data place Algemene informatie Waarom gebruik maken van een datacenter?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "data place Algemene informatie Waarom gebruik maken van een datacenter?"

Transcriptie

1 Algemene informatie 1 Dataplace Dataplace is een modern datacenter in Alblasserdam (Zuid-Holland) dat van alle gemakken is voorzien, volledig redundant is ingericht en plaats biedt aan de fysieke huisvesting van servers ( racks). Alle essentiële onderdelen van het datacenter, zoals de verbindingen, stroomvoorziening, koeling en monitoringsystemen, zijn dubbel uitgevoerd. Hierdoor vormt regulier onderhoud of een eventuele storing geen bedreiging voor de continuïteit. Dataplace is door de hoge stroom- en koelcapaciteit, alsmede de hoge vloerbelasting, uitermate geschikt voor high density hosting. Bij het ontwikkelen van het datacenter zijn aspecten als betrouwbaarheid, efficiëntie en het milieu als kernwaarden gehanteerd. Het datacenter ligt aan de Van Coulsterweg 6 te Alblasserdam vlak bij de snelweg A15. Dataplace ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Rotterdam en Gorinchem, 30 minuten vanaf Breda en 40 minuten vanaf Utrecht en Den Haag. Waarom gebruik maken van een datacenter? Het plaatsen van een server in een datacenter biedt veel voordelen ten opzichte van een server inpandig onderbrengen. Veel bedrijven beschikken in hun kantoorpand niet over een noodstroomvoorziening, brandpreventie, optimale koeling, zware beveiliging en snelle dubbel uitgevoerde internetverbindingen. Dit terwijl het bedrijfsleven steeds afhankelijker wordt van ICT apparatuur en de applicaties die daarop zijn ondergebracht. Door uw apparatuur in een goed datacenter te huisvesten, minimaliseert u risico s en maximaliseert u de beschikbaarheid. Dataplace laat zien dat professionaliteit en betrouwbaarheid prima samen gaan met kostenbesparingen.

2 Connectiviteit Network 2 Dataplace Dataplace is via twee eigen volledig gescheiden glasvezelpaden van connectiviteit voorzien. Er is een eigen glasvezelinfrastructuur die loopt van dataplace via Rotterdam, Leiden en Hoofddorp naar eunetworks in Amsterdam. Het tweede glasvezeltraject loopt van dataplace via Gorinchem en Utrecht naar NIKHEF in Amsterdam. Hiernaast staat een schematische weergave van het dark fiber netwerk met alle locaties. Diverse telco s hebben Dataplace aangesloten of zijn voornemens dat te doen. Zie hiervoor de actuele carrierlijst op onze website. Den Haag Rotterdam Amsterdam Utrecht Culemborg Alblasserdam Beveiliging Dataplace is streng beveiligd en voldoet aan de hoogste beveiligingscertificeringen. Dataplace beschikt over de ISO certificering voor informatiebeveiliging en over Borg 4 voor fysieke beveiliging. Het terrein is beveiligd door een hekwerk, voorzien van een aantal poorten. Bij de poorten wordt de toegang verleend op basis van een toegangspas of toegangscode. Vervolgens kan het terrein betreden worden. In het pand zelf is een toegangspas in combinatie met een vingerafdruk nodig om toegang te krijgen tot de datavloeren. Voor incidentele bezoekers is een toegangscode in combinatie met een paspoortscan en vingerafdruk nodig om toegang te krijgen. In de draaideur (circlelock) tussen de ontvangstruimte en de datavloeren vindt een controle plaats op het aantal personen en de aanwezigheid van eventuele goederen. Zowel het terrein, het pand als de datavloeren worden met ruim 50 videocamera s in de gaten gehouden.

3 Stroomvoorziening 3 Dataplace Dataplace heeft een ringaansluiting op het vaste stroomnet. Vanaf de hoofdverdelers zijn er twee gescheiden stroomcircuits naar de racks op de datavloer: één direct vanaf de hoofdverdeler (short-break) en één via een no-break installatie via de UPS installatie. Alle racks zijn voorzien van stroomfeeds die zijn afgezekerd op ère. Wanneer de stroom vanaf het vaste net zou wegvallen, blijft u via de no-break stroomfeed voorzien van elektriciteit. De no-break stroomvoorziening bestaat uit een redundant uitgevoerd (N+1) UPS systeem en twee generatoren. De UPS systemen kunnen het datacenter vier minuten van stroom voorzien. Voor de generatoren is er liter dieselolie voorradig. Dataplace kan hierdoor, indien nodig, ruim 50 uur onafhankelijk van het vaste stroomnet opereren. Wanneer u servers gebruikt met één voeding adviseren wij u om beide stroomfeeds aan te sluiten op een Static Transfer Switch (STS). Dit apparaat, dat u bij Dataplace kunt huren, voegt beide stroomfeeds samen tot één stroomfeed. Zodoende zijn uw servers toch redundant aangesloten op de stroomfeeds. Hierdoor zult u van een eventuele stroomonderbreking op een van de twee stroomfeeds niets merken. Dataplace kiest er bewust voor om de stroomfeeds die wij aanleveren aan de racks niet beiden via een UPS-systeem (no-break) te laten lopen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 90% van de storingen in datacentra worden veroorzaakt door UPS-schakelfouten (automatisch of handmatig). Juist om deze reden levert dataplace één stroomfeed vanuit de UPS (no-break) en één stroomfeed direct vanuit de hoofdverdeler (short-break). Hierdoor is de continuïteit van de stroomvoorziening naar de racks gewaarborgd. short-break no-break short-break no-break Static Transfer Switch Stroomschema Standaard Met STS

4 Koeling 4 Dataplace Dataplace gebruikt tot een buitentemperatuur van circa 14 Celcius volledig de buitenlucht om te koelen. Dit wordt indirecte vrije koeling met behulp van drycoolers genoemd. Deze methode van koeling is zeer energiezuinig en daardoor milieuvriendelijk. Wanneer het buiten warmer is wordt overgeschakeld naar mixbedrijf. Dat is een combinatie van vrije koeling en conventionele koeling met een koudemiddel. Bij een temperatuur van circa 24 Celcius wordt volledig overgeschakeld naar conventionele koeling. In beide gevallen wordt de luchtvochtigheid gereguleerd tussen 40% en 60%. Alle hoofdcomponenten van de complete koelinstallatie zijn volledig redundant uitgevoerd, zodat er altijd één drycooler, één circulatiepomp en één downflow airconditioner kunnen uitvallen of in onderhoud kunnen gaan zonder dat daarbij de temperatuur in gevaar komt. Op de datavloer is er sprake van cold corridors. Dit zijn afgesloten koude gangen, zodat de koude lucht zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt voor de koeling van de servers. Onder de verhoogde vloer zijn geen obstructies aanwezig die de luchtstroom kunnen belemmeren. De aanvoertemperatuur in de koude gang wordt gereguleerd op 25 Celsius met een marge van 5 Celsius. Brandbeveiliging Alle datavloeren en technische ruimten zijn voorzien van een redundant Very Early Smoke Detection Alarms (VESDA) systeem, dat stof- en roetdeeltjes detecteert. Wanneer er onverhoopt brand uitbreekt, zal de zuurstofconcentratie door gasblussing dusdanig worden verlaagd dat het vuur snel dooft. Hiervoor wordt Argonite gebruikt, een gasmengsel van Argon en stikstof. Dit gasmengsel wordt onder hoge druk opgeslagen en, wanneer er brand zou uitbreken, automatisch in de ruimte gespoten. Door deze manier van brandbestrijding ontstaat er geen waterschade aan de apparatuur.

5 Customer Care Center 5 Dataplace Het Dataplace Customer Care Center (CCC) is een op maat ontwikkelde applicatie die doeltreffende ondersteuning biedt aan onze klanten. Processen zoals het aanmelden van zendingen, het aanvragen van remote-hands en het reserveren van één van de vergaderkamers zijn in deze applicatie geautomatiseerd. De online applicatie is 24x7x365 beschikbaar en de ondersteunende functionaliteiten zijn zodoende binnen handbereik. Online functionaliteiten binnen het CCC Het real-time uitlezen van stroomverbruik van stroomfeeds en 19 racks; Stel uw eigen thresholds in en laat u automatisch informeren over uw dagelijkse stroomverbruik; Meld bezoekers aan voor zelfstandige toegang tot dataplace via het gastensysteem; Online inzage in de bezetting van de vergaderkamers inclusief de mogelijkheid een reservering te plaatsen; Het aanvragen van remote-hands; Het aanmelden van zendingen. Voor het aanmelden van zelfstandige bezoekers en het uitlezen van stroomverbruik is een API beschikbaar.

6 Racks 6 Dataplace Dataplace gebruikt cold corridors die zijn opgebouwd uit racks van Minkels. Alle racks zijn 60 cm breed, 120 cm diep en 46 HE hoog. De racks zijn voorzien van cijfersloten. Indien gewenst is het ook mogelijk om naast het cijferslot een cilinderslot toe te voegen. In het rack hangen twee spanningssloffen; voor elke stroomfeed één. Groen datacenter Dataplace is zo energiezuinig mogelijk ingericht. Zo wordt de warme lucht vanaf de datavloeren via een warmtewisselaar en warmtepomp gebruikt voor de vloerverwarming voor de kantoorruimten. Alle verlichting in het pand werkt op basis van bewegingsmelders. Voor de noodverlichting wordt LED verlichting gebruikt en het direct free cooling principe van de koelinstallatie helpt ons beter met het milieu om te gaan. Faciliteiten Dataplace is voorzien van diverse faciliteiten die het leven van server- en systeembeheerders veraangenamen. Denk daarbij aan een koffie- en frisdrankautomaat, draadloos internet en gratis beschikbare werkplekken met een KVM aansluiting naar uw apparatuur. Tevens is het datacenter voorzien van vergaderkamers, kantoorruimte en kluisjes voor bijvoorbeeld gereedschap en reserveonderdelen. Werkkamers voor een langere periode zijn te huur tegen gunstige tarieven. Onze unieke eigenschappen: Een short-break en no-break stroomvoorziening naar het 19 rack, via gescheiden paden; Afgezekerd op ère per stroomfeed; Minimaal 5 KW per 19 rack beschikbaar; Tevens halve (20HE) en kwart (10HE) racks beschikbaar; Energie-efficient door gebruik te maken van van de meest recente technieken; Uitgebreide en kosteloze werkplekvoorziening aanwezig; Goede uptime garanties; Tier III Datacenter; ISO 27001; Borg 4.

7 Kerngegevens van dataplace 7 Dataplace Kies voor een modern en betrouwbaar datacenter! Dataplace is volledig carrier neutraal en voorzien van alle middelen om veilige en betrouwbare huisvesting van uw servers mogelijk te maken. Regionaal maar volgens Amsterdamse maatstaven tegen gunstige tarieven. Specificaties Beleid Carrier neutraal Locatie Alblasserdam, Zuid-Holland, The Netherlands Totale bruto vloeroppervlakte fase 2316 m2 Totale netto datacenter-ruimte DC fase m2 Totale bruto vloeroppervlakte fase 1+2 +/ m2 Totale netto vloeroppervlakte DC fase 1+2 +/ m2 Vloerbelasting 2000 kg/m2 Aantal parkeerplaatsen op eigen terrein 45 Constructie Gewapend betonskelet Watt per m2 beschikbaar 2000 kw per rack beschikbaar ten minste 5 KW (5000 Watt = 22 Ampère) Koelvoorziening N + 1 Stroomvoorziening N + 1 Stroom per rack ère no-break + ère short-break Koeling Drycooling Aansluiting fase kva Aansluitingen fase 1.1, 1.2, 2.1, 2.2 totaal 7000 kva Meet-me-room aanwezig Brandpreventie VESDA + gasblussing (Argonite) Toegang Zelfstandig Toegangscontrole Pas + biometrisch Intercominstallatie Circle Lock Cold-corridors Bewaking CCTV 24x7 Normering borg Borg 4 Datacenter klasse Tier III API beschikbaar Voor access requests en uitlezen stroomverbruik Aanwezige carriers en netwerken: Bekijk de meest recente carrierlijst op ISO/IEC Informatiebeveiliging

Waarom gebruik maken van een datacenter?

Waarom gebruik maken van een datacenter? Algemene informatie 1 Dataplace Dataplace is een modern regionaal datacenter in Alblasserdam (Zuid-Holland) dat van alle gemakken is voorzien. Het pand wordt in twee fasen gebouwd. Wanneer de tweede fase

Nadere informatie

Toelichting Colocatie Datacenter s-hertogenbosch Dienstverlening & specificaties

Toelichting Colocatie Datacenter s-hertogenbosch Dienstverlening & specificaties Toelichting Colocatie Datacenter s-hertogenbosch Dienstverlening & specificaties Versie: 1.0.8 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1 Inleiding...2 1.1 Over Interconnect...2 2 Dienstverlening Colocatie...3

Nadere informatie

DICHTBIJ EN BETROUWBAAR Een betrouwbaar, milieubewust en innovatief datacentrum bij u in de regio.

DICHTBIJ EN BETROUWBAAR Een betrouwbaar, milieubewust en innovatief datacentrum bij u in de regio. DICHTBIJ EN BETROUWBAAR Een betrouwbaar, milieubewust en innovatief datacentrum bij u in de regio. EEN UITERST MODERN EN KLANTVRIENDELIJK DATACENTRUM. Gelegen op een perfecte locatie tussen Groningen en

Nadere informatie

Colocatie. Altijd al uw bedrijfsgegevens veilig en toegankelijk. Voor elk bedrijf. Provider met een hart

Colocatie. Altijd al uw bedrijfsgegevens veilig en toegankelijk. Voor elk bedrijf. Provider met een hart Colocatie Altijd al uw bedrijfsgegevens veilig en toegankelijk Voor elk bedrijf solcon Provider met een hart Colocatie tilt de continuïteit van uw bedrijf naar een hoger niveau. Uw data zijn namelijk altijd

Nadere informatie

MANAGED SERVER HOSTING

MANAGED SERVER HOSTING INHOUDSOPGAVE MANAGED SERVER HOSTING INTRODUCTIE... 3 // MANAGED HOSTING SERVICES...3 // MANAGED DEDICATED SERVER...3 // MANAGED SERVER...3 DE SERVERS... 4 // RAID CONFIGURATIE...4 // UITBREIDINGEN...5

Nadere informatie

In 7 stappen naar het juiste datacenter

In 7 stappen naar het juiste datacenter Whitepaper In 7 stappen naar het juiste datacenter Inhoudsopgave Inleiding...3 Stap 1: Wat is uw behoefte?...5 Welke diensten wilt u afnemen?...5 Welke beschikbaarheid heeft u nodig?...5 Breng de huidige

Nadere informatie

Met DCF bouwen aan een duurzame relatie

Met DCF bouwen aan een duurzame relatie Met DCF bouwen aan een duurzame relatie ICT heeft een belangrijke positie ingenomen onze organisaties en is onlosmakelijk verbonden met het hart van de bedrijfsvoering. Apparatuur voor bedrijfskritische

Nadere informatie

Data Centers, Algemeen

Data Centers, Algemeen Data Centers, Algemeen Door Eric Lavrijsen LGSR Experts in Green Data Center Solutions White Paper 20 January 2009 www.greenserverroom.org Rev 2009-1 Page 1 of 19 SAMENVATTING Toekomstvastheid van Datacenters

Nadere informatie

Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten

Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten 2 Duurzaam Koelen van datacenters Inhoud Duurzaam Koelen van datacenters 3 1 Het koudewiel van KyotoCooling 6 2 Het koelconcept DataCenterCooling

Nadere informatie

This is how we do IT. Offerte bijlage

This is how we do IT. Offerte bijlage This is how we do IT + Offerte bijlage + WIPA Nederland B.V. Mogen wij ons voorstellen? WIPA is een full-service onderneming die gespecialiseerd is in het aanbieden van cloud gerelateerde diensten. We

Nadere informatie

NUCLEUS UPTIME LEVEL AGREEMENT & SERVICE PACKS

NUCLEUS UPTIME LEVEL AGREEMENT & SERVICE PACKS NUCLEUS UPTIME LEVEL AGREEMENT & SERVICE PACKS Inhoudsopgave 1. Over Nucleus... 3 Gezonde groeier... 3 Hosting Solution Builder... 3 2. Referenties... 4 3. Ons Netwerk... 5 Beschrijving... 5 De voordelen...

Nadere informatie

Service Level Agreement en Service packs

Service Level Agreement en Service packs Service Level Agreement en Service packs Inhoudsopgave 1. Over Nucleus... 3 Gezonde groeier... 3 Hosting Solution Builder... 3 2. Referenties... 4 3. Ons Netwerk... 5 Beschrijving... 5 De voordelen...

Nadere informatie

Previder Datacenters it starts here

Previder Datacenters it starts here it starts here Inleiding Previder heeft twee duurzame, carrier-neutrale datacenters PDC1 en PDC2. Beide datacenters hebben een aantal unieke eigenschappen, die voor extreme bedrijfszekerheid zorgen. De

Nadere informatie

Solcon Datacenter. Een eigen datacenter dat voldoet aan de hoogste eisen van beveiliging, efficiëntie en snelheid. www.solcon.nl

Solcon Datacenter. Een eigen datacenter dat voldoet aan de hoogste eisen van beveiliging, efficiëntie en snelheid. www.solcon.nl Solcon Datacenter Een eigen datacenter dat voldoet aan de hoogste eisen van beveiliging, efficiëntie en snelheid Vragen? Solcon Sales: 0321-385656 Eigen datacenter, gemakkelijk bereikbaar in het midden

Nadere informatie

PCM PCM DATACENTER COOLER DE MEEST BEDRIJFSZEKERE, ROBUUSTE, FLEXIBELSTE EN ENERGIE ZUINIGSTE KOELER VOOR DATACENTRA DATACENTER COOLER

PCM PCM DATACENTER COOLER DE MEEST BEDRIJFSZEKERE, ROBUUSTE, FLEXIBELSTE EN ENERGIE ZUINIGSTE KOELER VOOR DATACENTRA DATACENTER COOLER Its time for Greenovation PCM DATACENTER COOLER PCM DATACENTER COOLER DE MEEST BEDRIJFSZEKERE, ROBUUSTE, FLEXIBELSTE EN ENERGIE ZUINIGSTE KOELER VOOR DATACENTRA www.oc-autarkis.nl Inhoudsopgave Waarom

Nadere informatie

Automatisering gemeente Utrecht

Automatisering gemeente Utrecht Automatisering gemeente Utrecht (AUTO) Dienstencatalogus Dienstverlening externe huurders Stadskantoor ) Dienstverlening : Datacenter ruimte U wilt zelf voor uw ICT-infrastructuur zorg dragen en deze volledig

Nadere informatie

Businesscontinuïteit in datacenters

Businesscontinuïteit in datacenters Compact_ 2011_1 45 Businesscontinuïteit in datacenters Elvira Dragstra en Ruben de Wolf RE J.A. Dragstra is werkzaam als adviseur en projectmanager voor Uptime Technology. Tot haar taken behoren het ontwerpen

Nadere informatie

Energie-efficiënt herinrichten van computerruimten en datacenters

Energie-efficiënt herinrichten van computerruimten en datacenters Energie-efficiënt herinrichten van computerruimten en datacenters september 2013 Inhoudsopgave Voorwoord Deel 1 Deel 2 Deel 3 Wereldbeeld 4 Inleiding 6 Het energetisch optimale datacenter 9 De EUE voorbij

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Milieukeur Datacenterkoeling

Haalbaarheidsonderzoek Milieukeur Datacenterkoeling Haalbaarheidsonderzoek Milieukeur Datacenterkoeling EINDRAPPORT CREM-project nr. 10.E45 Marcel van Westerhoven (uitvoering) Drs. Victor de Lange (projectleiding) Amsterdam, 23 juni 2010 CREM BV Spuistraat

Nadere informatie

Impact van de cloud. Resultaten Hostingonderzoek 2012. Datacenters missen strategie voor luchtstroommanagement. verslag dcw/bicsi voorjaarscongres:

Impact van de cloud. Resultaten Hostingonderzoek 2012. Datacenters missen strategie voor luchtstroommanagement. verslag dcw/bicsi voorjaarscongres: verslag dcw/bicsi voorjaarscongres: Impact van de cloud onderzoek Resultaten Hostingonderzoek 2012 koeling Datacenters missen strategie voor luchtstroommanagement dcw juni 2012 in samenwerking met: advancing

Nadere informatie

Dit document beschrijft de Service Level Agreement voor de levering van de dienst Dedicated Servers van HostYou en vervangt alle voorgaande versies.

Dit document beschrijft de Service Level Agreement voor de levering van de dienst Dedicated Servers van HostYou en vervangt alle voorgaande versies. HostYou Service Level Agreement Dedicated Servers versie 1.3, 15/04/2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Datacenter... 3 2.1. Gegarandeerde stroomvoorziening door UPS en diesel generator... 3 2.2. Betrouwbare

Nadere informatie

SERVICE LEVEL AGREEMENT

SERVICE LEVEL AGREEMENT SERVICE LEVEL AGREEMENT Shared Hosting Versie 1.2 Dit document is auteursrechtelijk beschermd (c) 2007 Service Level Agreement Shared Hosting Protagonist B.V., versie 1.2, 31-10-2007 1 DIENSTBESCHRIJVING

Nadere informatie

Inleiding. We hopen dat u nog lang gebruik mag maken van onze software. Samen Wassen. Pagina 2

Inleiding. We hopen dat u nog lang gebruik mag maken van onze software. Samen Wassen. Pagina 2 Inleiding. Voor u ligt het beveiligingsbeleid van de website SamenWassen. SamenWassen.nl is een flexibele en gebruikersvriendelijke website waarop gegevens met betrekking tot het reinigen van voertuigen

Nadere informatie

One van KPN Dienstbeschrijving Office Access Release 10.1 Juni 2013

One van KPN Dienstbeschrijving Office Access Release 10.1 Juni 2013 One van KPN Dienstbeschrijving Office Access Release 10.1 Juni 2013 One Release 10.1 juni 2013 Inhoudsopga ve 1 Inleiding... 3 1.1 Positie van Office Access binnen de One-dienstverlening... 4 1.2 Functionele

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Internet Plus

Dienstbeschrijving Internet Plus Dienstbeschrijving Internet Plus Inhoudsopgave 1 Internet plus 3 1.1 Dienstbeschrijving 3 1.2 Doelgroep 3 2 Opbouw van internet plus 4 2.1 Toegang tot het netwerk: cable access 4 2.2 Internet plus varianten

Nadere informatie

Energiezuinig koelen van datacenters met buitenlucht

Energiezuinig koelen van datacenters met buitenlucht Energiezuinig koelen van datacenters met buitenlucht Een belangrijk deel van het energiegebruik van datacenters is nodig voor koeling. Hiermee zijn aanzienlijke kosten gemoeid. Bovendien veroorzaakt al

Nadere informatie

Service Level Agreement v2.2

Service Level Agreement v2.2 Service Level Agreement v2.2 Combell dedicated hosting COMBELL GROUP NV Skaldenstraat 121 B-9042 Gent Tel: +32(0)9 218 79 79 Fax: +32(0)9 270 30 60 www.combell.com info@combell.com KBC: 737-0036589-60

Nadere informatie

Energiebesparing door best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes

Energiebesparing door best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes Energiebesparing door best beschikbare technieken voor koeling van serverruimtes Rapport CE Delft, oktober 2014 Opgesteld door: M.R. (Maarten) Afman A.H. (Anouk) van Grinsven A. (Ab) de Buck Energiebesparing

Nadere informatie

Eneco Broncomfort. Titel brochure

Eneco Broncomfort. Titel brochure Eneco Broncomfort Titel brochure 1 Verwarmen en koelen op een bijzondere manier In uw nieuwe woning kunt u het hele jaar door rekenen op een aangenaam en gelijkmatig binnenklimaat. Het is misschien even

Nadere informatie

Update voor datacenter KPN/Getronics

Update voor datacenter KPN/Getronics energiemanagement Calxeda, Power Assure en SuperMicro schieten het datacenter te hulp praktijk Equinox wil van datacenter warmteleverancier maken bekabeling Update voor datacenter KPN/Getronics dcw november

Nadere informatie