Introductie. Afloop? Afloop. InDesign. Home. Afloop? « Contact

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductie. Afloop? Afloop. InDesign. Home. Afloop? « Contact"

Transcriptie

1 Home Afloop? Contact Afloop? Introductie. erkzaam in de grafimedia, krijg ik bijna elke dag wel de vraag hoe je nu precies een document van afloop of bleed kunt voorzien. Met dit artikel probeer ik dit zo goed mogelijk uit te leggen. De software die ik als voorbeelden zal gebruiken zijn InDesign, Illustrator Photoshop en jaja, zelfs Microsoft Word komt aan bod. Met alle respect, maar er zijn helaas mensen die hun promotiemateriaal met laatstgenoemde software in elkaar zetten. Juist vanwege het grote aantal dat dit programma gebruikt, denk ik dat het juist nodig is om dit artikel te schrijven. Scroll dus naar beneden totdat je bij jouw keuze van software bent beland. Afloop. Met een aflopend document wordt simpelweg bedoeld dat het bestand iets groter is dan dat je uiteindelijk in je hand hebt. Een aflopend document bevat dan ook een afbeelding of inhoud dat bij wijze van spreken van het uiteindelijk gedrukte drukwerk afloopt waardoor je dus geen witte randjes krijgt. Ik zeg witte randjes omdat het papier uiteraard wit is Klinkt logisch, geloof me, dat is het niet voor iedereen. Om aflopend drukwerk te kunnen bereiken moet je bestand dus iets groter zijn. Dat ietsje groter is om exact te zijn 3 millimeter aan alle kanten: links, rechts, boven en onder, oftewel 6 millimeters over de breedte en 6 millimeters over de hoogte. In onderstaande voorbeelden gebruik ik een A6 formaat, oftewel 105 x 148 millimeter. Een correct aangeleverd A6 document is dus: 111 x 154 millimeters. InDesign. Een bestand van afloop voorzien in InDesign is eigenlijk het makkelijkst of eerder gezegd: vanzelfsprekend. Je hoeft in InDesign namelijk niet zelf het formaat uit te rekenen. Je voert namelijk gewoon het nettoformaat in, dus het formaat wat je uiteindelijk krijgt. Zoals eerder vermeld gebruik ik een A6 als voorbeeld en je voert dan ook deze afmetingen in wanneer je een nieuw document aanmaakt (CTRL+N) (APPLE+N).

2 Vervolgens geef je 3 mm op bij Bleed. Dit doe je bij Top, Bottom, Inside en Outside. Wat ikzelf ook altijd doe wanneer ik InDesign werk, is bij Margins 5 mm invoeren. (In de afbeelding staat nog steeds standaard 6 mm.) Deze 5 millimeter is namelijk bedoeld voor eventuele tekst die niet verder dan deze opgegeven lijn of grens zou mogen komen. Ga je toch verder dan deze lijn, loop je de kans dat je tekst veel te dicht op de rand staat wat niet mooi is voor je eindresultaat. De volgende afbeelding geeft weer wat je ziet nadat je op ENTER hebt gedrukt.

3 Als je ongeveer al begrijpt wat afloop of bleed nu precies inhoudt, is de afbeelding heel logisch en spreekt het voor zich. Het zwarte kader is het netto A6 formaat. Het rode kader is de 3 millimeter afloop/bleed. (111 x 154 mm.) Het paarse kader is de 5 millimeter marge, in deze context bedoeld voor die eventuele tekst of andere objecten die je niet te dicht op de rand wilt hebben. Hier een voorbeeld hoe het eruit ziet met inhoud.

4 In InDesign kun je een preview krijgen van je document zonder afloop. Dit gaat heel makkelijk met de toets w. Zie hier een voorbeeld van een preview:

5 Tenslotte is het belangrijk dat je je bestand correct opslaat voordat je deze naar een drukker stuurt. Elke drukker zal om een PDF-bestand vragen. In InDesign doe je dat met File, Export (CTRL+E) (APPLE+E). Dit is eigenlijk de laatste cruciale stap, als dit niet goed gebeurt heeft al het vorige weinig zin. Je komt in het venster voor het opslaan waar je vervolgens naar de volgende optie gaat: Marks and Bleeds. Hier kun je ervoor kiezen om je bestand te voorzien van snijtekens en allerlei andere info. Je kan er voor kiezen om alles te activeren, sommige drukkers of printshops vinden het prettig om aflopende bestanden zonderdeze info te ontvangen. Zij zullen deze bestanden namelijk zelf van snijtekens voorzien en anders krijg je overlappende snijtekens, die van jou en die van de drukker

6 Belangrijkste is wel dat je bij Bleed and Slug het vinkje van Use Document Bleed Settings activeert. Klaar is Kees. Je hebt nu een PDF document dat voorzien is van 3 millimeter afloop of bleed, gereed gemakt m.b.v. InDesign. Illustrator. Net als bij InDesign, geef je bij het maken van een nieuw bestand het nettoformaat op (CTRL+N) (APPLE+N). Vergeet ook niet te checken dat je de optie CMYK inschakelt. Het gaat hier immers om drukwerk en niet om een plaatje dat op internet komt.

