Tips en tricks in de klachtenprocedure

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips en tricks in de klachtenprocedure"

Transcriptie

1 Home no. 3 Juni 2015 Juridische aspecten Eerdere edities Verenso.nl Tips en tricks in de klachtenprocedure Hoe om te gaan met een klacht bij de klachtencommissie Mr. Hans Heeren, advocaat, Smeets Advocaten, Haarlem Drs. Marloes Mattheijer, senior beleidsmedewerker SIGRA, Amsterdam heeren@smeetsadvocaten.nl Als specialist ouderengeneeskunde kun je geconfronteerd worden met een klacht over de diagnose, over de behandeling of over de bejegening van een cliënt. De kans dat je geconfronteerd wordt met een klacht lijkt veel groter geworden, omdat cliënten mondiger zijn en de klachtbehandeling steeds laagdrempeliger wordt. Hoe dan te handelen?

2 In deze bijdrage behandelen de auteurs de best practice bij een klacht. Uiteraard zijn er grote verschillen in klachten, maar ook speelt de persoon van de klager een belangrijke rol, evenals de persoonlijkheid van de aangeklaagde. Daarbij is de wetgeving nog volop in beweging. Deze bijdrage levert dus niet het verlossende woord, daarvoor is er nog teveel gaande. Wel worden er enkele wegwijzers geboden over hoe te handelen bij een klacht. Samenvatting Cliënten in de zorg kunnen een klacht indienen over een gedraging van de zorgaanbieder. Een gedraging kan zijn: enig handelen of nalaten alsmede het nemen van een besluit dat gevolgen heeft voor de cliënt. Ook kan de naaste van de cliënt, bijvoorbeeld een familielid, klagen over een gedraging van de zorgaanbieder die voor hem of haar zelf gevolgen heeft. Voor de klagers betekent klachtbehandeling de gelegenheid gehoord te worden door een neutrale commissie die de klacht objectief onderzoekt. Feitelijk is een klacht gericht tegen de zorgaanbieder als organisatie, en daarmee tegen de bestuurder die eindverantwoordelijk is voor de organisatie. Maar in de beschrijving van zijn of haar klacht benoemt een klager meestal specifiek het handelen of nalaten van een specialist ouderengeneeskunde van de zorgorganisatie en/of een andere medewerker. In de klachtenprocedure is de zorgaanbieder feitelijk en formeel de verweerder. Bij de beoordeling of een klacht verwijtbaar is neemt de klachtencommissie als maatstaf wat van een professionele zorgaanbieder redelijkerwijs verwacht mag worden. Voor de klachtencommissie is een klacht gegrond als het aannemelijk is dat de verweten gedraging heeft plaatsgevonden en de verweten gedraging in strijd is met de zorg die redelijkerwijs verwacht mag worden. De klager en de zorgaanbieder (de verweerder) krijgen gelijktijdig het onafhankelijk oordeel (de uitspraak) van de commissie toegezonden. Deze uitspraak heeft de status van advies aan het bestuur. Met dit oordeel kunnen klager en zorgaanbieder trachten om alsnog samen tot een goede oplossing van de klacht te komen.

3 In deze bijdrage worden er aanbevelingen geformuleerd, onder andere ten aanzien van de procesvoering, met als doel een goede klachtafhandeling te bevorderen. In dit artikel wordt meestal verwezen naar de klachtenprocedure bij de klachtencommissie. Maar de aanbevelingen zijn voor meerdere situaties geldig, bijvoorbeeld ook voor de procedure bij het tuchtcollege of de geschillencommissie. Wet- en regelgeving Sinds 1995 is elke zorgaanbieder volgens de Wet Klachtenrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) verplicht te beschikken over een klachtencommissie voor haar cliënten. De wet is opzettelijk ruim geformuleerd en legt alleen op hoofdlijnen de samenstelling van de klachtencommissie en de procedure vast. Instellingen hebben zo veel vrijheid om hun eigen klachtenregeling te maken. De wet gaat nu veranderen, althans daar lijkt het op. Nadat in 2010 een eerder wetsvoorstel nog sneuvelde in het parlement, ligt nu de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) ter beoordeling bij de Eerste Kamer. Uit de memorie van toelichting bij de nieuwe wet blijkt dat het klachtrecht opnieuw op maat kan worden vormgegeven. De klachtencommissie in zijn huidige vorm is na invoering van de nieuwe wet niet langer verplicht; indien gewenst kan volstaan worden met een klachtenfunctionaris. Daarnaast geeft de nieuwe wet klagers de wettelijke mogelijkheid om hun klacht in te dienen bij de geschillencommissie. Deze commissie kan, naast een bindend oordeel over de gegrondheid van de klacht, ook een schadevergoeding toekennen tot maximaal Critici van de beoogde nieuwe klachtwetgeving vragen zich af of zo n bindend oordeel en zo n schadevergoeding bevorderlijk zijn voor een goede oplossing van het geschil. In de zorg is immers vaak sprake van een langdurige afhankelijkheidsrelatie tussen partijen; ook na het oordeel van een commissie moeten zij met elkaar verder. Uit onderzoek door de Eerste Kamer is inmiddels gebleken dat de nieuwe wet geen administratieve lastenverlichting met zich meebrengt. Doel van de regelgeving Voorlopig geldt echter nog de oude wet. Het doel van de klachtenregeling die daarvan deel uitmaakt, is de positie van de cliënt te versterken en zo de kwaliteit van de zorg te verbeteren. In die zin is de klachtencommissie, als onderdeel van de klachtenregeling,

4 een kwaliteitscommissie. Om kwaliteitsverbetering te bewerkstelligen beschikt de commissie over twee middelen: een advies aan het bestuur van de zorginstelling en als ultimum remedium een melding bij de Inspectie bij ernstige misstanden met een structureel karakter. Met de klacht kan de klager eventuele misstanden in de kwaliteit van de zorg aankaarten. Daarnaast biedt de klachtbehandeling de gelegenheid gehoord te worden door een neutrale commissie die de klacht objectief onderzoekt. Soorten klachten De meeste klachten zijn een uiting van onvrede over communicatie en bejegening. Het gaat dan om onvoldoende informatieverstrekking aan de cliënt of zijn familie. De wijze waarop de cliënt of zijn naaste(n) is toegesproken door het personeel kan een reden zijn tot het indienen van een klacht. Ook kan een familielid van een cliënt bijvoorbeeld een klacht hebben over een door de zorgaanbieder opgelegde beperking van de bezoektijden. De verzorging en de medische behandeling zijn regelmatig onderdeel van een klacht. Het kan gaan om onvoldoende alertheid van het personeel ten aanzien van de lichamelijke verzorging en het welbevinden van de cliënt. Ook kan de klacht gaan over verkeerde medicijnvoorschrijving of -toediening, dan wel het niet tijdig doorverwijzen van een cliënt naar het ziekenhuis. Verloop van de procedure Voordat de klacht bij de klachtencommissie belandt, heeft de klager meestal met een manager of klachtfunctionaris van de zorginstelling gesproken. Deze interne klachtbehandeling heeft dan nog niet tot een oplossing geleid. Als de klager de klacht wil voorleggen aan de klachtencommissie, dan dient de klager de klacht schriftelijk te motiveren. Vervolgens verzoekt de commissie de aangeklaagde zorgaanbieder (de verweerder) om hier schriftelijk op te reageren. Partijen krijgen de gelegenheid om op elkaars standpunt te reageren (repliek en dupliek). Met toestemming van de cliënt vraagt de commissie de verweerder om relevante dossierinformatie aan de commissie te leveren (bijvoorbeeld het zorgplan en het medisch dossier).

5 De klachtencommissie neemt in overweging of zij een hoorzitting houdt in het kader van de klachtbehandeling. Van belang daarbij is de vraag of een mondelinge behandeling meerwaarde oplevert. Het blijkt in de praktijk vaak nuttig als partijen onder leiding van een neutrale derde (in dit geval de commissie) hun standpunten toelichten en uitwisselen. Op basis van al deze informatie kan de klachtencommissie inzicht krijgen in het verloop van de omstandigheden van de klacht. Bij de beoordeling van de klacht (gegrond/ongegrond) neemt de commissie als maatstaf wat van een professionele zorgaanbieder redelijkerwijs verwacht mag worden. Conform de WKCZ besluit de zorgaanbieder zelf welke maatregelen de instelling neemt naar aanleiding van de uitspraak (het advies). De commissie ziet er op toe dat de aanbieder de klager hierover bericht. De totale klachtenprocedure neemt meestal enkele maanden in beslag. Referentiekader van de klachtencommissie Maar wat betekent dat nu precies: wat er van een professioneel zorgaanbieder verwacht mag worden? Om kwaliteit te bewaken zijn normen vereist, waaraan het handelen kan worden getoetst. De belangrijkste behandelinhoudelijke normen zijn de beroepsnormen en behandelprotocollen (zoals bijvoorbeeld opgesteld door Verenso). Veel klachten gaan echter niet over strikt behandelinhoudelijke onderwerpen, maar over communicatie en bejegening. In die klachten valt de commissie terug op de Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) en wel op het daaruit op te maken beginsel van het informed consent. De communicatie moet helder zijn, de juiste mensen moeten erbij zijn betrokken en de informatie moet zo zijn geformuleerd dat de cliënt deze kan begrijpen. In de praktijk blijken de grootste moeilijkheden zich voor te doen bij de communicatie met cliënten met een dementieel syndroom. Wat we zien is dat de familie de cliënt dikwijls beter inschat dan de specialist ouderengeneeskunde. Weest u zich hier als arts van bewust, en geef de familie liever teveel informatie dan te weinig!

6 Procesopstelling door verweerder Formeel zijn klachten gericht tegen de bestuurder van de zorgorganisatie. In opdracht van de bestuurder kunnen bijvoorbeeld een manager en/of een specialist ouderengeneeskunde het verweer opstellen en voeren. Als de klacht specifiek gericht is tegen de behandeling door de specialist ouderengeneeskunde, dan is het aan te bevelen dat deze arts ook zelf het verweer voert. Dat wil zeggen dat de arts de reactie op de klacht zelf schrijft en zelf ook bij een eventuele zitting verschijnt. Een belangrijke doelstelling van de klachtbehandeling is immers dat de klager zich voldoende gehoord voelt. Ook is het van belang dat beide partijen weer met elkaar verder kunnen na de behandeling van de klacht. Ten aanzien van het verweer hebben wij de volgende tips die een goede klachtafhandeling kunnen bevorderen. Deze tips gelden voor de zorgaanbieder als verweerder, maar ook specifiek voor de specialist ouderengeneeskunde bij zijn of haar rol in de procesopstelling door de zorgorganisatie. Tip 1 De klachtencommissie is niet uw tegenstander. Behandel haar dan ook niet als zodanig. Vertrouw erop dat de commissie objectief en deskundig te werk gaat. Tip 2 Het is een goede gewoonte om te betreuren dat het gebeurde tot een klacht heeft geleid, en te benadrukken dat u het probleem al in een eerdere fase had willen oplossen. Tip 3 Het helpt de commissie zeer als u eerst de context van de klacht beschrijft. Op welke afdeling heeft het gebeurde zich afgespeeld, hoeveel mensen verblijven daar en wat is de behandeldoelstelling van die afdeling? Tip 4 Vervolgens kunt u kort ingaan op het beloop van de behandeling en per klachtonderdeel gericht verweer voeren. Het advies is zo feitelijk mogelijk te blijven. U kunt natuurlijk wel afsluiten met een korte weergave van uw mening.

7 Tip 5 Qua proceshouding is een open en niet al te defensieve opstelling de beste grondhouding. Tip 6 Zorg voor complete stukken voor de commissie, dus inclusief relevante delen uit het cliëntdossier. Helaas komt het regelmatig voor dat de commissie toch aanvullende stukken moet opvragen, waardoor de klachtbehandeling langer duurt dan nodig. Een vlotte procedure is voor de klager én de verweerder van belang. Tip 7 Blijf indien mogelijk de cliënt zelf behandelen, houd de communicatie open en vat de klacht zakelijk op. Aanbeveling uit Klachtenrichtlijn Gezondheidszorg Eén aanbeveling uit de Klachtenrichtlijn Gezondheidszorg van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO is tot nu toe te vaak over het hoofd gezien. Het gaat om aanbeveling 1P: De zorgaanbieder regelt opvang en ondersteuning voor de aangeklaagde. De ervaring leert dat het niet eenvoudig is om geconfronteerd te worden met een klacht. Specialisten ouderengeneeskunde zijn ook maar mensen en de klacht heeft voordat hij ingediend bij de klachtencommissie, vaak al een langere voorgeschiedenis. De aangeklaagde is in die periode er niet in geslaagd om op eigen kracht de verschillen te overbruggen. Opvang en support voor de specialist ouderengeneeskunde, desnoods met juridische ondersteuning als er ingewikkelde juridische complicaties dreigen of een aansprakelijkheidstelling in de lucht hangt, kan net die objectiviteit brengen die nodig is voor een oplossing. De ervaring leert dat interne opvang in de zorginstelling niet altijd goed werkt. Er komen bij klachten ook belangentegenstellingen binnen de organisatie naar boven. Bijvoorbeeld als er meerdere artsen bij de zorg betrokken zijn, of als de instelling een beleid heeft waar de specialist ouderengeneeskunde zich voor moet verantwoorden.

8 Uit ervaring bevelen wij een externe opvang en begeleiding aan, dat wil zeggen van buiten de organisatie. Tot slot Deze tips en tricks zijn bruikbaar voor alle fora waar u zich moet verantwoorden. Dat kan zijn de interne of externe klachtencommissie, de geschillencommissie of het medisch tuchtrecht. Een goede voorbereiding en goede argumenten geven zelfvertrouwen. Dat zelfvertrouwen draagt bij aan de kwaliteit van de klachtbehandeling en dus ook aan de kwaliteit van de beslissing en daarmee en dat is het allerbelangrijkste aan de kwaliteit van de medische zorg. De auteurs werken beiden al langere tijd voor de SIGRA Klachtencommissie. Deze klachtencommissie functioneert in Amsterdam voor aanbieders van ouderenzorg, gehandicaptenzorg en voor een aantal privéklinieken.

GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2017

GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2017 GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2017 Geschillencommissie Fysiotherapie Jaarverslag 2017 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Samenstelling Geschillencommissie 3. Zittingen 4. Werkwijze van de Geschillencommissie

Nadere informatie

Postbus 2122, 6020 AC Budel T E. W.

Postbus 2122, 6020 AC Budel T E. W. Postbus 2122, 6020 AC Budel T. 06-12 82 30 70 E. geschilleninstantie@kab-klachten.nl W. www.geschilleninstantiekab.nl Geschilleninstantie KAB Referentie: 2018-004 UITSPRAAK Inzake De heer van H. Wonende

Nadere informatie

2. Cliënt Een natuurlijk persoon aan wie Buurtzorg Nederland maatschappelijke ondersteuning of gezondheidszorg verleent of heeft verleend.

2. Cliënt Een natuurlijk persoon aan wie Buurtzorg Nederland maatschappelijke ondersteuning of gezondheidszorg verleent of heeft verleend. Klachtenregeling Datum van inwerkingtreding: 1 mei 2011 Artikel 1 Algemene bepalingen In deze klachtenregeling, als bedoeld in artikel 2, lid 1, van de Wet klachtrecht cliënten zorgsector, wordt verstaan

Nadere informatie

Klachtenregeling cliënten De Hoven

Klachtenregeling cliënten De Hoven Klachtenregeling cliënten De Hoven Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Stichting De Hoven b.

Nadere informatie

Inleiding/Waarom een klachtenregeling/doel van de klachtenregeling.

Inleiding/Waarom een klachtenregeling/doel van de klachtenregeling. Klachtenregeling Kentalis voor cliënten Inleiding/Waarom een klachtenregeling/doel van de klachtenregeling. Kentalis streeft ernaar om de zorg zo goed mogelijk te laten verlopen, maar we kunnen helaas

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie De Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) verplicht zorgaanbieders zoals klinieken een formele regeling voor de behandeling van klachten te treffen. Bergman Clinics ziet een klacht als een mogelijkheid

Nadere informatie

Klachtencommissie Informatie voor de klager. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Klachtencommissie Informatie voor de klager. Ziekenhuis Gelderse Vallei Klachtencommissie Informatie voor de klager Ziekenhuis Gelderse Vallei U heeft een klacht ingediend bij de klachtencommissie of overweegt dit te doen. U vindt hier informatie over de werkwijze van de klachtencommissie,

Nadere informatie

Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling

Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 10 (inclusief voorpagina) Klachtenregeling Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Informatie voor Cliënten

Informatie voor Cliënten KLACHTENCOMMISSIE Van bij de vereniging SIGRA aangesloten Verpleeg- en verzorgingshuizen, Thuiszorgorganisaties, Organisaties voor Gehandicaptenzorg en Zelfstandige Behandelcentra Informatie voor Cliënten

Nadere informatie

Klachtenreglement Bauland Kliniek

Klachtenreglement Bauland Kliniek Klachtenreglement Bauland Kliniek 1. Begripsomschrijving Voor de toepassing van deze regeling, wordt verstaan onder: a. Kliniek: Bauland Kliniek b. Klacht: Een door een cliënt naar voren gebracht bezwaar

Nadere informatie

Klachtenregeling FPP de Horst. Regeling op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

Klachtenregeling FPP de Horst. Regeling op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) Klachtenregeling FPP de Horst Regeling op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) Inleiding Forensisch psychiatrische polikliniek (hierna: FPP) de Horst wil goede zorg bieden die

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters Kennemerland

Klachtenregeling Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters Kennemerland Klachtenregeling Vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters Kennemerland Inleiding De Zelfstandige Psychiaters Kennemerland hechten veel waarde aan een goede verstandhouding tussen cliënten en hun

Nadere informatie

zorgaanbieder C, vertegenwoordigd door D en bijgestaan door zijn raadsman de heer G, hierna te noemen verweerder.

zorgaanbieder C, vertegenwoordigd door D en bijgestaan door zijn raadsman de heer G, hierna te noemen verweerder. UITSPRAAK SGIM 2017-002A III Van De Geschilleninstantie Mondzorg ex artikel 3 Reglement Geschilleninstantie Mondzorg d.d. 1 januari 2017, hierna te noemen: het Reglement, van Stichting Geschilleninstantie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Klachtenregeling Nourdam Zorg B.V. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder Nourdam Zorg B.V. b. raad

Nadere informatie

Klachtenreglement cliënten zorgboerderijen

Klachtenreglement cliënten zorgboerderijen Klachtenreglement cliënten zorgboerderijen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 1 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 1 Hoofdstuk 2 Klachtopvang... 3 Artikel 2 Bij wie kan een cliënt terecht

Nadere informatie

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de indiener van een klacht Informatie voor de indiener van een klacht 2014 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven:

Doel Beoogd wordt met behulp van deze klachtregeling de volgende doelstellingen na te streven: Titel Klachtenregeling RIBW de Vliet, Regeling - augustus 2017 Aanleiding Iedere zorginstelling of zorgverlener is verplicht om een laagdrempelige regeling voor de behandeling van klachten van haar cliënten

Nadere informatie

Klachtenregeling GGMD

Klachtenregeling GGMD Klachtenregeling GGMD Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding en doelstelling... 2 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 2 Hoofdstuk 2 Klachtopvang... 3 Artikel 2 Bij wie kan een cliënt terecht als hij ontevreden is?...

Nadere informatie

Klachtenreglement deelnemers zorgboerderij BoeteGeweun

Klachtenreglement deelnemers zorgboerderij BoeteGeweun Klachtenreglement deelnemers zorgboerderij BoeteGeweun Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 : Algemene bepalingen 1 Artikel 1 : Begripsomschrijvingen 2 Hoofdstuk 2 : Klachtopvang 3 Artikel 2 : Bij wie kan een deelnemer

Nadere informatie

Klachtenregeling Cliënten

Klachtenregeling Cliënten Klachtenregeling Cliënten Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo 16 juni 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel

Nadere informatie

Klachtenprocedure 2017

Klachtenprocedure 2017 Klachtenprocedure 2017 Inhoud Inleiding... 3 Begripsbepalingen:... 5 Klacht indienen... 6 Wat is een klacht?... 6 Wie kan een klacht indienen:... 6 Hoe kan een klacht ingediend worden:... 6 Registratie

Nadere informatie

GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2018

GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2018 GESCHILLENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2018 Geschillencommissie Fysiotherapie Jaarverslag 2018 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Samenstelling Geschillencommissie 3. Zittingen 4. Werkwijze van de Geschillencommissie

Nadere informatie

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Stichting Thuiszorg West-Brabant (TWB); b. raad van bestuur

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting De Rozelaar

Klachtenregeling Stichting De Rozelaar Klachtenregeling Stichting De Rozelaar Januari 2017 Bij het opstellen van deze klachtenregeling is gebruik gemaakt van het Model Klachtenregeling van de VGN. Deze klachtenregeling voldoet aan de eisen

Nadere informatie

Ook kan een medewerker namens de cliënt een klacht indienen, wanneer deze niet toelaatbare situaties aantreft of signaleert.

Ook kan een medewerker namens de cliënt een klacht indienen, wanneer deze niet toelaatbare situaties aantreft of signaleert. Klachtenregeling Maeykehiem Inleiding Bij het woord klacht ontstaan dikwijls negatieve associaties, waarbij vaak gedacht wordt aan juridische procedures. Hoewel deze procedures soms niet te vermijden zijn,

Nadere informatie

Klachtenregeling Wkkgz

Klachtenregeling Wkkgz Klachtenregeling Wkkgz (gebaseerd op model ActiZ / LOC) Klachtenregeling Wkkgz Tangenborgh 1 Klachtenregeling 1 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van

Nadere informatie

Klachtenregeling Buurtzorg Nederland

Klachtenregeling Buurtzorg Nederland Klachtenregeling Buurtzorg Nederland Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. Zorgaanbieder : Stichting Buurtzorg Nederland b. Raad van Bestuur : Raad

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 KLACHTENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE

JAARVERSLAG 2016 KLACHTENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE JAARVERSLAG 2016 KLACHTENCOMMISSIE FYSIOTHERAPIE Jaarverslag 2016 Klachtencommissie Fysiotherapie Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Mutaties en samenstelling klachtencommissie 4 3. Zittingen 4 4. Werkwijze

Nadere informatie

Klachtenreglement klanten LB

Klachtenreglement klanten LB Klachtenreglement klanten LB Versienummer 6 Eigenaar Secretaris Raad van Bestuur Gerelateerde documenten Klachtenprocedure klanten LB, Formulier klacht- en complimentmelding klanten LB, Klachtenanalyseformulier

Nadere informatie

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend.

Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. 1. Begrippenkader Klacht Een uiting van onvrede over behandeling, verzorging of bejegening, die schriftelijk is ingediend. Klager Een hulpvrager dan wel zijn/haar vertegenwoordiger of zijn/haar nabestaande(n).

Nadere informatie

Klachtenreglement cliënten zorgboerderij / Coöperatie Limburgse Zorgboeren (CLZ)

Klachtenreglement cliënten zorgboerderij / Coöperatie Limburgse Zorgboeren (CLZ) Klachtenreglement cliënten zorgboerderij / Coöperatie Limburgse Zorgboeren (CLZ) Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 2 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 2 Hoofdstuk 2 Klachtopvang... 3 Artikel

Nadere informatie

Klachtenregeling. Melius Zorg Terwestenpad BD, Den Haag

Klachtenregeling. Melius Zorg Terwestenpad BD, Den Haag Klachtenregeling Melius Zorg Terwestenpad 9-11 2525 BD, Den Haag klachtencommissie@meliuszorg.nl Klachtenfunctionaris Melius Margriet Maris info@hetvolstevertrouwen.nl 06 5116 6161 1 Klachtenregeling Melius

Nadere informatie

I. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

I. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Klachtenreglement Opgesteld door: Directeur/Bestuurder Datum vastgesteld: Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave I. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 3 II. DE PROCEDURE... 4 Artikel 1 Een klacht indienen:... 4 Artikel 2

Nadere informatie

Informatie. Klachtenprocedure Cliënten

Informatie. Klachtenprocedure Cliënten Informatie Klachtenprocedure Cliënten Het spreekt voor zich dat cliënten/bewoners van de zorgvoorzieningen van Sint Annaklooster mogen rekenen op een zo goed mogelijke huisvesting, verpleging, verzorging

Nadere informatie

Interne klachtenregeling Directzorg

Interne klachtenregeling Directzorg Interne klachtenregeling Directzorg Samengesteld door: afdeling kwaliteit Datum: augustus 2018 Geldig tot: augustus 2020 Auteur: Yvonne Cabaret klachtenfunctionaris Interne klachtenregeling Directzorg

Nadere informatie

Beleidsdocument Klachtenregeling cliënten

Beleidsdocument Klachtenregeling cliënten Beleidsdocument Klachtenregeling cliënten ASVZ Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Wat is een klacht?... 3 3 Wie kunnen een klacht indienen en op welke manier?... 3 4 Bij wie kan je terecht

Nadere informatie

Klachtenregelement Senas-zorg

Klachtenregelement Senas-zorg Klachtenregelement Senas-zorg 1 Klachtenregeling voor zorgaanbieders die geen instellingen in stand houden die zijn aangemerkt als Bopz-instelling. Voorwoord Deze regeling is een variant van de algemene

Nadere informatie

zorgaanbieder C, vertegenwoordigd door D en bijgestaan door zijn raadsman, de heer G, hierna te noemen verweerder.

zorgaanbieder C, vertegenwoordigd door D en bijgestaan door zijn raadsman, de heer G, hierna te noemen verweerder. UITSPRAAK SGIM 2017-002A I Van De Geschilleninstantie Mondzorg ex artikel 3 Reglement Geschilleninstantie Mondzorg d.d. 1 januari 2017, hierna te noemen: het Reglement, van Stichting Geschilleninstantie

Nadere informatie

Klachtenregeling Zorggroep Charim

Klachtenregeling Zorggroep Charim Klachtenregeling Zorggroep Charim Soort document: beleid Versiedatum: 10-03-2017 Evaluatiedatum: 10-03-2018 Aantal pagina s: Vaststel datum: 21-03-2017 Verantwoordelijk leidinggevende:raad van Bestuur

Nadere informatie

Klachtenreglement cliënten Zorgboerderij de Rietstulp

Klachtenreglement cliënten Zorgboerderij de Rietstulp Klachtenreglement cliënten Zorgboerderij de Rietstulp Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgboerderij: een instelling waarin zorg wordt gecombineerd met

Nadere informatie

Een klacht; wat doet u daarmee?

Een klacht; wat doet u daarmee? Een klacht; wat doet u daarmee? Inhoud Alle soorten klachten... 3 Wie kan een klacht indienen?... 3 Waar kunt u een klacht indienen?... 3 Plaats van ontstaan... 3 Afdeling Patiëntenservice... 3 Klachtencommissie

Nadere informatie

Klachtenregeling Jeugdwet

Klachtenregeling Jeugdwet Klachtenregeling Jeugdwet Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een ouder zonder

Nadere informatie

Klachten- en geschillenregeling cliënten Aanpassing in het kader van Wkkgz en klachtenbemiddeling door AKJ

Klachten- en geschillenregeling cliënten Aanpassing in het kader van Wkkgz en klachtenbemiddeling door AKJ Klachten- en geschillenregeling cliënten Aanpassing in het kader van Wkkgz en klachtenbemiddeling door AKJ Deze regeling is van toepassing op alle uitingen van onvrede van cliënten van De Twentse Zorgcentra,

Nadere informatie

Klachtenprocedure Cliënten

Klachtenprocedure Cliënten Klachtenprocedure Cliënten Het spreekt voor zich dat cliënten/bewoners van de zorgvoorzieningen van Sint Annaklooster mogen rekenen op een zo goed mogelijke huisvesting, verpleging, verzorging en begeleiding.

Nadere informatie

Een klacht, wat doet u daarmee?

Een klacht, wat doet u daarmee? Een klacht, wat doet u daarmee? Zuyderland Medisch Centrum heeft het leveren van goede zorg hoog in het vaandel staan. Toch gaat er soms iets mis of lopen de zaken niet zoals u dat verwacht. Het is belangrijk

Nadere informatie

Als je zelf klachten hebt over werk of een werksituatie, dan kun je een beroep doen op de Werknemersklachtenregeling.

Als je zelf klachten hebt over werk of een werksituatie, dan kun je een beroep doen op de Werknemersklachtenregeling. Een klacht, wat nu? Voorwoord Alle medewerkers in ons ziekenhuis zetten zich steeds zo goed mogelijk in voor een goede zorg- en dienstverlening. Desondanks kan het voorkomen dat patiënten of bezoekers

Nadere informatie

KLACHTENREGELING DE VIJVERHOF JANUARI Klachtenregeling De Vijverhof, januari

KLACHTENREGELING DE VIJVERHOF JANUARI Klachtenregeling De Vijverhof, januari KLACHTENREGELING DE VIJVERHOF JANUARI 2017 Klachtenregeling De Vijverhof, januari 2017 1 Klachtenregeling Voorwoord Cliënten dienen niet snel een klacht in. Als een cliënt de stap zet om een klacht in

Nadere informatie

Klachtenreglement de Bascule

Klachtenreglement de Bascule Klachtenreglement de Bascule Informatie voor cliënten Pagina 1 Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 1. Informatie en ondersteuning bij onvrede en klachten 3 1.1 De klachtenfunctionaris 3 1.2 Vertrouwenspersonen

Nadere informatie

b. raad van bestuur : de raad van bestuur van de zorgaanbieder; c. klachtencommissie : de commissie zoals bedoeld in artikel 5 van deze regeling;

b. raad van bestuur : de raad van bestuur van de zorgaanbieder; c. klachtencommissie : de commissie zoals bedoeld in artikel 5 van deze regeling; Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : de stichting [naam organisatie] b. raad van bestuur : de

Nadere informatie

KLACHTENREGELING DOKTER BOSMAN EN AUTISME KENNIS CENTRUM

KLACHTENREGELING DOKTER BOSMAN EN AUTISME KENNIS CENTRUM Inleiding Dokter Bosman en het AKC streven naar hulpverlening waar cliënten tevreden over zijn. Onverhoopt kunnen zich situaties voordoen waarin cliënten dit niet zijn en dat kenbaar willen maken. Deze

Nadere informatie

THUISZORG GEZELLIG KLACHTENREGELING V1.0

THUISZORG GEZELLIG KLACHTENREGELING V1.0 THUISZORG GEZELLIG KLACHTENREGELING V1.0 THUISZORG GEZELLIG TER PELKWIJKPARK 18 8011 SH ZWOLLE 085-040 90 74 INFO@THUISZORGGEZELLIG.NL WWW.THUISZORGGEZELLIG.NL Klachtenregeling v1.0 1 WERKWIJZE KLACHTENBEHANDELING

Nadere informatie

Reglement interne klachtenprocedure kinderopvang Artikel 1 Begripsomschrijving

Reglement interne klachtenprocedure kinderopvang Artikel 1 Begripsomschrijving Reglement interne klachtenprocedure kinderopvang Artikel 1 Begripsomschrijving 1. Organisatie of kinderopvangorganisatie: een aangesloten rechtspersoon of natuurlijk persoon die in organisatorisch verband

Nadere informatie

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg De onafhankelijke Klachtenregeling voor ZZP-ers in de zorg Op grond van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector is iedere zorgaanbieder sinds 1november 1995 verplicht

Nadere informatie

2.3.7 Protocol omgaan met klachten

2.3.7 Protocol omgaan met klachten 2.3.7 1. Inleiding In dit protocol wordt het klachtenbeleid van Ambulante Zorg op Maat (AZOM) beschreven. In het klachtenprotocol wordt beschreven op welke wijze klachten worden opgevangen en behandeld.

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Titel: Wkkgz klachtenregeling Frion Documentsysteem Frion Vaststellingsdatum. 15 november

Pagina 1 van 5. Titel: Wkkgz klachtenregeling Frion Documentsysteem Frion Vaststellingsdatum. 15 november Titel: Wkkgz klachtenregeling Frion Documentsysteem Frion Vaststellingsdatum Eigenaar Raad van bestuur Handtekening: Uitgiftedatum Auteur Klachtenfunctionaris raad van bestuur Evaluatiedatum 15 november

Nadere informatie

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V.

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V. Protocol Klachtencommissie Autimaat B.V. Doetinchem December 2011 Protocol van de klachtencommissie van Autimaat B.V. Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling

Nadere informatie

LVVP-reglement voor de behandeling van klachten van cliënten

LVVP-reglement voor de behandeling van klachten van cliënten LVVP-reglement voor de behandeling van klachten van cliënten Inleiding Op grond van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) is een vrijgevestigd eerstelijns/gz-psycholoog, psychotherapeut / klinisch

Nadere informatie

Protocol Pagina 1 van 7

Protocol Pagina 1 van 7 Protocol Pagina 1 van 7 Inhoud 1. Inleiding.... Begripsomschrijvingen... 3 3. Indiening van de klacht... 4 4. Behandeling van de klacht door de klachtencoördinator... 5 5. Het verzamelen van informatie

Nadere informatie

VICTAS Klachten BOPZ

VICTAS Klachten BOPZ VICTAS Klachten BOPZ Utrecht, September 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een klacht? 2.1. Klachten over het verblijf op de afdeling B3 van Victas 2.2. BOPZ-klachten 3. De klachtencommissie 3.1. Hoe dien

Nadere informatie

Een regeling voor het behandelen van klachten. Goed geregeld!

Een regeling voor het behandelen van klachten. Goed geregeld! Een regeling voor het behandelen van klachten. Goed geregeld! NMT-Klachtenregeling 2 NMT-Klachtenregeling NMT-Klachtenregeling NMT-Klachtenregeling 3 In het kort De meeste patiënten zijn tevreden over

Nadere informatie

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem Externe Klachtencommissie Toelichting op: Externe klachtenregeling WKCZ en Externe klachtenregeling WKCZ en WBOPZ De verschillende bepalingen uit de klachtenregeling WKCZ en de klachtenregeling WKCZ en

Nadere informatie

Keurmerkkantoor Een kantoor dat een keurmerk is toegekend door de Stichting Keurmerk Letselschade (www.stichtingkeurmerkletselschade.nl).

Keurmerkkantoor Een kantoor dat een keurmerk is toegekend door de Stichting Keurmerk Letselschade (www.stichtingkeurmerkletselschade.nl). Klachtenreglement Stichting Keurmerk Letselschade Inhoud 1. Begrippen... 1 2. Vertrouwelijkheid... 2 3. Het indienen van een klacht... 2 4. De klachtenprocedure... 2 5. Kosten klachtprocedure... 3 6. De

Nadere informatie

Klagen mag! Klagen over onze zorg- en dienstverlening mag

Klagen mag! Klagen over onze zorg- en dienstverlening mag Klagen over onze zorg- en dienstverlening mag Klagen mag! Het naar voren brengen van een klacht of het uiten van onvrede wordt vaak ervaren als negatief. Dat is jammer, want klachten kunnen bijdragen tot

Nadere informatie

Klachtenregeling Wlz en Wmo

Klachtenregeling Wlz en Wmo Klachtenregeling Wlz en Wmo Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : natuurlijke persoon die zorg of maatschappelijke

Nadere informatie

Klachtenregeling. U ontvangt zorg van een zorgaanbieder. Hiermee bedoelen we iemand die beroepsmatig zorg verleent, niet een mantelzorger.

Klachtenregeling. U ontvangt zorg van een zorgaanbieder. Hiermee bedoelen we iemand die beroepsmatig zorg verleent, niet een mantelzorger. Klachtenregeling Er is iets misgegaan.nl U bent cliënt 1 U ontvangt zorg van een zorgaanbieder. Hiermee bedoelen we iemand die beroepsmatig zorg verleent, niet een mantelzorger. Om wat voor reden dan ook

Nadere informatie

Reglement Klachtenadviescommissie

Reglement Klachtenadviescommissie Reglement Klachtenadviescommissie Doelstelling Artikel 1 Doelstelling 1.1 De doelstelling van het reglement van de klachtenadviescommissie is het creëren van de voorwaarden voor een evenwichtige behandeling

Nadere informatie

KLACHTENPROCEDURE. Volgende procedures zijn van toepassing op gedragingen van alle vrijgevestigde therapeuten en alle behandelaren van VGG Zorg.

KLACHTENPROCEDURE. Volgende procedures zijn van toepassing op gedragingen van alle vrijgevestigde therapeuten en alle behandelaren van VGG Zorg. - 1 - KLACHTENPROCEDURE Volgende procedures zijn van toepassing op gedragingen van alle vrijgevestigde therapeuten en alle behandelaren van VGG Zorg. Vooraf: Het is de bedoeling dat de psychologen, psychotherapeuten

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting TCCN

Klachtenregeling Stichting TCCN Stichting TCCN Koornbeursweg 71 8442 DJ Heerenveen 085-489 44 55 Versie: januari 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Klachtenregeling de Horst. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillenzorg (Wkkgz)

Klachtenregeling de Horst. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillenzorg (Wkkgz) Klachtenregeling de Horst Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillenzorg (Wkkgz) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 4 Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Als u niet tevreden. van klacht naar kwaliteit

Als u niet tevreden. van klacht naar kwaliteit Als u niet tevreden bent van klacht naar kwaliteit Inhoud Bent u niet tevreden? 2 Wat kunt u doen? 3 De medewerker of leidinggevende 3 De klachtenbemiddelaar 4 Wat kan de klachtenbemiddelaar bieden? 4

Nadere informatie

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem

Externe Klachtencommissie Participantenoverleg regio Arnhem Externe Klachtencommissie Klachtenregeling voor externe behandeling van klachten, voorgelegd door cliënten op wie de WKCZ van toepassing is. Voorwoord Cliënten dienen niet snel een klacht in. Als een cliënt

Nadere informatie

Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis

Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Goede zorg voor iedereen staat voorop in ons ziekenhuis. Dat doen we met betrokkenheid, oprechte interesse en aandacht. We vinden het belangrijk dat u zich thuis voelt

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement klachtencommissie Zaans Medisch Centrum

Huishoudelijk reglement klachtencommissie Zaans Medisch Centrum Huishoudelijk reglement klachtencommissie Zaans Medisch Centrum Werkwijze klachtencommissie I. Ontvangst van een klacht 1. De klacht wordt schriftelijk of per e-mail ingediend bij het secretariaat van

Nadere informatie

ActiZ Klachtenregeling Wkkgz ActiZ / LOC 1

ActiZ Klachtenregeling Wkkgz ActiZ / LOC 1 Klachtenregeling Wkkgz ActiZ / LOC ActiZ 2016 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze zonder

Nadere informatie

Het gesloten stadsdeelkantoor Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost

Het gesloten stadsdeelkantoor Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het gesloten stadsdeelkantoor Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost 21 februari 2007 RA0612549 Samenvatting Wanneer verzoeker zijn paspoort komt ophalen, is het stadsdeelkantoor

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Klachtenfunctionarissen Als u klachten heeft... Inleiding VieCuri Medisch Centrum heeft het leveren van goede zorg hoog in het vaandel staan. Toch gaat er soms iets mis of lopen zaken niet zoals u dat

Nadere informatie

Onderwerp: Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis

Onderwerp: Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Onderwerp: 1 Inhoudsopgave Klachtregeling 3 Wat is een klacht 4 De mogelijkheden om een klacht in te dienen 4 Bespreek uw klacht De klachtenfunctionaris Een klacht indienen Klachtbemiddeling Klachtencommissie

Nadere informatie

Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak

Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak Kern: Klager vindt dat de huisarts zijn klachten niet serieus heeft genomen, hem verkeerde medicatie heeft voorgeschreven en heeft geweigerd

Nadere informatie

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de accountant

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de accountant Informatie voor de accountant 2014 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij door

Nadere informatie

Klachtenregeling Daelzicht. Behandeling van klachten Jeugdhulp in het kader van de Jeugdwet

Klachtenregeling Daelzicht. Behandeling van klachten Jeugdhulp in het kader van de Jeugdwet Klachtenregeling Daelzicht Behandeling van klachten Jeugdhulp in het kader van de Jeugdwet Voorwoord Deze klachtenregeling gaat over uitingen van onvrede en klachten betreffende jeugdhulp in het kader

Nadere informatie

Klachtenregeling Buurtzorg Kraam - juni 2019

Klachtenregeling Buurtzorg Kraam - juni 2019 Klachtenregeling Buurtzorg Kraam - juni 2019 Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: Zorgaanbieder Raad van Bestuur Klachtencommissie Client Klacht Klager

Nadere informatie

b) Medisch management Het medisch management van de Stichting Levenseindekliniek.

b) Medisch management Het medisch management van de Stichting Levenseindekliniek. KLACHTENREGELING STICHTING LEVENSEINDEKLINIEK Bewerkt door Datum Omschrijving Steven Pleiter 23 oktober 2017 Versie 1 Revisiefrequentie Eerstvolgende Omschrijving Jaarlijks Oktober 2018 Introductie: Het

Nadere informatie

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland

Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Klachtenreglement voor cliënten en naastbetrokkenen van Verslavingszorg Noord Nederland Opsteller (naam, functie, team) Rita Bijker Gebruikers Leidinggevenden en medewerkers Versienummer 3.0 Vastgesteld

Nadere informatie

Uitspraak Geschilleninstantie Zorggeschil Geschilnummer:

Uitspraak Geschilleninstantie Zorggeschil Geschilnummer: Uitspraak Geschilleninstantie Zorggeschil Geschilnummer: 17.010 Partijen: A, vader en wettelijk vertegenwoordiger van B, hierna te noemen Klager, tegen C, verder te noemen Zorgaanbieder of Aangeklaagde.

Nadere informatie

Interne klachtenregeling Stichting Zinzia Zorggroep (per 1/1/2017)

Interne klachtenregeling Stichting Zinzia Zorggroep (per 1/1/2017) Interne klachtenregeling Stichting Zinzia Zorggroep (per 1/1/2017) Inleiding Uitgangspunt voor Zinzia Zorggroep is het bieden van goede zorg. Toch komen hierbij fouten voor en kunnen er dus bij cliënten

Nadere informatie

Klachtenreglement Helios Solutions

Klachtenreglement Helios Solutions Klachtenreglement Helios Solutions Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. cliënt : een jeugdige; een ouder; een

Nadere informatie

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de accountant

Klachtencommissie NBA. Informatie voor de accountant Klachtencommissie NBA Informatie voor de accountant 2017 NBA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op

Nadere informatie

Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven

Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven Inleiding Bernhoven vindt het belangrijk dat patienten, familie en bezoekers tevreden zijn over de behandeling en verzorging. Toch kunt u van mening zijn dat

Nadere informatie

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - PROTOCOL Intern klachtenreglement 1.2.04 20130426 cliënten ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN!

KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! KLACHTENREGELING VOOR CLIËNTEN VAN PAMEIJER HEB JE EEN KLACHT? JE KUNT ER IETS AAN DOEN! Inhoudsopgave 1. Klagen mag pag. 3 2. Iets doen met je klacht pag. 5 3. Mogelijkheden om iets met je klacht te doen

Nadere informatie

1.2 Gebruiker: Elke persoon, die gebruik maakt van de aan hem door de zorgaanbieder geboden zorgvoorzieningen.

1.2 Gebruiker: Elke persoon, die gebruik maakt van de aan hem door de zorgaanbieder geboden zorgvoorzieningen. KLACHTENREGELING VAN STICHTING GEZONDHEIDSCENTRA EINDHOVEN Artikel 1 Begripsbepaling 1.1 Zorgaanbieder: De instelling die de zorg of dienst verleent c.q. heeft verleend of personen die werkzaam zijn voor

Nadere informatie

Klachtenreglement. Het door de Raad van Commissarissen benoemde orgaan dat belast is met het bestuur van het ziekenhuis.

Klachtenreglement. Het door de Raad van Commissarissen benoemde orgaan dat belast is met het bestuur van het ziekenhuis. 1. Begripsbepalingen Ziekenhuis Stichting Oogziekenhuis Zonnestraal. Raad van Bestuur Het door de Raad van Commissarissen benoemde orgaan dat belast is met het bestuur van het ziekenhuis. Directie De groep

Nadere informatie

Klachtenregeling. Opgesteld: januari 2017 Herzien: juli 2017 Evaluatie: januari 2018 Opgesteld door: Lilian Nijland Versie: 2

Klachtenregeling. Opgesteld: januari 2017 Herzien: juli 2017 Evaluatie: januari 2018 Opgesteld door: Lilian Nijland Versie: 2 Klachtenregeling Opgesteld: januari 2017 Herzien: juli 2017 Evaluatie: januari 2018 Opgesteld door: Lilian Nijland Versie: 2 Inhoudsopgave Klachtenregeling Trevin... 3 Bijlage 1: Stappenplan klachten behandeling

Nadere informatie

Klachtenreglement FortaGroep

Klachtenreglement FortaGroep Klachtenreglement FortaGroep Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze klachtenregeling wordt verstaan onder: a) zorgaanbieder: de rechtspersoon die de

Nadere informatie

Toelichting Klachtenregeling Zorggroep Manna

Toelichting Klachtenregeling Zorggroep Manna Toelichting Klachtenregeling Zorggroep Manna Van klacht naar tevredenheid Voortdurend verbeteren is een van de kernkwaliteiten van onze visie. We blijven ons ontwikkelen, zowel individueel en als organisatie.

Nadere informatie

Klachtenregeling JGZ

Klachtenregeling JGZ Klachtenregeling JGZ Klachtenregeling JGZ 1 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : de stichting

Nadere informatie

Klachtenreglement Veilig Thuis, definitief, februari 2016 Pagina 2

Klachtenreglement Veilig Thuis, definitief, februari 2016 Pagina 2 KLACHTENREGELING Veilig Thuis Haaglanden is een voorlopig samenwerkingsverband tussen Wende (Steunpunt Huiselijke Geweld) en stojah (Advies- en meldpunt Kindermishandeling). Beoogd is dat beide organisaties

Nadere informatie

Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz

Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz Inhoud 1. Wat is een klacht? 2. Wat kan ik doen als ik een klacht heb? 3. Hoe dien ik een Bopz-klacht in? 4. De patiëntenvertrouwenspersoon 5. De Inspectie

Nadere informatie

Onder een klacht wordt verstaan elk naar voren gebracht bezwaar m.b.t. het handelen of

Onder een klacht wordt verstaan elk naar voren gebracht bezwaar m.b.t. het handelen of 1 Titel Klachten procedure, cliënten en familie Inleiding Beleid, definitie en doelstelling Uitgangspunt voor het klachtenbeleid van de RIBW K/AM is voorzien in een effectieve en laagdrempelige opvang

Nadere informatie

A, wonende te B, hierna te noemen klaagster, vertegenwoordigd door haar gemachtigde echtgenoot C, tegen

A, wonende te B, hierna te noemen klaagster, vertegenwoordigd door haar gemachtigde echtgenoot C, tegen UITSPRAAK SGIM 2017-002A II Van De Geschilleninstantie Mondzorg ex artikel 3 Reglement Geschilleninstantie Mondzorg d.d. 1 januari 2017, hierna te noemen: het Reglement, van Stichting Geschilleninstantie

Nadere informatie