Publiceren met WordPress

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Publiceren met WordPress"

Transcriptie

1 Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress

2 1 Installatie van WordPress 1. Download WordPress via Hier vind je de meest recente Nederlandse versie van WordPress. Wil je de Engelse versie, download deze dan via 2. Het installatiebestand is een zip-bestand en dient uitgepakt te worden. Maak op je harde schijf een map aan en pak daar de bestanden uit. Je zal zien dat er diverse sub mappen en bestanden uitgepakt worden. 3. Het is nu zaak om de WordPress bestanden via een FTP programma (een goed en gratis FTP programma is FileZilla: over te brengen naar de webserver van je provider. Wij adviseren om je website te hosten via Argeweb: 4. Om WordPress bij je provider te kunnen hosten heb je een database nodig. Die dient aangemaakt te worden bij je provider. Kijk hier hoe dat bij Argeweb in zijn werk gaat: 5. Ik ga er vanuit dat je weet hoe een FTP programma werkt. Niet? Kijk dan op de Nederlandse website van FileZilla: In elk geval dienen alle bestanden geselecteerd te worden die je zojuist in een map op je harde schijf hebt uitgepakt en die je in je FTP programma aan de linkerkant ziet staan. Het is noodzakelijk om de WordPress bestanden in de juiste map van je webserver te plaatsen die je aan de rechterkant ziet staan. Bij Argeweb is dat de map public_html. 6. De volgende stap is de installatie van WordPress. Dat gaat de eerste keer automatisch. Later zal je daarvoor het installatiescript moeten aanroepen. Dat ziet er b.v. zo uit: waarbij website staat voor de naam van jouw website. Vervolgens dien je een gebruikersnaam en een wachtwoord op te geven. Kies een goede naam en een sterk wachtwoord. WordPress geeft aan of een wachtwoord sterk is. Onthoud deze gebruikersnaam en wachtwoord goed want het is de toegang tot je website. Maak er anders een favoriet of bladwijzer van in je browser. Altijd handig. 7. De eerste stappen zijn gezet en als het goed is krijg je een venster in beeld met de melding dat je installatie geslaagd is. Je website is standaard voorzien van het laatste WordPress thema. Op het moment van schrijven is de WordPress versie voorzien van het thema Twenty Twelve. Een mooi thema met veel mogelijkheden.

3 2 Configuratie van WordPress 1. Als WordPress is geïnstalleerd, dien je in te loggen op de admin van WordPress. Nadat je bent ingelogd, kan je je website volledig beheren en configureren. Je maakt nieuwe pagina s, berichten en past je thema, achtergrond of logo aan. 2. Je logt in op deze manier: waarbij website staat voor de naam van je eigen website. De mapnaam is de map waarin je WordPress bij je provider hebt geïnstalleerd. Bij Argeweb is dat dus de map public_html. Geef je gebruikersnaam en wachtwoord op en kies voor Deze gegevens onthouden. Klik op inloggen en je kunt aan de slag! 3. Als je bent ingelogd, krijg je het Dashboard van WordPress te zien. Vanuit dit Dashboard begint het maken en uitbreiden van je website. 4. Bovenin de Toolbar (of bovenbalk) staat links de titel van je site, een ballonnetje dat aangeeft of er reacties zijn (bij berichten of pagina s waarbij je er voor hebt gekozen dat mensen er op kunnen reageren) en de knop Nieuw om direct een nieuwe pagina of bericht te maken. Ook kan je kiezen voor Media om foto s of video s te uploaden. 5. Bovenin rechts staat Hallo en daarachter de naam van je website. Door daar op te klikken, kan je je profielgegevens wijzigen of uitloggen. 6. Aan de linkerkant onder Dashboard vind je de menu s en submenu s van het Dashboard. Je ziet daar o.a. staan Berichten, Media, Links, Pagina s, Reacties, Contact, Weergave, Plugins, Gebruikers, Extra, Instellingen. Eén en ander is afhankelijk van het thema dat je gebruikt en welke plugins je hebt geïnstalleerd. Klik je op één van deze menu s of submenu s, dan krijg je aan de rechterkant informatie te zien van het gedeelte waarin je je bevindt. 7. Klik op Weergave en je ziet daar je Thema en door daar op Aanpassen te klikken kan je je website titel en ondertitel opgeven, kleuren aanpassen, een kopafbeelding toevoegen (houd je aan de geadviseerde grootte), achtergrond afbeelding toevoegen en kiezen of je een statische startpagina wilt en welke pagina dat dan zou moeten zijn. 8. Via Instellingen - Algemeen geef je ook de websitetitel, ondertitel, het volledige adres van de locatie waar WordPress is geïnstalleerd (wijzig dit niet!), je adres en nog enkele mogelijkheden waar je maar eens rustig naar moet kijken. 9. Het is mogelijk om binnen WordPress via Instellingen Schrijven, de instellingen voor het schrijven aan te passen. Een handige optie voor als je een blog publiceert. 10. Via Instellingen Lezen configureer je de instellingen voor het lezen van de pagina s. En zo zijn er nog mogelijkheden voor Reacties, Media en Permalinks. Het gaat te ver om hier overal op in te gaan. We gaan naar het volgende hoofdstuk om het uiterlijk van je website aan binnen het standaard thema aan te passen.

4 3 Het uiterlijk van WordPress 1. WordPress is standaard met een Thema uitgevoerd. Als je daar niet tevreden over bent is het mogelijk om andere thema s toe te voegen. Er zijn er genoeg! Gratis, tegen betaling een compleet nieuw thema laten maken of een bestaand thema aanpassen behoren tot de mogelijkheden. Wij houden het hier even bij het standaard thema. 2. Door via Weergave te kiezen voor Header, krijg je een voorbeeld te zien van de header. Onder Standaard Afbeeldingen zie je een aantal afbeeldingen die je kunt selecteren. Dat doe je door er een vinkje voor te plaatsen en te kiezen voor Wijzigingen Opslaan. Het is mogelijk om de afbeeldingen willekeurig te laten verschijnen. Vink daarvoor de optie Willekeurig aan en kies voor Wijzigingen Opslaan. Het is ook mogelijk om zelf afbeeldingen toe te voegen. Die moeten dan wel voldoen aan de gestelde eisen (afmetingen in pixels). 3. Via de optie Koptekst kan je aangeven of de titel en subtitel samen met de Header getoond moeten worden. De kleur van de koptekst wijzig je via Tekstkleur. Instellen van de titel gaat via Instellingen Algemeen Websitetitel. 4. De achtergrond wijzig je via Weergave Achtergrond. Speel er maar eens mee want het is ook mogelijk om een afbeelding als achtergrond te gebruiken. Deze afbeelding kan je een positie geven, laten mee scrollen of laten herhalen. Gebruik je alleen een kleur als achtergrond, kies dan voor Weergave-instellingen Kleur selecteren. Maak je keuze en vergeet niet om te kiezen voor Wijzigingen Opslaan. 5. Uiteraard is het mogelijk om van Thema te wisselen en de thema opties aan te passen. Daar gaan we hier verder niet op in.

