GROTDUIKVAKANTIE. MEXICO 10 t/m 25 Februari 2009.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GROTDUIKVAKANTIE. MEXICO 10 t/m 25 Februari 2009."

Transcriptie

1 GROTDUIKVAKANTIE. MEXICO 10 t/m 25 Februari 2009.

2 De gemaakte duiken: Nr Datum Locatie Bud DT MDD Gem D Carwash André 72 18,8 10, Carwash André 65 20,2 10, Naharon André 82 18,6 11, Naharon André 76 18,4 11, Temple of Doom André ,2 11, Temple of Doom André 92 18,7 11, Grand Cenote André ,7 9, Taj Mahal André 70 16,4 11, Taj Mahal André 70 14,9 10, Xunan Ha André 120 9,2 6, Xunan Ha André 97 13,2 7, Carwash André ,9 11, Carwash André 74 21,1 12, Dos Ojos André ,4 5, Dos Ojos André 81 7,9 5, Pet Cementary André ,2 6, Pet Cementary André 60 10,5 4, Pet Cementary André ,5 6, Pet Cementary Douwe en Dennis 84 12,3 6, Chan Hol André ,4 8, Taj Mahal André ,8 8,60 Totaal aantal duiken: 21 Totale DT: 2137 minuten Gem DT: 102 minuten Met dank aan: André Dennis Douwe Maarten Toine

3 Grotduikvakantie Nadat we (André en ik) vorig jaar naar Mexico geweest waren voor de full-cave cursus en na de cursus nog ruim een week zelfstandig zijn wezen grotduiken en in totaal 29 grotduiken gemaakt hadden, hadden we goed de smaak te pakken. Dus moest er een vervolg op komen. Uiteindelijk besloten we om in februari 2009 wederom de boel in te pakken om weer eens lekker twee weken in de grotten van Mexico te gaan duiken. We zouden met zes personen die kant op gaan. Ook Maarten ging dit keer weer mee, wederom om een cursus te geven. Want Douwe en Dennis (Paramedic) wilden ook eens gaan grotduiken. Verder zou Toine (Quintusdiver) zich bij Dennis en Douwe aansluiten. Dus in totaal met 6 man. André had in Juni 2008 al bij Martinair een rechtstreekse vlucht naar Cancun geboekt. Dus niet, zoals de vorige keer, via Atlanta. Dat scheelt weer een aantal uren wachten. We zouden op 11 februari vliegen en op 26 februari weer terugvliegen. In december is deze vlucht een dag naar voren geschoven. Dus 10 februari vertrekken en op de 25 ste terug. Geen probleem, echter wel even het autoverhuurbedrijf inlichten, zodat we bij aankomst wel een auto zouden hebben. Geen probleem, ook dat heeft André weer feilloos geregeld. Nadat ik op 31 januari nog twee duikjes met Jeroen in Ruinerwold gemaakt had, heb ik alles laten drogen en ben ik langzaam begonnen met de boel bij elkaar te zoeken. Ook dit keer mochten we weer 2 x 23 kg meenemen. Een koffer, voor o.a. het wat kwetsbaardere materiaal (zoals de automaten, camera met onderwaterhuis en de wing) en een woodlandtas van de baas voor het overige. Deze tas is lekker groot, sterk en bijna waterdicht. Gelukkig had ik vorig jaar al een paklijst gemaakt, die ik nu weer goed gebruiken kon. Op de maandag avond, voor ons vertrek de laatste spullen erin en even de boel wegen, zodat het gewicht een beetje verdeelt is over de tas en de koffer. We kregen nog een mailtje van Maarten met de vraag of we een auto gereserveerd hadden want hij was dat namelijk vergeten, maar dat kon hij nog rechttrekken.

4 Dinsdag 10 februari Dit jaar zouden we met de trein naar Schiphol gaan. André zou in Assen opstappen, Ikzelf in Steenwijk en Douwe en Dennis in Zwolle. Toine komt vanuit het Zuiden en Maarten moest op de maandag al in het Westen van het land zijn en had dus een hotel gepakt. Om uur de trein in om vervolgens in Meppel er weer uit te stappen en vervolgens de intercity trein te pakken die 4 minuten later in Meppel arriveerde. André had al gezegd dat hij redelijk ver, achterin de trein zat en hij zou even naar buiten komen zodat we in dezelfde wagon zouden zitten. Dat is wel zo gezellig. Dat lukte allemaal, wel moest ik nog even een stukje rennen, omdat het een behoorlijk lange trein was en ik dus nog een flink stuk naar achteren moest lopen. In Zwolle stapten Douwe en Dennis de trein op, echter ze zaten veel verder voorin de trein. We zagen hun dus op Schiphol. Om uur waren we op Schiphol. Even en karretje voor de bagage. Bij de incheckbalie stonden Toine en Maarten al te wachten, zij hadden hun bagage al afgegeven. Dus wij ook even inchecken. Ik had 43,6 kg bij me. Dan maar even een bakje cappuccino of thee om vervolgens ons om uur te gaan inchecken. Na ons ontdaan te hebben van alle metalen voorwerpen en dit, samen met rugzak, op de band van de scanner gezet te hebben, konden we dit even later weer van de band pakken en het vliegtuig in. Dennis moest nog wel even zijn computer uit zijn rugzak halen en nogmaals op de band van de scanner te leggen, maar ook hij mocht mee. Rond uur vertrok het vliegtuig. André en ik hadden hele mooie plaatsen, bij de nooduitgang, boven de vleugels, dus extra beenruimte.

5 Heerlijk, je kunt de benen gewoon strekken, zoveel ruimte. Toppie geregeld, of was het toeval? Tijdens de vlucht van bijna elf en een half uur, werden we goed voorzien van een natje en een droogje. Voor vlogen over Londen, dan de oceaan over, richting Florida en dan via Cuba naar Cancun. Rond uur, plaatselijke tijd, landde het vliegtuig. Dan langs een beambte om een ingevuld formulier te laten controleren en zowel André en ik hadden het onderste vel niet ingevuld, dus nog even invullen en verder naar een jongedame om ons paspoort en het formulier te laten zien. Het onderste gedeelte van het formulier kregen we terug en moeten we bij vertrek weer inleveren. Een paar stempels en we konden weer verder. Nu naar de bagage transport band. Het duurde maar even voor we onze tassen en koffer terug hadden. Dan met alles langs de douane. Alledrie koffers/tassen door de scanner, dan bij een jongedame een ander formulier inleveren en op een knop drukken. Deze lichtte rood op, ofwel er kwam even iemand in de koffer kijken. Wel handig trouwens, wat alles zat nog dicht met tyraps en die kon ik dus losmaken met een stanley mes. Dus dat hoefde niet meer op de kamer te gebeuren. Dan naar de uitgang. Alleen Maarten en Toine stonden nog te wachten op hun koffers. Bij de uitgang kom je in een hal met allemaal verhuurbedrijven voor auto s. Op onze papieren stond Ace dus niet Executive zoals vorig jaar. Dan zien Douwe en Dennis iemand die ons kan helpen. Na een tijd komen ook Toine en Maarten eraan. We lopen naar buiten, de weg oversteken en daar was het verhuurbedrijf, dus toch Executive. Wel fijn, omdat het dicht bij onze terminal (2) is en omdat ze een dependance hebben in Tulum. Maarten, Dennis en André melden zich binnen. Het duurt best wel lang.

6 Dan komt Maarten naar buiten en komen ze een Atos brengen, even goed bekijken, alle deukjes en krassen komen op papier te staan. Een tijdje later krijgen Douwe en Dennis een Jeep. Waarom?? Geen idee, stoere mannen stoere auto s denk ik. Bij het controleren blijkt dat een rits van een zijpaneel niet werkt, dus komt er een andere auto, maar daar gaat 20 minuten duren, omdat deze nog schoongemaakt moet worden. Eindelijk komt hun auto, weer even checken. Nog steeds geen auto voor ons. Dan eindelijk, wordt er een Atos gepakt, schoongemaakt en deze is dan voor ons. Inmiddels is het donker aan het worden en is het al rond uur voor we kunnen vertrekken. Dat is later dan gepland. Wat erg vreemd is, dat iedereen een ander bedrag moest betalen, Dennis $270, André $320 en Maarten $350. Nu nog ongeveer 120 km rijden. Bij vertrek zijn we Maarten en Dennis meteen al kwijt, maar het staat redelijk goed aangegeven, dus de borden Tulum volgen. Aan een tijdje zitten we weer achter hun. Toch een kleine twee uur rijden. Rond uur zijn we bij Villa Matisse. Het regent behoorlijk, dus met regen vertrekken en met regen aankomen. Hopelijk is dit de laatste regen die we deze twee weken hier zien. Lulu (de eigenaresse) komt aanlopen, even verwelkomen en dan krijgen we de kamers. André en ik op de eerste verdieping. Diefstaltechnisch misschien niet eens verkeerd. Meteen de duikspullen in de woodlandtas pakken en andere spullen uitpakken. Dan gaan we eten. Pizza. Rond uur zijn we weer terug.

7 Woensdag 11 Februari Rond uur wakker en dan rond 7 uur naar beneden om te ontbijten. Lulu zorgt voor brood en ook wat cakejes. Verder is er alleen jam (rood en geel) en halvarine voor op het brood. Rond 8 uur vertrekken we. Tot onze verbazing was Robbie al bij de shop, dus eerst flessen halen. Maarten moest nog wat omzetten omdat hij side mounted duikt. Verder iedereen even kijken of zijn back-plate op de draadeinden van de dubbelset past. Bij Douwe was dat een probleem, dus even de RVS banden verzetten. De mijne was gelukkig goed. Ik had namelijk de dag voor vertrek nog even, van het onderste gat een sleufgat gemaakt. Kostte me wel een paar boren en een hulpstuk van mijn dremel. Maar het past nu wel. Dan richting de supermarkt. Eerst even pinnen en dan water, fruit en brood en donuts halen. Dan op naar Carwash. Daar aangekomen werden er eerst flink wat foto s gemaakt. Ook even kijken of de alligator, die er in december was, er nog zou zijn. En ja hoor, hij lag nog op dezelfde plek. Dus foto s maken, steeds dichterbij, totdat hij het zat was en er vandoor ging. Na 10 minuten nog even gekeken, maar hij lag gewoon weer op zijn oude plek, lekker in het zonnetje. Maar we kwamen hier om te duiken.

8 Duik 1. De groep met Douwe, Dennis en Toine zouden o.l.v. Maarten eerst vinslagen e.d. gaan oefenen in de cenote Carwash. André en ik zouden richting Adriana s Room gaan en op de terugweg, misschien nog even een jump leggen naar Room of Tears. (tranen schieten je in de ogen als je dit ziet, zo mooi. Daarom heeft deze zaal ook deze naam gekregen). Dit op voorwaarde dat we de primairy lijn zouden kunnen vinden. Deze is wat lastig te vinden en het begin van de mainline ligt ook 120 meter verwijderd van de ingang van de grot. André zou voorop zwemmen en dus ook de primairy leggen. Eerst door het midden en dan wat links aanhouden. Op een gegeven moment wist André het even niet meer en begon een stukje in te rollen. Ik gebaarde André om wat schuin links naar beneden te gaan. We zaten nu op 8 meter, terwijl de primairy begint op ongeveer 16 meter. En ja, even later een soort uitsteeksel met daarachter de lijn. Dus aankoppelen en verder. Dat was na 14 minuten. Ik had het idee dat André tijd wilde goedmaken, hij zwom wel erg hard. Na 27 minuten waren we in Adriana s Room. Schitterend, mooie stalactieten en stalagmieten in een grote zaal. Daar even rondgekeken en weer terug. Net voordat we bij Luke s Hope zouden zijn, zit er een pijl op de lijn. Later deze week is de pijl weg, ofwel een hidden jump. Van hieruit moesten we een jump maken. Voor ons was het nu rechts naar beneden, een klein wit gat. Aangezien ik nu voorop zwom, moest ik de jump leggen. Mijn spoel was net lang genoeg, ik had nog maar een meter over. Deze lijn een stukje gevolgd totdat André een seintje gaf om te draaien.

9 Dat hebben we gedaan. En zo waren we na 66 minuten weer bij de primairy tyoff. Het ging in het begin even een beetje onwennig, maar later ging het steeds beter. Nog wel even goed laag blijven op sommige momenten. Even een goede veiligheidsstop en na 72 minuten kwamen we weer boven. De andere groep was nog bezig met vinslagen en zwemmen in een geen zicht situatie, ofwel een geblindeerde bril op. Maar even later kwamen zij ook uit het water. Dan even eten en daarna werd het leggen van lijnen doorgenomen. Voor ons ook weer een leuke opfrisser, hoewel ik moet zeggen dat het er allemaal nog goed in zit. Duik 2. De andere groep zou tijdens de tweede duik, om en om, de primairy, upstream leggen. André en ik zouden downstream gaan. We pakken de lijn iets links van de lijn naar Satans Silthole. Ik moest nu voorop. Dus een primairy en secondairy ty-off maken. Dan de lijn op de bodem bevestigen aan één van de twee stokken die in de grond steken en dan naar het bord. Hier een replacement maken en langs de kolom, rechtdoor totdat we de mainline zagen liggen. Dat was na 7 minuten. Verder de lijn volgen. Na 12 minuten een pijl (met EH 5 erop) en weer een minuut later waren we op het einde van de lijn. Nog even wat rondkijken en terug. Bij de primairy reel, begon ik deze op te rollen. Even later maakte ik André duidelijk dat ik wel even iets wilde gaan verkennen met de reel. Zo gezegd zo gedaan. Je kon duidelijk zien dat hier weinig duikers komen.

10 Net voor ik omdraaide zagen we drie no-eye fishes. De No-deco time was afgelopen naar 17 minuten. Toen we omdraaiden zat ik net in de halocline. Na 42 minuten waren we weer bij de primairy. ty-off. Dan even kijken naar de alligator of we die onderwater ook konden zien. Ja hoor, ik moet zeggen, zo onder water lijkt hij veel groter. De vergrotingsfactor en natuurlijk een grote overdrijvings factor. Toen even kijken of de anderen nog bezig waren met het leggen van de primairy. We zagen de lijn liggen, echter geen duiker te zien. Dan maar even verder rondrijken. Even later zagen we drie schilpadden. Mooi om te zien. Jammer, eigenlijk hadden we een camera bij ons moeten hebben. Na de duik werd de duik van Douwe, Dennis en Toine geëvalueerd, daar kunnen wij ook weer nuttige dingen uithalen. Donderdag 12 februari Dennis en Douwe hebben een poging gedaan om brood te halen bij de Italiaan, echter deze was nog gesloten, jammer. Dan maar het brood van Lulu, ook prima. Na het ontbijt geeft Maarten de cursisten weer wat uitleg. André en ik luisteren mee, nooit verkeerd z n herhaling. Duik 3. Vandaag was het de bedoeling om te gaan duiken in Mayan Blue. Om daar te komen moet je eerst bij Naharon betalen en dan doen zij de poort aan de andere kant van de weg open zodat je naar Mayan Blue kunt rijden, ongeveer 1 km van de weg verwijderd. Toen we wilden betalen stond er ook een auto van Zero Gravity, zij melden ons dat er enkele weken geleden, nog ingebroken was en het dus niet verstandig zou zijn om daar te gaan duiken. Even overlegd en besloten om dan maar in Naharon te gaan duiken. De entree had men wel even verhoogd van 100 naar 150 pesos. André en ik zouden een duik maken naar de Halocline Room. We zouden de eerste duik maken met een dubbele set en een stage.

11 We hadden afgesproken om in ieder geval bij 50 bar in de stage om te draaien, dan de stage leeg te maken en over te gaan op de dubbel. Zo moeten we minstens nog 150 bar in de dubbel hebben overhouden voor de tweede duik. Na de Valve drill, matching, duikplan doornemen, decent check en de S- drill starten we met de duik. André ditmaal voorop. De primairy vast aan een boom, beneden vastmaken aan een paal in de grond en verder. Ik had al een vermoeden en later bleek dit ook zo te zijn, we gingen te ver naar rechts, dus de lijn weer wat inrollen, dan naar het cavebord en van daaruit rechtdoor, iets omhoog en ja hoor, daar lag de lijn. Na 13 minuten lag de primairy reel erin. Dan de lijn volgen. Na 16 minuten de dubbele pijl en dan na 24 minuten een volgende pijl. Hier zouden we een jump naar links moeten maken, echter André ging rechtdoor. Even André s aandacht proberen te wekken, echter niet gelukt. Ja, als ik als een gek met de lamp gewaaid had, was het wel gelukt, maar laten we dat maar niet doen. Dus gewoon lekker rechtdoor. Weer 3 minuten later een pijl, dan 8 minuten verder een grote witte berg en na 37 minuten stopt de lijn. Schuin voor ons loopt een lijn, met hierop een pijl. Hier hadden we een jump kunnen maken, echter André geeft aan, te keren. Dus zonder protesteren doen we dat. Dat is namelijk een van de belangrijkste afspraken tijdens het grotduiken. Tijdens deze duik, zitten we regelmatig in een halocline. Soms moet ik op de heenweg, als achterste man de lijn vastpakken, omdat ik hem niet meer kan zien. Op de terugweg heeft André daar waarschijnlijk ook last van gehad. Na 60 minuten zijn we weer bij de primairy reel. Dan heel rustig omhoog, een lange veiligheidsstop maken en na 82 minuten komen we uit het water. Ik adem nog steeds uit mijn stage, waar ik nog 1 bar in heb, op het moment dat ik de duik beëindig. Naharon wordt ook wel Black Cave genoemd. De wanden zijn zwart, het licht wordt niet geflecteerd. De wanden absorberen het licht. Daardoor heb je vaak het idee dat de gang doodloopt. Als we eruit komen zijn de anderen er ook goed en wel eruit. Even hun duik doorspreken en wat eten.

12 Duik 04. Na een oppervlakte interval van 1 uur en 25 minuten beginnen we met de tweede duik. Ik heb de gehele dubbel ter beschikking en André nog 184 bar in zijn dubbel. Omkeren indien één van ons twee, 60 bar verbruikt heeft. We gaan nu bij de eerste dubbele pijl een jump naar links maken en bij de tweede dubbele pijl weer een jump naar links en dan de lijn volgen. Ik zwem ditmaal voorop. Alles gaat goed, tot bij de tweede dubbele pijl. Daar bevestig ik een spoel en probeer de jump naar links te vinden. Volgens mijn gegevens van vorig jaar moet dit een jump zijn van ongeveer 23 meter en naar beneden, middenin de halocline. Echter ik heb 9 minuten lopen zoeken, maar de lijn niet gevonden. Dan maar rechtdoor. Na 36 minuten zijn we gedraaid. Nu ben ik de achterste man en moet ik de spoel en de reel inhalen. Na 58 minuten zijn we weer bij de primairy reel. André ziet een setje met pijlen en markers onder een steen liggen. We hebben nog ruim voldoende druk, dus even proberen om deze te pakken. De arm is net 20 cm te kort. Maar André vindt een afgebroken stuk stalactiet (we hebben het dus niet zelf afgebroken!!!!) en met behulp hiervan lukt het André de pijlen en markers compleet met tube en boltsnap te pakken. Nu ook weer een ruime stop en na 76 minuten komen we weer boven. Weer twee mooie duiken. Tweemaal niet gedoken zoals de planning was, maar dat hindert niet, zolang je maar weet hoe je terug moet komen en de druk in de gaten houdt.

13 Vrijdag 13 februari Om uur even douchen, scheren en beneden kijken, of iedereen al wakker is. Ja hoor, Douwe en André waren al in het keukentje. Na het ontbijt een uitleg over een circuit, een set-up duik en wel of geen markers plaatsen. Dan na achten richting Robbie. Bij André en mij duurt het allemaal iets langer omdat we een tweede set meenemen en daar steken de draadeinden niet ver genoeg uit, dus moet er even gesleuteld worden. Daarom gaat de rest vast boodschappen doen en dan door naar Temple of Doom. Als wij klaar zijn vertrekken wij rechtstreeks naar Temple of Doom. Duik 5. André en ik hebben beide twee dubbels meegenomen, omdat we het grote circuit willen doen. Dus eerst een set-up duik en daarna het daadwerkelijke circuit. We zetten alles in elkaar en lopen dan richting het gat. We zorgen ervoor dat de linker kraan dichtzit, zodat de automaat met elastiek, welke om de nek zit, niet spontaan begint te blazen als je 3,5 meter naar beneden springt. De vinnen in de hand, bril op en automaat in en springen. In het water heb ik het mondstuk in de mond, echter de automaat zit niet meer aan het mondstuk. Gelukkig kan ik deze er weer aan zetten. Dan de linker kraan weer open. Ik zal ditmaal voorop zwemmen en dus ook de primairy en de jump leggen. Na alle controles, gaan we onder. We bevestigen de primairy aan het Cave bord en leggen de lijn. Na 5 minuten ligt de lijn erin. Dan verder. Eerst wat pijlen en na 15 minuten maken we een jump naar links, richting The Alien. Na 17 minuten ligt de jump erin. Dan de lijn vervolgen. Alle pijlen noteer ik op mijn pols leitje. Na 41 minuten komen we op het punt waar twee pijlen naar ons toe wijzen en twee pijlen van ons af. Ofwel het halverwege punt.

14 Wij weten dat je hier al over de helft van het circuit zit. We hebben nog niet onze omkeerdruk bereikt en gaan dus nog verder. Ik begon met 195 bar. 1/3 wordt dus 60 bar, dus ik moet omdraaien op =135 bar. Hetzelfde geldt voor André. Bij de volgende pijl geeft André aan dan hij op zijn omkeerdruk zit. Dus plaats ik mijn marker op de lijn, dat is na 45 minuten. We draaien weer om. Na een zestal minuten gaan we weer omhoog en stijgen langzaam naar een meter of drie. Het lijkt of je hier in Waldfennen zwemt, zo donderbruin is het water, veroorzaakt door tanic. Rustig peddelen we lekker verder. Nu we gedraaid zijn zwemt André voorop. Nu zit ik zo nu en dan bijna op de lijn en soms met de lijn in de hand, omdat het zicht erg troebel wordt, veroorzaakt door de halocline. Erg mooi om te zien. Na 74 minuten zijn we weer bij de spoel. Deze laten we lekker liggen. Deze is benodigd als we het gehele circuit gaan afleggen. Dan het laatste stuk terug. Dit is een erg mooi stuk, schitterende stalactieten en stalagmieten. Het is een heel andere duik dan die van gisteren. Hier is alles mooi wit. Na 87 minuten zijn we bij de primairy reel. Ook deze laten we liggen. Na een lange veiligheidstop klim ik het trapje op. Valt niet mee, met de set op je rug. Maar het lukt. Duik 6. We springen weer het water in. André is nu de teamleider. Dus op aangeven van André doen we alle checks. Dan gaan we onder. Het gaat lekker vlot, want de primairy ligt er al in. We gaan nu het circuit zwemmen, links-om. Na 12 minuten zijn we bij onze jump. Maar hier gaan we rechtdoor. Na 31 minuten zien we de volgende pijl met onze marker. De marker verwijderen we van de lijn en we gaan verder. Weer via de tanic en alle andere pijlen. We komen na 65 minuten weer bij de jump. Deze mag ik oprollen omdat ik achteraan zwem. Het laatste stuk is weer wat dieper en daar geeft de computer nog 5 minuten Nodeco time aan. Na het oprollen van de primairy reel, doen we een lange veiligheidsstop, om na 92 minuten weer boven te komen. Als we het trapje opklimmen, staat Dennis foto s te maken, hoe wij de trap opklimmen.

15 Zaterdag 14 Februari Vandaag is Toine jarig. Duik 7. Vandaag gaan we naar Grand Cenote. André en ik gaan vandaag slechts één duik maken, maar dan wel een lange. Daarom hebben we ook naast de dubbelset per persoon ook nog een stage meegenomen. Als je dat doet, moet daar natuurlijk ook een automaat aan hangen. Die was ik vergeten. Dan maar in de auto en hem ophalen. Maarten heeft nog een stage automaat bij zich, die ik kan gebruiken. Dat scheelt weer een rit. Vervolgens alles opbouwen en eerst de stage alvast naar de waterkant dragen. Als we de dubbelset omgehangen hebben, lopen we naar de cenote. We bevestigen de primairy reel aan de mainline en volgen deze. Bij de short-cut naar de Cuzan Nah loop gaan we rechtdoor. Wat later maken we een jump naar links. Dan zitten we in de Paso de Lagarto Dan krijgen we enkele pijlen. Dan nog een jump naar rechts, op naar Cenote Bosh Chen. Daar keren we om. Als alles volgens plan gaat. We springen te water. Ik zal voorop zwemmen en de reel en de spoeltjes erin leggen. We doen alle checks. Het duikplan is zoals hierboven beschreven. Alleen hoe doe we het met de lucht. We beginnen uit de stage te ademen. Dat doen we tot de helft plus 10, ofwel 110 bar. Dan leggen we de stage af en gaan verder op de dubbel. We keren om, als we nog 155 bar in de dubbel hebben. Omdat we uit de stage 30 bar meer verbruiken dan volgens de een/derde regel, moeten we 30:2=15 bar meer in de dubbel als reserve houden, dus niet bij 140 keren maar bij =155 bar. Zo gezegd zo gedaan. We gaan onder. Eerst de mainline vinden. Dat gaat even wat minder. We moeten de primairy aan de cavelijn vastmaken (daar waar de cavelijn een 90 graden bocht maakt) dan richting het cave-bord en dan moet je hem vinden. Wij vinden hem dus niet. Na wat zoeken, de lijn oprollen en verder kijken. Uiteindelijk vinden we de mainline na 17 minuten.

16 Ook daar waar de cavelijn een hoek van 90 graden maakt en dicht bij een cavebord, maar wel een ander soort bord (zeskant, dive-gently, staat erop geschreven). Jammer, al meerdere bars verbruikt, voor niets. Dan gaan we van start, alles klopt volgens de planning. Na 44 minuten geeft André aan dat zijn stage op 110 bar zit, dus hangen we de stage aan de lijn. Met de kraan dicht, maar wel druk op de tweede trap. We switchen over naar de dubbel. Na 56 minuten komen we op de haakse bocht waar we een jump moeten maken. Dan wordt het echt mooi. Goed dat we nu geen stage meer bij ons hebben, het wordt smaller, het gaat op en neer, maar heel erg mooi, geweldig!!!!! Na 73 minuten zitten we op 155 bar in onze dubbel, dus omdraaien. Als ik later op de kaart kijk, moeten we heel erg dicht bij de Cenote Bosh Chen geweest zijn. Nu André voorop en rustig terug. Na 104 minuten pikken we de stage weer op en switchen we naar de stage. Na 130 minuten zijn we bij de primairy reel. Deze rollen we op en volgen een stuk van de cave lijn. Als we weer terug bij het zeskante cavebord zijn, overleggen we even. André schrijft op zijn leitje: 30 heen. Ik geef het OK teken en we gaan de grot weer in, nu is het plan om via de short-cut en een gap, nabij cenote Hotul te gaan en dan de jump voor de Cuzan Nah Loop te maken, mits we voldoende lucht hebben. En dat gaat lukken. Als we deze laatste jump genomen hebben gaan we nog een stukje verder en dan draaien we weer om. Weer dezelfde weg terug. Uiteindelijk komen we na 214 minuten, ofwel 3 uur en 34 minuten weer boven. Een geweldige duik. Wat vandaag erg opvallend was dat we veel duikers tegengekomen zijn. Er lagen al een aantal primairy reels in en ook onderweg zijn we meerdere teams tegengekomen. Wel even goed opletten als je onderweg ineens allerlei spoeltjes tegenkomt. Even goed denken, wat is van ons en hoe moet ik de lijn volgen. Maar goed logisch nadenken en dan komen we er wel uit. Daarom is het erg goed, als er verwarring kan ontstaan om op de heenweg cookies te plaatsen. Naar Bosh Chen hebben we twee cookies geplaatst.

17 Zondag 15 februari Om uur gaat de wekker. Vandaag naar Taj Mahal. Vandaag twee normale duiken op 1 dubbelset. De laatste dagen wel erg lange duiken gemaakt. Duik 8. Vandaag een duik in Taj Mahal gemaakt. Het is ongeveer een kilometer of 35 rijden. Je rijd richting Playa en net voorbij Zero Grafity, draai je om en rij je 100 meter terug. Dan rechts-af. Bij het winkeltje vooraan de weg, moet je betalen, 80 pesos. Dan vervolgen we de het pad. Voorzichtig rijden wat de bodemvrijheid van de Atos is niet erg groot. De set in elkaar zetten en gaan. Even oppassen bij het te water gaan, het kan glad zijn. Maar er hangt een touw waar je je aan kunt vasthouden. In het water alle checks en het duikplan doornemen. We volgen de cavern lijn. Drie maal een T, elke keer rechtdoor (hier staan pijlen richting de cenote). Dan loopt de lijn met een haakse bocht naar links en recht voor je, zie je een cave bord. André pakt de primairy reel en maakt deze vast.

18 Via het bord recht vooruit. Na een meter of 20 zien we de mainline. De primairy reel wordt hieraan bevestigd en we kunnen verder. Inmiddels liggen we 13 minuten in het water. Weer 4 minuten verder (na 17 min) loopt de lijn met een bocht naar rechts. Hier kun je een hidden jump naar Chinese garden maken, maar dat doen we niet. We volgen de lijn. Na 31 min duiktijd komen we op een T splitsing. We nemen de linker lijn, ook op de lijn voor de splitsing plaatsen we een marker. We gaan verder. Wat later geeft André aan dat hij op 155 bar zit. We hadden afgesproken om dan te overleggen wat we dan zullen doen. Ik wil nog wel iets verder, met name omdat op de aantekeningen van Maarten staat dat de lijn even later eindigt. Ik geef dan aan André een teken om door te gaan tot 145 bar. Hij geeft het OK teken terug. Dus we gaan verder. Dan, ik denk, 1 minuut later zitten we op het einde van de lijn. Dus keren we om. We zijn dan 36 minuten onderweg en ik zit zelf op 153 bar. Als we goed en wel omgedraaid zijn, zie je goed waarom deze locatie Waterfalls genoemd wordt. Je kunt duidelijk zien hoe het zoete water bovenop het zoute water loopt. Echt een soort plafond, erg mooi. Je moet dat gewoon een keer gezien hebben. Nu zwem ik voorop. Op de heenweg heb ik regelmatig de lijn moeten pakken omdat het zicht in de halocline erg troebel werd, doordat André z n vinnen het zoete met het zoute water mengde. Ja, op smalle stukken is daar niet aan te ontkomen. Nu ik voorop zwem, probeer ik het zicht voor André zo goed mogelijk te maken door, daar waar mogelijk, wat verder van de lijn te zwemmen. Dat heeft André op de heenweg ook gedaan. Na 56 minuten zijn we weer bij de primairy reel, die ik oprol. Uiteindelijk komen we na 70 minuten boven. Duik 9. Het beginstuk van deze duik is hetzelfde als van de eerste duik. We hadden na de eerste duik nog ongeveer 110 bar over. We spreken af om, na 35 bar verbruikt te hebben, om te draaien.

19 Dat moet kunnen, met name omdat je 10 minuten voor je startpunt, al omhoog kunt in een andere cenote die aan de cavernlijn ligt. Daarom willen we naar Chinese garden. Zoals al gezegd beginnen we de duik op dezelfde manier als de eerste duik. Alleen nu zwem ik voorop. Nu nemen we wel de hidden jump naar Chinese garden. Even verder wordt het behoorlijk krap. Langzaam gaan we verder, kruip door, sluip door, dan wordt het weer breder. Het zicht tijdens deze duik wordt vaak troebel, (voor André) veroorzaakt door de halocline. Even verder wordt alles veel groter en komen we in eerste zaal, echt schitterend. Moeilijk om te beschrijven hoe mooi. Dus laat ik dat dan ook maar niet doen. Dan moet je gewoon eens naar wat filmpjes kijken. Maar in het echt is het nog veel mooier. Na 30 minuten, ergens na de tweede zaal, draaien we om. We hebben dan 35 bar verbruikt. Dezelfde weg terug (ja dat doen we vaker bij grotduiken). Na 45 minuten begin ik de primairy reel in te rollen. Wat verder, in de buurt van de cavelijn, zien we Douwe en Dennis de oefening Lost-line doen. We kijken even en gaan dan langzaam verder. Op 5 meter doen we een lange stop om na 70 minuten weer boven te komen. Zo, hebben we toch twee duiken van 70 minuten kunnen maken op 1 dubbelset. En ook nog twee heel mooie.

20 Maandag 16 Februari Duik 10. Vandaag gaan we naar Xuhaan Ha. Gisteren heb ik nog een stick-map van Maarten van deze locatie overgenomen. We gaan weer één lange duik maken. Dus weer een stage mee. Ik heb de slang van de tweede trap, van mijn stage automaat even naar de andere kant van de eerste trap gezet, zodat ik, zeker 15 cm extra lengte van de slang heb. Tijdens de andere stage duik, trok de slang aan de automaat en dat is niet fijn, zeker tijdens z n lange duik. Eens kijken of dit beter bevalt. Ik weet bijna zeker dat dit het geval is. Rond uur vertrekken we naar Robbie. Voor André en mij een dubbel en een stage p.p. De anderen gaan twee lange duiken maken en nemen dus twee dubbelsets p.p. mee. Vanaf de supermarkt moeten we een 19 kilometer in Noordelijk richting rijden. Bij de voetgangersbrug en de drempels, moeten we keren. Dan na ongeveer 800 meter rechts af. Daar staat al een bord van Xunaan Ha. Deze weg, welke overgaat in een pad volgen we ongeveer 1 km. Dan linksaf, dit staat ook goed bewijzerd en na 400 meter zijn we er. Even de auto parkeren en betalen. Dan eerst bij de cenote kijken. Je kunt op twee manieren te water. Of met een sprong voorwaarts vanaf de steiger van twee meter hoogte, of via de zijkant m.b.v. een houten of stenen trap. Ergens onder de steiger begint de grot.

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Grotduik speciality. Deel 1.

Grotduik speciality. Deel 1. Grotduik speciality. Deel 1.. 1 Grotduiken in Mexico. Hoe is het allemaal zover gekomen? Tja, ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat met duiken te maken heeft. In het technisch duiken ben

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ De bijen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ En kom je redden Vertrouw op ons We gaan je beschermen Van dit bos Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ Bijen marcheren Bijen springen Bijen dansen Bijen zoemen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ We gaan

Nadere informatie

Rood 60 min Maximaal tempo Minimum 1,5-2,5 dagen 1 l water 1 yoghurt (of ander

Rood 60 min Maximaal tempo Minimum 1,5-2,5 dagen 1 l water 1 yoghurt (of ander Legende Kleur Duur Wat Min. tijd tss de trainingen Drinken tijdens training Eten na training Groen 90 min Basisuithouding: gewoon Minimum 8-12 u 1-1,5 l water of/en aquarius of 1 yoghurt (of ander tempo

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Centraal (met dank aan de gemeente van Wageningen)

Centraal (met dank aan de gemeente van Wageningen) Centraal (met dank aan de gemeente van Wageningen) We vertrekken vanaf . Iedereen krijgt 1 ei met een merkteken mee. Dit ei moet het hele parcours heel meegenomen worden. Aan het eind wordt dit

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

ROUTE- EN POST BESCHRIJVING

ROUTE- EN POST BESCHRIJVING ROUTE- EN POST BESCHRIJVING ROUTEBESCHRIJVING SURVIVALRUN 2009 Per post een beschrijving. Per pagina staat de naam van de post, De bedoeling van de post Verdere richting van de route Evt een plaatje van

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

La Palma Vrijdag 28 september

La Palma Vrijdag 28 september La Palma 2007 Vrijdag 28 september Om 02:50 staat de taxi voor de deur om naar Schiphol te rijden. Na het inchecken, begint de vlucht op tijd om 05:30 uur en we komen om 09:50 (lokale tijd) op het vliegveld

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Reisverslag India 2008 Deel 2.

Reisverslag India 2008 Deel 2. Reisverslag India 2008 Deel 2. Dag 22 - Zaterdag 25 oktober 2008. Zaterdag vroeg naar Bangalore gevlogen waar Hans en Gerda ons stonden op te wachten. s Middags de stad in geweest om nog e.e.a. te kopen.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Zondag, 18 oktober 2015.

Zondag, 18 oktober 2015. Zondag, 18 oktober 2015. Nadat we gisteren eerst nog de familiedag hadden gevierd, heel gezellig, met haast iedereen, Heeft Ria mij weggebracht naar het station van Hengelo. Vincent, Angelique, Bobbie

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

WAAROM MEEDUIKEN. De grote onbekenden zijn stoming en zichtbaarheid. HTTPS://YOUTU.BE/WFMV7AIB3PQ

WAAROM MEEDUIKEN. De grote onbekenden zijn stoming en zichtbaarheid. HTTPS://YOUTU.BE/WFMV7AIB3PQ WAAROM MEEDUIKEN De Noordzee is een schatkamer van onderwaterleven en wrakken. Vooral op de wrakken is er veel moois te bewonderen zoals krabben, kleurige zeeanjelieren, anemonen, kabeljauw, steenbolken,

Nadere informatie

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM Algemeen: Limburg en zeker Zuid-Limburg is erg toeristisch. Je bent dus zelden of nooit alleen op een pad en de wegen en paden worden ook door wandelaars en mountainbikers

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel!

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan de auto maken met een muizenval als aandrijving! Zo ziet die van mij eruit: Als we zelf zo n

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Educatiemateriaal Hotel Perdu

Educatiemateriaal Hotel Perdu Educatiemateriaal Hotel Perdu Het materiaal bestaat uit zes onderdelen Voor de voorstelling 1 meenemen van voorwerp huiswerkopdracht 2 eerste pagina's paspoort invullen 15 minuten 3 het spel spelen 30/60

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Sluipen als een kat 1 Ik wil brullen als een tijger. Met een flinke grote bek. Hoog over de bomen kijken. Als giraf met

Nadere informatie

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis!

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis! Mat slingert het touw omhoog en het komt precies om de lamp terecht. Mat pakt een touw en begint ermee te slingeren. Wat ga je doen, buur? vraagt Pat. Wacht maar af, zegt Mat. Mat trekt het touw strak.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

MTB-school: XC-training voor gevorderden

MTB-school: XC-training voor gevorderden MTB-school: XC-training voor gevorderden Zaterdag 3 november 2007 Vandaag was het tijd om onze afspraak met de MTB-school na te komen. Om 9 uur stonden we paraat aan het meer van Warfa om er een dag flink

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Tijd. Thijs Boom Groep 7

Tijd. Thijs Boom Groep 7 Tijd Thijs Boom Groep 7 Maart - April 2016 Voorwoord In 2014 was ik in Amerika, toen ben ik begonnen met nadenken over tijd. Ik werd om drie uur s nachts wakker, door een jetlag. Ik wou weten hoe dat kwam

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

7UDLQLQJYRRU*HUW-DQ. Datum : maandag 19 juli 2004 Doel : aëroob 0-1, techniek, snelheid. Vooraf : drinken (minimaal 1 glas!!!

7UDLQLQJYRRU*HUW-DQ. Datum : maandag 19 juli 2004 Doel : aëroob 0-1, techniek, snelheid. Vooraf : drinken (minimaal 1 glas!!! Datum : maandag 19 juli 2004 Doel : aëroob 0-1, techniek, snelheid - 200m andere slag - 200m eigen slag benen - 4x50m steigerung: rustig beginnen en aanzetten tot hoger tempo (ca. 90%) rust: ca. 20s na

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4

1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 Inhoudsopgave Pagina: 1. Inleiding 3 2. Waarom heb ik voor deze verzameling gekozen? 3 3. Foto s verzameling 4 3.1. 9 september: Huisduinen, Donkere Duinen 4 3.2. 20 september: Donkere Duinen 5 3.3. 27

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe 2. Geschiedenis 3. Wat heb je nodig 4.Wat kun je allemaal zien WAAROM Ik mijn spreekbeurt over duiken doe Ik heb dit onder werp gekozen omdat mijn

Nadere informatie

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten:

Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Brood eten: Liedjes Zingen Fruit eten: Appel, kiwi en banaan Fruit, dat moet je eten. Stop het nu maar in je mond Fruit, dat is gezond! En jullie krijgen een bakje fruit Dan worden jullie sterk en stoer Bewegingen

Nadere informatie

Wekelijkse Work Out!

Wekelijkse Work Out! Wekelijkse Work Out! Maandag - Conditie Wandeling Dinsdag - Driehoek Push Up Woensdag - Squat Donderdag - De Curl - Up Vrijdag - Boksen Zaterdag - Dips Zondag -Conditie Jumps INTRO Deze work out oefeningen

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl)

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl) ZV de Bron Nieuws Nieuw seizoen Een nieuw seizoen is aangebroken, en het was tijd voor een nieuw logo. De tand des tijds had er aardig aan zitten knagen. Na verschillende creatieve concepten is het gelukt

Nadere informatie

Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken

Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken Tochttechnieken Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken In dit boekje vindt je uitleg van tochttechnieken die we veel bij Scouting gebruiken. Dit boekje kan je helpen bij het leren van technieken

Nadere informatie

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES 1 WIE GAAN ER MEE Er gaan jongeren en begeleiders mee van t Volbert en daarnaast van 3 andere groepen uit andere landen. Alle begeleiders zijn er voor alle jongeren. Je

Nadere informatie

O-KAARTJES EXP 8B.indd 1 20-06-2005 10:56:1

O-KAARTJES EXP 8B.indd 1 20-06-2005 10:56:1 O-KAARTJES EXP 8B.indd 1 20-06-2005 10:56:1 1 Schachten (Bovenkant van het bouwmodel. Je kunt niet alles zien) In het begin konden we de vuursteen zo uit het bos halen. Je hoefde maar even te graven en

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Hoe word ik een beugelbekkie?

Hoe word ik een beugelbekkie? Hoe word ik een beugelbekkie? werkstuk van Suzanne Ortmans groep 7b OBS De Springplank Zoetermeer juni 2005 1 Inhoudsopgave Inleiding3 Hoofdstuk 1Wat is orthodontie?4 Hoofdstuk 2Verschillende soorten beugels5

Nadere informatie

Lesbrief Uitvinders. Inleiding

Lesbrief Uitvinders. Inleiding Lesbrief Uitvinders Inleiding Ruben laat Sara zien dat hij een satéprikker door een ballon kan prikken zonder dat de ballon knapt! Ook kan hij een regenboog maken met een glas water. Sara vindt het erg

Nadere informatie

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema.

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Allereerst willen we alle ouders en kinderen een heel goed 2015 wensen. We wensen u veel gezondheid en geluk toe. We hopen

Nadere informatie

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten Woordenlijst bij hoofdstuk 7 Deel 1 aanhebben (kleren) dragen Hij h een warme trui a, want het is koud. afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

Nadere informatie

Frank in de eerste lengte van Friends and Nuts route: Psychoactive toad!

Frank in de eerste lengte van Friends and Nuts route: Psychoactive toad! Dagje Les Awirs Zaterdag 11 mei zijn we met maar liefst 7 Friends and Nuts leden gezellig een dagje in Les Awirs (België) gaan klimmen. Chris, Jorik en Frank vertrokken al lekker vroeg om de dag volledig

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport.

Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. Duiken Ik houd mijn spreekbeurt over duiken omdat ik het een leuk onderwerp vind en mijn vader en moeder ook hebben gedoken. Duiken is een onderwatersport. De Geschiedenis Het begon allemaal dat mensen

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt.

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt. Manon De muziek dreunt in haar hoofd, haar maag, haar buik. Manon neemt nog een slok uit het glas dat voor haar staat. Wat was het ook alweer? O ja, rum-cola natuurlijk. Een bacootje noemen de jongens

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding A-2014.01 Multi Trampoline Lees voor het opzetten en gebruiken van het speeltoestel deze gebruikershandleiding zorgvuldig door. Bewaar deze gebruikershandleiding bij het speeltoestel.

Nadere informatie

Mijn tuin. Janni Meedendorp. Meditaties voor kinderen. 2013 Uitgeverij ACT on Virtues

Mijn tuin. Janni Meedendorp. Meditaties voor kinderen. 2013 Uitgeverij ACT on Virtues Mijn tuin Meditaties voor kinderen Janni Meedendorp 2013 Uitgeverij ACT on Virtues Na een intensieve yogales vindt Noah het heerlijk om op zijn matje te liggen. De spieren in zijn lichaam ontspannen zich,

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne Non smoking sponsor Posted on 4 december 2012 by Yvonne Hoe geweldig het ook is op Orchid Garden, het heeft natuurlijk twee kanten.. Deze school had er niet hoeven zijn als er niet zo verschrikkelijk veel

Nadere informatie

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen Wandelen voor water 21 Maart 2014 gingen groep 8 en groep 7 van onze school wandelen voor water. Dat hield in dat

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart

Projectlijn A Meelopen met de Meute? Hellig Hart Les 4A Titel Thema Benodigdheden Doelstelling Net even iets anders Betrouwbaarheid: geloofwaardigheid Computer, printer, DVD fragment 2 en 3, werkblad 4A.1 en informatieblad 4A.1, achtergrondinformatie

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009 Schwäbische Alb 24 oktober t/m 1 november 2009 Zaterdag 24 oktober Heel - Tuttlingen 560 km Na het ontbijt vertrekken we richting de Schwäbische Alb, een gebied waar we nog nooit zijn geweest. Het is rustig

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Week 1. Donderdag 14 juli Vandaag staat er een uitstapje voor je geboekt naar Aqualand Playa del Delftse hout.

Week 1. Donderdag 14 juli Vandaag staat er een uitstapje voor je geboekt naar Aqualand Playa del Delftse hout. HOERA, het is eindelijk zomervakantie, heerlijk 6 weken vrij! Deze zomervakantie verandert onze BSO in All inclusief resort t Palet. Een heerlijke plek om jouw vakantie door te brengen! Zo kan je genieten

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Als je een kampvuur of een kookvuur gaat maken, zal het je zelden gebeuren dat al je hout precies de goede afmetingen heeft. Je hebt

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL Met alle geweld in één klap alleen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 Stoer Yung loopt de school uit. Zijn rugtas hangt over zijn rechterschouder. Zo ziet hij er stoer uit. Yung draagt

Nadere informatie

Voorbereiding 1* duiker VD 1

Voorbereiding 1* duiker VD 1 Voorbereiding 1* duiker VD 1 100 m kunnen zwemmen (vrije stijl, zonder onderbreking) snorkelen met vinnen, bril en snorkel oefenen uitleg gebruik masker, ontwasemen, gebruik snorkel, uitleg palmtechniek:

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie