Waarom gebruik maken van een datacenter?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom gebruik maken van een datacenter?"

Transcriptie

1 Algemene informatie 1 Dataplace Dataplace is een modern regionaal datacenter in Alblasserdam (Zuid-Holland) dat van alle gemakken is voorzien. Het pand wordt in twee fasen gebouwd. Wanneer de tweede fase gereed is, heeft dataplace een datavloer van ongeveer m 2. Hierin kunnen ongeveer 800 serverracks geplaatst worden, die plaats bieden aan servers. Het datacenter zal vanaf begin 2011 volledig operationeel zijn. Alle essentiële onderdelen van het datacenter, zoals de verbindingen, stroomvoorziening, koeling en monitoringsystemen, zijn dubbel uitgevoerd. Hierdoor vormt regulier onderhoud of een eventuele storing geen bedreiging voor de continuïteit. Dataplace is door de hoge stroom- en koelcapaciteit, alsmede de hoge vloerbelasting, uitermate geschikt voor high density hosting. Bij het ontwikkelen van het datacenter zijn aspecten als betrouwbaarheid, efficiëntie en het milieu als kernwaarden gehanteerd. Het datacenter ligt aan de Van Coulsterweg 6 te Alblasserdam vlak bij de snelweg A15. Dataplace ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Rotterdam en Gorinchem, 30 minuten vanaf Breda en 40 minuten vanaf Utrecht en Den Haag. Waarom gebruik maken van een datacenter? Het plaatsen van een server in een datacenter biedt veel voordelen ten opzichte van een server inpandig onderbrengen. Veel bedrijven beschikken in hun kantoorpand niet over een noodstroomvoorziening, brandpreventie, optimale koeling, zware beveiliging en snelle dubbel uitgevoerde internetverbindingen. Dit terwijl het bedrijfsleven steeds afhankelijker wordt van ICT apparatuur en de applicaties die daarop zijn ondergebracht. Door uw apparatuur in een goed datacenter te huisvesten, minimaliseert u risico s en maximaliseert u de beschikbaarheid. Dataplace laat zien dat professionaliteit en betrouwbaarheid prima samen gaan met kostenbesparingen. Al vanaf 59,- per maand plaatst u via proserve een server in dataplace.

2 Proserve netwerk Connectiviteit Customer switch 2 Dataplace Dataplace wordt via twee volledig gescheiden glasvezelpaden van connectiviteit voorzien. Er is een eigen glasvezelinfrastructuur die loopt van dataplace via Rotterdam, Leiden en Hoofddorp naar eunetworks in Amsterdam. Het tweede glasvezeltraject loopt van dataplace via Gorinchem en Utrecht naar NIKHEF in Amsterdam. Tussen eunetworks en NIKHEF ligt eveneens een glasvezelinfrastructuur, zodat een glasvezelring ontstaat. Door deze opbouw zijn uw servers van connectiviteit verzekerd. Hiernaast staat een schematische weergave van het proserve netwerk met alle locaties. AboveNet 1 Gbit AMS-IX Foundry ServerIron GT-E Level 3 1Gbit Cisco 7609 Cisco 7609 via Rotterdam/Leiden via Gorinchem/Utrecht Cisco 7606 Cisco 7606 Cisco 7609 Cisco 7609 AMS-IX KPN Eurorings KPN IPv6 1 Gbit Verizon 1 Gbit TeliaSonera 1 Gbit NL-IX 1 Gbit NTT/Verio 1 Gbit NL-IX 1 Gbit Foundry ServerIron GT-E Customer switch Beveiliging Dataplace is streng beveiligd en voldoet aan de hoogste beveiligingscertificeringen. Het terrein is beveiligd door een hekwerk, voorzien van een aantal poorten. Bij de poorten wordt de toegang verleend op basis van een toegangspas of toegangscode. Vervolgens kan het terrein betreden worden. In het pand zelf is een toegangspas in combinatie met een vingerafdruk nodig om toegang te krijgen tot de datavloeren. Voor incidentele bezoekers is een toegangscode in combinatie met een paspoortscan en vingerafdruk nodig om toegang te krijgen. In de draaideur (circlelock) tussen de ontvangstruimte en de datavloeren vindt een controle plaats op het aantal personen en de aanwezigheid van eventuele goederen. Zowel het terrein, het pand als de datavloeren worden met ruim 40 videocamera s in de gaten gehouden.

3 Stroomvoorziening 3 Dataplace Dataplace heeft in de eerste fase een 3500 KVA aansluiting op het vaste stroomnet. Vanaf de hoofdverdelers zijn er twee gescheiden stroomcircuits naar de racks op de datavloer: één direct vanaf de hoofdverdeler (short-break) en één via een no-break installatie via de UPS installatie. Alle racks zijn voorzien van stroomfeeds die zijn afgezekerd op 32 Ampère. Wanneer de stroom vanaf het vaste net zou wegvallen, blijft u via de no-break stroomfeed voorzien van elektriciteit. De no-break stroomvoorziening bestaat uit een redundant uitgevoerd (N+1) UPS systeem en twee generatoren. De UPS systemen kunnen het datacenter vier minuten van stroom voorzien. Voor de generatoren is er liter dieselolie voorradig. Dataplace kan hierdoor, indien nodig, ruim 30 uur onafhankelijk van het vaste stroomnet opereren. Wanneer u servers gebruikt met één voeding adviseren wij u om beide stroomfeeds aan te sluiten op een Static Transfer Switch (STS). Dit apparaat, dat u bij proserve kunt huren, voegt beide stroomfeeds samen tot één stroomfeed. Zodoende zijn uw servers toch redundant aangesloten op de stroomfeeds. Hierdoor zult u van een eventuele stroomonderbreking op een van de twee stroomfeeds niets merken. Dataplace kiest er bewust voor om de stroomfeeds die wij aanleveren aan de racks niet beiden via een UPS-systeem (no-break) te laten lopen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 90% van de storingen in datacentra worden veroorzaakt door UPS-schakelfouten (automatisch of handmatig). Juist om deze reden levert dataplace één stroomfeed vanuit de UPS (no-break) en één stroomfeed direct vanuit de hoofdverdeler (short-break). Hierdoor is de continuïteit van de stroomvoorziening naar de racks gewaarborgd. voeding hoofdnet generatoren stroomverdeling UPS n+1 short-break no-break 1200 mm short-break no-break short-break no-break 600 mm 2200 mm Static Transfer Switch 19 Rack Stroomschema dataplace Stroomrack standaard Stroomrack static transfer switch

4 Koeling 4 Dataplace Dataplace gebruikt tot een buitentemperatuur van circa 14 Celcius volledig de buitenlucht om te koelen. Dit wordt indirecte vrije koeling met behulp van drycoolers genoemd. Deze methode van koeling is zeer energiezuinig en daardoor milieuvriendelijk. Wanneer het buiten warmer is wordt overgeschakeld naar mixbedrijf. Dat is een combinatie van vrije koeling en conventionele koeling met een koudemiddel. Bij een temperatuur van circa 24 Celcius wordt volledig overgeschakeld naar conventionele koeling. In beide gevallen wordt de luchtvochtigheid gereguleerd tussen 40% en 60%. Alle hoofdcomponenten van de complete koelinstallatie zijn volledig redundant uitgevoerd, zodat er altijd één drycooler, één circulatiepomp en één downflow airconditioner kunnen uitvallen of in onderhoud kunnen gaan zonder dat daarbij de temperatuur in gevaar komt. Op de datavloer is er sprake van cold corridors. Dit zijn afgesloten koude gangen, zodat de koude lucht zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt voor de koeling van de servers. Onder de verhoogde vloer zijn geen obstructies aanwezig die de luchtstroom kunnen belemmeren. De aanvoertemperatuur in de koude gang wordt gereguleerd op 24 Celsius met een marge van 5 Celsius. Brandbeveiliging Alle datavloeren en technische ruimten zijn voorzien van een redundant Very Early Smoke Detection Alarms (VESDA) systeem, dat stof- en roetdeeltjes detecteert. Wanneer er onverhoopt brand uitbreekt, zal de zuurstofconcentratie door gasblussing dusdanig worden verlaagd dat het vuur snel dooft. Hiervoor wordt Argonite gebruikt, een gasmengsel van Argon en stikstof. Dit gasmengsel wordt onder hoge druk opgeslagen en, wanneer er brand zou uitbreken, automatisch in de ruimte gespoten. Door deze manier van bandbestrijding ontstaat er geen (water)schade aan de apparatuur.

5 Racks 5 Dataplace Dataplace gebruikt cold corridors die zijn opgebouwd uit racks van Minkels. Alle racks zijn 60 cm breed (19 inch), 120 cm diep en 46 HE hoog. De racks zijn voorzien van cijfersloten. Indien gewenst is het ook mogelijk om naast het cijferslot een cilinderslot toe te voegen. Bovenin het rack hangen twee spanningssloffen; voor elke stroomfeed een. Ook hangt er bovenin het rack een patchpaneel. Hierop worden de uplinks en eventuele andere verbindingen afgemonteerd. Groen datacenter Dataplace is zo energiezuinig mogelijk ingericht. Zo wordt de warme lucht vanaf de datavloeren via een warmtewisselaar en warmtepomp gebruikt voor de vloerverwarming voor de kantoorruimten. Alle verlichting in het pand werkt op basis van bewegingsmelders. Voor de noodverlichting wordt LED verlichting gebruikt. Dataplace gebruikt groene stroom, afkomstig van duurzame windenergie. Faciliteiten Dataplace is voorzien van diverse faciliteiten die het leven van server- en systeembeheerders veraangenamen. Denk daarbij aan een koffie- en frisdrankautomaat, draadloos internet en gratis beschikbare werkplekken met een KVM aansluiting naar uw apparatuur. Tevens is het datacenter voorzien van vergaderkamers, kantoorruimte en kluisjes voor bijvoorbeeld gereedschap en reserveonderdelen. Werkkamers voor een langere periode zijn te huur tegen gunstige tarieven. Onze unieke eigenschappen: Een short-break en no-break stroomvoorziening naar het 19 rack, via gescheiden paden; Afgezekerd op ère per stroomfeed; Minimaal 5 KW per 19 rack beschikbaar; Tevens halve (20HE) en kwart (10HE) racks beschikbaar; Energie-efficient door gebruik te maken van van de meest recente technieken; Uitgebreide en kosteloze werkplekvoorziening aanwezig; Goede uptime garanties.

6 Kerngegevens van dataplace 6 Dataplace Kies voor een modern en betrouwbaar datacenter! Dataplace is volledig carrier neutraal en voorzien van alle middelen om veilige en betrouwbare huisvesting van uw servers mogelijk te maken. Regionaal maar volgens Amsterdamse maatstaven tegen gunstige tarieven. Specificaties: Beleid Carrier neutraal Locatie Alblasserdam, Zuid-Holland, The Netherlands Totale bruto vloeroppervlakte fase m 2 Totale netto datacenter-ruimte DC fase m 2 Totale bruto vloeroppervlakte fase 1+2 +/ m 2 Totale netto vloeroppervlakte DC fase 1+2 +/- 1800m 2 Vloerbelasting 2000 kg m 2 Aantal parkeerplaatsen op eigen terrein 45 Constructie Gewapend betonskelet Watt per m 2 beschikbaar 2000 KW per rack beschikbaar ten minste 5 KW (5000 Watt = 22 Ampère) Koelvoorziening N + 1 Stroomvoorziening N + 1 Stroom per rack ère no-break + ère short-break Koeling Drycooling Aansluiting fase KVA Aansluitingen fase 1.1, 1.2, 2.1, 2.2 totaal 7000 KVA Meet-me-room aanwezig Brandpreventie VESDA + gasblussing (Argonite) Toegang Zelfstandig Toegangscontrole Pasje + biometrisch Intercominstallatie Circle Lock Cold-corridors Bewaking CCTV 24x7 Normering borg Klasse III Verwachte EUE 1.34 API beschikbaar Voor access requests en uitlezen stroomverbruik Aanwezige carriers en netwerken: KPN Telecom (ISRA) Eurofiber (Darkfiber) Relined (Darkfiber) Proserve (IP / MPLS / Transit / Peering / Exchange / VLAN) NL-IX (Netherlands Internet Exchange)

Met DCF bouwen aan een duurzame relatie

Met DCF bouwen aan een duurzame relatie Met DCF bouwen aan een duurzame relatie ICT heeft een belangrijke positie ingenomen onze organisaties en is onlosmakelijk verbonden met het hart van de bedrijfsvoering. Apparatuur voor bedrijfskritische

Nadere informatie

MANAGED SERVER HOSTING

MANAGED SERVER HOSTING INHOUDSOPGAVE MANAGED SERVER HOSTING INTRODUCTIE... 3 // MANAGED HOSTING SERVICES...3 // MANAGED DEDICATED SERVER...3 // MANAGED SERVER...3 DE SERVERS... 4 // RAID CONFIGURATIE...4 // UITBREIDINGEN...5

Nadere informatie

This is how we do IT. Offerte bijlage

This is how we do IT. Offerte bijlage This is how we do IT + Offerte bijlage + WIPA Nederland B.V. Mogen wij ons voorstellen? WIPA is een full-service onderneming die gespecialiseerd is in het aanbieden van cloud gerelateerde diensten. We

Nadere informatie

Solcon Datacenter. Een eigen datacenter dat voldoet aan de hoogste eisen van beveiliging, efficiëntie en snelheid. www.solcon.nl

Solcon Datacenter. Een eigen datacenter dat voldoet aan de hoogste eisen van beveiliging, efficiëntie en snelheid. www.solcon.nl Solcon Datacenter Een eigen datacenter dat voldoet aan de hoogste eisen van beveiliging, efficiëntie en snelheid Vragen? Solcon Sales: 0321-385656 Eigen datacenter, gemakkelijk bereikbaar in het midden

Nadere informatie

Service Level Agreement en Service packs

Service Level Agreement en Service packs Service Level Agreement en Service packs Inhoudsopgave 1. Over Nucleus... 3 Gezonde groeier... 3 Hosting Solution Builder... 3 2. Referenties... 4 3. Ons Netwerk... 5 Beschrijving... 5 De voordelen...

Nadere informatie

NUCLEUS UPTIME LEVEL AGREEMENT & SERVICE PACKS

NUCLEUS UPTIME LEVEL AGREEMENT & SERVICE PACKS NUCLEUS UPTIME LEVEL AGREEMENT & SERVICE PACKS Inhoudsopgave 1. Over Nucleus... 3 Gezonde groeier... 3 Hosting Solution Builder... 3 2. Referenties... 4 3. Ons Netwerk... 5 Beschrijving... 5 De voordelen...

Nadere informatie

SERVICE LEVEL AGREEMENT

SERVICE LEVEL AGREEMENT SERVICE LEVEL AGREEMENT Shared Hosting Versie 1.2 Dit document is auteursrechtelijk beschermd (c) 2007 Service Level Agreement Shared Hosting Protagonist B.V., versie 1.2, 31-10-2007 1 DIENSTBESCHRIJVING

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Milieukeur Datacenterkoeling

Haalbaarheidsonderzoek Milieukeur Datacenterkoeling Haalbaarheidsonderzoek Milieukeur Datacenterkoeling EINDRAPPORT CREM-project nr. 10.E45 Marcel van Westerhoven (uitvoering) Drs. Victor de Lange (projectleiding) Amsterdam, 23 juni 2010 CREM BV Spuistraat

Nadere informatie

Dit document beschrijft de Service Level Agreement voor de levering van de dienst Dedicated Servers van HostYou en vervangt alle voorgaande versies.

Dit document beschrijft de Service Level Agreement voor de levering van de dienst Dedicated Servers van HostYou en vervangt alle voorgaande versies. HostYou Service Level Agreement Dedicated Servers versie 1.3, 15/04/2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Datacenter... 3 2.1. Gegarandeerde stroomvoorziening door UPS en diesel generator... 3 2.2. Betrouwbare

Nadere informatie

Milieukeur Datacenterkoeling Energiegebruik koelwaterpompen

Milieukeur Datacenterkoeling Energiegebruik koelwaterpompen thema koeling Milieukeur Datacenterkoeling Energiegebruik koelwaterpompen verder omlaag dcw februari 2011 in samenwerking met: advancing information transport systems DataCenter Infrastructure Solutions

Nadere informatie

Energiebesparing door best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes

Energiebesparing door best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes Energiebesparing door best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes Rapport CE Delft, oktober 2014 Opgesteld door: M.R. (Maarten) Afman A.H. (Anouk) van Grinsven A. (Ab) de Buck Energiebesparing

Nadere informatie

One van KPN Dienstbeschrijving Office Access Release 10.1 Juni 2013

One van KPN Dienstbeschrijving Office Access Release 10.1 Juni 2013 One van KPN Dienstbeschrijving Office Access Release 10.1 Juni 2013 One Release 10.1 juni 2013 Inhoudsopga ve 1 Inleiding... 3 1.1 Positie van Office Access binnen de One-dienstverlening... 4 1.2 Functionele

Nadere informatie

THE BIG. data center BOOK

THE BIG. data center BOOK THE BIG data center BOOK 2 0 1 3 / 2 0 1 4 3 4 T H E B I G D A T A C E N T E R B O O K Datacenter AMS-5 van Telecity Group 2 0 1 3 / 2 0 1 4 5 REALITY CHECK Visies, trends en ontwikkelingen in informatiemanagement

Nadere informatie

THE BIG. data center BOOK

THE BIG. data center BOOK THE BIG data center BOOK 3 Datacenter AMS-5 van Telecity Group 4 T H E B I G D A T A C E N T E R B O O K 5 REALITY CHECK redactioneel Arnoud van Gemeren Ferry Waterkamp Eén pot nat Visies, trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Automatisering gemeente Utrecht

Automatisering gemeente Utrecht Automatisering gemeente Utrecht (AUTO) Dienstencatalogus Dienstverlening externe huurders Stadskantoor ) Dienstverlening : Datacenter ruimte U wilt zelf voor uw ICT-infrastructuur zorg dragen en deze volledig

Nadere informatie

BoardroomIT. De moderne machinekamer. datacenter & cloud

BoardroomIT. De moderne machinekamer. datacenter & cloud Een commerciële bijlage van ICT Media, verspreid door Het Financieele Dagblad BoardroomIT datacenter & cloud www.it-executive.nl www.ictmedia.nl april 2014 7 Olav Roes 9 (Rabobank): Altijd bereikbaar en

Nadere informatie

Inleiding. We hopen dat u nog lang gebruik mag maken van onze software. Samen Wassen. Pagina 2

Inleiding. We hopen dat u nog lang gebruik mag maken van onze software. Samen Wassen. Pagina 2 Inleiding. Voor u ligt het beveiligingsbeleid van de website SamenWassen. SamenWassen.nl is een flexibele en gebruikersvriendelijke website waarop gegevens met betrekking tot het reinigen van voertuigen

Nadere informatie

Studiegroep onderzoekt 25GBASE-T. Datacenter Rotterdam past met succes fysieke scheiding toe. bekabeling. koeling

Studiegroep onderzoekt 25GBASE-T. Datacenter Rotterdam past met succes fysieke scheiding toe. bekabeling. koeling bekabeling Studiegroep onderzoekt 25GBASE-T koeling Datacenter Rotterdam past met succes fysieke scheiding toe onderzoek Hybride cloud wordt steeds populairder dcw april 2015 in samenwerking met: advancing

Nadere informatie

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Cloud communicatie EDITIE NR. 1 Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Zeker, zorgeloos en optimaal bereikbaar Investeren in een nieuwe telefooncentrale of telefonie afnemen

Nadere informatie

Hosting versus Eigen Beheer

Hosting versus Eigen Beheer Een whitepaper van RAM Infotechnology Schrijver: Niels van Peer Inleiding... 3 Business Continuity en Data Availability... 4 Downtime: breng de risico s in kaart... 6 Gevaar van vele kanten... 8 Datacenters:

Nadere informatie

Rabobank zet datacenters in Twincenter-concept. Testen en specificeren van kabels voor 10GBASE-T

Rabobank zet datacenters in Twincenter-concept. Testen en specificeren van kabels voor 10GBASE-T In samenwerkingen met datacenterworks mei 2009 management Complexiteit cloud wordt onderschat praktijk Rabobank zet datacenters in Twincenter-concept bekabeling Testen en specificeren van kabels voor 10GBASE-T

Nadere informatie

Strategieën voor een groener datacenter. Business continuity management. EN 1047-2 biedt bouwconcept voor ict-beveiliging. bekabeling.

Strategieën voor een groener datacenter. Business continuity management. EN 1047-2 biedt bouwconcept voor ict-beveiliging. bekabeling. In samenwerkingen met datacenterworks april 2009 bekabeling Strategieën voor een groener datacenter management Business continuity management gebouwtechniek EN 1047-2 biedt bouwconcept voor ict-beveiliging

Nadere informatie

Belang monitoring in datacenters onderschat. Verhoogde systeemvloer vraagt om discipline

Belang monitoring in datacenters onderschat. Verhoogde systeemvloer vraagt om discipline datacenterworks februari 2009 statische elektriciteit Sluipmoordenaar in het datacenter management Belang monitoring in datacenters onderschat gebouwtechniek Verhoogde systeemvloer vraagt om discipline

Nadere informatie

Eneco Broncomfort. Titel brochure

Eneco Broncomfort. Titel brochure Eneco Broncomfort Titel brochure 1 Verwarmen en koelen op een bijzondere manier In uw nieuwe woning kunt u het hele jaar door rekenen op een aangenaam en gelijkmatig binnenklimaat. Het is misschien even

Nadere informatie

U maakt de dienst uit!

U maakt de dienst uit! dutchict Dienstenmenu Online Bij u op kantoor Datacenter U maakt de dienst uit! Kies wat bij u past Dutchict biedt een slimme en krachtige combinatie van online diensten en diensten bij u op kantoor. Daarnaast

Nadere informatie

NEN EN-50174 schept orde in de netwerkwereld. Reis naar de cloud begint bij het datacenternetwerk

NEN EN-50174 schept orde in de netwerkwereld. Reis naar de cloud begint bij het datacenternetwerk In samenwerkingen met datacenterworks februari 2010 praktijk Groenste datacenter verrijst in Steenwijk bekabeling NEN EN-50174 schept orde in de netwerkwereld management Reis naar de cloud begint bij het

Nadere informatie

Het Slimme Werken dé online werkplek zonder zorgen

Het Slimme Werken dé online werkplek zonder zorgen Het Slimme Werken dé online werkplek zonder zorgen 2 BeeSmart zorgt er voortdurend voor om uw bibliotheek beter bibliotheek te laten zijn. BeeSmart maakt ICT veiliger, goedkoper, flexibeler en milieuvriendelijker.

Nadere informatie

Internet Pro. Dienstbeschrijving

Internet Pro. Dienstbeschrijving Internet Pro Dienstbeschrijving Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 1.1 Dienstbeschrijving 1.2 Toepassingen in de praktijk 1.3 Doelgroep 2. Opbouw van Internet Pro 5 2.1 Toegang tot het netwerk: Access 2.2 Internet

Nadere informatie

Het Nuon Warmtepompsysteem. Comfortabel, modern, milieuvriendelijk. Bewaar deze informatiemap bij de meterset. Storing?

Het Nuon Warmtepompsysteem. Comfortabel, modern, milieuvriendelijk. Bewaar deze informatiemap bij de meterset. Storing? Het Nuon Warmtepompsysteem. Comfortabel, modern, milieuvriendelijk. Bewaar deze informatiemap bij de meterset. Storing? Bel 0800 0513 Welkom in uw nieuwe woning. Welkom in uw nieuwe woning. Uw woning

Nadere informatie

Whitepaper Hybride Cloud

Whitepaper Hybride Cloud Whitepaper it starts here Whitepaper Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Wat is de cloud?...4 2.1 Typen clouds...4 2.2 Cloud service modellen...5 2.3 Uitdagingen voor de IT-professional...6 2.4 De gewijzigde

Nadere informatie