Tradingtechnieken met candlesticks. Stochastic Indicator

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tradingtechnieken met candlesticks. Stochastic Indicator"

Transcriptie

1 Tradingtechnieken met candlesticks & Stochastic Indicator Niveau: geschikt voor de meer ervaren belegger. Er wordt een zekere basiskennis verwacht van technische analyse en marktinstrumenten.

2 Voordat u gaat traden Voor u gaat traden moet u zich eerst een aantal vragen stellen en uitgangspunten opstellen. Dit is de basis voor het tradingplan. In dit document worden technieken besproken voor het traden op intraday basis. We hebben het hier over 1 minuten, 5 minuten en 15 minuten bars. Maar de techniek gaat ook op voor langere timeframes (bijv. uur of dagkoeren). De besproken voorbeelden zijn ontleend aan de S&P-index 500 mini-futures. Een zeer liquide markt die bovendien het meest actief is tijdens de openingsuren van de NYSE en dus ook in de Europese tijdzone goed is te traden. Maar de hier besproken technieken gaan ook op voor bijv. Forex, commodities of fixed income (Bund) trading. Bij het opstellen van een tradingplan moet u in ieder geval de onderstaande uitgangspunten goed overdenken: - Welke markt(en) gaat u traden - Bepaal uw tijdshorizon en timeframe - Selecteer uw trading technieken - Bepaal een strategie - Bekijk de resultaten van deze strategie - behoud overzicht over het gehele tradingprocess - Bereid u altijd voor op zwaar weer Bij de selectie van markten en instrumenten zijn de onderstaande zaken van belang: - Voldoende (intraday)beweging om te traden - Voldoende liquiditeit voor uw strategie - kleine bied/ laat spread (verborgen kosten) - Verhouding maximale intraday beweging tot bied/ laat spread belangrijk

3 Stochastic Indicator De Stochastic indicator is zeer geschikt om te traden op intraday koersen (bijv. 15 minuten, zie voorbeeld). De Stochastic presteert het beste bij zijwaartse koersbewegingen (trading range) met een grote afstand tussen de onderkant en bovenkant van de range (grote amplitude). Bij sterke en langdurig trendmatige bewegingen is een trendvolgende indicator beter geschikt (bijv. Moving Average, DMI of MSL). Aankoop- of verkoopsignalen worden gegeven als de %D-lijn onder het oversoldniveau (of boven het overboughtniveau) de %K-lijn kruist. De Stochastics is een vaak gebruikte indicator onder traders. Dit dankt hij aan de goede timing (hoge hitrate). Door de Stochastics te combineren met visuele patronen is de performance van de Stochastic te verbeteren. Met name onder daytraders is de combinatie met candlestick patronen populair. Ook de visuele vorm van de Stochastic kan het e.e.a. vertellen. Hoe meer de vorm van de Stochastics een sinus benadert, des te betrouwbaarder zijn doorgaans de signalen. Intraday traders gebruiken deze techniek veel op 1 minuut, 5 minuten en 15 minuten bars. Hoe korter het timeframe hoe sneller er gereageerd moet worden. Begin bijv. met 15 minuten bars en probeer het later eens op 5 minuten.

4 Theorie traden met candlesticks (1) Candlesticks stellen een trader in staat om snel koerspatronen te herkennen. Formaties van candlesticks helpen een trader om te ontdekken waar in de grafiek er draaipunten in de markt worden gevormd.

5 Theorie traden met candlesticks (2) Wat is een candlestick? Een candlestick is een grafisch symbool voor de open/hoog/laag/slot van een bepaalde koersperiode. Dit kan een periode zijn van 1 minuut, een dag, maar ook een jaar. In deze presentatie maken wij gebruik van een periode van 15 minuten. Het dikke gedeelte van de candlestick, het lichaam genoemd, stelt de open en de slotkoers voor. Als de slot hoger is dan de opening en de koersen dus zijn gestegen, is het lichaam open. We noemen dit ook wel een kooplichaam. De koersen stijgen immers en de kopers hebben de overhand. Als de slot lager is dan de opening is het lichaam gevuld. We noemen dit een verkooplichaam. De verkopers hebben de overhand en de koersen dalen. De dunne lijnen boven en onder het lichaam noemen wij schaduwen en deze stellen de hoogste en laagste koers voor. Japanese Candlestick Japanese Candlessticks zijn feitelijk een samenvatting in één symbool van het koersverloop tijdens een bepaalde peiode. Onderstaande grafieken gaan over dezelfde tijdsperiode van 5 minuten. We zien alle ticks met elkaar verbonden met een lijn, 5 maal 1 minuut candles en een 5 minuten candle. Alle drie de charts zijn opgebouwd uit dezelfde informatie, maar vatten deze als het ware samen in steeds compactere vorm. Tickchart 1 minuut candles 5 minuten candle

6 Theorie traden met candlesticks (3) Candlesticks zijn er in vele gedaanten. Belangrijk om op te letten is de lengte van de schaduwen aan de boven en onderkant. Lange schaduwen aan de onderkant van een candlestick betekenen dat er kopers in de markt zijn gekomen, welke de koersen hoger zetten, we noemen dit een koopschaduw. Een lange schaduw aan de bovenkant van een candlestick betekent dat er verkopers in de markt zijn gekomen die de koersen lager hebben gezet, we noemen dit een verkoopschaduw. Lange koop- en verkoopschaduwen duiden vaak op een omkeer in de markt. Het lichaam kan in beide gevallen zowel open als gevuld zijn. Drie andere veelvoorkomende patronen om te onthouden:

7 Theorie traden met candlesticks (4) Hier ziet u hoe zo n verkoopschaduw er in een 15 minuten chart uit kan zien. Na een koersstijging zien we dat er steeds langere schaduwen verschijnen. Na deze consolidatiefase wordt de daling voorafgegaan door een lange verkoopschaduw. Op hogere koersniveaus kwamen er dus telkens weer voldoende verkopers in de markt om de koersen lager te zetten, waarna met de continuering van de dalende (verkooplichaam) candles de daling verder inzet.

8 Theorie traden met candlesticks (5) Tot nu toe hebben wij alleen gekeken naar een enkele candlestick. Maar de kracht van candlesticks ligt juist in de patronen die zij samen vormen. Er zijn tientallen patronen bekend, maar wij behandelen hier 2 belangrijke omkeerpatronen: de Evening Star en de Morning Star. Dit zijn patronen welke draaipunten in de markt markeren. Aankoopsignaal: Morning Star: Na een dalende candlestick, dus met een verkooplichaam wordt er een candle gevormd met een klein lichaam, wat inhoudt dat de slotkoers en de opening dicht bij elkaar liggen. Deze laatste candle wordt ook wel een Doji genoemd. Als deze Doji dichtbij de laagste koers ligt van de candle ervoor dan noemen we deze formatie een Morning Star. Deze formatie markeert vaak de omslag van een dalende beweging naar een stijging. Verkoopsignaal: Evening Star: Na een stijgende candlestick, dus met een kooplichaam wordt er een Doji candle gevormd. Als deze Doji dichtbij de hoogste koers ligt van de vorige candle dan noemen we deze formatie een Evening Star. Deze formatie markeert vaak de omslag van een stijgende beweging naar een daling Belangrijk bij het traden op deze formaties is om altijd de bevestiging van de omslag af te wachten. U kunt op de vorming van deze bevestigingscandle anticiperen bij uw entry order.

9 Theorie traden met candlesticks (6) Helaas zullen de getoonde formaties zich niet altijd precies zo voordoen. Vooral de verhouding tussen de Doji en de stijgende candlestick wisselt sterk. Ook kan de Doji soms nog een klein koop of verkooplichaam hebben. Als we gaan traden op deze formaties is het belangrijk dat we bij het inleggen van de order rekening houden dat er een bevestiging optreedt van de trendomslag. In de grafiek zien we de dalende candlestick na de Doji, welke als bevestiging van de entry dienst kan doen. Als stoploss zouden we de hoogste koers van de Doji kunnen aanhouden. Let ook op de verkoopschaduwen aan de bovenkant van de candlesticks die een bevestiging vormen van de trendomslag.

10 Theorie traden met candlesticks (7) Wees voorbereid op iedere mogelijke uitkomst! Heeft u een bepaalde candlestick-formatie waargenomen en een verwachting gevormd over de uitkomst? Bedenk dan dat het gewenste scenario altijd heel anders kan uitpakken! Bereid u hierop voor en bepaal uw strategie.

11 Combinatie candlesticks en Stochastic Indicator Juist de combinatie van de visuele candlestick formaties en de Stochastic indicator kan goede signalen opleveren. Zoek in ondestaande charts zelf de gecombineerde aan- en verkoopsignalen:

12

13 Trading Tips Houd overzicht van de markt op langere termijn voordat u intraday gaat traden. Kijk altijd naar de trends op dag een weekniveau. Is er voldoende beweging in de markt om geld te verdienen. Tijdens welke uren speelt deze beweging zich af. Zorg dat u de software en vooral de orderschermen goed onder de knie heeft. Als het erom gaat spannen dan is het te laat om te handleiding te gaan lezen! Bepaal voordat u in de markt gaat altijd wat uw stoploss is. En bepaal de criteria om uit te stappen, de exit. Conditionele orders, bijv. een trailing-stop en limiet, kunnen u helpen om zonder emoties een strategie uit te voeren. Probeer bij de entry de order zo in te leggen dat het koopsignaal wordt bevestigd. Bepaal de exitcriteria voordat u de trade aangaat. En houd u aan het plan tijdens de trade. Als een trade die niet productief is veel langer duurt dan gemiddeld, bijvoorbeeld meer dan 4 uur, beschouw dit dan ook als exit. Blijf niet te lang zitten, maar focus u op de volgende trade. Evalueer uw trading. Niet alle trades zijn succesvol! Houd voor uzelf bij welk percentage winnaars u haalt. Ook als u maar 6 van de 10 keer goed zit dan kunt u nog geld verdienen. Mits uw gemiddelde winst per trade gedeeld door uw gemiddelde verlies wel minimaal een factor twee bedraagt. Wees bij iedere trade mentaal voorbereid op iedere mogelijke uitkomst.

Intraday traden met cycli

Intraday traden met cycli Balpen OKTOBER 2007 Toen de Amerikanen begonnen aan bemande ruimtevaart was er uiteraard ook behoefte aan schrijfgerei in de ruimte. Er werden door de Nasa miljoenen dollars gespendeerd aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Succesvol worden op de beurs!

Succesvol worden op de beurs! 2013 Succesvol worden op de beurs! Kom erachter hoe het mij is gelukt om 122.000, - winst te behalen in een periode van 5 jaar tijd! Puur en alleen door me te richten op het kopen en verkopen van aandelen,

Nadere informatie

Vestics Handboek 04-01-2005

Vestics Handboek 04-01-2005 Vestics Handboek 04-01-2005 Contents I Table of Contents Foreword 0 P art I Technische Analyse 3 1 Backtesten... en optimaliseren 3 Enkele opmerkingen...... vooraf.....................................................................

Nadere informatie

UITLEG VAN HET 10-STAPPENPLAN

UITLEG VAN HET 10-STAPPENPLAN TOSTRAMS GOUD Uw winst, ons werk Kijk op www.tostrams.nl T i e n - s t a p p e n p l a n Inhoud 2 De markt heeft altijd gelijk. 10-STAPPENPLAN - STAP 1 3 De zijwaartse trading range. 10-STAPPENPLAN - STAP

Nadere informatie

UITLEG VAN HET 10-STAPPENPLAN

UITLEG VAN HET 10-STAPPENPLAN TOSTRAMS Active Met Turbo s en SMS Tips! Kijk op www.tostrams.nl W e e k b l a d T e c h n i s c h e A n a l y s e Inhoud 2 De markt heeft altijd gelijk. 10-STAPPENPLAN - STAP 1 3 De zijwaartse trading

Nadere informatie

Beleggen is er voor iedereen! (deel 2)

Beleggen is er voor iedereen! (deel 2) Beleggen is er voor iedereen! (deel 2) Beleggen is er voor iedereen! Dat moet u goed weten. Ik zal u in maar liefst 15 delen een wegwijs maken doorheen de fascinerende wereld van beleggen. Op het einde

Nadere informatie

Bachelorproef. Aandelen technisch bekeken

Bachelorproef. Aandelen technisch bekeken Campus Aalst Arbeidstraat 14 BE-9300 Aalst T +32 53 73 07 00 fbo@hogent.be www.hogent.be/fbo Bachelorproef Aandelen technisch bekeken Opleiding Bedrijfsmanagement Student: Pieter Van Oudenhove Afstudeerrichting:

Nadere informatie

WHS FutureStation - Gids LiveStatistics

WHS FutureStation - Gids LiveStatistics WHS FutureStation - Gids LiveStatistics LiveStatistics is een betalende module voor het WHS FutureStation trading platform. Deze gids geeft de lezer een eerste indruk van de fenomenale mogelijkheden die

Nadere informatie

Succesvol Beleggen. Succesvol Beleggen. Wordt een succesvolle belegger door de juiste stappen te nemen

Succesvol Beleggen. Succesvol Beleggen. Wordt een succesvolle belegger door de juiste stappen te nemen Succesvol Beleggen Wordt een succesvolle belegger door de juiste stappen te nemen door Harry Klip en Jan Robert Schutte OptieAcademy 0 Inhoudsopgave Voorwoord Hoofdstuk 1: Bouwstenen succesvol beleggen

Nadere informatie

Sit and Trade. Seize Opportunities Learn Do Practice Become Experience. Trade Week

Sit and Trade. Seize Opportunities Learn Do Practice Become Experience. Trade Week Sit and Trade Seize Opportunities Learn Do Practice Become Experience Trade Week TRADE WEEK: BEURSPLEIN 5 (AMSTERDAM) Het Beleggingsinstituut nodigt u uit om tijdens een intensieve Trade Week een gedisciplineerde

Nadere informatie

Zomerspecial : Technische analyse Laat de grafieken spreken!

Zomerspecial : Technische analyse Laat de grafieken spreken! 29 Advies voor spaarders, beleggers en investeerders 28 juli 2009 www.belegger.be Zomerspecial : Technische analyse Laat de grafieken spreken! In deze zomerspecial geven we u de basisbeginselen van technische

Nadere informatie

KENNISMAKEN MET DE IRON CONDOR METHODE. Versie 4.0

KENNISMAKEN MET DE IRON CONDOR METHODE. Versie 4.0 KENNISMAKEN MET DE IRON CONDOR METHODE Versie 4.0 Dit gratis e-book bestaat uit de eerste vier hoofdstukken van Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode. Door drs. Joost van der Laan www.ironcondor.nl

Nadere informatie

Rapport hefboomproducten. Resultaten onderzoek

Rapport hefboomproducten. Resultaten onderzoek Rapport hefboomproducten Resultaten onderzoek Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

Uitgangspunten bij de Optiebox Abonnement-service

Uitgangspunten bij de Optiebox Abonnement-service Uitgangspunten bij de Optiebox Abonnement-service Opgemaakt 20 April 2014 Versie 04.2014 OPTIEBOX LAAT GELD VOOR JE WERKEN INHOUDSOPGAVE Het is aan te bevelen om deze handleiding te lezen VOORDAT u van

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Portfolio spreiding

Onderzoeksrapport Portfolio spreiding Onderzoeksrapport Portfolio spreiding Een kwantitatief onderzoek naar de voordelen van diversificatie d.m.v. het handelen met futures via één trendmatige strategie, met inachtneming van een strikt risicomanagement.

Nadere informatie

coaching voor BELEGGERS & TRADERS Coaching van het Beleggingsinstituut

coaching voor BELEGGERS & TRADERS Coaching van het Beleggingsinstituut coaching voor BELEGGERS & TRADERS Coaching van het Beleggingsinstituut Coaching van het Beleggingsinstituut COACHING ALS STRATEGISCH EN PRAKTISCH KOMPAS VOOR RENDEMENT EN VERMOGENSONTWIKKELING In financieel

Nadere informatie

warrants www.warrants.commerzbank.com inhoudsopgave commerzbank securities the first option in the warrants market...3 zijn warrants iets voor mij?...4 waarom warrants van commerzbank kopen?...7 hoe worden

Nadere informatie

Welkom bij de coachingclub! Hoe verdienen professionals

Welkom bij de coachingclub! Hoe verdienen professionals Welkom bij de coachingclub! Hoe verdienen professionals geld met opties? DISCLAIMER-AFWIJZING AANSPRAKELIJKHEID Cashflowopties.com is een produkt en website van Volatility Trading BVBA, met statutaire

Nadere informatie

RBS MARKETS MAGAZINE

RBS MARKETS MAGAZINE RBS MARKETS MAGAZINE www.rbs.nl/markets december 2010 De wondere wereld van technische analyse door Nico Bakker Europa kan sterker uit deze crisis komen RBS-rentestrateeg Andy Chaytor verwacht lage rente

Nadere informatie

's Werelds meest geavanceerde trading platform.

's Werelds meest geavanceerde trading platform. 's Werelds meest geavanceerde trading platform. Snel Nauwkeurig Eenvoudig in gebruik Inhoud: Pagina Omnitrader Geavanceerde grafieken 3 Focus list 6 Geautomatiseerde analyse 8 Strategy Builder 9 Tradeplans

Nadere informatie

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Leren Beleggen Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Welkom (nieuwe) belegger. U bent begonnen aan een nieuwe hobby die ontzettend leuk kan zijn. Is zeg kan zijn, want ik zal u in dit rapport de realiteit

Nadere informatie

Handleiding Gemaksbeleggen

Handleiding Gemaksbeleggen Handleiding Gemaksbeleggen Inhoud Gemaksbeleggen... 1 1. Wat is Knab Gemaksbeleggen?... 1 2. Hoe open je een gemaksbeleggenrekening?... 2 3. Instellen van je periodieke inleg... 2 3.1 Stap 1: Het inlegbedrag...

Nadere informatie

Warrants. The first option in the warrant market

Warrants. The first option in the warrant market Warrants The first option in the warrant market Een optimaal rendement met de topfondsen van de wereld Inhoudsopgave Zijn warrants iets voor mij? 2 Waarom gedekte warrants van Commerzbank kopen? 5 Hoe

Nadere informatie

Set Trader v.2.51. Door Forest Bergen & Gawein B.A. Smit. www.foresttrader.com

Set Trader v.2.51. Door Forest Bergen & Gawein B.A. Smit. www.foresttrader.com Set Trader v.2.51 Gebruikershandleiding v.1.5 Door Forest Bergen & Gawein B.A. Smit November 2014 www.foresttrader.com Introductie We introduceren ons NIEUWE en unieke product - Forex Set Trader v2.51.

Nadere informatie

Forex Trading Auteur: Luc Verstreken

Forex Trading Auteur: Luc Verstreken Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming Forex-Info.nl verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, offset, fotokopie of microfilm of in

Nadere informatie

Handleiding Vermogensbeheer

Handleiding Vermogensbeheer Handleiding Vermogensbeheer Inhoudsopgave 1. Wat is Knab Vermogensbeheer?... 4 2. Hoe werkt Knab Vermogensbeheer?... 4 2.1. Het beleggingsplan... 5 2.1.1. Je risicoprofiel... 5 2.1.2. Jouw beleggingsexpert...

Nadere informatie

OPTIES? GEEN KUNST! J.N. Sibie

OPTIES? GEEN KUNST! J.N. Sibie OPTIES? GEEN KUNST! J.N. Sibie Versie 1, september 2000 Voorwoord. Dit is opties? Geen kunst!, deel 1 van de boekenserie Beleggen, kunst of kunde Opties? Geen kunst! 2 Deze serie wordt uitgegeven door

Nadere informatie

DOSSIER. Het beheer van uw portefeuille optimaliseren

DOSSIER. Het beheer van uw portefeuille optimaliseren DOSSIER Het beheer van uw portefeuille optimaliseren Hoe bouwt u een performante beleggingsportefeuille op? Het antwoord zal voor iedereen verschillend zijn. Elke belegger heeft immers zijn eigen doelstellingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. In dit whitepaper lees je over:

Inhoudsopgave. In dit whitepaper lees je over: 1 Inhoudsopgave In dit whitepaper lees je over: 1. Zoekmachine marketing: Definities 2. Hoe ziet de markt eruit en wat kan je verwachten 3. Waarom Zoekmachine Marketing? 4. Zoekmachine Marketing: Laat

Nadere informatie

TradersClub. Alles over trends! COLUMN DAVID FULLER: Mogelijke kentering dalende trend waarderingsratio s? CHARTING: Het detecteren van trends

TradersClub. Alles over trends! COLUMN DAVID FULLER: Mogelijke kentering dalende trend waarderingsratio s? CHARTING: Het detecteren van trends TradersClub Jaargang 2 september 2012 Technische analyse Alles over trends! Kwantitatieve analyse Strategische analyse COLUMN DAVID FULLER: Mogelijke kentering dalende trend waarderingsratio s? CHARTING:

Nadere informatie