Nieuws onder de zon. Geniet van het zonnetje voor het huis. Februari 2015 AGENDA. Onderwerpen. Handicom Solar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws onder de zon. Geniet van het zonnetje voor het huis. Februari 2015 AGENDA. Onderwerpen. Handicom Solar"

Transcriptie

1 Nieuws onder de zon Contents 1 Chapter paragraph paragraph sub paragraph sub paragraph paragraph... Geniet van het zonnetje voor het huis Februari 2015 Onderwerpen 1. Energie besparen in eigen huis: help, ik ben AGENDA een neggy! 2. PV voor EV 3. Klimaattop VNG: Elke gemeente begint met een energie-atlas 4. Slimme jongen of duurzame geest? Handicom Solar Oranjelaan AA Harderwijk Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen of wilt u een informatie avond bezoeken, stuur ons dan een .

2 1. Energie besparen in eigen huis: help, ik ben een neggy! Met zonnepanelen op het dak en een zuinig huishouden kan het voorkomen dat je in een jaar meer stroom produceert dan dat je gebruikt. De Stroommeter draait meer terug dan vooruit en voor de energiemaatschappij ben je een neggy. Eigenlijk doe je het heel goed en zuinig, maar de maatschappijen bestraffen de neggy door over het overschot aan stroom slechts 7 cent per kwh uit te betalen. Dat is eenderde van wat jij moet betalen. Wat ga je doen? Bedenk, voordat je besluit om de panelen van het dak te halen, dat er manieren zijn om elektrisch de stookkosten te verlagen. Allereerst neem je je eigen energieconsumptie onder de loep. Welke aardgas-apparaten kun je direct vervangen door elektrische en welke gasapparaten vervang je op de lange duur door elektrische apparaten? Waarschijnlijk ben je door deze ruilactie geen neggy meer en blijf je keurig binnen de limiet door alle zonnestroom zelf op te maken. Een tweede tip is om te kijken welke energiemaatschappij gunstig is als je zonnepanelen hebt. Welke maatschappij geeft je het hoogste bedrag aan een neggy bent en heeft een lage gasprijs? De energiemaatschappij vraagt een relatief klein bedrag voor de stroom of gas met circa twee keer dat bedrag voor de btw, belasting en heffingen. De maatschappij heeft weinig 'bewegingsvrijheid' om zijn stroomprijs te bepalen, kan variëren met een hoog- en laagtarief of met (duurdere?) groene energie of goedkope grijze energie. Omdat ze graag concurreren zullen ze stunten met aanbiedingen voor nieuwe klanten. Overstappen naar een andere maatschappij loont daarom zeker. Een (onafhankelijke?) site die het overstappen inzichtelijk zou maken is Omdat de maatschappijen vaak wisselen met de aanbiedingen en acties, zou je, net als een beurshandelaar, de maatschappijen elke dag in de gaten moeten houden. Een bedrijf dat dat doet is Bonenergie. Voorlopig red ik mij door verschillende 'gasactiviteiten' te vervangen door 'stroomactiviteiten'. Dus een extra elektrisch kacheltje op een aparte kamer met CV, waterkoker in plaats van een keteltje op het gasfornuis en dergelijke. En misschien 'moet' ik dan ook een elektrische fiets of auto aanschaffen.

3 2. PV voor EV PV betekent photo-voltaïsch. Het zonlicht levert stroom op. EV staat voor elektrisch vervoer. Plug-in hybride en elektrische voertuigen (ook de fiets) tanken stroom. Hoe mooi zou het zijn als de laadpunten voor EV worden aangesloten op lokale, duurzame opgewekte stroom van zonnepanelen. Wie weet gebruiken wij over tien jaar snelladers langs de snelwegen, waarbij de zonnepanelen stroom leveren aan accu s die de elektrische auto opladen. En op termijn laden de panelen inwisselbare accu s van EV op of worden rijdende auto s opgeladen. TABEL: Top drie van elektrische voertuigen, hybride voertuigen en het aantal oplaadpunten eind 2014 Aantal geregistreerde auto s Tesla Model S Nissan Leaf Renault Zoe 834 ForTwo s Electric Drive 586 Totaal: volledig elektrische voertuigen eind Mitsubishi Outlanders Voldo V60 Plug-in Hybrid Opel Ampera Totaal: hybride modellen eind Publieke en semi-publieke oplaadpalen Waarvan semi-publieke oplaadpunten Toename van het elektrisch vervoer in Nederland Er zijn voldoende redenen om elektrisch vervoer in Nederland te stimuleren. Het draagt bij aan de reductie van CO2 en de leefbaarheid in steden. De elektrische karretjes stoten geen NOx, CO2 en fijnstof uit, een genot voor astma- en COPD-patiënten. Met elektrisch vervoer zijn wij minder afhankelijk van de grillen van de olieproducerende landen. Als derde reden geldt dat EV bijdraagt aan de klimaatdoelen en aan de versterking van de economische positie van Nederland. Sinds

4 2010 is het aantal elektrische voertuigen in Nederland sterk gegroeid. Het aantal elektrische voertuigen is met 50 procent gestegen in Het aantal volledig elektrische personenauto s nam meer toe dan het aantal hybride auto s. Dit blijkt uit cijfers van RVO.nl op basis van de RDW. De keerzijde van de snelgroeiende branche is dat er nog weinig aandacht is voor de recycling van de afgedankte materialen en accu s. Want als je goed wilt zijn voor het milieu wil je ook dat de EV na afloop goed verwerkt wordt. TNO doet hier onderzoek naar en de TU Delft onderzoekt met partners om de afgedankte batterijen een tweede leven te geven als energiebuffer voor snelladers. Een ambitieuze gemeente is een aanjager is voor het elektrisch rijden. Adviesbureau Kwink heeft voor de Stichting Natuur & Milieu onderzoek uitgevoerd naar het ambitieniveau van de verschillende gemeenten. Er blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten geen beleid en geen geld heeft voor elektrische auto s. Geen beleid, geen geld, geen ambitie. Toch lijkt de opmars van de EV niet meer te stuiten. Overal opladen Wereldwijd hebben bedrijven, organisaties en overheden met elkaar afgesproken dat elektrische auto s in 2020 in elke straat, in elke stad en op ieder kantoor kunnen worden opgeladen. Dit staat in het convenant Overal opladen. Als het aan de deelnemers van het convenant ligt, staan in 2020 in elke Nederlandse gemeente diverse oplaadpunten. In woonwijken, bij parkeergelegenheden, op bedrijventerreinen, bij winkelcentra, bouwmarkten en restaurants.. Het gemeenschappelijke doel is om het netwerk van oplaadpunten dusdanig uit te breiden, dat het voor automobilisten in 2020 even gemakkelijk is om een oplaadpunt te vinden als een benzinestation. Wie in een elektrische auto van Groningen naar Brussel rijdt, moet stoppen om op te laden. Totdat de snelweg een oplaadstrook krijgt, waar auto s al rijden worden opgeladen. De TU Delft werkt aan zo n strook. De magnetische spoelen die onder het asfalt liggen wekken een elektromagneetveld opwekken. Een transformator en een spoel in de auto pikken het magneetveld op en zetten dit om in elektriciteit. Een kilometer oplaadstrook kost ongeveer euro, dus er zijn veel elektrische auto s nodig om deze toepassing betaalbaar te maken (bron Scientas.nl, 6 feb 2015).

5 Elektrisch opladen op de snelweg 3. Klimaattop VNG: Elke gemeente begint met een energie-atlas De Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) heeft op 19 januari een energietop gehouden. Hoe pakken de gemeenten het klimaatprobleem aan? De Energietop was in feite één groot appel op het organiserend vermogen van gemeentebestuurders: gemeentebestuurders moeten niet gaan zitten wachten tot burgers zich melden voor een klimaat-activiteit, maar ze ontzorgen. Zij moeten ook aan de slag. Gemeenten hebben voor een belangrijk deel het succes van het Energieakkoord in handen. Welke mogelijkheden heeft een gemeente om energie te besparen? Aan de hand van de energieatlas kan een Gelderse gemeente wijzer worden over kansen voor energiebesparing. Dat is een van de uitkomsten van de VNG Energietop op 19 januari. De cultuur binnen de gemeente moet veranderen. Geen vrijblijvende vergader-exercitie maar een werktop, aldus VNG-directielid Kees Jan de Vet. We willen commitment van wethouders aan concrete projecten. Dan komen we over negen maanden weer bij elkaar om te delen wat er bereikt is en wat we er voor lering uit kunnen trekken. De VNG zal ze met raad en daad bijstaan. Deze dag is het begin van een experiment om uitvoeringskracht van gemeenten te bundelen.

6 De energie-atlas van de provincie Gelderland geeft inzicht in de kansen en onmogelijkheden: een verzameling data die je in verschillende kaarten over elkaar heen legt. Denk aan verbruiksgegevens van bedrijven en huishoudens, infraroodscans van woonwijken, energielabels en cijfers over industriële warmtelozing. Een blik in deze atlas en de gemeente weet gelijk waar de acties kunnen beginnen. 4. Slimme jongen of duurzame geest? Media-ondernemer Maarten van den Biggelaar heeft een nieuwe onderneming BigSolar. Hij wil hiermee in 2015 voor 25 mln aan zonnepanelen installeren. De eerste lease-projecten in Amsterdam en Utrecht zijn van start gegaan. Het bedrijf ontving daarvoor kapitaal van onder andere het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (Akef), Stichting Doen en Stichting Energietransitie Utrecht. Het nieuwe bedrijf wil op laagdrempelige wijze, zonder investering vooraf, huiseigenaren verleiden om over te stappen op zonne-energie. BigSolar regelt de montage en het onderhoud van de panelen. De maandelijkse leasekosten zou de huizenbezitter kunnen betalen uit de gerealiseerde energiebesparing. Volgens BigSolar levert het plaatsen van zonnepanelen de consument per saldo gemiddeld 126 tot 310 per jaar op. BigSolar levert een energiemeter Qbox van energiebedrijf Qurrent mee, zodat de huizenbezitters hun energiegebruik direct kunnen aflezen. Het bedrijf verwacht per huishouden plusminus tien panelen te plaatsen. Het leasen van tien panelen kost 52 euro per maand. BigSolar is momenteel in gesprek met diverse provincies over vervolgfinanciering. De provincies hebben een revolverend fonds opgericht na het verkopen van de (Nuon-)aandelen. Ze moeten dat geld beleggen in initiatieven die ten goede komen van de burgers en verduurzaming, aldus Van den Biggelaar (in het Financiële Dagblad, 22 januari 2015). Dat de provincies het leaseplan van Van de Biggelaar zien zitten, lijkt logisch. Zonnepanelen zijn immers goed voor het milieu en de provincies voldoen aan hun verplichting om het kapitaal te beleggen in een duurzaam initiatief. Zij kijken niet verder. Het lijkt een win-win-situatie. Maar is dit zo en komt het bedrag echt ten goede aan de burgers? Dit blijkt bij nader inzien niet het geval. Voor de burger is dit leasen geen goed plan. De besparing die de burger voorgespiegeld krijgt, is namelijk beslist niet realiseerbaar (zie kader). Op de lange termijn is dit al helemaal geen zalig plan, want als de investering zou zijn afbetaald zit de leaser nog steeds vast aan zijn huur.

7 Een installatie gaat gemiddeld 25 jaar mee met lage onderhoudskosten. In die periode kun je zo n drie keer de set terugbetalen. De leaseprijs van BigSolar is daarom veel te hoog. Wie least verliest Volgens BigSolars website levert het plaatsen van zonnepanelen én het vervangen van gloeilampen door (gratis) LED-verlichting gemiddeld tussen de EUR126 en EUR310 per jaar per huishouden op. Het leasen van een set van tien panelen kost 12 x 52 = 624 per jaar. Stel, met mijn prachtige dak bespaar ik met tien panelen ca 500 per jaar. Met alleen het plaatsen van panelen kan ik de leaseprijs van de panelen niet betalen. Zelfs als ik de besparing van 60 door het vervangen van de lampen meereken, moet ik elke maand nog betalen aan BigSolar. Ik betaal = 64 per jaar, mijn hele lease-leven lang. Om de leaser over de streep te trekken krijgt hij van BigSolar twee LED-lampen per zonnepaneel, ter vervanging van de gloeilamp (wie heeft ze nog?). De besparing hierdoor moet bij die van de zonnepanelen worden opgeteld. Volgens de website Milieucentraal.nl besteedt een huishouden ongeveer 14 procent van het energieverbruik aan verlichting. Vervanging van 15 gloeilampen levert jaarlijks 60 op. Ik gebruik al lang spaarlampen. Zelf tien panelen aanschaffen is nog altijd de goedkoopste oplossing. Je bespaart direct of betaalt jezelf jaarlijks bijvoorbeeld 500 terug. Na acht jaar is zo n installatie zeker afbetaald en ontvang je nog jarenlang gratis stroom. Als je geen geld hebt zijn er goedkopere leningen mogelijk. Als je least, lijd je verlies én zit je vast aan het energiebedrijf Qurrent en BigSolar, die na het terugbetalen van de installatie op jouw dak gewoon doorgaat met het verhuren. Nog jarenlang profiteert BigSolar van jouw maandelijkse inleg. Slimme jongen, die Van den Biggelaar! Wij begrijpen niet dat mensen of Provincies in zee gaan met BigSolar. Wij zijn van mening dat BigSolar een mooie werkelijkheid voorspiegelt. Is hier sprake van bewuste misleiding of kunnen BigSolar en de provincies niet rekenen? De Provincie denkt te investeren in een duurzame ontwikkeling maar spekt in de praktijk alleen maar de kas van BigSolar. Het milieu gaat er weliswaar op vooruit maar de leaser is de pineut.

Nieuws Onder de Zon. Geniet van het zonnetje Op het huis. Juni 2015. Onderwerpen AGENDA. Handicom Solar

Nieuws Onder de Zon. Geniet van het zonnetje Op het huis. Juni 2015. Onderwerpen AGENDA. Handicom Solar Nieuws Onder de Zon Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Geniet van het zonnetje Op het huis Juni 2015 Onderwerpen Energie

Nadere informatie

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening De 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening BEKENDHEID EUROPESE ENERGIEDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders. Rapportage

Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders. Rapportage Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders Rapportage Amsterdam, september 2012 Onderzoek Zonnepanelen voor Huurders Rapportage Amsterdam, september 2012 Woonbond Kennis- en Adviescentrum Nieuwe Achtergracht

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

Gemeente Zoekt Zon. Datum: april 2015 Auteurs: Wilma Berends, Peter de Jong, Majid Himi Uitgave: Natuur & Milieu

Gemeente Zoekt Zon. Datum: april 2015 Auteurs: Wilma Berends, Peter de Jong, Majid Himi Uitgave: Natuur & Milieu Gemeente Zoekt Zon Gemeente Zoekt Zon Datum: april 2015 Auteurs: Wilma Berends, Peter de Jong, Majid Himi Uitgave: Natuur & Milieu 1 Voorwoord... 3 1. Strategische doelen en -keuzes... 4 1.1 De gemeente

Nadere informatie

Eclips: generale voor 2026 EN VERDER: TUSSENDEUR DICHT DOOR ENERGIELABEL, DRIE VRAGEN AAN VNG-DIRECTEUR EN PROFESSOR WIM DE RIDDER IS IN SPACE

Eclips: generale voor 2026 EN VERDER: TUSSENDEUR DICHT DOOR ENERGIELABEL, DRIE VRAGEN AAN VNG-DIRECTEUR EN PROFESSOR WIM DE RIDDER IS IN SPACE net nl kwartaalblad van netbeheer nederland nr 11 2015 VOL GAS GRAAG! KENNERS VOORSPELLEN RAZENDSNELLE OPMARS ELEKTRISCH VERVOER Eclips: generale voor 2026 HET IS VOORAL SENTIMENT WELKE IMPACT HEEFT LAGE

Nadere informatie

Elektrisch rijden in Nederland

Elektrisch rijden in Nederland Elektrisch rijden in Nederland Is 1 miljoen elektrische auto s in 2025 haalbaar? Profielwerkstuk over de ontwikkeling van de elektrische auto in Nederland Door: Anna Kampen en Folkert de Meer Profiel:

Nadere informatie

- DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT!

- DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT! - DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT! HET KAN ALS JE HET WILT 1 Het kan als je het wilt! colofon Druk Ecodrukkers, Nieuwkoop Deze uitgave is gedrukt op post-consumer

Nadere informatie

Informatiebrochure DE OPWEKKER. Investeer in windenergie en ontvang 10 jaar schone stroom

Informatiebrochure DE OPWEKKER. Investeer in windenergie en ontvang 10 jaar schone stroom 1 Informatiebrochure DE OPWEKKER Investeer in windenergie en ontvang 10 jaar schone stroom 2 Raedthuys Opwekker 3 Zeker van windstroom, nu én in de toekomst Je kunt niet leven van de wind is een vreemde

Nadere informatie

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014

Uitleg Zonnepanelen. Januari 2014 Uitleg Zonnepanelen Januari 2014 www.groenzonnig.nl/houten houten@groenzonnig.nl 1 Deze uitleg over zonnepanelen is gebaseerd op de kennis die we hebben opgedaan bij de voorbereiding van vele informatieavonden

Nadere informatie

magazine Lifecycle Leasecontract

magazine Lifecycle Leasecontract magazine Lifecycle Leasecontract Uitgave 2015 24/7 al je vakinformatie Postbus 101 1260 Blaricum 087-8742062 info@autoleasewereld.nl Uw contactpersoon: Erik Nooij 06-14364885 erik.nooij@autoleasewereld.nl

Nadere informatie

Vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem

Vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem Vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland 0 1 2 4 10 16 22 23 Inhoud Woord vooraf Inleiding 1 Elektriciteitsmarkt

Nadere informatie

Energie in beweging. Adviezen om consumenten aan te zetten tot energiebesparing. Eindrapport De Nationale DenkTank 2009 Kennismaken zonder kaders

Energie in beweging. Adviezen om consumenten aan te zetten tot energiebesparing. Eindrapport De Nationale DenkTank 2009 Kennismaken zonder kaders Energie in beweging Adviezen om consumenten aan te zetten tot energiebesparing Eindrapport De Nationale DenkTank 2009 Kennismaken zonder kaders Colofon Stichting De Nationale DenkTank, 2009 Auteurs: Deelnemers

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

Winddelen windpark Burgervlotbrug

Winddelen windpark Burgervlotbrug Winddelen windpark Burgervlotbrug Voordelige stroom van je eigen windmolen Inhoudsopgave 1. Samenvatting 4 2. Hoe werkt het? 7 Het Winddelen-concept 7 Je eigen stukje windmolen 9 Je eigen stroom thuis

Nadere informatie

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst

Zonnepanelen. Wees slim, lees Voor Dummies! In dit boek: Annemieke Harrewyn. Aangeboden door. Zonnestroom nu en in de toekomst Wees slim, lees Voor Dummies! Zonnepanelen In dit boek: Zonnestroom nu en in de toekomst Hoe duurzaam is een zonnepaneel? Zonnepanelen voor je huis Wat leveren zonnepanelen op? Hoe beoordeel je de kwaliteit

Nadere informatie

VISIE HEETEC. Heeten Energie Coöperatie LOKAAL DUURZAAM ENERGIE BEDRIJF (LDEB)

VISIE HEETEC. Heeten Energie Coöperatie LOKAAL DUURZAAM ENERGIE BEDRIJF (LDEB) VISIE HEETEC Heeten Energie Coöperatie LOKAAL DUURZAAM ENERGIE BEDRIJF (LDEB) Stichting Duurzaam Heeten www.duurzaamheeten.nl 19 maart 2011 Bladzijde 1 van 14 Inhoud Inleiding 2 Doelstellingen.... 3 Uitgangspunten.

Nadere informatie

Gerry Grooten Henri Naaijer Wilmer Porte Christian van Urk. Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal ADVIESRAPPORT DUURZAAM EEXTERVEENSCHEKANAAL

Gerry Grooten Henri Naaijer Wilmer Porte Christian van Urk. Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal ADVIESRAPPORT DUURZAAM EEXTERVEENSCHEKANAAL Gerry Grooten Henri Naaijer Wilmer Porte Christian van Urk Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal ADVIESRAPPORT DUURZAAM EEXTERVEENSCHEKANAAL Voor een energieneutraal Eexterveenschekanaal Auteurs:

Nadere informatie

Geen geschikt dak en toch zonne-energie?

Geen geschikt dak en toch zonne-energie? Geen geschikt dak en toch zonne-energie? Zon Delen in Berkelland: een aantrekkelijke investering! Inleiding In deze brochure geven wij u meer informatie over het project. Voor wie het geschikt is, hoe

Nadere informatie

REGIO S IN DE SPOTLIGHTS

REGIO S IN DE SPOTLIGHTS REGIO S IN DE SPOTLIGHTS P-NUTS AWARDS 2015 527 Lokale bron Lokale productie Lokale afzet Meerdere afnemers Duurzame bron (aarde, wind, zon of biomassa) Afnemers hebben 51% van de zeggenschap over het

Nadere informatie

Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt

Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt Sociale maatregelen voor wie elektriciteit en aardgas koopt Wie heeft recht op de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas? Welke maatregelen beschermen je tegen afsluiting? Sociale maatregelen

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

De kortste weg naar uw (spaar)doel

De kortste weg naar uw (spaar)doel De kortste weg naar uw (spaar)doel Veel van de leuke dingen in het leven hebben een ding met elkaar gemeen: ze kosten geld. En hoe groter uw persoonlijke wensenlijst, hoe meer geld u nodig heeft. Optimaal

Nadere informatie

Informatiememorandum Green Spread InEnergie

Informatiememorandum Green Spread InEnergie Informatiememorandum Green Spread InEnergie Voorwoord Wanneer u besluit dit informatiememorandum te lezen, dan begint u aan een bijzonder verhaal. Een verhaal dat gaat over de ambitie om een volledig duurzaam

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen

Antwoorden op veel gestelde vragen Antwoorden op veel gestelde vragen Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden.

Nadere informatie

ONDERZOEKSVERSLAG. Clever Franke. Interface and userexperience design Adrian Klingen Anne de Bode Danielle Enzler Maaike Haesakkers

ONDERZOEKSVERSLAG. Clever Franke. Interface and userexperience design Adrian Klingen Anne de Bode Danielle Enzler Maaike Haesakkers ONDERZOEKSVERSLAG Clever Franke Interface and userexperience design Adrian Klingen Anne de Bode Danielle Enzler Maaike Haesakkers 1 INLEIDING Naar aanleiding van de minor Interface and User Experience

Nadere informatie

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Inhoudsopgave 1. Een schonere omgeving 05 Schoner en zuiniger 05 Handige tips 05 2. Ook úw keuzes

Nadere informatie

Energietrends 2014. Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland

Energietrends 2014. Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland Energietrends 2014 Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland INHOUD 3 4 6 26 42 58 70 88 Woord vooraf Inleiding 1 Consumenten 2 Bedrijven 3 Handelaren 4 Netbeheerders 5 Producenten

Nadere informatie

ANNE-MARIE RAKHORST NIEUWE ENERGIE SEARCH KNOWLEDGE

ANNE-MARIE RAKHORST NIEUWE ENERGIE SEARCH KNOWLEDGE ANNE-MARIE RAKHORST NIEUWE ENERGIE d n a l r Nede iele s s o f t e na h ijdperk t SEARCH KNOWLEDGE Binnen 25 jaar onafhankelijk van fossiele brandstoffen, laten we daar onze energie in stoppen! Anne-Marie

Nadere informatie

Energie vergelijken (*) online energievergelijkers. duurzaamheid.

Energie vergelijken (*) online energievergelijkers. duurzaamheid. Energie vergelijken (*) online energievergelijkers en duurzaamheid. (*) Dit is de zoekterm waar energievergelijkingssites het meeste geld voor betalen aan Google. Anderhalf miljoen mensen gebruiken jaarlijks

Nadere informatie