Analyse Brand Manager. Rodney de Grave

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Analyse Brand Manager. Rodney de Grave 0777221 15-04-2010"

Transcriptie

1 Analyse Brand Manager Rodney de Grave

2 Inhoudsopgave Inleiding...2 Hoofdstuk 1. Taakomschrijving...3 Hoofdstuk 2. Analyse aan de hand van marketingmodellen Abell ABCD krachten model van Porter SWOT Big Hoofdstuk 3. Interview...11 Hoofdstuk 4. Stappenplan...12 Hoofdstuk 5. Toekomstvisie...13 Bijlage, bronnenlijst...14

3 Inleiding. Communicate This is een onderdeel tijdens mijn Major van de opleiding Communicatie Digitale Media. Het eerste kwartaal van Communicate This staat in het teken van context. De opdracht die dit kwartaal zal moeten worden gedaan bestaat uit het analyseren van een beroepsprofiel aan de hand van enkele analyse modellen. Voor verdere informatie wijs ik u graag door naar de debriefing die is opgesteld aan de hand van de probleemstelling zoals die vanuit HRO is gegeven. In dit document komen de analyseren methoden aanbod waarvan ik denk dat zij een duidelijk beeld kunnen scheppen over het door mij gekozen beroepsprofiel, namelijk de Brand Manager. Ik zal beginnen met het Abell Model, die mij zal helpen met het afbakenen van het werkterrein van de Brand Manager en een goed beeld geeft over de technologieën en de afnemers. Vervolgens komen de 5 krachten van Porter aan bod die overlopen in een SWOT analyse. Als laatst volgt de big 5. In het volgende hoofdstuk komt het Interview aan bod. Hierna volgt het stappenplan en als laatst de toekomstvisie.

4 Hoofdstuk 1 Algemene beschrijving van het beroepsprofiel Taakomschrijving De taken van een brandmanager zijn heel veelzijdig. Zo bleken uit de geraadpleegde vacatures er steeds andere naar voren te komen. In een artikel van de Intermediair vond ik echter wel een goede; De brandmanager positioneert een merk in de markt en houdt zich bezig met nationale uitingen, zoals commercials en samplings. Hij creëert, kortom, de toekomst van een merk of productgroep en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling op lange termijn. Reclame en marketing behoren tot het takenpakket, net als doelen stellen voor winst en marktaandeel. De productmanager bepaalt met welke boodschap de consument het beste bereikt kan worden en maakt daarbij gebruik van verschillende kanalen, zoals televisie, radio, gedrukte media en internet. Marktvisie is belangrijk in dit vak. De productmanager volgt trends op de voet en weet wat de consument wil. Bron: Rol in de organisatie Als brandmanager ben je verantwoordelijk voor het merk dat jij vertegenwoordigt. Soms met je de verantwoording af leggen aan de marketingmanager en in andere gevallen ben je zelf de eindverantwoordelijke. Je zet campagnes op maar de uitvoering hiervan wordt gedaan met andere je bent dus vaak lid van een team. Competenties Ik ben een hele hoop competenties tegen gekomen waaraan een brandmanager moet voldoen. Zo zijn er de competenties die altijd terugkomen en waaraan moet worden voldaan. Hiermee bedoel ik kennis. Het is een vereiste om een HBO of WO studie te hebben afgerond en enkele jaren ervaring te hebben opgedaan. Daarnaast heb ik nog een aantal competenties samengesteld. Flexibel Als brandmanager werk je vaak aan projecten. Nu wil de praktijk mij leren dat dit niet iets is wat in het 9 tot 5 keurslijf thuishoort. Je zult dan ook vaak in de avond door moeten werken. Verantwoordelijk Als brandmanager ben je verantwoordelijk voor het merk dat je vertegenwoordigt. Deze verantwoordelijkheid is heel groot, de projecten die je doet gaan vaak gemoeid met een budget en dit kan tot in hele grote bedragen oplopen. Analyserend Het begrijpen van de doelgroep is heel erg belangrijk als brandmanager. Je moet weten waar bij hen de behoeftes liggen of de problemen om hier als brandmanager slim op in te kunnen spelen. Je bent dus heel veel bezig met het analyseren van de doelgroep en via de analyse mogelijkheden te vinden voor jouw organisatie. Samenwerken Zoals als naar voren kwam tijden de rol die een brandmanager inneemt in de organisatie heb je vaak te maken met anderen. Je zult vaak in een team werken daarnaast moet je ook het contact onderhouden met klanten of opdrachtgevers het is dus van groot belang dat je goed kunt samenwerken.

5 Creatief Uit verschillende artikelen kwam naar boven dat zelf mogelijkheden en oplossingen moet kunnen creeren voor problemen. Creativiteit is voor mij een mooie oplossing om op een leuke, innovatieve en inspirirende manier antwoord te geven op vraagstukken die je als brandmanager zult krijgen. Verdiensten Uit hetzelfde artikel waar ik mijn taakomschrijving heb gevonden heb ik ook een mooi model gevonden wat de verdiensten goed weergeeft van een brandmanager. Deze is voortgekomen uit het salaris van 71 hoogopgeleide die een soortgelijke baan bekleden. Salarisindicatie Functie Minimum Maximum Gemiddeld Gemiddeld bruto bruto bruto bruto maandsalaris maandsalaris maandsalaris jaarsalaris Brandmanager *Deze salarisindicatie is afkomstig uit het salariskompas en gebaseerd op het aantal jaren ervaring en het functieprofiel van de brandmanager uit bovenstaand artikel. Deze indicatie is gebaseerd op het salaris van 71 hoogopgeleiden met een soortgelijke functie en werkervaring. Bron:

6 Hoofdstuk 2 Analyse aan de hand van Marketing modellen 2.1 Het Abell Model Het model van Abell wordt vaak toegepast om het werkterrein van een onderneming te analyseren en aftebakenen. Het Abell model geeft een duidelijke marktafbakening weer en kan ook toekomstperspectief bieden. Aan de hand van 3 componenten kun je de markt afbakenen. Dit zijn de volgende; 1. De Afnemers 2. De Behoeften 3. De technologieën Bij het formuleren van de missie zijn er 3 vragen van belang; Wie is onze klant? Welke behoefte vervullen wij voor onze klant? Welke technieken zetten wij in bij het vervullen van de behoeften van onze klant? Als we nu gaan kijken naar de Brand Manager moet er niet gekeken worden vanuit het perspectief van een onderneming maar vanuit het perspectief van een Brand Manager. De afnemers, behoeften en technologieën zullen dus worden; De afnemers: De afnemer kan hier gezien worden als de bedrijven waar een Brand Manager in dienst kan treden. Omdat er heel veel bedrijven zijn die waarde hechten aan hun merk en de ontwikkelingen hiervan heb ik de bedrijven onderverdeeld in branches. De behoeften: De behoeften van de klant oftewel de verschillende branches bestaan hierin in de werkzaamheden die verricht zullen worden. Algemeen gezegd houd dit dus het managen van het merk in. De Technologieën: Met welke technieken de Brand Manager zijn werkzaamheden verricht kan hierin worden ingedeeld. Aan de hand van deze 3 componenten kan er volgens Derek F. Abell een 'businessdefinition-model' worden gemaakt. Een 'businiessdefinition-model' is een driedimensionaal model dat inzicht geeft in de huidige en mogelijk toekomstige werkzaamheden van een Brand Manager. Op de horizontale as worden de klanten of in dit geval de bedrijven waarvoor een Brand Manager kan werken uitgezet. Op de verticale as worden de behoeften uitgezet, de werkzaamheden van een Brand Manager. Op de schuine as staan vervolgens de technieken waarmee een Brand Manager zijn werkzaamheden verricht. Tijdens het invullen van het businessdefinition-model kwam ik erachter dat ik niets aan het afbakenen was. Hiermee kon ik ook gelijk concluderen dat de Abell methode mij niet de uitkomst ging brengen die ik zocht. Wel moet ik erbij vermelden dat het niet voor niets is geweest want ik heb er wel relevante informatie uit kunnen halen. Zo heb ik een duidelijk beeld verkregen over de werkzaamheden en de technologieën die een brandmanager doet en inzet. Ik liep vast bij de branches omdat ik geen branche kon vinden waar een brandmanager mogelijkerwijs niet actief in kon zijn. Dit alles gaf mij het volgende model.

7 De informatie die ik eruit heb gehaald zijn vooral de behoeften van de afnemer, in dit geval de organisatie waar je voor werkt. Hoewel elke organisatie andere behoeften heeft voor zijn brandmanager zijn er een paar die terug bleven komen, dit waren de volgende; Customer Insights Merk beleving creëren Product ontwikkeling Creëren van merk en naamsbekendheid Ook kwam ik werkzaamheden tegen die ik voordat ik aan dit onderzoek begon nooit had gelinkt aan een brandmanager. Een goed voorbeeld dat ik tegenkwam was Lieke van de Boomen. Zij werkt voor Integrand (een bemiddelaar voor acedemische stages) als brandmanager. Een van haar hoofdtaken is het fungeren als hoofdredacteur van het magazine dat zij uitgeven. Hoewel het nu logisch lijkt dat een brandmanager deze functie op zich neemt ging ik er voorheen altijd vanuit dat dit gedaan werd door iemand met een meer journalistieke achtergrond. Wanneer er wordt gekeken naar de technieken die worden toegepast om aan de behoeften van de afnemer te voldoen attendeer ik graag op de creativiteit die ik als competentie genoemd heb in hoofdstuk 1. Er zijn natuurlijk richtlijnen die aangehouden moeten worden om tot bepaalde resultaten te komen. Analyseren van de doelgroep, het doen van een marktonderzoek en het opstellen van businesscases maar om deze resultaten om te zetten in oplossingen en antwoorden is creativiteit nodig. Op deze manier kom je op geheel nieuwe en innovatieve producten.

8 2.2 ABCD-analyse Zoals uit de briefing blijkt wil ik de ABCD-analyse toepassen om de omgeving van een Brand Manager beter te leren begrijpen. De ABCD-analyse gaat te werk aan de hand van 4 facetten die als volgt zijn; 1. Afnemersanalyse 2. Bedrijfstakanalyse 3. Concurrentieanalyse 4. Distributieanalyse Na wat onderzoek gedaan te hebben blijkt dat bovenstaande elkaar heel erg overlappen. Zo is de afnemersanalyse een onderdeel van de bedrijfstak analyse en komen in de bedrijfstak analyse ook de concurrenten aan bod. Omdat distributie in mijn ogen niet van toepassing is op een Brand Manager heb ik ervoor gekozen om de ABCD-analyse te laten liggen en het vijf krachten model van Porter te gebruiken. Om op deze manier een beter beeld te krijgen op het 'winstpotentieel' van een Brand Manager.

