het verlies van uw baby.

Gynaecologie. Het verlies van uw baby. Gynaecologie Het verlies van uw baby. Inhoudsopgave Inleiding 1. De eerste dagen na het overlijden van uw baby - Wanneer is de opname in het ziekenhuis. - Het inleiden van de bevalling. - Waarom geen

Nadere informatie

Informatie over de kraamtijd

Informatie over de kraamtijd Informatie over de kraamtijd 1 Beste zwangere en partner, De kraamperiode Dit informatieboekje krijgt u als voorbereiding op de periode na uw bevalling, de kraamperiode. De informatie in dit boekje is

Nadere informatie

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg Welkom!" Wie zijn wij! Verloskundigen! Ziekenhuizen! Kraamzorg Informatie over zwangerschap, bevalling en kraamzorg Verloskunde in Nederland Opbouw verloskundig systeem Verloskundige Gezonde zwangerschap

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U bent zwanger en halverwege de zwangerschap krijgt u te horen dat u diabetes heeft. Er komt dan veel op u af. U wilt weten wat zwangerschapsdiabetes precies

Nadere informatie

Verloskundig Samenwerkings- Verband s- Hertogenbosch e.o.

Verloskundig Samenwerkings- Verband s- Hertogenbosch e.o. Verloskundig Samenwerkings- Verband s- Hertogenbosch e.o. Overdracht van gegevens tijdens zwangerschap en na de geboorte Geachte mevrouw, Tijdens uw zwangerschap en na de geboorte van uw kind vragen verschillende

Nadere informatie

Infoblad. Als je weet dat je een baby met een aandoening krijgt

Infoblad. Als je weet dat je een baby met een aandoening krijgt Als je weet dat je een baby met een aandoening krijgt Soms krijgen ouders tijdens de zwangerschap te horen dat hun kind een aandoening heeft. Dan volgt een moeilijke keuze: laat je het kind komen of breek

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen Werken met zorg

Thuiszorg Groningen Werken met zorg Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Gestart als het Groene Kruis, hebben wij al meer dan 100 jaar ervaring met zorg thuis. Dichtbij en vertrouwd.thuiszorg Groningen

Nadere informatie

Vragenlijsten diepte-interviews

Vragenlijsten diepte-interviews Interview guides Vragenlijsten diepte-interviews Prepartum interview Inleiding Hoe gaat het met u en met uw zwangerschap 1. Zwangerschap en voorbereiding op de bevalling Hoe is uw gezondheid (fysiek, mentaal)

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg 2019

Verloskundige zorg en kraamzorg 2019 Verloskundige zorg en kraamzorg 2019 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Poliklinische bevalling

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Poliklinische bevalling Afdeling verloskunde/gynaecologie Poliklinische bevalling Poliklinische bevalling Een poliklinische bevalling houdt in dat het ziekenhuis de gelegenheid biedt de bevalling op de verloskamer te laten plaatsvinden

Nadere informatie

SSRI-medicatie en zwangerschap BEHANDELING

SSRI-medicatie en zwangerschap BEHANDELING SSRI-medicatie en zwangerschap BEHANDELING SSRI-medicatie en zwangerschap Je huisarts of psychiater heeft je een SSRI voorgeschreven. SSRI staat voor selectieve serotonine heropnameremmer. Het zijn medicijnen

Nadere informatie

Brochure. Wettelijke bepalingen

Brochure. Wettelijke bepalingen Brochure Wettelijke bepalingen Stichting Phéron Versie 1.0 Jaar 2018 Wettelijke bepalingen In deze brochure kun je meer lezen over de wettelijke bepalingen rond baby verlies. Zwangerschapsduur Onze baby

Nadere informatie