Uitwerkingen Mots pour Lire Hoofdstuk 1-60

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitwerkingen Mots pour Lire Hoofdstuk 1-60"

Transcriptie

1 Uitwerkingen Mots pour Lire Hoofdstuk A. Nelson Mandela is een zeer hartelijke man. Wij waarderen hem enorm. De Fransen hebben veel achting voor hem. In de winter helpen vrijwilligers de daklozen op straat. Ik reken op jou om de tickets te kopen. We hebben gezongen en gedanst, er was sfeer De mensen hadden een voorbeeldig gedrag. Ben je zaterdag beschikbaar om mij te helpen? Ja, ik ben zelfs bereid om je te helpen op zondag. Voor jou, ben ik trouwens altijd beschikbaar. Sylvie vertrouwt haar moeder. Het is een vriendin. Ze vertrouwt haar al haar geheimpjes toe. Florian is gestrest. Hij neemt zijn baan te serieus. Mama, ik heb het koud; kan jij me (weer) warm maken? Dat geeft warmte, en dat doet je goed 1B David is gewelddadig; hij beheerst zijn reacties slecht. Hij is niet in staat om normaal te communiceren. En wanneer hij spreekt, heeft hij niet veel te zeggen. Noé en Julia hebben een gebrek: ze kunnen zich slecht beheersen. Hun ruzies zijn veelvuldig en gewelddadig. Ze willen niet dat men zich met hun leven bemoeit/in hun leven mengt. Ik hou niet van gezichtsverlies lijden tegenover anderen. Kijk me niet zo aan! Het is erg storend. Kun je op me wachten? Ik zit vast op de weg Het is zeer verlegen. Hij is geremd met meisjes. Ik wantrouw mensen. Ik vertrouw ze niet. Ik doe mijn deur s nachts op slot. Ik ben erg wantrouwend. De fans zijn onrustig geworden bij de komst van hun idool De politie heeft verhinderd dat een fan het portier van zijn auto opende. Ze kon het niet laten om aan hem te denken.

2 2A De uiterlijke schijn is tegen hem, maar hij is onschuldig. Vania is model; ze heeft een mooi uiterlijk. Op straat is het spektakel / de show ongelooflijk. De één vindt dat verbazend/opmerkelijk en geweldig. Voor de ander is het stom, storend of betreurenswaardig. Betrand is een erg goede en zeer fatsoenlijke jongen. Zij zijn overeengekomen/hebben afgesproken om in juni te trouwen. Xavier heeft een gruwelijke hekel aan geremde mensen. Hij brengt sfeer en is zeer op zijn gemak in gezelschap. Hij spreekt ook met groot gemak. Hij denkt dat dat deuren voor hem gaat openen. Zijn grootste gebrek: een vreemd gedrag. Maar we houden veel van hem, dus alles komt goed. Wanneer de zon schijnt, zing ik. Maxime is een charmeur: hij schittert graag in gezelschap. B Dit kind is onbeschoft, de mijne is zeer beleefd. Uit beleefdheid gaf hij zijn plaats weg aan een oude vrouw. Beleefdheid, dat is in de allereerste plaats een vorm van respect. De verhouding tussen ouders en kinderen is best veranderd. Uw zoon is slecht opgevoegd. Hij zegt nooit gedag. Zijn manier van spreken is betreurenswaardig. Het is niet sympathiek tegenover anderen. Hij heeft zich verontschuldigd en heeft zijn fout toegegeven. Hij aarzelde niet om zich te verontschuldigen tegenover zijn moeder. Loïc is ongelooflijk nerveus en gespannen. Hij voelt zich niet op zijn gemak. Hij is altijd op z n hoede. Sylvie is rustiger, ze heeft haar evenwicht terug gevonden. Dit komt meer overeen met de verwachting van zijn/haar ouders. Loïc gaat niet uit en vermijdt contact met de mensen. Om het ergste te voorkomen, raadpleegt hij een psychiater.

3 3a Luc heeft een mooi huis met een grote tuin. Hij houdt van tuinieren maar heeft een hekel aan onkruid. Helaas, hij moet het er echt uit halen. De lavendel velden in de zomer zijn mooi. Yves is een plattelander. Hij is geboren op het platteland. De plattelanders leven op het platteland. Hun manier van leven is afhankelijk van het seizoen. In de zomer, tijdens de oogsten, werken ze hard. Mensen van het platteland hebben vaak een hekel aan de mensen van de stad. Joel heeft Parijs definitief met zijn familie verlaten. Hij heeft zich gevestigd in een dorpje in de Provence. Het is een oude oom die aan hem zijn akkers heeft verkocht. Hij heeft een landbouwbedrijf van 10 hectare. Hij teelt biologische producten. Hij verbouwt ook mais en lavendel. 3b Mijn familie heeft zich in Salles gevestigd in de 18 e eeuw. Mijn wortels liggen in het zuidwesten van Frankrijk. Wij zijn landbouwers van vader op zoon. Het bedrijf heeft altijd toebehoord aan onze familie. De politiek van Brussel is ons niet gunstig gezind. Ze dwingen de kleine landbouwers tot verkopen. Kennen jullie de kaas van la vache qui rit? Ik ben dol op geitenkaas. En u / jullie? Alain heeft een kudde van vijftig geiten; Angora geiten, een soort uit Turkije. De dierenarts heeft de hele kudde gevaccineerd. Fransen zijn dol op huisdieren. Manon richt verdedigingshonden af voor de politie. Ze is officieel fokster van Labradors. Eric bezit een mooie fokkerij van Siamese katten.

4 4A Je kan slecht doorrijden met de auto in de stad. Tijdens het spitsuur is het verkeer geblokkeerd. Er zijn veel files in Parijs. Er is 140 km file op de snelweg. Een ongeval heeft een grote verkeersopstopping veroorzaakt. Met de huidige prijs van brandstof is het ongelooflijk. Elders rijdt het ook erg moeilijk: het verkeer is erg druk op de wegen. Als het mogelijk is, moet je op deze dagen vermijden om te rijden. Doordeweeks rijdt het verkeer vlotter. In de zomer waardeert men de airconditioning in de auto. Neem in de stad het openbaar vervoer! In Parijs nemen miljoenen gebruikers de metro. In de bebouwde kom is de metro het snelste. In Parijs en zijn voorsteden is dat de RER. 4B Tom leert autorijden. Hij is pas 16 jaar. Hij kan begeleid rijden. Pas op, achter je! Stop! Niet verder achteruitrijden! Ik kreeg de motor niet gestart vanochtend. Het dragen van een helm is een must. Talrijke automobilisten wantrouwen motoren. Er gebeuren veel ongelukken. Manon is gevallen met de motor. Ze reed te dicht bij een auto. Het regende en ze is uitgegleden. Ze is gevallen en is in een ambulance geëindigd. Ze heeft geprobeerd om weer motor te gaan rijden, maar zonder succes. Ze is bang om opnieuw te vallen. Pas op, er komt een auto van tegengestelde richting. De chauffeur reed tegen de stroom in op de snelweg.

5 5A. De vrachtwagens op de snelweg, rijden te snel. Ze respecteren de snelheidsbeperkingen niet. Hun onverantwoordelijkheid veroorzaakt talrijke ongelukken. De weg vergeeft verkeersfouten niet. Er zijn nog steeds te veel dodelijke accidenten op de autowegen. De auto kwam plotseling tevoorschijn vanaf mijn linker kant. Zij reed rechts op ons af Ze reed te snel: met grote vaart volgens de politie. Alleen de bestuurder was licht gewond. De auto is niet te repareren: het is een wrak. Als u uw vertrekpunt en punt van bestemming goed noteert, is er geen probleem. De GPS zal u de te volgen route aanwijzen. Ik heb de weg gewezen aan verdwaalde toeristen. Het hotel ligt halverwege tussen de stad en de luchthaven. 5b. Voorzichtig! Vaart minderen, er is een file! Een wegpiraat is door rood gereden: 2 gewonden. Marie heeft geen voorrang verleend, ze heeft een ongeluk gehad. Ze is gebotst tegen een auto die met hoge snelheid reed. Phoew! Ze is niet gewond, ze is ongedeerd. Alexis rijdt erg slecht; het is een echte wegpiraat. Rijdend laat hij het stuur los. Dat is gevaarlijk Tot nu toe heeft hij kunnen ontsnappen aan de politie. Een bus in botsing gekomen met een caravan. Het ongeluk heeft s nachts plaatsgevonden. Het regende en het zicht was erg slecht. De bagage lag verspreid over de hele weg. Er is weinig bekend over de omstandigheden van het ongeluk. Aan het stuur moet je erg voorzichtig zijn. Cléa is onvoorzichtig. Ze rijdt te snel.

6 6A Jean-Luc leeft in de stad, omdat hij van de stad houdt. Hij woont in het hart Bordeaux. Voor het uitgaan heeft hij keuze te over. Dit leven bevalt hem buiten gewoon goed. Maar het stadsleven heeft ook zijn problemen. Het rijden met de auto gaat tegenwoordig erg slecht in de stad. Het stadscentrum is dan ook voor hen niet meer toegankelijk. Op de plaats van straten creëert men voetgangerszones. Jules is een bewoner van de voorstad. Hij woont in het noorden van Parijs. Hij woont in een goedkope huurflat, in een overbevolkte toren. Het platteland is onbewoond. Hij leeft in een slaapstad; men leeft er slecht, men slaapt er. De politie vermijdt naar deze voorsteden met maatschappelijke problemen te gaan. De randgroepjongeren zijn er heer en meester van het terrein. Een jonge zwerver vraagt me om een euro; het is triest. 6B Bordeaux is een stad in volle groei. De stad wil alle kleine voorsteden verstedelijken en het ze verbinden met het stadscentrum door een tram. Met gaat tegelijkertijd de riolering moderniseren. Dit maakt onderdeel uit van een plan le Grand Bordeaux. De gemeentelijke dienst heeft het project voorbereid. Het duurt tien jaar om het werk uit te voeren. De bevolking vindt dat erg vervelend en erg duur. Om goede contacten te onderhouden met zijn inwoners, heeft de stad een enquête georganiseerd bij het publiek. De stadsbewoners hebben er veelvuldig op geantwoord. Er waren negatieve reacties en klachten. Maar de bewoners van bordeaux zijn duidelijk voor dit werk. Lola woont in een gemeente in de buitenwijken. Zij is er tegen. Zij organiseert gezamenlijke acties tegen het plan.

7 7a De steden veranderen en ontwikkelen zich snel. Bordeaux verpersoonlijkt deze verandering. De oude onbewoonde huizen worden gerenoveerd. De oude geruïneerde wijken worden afgebroken. De mensen leven boven op elkaar in te kleine huurflats. De appartementen zijn erg gehorig. En s nachts, als we slapen, is het onverdraaglijk. Dat veroorzaakt talrijke conflicten. Er wordt hun een tijdelijke huisvesting aangeboden. Maar de mensen vestigen zich en willen niet vertrekken. De nieuwe onderkomens zijn mooi en modern. Maar de huurders zijn niet tevreden. Hun nieuwe huur(prijs) is veel duurder. Soms moet je mensen uit hun huis wegjagen. En daarna, jagen we op muizen en ratten. 7B Als u op zoek bent naar een onderkomen neem dan contact op met een makelaarskantoor. Zij regelen alles. Tussen alle onderkomens, vind je de jouwe. De huisvrouw houdt zich voor 100% bezig met haar familie. Het is niet altijd makkelijk om dat op je te nemen. Onze keuken is erg modern en goed uitgerust. Dit vereenvoudigd en vergemakkelijkt het leven enorm. Ik ga niet naar kantoor. Ik werk thuis. Richt u tot loket 3. Ik woon ver weg. Ik ga dichterbij mijn familie wonen. Iedere bank heeft een geldautomaat. Er is een grote supermarkt vlakbij mij. De oppervlakte is meer dan 3000m2. Julie wijst de Eiffeltoren aan aan haar moeder. De pers wijst naar de jeugd uit de voorsteden met maatschappelijke problemen.

8 8a Er is brand uitgebroken in een toren met 20 etages. Het vuur begon op de onderste etages. Zwarte rook kwam uit de toren. Snel, snel, bel de brandweer! Maar het was de conciërge die ze als eerste heeft gealarmeerd. Hij heeft alle etages onmiddellijk moeten laten ontruimen. Er was paniek; mensen riepen om hulp. Op de trap was er een groot gedrang. Een menigte mensen keek naar het spektakel. De politie probeerde hen op afstand te houden Maar de nieuwsgierigheid van de mensen is soms erg groot Ze waren nu rondom de toren De brandweermannen zijn ter plaatse gearriveerd. Ze hadden de situatie snel onder controle en blusten de brand. Doof je sigaretten alstublieft. Hier wordt niet gerookt. 8b Een derde van de stedelingen wil wonen op het platteland; zij vertegenwoordigen 4.2% van de volwassenen, of 2.7 miljoen mensen. Zij zijn zich bewust van de veroorzaakte problemen. Zullen zij kunnen wennen aan het leven op het platteland? Je bent er verwijderd van alles. Zullen ze kunnen vertrouwen op de plattelanders, die van nature wantrouwend zijn? Sommige plattelanders zijn het niet eens met de komst van de stedelingen. Zij brengen de problemen van de stad met zich mee. Zij doen geen moeite om te integreren. Dat alles veroorzaakt spanningen tussen stedelingen en plattelanders. Het is moeilijk om te wennen aan het leven op het platteland. Onze buurman die het meest dichtbij woont, woont 1 km verderop. In de stad, woonde ik vlak bij een supermarkt. Maar hier zijn er geen buurtwinkels.

9 9a De dag voor hun bruiloft waren ze erg nerveus. De dag erna waren ze erg gelukkig. Men gaat tegenwoordig weer te trouwen. In die tijd, waren alle koppels getrouwd. Ik heb onlangs een oude vriendin teruggezien Ze hebben besloten om elkaar in de toekomst niet meer te verlaten. Het regent, de lucht is grijs maar het is tijdelijk. Zon en goed weer volgen op regen / Na regen komt zonneschijn. Hij heeft me beloofd zo nu en dan te bellen. Hij is vertrokken maar hij zal wel gauw terugkomen. De brandweer was helaas te laat aangekomen. Oeff! De dokter is net op tijd aangekomen. De vliegtuigen houden zich niet vaak aan de dienstregeling. Onze vliegtuig is met een uur vertraging gearriveerd. Een technische ongeluk heeft ons vertrek vertraagd. 9B Vroeger was ik dol op de liedjes van Aznavour. Daarna ben ik fan geworden van Patrick Bruel en achtereenvolgens van MC Solaars en Zebda. De groep Zebda doet zijn jaarlijkse tournee. Je ziet onophoudelijk hun clip op TV5. Wij leven in het tijdperk van het beeld. Uiteindelijk heb ik hun DVD gekocht. Zij komen binnenkort in Nederland. De kaartverkoop begint 2 maanden van tevoren. Ik heb herhaaldelijk gebeld. De telefoon rinkelt onafgebroken. Men heeft me gezegd om later terug te bellen. Het begin van het concert is naderend: geen plaatsen meer. Daarvoor, had ik nooit problemen. Voortaan zal ik de nacht ter plaatse doorbrengen.

10 10 a Hij had een voorspelbare reactie: hij huilde. De vooruitzichten voor de maand juni zijn slecht. Jullie praten allemaal tegelijk en ik hoor niets. Hij zei haar haar snelheid te minderen, maar tevergeefs. Zijn arbeidscontract is van onbepaalde duur. Op dit moment zijn zij in het vliegtuig, denk ik. Vanaf welke leeftijd mag je auto rijden? Ik heb nog maar 2 jaar in de gevangenis te gaan. Deze nieuwe afspraak annuleert de vorige. Op de dag die vooraf ging aan de revolutie was alles rustig. Plotseling begon de auto te slingeren. Plotseling kwam ze recht op hen af. Ze hebben het ongeval maar net kunnen vermijden. De pech kwam door slijtage van het materiaal. Je kunt de tand des tijds zien bij oude mensen (aftakeling). 10b Bij gebrek aan tijd lees ik niet. Goed of niet goed? Kunnen we de toekomst voorspellen in een glazen bol? Mag je tv kijken gedurende de maaltijd? Moet je een leerling waarschuwen voordat je hem straft? Kun je duurzaam leven op het platteland? Stilte, er wordt niet gepraat tijdens een examen. Er wordt niet gepraat gedurende de examens. Sinds haar val aarzelt zij om weer op de motor te stappen. Mijn ouders maken zich klaar voor een wereldreis. Gisteravond eindigde de film zeer laat. Ik heb zelden zulke sympathieke mensen gezien. Lees een contract van te voren: voordat je het tekent. Als de uiterste datum voorbij is, worden er geen tickets meer verkocht. Het verleden is het verleden, we praten er niet meer over. Een weekend gaat zo snel voorbij.

11 11 A We moeten koud en vochtige weer verwachten. Maandag en dinsdag, regen en buien. Vanaf woensdag zal het koud zijn en zal het gaan vriezen. Een noordoosten wind gaat waaien en neemt een poolkou met zich mee. Geen weersverbetering voorspeld voor het weekend. Vanaf zondag zal de vochtigheid overheersen. Veel regen en grote stormen. De waterspiegel zal aanzienlijk zijn. De rivieren treden steeds vaker buiten hun oevers. Dat vormt een serieus probleem. De mensen zijn bang en maken zich ongerust. Gaat de verzekering ze schadeloos stellen? Zij willen niet het slachtoffer zijn. De ramp brak s nachts uit. 11 B In de zomer, als het niet regent wordt de grond erg hard. De droogte installeert zich. De droogte van de zomer van 1976 is gedenkwaardig. Hoe voorkom je een ramp? Je moet de waterreserves goed beheren. Er is een plan om de situatie te beheren. Maar alleen de regen kan er een einde aan maken. Verschrikkelijke aardbeving! De hele stad is verwoest en in puin. Er zijn talrijke mensen onder het puin. Men moet ze één voor één bevrijden. De autoriteiten zijn niet in staat om dat te doen. Er zijn niet veel overlevenden. En ze verlaten de stad en zijn gevaren. Verschillende soldaten zijn van hun kazerne weggelopen.

12 12A Bravo! De beren zijn terug in onze bergen. Maar ze maken heel wat mensen bang. Ze worden nogal slecht geaccepteerd. Ze benaderen de mens niet. Ze zijn bang voor hem. Men heeft ook opnieuw de wolf geïntroduceerd (teruggebracht).) Ze werden nogal zeldzaam in onze bossen. Ze worden omringd door een slechte reputatie. En ze veroorzaken paniekreacties. Sommigen willen ze vangen of doden. Maar het zijn beschermde soorten. We moeten dus hun bescherming versterken. Het is moeilijk, want hun grondgebied/territorium is erg uitgestrekt. Welke is de meest schadelijke van de twee : de mens of het dier? Mensen schieten voor hun plezier op dieren. We moeten aan de alarmbel trekken. 12 B We houden van tochten maken door de bergen. Ver van de mensen en de beschaafde wereld. Momenteel gaan we richting Bagnères de Luchon. We volgen de GR 10 : een pad van grote (wandel)tochten. Er zijn prachtige plekken. We hebben door prachtige bossen gelopen. Vanavond kamperen we bij een beek. Je kan heel ver kijken, tot aan de vlakte. Het is erg ongewoon in de bergen en erg mooi. We wilden de Pic de Midi beklimmen. Maar er waren onoverkomelijke moeilijkheden. We hebben de top niet kunnen bereiken. Op een gegeven moment konden we niet meer bewegen. We waren zelfs bang om ons om te draaien. We keerden terug naar het kamp met ongelooflijke foto s.

13 13 A Ik heb een bouwpakketbed gekocht maar hoe moet ik het in elkaar zetten? Ze zijn me vergeten de papieren te geven. Ik bel hem voor de gebruiksaanwijzing. Er wordt me gezegd dat de technische handleiding op internet is. Oef! Nu kan ik me redden. En kijk! Het werk is klaar! Monopoly is een nog altijd actueel gezelschapsspel. Je speelt het in de familie om je te ontspannen. Mijn zus doet yoga om zich te ontspannen. Mijn broer is een trouwe bezoeker van discotheken. Voor Julien is het weekend ontspanning. Hij begint met uitslapen. De rest van het weekend slaapt hij niet veel. Hij gaat naar de discotheek tot de volgende ochtend. Maar een doos is van karton, toch? 13 B We overwegen om naar Corsica op vakantie te gaan. Is dat niet riskant? Nee, helemaal niet. Wij zijn dus aan boord gegaan in Amsterdam. De reis is niet lang maar de vlucht is niet direct. De aankomst op Calvi is adembenemend, wat een blauwe zee! Het weer is zomers, het is mooi weer, het is 30 graden. De begeleider van het vakantiecentrum is aardig. We zijn met bijna/ongeveer 120 personen. Maar de onbekenden worden snel vrienden. Om plezier te hebben, hebben we quads gehuurd bij een verhuurbedrijf. Dat is super! Ik, ik ben voor vakantiespreiding. Ik ga in oktober op vakantie, dus buiten het seizoen. Dat is minder duur en er zijn niet veel mensen. In juli / augustus zijn er veel mensen, te veel mensen!

14 14 A We hadden het over een sporter die een topprestatie had bereikt. Mijn vriend heeft mij zijn sportieve kwaliteiten aangeprezen. Hij zei me dat hij dook op meer dan 30 meter onder water. Hij daagde me uit om de zelfde topprestatie te realiseren. Zich lichamelijk inspannen is goed voor de gezondheid. Dus stortte ik me op dit avontuur. Ik heb besloten om een intensieve training te doen. Ik ben naar een fitnesscentrum gegaan om in perfecte lichamelijke vorm te komen. Mijn vriendin, zij geeft de voorkeur aan wandelen in het bos. Dat is haar wijze van ontspannen. Ik heb ook 2 x in de week gejogd. Op zondag, doen we de trimbaan. Ik heb gezweet en ik heb veel afgewist. Maar ik heb volgehouden en nu duik ik. 14 B Kent u de regels van voetbal? Ik niet. De scheidsrechter van de wedstrijd, hij kent ze goed. Hij moet rustig blijven en koelbloedig zijn. Bordeaux komt uit tegen Lyon in de cup van Frankrijk. Bordeaux heeft de reputatie dat ze onverslaanbaar is. Zijn tegenstander, Lyon, is onverslaanbaar thuis. De scheidsrechter geeft het startsein. Helaas, Bordeaux incasseert snel een goal. De supporters moedigen hun ploeg aan. De spelers van Bordeaux missen een makkelijke goal. Gelukkig hebben ze een erg goede teamgeest. En uiteindelijk behalen ze de overwinning. 4 doelpunten tegen 1. Ze waren ruimschoots superieur aan hun tegenstanders. De spelers van Lyon konden de spelers van Bordeaux niet verslaan (Lyon kon Bordeaux niet verslaan). De supporters hebben met elkaar gevochten op de tribunes.

15 15 A Caroline vindt het moeilijk om haar kinderen op te voeden. Ze is te toegeeflijk en dat is rampzalig. Zij probeert te veel om bij hen in de smaak te vallen, hun plezier doen. Als ze tegen hen zegt dat het genoeg is, luisteren ze niet naar haar of spreken haar tegen. Resultaat : Het ontbreekt haar aan autoriteit tegenover haar kinderen. David, haar vriend, ontzegt het zich niet om het haar te zeggen. En ze maken veel ruzie over dit onderwerp. Paul, hun zoon, is een kind van 4 jaar die niet alles begrijpt maar veel raadt. Dylan en zijn broer hebben een grote gelijkenis. Zij zijn tweelingen, geboren op dezelfde dag. Men verwart ze. Dat is een voordeel voor hen. Ze kunnen van identiteit verwisselen. Maar er zijn kleine details die hun eigen zijn. Mama wil dat mijn kamer altijd schoon is. 15 B Juliette houdt van kletsen met haar vriendinnen. Ze praten over van alles en dromen veel samen. Voor hen zijn jongens niet liefkozend genoeg. Behalve Alexis, die bij deze dames in de smaak valt! Behalve over jongens, praten zij over hun lichaam. Ze willen allemaal een navelpiercing. Ze dragen al een tatoeage op hun onderrug. Toch is hun thuissituatie niet erg rooskleurig. Julia is 2 keer thuis weggegaan. Ze is van huis weggelopen. s Avonds in haar bed, valt Margot slecht in slaap. Op school glimlacht ze niet meer. Ze zegt niet veel en luistert naar niemand. Mishandeling, dat zie/merk je niet altijd. Haar ouders sluiten haar op in de kelder. Zij sluit zich af (van de buitenwereld).

16 16A Ik heb veel genegenheid voor mijn familie. Marie voelt genegenheid voor Clément, maar helaas voelt hij niets voor haar Simon is een charmeur: hij is onweerstaanbaar. Loïc is irritant, hij werkt me op de zenuwen. Stop met schreeuwen, je bent onuitstaanbaar! Ik heb er genoeg van om altijd op mijn hoede te zijn. Hij is ontspannen/relaxt en heeft maling aan de afspraken. Ik verheug me op het idee om op vakantie te gaan. We waren bang/we zaten in angst; gelukkig heeft zijn telefoontje mij gerust gesteld : alles gaat goed. De spektakel/schouwspel van hun belachelijke ruzie doet me walgen. Martine houdt er vooral van dat er met haar rekening gehouden wordt. Paul en Julie waren ervoor bestemd om elkaar te ontmoeten. Het was meteen liefde op het eerste gezicht. 16B. Elsa is teleurgesteld, haar vriend komt niet vanavond. Na tien jaar samenleven gaan ze scheiden. Marc voelt zich rot sinds zijn scheiding. Hij is compleet terneergeslagen door zijn scheiding. Ik heb hem uitgenodigd om hem op te beuren. Dit meisje is super, ik voel dat ik ga bezwijken voor haar. Helaas heb ik weinig hoop : ze is erg gehecht aan haar vrijheid! Ik zit niet goed in mijn vel op dit moment. Ik ben op, ik ga bezwijken. Ze is prachtig et heeft veel charme. Jij zou je moeten schamen voor wat je hebt gedaan. Het is ondenkbaar om zo egoïstisch te zijn. Het overkomt me nog steeds dat ik aan hem denk. Ik heb hem een poosje geleden gezien, hij is niet veranderd.

17 17A Mijn familie gaat terug tot de 19 de eeuw. Ik ben Frans, maar mijn voorouders zijn Italiaans. Alle nakomelingen zijn dol op Italië. Ik ben van oorsprong Nederlands door mijn moeder. De 60 plus-leeftijd begint rond de zestig. Agnès voelt een sterke aantrekkingskracht voor Alain. Ze kwamen elkaar per toeval tegen op een feestje. Zijn onweerstaanbare humor heeft haar snel verleid. Het is klaar, ik zal niet terugkomen op mijn besluit. Je moet het accepteren en tot jezelf zeggen het is niet anders. Ik heb er een hekel aan om deel te nemen aan familie reünies. Je moet praten over van alles met iedereen en je eindigt vaak met ruziemaken aan het einde van de maaltijd. Dat geeft dan aanleiding tot familiedrama s. En ontwrichtte gezinnen, daar hou ik niet van! 17B Paul is een aantrekkelijke man die charme heeft. Het echtpaar is na de ceremonie vertrokken. In mijn familie is het vaak ieder voor zich. Mijn moeder kan werk en familie combineren. Ik heb een hekel aan de gemakzucht in sommige families. Eric heeft veel geduld met zijn kinderen. Hij kan hun alles rustig uitleggen. Hij is gedeprimeerd omdat zijn vrouw hem heeft verlaten. Hun verstandhouding leek in eerste instantie harmonieus. Nu is hij heel weinig zeker van zichzelf. Hij is bang alleen en vrijgezel te blijven. Hij twijfelt er vaak aan weer een partner te vinden. Hun huwelijk heeft niet meer dan 10 jaar geduurd. Hij heeft beroep op een advocaat gedaan voor de formaliteiten. en voor de raadgeving over de kinderopvang.

18 18A Zij hebben in hun huwelijk een zoon en een dochter gekregen. Ik kom uit een boerenfamilie. Er zijn steeds meer alleenstaande ouders. Mijn broer heeft zijn 2 kinderen alleen opgevoed. Eric verdeelt de voogdij van zijn zoons met zijn vrouw. Er zijn steeds meer samengestelde gezinnen. Of je het wilt of niet, iedereen vindt er zijn plek. Na haar breuk is Anne vrijgezel gebleven. Sinds haar breuk ziet ze haar leven duidelijk. Hij is in het gezelschap van zijn nieuwe vriendin gekomen. Het is een meisje met een betoverende schoonheid. Hun liefdesverhaal is in Spanje begonnen. Hij heeft haar zijn liefdes verklaard met zijn gitaar. Hij heeft gezworen om van haar te houden en haar trouw te blijven. Helaas, zij zeurt om niets. 18B Zij verwijt hem niet trouw te zijn. Zij kunnen zich niet kalm uitdrukken. Zij maken ruzie en zeggen wat dan ook tegen elkaar. Maar daarna verzoenen ze zich altijd want ze realiseren zich dat ze van elkaar houden. Wat is uw burgerlijke stand? Getrouwd zonder kinderen. Ik ga mijn ouderschapsverlof opnemen in juni. Zij heeft haar man verloren. Ze is weduwe. De erfenis is verdeeld onder de nabestaanden. Men heeft/er is een onderzoek ingesteld onder de Fransen. Volgens deze enquête zijn ze gelukkig. Talrijke Franse huishoudens zeggen dat ze: elke dag de huishoudelijke taken verdelen, hun eetgewoonten hebben veranderd en geld opzij zetten voor de vakantie.

19 19A Gelukkig nieuwjaar en goede gezondheid! Ongezond eten is gevaarlijk voor de gezondheid. Gezond eten is beter voor je gezondheid. Zijn ziekte heeft zich plotseling geopenbaard. Zijn vrouw heeft de huisarts gebeld. Maar de dokter nam niet de moeite om te komen. Zijn staat van gezondheid is in de nacht erger geworden. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Bij aankomst in het ziekenhuis wankelende hij. Een behandelend arts heeft hem snel onderzocht. Hij gaf hem/haar een antibioticabehandeling. Zijn familie hoopt dat hij zich er doorheen zal slaan. Ik ben aan mijn bed gekluisterd sinds 2 weken. Ik moet medicijnen nemen, ik heb griep. Deze nieuwe griep is zeer besmettelijk. 19B Als je wilt genezen moet je je medicijnen in nemen. Ik kan niet slapen vanwege de pijn. Ik lijd veel en vooral s nachts. Het aidsvirus is een overdraagbare ziekte. Hiv-positief zijn, is drager van het virus zijn. Pijnbestrijding heeft bijwerkingen. Men weet helaas nog niet hoe het genezen kan worden. Het is een ongeneeslijke ziekte op dit moment. Ze kunnen het opsporen, maar het niet genezen. Een vaccin is een belangrijke voorzorgsmaatregel. We hebben bloed- en orgaandonoren nodig. Mijn zus wacht op een donor voor een transplantatie. Er is een risico van afstoten na een transplantatie. Ze heeft vorige week haar operatie ondergaan. Ze lijdt en heeft nog moeite met lopen.

20 20A We hopen op een dag aids en kanker te overwinnen. De politie heeft een psychisch gestoorde gered van zelfmoord. Het slachtoffer was overspannen en depressief. Heeft u een geneesmiddel voor een kater? Regio s zijn besmet met cholera. De epidemie dreigt zich uit te breiden in heel Azië. Ik slaap slecht, ik ben erg moe. Slapen is vechten tegen vermoeidheid. Slik uw medicijnen met een beetje water. Mijn broer wil de verpleegopleiding doen. Ze is gevallen, en klaagt over haar been. Voor zorg, raadpleeg de verpleegster. Als behandeling volgt u een dieet. Spuiten moeten weggegooid worden na gebruik. Echte tweelingen zijn gelijk/identiek op alle punten. 20B Je moet geen misbruik maken van medicijnen. De natuurgeneeskunde is gebaseerd op planten. Homeopathie is een alternatieve geneeskunde, zodat de patiënt kan kiezen. De dokter heeft me zorgvuldig onderzocht. Ik vertoon sommige symptomen van de ziekte. Verzorg je lichaam: doe aan sport. Hij is gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Zijn hersenen zijn aangetast: hij zal niet meer kunnen praten. Yves heeft zich geblesseerd en bloed erg. Ik hoorde een schreeuw en verder niets meer. Zich goed beschermen is aids bestrijden. Ze blesseerde haar arm toen ze viel. Ik heb een nieuwe ziektekostenverzekering genomen. Mijn huidige verzekering is completer.

21 21a De TNT neemt studenten in dienst in de zomer. Ik zoek een baan voor de vakantie. Ik heb een gesprek voor een baan morgen. De werkgelegenheid voor jongeren blijft een belangrijk probleem. Bij welk bedrijf werk jij? Ik ben werknemer bij Philips/ werkzaam bij Philips. Op welke afdeling werk je? Mijn functie is het in elkaar zetten van onderdelen. Het Peugeot-bedrijf heeft zijn fabrieken in Sochaux. Carol leidt een afdeling van twintig mensen. Zijn werkgever is een vrouw. 10% werkloosheid is veel te veel! Talrijke werklozen zoeken een baan. Een baas neemt niet vaak werklozen in dienst. Op 1 mei viert men de dag van de arbeid. 21b Ik heb een halve baan op dit moment. Paul solliciteert voor het eerst naar een baan. Een niet werkzame persoon is bijvoorbeeld een student. In Azië zijn arbeidskrachten goedkoop. Pierre werkt in een fabriek, hij is arbeider. Ik hoop met mijn diploma een baan in de wacht te slepen. Ik heb genoeg van studentenbaantjes! Ik ben ingeschreven bij een uitzendbureau. Ik bekijk elke ochtend de personeelsadvertenties. Men spreekt over het schrappen van banen bij Philips. De ontslagen zouden naderend zijn. Maar de werknemers zijn overstelpt met werk. De vakbond heeft geprotesteerd bij de directie. Hij roept de werknemers op om te staken/ tot staking. Zij zullen morgenochtend ophouden met werken.

