LUCHTPOST. Even voorstellen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LUCHTPOST. Even voorstellen"

Transcriptie

1 LUCHTPOST JAARGANG 19 UITGAVE 1 VOORJAAR 2015 Even voorstellen Na het afscheid van de voorzitter Kees Stans en de penningmeester Hans van Grondelle, is de rayoncommissie er in geslaagd om zich te versterken met drie enthousiaste nieuwe leden. Carmen, Ingrid en Frans stellen zich graag aan u voor. Frans Sluyter is 60 jaar, woont in Ridderkerk en is oud-ondernemer. Geruime tijd geleden bleek zijn vrouw last te hebben van astma. Als trouw lid van het Longfonds besloten zij al snel om vrijwilliger te worden. Zo hebben zij beiden heel vaak voorlichting gegeven in ziekenhuizen. Toen de functie van voorzitter vacant werd heeft Frans zich spontaan beschikbaar gesteld. Hij vindt het geweldig om samen met de andere vrijwilligers zich in te zetten voor mensen met longziekten. Hij hoopt dat ooit longziekten de wereld uit zullen zijn. Tot dan zal het Longfonds en al haar vrijwilligers hun bijdragen leveren om het leven met een longziekte zo makkelijk mogelijk te maken. Ingrid Bakker woont in Krimpen aan den IJssel en werkt bij een waterschap als wegbeheerder. Dit werk doet zij met heel veel plezier. Zij is al heel lang met verschillende dingen actief in het vrijwilligerswerk. Sinds de start van Longpunt Rotterdam Noord draagt zij als vrijwilliger hier haar steentje bij. Zo komt zij zelf ook in contact met lotgenoten en leren ze met en door elkaar er het beste van maken. In de rayoncommissie hoopt zij nog een extra steentje bij te dragen in de werkzaamheden van het Longfonds. Carmen van Maaren Smits is 48 jaar en woont met haar gezin in Rotterdam. Zij is parttime werkzaam in een apotheek. Vanaf begin dit jaar is zij de nieuwe penningmeester van het rayon Rijnmond. Als nieuwe vrijwilliger heeft zij heel bewust voor het Longfonds gekozen. In het verleden heeft de informatie van het Longfonds haar namelijk goed geholpen om het leven met astma te accepteren en om er beter mee om te leren gaan. Hoog tijd om iets terug te doen vond ze. Samen met Akke, Hanneke en Hans is de rayoncommissie compleet en zij gaan met elkaar en de andere vrijwilligers weer vol enthousiasme verder met de werkzaamheden. Foto: v.l.n.r. Clémentien (consulente), Hanneke, Hans, Akke, Ingrid en Frans. Carmen was verhinderd

2 Met een longziekte sta je niet alleen Longpunt voor iedereen met een longziekte De 3 Longpunten in het rayon Rijnmond; Rotterdam Noord, Rotterdam Zuid en Nieuwe Waterweg Noord, hebben een maand vakantie gehouden in december of in januari en gaan weer beginnen. Voor Nieuwe Waterweg Noord en voor Zuid geldt dat de bijeenkomsten op een nieuwe locatie zullen plaatsvinden. Tot de zomervakantie zijn de volgende data en onderwerpen gepland: Rotterdam Noord, in principe elke 3de donderdag van de maand, van uur. Locatie: Cultureel Centrum Castagnet, Larikslaan 200, 3053 LG Rotterdam. 19 maart, Medicatie en inhalatietechniek; wat komt er binnen, door Mw. A.Oosting, apotheker en mw. P.Küsters, POH-er, beiden uit gezondheidscentrum Ommoord. 16 april, Bubbelen geeft lucht, door mw. B. Goes, logopediste. 21 mei, Ontspannen ademen en bewegen, door mw. A. Soels, psychosomatisch fysiotherapeut. 18 juni, Longaanval, door mw. E. Jordans, verpleegkundig specialist Albert Schweitzer ziekenhuis. Nieuwe Waterweg Noord, in principe elke 2de maandag van de maand, van uur. Locatie: Woonzorgcentrum Uitzicht, Churchillsingel 483, 3137 XB Vlaardingen. Bus 57, halte Uitzicht of tram 24, halte Holysingel op ca. 300 meter. Parkeergelegenheid. 9 maart, Effectief/efficiënt bewegen in uw alledaagse handelingen, Tips en trucks van de ergotherapeut, door mw. E. van den Bos en mw. R. van Etten, ergotherapeuten Careyn. 13 april, Hoe schoon is onze buitenlucht? Door Dhr. Hans Kruyt. 11 mei, Wat staat me te wachten bij een ziekenhuisopname, door mw. M. van Meggelen, verpleegkundig specialist Vlietlandziekenhuis. 8 juni, Goed gebruik van uw longmedicatie, door mw. M. Hoogendijk en mw. J. Berns, longverpleegkundigen Vlietlandziekenhuis.

3 Rotterdam Zuid, in principe elke 2de woensdag van de maand, van uur, maar in mei op dinsdag! Locatie: Credokerk, Scherpenhoek 5, 3086 EH Rotterdam. De kerk ligt op ca. 700 meter van Metrostation Slinge, schuin t.o. het Kruidvat op de Slinge. Bus 68, bus 182 of bij halte Slinge overstappen op bus 70, halte Asterlo. Tram 25, halte Langenhorst. Parkeergelegenheid. 11 maart, Feiten en fabels, overeenkomsten en verschillen astma en COPD. Door mw. C. Kroese, longarts Ikazia ziekenhuis. 8 april, Meer ontspannen door het leven gaan/mindfulness, door mw. R. Baan, mindfulnesstrainer Barendrecht. 12 mei, COPD en hartfalen en wat voeding daarbij kan betekenen, door dhr. G. Verhoeven, longarts Maasstad Ziekenhuis en mw. C. van Heeswijk, diëtiste praktijk Change. 10 juni, Allergieën en het saneren van uw huis, door dhr. G. Epping, longarts Vlietland ziekenhuis en mw. L. Oosterom, longverpleegkundige Aafje Thuiszorg. Deelname aan een Longpunt is gratis, ook voor niet-leden. Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van. Meer informatie over Longpunt Rotterdam Zuid, Longpunt Rotterdam Noord, Longpunt Nieuwe Waterweg Noord? Kijk op en www. longfonds.nl. Longpunten zoeken vrijwilligers Vindt u het leuk om ervoor te zorgen dat mensen zich welkom voelen en tegelijkertijd zelf meer weten over uw longziekte? Dan is vrijwilligerswerk bij een van de Longpunten misschien iets voor u! Meer weten? Kom eens langs bij een Longpunt of neem contact op met onze verenigingsconsulente Clémentien Dieffenbach. clementiendieffenbach@longfonds.nl of Tel COPD-lunch in Dirksland In het Edudeltacollege in Middelharnis hebben leerlingen op 27 november een heerlijke lunch klaargemaakt voor COPD-patiënten. Het geheel was georganiseerd door vrijwilligers van het Longfonds op Goeree in samenwerking met fysiotherapie v.d. Berg aldaar. De leerlingen van het college hebben erg hun best gedaan en de COPD-ers hebben kunnen genieten van een hele gezellige en lekkere lunch.

4 Een gesprek met vergaande consequenties Als u zelfstandig wilt blijven wonen, hebt u misschien hulp nodig die u niet zelf kunt betalen of regelen. Denk aan aanpassingen aan uw woning, een scootmobiel of hulp in de huishouding. U kunt hiervoor een beroep doen op uw gemeente. Om te bepalen wat uw gemeente u daadwerkelijk kan en wil aanbieden, voert een ambtenaar bij u thuis met u een gesprek om uw situatie, wensen en mogelijkheden in kaart te brengen. Het gesprek tussen u en de gemeente noemt men wel een keukentafelgesprek. Dat klinkt gezellig, maar het gaat over serieuze zaken. Want u krijgt alleen de echt noodzakelijke hulp die u niet op eigen kracht of in uw eigen omgeving kunt regelen. U hebt er dus groot belang bij dat in zo n gesprek alle zaken van belang aan de orde komen. Vragen die u kunt verwachten zijn: Hoe is uw gezondheid, woon- en leefsituatie, hoe ziet uw netwerk eruit? Welke hulp wilt u hebben en hebt u die hulp echt nodig? Kunnen anderen, bijvoorbeeld familie of buren, de hulp misschien leveren? Wat kunt u zelf doen of regelen om de hulp te krijgen? Goed voorbereiden Het kan lastig zijn om een keukentafelgesprek te voeren. U zit dan immers tegenover iemand die veel ervaring heeft met deze gesprekken. En u wilt niet lastig of afhankelijk overkomen. Doe het gesprek liefst niet alleen. Als u wilt dat iemand u bijstaat in dit belangrijke gesprek zijn er drie mogelijkheden: 1. U kunt iemand uit uw omgeving vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn, zoals een partner, zoon, dochter, vriendin of buurman. 2. Er zijn vrijwillige cliëntadviseurs die u kunt inschakelen. De ouderenbonden PCOB en Unie KBO stellen deze soms beschikbaar aan hun leden. Ook de ANBO biedt Consulenten aan voor hun leden. U moet voor deze ondersteuning wel lid zijn van de desbetreffende organisatie.

5 3. Professionele ondersteuning via het Wmo-loket van uw gemeente. Deze onafhankelijke cliëntondersteuner is iemand die weet wat uw rechten zijn en die vooral úw belang goed in het oog houdt. Verder is het belangrijk dat u al van te voren goed nadenkt over uw hulpvraag én over uw eigen mogelijkheden. Hoe bereid je je voor op zo n gesprek? Wat zeg je wel en wat niet? Wie bepaalt dat er een aanvraag wordt ingediend? Kun je bezwaar maken tegen een beslissing? Deze en andere vragen worden beantwoord in de online cursus De Wmo: goed voorbereid het keukentafelgesprek voeren van de Spieracademie. Tegen een gering bedrag (voor leden van de Spierziekten Nederland 0,95 en voor niet-leden 2,45) vindt u er informatie, video s, praktische tips en adviezen en bijlagen o.a. met vragen ter voorbereiding van het keukentafelgesprek. Het Meldpunt Wmo Steeds meer zorg en ondersteuning worden door de gemeenten geleverd. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hoe pakt uw gemeente dit aan? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen. Meld deze bij het Meldpunt Wmo. Alle signalen kunnen bijdragen aan verbetering van de zorg. Nu regelt de gemeente al de huishoudelijke hulp, rolstoelen, woningaanpassingen en individueel vervoer. In 2015 komt hier begeleiding, dagbesteding en tijdelijk verblijf bij. Daarnaast krijgen gemeenten minder geld om de zorg en ondersteuning te regelen. Ook wordt eerst gekeken naar wat u zelf kan doen, eventueel met hulp van familie, vrienden en buren. Pas als die niet (voldoende) kunnen helpen, zal de gemeente inspringen. Meldpunt Wmo Wat zijn de gevolgen van deze veranderingen voor u, bv. voor uw huishoudelijk hulp? U kunt uw ervaringen melden bij het Meldpunt Wmo. Uw melding kan gaan over zaken als bejegening, het al dan niet toekennen van een hulpmiddel of huishoudelijke hulp, de manier waarop de zorg wordt geleverd, keuzevrijheid of wat u moet bijbetalen voor de voorziening. Zorgbelang Zuid-Holland onderzoekt de meldingen. Over de resultaten gaan we met gemeenten en Wmo-raden in gesprek. Gemeenten kunnen hierdoor gericht verbeteringen aanbrengen in de uitvoering van de Wmo. Uw ervaringen kunt u melden bij het Meldpunt Wmo op of telefoon Iedereen met een vraag, signaal of klacht over de zorg in Rotterdam kan ook terecht bij het Meldpunt Zorg Rotterdam. Het Meldpunt Zorg Rotterdam is onderdeel van het bureau gemeentelijke ombudsman Rotterdam en is onafhankelijk en onpartijdig. Het meldpunt neemt uw vraag, signaal of klacht serieus.

6 DoorDeWijks, betaalbare hulp in de wijk DoorDeWijks staat voor betaalbare hulp binnen de wijk. Dit levert werkgelegenheid op en biedt hulp aan diegene die wat ondersteuning of gezelschap kan gebruiken, ook zonder indicatie. Het contact tussen klant en doordewijker is van belangrijke waarde. De doordewijker en de klant wonen in dezelfde wijk, waardoor mensen in de wijk zich meer verbonden met elkaar gaan voelen. De diensten die worden aangeboden zijn zeer gevarieerd en worden op maat geleverd. Ze worden aangeboden voor een kleine vergoeding (10,50 euro per uur). Dit zorgt ervoor dat klanten niet hulpvraagverlegen of afhankelijk worden. Het draagt bij aan een gelijkwaardige relatie tussen klant en doordewijker. Er zijn nu 35 doordewijkers actief als betaalbare sociale wijkhulp in verschillende wijken van Rotterdam. U kunt contact opnemen via het adres: info@doordewijks.nl Per september is DoordeWijks uitgebreid naar Lansingerland, waar ze samenwerken met SuperBuren.com en Hulpinjebuurt.nl Ook hier kunt u dus terecht voor uw hulpvraag of om uw interesse om doordewijker te worden aan te geven. Mail naar marlene.doordewijks@gmail.com Wat als mijn huishoudelijke hulp stopt of wijzigt? Veel gemeenten stoppen met de huishoudelijke hulp of willen de bestaande indicaties veranderen. Op de website van rayon Rijnmond staat een artikel dat uitlegt wat u tegen het stopzetten of wijzigen van de hulp kunt doen. Ga naar:

7 Rotterdam gaat vervuilende auto s weren Om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren, komt het gemeentebestuur met vergaande maatregelen. Een van de belangrijkste plannen is uitbreiding van de milieuzone. Ook komt er een sloopregeling voor duizenden auto s in de stad die sterk vervuilend zijn. De uitstoot van roet moet drastisch omlaag. In de stad is het verkeer voor 50 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van roet. De meest vervuilende auto s moeten dus de stad uit, aldus de gemeente. In de plannen worden vooral vervuilende vrachtauto s en bestelauto s aangepakt. Dat betekent dat de meest vervuilende voertuigen een groot deel van Rotterdam niet meer in mogen. Zo gaat er een rijverbod gelden voor alle vrachtwagens op de meest vervuilde weg door de stad, de s Gravendijkwal. Parkeervergunningen Ook krijgen vanaf 1 april 2015 eigenaren van oude, vervuilende auto s geen parkeervergunningen meer. De parkeerregeling sluit aan op de sloopregeling waarmee Rotterdammers een premie kunnen krijgen voor het laten slopen van hun oude auto. De regeling slaat op personenauto s en bestelauto s op diesel ouder dan 1 januari 2005 en voor benzineauto s ouder dan 1 juli Daarnaast moeten er meer laadpalen voor elektrisch rijden komen en krijgt de fiets meer prioriteit in het stadverkeer.

8 De agenda voor de komende tijd Elke 2de maandag van de maand: Longpunt Nieuwe Waterweg Noord (NWN) Elke 2e woensdag van de maand, behalve in mei (dinsdag 12 mei): Longpunt Rotterdam-Zuid Elke 3de donderdag van de maand: Longpunt Rotterdam-Noord Elke donderdagmiddag: Badminton in Zevenkamp, Rotterdam Elke maandagmiddag: Sporten in Dirksland Wilt u helpen het milieu en kosten te besparen door in plaats van deze papieren Luchtpost een digitale versie via te ontvangen? Laat dit dan weten met een mailtje aan contact@rijnmond.longfonds.nl met als onderwerp Luchtpost digitaal ontvangen. Contact met het Longfonds: Web: servicelijn@longfonds.nl Tel: Contact met rayon Rijnmond: contact@rijnmond.longfonds.nl Secretariaat rayon Rijnmond: h.burgbro@xs4all.nl Tel: Informatie over activiteiten: avdk1@mac.com Tel:

LONGREACTIVATIE Het programma

LONGREACTIVATIE Het programma Longreactivatie LONGREACTIVATIE Longreactivatie is bestemd voor mensen met chronische longklachten, zoals COPD en astma, die daardoor in hun dagelijks leven beperkt worden. Uw longarts bepaalt aan de hand

Nadere informatie

Longrevalidatie. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten augustus 2012 pavo 0178

Longrevalidatie. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten augustus 2012 pavo 0178 Longrevalidatie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten augustus 2012 pavo 0178 COPD Onder COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) vallen de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem.

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Praktische informatie Patiënten Informatie Map COPD Deze map is eigendom van Patiëntensticker Uw behandelend longarts is: Inhoud PIM COPD Praktische informatie PIM COPD Informatie Polikliniek Longziekten

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie Longgeneeskunde Poliklinische longrevalidatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON013 / Poliklinische longrevalidatie / 27-08-2015 2 Poliklinische

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

Voorlichting nieuwe Wmo 2015

Voorlichting nieuwe Wmo 2015 Voorlichting nieuwe Wmo 2015 Wat verandert er vanaf 2015 met de nieuwe Wmo? Wat kan dit voor u betekenen? Langdurige zorg in Nederland Enorme groei van de kosten voor de gezondheidszorg Gezondheidszorg

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

COPD revalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten

COPD revalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten COPD revalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten Poli Longziekten Uw behandelend longarts heeft u vandaag een voorstel gedaan voor een revalidatieperiode. Via deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Longrevalidatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Longrevalidatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Longrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. COPD Onder COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) vallen de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Voor

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

U bent opgenomen op de afdeling longgeneeskunde. De reden is een verergering van uw COPD, ook wel exacerbatie COPD of longaanval genoemd.

U bent opgenomen op de afdeling longgeneeskunde. De reden is een verergering van uw COPD, ook wel exacerbatie COPD of longaanval genoemd. COPD zorgpad U bent opgenomen op de afdeling longgeneeskunde. De reden is een verergering van uw COPD, ook wel exacerbatie COPD of longaanval genoemd. In deze folder vindt u informatie over het COPD-zorgpad.

Nadere informatie

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg 1. Is het de bedoeling dat de gemeente straks met iedere thuiswonende mens met een verstandelijke beperking,

Nadere informatie

Met spoed opgenomen hoe nu verder?

Met spoed opgenomen hoe nu verder? Met spoed opgenomen hoe nu verder? Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1169 Inleiding U bent met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor heeft u zich niet kunnen voorbereiden. Er komen ineens

Nadere informatie

De longverpleegkundige. Poli Longgeneeskunde

De longverpleegkundige. Poli Longgeneeskunde 00 De longverpleegkundige Poli Longgeneeskunde 1 Algemeen De longverpleegkundige is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in het geven van advies en begeleiding aan patiënten met luchtwegklachten.

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort Afdeling: Onderwerp: Longziekten De nieuwe Uw eigen COPD paspoort 1 COPD Carrousel / COPD paspoort Inleiding Van uw longarts heeft u te horen gekregen dat u COPD heeft met het advies deel te nemen aan

Nadere informatie

De beste zorg vinden? Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! 2013/2014. Uw verzekering snel en digitaal regelen?

De beste zorg vinden? Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! 2013/2014. Uw verzekering snel en digitaal regelen? zorgwijzer 2013/2014 Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! De beste zorg vinden? Uw verzekering snel en digitaal regelen? Medische vraag? Stel hem aan onze deskundigen Inhoudsopgave 4 Regel uw verzekering

Nadere informatie

Specialist van je eigen leven. Gespecialiseerde behandelingen voor long- en hartfalen.

Specialist van je eigen leven. Gespecialiseerde behandelingen voor long- en hartfalen. Specialist van je eigen leven Gespecialiseerde behandelingen voor long- en hartfalen. Zelf weer boodschappen doen of een hobby oppakken? Ik wilde weer in staat zijn om het huishouden te runnen en alleen

Nadere informatie

Longrevalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten

Longrevalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten Longrevalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten Poli Longziekten Uw behandelend longarts heeft u een voorstel gedaan voor een revalidatieperiode. Via deze folder willen wij u informeren over de

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie Poliklinische longrevalidatie Inleiding De longaandoeningen COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) en astma zijn chronische aandoeningen. Dat wil zeggen dat ze niet te genezen zijn. Deze beide

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Luchtgenoten. Wie zijn wij

Luchtgenoten. Wie zijn wij Luchtgenoten Luchtgenoten Met deze folder wil de patiëntenvereniging Luchtgenoten zich aan u voorstellen: wie zijn wij en wat kunnen wij u bieden. Ook wordt vermeld waar u terecht kunt voor nadere informatie

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning

Wet maatschappelijke ondersteuning Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag; 08-30 16.00 uur Donderdag;

Nadere informatie

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit!

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! vrijwilligerszorg midden-limburg Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Heeft u of een van uw naasten een verstandelijke en/of lichamelijke

Nadere informatie

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam In Rotterdam wonen veel actieve senioren. Bent u één van hen? Voor u wil Lelie zorggroep graag het bruisende middelpunt van de wijk zijn! Wij doen dit door activiteiten

Nadere informatie

Individueel behandelplan COPD/Astma

Individueel behandelplan COPD/Astma Individueel behandelplan COPD/Astma Persoonlijke gegevens Naam Adres Woonplaats Telefoon E-mail Geb. datum Diagnose Diagnose gesteld op Bij ongeval waarschuwen Naam Adres Telefoon Relatie met pasdrager

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf Wmo maatwerkvoorziening Dagbesteding en kortdurend verblijf Dagbesteding en kortdurend verblijf Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 5 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

COPD-zorgpad. In deze folder vindt u informatie over het COPD-zorgpad.

COPD-zorgpad. In deze folder vindt u informatie over het COPD-zorgpad. COPD-zorgpad Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Longziekten van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg. De reden voor uw opname is een ontregeling en/of verergering van uw COPD, Chronic Obstructive

Nadere informatie

Meer bewegen minder benauwd

Meer bewegen minder benauwd Voorheen Astma Fonds Meer bewegen minder benauwd 1 2 Bewegen met een longziekte is niet altijd makkelijk. Wanneer u start met bewegen of sporten kunt u in het begin benauwder zijn. Daarom kan bewegen onnatuurlijk

Nadere informatie

Zelfstandig wonen: de mening van senioren en mantelzorgers uit de stadsregio Rotterdam

Zelfstandig wonen: de mening van senioren en mantelzorgers uit de stadsregio Rotterdam Zelfstandig wonen: de mening van senioren en mantelzorgers uit de stadsregio Rotterdam Inleiding Het Tympaan Instituut heeft in de zomer van 2013 verschillende groepen (potentiële) zorgvragers en mantelzorgers

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

De vraag is: Wat heeft u werkelijk nodig? Met hulp uit Mijn omgeving red ik Mijzelf prima. In deze brochure leest u hoe u uw zorg In eigen hand neemt.

De vraag is: Wat heeft u werkelijk nodig? Met hulp uit Mijn omgeving red ik Mijzelf prima. In deze brochure leest u hoe u uw zorg In eigen hand neemt. De vraag is: Wat heeft u werkelijk nodig? Met hulp uit Mijn omgeving red ik Mijzelf prima In deze brochure leest u hoe u uw zorg In eigen hand neemt. Wat heb ik werkelijk nodig? Niet uw beperking, maar

Nadere informatie

NL39577.018.12 ULTRA; 6-6-2012 Versie 1 Vragenlijsten. na het krijgen van de hersenbloeding. Dus, wanneer u op 1 januari een

NL39577.018.12 ULTRA; 6-6-2012 Versie 1 Vragenlijsten. na het krijgen van de hersenbloeding. Dus, wanneer u op 1 januari een A. VRAGENLIJST ZORGKOSTEN Instructies voor het invullen van de vragenlijst: - De vragenlijst betreft de periode van uw ontslag uit het ziekenhuis tot 6 maanden na het krijgen van de hersenbloeding. Dus,

Nadere informatie

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning NIEUWE MANIER VAN DENKEN... EEN ANDERE MANIER VAN DOEN

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning NIEUWE MANIER VAN DENKEN... EEN ANDERE MANIER VAN DOEN Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning NIEUWE MANIER VAN DENKEN... EEN ANDERE MANIER VAN DOEN NB aan deze folder kunt u geen rechten ontlenen Gemeente Schouwen-Duiveland, februari 2013 Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Intensief transmuraal zorgpad COPD ITZ COPD

Intensief transmuraal zorgpad COPD ITZ COPD Intensief transmuraal zorgpad COPD ITZ COPD U heeft de chronische longaandoening COPD. Het afgelopen jaar bent u hiervoor meer dan 2 keer opgenomen in het ziekenhuis. Dit betekent dat uw COPD niet goed

Nadere informatie

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet.

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) van kracht. De zes Drechtsteden zijn dan verantwoordelijk voor de ondersteuning

Nadere informatie

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht De zorgvraag in Nederland stijgt. De toename is zodanig, dat de overheid aangeeft de zorg anders te moeten organiseren. Anders houden we de zorg in Nederland

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Zorgvoorzieningen vallen deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorgverzekering. Dit maakt het lastig

Nadere informatie

Dagbehandeling Grubbeveld

Dagbehandeling Grubbeveld Dagbehandeling Grubbeveld Reguliere dagbehandeling Jong dementerenden Vivre_Dagbehandeling_Grubbeveld_v4.indd 1 06-04-2011 13:12:14 Dagbehandeling Grubbeveld Reguliere dagbehandeling en jong dementerenden

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Longrevalidatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Longrevalidatie PATIËNTEN INFORMATIE Longrevalidatie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het longrevalidatieprogramma. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Longreactivering. Longziekten. Beter voor elkaar

Longreactivering. Longziekten. Beter voor elkaar Longreactivering Longziekten Beter voor elkaar 2 Waarom longreactivering U heeft al enige tijd last van uw longen. Dit kan problemen geven. U kunt worden gehinderd in uw dagelijkse activiteiten, zoals

Nadere informatie

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg Vragenlijst Ervaren regie in de zorg versie voor mondelinge afname Introductie Zwart = tekst interviewer Schuingedrukt = ter ondersteuning interviewer (niet hardop lezen) De vragen uit deze vragenlijst

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Doet u mee? Help ons in de strijd tegen longziekten

Doet u mee? Help ons in de strijd tegen longziekten Doet u mee? Help ons in de strijd tegen longziekten In 1 minuut weten wat vrijwilligerswerk voor het Longfonds zo inspirerend maakt? Bekijk de filmpjes op longfonds.nl/help-mee Het is geweldig om met ons

Nadere informatie

U bent aangemeld voor een behandeling bij Ciro.

U bent aangemeld voor een behandeling bij Ciro. U bent aangemeld voor een behandeling bij Ciro. Wat kunt u verwachten? Specialist van je eigen leven Zelf weer boodschappen doen, met uw (klein-) kinderen spelen of een hobby oppakken? Ook met COPD, astma,

Nadere informatie

U bent aangemeld voor een behandeling bij Ciro.

U bent aangemeld voor een behandeling bij Ciro. U bent aangemeld voor een behandeling bij Ciro. Wat kunt u verwachten? Specialist van je eigen leven Zelf weer boodschappen doen, met uw (klein-) kinderen spelen of een hobby oppakken? Ook met COPD, astma,

Nadere informatie

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek In het najaar van 2013 hebben wij 190 inwoners uit Westerbeek een vragenlijst gegeven over de thema's wonen, welzijn, zorg in hun omgeving.

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo)

Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo) Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo) Het kabinet wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor is het belangrijk dat zorg en maatschappelijke ondersteuning zo dicht mogelijk

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra R&A locatie Leijpark Longrevalidatie in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE VANUIT MIJN WOONKAMER MAAK IK ELKE WEEK EEN RADIO PROGRAMMA VAN EEN UUR, SAMEN MET MIJN ZOON. In Florastate staan zelfstandigheid, privacy en eigen regie voorop.

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent?

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? In het Havenziekenhuis doen wij er alles aan om u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en

Nadere informatie

Keukentafelgesprek 2016

Keukentafelgesprek 2016 Q1 De Wmo bestaat al sinds 2007, maar sinds vorig jaar zijn er meer taken en verantwoordelijkheden naar de gemeente gegaan. Wij zijn benieuwd hoe uw gemeente hiermee omgaat. Heeft u afgelopen jaar een

Nadere informatie

Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden

Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden Zelfstandig wonen en leven 3 manieren om hulp te vinden 1 Zoek het dichtbij In uw omgeving zijn er vaak mensen die graag een handje helpen, zoals

Nadere informatie

Persoonlijk plan voor PGB-houders

Persoonlijk plan voor PGB-houders Persoonlijk plan voor PGB-houders Versie 1.0 Datum: 17 juli 2014 Status: Definitieve versie 1 Ontwikkeld door: Janneke Haan, Sabine Timmer, Marjolein Herps 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene gegevens...

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

- persoonlijk - Zelfzorgpas voor astma/copd H.263374.0409

- persoonlijk - Zelfzorgpas voor astma/copd H.263374.0409 - persoonlijk - Zelfzorgpas voor astma/copd H.263374.0409 Eigendom van Naam : Adres : Plaats : Telefoonnummer : Bij verlies wordt de vinder dringend verzocht contact op te nemen met de eigenaar van dit

Nadere informatie

INDIVIDUEEL ZORGPLAN ASTMA

INDIVIDUEEL ZORGPLAN ASTMA INDIVIDUEEL ZORGPLAN ASTMA Inhoud Persoonlijke gegevens Mijn zorgverleners Diagnose Medicamenteuze / niet medicamenteuze behandeling Zelfmanagement adviezen / exacerbatieplan Gebruik kuur Astma Controle

Nadere informatie

Belangrijke data komende periode:

Belangrijke data komende periode: Vrijdag 4 juli 2014 Belangrijke data komende periode: Datum Vrijdag 4 juli 2014 Zaterdag 5 juli t/m zondag 17 augustus 2014 Vrijdag 15 augustus 2014 Maandag 18 augustus 2014 Dinsdag 19 augustus 2014 Woensdag

Nadere informatie

Laurens Antonius IJsselmonde. Centrum voor revalidatie en kortdurende zorg. meer dan zorg

Laurens Antonius IJsselmonde. Centrum voor revalidatie en kortdurende zorg. meer dan zorg Laurens Antonius IJsselmonde Centrum voor revalidatie en kortdurende zorg meer dan zorg Antonius IJsselmonde Antonius IJsselmonde is een centrum voor revalidatie en kortdurende zorg. Hier krijgt u op individuele

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Wonen & Samenleven Als mijn zoon begeleid zelfstandig gaat wonen, staat er dan altijd iemand voor hem klaar? Ik wil graag een traplift. Bij wie vraag ik die

Nadere informatie

EFFE BUURTEN MET NAJAAR 2012. Gezondheidscentrum

EFFE BUURTEN MET NAJAAR 2012. Gezondheidscentrum EFFE BUURTEN MET NAJAAR 2012 Gezondheidscentrum Effe buurten met de huisarts, diëtist, fysiotherapeut of ergotherapeut? Gezondheidscentrum de Bolzen wil graag, naast gezondheidszorg, ook voorlichting bieden

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Longverpleegkundige. Longgeneeskunde

Longverpleegkundige. Longgeneeskunde Longverpleegkundige Longgeneeskunde Astma en COPD Astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) zijn chronische aandoeningen van de ademhalingsorganen. Bij deze aandoeningen kan er sprake zijn

Nadere informatie

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl

MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl November 2009 MS Vereniging Nederland Regio Brabant West Paganinistraat 11 5144 XN Waalwijk T 0416-333074 www.msvereniging.nl Beste Leden, Met deze nieuwsbrief informeren wij u graag over de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Longziekten. Behandeling van COPD / COPD pad. Afdeling: Onderwerp:

Longziekten. Behandeling van COPD / COPD pad. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Longziekten / COPD pad 1 De behandeling van COPD Inleiding Deze folder geeft u informatie over het ziektebeeld en de behandeling van COPD en geeft stapsgewijs weer wat u de komende

Nadere informatie

Nieuwsbrief 16, 28 april 2015

Nieuwsbrief 16, 28 april 2015 Nieuws van Nieuwsbrief 16, 28 april 2015 Kind op maandag... 1 Maandaggeld... 1 Aanmeldingen nieuwe leerlingen... 2 Avond4daagse... 2 Continurooster vrijdag 1 mei... 2 Jantje Beton loterij... 2 Schoonmaakavond

Nadere informatie

GARANTWONINGEN WZH Hoge Veld

GARANTWONINGEN WZH Hoge Veld GARANTWONINGEN WZH Hoge Veld Zelfstandig wonen met zorg, service en gemak WZH Hoge Veld gelegen aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag, tussen Rijswijk en Wateringen, biedt Garantwoningen voor ouderen

Nadere informatie

Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie bij COPD. Hoe kunt u omgaan met verminderde energie gedurende de dag?

Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie bij COPD. Hoe kunt u omgaan met verminderde energie gedurende de dag? Fysiotherapie, ergotherapie en logopedie bij COPD Hoe kunt u omgaan met verminderde energie gedurende de dag? 2 Wat is COPD? COPD is de afkorting van de Engelse benaming: Chronic Obstructive Pulmonary

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 *

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Thuiszorg Groningen is er voor iedereen: ouders, kinderen, jonge gezinnen,

Nadere informatie

Sensire Astma en COPD

Sensire Astma en COPD Sensire Astma en COPD is onderdeel van Sensire. Astma en COPD Omgaan met veranderingen Astma en COPD. In veel opzichten lijken deze ziekten op elkaar. In beide gevallen kan er sprake zijn van benauwdheid

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Deze brochure geeft informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In deze brochure krijgt u informatie over de volgende onderwerpen. Inhoud Wat is

Nadere informatie

Laurens Antonius Binnenweg. Centrum voor revalidatie en specialistische zorg. meer dan zorg

Laurens Antonius Binnenweg. Centrum voor revalidatie en specialistische zorg. meer dan zorg Laurens Antonius Binnenweg Centrum voor revalidatie en specialistische zorg meer dan zorg Antonius Binnenweg De medewerkers van Antonius Binnenweg zijn gespecialiseerd in het bieden van revalidatie zorg

Nadere informatie

Weer de dagelijkse dingen kunnen doen

Weer de dagelijkse dingen kunnen doen www.tantelouise-vivensis.nl Ergotherapie Weer de dagelijkse dingen kunnen doen Aardappelen schillen, een vestje aantrekken, telefoneren of gewoon een stukje lopen. Dagelijkse handelingen die u meestal

Nadere informatie

Longrevalidatie in ziekenhuis Tjongerschans

Longrevalidatie in ziekenhuis Tjongerschans Longrevalidatie in ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is longrevalidatie... 1 Welke disciplines zijn er betrokken bij de longrevalidatie... 1 Hoe lang duurt de longrevalidatie...

Nadere informatie

VOOR WIE IS DEZE FOLDER?

VOOR WIE IS DEZE FOLDER? WIE BETAALT WAT? VOOR WIE IS DEZE FOLDER? > Woon je in een huis van BinG!? Heb je een indicatie verblijf inclusief behandeling? Dan is deze folder voor jou. Weet je niet welke indicatie je hebt? Vraag

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 Maandag 02 maart 2015

Schooljaar 2014-2015 Maandag 02 maart 2015 INFOOTJE NR. 12 Schooljaar 2014-2015 Maandag 02 maart 2015 Agenda Donderdag 5 maart Inleveren strookje oudergesprekken Maandag 9 maart OR-vergadering Woensdag 11 maart Alle leerlingen vrij Vrijdag 13 maart

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie LONGGENEESKUNDE Poliklinische longrevalidatie in samenwerking met CIRO De longaandoeningen COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) en astma leiden vaak tot benauwdheid, kortademigheid en een verminderd

Nadere informatie

Pakket 10 Beschermd verblijf met intensieve palliatiefterminale

Pakket 10 Beschermd verblijf met intensieve palliatiefterminale BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 10 Beschermd verblijf met intensieve palliatiefterminale zorg Pakket 10 Beschermd verblijf met intensieve palliatief-terminale zorg is voor mensen die een

Nadere informatie

Aangenaam... De Friese Wouden. www.friesewouden.nl

Aangenaam... De Friese Wouden. www.friesewouden.nl Aangenaam... De Friese Wouden www.friesewouden.nl Wij zijn er voor u De Friese Wouden levert diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Als klant houdt u hierbij de regie in eigen handen, het gaat

Nadere informatie

Ontslag uit het Erasmus MC

Ontslag uit het Erasmus MC Ontslag uit het Erasmus MC Wanneer u in het Erasmus MC bent of wordt opgenomen, komt er een moment waarop u weer naar huis mag of wordt overgeplaatst naar een andere zorginstelling. Voordat u het ziekenhuis

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie

Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie Patiënteninformatie Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie. U heeft een afspraak in Tergooi voor longrevalidatie. Onze

Nadere informatie

Voorlichting nieuwe Wmo 2015

Voorlichting nieuwe Wmo 2015 Voorlichting nieuwe Wmo 2015 Wat verandert er vanaf 2015 met de nieuwe Wmo? Wat kan dit voor U betekenen? Langdurige zorg in Nederland Grote toename van kosten gezondheidszorg Nederland Ook de gezondheidszorg

Nadere informatie

NAZORG. Hulp thuis na opname in het ziekenhuis

NAZORG. Hulp thuis na opname in het ziekenhuis NAZORG Hulp thuis na opname in het ziekenhuis Hulp thuis na opname in het ziekenhuis Als u opgenomen wordt in het ziekenhuis, kan deze opname onverwacht (bijvoorbeeld bij een spoedgeval) of gepland zijn.

Nadere informatie

Ondersteuning bij leven met een beperking

Ondersteuning bij leven met een beperking Ondersteuning bij leven met een beperking Niet-aangeboren hersenletsel MEE Niet-aangeboren hersenletsel Raad en daad als het om mensen met NAH gaat Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) overkomt je. Door

Nadere informatie

Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis

Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Goede zorg voor iedereen staat voorop in ons ziekenhuis. Dat doen we met betrokkenheid, oprechte interesse en aandacht. We vinden het belangrijk dat u zich thuis voelt

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Revalideren en herstellen op viersterrenniveau

Revalideren en herstellen op viersterrenniveau sinds 1901 bro-zh-201312 Revalideren en herstellen op viersterrenniveau Voor iedereen dé locatie om comfortabel te herstellen Aafje zorghotels Twee hotels in Rotterdam Aafje heeft twee zorghotels. Het

Nadere informatie