CANIS FRISIAE Uitgave: Kynologenclub Sneek e.o. verschijnt 2 maandelijks

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CANIS FRISIAE Uitgave: Kynologenclub Sneek e.o. verschijnt 2 maandelijks"

Transcriptie

1 CANIS FRISIAE 2013

2 BESTUUR KC SNEEK EN OMSTREKEN: Mr J.A.M.Deckers Oasingaleane EL Langweer M.P. Wouterse Jachtfjild JL Tytsjerk I. Plaizier-Bergman Leijester Hegedyk XD Oude Leije T. Seelos-Coers Chr. Schotanusstraat XT Sneek J.Boschma-Solkema De Himmen NR Oosthem ERELEDEN: Dhr. A.G. Westhof Dhr. P. Brouwer Ere-voorzitter CANIS FRISIAE Uitgave: Kynologenclub Sneek e.o. verschijnt 2 maandelijks Opgericht 27 april maart 1956 Koninklijk goedgekeurd 54ste jaargang nr tel Voorzitter tel Secretaris tel Ledenadm. tel Bestuurslid tel Coördinatrice v.d. hondenscholen CONTRIBUTIE: Contributie van de KC Sneek e.o. is per jaar. Nieuwe leden betalen éénmalig 3,50 administratiekosten. De contributie voor gezinsleden is 6 per jaar (deze leden ontvangen Canis Frisiae niet). Betalingen op gironr t.n.v. Penningmeester KC Sneek e.o. te Langweer. Opzegging van het lidmaatschap dient schriftelijk, uiterlijk vóór 1 november te geschieden bij de ledenadministratie, p.a. Leijester Hegedyk 66, 9071 XD Oude Leije. SLUITINGSDATUM voor de kopij voor nummer 3 is 25 mei Kopij inzenden naar: S. Bruinsma-Dijkstra, Napjusstraat 32, 8602 BC Sneek Tel N.B.: Advertenties en ingezonden mededelingen worden geplaatst buiten verantwoordelijkheid van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor kopij te weigeren dan wel te bekorten of te wijzigen zonder toestemming van de inzender. Over genomen beslissingen zal niet in details worden gecorrespondeerd.

3 Kynologen Club Sneek en Omstreken Algemene Informatie Voor iedereen die wil adverteren in ons clubblad bestaat hiertoe de mogelijkheid. De advertentietarieven ingaande 1 januari 2006: 1/1 pagina 165,-- leden 15% korting = 140,25 1 /2 pagina 82,50 leden 15% korting = 70,13 1 /4 pagina 41,25 leden 15% korting = 35,06 Bij wie en waar moet u zijn voor:

4 WINTERWANDELING zaterdag 10 februari 2013 in Balk Het was zoals ieder jaar een leuke gezellige sfeervolle wandeling voor de honden en voor de baasjes. Het bos lag er mooi bij er was genoeg te zien en er stonden tussendoor houten beelden van dieren, zoals eekhoorns en dassen. Na de wandeling stapten we in de auto naar het restaurant waar de mensen een kopje koffie of thee kregen aangeboden met nog een lekker kopje tomaten soep met stokbrood. Ik verheug me al op de volgende wandeling en ben benieuwd waar we volgend jaar gaan wandelen. Geschreven door Marijn Tekstra (12 jaar) In een groep met 30 honden in het kabauterbos gingen we wandelen. Met nicky, daisy en jessy, ik, marijn en tante jennete, hilly en ronalt en lieke.

5 Dat was vet koel. Ale honden mogten lekker los loopen. Ale hondjes draavden in het wilt. Een groote krulen hond piste 3 keer over nicky heen. Dat vont mijn tante niet leuk. Die wert een beetje boos op die hond. We heben ook herlijke soep gehad en kofie. En toen gingen we weer naar huis. Geschreven door Tijn Stapersma (8jr) Zondag 10 februari gingen we wandelen met een aantal honden van de KC Sneek. s Morgens lag er een dik pak sneeuw in Sneek maar toen we in het bos van Oudemirdum aankwamen lag er niks, niks geen sneeuw. Dat was wel jammer. Alle honden mochten op 1 commando los en het was een gevlieg van jewelste. Ze stoven allemaal naar voren, ze speelden allemaal met elkaar. Wij gingen al wandelend er achter aan. Zo nu en dan werd er vanuit de achterhoede geroepen dat er weer een hond achter bleef die het baasje eventjes uit het oog was verloren (dank je wel Hinke, Marjan en de rest van de achterhoede). We liepen achter Jurre aan, die had de leiding in de voorhoede. We kwamen langs een bosvijver en ik deed Nicky, Daisy en Jessy even aan de lijn. Ik zag de bui al hangen dat ik straks het water in kon omdat er eentje van mijn hondjes door het ijs zou zakken op weg naar de eendjes die daar in het midden in een wak zwommen. Toch was er een hond die op het ijs kwam en er doorheen zakte. Gelukkig niet ver uit de kant en het baasje kon er gemakkelijk bij komen. Die hield er alleen een paar koude natte voeten aan over. Er werd even wat gewisseld met kleding en de tocht kon weer verder gaan. Na ongeveer ander half uur lopen kwamen we weer bij de auto uit en gingen we met zijn allen (ieder in zijn eigen auto) naar de Boschlust in het dorp. Daar stonden de kopjes al klaar voor een heerlijk bakkie koffie of warme chocomelk. Ook kregen we een lekker soepje aangeboden, dat ging er wel in. Toen alles was genuttigd ging ieder een voor een weer naar huis. Het was een leuke, gezellige, geslaagde wandeling. Thuisgekomen hebben Eric en Tijn de hondjes in de douche gedaan want Nicky was helaas een aantal keren beplast door een zeer dominante reu. Dat was wel vervelend. Na de douche lagen de hondjes van mij uitgeteld languit op de bank te pitten. Jeannette Hoekstra Onderstaande foto s zeggen minstens zoveel als woorden:

6 Tot slot nog even een gezellige zit samen met iets lekker warms te drinken of te eten! Kan nou echt niemand van jullie mij komen redden???

7 EVEN AANDACHT VOOR NOG MEER WANDELNIEUWS Terwijl het buiten koud een guur is, is wandelvereniging DES alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de avond-4 daagse. Deze wordt dit jaar gehouden van 3 juni t/m 6 juni. Ook de KC Sneek wil hier weer aan meedoen. We gaan weer elke avond 5 km lopen en diegenen die hier de afgelopen jaren ook aan mee hebben gedaan weten dat het elke avond super gezellig is. Ook moeten we dit jaar weer verkeersregelaars leveren (dit is voor de organisatie bij de wet verplicht). Het gaat in ieder geval om één avond dat we je hulp vragen. Dus geef je op om mee te lopen of voor de functie verkeersregelaar bij Marijan op dinsdagavond of telefonisch Veel wandelgroetjes Marijan Seelos HONDS NIEUWS

8 Hond vaker op wintersport (februari 2013) Honden gaan steeds vaker mee op wintersportvakantie. In de afgelopen 3jaar is een groei te bespeuren van 25 procent. Het type vakantieganger dat zijn hond meeneemt op wintervakantie is niet de fanatieke skiër. Het zijn mensen die gevarieerde activiteiten ondernemen. Ze vinden het leuk een paar uur op de piste te staan, maar maken ook graag een winterwandeling of langlauftocht met de hond erbij. Slippartij door hondenbrokken op N285 (februari 2013) Hondenbrokken over een afstand van ongeveer een kilometer zijn vrijdagochtend op de N285 waarschijnlijk de oorzaak geweest van een slippartij, waarbij een motorrijder was betrokken die met onbekende verwondingen overgebracht is naar een ziekenhuis. De lading hondenbrokken is waarschijnlijk van een vrachtwagen gevallen en door de regen zacht geworden waardoor een glad wegdek ontstond. Pools hondje redt vermiste peuter (februari 2013) Een hondje heeft het leven gered van een 3-jarig meisje dat vermist was geraakt in een bos in Polen. Het dier heeft het kind in de ijskoude nacht warm gehouden door niet van haar zijde te wijken, zegt de Poolse brandweer. Het meisje, Julia, werd zaterdag gevonden. Ze lag samen met de kleine hond op de grond op enkele kilometers van haar huis in het dorp Pierzwin. Ze was vrijdag vermist geraakt en heeft vermoedelijk de hele nacht door de bossen gezworven, terwijl zo'n 200 mensen naar haar op zoek waren. Het dier is de hele nacht bij haar geweest, het is nooit weggegaan. Het was 5 graden onder nul en het kind was nat, aldus een brandweerman. Volgens hem heeft de hond de peuter warm genoeg gehouden om het avontuur te overleven. Helemaal ongeschonden is ze niet. Het meisje is met bevriezingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis, meldt de BBC. HONDSE HUMOR Voor een kleine hond is geen boom hoog genoeg om zijn poot tegen op te heffen. EPILEPSIE Epilepsie, ook soms vallende ziekte genoemd, is een soort kortsluiting in de hersenen die er toe leidt dat de hond tijdelijk de controle verliest over een deel van zijn lichaams- functies. De meest voorkomende verschijningsvorm is de toeval waarbij de hond omvalt, hevige spierkrampen krijgt, schuimbekt en urine en/of ontlasting laat lopen. Tijdens een toeval is de hond meestal niet aanspreekbaar. Een toeval duurt meestal enkele minuten. Verschillende vormen van epileptische aanvallen Er bestaan veel soorten aanvallen, te veel om hier te beschrijven. Toch is het belangrijk om hierin enig onderscheid te kunnen maken: gegeneraliseerde aanvallen, dat wil zeggen dat zowel van het linker- als het rechterdeel van de hersenen grote gebieden, ofwel alle zenuwcellen tegelijk, bij een aanval betrokken zijn.

9 Bij deze aanval is het dier volledig buiten bewustzijn. partiële aanvallen, dit zijn aanvallen waarbij een bepaald deel (part) of bepaalde delen van de hersenen betrokken zijn. Bij deze aanvallen is het bewustzijn soms nog intact, soms gedaald en soms volledig afwezig, afhankelijk van het soort aanval dat het dier heeft. Na de toeval kan de hond een periode van onzeker en/of angstig gedrag vertonen die van enkele minuten tot een aantal uren kan duren. Soorten epilepsie Primaire epilepsie (= zonder aanwijsbare oorzaak) Komt meestal voor tussen 6 maanden en 4 jaar. Men vermoedt dat het erfelijk is. Tussen de aanvallen door is de hond volledig normaal. De tijd tussen de aanvallen wordt in de loop van de tijd korter (kan enkele weken zijn, maar ook meerdere maanden). De aanvallen treden meestal op tijdens rust en in vertrouwde omgeving en er is meestal geen directe reden voor. Secundaire epilepsie (= met aanwijsbare oorzaak) Deze vorm van epilepsie begint vaak op een andere leeftijd en er kunnen heel veel oorzaken een rol spelen: nierof leveraandoeningen, hersenbeschadiging, hartaandoeningen,. Vaak lijken de aanvallen op epilepsie en spreekt men van epileptiforme aanvallen. Vaak is er een verband tussen het optreden van de toeval en voeding, inspanning of opwinding. Tussen de aanvallen vertoont de hond een afwijkend gedrag. Voortekenen van een aanval Rusteloosheid en onrust, nervositeit, neiging tot verstoppen, aandacht vragen, janken, speekselen, spiertrekking. Hoe ziet een aanval eruit? Een aanval bestaat meestal uit 3 fasen, maar het kan verschillen per hond en per aanval: De aura of voortekenen van de aanval Onrust, aandacht vragen, neiging tot verstoppen, speekselen, rare blik in de ogen. De hond is anders dan normaal. Deze fase kan enkele minuten tot enkele dagen duren. De ictus of echte aanval Deze fase duurt meestal enkele minuten en kan gepaard gaan met één of meerdere hieronder genoemde symptomen: vermindering of verlies van het bewustzijn, het niet meer herkennen van de omgeving, omvallen, krampverschijnselen, heftig speekselen, spontaan urine en/of ontlasting laten lopen, spontaan leegdrukken van de anaal- klieren, fietsbewegingen, gedragsveranderingen, doelloos rondlopen, met strakke nek in de lucht staren tijdens het lopen, klappertanden, slijmvliezen kunnen verkleuren tot donkerrood of blauwrood, pupillen zijn maximaal groot. De post-ictale fase of herstelfase Na enige tijd herstelt het bewustzijnsniveau weer, het dier komt weer overeind, is wel gedesoriënteerd en lijkt soms tijdelijk blind, is van slag, rusteloos, heeft vertraagd reactievermogen, loopt moeilijk en vraagt om aandacht. Naast deze algemene vorm, komen ook andere vormen voor, zoals kortdurende aanvallen met schokkende bewegingen van de kop, aanvallen waar de hond overdreven actief is of wild rond rent. Epilepsie is in principe geen levensbedreigende situatie en uw hond kan er heel oud mee worden. Het is wel belangrijk dat u als eigenaar weet dat twee bijzondere vormen van epilepsie wel levensbedreigend zijn en met spoed behandeld moeten worden: - clustering: een serie aanvallen op één dag, waarbij de hond niet echt bijkomt tussen de aanvallen - status epilepticus: een aanval die langer dan enkele minuten aanhoudt (een kwartier of nog langer). Wordt vervolgd

10 TENTOONSTELLINGSAGENDA en 3 maart Groningen CAC-CACIB Tel.: en 24 maart Leiden CAC-CACIB Tel.: en 21 april Goes CAC-CACIB Tel.: t/m 20 mei Arnhem CAC-CACIB Tel.: en 25 augustus Rotterdam CAC-CACIB Tel.: september Sneek Clubmatch Tel.: oktober Zwolle CAC-CACIB Tel.: en 3 november Bleiswijk CAC-CACIB Tel./fax: Voor een overzicht van alle kynologische activiteiten kijk op Het bestuur, de instructeurs/instructrices en de redactie van de KC Sneek e.o. hopen dat iedereen een vrolijke paas(vakantie) heeft gehad!

Als je kind epilepsie heeft. en nu?

Als je kind epilepsie heeft. en nu? Als je kind epilepsie heeft en nu? inhoud Sinds mijn dochter epilepsie heeft, heb ik maar één wens: dat haar aanvallen snel onder controle komen. Gelukkig is de kinderarts daar optimistisch over. En inmiddels

Nadere informatie

VAN ONZE VOORZITTER VOORWOORD VACATUREBANK

VAN ONZE VOORZITTER VOORWOORD VACATUREBANK VAN ONZE VOORZITTER VOORWOORD VACATUREBANK VACANT Deelnemers werk- of activiteitengroepen: Als je ideeën hebt rond een werk- of activiteitengroep kan je je opgeven actief

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

Kajakano Clubblad van KanoVereniging ZeeWiToe Bergen op Zoom. Editie: September 2007. ZeeWiToe

Kajakano Clubblad van KanoVereniging ZeeWiToe Bergen op Zoom. Editie: September 2007. ZeeWiToe Kajakano Clubblad van KanoVereniging ZeeWiToe Bergen op Zoom. Editie: September 2007 ZeeWiToe Kajakano september 2007 K.V. Zeewitoe Algemeen postadres KV. Zeewitoe Sintekrijnsputje 6 4661 LM Halsteren

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Ledenblad LCKV Jeugdvakanties jaargang 41 nr. 4 juli 2013 verschijnt 5 maal per jaar. De Hel van Heerde. pag 7

Ledenblad LCKV Jeugdvakanties jaargang 41 nr. 4 juli 2013 verschijnt 5 maal per jaar. De Hel van Heerde. pag 7 Ledenblad LCKV Jeugdvakanties jaargang 41 nr. 4 juli 2013 verschijnt 5 maal per jaar De Hel van Heerde pag 7 De Opzetter Geboren Feija Lune, dochter van Norbert en Carlijn Kort Belangrijke data Nieuwe

Nadere informatie

februari 2012 nr.1 februari 2012 1 Jaarvergadering Energiecollectief De OV-chipkaart Uw aandacht waard! Gezocht: secretaris V/M In het Alzheimer café

februari 2012 nr.1 februari 2012 1 Jaarvergadering Energiecollectief De OV-chipkaart Uw aandacht waard! Gezocht: secretaris V/M In het Alzheimer café februari 2012 nr.1 Jaarvergadering De OV-chipkaart Gezocht: secretaris V/M Agenda Activiteiten in: De Kortfoort De kleine zaal Overige activiteiten Activiteiten lange termijn Personalia Activiteiten Computercursus

Nadere informatie

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr.

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. 2 BESTUUR Voorzitter: Frans van Saane, Berkenring 84, 4881

Nadere informatie

de Doorloper juni 2008 Clubblad Oldenzaalse IJsclub In dit nummer: Wereldtop eert buizen ome Jaap Portret Jan ten Tusscher

de Doorloper juni 2008 Clubblad Oldenzaalse IJsclub In dit nummer: Wereldtop eert buizen ome Jaap Portret Jan ten Tusscher In dit nummer: Wereldtop eert buizen ome Jaap Portret Jan ten Tusscher juni 2008 Clubblad de Doorloper een uitgave van de Oldenzaalse ijsclub Bestuurssamenstelling telefoon nummer Voorzitter Theo Stroot

Nadere informatie

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld 2 Uitgave Gemeente Leiden Afdeling Sociaal en Economisch

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Bestuurssamenstelling 3 Samenstelling Commissie Nacht van Gulpen 4 Voorwoord voorzitter 5 Nieuwe website 6 Nieuwe leden 7

INHOUDSOPGAVE. Bestuurssamenstelling 3 Samenstelling Commissie Nacht van Gulpen 4 Voorwoord voorzitter 5 Nieuwe website 6 Nieuwe leden 7 INHOUDSOPGAVE Colofon 2 Bestuurssamenstelling 3 Samenstelling Commissie Nacht van Gulpen 4 Voorwoord voorzitter 5 Nieuwe website 6 Nieuwe leden 7 TERUGBLIK Oefentocht Gulpen-Monschau (Langs koeien) 8 Statistieken

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

CONTACTBLAD Postbankrekeningnummer 6933420. Internet site: http://www.kankerpatient.nl/ppc. 9 e jaargang, nr. 33, september 2003

CONTACTBLAD Postbankrekeningnummer 6933420. Internet site: http://www.kankerpatient.nl/ppc. 9 e jaargang, nr. 33, september 2003 CONTACTBLAD Postbankrekeningnummer 6933420 Internet site: http://www.kankerpatient.nl/ppc 9 e jaargang, nr. 33, september 2003 Redactie: Het bestuur PPC Inge van Leeuwen Hans Vasen Redactieadres: Janneke

Nadere informatie

Multiple Sclerose. zo zit dat!

Multiple Sclerose. zo zit dat! Multiple Sclerose zo zit dat! Inhoudsopgave MS - zo zit dat! Hoofdstuk 1 Wat is MS Hoofdstuk 2 Wat merk je van MS Hoofdstuk 3 Medicijnen Hoofdstuk 4 Hoe voelt MS Homepage MSkidsweb Gastenboek berichtjes

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 6 Omgaan met vermoeidheid 8 Erkenning 12 Waar komt die vermoeidheid vandaan? 14 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Een foutje op gen 22 www. metakids.nl bankrekeningnr. 1122002 GEN22_COVERDOC.indd 1 14-05-12 10:42

Een foutje op gen 22 www. metakids.nl bankrekeningnr. 1122002 GEN22_COVERDOC.indd 1 14-05-12 10:42 Een foutje op gen 22 Het verhaal van Daisy en Erwin Een fou www. metakids.nl bankrekeningnr. 1122002 3 verteld door de ouders Dieter en Corry Straetmann opgetekend door Debby Petter 2011 Metakids Op 12

Nadere informatie

Jaargang 22 nr. 1 maart 2011. In dit nummer o.m.

Jaargang 22 nr. 1 maart 2011. In dit nummer o.m. Het boek wordt op 19 maart 2011 gepresenteerd op de landelijke dag van de Stichting Plotsdoven, die gehouden wordt in Madurodam, Den Haag. Het eerste exemplaar zal aan de schrijfsters worden aangeboden.

Nadere informatie

CFChamps 24uurs Race 29/30 september 2012

CFChamps 24uurs Race 29/30 september 2012 CFChamps 24uurs Race 29/30 september 2012 Meestal zijn het de zondagavonden die ik gebruik om mijn administratie bij te werken en mijn bureau op te ruimen voor de komende week. Zo ook zondag 23 september.

Nadere informatie

Colofon t Oplappertje

Colofon t Oplappertje 1 2 Colofon t Oplappertje EHBO afd. Sint-Pancras Uitgave 32e jaargang, nummer 1, maart 2012 t Oplappertje is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Vereniging E.H.B.O. afdeling Sint-Pancras. Dit blad

Nadere informatie

De rechter komt... maar laat zijn toga thuis. De gang van zaken tijdens een rechtszitting bij dwangopname

De rechter komt... maar laat zijn toga thuis. De gang van zaken tijdens een rechtszitting bij dwangopname Nieuwsbrief van de Stichting PVP 22e jaargang nummer 3 winter 2012/2013 De rechter komt... maar laat zijn toga thuis De gang van zaken tijdens een rechtszitting bij dwangopname REDACTIONEEL Het zal je

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Nieuwsbrief is een uitgave van de gezamenlijke Sterkliniek Dierenartsen 7e jaargang, 2012 - nummer 3

Nieuwsbrief is een uitgave van de gezamenlijke Sterkliniek Dierenartsen 7e jaargang, 2012 - nummer 3 Nieuwsbrief is een uitgave van de gezamenlijke Sterkliniek Dierenartsen 7e jaargang, 2012 - nummer 3 Dierenkliniek Ermelo Horsterweg 66, 3851 PL Ermelo Gelreweg 39, 3843 AN Harderwijk www.dierenkliniek-ermelo.nl

Nadere informatie

We waren zo blij dat ons die kans werd geboden

We waren zo blij dat ons die kans werd geboden nabestaanden Nummer 20 jaargang 10 December 2011 Dit is een uitgave van NTS-Donorvoorlichting, www.donorvoorlichting.nl Contact Informatie van en voor nabestaanden van orgaan- en weefseldonoren De nabestaanden

Nadere informatie

Zorgkaart. Colofon. Nummer: 34

Zorgkaart. Colofon. Nummer: 34 is een uitgave van Woonzorgcentrum de Lichtenberg Zorgkaart Tijden veranderen. Voorheen hadden de meeste woonzorgcentra en verpleeghuizen lange wachtlijsten. Dit is niet meer zo. Door veranderd overheidsbeleid

Nadere informatie

Wmo. Meedoen is belangrijk! Wmo-krant gemeente Voorst Wet maatschappelijke ondersteuning. Wet maatschappelijke ondersteuning

Wmo. Meedoen is belangrijk! Wmo-krant gemeente Voorst Wet maatschappelijke ondersteuning. Wet maatschappelijke ondersteuning Wmo Meedoen is belangrijk! Wmo-krant gemeente Voorst Meedoen is ontmoeten De gemeente heeft besloten deze krant uit te brengen om inzicht te geven in de nieuwe mogelijkheden van ondersteuning van mensen

Nadere informatie

VERENIGINGSBLAD VAN BEWONERSVERENIGING September 2014

VERENIGINGSBLAD VAN BEWONERSVERENIGING September 2014 UIT DE HOEK GEKLAPT IN DIT NUMMER: 1. AED in bedrijf! 2. Peerby spullen lenen van buurtgenoten 3. Activiteiten: - Verslag paaseieren zoeken - Verslag paascrea - Verslag buitenspeeldag Foto: Marijke Olsthoorn

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Rozetgazette komt met nieuw uiterlijk

Rozetgazette komt met nieuw uiterlijk De Rozetgazette Anno 1911 Editie 8, Januari 1912 Prijs: 5 stuivers Rozetgazette komt met nieuw uiterlijk Hoofdredacteur: Kan weer jaren mee zo. Hier is hij dan weer, de nieuwe Rozetgazette. Na enige vertraging

Nadere informatie