Windows 8. Van Vensters naar Apps. Instapgids voor nieuwe starters en overstappers.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Windows 8. Van Vensters naar Apps. Instapgids voor nieuwe starters en overstappers."

Transcriptie

1 Windows 8 Van Vensters naar Apps Instapgids voor nieuwe starters en overstappers. Guido Willekens Windows 8 instapgids 20/12/2012

2 Woord vooraf: Wie vanaf 2013 een nieuwe computer koopt krijgt bijna zeker het sterk vernieuwde Windows 8 als besturingssysteem, tenzij hij of zij uitdrukkelijk naar voorganger Windows 7 vraagt. Bovendien kan je kiezen tussen een muiscomputer of een aanraakcomputer. Dit laatste type is wel een flink pak duurder (minstens ). Dergelijke mensen noemen we nieuwe starters. Sommigen overwegen om over te stappen van XP/VISTA/WIN 7 naar Windows 8, hetzij door een nieuwe versie te kopen en te installeren, hetzij door zich een upgrade aan te schaffen. Zij staan voor een flinke uitdaging! Dergelijke mensen noemen we overstappers. Deze handleiding is voor beide groepen bedoeld. Soms verwijzen we naar het verschil tussen vorige Windows versies en Win 8. De nieuwe starters kunnen daar sneller overheen gaan. Noteer ook dat dit document een instapgids is voor intern gebruik voor onze ICT-animatoren bij Seniornet Vlaanderen. Een uitgebreide syllabus voor onze cursisten komt later. Auteur: Guido Willekens Revisies: Walter Leirman en Willy Wellens Bron: tutorials van het internet en eigen schermafdrukken. Guido Willekens Windows 8 instapgids 20/12/2012

3 DEEL I: Waarom Windows 8? Na het succesvolle Windows 7 richt Microsoft zich op de markt van de tablets en de smartphones. Deze toestellen hebben andere kenmerken dan een laptop of desktop: - Een klein scherm (3,5 of 7 of 10 duim) - Een tragere processor ( 1 Giga) met weinig RAM geheugen - Geen harde schijf: wel SSD van enkele GigaByte - Geen DVD lezer - Geen klavier of muis Het antwoord hierop is: - Geen vensters, maar Apps: ze vullen het hele scherm en hebben geen knoppen om te minimaliseren of te sluiten - Apps zijn kleine toepassingen die niet veel ruimte en rekenwerk vragen - Geheugen kan vergroot door een SD kaartje bij te steken maar het is vooral de bedoeling zoveel mogelijk gegevens in de Cloud te plaatsen. Je kan er dan van al je toestellen aan. - Een aanraakscherm vervangt de muis en een klavier verschijnt op het scherm als er input moet worden gegeven. Je moet op het scherm klikken, vegen of slepen. Hoe kan Windows 8 dan op een laptop of desktop met muis en toetsenbord worden gebruikt? Er zit onder de motorkap nog altijd een volwaardige Windows 7 die wordt bestuurd vanuit een bureaublad met taakbalk. Het geheim is:

4 Het Windows 7 bureaublad is een speciale tegel Op de Startpagina staan Tegels en die kunnen drie functies hebben: Een App opstarten. Een applicatie op niveau Bureaublad opstarten. Eén heel speciale tegel: doorsteek naar het Bureaublad. Bureaublad-applicaties en doorsteek zijn geen Apps, ze werken op een totaal andere manier. Je zal ze op een tablet of smartphone dan ook niet aantreffen want ze vragen veel te veel werk- en opslagruimte en processorcapaciteit. Ter illustratie: om te surfen zijn er twee mogelijkheden: - Een App, en die staat voor InternetExplorer 10: geen knoppen en vooral geen support voor flash of PDF zoals op de meeste tablets. - Een applicatie op de taakbalk van het bureaublad: de bekende InternetExplorer 9 met alles erop en eraan.

5 DEEL II: Installatie Wie een nieuwe pc met Windows 8 koopt moet natuurlijk niet meer installeren. Wel moeten nog een aantal stappen worden gezet: achtergrondkleur kiezen, instellingen, gebruikersaccount, enzovoort. Wil je op een bestaande pc Win 8 installeren, krijg je meteen de suggestie om te controleren of je computer voor Windows 8 geschikt is. Hiervoor moet je Windows8- UpgradeAssistant uitvoeren. Die geeft je een overzicht van de Applicaties die niet compatibel zijn, of moeten een upgrade krijgen om het wel te zijn. Je kan dit programma hier vinden: 9DFDFD92DFB736C5B1D8956B5B1D8/Windows8- UpgradeAssistant.exe Processor compatibiliteit wordt hier helaas niet gecontroleerd! Pas als de installatie begint wordt nagegaan of je processor wel geschikt is: er zijn 3 kenmerken waar moet aan voldaan zijn: - PAE: Physical Address Extended: je moet meer dan 4 giga RAM kunnen aanspreken - NX processor bit : je processor moet die ondersteunen - SE2 (Streaming SIMD Extensions 2): een instructieset die steeds vaker wordt gebruikt door externe toepassingen en stuurprogramma's Je kan hierover meer lezen op Als de processor niet geschikt is krijg je een boodschap, maar het kan evengoed gebeuren dat de pc helemaal niet meer kan opstarten. Het is dus essentieel om alvorens te beginnen een image van de doelschijf te maken zodat je altijd terug kan naar vroeger. Je kan de Windows 8 (Pro) op twee manieren installeren: - Een volledige installatie van nul,ook schone installatie genoemd: die veegt de schijf leeg en plaats er de Windows 8 op: dit duurt ongeveer een half uur. Er wordt enkel gevraagd naar Taal, Land en soort toetsenbord. Achteraf moet je misschien nog op zoek naar een aantal drivers voor de Apparaten, zoals geluid, internet etc - Een upgrade: die laat alle niet windows mappen gewoon staan en ook het register en bestaande programma s blijven werken als ze compatibel zijn. Dit kan gemakkelijk 2 uur duren. Tijdens de installatie wordt een paar keer opnieuw opgestart: dit moet je gewoon laten gebeuren. Niet op een of ander toets drukken of van de schijf opstarten Na installatie moet je de Windows 8 nog activeren: je kan dit doen door een DOS venster te openen en het commando SLUI 3 in te typen. Dan geef je de sleutel in en vraag je activatie. Je moet natuurlijk wel met het internet verbonden zijn.

6 Voor wie niet graag een bestaande goed werkende pc of laptop wil gebruiken om Windows 8 uit te proberen is er een relatief gemakkelijke oplossing: doe een installatie op een virtuele omgeving. Je moet wel liefst 60 gigabyte plaats hebben voor Win8 en apps. Ga als volgt te werk: Stap 1: download en installeer de VMware Player: die haal je op https://my.vmware.com/web/vmware/free#deskt op_end_user_computing/vmware_player/5_0 : neem de bovenste (73 MByte). Stap 2: voer de VMware Player uit en "Create a new virtual machine". Je bepaalt zelf op welke schijf en map je die wil plaatsen. Kies onderaan voor "I will install the operating system later". Dit is belangrijk, want als je de eerste optie kiest start de installatie voor een OEM versie: die vraagt meteen de sleutel en als je dan later tijdens een volgende stap weer moet opstarten blijkt die sleutel niet meer te vinden. Wij gebruiken een shard licence key die je achteraf moet ingeven om te activeren. Stap 3: installeer nu vanuit de DVD speler de Win 8 pro. Je moet dan nog de resolutie van het scherm even aanpassen. Je kan de VMware player menubalk ook verbergen en verder in "full screen" mode werken. Met dank aan Ronny De Smet die mij deze tip gaf...

7 DEEL III: Het begin Wanneer Windows 8 opstart krijg je eerst een opstartscherm met de datum. Dit is Seattle met de beroemde TV-toren-plus-restaurant. Hier moet je gewoon op klikken om het te doen verdwijnen of druk gewoon even op de spatiebalk. Je kan dit niet aanpassen jammer. Op het volgende scherm moet je inloggen, al dan niet met paswoord. Dit kan met een lokale of met een Microsoft-account (best dit laatste). Zo kom je op de echte startpagina terecht. Hier zie je de Modern User Interface (voorheen Metro ): tegels waarop je kan klikken om Apps (=applicaties) te starten. Sommige zijn dynamisch en geven voortdurend wisselende inhoud. Als je nu met de muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek beweegt, verschijnt de zogenaamde Charms-balk: die heb je nodig om naar de instellingen te gaan en voor het sluiten.

8 Wat zit er achter de Charms-balk? Deze balk is context afhankelijk. Dus naargelang je op de start of de bureaublad App kijkt, zal die er anders uitzien. Op het bureaublad brengt de middelste knop je terug naar het Apps overzicht. Het belangrijkste voor de nieuwe gebruiker zijn de instellingen: hier moet je ook zijn om af te sluiten. In Windows 8 zijn er twee soorten accounts: Lokale accounts en Microsoft accounts. Beide kunnen daarenboven standaard gebruiker zijn of administrator. Een Lokaal account is een account zoals we het gewoon zijn op pc. Een Microsoft account is nieuw en gaat samen met de tabletomgeving. Het is vergelijkbaar met de Google account bij Android. Tot slot nog enkele nuttige sneltoets combinaties om van start te kunnen gaan: Windowstoets + C(harms): opent de Charms-balk Windowstoets + D: brengt je meteen naar de Desktop Windowstoets + E(xplore): opent de Verkenner Windowstoets + I : brengt je meteen naar Instellingen en de afsluit knop Windowstoets + Q: brengt je meteen naar het overzicht van alle apps Windowstoets + S: brengt je meteen naar de Startpagina Windowstoets + X: brengt je meteen naar de het Configuratiescherm Windowstoets + F(ind): opent zoekbalk voor bestanden (charm Zoeken)

9 DEEL IV: Het Bureaublad Pc gebruikers zullen al vrij snel overschakelen op de bureaublad App, want hier beschik je over de hele Windows 7 omgeving. Je merkt meteen een paar verschillen in vergelijking tot Win7: - Er is geen startknop te vinden - De vensters hebben wel knoppen maar niet met de mooie Aero interface van vroeger - De snelstart balk geeft initieel enkel toegang tot verkenner en internet explorer (je kan daar later zelf wel applicaties aan toevoegen) - Er is ook nog altijd het systeemvak rechtsonder Als je met de linkermuisknop in linker benedenhoek klikt kan je meteen terug naar het startscherm. Met de muis in de rechterbenedenhoek open je de Charms-balk. Die verdwijnt als je ergens in het bureaublad klikt.

10 DEEL V: Alles over Apps 1. Een App gebruiken Je begint met de startpagina. Om meer Apps te zien kan je gebruik maken van het scroll wiel op de muis, of met de toetsen Home en End of met de schuifbalk onderaan. Je start een App door op de bijhorende tegel op de startpagina te klikken. Een App draait altijd in volledig scherm Een App heeft geen knop om te sluiten. Als je naar iets anders overschakelt wordt de uitvoering van de App onderbroken. Er wordt wel een soort context opgeslagen zodat bij heractiveren de App verdergaat waar ze gestopt was. Om een App te sluiten ga je met de muisaanwijzer helemaal boven naar het scherm. De pijl verandert in een handje. Hou de muisknop ingedrukt en sleep het handje naar onderaan het scherm. De App wordt nu gesloten. Het gaat ook met de toetsencombinatie ALT + F4. Je kunt de App dus niet sluiten met de ESC toets zoals bij applicaties in het volledig scherm gebruiken. Je kunt ook met 2 Apps tegelijk werken: open de eerste via het startscherm. Ga dan net als voor het sluiten naar de bovenrand. Deze keer sleep je naar de linker- of rechterrand. De App draait nu in een kleiner scherm. Klik op het lege scherm en je ziet het startscherm waarop je een tweede App kunt starten. De grootte van de twee deelvensters kan je niet bepalen: het is 1/3 of 2/3 van het scherm. Door te klikken op de middenbalk met de 3 puntjes kan je tussen de 2 groottes omschakelen.

11 2. Welke Apps heb ik? Door op het startscherm te klikken met de rechtermuisknop komt er een balk onderaan tevoorschijn. Met de ronde knop helemaal rechts krijg je een overzicht van alle Apps en alle Windows desktop toepassingen te zien. Met de scrollbar onderaan kan je verder naar rechts schuiven.

12 Je merkt 3 families van Apps: - De basis Apps voor surfen, mailen, bureaublad, het weer - De utilities zoals bureau-accessoires etc. - De snelkoppelingen naar de zelf geïnstalleerde programma s Er is nog een vierde familie: een aantal tools: die moet je eerst zichtbaar maken. Vertrek op het startscherm. Open via de rechterbovenhoek de Charms-balk. Kies voor Tegels en zet de Systeemhulpprogramma s weergeven aan door op het knopje te klikken. 0p het startscherm verschijnen deze tegels helemaal rechts. Er is bvb. De prestatiemeter, schijfopruiming, Taak planner e.a.

13 3. Wat kan je nog met Apps doen? Je kan een App selecteren door er met de rechtermuisknop op te klikken. Het pictogram krijgt dan een vinkje. Er verschijnt dan onderaan een knoppenbalk met de verschillende taken die je met deze App kan uitvoeren: - Vastpinnen tussen de andere Apps van het startscherm - Vastpinnen op de snelstart zone op de taakbalk van het bureaublad (enkel voor eigen Applicaties) - De-installeren (enkel voor eigen Applicaties) - Openen in een nieuw venster boven het bureaublad - Uitvoeren als beheerder - De verkenner openen in de map waar de toepassing staat Een App uit het overzicht verwijderen? Klik met rechts op het programma dat je wilt verwijderen en kies voor de optie Losmaken van Start. Voor sommige tegels is het daarnaast mogelijk om ze een groter of kleiner van formaat te geven. Daarvoor klik je opnieuw met rechts op een Apptegel en er verschijnt in de menubalk de optie groter of kleiner. Merk wel dat deze optie niet voor alle Apps werkt. Weet ook dat je, net als in Windows Phone, de positie van Apptegels op het startscherm kunt verplaatsen door met je linker muisknop ingedrukt de tegel te verslepen naar de gewenste plek op het scherm. 4. Apps beheren Apps installeren. De Windows Store of -winkel kan je terugvinden op het startscherm van Windows 8. Tik het symbool met de boodschappentas aan en je komt op een scherm met Apps die op dit moment in de kijker staan. Hierna kom je in een nieuw scherm waar je meer uitlegt krijgt over de App. Linksboven kan je op install of installeren klikken. Tegelijk krijg je ook te zien hoeveel ruimte ze inneemt en welke toestemmingen ze heeft.

14 Na de installatie verschijnt het pictogram van de App op het startscherm. Zoek je een specifieke App? Ga dan met je muis naar de rechterbovenhoek om de zijbalk, de zogenaamde charms bar, op te roepen. Klik hier op het vergrootglas en je kan meteen zoeken in de Windows Store of zelfs over je hele computer. Je ziet ook of een app gratis dan wel betalend is. Apps definitief verwijderen Ga naar het startscherm (druk op de Windows-toets) en klik met rechts op de App die je wilt verwijderen. Er verschijnt nu een vinkje in de rechter bovenhoek van de Apptegel en onderin verschijnt een balk met meerdere opties. Kies nu voor App verwijderen en het verdwijnt meteen uit je startscherm. We hebben geprobeerd om meerdere Apps tegelijk te verwijderen via het indrukken van de Ctrl-toets, maar deze methode werkt helaas (nog) niet. Apps groeperen Op het startscherm staan de Apps in het begin nogal willekeurig door elkaar. Je kan hierin orde brengen door zelf persoonlijke groepen aan te maken. Je maakt een nieuwe groep door een App helemaal naar links te slepen. Je voegt vervolgens andere Apps aan de nieuwe groep toe. Klik op het minteken rechts onderaan om uit te zoomen. Je ziet nu beter hoe de groepen eruit zien. Je kan nu hele blokken verplaatsen naar waar je ze wil hebben. Door op een groep met de rechtermuisknop te klikken kan je deze een gepaste naam geven.

15 5. Welke Apps zijn nog actief? Net als vroeger kan je met de toetsencombinatie Alt+Tab kijken welke Apps geladen zijn. Hou de Windows toets ingedrukt en druk op de Tab toets: er verschijnt nu aan de linkerkant van het scherm een paneel met de actieve Apps. Je kan ook nog altijd met Ctrl+Shift+Esc al de Apps zien in de Taak Manager. Je krijgt er meteen een hele boel technische gegevens bovenop.

16 DEEL VI: De Charms-balk Deze wonderbalk roep je op door met de muis in rechter of linkerbovenhoek te gaan. Kan je ook altijd oproepen met de toetsencombinatie Windowstoets + C. Hij is wel verschillend voor het starscherm dan wel het bureaublad. Wat kan je hiermee doen? - Zoeken, zowel naar Apps, instellingen als bestanden - Delen van bestanden of sociale media - Teruggaan naar het startscherm - Toegang tot Apparaten zoals de webcam of een aangesloten tablet - Instellingen Als je op de startpagina staat beperken de instellingen zich tot de tegels. DEEL VII: Instellingen Er zijn verschillende rubrieken met instellingen wanneer je in de bureaubladomgeving staat: - Het bureaublad - Het configuratiescherm zoals in Windows 7 - Persoonlijke instellingen: hier kan je een thema kiezen en achtergronden en geluiden naar eigen smaak instellen. - PC-info geeft de basisinformatie over je systeem en in het linkermenu kan je je systeem zelf beheren. - Help: hulp bij alle mogelijke Windows taken.

17 Onderaan staan de knoppen voor het instellen van de netwerkverbindingen, het geluidsvolume, het scherm, boodschappen en het toetsenbord. Centraal staat ook de knop om af te sluiten of opnieuw op te starten. Helemaal onderaan staat de knop voor al je PC instellingen, en dat zijn er heel wat. Een voorbeeld: achtergronden aanpassen: Zo kan je het vergrendelingsscherm en het startscherm volledig naar je hand zetten. Dit vergrendelingsscherm is niet het opstartscherm: het verschijnt alleen als je de pc een tijdje laat staan zonder te typen, als schermbeveiliging Je moet wel eerst de gewenste afbeelding naar de bibliotheek Afbeeldingen kopiëren. Eens je afgesloten hebt en opnieuw start krijg je het nieuwe scherm.

18 DEEL VIII: Weetjes Schermafdruk maken In Windows 8 kan je van alles een schermafdruk maken door de Windows toets in te drukken en tegelijkertijd op de PrtSc toets te drukken. De schermafdruk gaat niet alleen naar het clipboard, maar er wordt ook automatisch een afbeelding opgeslagen in de bibliotheek Afbeeldingen. Ze krijgen een naam: eerst Screenshot.png )en vervolgens Screenshot(1).png, Screenshot(2).png enzovoort. DOS Command Prompt Via het Bestandsmenu in de verkenner kan je een Command prompt (of een Command prompt als beheerder) openen. Bekijk meteen ook de andere mogelijkheden: een nieuw venster in een nieuw proces openen, de recente geschiedenis wissen. Toon alle mappen De standaard Windows 8 verkenner toont in het linker navigatievak niet alle mappen die je gewoon bent, zoals het Configuratiescherm en de Vuilbak. Wil je dat wel, klik dan op Beeld, Opties en vink aan Toon alle mappen en klik op OK ISO bestanden mounten in Windows 8 Heb je een ISO bestand staan, klik er dan op met de rechtermuisknop en vraag Mount. Je ziet meteen een Virtuele schijf en je kunt de bestanden die erin zitten openen enz Windows 8 Apps die niet willen starten Wanneer een App niet zo maar wil starten heeft dat vaak te maken met Scherm problemen. Windows 8 Apps ondersteunt immers geen schermresoluties lager dan 1024 x 768. Je moet dan eventueel de schermresolute aanpassen via de desktop, rechts klikken, selecteer Scherm Resolutie. Als dat niet lukt moet je wellicht je video drivers updaten. Performantie problemen Voor het geval je Windows 8 systeem erg vertraagt of moeilijk doet, kan je een beroep doen op het vernieuwde Windows Taakbeheer. Druk op Ctrl+Shift+Esc : je krijgt alleen geopende toepassingen te zien. Klik op Meer details. Dit venster toont zowel lopende toepassingen als Achtergrondprocessen. Je ziet ook meteen hoeveel % van de processor, het geheugen, de schijf in gebruik is. Zo iets niet meer werkt, kan je het activeren. Op de Performantie tab krijg je een graphisch overzicht van het gebruik van systeemrsources gedurende de laatste seconden. In de App Geschiedenis kan je dan weer op zoek gaan naar de meest gulzige App van de laatste dagen.

19 Start uw systeem traag op? Klik op de nieuwe Opstarten tab om de programma s te zien die bij het opstarten van Windows mee opstarten. Je ziet voor elke programma het (vertragend) effect op het opstarten. Zitten er in het overzicht programma s met een groot effect en die je toch niet gebruikt, dan kan je ze niet meer laten opstarten door er op te klikken met de rechtermuisknop en dan te kiezen voor Disable. Het oude Taakbeheer bestaat ook nog en kan je oproepen met Windowstoets + R: vervolgens typ je TaskMGR en druk je op de enter toets. Als TM zou typen krijg je de nieuwe versie te zien.

20 Device Manager Events Heb je een driver of hardware gerelateerd probleem met je Windows 8 installatie, open dan de Apparaten. Zoek het probleem apparaat, klik er rechts op en kies voor Eigenschappen. Daar open je de Events tab. Als Windows voor dit apparaat een driver heeft geïnstalleerd of reeds andere acties heeft ondernomen zal je hierover informatie vinden die je verder zal helpen bij het oplossen van het probleem. Herstel opties Loopt het helemaal mis met je Windows 8 of start het niet meer op, dan moet je Shifttoets + F8 toets ingedrukt houden tijdens het opstart proces. Hiermee krijg je toegang tot de herstel opties. Open het Troubleshoot menu, dan Advanced Options. Dan kan je de Automatic Repair tool gebruiken die zeker een aantal problemen zal kunnen oplossen. Lukt het nog niet? Via hetzelfde menu kan je terugkeren naar het laatste Herstelpunt. Allemaal te ingewikkeld? Kies dan voor de optie Refresh your PC. Dit komt neer op het her installeren van de pc, maar Windows 8 bewaart je bestanden en lost een hele reeks problemen op. Tenslotte is er nog de drastische keuze 'Reset your PC. Dan gebeurt een schone installatie waarbij al je bestanden verloren gaan. Is er geen probleem met het opstarten van Windows 8 zodat je er wel mee kunt werken, maar niet zoals het zou moeten zijn, dan kan je het nieuwe Recovery Applet in het Control Panel oproepen. Je krijgt dan ook toegang tot de herstel opties.

21 DEEL IX: Sneltoetsen Appendix 1: Een aantal nuttige toetsencombinaties. Charms-balk Win+C: Open charms Win+Q: Zoek charm Win+H: Deel charm Win+K: Apparaten charm Win+I: Instellingen charm Zoeken Win+Q: Zoek Apps (tip:een simpele manier om Apps te zoeken is gewoon beginnen typen op het startscherm.) Win+W: Zoek instellingen Win+F: Bestanden zoekn Windows 8 Apps Win+Z: Geef de App opties weer Win+.: Snap App vast aan de linkerkant Win+Shift+.: Snap App vast aan de rechterkant Ctrl+Tab: Loop door de App geschiedenis Alt+F4: sluit een App Desktop Win+D: Open Desktop Win+,: kijk even naar de desktop Win+B: terug naar de desktop Andere Win+X: Open systeem utility instellingen menu Win+PrntScrn: neem schermafdruk en sla die op in Win+Tab: Open de schakelel lijst van Apps Win+T: Preview van de open vensters in de taakbalk Win+U: Open Ease of Access Center Ctrl+ESC: Start scherm oproepen Win+Enter: Open Windows Narrator

22 Appendix 2: Nog meer toetsencombinaties voor de specialisten. Zie De onderstaande tabel bevat nieuwe sneltoetsen die u kunt gebruiken bij het navigeren in Windows 8. Toets Bewerking +beginnen met typen Ctrl+plusteken (+) of Ctrl+minteken (-) Ctrl+Muiswiel +C +F +H +I +J +K +O +Q +W +Z +spatiebalk +Ctrl+spatiebalk +Tab Uw pc doorzoeken In- of uitzoomen van een groot aantal items, zoals Apps die op het startscherm zijn vastgemaakt. In- of uitzoomen van een groot aantal items, zoals Apps die op het startscherm zijn vastgemaakt. De charms openen In een App: de opdrachten voor de App openen De charm Zoeken openen om bestanden te zoeken De charm Opslaan openen De charm Instellingen openen De hoofd-app en vastgemaakte App wijzigen De charm Apparaten openen De schermstand (staand of liggend) vergrendelen De charm Zoeken openen om Apps te zoeken De charm Zoeken openen om instellingen te zoeken De opdrachten weergeven die beschikbaar zijn in de App De invoertaal en toetsenbordindeling wijzigen Naar een al eerder geselecteerde invoer schakelen Door geopende Apps (met uitzondering van bureaublad-apps) bladeren Door geopende Apps (met uitzondering van bureaublad-apps) bladeren en deze vastzetten in de volgorde zoals er doorheen wordt gebladerd

23 Toets Bewerking +Ctrl+Tab +Shift+Tab In tegengestelde richting door geopende Apps (met uitzondering van bureaublad-apps) bladeren +PgUp Het startscherm en de Apps naar de monitor aan de linkerkant verplaatsen (Apps op het bureaublad worden niet naar de andere monitor verplaatst) +PgDown Het startscherm en de Apps naar de monitor aan de rechterkant verplaatsen (Apps op het bureaublad worden niet naar de andere monitor verplaatst) +Shift+punt (.) Maakt een App aan de linkerkant vast +punt (.) Maakt een App aan de rechterkant vast Esc De huidige taak stoppen of afsluiten Algemene sneltoetsen De onderstaande tabel bevat algemene sneltoetsen die u kunt gebruiken bij het navigeren in Windows. Toets F1 F2 F3 F4 F5 F6 F10 Alt+F4 Alt+Esc Alt+onderstreepte letter Alt+Enter Alt+Spatiebalk Alt+Pijl-links Alt+Pijl-rechts Alt+Page Up Alt+Page Down Alt+Tab Ctrl+F4 Ctrl+A Ctrl+C (of Ctrl+Insert) Ctrl+D (of Delete) Bewerking Help-informatie weergeven De naam van het geselecteerde item wijzigen Een bestand of map zoeken De lijst van de adresbalk weergeven in Verkenner Het actieve venster vernieuwen Bladeren door schermelementen in een venster of op het bureaublad De menubalk in de actieve App activeren Het actieve item sluiten of de actieve App afsluiten Bladeren door items in de volgorde waarin ze zijn geopend De opdracht voor die letter uitvoeren De eigenschappen van het geselecteerde item weergeven Het snelmenu voor het actieve venster openen Vorige Doorsturen Eén scherm naar boven gaan Eén scherm naar beneden gaan Tussen geopende Apps (met uitzondering van bureaublad-apps) schakelen Het actieve document sluiten (in Apps waarin meerdere documenten tegelijkertijd geopend kunnen zijn) Alle items in een document of venster selecteren Het geselecteerde item kopiëren Het geselecteerde item verwijderen en naar de Prullenbak verplaatsen

24 Toets Ctrl+R (of F5) Ctrl+V (of Shift+Insert) Ctrl+X Ctrl+Y Ctrl+Z Ctrl+plusteken (+) of Ctrl+minteken (-) Ctrl+muiswiel Ctrl+Pijl-rechts Ctrl+Pijl-links Ctrl+pijl-omlaag Ctrl+Pijl-omhoog Ctrl+Alt+Tab Ctrl+pijltoets (om naar een item te gaan)+spatiebalk Ctrl+Shift met een pijltoets Ctrl+Esc Ctrl+Shift+Esc Ctrl+Shift Ctrl+Spatiebalk Shift+F10 Shift met een pijltoets Shift+Delete Pijl-rechts Pijl-links Esc Bewerking Het actieve venster vernieuwen Het geselecteerde item plakken Het geselecteerde item knippen Een actie opnieuw uitvoeren Een actie ongedaan maken In- of uitzoomen van een groot aantal items, zoals Apps die op het startscherm zijn vastgemaakt. De grootte van bureaubladpictogrammen wijzigen of In- of uitzoomen van een groot aantal items, zoals Apps die op het startscherm zijn vastgemaakt. De cursor naar het begin van het volgende woord verplaatsen De cursor naar het begin van het vorige woord verplaatsen De cursor naar het begin van de volgende alinea verplaatsen De cursor naar het begin van de vorige alinea verplaatsen Schakelen tussen geopende Apps met de pijltoetsen Meerdere afzonderlijke items een venster of op het bureaublad selecteren Een tekstblok selecteren Het startscherm openen Taakbeheer openen De toetsenbordindeling wijzigen wanneer er meerdere toetsenbordindelingen beschikbaar zijn De Chinese IME (Input Method Editor) in- of uitschakelen Het snelmenu voor het geselecteerde item weergeven Meerdere items in een venster of op het bureaublad selecteren of tekst in een document selecteren Het geselecteerde item verwijderen zonder het naar de Prullenbak te verplaatsen Het volgende menu aan de rechterzijde openen of een submenu openen Het volgende menu aan de linkerzijde openen of een submenu sluiten De huidige taak stoppen of afsluiten Sneltoetsen voor dialoogvensters De onderstaande tabel bevat sneltoetsen die u kunt gebruiken bij het navigeren in dialoogvensters. Toets F1 F4 Ctrl+Tab Ctrl+Shift+Tab Ctrl+cijfer (cijfer 1-9) Tab Shift+Tab Bewerking Help-informatie weergeven De items in de actieve lijst weergeven Naar het volgende tabblad gaan Naar het vorige tabblad gaan Naar het n-ste tabblad gaan Naar de volgende optie gaan Naar de vorige optie gaan

25 Toets Alt+onderstreepte letter Spatiebalk Backspace Pijltoetsen Bewerking De opdracht uitvoeren (of de optie selecteren) die de onderstreepte letter bevat Het selectievakje in- of uitschakelen als de actieve optie een selectievakje is De map op het bovenliggende niveau openen als er een map is geselecteerd in het dialoogvenster Opslaan als of Openen Een keuzerondje selecteren als de actieve optie uit een groep keuzerondjes bestaat Sneltoetsen van Verkenner De volgende tabel bevat sneltoetsen die u met vensters en mappen in Verkenner kunt gebruiken. Toets Alt+D Ctrl+E Ctrl+F Ctrl+N Ctrl+W Ctrl+muiswiel Ctrl+Shift+E Ctrl+Shift+N Num Lock+asterisk (*) Num Lock+plusteken (+) Num Lock+minteken (-) Alt+P Alt+Enter Alt+Pijl-rechts Alt+Pijl-omhoog Alt+Pijl-links Backspace Pijl-rechts Pijl-links End Startpagina F11 Bewerking De adresbalk selecteren Het vak Zoeken selecteren Het vak Zoeken selecteren Een nieuw venster openen Het huidige venster sluiten De grootte en weergave van bestands- en mappictogrammen wijzigen Alle mappen boven de geselecteerde map weergeven Een nieuwe map maken Alle submappen van de geselecteerde map weergeven De inhoud van de geselecteerde map weergeven De geselecteerde map samenvouwen Het voorbeeldvenster weergeven Het dialoogvenster EigenschAppen voor het geselecteerde item openen De volgende map weergeven De map bekijken waarin de map zich bevond De vorige map weergeven De vorige map weergeven De huidige selectie weergeven (als deze is samengevouwen) of de eerste submap selecteren De huidige selectie samenvouwen (als deze is uitgevouwen) of de map selecteren waarin de map zich bevond De onderkant van het actieve venster weergeven De bovenkant van het actieve venster weergeven Het actieve venster maximaliseren of minimaliseren Sneltoetsen voor de taakbalk De volgende tabel bevat sneltoetsen die u voor het werken met items op de taakbalk op het bureaublad kunt gebruiken.

26 Toets Bewerking Shift+klik op een taakbalkknop Een App openen of snel nog een exemplaar van een App openen Shift+klik op een taakbalkknop Een App openen als beheerder Shift+klik met de rechtermuisknop op een taakbalkknop Het menuvenster voor de App weergeven Shift+Klik met de rechtermuisknop op een gegroepeerde taakbalkknop Het menuvenster voor de groep weergeven Ctrl+klik op een gegroepeerde taakbalkknop Door de vensters van een groep bladeren Windows Sneltoetsen met -logotoets De volgende tabel bevat sneltoetsen waarbij de wordt gebruikt. Toets +F1 +B +C +D +E +F +G +H +I +J +K +L +M +O +P +Q Bewerking Windows Help en ondersteuning openen Het startscherm weergeven of verbergen De focus in het systeemvak instellen De charms openen Het bureaublad weergeven en verbergen Computer openen De charm Zoeken openen en bestanden zoeken Door Gadgets op het bureaublad bladeren De charm Opslaan openen De charm Instellingen openen De hoofd-app en vastgemaakte App wijzigen De charm Apparaten openen Uw pc vergrendelen of naar een andere gebruiker overschakelen Alle venster minimaliseren Apparaatoriëntatie vergrendelen Een presentatieweergavemodus kiezen De charm Zoeken openen en Apps zoeken

Sneltoetsen voor Windows 7

Sneltoetsen voor Windows 7 Sneltoetsen voor Windows 7 CTRL Combinaties Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V Ctrl + Z Ctrl + Rechterpijl Ctrl + Linkerpijl Ctrl + Shift + Linker/rechterpijl Ctrl + Shift + N Ctrl + Shift + Esc Ctrl

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 9 Het toetsenbord van je pc 9 Groot en klein 9 Snel programma s oproepen met een toetscombinatie 11 Windows 10 13 Algemeen 14 Combinaties met de Windows-toets 17 Opdrachtprompt

Nadere informatie

Windows 8.1 instellingen Met alle updates t/m 30 mei 14

Windows 8.1 instellingen Met alle updates t/m 30 mei 14 Windows 8.1 instellingen Met alle updates t/m 30 mei 14 (Windows 8 8.1) Persoonlijke instellingen J. VAN DE CRUIJS CURSUSJAAR 2014-2015 Het Win-X startmenu Er is dan wel geen echte startknop meer, Windows

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Algemene sneltoetsen voor Windows 10.

Algemene sneltoetsen voor Windows 10. voor Windows 10. W015 Categorie Toets Handeling Belangrijkste sneltoetsen Ctrl+C (of Ctrl+Insert) Geselecteerd item kopiëren Belangrijkste sneltoetsen Ctrl+X Geselecteerd item knippen Belangrijkste sneltoetsen

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ICT WINDOWS 8 STARTER DEEL 1 JELLE LUYTEN

AAN DE SLAG MET ICT WINDOWS 8 STARTER DEEL 1 JELLE LUYTEN 2013 AAN DE SLAG MET ICT WINDOWS 8 STARTER DEEL 1 JELLE LUYTEN Inhoudsopgave 1 Aan de slag met Windows 8... 2 1.1 Wat is Windows 8?... 2 1.2 Waar is het startmenu gebleven?... 2 1.3 Wat is er nieuw in

Nadere informatie

1. Kijk, hier is Windows 8

1. Kijk, hier is Windows 8 Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media 1. Kijk, hier is Windows 8 Windows 8 en Windows 8 Hard of zacht toetsenbord Snel met sneltoetsen Klaar voor Windows 8 2. Startscherm Windows

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Opstarten Bij het opstarten met lokaal of microsoft account (zie verder) verschijnt het bureaublad,.

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Extra les Muis en toetsenbord

Extra les Muis en toetsenbord Wegwijs in Windows 8.1 Extra les Muis en toetsenbord Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2015 Deze extra les over het werken met de muis en het toetsenbord hoort bij Wegwijs

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

Wat is er nieuw in Windows 8.1?

Wat is er nieuw in Windows 8.1? Wat is er nieuw in Windows 8.? Inhoud. Inleiding.... Snelzoekkaart I Het startscherm... 4. Snelzoekkaart II De apps-weergave... 5 4. Snelzoekkaart III De bureabladweergave... 6 5. What is er nieuw in Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7

Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7 Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7 1 De computer starten 1.1 Windows starten 1.2 De muis 1.3 Het toetsenbord 1.3.1 Tekst typen 1.3.2 Oefeningen 1.4 De computer afsluiten 2 Over computers

Nadere informatie

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Meer weten over mogelijkheden, vraag uw leverancier/verkoper.

Meer weten over mogelijkheden, vraag uw leverancier/verkoper. Meer weten over mogelijkheden, vraag uw leverancier/verkoper. Download Windows productcode viewer KLIK HIER! Meer info op de Windows 8.1 update site, KLIK HIER! Backup: Seagate WD Macrium Easeus (LET

Nadere informatie

Na het opstarten verschijnt het Bureaublad. Hier kun je programma s opstarten via de pictogrammen op het Bureaublad of in de Taakbalk.

Na het opstarten verschijnt het Bureaublad. Hier kun je programma s opstarten via de pictogrammen op het Bureaublad of in de Taakbalk. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Starten met Windows Windows is het besturingssysteem van de computer, het stuurt andere programma s aan. Na het opstarten zie je het vergrendelingsscherm. Daar moet je op inloggen

Nadere informatie

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 Korte inleiding over de opstart en het eerste gebruik van Windows 8 Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 STAP 1 / INLOGGEN...

Nadere informatie

Sneltoetsen. 1. Inleiding

Sneltoetsen. 1. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

zoom en vergroten op een Chromebook

zoom en vergroten op een Chromebook Auteur G.J. van Rijswijk Adviseur Ondersteunende Technologie Communciatie Koninklijke Visio Rotterdam zoom en vergroten op een Chromebook Inhoud Wat is een Chromebook?... 2 Zoomen en vergroten op een Chromebook...

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 kreeg zijn eerste grote update (Anniversary Jubileum)begin augustus 2016. Opstarten

Nadere informatie

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster Windows 7 Inleiding Windows 7 is het meest recente besturingssysteem van Microsoft. In dit arrangement worden zaken uitgelegd die nieuw zijn in dit besturingssysteem of die ervoor kunnen zorgen dat je

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Windows 8.1.(1) bekeken

Windows 8.1.(1) bekeken Windows 8.1.(1) bekeken Rhino s 8.1 Rein de Jong 2014 Verbeteringen Verbeterde zoekfunctie Voornamelijk in Apps omgeving Meer tegelformaten met meer kleuren Meer - en verbeterde apps Betere integratie

Nadere informatie

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten.

Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Snelkoppelingen maken en verwijderen Met een snelkoppeling kun je een map of bestand openen of een programma opstarten. Een snelkoppeling herken je aan. Bij installatie van een

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Opstarten Bij het opstarten met lokaal of microsoft account (zie verder) verschijnt het bureaublad,.

Nadere informatie

Sneltoetsen in apps, Windows 10

Sneltoetsen in apps, Windows 10 Sneltoetsen in apps, Windows 10 W016 Categorie Toets Handeling Voor instellingen Windows-logotoets Instellingen openen Voor instellingen +I Voor instellingen Backspace Teruggaan naar de startpagina van

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen

Antwoorden op de vragen Wegwijs in Windows 8.1 Antwoorden op de vragen Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2015 Deze antwoorden horen bij de vragen in Wegwijs in Windows 8.1 van Hannie van Osnabrugge.

Nadere informatie

Windows 10: privacy en basisinstellingen

Windows 10: privacy en basisinstellingen Windows 10: privacy en basisinstellingen Privacy Windows 10 bevat veel privacy-instellingen. Denk aan instellingen voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en het doorsturen van locatiegegevens.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Microsoft Word 7 Werken met het lint 7 Documenten maken en bewerken 8 In verschillende weergaven werken 11 Tekens en alinea s opmaken 13 Tekst en afbeeldingen bewerken en verplaatsen

Nadere informatie

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen?

Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hoe schermafdrukken op het forum plaatsen? Hiervoor moeten twee taken uitgevoerd worden. De schermafdruk maken De schermafdruk op het forum plaatsen. I. Een schermafdruk maken: Om een schermafdruk te maken

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Windows 8 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel

Windows 8 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel Algemeen Windows 8: een kleine revolutie? 7 Windows opstarten 8 Een nieuwe sessie openen of activeren 11 Met een touchscreen werken 12 De Windows 8 interface gebruiken met een muis en met een touchscreen

Nadere informatie

Het aanraakscherm gebruiken

Het aanraakscherm gebruiken Het aanraakscherm gebruiken Je bedient je tablet met je vingers. Sommige toestellen kunnen ook met behulp van een speciale pen, stylus genaamd, bediend worden. Je gebruikt de volgende technieken. Tik Je

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel I

Windows 8, Windows 8.1, deel I Windows 8, Windows 8.1, deel I Beste clubleden, hier volgt een overzicht van de lessen over Windows 8, die gegeven zijn in maart oktober december 2013 en in januari 2014. In dit overzicht zal ik waar nodig

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Hieronder een overzicht van veelgebruikte sneltoetsen in Microsoft PowerPoint. Deze sneltoetsen zijn van toepassing in vrijwel alle versies, waaronder PowerPoint

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl)

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Werken met de (Windows7) Verkenner Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Inhoud van de presentatie Het Bureaublad en Uw computer De Windows Verkenner Starten De schermlay-out

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Windows Technical Preview. Bron : http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/preview

Windows Technical Preview. Bron : http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/preview Windows Technical Preview Bron : http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/preview Waar is Windows 9? Meteen na de aankondiging van Windows 10 ging de meeste discussie niet over het besturingssysteem

Nadere informatie

De menu Start. Snelkoppelingen beheren. Eigenschappen

De menu Start. Snelkoppelingen beheren. Eigenschappen De menu Start Snelkoppelingen beheren. Als je met de rechtermuisknop klikt op een menu-item in het linkse gedeelte van de Start menu, kan je een keuze maken uit de menu-items zoals in de afbeelding hiernaast.

Nadere informatie

Inloggen Uitloggen RES Workspace Manager: Nieuwe applicaties Wachtwoord wijzigen Printers... 6

Inloggen Uitloggen RES Workspace Manager: Nieuwe applicaties Wachtwoord wijzigen Printers... 6 How to in Cloud Inhoudsopgave Inloggen... 3 Uitloggen... 3 RES Workspace Manager: Nieuwe applicaties... 4 Wachtwoord wijzigen... 5 Printers... 6 Bureaublad snelkoppelingen maken... 7 Snelkoppeling naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app Schermafdruk maken: o Win10-logotoets + PrtSc o Knipprogramma (bij accessoires) Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten? o Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen.

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Voorwoord 15. Deel 2 Instellingen van de computer

Voorwoord 15. Deel 2 Instellingen van de computer Computer Basis boek Windows 7 Korte inhoud Voorwoord 15 Deel 1 Basisvaardigheden 1 Kennismaken met Windows 7 19 2 Menu Start 31 3 Werken met vensters 51 4 Opdrachten geven in vensters 63 5 De Taakbalk

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten WORD kan worden opgestart via menu Start, Alle Programma s, Microsoft Office, Microsoft Office WORD 2007. Soms staat er op het bureaublad een snelkoppeling naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1 Inhoudsopgave...2 Werken met vensters...2 Handmatig aanpassen van de venstergrootte...2 Vergroten / verkleinen van vensters...2 Werken met meerdere vensters tegelijk...3 Werken met balken...3 Sneltoetsen...4

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden Asus T100 en T300 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

HCC! Midden Brabant. Een eerste kennismaking met:

HCC! Midden Brabant. Een eerste kennismaking met: HCC! Midden Brabant Een eerste kennismaking met: Deze presentatie is gebaseerd op Windows 10 Technical Preview Build #9926. Een volgende versie zal de Windows 10 Consumer Preview zijn. Deze zal meer gericht

Nadere informatie

Workshop Samsung Galaxy Tab 3

Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Pagina 1 van 9 Workshop Samsung Galaxy Tab 3 Deze tekst is een samenvatting van en een aanvulling op de Samsung Galaxy Tab 3 10.1 Nederlandstalige handleiding die je vindt

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten PowerPoint opstarten POWERPOINT kan bijvoorbeeld worden opgestart via een snelkoppeling op het bureaublad. Presentaties openen en het

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

2. Aanpassen van uw bureaublad

2. Aanpassen van uw bureaublad 41 2. Aanpassen van uw bureaublad In Windows 10 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Windows 10 bevat veel handigheidjes die het werken met de computer kunnen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3 Sneltoetsen Excel voor windows... 4. Sneltoetsen Excel voor MAC... 6. Functietoetsen... 6

Inhoudsopgave. Voorwoord... 3 Sneltoetsen Excel voor windows... 4. Sneltoetsen Excel voor MAC... 6. Functietoetsen... 6 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Sneltoetsen Excel voor windows... 4 Sneltoetsen Excel voor MAC... 6 Functietoetsen... 6 Navigeren en schuiven in een blad of werkmap... 6 Afdrukvoorbeelden bekijken en afdrukken...

Nadere informatie

Kennismaking met WINDOWS 8

Kennismaking met WINDOWS 8 Thema-avond 26/10/2012 Frank Van Goolen Kennismaking met WINDOWS 8 WINDOWS 8 Released 26 oktober 2012 1100 dagen na de release van Windows 7 2 1 Tijdlijn Windows voor consumenten 3 Windows 8 = Einde van

Nadere informatie

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint verkennen POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 in het menu Start klikken. Typ anders in

Nadere informatie

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143 Les 5 Foto s, Video, Muziek en SkyDrive Pagina 141 Introductie In Windows 8.1 is het niet meer mogelijk om uw Facebook-foto s weer te geven in de app Foto s. Pagina 142-143 1 De app foto s starten (nieuwe

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen...

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... Inhoudsopgave Voorwoord...13 Nieuwsbrief...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Uw voorkennis...18 De website...19 1. Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Introductie Windows 8 Handleiding Workshop Webstore.be

Introductie Windows 8 Handleiding Workshop Webstore.be Introductie Windows 8 Handleiding Workshop Webstore.be Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Inleiding... 2 2 Het nieuwe Windows Startscherm... 3 2.1 Bureaublad is er nog steeds... 4 2.2 Het startscherm is

Nadere informatie

1 Kijk, hier is Windows 8.1 1. 2 Startscherm Windows 8.1 21. 3 Bureaublad Windows 8.1 51. 4 Bestanden en mappen 93

1 Kijk, hier is Windows 8.1 1. 2 Startscherm Windows 8.1 21. 3 Bureaublad Windows 8.1 51. 4 Bestanden en mappen 93 1 Kijk, hier is Windows 8.1 1 Wie leest dit boek 2 Afspraken in dit boek 6 Muis of hand 8 Hard of zacht toetsenbord 12 Snel met sneltoetsen 13 Klaar voor Windows 8.1 14 2 Startscherm Windows 8.1 21 Eerste

Nadere informatie

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder.

Het uiterlijk lijkt erg op Word, een paar belangrijke verschillen geven we aan in de schermafdruk hieronder. Inleiding Rekenen is een onderdeel van iedere opleiding. Het programma waar je mee kunt rekenen op de computer is het programma Excel, onderdeel van Microsoft Office. Excel is een krachtig rekenprogramma.

Nadere informatie

Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren

Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren 1 Aanvullend bestand bij de tweede druk Windows 8.1 voor senioren Recentelijk is een update van het besturingssysteem Windows 8.1 verschenen. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen. In dit aanvullende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Het startscherm 11 1.1 Het startscherm 12 1.2 Een app of programma openen 12 1.3 De charmbalk 13 1.4 De app-opdrachten 15 1.5 Tegels van programma s en apps toevoegen en losmaken

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 kreeg zijn eerste grote update (Anniversary Jubileum)begin augustus 2016. De volgende

Nadere informatie

Sneltoetsen bij Microsoft

Sneltoetsen bij Microsoft Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows...1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word...1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel...3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...4

Nadere informatie

WINDOWS 8: HANDLEIDING VOOR BEGINNERS

WINDOWS 8: HANDLEIDING VOOR BEGINNERS Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de WINDOWS 8: HANDLEIDING

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Sneltoesten in PowerPoint 2016 voor Mac

Sneltoesten in PowerPoint 2016 voor Mac Sneltoesten in PowerPoint 2016 voor Mac U kunt snel taken uitvoeren met sneltoetsen - een of meer toetsen die u op het toetsenbord indrukt om een taak te voltooien. Bijvoorbeeld, wanneer u met + P het

Nadere informatie

De bollebozen van Microsoft slaan met Windows 8.1 een nieuwe weg in. Windows 8.1 richt zich niet alleen op de bureaucomputer met muis en ongevoelig

De bollebozen van Microsoft slaan met Windows 8.1 een nieuwe weg in. Windows 8.1 richt zich niet alleen op de bureaucomputer met muis en ongevoelig De bollebozen van Microsoft slaan met Windows 8.1 een nieuwe weg in. Windows 8.1 richt zich niet alleen op de bureaucomputer met muis en ongevoelig beeldscherm, maar stuurt ook aanraakscherm en tablet

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Windows 8.1. Wat brengt Windows 8.1 ons voor nieuws. Hoe zit het nu met de Startknop. En nog iets meer. HCC-Haaglanden Tim Woldring

Windows 8.1. Wat brengt Windows 8.1 ons voor nieuws. Hoe zit het nu met de Startknop. En nog iets meer. HCC-Haaglanden Tim Woldring Windows 8.1 Wat brengt Windows 8.1 ons voor nieuws. Hoe zit het nu met de Startknop. En nog iets meer. HCC-Haaglanden Tim Woldring Het is ondoenlijk om alle verschillen en/of vernieuwingen in Windows 8.1

Nadere informatie

Contents. GfK Internet Monitor v3 1

Contents. GfK Internet Monitor v3 1 Contents Handleiding GfK Internet Monitor versie 15.4... 2 Deel 1 (Installatie voor alle Windows versies)... 3 Deel 2 (Inschakelen op alle browsers)... 6 Deel 3 (Pauzeknop)... 8 Deel 4 (Inschakelen extensie

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken.

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Excel opstarten, verkennen en afsluiten EXCEL kan bijvoorbeeld worden opgestart via de snelkoppeling naar EXCEL op het bureaublad, als deze er is, of via of. Als EXCEL al vaker

Nadere informatie