IN STILTE GEBOREN. Lege buik, lege armen als je zwangerschap misloopt. Handreiking bij het afscheid nemen van je kind

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IN STILTE GEBOREN. Lege buik, lege armen als je zwangerschap misloopt. Handreiking bij het afscheid nemen van je kind"

Transcriptie

1 IN STILTE GEBOREN Lege buik, lege armen als je zwangerschap misloopt Handreiking bij het afscheid nemen van je kind

2

3 Inleiding: Het is de nachtmerrie van elke ouder: je verliest je kind gedurende je zwangerschap, tijdens of na de geboorte. In plaats van te kunnen genieten van je baby, moet je afscheid nemen en ineens nadenken over allerlei zaken waarop je vaak niet bent voorbereid en waar je hoofd al helemaal niet naar staat. Er komt zoveel op je af, er moeten in korte tijd beslissingen genomen worden en vaak besef je niet wat er gebeurt en wat er allemaal mogelijk is. In alle emoties bezig zijn met heel praktische zaken kan prettig zijn, maar het kan je ook overspoelen. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je zelf bepaalt hoe je afscheid van je kind wilt nemen. Met dit boekje willen we een handreiking geven. Je vindt hierin een lijst met aandachtspunten die van belang kunnen zijn wanneer je op je eigen manier afscheid wilt nemen van je kind.

4 Afscheid nemen op je eigen manier Neem voor het afscheid nemen van je kind de tijd. Neem de tijd om na te denken (ook al lijkt het soms alsof je bijna geen tijd hebt) en om je eigen beslissingen te nemen. Het is belangrijk om keuzes te maken waar je helemaal achter staat. Zorg goed voor jezelf en kies momenten uit om wel of niet samen met je kind te zijn. Wanneer je recht hebt op kraamzorg kan de kraamverzorg(st)er hierbij ondersteunen. Je kunt ook een vertrouwd iemand uit je omgeving vragen om je bij te staan. Iedereen gaat op zijn of haar eigen manier om met verdriet: geef elkaar de tijd en de ruimte hiervoor, respecteer en steun elkaar. Begrafenis of crematie: wetgeving Een kind dat geboren en overleden is voor de 24ste week van de zwangerschap valt niet onder de Wet op de Lijkbezorging. Als je baby voor de 24ste week van de zwangerschap is overleden is een begrafenis of crematie niet verplicht, maar het mag wel! Je mag aangifte doen van overlijden bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je kind ter wereld kwam, maar het hoeft niet. Je kind kan altijd worden bijgeschreven in het trouwboekje, maar je kunt dit ook zelf doen. Vaak helpt het ouders bij het rouwproces om wel aangifte te doen.

5 Collectieve crematie via het ziekenhuis Wanneer je kind voor de 24ste week van de zwangerschap overlijdt en je wilt het niet zelf begraven of laten cremeren, is het mogelijk om het achter te laten in het ziekenhuis. Het ziekenhuis zorgt ervoor dat je kind gecremeerd wordt. Dit is een collectieve crematie. Als je wilt, kun je geïnformeerd worden over de dag van de crematie en waar de as is verstrooid. Wanneer je kind na de 24ste week van de zwangerschap is overleden moet het wel begraven of gecremeerd worden. Het tijdstip van de uitvaart moet liggen tussen 36 uur na het overlijden en de 6de werkdag. Het is verplicht om aangifte te doen van overlijden in de gemeente waar je baby geboren is. Van de gemeente ontvang je een Uittreksel uit de Akte van Overlijden en een Verlof tot begraven of cremeren. Vergoedingen door uitvaartverzekeringen Tot voor kort vergoedden de meeste uitvaartverzekeringen geen begrafenis of crematie van kinderen geboren en overleden of levenloos geboren onder de 24 weken. Het Verbond van Verzekeraars heeft een advies aan haar leden verstrekt over dit onderwerp. Het advies houdt in dat de 24-wekengrens in de polisvoorwaarden wordt losgelaten waardoor kinderen die levenloos geboren worden of na de geboorte overlijden, altijd onder de dekking van de uitvaartpolis vallen. Dit advies is van toepassing op zowel bestaande als nieuwe polissen.

6 Voor baby s die overlijden na een zwangerschap van 20 weken zou de volledige dekking van kracht moeten zijn. Voor het afscheid van kinderen die voor 20 weken zwangerschap overlijden, wordt door de verzekeraar in overleg met de ouder(s) naar een passende oplossing gezocht. Het advies is niet bindend, maar Het Verbond van Verzekeraars gaat ervan uit dat de leden het ter harte hebben genomen en het overnemen. Opbaren Je kind mag bij je thuis zijn tot de begrafenis of crematie. De uitvaartverzorger kan je begeleiden en weet wat de mogelijkheden zijn. Een kind, hoe klein ook, mag je zelf aankleden. Er zijn speciaal ontworpen kleertjes of, wanneer het daarvoor nog te klein is, kun je je kind wikkelen in een speciaal ontworpen wikkeldoek van heel zachte stof. Je kind kan in zijn of haar eigen wieg opgebaard worden of in een mand of kistje. Als je je kind thuis wilt opbaren is het raadzaam om het tijdens de opbaring te koelen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een koelmatras. Mocht je dit niet prettig vinden, dan kan de uitvaartverzorger je informeren over alternatieven. Maak zoveel mogelijk contact met je baby: kijken, aanraken, vasthouden. Als je je kind een naam wilt geven, welke naam wordt het dan? Maak foto s van je kind, bijvoorbeeld van bijzondere momenten zoals het wassen en aankleden en opbaren. Een hand en of voetafdruk maken is ook mogelijk.

7 Hoe wil je het afscheid vormgeven? Hieronder lees je aandachtspunten waar je aan kunt denken bij het regelen van het afscheid van je kind. Dit is niet volledig, maar het geeft je een idee van de keuzes die je kunt maken. Afscheidsmoment - Hoe gaat het afscheid van je baby eruit zien: in besloten kring of anders? - Waar gaat het afscheid plaatsvinden? Thuis, in een crematorium, kerk, een uitvaartcentrum of elders? - Als er een afscheidsplechtigheid of dienst plaatsvindt, wordt er dan gesproken en zo ja, door wie? - Hoe ga je daar naartoe? Rijd je zelf of word je gebracht? - Is er ruimte voor rituelen, specifieke teksten, een gedicht? - Welke muziek kies je uit? Is er live muziek? - Worden er foto s gemaakt, wordt er gefilmd? - Wordt er een geluidsopname gemaakt van het afscheid? - Voegen bloemen, kaarsen, knuffels, bellenblaas of ballonnen iets toe? - Wordt er na afloop een consumptie aangeboden en zo ja, welke en waar?

8 Andere mensen erbij betrekken - Wie zijn er nog meer betrokken bij dit afscheid? - Mogen zij ook een bijdrage leveren? Zo ja, wat en hoe? - Het is aan te raden om, wanneer je meer kinderen hebt, hen zoveel mogelijk te betrekken bij het proces van afscheid nemen en hen mee te nemen naar de plechtigheid, behalve wanneer ze dat echt niet willen. Kaart en advertenties - Hoe doe je de kennisgeving: stuur je een kaart, plaats je een advertentie? - Wie ontwerpt de kaart? Je kunt eigen papier, teksten en illustraties gebruiken. - Waar wil je ze laten drukken of printen? Hoeveel tijd kost dit? - Op de kaart kun je je eigen wensen aangeven, bijvoorbeeld of je bezoek wilt of juist liever samen wilt zijn.

9 Vastleggen van het afscheid - Geef je de gasten iets mee ter herinnering aan je kind, aan dit afscheid? - Condoleanceboek: je kunt familie, vrienden en bekenden die langskomen, als ze dat willen en kunnen, hun gedachten en of wensen laten opschrijven of tekenen. - Voor het maken van een herinneringsboek kunnen fotokopieën van gegevens uit het medisch dossier een welkome aanvulling zijn. Ook andere tastbare zaken die tijdens de ziekenhuisopname van belang waren kun je hiervoor bewaren, zoals bijvoorbeeld het naamkaartje of kaartjes die je hebt gekregen van familie en vrienden. Begraafplaats - Zijn er speciale begraafplaatsen waar je kind begraven kan worden? Een kinderbegraafplaats, of een stukje grond op de begraafplaats voor kinderen die voor de 24ste week van de zwangerschap overleden zijn? - Op veel begraafplaatsen is het mogelijk om in overleg met de beheerder een plek uit te zoeken voor het graf en/of na de begrafenis het graf zelf te sluiten.

10 Rouwverwerking Rouwen is een proces waarbij je afscheid neemt van je kind en daarna probeert om je leven weer invulling te geven. Er staat geen tijd voor de duur van een rouwproces en iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Sommigen willen voortdurend over hun verdriet en de baby praten, andere ouders willen dat juist niet en trekken zich meer terug. Er zijn ouders die alleen maar kunnen huilen, bij anderen willen de tranen juist niet komen. Soms hebben ouders het gevoel in een gat te vallen na het afscheid, andere ouders proberen hun gevoelens te verbergen en geven zich over aan hun dagelijkse bezigheden. Het kan goed zijn om aan je partner en of directe omgeving te tonen hoe je je voelt. Wanneer je jouw verdriet met iemand kan delen wordt het misschien iets lichter om te dragen. Ook wordt het voor de ander gemakkelijker om met jou om te gaan. Verschillende gevoelens kunnen elkaar afwisselen. Het kan verwarrend zijn, maar het is niet iets om je ongerust over te maken. Sommige ouders voelen zich tot hun verbazing rustig en gevoelloos alsof ze verlamd zijn.

11 Dit kan een reactie zijn van je lichaam om je te beschermen. Het gevoel van verlamming kan na verloop van tijd afnemen en ruimte maken voor het eigenlijke ervaren van het verlies. Het overlijden van je kind heeft je leven volledig verstoord, het leven zal niet meer zijn zoals het was. Om dit te boven te komen is veel kracht, moed en tijd nodig. Waarom? Een brandende vraag die je kan bezighouden is: Waarom? Op de vraag waarom je kind stierf zal misschien nooit een antwoord komen. Sommige mensen vinden troost in een geloof of levensovertuiging. Waar het om gaat is dat je leert accepteren dat je baby niet bij je zal zijn en niet zal opgroeien. De periode rondom de geboorte van je baby zal ieder jaar opnieuw een bijzondere en droevige tijd zijn. Het aanvaarden van deze werkelijkheid is een langdurig en pijnlijk proces. Het kan extra pijnlijk zijn wanneer je je schuldig gaat voelen over de dood van je kind. Deze schuldgevoelens heb je vaak niet in de hand en ze kunnen het leven ondraaglijk maken. Hierover praten kan helpen om de dingen helderder en realistischer te zien.

12 Familie, vrienden en lotgenoten Je kunt zeer verschillende reacties meemaken in je omgeving. Meestal hebben ouders de eerste tijd het liefst slechts enkele zeer vertrouwde mensen om zich heen. Familie, vrienden en buren kunnen een grote hulp zijn. Ze kunnen je met praktische zaken helpen. Ook kunnen ze naar je luisteren of gewoon aanwezig zijn. Geef goed aan wat je wilt en of nodig hebt. Iedereen bedoelt het goed, maar je weet zelf het beste wat goed voor je is. Het is belangrijk dat je jouw behoeften duidelijk kenbaar maakt, bijvoorbeeld wanneer je alleen wilt zijn. Voor buitenstaanders is het vaak moeilijk om de juiste dingen te doen of te zeggen. Al probeert men zich in jouw situatie in te leven, ze zullen nooit voelen wat jij voelt. Daardoor kunnen mensen zich soms wat onbeholpen gedragen of dingen zeggen die je pijn doen. Dit mag je ook tegen ze zeggen. Hiermee voorkom je dat negatieve zaken in dit emotionele proces teveel energie van je vragen. In je woonomgeving kun je terughoudendheid en verlegenheid bespeuren. Soms kun je het gevoel hebben dat je in de steek wordt gelaten. Daarom kan het handig zijn om de eerste stap te zetten en te laten weten hoe je het liefst behandeld wilt worden.

13 Soms is een avondje uit of een vakantie een welkome afleiding: het kan kracht geven en heilzaam werken. Mensen die hetzelfde als jij hebben meegemaakt, lotgenoten, kunnen je meestal beter aanvoelen. Gesprekken met buitenstaanders en of lotgenoten kunnen prettig zijn. Zij hebben weinig uitleg nodig om te begrijpen wat er in je omgaat. Mogelijkheden om met andere ouders in contact te komen, kun je achter in dit boekje vinden. Je huisarts of iemand van maatschappelijk werk kan iemand voor je zoeken die je hierbij zou kunnen helpen. * Met dank aan UMCG, brochure Verlies van uw baby * Waar je of jij staat kan jullie gelezen worden.

14 Literatuurlijst Stille baby s Christine Geerinck-Vercammen Isbn: , uitgeverij Archipel Rouwverwerking bij doodgeboorte en zwangerschapsafbreking Als je baby sterft M.Cuisinier en H. Jansen Isbn: , Uitgeverij Spectrum Verlies van een baby in de zwangerschap en rond de bevalling Misschien was je vandaag wel geboren Yvonne Gebbe en David Rozemeijer Isbn: , uitgeverij D jonge Hond Zwolle Een verhaal rond de twintig weken echo Als het maar gezond is H.Kooijman Isbn: Wegwijzer bij prenataal testen Met lege handen M.Cuisinier en H. Jansen Isbn: , uitgeverij Van Holkema & Warendorf Vrouwen over het verlies van hun baby in de zwangerschap of rond de bevalling Het drama in de moederschoot A. Austermann en B. Austermann Isbn: , uitgeverij Akasha De verloren tweelinghelft Schaduwkind P.F.Thomése Isbn: , Uitgeverij Contact Adembenemend relaas, het zoeken naar woorden door een vader na overlijden van zijn dochtertje Een klein wit kistje Johan de Boer Isbnr: , Uitgeverij Ten Have Een vader schrijft over het overlijden van zijn zoontje, de helft van een tweeling, tijdens de zwangerschap

15 Geen blote voetjes op het gras Gophert Publishers Isbn: verhalen van ouders van overleden kinderen Doodgewoon mijn kind via Stichting Lieve Engeltjes Gedichten door mensen die het verlies van hun kind hebben meegemaakt Kleine Ster Petra van der Waal Isbn: Tekst in de vorm van een kleine brief vanuit de overleden baby naar de moeder Ongekend verlies Annemarie van der Meer Isbn: Uitgeverij Rainbow Medische en psychosociale gevolgen worden beschreven van miskramen en sterfte rond de geboorte Mama, hierboven kan ik je horen J.Martin en P.Romanowski Isbn: Waar gebeurde gesprekken met overleden kinderen Het regent in mijn toekomst Maria de Greef Isbn: , Uitgeverij Ten Have Over het verdriet van grootouders Roerloos Yvonne van Emmerik Isbn: , Uitgeverij Ten Have Teksten voor (groot)ouders, broertjes en zusjes van gestorven baby s

16 Als vlinders spreken konden Yvonne van Emmerik Isbn: , Uitgeverij Ten Have Teksten voor de begeleiding van kinderen die geconfronteerd worden met het sterven van iemand in de naaste omgeving Waar ben jij nu, zie je me nog? Riet Fiddelaers-Jaspers Isbn: Teksten bij een afscheid voor en door kinderen Kinderen helpen bij verlies Manu Keirse Isbn: Vingerafdruk van verlies Manu Keirse isbn: Met dank aan UMCG Licht op verdriet Marlies van Son Isbn: , Uitgeverij Personalia Als hulp voor iedereen die met rouw in aanraking komt

17 Voor kinderen: Kikker en het vogeltje Max Velthuijs Isbn: Benjamin Elfi Nijssen Isbn: Dag Manon, daaaag Ellen Beukema Isbn: Derk Das blijft altijd bij ons Susan Varley Isbn: Bedje in de wolken Birgit Vandermeulen Isbn: , Mijn broertje heet Tys en die is dood Maaike Pronk Stichting Tysfonds Tel: Mijn zusje is een sterretje R. van Lingen Isbn: Rikkie en de eekhoorn Guido van Genechten Isbn: Ik mis je Paul Verrept Isbn:

18 Informatie over lotgenoten Stichting Lieve Engeltjes Vereniging Ouders van een overleden kind Stichting contact zwangerschapsbeëindiging Stichting Achter de Regenboog Stichting in de wolken Riet Fiddelaers Stichting Elyse De Gestrande Ooievaar

19 Websites (Koesters; kiezelstenen, ook als sieraad, waar as in bewaard kan worden) Websites nazorg Met dank aan Mirjam Wijngaard voor de aquarel met klaprozen.

20 Erna Jansen Uitvaartzorg Erna Jansen is na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in het regulier en speciaal onderwijs sinds 1993 werkzaam binnen de uitvaartbranche en heeft vanaf 2007 haar eigen bedrijf. Gedurende de afgelopen jaren kreeg ze steeds vaker het verzoek van ouders om hen te begeleiden bij het afscheid nemen van hun kind. Vanuit het ziekenhuis kwam het verzoek aan haar om dit boekje te maken als handreiking voor de ouder(s). Je kunt niet tegengaan dat vogels van verdriet komen overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten in je haar maken. Chinees spreekwoord

Met lege handen. Met lege handen

Met lege handen. Met lege handen Met lege handen Met lege handen In deze brochure vind je een overzicht van verschillende onderwerpen waar je mee te maken krijgt na het overlijden van je baby. Er is ruimte opengelaten om je eigen aantekeningen

Nadere informatie

VERLIES VAN UW KINDJE FRANCISCUS GASTHUIS

VERLIES VAN UW KINDJE FRANCISCUS GASTHUIS VERLIES VAN UW KINDJE FRANCISCUS GASTHUIS Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord Deel 1 De gang van zaken op de kraamsuites Pijnstilling De geboorte Onderzoek Bezoek Foto s Gipsafdrukje Kaartje Borstvoeding Nacontrole

Nadere informatie

Wensen bij overlijden 1

Wensen bij overlijden 1 Wensen bij overlijden 1 Voorwoord Doelstelling Het is niet gemakkelijk om te praten over verdrietige onderwerpen. Ziek zijn, doodgaan en op een goede manier afscheid nemen is zo n moeilijk onderwerp. De

Nadere informatie

HET WENSENBOEK. Wensen die ik heb als ik erg ziek ben en niet meer beter wordt!

HET WENSENBOEK. Wensen die ik heb als ik erg ziek ben en niet meer beter wordt! HET WENSENBOEK Wensen die ik heb als ik erg ziek ben en niet meer beter wordt! Beleidsnotitie Wensenboek Auteur(s) A.Trienekens Datum September 2009 Advies/instemming Managementteam 22 september 2009 Centrale

Nadere informatie

ANTONIUS IN BEWEGING

ANTONIUS IN BEWEGING ANTONIUS IN BEWEGING Laatste wensenlijst Praten over de eigen dood is voor veel mensen niet gemakkelijk. Maar als een naaste overlijdt en je moet de uitvaart regelen, dan kan het troostend zijn als je

Nadere informatie

Voor u ligt het persoonlijk wensenboekje uitgegeven door Begrafenisvereniging Onstwedde

Voor u ligt het persoonlijk wensenboekje uitgegeven door Begrafenisvereniging Onstwedde -2- Wensen bij overlijden en uitvaart Voor u ligt het persoonlijk wensenboekje uitgegeven door Begrafenisvereniging Onstwedde Waarom dit boekje Nabestaanden weten soms niet wat de wensen van de overledene

Nadere informatie

Wilsbeschikking. Persoonlijke gegevens: Naam: Voornamen: Roepnaam: Geboren op: in: Geslacht: Man / Vrouw. Adres: Postcode en woonplaats:

Wilsbeschikking. Persoonlijke gegevens: Naam: Voornamen: Roepnaam: Geboren op: in: Geslacht: Man / Vrouw. Adres: Postcode en woonplaats: Wilsbeschikking Persoonlijke gegevens: Naam: Roepnaam: Geboren op: in: Geslacht: Man / Vrouw Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: mobielnr: Nationaliteit: Naam huisarts: telefoon: Burgerlijke staat:

Nadere informatie

Het verlies van uw baby. door Birgit G. Hohenbruck

Het verlies van uw baby. door Birgit G. Hohenbruck Het verlies van uw baby door Birgit G. Hohenbruck Dit boekje bestaat uit twee delen. Wij bevelen u aan het eerste deel (De eerste dagen na de dood van uw baby) kort na het overlijden van uw baby te lezen,

Nadere informatie

Uw persoonlijk invulboekje

Uw persoonlijk invulboekje Uw persoonlijk invulboekje Tijdens een uitvaart komen uw nabestaanden voor veel vragen te staan, vragen waar ze nog nooit over hebben nagedacht. Hierbij komen ze voor keuzes te staan die misschien niet

Nadere informatie

wensenboek deel cliënten

wensenboek deel cliënten wensenboek deel cliënten Wensenboek Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven wat voor

Nadere informatie

De enige zekerheid in ons leven is ons sterven. Met dit formulier kun je jouw persoonlijke wensen vastleggen.

De enige zekerheid in ons leven is ons sterven. Met dit formulier kun je jouw persoonlijke wensen vastleggen. Pagina1 De enige zekerheid in ons leven is ons sterven. Met dit formulier kun je jouw persoonlijke wensen vastleggen. Deze wensenlijst is gemaakt voor iedereen die iets wil vastleggen voor zijn/haar uitvaart.

Nadere informatie

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN:

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Wensenboek cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Beste..., Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven

Nadere informatie

Het verlies van uw baby

Het verlies van uw baby Het verlies van uw baby Nicu, kindergeneeskunde, gynaecologie en verloskunde, medische psychologie Voorwoord Het verlies van een kind - tijdens de zwangerschap of rond de bevalling - is een van de meest

Nadere informatie

. Dit boekje wordt u aangeboden door Algemene begrafenis en Crematievereniging Samenwerking. Telefoon 045-563 9502

. Dit boekje wordt u aangeboden door Algemene begrafenis en Crematievereniging Samenwerking. Telefoon 045-563 9502 T. Dit boekje wordt u aangeboden door Algemene begrafenis en Crematievereniging Samenwerking 045-563 9502 www.begrafenisvereniging.nl/abcsamenwerking Woord vooraf Waarom u dit boekje wordt aangeboden.

Nadere informatie

Wanneer het anders loopt...

Wanneer het anders loopt... Wanneer het anders loopt... Versie oktober 2016 - objectid 10992 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Persoonlijke notities Welkom Beste ouders Het verlies van een zwangerschap

Nadere informatie

Laatste Wensen Formulier

Laatste Wensen Formulier tel. : 0900-5555560 (meldnummer bij overlijden) mobiel : 06-52 67 6220 e-mail : info@holtlanduitvaartzorg.nl internet : www.holtlanduitvaartzorg.nl Laatste Wensen Formulier Mijn eigen wensen voor mijn

Nadere informatie

Leskoffer Omgaan met verlies

Leskoffer Omgaan met verlies Leskoffer Omgaan met verlies Omgaan met verlies Iedereen krijgt te maken met dood en rouw, sommigen al heel jong. Gemiddeld genomen zijn kinderen ruim 8 jaar oud als ze voor de eerste keer geconfronteerd

Nadere informatie

Het verlies van uw baby

Het verlies van uw baby Het verlies van uw baby Dit boekje is een poging u enigszins op weg te helpen na het overlijden van uw baby. Het kan een aanvulling zijn op gesprekken die u heeft met uw arts, met anderen of met elkaar.

Nadere informatie

Wensenlijst. Naam: Datum: Handtekening:

Wensenlijst. Naam: Datum: Handtekening: Wensenlijst Naam: Datum: Handtekening: T 06 47 64 39 99 W www.osiris-uitvaart.nl Verdriet is de keerzijde van liefde Manu Keirse Osiris Uitvaart herkent deze uitspraak goed, in verlies is de liefde voelbaar.

Nadere informatie

Wensen ten aanzien van mijn uitvaart

Wensen ten aanzien van mijn uitvaart Wensen ten aanzien van mijn uitvaart uw laatste wens met zorg geregeld Geachte heer/mevrouw, Steeds meer mensen vinden het belangrijk om hun laatste afscheid te laten aansluiten bij hun manier van leven.

Nadere informatie

Zorgprotocol. Kraamzorg in een gezin waar de baby is overleden. 1. Introductie

Zorgprotocol. Kraamzorg in een gezin waar de baby is overleden. 1. Introductie Kraamzorg in een gezin waar de baby is overleden Zorgprotocol 1. Introductie Niets is aangrijpender dan geboorte en dood, het begin en het einde van een leven. Als een kind voor de geboorte, tijdens de

Nadere informatie

Laatste wensenformulier

Laatste wensenformulier Laatste wensenformulier Met dit formulier legt u eenvoudig uw uitvaartwensen vast. Sociale Uitvaartzorg Nederland kan u ondersteunen bij het invullen van dit formulier, maar ook als het om de uitvoer van

Nadere informatie

Geen blote voetjes in het gras

Geen blote voetjes in het gras Geen blote voetjes in het gras Informatie voor de patiënt Geen blote voetjes in het gras Voorwoord 3 Thuis wachtte een wiegje (gedicht) 4 De eerste dagen na de dood van uw baby 5 Het contact met uw baby

Nadere informatie

Infoblad. Als je weet dat je een baby met een aandoening krijgt

Infoblad. Als je weet dat je een baby met een aandoening krijgt Als je weet dat je een baby met een aandoening krijgt Soms krijgen ouders tijdens de zwangerschap te horen dat hun kind een aandoening heeft. Dan volgt een moeilijke keuze: laat je het kind komen of breek

Nadere informatie

U bewaart deze bij uw belangrijke papieren of u geeft deze af aan degene die de uitvaart te zijner tijd met ons bespreekt. Geboortedatum: te: BSN:

U bewaart deze bij uw belangrijke papieren of u geeft deze af aan degene die de uitvaart te zijner tijd met ons bespreekt. Geboortedatum: te: BSN: 1 Wilsbeschikking Bij een overlijden voelen nabestaanden zich gesteund als zij weten hoe de overledene dacht over zijn of haar afscheid en uitvaart. Om uw nabestaanden niet in onwetendheid achter te laten

Nadere informatie

HET VERLIES VAN UW BABY FRANCISCUS VLIETLAND

HET VERLIES VAN UW BABY FRANCISCUS VLIETLAND HET VERLIES VAN UW BABY FRANCISCUS VLIETLAND Deze folder bestaat uit twee delen Met deze folder willen wij u slechts een beetje op weg helpen met het verwerken van uw verdriet. Het kan slechts een aanvulling

Nadere informatie

Gynaecologie. Het verlies van uw baby.

Gynaecologie. Het verlies van uw baby. Gynaecologie Het verlies van uw baby. Inhoudsopgave Inleiding 1. De eerste dagen na het overlijden van uw baby - Wanneer is de opname in het ziekenhuis. - Het inleiden van de bevalling. - Waarom geen

Nadere informatie

Punten ter overweging voor uw eigen begrafenis/crematie

Punten ter overweging voor uw eigen begrafenis/crematie Punten ter overweging voor uw eigen begrafenis/crematie Deze wensenlijst is gemaakt voor iedereen die iets wil vastleggen voor zijn/haar uitvaart. Daarmee praktische informatie achterlatend voor de nabestaanden.

Nadere informatie

Het verlies van uw baby. Verpleegafdeling Oost 43 / Verloskamers

Het verlies van uw baby. Verpleegafdeling Oost 43 / Verloskamers Het verlies van uw baby Verpleegafdeling Oost 43 / Verloskamers Opbouw brochure Wij bevelen u aan het eerste deel (De eerste dagen na de dood van uw baby) kort na het overlijden van uw baby te lezen. Dit

Nadere informatie

HET VERLIES VAN UW BABY

HET VERLIES VAN UW BABY HET VERLIES VAN UW BABY De tekst in deze folder bestaat uit twee delen. Wij adviseren u het eerste deel 'De eerste dagen na de dood van uw baby' kort na het overlijden van uw baby te lezen, omdat het praktische

Nadere informatie

Velthuijs, Max Kikker en het vogeltje Prentenboek over Kikker die een dood vogeltje vind wat ze met zijn allen gaan begraven.

Velthuijs, Max Kikker en het vogeltje Prentenboek over Kikker die een dood vogeltje vind wat ze met zijn allen gaan begraven. Praktijk voor Rouw en Verliesbegeleiding Boeken over rouw voor kinderen Leeftijd tot 8 jaar Bruna, Dick Lieve Oma Pluis Prentenboekje over Nijntje die verdrietig is omdat haar oma overleden is. Nijntje

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Codicil Mijn laatste wens

Codicil Mijn laatste wens Adiós con Amor Uitvaart organisatie & begeleiding Jet van der Heijden NIE ES X6207607E www.adiosconamor.com 03730 Jávea (Alicante) Tel.(+34) 661100390 info@adiosconamor.com Codicil Mijn laatste wens Steeds

Nadere informatie

Uw wensen kenbaar maken

Uw wensen kenbaar maken Uw wensen kenbaar maken Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om, zeker als u nog gezond bent, al te praten over de dood en hoe u het allemaal geregeld wilt hebben. Toch kiezen mensen er steeds vaker

Nadere informatie

Ter inleiding. Persoonlijke wensen

Ter inleiding. Persoonlijke wensen 06-534 321 44 Ter inleiding Wanneer er een familielid overlijdt, wordt u met diep verdriet geconfronteerd en moet er in een korte tijd veel geregeld worden. Wij willen u bij deze wilsbeschikking informatie

Nadere informatie

Mijn wensenlijst bij uitvaart

Mijn wensenlijst bij uitvaart De enige zekerheid in ons leven is ons sterven. Met dit formulier kunt u uw persoonlijke wensen vastleggen. Deze wensenlijst is gemaakt voor iedereen die iets wil vastleggen voor zijn/haar uitvaart. U

Nadere informatie

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Rouw en gevoelens die je kunt hebben 1 Het slechte nieuws De bevalling 2

Nadere informatie

In dit document kunt u uw uitvaartwensen neerschrijven. Op die manier bepaalt u hoe uw uitvaart eruit zal zien.

In dit document kunt u uw uitvaartwensen neerschrijven. Op die manier bepaalt u hoe uw uitvaart eruit zal zien. Mijn uitvaart Pagina 2 van 11 Mijn uitvaart Praten over de dood is niet gemakkelijk. Als een dierbare overlijdt zijn er veel dingen te regelen. Het is troostend wanneer uw dierbare zijn of haar wensen

Nadere informatie

Mijn wensen voor later

Mijn wensen voor later Mijn wensen voor later Van. Pagina 2 Inleiding Dit wensenformulier is bedoeld om uw eigen wensen rondom uw overlijden in kaart te brengen. Hiermee helpt u uw nabestaanden met het maken van verschillende

Nadere informatie

Uitvaartwensenformulier

Uitvaartwensenformulier Uitvaartwensen. Zoals u het wilt. Uitvaartwensenformulier Uitvaartwensen zoals u het wilt. Vastgelegd en duidelijk, uitgevoerd met hart en ziel. Herinneringshuis De Einder is een inspiratie van Dokman

Nadere informatie

De ervaring leert dat het voor nabestaanden belangrijk is om actief betrokken te zijn bij een afscheid en dat zij dit vaak als positief ervaren.

De ervaring leert dat het voor nabestaanden belangrijk is om actief betrokken te zijn bij een afscheid en dat zij dit vaak als positief ervaren. Geachte lezer, Voor u ligt het wensenboekje van Cloosterman Uitvaartzorg. Waarom dit wensenboekje? Ik wil met dit boekje bereiken dat u nadenkt over uw afscheid. Dat u probeert om aan te geven welke vorm

Nadere informatie

MIJN UITVAART GOED GEREGELD

MIJN UITVAART GOED GEREGELD MIJN UITVAART GOED GEREGELD Mijn uitvaart goed geregeld Bijgewerkt op datum: 12-03-2008 pagina 1 Algemeen Rondom de uitvaart moet altijd heel veel worden geregeld. U kunt zelf diverse voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Naam:...M/V.. Adres:. Postcode:..Plaats.. Telefoon privé:..zakelijk:... Geboortedatum:.. Geboorteplaats:... Partner van:...

Naam:...M/V.. Adres:. Postcode:..Plaats.. Telefoon privé:..zakelijk:... Geboortedatum:.. Geboorteplaats:... Partner van:... De laatste wensen Uitvaartvereniging De Laatste Eer Sexbierum-Pieterbierum Deze wensenlijst is gemaakt voor iedereen die iets wil vastleggen voor zijn/haar uitvaart. Daarmee praktische informatie achterlatend

Nadere informatie

Geboortedatum. Handtekening. Het versturen van rouwkaarten voor de uitvaart na de uitvaart geen rouwkaarten laat ik mijn nabestaanden bepalen

Geboortedatum. Handtekening. Het versturen van rouwkaarten voor de uitvaart na de uitvaart geen rouwkaarten laat ik mijn nabestaanden bepalen [mooi] afscheid voor een mooi en persoonlijk afscheid... zoals de dag uit de nacht treedt treedt het leven uit de dood er is liefde die niet sterft Toon Hermans mijn uitvaart In mijn uitvaart heb ik aangegeven

Nadere informatie

wil ik het wensen rond overlijden

wil ik het wensen rond overlijden ZO wil ik het wensen rond overlijden Als jij mij vertelt wat je wilt, Zet ik de wereld even stil Om jouw leven gedag te zeggen En jou in ons hart neer te leggen. Wilma van Grieken, teamleider De Vaart(2012)

Nadere informatie

Uitvaartzorg Kaag & Braassem R. van Rijnsingel 94 2371 ER Roelofarendsveen

Uitvaartzorg Kaag & Braassem R. van Rijnsingel 94 2371 ER Roelofarendsveen Uitvaartzorg Kaag & Braassem R. van Rijnsingel 94 2371 ER Roelofarendsveen Jos van Klink 06 57747129 - Trees Zandvliet 06 10469958 In dit registratieboekje geeft u aan hoe uw uitvaart moet worden vormgegeven.

Nadere informatie

Het verlies van uw kindje tijdens de zwangerschap

Het verlies van uw kindje tijdens de zwangerschap Boeken Stille baby s; Christine Geerinck-Vercammen Rouwverwerking bij doodgeboorte en zwangerschapsafbreking. ISBN 9029521864 Geen ooievaar in de tuin; E. van Amstel ISBN 902971543x Met lege handen; M.

Nadere informatie

Zo wil ik afscheid nemen. Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd

Zo wil ik afscheid nemen. Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd Zo wil ik afscheid nemen Een herinnering in liefde is een herinnering voor altijd Uitvaartbegeleidster: Marja van Rijn Tel.: 0174-613365 b.g.g. Mobiel: 06-13550369 Dag en nacht bereikbaar Internet: www.uitvaartbegeleidingsamen.nl

Nadere informatie

Verlies & Rouw. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website:

Verlies & Rouw. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: Verlies & Rouw HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Verlies is wanneer je iemand of iets die veel voor

Nadere informatie

Laatste wensenformulier

Laatste wensenformulier Laatste wensenformulier Persoonsgegevens: Ondergetekende: Naam: Voornamen: Adres: Postcode/woonplaats: Telefoon: Geboortedatum: Geboorteplaats: Nationaliteit: BSN-nummer: Gehuwd met / partner van: Weduwe

Nadere informatie

Wilsbeschikking. Medemblikker Begrafenis- en Crematievereniging Breedstraat 26 te Medemblik 0227-545161

Wilsbeschikking. Medemblikker Begrafenis- en Crematievereniging Breedstraat 26 te Medemblik 0227-545161 Breedstraat 26 te Medemblik 0227-545161 De verzorgt en begeleidt uitvaarten, ongeacht uw overtuiging, met respect en zoveel mogelijk ingaand op uw specifieke wensen. Het invullen van deze wilsbeschikking

Nadere informatie

UITVAARTWENSENFORMULIER

UITVAARTWENSENFORMULIER UITVAARTWENSENFORMULIER Vertrouwelijke gegevens voor mijn nabestaanden U kunt dit formulier bij uw familiepapieren bewaren. Persoonlijke gegevens Naam: Voornamen: Adres: Postcode / woonplaats: Geboortedatum

Nadere informatie

Mijn uitvaart goed geregeld

Mijn uitvaart goed geregeld Mijn uitvaart goed geregeld April 2011 1 Algemeen Rondom een uitvaart moet altijd heel veel worden geregeld. U kunt zelf diverse voorzorgsmaatregelen treffen, zodat na uw overlijden alles zo verloopt zoals

Nadere informatie

Wensenboekje voor mijn uitvaart. Naam:

Wensenboekje voor mijn uitvaart. Naam: Wensenboekje voor mijn uitvaart Naam: Het is niet verplicht alles in te vullen. U helpt uw nabestaanden echter door zoveel mogelijk vast te leggen. Naam!_ Voornamen_ Adres! _ Postcode_ Woonplaats_ Geboortedatum!

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Geachte heer, mevrouw, Voor u ligt dit praktische document met de meest voorkomende vragen over de uitvoering van uw eigen uitvaart. U kunt hiermee op ieder moment wanneer u dat wilt, uw persoonlijke wensen

Nadere informatie

VOOR LATER. Dit boekje is beschikbaar gesteld door Protestantse Gemeente Koudekerke.

VOOR LATER. Dit boekje is beschikbaar gesteld door Protestantse Gemeente Koudekerke. VOOR LATER Dit boekje is beschikbaar gesteld door Protestantse Gemeente Koudekerke. Inleiding De Protestantse Gemeente Koudekerke biedt u dit boekje aan. Wij adviseren u dit boekje een plekje te geven

Nadere informatie

Mies Schoneveld uitvaartbegeleiding. Wilsbeschikking. www.miesschoneveld.nl

Mies Schoneveld uitvaartbegeleiding. Wilsbeschikking. www.miesschoneveld.nl Mies Schoneveld uitvaartbegeleiding Wilsbeschikking www.miesschoneveld.nl WENSEN VOOR MIJN UITVAART "HET LEVEN IS LOUTER GELUID, TUSSEN TWEE ONDOORGRONDELIJKE STILTES" Wensen voor mijn uitvaart. Over mijn

Nadere informatie

Maar zeg het aan geen mens. Ze zouden niet geloven. Ze zouden niet willen geloven dat een mens een mens zo lief had als ik jou.

Maar zeg het aan geen mens. Ze zouden niet geloven. Ze zouden niet willen geloven dat een mens een mens zo lief had als ik jou. MEMENTUM Voor de dag van morgen Wanneer ik morgen dood ga, vertel dan aan de bomen hoeveel ik van je hield. Vertel het aan de wind, die in de bomen klimt of uit de takken valt, hoeveel ik van je hield.

Nadere informatie

Persoonlijk wensenboekje

Persoonlijk wensenboekje ALTEVEER KERKENVELD Persoonlijk wensenboekje Uitvaartverzorging Grafkistenfabriek Nieuw-Amsterdam UITVAARTZORG K ER M STICHTING KEUR U heeft een goede levens verzekering, maar wie verzorgt uw uitvaart...?

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Het verlies van uw kind. afdeling Neonatologie en Verloskunde

Het verlies van uw kind. afdeling Neonatologie en Verloskunde Het verlies van uw kind afdeling Neonatologie en Verloskunde Dit boekje kwam tot stand op initiatief van de afdeling Neonatologie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in samenwerking met de

Nadere informatie

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten.

Lieve ouder, De inhoud van wat je schrijft is persoonlijk. Probeer eerlijk te zijn in wat je schrijft en je gevoelens toe te laten. Lieve ouder, Langs de één of andere weg ben je in het bezit gekomen van dit boekje, omdat je je kindje verloor door abortus en je het daar moeilijk mee hebt. Dit boekje is een soort dagboek, een leidraad

Nadere informatie

KollaardUITVAARTZORG

KollaardUITVAARTZORG KollaardUITVAARTZORG samen zorgen voor een passend afscheid ll Mijn wensen ten aanzien van mijn uitvaart Geachte heer, mevrouw, Voor u ligt dit praktische document met alle voorkomende vragen mbt uw eigen

Nadere informatie

Valance Vos Vos Uitvaart

Valance Vos Vos Uitvaart Wensen Boekje Sterven is na onze geboorte de belangrijkste gebeurtenis in ons leven. Of de dood nu plotseling komt of niet, u kunt er voor zorgen dat uw nabestaanden niet naast hun verdriet ook nog de

Nadere informatie

P u u r e n P e r s o o n l i j k

P u u r e n P e r s o o n l i j k P u u r e n P e r s o o n l i j k Persoonlijke wensen rondom de uitvaart van: Persoonlijke gegevens: Naam: Voornamen: Adres: Telefoonnummer: Postcode en woonplaats: Emailadres: Geboortedatum/ -plaats:

Nadere informatie

Dag en nacht bereikbaar 072 512 26 14 Bij overlijden kunt u direct contact met ons opnemen

Dag en nacht bereikbaar 072 512 26 14 Bij overlijden kunt u direct contact met ons opnemen Laatste Wensenboekje Dag en nacht bereikbaar Bij overlijden kunt u direct contact met ons opnemen Omdat ieder mens verschillend is... Voor u ligt het persoonlijke wensenboekje van Uitvaartverzorging Pieter

Nadere informatie

WENSEN BIJ OVERLIJDEN NAAM:..

WENSEN BIJ OVERLIJDEN NAAM:.. WENSEN BIJ OVERLIJDEN NAAM:.. Ine Kooi Uitvaartzorg, J. Wiersumstraat 26, 9981 JJ Uithuizen 0595-432277 / 06-21981877 info@inekooiuitvaartzorg.nl Waarom een wensenlijst? Bij leven en welzijn staan we niet

Nadere informatie

Persoonlijke uitvaartwensen van:...

Persoonlijke uitvaartwensen van:... Persoonlijke uitvaartwensen van:..... Inleiding Door het invullen van uw wensenlijst, kunt u uw voorkeuren kenbaar maken voor de uitvoering van uw eigen uitvaart. Het is uw manier om duidelijkheid te scheppen

Nadere informatie

Het verlies van uw kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling

Het verlies van uw kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Het verlies van uw kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Inleiding Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen, ook als het

Nadere informatie

Wensenformulier. Waar zijn de bescheiden te vinden? Marjanvandergiessenuitvaartzorg.nl // Kerkweg 235 2985AS Ridderkerk. Persoonlijke gegevens.

Wensenformulier. Waar zijn de bescheiden te vinden? Marjanvandergiessenuitvaartzorg.nl // Kerkweg 235 2985AS Ridderkerk. Persoonlijke gegevens. Wensenformulier Persoonlijke gegevens Postcode/woonplaats Geboortedatum Ο gehuwd met: Ο ongehuwd Ο geregistreerd partner van: Waar zijn de bescheiden te vinden? Codicil Sleutels bankkluis Filiaal bank

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Vlinderkind

Informatiebrochure patiënten. Vlinderkind Informatiebrochure patiënten Vlinderkind Vlinderkind Slechts even een kind Tot je meeging met de wind Vlinderkind 1. De eerste reacties... 4 2. Voorbereiding op de opname... 6 3. Verblijf op de kraamafdeling...

Nadere informatie

Verlies van uw kindje

Verlies van uw kindje Verlies van uw kindje UW ZORG, ONZE PASSIE Inhoudsopgave Deel 1 De gang van zaken op de kraamsuites 5 Pijnstilling 5 De geboorte 5 Onderzoek 5 Bezoek 6 Foto s 6 Gipsafdrukje 6 Kaartje 6 Borstvoeding 6

Nadere informatie

Uitvaartwensen boekje

Uitvaartwensen boekje P 1 Uitvaartwensen boekje In dit boekje staan de uitvaartwensen van. Ingevuld op (datum) (plaats) Te Uw uitvaartwensen Over uw uitvaart wilt u waarschijnlijk niet dagelijks nadenken. Dat hoeft ook niet.

Nadere informatie

Laatste wensenboekje. Regel uw afscheid bij leven, dat is voor uw nabestaanden een hele zorg minder.

Laatste wensenboekje. Regel uw afscheid bij leven, dat is voor uw nabestaanden een hele zorg minder. Laatste wensenboekje Regel uw afscheid bij leven, dat is voor uw nabestaanden een hele zorg minder. Het laatste wensenboekje Weinig is zeker in het leven. Hoewel we er liever niet al te vaak aan denken,

Nadere informatie

De Heer / Mevrouw. dit boekje is opgemaakt en vastgesteld te datum

De Heer / Mevrouw. dit boekje is opgemaakt en vastgesteld te datum Mijn Uitvaartwensen Postbus 2005, 6020 AA Budel Tel: 0495-493232 In dit boekje kunt u op uw gemak alle persoonlijke wensen en voorkeuren ten aanzien van uw eigen uitvaart vastleggen. Daarmee is het een

Nadere informatie

Het verlies van uw kindje. Afdeling Verloskunde

Het verlies van uw kindje. Afdeling Verloskunde Het verlies van uw kindje Afdeling Verloskunde Liefde Het ligt niet in de lengte of zwaarte van tijd of iets je lief en dierbaar is. Het ligt in de diepte van het verlangen in de liefde waarmee je lief

Nadere informatie

Inleiding. Dit wensenformulier heb ik besproken met:

Inleiding. Dit wensenformulier heb ik besproken met: V o o r als ik er niet meer ben m i j n uitvaartwensen Inleiding Door het invullen van dit boekje kunt u uw voorkeuren kenbaar maken voor de uitvoering van uw eigen uitvaart. Het is vooral bestemd voor

Nadere informatie

2. Gegevens. o ja o nee Ik geef toestemming tot obductie - o testament o codicil o legaat

2. Gegevens. o ja o nee Ik geef toestemming tot obductie - o testament o codicil o legaat 2. Gegevens 2.1 Persoonlijke gegevens Naam....... Adres.......... PC en Woonplaats... Telefoon... Geboortedatum en plaats... Burgerlijke staat......... Indien van toepassing: partner van....... Voor het

Nadere informatie

Persoonlijke wensen rondom de uitvaart van:

Persoonlijke wensen rondom de uitvaart van: Persoonlijke wensen rondom de uitvaart van: Persoonlijke gegevens: Naam: Voornamen: Adres: Telefoonnummer: Postcode en woonplaats: Emailadres: Geboortedatum/ -plaats: Gehuwd/samenwonend met: Geloofsovertuiging:

Nadere informatie

Wensen betreffende mijn uitvaart. Het nu volgende document bevat naast mijn laatste wensen ook gegevens die van belang kunnen zijn voor de uitvaart.

Wensen betreffende mijn uitvaart. Het nu volgende document bevat naast mijn laatste wensen ook gegevens die van belang kunnen zijn voor de uitvaart. Wensen betreffende mijn uitvaart Het nu volgende document bevat naast mijn laatste wensen ook gegevens die van belang kunnen zijn voor de uitvaart. Familienaam Voornamen (voluit) :. Geboortedatum Huidig

Nadere informatie

Protocol bij sterfgevallen Voor kdv, bso en psz

Protocol bij sterfgevallen Voor kdv, bso en psz Protocol bij sterfgevallen Voor kdv, bso en psz 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Handelswijze bij overlijden van een kind tijdens de kinderopvangtijd Hoe te handelen op het moment Hoe te handelen in de

Nadere informatie

Wilsbeschikking van. Dhr/Mevr

Wilsbeschikking van. Dhr/Mevr Wilsbeschikking van Dhr/Mevr Advies nabestaanden : 1 Neem na het overlijden eerst contact op met de huisarts. 2 Neem contact op met de uitvaart onderneming naar keuze. 3 Uitvaartonderneming meld het overlijden

Nadere informatie

Wilsbeschikking. Wensen bij mijn uitvaart

Wilsbeschikking. Wensen bij mijn uitvaart Wilsbeschikking Wensen bij mijn uitvaart Een uitvaart volgens uw eigen wensen... In deze wilsbeschikking kunt u uw wensen ten aanzien van uw uitvaart vastleggen. U heeft dan meer zekerheid dat uw uitvaart

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 0-3 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 0-3 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 0-3 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of boosheid

Nadere informatie

In het trouwboekje mag de geboorte door de mensen zelf worden bijgeschreven, dit is geen formeel document.

In het trouwboekje mag de geboorte door de mensen zelf worden bijgeschreven, dit is geen formeel document. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 CONCEPT NVOG NOTA: Perinatale sterfte: Wet en gedragsregels

Nadere informatie

Uitvaart in eigen stijl

Uitvaart in eigen stijl Uitvaart in eigen stijl wils-uiting van 040-243 57 17 of 0499-39 24 94 Middels deze wils-uiting Uitvaart in eigen stijl geef ik te kennen dat het mijn enige en uitdrukkelijke wens is dat de hierna volgende,

Nadere informatie

Met vriendelijke groet,

Met vriendelijke groet, Inleiding Door het invullen van dit boekje kunt u uw voorkeuren kenbaar maken voor de uitvoering van uw eigen uitvaart. Het is vooral bestemd voor uzelf en uw nabestaanden. Het is uw manier om duidelijkheid

Nadere informatie

wensen met het oog op de uitvaart van

wensen met het oog op de uitvaart van - 1 - wensen met het oog op de uitvaart van Dit wensenformulier wordt u aangeboden door Andas uitvaartbegeleiding. U kunt te allen tijde een beroep op ons doen om vrijblijvend en kosteloos - dit wensenformulier

Nadere informatie

Nu voor later E. KREMER UITVAARTVERZORGER LAATSTE WENSEN DOCUMENT. van. voor een uitvaart zoals u het wilt 1

Nu voor later E. KREMER UITVAARTVERZORGER LAATSTE WENSEN DOCUMENT. van. voor een uitvaart zoals u het wilt 1 E. KREMER UITVAARTVERZORGER Nu voor later LAATSTE WENSEN DOCUMENT van 1 Een uitvaart zoals u het wilt Wanr u geen testament heeft laten opmaken door een notaris, dan kunt u zelf uw (laatste) wensen vastleggen

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

WENSENFORMULIER. Melden overlijden: 038 453 63 20 24 uur per dag. Van. Datum

WENSENFORMULIER. Melden overlijden: 038 453 63 20 24 uur per dag. Van. Datum WENSENFORMULIER Van Datum Melden overlijden: 038 453 63 20 24 uur per dag Meander Uitvaartbegeleiding - 038 453 63 20 - Katerdijk 1-8011 BK ZWOLLE - info@meander-uitvaartbegeleiding - www.meander-uitvaartbegeleiding.nl

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie

Mijn persoonlijke wilsbeschikking

Mijn persoonlijke wilsbeschikking Mijn persoonlijke wilsbeschikking wilsbeschikking Wensen van nu, voor later. Voor de nabestaande is het een geruststellende gedachte te weten dat zij de uitvaart hebben kunnen regelen zoals de overledene

Nadere informatie

van... Grummel Uitvaartzorg Dit wensenformulier is zoals ik het graag wil Dit wensenformulier kan als leidraad worden gebruikt

van... Grummel Uitvaartzorg Dit wensenformulier is zoals ik het graag wil Dit wensenformulier kan als leidraad worden gebruikt van... Grummel Uitvaartzorg Dit wensenformulier is zoals ik het graag wil Dit wensenformulier kan als leidraad worden gebruikt 0591-760150 info@grummeluitvaartzorg.nl www.grummeluitvaartzorg.nl Inhoudsopgave:

Nadere informatie

LAATSTE WENSEN FORMULIER

LAATSTE WENSEN FORMULIER Uitvaartvereniging Hulp in Nood LAATSTE WENSEN FORMULIER J. Israëlslaan 4 9663 BZ NIEUWE PEKELA Tel: 0597-645415 Mob. Tel 06-41758282 E-mail: uitvaartvereniginghulpinnood@hetnet.nl Website: www.uitvaarthulpinnood.nl

Nadere informatie

Bronvermelding Folder: Het verlies van uw kind Universitair Medisch Centrum Groningen 2005. Folder: Obductie Nederlandse Vereniging voor Pathologie

Bronvermelding Folder: Het verlies van uw kind Universitair Medisch Centrum Groningen 2005. Folder: Obductie Nederlandse Vereniging voor Pathologie Verlies van uw baby Bronvermelding Folder: Het verlies van uw kind Universitair Medisch Centrum Groningen 2005 Folder: Obductie Nederlandse Vereniging voor Pathologie 2 Inleiding Dit boekje gaat over het

Nadere informatie

Mijn uitvaart... laatste wensenformulier. Vertrouwelijke gegevens voor mijn nabestaanden

Mijn uitvaart... laatste wensenformulier. Vertrouwelijke gegevens voor mijn nabestaanden Mijn uitvaart... laatste wensenformulier Vertrouwelijke gegevens voor mijn nabestaanden HILHORST uitvaartverzorging biedt u hierbij geheel vrijblijvend een Wensenformulier aan. Dit formulier is een hulpmiddel,

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, Miltenburg Uitvaartverzorging

Met vriendelijke groet, Miltenburg Uitvaartverzorging Vrijwel alles in dit leven is onzeker, slechts één ding staat vast: voor iedereen komt een moment waarop aan dit leven een einde komt. Of de dood nu plotseling komt of niet- u kunt er voor zorgen dat uw

Nadere informatie

persoonlijk wensenlijstje

persoonlijk wensenlijstje persoonlijk wensenlijstje In dit persoonlijke document kunt u aangeven wat uw wensen rond en na uw overlijden zijn. U kunt aangeven hoe u bepaalde zaken geregeld wilt hebben en waar uw voorkeuren liggen.

Nadere informatie