5 4 Pagina s en berichten maken in WordPress 1. Als je in het linker menu berichten of pagina s aanwijst (of er op klikt), krijg je de mogelijkheid om een nieuwe pagina of een nieuw bericht aan te maken. 2. De keuze om een nieuwe pagina of een nieuw bericht aan te maken, is eenvoudig. Een nieuwe pagina maak je om statische informatie te tonen die niet vaak wijzigt. Je kan onbeperkt pagina s aanmaken die via een menu zijn op te roepen. Een nieuw bericht maak je om dat je wilt dat die op de homepage getoond wordt en, het spreekt voor zich, dan bovenaan de blogberichten verschijnt. De berichten worden in chronologische volgorde en in categorieën getoond. 3. Een nieuwe pagina maken en publiceren gaat als volgt. Klik op Pagina s en kies voor Nieuwe Pagina. Er komt een nieuw venster in beeld en hier geef je vervolgens de titel van de nieuwe pagina in. Maak deze titel niet te lang en houd rekening met SEO: Nu kan je beginnen met de tekst in te geven. Dat kan via Wysiwyg of de Tekst modus die rechts boven ziet staan. Met de Wysiwyg modus zie je ongeveer hoe je pagina er uit gaat zien. Is de tekst ingevoerd, klik dan aan de rechterkant op de knop Publiceren. 4. Als de pagina is gepubliceerd, kan je nog enkele instellingen wijzigen. Ga hiervoor naar het Dashboard en klik in het linker menu op Pagina s. Aan de rechterkant verschijnen alle aangemaakte pagina s. Door met de muisaanwijzer over een pagina te bewegen kan je kiezen wat je met deze pagina wilt doen: Bewerken Snel Bewerken Prullenbak Bekijken. Kies voor Snel Bewerken en kijk naar de mogelijkheden die in je scherm verschijnen. Je ziet hier de titel van de pagina, de Slug (voor de zoekmachines) en datum en tijd van aanmaak. Daaronder kan je aangeven of de pagina privé moet zijn (dus niet zichtbaar op je website) en aan de rechterkant heb je de mogelijkheid om te bepalen of een pagina een hoofd- of een subpagina moet zijn en kan je een volgorde hanteren. Kies je voor subpagina dan dien je aan te geven onder welke hoofdpagina de subpagina moet komen. Als je niet wilt dat men reageert op je pagina, haal dan het vinkje weg bij Reacties Toestaan. Klik op Bijwerken als je klaar bent. 5. Voor berichten geldt eigenlijk hetzelfde als voor de pagina s met dien verstande dat je daar via Snel Bewerken nog kunt aangeven in welke categorie een bericht ondergebracht wordt en of je reacties of pings toestaat. Ook kan je een bericht sticky maken waardoor het bovenaan op je homepage komt (als je gekozen heb voor een niet statische homepage) en je kunt een notatie kiezen. Bijvoorbeeld standaard of Aside. Zie hier een voorbeeld voor een Aside bericht: Leuk toch?

6 5 Tot Slot Je hebt nu geleerd hoe je een WordPress website kunt beginnen. Voor nog meer informatie over bijvoorbeeld plugins, widgets, formulieren en onderhoud, raad ik je aan om deel twee van Publiceren met WordPress te downloaden. Heb je op- of aanmerkingen of vragen over mijn E-book? Stuur dan een naar Je krijgt altijd een reactie en je input wordt altijd gewaardeerd. Enthousiast geraakt maar durf je het niet aan om zelf je website online te zetten? Teldata doet het graag voor je! Vanaf EU 125,00 krijg je van ons een website met vijf pagina s gemaakt in het standaard thema, met de door jou opgegeven tekst (die wij professionaliseren) in de door jou gewenste kleurstelling. Uiteraard voorzien van enkele plugins en SEO geschikt. Ook is het mogelijk om voor 50,00 per maand je website volledig door Teldata te laten maken en beheren. Je hebt er dan zelf helemaal geen omkijken naar. Teldata doet dan alle aanpassingen voor je. De prijs is inclusief de website hosting bij Argeweb. Nieuwsgierig naar deel 2 van Publiceren met WordPress? Vraag deel 2 hier aan! WordPress

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Loremipsumdolorsitamet,consectetue radipiscingelit.aeneancommodoligula egetdolor.aeneanmassa.cumsociisnat oquepenatibusetmagnisdisparturient

Loremipsumdolorsitamet,consectetue radipiscingelit.aeneancommodoligula egetdolor.aeneanmassa.cumsociisnat oquepenatibusetmagnisdisparturient Loremipsumdolorsitamet,consectetue radipiscingelit.aeneancommodoligula egetdolor.aeneanmassa.cumsociisnat oquepenatibusetmagnisdisparturient Content management systeem v1.1 montes,nasceturridiculusmus.donecq

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen!

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! De 10 gouden regels Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Benodigdheden voor

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

FAQ Moodlewinkel.nl. 1. Algemeen. 2. Manager. 3. Docent. 4. Cursist

FAQ Moodlewinkel.nl. 1. Algemeen. 2. Manager. 3. Docent. 4. Cursist FAQ Moodlewinkel.nl 1. Algemeen 2. Manager a. Taalinstellingen b. Gebruikers/rechten c. Categorieën/cursussen d. Modules e. Veiligheid 3. Docent a. Cursusbeheer b. Gebruikersbeheer c. Activiteiten d. Bronnen

Nadere informatie

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is!

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is! Handleiding Net-Book 5 Net-Book Internet zoals het bedoeld is! Colofon Leverancier: Become-IT Herderlaan 8 3851 BD ERMELO Telefoon: 0341-470068 Internet: http://www.become-it.nl Ondersteuning: Per e-mail:

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal

Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal Gebruikershandleiding DigiCloud Portaal Datum Ziedewij 3b Postbus 472 2990 AL Barendrecht T 088 3 444 777 E info@digisource.nl ABN AMRO Bank 56.32.60.858 IBAN NL69ABNA0563260858 BIC ABNANL2A K.v.K. Rotterdam

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Drupal. Handleiding voor medewerkers. Wim Hambrouck V1.1 (januari 2011)

Drupal. Handleiding voor medewerkers. Wim Hambrouck V1.1 (januari 2011) Drupal Handleiding voor medewerkers Wim Hambrouck V1.1 (januari 2011) * + INHOUDSTAFEL Inhoudstafel... 2 1. Inloggen... 3 2. Menu opties... 3 3. Inhoud aanmaken... 4 3.1 Algemene instellingen voor nieuwe

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

JOOMLA 3.x. Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla. Carl Maegerman www.lesgever.be

JOOMLA 3.x. Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla. Carl Maegerman www.lesgever.be JOOMLA 3.x Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 WAT IS JOOMLA?... 5 1.1 WAT IS EEN CMS... 5 1.2 WAAROM JOOMLA GEBRUIKEN... 5 2 WEBSITE

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

EEN WORDPRESS HANDBOEK

EEN WORDPRESS HANDBOEK EEN WORDPRESS HANDBOEK COLOFON Algemeen drukwerk: Auteur : Vormgeving: Video tutorials: Angela Diks Ellen Gaasbeek Opname programma: Screenflow 5 Scriptschrijver : Angela Diks Voice over : Angela Diks

Nadere informatie

De informatie in dit E-book is met veel zorg en liefde samengesteld door Bennie Mellies.

De informatie in dit E-book is met veel zorg en liefde samengesteld door Bennie Mellies. Disclaimer De informatie in dit E-book is met veel zorg en liefde samengesteld door Bennie Mellies. Wil je graag iemand anders wijzen op dit informatieve en gratis E-book, stuur ze dan door naar de officiële

Nadere informatie

Handleiding MijnHelderHosting

Handleiding MijnHelderHosting Handleiding MijnHelderHosting Beheer uw domein snel en eenvoudig in MijnHelderHosting In MijnHelderHosting kunt u uw domein op een overzichtelijke manier beheren. Zo kunt u bijvoorbeeld nieuwe gebruikers

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

HANDLEIDING. Kom In Actie

HANDLEIDING. Kom In Actie HANDLEIDING Kom In Actie Inhoudsopgave Checklist voor het plannen van je actie... 3 Kominactie.rodekruis.nl... 4 Actie aanmaken... 4 Actie wijzigen/aanpassen... 4 Mede organisatoren toevoegen... 4 Deelnemers

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

Get started! Aan de slag met sociale media

Get started! Aan de slag met sociale media Get started! Aan de slag met sociale media Stap voor stap handleiding 0. Inleiding Deze handleiding hoort bij de workshop 'Get started! Aan de slag met sociale media', die in februarimaart 2012 wordt georganiseerd

Nadere informatie

Domeinwinkel handleiding

Domeinwinkel handleiding Domeinwinkel webhosting & domeinnamen Domeinwinkel handleiding Voor al je vragen over domeinnamen, e-mail en webhosting Inhoudsopgave Welkom Domeinnaam 4 5 Domeinnaam informatie 6 - Wat is een domeinnaam?

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6 Inhoud 1 Inleiding... 1 1.1 Marktanalyse... 1 1.2 Website promotie door adverteren... 1 1.3 Zelfstandig je website promoten... 1 1.4 Google en Linkbuilding... 2 2 Linkbuilding Tool... 4 2.1 Linkbuilding

Nadere informatie

ACADEMIC SERVICE. Drupal7

ACADEMIC SERVICE. Drupal7 ACADEMIC SERVICE Drupal7 Basiscursussen verschenen bij Academic Service: Basiscursus Access 2010 Basiscursus Access 2007 Basiscursus Access 2003 Basiscursus Access 2002 Basiscursus Apps ontwikkelen Basiscursus

Nadere informatie

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT!

WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! PRESENTATIE WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! WACHTWOORD MAKEN & ONTHOUDEN? ZO DOE JE DAT! Sterke wachtwoorden zijn vooral lange wachtwoorden. Te lang om te raden of te kraken door mensen en computers.

Nadere informatie