7 Vervolgens heb je dus een werkblad met het nettoformaat van een A6: 105 x 148 millimeter. Het fijne van Illustrator, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Photoshop, is dat je wel kan zien wat er eventueel van je werkblad valt. In Photoshop is dit niet te zien. Wanneer je je drukwerk dus in Illustrator voorbereidt, zorg je er dus voor dat je achtergrond bewust afloopt of doorloopt van je werkblad. Ook in Illustrator is de belangrijkste stap de laatste stap, het opslaan. Ook hier kies je weer voor een PDF-bestand (CTRL+SHIFT+S) (APPLE+SHIFT+S).

8 Net als bij InDesign heb je zelf de keuze om je bestand te voorzien van snijtekens en andere info. De keuze is aan jou. Wel belangrijk dat je ook hier bij Bleeds die 3 millimeter invoert. Check dat die 3 millimeter overal is ingevoerd. Klaar is Klara. Je hebt nu een aflopend bestand aangemaakt m.b.v. Illustrator. Photoshop. Voordat ik uitleg hoe je afloopt in Photoshop voorbereidt, wil ik ook benadrukken dat het belangrijk is dat je het aantal DPI s op (minimaal) 300 zet en ook weer voor CMYK kiest. Vooral de DPI is belangrijk dat je deze vooraf correct bepaalt. Het gaat hier om drukwerk waarbij het bij deze twee punten niet mis mag gaan. Nu terug naar waar het om draait, de afloop. In Photoshop kun je op twee manieren te werk gaan: Je maakt een nieuw document aan met het brutoformaat. Je maakt een nieuw document aan met het nettoformaat en je slaat het op als PDF-bestand met de Bleeds op 3 millimeters, net als in Illustrator of InDesign. Het nadeel van de 2e optie in Photoshop is dus dat je geen preview hebt van datgeen wat er afloopt zoals

9 in Illustrator of InDesign. Wanneer je er dus voor kiest om je flyer geheel in Photoshop te maken, kies dan voor optie 1. Het nadeel van op deze manier werken, is dus dat je geen indicatie of richtlijn hebt van waar en hoeveel je afloop exact is. Deze richtlijnen zul je dus zelf moeten creeren met behulp van de guides, de standaard blauwe haarlijnen. Deze haarlijnen kun je verkrijgen door op je Rulers te staan, vervolgens klik je eenmaal en houd je deze ingedrukt terwijl je je muis naar rechts of naar beneden sleept, afhankelijk vanwaar je begint uiteraard. In dit geval is het makkelijker en veel beter om precies te werk te gaan aangezien je met millimeters werkt. Dit doe je door naar View te gaan, vervolgens kies je voor New Guide. In dit venster kies je voor Horizontal en vul je 3 millimeter in.

10 0 Vervolgens doe je hetzelfde maar kies je dus voor Vertical. Nu heb je alleen guides aan de bovenkant en links van je document en het New Guide-venster geeft je helaas geen uitgebreide mogelijkheden in waar je de guides exact wilt hebben. Dit is makkelijk op te lossen door je document 180 graden te draaien. De guidess zullen namelijk gewoon mee draaien.

11 1 Nadat je je document hebt gedraaid, doe je exact dezelfde handelingen vanaf de stap met de New Guides. Je hebt nu een document met een brutoformaat van een A6 waarin je een richtlijn hebt van waar je afloop zit. Herhaal de bovenste stappen om ook de 5 mmm. tekstmarge aan te geven m.b.v. guides. Let op: dat is 5 millimeter vanaf het nettoformaat! Bij het invoeren van het aantal millimeters dien je dus 8 millimeter in te voeren i.p.v. 5 omdat je nu met een brutoformaat werkt. 3 Millimeter afloop plus 5 millimeter tekstmarge, is dus 8 millimeter. Na deze stap kun je aan de slag en kun je je document als PDF of zelfs als JPEG opslaan om vervolgens naar de drukker te sturen. Klaar is Karin. Je hebt nu een aflopend document gemaakt m.b.v. Photoshop. Word. Over dit programma kan ik eerlijk gezegd niet zoveel zeggen omdat ik er niet dagelijks mee werk, laat staan een folder of wat dan ook ermee maak. Ik heb nog zitten Googelen maar vaak krijg ik hetzelfde antwoord. Uiteindelijk heb ik zelf maar wat zitten zoeken in Word en uiteraard de Help geraadpleegt. Zoals ik al zei: er valt weinig over te melden, dus de uitleg is in dit geval erg kort en bondig. Wanneer je een nieuw document hebt aangemaakt, ga je naar Bestand en vervolgens naar Pagina Instelling. Bij de optie Instellingen tref je een drop-down-menu. Hierin kies je voor de optie Aangepast papierformaat. Nu kom je in een ander venster. Hierin zorg je ervoor dat het vinkje Aangepast Papierformaat Gebruiken is geactiveerd. Vervolgens geef je de formaten op. In Word gebruik je het brutoformaat. We gebruiken een A6 als voorbeeld, dus je vult de waarden 111 x 154 millimeter in. Let op dat je millimeters zelf intypt. Er wordt namelijk standaard centimeters gebruikt. Veel voorkomende fout is dat men gewoon het A4 formaat aanhoudt en dan wordt gedacht dat men bij de drukkerij dit wel kan aanpassen naar het gewenste formaat. In sommige gevallen is dit wel te doen, maar ik raad aan om gewoon het gewenste formaat zelf al in te stellen. Mijn wens is eigenlijk dat dit programma

12 2 niet voor dit soort doeleinden wordt gebruikt maar gewoon om tekst te verwerken, om toch die mensen tegemoet te komen die wel Word willen gebruiken, bij deze mijn bijdrage om je hiermee hopelijk verder te helpen. Tot slot. De regel van de afloop waar we het over hebben is een algemene regel die overal geldt. Hou deze regel aan en je weet in ieder geval zeker dat je bestand afloop heeft en genoeg tekstmarge. Deze regel geldt voor de meest gangbare gedrukte media zoals flyers, folders, posters, brochures e.d. Wil je een magazine gaan drukken zou je toch het best even desbetreffende drukkerij moeten raadplegen. Vaak gelden hier andere maten voor. Zo is het mogelijk dat ze hier om 6 millimeter afloop aan elke kant vragen, dus 12 millimeter over de breedte en de hoogte. Een (normale) krant heeft zelfs geen afloop nodig. Ga je voor de standaard zaken, kun je de 3 millimeters aanhouden. Ik hoop dat je hier wat aan gehad hebt en dat ik je verder heb kunnen helpen. Ik hoor graag of je er daadwerkelijk wat aan hebt gehad of als je denkt dat je hier wat aan toe te voegen hebt. Einde. 18 Comments Bert February 28, 2008 at 6:01 pm Held!, Haha wat een uitleg! Eigenlijk zou deze voor elke klant zichtbaar moeten zijn!:p Denise April 22, 2008 at 10:37 am Ik ben echt superblij met deze handleiding! Ik studeer zelf media design maar ga vaak nog steeds met dit soort dingen de fout in! Ja, het is echt schandalig :p, ik weet het! In ieder geval fijn dat het hier nu zo lekker concreet geschreven staat. bobblhead April 22, 2008 at 3:44 pm Hai Denise, ik ben blij dat ik je hiermee heb kunnen helpen, wat ook de bedoeling was van dit artikel. In mijn statistieken zie ik namelijk dat men echt elke dag op deze site terechtkomt via Google en wel met trefwoorden zoals bleed, afloop etc. Nogmaals bedankt voor je reactie. Succes!

13 3 Dries Aerts June 3, 2008 at 2:15 pm Fantastisch! Nu begrijp ik tenminste correct en helemaal volledig wat de drukker nu juist bedoelde met afloop. Super, deze posting, bedankt!! bobblhead June 3, 2008 at 8:30 pm Graag gedaan, hier doe ik het voor. Evalien June 13, 2008 at 11:21 am THX, voor de duidelijke uitleg! klopt het dat als ik m,n pdf na opslaan weer open dat ik het niet kan zien? bobblhead June 13, 2008 at 11:38 am Hi Evalien, Thanks voor je commentaar. Ik neem aan dat je bedoelt dat je de snijtekens niet kan zien? Dit zou kunnen. Dan heb je waarschijnlijk bij het opslaan, onder het kopje Marks & Bleeds en dan weer onder Marks, alle opties uitgelaten. Zo heb ik het inderdaad ook uitgelegd omdat wanneer je je bestand bij een drukker aanlevert, deze zelf ook van snijtekens zal voorzien. Als je wel snijtekens etc. wilt zien, zul je deze dus moeten activeren. Use Document Bleed dien je wel altijd aan te vinken, ongeacht het bovenste. Succes! Rutger June 16, 2008 at 5:30 pm Super! Dit noem ik nou goeie en waardevolle blog posts! Bedankt!

14 4 Rianne July 7, 2008 at 9:54 am Bedankt, duidelijke uitleg! Maar, hoe doe ik het met afwijkende vormen? Ronde vormen bv, de drukkerij gaat stansen, en wil ook een afloop??? Bvd bobblhead July 7, 2008 at 10:31 am Hi Rianne, Bedankt voor je bericht. Idd, je zegt het zelf al, bij een stans hebben ze ook een afloop/bleed nodig. Het principe is daar dus gewoon hetzelfde. Ik maak zelf een stansvorm (uiteraard) in Illustrator omdat ze deze in eps willen hebben. Het ontwerp maak ik dan m.b.v. deze stansvorm ook in Illustrator maar kan ook in elk ander gewenst programma als aparte laag en zorg er gewoon voor dat deze ruim over de stansvorm bleed. Deze hoef je dus niet perse in dezelfde vorm te maken, zolang het er maar uitgestanst kan worden op de juiste plekken. Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord, zoniet, laat het me weten. Wellicht dat ik je dan wat illustraties kan sturen. Groet! Rianne August 8, 2008 at 7:32 pm Hi Bobblhead, het is me al iets duidelijker geworden, maar nog één ding, hoe ziet de drukker dan wat precies mijn ontwerp is, bv. de mijne is zwart met aparte laag erachter, ook zwart. Nu zijn de precieze vormen toch niet meer te zien? Of hoeft dat niet omdat ze dan toch al een stans gemaakt hebben? Bvd. Vr. gr. Rianne bobblhead August 10, 2008 at 3:03 am Hi Rianne, Ik snap je punt. Soms kan het inderdaad lastig te zien zijn wat het ontwerp nu precies moet zijn en zeker bij volvlakken. In jouw geval een volvlak zwart. En dan juist is het zo belangrijk dat je bleed gebruikt, want doe je dat niet, heb je kans op witte randen bij het stansen omdat er dan geen vlees is om in te snijden. Je snijd dan op de rand van een afbeelding waarbij je hoopt dat deze er precies op valt. Het prinicipe bij een stansvorm is dan ook niet anders dan bij normaal drukwerk. Dus

15 5 inderdaad, je zegt het zelf, het maakt dan niet meer uit omdat de stans al is gemaakt volgens jouw aangeleverde stansvorm. En het maakt ook niet uit, juist omdat je gebruik maakt van bleed/afloop. Waar ik van uit ga Want mocht de stans net een beetje afwijken, zit je gewoon goed dankzij die afloop en er dan wel vlees is om in te snijden. Het is dan aan de afwerker om de stans zo goed mogelijk te plaatsen zodat deze naar jouw wens is. Vergeet ook niet dat jij de klant bent en dat het jouw ontwerp is, dus je mag best wat eisen stellen bij de drukker en afwerker. Aan de andere kant is het ook weer aan de klant, jij dus, om de drukker van correcte bestanden te voorzien zodat deze gelijk kan zien wat je bedoelt met je ontwerp. Vaak is het fijn als drukker zijnde, om een voorbeeld te krijgen. Bijvoorbeeld gewoon een jpeg met een illustratie van wat de bedoeling is. Puur ter voorbeeld en verduidelijking. Succes en ik hoop hiermee je vragen te hebben beantwoord. Dummy September 10, 2008 at 7:04 pm Hi Bobblehead, Bedankt voor je uitleg. Ik heb alleen een aanvullende vraag als het mag. Ik had voorheen een nederlandse versie van indesign en daar kon ik precies aangeven dat ik een afloop wilde van 3mm. Nu heb ik de engelse versie en daar staat standaard: 9p10. Hoe reken ik dit nu weer om naar 3mm??? Ben nou eenmaal gewend om in mm te rekenen Groetjes Gijs September 25, 2008 at 9:58 am Goeie uitleg, bedankt! Rianne October 8, 2008 at 6:03 pm Heej Bobblehead, Het ontwerp gaat gedrukt worden en ook nog in een GROTE oplage (-; Dus nog even heel erg bedankt voor je adviezen.. grtz Rianne bobblhead October 9, 2008 at 6:52 am

16 6 Hi Rianne, Leuk om te horen. Zou je je ontwerp misschien willen delen met ons? Groeten. petra October 21, 2008 at 9:58 am Super! Eindelijk is het me duidelijk. Complimenten & bedankt Nick May 9, 2009 at 12:18 am Bedankt voor het delen van deze zeer bruikbare info! Keeping up the good work Leave a Name (required) Mail (will not be published) (required) Website Notify me of follow-up comments via . ik

17 7 bobblhead Links Alexieflexie Anti-standaard-webfonts David Airey Illustration Class Samm Blake Photoblog Smashing Mag WordPress.com WordPress.org Blog at WordPress.com. Theme: Pressrow by Chris Pearson.

Afloop? Afloop. InDesign.

Afloop? Afloop. InDesign. Afloop? erkzaam in de grafimedia, krijg ik bijna elke dag wel de vraag hoe je nu precies een document van afloop of bleed kunt voorzien. Met dit artikel probeer ik dit zo goed mogelijk uit te leggen. De

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven.

De kopjes in je flyer hebben een kleur die je zelf gemaakt hebt en die kleur heb je je eigen naam gegeven. Intro Herhaling Wat ga je doen? Je gaat een flyer maken in InDesign, dubbelzijdig. Daarin moeten minimaal 3 foto s op 300 DPI op 100% in CMYK geplaatst zijn. In je flyer heb je alineastijlen gebruikt,

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

Aanlever Specificaties

Aanlever Specificaties Aanlever Specificaties April 2008 V1.1 inhoud Wij ontvangen bij voorkeur uw bestanden in PDF-formaat. Omdat er vele manieren zijn om een document om te zetten naar PDF. Hebben wij van enkele programma

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleverspecificaties Bij het bestellen van druk- of printwerk is het van belang dat uw bestanden correct zijn en voldoen aan voorwaarden die in de grafische branche worden gehanteerd. Deze voorwaarden

Nadere informatie

Mediacollege Amsterdam

Mediacollege Amsterdam 1 x project Bedrijf X heeft een nieuw product ontworpen dat nog niet bestaat en nog niemand kent, en vraagt aan jou of jij er voor wilt zorgen dat zij naamsbekendheid krijgen. Met andere woorden, of jij

Nadere informatie

Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl

Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl Handleiding Gmail in huisstijl met een automatische e-mail handtekening.. Als je je drukwerk, online profielen en alle visuele

Nadere informatie

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Algemeen HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Als je al een account hebt dan kun je hier rechtstreeks inloggen. Je

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Kettingformulieren drukken

Kettingformulieren drukken Kettingformulieren drukken Bij DWCprint bestel je kettingformulieren eenvoudig en goedkoop online. Om jou de beste prijzen te geven hebben we je hulp wel even nodig bij het aanleveren van de drukbestanden.

Nadere informatie

E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk)

E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk) E-book: Boek opmaken in Word (binnenwerk) We krijgen vaak de vraag welk programma er nodig is voor de opmaak van het boek. Adobe InDesign is een programma specifiek voor de opmaak, maar hier zitten een

Nadere informatie

Digitale vormgeving 2014 2015. Wordpress deel 1

Digitale vormgeving 2014 2015. Wordpress deel 1 Digitale vormgeving 2014 2015 Wordpress deel 1 2 Inhoud Site in WordPress... 3 Maak een eigen site in WordPress.com.... 3 Wordpressaccount aanmaken... 4 Opdracht 1... 4 Thema kiezen... 6 Opdracht 2...

Nadere informatie

Algemeen. HOME startpagina. NBD BIBLION achtergrondinformatie. AANBIEDINGEN overzicht acties. CONTACT speciale verzoeken indienen

Algemeen. HOME startpagina. NBD BIBLION achtergrondinformatie. AANBIEDINGEN overzicht acties. CONTACT speciale verzoeken indienen Algemeen 1 HOME startpagina NBD BIBLION achtergrondinformatie 1 AANBIEDINGEN overzicht acties CONTACT speciale verzoeken indienen 2 2 Als u al een account heeft dan kunt u hier rechtstreeks inloggen. Uw

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2012 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2012 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2012 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

- Plan Zo kun je een. website bouwen!

- Plan Zo kun je een. website bouwen! - Plan Zo kun je een website bouwen! BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i1 1 8-7-2008 17:23:14 BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i2 2 8-7-2008 17:23:15 In dit boekje staat de uitgebreide versie van hoe je een

Nadere informatie

Stansvorm maken in Illustrator 1/8

Stansvorm maken in Illustrator 1/8 Stansvorm maken in Illustrator 1/8 Deze handleiding is gebaseerd op het product: Gestanste flyers (eigen vorm) Benodigheden: Adobe Illustrator en Indesign CS4 of hoger. Wat is een stansvorm? Het uitsnijden

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Kor IJszenga Adjunct directeur

Kor IJszenga Adjunct directeur Met ingang van 1 januari 2009 produceert Koninklijke van Gorcum drukwerk volgens de internationaal erkende ISO 12647 norm. ISO 12647 is drukken in een nieuwe dimensie! Voordat we het certificaat binnen

Nadere informatie

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken.

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. SPOT-UV Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. KORTE UITLEG Voorbereidingen voor het aanbrengen van spot-uv Wat is spot-uv? SPOT-UV lak is een glanzende lak die

Nadere informatie

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Handout Bloggen Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Er zijn vele sites waar je een blog kunt beginnen. Daarvan is Wordpress een van de grootste. Heel veel websites draaien op Wordpress, maar er is

Nadere informatie

Print deze handleiding voor eenvoudig gebruik HANDLEIDING SPREADS. Het aanleveren van juiste bestanden voor folders en gevouwen kaarten.

Print deze handleiding voor eenvoudig gebruik HANDLEIDING SPREADS. Het aanleveren van juiste bestanden voor folders en gevouwen kaarten. Print deze handleiding voor eenvoudig gebruik HANDLEIDING SPREADS Het aanleveren van juiste bestanden voor folders en gevouwen kaarten. BEKIJK VIDEO HANDLEIDING Dit is de handleiding voor Adobe InDesign.

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

InLeIDInG. account aanmaken

InLeIDInG. account aanmaken InLeIDInG Je staat op het punt aan de slag te gaan met jouw persoonlijke stukje op onze website: een virtuele plek om met vrijwilligers in contact te komen, je organisatie te promoten, kennis te delen,

Nadere informatie

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op.

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Kathleenferrier.nl: het KF centrum online Handleiding voor de Blog & Nieuwssectie Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Het is de plek waarvandaan mensen

Nadere informatie

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign EEN DOCUMENT DRUKKLAAR MAKEN A. Waar moet ik absoluut op letten? B. Hoe doe ik dit? 3. Een preflight pakket maken in Indesign 4. Drukklare PDF maken

Nadere informatie

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk Bladzijde 1. Inloggen 2 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 3. Nieuwsbrieven 4 stap 1: voeg een nieuwsbrief

Nadere informatie

In dit hoofdstuk leggen we stap voor stap uit hoe je XBMC op je pc of laptop installeert.

In dit hoofdstuk leggen we stap voor stap uit hoe je XBMC op je pc of laptop installeert. Handleiding Windows Gefeliciteerd! Vanaf nu kun je op elke gewenst moment je favoriete films en series bekijken vanachter je laptop of pc, helemaal gratis! Nieuwe films en series worden dagelijks toegevoegd

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe voeg ik een plaatje toe aan mijn artikel? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Introductie Wanneer je dit document voor je hebt, betekent dit dat je een Joomla

Nadere informatie

Aanleverinstructies voor drukwerk van boeken

Aanleverinstructies voor drukwerk van boeken voor drukwerk van boeken In dit document vindt u aanleverspecificaties voor het maken van PDF s voor het drukklaar maken van uw boekproductie. Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op! Is het document

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Re-board Re-board Re-board is een ongelooflijk licht maar uitzonderlijk sterk honinggraatkarton. Dankzij deze eigenschappen kan je re-board overal voor inzetten. Van bedrukte plaat aan de muur tot complete

Nadere informatie

Geborsteld aluminium

Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Met geborsteld aluminium creëer je ware kunst van drukwerk. De aluminium plaat is stevig, licht en makkelijk te bewerken. Hierdoor hang je het gemakkelijk op en

Nadere informatie

Kalender. Stap 3 Sla je document direct op in je zojuist aan gemaakte map, zodat je alles van begin af aan goed ordent.

Kalender. Stap 3 Sla je document direct op in je zojuist aan gemaakte map, zodat je alles van begin af aan goed ordent. Kalender Stap 1 Maak een nieuwe map aan op je account of USB-stick. Hierin gaan we alles opslaan dat met deze opdracht te maken heeft. DUS WE GOOIEN NIETS WEG! Stap 2 Maak in Indesign een document aan

Nadere informatie

Instructie Kirra 4.5 Opmaak van brochures

Instructie Kirra 4.5 Opmaak van brochures Instructie Kirra 4.5 Opmaak van brochures Laatst gewijzigd: 06/01/2015 Door: Maartje van Zon Student-Assistent Webredactie-mc Inhoud Login... 3 CMS Interface... 5 Content aanleveren... 6 Brochures updaten...

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

design ook items uitsnijden

design ook items uitsnijden (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het

Nadere informatie

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen.

Voorzie iedere pagina van een titel. Je kan de titel uit het menu aanhouden. Een titel voeg je toe als volgt: 1. Klik op Element toevoegen. Een Jimdo website Pagina s opvullen Je hebt je navigatie aangepast. Nu moet je ervoor zorgen dat de inhoud van de pagina s ook overeen komen met het menu. Om te beginnen wis je de inhoud die reeds op de

Nadere informatie

Bescherm je foto s met een watermerk

Bescherm je foto s met een watermerk Bescherm je foto s met een watermerk Het is vervelend wanneer een ander met je foto's aan de haal gaat. Je steekt er niet alleen tijd en moeite in maar ook wettelijk heb je rechten over je eigen foto's.

Nadere informatie

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm.

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm. Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Paginaindeling / Pagina instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

InDesign downloaden Adobe InDesign

InDesign downloaden Adobe InDesign InDesign downloaden Adobe InDesign is een desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina's voor drukwerk. Ga via Adobe.com/nl/downloads.html de proefversie downloaden. Allereerst meld je

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Om ervoor te zorgen dat jij super goed voor de dag komt met kwalitatief drukwerk is er een drukklaar bestand of ontwerp nodig. Jij zorgt voor het super bestand en SUPERDRUKKER regelt de rest. Om de kwaliteit

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Aanleveren van bestanden

Aanleveren van bestanden Aanleveren van bestanden Drukkerij Van de Maele Industriezone Diebeke 8 9500 Geraardsbergen info@drukkerijvandemaele.be - www.drukkerijvandemaele.be Fax 054 41 66 18 - Tel. 054 41 66 13 1. Opslagmedia

Nadere informatie

CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING. Elektronisch factureren CDS

CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING. Elektronisch factureren CDS CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING Elektronisch factureren CDS Elektronisch factureren 1. Introductie Met de module elektronische facturen zal de gebruiker

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Display karton Display karton Display karton is het ideale materiaal om je winkel mee aan te kleden. Ons display karton bestaat uit een basis van gerecycled karton met een hoogwaardige witte papieren toplaag.

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELPAGINA WEBSITE ONE

HANDLEIDING PROFIELPAGINA WEBSITE ONE HANDLEIDING PROFIELPAGINA WEBSITE ONE In dit document vind je een instructie aangaande het vullen van je profielpagina in de expertisebank van de website van ONE. Inloggen in de expertisebank Om je profielpagina

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Foamboard Foamboard Foamboard bedrukken is de juiste keus wanneer je drukwerk nodig hebt waar je mee op pad moet. Licht en gemakkelijk te bewerken. Foamboarden bestaan uit twee gladde, witte, kartonnen

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS Versie 2.0 Amsterdam, 16 maart 2009 2 Inhoudsopgave 1. Beginnen 5 1.1 Het CMS opstarten en afsluiten 5 1.2 De preview website bekijken 5 1.3

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document Drukwerk uitwerking Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright december 2014 Wytse Kloosterman

Nadere informatie

Handleiding agendaitem

Handleiding agendaitem Handleiding agendaitem AlmereHaven Gids Je eigen gidspagina maken? Hoe gebruik ik deze website Video en/of tekst toevoegen >> Maak hier je eigen pagina Aanmaken van een Agenda-item (agenda pagina) Wonen

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566

VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566 VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566 1 2 Inhoudsopgave 1.Inleiding blz.3 2.Homepage..blz.4 2.1.Verzend een aanvraag......blz.5/6 2.2.Bekijk aanvraag met

Nadere informatie

CURSUS DIGITAL STAMPING

CURSUS DIGITAL STAMPING www.truikebron.com INTRO Hierbij van onze gratis cursus Digital Stamping. We hebben hierin geprobeerd om het digitaal stempelen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Stap-voor-stap gaan we weer door de

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Les1 Mijn eerste creatie. Download hier de materialen. 1 Open je elements7 en kies voor bewerken. En zo ziet dan het programma eruit

Les1 Mijn eerste creatie. Download hier de materialen. 1 Open je elements7 en kies voor bewerken. En zo ziet dan het programma eruit Les1 Mijn eerste creatie Download hier de materialen. 1 Open je elements7 en kies voor bewerken En zo ziet dan het programma eruit 2 Ga naar: bestand / openen / haal het plaatje achtergrond in elements

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

PowerPoint 2003 - Handleiding om een boek in recto-verso te maken

PowerPoint 2003 - Handleiding om een boek in recto-verso te maken PowerPoint 2003 - Handleiding om een boek in recto-verso te maken 1. Voorbereiding 1.1. Boekenkaft Mooie boekenkaften kan je vinden via Google. Tik maar eens in het zoekkadertje Victorian bookbinding en

Nadere informatie

FabSheet FabMoment maken

FabSheet FabMoment maken FabSheet FabMoment maken Deze korte handleiding legt uit hoe je goed documenteert wat je gedaan hebt. Zo hoef je niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden wanneer je naar het FabLab komt. Wanneer je

Nadere informatie

ZILVER folie. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document zilver folie klaar te maken.

ZILVER folie. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document zilver folie klaar te maken. ZILVER folie Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document zilver folie klaar te maken. KORTE UITLEG Voorbereidingen voor het aanbrengen van zilver folie Wat is zilver folie? Zilver folie is

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

januari 2008, versie 1.1 Aanleverspecificaties Digitale bestanden

januari 2008, versie 1.1 Aanleverspecificaties Digitale bestanden Aanleverspecificaties Digitale bestanden Digitaal aanleveren bij Drukkerij Loor B.V. Bijgaand geven wij u wat tips en adviezen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen bij de aanlevering van digitale

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten:

bigfreddy.com Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Pagina Starten: Handleiding BigFreddy software Oktober 2012 Big Freddy 3.2 Inhoudsopgave: Starten: Taakbalken: Taakbalk 1 Taakbalk 2 Taakbalk 3 Taakbalk 4 - Categorieën - Updates - Product kiezen - Afbeeldingen kiezen

Nadere informatie

Factuur Lay-out / Factuur Template

Factuur Lay-out / Factuur Template Factuur Lay-out / Factuur Template In i-reserve is het mogelijk facturen te verzenden. De facturen worden als pdf bijlage per e-mail naar de klant verzonden. In deze tutorial wordt beschreven hoe u een

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres:

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres: Aanleverinstructies VANDERPERK GROEP 0184 688 377 info@vanderperk.nl www.vanderperk.nl Postadres: Postbus 25, 2964 ZG Groot-Ammers Bezoekadres: Van Leeuwenhoekweg 3, 2964 LJ Groot-Ammers Handleiding aanleveren

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus INSTALLATIEHANDLEIDING Microsoft Office 365 ProPlus Klik op de downloadlink die zowel in je e-mail als productkluis vermeld staan. Je komt dan uit op een registratiepagina waar je een @surfspot.nu of een

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT PUBLISHER 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient veeleer als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is.

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. Les 7 Instap Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. CSS en views: schilderijen Ons eerste overzicht in de vorige les bestond uit het tonen van

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines).

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines). Kanaalplaat Kanaalplaat Stevig, licht van gewicht en flexibel, dat is kanaalplaat! Deze eigenschappen maken kanaalplaat geschikt voor binnen én buitengebruik. Perfect voor de bedrukking van bijvoorbeeld

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce

Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce Handleiding voor het toevoegen van eigenschappen aan een product in Woocommerce Stap 1: Na het inloggen op het beheerdersgedeelte komt u uit op uw dashboard. Van daaruit kunt u aan de linkerkant uw muis

Nadere informatie

ASBAK in ALIBRE DESIGN

ASBAK in ALIBRE DESIGN ASBAK in ALIBRE DESIGN door Bert Eding en Bas Boetekees september 2010 Klik op Create new part om het werkblad te openen. We laten nu eerst zien hoe we de verschillende zaken op scherm benoemen. Bestudeer

Nadere informatie

Stap voor Stap Strategie

Stap voor Stap Strategie Stap voor Stap Strategie naar Passief Inkomen Hugo Bakker Hi, mijn naam is Hugo Bakker en vorig jaar april/ mei heb ik besloten om financieel onafhankelijk te worden via het internet. Simpelweg omdat ik

Nadere informatie

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 Copyright (c) 2007 - Bas van Dijk Toestemming tot het kopiëren en verspreiden van dit document wordt verleend mits het document ongewijzigd

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

Handleiding Web to Print

Handleiding Web to Print Handleiding Web to Print April 2014 Alphega apotheek Pagina 1 Handleiding Web to Print Inhoudsopgave Pagina 3 Inleiding 4 Registreren 5 Start Web to Print 6 Bestellen via een statische template 7 Bestellen

Nadere informatie

September 2013, versie 1.5. Aanleverspecificaties Digitale bestanden

September 2013, versie 1.5. Aanleverspecificaties Digitale bestanden Aanleverspecificaties Digitale bestanden Digitaal aanleveren bij Drukkerij Loor B.V. Bijgaand geven wij u wat tips en adviezen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen bij de aanlevering van digitale

Nadere informatie

Handleiding ontwerptool

Handleiding ontwerptool Handleiding ontwerptool AX-EDITOR Axender totaal handleiding versie versie 1.0 1.0 VOORZIJDE ACHTERZIJDE BALK ONDER Hier Hier kunt u u Veiligheidslijnen, Rasters en en Hulplijnen aan- en en uit uitzetten

Nadere informatie

AFLOOP EN TEKSTMARGE

AFLOOP EN TEKSTMARGE Print deze handleiding voor eenvoudig gebruik AFLOOP EN TEKSTMARGE De juiste afloop en tekstmarge instellen voor een nieuw of bestaand ontwerp. BEKIJK VIDEO HANDLEIDING Dit is de handleiding voor Adobe

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden!

Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Download DIGIPRAAT in de Google playstore! Zoek naar eu.desmidt om DIGIPRAAT en DIGITAAL te vinden! Inhoud Hoe werkt het:... 1 Aanmaken van een nieuwe groep met eigen afbeelding, tekst en spraak... 4 Instellingen...

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Forex Forex Wat is forex? Forex bestaat uit hard geschuimd PVC, met aan beide zijde een wit matte afwerking. Stevig, maar toch licht buigzaam. Het materiaal is vooral geschikt voor binnen gebruik. Met

Nadere informatie

Contoursnijden/-frezen handleiding De korte versie..

Contoursnijden/-frezen handleiding De korte versie.. De korte versie.. Voor alle vormen, anders dan rechthoek/vierkant moet je een contourlijn in de opmaak verwerken. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in deze handleiding. Benodigdheden: - Adobe INdesign

Nadere informatie