FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft"

Transcriptie

1 Website Feyenoordvideos.com Social Media Naast de website is Podcast De podcast zorgt ervoor Resultaten Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft Feyenoord Video s actief op diverse Social Media sites zoals Twitter en dat iedereen de video s overal kan bekijken op een pc, mac, ipod of wat Feyenoord Video s tot nu toe heeft bereikt... over zijn belevenis... Pagina 2 Facebook... Pagina 3 ander apparaat... Pagina 4 Pagina 5 Visualisatie Een overzicht met daarin Toekomst Er gaat een hoop Collage Tot slot een mooie alle componenten van dit project... Pagina 6 veranderen voor Feyenoord Video s... Pagina 7 collage van beelden uit de video s... Pagina 8 FEYENOORD VIDEOS INTRODUCTIE Het idee voor Feyenoord Video s is ontstaan aan het begin van dit jaar. Ik had pas een nieuwe camera gekocht en bedacht dat het misschien wel leuk zou zijn als ik deze mee zou nemen naar De Kuip om daar tijdens de wedstrijd wat beelden te schieten. Uiteindelijk heb ik in die wedstrijd 2 video s van 9 minuten gemaakt. Deze heb ik geupload naar mijn eigen Youtube kanaal. De filmpjes werden vaak bekeken en de reacties waren goed. Daarom heb ik een nieuw kanaal aangemaakt met als naam feyenoordvideos. Samen met dit kanaal heb ik meteen de domeinnaam feyenoordvideos.com geregisterd om zo een site om de filmpjes heen te kunnen bouwen. Toen bleek dat mijn eerst afstudeerproject niet lekker liep bedacht ik dat ik Feyenoord Video s ook als afstudeerproject zou kunnen gebruiken. Nadat ik dit aan m n mentor gevraagd had ben ik verder gaan bouwen. Inmiddels is Feyenoord Video s actief op meerdere Social Media sites, is de website door zo n unieke bezoekers bekeken en zijn de video s in totaal al meer dan keer bekeken. Dit document bevat informatie over de website, podcast en de resultaten tot nu toe. In het kader hierboven kun je zien op welke pagina s deze informatie is terug te vinden. Ontstaan Voordat ik dit project koos wilde ik afstuderen met een ander soort videosite. Ik zou samen met een vriend filmpjes gaan maken en deze online publiceren. Na een tijdje bleek echter dat dit niet ging werken. We hadden wel wat ideeën voor filmpjes maar deze waren eigenlijk niet goed genoeg. Begin 2010 ben ik ook begonnen met Feyenoord Video s en het leek mij beter dit als afstudeerproject te gebruiken. De eerste reacties op Feyenoord Video s was goed. En omdat de 2 projecten best op elkaar leken hoefde ik ook niet alles om te gooien.

2 WEBSITE HET IDEE Aan de basis van de website staat de behoefte om wedstrijden van Feyenoord opnieuw te beleven. Ik heb nu 2 jaar een seizoenskaart en ben wel eens op zoek naar video s van een wedstrijd van vorig seizoen. Het is vrij lastig om deze terug te vinden. Om deze behoefte te bevredigen heb ik een desktop achtige omgeving ontwikkeld waar bezoekers berichten kunnen openen, sluiten en verplaatsen naar eigen inzicht. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een video aanzetten en tegelijkertijd een nieuwsbericht lezen. Omdat een dergelijke website niet te besturen is met een mobiele telefoon heb ik een aparte site gemaakt zodat ook mobiele bezoekers de video s kunnen bekijken. Meer daarover in het kader hieronder INHOUD De site bestaat uit 2 onderdelen. De wedstrijdvideo s, ondergebracht bij Matches en een Weblog. Elke wedstrijd maak ik meerder filmpjes, ik zoek daarvan de beste uit en die upload ik naar Youtube. Vervolgens plaats ik op de website een bericht met daarin alle filmpjes van de wedstrijd. In het Weblog vind je nog wat overige filmpjes die niet onder de wedstrijden vallen. Zo kun je er een filmpje van de training en een compilatie van Feyenoord s prestaties in de beker dit seizoen terugvinden. DESKTOP ERVARING Je zou kunnen zeggen dat de website maar uit 1 pagina bestaat. Je kunt op deze pagina berichten openen en rangschikken zoals je gewent bent in Windows of Mac OSX. Dit alles is gerealiseerd met jquery. Hiermee kun je allerlei functies vanuit een bibliotheek oproepen. Zo word het slepen van de berichten, het openen van de submenu s en het aanpassen van de achtergrond met behulp van de jquery bibliotheek gerealiseerd. ONTWERP Bovenaan de site vind je 1 vaste balk met daarin het logo en wat menu s. Niet alles is meteen zichtbaar, zo kun je bijvoorbeeld de submenu s voor Matches en Weblog uitschuiven om wat oudere berichten te openen. Rechts in de balk vind je een klein menu en weer 2 submenu s. Met 1 van deze menu s kun je de achtergrond aanpassen. In de andere vind je links naar de RSS feed, Podcast en Social Media sites van Feyenoord Video s. De site is het beste te bekijken met een resolutie van 1024x768. Dit omdat de ervaring op een kleiner monitor niet optimaal is. Berichten verslepen word lastig en ook de achtergronden komen niet goed tot hun recht bij een kleinere resolutie. Tot nu toe hebben alle bezoekers de minimale resolutie gehad en heeft dus iedereen volledig gebruik kunnen maken van de functionaliteit. MOBIELE SITE Bij de mobiele site staat gemak voorop, de homepagina bestaat uit een overzicht van de nieuwste berichten. Onderaan vind je een knop om wat oudere berichten op te halen. Via het menu kun je het archief of een pagina met informatie oproepen. Een bericht bestaat simpelweg uit tekst met Youtube filmpjes daar tussen. Als je telefoon Youtube ondersteund kun je deze filmpjes dus bekijken. De screenshots hiernaast zijn gemaakt op een iphone. De site is te bezoeken op ipod Touch, iphone en Blackberry toestellen.

3 SOCIAL MEDIA Feyenoord Video s is actief op Social Media sites om het voor bezoekers makkelijk te maken om de Video s te bekijken. Niemand wil elke dag op 10 sites checken of er nog iets nieuws te vinden is. Mensen maken veel liever gebruik van RSS feeds of Social Media sites om op de hoogte te blijven van het nieuws. YOUTUBE Het is via Youtube heel makkelijk om een abonnement te nemen op Feyenoord Video s. Je krijgt dan automatisch de nieuwste video s binnen zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Ik heb ook wat andere videosites geprobeerd maar de keuze voor Youtube was snel gemaakt. Het is simpelweg de meest gebruikte en best ondersteunde videosite. TWITTER Als je Feyenoord Video s op Twitter volgt krijg je niet alleen als eerste te horen wanneer de nieuwe video s klaar staan. Ook zie je welke video s, naast die van Feyenoord Video s zelf, je niet moet missen. Dit komt doordat de video s die ik op Youtube als AUTOMATISCH DELEN De Automatisch delen functie van Youtube stelt je in staat om je Youtube account te koppelen aan je Facebook en Twitter accounts. Zo kun je automatisch aan Facebook en Twitter door laten geven als je een video upload, of als je een video als favoriet bestempelt. Zo hoef je niet elke keer handmatig aan je Vrienden op Facebook en je Followers op Twitter door te geven dat je een nieuwe video hebt geupload. favoriet bestempel via de Automatisch delen functie op Twitter terecht komt. FACEBOOK Voor Facebook geld hetzelfde als voor Twitter. Als je vriend word van Feyenoord Video s hoef je niets te missen. Je krijgt dan tussen de statusupdates van je vrienden de nieuwste Feyenoord Video s te zien. Overige Naast deze 3 veelgebruikte sites heb ik ook gekeken of het mogelijk is om via Ustream live uit te zenden in de rust of aan het begin van een wedstrijd. Het bereik in De Kuip is zo slecht dat dit helaas niet mogelijk was. Ik heb ook wat website geprobeerd waar je een podcast kunt hosten. Pod-omatic is daar 1 van. Helaas is het vrij kostbaar wanneer je HD beelden wilt gebruiken. Vandaar dat ik een eigen Server ben gaan opzetten, meer daarover op de volgende pagina. Misschien vraag je je af waarom ik geen Hyves heb gemaakt. Dit is omdat ik in het begin gekozen heb om de site in het Engels te doen. Ik wilde me niet beperken tot Nederlands sprekende. Helaas bleek later dat er toch vooral Nederlanders op de video s afkomen. Daarom ben ik later overgestapt naar de Nederlandse taal.

4 PODCAST WAAROM EEN SERVER? Het is me eerder gelukt om een Podcast op te zetten, dat was geen probleem. Ik had een XML bestand aangemaakt en deze toegevoegd aan de itunes Store. Dit werkte prima alleen had ik de bestanden voor de podcast (de video s) bij een webhost staan. Als ik dat zou doen met Feyenoord Video s dan zou dat enorm veel dataverkeer genereren. Hieraan zijn bepaalde kosten verbonden en daar heb ik geen trek in. Dus ben ik verder gaan zoeken. Ik heb nog wat sites geprobeerd waar je een podcast kunt hosten. Bij geen van deze sites was het mogelijk om HD video s te uploaden zonder extra te hoeven betalen. Dus bleef er nog maar 1 ding over. Een eigen Server opzetten. MAC OSX SERVER Ik heb gekozen voor een Mac OSX Server omdat ik zelf altijd met veel plezier op een Mac heb gewerkt. Ik wilde wel eens ervaren of een server van Apple net zo simpel is als hun desktop pc s. Alles ziet er op de server erg mooi uit maar je hebt wel wat kennis van zaken nodig voordat je ermee overweg kan. De server heeft een aantal handige programma s om een Podcast mee op te zetten. Ik heb wat handleidingen van deze programma s erbij gepakt en het is me op die manier aardig gelukt om het een en ander te creëren. Het gaat om de programma s Podcast Composer en Podcast Producer. In de Composer kun je een Workflow maken waarin je aangeeft of je een watermark wilt gebruiken, in welk formaat je wilt exporteren en dat soort dingen. Als je een Workflow hebt opgezet kun je deze in de Podcast Producer inladen. Vervolgens kun je via een web interface inloggen op de server om je video s te uploaden. Podcast Producer pakt vervolgens de geuplaoden video s op en doet de rest automatisch voor je. Het is me geluk deze server draaiende te krijgen. Ook kan ik video s naar de server uploaden en automatisch een watermark en een outro toe laten voegen. Bij het schrijven van deze tekst was ik bezig een script uit te testen waarmee het mogelijk word je video s naar Youtube te uploaden. UITEINDELIJKE DOEL Het uiteindelijke doel is natuurlijk om zelf zo min mogelijk werk over te houden. Als ik een video upload naar de server wil ik dat hier automatisch een watermark en een outro aan worden toegevoegd. Ook wil ik dat de server de video automatisch naar de podcast stuurt. En dat deze video naar Youtube word geupload. Podcast Producer Workflow

5 RESULTATEN GOOGLE ANALYTICS Googel Analytics verzameld allerlei gegevens over de bezoekers van je website. Zo kun je onder andere zien waar ze vandaan komen, wat voor taal ze spreken en wat hun schermresolutie is. Met behulp van deze gegevens kun je vervolgens je site aanpassen. VIEUWS Begin dit jaar is Feyenoord Video s van start gegaan en in de eerste 4 maanden zijn de geuploade video s meer dan keer bekeken. De website heeft al meer dan unieke bezoekers gehad en deze aantal groeien met de week. Met behulp van Google Analytics Google Analytics (Website) en Youtube InSight (Video s) kan ik niet alleen het aantal bijhouden. Deze tools houden ook bij hoe bezoekers bij de website of video s terecht zijn gekomen. Hierdoor heb ik ontdekt dat veel bezoekers via andere Feyenoord fansites bij Feyenoord Video s terecht zijn gekomen. Op deze fansites werd ofwel een link naar de site geplaatst of een van de video s werd geembed. Met behulp van deze gegevens heb ik ook opgemaakt dat er weinig tot geen markt is voor een Engelstalig Feyenoord website. Daardoor ben ik begin april overgestapt naar Nederlands. Alle onderstaande resultaten zijn behaald tussen 23 januari en 5 april. TOTAAL UNIEK Feyenoordvideos.com YOUTUBE INSIGHT Youtube beschikt over een zeer uitgebreid systeem om je bezoekers te analyseren. Het systeem lijkt op Google Analytics alleen meer op Video gespecialiseerd. Zo kun je zien welke gedeeltes van een Video het meest worden bekeken. Uit deze gegevens kun je dus opmaken wanneer bezoekers de video wegklikken oftewel: wat je bezoekers willen zien. Ook kun je zien op welke sites je video staat en of je video s door mannen of vrouwen word bekeken. Feyenoord Video s word grotendeels door mannen bekeken (89%). Youtube Kanaal Alle Video s Abonnees (Youtube) 63 Followers (Twitter) Vrienden (Facebook) 2

6 VISUALISATIE Twitter Kodak Zi8 iphoto imovie Youtube Facebook Mac OSX Server Database Podcast HD Feyenoordvideos.com Mobiele Website Podcast SD Database LEGENDA De diagram hierboven bevat alle componenten van Feyenoord Video s. Zoals je kunt zien begint alles links boven bij de Camera. Vervolgens zet ik de filmpjes in iphoto. Hiermee beheer ik alle video s. Ik heb deze per wedstrijd opgeslagen in speciale Events. Vervolgens ga ik met imovie aan de slag om de beste video s eruit te halen en deze te uploaden naar Youtube. Via Youtube worden Twitter en Facebook aangestuurd. Dan maak ik op de Website een bericht aan waarin ik de video s embed. Dit bericht word ook meteen op de Mobiele Website geplaatst. Als de server af is kan ik vanuit imovie de video s naar de server exporteren voor de Podcast. De server is op deze diagram nog niet opgenomen omdat ik hem nog niet in gebruik heb. Zodra de server klaar is zal deze hele diagram veranderen aangezien de video s dan ook via de server naar Youtube geupload worden. Zoals je hebt kunnen lezen is het niet gelukt om dit project af te maken. De website is klaar alleen de server nog niet. DE SERVER Ik heb de server draaiend maar deze is nog niet helemaal klaar. Om dit te realiseren heb ik nog wat extra tijd nodig. Ik verwacht dat ik met een paar weken wel klaar kan zijn met dit project. DE WEBSITE Hoewel de site gewoon te gebruiken is zijn er nog een aantal onderdelen die niet goed werken. Zo geeft de RSS feed op het moment van schrijven nog niet de juiste inhoud weer. Aangezien de Youtube video s nu in de RSS feed staan en deze niet kunnen worden afgespeeld in de meeste RSS Readers ziet het er allemaal wat vreemd uit. Ook wilde ik op de website extra functies toevoegen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om de huidige stand in de Eredivisie weer te geven. PRINTWERK Naast de site en de server wilde ik ook wat printwerk maken. Ik wilde wat stickers en kledingstukken gaan vormgeven. Deze zouden goed kunnen dienen als promotiemateriaal.

7 TOEKOMST GROEIEN Feyenoord Video s zal de komende jaren waarschijnlijk gaan groeien. Ik heb het tot nu toe alleen gedaan, maar ik zie op Youtube meerdere mensen die filmen in De Kuip of bij de trainingen. Uiteindelijk zou het mooi zijn als Feyenoord Video s uitgroeit tot een hechte Community waarbij meerder mensen tijdens een wedstrijd video s maken en deze vervolgens uploaden naar een server. Iemand anders kan deze video s dan gebruiken om een compleet wedstrijdverslag van te maken. Aan het eind van het seizoen zou je dan ook een compilatie kunnen maken. Je zou bijvoorbeeld alle goals op een rijtje kunnen zetten of alle sfeeracties van het publiek. FR12.NL FR12 is de grootste Feyenoord fansite. Voor Feyenoord nieuws kun je al op deze site terecht. Ook maken ze elke wedstrijd een fotoverslag van de wedstrijd. FR12 heeft mij benaderd voor een samenwerking. Ik heb ze verteld dat ik eerst moet afstuderen met Feyenoord Video s maar dat ik er daarna zeker open voor sta. Voor de rest van dit seizoen gaan we ook al samenwerken. Ik zal voor FR12 elke thuiswedstrijd een compilatie maken met daarin de hoogtepunten van de wedstrijd. Ook zal ik op Feyenoordvideos.com het nieuws van FR12 laten zien. VOLGEND SEIZOEN We zijn druk bezig met de plannen voor volgend jaar. Ik had al wat ideeën voor Feyenoord Video s. Ik zal deze voorleggen aan de mensen van FR12. Vervolgens zullen we samen een plan maken dat we in de zomer uit kunnen voeren. Waarschijnlijk kun je volgend jaar op FR12 van alle thuiswedstrijden een verslag vinden. We hopen dat we het zo kunnen regelen dat deze verslagen bestaan uit beeldmateriaal gemaakt vanuit diverse vakken in het stadion. Misschien kunnen we ook wel mensen vinden die de uitwedstrijden voor hun rekening willen nemen. Uiteindelijk willen we een platform creëren waarop je per wedstrijd, per seizoen of per competitie video s kunt bekijken om zo de wedstrijd, het seizoen of de competitie opnieuw te beleven.

8

9 COMPETENTIES Hiernaast vind je een lijst met alle Competenties die bij de opleiding hoorde. Deze pagina heb ik nooit ingeleverd op school. Op aanraden van mijn mentor heb ik de volgende 2 pagina s later toegevoegd aan dit verslag. KERNTAKEN 1 Zorgt voor bruikbare mediasystemen 2 Beheert de crossmedia workflow 3 Faciliteert het netwerkgebruik in mediaproductieomgevingen Dit is versie 1.3 van dit verslag. CROSS MEDIA COMPETENTIES 20 Ontwikkelt zijn beroepscompetenties verder 23 Voegt content vanuit een database samen met opmaakstramien 24 Stelt script samen COMPETENTIES 1 Analyseert de behoefte van de opdrachtgever 2 Vertaalt advies in plan van aanpak voor dynamische informatiesystemen voor media-uitingen 3 Maakt functioneel technisch ontwerp voor dynamische informatiesystemen voor media-uitingen 4 Realiseert dynamische informatiesystemen voor media-uitingen 5 Implementeert dynamische informatiesysteme 6 Realiseert eenvoudige contentmanagementsystemen 7 Hanteert mediacontrolesystemen ten behoeve van dataverwerking 8 Converteert mediabestanden 9 Comprimeert mediabestanden 10 Beheert opslag van de data 11 Voert colormanagement uit 12 Beheert complexe contentmanagementsystemen 13 Ontwerpt een netwerk in een mediaproductieomgeving 14 Realiseert netwerk in een mediaproductieomgeving 15 Beheert mediasoftware 16 Bewaakt mede projectvoortgang 17 Communiceert tijdens het werkproces. 18 Werkt samen 19 Volgt ontwikkelingen 20 Ontwikkelt zijn beroepscompetenties verder

10 SCRIPTS De website maakt gebruik van een aantal scripts. Het thema dat ik gemaakt heb voor de site bestaat vooral uit HTML, CSS, PHP en jquery. Een submenu openen met jquery Bovenaan de site vind je een aantal knoppen waarmee je een submenu kunt openen. Ik zal uitleggen wat er gebeurt als je het submenu om de achtergrond aan te passen wilt openen. Het volgende script word dan uitgevoerd: Meer jquery De overige jquery script werken op een zelfde manier. Je stuurt alles aan met behulp van ID s en classes. De functies van jquery worden vanuit een bibliotheek gehaald. Deze bibliotheek koppel je aan je website net zoals met een CSS bestand: <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/ libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script> Persoonlijk vind ik jquery prettig te gebruiken. Je koppelt vrij simpel een bibliotheek aan je site en kunt vervolgens je divjes en knoppen aansturen met behulp van ID s en classes. Daardoor kun je snel en makkelijk je site uitbreiden met handige functies. Op regen 1 zie je dat de waarde 1 aan statusbackgrounds word toegekend. Standaard, wanneer je de site bezoekt, staat deze dus op 1. Als je op de knop om het submenu te openen drukt (regel 2) word het divje #backgrounds weergegeven (regel 3). Dit gebeurt met het (jquery) commando slidetoggle(). Mocht het divje al geopend zijn, dan zal het gesloten worden. Daarna word er gekeken of statusbackgrounds gelijk is aan 0 of 1. In dit geval staat hij op 1 omdat het submenu nog niet zichtbaar is. We gaan dus verder vanaf regel 9. Op regel 10 word er gekeken of statuslinks gelijk is aan 0. Als dit zo is, oftwel: als het submenu van de links open is, word deze verborgen met behulp van de slidetoggle functie. Op regel 12 word de afbeelding die voor de.showlinks knop word weergeven veranderd in een pijltje naar beneden. Op regel 13 word aan statuslinks de waarde 1 toegekend zodat duidelijk is dat het links menu niet word weergegeven. Deze laatste 3 acties zijn ervoor omdat je niet allebei de submenu s tegelijk open kunt hebben (ivm. overlapping). Vervolgens word op regel 15 de afbeelding bij de.showbackgrounds knop aangepast in een pijltje naar boven, en tot slot op regel 16 word de statusbackgrounds op 0 gezet omdat deze nu open is. Mocht je nu nog een keer op de knop drukken dan worden alleen de regels 3, 6 en 7 uitgevoerd. Het submenu word dan gesloten, het pijltje wijst weer naar beneden en de status gaat terug naar 1. Een Wordpress thema Feyenoord Video s maakt gebruik van Wordpress. Het uiterlijk van de site regel je via het thema. Bij Feyenoord Video s bestaat het thema uit een php bestand met daarin verwijzingen naar andere bestanden. Zo word de style met behulp van een CSS bestand geregeld en is er ook een apart jquery bestand met daarin alle jquery code. Het thema maakt gebruik van allerlei functies van het Wordpress systeem. Dit gebeurt veel met zogeheten loops. Hierin worden alle posts doorzocht op bepaalde informatie. Zo zorgen de loops bij de submenu s Matches (hierboven weergegeven) en Weblog ervoor dat alleen de titels van de laatste 5 berichten getoond worden. En ondanks dat niet alle berichten direct op de site zichtbaar zijn zijn deze al wel ingeladen door een andere loop. Ze worden echter pas weergegeven als bepaalde knoppen zijn ingedrukt. Met behulp van een thema kun je er dus voor zorgen dat alles op de juiste manier word weergegeven. Dit is natuurlijk een enorm voordeel in vergelijking met het gebruik van basis HTML en CSS.

11 D ATAB AS ES Feyenoord Video s heeft 2 databases. iphoto/imovie om alle video s in te beheren en een MySQL database voor de website. Video s (iphoto en imovie) Om de Video s te beheren maak ik gebruik van iphoto en imovie. Dit zijn 2 programma s uit Apple s ilife serie. Zoals de naam al doet vermoeden is iphoto eigelijk bedoeld voor foto s. Maar je kunt er ook video s mee beheren. Zie het maar als een soort verkenner. Als ik gefilmd heb koppel ik m n camera aan m n Mac en laad ik de video s in iphoto. Vervolgens zet ik ze in een event. Inmiddels staat iphoto al aardig vol met events (zie de screenshots hierboven). Als dit klaar is open ik imovie. Hierin kun je makkelijk door deze events met video s bladeren. Het programma heeft een enorm handige functie waarmee je door video s heen kunt bladeren (zie screenshot hieronder). Zo kun je snel het juiste stukje video terugvinden om deze te gebruiken. Uiteindelijk exporteer ik vanuit imovie een video die ik vervolgens upload naar Youtube. Website (MySQL) De gegevens van de website worden in een MySQL database opgeslagen. Ik heb hier weinig omkijken naar aangezien de website op het Wordpress CMS draait. Zolang er niks fout gaat hoef ik niets (handmatig) in de database aan te passen. De belangrijkste tabel uit de database is de posts tabel. Hierin vind je alle berichten van de website inclusief eerder opgeslagen versies hiervan. Zo kun je een oudere versie van een pagina herstellen. Deze functie zit pas sinds afgelopen jaar in het Wordpress CMS. Andere tabellen uit de database zijn: users, comments, links en options. Veel van de tabellen zijn met elkaar verbonden met behulp van een ID. Zoals ik al zei regelt Wordpress alles met betrekking tot de database. Ik heb slechts 1 keer in de database hoeven kijken, dit was toen ik een apart template aan de informatie pagina wilde koppelen. Op de een of andere manier lukte dit niet via het administratie gedeelte van Wordpress. Ik ben toen in de database gaan zoeken naar het juiste record en heb op die manier toch een ander template aan de pagina kunnen koppelen. Alles over de Wordpress database vind je op

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

EEN WORDPRESS HANDBOEK

EEN WORDPRESS HANDBOEK EEN WORDPRESS HANDBOEK COLOFON Algemeen drukwerk: Auteur : Vormgeving: Video tutorials: Angela Diks Ellen Gaasbeek Opname programma: Screenflow 5 Scriptschrijver : Angela Diks Voice over : Angela Diks

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

FESTIVALINFO MOBIELE APPLICATIE

FESTIVALINFO MOBIELE APPLICATIE FESTIVALINFO MOBIELE APPLICATIE Student : Teun Ingels Studentnummer: 1527670 Cursus: Afstudeerstage Scriptie TEET-VMBACHEX-11 Datum: 13-03-2012 Festivalinfo mobiele applicatie 2 van 65 FESTIVALINFO MOBIELE

Nadere informatie

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2 Maak je startende onderneming tot een succesvolle onderneming 2013 enjee.nl 2 Voorwoord Even voorstellen Van hobby naar eigen bedrijf Mijn naam is, oprichter en eigenaar van adviesbureau enjee. Ik adviseer

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

ACADEMIC SERVICE. Drupal7

ACADEMIC SERVICE. Drupal7 ACADEMIC SERVICE Drupal7 Basiscursussen verschenen bij Academic Service: Basiscursus Access 2010 Basiscursus Access 2007 Basiscursus Access 2003 Basiscursus Access 2002 Basiscursus Apps ontwikkelen Basiscursus

Nadere informatie

Digitale enquête. De ontwikkeling van een mobiele enquête applicatie.

Digitale enquête. De ontwikkeling van een mobiele enquête applicatie. Digitale enquête De ontwikkeling van een mobiele enquête applicatie. Naam: Lars Groot Studentnummer: 1555467 Cursus: Afstuderen Cursuscode: TEET-VABACHEX Versie: Concept Begeleider: Michiel Rovers Datum:

Nadere informatie

Eindverslag. Stage SearchUser. Naam: Barry van Niekerk Datum: 22 maart 2012 Klas: M42B

Eindverslag. Stage SearchUser. Naam: Barry van Niekerk Datum: 22 maart 2012 Klas: M42B Eindverslag Stage SearchUser Naam: Barry van Niekerk Datum: 22 maart 2012 Klas: M42B Stageperiode: 13 februari 2012 tot 22 juni 2012 Stagebegeleiders: Mevr. Sier, Dhr. Tuip, Dhr. Lopes Cardozo Stagedocent:

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Bachelor eindproject

Bachelor eindproject Technische Universiteit Delft Bachelor eindproject Faculteit: Electrotechniek, Wiskunde en Informatica Sectie: Web Information Systems DENC Docs Studenten: Martijn Berger (1123076) Michael Croes (1265180)

Nadere informatie

Projectwerk. Eindproject voorgedragen tot het behalen van het diploma Graduaat Informatica. Jeroen DE MEERLEER

Projectwerk. Eindproject voorgedragen tot het behalen van het diploma Graduaat Informatica. Jeroen DE MEERLEER Academiejaar 2014-2015 Graduaat Informatica Netwerkbeheer Projectwerk Eindproject voorgedragen tot het behalen van het diploma Graduaat Informatica Jeroen DE MEERLEER Promotor: Wim De Bruyn Voorwoord In

Nadere informatie

Mobile Apps. Stage verslag. Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda

Mobile Apps. Stage verslag. Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda Mobile Apps Stage verslag Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda Fouad Mansveld www.fouadmansveld.com Studentnummer: 2140934 29 augustus 2011-27 januari 2012 Opleiding ICT en Media Design Fontys Hogescholen,

Nadere informatie

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen!

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! De 10 gouden regels Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Benodigdheden voor

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Meesterproef 5 HAVO. Informatica. Dennis Stolmeijer NH5Q Martin Wiersum NH5Q Rutger Zonnebeld NH5Q

Meesterproef 5 HAVO. Informatica. Dennis Stolmeijer NH5Q Martin Wiersum NH5Q Rutger Zonnebeld NH5Q Dennis Stolmeijer NH5Q Martin Wiersum NH5Q Rutger Zonnebeld NH5Q Richard Geuzendam Docent Eelco Jannink Gecommitteerde Saxion Gerben Krukkert EG Computer Specialisten Ben Rensen Rensen Informatica Meesterproef

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding hoofdstukken Basis 1. Inleiding Bing Ads 2 2. Instellingen Bing Ads 4 3. Wegwijs in Bing Ads 6 4. Een Bing Ads campagne opzetten 8 5. Campagne

Nadere informatie

facebook voor B2B Een praktisch e-book met een eenvoudig stappenplan, handige tips en voorbeelden uit de praktijk.

facebook voor B2B Een praktisch e-book met een eenvoudig stappenplan, handige tips en voorbeelden uit de praktijk. Geschreven door Robbert van den Heuvel Driek Geurtsen Barbara Kremers Jos Veldwijk Grafisch ontwerp door Kwiek Ontwerp Een praktisch e-book met een eenvoudig stappenplan, handige tips en voorbeelden uit

Nadere informatie

Colofon. Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman)

Colofon. Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman) Colofon Versie 4.0, 30 januari 2012. Bedoeld voor gebruik in combinatie met de Nederlandstalige versie van de nieuwe, in december 2011 gelanceerde twitter.com. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties

Nadere informatie

Inzet van Social Media

Inzet van Social Media Inzet van Social Media Wat zijn sociale media? Sinds enkele jaren is de term sociale media gemeengoed geworden. In deze gratis cursus leert u wat u allemaal kunt doen met behulp van sociale media. U zult

Nadere informatie