22 22a Word lid van de vakbond van uw keuze. Om lid te worden moet men zich inschrijven/registreren. Er is ook een werkgeversorganisatie. Het terugkeren van werklozen is niet makkelijk. Een werkloze ontvangt een werkloosheidsuitkering. De werkomstandigheden zijn erg zwaar. Wij zijn overladen met werk. De arbeiders gaan staken. Alle werknemers hebben de petitie getekend. De metrostaking verlamt Parijs sinds gisteren. Het personeel eist meer beveiliging. Ze zijn er zeker van gelijk te hebben. Het publiek steunt de arbeiders in staking. De vakbond wenst de acties voort te zetten. De directie zou het werk willen hervatten. 22b Ik ben een uitzendkracht, ik heb geen vaste baan. Welk beroep oefent u uit? Ik ben een seizoenarbeider en werk alleen in de zomer. Marie volgt een beroepsopleiding. Ze schoolt zich om in de handel. Ze wenst een baan als vertegenwoordiger. Hoe moeten we de routine/sleur van het werk overwinnen? De verdeling van de taken is niet eerlijk. Ik, ik ben bedolven onder het werk in de zomer. Ik neem 3 weken verlof in de winter. Ik heb een voorschot gevraagd voor de vakantie. Het in dienst stellen van de robots kost tijd. De plaatsing was snel gebeurd. Je kan met pensioen gaan op 60-jarige leeftijd. Clément en Marie zijn sinds kort gepensioneerd.

23 23a We moeten ons milieu beschermen. Ik ben me bewust geworden van zijn/haar belang (hier : het belang vh milieu). Marie zet zich in voor de beren in de Pyreneeën. Ik, ik pleit voor het redden van de wolven in de Alpen. Zo ben ik ertoe gebracht het WNF te ondersteunen. Ik ben een strijdlustige en serieuze milieuactivist. De mens bedreigt het milieu. De opwarming van de planeet is ernstig. Men moet strijden tegen het broeikaseffect. In de stad bereikt de vervuiling een hoog niveau. De omvang van de vervuiling is immens/enorm. Te veel decibellen in de stad: geluidsoverlast. Men respecteert de drempel van het toegestane geluid niet. Dieselauto s zijn erg vervuilend. De gassen van de fabrieken zijn vaak schadelijk Ze schaden ieders gezondheid. 23b Gevaar voor de zeefauna en -flora. De olievlek bedreigt Bretagne. Klaarblijkelijk verliest een tanker zijn olie. Het schokkende nieuws is aangekondigd. De Bretonse kust loopt het risico opnieuw beschadigd te worden. Duizenden vogels zullen nog gaan lijden. Velen zullen de dood vinden. We moeten vooral geen tijd verspillen. De dood zal voor velen een feit zijn. Er moeten dus snel maatregelen genomen worden. Overal organiseren de autoriteiten hulp. De vrijwillige reddingswerkers bereiden zich voor. Het wassen van de vogels vraagt tijd. De schade zal aanzienlijk zijn. De verontreiniging zal (dier)soorten laten verdwijnen. De gevolgen hiervan zijn altijd onvermijdelijk.

24 24a Niets verstoort de stilte, alles is kalm/rustig. Maar een brute verandering: de tsunami is daar. De slachtoffers zijn talloos. Men heeft al bijna doden geteld. Duizenden personen zijn verdwenen. Men moet het puin nog opgraven. Basisbehoeften zijn van fundamenteel belang. Men moet allereerst de bevolking voeden. De aanvoer van water is onmogelijk. Er is geen drinkwater meer. De infrastructuur is buiten werking. Een actiecampagne is gestart. Collectes/inzamelingen worden zo n beetje overal georganiseerd. Wat te doen tegenover zo n ramp? Een tsunami is een verschrikkelijk natuurverschijnsel. 24b Nee tegen de ontbossing van de tropische wouden! Dit brengt droogte in de wereld met zich mee. Men zou ook moeten herbebossen in Afrika. Afvalwater is niet drinkbaar. We moeten absoluut het afvalwater behandelen. Dat wordt gedaan in een zuiveringsstation. Stortregen heeft het land verwoest. Er zijn talrijke overstromingen geweest. Sommige dijken zijn verdwenen. Het grondwater is vervuild. We moeten strijden tegen de verspilling van energie. En de mensen verplichten minder te consumeren. Het is niet voldoende om aan andere bronnen te denken. Men kan windmolens/windturbines installeren en zonnepanelen op de huizen plaatsen.

25 25a De mondialisering bevalt niet iedereen. Mensen zijn tegen, het gaat om anti-globalisten. Men noemt hen ook wel anti-globalisten. Zij vertegenwoordigen de toekomstige generaties. Hun vastberadenheid is groot. Zij zetten aan tot meer mondiale solidariteit, tot verdeling van de voorraden tussen de volkeren tot het stopzetten van tropische ontbossing en natuurlijk tot beperkingen om vervuiling tegen te gaan, Hun boodschap gaat de hele wereld over. Ze zijn aanwezig tijdens vergaderingen van de G8. Dan gaan ze de straat op. De politie zorgt voor talrijke versperringen. Helaas zijn er soms ook relschoppers. Ten einde raad wordt er weinig naar hen geluisterd. 25b Doe/zet uw afval in de vuilnisbakken. Het is een feit, wij consumeren te veel. En we produceren veel afval. Sommigen zijn afbreekbaar, maar niet allemaal. De beperkende maatregelen zijn inefficiënt. Men gooit weg en vuilnisbakken zijn snel vol. Ik, ik scheid het afval voor het weggooien. Ik woon dichtbij een vuilstortplaats. Soms is de stank verschrikkelijk. Men moet de afvalrecycling organiseren. Dat begint met het sorteren van afval en het plaatsen van speciale voorzieningen. De helft van het afval kan worden hergebruikt en de rest kan een warmtebron worden. Gaan we deze uitdaging overwinnen?

26 26 A Mijn ouders dringen erop aan dat ik ga studeren. Zij willen dat ik eindexamen doe. Maar iedere dag naar school gaan, dat is vreselijk. Je verveelt je er de hele dag stierlijk! Ik, ik heb een echte afkeer voor wiskunde en de wiskunde leraar stelt me elke keer vragen. Ik heb het hele weekend gerepeteerd voor de overhoring. Toen ik mijn cijfer las, was ik stomverbaasd: een NUL! Ik dacht dat de leraar zich had vergist. Maar nee / Eh nee. De leraar zei: U kunt niet rekenen, uw werk is onmogelijk te ontcijferen. U moet beginnen met werken, Marie! Toch was ik goed voorbereid. Ik heb zelfs keihard gewerkt. Wat een catastrofe/ramp voor mijn gemiddelde! 26 B School is verplicht tot je 16 e. Mijn broer geeft Engels in de bovenbouw. Hij was altijd erg goed in Engels. Hij praat overigens vloeiend twee talen. Om toe te treden tot een universiteit moet je geslaagd zijn voor je eindexamen. Een diploma halen gaat niet vanzelf. Mijn biologiekennis is zwak. Geschiedenis is mijn passie. De opgave voor Duits was erg moeilijk. Vanochtend heb ik de wiskunde test verknald. Gisteren heeft Julie nog gespijbeld. Zij moet opnieuw nablijven op zaterdag. Hij heeft nog gespiekt tijdens de controle. De regelement is onmiddellijk toegepast: hij heeft een tweede waarschuwing ontvangen.

27 27 A Ik werk op het ministerie van onderwijs. Het onderwijs is in principe openbaar. Een privéschool kan hulp krijgen. Jacques is gezakt voor zijn examen vorig jaar. Hij heeft besloten hard te werken dit jaar. Ik heb kennis verkregen door te lezen. Lucie heeft een erg hoog IQ, ze is hoogbegaafd. Zij slaat alles goed op en onthoud alles. Zij heeft 2 klassen overgeslagen op de basisschool. Loïc is begeleider van hoogbegaafde kinderen. Hij is belast hen in alles te helpen. Hij geeft hen een persoonlijk rooster. Want zij ontvangen onderwijs op maat. Men houdt rekening met de mogelijkheden van een ieder/iedereen. De meeste leerlingen lunchen in de kantine. 27 B Lucille doet het leerlingwezen (leren en werken). Zij combineert school en praktische stage. Zij volgt een praktische scholing in de fabriek. Het is belangrijk een goed vakkenpakket te kiezen. Sommige vakkenpakketten bieden weinig toekomstmogelijkheid. Ik ga binnenkort beginnen aan mijn scriptie. Ontwikkeld zijn is belangrijk in het leven. Iedereen heeft recht op onderwijs maar dit gaat niet vanzelf in de hele wereld. Mijn cijfers gingen achteruit maar ik heb vooruitgang geboekt en sindsdien heb ik goede cijfers. Nu loven de leraren mijn inzet. Geef niet op, houd hoop! Deze leerling heeft een ontoelaatbaar gedrag. Hij probeert zijn leraar zonder ophouden uit.

28 28 A Alle musea ontvangen subsidie. Deze wordt niet gesubsidieerd: hij is privé. De westerse cultuur heeft lang gedomineerd. Hij gaat zijn volgende film in Italië maken. Deze acteur verdiende een Oscar voor zijn rol. Sponsoring, dat is een vorm van sponsoring. Pablo Picasso is een beroemde kubistische schilder. Zijn meesterwerk wordt op dit moment geëxposeerd/tentoongesteld. Sommigen behoren tot het Franse erfgoed. We gaan de 200 ste verjaardag van deze schilder vieren. Ter gelegenheid hiervan, gaat men een expositie organiseren. De minister van cultuur moet/gaat dit openen. Het zal een expositie zijn die de moeite waard is om te zien. La Grande Arche is het werk van een Deen. Orsay is een museum dat veel stijl heeft. 28 B De stichting ontvangt talrijke jaarlijkse giften. Het stoppen van deze giften zou zorgwekkend zijn. Mijn moeder heeft een goede smaak en talent voor schilderen. Hoewel hij een aangeboren smaak had voor muziek, was het hebben van een muzikale vader een voordeel voor hem. Archeologen doen opgravingen in Nijmegen. Men zoekt overblijfselen van de Bataafse beschaving. Die kunstenaar is een echte genie. Al zijn kunstwerken verdienen succes. Hij is de grondlegger van een nieuw genre. Je moet onderscheid weten te maken. Men heeft de grotten van Lascaux nagebootst. De surrealisten hebben karakteristieke kenmerken. Ik heb het laatste een concert van Coldplay bijgewoond.

29 29 A Keen staat/wordt vermeld op het festival programma. Het was vechten om de concertplaatsen. De zanger verscheen en het publiek schreeuwde. Tijdens het stuk dansten de mensen. De sfeer was feestachtig en hartelijk/warm. De groep had echt een groot succes. Dit is een onvergetelijk concert geweest, mijn vrienden en ik hebben een geweldige tijd doorgebracht. Het was een super avond. De komedie was saai en ouderwets. Dit ontneemt je de zin om naar het theater te gaan! De ontvangst van het publiek bleef kil. De organisatoren wisten niet wat ze moesten doen. Het was zeker een fiasco. In een oogwenk was iedereen vertrokken. 29 B Ik hou van romans waar het denkbeeldige domineert. Ik hou van de boeken van Tolkiens. Zijn verhalen en zijn helden zijn boeiend. Zijn belevingswereld wordt bewoond door magiërs, elfen, vreemde personages zoals hobbits, onsterfelijke helden, feeën, draken en dwergen die op avontuur gaan om verdwenen schatten van hun voorouders te zoeken. Maar je kan niet spreken over sprookjes. Harry Potter kent een verpletterend succes. De geschiedenis speelt zich af op de Hogwarts school en beschrijft de scholing van de magische leerling. Zijn boeken worden vertaald in de hele wereld en overschrijden een miljoen exemplaren. Zijn schrijver is steenrijk geworden.

30 30 A In zijn boeken schetst Pagnol het land van zijn kindertijd. Hij werpt een vertederende blik op de Provence. De echtheid van de personages is indrukwekkend. Manon des sources (titel van een boek) is een echt juweel. In deze detective duurt de spanning tot het einde. Het raadsel in deze detective is ingewikkeld. De ontknoping eindigt onverwacht. Hij is erg ontwikkeld, hij heeft veel gelezen. Ik, ik lees vooral om de verveling te verdrijven. Tegenwoordig zijn goede boeken een uitzondering. Ik heb liever hedendaagse auteurs. Louise heeft een aangeboren roeping voor het schrijven. Zij heeft haar weg gevonden in het schrijven. Zij wijdt zich er iedere dag aan. Zij heeft een boek in de maak op dit moment. 30 B Chantal wil haar scriptie laten uitgeven. Zij zoekt een uitgever voor haar manuscript. Deze uitgeverij gaat sluiten: failliet. Volgens de critici is dit boek een must. Maar hij is gereserveerd voor een elitair publiek. De opwinding is groot onder de lezers. De editie van de nieuwe Harry Potter is uitverkocht. Deze biografie bevat heel wat fouten. Hij (de biografie) geeft een fout beeld van de werkelijkheid. De vertaling van dit boek is onvindbaar. De schrijver verkondigt zijn ideaal in zijn teksten. Zijn geschiedenis is onwaarschijnlijk maar waar! Ik wijd me helemaal aan het lezen in de vakantie. Ik ben vaak te druk met mijn werk. Ik heb een onvindbaar exemplaar weten te bemachtigen.

31 31A Hij zaait twijfel, overal waar hij gaat. Hij heeft het nadeel dat hij praat zonder echt wat te zeggen. Hij beeldt zich in alles te weten over alles. Toch heeft hij ongelijk. Mijn argumentatie steunt op feiten. Enerzijds praat je te veel, anderzijds zeg je maar wat. Uw redenering is niet erg logisch. Wat mij betreft, ik ben tevreden. Wat mij betreft, ik ben woedend. Jij hebt vooroordelen over alles. De discussie neemt een verkeerde wending. Wij hebben een meningsverschil. U snijdt een te gevoelig onderwerp aan. Ik sluit de discussie hier liever af. 31B Dit verhaal is weinig geloofwaardig. Praat er daarom alsjeblieft niet meer over als je wilt. Ok / Mee eens, je hebt ongetwijfeld gelijk. Zelfs als je me een goede reden geeft, lukt het je niet me te overtuigen. Goed, leg jouw standpunt dan uit. Nee, ik hou me aan wat ik denk. Je hebt altijd een smoes om niets te zeggen. Het is nooit het juiste moment. Het is niet waar, je liegt! Ga door, zeg wat je denkt. Er is onduidelijkheid in wat hij zegt. Hij gelooft me natuurlijk niet. In laatste instantie heeft hij mij een brief geschreven. Het blijkt dat hij erg teleurgesteld is.

32 32A Uw argumenten zijn op zich duidelijk. Met name wat betreft de schade. U heeft gelijk, zeker, maar overdrijf niet. Temeer daar het de eerste keer is. In het algemeen zegt u altijd het tegenovergestelde. En u houdt vol dat het de echte waarheid is. Bovendien praat u te veel. U doet vaak vervelende uitspraken. Om een mening te vormen, moet je eerst kunnen luisteren, een beetje gezond verstand hebben, je de tijd geven om na te denken, je uitspraak indien nodig kunnen illustreren, zodat je objectief blijft. Het spreekt voor zich dat we diplomatiek moeten zijn en daarbij voldoende tolerant. 32B Het blijkt uit het onderzoek dat het gevaarlijk is. Zoals ik al tegen je zei, hij zal niet komen. In ieder geval was hij het liegen zat. Zijn instemmende glimlach moedigt me vaak aan. Het blijkt uit testen dat zij hoogbegaafd is. De specialist heeft haar intelligentie benadrukt. Zij heeft de testen doorstaan dankzij haar leraar Uiteindelijk is het eind goed, al goed. Gezien het weer zullen we niet vertrekken. Hij gaat door met het volledig ontkennen van de feiten. Hij beweert dat het niet zijn fout is, anders gezegd dat hij absoluut niets gedaan heeft. Toch geloof ik hem helemaal niet. Je bent eindelijk goed op weg, goed zo. Je broer daarentegen, met hem gaat het niet (goed). Hij doet alles tegengesteld aan jou.

33 33A De overheid is het lichaam van de staat. De overtreder was een minderjarige van 16 jaar. De politie heeft hem gearresteerd voor het stelen van een fiets. Hij is voor mijn huis aangehouden. Aan het begin van de ondervraging heeft de overtreder eerst ontkend en daarna de diefstal toegegeven Hij heeft ook 2 inbraken toegegeven. De politie heeft geen bewijs maar een getuige heeft hem het huis van mijn buren uit zien gaan. Zijn getuigenis was van het grootste belang. Omdat hij minderjarig is, wordt hij snel veroordeeld. Hij moet voorkomen over een week voor een kinderrechter. Hij riskeert 6 maanden gevangenis. 33B De veiligheidsgordel is verplicht. Ik heb een boete gehad voor een snelheidsovertreding. Mijn buren voor nachtelijk rumoer! Een andere buurman had een aanklacht ingediend. Deze baas moest voor het tribunaal verschijnen voor het moreel lastigvallen van zijn medewerkers. Medewerkers hebben getuigd tegen hem. De uitspraak was erg streng : een boete en een gevangenisstraf van 2 jaar. De gerechtelijk ambtenaar zei dat het schandalig was en dat in algemeen belang hij een eind moest maken aan dergelijke praktijken. Toen hij zijn vonnis kreeg toonde de verdachte weinig spijt en hoopte dat hij vrijgesproken zou worden, nou nee!

34 34A XX is gearresteerd, de politie verdacht hem. Bewijzen zijn naar voren gebracht. Hij steelde s zomers in de rijke buurten. Hij legde jongeren op om te stelen voor hem. Hij was van plan zijn activiteiten uit te breiden. De politie is gisteren bij hem binnengevallen. Zijn organisatie wordt nu ontmanteld. De rechter was ter plekke voor het onderzoek. Hij heeft zijn uitspraak gedaan en heeft een hele snelle uitbanning van deze asociale familie bevolen. Een anti-tabak wetsvoorstel is lopend. Er zijn mensen die voor de handhaving van de doodstraf zijn en anderen voor de afschaffing ervan. Er is gisterenavond een misdaad begaan op straat. Verontrustend feit : er is geen getuige. 34B Matthieu is 18 jaar, hij is nu meerderjarig. Maar ondanks dat moet hij nog toestemming vragen aan zijn ouders om uit te gaan en hij heeft een verbod om s avonds vrienden te ontvangen. Zij verbieden hem ook om zijn rijbewijs te halen. Kortom, voor hen is hij nog een kind. Wat een vergissing, wat een blunder zelfs. Zijn beschuldigende blik is vaak gênant/storend. Miskleun : een jongere is per vergissing gedood. De maffia heeft talloze gerechtelijke ambtenaren omgekocht. Het onderzoek wordt eindelijk afgemaakt. In de gevangenis wacht de gedetineerde op zijn proces. Zonder verblijfsvergunning kan hij niet werken. Ik ben deze ochtend bestolen van mijn fiets. Gelukkig, ik ben allrisk verzekerd.

35 35A De twintigste eeuw heeft de verschijning gezien van nieuwe technologieën waaronder de computer. Deze heeft onze levensstijl ingrijpend veranderd. Hij is tegenwoordig onmisbaar geworden en het is een illusie te willen leven zonder. Men maakt hem toegankelijk voor leerlingen op school en er bestaat talrijke educatieve software. De kinderen hebben aangetoond dat hij praktisch/handig is. Het is voldoende om op het toetsenbord typen en je kan de informatie op het beeldscherm visualiseren of lezen op papier dankzij de printer. Op dit moment heeft de computer zich bewezen. Gegevens verwerken is kinderspel. Men kan diverse cursussen volgen en later een computerdeskundige worden. 35B Deze nieuwe uitvinding vergemakkelijkt ons leven. Zijn ontwikkeling heeft vele jaren in beslag genomen. Het werd geboren uit het brein van Charles Babbage en Ada Augusta heeft aan hem haar samenwerking verleend. Ada heeft zo de eerste software bedacht. Samen hebben ze zicht ingespannen om hun geniale vernieuwing concreet te maken, maar helaas heeft de staat geweigerd om hun know-how (kennis) te commercialiseren. Internet is de nieuwe grote omwenteling. Het is een ongekende innovatie/vernieuwing. Een abonnement op het netwerk is een must. Je kan je manier van verbinding kiezen : ADSL verbinding of kabelaansluiting, het type van het abonnement, hoge snelheid of niet en natuurlijk je internetprovider.

36 36A Talrijke portalen zijn beschikbaar voor het leiden van gebruikers over de hele wereld omdat het IT-landschap vaak verandert. Je kan je waar dan ook verbinden en toegang hebben tot een voorraad van oneindige informatie. Je kan van alles downloaden, online kopen met je pincode. Met geringste moeilijkheid, kan je geholpen worden. Het is moeilijk een eind te maken aan het virus dat hackers continu verder ontwikkelen en wanneer je het merkt is het te laat. Tot nu toe gebruikte ik diskettes. Dankzij mijn USB-stick, heb ik meer geheugen. Ik voer nieuwe gegevens in op mijn computer en ik sla ze op op mijn USB. 36B Je kan gegevens invoeren of wissen. Word is een tekstverwerkingssoftware. Mijn tekst is niet duidelijk, hij is zelfs wazig. Voor mijn computer heb ik een muis gekocht en een draadloos toetsenbord: dat is praktischer. Ik heb ook een CD-brander gekocht en een DVD-speler. Het is illegaal om CD s of DVD s te branden voor de verkoop, je riskeert een boete te moeten betalen. Je kan een film opnemen of branden dankzij de nieuwe recordable DVD s. De bediening van dat apparaat is erg simpel. Voor de muziek heb ik een MP3-speler, dat is goed, er is ruimte voor meerdere cd s. Het is een apparaat dat ongewoon is.

37 37A De onderzoekers werken dag en nacht om nieuwe geavanceerde technieken te ontwikkelen. Zij (de technieken) laten de wetenschap snel ontwikkelen en komen terug op verschillende ideeën. De chips gaan het geld vervangen. De afstandsbediening stelt ons in staat om te zappen. Sommige wetenschappelijke ontwikkelingen zijn essentieel maar tegelijkertijd brengen ze gevaren voor de planeet aan het licht. Het is voldoende te denken aan kernenergie. Zich op de toekomst richten ja, maar je moet ook het gebruik van de wetenschap controleren om het ergste te vermijden. De wetenschappers moeten dat niet vergeten. 37B Moet je het geheim van het leven absoluut doorgronden? Je moet de aandacht trekken op het klonen en de consequenties ervan op de voorgrond plaatsen. Deze uitvinding is met niets vergelijkbaar. Genetica is een erg ingewikkeld vakgebied. Onderzoekers hebben de strijd aangebonden met AIDS. Zij willen een poging doen een oplossing te vinden en het probleem snel oplossen. We moeten de risico s van besmetting uit de weg ruimen. Maar het vaccin werkt nog niet goed. Toch hopen we er op een dag in te slagen. Men heeft het gevaar van het broeikaseffect naar voren gebracht. De planeet behouden is essentieel. Er bestaat een overvloed aan alternatieven zoals bijvoorbeeld zonne-energie.

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren,

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren, Toespraak Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie over dementie 9 mei 2016 Dames en heren, Kijk om u heen. U ziet portretten van mensen met dementie. Ze zijn gemaakt door de kunstenaar Herman

Nadere informatie

Klik op een stip... En krijg een wat als...?

Klik op een stip... En krijg een wat als...? Klik op een stip... En krijg een wat als...? Wat als er geen wetenschappers waren? Wat als je onzichtbaar was voor een dag? Wat als mensen staarten hadden? Wat als er iemand precies het zelfde was als

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf

Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht Levensbeschouwing Doodstraf Opdracht door een scholier 1930 woorden 14 maart 2003 6,2 18 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 0. Geef een korte argumentatie waarom jij tegen of voor de doodstraf

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Costa! door Lola Brugge

Boekverslag Nederlands Costa! door Lola Brugge Boekverslag Nederlands Costa! door Lola Brugge Boekverslag door een scholier 1413 woorden 14 maart 2003 5 92 keer beoordeeld Auteur Genre Lola Brugge Chicklit Eerste uitgave 2001 Vak Nederlands A. kennisopdrachten

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum 1. Wat voor rare mensen waren dat daarstraks? (zijn) 2. Zodra we de film, zullen we je vertellen wat we ervan vonden.

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Zeggen wat je precies bedoelt is vooral belangrijk als je niet goed kunt opschieten

Zeggen wat je precies bedoelt is vooral belangrijk als je niet goed kunt opschieten Inhoud Gebruiksaanwijzing van deze training 4 De Wereld als Laboratorium 5 Les over hoogbegaafdheid 6 Wat is intelligentie? 6 Wat is hoogbegaafdheid? 7 Hoe weet je zeker dat je hoogbegaafd bent? 8 Vaardigheden

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet.

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet. Naar Engeland Celien staart naar de horizon, die nauwelijks te zien is. De lucht en de zee hebben dezelfde grauwe kleur. Ze trekt haar jas dichter om zich heen. De boot is net vertrokken en vaart nog niet

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

6,4. Boekverslag door N woorden 23 februari keer beoordeeld. Eerste uitgave 2008 Nederlands

6,4. Boekverslag door N woorden 23 februari keer beoordeeld. Eerste uitgave 2008 Nederlands Boekverslag door N. 1549 woorden 23 februari 2013 6,4 9 keer beoordeeld Auteur Maren Stoffels Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2008 Vak Nederlands Opdracht 1. Welke verwachtingen had je toen je het boek

Nadere informatie

Annie van Gansewinkel. Vast

Annie van Gansewinkel. Vast Annie van Gansewinkel Vast 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De groeten Je krijgt de groeten van je vader. Jim haalt zijn schouders op. Hij blijft tegen de bal schoppen. De bal knalt tegen

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Een spannend spel loopt verkeerd af

Een spannend spel loopt verkeerd af De strafzaak Een spannend spel loopt verkeerd af Algemene informatie over de rechtszaak in het simulatiespel Ben, Najib en Roos, drie vmbo leerlingen van 15 jaar, hebben de laatste lesuren vrij van school

Nadere informatie

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag:

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag: Werk en opleiding Partner Werk gaan zoeken Ander werk vinden Een vaste baan vinden Beter op kunnen schieten met mijn collega s Geen ruzie hebben met mijn baas Werkervaring krijgen (Vaker) vrij nemen Leren

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin.

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. 1. Ga opnemen de telefoon je? 2. Ik te laat altijd kwam in de les. 3. Wat zijn

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen door Thea Beckman Boekverslag door een scholier 1406 woorden 6 oktober 2008 7,6 23 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek Eerste uitgave 1980

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands LEEF! door Laura Maaskant

Boekverslag Nederlands LEEF! door Laura Maaskant Boekverslag Nederlands LEEF! door Laura Maask Boekverslag door L. 1423 woorden 5 januari 2017 4,4 5 keer beoordeeld Auteur Genre Laura Maask Biografie Eerste uitgave 2014 Vak Nederlands Titel: LEEF Auteur:

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp 00 Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar Afdeling Spoedeisende Hulp U of een van uw naasten heeft een hersenschudding opgelopen door een ongeluk of plotselinge beweging van het hoofd. Dit wordt

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich?

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya

Vriendschap. Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april Valeriya Tekst > Reporters: Valeriya Miasnikova & Serena Passarelli - april 2018 Valeriya Zes jaar geleden ben ik naar België gekomen. Een maand later ben ik mama geworden. In een gesloten Facebookgroep voor Russischsprekende

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

Talenten: Gebruik ze of verlies ze!

Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Denk eens terug toen je pas leerde fietsen. Kon je het meteen de eerste keer? Neen? Sommige dingen leren, kost nu eenmaal tijd. Op dezelfde manier moeten wij oefenen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit

Boekverslag Nederlands De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit Boekverslag Nederlands De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit Boekverslag door een scholier 1871 woorden 12 maart 2006 6,1 70 keer beoordeeld Auteur Genre Bobje Goudsmit Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN De Vloer Op Jr. in de klas Captijn (2016) INHOUD INLEIDING... 3 OPDRACHTEN... 3 INTEGRATIE EN DISCRIMINATIE... 3 ROT OP NAAR JE EIGEN LAND... 3 VOOR MIJ BEN JIJ EEN NUMMER...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 15. Het laatste nieuws. Kies uit: zich inspannen verveel me gewond geraakt vriezen erger me. 1 Ik aan mensen die veel roken.

HOOFDSTUK 15. Het laatste nieuws. Kies uit: zich inspannen verveel me gewond geraakt vriezen erger me. 1 Ik aan mensen die veel roken. 247 247 HOOFDSTUK 15 Het laatste nieuws WOORDEN 1 Kies uit: zich inspannen verveel me gewond geraakt vriezen erger me 1 Ik aan mensen die veel roken. 2 Erik is gisteren. Hij reed met zijn auto tegen een

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14. En wat doe jij? Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken?

HOOFDSTUK 14. En wat doe jij? Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken? 229 229 HOOFDSTUK 14 En wat doe jij? WOORDEN 1 Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken? baan werk zoeken 1 sollicitant 2 contract 3 uitzendbureau 4 vergadering 5 cv 2 Wat hoort bij elkaar?

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat het een makkelijk boek was.

1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit boek gekozen omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat het een makkelijk boek was. Boekverslag door een scholier 1809 woorden 17 december 2002 7,6 31 keer beoordeeld Auteur Genre Else van Erkel Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak Nederlands 1: Waarom heb je het boek gekozen? Ik heb dit

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER THE GODFATHER 1. Bekijk het fragment Last scène from Godfather 2. Hierin zie je een boevenfamilie (Italiaanse maffia) gezellig feest vieren met elkaar. De mannen bespreken daarna zaken. In de beroemde

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

7. Als je zonder wat te zeggen in de spiegel kijkt. Wat zie je dan? Iemand die je uitlacht of toelacht? Zorg dat het toelachen wordt.

7. Als je zonder wat te zeggen in de spiegel kijkt. Wat zie je dan? Iemand die je uitlacht of toelacht? Zorg dat het toelachen wordt. Dit ebook geeft je 25 tips. Tips die je eigenlijk wel wist. Op één of andere manier zijn ze onderin je tas terecht gekomen. Wist je niet meer, waar is mijn eigen batterijoplader. 25 tips is teveel om toe

Nadere informatie

ACHTERUIT ZWEMMEN IN GLASSPLINTERS door Herman Brusselmans

ACHTERUIT ZWEMMEN IN GLASSPLINTERS door Herman Brusselmans door Herman Brusselmans ACHTERUIT ZWEMMEN IN GLASSPLINTERS Ik ben begonnen met schrijven op mijn 23e. Maar het grote succes kwam pas later. Op mijn 24e. Door dit succes bleef ik schrijven. Maar ook omdat

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Nieuwsbrief december 2018 Putu Ari en Komang. Deze keer willen wij onze twee medewerkers op Bali, Putu Ari en Komang, in het zonnetje zetten. Wij kennen hen al bijna 20 jaar. Zij werken al meer dan 10

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels.

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels. Doel. Dit spel is een concrete tool dat de dialoog rond eerlijkheid mogelijk maakt. Aan de hand van herkenbare situaties worden 14 tot 18 jarigen uitgenodigd voor zichzelf na te denken over wat eerlijk

Nadere informatie

Deel D Spreken - Thema 1 Thuiskomen

Deel D Spreken - Thema 1 Thuiskomen Deel D Spreken - Thema 1 Thuiskomen 1. Leven jouw opa en oma nog? (grootmoeder) 2. Kun jij zelf een kast in elkaar zetten? (handig) 3. Waarom doet de stofzuiger het niet? (stekker) Je neef stelt jou een

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (kindversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

4.1 Pictogrammen en symbolen

4.1 Pictogrammen en symbolen Les 4 Wat zie ik? In deze les leer je: pictogrammen en symbolen waarschuwingsborden en reddingsborden gebodsborden en verbodsborden persoonlijke beschermingsmiddelen ontruimingsinstructies 91 4.1 Pictogrammen

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag door een scholier 2047 woorden 12 oktober 2004 7,8 25 keer beoordeeld Auteur Genre Kees van Kooten Komedie Eerste uitgave 1984 Vak Nederlands

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Lesbrief Waar de Wind Woont

Lesbrief Waar de Wind Woont Lesbrief Waar de Wind Woont Deze lesbrief bevat 4 opdrachten. Opdracht 1 is een nagesprek. In opdracht 2 maakt de docent met de kinderen een klank-koor. Hiermee gaan ze in opdracht 3 verder en gebruiken

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag door een scholier 2078 woorden 25 april 2003 6,1 17 keer beoordeeld Auteur Maggie Rob Eerste uitgave 1998 Vak Engels 1. Zakelijke gegevens a. Auteur:

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1671 woorden 14 januari 2002 6,9 81 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Relaties

Werkstuk Levensbeschouwing Relaties Werkstuk Levensbeschouwing Relaties Werkstuk door een scholier 2503 woorden 3 maart 2008 6,6 10 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1 Wie versiert wie? De jongen het meisje? Andersom? Of kan het beide?

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al Hoofdstuk 1 Echt? Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie