Bevroren bellen. Wat heb je nodig? Zeepsop (zie het recept hieronder) Rietjes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bevroren bellen. Wat heb je nodig? Zeepsop (zie het recept hieronder) Rietjes"

Transcriptie

1 Bevroren bellen : Winter Leeftijd : 2-4 jaar Ontwikkelingsgebied : Zintuigen Ruimtelijk werken : 15 minuten Zeepsop (zie het recept hieronder) Rietjes Bakjes Evt. (lege) bellenblaaspotjes Voorbereiding Wacht op een dag dat het buiten vriest. Maak zeepsop door 1 deel afwasmiddel (bv een kopje groene Dreft, in ieder geval geen afwasmiddel met citroengeur), 8 delen warm water en vier theelepels glycerine te mengen. De glycerine kun je bij een drogist kopen b.v. bij de Etos of Kruitvat. Doe het sop in bakjes (of in bellenblaaspotjes). Uitvoering Neem de kinderen mee naar buiten. Laat ze zien hoe ze door met een rietje in een bakje te blazen, bellen kunnen maken. Als het stevig vriest, zullen de bellen meteen bevriezen. Experimenteer met de kinderen door bellen laag bij de grond te blazen en wat hoger de lucht in (met een bellenblaas b.v.) Kijk of de bellen bevriezen en wat er daarna mee gebeurt. Vergeet geen foto's te maken!

2 Tips en suggesties Boeken Nijntje in de sneeuw, Dick Bruna, ISBN Bo en Babs in de sneeuw, Marijke ten Cate, ISBN Wintersneeuw, Liesbet Slegers, ISBN Kaatje in de Winter, Liesbet Slegers, ISBN Anna en de winter, Kathleen Armant, ISBN Kleine Pinguin is zijn knuffel kwijt, Tracey Corderoy, ISBN Bobbi in de Winter, Monica Maas, ISBN Kikker en de sneewman, Max Veldhuis, Wat een winter, Rotraut Susanne Berner, ISBN BRR het is winter, Ill Sung Na, ISBN De sneeuwman, Raymond Briggs, ISBN Egeltje in de storm, M. Christina Butler, ISBN Egeltje in de sneeuw, M. Christina Butler, ISBN Stanekke sneeuwmanneke, Guido van Genechten, ISBN Winter met Jip en Janneke, Annie M.G. Schmidt, ISBN

3 Liedjes/versjes Winter Het sneeuwt, het sneeuwt Ik kijk door de ruiten Ik wil naar buiten Sneeuwballen gooien En een sneeuwpop rollen lekker door de sneeuw heen hollen Het vries, het vriest De kou is te snijden Ik wil gaan glijden Sleeën en rijden Op bevroren plassen Met mijn schaatsen Hoor ze krassen Winter, winter, blijf nog even Met je sneeuw en ijs en kou Want ik speel zo graag met jou Winter, bibber, bibber! (voor melodie zie Het is winter, bibber, bibber en ik bibber, bibber, bibber want buiten is het koud Doe je jas aan, bibber, bibber Doe je sjaal om, bibber, bibber En je wanten aan Het is winter, bibber, bibber en ik bibber, bibber, bibber want buiten is het koud Bron

4 Kerstballen sorteren : Kerst Leeftijd : vanaf 1 jaar tot ± 2 jaar 2-4 jaar Ontwikkelingsgebied : Bewegen Rekenen en ordenen : 15 minuten groot stuk karton (b.v. van een doos) groen karton een stok om de kerstboom rechtop te houden twee mandjes (of dozen o.i.d.) gekleurde plastic ballen (b.v. van een ballenbak) gekleurd papier (zelfde kleuren als de ballen) schaar lijm tywraps bekers om de gaten te maken tape Voorbereiding Maak eerst de kerstboom. Dit doe je zo (zie foto's): - knip uit het karton een grote driehoek - trek de driehoek over op groen karton en knip dit ook uit - plak het groene karton op het ander karton - maak van het gekleurde papier net zoveel rondjes als je kleuren ballen hebt. Dit kun je het beste met een bekertje doen. Kijk even goed of de rondjes groot genoeg zijn voor de ballen!! - Gebruik twee verschillende maten bekers om een smal randje te krijgen (zie foto!!) - knip de rondjes uit (zie foto) - Maak evenveel gaten in de kerstboom (let erop dat de ballen passen!) - plak de gekleurde rondjes rond de gaten - plak met tape de stok achter de kerstboom - zet de kerstboom met tywraps vast aan je mandje (of ergens anders aan) - zet een leeg mandje achter de kerstboom en een mandje met gekleurde ballen ernaast. Uitvoering Laat de kinderen zien dat ze ballen door de gaten kunnen doen. Daag ze uit om de juiste kleur door het juiste gaatje te doen (dus groen door groen, blauw door blauw enz) Laat ze lekker experimenteren en proberen.

5 Bron

6 Kerstboom van eierdozen : Kerst Leeftijd : 3+ Ontwikkelingsgebied : Werken in plat vlak Ruimtelijk werken : 30 minuten Glitter sterretjes Verf groen Penselen Schaar Eierdozen Niettang Nietjes Krullint Overige versiering naar keuze Uitvoering Foto 1: Knip de eierdozen kapot, zodat er allemaal stroken ontstaan. Hierna moet er van groot naar klein geknipt wordt, dus ieder keer één plekje van een ei eraf. Niet de stroken vervolgens aan elkaar vast. Verf hierna de eierdozen groen en versier deze met de glitters. Foto 2: Een project voor de hele groep! Verven, versieren en bouwen. In het midden plaats je een bezemstok. Foto 3: Knip de eiercupjes los, verf ze en versier ze naar keuze. Zijn de droog? Stapel ze en prik er een lint doorheen; je hebt nu een mooie hanger.

7 Memory 'Winter' : Winter Leeftijd : jaar Ontwikkelingsgebied : Taal Rekenen en ordenen Samen : 10 minuten memoryspel 'winter' (zie bijlage) Voorbereiding Print allebei de pagina's uit de bijlage twee keer in kleur uit (zodat je van elk plaatje twee exemplaren hebt). Lamineer de pagina's en knip de plaatjes uit. Uitvoering Schud de kaartjes en leg ze omgekeerd neer op een tafel. De kinderen mogen nu om de beurt twee kaartjes omdraaien. Als je twee dezelfde plaatjes omdraait, mag je de kaartjes houden en mag je nog een keer. Zijn de plaatjes verschillend, dan is de volgende speler aan de beurt. Het kind dat het einde van het spel de meeste kaartjes heeft verzameld is de winnaar.

8

9

10 Papieren sneeuw Leeftijd : Winter : jonger dan 1 jaar 6 maanden - 1,5 jaar vanaf 1 jaar tot ± 2 jaar 0-2 jaar Ontwikkelingsgebied : Bewegen Zintuigen Samen : 10 minuten kleine strookjes papier kleine speeltjes evt. shredder/papierversnipperaar Voorbereiding Zorg voor een mand kleine strookjes papier. Zorg voor een zacht soort papier (zo verklein je de kans dat de kinderen zich eventueel snijden aan het papier). Je kunt zelf strookjes knippen van papier dat niet meer nodig is of misschien heb je we de beschikking over een shredder (zo'n apparaat waar je papier mee kunt versnipperen). Zorg ervoor dat je een goede mand vol hebt. Uitvoering Zet de mand met papier naast de baby/dreumes op de grond. Observeer eerst even wat er gebeurt. Is het kind geïnteresseerd in het materiaal? Laat hem eerst even ontdekken. Kiep de mand eventueel leeg en doe voor wat je er allemaal mee kan doen. Omhoog gooien zodat het sneeuwt, er doorheen kruipen, voelen enz. Verstop ook eens wat speeltjes onder het papier. Bron

11 Puffy Paint sneeuwpop met scheerschuim en glitter : Winter Leeftijd : 3+ Ontwikkelingsgebied : Zintuigen Werken in plat vlak : 15 minuten scheerschuim witte knutsellijm glitters stevig papier of canvasdoek bakjes om te mengen penselen schaar zwart papier voor hoed papier voor oogjes papier voor neus Voorbereiding Let op: gebruik echt de witte knutsellijm en scheerschuim, geen gel! Knip de vormen van de hoed, ogen en neus voor zodat dit na het verven door de kinderen opgeplakt kan worden. Inleiding Voor de basis van de Puffy Paint heb je twee ingrediënten nodig: het scheerschuim en de lijm. Het is simpel: doe wat scheerschuim en wat lijm in een bak en roer het door. Het is de bedoeling dat het een soort verf-achtige substantie krijgt. De verhouding tussen het schuim en de lijm is 1-op-1, oftewel; voor elke eetlepel scheerschuim, gaat er een eetlepel lijm bij. Nu we de basis hebben, is het tijd om wat glitter toe te voegen! Voeg zoveel glitter toe als je wilt. Als je de juiste glitterverf hebt gemaakt is het tijd om je creatieve geest los te laten op het papier, en lekker te gaan schilderen. Wees niet bang om een wat dikkere laag te gebruiken; dat versterkt het 3D-effect alleen maar. Maak dus een leuke sneeuwpop en rondom nog wat sneeuwvlokjes. Kleine kinderen vinden het nog best heel moeilijk dus help hen hierbij. Staat de basis van de pop op papier dan kun je hier de voorgeknipte hoeden, neuzen en ogen op leggen. Het mooie is dat dit natuurlijk blijft plakken. Dit is ook meteen het lastige voor de kinderen want als het niet op de goede plek zit dan moet je met de vingers in de puffy paint. Gebruik dan eventueel een schaar om het makkelijkere op te tillen. Het eindproduct heeft een paar uur nodig om te drogen. Leg het op een plat oppervlak, zodat de verf niet uit kan lopen. Na een paar uur, het ligt eraan hoe dik de laag verf is, is de Puffy Paint droog en gehard. Dit zie je aan de verf: die is niet glanzend meer, maar wat doffer. Nu kun je de gemaakte kunstwerken ophangen waar je maar wilt!

12 Bron ipe.html

13 Sneeuwman stempelen met de voet : Winter Leeftijd : 3+ Ontwikkelingsgebied : Werken in plat vlak : 30 minuten Dik engels karton lichtblauw Verf wit restjes papier voor hoed, sjaal, neus ogen verf naar keuze voor versiering Uitvoering Aan de diverse voorbeelden op de foto kun je zien dat de basis hetzelfde is maar de uitvoering bepaal je zelf. Doe wat witte verf in een plat bord, laat het kind het voetje erin dopen en zet een stap op papier. Spoel de voeten weer schoon en versier de sneeuwpop zoals je wilt!

14 Sneeuwman van wattenschijfjes : Winter Leeftijd : 3+ Ontwikkelingsgebied : Werken in plat vlak : 30 minuten wattenschijfjes restjes papier glitter papier naar keuze lintjes, lapjes en stofjes zwarte viltstift Schaar Uitwasbare lijm Uitvoering De foto's bieden voldoende inspiratie. Maak een sneeuwpop zoals jij 'm leuk vindt. Eentje voor op een kaart of misschien wel een heel landschap vol?

15 Sneeuwpop bowlen : Winter Leeftijd : jaar Ontwikkelingsgebied : Bewegen Ruimtelijk werken : 30 minuten Zachte (witte) bal of grote witte pompoen keukenrollen witte verf oud sokken lijm stiften lintjes Evt. kegels Evt. sjabloon sneeuwpop Voorbereiding Je kunt deze activiteit op twee manieren doen. De kinderen kunnen de kegels zelf maken of je gebruikt een kant en klare kegelset waar je het sneeuwpopsjabloon op plakt. Voorbereiding manier 1: Verzamel alle materialen en leg ze klaar. Knip de oude sokken alvast in drieën en maak er evt. al mutsjes van. Voorbereiding manier 2: Print het sjabloon van de sneeuwpop ongeveer 10 keer uit (net zo vaak als je kegels hebt). Knip de sneeuwpoppen uit en plak ze op de kegels. Uitvoering Manier 1: Laat de kinderen de kegels zelf maken. Dit doe je zo: Verf eerst de keukenrollen wit. Als de verf droog is knoop er een lintje omheen als sjaal en plak knoopje op het lijfje. Teken een gezichtje met stift. Maak een hoedje van een derde van de sok door de bovenkant even in te knippen en de uiteinden aan elkaar de knopen. Uit één sok kun je dus drie hoedjes halen. Als de kegels klaar en droog zijn, kun je ze neerzetten op de grond. De kinderen moeten nu proberen met de (sneeuw)bal zoveel mogelijk sneeuwpopjes om te gooien. Tel samen met de kinderen hoeveel sneeuwpoppen er zijn omgegooid. Manier 2: Zet de kegels met de sneeuwpoppen erop op de grond. De kinderen moeten nu proberen met de (sneeuw)bal zoveel mogelijk sneeuwpopjes om te

16 gooien. Tel samen met de kinderen hoeveel sneeuwpoppen er zijn omgegooid. sneeuwpop bowlen sneeuwpop bowlen sneeuwpopkegel maken sneeuwpopkegel maken Bron

17

18 Wat is er weg? : Winter Leeftijd : jaar Ontwikkelingsgebied : Zintuigen Denken Samen : 10 minuten winterse voorwerpen (een schaats, een wand, een sjaal, een muts, een pinguïn enz) Voorbereiding Verzamel allemaal winterse voorwerpen en leg ze klaar in het midden van de tafel of de kring. Uitvoering Leg alle voorwerpen in het midden van de tafel of van de kring en bespreek met de kinderen wat alles is. Als alle voorwerpen benoemd zijn, laat je de kinderen de ogen dicht doen en haal je één voorwerp weg. Tel tot drie en laat de kinderen hun ogen weer open doen. Laat de kinderen raden wat er is weggehaald. Speel dit spelletje een aantal keer. Je kunt het spel iets moeilijk maken door twee voorwerpen weg te halen.

19

20 Winter standbeelden : Winter Leeftijd : 3+ Ontwikkelingsgebied : Bewegen Rollenspel : 15 minuten Laptop of radio met muziek Uitvoering Leg van te voren uit hoe het spel werkt. Speel leuke kerstmuziek af. Als je de muziek stop zet verandert iedereen in een standbeeld. Een winters standbeeld natuurlijk! Dus bijvoorbeeld iemand die doet alsof hij sneeuwballen gooit, iemand die doet alsof ze sleetje rijdt. Iedereen bedenkt zelf zijn of haar winterse tafereel. Vervolgens ga je kijken naar de standbeelden. Kun je zien wat ze uitbeelden? Je kunt ook iemand van de kinderen laten kijken naar de standbeelden. Je kunt er ook een leuk spelletje van maken: wie beeld er iets als leukst of als gekst uit? Bron pdf

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat Sneeuwman kan... Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: Sneeuwman kan glijden op het ijs en op sneeuw, brullen

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken Ho ho ho! Maak een knikkende kerstman van 8 cm om samen met jou Kerstmis te vieren. Tel op een heel bijzondere manier de dagen af tot Kerstmis! Creatief aftellen tot kerst is een adventskalender en activiteitenboek

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

houten objecten objecten van stof plastic objecten Voorbereiding Zet de emmers met water of de watertafel klaar. Leg er verschillende materialen bij.

houten objecten objecten van stof plastic objecten Voorbereiding Zet de emmers met water of de watertafel klaar. Leg er verschillende materialen bij. Drijven en zinken Zomer 2-4 jaar Ontwikkelingsgebied Zintuigen Denken Samen 15 minuten watertafel of emmers glazen objecten metalen objecten houten objecten objecten van stof plastic objecten massieve

Nadere informatie

BSO programma Meivakantie

BSO programma Meivakantie BSO programma Meivakantie Maandag 24 april Pompoenhangers maken. Garen en karton. Eieren zakloop tour. Waar: gymzaal of buiten. Hoe: er staan 2 mandjes tegenover elkaar op een afstand van ongeveer 7 meter.

Nadere informatie

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN NODIG: meel, zout, water, teil voor deeg, bakpapier voor eindproduct, placemats, plastic vorken voor snijden en figuurtjes, kwastjes en water HANDIG: voorbeeldjes van vlechtbrood,

Nadere informatie

Li Lefebure & Margot Senden

Li Lefebure & Margot Senden Li Lefebure & Margot Senden Samenvatting Het is winter en Draakje Donatius heeft het koud. Heel erg koud. Draakje Donatius houdt niet van kou. En al helemaal niet van sneeuw. In de sneeuw kan hij geen

Nadere informatie

Proef met melk en kleurstof

Proef met melk en kleurstof Proef met melk en kleurstof Welke soorten melk zijn er? In welke melk zit het meeste vet? Wat gebruik je om de afwas te doen? Waarom gebruik je dat? DE PROEF Wat gebeurt er? Je ziet de kleuren wegvloeien

Nadere informatie

Knutselen met. Papier-Maché

Knutselen met. Papier-Maché Knutselen met Papier-Maché Papier-Maché Pritt Papier-Maché is een poederlijm die door kinderen of volwassenen kan worden gebruikt om makkelijke of moeilijke knutselwerken te maken. Om een papier-maché-knutselwerk

Nadere informatie

M i. deborah van de leijgraaf

M i. deborah van de leijgraaf M i deborah van de leijgraaf Ik ga logeren! Thema : Familie Leeftijd : 2+ 3+ 2-4 jaar Ontwikkelingsgebied : Sociaal emotioneel Soort activiteit : Rollenspel Samen Emoties Duur :

Nadere informatie

Glinsterende ijsman; Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie

Glinsterende ijsman; Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Glinsterende ijsman; Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Aluminium folie Papier (karton!) Potlood/ zwarte stift Schaar Voorbeeld maken Alle materialen klaarleggen Laat de kinderen

Nadere informatie

Maken van iglo's. Sneeuwpop van papier maché!

Maken van iglo's. Sneeuwpop van papier maché! Maken van iglo's Geef de kinderen een cirkel en laat hen op de randjes suikerklontjes plakken. Dit is voor kinderen een handige houvast om mee te beginnen. De rest volgt van zelf. De iglo's staan leuk

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief FEBRUARI 2015 1. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET!

LEESTIP. Speel- & Leerbrief FEBRUARI 2015 1. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief FEBRUARI 2015 w 1-3 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! ik pak sneeuw maandblad voor peuters - jaargang 26 - februari 2015-4,45 - P-509549 Hiep

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Locatie: KDV Voorbeeld: Groep: 0-4 jaar Data Dag Competentie Activiteit 0-2jaar Activiteit 2-4 jaar 06.01 Maandag Kijk, ik maak contact, blazen maar, spelletje

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk Traktatieboek Peuterspeelzalen Stichting Netwerk Dames peren peren gekleurd papier, eventueel ribbel papier gekleurde stiften Teken op een papier een rondje ter grootte van het middelstuk van de peer en

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

Lesbrief Kikker in de kou

Lesbrief Kikker in de kou Lesbrief Kikker in de kou Groep 1 t/m 4 basisonderwijs Deze lesbrief is gemaakt ter gelegenheid van Warme Truiendag 2009 door De Groene Poolster te Den- Helder en geactualiseerd en bijgewerkt door MEC

Nadere informatie

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin Rupsje nooit genoeg Voor rupsje nooit genoeg: prikker, 5 à 6 druiven, cherrytomaat, zelfklevende wiebeloogjes Rijg de prikker bijna vol met druiven () Prik de cherrytomaat aan het eind van de prikker ()

Nadere informatie

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal Dit E-book is in stand gekomen met input van Wilt u een workshop organiseren in omgeving Groningen? Kijk dan op www.artak.nl Werkbeschrijving

Nadere informatie

LEESTIP. s Speelbrief. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! JANUARI 2016

LEESTIP. s Speelbrief. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! JANUARI 2016 Pedagogisch werken met plezier s Speelbrief JANUARI 2016 EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! Iedereen hoopt er elk jaar weer op: een laagje witte sneeuw waardoor de wereld er opeens veel mooier uitziet.

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Verstoppertje in de sneeuw Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Er ligt een dik pak sneeuw in het Sprookjesbos.

Nadere informatie

Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties

Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties Inspiratie voor gezonde en feestelijke traktaties Groentefrietjes Vrolijke bekertjes Rode paprika s Komkommers Waspenen 1. Schrijf de naam en leeftijd van de jarige op de bekertjes. 2. Was de paprika

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt December

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt December Alsjeblieft! Onze december editie van iknutsel magazine. In dit nummer gebruiken we Kerst als knutsel thema. 4 leuke en simpele knutsels en 1 trakatie. De maand december, gezellige dagen, donker, versiering

Nadere informatie

Rrrolletjesvliegtuig

Rrrolletjesvliegtuig Rrrolletjesvliegtuig Geschikt vanaf: 3 jaar met hulp. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit helemaal zelf! Hoe lang ben je er mee bezig: In zo n drie kwartier heb je al een heus vliegtuig. Maar wil je m nog

Nadere informatie

het grote bijbelse knutsel boek Fiona Hayes

het grote bijbelse knutsel boek Fiona Hayes het grote bijbelse knutsel Fiona Hayes boek Inhoud Basismaterialen Voor de meeste projecten heb je de volgende Dit heb je nodig, of een deel ervan: hobbylijm schaar potloden liniaal viltstiften kwasten

Nadere informatie

Uk & Puk Breek de dag tik een eitje

Uk & Puk Breek de dag tik een eitje Breek de dag, tik een eitje Auteurs: Wieteke Hassing en Mignon van Ophuizen (van Artisjok & Olijfje) teiten in dit artikel hebben een plek in de huishoek. Op deze manier wordt verdieping gegeven aan het

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

De sloot BSO bovenbouw

De sloot BSO bovenbouw De sloot BSO bovenbouw Inhoud Opening thema:... 3 Aankleding lokaal... 4 Knutselideeën... 5 1. Visballon... 5 2. Vis op ijsstokje... 6 3. Onderwatertekening... 7 4. Vissen van bordjes... 8 5. Aquarium...

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

Naam. Zomerboekje week 29

Naam. Zomerboekje week 29 Naam Zomerboekje week 29 Zomerboekje - 2 1 Zomerboekje - 3 Afscheidschocolade Zomerboekje - 4 Een gezond afscheidscadeau voor je juf of meester? Wij geven je het recept van overheerlijke chocoballetjes!

Nadere informatie

Superheldencadeau voor papa

Superheldencadeau voor papa Superheldencadeau voor papa Eén dag in het jaar staat helemaal in het teken van papa. Want onze papa s zijn echte superhelden! En dat willen de kinderen graag aan hun papa s of opa s laten weten! Op de

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

Digibordles kerst: splitsen

Digibordles kerst: splitsen Digibordles kerst: splitsen En hierbij een digibordles kerst voor groep 3: splitsen. Deze les is gericht op het splitsen van 8 kerstballen over 2 kerstbomen. Download digibordles: splitsen van 8 kerstballen

Nadere informatie

team Avonturijn Beste ouder(s),

team Avonturijn Beste ouder(s), K Traktatiefolder Beste ouder(s), Uw kind is bijna jarig of neemt wellicht binnenkort afscheid van zijn of haar vriendjes en/of vriendinnetjes. U wilt iets leuks doen voor dit afscheid en wellicht ook

Nadere informatie

Dit is een lesmap als inleiding of verwerking van de voorstelling WIT. De twee hoofdpersonages, nemen de kinderen mee op hun zoektocht naar de sneeuw.

Dit is een lesmap als inleiding of verwerking van de voorstelling WIT. De twee hoofdpersonages, nemen de kinderen mee op hun zoektocht naar de sneeuw. WIT lesmap Dit is een lesmap voor leerkrachten en ouders als omkadering van de voorstelling WIT. Samengesteld en geïllustreerd door Hanne Bockx in opdracht van Sprookjes enzo. inhoudspagina Over WiT...

Nadere informatie

Simpel. & Super BLOEM- POTJES

Simpel. & Super BLOEM- POTJES Simpel & Super BLOEM- POTJES 10 BLOEMPOTJES BENODIGDHEDEN Zo maak je het: * Grote satéprikkers * Komkommer * Kaas * Worst Tip: prik ze in een bakje met gras. 1 2 3 4 Snijd de komkommer in rondjes en halveer

Nadere informatie

En laat de kids de negerzoen versieren. Op de foto s zie je een voorbeeld van een kind van 8 jaar.

En laat de kids de negerzoen versieren. Op de foto s zie je een voorbeeld van een kind van 8 jaar. Pietjes versieren Op de verschillende scholen heb ik meegemaakt dat er workshopmiddagen of creamiddagen (of nog andere benamingen) gegeven worden. Uit ervaring weet ik dat het soms zoeken naar activiteiten

Nadere informatie

Tipi tent. Dit heb je nodig: 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw

Tipi tent. Dit heb je nodig: 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw Tipi tent 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw Verf de stokken in verschillende kleuren. Het makkelijkste is om eerst met 1 kleur te beginnen en die kleur op alle stokken

Nadere informatie

Het thema Sneeuw en ijs in groep 1B

Het thema Sneeuw en ijs in groep 1B Het thema Sneeuw en ijs in groep 1B Groep 1B is druk bezig met het thema Sneeuw en ijs. Wij hopen dan ook dat het héél snel gaat sneeuwen in Dalfsen! In de kring spelen we spelletjes, zingen we liedjes

Nadere informatie

Voorbeelden gezonde traktaties

Voorbeelden gezonde traktaties Voorbeelden gezonde traktaties Koekiemonster Dit heb je nodig Een mini ontbijtkoekje Lijm Wit en blauw papier Een koffiefilterzakje Mal van koekiemonster en ogen Zo maak je het: 1. Trek de mal van Koekiemonster

Nadere informatie

Fruitvliegen kweken, Hoe doe je dat?

Fruitvliegen kweken, Hoe doe je dat? Fruitvliegen kweken, Hoe doe je dat? Korte presentatie met veel foto s Dit recept is van Willem Neeleman, hij heeft het mij geleerd en dit brengt mij al 2 jaar zonder probleem iedere week voldoende grote

Nadere informatie

KINDER- FEESTJES MET EEN VERHAAL

KINDER- FEESTJES MET EEN VERHAAL Aan niemand vertellen dat ik, de draak, besta! Nooit de gele vinnen op mijn rug aanraken! Buitenopdrachten 1. Speerwerpen 3. Evenwichtsspel Zoek een liggende boomstam. Ga erop staan, op één been. Wie kan

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Welkom bij onze tweede editie van iknutsel magazine. In deze oktober editie gaan we het hebben over het thema Halloween. De maand oktober, Halloween komt oorspronkelijk uit Ierland en Groot-Brittannië.

Nadere informatie

Flessenvoetbal: Benodigdheden: emmer(s) met water voor elke deelnemer een lege fles

Flessenvoetbal: Benodigdheden: emmer(s) met water voor elke deelnemer een lege fles Flessenvoetbal: emmer(s) met water voor elke deelnemer een lege fles een bal Elke deelnemer vult zijn eigen fles helemaal met water en kiest daarna een plekje om de fles neer te zetten. Zorg voor voldoende

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

Geachte ouders/verzorgers,

Geachte ouders/verzorgers, Geachte ouders/verzorgers, In onze groep zijn we bezig met het thema Herfst van Peuterplein. We praten, lezen, zingen en spelen over allerlei dingen die met herfst te maken hebben. De herfst brengt veel

Nadere informatie

alle dieren verzamelen

alle dieren verzamelen - Spel 1 - alle dieren verzamelen Zit je kind in de fase dat het alles, maar dan ook alles op de grond gooit en jij steeds alles moet oprapen? Maak er dan een spel van. Bevestig een touwtje (maximaal 20

Nadere informatie

Lesbrief Kikker in de kou

Lesbrief Kikker in de kou Lesbrief Kikker in de kou Groep 1 t/m 4 basisonderwijs Deze lesbrief is gemaakt ter gelegenheid van Warme Truiendag 2009 door De Groene Poolster te Den- Helder en geactualiseerd en bijgewerkt door MEC

Nadere informatie

unicorn knutselboek het Pia Deges Fantastische knutselideeën in alle kleuren van de regenboog c r eati ef karakter

unicorn knutselboek het Pia Deges Fantastische knutselideeën in alle kleuren van de regenboog c r eati ef karakter het unicorn knutselboek Fantastische knutselideeën in alle kleuren van de regenboog Pia Deges c r eati ef karakter 22-01_Eenhoorn_knutselboek_NL.indd 1 inhoud Basisinstructies... 4 Materiaal... 6 Kleine

Nadere informatie

Trek je muts over je oren

Trek je muts over je oren januari 2014 vanaf 4 jaar Trek je muts over je oren tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof - Trek je muts over je oren 1 Trek je muts over je oren, pak je allerwarmste broek, want de winter, ja, de winter

Nadere informatie

Knutselen thema herfst

Knutselen thema herfst Knutselen thema herfst Herfst-Schimmenspel Benodigdheden: Groen papier met bos, zwarte viltstift, kopieerapparaat, zwart potlood Teken met zwarte stift twee bomen op een tekenpapier. Kopieer dit voor de

Nadere informatie

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord

Taalactiviteiten. Woordkaarten. Prentenboeken. Woordkaarten met lidwoord Appels In de herfst kunnen we heerlijk genieten van de appels. Maar voordat we van deze vrucht mogen genieten gaat er een heel proces vooraf. Met dit deelthema van de herfst kun je een onderdeel van de

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket De Snoepslang. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Snoepslang. Je vindt

Nadere informatie

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE De leerlingen vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt P. 02-03 Klein en Groot JOUW AILIE AAN DE UUR een familiemuur gemaakt. De leerlingen

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2012 Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Dag 2: Kleuters: Cake versieren Middengroep: Versierde Koekjes Dag 3: Kleuters: Kijk-eiderdoos Middengroep: Spel

Nadere informatie

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Te gebruiken materialen: Tekenen verven met BioColor tekeninkt Vormen met kaarsen boetseer Techniek speciaal Kerstkarton: folieprint Nieuw Mica kerstklokken

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Zoek de zes verschillen

Zoek de zes verschillen Naam: Zoek de zes verschillen schaat-sen. het is win-ter en het is koud. het vriest. op de slo-ten ligt een laag-je ijs. mo-gen we schaat-sen, vraagt joost? als het ijs sterk ge-noeg is, zegt pa-pa na

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

KOKO Kinderopvang Traktatiefolder

KOKO Kinderopvang Traktatiefolder KOKO Kinderopvang Traktatiefolder Introtekst Beste ouder(s), verzorger(s) Uw kind is bijna jarig of gaat afscheid nemen. U wilt iets leuks doen voor zijn of haar groepsgenootjes en wellicht ook voor de

Nadere informatie

Knutsel boek seizoenen

Knutsel boek seizoenen Knutsel boek seizoenen 1 Inleiding Knutselen met kinderen over de seizoenen. Alle knutselwerkjes van de seizoenen zijn met foto s uitgewerkt. De knutselwerkjes over de seizoenen zijn ook onderverdeeld

Nadere informatie

werkblad 1 (3 pagina s) - Teken- en kleurmaterialen - Scharen - Perforator + voor elk kind een lint OF nietmachine OF lijm

werkblad 1 (3 pagina s) - Teken- en kleurmaterialen - Scharen - Perforator + voor elk kind een lint OF nietmachine OF lijm Verwerkingen Dromenboekje Je hebt nodig: Werkwijze: Tijdsduur: - Voor elk kind een kopie van werkblad 1 (3 pagina s) - Teken- en kleurmaterialen - Scharen - Perforator + voor elk kind een lint OF nietmachine

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

The Christmas Carrousel

The Christmas Carrousel The Christmas Carrousel Goedemorgen allemaal! Eindelijk is het dan zover: We starten vandaag met de tweede online workshop. Deze keer helemaal in Kerstsfeer: The Christmas Carrousel. In zes weken tijd

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Clown durft. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN ,95. Uitgeverij: Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens

Clown durft. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN ,95. Uitgeverij: Bakermat. Suggesties: Emy Geyskens Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 403 0 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: op een wild, wit paard, alleen in de donkere nacht, een poesje redden

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

Thema boekje Brrrrrr. Het is koud!

Thema boekje Brrrrrr. Het is koud! Thema boekje Brrrrrr. Het is koud! Kindcentrum Het P@rk Januari/ februari 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroepen en de peuters van het kdv werken met de methode Startblokken van basisontwikkeling.

Nadere informatie

Gelukkig Nieuwjaar! Gelukkig Nieuwjaar! Januari In dit nummer. Allereerst wensen wij iedereen een gelukkig nieuwjaar!

Gelukkig Nieuwjaar! Gelukkig Nieuwjaar! Januari In dit nummer. Allereerst wensen wij iedereen een gelukkig nieuwjaar! Gelukkig Nieuwjaar! De beste voorbereiding op de basisschool Januari 2017 In dit nummer Themakalender Verjaardagen Rooster Vakanties Terugblik Kunstexpositie/Kerstfeest Wat gaan wij doen? Wat kunt u thuis

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade Peperkoekhuisje Ingrediënten 400 gram honing 235 gram rietsuiker 235 gram boter 10 gram potas (U kunt ook 5 gram zuiveringszout gebruiken) 2 eetlepels water 1 kg bloem 2 theelepels gemalen kaneel 1 theelepel

Nadere informatie

Knutsels en spellen voor kinderen: Schitter!

Knutsels en spellen voor kinderen: Schitter! Knutsels en spellen voor kinderen: Schitter! Deze activiteiten kun je op de volgende manieren doen: Rouleren: De kinderen worden verdeeld in groepjes en ze rouleren langs de activiteiten. Individueel:

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt 14 februari, valentijnsdag. De dag om die ene speciale persoon een extra knuffel, kus, kaartje of cadeau te geven. In deze editie van iknutsel Magazine komen er dan ook extra veel hartjes voorbij. Het

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

STRANDBALLEN. Potlodenbakje ZELF SAMENGESTELDE CD

STRANDBALLEN. Potlodenbakje ZELF SAMENGESTELDE CD Hallo ik heb weer ideeën verzameld voor als u dochter/zoon jarig is of als afscheid van school of als er gevierd moet worden dat er een broertje of zusje geboren is. Mocht u door dit te zien zelf ook leuke

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Te Gekke Tekeningen (onderbouw)

Te Gekke Tekeningen (onderbouw) Te Gekke Tekeningen (onderbouw) Het Te Gekke Krijtjesboek, Te Gekke Krijtjes, schilderstape. Tip voor de juf/meester: haal de reliëfbladen uit het boek en knip ze op A4 formaat. Dit boek is te bestellen

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow! Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het "kastje" van vorige week verder af.

Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow! Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het kastje van vorige week verder af. Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het "kastje" van vorige week verder af. Het kastje was al bijna klaar, maar zelf heb ik er nog een en ander

Nadere informatie

Tutorial luiertaart. Knip 'm uit. Nu heb je een stevige onderlegger voor je luiertaart.

Tutorial luiertaart. Knip 'm uit. Nu heb je een stevige onderlegger voor je luiertaart. Tutorial luiertaart Mocht je van plan zijn om een luiertaart te maken, dan hoop ik je met deze tutorial te laten zien dat het erg makkelijk en leuk is om te doen. Je kunt de beschrijving volgen, of met

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg:

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg: Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander Dit spel kan het best in een afgeschermde ruimte gespeeld worden. Verspreid alle ballen door de hele ruimte. Eén speler gaat op de buik op het skateboard liggen

Nadere informatie

Hoe viert juf haar verjaardag

Hoe viert juf haar verjaardag Hoe viert juf haar verjaardag Voor zowel juf als de kinderen, is de verjaardag van juf een bijzonder feest. Reden temeer om er een leuke ochtend van te maken. De ervaring heeft geleerd dat een ochtend

Nadere informatie

Lesbrief bij meedoe-voorstelling De Rattenvangster.

Lesbrief bij meedoe-voorstelling De Rattenvangster. Lesbrief bij meedoe-voorstelling De Rattenvangster. Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de meedoe-voorstelling van Poppentheater Peterselie. deze lesbrief is bedoeld om samen met uw leerlingen vooraf

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie