FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft"

Transcriptie

1 Website Feyenoordvideos.com Social Media Naast de website is Podcast De podcast zorgt ervoor Resultaten Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft Feyenoord Video s actief op diverse Social Media sites zoals Twitter en dat iedereen de video s overal kan bekijken op een pc, mac, ipod of wat Feyenoord Video s tot nu toe heeft bereikt... over zijn belevenis... Pagina 2 Facebook... Pagina 3 ander apparaat... Pagina 4 Pagina 5 Visualisatie Een overzicht met daarin Toekomst Er gaat een hoop Collage Tot slot een mooie alle componenten van dit project... Pagina 6 veranderen voor Feyenoord Video s... Pagina 7 collage van beelden uit de video s... Pagina 8 FEYENOORD VIDEOS INTRODUCTIE Het idee voor Feyenoord Video s is ontstaan aan het begin van dit jaar. Ik had pas een nieuwe camera gekocht en bedacht dat het misschien wel leuk zou zijn als ik deze mee zou nemen naar De Kuip om daar tijdens de wedstrijd wat beelden te schieten. Uiteindelijk heb ik in die wedstrijd 2 video s van 9 minuten gemaakt. Deze heb ik geupload naar mijn eigen Youtube kanaal. De filmpjes werden vaak bekeken en de reacties waren goed. Daarom heb ik een nieuw kanaal aangemaakt met als naam feyenoordvideos. Samen met dit kanaal heb ik meteen de domeinnaam feyenoordvideos.com geregisterd om zo een site om de filmpjes heen te kunnen bouwen. Toen bleek dat mijn eerst afstudeerproject niet lekker liep bedacht ik dat ik Feyenoord Video s ook als afstudeerproject zou kunnen gebruiken. Nadat ik dit aan m n mentor gevraagd had ben ik verder gaan bouwen. Inmiddels is Feyenoord Video s actief op meerdere Social Media sites, is de website door zo n unieke bezoekers bekeken en zijn de video s in totaal al meer dan keer bekeken. Dit document bevat informatie over de website, podcast en de resultaten tot nu toe. In het kader hierboven kun je zien op welke pagina s deze informatie is terug te vinden. Ontstaan Voordat ik dit project koos wilde ik afstuderen met een ander soort videosite. Ik zou samen met een vriend filmpjes gaan maken en deze online publiceren. Na een tijdje bleek echter dat dit niet ging werken. We hadden wel wat ideeën voor filmpjes maar deze waren eigenlijk niet goed genoeg. Begin 2010 ben ik ook begonnen met Feyenoord Video s en het leek mij beter dit als afstudeerproject te gebruiken. De eerste reacties op Feyenoord Video s was goed. En omdat de 2 projecten best op elkaar leken hoefde ik ook niet alles om te gooien.

2 WEBSITE HET IDEE Aan de basis van de website staat de behoefte om wedstrijden van Feyenoord opnieuw te beleven. Ik heb nu 2 jaar een seizoenskaart en ben wel eens op zoek naar video s van een wedstrijd van vorig seizoen. Het is vrij lastig om deze terug te vinden. Om deze behoefte te bevredigen heb ik een desktop achtige omgeving ontwikkeld waar bezoekers berichten kunnen openen, sluiten en verplaatsen naar eigen inzicht. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een video aanzetten en tegelijkertijd een nieuwsbericht lezen. Omdat een dergelijke website niet te besturen is met een mobiele telefoon heb ik een aparte site gemaakt zodat ook mobiele bezoekers de video s kunnen bekijken. Meer daarover in het kader hieronder INHOUD De site bestaat uit 2 onderdelen. De wedstrijdvideo s, ondergebracht bij Matches en een Weblog. Elke wedstrijd maak ik meerder filmpjes, ik zoek daarvan de beste uit en die upload ik naar Youtube. Vervolgens plaats ik op de website een bericht met daarin alle filmpjes van de wedstrijd. In het Weblog vind je nog wat overige filmpjes die niet onder de wedstrijden vallen. Zo kun je er een filmpje van de training en een compilatie van Feyenoord s prestaties in de beker dit seizoen terugvinden. DESKTOP ERVARING Je zou kunnen zeggen dat de website maar uit 1 pagina bestaat. Je kunt op deze pagina berichten openen en rangschikken zoals je gewent bent in Windows of Mac OSX. Dit alles is gerealiseerd met jquery. Hiermee kun je allerlei functies vanuit een bibliotheek oproepen. Zo word het slepen van de berichten, het openen van de submenu s en het aanpassen van de achtergrond met behulp van de jquery bibliotheek gerealiseerd. ONTWERP Bovenaan de site vind je 1 vaste balk met daarin het logo en wat menu s. Niet alles is meteen zichtbaar, zo kun je bijvoorbeeld de submenu s voor Matches en Weblog uitschuiven om wat oudere berichten te openen. Rechts in de balk vind je een klein menu en weer 2 submenu s. Met 1 van deze menu s kun je de achtergrond aanpassen. In de andere vind je links naar de RSS feed, Podcast en Social Media sites van Feyenoord Video s. De site is het beste te bekijken met een resolutie van 1024x768. Dit omdat de ervaring op een kleiner monitor niet optimaal is. Berichten verslepen word lastig en ook de achtergronden komen niet goed tot hun recht bij een kleinere resolutie. Tot nu toe hebben alle bezoekers de minimale resolutie gehad en heeft dus iedereen volledig gebruik kunnen maken van de functionaliteit. MOBIELE SITE Bij de mobiele site staat gemak voorop, de homepagina bestaat uit een overzicht van de nieuwste berichten. Onderaan vind je een knop om wat oudere berichten op te halen. Via het menu kun je het archief of een pagina met informatie oproepen. Een bericht bestaat simpelweg uit tekst met Youtube filmpjes daar tussen. Als je telefoon Youtube ondersteund kun je deze filmpjes dus bekijken. De screenshots hiernaast zijn gemaakt op een iphone. De site is te bezoeken op ipod Touch, iphone en Blackberry toestellen.

3 SOCIAL MEDIA Feyenoord Video s is actief op Social Media sites om het voor bezoekers makkelijk te maken om de Video s te bekijken. Niemand wil elke dag op 10 sites checken of er nog iets nieuws te vinden is. Mensen maken veel liever gebruik van RSS feeds of Social Media sites om op de hoogte te blijven van het nieuws. YOUTUBE Het is via Youtube heel makkelijk om een abonnement te nemen op Feyenoord Video s. Je krijgt dan automatisch de nieuwste video s binnen zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Ik heb ook wat andere videosites geprobeerd maar de keuze voor Youtube was snel gemaakt. Het is simpelweg de meest gebruikte en best ondersteunde videosite. TWITTER Als je Feyenoord Video s op Twitter volgt krijg je niet alleen als eerste te horen wanneer de nieuwe video s klaar staan. Ook zie je welke video s, naast die van Feyenoord Video s zelf, je niet moet missen. Dit komt doordat de video s die ik op Youtube als AUTOMATISCH DELEN De Automatisch delen functie van Youtube stelt je in staat om je Youtube account te koppelen aan je Facebook en Twitter accounts. Zo kun je automatisch aan Facebook en Twitter door laten geven als je een video upload, of als je een video als favoriet bestempelt. Zo hoef je niet elke keer handmatig aan je Vrienden op Facebook en je Followers op Twitter door te geven dat je een nieuwe video hebt geupload. favoriet bestempel via de Automatisch delen functie op Twitter terecht komt. FACEBOOK Voor Facebook geld hetzelfde als voor Twitter. Als je vriend word van Feyenoord Video s hoef je niets te missen. Je krijgt dan tussen de statusupdates van je vrienden de nieuwste Feyenoord Video s te zien. Overige Naast deze 3 veelgebruikte sites heb ik ook gekeken of het mogelijk is om via Ustream live uit te zenden in de rust of aan het begin van een wedstrijd. Het bereik in De Kuip is zo slecht dat dit helaas niet mogelijk was. Ik heb ook wat website geprobeerd waar je een podcast kunt hosten. Pod-omatic is daar 1 van. Helaas is het vrij kostbaar wanneer je HD beelden wilt gebruiken. Vandaar dat ik een eigen Server ben gaan opzetten, meer daarover op de volgende pagina. Misschien vraag je je af waarom ik geen Hyves heb gemaakt. Dit is omdat ik in het begin gekozen heb om de site in het Engels te doen. Ik wilde me niet beperken tot Nederlands sprekende. Helaas bleek later dat er toch vooral Nederlanders op de video s afkomen. Daarom ben ik later overgestapt naar de Nederlandse taal.

4 PODCAST WAAROM EEN SERVER? Het is me eerder gelukt om een Podcast op te zetten, dat was geen probleem. Ik had een XML bestand aangemaakt en deze toegevoegd aan de itunes Store. Dit werkte prima alleen had ik de bestanden voor de podcast (de video s) bij een webhost staan. Als ik dat zou doen met Feyenoord Video s dan zou dat enorm veel dataverkeer genereren. Hieraan zijn bepaalde kosten verbonden en daar heb ik geen trek in. Dus ben ik verder gaan zoeken. Ik heb nog wat sites geprobeerd waar je een podcast kunt hosten. Bij geen van deze sites was het mogelijk om HD video s te uploaden zonder extra te hoeven betalen. Dus bleef er nog maar 1 ding over. Een eigen Server opzetten. MAC OSX SERVER Ik heb gekozen voor een Mac OSX Server omdat ik zelf altijd met veel plezier op een Mac heb gewerkt. Ik wilde wel eens ervaren of een server van Apple net zo simpel is als hun desktop pc s. Alles ziet er op de server erg mooi uit maar je hebt wel wat kennis van zaken nodig voordat je ermee overweg kan. De server heeft een aantal handige programma s om een Podcast mee op te zetten. Ik heb wat handleidingen van deze programma s erbij gepakt en het is me op die manier aardig gelukt om het een en ander te creëren. Het gaat om de programma s Podcast Composer en Podcast Producer. In de Composer kun je een Workflow maken waarin je aangeeft of je een watermark wilt gebruiken, in welk formaat je wilt exporteren en dat soort dingen. Als je een Workflow hebt opgezet kun je deze in de Podcast Producer inladen. Vervolgens kun je via een web interface inloggen op de server om je video s te uploaden. Podcast Producer pakt vervolgens de geuplaoden video s op en doet de rest automatisch voor je. Het is me geluk deze server draaiende te krijgen. Ook kan ik video s naar de server uploaden en automatisch een watermark en een outro toe laten voegen. Bij het schrijven van deze tekst was ik bezig een script uit te testen waarmee het mogelijk word je video s naar Youtube te uploaden. UITEINDELIJKE DOEL Het uiteindelijke doel is natuurlijk om zelf zo min mogelijk werk over te houden. Als ik een video upload naar de server wil ik dat hier automatisch een watermark en een outro aan worden toegevoegd. Ook wil ik dat de server de video automatisch naar de podcast stuurt. En dat deze video naar Youtube word geupload. Podcast Producer Workflow

5 RESULTATEN GOOGLE ANALYTICS Googel Analytics verzameld allerlei gegevens over de bezoekers van je website. Zo kun je onder andere zien waar ze vandaan komen, wat voor taal ze spreken en wat hun schermresolutie is. Met behulp van deze gegevens kun je vervolgens je site aanpassen. VIEUWS Begin dit jaar is Feyenoord Video s van start gegaan en in de eerste 4 maanden zijn de geuploade video s meer dan keer bekeken. De website heeft al meer dan unieke bezoekers gehad en deze aantal groeien met de week. Met behulp van Google Analytics Google Analytics (Website) en Youtube InSight (Video s) kan ik niet alleen het aantal bijhouden. Deze tools houden ook bij hoe bezoekers bij de website of video s terecht zijn gekomen. Hierdoor heb ik ontdekt dat veel bezoekers via andere Feyenoord fansites bij Feyenoord Video s terecht zijn gekomen. Op deze fansites werd ofwel een link naar de site geplaatst of een van de video s werd geembed. Met behulp van deze gegevens heb ik ook opgemaakt dat er weinig tot geen markt is voor een Engelstalig Feyenoord website. Daardoor ben ik begin april overgestapt naar Nederlands. Alle onderstaande resultaten zijn behaald tussen 23 januari en 5 april. TOTAAL UNIEK Feyenoordvideos.com YOUTUBE INSIGHT Youtube beschikt over een zeer uitgebreid systeem om je bezoekers te analyseren. Het systeem lijkt op Google Analytics alleen meer op Video gespecialiseerd. Zo kun je zien welke gedeeltes van een Video het meest worden bekeken. Uit deze gegevens kun je dus opmaken wanneer bezoekers de video wegklikken oftewel: wat je bezoekers willen zien. Ook kun je zien op welke sites je video staat en of je video s door mannen of vrouwen word bekeken. Feyenoord Video s word grotendeels door mannen bekeken (89%). Youtube Kanaal Alle Video s Abonnees (Youtube) 63 Followers (Twitter) Vrienden (Facebook) 2

6 VISUALISATIE Twitter Kodak Zi8 iphoto imovie Youtube Facebook Mac OSX Server Database Podcast HD Feyenoordvideos.com Mobiele Website Podcast SD Database LEGENDA De diagram hierboven bevat alle componenten van Feyenoord Video s. Zoals je kunt zien begint alles links boven bij de Camera. Vervolgens zet ik de filmpjes in iphoto. Hiermee beheer ik alle video s. Ik heb deze per wedstrijd opgeslagen in speciale Events. Vervolgens ga ik met imovie aan de slag om de beste video s eruit te halen en deze te uploaden naar Youtube. Via Youtube worden Twitter en Facebook aangestuurd. Dan maak ik op de Website een bericht aan waarin ik de video s embed. Dit bericht word ook meteen op de Mobiele Website geplaatst. Als de server af is kan ik vanuit imovie de video s naar de server exporteren voor de Podcast. De server is op deze diagram nog niet opgenomen omdat ik hem nog niet in gebruik heb. Zodra de server klaar is zal deze hele diagram veranderen aangezien de video s dan ook via de server naar Youtube geupload worden. Zoals je hebt kunnen lezen is het niet gelukt om dit project af te maken. De website is klaar alleen de server nog niet. DE SERVER Ik heb de server draaiend maar deze is nog niet helemaal klaar. Om dit te realiseren heb ik nog wat extra tijd nodig. Ik verwacht dat ik met een paar weken wel klaar kan zijn met dit project. DE WEBSITE Hoewel de site gewoon te gebruiken is zijn er nog een aantal onderdelen die niet goed werken. Zo geeft de RSS feed op het moment van schrijven nog niet de juiste inhoud weer. Aangezien de Youtube video s nu in de RSS feed staan en deze niet kunnen worden afgespeeld in de meeste RSS Readers ziet het er allemaal wat vreemd uit. Ook wilde ik op de website extra functies toevoegen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om de huidige stand in de Eredivisie weer te geven. PRINTWERK Naast de site en de server wilde ik ook wat printwerk maken. Ik wilde wat stickers en kledingstukken gaan vormgeven. Deze zouden goed kunnen dienen als promotiemateriaal.

7 TOEKOMST GROEIEN Feyenoord Video s zal de komende jaren waarschijnlijk gaan groeien. Ik heb het tot nu toe alleen gedaan, maar ik zie op Youtube meerdere mensen die filmen in De Kuip of bij de trainingen. Uiteindelijk zou het mooi zijn als Feyenoord Video s uitgroeit tot een hechte Community waarbij meerder mensen tijdens een wedstrijd video s maken en deze vervolgens uploaden naar een server. Iemand anders kan deze video s dan gebruiken om een compleet wedstrijdverslag van te maken. Aan het eind van het seizoen zou je dan ook een compilatie kunnen maken. Je zou bijvoorbeeld alle goals op een rijtje kunnen zetten of alle sfeeracties van het publiek. FR12.NL FR12 is de grootste Feyenoord fansite. Voor Feyenoord nieuws kun je al op deze site terecht. Ook maken ze elke wedstrijd een fotoverslag van de wedstrijd. FR12 heeft mij benaderd voor een samenwerking. Ik heb ze verteld dat ik eerst moet afstuderen met Feyenoord Video s maar dat ik er daarna zeker open voor sta. Voor de rest van dit seizoen gaan we ook al samenwerken. Ik zal voor FR12 elke thuiswedstrijd een compilatie maken met daarin de hoogtepunten van de wedstrijd. Ook zal ik op Feyenoordvideos.com het nieuws van FR12 laten zien. VOLGEND SEIZOEN We zijn druk bezig met de plannen voor volgend jaar. Ik had al wat ideeën voor Feyenoord Video s. Ik zal deze voorleggen aan de mensen van FR12. Vervolgens zullen we samen een plan maken dat we in de zomer uit kunnen voeren. Waarschijnlijk kun je volgend jaar op FR12 van alle thuiswedstrijden een verslag vinden. We hopen dat we het zo kunnen regelen dat deze verslagen bestaan uit beeldmateriaal gemaakt vanuit diverse vakken in het stadion. Misschien kunnen we ook wel mensen vinden die de uitwedstrijden voor hun rekening willen nemen. Uiteindelijk willen we een platform creëren waarop je per wedstrijd, per seizoen of per competitie video s kunt bekijken om zo de wedstrijd, het seizoen of de competitie opnieuw te beleven.

8

9 COMPETENTIES Hiernaast vind je een lijst met alle Competenties die bij de opleiding hoorde. Deze pagina heb ik nooit ingeleverd op school. Op aanraden van mijn mentor heb ik de volgende 2 pagina s later toegevoegd aan dit verslag. KERNTAKEN 1 Zorgt voor bruikbare mediasystemen 2 Beheert de crossmedia workflow 3 Faciliteert het netwerkgebruik in mediaproductieomgevingen Dit is versie 1.3 van dit verslag. CROSS MEDIA COMPETENTIES 20 Ontwikkelt zijn beroepscompetenties verder 23 Voegt content vanuit een database samen met opmaakstramien 24 Stelt script samen COMPETENTIES 1 Analyseert de behoefte van de opdrachtgever 2 Vertaalt advies in plan van aanpak voor dynamische informatiesystemen voor media-uitingen 3 Maakt functioneel technisch ontwerp voor dynamische informatiesystemen voor media-uitingen 4 Realiseert dynamische informatiesystemen voor media-uitingen 5 Implementeert dynamische informatiesysteme 6 Realiseert eenvoudige contentmanagementsystemen 7 Hanteert mediacontrolesystemen ten behoeve van dataverwerking 8 Converteert mediabestanden 9 Comprimeert mediabestanden 10 Beheert opslag van de data 11 Voert colormanagement uit 12 Beheert complexe contentmanagementsystemen 13 Ontwerpt een netwerk in een mediaproductieomgeving 14 Realiseert netwerk in een mediaproductieomgeving 15 Beheert mediasoftware 16 Bewaakt mede projectvoortgang 17 Communiceert tijdens het werkproces. 18 Werkt samen 19 Volgt ontwikkelingen 20 Ontwikkelt zijn beroepscompetenties verder

10 SCRIPTS De website maakt gebruik van een aantal scripts. Het thema dat ik gemaakt heb voor de site bestaat vooral uit HTML, CSS, PHP en jquery. Een submenu openen met jquery Bovenaan de site vind je een aantal knoppen waarmee je een submenu kunt openen. Ik zal uitleggen wat er gebeurt als je het submenu om de achtergrond aan te passen wilt openen. Het volgende script word dan uitgevoerd: Meer jquery De overige jquery script werken op een zelfde manier. Je stuurt alles aan met behulp van ID s en classes. De functies van jquery worden vanuit een bibliotheek gehaald. Deze bibliotheek koppel je aan je website net zoals met een CSS bestand: <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/ libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script> Persoonlijk vind ik jquery prettig te gebruiken. Je koppelt vrij simpel een bibliotheek aan je site en kunt vervolgens je divjes en knoppen aansturen met behulp van ID s en classes. Daardoor kun je snel en makkelijk je site uitbreiden met handige functies. Op regen 1 zie je dat de waarde 1 aan statusbackgrounds word toegekend. Standaard, wanneer je de site bezoekt, staat deze dus op 1. Als je op de knop om het submenu te openen drukt (regel 2) word het divje #backgrounds weergegeven (regel 3). Dit gebeurt met het (jquery) commando slidetoggle(). Mocht het divje al geopend zijn, dan zal het gesloten worden. Daarna word er gekeken of statusbackgrounds gelijk is aan 0 of 1. In dit geval staat hij op 1 omdat het submenu nog niet zichtbaar is. We gaan dus verder vanaf regel 9. Op regel 10 word er gekeken of statuslinks gelijk is aan 0. Als dit zo is, oftwel: als het submenu van de links open is, word deze verborgen met behulp van de slidetoggle functie. Op regel 12 word de afbeelding die voor de.showlinks knop word weergeven veranderd in een pijltje naar beneden. Op regel 13 word aan statuslinks de waarde 1 toegekend zodat duidelijk is dat het links menu niet word weergegeven. Deze laatste 3 acties zijn ervoor omdat je niet allebei de submenu s tegelijk open kunt hebben (ivm. overlapping). Vervolgens word op regel 15 de afbeelding bij de.showbackgrounds knop aangepast in een pijltje naar boven, en tot slot op regel 16 word de statusbackgrounds op 0 gezet omdat deze nu open is. Mocht je nu nog een keer op de knop drukken dan worden alleen de regels 3, 6 en 7 uitgevoerd. Het submenu word dan gesloten, het pijltje wijst weer naar beneden en de status gaat terug naar 1. Een Wordpress thema Feyenoord Video s maakt gebruik van Wordpress. Het uiterlijk van de site regel je via het thema. Bij Feyenoord Video s bestaat het thema uit een php bestand met daarin verwijzingen naar andere bestanden. Zo word de style met behulp van een CSS bestand geregeld en is er ook een apart jquery bestand met daarin alle jquery code. Het thema maakt gebruik van allerlei functies van het Wordpress systeem. Dit gebeurt veel met zogeheten loops. Hierin worden alle posts doorzocht op bepaalde informatie. Zo zorgen de loops bij de submenu s Matches (hierboven weergegeven) en Weblog ervoor dat alleen de titels van de laatste 5 berichten getoond worden. En ondanks dat niet alle berichten direct op de site zichtbaar zijn zijn deze al wel ingeladen door een andere loop. Ze worden echter pas weergegeven als bepaalde knoppen zijn ingedrukt. Met behulp van een thema kun je er dus voor zorgen dat alles op de juiste manier word weergegeven. Dit is natuurlijk een enorm voordeel in vergelijking met het gebruik van basis HTML en CSS.

11 D ATAB AS ES Feyenoord Video s heeft 2 databases. iphoto/imovie om alle video s in te beheren en een MySQL database voor de website. Video s (iphoto en imovie) Om de Video s te beheren maak ik gebruik van iphoto en imovie. Dit zijn 2 programma s uit Apple s ilife serie. Zoals de naam al doet vermoeden is iphoto eigelijk bedoeld voor foto s. Maar je kunt er ook video s mee beheren. Zie het maar als een soort verkenner. Als ik gefilmd heb koppel ik m n camera aan m n Mac en laad ik de video s in iphoto. Vervolgens zet ik ze in een event. Inmiddels staat iphoto al aardig vol met events (zie de screenshots hierboven). Als dit klaar is open ik imovie. Hierin kun je makkelijk door deze events met video s bladeren. Het programma heeft een enorm handige functie waarmee je door video s heen kunt bladeren (zie screenshot hieronder). Zo kun je snel het juiste stukje video terugvinden om deze te gebruiken. Uiteindelijk exporteer ik vanuit imovie een video die ik vervolgens upload naar Youtube. Website (MySQL) De gegevens van de website worden in een MySQL database opgeslagen. Ik heb hier weinig omkijken naar aangezien de website op het Wordpress CMS draait. Zolang er niks fout gaat hoef ik niets (handmatig) in de database aan te passen. De belangrijkste tabel uit de database is de posts tabel. Hierin vind je alle berichten van de website inclusief eerder opgeslagen versies hiervan. Zo kun je een oudere versie van een pagina herstellen. Deze functie zit pas sinds afgelopen jaar in het Wordpress CMS. Andere tabellen uit de database zijn: users, comments, links en options. Veel van de tabellen zijn met elkaar verbonden met behulp van een ID. Zoals ik al zei regelt Wordpress alles met betrekking tot de database. Ik heb slechts 1 keer in de database hoeven kijken, dit was toen ik een apart template aan de informatie pagina wilde koppelen. Op de een of andere manier lukte dit niet via het administratie gedeelte van Wordpress. Ik ben toen in de database gaan zoeken naar het juiste record en heb op die manier toch een ander template aan de pagina kunnen koppelen. Alles over de Wordpress database vind je op

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding Algemene Informatie Disclaimer: Bij het samenstellen van dit boek is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding De WordPress 3.5 Beginners Handleiding Internetbureau Elephant april 13 Inhoud Introductie... 2 Inloggen... 3 Het dashboard... 5 Berichten en pagina's... 6 Nieuw Bericht... 6 Nieuwe Pagina... 8 Afbeeldingen,

Nadere informatie

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Introductie... 4 Inloggen bij WordPress... 5 Introductie in het dashboard... 6 Berichten en pagina's... 8 Bericht Categorieën... 8 Nieuw Bericht...

Nadere informatie

Basishandleiding WordPress

Basishandleiding WordPress Basishandleiding WordPress Website: http://www.uwsite.nl Back-end: http://www.uwsite.nl/wp-admin Gebruikersnaam: uwgebruikersnaam Wachtwoord: uwwachtwoord 0. Inloggen in het gebruikersgedeelte / het back-end

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

CMS Template Handleiding

CMS Template Handleiding CMS Template Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 6 Een link toevoegen... 7 Een afbeelding toevoegen... 9 Foto s plaatsen op de fotopagina...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress icm Woocommerce pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Liever persoonlijke

Nadere informatie

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Inhoud Introductie... 3 Belangrijke Termen... 3 Inloggen op jouw Wordpress website... 4 Een Backup maken... 4 Het Wordpress dashboard... Thema

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2 Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen support@flux.be flux.be Flux webdesign Versie 1.0.2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Starten... 3 3. Menu... 4 4. Pagina s... 5 4.1. Bewerk de pagina...5

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm:

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm: CMS Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 7 Een link toevoegen... 8 Een afbeelding toevoegen... 10 Foto s plaatsen op de fotopagina... 12 Media...

Nadere informatie

Voorstel website Uiterlijke kenmerken Inhoud Home

Voorstel website Uiterlijke kenmerken Inhoud Home Voorstel website Uiterlijke kenmerken - De site moet een aantrekkelijk, moderne uitstraling hebben met een duidelijke koppeling naar PvdA. (misschien in de vorm van een roos). - De site moet overzichtelijk

Nadere informatie

Handleiding Beheer website

Handleiding Beheer website Flux webdesign Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen support@flux.be flux.be Handleiding Beheer website Flux webdesign Versie 1.0.3 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Starten... 3 3. Menu...

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Versie 1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Yoron Dot Net Stap voor stap Handleiding YORON DOT NET BEHEER V1.X Stap voor stap handleiding YORON Het Wielsem 10 s-hertogenbosch Inhoudsopgave Opstarten Yoron DotNet

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014

1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014 1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014 Inhoud Voordelen... 1 Overzicht... 2 Release Versie... 3 Nieuw... 4 Nieuw Tablet/Groot scherm weergave... 4 Ontwerp de Tablet/Groot Scherm Layout... 4 Site eigenaar

Nadere informatie

YouTube handleiding voor de Groenteman

YouTube handleiding voor de Groenteman YouTube handleiding voor de Groenteman In deze speciale YouTube handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Wat is Wordpress? Over deze handleiding

Wat is Wordpress? Over deze handleiding Een kleine ordpress handleiding Versie 1.1-26 augustus 2012 2 Inhoudsopgave Wat is Wordpress?... 5 Over deze handleiding... 5 Inloggen op de site... 6 Paswoord vergeten... 7 Introductie in het dashboard...

Nadere informatie

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een

Nadere informatie

Waarom WordPress? Wat is WordPress? Bloggen en website Uniek design is mogelijk Makkelijk zelf te beheren

Waarom WordPress? Wat is WordPress? Bloggen en website Uniek design is mogelijk Makkelijk zelf te beheren Waarom WordPress? Wordpress is een bijzonder gebruiksvriendelijk systeem, zowel voor de gebruiker als de webbouwer. Iedereen kan er redelijk snel mee leren werken. Het zelf beheren van pagina s, nieuws,

Nadere informatie

Berichten maken en beheren

Berichten maken en beheren Berichten maken en beheren Berichten (of het Engels: posts) zijn de basis van WordPress. Als uw website een blog is, zijn de berichten het meest gebruikte onderdeel. Anderszins zijn berichten actualiteiten,

Nadere informatie

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN 1.a Hoe meld ik mij aan? U kunt zich aanmelden door uw domeinnaam gevolgd door /wp-admin te openen in uw browser. Ga naar internet en type (bijvoorbeeld) URL: http://www.uwdomeinnaam.nl/wp-admin

Nadere informatie

Berichten plaatsen op de ALO site

Berichten plaatsen op de ALO site Berichten plaatsen op de ALO site Ieder lid van ALO is bevoegd om berichten te plaatsen in de Babalobox en de Kalvermarkt. Zit je in een team bij ALO, dan ben je ook bevoegd om berichten/verslagen te plaatsen

Nadere informatie

Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011

Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011 Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011 2. Overzicht en specificering van additionele modules Naast de basis implementatie is het Steenstra CMS systeem uit te breiden met

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Versie: 1.1 Datum: 18 juli 2013 Geschreven door: ict@padland.nl 2013 OBS t Padland. Pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Padland Startpagina...

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress V 1.0 Door Inhoud Inloggen op de website... 3 Het Dashboard... 4 Berichten... 5 Berichten aanmaken... 5 Berichten bewerken... 6 Pagina's... 7 Pagina's aanmaken... 7 Pagina's bewerken...

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

HANDLEIDING. CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM - CJG APP / versie 2. STAP 1 - Maak uw CJG aan in de App. 1. Surf naar http://esm.cjgapp.

HANDLEIDING. CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM - CJG APP / versie 2. STAP 1 - Maak uw CJG aan in de App. 1. Surf naar http://esm.cjgapp. HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM - CJG APP / versie 2 STAP 1 - Maak uw CJG aan in de App 1. Surf naar http://esm.cjgapp.nl 2. Gebruik je username en wachtwoord om in te loggen 3. Ga naar Start >

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

VERENIGINGSWIJZER.NL FINAL DOCUMENT

VERENIGINGSWIJZER.NL FINAL DOCUMENT Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Exacte Wetenschappen Project Multimedia Peter van Ulden Studentnr. 1494759 VERENIGINGSWIJZER.NL FINAL DOCUMENT INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding...3 2 Aanpak & Techniek...4

Nadere informatie

SWIS Handleiding Webbeheer

SWIS Handleiding Webbeheer 1 SWIS Handleiding Webbeheer Inhoudsopgave I. Inloggen in Webbeheer en je wachtwoord resetten... 4 Inlogscherm... 4 Dashboard met toptaken en statistieken... 4 Je wachtwoord vergeten?... 5 II. Modules:

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

LES 2: WORDPRESS.COM. Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting

LES 2: WORDPRESS.COM. Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting LES 2: WORDPRESS.COM Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting Video s: https://www.youtube.com/playlist?list=plucz7ifg5tjtrbktrhdnf-vjebqtjmcby Tijd: 1 uur en 45 minuten

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress Cursus Onderwijs en ICT Deel 21 (versie 1.0 NL 27-04-2011) bloggen met Wordpress door Serge de Beer Inleiding Zelf ben ik niet zo n blogger. Niet dat ik het niet heb geprobeerd trouwens. Al regelmatig

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Webonderdelen (Web Parts)

Webonderdelen (Web Parts) Webonderdelen (Web Parts) Een SharePoint pagina is opgedeeld in een aantal zones op het scherm. In elke zone kunnen Webonderdelen, veelal Web Parts genoemd, geplaatst worden. Deze Web Parts zijn kleine

Nadere informatie

Basishandleiding website voetbalvereniging Lemelerveld Wordpress content managementsysteem

Basishandleiding website voetbalvereniging Lemelerveld Wordpress content managementsysteem Basishandleiding website voetbalvereniging Lemelerveld Wordpress content managementsysteem Augustus 2012 Inleiding De website van voetbalvereniging Lemelerveld draait op het content managementsysteem (CMS)

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

In deze PDF zal er vanuit worden gegaan dat je weet wat HTML is en dat je weet hoe je een website aan moet passen in de code.

In deze PDF zal er vanuit worden gegaan dat je weet wat HTML is en dat je weet hoe je een website aan moet passen in de code. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven voor de optimalisatie van jouw website. Deze PDF staat vol met informatie om de website te kunnen

Nadere informatie

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op.

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Kathleenferrier.nl: het KF centrum online Handleiding voor de Blog & Nieuwssectie Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Het is de plek waarvandaan mensen

Nadere informatie

YouTube. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden

YouTube. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden YouTube Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden Deze informatie is opgesteld door Team 2015 Utrecht om Utrechtse initiatieven te ondersteunen bij hun PR. We verwelkomen het gebruik van dit

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

DRAAIBOEK STARTEN MET 21EDINGEN IN WORDPRESS. Auteur:Harriet Damen SURFnet BV

DRAAIBOEK STARTEN MET 21EDINGEN IN WORDPRESS. Auteur:Harriet Damen SURFnet BV DRAAIBOEK STARTEN MET 21EDINGEN IN WORDPRESS Auteur:Harriet Damen SURFnet BV Versie 1.0 27 januari 2010 1 DRAAIBOEK CURSUS 21EDINGEN OP DE EIGEN INSTELLING Benodigde kennis om te starten met 21eDingen:

Nadere informatie

Handleiding RealHosting Controle Paneel

Handleiding RealHosting Controle Paneel Handleiding RealHosting Controle Paneel Inloggen. Om in te loggen in het Controle Paneel kunt u de gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken welke u van ons heeft ontvangen. Nieuw is dat u ook met uw social

Nadere informatie

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015 Handleiding opmaken Wageningen UR Blog Oktober 2015 Voorwoord In deze handleiding is voor beheerders van het Wageningen UR blog template stap voor stap beschreven hoe zij hun blog kunnen inrichten. Bij

Nadere informatie

Talk2Fans App Handleiding

Talk2Fans App Handleiding 2016 Talk2Fans App Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Downloaden Talk2Fans app... 2 2.1 Android... 2 2.2 IOS... 3 3. Nieuwe registratie... 5 4. Eerste keer aanmelden... 6 5. Hoofdfuncties binnen de app... 8 5.1

Nadere informatie

Handleiding. RSS reader Feedly

Handleiding. RSS reader Feedly Handleiding RSS reader Feedly Wat is Feedly en waarom gebruiken? 3 Hoe aanloggen? 3 Hoe informatie toevoegen aan Feedly 4 Berichten lezen & delen 8 Hoe Feedly organiseren 10 2 Wat is Feedly en waarom gebruiken?

Nadere informatie

ActiveBuilder Handleiding

ActiveBuilder Handleiding ActiveBuilder Handleiding Auteur: TalkActive I/S Datum: Juli 2004 Versie: R. 1.01 Taal: Nederlands Copyright 2004 - Talk Active alle rechten voorbehouden. Inhoud: 1. INTRODUCTIE...2 2. SNEL STARTEN...3

Nadere informatie

WebDAV versus iwork.com op je ipad

WebDAV versus iwork.com op je ipad WebDAV versus iwork.com op je ipad Datum: 14 maart 2011 Versie: 1.0 Auteur: Pierre Gorissen (http://ictoblog.nl/ ) Een van de minder handige dingen aan de iwork verzameling voor de ipad (Pages, Keynote,

Nadere informatie

VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09

VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09 VERSLAG BICS INSTRUCTIIEFIILMPJES VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09 Inhoudsopgave Gebruik BICS..blz. 3 Onderzoek naar korte instructiefilms...blz. 3 Onderzoek naar screenrecorders.blz.

Nadere informatie

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder.

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder. Handleiding Gebruik Download Chrome voor de beste compatibiliteit Aanmelden link: http://www.omegabelgium.com/cms/ Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

Plug & Play. Naam: Vincent Kempers Klas: 09 Zee Datum: 18/02/2015 Studenten nr: 500720035 Vak: Plug and Play Vak docent: Jonathan Leenman

Plug & Play. Naam: Vincent Kempers Klas: 09 Zee Datum: 18/02/2015 Studenten nr: 500720035 Vak: Plug and Play Vak docent: Jonathan Leenman Plug & Play Naam: Vincent Kempers Klas: 09 Zee Datum: 18/02/2015 Studenten nr: 500720035 Vak: Plug and Play Vak docent: Jonathan Leenman Inhoudsopgave Inleiding 3 Gekozen casus 4 Wat is CMS? 5 Zes verschillende

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

Groep aanmaken en beheren

Groep aanmaken en beheren Groep aanmaken en beheren versie December 2014 Om verhalen, foto s e.d. te kunnen toevoegen moet u eerst een groep hebben aangemaakt of van één groep de rechten hebben binnen die groep inhoud te plaatsen.

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Zie ook de insdtructiefilm die op de site staat onder Redacteuren login.

Zie ook de insdtructiefilm die op de site staat onder Redacteuren login. In onderstaande handleiding worden de voornaamste schermen, die nodig zijn voor het onderhoud van de team pagina s van de Rhode site, beschreven. Voor mensen die vorig seizoen ook al redacteur waren: De

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365

1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 1 Dienstbeschrijving Lancom Workspace 365 2 Inleiding Lancom biedt haar klanten reeds sinds 2007 de mogelijkheid om te gaan werken van uit een Cloud model waarbij de servers in een datacenter van Lancom

Nadere informatie

Handleiding voor Zotero versie 2.0

Handleiding voor Zotero versie 2.0 Handleiding voor Zotero versie 2.0 Michiel Wolda De handleiding voor Zetero is geschreven voor de lezers van het boek Deskresearch: Informatie selecteren, beoordelen en verwerken: tweede editie (Van Veen

Nadere informatie

Handleiding 2designers Content Management Systeem

Handleiding 2designers Content Management Systeem Handleiding 2designers Content Management Systeem pagina 1 van 7 Inloggen: Om de welkom-kind website te kunnen beheren, moet u eerst inloggen. Dit kan via de URL: http://www.welkom-kind.nl/nieuw/admin

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

M I K E R U B I O K E R N T A A K

M I K E R U B I O K E R N T A A K M I K E R U B I O E X A M E N 2 0 1 4 K E R N T A A K 2 1 Inhoudsopgave Inventarislijst...03 Begeleidt Uitbestedingen...05 Logboek Back-ups...07 Protocol & Bestaden...09 Testplan...11 Website...15 Applicatie...18

Nadere informatie

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf!

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Online digitaal bladerpdf Gratis bladerpdf Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Geschikt voor: Online bladerpdf (bladersysteem) Is uw boek of brochure eindelijk

Nadere informatie

En hoe gaan ze dit allemaal terugvinden?

En hoe gaan ze dit allemaal terugvinden? En hoe gaan ze dit allemaal terugvinden? Taak 1.2.10 Thomas Muller Paul van der Linden MT1A Tutor: van Griensven Docent: van den Biggelaar Gemaakt door Thomas Muller en Paul van der Linden Pagina 1 van

Nadere informatie

Versie 1.3 17 oktober 2014

Versie 1.3 17 oktober 2014 Vragen naar jwnellestijn@casema.nl of arthur@vierboom.nl 1 OmroepHouten over naar OLON Mediahub Vanaf 18 December 2013 maakt OmroepHouten gebruik van het gezamenlijk platform voor contributie en distributie

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Handleiding webshop Vuurwerkpos. Handleiding webshop

Handleiding webshop Vuurwerkpos. Handleiding webshop Handleiding webshop Inleiding In deze handleiding krijgt u een volledig overzicht van de functionaliteiten van het portaal die betrekking hebben tot uw webshop. Als gebruiker van VuurwerkPos heeft u veel

Nadere informatie

Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving

Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving Versie april/2008 Zicht nieuwe media ontwerpers 2008 1 Inleiding Een Content Management Systeem (CMS) is een webapplicatie waarmee je zonder

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD I. LOGIN IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING II. BEHEER UW WEBSITE 1. ONDERWERP A. Informatie B. Contactpersoon C. Links D. Footer E. Favicon 2. CMS A. Toevoegen (een pagina) B. SEO 3.

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

- Plan Zo kun je een. website bouwen!

- Plan Zo kun je een. website bouwen! - Plan Zo kun je een website bouwen! BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i1 1 8-7-2008 17:23:14 BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i2 2 8-7-2008 17:23:15 In dit boekje staat de uitgebreide versie van hoe je een

Nadere informatie

JelcoDesign. Website handleiding. Handleiding Wordpress website s Auteur: Jelco Haverkamp December 2010. Gemaakt door JelcoDesign.

JelcoDesign. Website handleiding. Handleiding Wordpress website s Auteur: Jelco Haverkamp December 2010. Gemaakt door JelcoDesign. Website handleiding JelcoDesign by jelco haverkamp Handleiding Wordpress website s Auteur: Jelco Haverkamp December 2010 Inhoudsopgave 1. Startpagina 2. Berichten 2.1 Categoriën 2.1.1 Categorie aanmaken

Nadere informatie

Release nieuwe versie 1.9.3

Release nieuwe versie 1.9.3 Release nieuwe versie 1.9.3 November 2013 www.siteop.mobi www.siteop.mobi - Kingsfordweg 151-1043 GR Amsterdam Tel: 085 40 123 92 - support.siteop.mob Release Versie Item Versie Datum SiteOpMobi Platform

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl 1 1. Inhoudsopgave Wat? Bladzijde 1. Introductie 3 2. Methodologie 4 3. Resultaten 3.1 Oriëntatie

Nadere informatie

Handleiding: Whitelabel Customersite

Handleiding: Whitelabel Customersite ARGEWEB B.V. Handleiding: Whitelabel Customersite Controlportal.nl Argeweb Support 8-1-2009 Handleiding voor het gebruik maken van de Whitelabel Customersite op controlportal.nl, door Resellers van Argeweb.

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Deze handleiding is opgesplitst in twee delen. Deel 1: Hoe gebruik je het Smart2VR CMS? Deel 2: Hoe gebruik je de Virtual Reality app? Deel 1:

Nadere informatie

Opstart document 8 FEBRUARI v1.24

Opstart document 8 FEBRUARI v1.24 Opstart document 8 FEBRUARI v1.24 pagina 1 Welkom In dit document vind je stap voor stap instructie hoe je jouw eigen site kunt indelen, wat je moet verzamelen en natuurlijk hoe je uiteindelijk zelf jouw

Nadere informatie

Instructies Zitecraft Content Management System (CMS)

Instructies Zitecraft Content Management System (CMS) Instructies Zitecraft Content Management System (CMS) Inloggen Het CMS wordt geopend via http://zitecraft.com/login of er kan op het icoontje rechtsonder op de zite geklikt worden. Vervolgens dient het

Nadere informatie

Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS. digital4u.nl effectief op internet

Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS. digital4u.nl effectief op internet Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS digital4u.nl effectief op internet Inhoudsopgave Algemene handleiding 03 04 04 05 05 06 06 07 07 08 09 11 12 13 15 16 17 Introductie Inloggen Dashboard Berichten

Nadere informatie

Aan de rechterkant is een werkbalk te zien. Onderaan krijg je de instructie: Dubbelklik of sleep een bestand op een plek om iets te plaatsen.

Aan de rechterkant is een werkbalk te zien. Onderaan krijg je de instructie: Dubbelklik of sleep een bestand op een plek om iets te plaatsen. Web 2.0 tools Padlet We geven je een lege muur. Je kunt er van alles opzetten, overal. Eenvoudig, maar toch heel krachtig. Als ik dit lees, ben ik heel erg benieuwd wat er allemaal mogelijk is. Ik ga eens

Nadere informatie

Handleiding. WordPress. Deel 1: Werken met het WordPress CMS PROFI-WEB.

Handleiding. WordPress. Deel 1: Werken met het WordPress CMS PROFI-WEB. Handleiding WordPress Deel 1: Werken met het WordPress CMS PROFI-WEB www.profi-web.nl 1 Handleiding WordPress door Profi-Web INHOUD Inloggen... 2 Pagina s Beheren... 3 Pagina Overzicht... 3 Pagina Toevoegen...

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Starten Login. Simply SEO WEB APP Linie 552-1 7325 DZ Apeldoorn NEDERLAND. T: 055 843 79 48 E: info@simply-web.nl

Starten Login. Simply SEO WEB APP Linie 552-1 7325 DZ Apeldoorn NEDERLAND. T: 055 843 79 48 E: info@simply-web.nl Starten Login Om uw website te beheren moet u eerst inloggen op WordPress. Ga naar uw website en typ achter www.simply-web.nl de link /beheer http://www.praktijkvoorkindensport.nl/beheer U krijgt in het

Nadere informatie