Presentatie Windows 7

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Presentatie Windows 7"

Transcriptie

1 Presentatie Windows 7 Theun Bollema Januari 2011 Al doende leert men

2 * We gaan in vogelvlucht het os windows 7 behandelen. * Het is omwille van de tijd onmogelijk om diep op de materie in te gaan aangezien we dan tenminste vier avonden hiervoor nodig hebben. * U zult kreten tegenkomen die u waarschijnlijk heel vreemd in de oren zullen klinken. * De antwoorden zal u ongetwijfeld kunnen vinden in de zoekmachine van Google. * Op de website van de ptcc afd. Fryslân staat een PDF bestand van de complete presentatie met bijlagen. besturingssysteem

3 De meest gangbare versies zijn: Windows 7 Starter Windows 7 Premium Windows 7 Professional Windows 7 Ultimate

4 Systeemvereisten voor Windows 7 Als u Windows 7 wilt installeren op uw computer, hebt u het volgende nodig: 1 Gigaherzt [GHZ] of sneller 32-bit [x86] of 64-bit [x64] processor 1 Gigabite [GB] RAM 32 bits of 2GB RAM 64 bits 16 GB beschikbare schijfruimte [32bits] of 20 GB [64bits] Grafisch DirectX 9 apparaat met het stuurprogramma WDDM 1.0 of hoger [ 'Windows Display Driver Model' ]

5 *Alle software dat draait op Windows XP draait niet allemaal op Windows 7 *De meeste software dat draait op Windows Vista draait ook op Windows 7. * Uitzonderingen zijn programma s met Low level code [ Anti Virus, Firewall, Imaging, etc. ] *Hardware die werkt op Windows Vista werkt ook goed op Windows 7.

6 Upgrade Advisor

7 * *Sneller Er wordt minder geheugen gebruikt Er worden minder programma s geladen in de achtergrond Programma s kunnen vertraagd gestart worden Schrijft minder weg naar de harddisk *Betrouwbaar en veilig Verbeterde stabiliteit dus minder crashes en bevriezen Gemakkelijk data terughalen met de automatische back-up Hersteld automatisch opstart problemen *Compatible Applicaties en apparaten die compatible zijn met Windows Vista werken ook onder Windows 7 Langere batterijduur

8 WordPad WordPad is een programma voor tekstbewerking waarmee u documenten kunt maken en bewerken. In tegenstelling tot Kladblok kunnen WordPad documenten complexe opmaak en afbeeldingen bevatten, en kunt u objecten zoals afbeeldingen of andere documenten insluiten of een koppeling naar dergelijke objecten opnemen. Het lint bestaat uit twee onderdelen: Start en Beeld.

9 Paint Net als collega WordPad, is Paint nu uitgerust met een lint (ribbon). Dit betekent dat alle opties en knoppen niet meer zijn ondergebracht in een menubalk, maar voortaan een plaats in het lint hebben.

10 *Nieuwe programma s Knipprogramma Met het knipprogramma kunt u een schermopname maken van een willekeurig item op uw bureaublad, bijvoorbeeld een afbeelding of een gedeelte van een webpagina.

11 Vergrootglas Nieuw vergrootglas Het vergrootglas in Windows 7 lijkt veel meer op een echte loep. Een stukje rond de muisaanwijzer wordt vergroot.

12 Programma vastzetten Programma vastzetten Het was u misschien wel opgevallen dat in Windows 7 de taakbalk (de balk onder in uw beeldscherm) een stukje groter is. Hij is ook makkelijker in het gebruik. Zo kunt u er gewoon programma s heen slepen die u vaak gebruikt. Die kunt u vervolgens altijd vanaf die plek starten.

13 Bureaublad Bureaublad snel in beeld Wat is die geheimzinnige doorzichtige knop rechtsonder in beeld? Klikt u er maar eens op. Alle vensters worden nu geminimaliseerd naar de taakbalk en u hebt uw Bureaublad in beeld. Nogmaals een klik op de knop brengt de vensters weer in hun originele positie.

14 Bibliotheken Een bibliotheek lijkt in een aantal opzichten op een map. Als u een bibliotheek opent, ziet u bijvoorbeeld een of meer bestanden. Er zijn vier standaardbibliotheken (Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video's). U kunt echter ook nieuwe bibliotheken maken voor andere verzamelingen.

15 Jump Lists Jump Lists zijn lijsten van recentelijk of vaak geopende items, zoals bestanden, mappen, taken of websites, gerangschikt onder het programma waarmee u ze opent.

16 Vensteropties Windows 7 bevat vier eenvoudige maar krachtige functies: Aero Shake, Aero Peek, Snap en Flip 3D. Aero Shake Zou u soms niet willen dat u door een overvol bureaublad kon heenkijken zodat u zich snel op één venster kunt richten? Klik simpelweg op een venster en beweeg uw muis snel heen en weer. Aero Peek Kiekeboe: met Aero Peek maakt u geopende vensters transparant zodat u het bureaublad kunt zien.

17 Snap Een snelle (en leuke) nieuwe manier om vensters op uw bureaublad te vergroten, te verkleinen en te vergelijken. U werkt waarschijnlijk wel eens met verschillende programma s die tegelijk openstaan. Sleep het ene venster helemaal naar de linkerkant van het scherm en vult het automatisch de linkerhelft van het scherm. Sleep het andere venster naar de rechterkant en het vult netjes de overgebleven rechterhelft. Makkelijk is ook dat u een venster maximaliseert (groter maakt) door het naar de bovenkant van het scherm te slepen. Sleept u het weer terug dan neemt het weer zijn oude formaat aan.

18 Flip 3D Wisselen tussen programma's. Naast het tonen van het menu Start (de ronde knop linksonder) is het vooral de functie van de taakbalk om geopende programma's te tonen en het wisselen hiertussen mogelijk te maken

19 Media Player en Media Center Media Player en Media Center Media Player sterk verbeterd Ontworpen door liefhebbers van media, voor liefhebbers van media. Windows Media Player 12 speelt meer muziek en video's af dan ooit. Meer media-indelingen afspelen... Windows Media Player bevat nu een geïntegreerde ondersteuning voor veel populaire audioen video-indelingen, zoals 3GP, AAC, AVCHD, MPEG-4, WMV en WMA. Ook de meeste AVI-, DivX-, MOV- en Xvid-bestanden worden nu ondersteund.

20 DVD branden

21

22 Back-up maken en terugzetten Windows 7 is voorzien van een backuptool (onderdeel Back-up maken en terugzetten van het configuratiescherm) waarmee specifieke bestanden of zelfs een image van de gehele harde schijf (bijvoorbeeld een systeemback-up) kan worden gemaakt. Deze functionaliteit is een waardevolle aanvulling op Systeembeveiliging en het maken van schaduwkopieën van persoonlijke bestanden.

23 Een systeemkopie maken Zeer belangrijk! Maak zodra het systeem geactiveerd is, allereerst een Systeemherstelschijf! Nadat alle programma s zijn geinstalleerd een Systeemkopie maken. Bijvoorkeur op een externe HD.

24 Inmiddels is windows 8 in ontwikkeling Volgens de informatie moet Windows 8 zich vooral gaan richten op drie form factors:

25 Samenvatting van deze presentatie Zoals ik in het begin al aangaf is het onmogelijk om in een zo n kort tijdsbestek deze hele materie uitvoerig te behandelen. U kunt allemaal de presentatie met bijlagen downloaden van de website ptcc afd. Fryslân, u kunt dan thuis in alle rust deze presentatie opnieuw te bekijken en gaan oefenen op uw PC. Bedankt voor uw aandacht en wel thuis. Theun Bollema

26 * Hierna volgen nog aanvullende en meer uitgebreider informatie over Windows 7. * En een oud spreekwoord zegt: Al doende leert men *

27 Wat zit in welke versie?

28 32 bits of 64 bits? *64-Bits is niet sneller: Het kan echter meer geheugen aan *32 bits kan aan 2 32 = 4096Mb * Windows zegt dat ik maar 3,5GB beschikbaar heb?! *64 bits kan aan 2 64 = 16 Exabytes *32 bits of 64 bits? * 16 Exabytes = Terabyte *Windows 7 ondersteund echter maximaal 192GB * Home Premium 16GB, Home Basic 8GB, Starter 2GB

29 Upgrade van Vista 64-bits en 32-bits en taal van Vista Upgrade moet met dezelfde architectuur x64 -> x64 of x86 -> x86 Upgrade moet met dezelfde taal NL -> NL of US -> US Geld ook voor Ultimate ondanks language packs

30 Upgrade? Of schone installatie? U heeft PC zonder Windows Aanbevolen product Windows 7 OEM of Volledige versie Windows 7 Upgrade Windows 7 Upgrade Aanbevolen installatie Schone Installatie Schone Installatie Upgrade over Vista Schone installatie: Er moet een backup gemaakt worden van alle bestanden, programma s en instellingen op externe media en daarna terug gezet. Windows Easy Transfer helpt hierbij Upgrade over Vista: Installeert Windows 7 on top of a previous version of Windows

31 Experiences Online

32 Bureau-accessoires in Windows 7 De Bureau-accessoires van Windows zijn handige hulpjes, en in de nieuwste versie van het besturingssysteem is dit onderdeel behoorlijk uitgebreid. In de volgende tips leest u alles over bijvoorbeeld het Vergrootglas, het Knipprogramma en de vernieuwde versie van Wordpad. Dit artikel behandeld de volgende programma s: 1. Wordpad; 2. Paint; 3. Sneller toegang; 4. Knipprogramma; 5. Vergrootglas; 6. Plaknotities; 7. Rekenmachine; 8. Synchronisatiecentrum; 9. Extra beeldscherm; 10. Windows Verkenner; 11. Taakplanner; 12. Windows Mobiliteitscentrum; 13. Persoonlijke tekens; 14. Schijfopruiming; 15. Systeeminformatie;: 16. Windows Easy Transfer; 17. Toegankelijkheidscentrum.

33 01. Wordpad Het tekstverwerkingsprogramma van Windows heeft een flinke opfrisbeurt gekregen. Met Wordpad maakt en bewerkt u eenvoudige tekstdocumenten. Net als Office 2007 heeft de nieuwe versie van Wordpad een lint gekregen. Daarmee bereikt u veelgebruikte functies, zonder dat u door lange menu s moet navigeren. Open de applicatie via Start, Alle Programma s, Bureau-accessoires, Wordpad. U ziet dat het lint bestaat uit twee onderdelen, namelijk Start en Beeld. Nieuw is onder andere de mogelijkheid om een plaatje in te voegen. Dubbelklik op de knop Afbeelding, selecteer het bestand op uw harde schijf dat u in wilt voegen en klik op Openen. Ook met betrekking tot de opmaak biedt het nieuwe Wordpad meer opties. Zo kiest u uit meerdere opsommingtekens, bepaalt u de regelafstand, kunt u woorden markeren en verschillende kleuren toevoegen. Daarnaast zijn het afdrukvoorbeeld en de zoomfunctie verbeterd. De zoomfunctie bedient u rechtsonder met de schuifknop. U kunt documenten behalve in het txt- en rtf-formaat nu ook als docx- of odtbestand opslaan. Handig, want bestanden die in Word en OpenOffice zijn gemaakt opent u nu ook gemakkelijk in Wordpad. Standaard worden bestanden nog altijd in het rtf-formaat opgeslagen, maar gelukkig kunt u dit aanpassen. Klik linksboven op de menuknop en kies Opslaan als. Selecteer vervolgens het juiste bestandsformaat en zet een vinkje voor Standaard in deze indeling opslaan. Tot slot klikt u op de knop Opslaan. Door de nieuwe opties en de mogelijkheid om een bestand in het docx-formaat op te slaan, is Wordpad uitgegroeid tot een volwassen programma.

34 02. Paint Ook de vernieuwde versie van het tekenprogramma Paint bevat een lint. De vormgeving en gebruiksvriendelijkheid zijn sterk verbeterd ten opzichte van vorige versies. U opent Paint via Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Paint. Het programma heeft enkele nieuwe mogelijkheden gekregen. Zo kunt u met penselen op een leuke manier afbeeldingen bewerken. Klik op de knop Kwasten en kies in het menu dat verschijnt uit één van de opties, bijvoorbeeld olieverf, krijt, waterverf, potlood of verfspuit. Gebruik daarna de muis om het beeld naar eigen inzicht te bewerken. Teksten plaatsen gaat op een andere manier. Klik op de knop Tekst, waarna er een nieuw tabblad in het lint verschijnt. Hier selecteert u zaken als het lettertype, de lettergrootte en de kleur. Tenslotte biedt Paint in Windows 7 meer keuze waar het gaat om vormen als tekstballonnen, sterren en pijlen. Selecteer een vorm en klik in de afbeelding om hem toe te voegen. Klik op Contour om het materiaal van de rand te bepalen, bijvoorbeeld krijt, olieverf, potlood, markeerstift of een effen kleur. Klik daarna op Opvulling om de vorm in te kleuren. Gebruik de nieuwe kwasten in Paint.

35 03. Sneller toegang Het is logisch dat u moet wennen aan de nieuwe interface van Wordpad en Paint. Gelukkig bevat het lint een nuttig hulpmiddel om veelgebruikte functies gemakkelijk bereikbaar te maken. Klik met de rechtermuisknop op de knop van een optie die u vaak toepast. Kies vervolgens Toevoegen aan werkbalk, Snelle toegang. Bovenaan het venster wordt de knop vervolgens toegevoegd. U kunt ook op het kleine pijltje klikken om de werkbalk aan te passen. U plaatst dan een vinkje vóór iedere optie die u wilt toevoegen. Een voordeel hierbij is dat u zo ook bestaande functies uit de werkbalk kunt verwijderen. Ook nieuw is de mogelijkheid om een document direct naar andere personen te mailen. Klik linksboven op de menuknop en kies Verzenden via . Vervolgens wordt uw programma geopend met een nieuw bericht waarin het bestand keurig is bijgesloten. Maak veelgebruikte functies snel toegankelijk.

36 04. Knipprogramma Windows 7 heeft een handige tool om screenshots van een bepaald gedeelte van uw scherm mee te maken. Ga naar Start, Alle programma s, Bureau-accessoires en open het Knipprogramma. Klik op het pijltje achter Nieuw en beslis op welke manier u het gewenste gedeelte wilt selecteren. U kunt een vrije vorm of een rechthoek gebruiken. Ook kunt u een actief venster of het volledige scherm vastleggen. Zodra u het juiste gedeelte hebt geselecteerd, wordt een nieuw venster geopend waarin het screenshot staat. Met behulp van de knoppen Pen, Markeerstift en Gum kunt u de afbeelding eventueel bewerken. Via de knop Knipsel verzenden kunt u de afbeelding versturen. Kies tenslotte Bestand, Opslaan als om de schermafdruk te bewaren. U kunt daarbij kiezen uit de bestandsformaten png, gif, jpeg en html. Kies de juiste methode om een screenshot te maken.

37 05. Vergrootglas Als een tekst niet goed is te lezen, kunt u gebruikmaken van het Vergrootglas, ook een nieuwe optie die in Windows 7 is opgenomen. Navigeer naar Start, Alle programma s, Bureauaccessoires, Toegankelijkheid, Vergrootglas. Er wordt direct tweehonderd procent op uw beeldscherm ingezoomd, waardoor een gedeelte van het bureaublad buiten uw beeldscherm valt. Door de muisaanwijzer te bewegen, brengt u de tekst of afbeelding die u beter wilt zien in beeld. Klik op het vergrootglas-pictogram en gebruik het plus- en minteken om te bepalen in hoeverre u wilt inzoomen. Klik daarna op Weergaven. Als u hier de optie Lens activeert, plaatst u een vergroot vierkant op het gedeelte dat niet goed leesbaar is. Klik op de knop Opties om de lensgrootte te verkleinen of te vergroten met behulp van de schuifknoppen. Sluit het venster door op OK te drukken. U opent dit hulpprogramma overigens ook via de combinatie Windows-logotoets + plusteken. Gebruik het Vergrootglas om slecht leesbare teksten te vergroten.

38 06. Plaknotities Hebt u de behoefte om snel aantekeningen te kunnen maken? Plak dan een virtueel geel memoblaadje op het Bureaublad, en typ daar uw tekst in. Dat is gemakkelijk wanneer u plotseling iets bedenkt dat u absoluut niet wilt vergeten. U opent deze tool via Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Plaknotities. U kunt een memoblaadje overal op het beeldscherm plakken, door het te slepen. Komt u ruimte tekort of wilt u andere aantekeningen maken? Klik op de plus-knop om een memoblaadje toe te voegen. Door met de rechtermuisknop te klikken selecteert u een andere kleur en via sneltoetsen kunt u de tekst eenvoudig opmaken. Selecteer met de cursor een woord of zin en maak een keuze uit de volgende mogelijkheden: Ctrl + B (vet), Ctrl + I (cursief), Ctrl + U (onderstrepen) en Ctrl + T (doorhalen). Verder creëert u met Ctrl + Shift + L eenvoudig een opsomming en u vergroot of verkleint de teksten via Ctrl + Shift + > en Ctrl + Shift + <. Het is helaas niet mogelijk om Plaknotities op te slaan, ze zijn dus uitsluitend geschikt voor kortstondige geheugensteuntjes. U sluit de applicatie door rechtsboven op Notitie verwijderen te klikken. Maak snel aantekeningen met Plaknotities.

39 07. Rekenmachine De Windows-calculator heeft een forse upgrade gekregen. Navigeer naar Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Rekenmachine om hem te openen. U bepaalt de interface door op Weergave te klikken en vervolgens te kiezen voor Standaard, Wetenschappelijk, Programmeren of Statistieken. Afhankelijk van de weergave is het met deze nieuwe versie mogelijk om geavanceerde formules te gebruiken. Nuttig is de functie om verschillende zaken om te rekenen, zoals lengte, gewicht, oppervlakte, tijd, temperatuur en snelheid. Ga hiervoor naar Weergave, Omrekenen van eenheden. Geef middels het uitrolmenu aan welk type eenheid u wilt berekenen. Vul de overige waarden in, waarna de Rekenmachine direct het antwoord toont. Hierdoor berekent u bijvoorbeeld gemakkelijk hoeveel seconden er in een dag gaan of wat de verhouding is tussen een mijl en een kilometer. Het programma helpt u ook met kostenberekeningen rond uw hypotheek, lease-auto en brandstofverbruik. U vindt deze opties onder Weergave en Werkbladen. Verder bevat de applicatie een optie om het tijdverschil tussen twee datums te berekenen en bekijkt u oude formules in de Geschiedenis. De rekenmachine is flink aangepast.

40 08. Synchronisatiecentrum Met dit onderdeel van Windows 7 synchroniseert u bestanden tussen Windows en een ander apparaat, zoals een pda, mp3-speler, telefoon of camera. Synchroniseren met een andere pc is alleen mogelijk als die zich in hetzelfde netwerk bevindt. Het Synchronisatiecentrum zorgt ervoor dat alle bestanden en mappen die zich op meerdere locaties bevinden gelijk zijn. Als u dus een bestand op uw computer verwijdert, wijzigt of toevoegt, gebeurt dat ook op het apparaat waarvoor u dit hebt ingesteld. Zorg er vooraf voor dat alles is aangesloten op uw computer. Ga naar Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Synchronisatiecentrum. Kies aan de linkerkant vervolgens voor Nieuwe synchronisatierelatie instellen. In de lijst klikt u nu op het juiste apparaat, waarna u kiest voor Instellen. Bepaal in de volgende stappen welke mappen en bestanden u op elkaar wilt afstemmen. Klik daarna op Synchronisatierelaties weergeven en kies Synchroniseren. Lang niet alle apparatuur zal overigens zichtbaar zijn, want er zijn fabrikanten die er geen toestemming voor geven dat hun producten worden opgenomen in het Synchronisatiecentrum. Voor apparaten die wel zichtbaar zijn, is het voor het synchroniseren van belang dat u de meest recente drivers installeert. Helaas werken niet alle draagbare apparaten samen met het Synchronisatiecentrum.

41 09. Extra beeldscherm Met Windows 7 is het gemakkelijker dan ooit om een extra beeldscherm of projector aan te sluiten. Handig als u eens een presentatie moet geven of als u met een extra groot Bureaublad op twee schermen wilt werken. Bovendien is het een groot voordeel dat u bij Windows 7 niet meer afhankelijk bent van de stuurprogramma s die ontwikkelaars bij grafische kaarten leveren. Zorg ervoor dat de monitor of beamer met een vga-, dvi- of hdmi-kabel is aangesloten op de videoaansluiting van uw computer. In sommige gevallen kunt u het apparaat ook aansluiten op een usb-poort. Ga naar Start, Alle programma s, Bureauaccessoires, Verbinding met een projector maken. U kunt ook de Windowslogo-toets + P gebruiken. In het dialoogvenster dat verschijnt, krijgt u vier mogelijkheden om beeld over te brengen naar een ander scherm. Met de eerste optie, Alleen computer, verandert er niets en wordt het beeld uitsluitend op uw standaardmonitor weergegeven. Met Dupliceren kopieert u het Bureaublad naar het beeldscherm of de projector. De optie Uitbreiden is vooral prettig als u twee schermen naast elkaar hebt staan. Het Bureaublad verdeelt zichzelf daarbij over deze twee monitoren. Tenslotte kunt u er ook nog voor kiezen om het beeld uitsluitend op een extra beeldscherm of beamer weer te geven, via de optie Alleen op projector. Verdeel uw Bureaublad eenvoudig over twee beeldschermen.

42 10. Windows Verkenner Met Windows Verkenner bladert u gemakkelijk door de mappenstructuur van uw computer. In dit onderdeel kunt u bestanden en mappen naar verschillende locaties kopiëren, knippen en plakken. U opent het programma via Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Windows Verkenner. Bij de nieuwste versie van het besturingssysteem is de startmap voorzien van een overzicht met uw bibliotheken. In dat overzicht vindt u een verzameling van alle persoonlijke bestanden. U wijzigt op eenvoudige wijze de manier waarop de mappen en bestanden worden gepresenteerd. Klik rechtsboven net zo vaak op de knop Weergave wijzigen tot u een prettige indeling tegenkomt. U bekijkt previews van documenten met de knop Het voorbeeldvenster weergeven, waarna Windows Verkenner aan de rechterkant ruimte reserveert voor de voorbeeldweergaven. Verder vindt u opties om materiaal op een cd of dvd te branden en rechtsboven is een zoekfunctie opgenomen. Bekijk voorbeeldweergaven van documenten.

43 11. Taakplanner Taakplanner zorgt ervoor dat uw computer veelvoorkomende acties in Windows 7 automatisch uitvoert. Open de applicatie via Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Taakplanner. In de bibliotheek ziet u dat de pc al veel handelingen voor zijn rekening neemt. Aan deze lijst voegt u heel simpel verschillende taken toe, zoals het automatisch opstarten van programma s of het versturen van berichten. Klik in het deelvenster op Basistaak maken. Vul in het volgende scherm de naam en beschrijving in van de handeling die u wilt automatiseren. Wees hier zorgvuldig mee, want het is belangrijk dat u de taak later nog terug kunt vinden. Klik vervolgens op Volgende, geef aan hoe vaak de actie moeten worden uitgevoerd en navigeer naar het volgende scherm. Maak hier een keuze tussen het opstarten van een programma en het versturen van een bericht. Blader naar het exebestand van de applicatie of vul alle gegevens in. Sluit vervolgens het venster door op Voltooien te drukken. Taakplanner is erg handig als u bijvoorbeeld een wilt versturen in een periode waarin u op vakantie gaat, of wanneer u op een vast tijdstip gegevens moet invoeren in een bepaald programma. U haalt een taak eenvoudig weer weg uit het Windowsschema, door hem in de bibliotheek op te zoeken en aan de rechterkant te kiezen voor Verwijderen. Beslis welke programma s u op een bepaald tijdstip wilt opstarten.

44 12. Windows Mobiliteitscentrum Als u Windows in combinatie met een notebook gebruikt, is het verstandig om eens een blik te werpen op het Windows Mobiliteitscentrum. Hiermee past u allerlei instellingen razendsnel aan, doordat alle opties zich op één locatie bevinden. Ga naar Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Windows Mobiliteitscentrum. U kunt ook de Windowslogo-toets + X gebruiken. In het Mobiliteitscentrum bepaalt u met de schuifknoppen het geluidsniveau en de helderheid van het beeldscherm. Verder kunt u een zuinig energieschema selecteren en controleren in hoeverre de accu is opgeladen. Andere in het Mobiliteitscentrum aan te passen opties zijn Instellingen voor het Draadloos netwerk, Schermstand, Extern beeldscherm, Synchronisatiecentrum en Presentaties. Alle functies die u nodig hebt voor uw draagbare computer vindt u in het Windows Mobiliteitscentrum.

45 Tablet PC Windows 7 is geschikt voor het werken met aanraakschermen, zodat u geen muis en toetsenbord nodig hebt als u een dergelijk apparaat hebt. Het hulpprogramma Paneel voor wiskundige invoer is geschikt om te werken met handgeschreven formules. Dat is handig als u berekeningen moet maken, want hiermee kopieert u de inhoud rechtstreeks naar een tekstverwerker. Met behulp van Invoerpaneel Tablet PC gebruikt u een digitaal schrijfblok voor uw algemene aantekeningen. Het nieuwe besturingssysteem werkt met handschriftherkenning en leert uw handschrift gaandeweg steeds beter herkennen, dankzij het hulpmiddel Aangepaste handschriftherkenning. U bereikt alle aanraaktools via Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Tablet PC. Laat Windows 7 wennen aan uw handschrift.

46 13. Persoonlijke tekens In Windows 7 kunt u uw eigen lettertekens ontwerpen. Het besturingssysteem heeft namelijk een tool om nieuwe tekens mee te maken of om bestaande tekens mee te bewerken. Navigeer naar Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Editor voor persoonlijke tekens. Een eigen ontwerp maakt u door pixels zwart te kleuren. Via Bestand, Lettertypekoppelingen voegt u het vervolgens toe aan alle of aan een geselecteerd aantal lettertypen. Om uw ontwerp daadwerkelijk in een softwarepakket te gebruiken, opent u het Start-menu en typt u in het zoekvak speciale tekens. Druk vervolgens op Enter en selecteer het lettertype waaraan u uw persoonlijke teken hebt toegevoegd. Dubbelklik op het ontwerp en klik op de knop Kopiëren. Klik met de rechtermuisknop in een programma waarin u uw teken wilt gebruiken, bijvoorbeeld een tekstverwerker, en kies Plakken. Met dit geavanceerde programma is het mogelijk om persoonlijke tekens te ontwerpen.

47 14. Schijfopruiming Met de functie Schijfopruiming ruimt u snel en effectief overbodige rommel op. Het is aan te raden om regelmatig deze tool ter hand te nemen en de bezem door uw computer te halen. Ga naar Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Schijfopruiming. Selecteer vervolgens het station dat u wilt scannen op overbodige bestanden. Vink de typen bestanden aan die u definitief wilt wissen, zoals Tijdelijke internetbestanden, Offline webpagina s, Miniaturen en de Prullenbak. Klik tot slot op OK en op Bestanden verwijderen om het proces te starten. Verwijder snel alle overbodige data van uw computer.

48 15. Systeeminformatie Vindt u het interessant om te weten welke componenten er in uw computer zitten? Navigeer dan eens naar Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Systeeminformatie. U ziet in het overzicht onder andere het type moederbord, de processor en de Windows-versie van uw computer. Klik met links op Hardwarebronnen en doorloop de verschillende onderdelen. Het is altijd zinvol om de status van de verschillende componenten te bekijken. Zo controleert u bijvoorbeeld of Windows wel alle geheugenmodules en de juiste geluidskaart detecteert. Bekijk geavanceerde gegevens over uw computer.

49 Als u data naar een andere computer wilt kopiëren, begint u aan een tijdrovend klusje. De applicatie Windows Easy Transfer zorgt ervoor dat het allemaal wat sneller gaat. Met dit hulpmiddel zet u onder andere gebruikersaccounts, documenten, video s en afbeeldingen eenvoudig over, terwijl de oorspronkelijke gegevens ongewijzigd blijven. Ga naar Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Windows Easy Transfer om de tool te openen. Klik in het eerste venster op Volgende en selecteer de gewenste methode. Kies daarna voor Dit is mijn oude computer. Het programma brengt in kaart welke data in aanmerking komen voor de kopieeractie. Pas zo nodig de instellingen aan om specifieke mappen op uw harde schijf te selecteren en klik weer op Volgende. Eventueel gebruikt u een wachtwoord, zodat andere personen uw gegevens niet kunnen onderscheppen. Klik daarna op Opslaan en selecteer de juiste locatie. Klik nogmaals op Volgende en daarna op Sluiten. Nu opent u Windows Easy Transfer op het andere systeem. Vooraf zorgt u ervoor dat de externe harde schijf, usb-stick, Easy Transfer-kabel of netwerkverbinding is aangesloten. Dubbelklik op het transferbestand en klik tenslotte op de knop Overzetten. Kies de methode die u het beste uitkomt om bestanden te kopiëren naar een andere pc.

50 17. Toegankelijkheidscentrum Windows heeft een simpel hulpmiddel om gebruikersinstellingen te optimaliseren. Navigeer naar Start, Alle programma s, Bureau-accessoires, Toegankelijkheid en open het Toegankelijkheidscentrum. U hebt hier snel toegang tot veelgebruikte hulpprogramma s, zoals het eerder besproken Vergrootglas en de Verteller. Als u speakers hebt aangesloten wordt met de laatstgenoemde optie tekst op het scherm hardop voorgelezen. Daarnaast beschrijft de Verteller toetsaanslagen, dialoogvensters en hyperlinks. Klik op Verteller starten, stel de instellingen naar eigen wens in en roep het Schermtoetsenbord op. Klik op de optie Hoog contrast instellen en selecteer desgewenst een thema met een hoog contrast, zodat u een duidelijker beeld krijgt. Ook de functie De muis eenvoudiger in gebruik maken is de moeite waard. In dit menu past u onder andere de kleur en de grootte van de muisaanwijzer aan naar uw eigen wens. Stel Windows 7 in op uw eigen gebruikerswensen.

51 Taakbalk De nieuwe Windows 7-taakbalk is uiteraard nog steeds dezelfde bekende locatie voor het schakelen tussen vensters. De balk is nu echter duidelijker te zien, flexibeler en krachtiger. In Windows 7 kunt u bijvoorbeeld voor eenvoudige toegang uw favoriete programma's vastmaken op een willekeurige locatie op de taakbalk. Wilt u de volgorde van de pictogrammen veranderen? U kunt de pictogrammen nu naar wens rangschikken door erop te klikken en ze te slepen. Er zijn ook nieuwe manieren voor het weergeven van voorbeelden van vensters. Wijs een taakbalk pictogram aan om een miniatuurvoorbeeld van geopende bestanden of programma's te zien. Plaats de muisaanwijzer vervolgens op een miniatuurweergave om het venster op volledig scherm te zien. U kunt vanuit de miniatuurvoorbeelden zelfs vensters sluiten, wat veel tijd bespaart.

52 Jump List Jump Lists zijn lijsten van recentelijk of vaak geopende items, zoals bestanden, mappen, taken of websites, gerangschikt onder het programma waarmee u ze opent. U kunt de Jump Lists niet alleen gebruiken om recente items te openen, maar u kunt uw favoriete items ook vastmaken aan een Jump List zodat de items die u dagelijks gebruikt, snel toegankelijk zijn. Op de taakbalk worden Jump Lists weergegeven voor programma's die u aan de taakbalk hebt vastgemaakt en de programma's die momenteel worden uitgevoerd. U kunt de Jump List voor een programma weergeven door met de rechtermuisknop op de taakbalk knop te klikken of door de knop naar het bureaublad te slepen. Klik op de items in de Jump List om ze te openen. Vensteropties Nieuwe manieren om tussen vensters te schakelen. Hebt u teveel vensters geopend? Windows 7 bevat vier eenvoudige maar krachtige functies: Aero Shake, Aero Peek, Snap en Flip 3D. Met deze functies kunt u het bureaublad opgeruimd houden. Aero Shake Zou u soms niet willen dat u door een overvol bureaublad kon heenkijken zodat u zich snel op één venster kunt richten? Klik simpelweg op een venster en beweeg uw muis snel heen en weer. Voila! Alle geopende vensters behalve dat venster verdwijnen direct. Beweeg de muis opnieuw snel heen en weer en de vensters worden weer weergegeven. (Wie zegt dat een oude muis geen nieuwe trucjes kan leren?)

53 Aero Peek Kiekeboe: met Aero Peek maakt u geopende vensters transparant zodat u het bureaublad kunt zien. Snap Een snelle (en leuke) nieuwe manier om vensters op uw bureaublad te vergroten, te verkleinen en te vergelijken. U werkt waarschijnlijk wel eens met verschillende programma s die tegelijk openstaan. Sleep het ene venster helemaal naar de linkerkant van het scherm en vult het automatisch de linkerhelft van het scherm. Sleep het andere venster naar de rechterkant en het vult netjes de overgebleven rechterhelft. Makkelijk is ook dat u een venster maximaliseert (groter maakt) door het naar de bovenkant van het scherm te slepen. Sleept u het weer terug dan neemt het weer zijn oude formaat aan.

54 Flip 3D Wisselen tussen programma's. Naast het tonen van het menu Start (de ronde knop linksonder) is het vooral de functie van de taakbalk om geopende programma's te tonen en het wisselen hiertussen mogelijk te maken. Wanneer u meerdere programma's geopend hebt, dan kunt u naar elk gewenst programma gaan door in de taakbalk op de knop ervan te klikken. Overigens kunt u ook wisselen tussen programma's met de sneltoetsen Alt+Tab en Windows+Tab. Via deze laatste toetscombinatie wordt net als bij Windows Vista een driedimensionale weergave van alle geopende programma's getoond. TIP: In Windows 7 wordt de snelkoppeling naar Flip 3D niet meer standaard aan de taakbalk vast gemaakt. Op de volgende manier kan deze alsnog worden toegevoegd. Klik met rechts op het bureaublad, kies Nieuw, Snelkoppeling, geef C:Windows\system32\rundll32.exe DwmApi #105 als locatie op en geef in het volgende scherm de naam Flip 3D op. De op het bureaublad geplaatste snelkoppeling kan van het Flip 3D-icoontje worden voorzien door met rechts op de aangemaakte snelkoppeling te klikken en te kiezen voor Eigenschappen, knop Ander pictogram, geef de bestandsnaam %SystemRoot%/imageres.dll op en klik driemaal op OK. Sleep de aangemaakte snelkoppeling tot slot naar de gewenste locatie op de taakbalk zodat deze snel toegankelijk is.

55 Bureaublad snel in beeld Wat is die geheimzinnige doorzichtige knop rechtsonder in beeld? Klikt u er maar eens op. Alle vensters worden nu geminimaliseerd naar de taakbalk en u hebt uw Bureaublad in beeld. Nogmaals een klik op de knop brengt de vensters weer in hun originele positie. Onderhoudscentrum Het Onderhoudscentrum is een gebied waar belangrijke meldingen en berichten over de instellingen voor beveiliging en onderhoud worden verzameld. U kunt deze berichten later bekijken als u liever niet wordt gestoord. Wanneer u op het pictogram van het Onderhoudscentrum klikt en vervolgens op Onderhoudscentrum openen, ziet u informatie over zaken die actie vereisen en vindt u nuttige koppelingen voor het oplossen van problemen en andere hulpmiddelen waarmee u problemen kunt verhelpen.

56 Afsluiten Klik op de startknop: De knop Afsluiten wordt weergegeven rechtsonder in het menu Start. Wanneer u klikt op Afsluiten, worden alle geopende programma's gesloten en wordt de computer afgesloten. U kunt ervoor kiezen om met deze knop een andere actie uit te voeren, bijvoorbeeld de computer in de slaapstand zetten of een andere gebruiker zich aan laten melden. De knop Afsluiten kan ook nog op een andere wijze worden weergegeven. Als uw computer zo is ingesteld dat updates automatisch worden ontvangen en de updates gereed zijn voor installatie, ziet de knop Afsluiten er uit met een schildje erbij: + Wanneer u nu op de knop Afsluiten klikt, worden de updates voor Windows geïnstalleerd en wordt de computer vervolgens afgesloten.

57 Beeld instellen - Uw pc aan uw persoonlijke voorkeuren aanpassen Resolutie aanpassen - Persoonlijke instellingen - Schermbeveiliging en energiebeheer Deze drie onderdelen worden in de onderstaande items behandeld. De afbeelding voor uw gebruikersaccount wijzigen. U kunt de afbeelding wijzigen die bij uw gebruikersnaam in het menu Start wordt weergegeven. Ga hiertoe als volgt te werk: 1. Klik op de knop Start en klik vervolgens op de afbeelding boven in het menu Start. 2. Klik op Uw afbeelding wijzigen. 3. Klik op de afbeelding die u wilt gebruiken en klik op Afbeelding wijzigen of als u een eigen afbeelding wilt gebruiken, klikt u op Zoeken naar meer afbeeldingen, gaat u naar de gewenste afbeelding, selecteert u deze en klikt u op Openen. De bureaubladachtergrond wijzigen De achtergrond van uw bureaublad kan een foto of andere afbeelding uit uw persoonlijk verzameling zijn, of een afbeelding die bij Windows wordt geleverd. U kunt eventueel ook een effen kleur selecteren voor uw bureaubladachtergrond. Ga hiertoe als volgt te werk: 1. Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats op het bureaublad en klik vervolgens op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. 2. Klik op Bureaubladachtergrond. 3. Klik op de lijst Locatie van afbeelding om de locatie van de gewenste afbeelding te selecteren of klik op Bladeren om op de computer te zoeken naar de afbeelding. 4. Wanneer u de gewenste afbeelding hebt gevonden, dubbelklikt u erop. Deze afbeelding wordt nu uw bureaubladachtergrond. Klik in de lijst Afbeeldingpositie op een onderdeel om de afbeelding bij te snijden, passend te maken of uit te rekken, exemplaren van de afbeelding naast elkaar weer te geven of de afbeelding in het midden van het scherm te plaatsen. Klik tot slot op Wijzigingen opslaan.

58 De bureaubladachtergrond wijzigen De achtergrond van uw bureaublad kan een foto of andere afbeelding uit uw persoonlijk verzameling zijn, of een afbeelding die bij Windows wordt geleverd. U kunt eventueel ook een effen kleur selecteren voor uw bureaubladachtergrond. Ga hiertoe als volgt te werk: 1. Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats op het bureaublad en klik vervolgens op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. 2. Klik op Bureaubladachtergrond. 3. Klik op de lijst Locatie van afbeelding om de locatie van de gewenste afbeelding te selecteren of klik op Bladeren om op de computer te zoeken naar de afbeelding. 4. Wanneer u de gewenste afbeelding hebt gevonden, dubbelklikt u erop. Deze afbeelding wordt nu uw bureaubladachtergrond. Klik in de lijst Afbeeldingpositie op een onderdeel om de afbeelding bij te snijden, passend te maken of uit te rekken, exemplaren van de afbeelding naast elkaar weer te geven of de afbeelding in het midden van het scherm te plaatsen. Klik tot slot op Wijzigingen opslaan.

59 Een diavoorstelling als bureaubladachtergrond maken In plaats van één afbeelding op het bureaublad weer te geven, kunt u ook wat variatie aanbrengen door een diavoorstelling van uw favoriete foto's weer te geven. U kunt als volgt een reeks foto's selecteren voor de diavoorstelling voor uw bureaublad

60 1. Zorg ervoor dat de afbeeldingen die u in de diavoorstelling wilt opnemen, alle in de dezelfde map staan of in de bibliotheek Afbeeldingen staan (als u een diavoorstelling op basis van de volledige bibliotheek wilt maken). 2. Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats op het bureaublad en klik vervolgens op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. 3. Klik op Bureaubladachtergrond. 4. Klik op de lijst Locatie van afbeelding om de locatie van de gewenste afbeelding te selecteren of klik op Bladeren om op de computer te zoeken naar de afbeelding. 5. Schakel voor elke afbeelding die u in de diavoorstelling wilt opnemen het selectievakje in. Standaard worden alle afbeeldingen in de map geselecteerd en opgenomen in de diavoorstelling.

61 1. Voer een van de volgende handelingen uit om de diavoorstelling te voltooien: 1. Klik op een onderdeel in de lijst Afbeeldingspositie om de afbeeldingen bij te snijden, passend te maken of uit te rekken, de afbeeldingen naast elkaar weer te geven of de afbeeldingen in het midden van het scherm te plaatsen. 2. Klik op een onderdeel in de lijst Afbeelding wijzigen elke om de weergaveduur van de afzonderlijke afbeeldingen in de diavoorstelling op te geven. 3. Schakel het selectievakje Willekeurig in om de afbeeldingen in willekeurige volgorde af te spelen. 2. Klik op Wijzigingen opslaan.

62 Vensterkleur wijzigen U kunt de kleur van vensterkaders, het menu Start, de taakbalk en andere veelvoorkomende elementen van Windows aanpassen aan uw smaak en persoonlijkheid. Daartoe gaat u als volgt te werk: 1. Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats op het bureaublad en klik vervolgens op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. 2. Klik op Vensterkleur. 3. Klik op de gewenste kleur en gebruik vervolgens de schuifregelaar om de intensiteit van de kleur te wijzigen. 4. Nadat u de kleur hebt aangepast, klikt u op Wijzigingen opslaan.

63 Systeemgeluiden wijzigen U kunt uw computer een geluid laten afspelen wanneer op de computer bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer u zich aanmeldt bij de computer of wanneer u een nieuw bericht ontvangt. Een geluidsschema wijzigen 1. Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats op het bureaublad en klik vervolgens op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. 2. Klik op Geluiden. 3. Klik in de lijst Geluidsschema op het geluidsschema dat u wilt gebruiken en klik vervolgens op OK. Voordat u op OK klikt, kunt u een idee krijgen van hoe een schema klinkt. Klik in de lijst Programmagebeurtenissen op gebeurtenissen waarbij een luidsprekerpictogram staat (het pictogram geeft aan dat aan de gebeurtenis een geluid is gekoppeld) en klik vervolgens op Testen om de geluiden in dat schema te horen. Een geluid wijzigen 1. vervolgens op OK.Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats op het bureaublad en klik vervolgens op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. 2. Klik op Geluiden. 3. Klik in de lijst Programmagebeurtenissen op de gebeurtenis waaraan u een nieuw geluid wilt toewijzen. 4. Klik in de lijst Geluiden op het geluid dat u aan de gebeurtenis wilt koppelen en klik

64 Bibliotheken Een bibliotheek lijkt in een aantal opzichten op een map. Als u een bibliotheek opent, ziet u bijvoorbeeld een of meer bestanden. Anders dan in een map worden in een bibliotheek echter bestanden verzameld die op verschillende locaties kunnen zijn opgeslagen. Dat is een subtiel maar belangrijk verschil. In bibliotheken worden items niet feitelijk opgeslagen. Bibliotheken worden gebruikt om de mappen met uw items te volgen en bieden u toegang tot de items. In bibliotheken kunt u uw items op verschillende manieren ordenen. Als u bijvoorbeeld muziekbestanden hebt opgeslagen op de harde schijf en op een extern station, hebt u in één keer toegang tot alle muziekbestanden met de bibliotheek Muziek. Er zijn vier standaardbibliotheken (Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video's). U kunt echter ook nieuwe bibliotheken maken voor andere verzamelingen. In een bibliotheek worden bestanden uit verschillende locaties verzameld en als één set weergegeven. Hierbij worden de bestanden niet uit de oorspronkelijke locaties verplaatst. Hierna worden enkele mogelijkheden besproken die bibliotheken bieden:

65 Items ordenen op map, datum of andere eigenschappen. U kunt items in een bibliotheek op verschillende manieren ordenen met het menu Sorteren op. Dit menu is opgenomen in het bibliotheekvenster dat in open bibliotheken boven de bestandslijst wordt weergegeven. U kunt de bibliotheek Muziek bijvoorbeeld op artiest ordenen als u snel een nummer van een bepaalde artiest wilt vinden. Eigenschappen instellen Stel eerst de eigenschappen van de bibliotheek goed in. U kunt bijvoorbeeld de bibliotheek optimaliseren voor een bepaald type bestanden.

66 Map(pen) toevoegen Om bestanden in een bibliotheek te kunnen zien, moet u de fysieke map waarin ze staan aan de bibliotheek toevoegen. Een map opnemen of verwijderen. Inhoud in bibliotheken wordt verzameld uit opgenomen mappen, ofwel bibliotheeklocaties. Om bestanden in een bibliotheek te kunnen zien, moet de fysieke map waarin ze staan toegevoegd worden aan de bibliotheek. Dwz. dat er een verwijzing naar de betreffende map gemaakt moet worden. De map zelf wordt NIET fysiek in de bibliotheek gezet. Maximaal kunt u vijftig mappen opnemen in een bibliotheek. Als u een map die in de bibliotheek is opgenomen verplaatst, kunt u deze map niet meer openen vanuit die bibliotheek. De map moet hierin dan opnieuw worden opgenomen. Mappen opgenomen in bibliotheken van externe gegevensdragers worden alleen weergegeven als die apparatuur verbonden is met de computer. De standaardlocatie voor het opslaan van bestanden wijzigen. Met de standaardlocatie voor het opslaan van bestanden bepaalt u waar een item wordt opgeslagen als het wordt gekopieerd of verplaatst naar of wordt opgeslagen in de bibliotheek. U kunt de locaties waaruit inhoud voor een bibliotheek wordt verzameld, aanpassen door mappen op te nemen in en te verwijderen uit de bibliotheek. U kunt ook de algemene werking van een bibliotheek aanpassen door een andere standaardlocatie op te geven of door het type bestanden te wijzigen waarvoor de bibliotheek is geoptimaliseerd. Met de standaardlocatie voor het opslaan van bestanden bepaalt u waar een item wordt opgeslagen als het wordt gekopieerd, verplaatst of opgeslagen in de bibliotheek.

67 1. Open de bibliotheek die u wilt aanpassen. 2. Klik in het bibliotheekvenster (boven de lijst met bestanden) naast Inclusief op Locaties 3. Klik in het dialoogvenster Bibliotheeklocaties met de rechtermuisknop op een andere bibliotheeklocatie dan de huidige standaardlocatie voor opslaan, klik op Instellen als standaardopslaglocatie en klik vervolgens op OK. Een bibliotheek of de items in een bibliotheek verwijderen Als u een bibliotheek verwijdert, wordt de bibliotheek zelf naar de Prullenbak verplaatst. De bestanden en mappen die u in de bibliotheek kon openen, zijn op andere locaties opgeslagen en worden dan ook niet verwijderd. Als u onopzettelijk een van de vier standaardbibliotheken (Documenten, Muziek, Afbeeldingen en Video's) verwijdert, kunt u in het navigatievenster de oorspronkelijke staat van deze bibliotheek als volgt herstellen: klik met de rechtermuisknop op Bibliotheken en klik vervolgens op Standaardbibliotheken herstellen. Als u bestanden of mappen verwijdert uit een bibliotheek, worden de bestanden of mappen ook op de oorspronkelijke locaties verwijderd. Als u een item uit een bibliotheek wilt verwijderen zonder het te verwijderen uit de locatie waar het is opgeslagen, verwijdert u de map met het item uit de bibliotheek. Wanneer u een map verwijdert uit een bibliotheek, worden alle bestanden in de map verwijderd (maar niet gewist).

68 Zoeken U zult waarschijnlijk vaak zoeken naar een bestand waarvan u weet dat het ergens in een bepaalde map of bibliotheek is opgeslagen, bijvoorbeeld in Documenten of Afbeeldingen. Als u in het mapvenster naar het bestand gaat bladeren, moet u mogelijk honderden bestanden en submappen doorkijken. U kunt tijd en moeite besparen als u het zoekvak boven aan het geopende venster gebruikt om het bestand te zoeken. Het zoekvak wordt boven aan elk map- en bibliotheekvenster weergegeven. De huidige weergave wordt gefilterd op basis van de tekst die u in dit vak typt. Er wordt gezocht naar tekst die voorkomt in de bestandsnaam en de inhoud en in de bestandseigenschappen, bijvoorbeeld in labels. In een bibliotheek worden alle mappen in de bibliotheek en alle submappen in die mappen in de zoekopdracht opgenomen. Naar een bestand of map zoeken met het zoekvak: Typ een woord of een deel van een woord in het zoekvak. Terwijl u typt, wordt de inhoud van de map gefilterd naar aanleiding van elk volgend teken dat u typt. Wanneer u het gewenste bestand ziet, kunt u ophouden met typen.

69 Uw bibliotheek Documenten ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

70 In dit voorbeeld bent u op zoek naar uw rekeningbestanden, dus u typt 'rekening' (invoice) in het zoekvak. Terwijl u typt, wordt de weergave automatisch gefilterd en krijgt u ongeveer het volgende te zien:

71 Media Player en Media Center Media Player sterk verbeterd Ontworpen door liefhebbers van media, voor liefhebbers van media. Windows Media Player 12 speelt meer muziek en video's af dan ooit. Meer media-indelingen afspelen... Windows Media Player bevat nu een geïntegreerde ondersteuning voor veel populaire audioen video-indelingen, zoals 3GP, AAC, AVCHD, MPEG-4, WMV en WMA. Ook de meeste AVI-, DivX-, MOV- en Xvid-bestanden worden nu ondersteund

72 ...op meer locaties Met de nieuwe functie Afspelen met kunt u muziek en video's streamen naar andere Windows 7-computers en compatibele apparaten in uw huis. Met externe mediastreaming geniet u ook onderweg van muziek of video's die op uw thuiscomputer staan. Nieuwe afspeelmodi De nieuwe modus Nu afspelen is minimalistisch: u ziet alleen de besturingselementen die u nodig hebt. Zo wordt u niet afgeleid van de muziek of video. Door de nieuwe functies voor taakbalkminiaturen met besturingselementen voor afspelen kunt u heel eenvoudig voorbeelden activeren. Eenvoudiger en leuker Maak gebruik van slimmere afspeelmogelijkheden voor dvd's, voorbeelden van 15 seconden van liedjes en Jump Lists voor een snelle toegang tot uw favoriete media. En dat is nog maar het begin. Aan de slag met Windows Media Player Windows Media Player biedt een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface waarmee u digitale mediabestanden kunt afspelen, uw verzameling digitale media kunt organiseren, cd's met uw favoriete muziek kunt branden, muziek van cd's kunt rippen, digitale mediabestanden kunt synchroniseren met een draagbaar apparaat en digitale media-inhoud kunt aanschaffen via online winkels. Windows Media Player starten *Als u Windows Media Player wilt starten, klikt u op de knop Start, klikt u op Alle programma's, en vervolgens op Windows Media Player. U kunt op twee manieren genieten van uw media: in de mediabibliotheek en in de modus Nu afspelen

73 In Windows Media Player kunt u schakelen tussen twee modi: in de mediabibliotheek hebt u uitgebreide controle over de vele functies van Media Player en in de modus Nu afspelen ziet u een vereenvoudigde weergave die ideaal is voor het afspelen van uw media. Vanuit de mediabibliotheek kunt u naar de modus Nu afspelen gaan door te klikken op de knop Schakelen naar Nu afspelen linksonder in Media Player. Als u wilt terugkeren naar de mediabibliotheek, klikt u op de knop Schakelen naar Bibliotheek rechtsboven in Media Player.

74 In de mediabibliotheek hebt u toegang tot uw digitale mediacollectie en kunt u deze ordenen. In het navigatievenster kunt u een categorie kiezen, zoals Muziek, Afbeeldingen of Video's, die u wilt weergeven in het detailvenster. Als u bijvoorbeeld al uw muziek wilt zien, ingedeeld per genre, dubbelklikt u op Muziek en vervolgens op Genre. Sleep de items vanuit het detailvenster naar het lijstvenster om afspeellijsten te maken, cd's of dvd's te branden of te synchroniseren naar apparaten zoals draagbare muziekspelers. Terwijl u schakelt tussen de verschillende weergaven in mediabibliotheek, kunt u met de knoppen Vorige en Volgende linksboven in Media Player terugkeren naar eerdere schermen. In de modus Nu afspelen kunt u dvd's en video's bekijken of zien welke muziek momenteel wordt afgespeeld. U kunt alleen het item dat wordt afgespeeld weergeven of met de rechtermuisknop in Media Player klikken en op Lijst weergeven klikken om een selectie van beschikbare items weer te geven.

75 Mediabibliotheek In de mediabibliotheek kunt u de volgende taken uitvoeren: Een audio- of videobestand afspelen Items zoeken in de bibliotheek van Windows Media Player Items toevoegen aan de mediabibliotheek van Windows Media Player Items verwijderen uit de mediabibliotheek van Windows Media Player Een automatische afspeellijst maken of wijzigen in Windows Media Player Mediagegevens toevoegen of bewerken in Windows Media Player Nu afspelen In de modus Nu afspelen kunt u de volgende taken uitvoeren: Een cd of dvd afspelen in Windows Media Player Items in een willekeurige volgorde afspelen en herhalen in Windows Media Player Volume-instellingen wijzigen in Windows Media Player Schakelen tussen weergavemodi in Windows Media Player Afspelen via de taakbalk U kunt Media Player ook besturen wanneer de speler is geminimaliseerd. U kunt het huidige item afspelen of pauzeren en naar het volgende of het vorige item gaan met de besturingselementen in het miniatuurvoorbeeld. Het miniatuurvoorbeeld wordt weergegeven wanneer u het pictogram van Windows Media Player aanwijst op de taakbalk.

76 Media Center voor alle Media - Muziek. Foto's. Films. Tv. Geniet ervan met Windows 7. Met behulp van het Windows Media Center kan de computer ook voor multimediadoeleinden worden gebruikt. Is de computer uitgerust met een voor Windows Media Center gecertificeerde TV-tunerkaart, dan kunnen de verschillende TV-zenders moeiteloos via het televisiekabelsignaal worden bekeken. Met een via de internetverbinding up-to-date gehouden programmagids kunnen de favoriete programma's worden opgenomen en in het MPEG2-bestandsformaat op de harde schijf worden opgeslagen. Een collega vraagt of hij de foto's van uw laatste vakantie mag zien. Natuurlijk! Er is slechts één probleem: De foto's staan op uw computer thuis. Als dit u bekend voorkomt of als u ooit onderweg hebt gewenst dat u de foto's, muziek of video's op uw thuiscomputer kon bekijken, heeft Windows 7 de oplossing: Externe mediastreaming. Met deze nieuwe functie hebt u eenvoudig via internet toegang tot uw mediabibliotheek, zodat u in een café, op de luchthaven of in het huis van een vriend van uw eigen media kunt genieten. Meer afspelen, meer bekijken U kunt met Windows 7 op meerdere manieren van uw collectie muziekbestanden, foto's en films genieten. Met Windows 7 kunnen nu nog meer media-indelingen worden afgespeeld, zoals onbeveiligde muziekbestanden uit uw itunes-bibliotheek en video's van uw digitale camera of HD-camcorder. Er is ook een uitgebreide versie van Windows Media Center beschikbaar, die door sommigen het verborgen juweel van Windows wordt genoemd. Plaats een tv-tuner in uw computer en u kunt HDTV kijken en opnemen. Zingen in de keuken Als in uw huishouden meerdere computers met Windows 7 zijn, hebt u aanzienlijk meer entertainmentopties. Wilt u naar klassieke rock luisteren tijdens het koken? Geen probleem. Met de nieuwe functie Afspelen met kunt u op de laptop in de keuken The Beatles afspelen vanaf de computer in uw slaapkamer. U kunt met deze functie zelfs muziek of video naar een tv of stereo streamen (hiervoor is mogelijk extra hardware vereist). Met Windows 7 hoeft u zich nooit meer te vervelen.

77 Apparaten Apparaatbeheer In Windows 7 is het werken met printers, camera's, mobiele telefoons, muziekspelers en andere apparaten eenvoudiger dan ooit dankzij twee nieuwe functies: Device Stage en de map apparaten en printers. Device Stage is de nieuwe technologie in Windows 7 en gaat een stap verder op het gebied van apparaatbeheer. Met Device Stage kun je communiceren met compatibele apparaten die zijn aangesloten op de computer. Vanuit Device Stage kun je de status van apparaten bekijken en de gebruikelijke taken uitvoeren vanuit een enkel venster. Er zijn zelfs afbeeldingen beschikbaar van de apparaten waarop je gemakkelijk alles kunt bekijken. Apparaatfabrikanten kunnen Device Stage aanpassen aan hun apparaten. Je camerafabrikant biedt bijvoorbeeld een aangepaste versie van Device Stage. Wanneer je de camera aansluit op de computer kun je bekijken hoeveel foto s op de camera staan en vind je de koppelingen naar nuttige informatie. Apparaten en printers De nieuwe map Apparaten en printers laat alles zien wat is aangesloten op uw computer waardoor u gemakkelijk een printer, muziekspeler, camera, muis of digitale fotolijst (om er maar enkele te noemen) kunt controleren Het is ook de plaats om een nieuw met het netwerk verbonden of draadloos apparaat toe te voegen en om problemen met een apparaat of printer op te lossen.

78 DVD Branden Windows DVD Maker is een functie waarmee u dvd's kunt maken die u in een gewone dvdspeler kunt afspelen om ze op een computer of op tv te bekijken. De snelste manier om een dvd te maken is foto's en video's in Windows DVD Maker toe te voegen en vervolgens uw dvd te branden. U kunt de stijl en tekst van het dvd-menu aanpassen voordat u de dvd brandt.

79 Video s en foto s toevoegen en indelen Wanneer u een dvd maakt, moet u eerst uw video's en foto's toevoegen. (Als u foto's toevoegt, worden deze als een diavoorstelling op uw dvd afgespeeld.) U kunt uw video's en diavoorstelling in Windows DVD Maker indelen om de volgorde ervan op de uiteindelijke dvd te wijzigen. Daarna kunt u een voorbeeld bekijken van uw dvd, uw dvd aanpassen of starten om deze te branden. DVD Aanpassen Met Windows DVD Maker kunt u het dvd-menu en de menutekst aanpassen aan uw eigen persoonlijke voorkeuren. Zo kunt u de stijl, de tekst en de knoppen van het dvd-menu wijzigen. Als u foto's aan uw dvd hebt toegevoegd, kunt u bovendien aanpassen hoe deze als een diavoorstelling op uw dvd worden afgespeeld. Ook kunt u muziek toevoegen. DVD Branden Als u de bestanden hebt toegevoegd en gerangschikt (en uw dvd desgewenst hebt aangepast), bent u gereed om uw dvd te gaan branden.

80 Windows Live Essentials Messenger Fotogalerie Live Mail Writer Hiermee kunt u rechtstreeks via uw computer of mobiele telefoon met vrienden en familie chatten. Hiermee kunt u uw foto's zoeken, bewerken en delen. Hiermee kunt u al uw accounts, zoals Hotmail, op één locatie beheren. Hiermee kunt u een blog maken, foto's en video's toevoegen en het blog vervolgens op internet publiceren. Moviemaker Family Safety Toolbar Hiermee kunt u mooie filmpjes en diavoorstellingen maken van uw Hiermee kunt u de onlineactiviteiten van uw kinderen beheren en Hiermee kunt u direct vanaf elke webpagina zoeken. foto's en video's. controleren zodat ze veilig zijn. Nieuw vergrootglas

81 Back-up maken en terugzetten Windows 7 is voorzien van een back-uptool (onderdeel Back-up maken en terugzetten van het configuratiescherm) waarmee specifieke bestanden of zelfs een image van de gehele harde schijf (bijvoorbeeld een systeemback-up) kan worden gemaakt. Deze functionaliteit is een waardevolle aanvulling op Systeembeveiliging en het maken van schaduwkopieën van persoonlijke bestanden. Back-up van bestanden Met deze tool kunnen back-ups van de persoonlijke bestanden worden gemaakt waarna ze direct op een andere partitie, een externe netwerklocatie of een externe harde schijf kunnen worden opgeslagen of gebrand op een CD of DVD. Tijdens het instellen van de te maken backup kan met de link Schema wijzigen gelijk een synchronisatietaak worden gepland zodat de aangemaakte back-up regelmatig met de laatste wijzigingen wordt geactualiseerd. Tijdens het maken van een backup kan zonder problemen worden doorgewerkt.

82 Helaas zijn de instelmogelijkheden wel wat beperkt. Daarnaast is het bij gebruik van een externe harde schijf als opslaglocatie vaak prettiger de back-up handmatig te maken zodat de externe schijf na synchronisatie kan worden uitgezet. Bijkomend voordeel bij het maken van handmatige back-ups is dat er tot het moment van handmatig synchroniseren altijd nog kan worden teruggegrepen op een oude, nog werkende versie van een bestand. TIP: Het Onderhoudscentrum controleert of er een back-up is ingepland en geeft frequent een waarschuwing wanneer dat (nog) niet is gebeurd. Is er geen behoefte aan dergelijke meldingen, dan kunnen ze worden uitgeschakeld via het configuratiescherm, onderdeel Onderhoudscentrum, taak Instellingen voor Onderhoudscentrum wijzigen. Systeemback-up Met de back-uptool van Windows kan ook een back-up van het gehele systeem worden gemaakt, hetgeen bijzonder snel wordt uitgevoerd. Deze systeemback-up kan worden teruggezet via de optie Systeeminstellingen of de computer herstellen. Wil Windows niet meer opstarten, dan kan de back-up worden teruggezet via de geavanceerde opstartopties van de veilige modus (druk op F8 tijdens het opstarten van Windows) of door op te starten vanaf de Windows installatieschijf (kies voor Uw computer herstellen, selecteer de betreffende Windows-partitie en kies in het scherm Opties voor systeemherstel voor Herstellen met systeeminstallatiekopie). Is er geen originele Windows installatie DVD bij de computer geleverd, dan kan via het configuratiescherm, onderdeel Back-up maken en terugzetten, taak Een systeemherstelschijf maken een opstartbare systeemherstel CD/DVD worden gebrand waarmee de gemaakte systeemkopie in geval van nood altijd nog kan worden teruggezet. Met deze CD/DVD kan overigens ook systeemherstel worden uitgevoerd en andere opstartproblemen worden opgelost, altijd handig dus om bij de hand te hebben!

83 Mobiliteitscentrum voor laptops Het Mobiliteitscentrum (bereikbaar via het configuratiescherm of met de toetscombinatie Windows-toets-X) biedt laptopgebruikers een snel toegankelijk menu met relevante configuratie-instellingen. Via dit centrum kunnen diverse onderdelen (zoals het geluid, een externe monitor en de draadloze netwerkverbinding) worden in- of uitgeschakeld. Ook de instellingen van het synchronisatiecentrum en het energieschema kunnen hier worden gewijzigd.

Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Windows 7

Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Windows 7 Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen Windows 7 1 Uw pc aan uw persoonlijke voorkeuren aanpassen Nieuw bij Windows 7? Hoewel er veel hetzelfde is gebleven ten opzichte van uw vorige versie van Windows,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7

Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7 Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7 1 De computer starten 1.1 Windows starten 1.2 De muis 1.3 Het toetsenbord 1.3.1 Tekst typen 1.3.2 Oefeningen 1.4 De computer afsluiten 2 Over computers

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Windows 8 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel

Windows 8 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel Algemeen Windows 8: een kleine revolutie? 7 Windows opstarten 8 Een nieuwe sessie openen of activeren 11 Met een touchscreen werken 12 De Windows 8 interface gebruiken met een muis en met een touchscreen

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bureaublad 11 1.1 Het bureaublad 12 1.2 Bureaubladachtergrond instellen 12 1.3 Bureaubladpictogrammen kiezen 14 1.4 Snelkoppeling naar een programma op het bureaublad plaatsen

Nadere informatie

Voorwoord 15. Deel 2 Instellingen van de computer

Voorwoord 15. Deel 2 Instellingen van de computer Computer Basis boek Windows 7 Korte inhoud Voorwoord 15 Deel 1 Basisvaardigheden 1 Kennismaken met Windows 7 19 2 Menu Start 31 3 Werken met vensters 51 4 Opdrachten geven in vensters 63 5 De Taakbalk

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

2010 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave bij de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 2 - ISBN 978 90 5905 276 5.

2010 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave bij de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 2 - ISBN 978 90 5905 276 5. Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Het startscherm 11 1.1 Het startscherm 12 1.2 Een app of programma openen 12 1.3 De charmbalk 13 1.4 De app-opdrachten 15 1.5 Tegels van programma s en apps toevoegen en losmaken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bureaublad 11 1.1 Het bureaublad 12 1.2 Bureaubladachtergrond instellen 12 1.3 Bureaubladpictogrammen kiezen 14 1.4 Snelkoppeling naar een programma op het bureaublad plaatsen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Werk je met Windows XP? Hoewel Windows 7 dan geen upgrade-installatie ondersteunt, kun je toch eenvoudig van Windows XP naar Windows 7 overstappen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Voorwoord 13. Deel 1 Basisvaardigheden

Voorwoord 13. Deel 1 Basisvaardigheden Computer Basis boek Windows Vista Home Basic & Premium Korte inhoud Voorwoord 13 Deel 1 Basisvaardigheden 1 Kennismaken met Windows Vista 17 2 Werken met vensters 27 3 Vensters aanpassen 37 4 De taakbalk

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster Windows 7 Inleiding Windows 7 is het meest recente besturingssysteem van Microsoft. In dit arrangement worden zaken uitgelegd die nieuw zijn in dit besturingssysteem of die ervoor kunnen zorgen dat je

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Windows 7. Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Windows 7. Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows 7 Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows 7. Windows 7 is het nieuwste OS voor PCs van Microsoft. W7 is geïntroduceerd op 22 oktober 2009 Was oorspronkelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Algemeen...2 1.1 Wat is de Verkenner?...2 1.2 Waar vind ik de Verkenner?...2 1.3 Verkenner sneller openen?...2 2.

Inhoudsopgave 1. Algemeen...2 1.1 Wat is de Verkenner?...2 1.2 Waar vind ik de Verkenner?...2 1.3 Verkenner sneller openen?...2 2. Inhoudsopgave 1. Algemeen...2 1.1 Wat is de Verkenner?...2 1.2 Waar vind ik de Verkenner?...2 1.3 Verkenner sneller openen?...2 2. Uiterlijk van de Verkenner...3 3. Open en dicht...4 4. Alle schijven...4

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app Schermafdruk maken: o Win10-logotoets + PrtSc o Knipprogramma (bij accessoires) Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten? o Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen.

Nadere informatie

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie)

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Als u geen upgrade kunt uitvoeren voor uw computer met Windows Vista naar Windows 7 voert u een aangepaste installatie uit.

Nadere informatie

2. Aanpassen van uw bureaublad

2. Aanpassen van uw bureaublad 41 2. Aanpassen van uw bureaublad In Windows 10 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Windows 10 bevat veel handigheidjes die het werken met de computer kunnen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Pagina 1 van 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet zullen alle gebruikersinstellingen, door de gebruiker

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in

Studio Visual Steps. Richt uw pc of laptop in Studio Visual Steps Richt uw pc of laptop in Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2012 Visual Steps B.V. Opmaak / bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: oktober 2012 Alle rechten

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

1. Aanpassen van het bureaublad

1. Aanpassen van het bureaublad 11 1. Aanpassen van het bureaublad In Windows 7 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Zo kunt u bijvoorbeeld een andere achtergrond voor het bureaublad kiezen.

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 De computer van dichtbij bekeken 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 De computer van dichtbij bekeken 15 INHOUD Ten geleide 13 1 De computer van dichtbij bekeken 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Hardware en software 15 1.3 Soorten computers 16 1.3.1 Desktop PC 16 1.3.2 Laptop of notebook 16 1.3.3 Handcomputer of palm

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2016 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave van de titel Visuele stappengids Windows 10 - ISBN 978 90 5905 473 8.

Inhoudsopgave. 2016 Visual Steps - www.visualsteps.nl - Dit is de inhoudsopgave van de titel Visuele stappengids Windows 10 - ISBN 978 90 5905 473 8. Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Het menu Start 11 1.1 Het menu Start 12 1.2 Een app of programma openen 13 1.3 Meest gebruikte programma s verwijderen 14 1.4 Het menu Start vergroten 14 1.5 Tegels indelen

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start 1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start Als u een eerder opgeslagen bestand wilt openen, kunt u dat ook direct vanuit het menu Start openen met de Jump Lists. Dit werkt

Nadere informatie

Een PowerPoint-presentatie op twee monitoren (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft)

Een PowerPoint-presentatie op twee monitoren (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft) 1. Weergeven van een PowerPoint-presentatie op twee monitoren? Met behulp van Liturgie hebben wij een presentatie aangemaakt van Psalm 150:1 en 2. 2. Weergeven van een PowerPoint-presentatie op twee monitoren?

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Meer doen met uw ipad ios 9

Meer doen met uw ipad ios 9 1 Meer doen met uw ipad ios 9 Overzicht van de verschillen tussen het boek Meer doen met uw ipad (tweede druk) en het besturingssysteem ios 9 Hebt u een ipad met ios 8, dan kunt u een e-mail sturen naar

Nadere informatie

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen De Pionier 2015 Waarom Windows 10? (1) Windows 10 is een Service, d.w.z. gedurende de levensduur van de hardware

Nadere informatie

Herstelfuncties van Windows

Herstelfuncties van Windows Herstelfuncties van Windows Wanneer uw pc om een of andere reden plotseling niet goed meer werkt, is Systeemherstel vaak de aangewezen methode om het probleem snel op te lossen. Systeemherstel werkt echter

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 10 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Besturingssystemen Windows Verkenner

Besturingssystemen Windows Verkenner Deze opdracht is gemaakt voor het besturingssysteem Windows 7. Vul de tekst aan waar nodig en voer de doe-opdrachten uit. Voor deze opdracht moet je weet hebben van volgende knop en toets: Start -knop

Nadere informatie

SMP53-210 INGENIA X1 5.3 SMARTPHONE FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

SMP53-210 INGENIA X1 5.3 SMARTPHONE FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES SMP53-210 INGENIA X1 5.3 SMARTPHONE FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 11 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik smartphone naar Android 4.0.4 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basis boek Praktisch PC gebruik voor senioren Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Leeswijzer bij dit boek 15 Deel 1 De computer: een eerste verkenning 17 Deel 2 Basisvaardigheden 75 Deel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Het startscherm 11 1.1 Het startscherm 12 1.2 Een app of programma openen 12 1.3 De charmbalk 13 1.4 De app-opdrachten 15 1.5 Tegels van programma s en apps toevoegen en losmaken

Nadere informatie

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE...

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... Inhoudsopgave INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... 3 1 OVER COMPUTERS... 11 1.1 Inleiding... 11 1.2 Computers... 11 1.3 De computerconfiguratie... 11 1.4 Hardware en software... 13 1.4.1 Hardware...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl)

Werken met de (Windows7) Verkenner. Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Werken met de (Windows7) Verkenner Maarn, 26 oktober 2010 Harry Moerkerken (h.moerkerken@kader.hcc.nl) Inhoud van de presentatie Het Bureaublad en Uw computer De Windows Verkenner Starten De schermlay-out

Nadere informatie

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3 HANDLEIDING Digitale Harddisk Recorder DVR DigitAll CCTV Doornseweg 2a Tel.: 0183-4016346 1. Introductie 2 Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2 2. Algemeen 3 Opstarten systeem 3

Nadere informatie

tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer-

tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- Windows Media Player tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- Versie 12 12-10-2012 tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer- A van den Noort tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer-

Nadere informatie

Bureaublad. Windows Sidebar

Bureaublad. Windows Sidebar Werken met de computer en Windows Vista doet u via de zogeheten gebruikersomgeving, het gedeelte dat u op uw (computer)- beeldscherm ziet. Dit wordt ook wel het bureaublad genoemd, alhoewel die benaming

Nadere informatie

9. Uw foto s in Vista

9. Uw foto s in Vista 241 9. Uw foto s in Vista Digitale fotografie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. De gewone camera met filmrolletje is grotendeels verdrongen door de digitale camera. Gewone foto s worden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

TAB07-100 LUNA 7 TABLET ANDROID 4.1 UPGRADE INSTRUCTIES

TAB07-100 LUNA 7 TABLET ANDROID 4.1 UPGRADE INSTRUCTIES TAB07-100 LUNA 7 TABLET ANDROID 4.1 UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 8 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

Thuisnetwerk instellen met Windows

Thuisnetwerk instellen met Windows Thuisnetwerk instellen met Windows Een thuisnetwerk kan behoorlijk lastig zijn om in te stellen. Gelukkig heeft Microsoft genoeg hulpmiddelen om alles in goede banen te leiden, of u nu Windows XP, Vista

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding 1. Het menu Start 2. Het bureaublad en de taakbalk

Inhoudsopgave Inleiding 1. Het menu Start 2. Het bureaublad en de taakbalk Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Het menu Start 11 1.1 Het menu Start 12 1.2 Een app of programma openen 13 1.3 Meest gebruikte programma s verwijderen 14 1.4 Het menu Start vergroten 14 1.5 Tegels indelen

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42

Bosstraat 50 bus 3 3560 Lummen Tel.: 011 76 66 62 Fax 011 76 16 12 info@bestburo.be www.bestburo.be 1 van 42 Inhoud 1 Outlook: Aan de slag met Outlook... 3 1.1 Voor u begint... 3 1.1.1 Het Postvak IN... 3 1.1.2 De keyboard shortcuts... 3 2 Mappen... 4 2.1 Mappenstructuur... 4 2.1.1 Map Voltooid... 4 2.1.2 Snelle

Nadere informatie

HP Notes. 21 februari 2002

HP Notes. 21 februari 2002 HP Notes 21 februari 2002 Dit bestand bevat recente informatie over de notebook-pc van HP. De volgende onderwerpen komen aan bod:! Dvd's en videobestanden afspelen! Een tv-toestel gebruiken als monitor!

Nadere informatie

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Gebruikershandleiding bij Nero MediaStreaming voor MCE

Gebruikershandleiding bij Nero MediaStreaming voor MCE Gebruikershandleiding bij Nero MediaStreaming voor MCE Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht

Nadere informatie

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143

Les 5. Foto s, Video, Muziek en SkyDrive. 1 De app foto s starten (nieuwe opdracht) Opdracht. Pagina 141. Pagina 142-143 Les 5 Foto s, Video, Muziek en SkyDrive Pagina 141 Introductie In Windows 8.1 is het niet meer mogelijk om uw Facebook-foto s weer te geven in de app Foto s. Pagina 142-143 1 De app foto s starten (nieuwe

Nadere informatie

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info 2A Start en info De software op een computer bepaalt welke bewerkingen je kunt uitvoeren. In de opdrachten bij ICT-trainer Basiscursus wordt gebruik gemaakt van een hele reeks softwarepakketten. Zonder

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ICT WINDOWS 8 STARTER DEEL 1 JELLE LUYTEN

AAN DE SLAG MET ICT WINDOWS 8 STARTER DEEL 1 JELLE LUYTEN 2013 AAN DE SLAG MET ICT WINDOWS 8 STARTER DEEL 1 JELLE LUYTEN Inhoudsopgave 1 Aan de slag met Windows 8... 2 1.1 Wat is Windows 8?... 2 1.2 Waar is het startmenu gebleven?... 2 1.3 Wat is er nieuw in

Nadere informatie