9 2.3 Het 5 krachten model van Porter. Volgens Michael Porter wordt het winstpotentieel beinvloed door 5 factoren, ook wel bekend als krachten. De gezamelijkheid van deze krachten bepaalt het uiteindelijke winstpotentieel van een bedrijfstak. Bij deze analyse staan 2 vragen centraal; Wat is de structuur en de aantrekkelijkheid van de bedrijfstak? Wat is de relatieve positie van de de organisatie in de bedrijfstak? De organisatie of de onderneming is hier de Brand Manager. De 5 krachten zijn; 1. De macht van de leveranciers 2. De macht van de afnemers 3. De mate waarin substituten verkrijgbaar zijn 4. De dreiging van nieuwe toetreders tot de markt 5. De interne concurrentie van spelers op de markt Ik zal alle 5 de krachten behandelen om vervolgens de vragen die centraal staan te kunnen beantwoorden. Let wel dat er sommige punten zijn die in mijn ogen niet relevant zijn voor de functie van een brandmanager, deze heb ik er dan ook uitgelaten. De macht van de leveranciers hangt af van 6 factoren. De hoeveelheid leveranciers De hoeveelheid substituten Het belang van de bedrijfstak voor de leverancier De overstapkosten De standaardisatie van het product De mogelijkheid van verticale integratie De hoeveelheid leveranciers De leverancier van de Brand Manager zijn de onderwijsinstellingen waaruit studenten komen die de competenties van een Brand Manager bezitten. Er zijn heel veel onderwijsinstellingen die allen onderwijs bieden aan studenten van verschillende opleidingen. De opleidingen die in aanmerking komen zijn veelal marketing en commercieel van aard. Denk hierbij aan opleidingen als Commerciële Economie, Communicatie en Bedrijfskunde. De hoeveelheid substituten Uit een interview met een Brand Manager bleek dat een grote misvatting is veel mensen denken dat een opleiding in economie of bedrijfskunde een vereiste is. Echter zijn er ook veel Brand Managers die psychologie, biologie of rechten hebben gestudeerd. Een voorliefde voor mensen en het beïnvloeden van consumptie gedrag staan hierin centraal. Als we dus gaan kijken naar substituten zijn er hier genoeg van. Het belang van de bedrijfstak bij de leverancier De bedrijfstak wordt hier gezien als de functie van een Brand Manager. Omdat de leverancier niet alleen Brand Managers levert maar studenten die zich in meerdere functies uit de voeten kunnen is deze dreiging niet groot. De overstap kosten In dit geval biedt de leverancier zich aan bij de functie van een Brand Manager. Er zijn dus geen overstap kosten. Als je echter gaat kijken naar een bedrijf dat zijn vacature via een bepaald bureau naar buiten brengt kun je hier wel kosten bij betrekken.

10 De macht van afnemers De macht van afnemers hangt af van de volgende 7 elementen. 1. Het deel van de totale marktomzet dat per afnemer wordt afgenomen 2. Het belang van het product bij de afnemer 3. De mate van standaardisatie van het product 4. De overstap kosten 5. De dreiging van verticale integratie 6. Het belang van het product voor de bedrijfstak voor de kwaliteit van het product van de afnemer 7. De mate waarin de koper geinformeerd is over de vraag, marktprijzen en kosten binnen de bedrijfstak Het deel van de totale marktomzet dat per afnemer wordt afgenomen Ik heb nog geen idee wat de totale marktomzet is en ook geen idee wat dat per afnemer kan zijn. Ik weet zelfs niet zeker of dit betrekking heeft op de functie van een Brand Manager. Het belang van het product bij de afnemer Het belang van het product is heel groot. Echter is het aan het product zelf om zijn beloftes waar te maken. Het product is hier de Brand Manager. Alleen weet ik nu dus niet hoe ik dit precies moet zien. Is het product de Brand Manager of is het product dat wat de Brand Manager realiseert? In beide gevallen is het in ieder geval van groot belang bij de afnemer. De overstap kosten. Kost het de afnemer een hoop om over te stappen? Enigszins wel aan de andere kant ook weer niet. Het kost een afnemer zeker tijd en energie om de juiste kandidaat voor de functie te vinden. Mocht de aangenomen kandidaat echter niet aan zijn verwachtingen voldoen en het bedrijf meer geld kosten dan is ontslag de meest logische opvolging. In dit geval kost de overstap naar een nieuwe kandidaat wel veel geld. De dreiging van verticale integratie Bestaat de mogelijkheid dat de afnemer zelf het product kan leveren? Dit is iets wat ik tijdens het interview echt te weten kan komen. Ik denk dat dit wel mogelijk is wanneer iemand die al bij een bedrijf in dienst is intern door middel van cursussen kan worden opgeleid tot Brand Manager. Dit is echter een aanname. Mocht dit niet zo zijn dan is het niet mogelijk omdat het product, de Brand Manager, een geschoolde student is die niet door een bedrijf kan worden gegenereerd.

11 De dreiging van substituten Een substituut is een product dat direct of indirect het huidige product kan vervangen. De Brand Manager zou vervangen kunnen worden door diegene aan wie hij zijn verantwoording afstaat. Dit is in veel gevallen de marketing manager. Een andere mogelijkheid is de uitbesteding aan een ander bureau die dan het brand managen op zich nemen. Zo is er het bedrijf Executives Online dat interim marketing managers over heel de wereld heeft. Zij kunnen dan een oplossing bieden op veel marketing disciplines waaronder Brand Management. De dreiging van nieuwe toetreders tot de markt. In mijn ogen lijkt die veel op de dreiging van substituten. Nieuwe toetreders zullen in dit verband mensen zijn die de functie van brand manager op zich kunnen nemen. Dit kan dus iemand zijn die de plek van de huidige brand manager in zal nemen omdat deze zijn werk niet goed doet of er wordt een extern bedrijf in geschakeld omdat het budget het niet toelaat een brand manger in dienst te houden. Interne concurrentie op de markt Welke invloed heeft de concurrentie op de markt? Wanneer we kijken naar de tijd waarin we nu verkeren kan er gezegd worden dat er hevige concurrentie gaande is. Er heerst immers een crisis en werkloosheid. Dit wil dus zeggen dat er voor elke openstaande vacature een zee aan sollicitaties binnenkomen. Naast de crisis zijn er ook de factoren zoals substituten, zo kunnen andere functies ook de functie van een brandmanager bekleden. Ook de opleiding doet er niet geheel aan toe, uit onderzoek is gebleken dat mensen vanaf verschillende opleidingen ook een kans maken op de functie. Een affiniteit met mensen is een pre, ook kan geconcludeerd worden dat management, marketing en economie een must zijn.

12 2.4 SWOT Om een duidelijk beeld te krijgen over de mogelijkheden en de kansen maar ook de bedreigingen die er op de loer liggen voor een brandmanager heb ik ervoor gekozen om een SWOT analyse toe te passen. De SWOT methode gaat uit van Strengths, Weaknesses, Oppertunities en Threats. De S en de W hebben vervolgens betrekking op de interne organisatie en de O en de T richten zich op extern. Na het 5 krachtenmodel van porter te hebben toegepast is het mogelijk om belangrijke kansen en bedreigingen te concluderen. Strengths; Steeds meer belang voor een merk Belangrijke functie Veelzijdig werk Weaknesses; Grote verantwoordelijkheid Vrij intensief Werkervaring geëist Oppertunities Belangrijk voor het merk Huidige staat van brand management is slecht in NL Steeds meer bedrijven zien de ernst ervan in Threats Crisis Overlappende functie Concurrentie Belangrijk merk Meer belang Belangrijke Functie Veelzijdig werk Grote verantwoorde lijkheid Vrij intensief Intensief Ernst 5 1 Crisis Overlappend 3 Concurrentie Uit de confrontatie matrix blijkt dat de meeste punten zijn behaald in bij de sterktes en de bedreidgingen. Dit betekend dat het verdedigen van de functie centraal staat. werkervaring

13 2.5 The Big Five Deze zal ik toepassen op een Brand Manager en op mijzelf. Omdat ik nog geen interview heb gehouden kan ik niet met zekerheid zeggen wat nu echt de 5 persoonlijkheidskenmerken zijn die bij een brandmanager horen. Ik kan nu wel een aantal kenmerken geven waarvan ik denk dat deze in lijn zijn met een brandmanager maar dat zou een aanname zijn. Vandaar dat ik dit gedeelte voor nu nog openhoud.

14 Hoofdstuk 3. Het interview Interview. Ik heb nog geen kans gezien om een interview te houden met een brandmanager. Wel heb ik contacten gemaakt met personen die soortgelijke functies bekleden alleen heb ik nog geen respons gehad van een echt brandmanager. De soortgelijke functies hebben betrekking op marketingmanagers of eindverantwoordelijke van de marketing. Wel heb ik naar aanleiding van mijn onderzoek een interview opgesteld dat ik zodra ik een afspraak heb staan af kan nemen. Het interview gaat niet aan de hand van vragen en zal dan ook niet op een verhoor lijken. Ik probeer, zoals Jan van der Horst ons dat heeft geleerd tijdens de workshop, er een natuurlijk gesprek van te maken en er op deze manier alle informatie uit te halen. Natuurlijk heb ik wel richtlijnen opgesteld zodat we niet over de koeien bij boer Grinus uit Drenthe gaan praten. Interview Het interview bestaat uit drie gedeeltes, hoe bent u op deze functie gekomen, hoe bevalt de functie en hoe ziet u dag eruit en als laatst ben ik benieuwd naar zijn of haar toekomst visie. Voor het interview daadwerkelijk plaats zal vinden zal ik de brandmanager een big 5 test toesturen zodat we ook deze in het interview kunnen bespreken. Inleiding. Ik stel me voor, leg de reden van het interview uit, neem een slok van mijn koffie. Eerste gedeelte, hoe bent u op deze functie gekomen. Hoe bent u brandmanager geworden? Ik ben benieuwd naar de opleiding die gevolgd is en eventuele cursussen en trainingen. Waarom heeft u voor deze functie gesolliciteerd? Tweede gedeelte, hoe ziet een dag van een brandmanager eruit. Ik ben een beetje op de hoogte van u werkzaamheden maar besef ook heel erg dat dit per organisatie verschillend is. Kunt u mij wat vertellen over u werkzaamheden als brandmanager? Hoe ziet u dag eruit? Wat is u rol binnen deze organisatie? Aan wie legt u uw verantwoording af? Vind u dat er veel concurrentie heerst? Derde gedeelte, wat is u toekomst visie voor de functie van een brandmanager. Hoe ziet u de brandmanager over 3 jaar? Wat zijn de huidige trends en ontwikkelingen? Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse brandmanagers hun brands helemaal niet goed managen, bent u het hiermee eens of ziet u dit anders? Het onderzoek waar ik naar refereer gaat over een rapport dat Interbrands heeft uitgebracht. Hier kom ik tijdens mijn toekomstvisie echter op terug. Dit interview bestaat voornamelijk uit richtlijnen. Zoals ik al vermeldde wil ik een natuurlijk gesprek op gang helpen om op deze manier parels* te vinden waar ik anders voorbij zou zijn gelopen. zie bijlage

15 Hoofdstuk 5. Het stappenplan Stappenplan Ik heb een stappenplan opgesteld waarmee jij een brandmanager kunt worden. Stap 1 De eerste stap die gezet moet worden is de meest minimal toelatingseis. Dit is in dit geval een HBO diploma die relevant is. Zoals al eerder in dit document naar voor kwam is dat een opleiding die in ieder geval een van de volgende elementen dekt; Economie Management Marketing Communicatie Er zijn een heleboel HBO opleidingen die deze elementen bevatten. Omdat het er zo veel zijn geef ik slechts een greep. Denk hierbij aan de opleidingen; Bedrijfseconomie Commerciele Economie Communicatie Communicatie Digitale Media Management Economie en Recht International Business and Languages De meeste opleiding zijn tevens te vinden in de cluster Economie. De toelatingseisen voor deze opleidingen zijn vrij toegankelijk. Zo wordt je tot elke opleiding toegelaten wanneer je het Economie en Maatschappij pakket hebt. Per opleiding verschilt het dan weer per pakket welke vakken je hier extra bij moet nemen. Bij Internationaal Business and Languages kun je bijvoorbeeld wel toegelaten worden met het pakket Natuur en Techniek mits je ook het vak Economie hebt. Voor een uitgebreid overzicht van opleidingen en de hieraan verbonden toelatingseisen verwijs ik je graag door naar de website van de Hogeschool Rotterdam. Er is tevens wel een uitzondering op de regel. Zo bleek uit een interview met een brandmanager dat zijn collega's opleidingen hadden gevolgd als Biologie. Een affiniteit met mensen is echter wel must. Stap 2 Het afmaken van je opleiding en het behalen van je diploma. Let wel dat je tijdens deze stap je specialiseert een bepaalde richting die relevant is voor een brandmanager. Een goede minor kan zijn Experience Branding. Branding is tijdens deze fase wel van belang. Leer over de ontwikkelingen van branding en leer deze te begrijpen om ze zo later toe te passen. Het spreekt eigenlijk voor zich dat het afstuderen ook in de richting gaat van een brandmanager, denk hierbij dus aan een onderzoek dat een brandmanager ook zal moeten doen voordat hij een campagne begint.

16 Stap 3 Solliciteren en orienteren. Nu je de diploma op zak hebt kun je aan de slag met het zoeken van een baan. Let er wel goed op dat je niet meteen aan de slag zal gaan als brandmanager! Zo staat in elke vacature dat je minimaal 3-5 jaar werkervaring nodig hebt als brandmanager, wat dus niet mogelijk is wanneer je net klaar bent met school. Oriënteer je ook goed, ga niet solliciteren bij bedrijven waar jij niet in gelooft. Zorg dat je ergens gaat werken waar jij achter staat en waar je kunt blijven ontwikkelen en waar je met meer dan 100% je werk zult verrichten. Stap 4 Je hebt er nu een paar jaar werkervaring opzitten als junior marketingmanager of misschien zelfs wel brandmanager. Je hebt je goed ontwikkeld en de trends en ontwikkelingen goed in de gaten gehouden. Je weet wat er komen gaat en kunt hier goed op inspelen. Je weet dit ook duidelijk te maken aan jouw meerderen. Zij zullen hiervan onder de indruk zijn en jou vertrouwen met de functie van een brandmanager! Gefeliciteerd, na jaren zwoegen zit je waar je wilt zijn. Laat de schouders nu echter niet zakken. Blijf jezelf ontwikkelen om op deze manier de concurrent voor te blijven. Graag wil ik je nog wat extra bagage meegeven dat je gegarandeerd zal helpen. Zorg voor een indrukwekkende portfolio. Zorg voor een goed netwerk Ga voorbereid je sollicitatie gesprek in! Weet waar het bedrijf voor staat en wat zij tot op heden gedaan hebben. Hoofdstuk 6.

17 Toekomstvisie Ik zie de toekomst van een brandmanager rooskleurig in. Als brandmanager houd je jezelf actief bezig met de consument en de wil en behoeften van de consument blijft belangrijker worden. Uit een onderzoek van Interbrand over de gesteldheid van brand management in Nederland blijkt ook dat er maar 2 bedrijven zijn die hun merk goed managen. Dit zijn randstad en Philips. Brandmanagers geven wel aan dat deze markt floreert en dat zij hun merken goed managen alleen blijkt uit onderzoek het tegenovergestelde. Dit betekend dus dat er veel kansen zijn voor brandmanagers om de merken van hun organisaties goed te doen. Dit voornamelijk door de doelgroep beter te analyseren middels interviews, enquettes en feedback over de ervaringen die zij hebben verkregen met het merk waar zij mee in aanraking zijn gekomen. Uit een ander onderzoek van Interbrand, dat ingaat op de toekomstverwachtingen van 2010 blijkt dat het volgen van de consument nog een stap verder gaat. De consument wordt nog krachtiger en krijgt het nog meer voor het zeggen. Het wordt dus in de toekomst nog belangrijker om naar de consument te luisteren en hierop in te kunnen spelen. Ook zullen er meer tools komen waarmee het consumenten gedrag beter kan worden geanalyseerd. Er zijn dus grote kansen voor brand management in Nederland. Nadeel is wel dat om een brandmanager te worden ervaring is geëist in de branche waar jij wilt gaan werken. En dit kan door iedereen op worden gedaan ongeacht de opleiding. De concurrentie kan dus groot zijn.

18 Bronnenlijst Internet Parel* Onderzoeken Boeken Titel: Brand Meaning Auteur: Mark Batey Uitgeverij: Routledge Titel: Principes van de Marketingmanager Auteur: Philip Kotler Uitgeverij:Pearson Education Benelu

19

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

[RATIONALE COMMUNICATIE THIS!]

[RATIONALE COMMUNICATIE THIS!] Dean Schoemaker 0800170 dean.schoemaker@gmail.com [RATIONALE COMMUNICATIE THIS!] Inhoud Inleiding:... 4 Analyse beroepsprofiel:... 5 De taken van een communicatieadviseur zijn:... 5 Functie-eisen:... 5

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

DESTEP analyse. De zes onderdelen van de DESTEP analyse:

DESTEP analyse. De zes onderdelen van de DESTEP analyse: DESTEP analyse De DESTEP analyse is een model dat veel gebruikt wordt bij het maken van een externe analyse van een bedrijf. De DESTEP analyse behandelt de macro-economische factoren. Hier kan een bedrijf

Nadere informatie

Reflectieverslag. Sven van Nobelen Studentnummer: 2312212 Toetscode: 2259DMSTAG

Reflectieverslag. Sven van Nobelen Studentnummer: 2312212 Toetscode: 2259DMSTAG Reflectieverslag Sven van Nobelen Studentnummer: 2312212 Toetscode: 2259DMSTAG Algemene inleiding In dit verslag is te lezen hoe ik de afgelopen maanden mijn meewerkstage bij Happy Idiots heb ervaren.

Nadere informatie

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf?

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? Themabijeenkomst Gezond Beleid Employee branding en HRM 10 september 2015 Vraag Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? 1 Employer branding Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie

Nadere informatie

Programma. Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten)

Programma. Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten) Programma Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten) Voorbereiding Sollicitatiegesprek Vacature Bedrijf website, social media

Nadere informatie

Sollicitatie hints & tips

Sollicitatie hints & tips Sollicitatie hints & tips Sollicitatietips Solliciteren is een vak apart. Schiet je met hagel of schiet je gericht op een voor jou passende vacature. Om teleurstellingen te voorkomen adviseren wij om gericht

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Merkstrategie & Reputatie De cursus Merkstrategie & Reputatie Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena Rotaryclub Eindhoven-Welschap Cursus solliciteren Jan-Marc Luchies Ton Tangena Introductie Deze cursus is samengesteld om het vrijwilligerspunt Eindhoven te ondersteunen vanuit de Rotary Welschap Enkele

Nadere informatie

Highlights Employer Branding Onderzoek. Oktober 2014

Highlights Employer Branding Onderzoek. Oktober 2014 Highlights Employer Branding Onderzoek Oktober 2014 Belangrijkste conclusies 1. Er wordt door organisaties nog niet heel veel actief aan employer branding gedaan 2. Als er aan employer branding wordt gedaan,

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

BRAND MANAGER. Marketing #VACATURE

BRAND MANAGER. Marketing #VACATURE #VACATURE Marketing BRAND MANAGER Van vitamines en huidverzorging tot hooikoortstabletjes, overgangsproducten en afslankmiddelen: selfcare is big business. Omega Pharma speelt in op deze groeimarkt door

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

Jong en veelbelovend

Jong en veelbelovend Jong en veelbelovend Geen bedrijf kan zonder jong talent. Ook Facilicom niet. Maar in tijden van krimp is het moeilijk om plekken voor hen te creëren. Hoe gaan jonge talenten hiermee om? Denken ze een

Nadere informatie

What to do voor strategisch management?

What to do voor strategisch management? What to do voor strategisch management? VRAGEN Stel dat je wordt gevraagd om als adviseur van H&M op te treden. De opdracht is om een strategisch plan op te stellen om de missie te verwezenlijken. Inleiding

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee

Joost Verberk, Business Consultant en oud-trainee verbind jezelf aan Cofely sprak me aan omdat ze behalve technisch ook qua duurzaamheid vooroploopt. En haar ambities omzet in concrete producten voor klanten. Zo heb ik tijdens mijn traineeship een Energie

Nadere informatie

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b PVA Jaar 2 Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b Inhoudsopgave blz. Voorblad - Inhoudsopgave 2 Plan van aanpak tweede jaar 3-4 Bijlage 1: Algemene domeincompetenties 5-6 (wat heb ik geleerd) Bijlage 2: Belangrijkste

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

Een marketingplan in twaalf stappen

Een marketingplan in twaalf stappen Reekx is gespecialiseerd in het adviseren van organisaties en detacheren van specialisten op het gebied van het efficiënt managen van informatiestromen. Kijk op onze website www.reekx.nl voor actuele informatie

Nadere informatie

Beroepsopdracht: voorbereiden

Beroepsopdracht: voorbereiden 2014 Beroepsopdracht: voorbereiden Priscilla Schaap Netidentity 12-9-2014 Inhoudsopgave Voorbereiden Beschrijf je stagebedrijf... 2 Bedrijfscultuur... 3 SWOT-analyse... 4 Confrontatiematrix... 4 Social

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

Persoonlijk Activiteiten Plan

Persoonlijk Activiteiten Plan Persoonlijk Activiteiten Plan Junior Alves S1C 10045260 Studieloopbaan begeleider: E. Sengers Studentcoach: D. Oosterlaken Periode: Propedeuse / blok 4 / juni Inleiding Tijdens het maken van die Persoonlijke

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

tips voor het sollicitatiegesprek

tips voor het sollicitatiegesprek tips voor het sollicitatiegesprek algemeen In elk gesprek komen vragen voor die op meer manieren te beantwoorden zijn. Hiermee probeert een selecteur duidelijkheid te krijgen over je echte motivatie, persoonlijkheid

Nadere informatie

!! Marktonderzoek. MA-gazine - pre-productie.!!!!!! Noortje Jansen

!! Marktonderzoek. MA-gazine - pre-productie.!!!!!! Noortje Jansen Marktonderzoek MA-gazine - pre-productie Inhoud 1. Doel van marktonderzoek 3 2. Doelgroep 4 3. Enquête uitslag 6 4. SWOT 8 5. Marketing instrumenten 9 6. Concurrentie-analyse 10 7. Uitstraling 10 8. Verdienmodel

Nadere informatie

Katalysator voor netwerkend ICT

Katalysator voor netwerkend ICT Katalysator voor netwerkend ICT Nieuwsbrief uitgave juni 2014 ONDERWERPEN 1. 2. 3. 4. 5. Nieuwe website Regitel Nieuw bestuurslid Ledenvergadering juli 2014 komt eraan Stagiair gestart voor Regitel Stand

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT WOORDENLIJST ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT Arbeidsmarkt De arbeidsmarkt is de markt van werk. Op de arbeidsmarkt wordt werk aangeboden en op de arbeidsmarkt zoeken mensen naar een baan. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

WELKOM BIJ NIMA-B MARKETING

WELKOM BIJ NIMA-B MARKETING WELKOM BIJ MEDIAONDERNEMERSCHAP NIMA-B MARKETING Annemieke Boer Module Coördinator Nima B a.boer@hva.nl WAT GAAN WE VANDAAN DOEN Uitleg module Boek en tentamen Tips Het marketingplanningsproces Wat weet

Nadere informatie

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden Als uw bedrijf groeit of als één van uw werknemers het bedrijf verlaat, heeft u nieuw personeel nodig. U heeft echter zelf niet de tijd en/of de kennis

Nadere informatie

Competentie Confrontatie matrix

Competentie Confrontatie matrix Competentie Confrontatie matrix Inleiding 2 Opdracht 3 Invulmatrix 4 Voorbeeldmatrix 5 1 Inleiding Entrepreneur Consultancy heeft als missie het ontwikkelen van ondernemerschap. Er zijn veel ondernemers,

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

KREDIETAANVRAAG. Stappen:

KREDIETAANVRAAG. Stappen: KREDIETAANVRAAG Stappen: 1. De Ondernemer 2. De Onderneming en de kredietaanvraag 3. Het Business Model van de onderneming 4. Het Financiële Plan 5. Bijlage(n) Kredietaanvraag Stichting Impulsfonds Utrecht

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie

SWOT ANALYSE. In 7 stappen

SWOT ANALYSE. In 7 stappen SWOT ANALYSE In 7 stappen DEFINITIE Een SWOT analyse is een invuloefening van een matrix met vier vakken: horizontaal: interne en externe factoren verticaal: positieve en negatieve factoren hieraan voegen

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Innovatief vermogen. Indicatoren: Visie / Creativiteit / MVO

Innovatief vermogen. Indicatoren: Visie / Creativiteit / MVO Innovatief vermogen Indicatoren: Visie / Creativiteit / MVO Situatie: Tijdens mijn werk, boodschappen doen, aankoopgedrag, studie en nog veel meer dagelijkse stappen komen consumenten, inclusief ik, steeds

Nadere informatie

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 02

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 02 02 HBO Marketing / Marketing management Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Planning-niveaus in een onderneming: 2 M Ondernemingsstrategie, marketingstrategie

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten,

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten, Beste oud-studenten, Hogeschool de Kempel doet onderzoek naar de loopbaan van afgestudeerden. De gegevens zijn van belang om verbeteringen aan te brengen in de huidige opleiding en om de huidige studenten

Nadere informatie

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Leon Pouwels 11 juni 2014 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond - onderzoeksopzet Doelstelling Steekproef Methode De doelstelling van dit onderzoek is het verkrijgen

Nadere informatie

Wie is Wie? #mkbvalleiregio #h4andrew

Wie is Wie? #mkbvalleiregio #h4andrew Wie is Wie? Wat is de ondernemerservaring in de zaal? Starters tot 0 maanden? 0 tot 6 maanden? 6 maanden tot 3 jaar? 3 jaar tot 5 jaar? 5 tot 10 jaar? 10 jaar en ouder? Vorm duo s Met iemand die je niet

Nadere informatie

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1 Inleiding Dit verslag is geschreven in het kader voor het project Desk & Fieldresearch. Het project is voor het eerste studiejaar van de opleiding Commerciële Economie, aan Saxion Hogeschool te Enschede.

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 Studievaardigheid De reis naar een eigen plek in de maatschappij is nu begonnen. En je reisdoel staat vast: een zelfverzekerde trotse handtekening op het

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Productieplan. 3

Inhoudsopgave. Productieplan. 3 Safien Pinas 1 Inhoudsopgave Productieplan. 3 2 Voorwoord Voor dit project heb ik een applicatie (app) bedacht die studenten helpen om na hen opleiding aan een baan te komen. Het is niet zomaar een APP,

Nadere informatie

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD ondernemend zijn en: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25166 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem; Papendallaan, Arnhem creatief het leuk vinden om

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

over de perfecte match met iemand

over de perfecte match met iemand over de perfecte match met iemand De perfecte match met iemand Iemand zoekt iemand. Iemand die meteen inzetbaar is en het verschil kan maken. Iemand die de branche begrijpt en de situatie in het bedrijf

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN STUDIELOOPBAANBEGELEIDING DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN BUSINESS BENCHMARK COMMUNICATIEMIDDELEN INLEIDING COMMUNICATIE PROJECTMATIG WERKEN PRESENTEREN

Nadere informatie

Inspiration, Business & Innovation. Each of us can change your world

Inspiration, Business & Innovation. Each of us can change your world Inspiration, Business & Innovation Each of us can change your world Optimism Welkom, leuk dat je de tijd neemt om dit even te lezen. Wij zijn Gotogrow en succesvol in commerciële dienstverlening. Wat wij

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

Het Bilan van Honoré

Het Bilan van Honoré Het Bilan van Honoré Je persoonlijke en gezinssituatie Je motivatie Om welke redenen wil je je eigen zaak oprichten? Je doelstellingen Hoe zie je je zaak op middellange termijn? 1. Van mijn passie mijn

Nadere informatie

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Programma Solliciteren Zoeken en benaderen Het gesprek Wat als het niet lukt? Hoe zorg je ervoor dat wat er in de motor zit ook uit de wielen komt? Alles

Nadere informatie

Opdrachten: http://tweakers.net/vormgevingsstagiair

Opdrachten: http://tweakers.net/vormgevingsstagiair Opdrachten: 1. Verzamel vijf vacatures van banen die jij zou willen uitoefenen in je stage. Hierbij is het niet van belang of het bedrijf bij jouw in de buurt gevestigd is. 2. Beantwoord de volgende vragen

Nadere informatie

Is de werkervaringsplek in uw organisatie een boventallige plek? Dit wil zeggen een plek die normaliter niet door een werknemer wordt bezet.

Is de werkervaringsplek in uw organisatie een boventallige plek? Dit wil zeggen een plek die normaliter niet door een werknemer wordt bezet. Table of Contents 1 Algemeen 3 2 Hoofdsectie 4 Bent u lid van één van deze beroepsverenigingen? 4 Welke omschrijving is op u van toepassing? 5 Hoe bent u aan uw huidige functie gekomen? 6 3 Slotvraag 7

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

C3 werkt! biedt perspectief

C3 werkt! biedt perspectief C3 werkt! biedt perspectief Beeld: Afra Klinkenberg Sta je aan het begin van je carrière, ben je een ervaren professional, of sta je je op het het punt een een nieuwe uitdaging aan aan te te gaan? gaan?

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge 20/9/2011 COSTIAN NULMETING Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge Dit verslag heeft als functie de basiskennis van de startende student vastleggen, het moment van de meting is begin september

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips. Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem

HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips. Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem 1 VOORBEREIDING VAN EEN SOLLICITATIEGESPREK Checklist: Studie van het bedrijf (zie website). Studie van de functie.

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook Open vragen 01 Visie/missie en marktomvang Bij de ontwikkeling van een visie en een missie speelt de vraag hoe de markten en de behoefte van de afnemers op die markten er uit zien, een belangrijke rol

Nadere informatie

Sporthuis/GoSport Roy Schungel 1570046

Sporthuis/GoSport Roy Schungel 1570046 Sporthuis/GoSport 1570046 Document Informatie Versie Datum Status Aanpassingen Getroffen pagina s 1.0 20-06-2013 Definitief Colofon Soort document: Versie: 1.0 Afstudeerscriptie Opdrachtgever: Opdrachtgever:

Nadere informatie

Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel

Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel Auteur: Leni Minderhoud info@45plusondernemer.nl Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel Audio 2 Onderscheidend vermogen, specialisatie en toegevoegde waarde Welkom terug bij de tweede audioles van

Nadere informatie

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact.

Deelnemers welkom heten Stel medewerkers op hun gemak, maak contact. Deelnemers welkom heten Dag 1: Deelnemers welkom heten Introductie trainers Energizer: De deelnemers lopen kriskras door de ruimte. Zij geven elkaar een krachtige hand en zeggen hoe zij heten in verstaanbaar

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

Hoge school van Amsterdam. Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld. Publieke versie

Hoge school van Amsterdam. Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld. Publieke versie 2013 Hoge school van Amsterdam Jeroen Zonneveld [POP VERSLAG] BU Keuzen verslag Jeroen Zonneveld Publieke versie Contents Inleiding... 3 Zelfportret... 4 Persoonlijke doelstellingen... 5 Korte termijn....

Nadere informatie

5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting

5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting 5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting E-book geschreven door Sollicitatiedokter.nl Inhoudsopgave 1. Behandel solliciteren als een baan... pagina 1 2. Wees

Nadere informatie

Afstudeerprofiel MMP. Programma. Media Marketing Publishing Media: branche waarvoor we je opleiden 10-1-2011. MMP = Media Marketing Publishing

Afstudeerprofiel MMP. Programma. Media Marketing Publishing Media: branche waarvoor we je opleiden 10-1-2011. MMP = Media Marketing Publishing Afstudeerprofiel MMP Eric de Boer Werkervaring: Marketeer Docent marketing MMP MMP = Programma Rolf Stam Werkervaring: Marketeer Docent (internet)marketing Wat is MMP? Waarom MMP? Verschil MMP t.o.v. de

Nadere informatie

Creative Marketing 3 8 mei 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl

Creative Marketing 3 8 mei 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl Creative Marketing 3 8 mei 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl Creative Marketing 1 Introductie wat is marketing? 2 Ken je klant wie is je klant en wat denkt/voelt/wil hij/zij? 3 Creative marketing kan

Nadere informatie