Jaarbrief Wij vragen vriendelijk uw aandacht voor de acceptgirokaart bij deze Jaarbrief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarbrief 2015. Wij vragen vriendelijk uw aandacht voor de acceptgirokaart bij deze Jaarbrief"

Transcriptie

1 Jaarbrief 2015 Uit het bestuur door Maaike de Haardt voorzitter CHF Op het moment dat ik deze intro op onze Jaarbrief 2015 schrijf is de zomer officieel begonnen maar merken we daar nog weinig van. Het is koud en nat. Hopelijk leest u deze jaarbrief in volle zomerse glorie. In oktober 2014 traden de nieuwe bestuursleden Anne- Claire Mulder en Anne- Mareike Wetter aan. Ook Trees Versteegen, als adviseur vanuit het IWFT kwam het bestuur versterken. Met deze nieuwe leden zijn we weer op volle kracht. Van het werk van Anne- Mareike als nieuwe webmaster heeft u hopelijk al kunnen genieten. Zij wijzigde onze website zeer ingrijpend en maakte het geheel daarmee niet alleen fraaier maar ook toegankelijker. Afgelopen bestuursperiode heeft het bestuur, naast de bespreking van de ingediende subsidieaanvragen en het toekennen van subsidies, vooral aandacht gegeven aan de bijstelling van het beleidsplan voor de komende 5 jaar. We voerden een aantal grotere en kleinere wijzigingen door. We hebben bijvoorbeeld besloten geen maximale hoogte voor projectsubsidies meer op te nemen. Dat wil niet zeggen dat we nu ineens veel meer kunnen gaan uitgeven, maar we willen de mogelijkheid open houden incidenteel meer te kunnen toekennen dan de eerder vastgestelde 1500,-. Daarnaast willen we in de komende beleidsperiode de toekenningscriteria voor subsidies evalueren en heroverwegen. We merken steeds vaker dat we bij het beoordelen van aanvragen tegen de eerder vastgestelde grenzen aanlopen, temeer daar voor velen van onze aanvragers de situatie anders is dan bij het opstellen van de huidige criteria het geval was. De tijden en daarmee de feitelijke omstandigheden waaronder mensen onderzoek doen op het gebied van gender en religie veranderen, en dat vraagt om aanpassingen in het subsidiebeleid. We vragen ook informatie aan andere fondsen die eveneens met dergelijke vragen te maken hebben over hun werkwijze in deze. Via deze nieuwsbrief en de website houden we u hiervan op de hoogte.

2 We streven ernaar eind 2015 of voorjaar 2016 de volgende Halkes lezing te kunnen houden. Ook daarover zullen we u tijdig informeren. Houdt u ook onze website in de gaten. In het afgelopen jaar konden we opnieuw, dankzij uw steun, een aantal mooie projecten subsidiëren. Als altijd staat hierbij de ondersteuning van het IWFT Expertise Netwerk als eerste genoemd. Maar daarnaast waren er nog een aantal interessante projecten die we mochten ondersteunen. Ik noem er hier een paar. Verderop in deze nieuwsbrief krijgt u zoals gewoonlijk een kort verslag van de projecten en ook op onze website vindt u de hele lijst. Een interessant project is het POP- UP Monastery, een internationaal project van en voor jonge vrouwen en religie. We subsidieerden het promotie onderzoek van Trees van Montfoort naar ecotheologie. We gaven twee maal een reissubsidie, droegen bij aan de Oecumenische Vrouwensynode, steunden de Nederlandse bijdrage van Sylvia Grevel aan een internationaal kunst- en theologieproject rond vrouwelijke Godsbeelden. Van dit laatste project zal ook in Nederland middels een workshop verslag worden gedaan. Daarnaast dragen we bij aan het verschijnen van twee academische bundels op het gebied van Genderstudies, bundels waarin ook religie een belangrijk thema is. We vinden het belangrijk om in de volle breedte van het onderzoek en onderwijs op het gebied een bijdrage te kunnen leveren. Met uw donaties en een gezond financieel beleid blijft dat ook in de komende jaren mogelijk. Dat laat onverlet dat het een van onze belangrijkste beleidsdoelen van de komende tijd zal zijn om meer werk te maken van het aantrekken van nieuwe en jongere donateurs, onder meer door meer bekendheid te geven aan het Catharina Halkes Fonds en haar doelstellingen en mogelijkheden. Samenwerking met andere, soortgelijke fondsen sluiten we hierbij niet bij voorbaat uit. Ook zoeken we naar mogelijkheden om de relatie met onze donateurs op meer verscheiden wijze vorm te geven. Tegelijkertijd moeten we realistisch zijn: we zijn een klein fonds en al het werk dat wordt gedaan om het fonds te laten functioneren wordt verricht door een klein groepje enthousiaste, vrijwillige bestuursleden. We hopen dat u met plezier deze Jaarbrief zult lezen en kunt genieten van de projecten die we met u steun mee mochten realiseren. We danken u daarom hartelijk en hopen u voor de volgende Jaarbrief op de Halkeslezing te mogen begroeten. Met vriendelijke groet, Maaike de Haardt, voorzitter

3 Van de Secretaris door Anne- Claire Mulder In het bericht van de voorzitter hebt u kunnen lezen waar het bestuur van het Catharina Halkes Fonds het afgelopen studiejaar mee bezig is geweest. De penningmeester zal u hieronder op de hoogte brengen van de financiën. Op 14 februari 2015 werd feestelijk afscheid genomen van dr. Margriet Gosker, dr. Charlotte van der Leest en dr. Adriaan van Klinken, die in de jaren daarvoor bestuurslid van het Catharina Halkes Fonds waren geweest. In de bijdrage van mij als secretaris aan deze Jaarbrief krijgt u een kort Jaarverslag van het Catharina Halkes Fonds. In bestond het bestuur van het Catharina Halkes Fonds uit professor dr. Maaike de Haardt, voorzitter, dr. Anne- Claire Mulder, secretaris, drs. Marian Papavoine, penningmeester, dr. Catrien Notermans, algemeen bestuurslid, dr. Anne- Mareike Wetter, algemeen bestuurslid en webmaster. Het bestuur vergaderde in deze periode tweemaal, op 27 oktober 2014 en op 31 maart In deze vergaderingen werd besloten de volgende subsidieaanvragen te honoreren: Het onderzoeksproject van drs. Trees van Montfoort naar ecofeministische theologie. Verderop in deze nieuwsbrief vindt u een verslag De subsidieaanvraag van de Oecumenische VrouwenSynode voor een webmistress Het project Pop- Up Monastery, een Europees project dat een retraite aanbiedt aan jonge vrouwen, gericht op ontmoeting, uitwisseling en verdieping van vragen rondom vrouwen en spiritualiteit. Een aanvraag voor financiering van een conferentiebezoek door Mariecke van den Berg. Een verslag van dat bezoek vindt u eerdaags op de website en volgend jaar in de Jaarbrief. Een aanvraag voor de vergoeding van reiskosten van een langer studieverblijf in Duitsland van Karin Neutel. Ook daarvan krijgt u in een volgende nieuwsbrief een verslag. Een aanvraag voor het produceren van schilderijen voor de tentoonstelling Celebrating Images of God van de Universiteit van Winchester en het leveren van een bijdrage aan het programma rondom deze tentoonstelling. Verderop in de Nieuwsbrief vindt u een verslag van dit project. Een aanvraag voor de eindredactie van de herziene en uitgebreide uitgave van het studieboek Gender in media, kunst en cultuur onder de redactie van Rosemarie Buikema en Iris van der Tuin (red). Zodra dit boek verschenen is zult u daarover informatie vinden op de website. Een aanvraag voor de subsidie van een feestbundel. Ook daarover volgt later meer informatie.

4 In deze bestuursperiode is bovendien besloten om de financiën van het fonds enerzijds op een spaarrekening van de ASN bank te zetten en anderzijds te laten beheren door een vermogensbeheerder. In het verslag van de penningmeester leest u hier meer over. De website van het Catharina Halkes Fonds is dit voorjaar opnieuw vormgegeven door het bestuurslid dr. Anne- Mareike Wetter. Het ligt in de bedoeling van het bestuur om verslagen van gesubsidieerde projecten op de website te publiceren. Deze verslagen worden eveneens gepubliceerd in de Jaarbrief. Zoals hierboven is aangekondigd zal het bestuur in het komende bestuursjaar de Catharina Halkeslezing organiseren. Wij brengen u daar tijdig van op de hoogte. Van de penningmeester Door Marian Papavoine Allereerst veel dank aan onze donateurs, klein en groot. U maakt het mogelijk dat we projecten kunnen ondersteunen op het gebied van gender en religie en daarmee het erfgoed van Catharina Halkes verder kunnen brengen. U kunt ons ook steunen met een periodieke gift (minimaal 5 jaar) die u dan 100 procent mag aftrekken van de belasting. Vanaf 2014 hoeft dat niet meer via de notaris, maar kan dat geregeld worden door een schriftelijke overeenkomst met het Halkesfonds. Wie daar meer over wil weten kan contact met me opnemen via penningmeester@halkesfonds.nl. Een groot deel van ons vermogen staat op een spaarrekening bij de ASN Bank. In 2014 hadden we overwogen een deel van ons vermogen duurzaam te beleggen. Door de huidige rentestand is een spaarrekening weliswaar veilig, maar levert nauwelijks genoeg op om projecten te blijven subsidiëren. We hebben samen met Balans Vermogensbeheer bij BinckBank een portefeuille met enkel duurzame index- beleggingen ingericht, met een defensief profiel. We zijn bij Balans terechtgekomen omdat ze een andere visie op beleggen uitdragen, en als provisie geen percentage van het belegd vermogen rekenen, maar een vast bedrag per jaar. We hebben een paar mooie projecten gefinancierd. Daarover leest u meer elders in deze nieuwsbrief. Ons vermogen is in 2014 toegenomen met 10,1% naar euro. We hadden in 2014 een flinke stijging in donaties: euro. Een financieel jaarverslag 2014 vindt u conform de ANBI- eisen bij de Kennisbank Filantropie: halkes- fonds Bij deze Jaarbrief treft u een acceptgiro aan ten behoeve van uw donatie. Mocht u wijzigingen willen doorgeven, dan kunt u dit doen per post (zie het adres onderaan deze Jaarbrief) of per e- mail: secretariaat@halkesfonds.nl. Ook in 2015 zijn we weer heel blij met uw donatie, die het ons mogelijk maakt projecten op het gebied van onderwijs en onderzoek in gender en religie te ondersteunen! Graag vraag ik om uw e- mailadres door te geven aan penningmeester@halkesfonds.nl, zodat we u ook op die manier kunnen bereiken.

5 Het Catharina Halkes Fonds subsidieerde in onder andere de volgende instellingen en projecten: Het netwerk IWFT door Trees Versteegen, (scheidend voorzitter) Het jaar 2014 was een jaar waarin het netwerk IWFT vrijwel niet voor de buitenwacht zichtbaar was, omdat er letterlijk achter de schermen gewerkt werd aan een hele nieuwe website. We deden dat in eigen beheer. Omdat degene die er verantwoordelijk voor was door persoonlijke omstandigheden een tijd lang minder tijd kon investeren, duurde het even. Een website laten bouwen en opnieuw indelen is een technische kwestie. Het bestuur hield zich bezig met de inhoudelijke kant ervan. Een netwerk zoals het IWFT kenmerkt zich in deze tijd niet meer door bijeenkomsten, maar ontmoet elkaar via de website en social media. Willen we kunnen discussiëren via de website? Moeten we ons verbinden met internet? Via een website wil je mededelingen kunnen doen, maar leden zouden zich ook moeten kunnen engageren door berichten te (laten) plaatsen. In mei van dit jaar ging de website de lucht in ( Het oordeel is aan de lezer/es. We verbinden ons met onderzoek, nationaal en internationaal. Een belangrijk onzichtbaar deel van de website bestaat uit de zogenaamde matching': leden die deskundigheden zoeken bij elkaar, kunnen die via een matchingssysteem vinden. We zijn tenslotte een netwerk, dat afhankelijk is en wil zijn van elkaars deskundigheden. De gegevensverzameling werd gedaan door Kim de Wildt en Nienke Pruiksma. Toen we afscheid namen van Nienke, die voor werk bij kerk in actie ( naar Brazilië vertrok, nam Eleonora Hof, een nieuw bestuurslid, de taak van de matching van haar over. Op de jaarvergadering in oktober was het zoals gewoonlijk niet zo druk (15 vrouwen). We hadden geprobeerd de bijeenkomst aantrekkelijk te maken, door er een discussie aan te verbinden: willen we als IWFT er alleen voor vrouwen zijn, nu gender' geen thema meer is dat alleen door vrouwen wordt geproblematiseerd. Aurica Nutt, van de universiteit van Keulen, had een bijdrage toegezegd, raakte geblesseerd en stuurde ons een paper. Zij presenteerde ons de diverse netwerken en organisaties die in Duitsland actief zijn op het gebied van religie en gender. In deze 'spiegel' konden wij discussiëren, over vragen als: kunnen mannen lid worden van het IWFT, en zo ja, mogen mannen dan ook participeren in de studieweek van het OPP, waar onderzoeksters, jong en oud, studeren en nieuwe inzichten delen en opdoen. We zijn er nog niet uit. De discussie wordt zeker voortgezet in de komende periode. De OPP- week in januari was weer goed bezocht, en levendig. Het IWFT is financieel gezond. Omdat we geen personeel in dienst hadden, gaven we minder uit dan

6 de jaren ervoor (en hoefden dus ook minder geld te vragen aan het Catharina Halkes Fonds). Voor de komende periode zijn er plannen genoeg: we gaan een nauwere samenwerking aan met de Oecumenische Vrouwensynode en kijken wat we in samenwerking kunnen ondernemen op het gebied van andere netwerken. We onderzoeken de mogelijkheden om onderzoek meer beschikbaar te maken voor een bredere doelgroep. Onder verantwoordelijkheid van Monirah Schep bereiden we, samen met onze betaalde webbeheerder, Wietske de Nachtegaal, de functies van de website uit. Ondergetekende gaat weg als voorzitter en lid van het bestuur, en Kim de Wildt, nu vicevoorzitter, neemt deze taak over, als dat door de jaarvergadering van 2015 bekrachtigd gaat worden. Met een verjongd bestuur en met nieuwe media gaat het IWFT energiek verder. De webmistress van de Oecumenische Vrouwensynode We zijn trots op onze aantrekkelijke en informatieve website Het is een belangrijk hulpmiddel om onze doelstellingen te realiseren. De site biedt actuele informatie over vrouw- en- geloof, emancipatie van vrouwen en andere achtergestelde groepen binnen religies en kerkelijke instituten, feministische theologie, oecumene en vrouwen in de interreligieuze dialoog. In de agenda is een ruim aanbod te vinden van studiedagen, cursussen, lezingen en tentoonstellingen op die gebieden. We bieden met de website een platform voor netwerken, organisaties, groepen en personen, die betrokken zijn bij de brede oecumenische vrouw- en- geloofbeweging. Zij kunnen nieuwsartikelen aanleveren en zich op onze netwerkpagina voorstellen. Verder is er een boekenpagina met bijvoorbeeld werken op gebied van feministische theologie, die voor een breed publiek toegankelijk zijn. Wanneer beschikbaar voegen we daar recensies aan toe.

7 Tenslotte gebruiken we de website voor aankondigingen en verslag van onze activiteiten zoals synodes en synodedagen, waar vrouwen geïnspireerd en gesteund worden om vanuit haar eigen ervaringen en feministisch theologische inzichten haar plaats in kerk en samenleving in te nemen en waar de onderlinge band binnen de vrouw- en- geloofbeweging wordt versterkt. Met een bijdrage van het Catharina Halkes Fonds hebben wij een webmistress bereid gevonden de website up- to- date te houden, waardoor we de continuïteit gewaarborgd zien. Zie Prof. Dr. Esther Mombo, Kenia s bekendste feministisch theologie. door Martha Frederiks Van september tot november 2014 was Prof. Dr. Esther Mombo (1957) gedurende drie maanden te gast bij het Departement Filosofie en Religiewetenschap van de faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht. Mombo bezocht Utrecht in het kader van haar sabbatical. Mombo is hoogleraar feministische theologie en is sinds 1985 werkzaam aan St. Paul s University, Limuru te Kenia. Gedurende de dertig jaar die Mombo nu betrokken is bij het theologisch onderwijs in Kenia, heeft ze een indrukwekkende staat van dienst ontwikkeld. Tussen 1999 en 2007 was Mombo de academic dean van St. Paul s Theological College; daarnaast doceerde ze kerk- geschiedenis, feministische theologie en interreligieuze relaties. Generaties vrouwelijke studenten zien in Mombo een rolmodel: haar colleges over de positie van vrouwen in maatschappij en kerk in Kenia zijn populair, want Mombo neemt nooit een blad voor haar mond. Dankzij haar lobbywerk en internationale netwerken genereerde ze beurzen voor vrouwelijke studenten en stimuleerde hen verder te studeren en te participeren in wetenschappelijke of kerkelijke conferenties. Mombo was niet voor niets vanaf het prille begin betrokken bij de Circle of Concerned African Women Theologians; feministische theologie en vrouwenrechten staan hoog op haar agenda. Ook het feit dat Mombo zich in de mannenwereld van kerk en universiteit uitstekend heeft weten te handhaven, spreekt vrouwelijke studenten aan: Mombo stond aan de wieg van de oprichting van St. Paul s University en was van 2007 tot 2014 vice- rector met een onderwijsportefeuille. Ook nam zij het initiatief om aan St. Paul s een specifieke masteropleiding interreligieuze relaties te starten.

8 Mombo s onderzoek is met name gericht op de rol van vrouwen in de geschiedenis van het Christendom (her- story in history). Daarnaast publiceerde ze over vrouwenrechten, traditional harmful practices en over HIV als een gendered disease. Mombo heeft haar sabbatical in Utrecht gebruikt om na jaren bestuur zich weer op onderzoek te oriënteren. Tijdens haar sabbatical redigeerde ze een boek over 50 jaar vrouwen in het ambt in Kenia en schreef de opzet voor een nieuw boek over de positie van vrouwen in de Quakertraditie. Ook gaf ze gastcolleges binnen de opleidingen Religiewetenschap en Gender Studies. Verder sprak Esther Mombo op een aantal studiedagen, waaronder een bijeenkomst over Kruispunt denken van het Anne Zernike Fonds en een studieochtend Christianity, Gender and Sexuality bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het sabbatical van Prof. Mombo werd mogelijk gemaakt door de steun van een aantal fondsen (waaronder het Catharina Halkes Fonds), de PKN en de Universiteit Utrecht. Eco- feministisch onderzoek, door Trees van Montfoort Het CHF subsidieerde de eerste fase van mijn systematisch- theologisch onderzoek: Christus als redder van de wereld? Naar een soteriologie vanuit ecofeministisch perspectief in de Nederlandse context. Een eerste resultaat daarvan is de lezing Verlossing van de schepping (te downloaden op gehouden op een studiedag op 12 juni 2015 georganiseerd door het netwerk theologie en duurzaamheid met leden vanuit universiteiten en maatschappelijke organisaties - waar ik vanuit de oecumenische vrouwensynode aan deelneem. (zie: hoger- op- de- agenda. De activiteiten in Nederland rond geloof en milieu hebben een zwakke en eenzijdige theologische onderbouwing. Het beeld van de rentmeester is dominant, een beeld van (mannelijke) overheersing. Er is wereldwijd veel ecotheologisch onderzoek, opvallend vaak vanuit genderperspectief, maar er is nauwelijks eco(feministisch) theologisch onderzoek vanuit en gericht op de Nederlandse context (m.u.v. Halkes 1989, Verstappen 2000, Biezeveld 2008). Zowel vanuit ecologisch als vanuit feministisch perspectief wordt de christelijke traditie vaak beschouwd als een van de oorzaken van respectievelijk de achterstelling en onderdrukking van vrouwen en de ecologische crisis. Tegelijk is de christelijke traditie divers en voortdurend in verandering (Tanner 1997) en is er dus binnen die traditie correctie van androcentrisme/seksisme en antropocentrisme mogelijk. Het gebrek aan ecotheologie in de Nederlandse kerkelijke context kan verholpen worden door ecofeministische theologie vanuit andere contexten hiervoor bruikbaar te maken.

9 Dit onderzoek is relevant om de praktische reden dat theologische onderbouwing van bestaande activiteiten op de raakvlakken van kerk/geloof, milieubeweging en vrouwenbeweging te kort schiet en om de theoretische reden dat de theologie in Nederland te antropocentrisch is geworden om relevant te kunnen zijn in ecologische kwesties. Bovendien verwacht ik dat er vanuit christelijke bronnen een fundamentele bijdrage geleverd kan worden aan het maatschappelijk debat over ecologische kwesties Enkele voorlopige conclusies, gepresenteerd in genoemde lezing zijn: voor een verantwoorde ecologische theologie is een breder beroep op de Bijbel nodig dan alleen op Genesis 1 en 2; zolang God een God van mensen blijft, blijft ecologie marginaal in de theologie; de grote afstand tussen God en de schepping in veel reformatorische theologie is niet Bijbels, maar een erfenis van de moderniteit; de term rentmeesterschap is gevaarlijk omdat hij te goed past in een wereldbeeld dat juist een oorzaak is van de economische crisis; dat wereldbeeld is gevormd door een ideologie van overheersing en exploitatie van de aarde, vrouwen en armen; om recht te doen aan de God van de Bijbel, aan de aarde, aan vrouwen en aan armen is een perspectiefverandering nodig; daarvoor vind ik in de ecofeministische theologie aanzetten bij met name McFague (naastenliefde voor de hele schepping), Gebara, (het dagelijks leven van arme vrouwen en hun strijd voor schoon water en goed voedsel), Theokritoff (de schepping als de gave van Gods eigen leven aan ons en ascese, vrijwillige zelfbeperking, als oefening in liefhebben zonder bezitsdrang). Aanvankelijk was mijn onderzoek gericht op een proefschrift, inmiddels heb ik besloten tot een boek voor een iets breder publiek. Celebrating Female Images of Christ/A, door Sylvia Grevel kunstenares, dichter en onderzoeker esthetiek, creatieve werkvormen en innovatie in de geestelijke verzorging in het Radboudumc in Nijmegen Het Institute for Theological Partnerships (ITP) van de University of Winchester heeft een zomerprogramma ontwikkeld. Het is een expositie met lezingen onder de titel Celebrating Female Images of Christ/A. Het programma loopt van 10 juli tot 6 augustus Acht kunstenaressen, die in de meeste gevallen ook feministisch theologe zijn, hebben de uitdaging gekregen een vrouwelijke verbeelding van Christus te maken.

10 Daarbij hebben zij in het weekend van de opening van de expositie een workshop gedaan door gezamenlijk met de bezoekers van de expositie een vrouwelijke boom van Jesse in de Cosmic Garden op het universiteitscomplex te maken. Er is ook een catalogus bij de expositie uitgegeven. Het doel van het zomerprogramma is om naast de daadwerkelijke realisatie van een expositie en een serie lezingen met betrekking tot het thema van de expositie een nieuwe input aan de academische feministische theologie te geven. De expositie heeft inmiddels de pers bereikt en de kritieken zijn veelal positief. Er is ook interesse getoond uit de Verenigde Staten (St John the Divine in New York in het kader van een review van Edwina Sandys Christa, en de University of Chicago). Het Catharina Halkes Fonds heeft het mij mogelijk gemaakt schilderijen voor de expositie te maken en de tekst voor de catalogus te schrijven. Meer informatie en kritieken zijn te zien op Facebook (Sylvia Grevel en Institute for Theological Partnership). Ik zal me er voor inspannen de expositie ook naar Nederland te halen. Met een uitnodiging aan Nederlandse kunstenaressen. Door het succes van dit huidige programma hebben prof Lisa Isherwood en Dr Megan Clay van het ITP de kunstenaressen uitgenodigd volgend jaar weer een bijdrage te leveren. Het thema is: Maria / Mirjam. De uitdaging heb ik al aangenomen. Stichting Catharina Halkes Fonds, rekeningnummer NL16 INGB , Tilburg, penningmeester@halkesfonds.nl Secretariaat: Dr. Anne- Claire Mulder, Molenbeekstraat 15, 3521 ET Utrecht Wilt u uw e- mailadres doorgeven aan secretaris@halkesfonds.nl, zodat we u kunnen berichten bijvoorbeeld wanneer we verslagen op de website zetten?

Inventaris van het archief van

Inventaris van het archief van Inventaris van het archief van IWFT Vrouwennetwerk Theologie voorheen Interuniversitaire Werkgroep Feminisme en Theologie (1976-1977), Landelijke Werkgroep Feminisme en Theologie (1977-1982) en Interuniversitaire

Nadere informatie

Archief IWFT Vrouwennetwerk Theologie 1976-2004

Archief IWFT Vrouwennetwerk Theologie 1976-2004 Archief IWFT Vrouwennetwerk Theologie 1976-2004 Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Vijzelstraat 20 1017 HK Amsterdam Nederland IIAV00000557 Atria Amsterdam 2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarbrief van de Stichting Catharina Halkes Fonds, 1 augustus 2010. Uit het bestuur door Willy Jansen, voorzitter

Jaarbrief van de Stichting Catharina Halkes Fonds, 1 augustus 2010. Uit het bestuur door Willy Jansen, voorzitter Jaarbrief van de Stichting Catharina Halkes Fonds, 1 augustus 2010 Uit het bestuur door Willy Jansen, voorzitter In deze Jaarbrief vindt u een verslag van de projecten die mede dankzij u als trouwe donateur

Nadere informatie

Jaarbrief 2004. Inhoud. Uit het bestuur

Jaarbrief 2004. Inhoud. Uit het bestuur Jaarbrief 2004 Inhoud - uit het bestuur - nieuwe bestuursleden stellen zich voor - bericht van Catharina Halkes - financiën - wie kreeg subsidie? 1 - subsidiebeleid - wie kreeg subsidie? 2 - vanuit het

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage s-gravenhage Jaarrekening 2014 18 juni 2015-1 - Inhoud Blad Jaarrekening 2014 3 Bestuursverslag 4 Jaarrekening 7 Balans per 31 december 2014 (na bestemming batig saldo) 8 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Inhoud. Tekst: Sietse Lagendijk, Stichting de Arend Vormgeving: Standaut, Nieuw-Vossemeer. juni 2013, Stichting de Arend

Inhoud. Tekst: Sietse Lagendijk, Stichting de Arend Vormgeving: Standaut, Nieuw-Vossemeer. juni 2013, Stichting de Arend Jaarverslag 2012 Inhoud Voorwoord... 3 Algemeen... 4 Activiteiten... 5 Financieel jaarverslag... 6 Toelichting financiën... 7 Begroting 2013... 8 Tekst: Sietse Lagendijk, Stichting de Arend Vormgeving:

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2013

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2013 stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2013 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015

STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015 STICHTING VRIENDEN VAN DE SISTERS OF NAZARETH-HAIFA BELEIDSPLAN 2011-2015 Algemeen Stichting Vrienden van de Sisters of Nazareth-Haifa is opgericht op 5 oktober 2011. De initiatiefnemers raakten betrokken

Nadere informatie

Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland. Beleidsplan

Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland. Beleidsplan Beleidsplan 2017-2019 Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland 15-8-2017 Inhoud Achtergrond stichting... 2 Bestuur & Directie... 2 Missie en Visie... 3 Missie... 3 Visie... 3 Strategische doelstellingen...

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Verslag voor Kerk en Wereld van de Debatavond Vrouwen Verbinden 8 maart 2011

Verslag voor Kerk en Wereld van de Debatavond Vrouwen Verbinden 8 maart 2011 www.vrouwensynode.nl Verslag voor Kerk en Wereld van de Debatavond Vrouwen Verbinden 8 maart 2011 Utrecht, 16 mei 2011 Inhoud Inleiding 1 Verslag van de debatavond 1 Evaluatie in vergelijking met het projectplan

Nadere informatie

Bijzonder. nieuws. Een wereld te winnen met bewegen! Nummer 2, 2014. Nieuwsbrief voor donateurs

Bijzonder. nieuws. Een wereld te winnen met bewegen! Nummer 2, 2014. Nieuwsbrief voor donateurs Bijzonder Nummer 2, 2014 nieuws Nieuwsbrief voor donateurs Een wereld te winnen met bewegen! Fonds verstandelijk gehandicapten is onderdeel van Stichting Meedoen mogelijk maken. Nieuws Geachte donateur,

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Hallo allemaal, Via deze nieuwsbrief willen we jullie dit keer iets uitgebreider informeren over wat CSN precies doet. In de agenda vinden jullie wat er de komende tijd gaat komen. Daarnaast zullen we

Nadere informatie

Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1

Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1 Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1 Comité van Aanbeveling: Prof. Dr. H.H.F. (Herman) Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering (Universiteit Utrecht) en oprichter Sustainable

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

Kerk in Actie zoekt enthousiaste theologen

Kerk in Actie zoekt enthousiaste theologen Kerk in Actie zoekt enthousiaste theologen Geloof jij in de kracht van Bijbelverhalen? Vind je het een uitdaging te ontdekken wat Bijbelverhalen betekenen voor mensen in een ander land? Heb je visie om

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Ark van Noach

Beleidsplan Stichting Ark van Noach Beleidsplan Stichting Ark van Noach Beleidsplan Voor u ligt het beleidsplan van stichting Ark van Noach. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten en geeft inzicht in de werving

Nadere informatie

De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1. René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl

De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1. René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl De Geefwet en donaties aan cultuur in Nederland *1 René Bekkers, r.bekkers@vu.nl Saskia Franssen, s.e.franssen@vu.nl Sinds giften aan culturele instellingen fiscaal gezien aantrekkelijker zijn geworden,

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN STICHTING OPEN 1 1. INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

Uit het bestuur. door Willy Jansen, voorzitter 1

Uit het bestuur. door Willy Jansen, voorzitter 1 Uit het bestuur door Willy Jansen, voorzitter 1 Voor het Catharina Halkes Fonds was het jaar 2010 een bewogen jaar. Hoogtepunt was ongetwijfeld de feestelijke viering van de 90e verjaardag van Tine Halkes

Nadere informatie

1. Over Stichting Martin Luther Heritage Foundation

1. Over Stichting Martin Luther Heritage Foundation Beleidsplan 2017-2019 1. Over Stichting Martin Luther Heritage Foundation Theoloog Maarten Luther (1483-1546) is een van de belangrijkste reformatoren en grondlegger van het protestantisme. Door zijn toedoen

Nadere informatie

Voor u ligt het beleidsplan voor de stichting ter bevordering van Sudburyonderwijs in Nederland.

Voor u ligt het beleidsplan voor de stichting ter bevordering van Sudburyonderwijs in Nederland. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan 2018-2021 voor de stichting ter bevordering van Sudburyonderwijs in Nederland. Per april 2018 heeft de stichting nieuwe statuten en per juni 2018 is er een nieuw bestuur

Nadere informatie

Creatieve projecten uit de diaconale praktijk

Creatieve projecten uit de diaconale praktijk Het bruist! Creatieve projecten uit de diaconale praktijk Voorjaarsconferentie 18 april 2013 Organisatie Vereniging Beraad Grote Steden in de Protestantse Kerk in Nederland Prof. Dr. G. van der Leeuw Stichting

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2014

Inhoudelijk jaarverslag 2014 Inhoudelijk jaarverslag 2014 INHOUD Inleiding 1. Organisatie van de Van der Leeuwstichting 2. Activiteiten van de Van der Leeuwstichting 3. Samenwerkingen van de Van der Leeuwstichting Inleiding Vanaf

Nadere informatie

SI--ART. Nagtzaam Stimuleringsfonds voor jonge kunstenaars

SI--ART. Nagtzaam Stimuleringsfonds voor jonge kunstenaars SI--ART Nagtzaam Stimuleringsfonds voor jonge kunstenaars Voorwoord zoeken die in aanmerking komen voor stimulering vanuit st-art. Wij voelen ons erg betrokken bij kunst en willen via stichting st-art

Nadere informatie

Bestuursverslag. Algemeen. Stichting Koningsheide Arnhem. Dit verslag van het bestuur betreft: Statutaire zetel

Bestuursverslag. Algemeen. Stichting Koningsheide Arnhem. Dit verslag van het bestuur betreft: Statutaire zetel Bestuursverslag Algemeen Dit verslag van het bestuur betreft: Statutaire naam Statutaire zetel Rechtsvorm Stichting Koningsheide Stichting De samenstelling van het bestuur is als volgt: Voorzitter R. Pieterse

Nadere informatie

Voorbeeldig onderwijs

Voorbeeldig onderwijs m a r i a va n de r hoe v e n Voorbeeldig onderwijs In de politieke arena wordt gedebatteerd over de vraag of het goed gaat met het Nederlandse onderwijs. Getuige het recente Oesorapport zijn we op onderdelen

Nadere informatie

Voorwoord 3. Publiciteit en activiteiten 4. Externe contacten, partners en Comité van aanbeveling 5. Kennisontwikkeling 6. Interne organisatie 7

Voorwoord 3. Publiciteit en activiteiten 4. Externe contacten, partners en Comité van aanbeveling 5. Kennisontwikkeling 6. Interne organisatie 7 Jaarverslag 2013 1 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Publiciteit en activiteiten 4 Externe contacten, partners en Comité van aanbeveling 5 Kennisontwikkeling 6 Interne organisatie 7 Financiën 8 2 Voorwoord Samen

Nadere informatie

Inhoud. Tekst: Sietse Lagendijk, Stichting de Arend Vormgeving: Standaut, Nieuw-Vossemeer. juni 2014, Stichting de Arend

Inhoud. Tekst: Sietse Lagendijk, Stichting de Arend Vormgeving: Standaut, Nieuw-Vossemeer. juni 2014, Stichting de Arend Jaarverslag 2013 Inhoud Voorwoord... 3 Algemeen... 4 Activiteiten... 5 Financieel jaarverslag... 6 Toelichting financiën... 7 Begroting 2014... 8 Tekst: Sietse Lagendijk, Stichting de Arend Vormgeving:

Nadere informatie

Jaarverslag Ankie Mensink-fonds 2015 en beleidsplan 2016-2017 (vastgesteld 8 maart 2016)

Jaarverslag Ankie Mensink-fonds 2015 en beleidsplan 2016-2017 (vastgesteld 8 maart 2016) Jaarverslag Ankie Mensink-fonds 2015 en beleidsplan 2016-2017 (vastgesteld 8 maart 2016) Jaarverslag Ankie Mensink-fonds 2015 In dit jaarverslag wordt de gang van zaken binnen het bestuur belicht, het

Nadere informatie

Jaarverslag en financieel overzicht. Stichting Gehandicaptenzorg Malang

Jaarverslag en financieel overzicht. Stichting Gehandicaptenzorg Malang Jaarverslag en financieel overzicht Stichting Gehandicaptenzorg Malang 2017 Voorwoord Wij zijn trots op het feit dat wij, dankzij uw giften, al jarenlang veel kunnen betekenen voor de kinderen in Malang,

Nadere informatie

Activiteiten overzicht VVvE november 2012 september 2013 ten behoeve van ledenvergadering op 5 september 2013

Activiteiten overzicht VVvE november 2012 september 2013 ten behoeve van ledenvergadering op 5 september 2013 Activiteiten overzicht VVvE november 2012 september 2013 ten behoeve van ledenvergadering op 5 september 2013 Wat betreft opleidingen 1 De vvve organiseert samen met de hogeschool van utrecht twee maal

Nadere informatie

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Beleidsplan 2016-2017 Inhoud: Over de Stichting - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Activiteiten en projecten PROJECT 1 PROJECT 2 PROJECT 3 PROJECT 4 Musicals Jongerenkoor Meditatieve

Nadere informatie

Augustus Jaarbrief van de Stichting Catharina Halkes Fonds. Uit het bestuur. door Maaike de Haardt, voorzitter CHF

Augustus Jaarbrief van de Stichting Catharina Halkes Fonds. Uit het bestuur. door Maaike de Haardt, voorzitter CHF Jaarbrief van de Stichting Catharina Halkes Fonds Augustus 2013 Uit het bestuur door Maaike de Haardt, voorzitter CHF Graag brengen we u op de hoogte van de ontwikkelingen van het Catharina Halkesfonds

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Toekomstparagraaf 8 Samenvatting beleidsplan 2015 Begroting 2015

Inhoudsopgave. 3. Toekomstparagraaf 8 Samenvatting beleidsplan 2015 Begroting 2015 1 Inhoudsopgave 1. Jaarverslag 3 Voorwoord Statutaire naam, vestigingsplaats, rechtsvorm en juridische structuur Doelstellingen en visie Activiteiten Beleid in 2014 Verantwoording Bestuur 2. Jaarrekening

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland

Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Beleidsplan Stichting Time to Help Nederland Stichting Time to Help Nederland Hang 4 3011 GG Rotterdam info@timetohelp.nl www.timetohelp.nl Inschrijvingsnummer KVK : 55404073 RSIN/Fiscaalnummer: 851692357

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING VRIENDEN VAN HET JEUGD- EN JONGERENCENTRUM DON BOSCO APELDOORN. Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... blz. 2. Voorwoord... blz.

JAARVERSLAG 2014 STICHTING VRIENDEN VAN HET JEUGD- EN JONGERENCENTRUM DON BOSCO APELDOORN. Inhoudsopgave. Inhoudsopgave... blz. 2. Voorwoord... blz. JAARVERSLAG 2014 JAARVERSLAG 2014 STICHTING VRIENDEN VAN HET JEUGD- EN JONGERENCENTRUM DON BOSCO APELDOORN Inhoudsopgave Inhoudsopgave... blz. 2 Voorwoord... blz. 3 Jaarverslag... blz. 4 Ondernomen activiteiten

Nadere informatie

1. Over Gezinsfundament... 2. 2. Terugblikken en vooruit kijken... 3. 3. Factsheet 2015... 4. 4. Financiën... 6. 5. Contactgegevens...

1. Over Gezinsfundament... 2. 2. Terugblikken en vooruit kijken... 3. 3. Factsheet 2015... 4. 4. Financiën... 6. 5. Contactgegevens... Jaarverslag 2015 Je bent nooit groter dan wanneer je je bukt om een kind te helpen. (Dr. Wess Stafford, voormalig directeur van Compassion International) Inhoudsopgave 1. Over Gezinsfundament... 2 2. Terugblikken

Nadere informatie

Samenvatting beleidsplan 2014-2018

Samenvatting beleidsplan 2014-2018 Samenvatting beleidsplan 2014-2018 The Nethrelands-Turkey Friendship Foundation Bezoekadres: Pieter Cornelisz. Hooftstraat 47, 1071 BN Amsterdam Tel: 020-7763 09 55 Mobiel; 06-52 627 833 Web: www.ntff.nl

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies JAARVERSLAG 2014 Stichting Terima Kasih Plaggeberg 27 (postadres) 3956 BK Leersum KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL05RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

Als wij al onze doelen willen behalen hebben we best wel veel geld nodig. Hoeveel? Dat leest u in dit 4-jaren plan. Klik Hier.

Als wij al onze doelen willen behalen hebben we best wel veel geld nodig. Hoeveel? Dat leest u in dit 4-jaren plan. Klik Hier. Schoolresultaten 2013-2014 21 september 2014 De schoolresultaten mogen er zijn. 10 studenten zijn afgelopen jaar geslaagd. En dat is mede dankzij uw hulp mogelijk gemaakt. De pagina's van de schoolkinderen

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Dôme

Stichting Vrienden van Dôme Stichting Vrienden van Dôme Jaarverslag 2016 1 Inhoud Samenvatting 2016 en verwachtingen 2017 3 Doelstelling Stichting Vrienden van Dome 4 Samenstelling bestuur 4 Public relations 5 Fondsenwerving 6-7

Nadere informatie

Het bestuur heeft in het verslagjaar 3x vergaderd. Daarnaast hebben de bestuursleden tussentijds veelvuldig per email of telefonisch contact gehad.

Het bestuur heeft in het verslagjaar 3x vergaderd. Daarnaast hebben de bestuursleden tussentijds veelvuldig per email of telefonisch contact gehad. Bestuursverslag 2013 De Stichting Glaucoomfonds heeft als doel het bevorderen van de oogheelkundige wetenschap, de toepassing van deze wetenschap en de zorg met betrekking tot de aandoening glaucoom. De

Nadere informatie

STICHTING DE OPENBARING BELEIDSPLAN 2016-2017

STICHTING DE OPENBARING BELEIDSPLAN 2016-2017 STICHTING DE OPENBARING Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 55228801 BELEIDSPLAN 2016-2017 Contactgegevens STICHTING DE OPENBARING Website: www.stichtingdeopenbaring.nl Email: info@stichtingdeopenbaring.nl

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u Steeds meer mensen worden geconfronteerd met blaas- of nierkanker.

Nadere informatie

Mak de gesjiechte van ós sjtreek lebendig. Jaarverslag Sjtichting Genealogiek Sjènne 2009

Mak de gesjiechte van ós sjtreek lebendig. Jaarverslag Sjtichting Genealogiek Sjènne 2009 Mak de gesjiechte van ós sjtreek lebendig Jaarverslag Sjtichting Genealogiek Sjènne 2009 Inhoud Voorwoord pag. 3 Voortgang De Bokkerijders met de dode hand, een nieuwe visie pag. 4 Website www.sjtigs.eu

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies JAARVERSLAG 2013 Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL05RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Soul Survivor Holland

Beleidsplan. Stichting Soul Survivor Holland Beleidsplan Stichting Soul Survivor Holland 2019-2022 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie en Doelstelling 4 2.1 Visie 4 2.2 Doelstellingen 4 3. Fondsen 5 3.1 Verwerving van fondsen 5 3. 2 Beheersing

Nadere informatie

Nu met themasponsoring! Dagelijks contact met uw doelgroep! Partnermogelijkheden 2013. ontmoeten inspireren co-creëren

Nu met themasponsoring! Dagelijks contact met uw doelgroep! Partnermogelijkheden 2013. ontmoeten inspireren co-creëren Nu met themasponsoring! Dagelijks contact met uw doelgroep! Partnermogelijkheden 2013 ontmoeten inspireren co-creëren Dagelijks contact met voorschrijvers en opdrachtgevers Materia brengt u in contact

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage Jaarrekening 2015 25 mei 2016-1 - Inhoud Blad Jaarrekening 2015 3 Bestuursverslag 4 Jaarrekening 7 Balans per 31 december 2015 (na bestemming batig saldo) 8 Staat van baten en lasten over 2015 9 Toelichting

Nadere informatie

Jaarverslag SOFAK 2013. Stichting Ondersteunings Fonds Allochtone Kerken. Jaarrekening 2O13

Jaarverslag SOFAK 2013. Stichting Ondersteunings Fonds Allochtone Kerken. Jaarrekening 2O13 Stichting Ondersteunings Fonds Allochtone Kerken Jaarrekening 2O13 1 Colofon Stichting OndersteuningsFonds Allochtone Kerken Wildenburg 1 3058 Z T ROTTERDAM info@sofak.ni www.sofak.nl kvk-nummer: 41190406

Nadere informatie

Jaarverslag Van Oosbreestichting

Jaarverslag Van Oosbreestichting Jaarverslag 2015 Van Oosbreestichting 1 Voorwoord Hierbij treft u het jaarverslag 2015 aan van de Van Oosbreestichting. Voor de stichting was 2015 een jaar van continuering van de in 2014 gekozen lijn

Nadere informatie

Monica Wolffensperger en Nienke van Dijk: Vrouwensynode als eerste stap naar vrouwenkerk (1987)

Monica Wolffensperger en Nienke van Dijk: Vrouwensynode als eerste stap naar vrouwenkerk (1987) Monica Wolffensperger en Nienke van Dijk: Vrouwensynode als eerste stap naar vrouwenkerk (1987) Sieth Delhaas Hervormd Nederland, 22 augustus 1987 Inleiding Het symposium Vrouw en Macht waarmee het tweede

Nadere informatie

Jaarverslag over 2013 van de Stichting Oecumenische Vrouwensynode

Jaarverslag over 2013 van de Stichting Oecumenische Vrouwensynode www.vrouwensynode.nl Jaarverslag over 2013 van de Stichting Oecumenische Vrouwensynode Utrecht, juni 2014 (aangepast september 2014 na kascontrole) Inhoud Voorwoord 2 Wat is de Oecumenische Vrouwensynode?

Nadere informatie

Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013

Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013 Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013 Met Esseline Dorrestijn en Gerie van der Land-Zijderveld De Plasmolense Hof Rijksweg 203 6586 AA Plasmolen Tel: 024-6961597 www.deplasmolensehof.nl Schrijverij Gerie

Nadere informatie

Rapportage stelling 1 Ik wil zelf mijn tandarts kunnen kiezen. Juli 2014. Baas in eigen

Rapportage stelling 1 Ik wil zelf mijn tandarts kunnen kiezen. Juli 2014. Baas in eigen Rapportage stelling 1 Ik wil zelf mijn tandarts kunnen kiezen Juli 2014 Baas in eigen mond! 1 Inleiding Het initiatief voor het oprichten van het Consumenten Platform Mondzorg is eind 2013 genomen om de

Nadere informatie

Beleidsplan Periode

Beleidsplan Periode Beleidsplan Periode 2011 2021 Stichting wijkraad Leuken Postbus 10257 6000 CG Weert Kvk nr. 41066676 Fiscaal nr. 802606568 Vastgesteld door het bestuur op 20 december 2016 1. Inleiding In dit beleidsplan

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage Jaarrekening 2016 maart 2017-1 - Inhoud Blad Jaarrekening 2016 3 Bestuursverslag 4 Jaarrekening 7 Balans per 31 december 2016 (na bestemming batig saldo) 8 Staat van baten en lasten over 2016 9 Toelichting

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Voorwoord Deventer is trots op de veelkleurige, multiculturele samenstelling van haar inwoners. Al eeuwen lang onderhoudt Deventer, als Hanzestad contacten met vele landen en culturen over heel de wereld.

Nadere informatie

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2015

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2015 stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2015 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Beleidsplan januari 2017 februari 2018 KvK : RSINnr:

Beleidsplan januari 2017 februari 2018 KvK : RSINnr: Beleidsplan januari 2017 februari 2018 KvK :67403611 RSINnr: 856971091 http://www.stichtingkokai.nl secretariaat M.S van der Heide Kwartelstraat 28 8916 BN Tevens bezoekadres Tel. 06 41134599 1 Inhoud

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING

Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans. Uit een oogpunt van kostenbesparing heeft het bestuur besloten tot versobering van

Nadere informatie

stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2016 Inhoudsopgave:

stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2016 Inhoudsopgave: stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2016 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Schoemantel. Loof de HEER, roep luid zijn naam, maak zijn daden bekend onder de volken.

Beleidsplan Stichting Schoemantel. Loof de HEER, roep luid zijn naam, maak zijn daden bekend onder de volken. Beleidsplan 2018-2022 Loof de HEER, roep luid zijn naam, maak zijn daden bekend onder de volken. Psalm 105 vers 1 Stichting Schoemantel Hof van groenen 8 1013 JR Amsterdam E: stichting.schoemantel@gmail.com

Nadere informatie

logoocw De heer prof. dr. F. P. van Oostrom 26 mei 2005 ASEA/DIR/2005/23876 Taakopdracht voor de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon geen

logoocw De heer prof. dr. F. P. van Oostrom 26 mei 2005 ASEA/DIR/2005/23876 Taakopdracht voor de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon geen logoocw De heer prof. dr. F. P. van Oostrom Den Haag Ons kenmerk 26 mei 2005 ASEA/DIR/2005/23876 Onderwerp Taakopdracht voor de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon Bijlage(n) geen Geachte heer Van

Nadere informatie

Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht ALGEMEEN BELEIDSPLAN

Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht ALGEMEEN BELEIDSPLAN Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht ALGEMEEN BELEIDSPLAN 2018-2022 Inhoudsopgave 1. DOEL VAN DE VERENIGING 3 1.1. DOELOMSCHRIJVING VERENIGING 3 1.2. DOELGROEPEN 3 1.3 MISSIE 4 2 BELEIDSTERREINEN

Nadere informatie

www.rkdiaconie.nl/ beleid maken/ financiering regelen

www.rkdiaconie.nl/ beleid maken/ financiering regelen VERANTWOORD OMGAAN MET CARITASGELDEN Situering Dit lesmateriaal geeft een gedegen aanzet over hoe u verantwoord om kunt gaan met caritasgelden. De doelstellingen zijn: 1. U weet wat het begrip caritasgelden

Nadere informatie

We zijn in 2014 als Praktijkcentrum aan de slag gegaan. Graag geven we u inzicht in ons reilen en zeilen het afgelopen jaar.

We zijn in 2014 als Praktijkcentrum aan de slag gegaan. Graag geven we u inzicht in ons reilen en zeilen het afgelopen jaar. JAARVERSLAG 2014 Het Praktijkcentrum wil kerken helpen bij de uitdagingen waar ze voor komen te staan. Dat doen we door advies te geven, toerusting te bieden en onderzoek uit te voeren. Ons aanbod varieert

Nadere informatie

Ontmoeting met christenen in China

Ontmoeting met christenen in China Ontmoeting met christenen in China Studiereis in samenwerking met Kerk in Actie naar China: missionaire, historische, praktisch-theologische en oecumenische verkenningen in de snelst groeiende kerk van

Nadere informatie

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2014

stichting Er Zijn Inhoudsopgave: ANBI verantwoording 2014 stichting Er Zijn ANBI verantwoording 2014 Inhoudsopgave: 1 De naam 2 2 RSIN/fiscaal nummer 2 3 Contactgegevens 2 4 Bestuurssamenstelling en namen bestuursleden 2 5 De doelstelling 2 6 Het beleidsplan

Nadere informatie

Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International. Jaarverslag. Stichting Rotaplast Nederland

Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International. Jaarverslag. Stichting Rotaplast Nederland Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International Jaarverslag Stichting Rotaplast Nederland 2015 1 Algemeen De Stichting Rotaplastgelden is opgericht bij akte 23 november 2009 verleden

Nadere informatie

RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF

RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF Verbindt de wereld van boeddhisten, hindoes, joden, humanisten, moslims, christenen en agnosten Neem je plaats in het debat over diversiteit 3 Titel in voettekst, aanpassen

Nadere informatie

Raad van kerken. Groningen - Drenthe. Werkgroep Kerk en Media. Tips voor redacties van kerkelijke websites

Raad van kerken. Groningen - Drenthe. Werkgroep Kerk en Media. Tips voor redacties van kerkelijke websites website. Daar kunnen de leden dan op inloggen en de liederen afspelen en/of downloaden. Het blijkt een goed hulpmiddel bij het oefenen te zijn en daarmee een goed intern gebruik van het internet. Rond

Nadere informatie

Inleiding... 3 Het werk dat wij doen... 4 Manier van geld werven... 4 Beheer van het vermogen... 5 Besteding van het vermogen... 5

Inleiding... 3 Het werk dat wij doen... 4 Manier van geld werven... 4 Beheer van het vermogen... 5 Besteding van het vermogen... 5 Januari 2014 Correspondentieadres: Gasthuisring 54 5041 DT Tilburg Blad 2 van 5 Inhoud Inleiding... 3 Het werk dat wij doen... 4 Manier van geld werven... 4 Beheer van het vermogen... 5 Besteding van het

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Burgh

Stichting Vrienden van Burgh Beleidsplan 2016-2020 van de Stichting Vrienden van Burgh te Schouwen Duiveland. 1 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Vrienden van Burgh De Stichting is opgericht en notarieel geregistreerd

Nadere informatie

Dit is het beleidsplan van De Stichting Ambulante Dagbesteding, opgesteld voor de periode 2015-2016. De stichting is opgericht en notarieel geregistreerd op 22 juli 2015 en gevestigd te Utrecht. Dit beleidsplan

Nadere informatie

Beleidsplan van de. Stichting Canon De Noordoostpolder

Beleidsplan van de. Stichting Canon De Noordoostpolder Beleidsplan van de Stichting Canon De Noordoostpolder en financiële verantwoording van 2012 versie nov. 2013. 1 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Canon De Noordoostpolder. Het plan omvat

Nadere informatie

Zien - Bewogen worden - in Beweging komen

Zien - Bewogen worden - in Beweging komen PROTESTANTSE GEMEENTE TE OEGSTGEEST TAAKGROEP DIACONAAT EN ZENDING BELEIDSPLAN 2015-2020 Zien - Bewogen worden - in Beweging komen Beleidsplan Diaconaat & Zending 2015-2020 1 Visie Als PGO hebben we om

Nadere informatie

Advertentiepakket. Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim

Advertentiepakket. Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim Advertentiepakket Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim Advertentiepakket Chr. Harmonievereniging Crescendo Wie is Crescendo Sassenheim? Crescendo Sassenheim is een harmonieverenging van inmiddels

Nadere informatie

Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland. Jaarverslag 2016

Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland. Jaarverslag 2016 Stichting Freedom in Christ Ministries Nederland 1-6-2017 Inhoud Inleiding... 2 Achtergrond stichting... 2 Doelstelling van FiCM Nederland... 3 Bestuur en organisatie... 3 Uitgevoerde activiteiten... 4

Nadere informatie

VERENIGING VRIENDEN VAN DE GROTE OF ST.-BAVOKERK TE HAARLEM ALGEMEEN BELEIDSPLAN 2014-01

VERENIGING VRIENDEN VAN DE GROTE OF ST.-BAVOKERK TE HAARLEM ALGEMEEN BELEIDSPLAN 2014-01 VERENIGING VRIENDEN VAN DE GROTE OF ST.-BAVOKERK TE HAARLEM ALGEMEEN BELEIDSPLAN 2014-01 Inhoudsopgave 1 Doel van de vereniging 1.1. Doelomschrijving Vereniging... 3 1.2. Doelgroepen... 3 1.3. Missie...

Nadere informatie

De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100

De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100 De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100 De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100 Heino Gerritsen Schrijver: Heino Gerritsen Coverontwerp: Heino Gerritsen Foto cover: zonsopkomst

Nadere informatie

Algemene informatie. Beste aanstaande student,

Algemene informatie. Beste aanstaande student, Algemene informatie Beste aanstaande student, Ter voorbereiding op het gesprek vragen we je een korte enquête in te vullen. Met het invullen bevestig je tegelijk je komst naar het kennismakingsgesprek,

Nadere informatie

Jaarverslag Studie Vereniging Pedagogiek Boekjaar 2012-2013

Jaarverslag Studie Vereniging Pedagogiek Boekjaar 2012-2013 Jaarverslag Studie Vereniging Pedagogiek Boekjaar 2012-2013 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Beschrijving functies... 5 Voorzitter... 5 Secretaris... 5 Penningmeester... 5 Algemeen

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage

Stichting Vrienden van Onze Taal s-gravenhage s-gravenhage Jaarrekening 2013 9 mei 2014-1 - Inhoud Blad Jaarrekening 2013 3 Bestuursverslag 4 Jaarrekening 7 Balans per 31 december 2013 8 Staat van baten en lasten over 2013 9 Toelichting op de balans

Nadere informatie

Saamhorigheid. Helper. Godsdiensten Klimaat Gerechtigheid. Ambities. Zichtbaarheid. Uw geloof. Geld voor oecumene: een kwestie van geloof

Saamhorigheid. Helper. Godsdiensten Klimaat Gerechtigheid. Ambities. Zichtbaarheid. Uw geloof. Geld voor oecumene: een kwestie van geloof Helper Saamhorigheid Godsdiensten Klimaat Gerechtigheid Ambities Zichtbaarheid Uw geloof Geld voor oecumene: een kwestie van geloof Geld voor oecumene: Als u geld geeft voor oecumene draagt u bij aan de

Nadere informatie

Charilove NL Over de Nieuwsbrief

Charilove NL Over de Nieuwsbrief N I E U W S B R I E F L E N T E 2 0 1 0 Charilove NL Over de Nieuwsbrief Het bestuur houdt u minstens twee maal per jaar op de hoogte van de activiteiten van Charilove in Nederland en in Nigeria. U ontvangt

Nadere informatie

Augustus Jaarbrief van de Stichting Catharina Halkes Fonds. Uit het bestuur. door Maaike de Haardt, voorzitter CHF

Augustus Jaarbrief van de Stichting Catharina Halkes Fonds. Uit het bestuur. door Maaike de Haardt, voorzitter CHF Jaarbrief van de Stichting Catharina Halkes Fonds Augustus 2013 Uit het bestuur door Maaike de Haardt, voorzitter CHF Graag brengen we u op de hoogte van de ontwikkelingen van het Catharina Halkesfonds

Nadere informatie

Jaarverslag en financieel overzicht. Stichting Gehandicaptenzorg Malang

Jaarverslag en financieel overzicht. Stichting Gehandicaptenzorg Malang Jaarverslag en financieel overzicht Stichting Gehandicaptenzorg Malang 2010 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag over 2010 van de Stichting Gehandicaptenzorg Malang. Er is in 2010 weer veel werk verzet

Nadere informatie

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN 2015-2016 Inhoudsopgave Voorwoord (pagina 3) Inleiding (pagina 3) Bestuur Jonge Socialisten Arnhem- Nijmegen 2015-2016 (pagina 4) Portefeuilleverdeling (pagina

Nadere informatie

Waarom bent u huurderswerk gaan doen?

Waarom bent u huurderswerk gaan doen? 1 Tijdens de laatst gehouden Huurdersraadvergadering hebben we jullie deelgenoot gemaakt van onze bevindingen tijdens de cursus Hoe betrek ik de achterban Voorzitter Rien Stek, secretaris Joop Kuipers

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Dôme

Stichting Vrienden van Dôme Stichting Vrienden van Dôme Jaarverslag 2016 1 Inhoud Samenvatting 2016 en verwachtingen 2017 3 Doelstelling Stichting Vrienden van Dome 4 Samenstelling bestuur 4 Public relations 5 Fondsenwerving 6-7

Nadere informatie

Stichting International Development Student Society Nederland. Beleidsplan 2014-2015

Stichting International Development Student Society Nederland. Beleidsplan 2014-2015 Stichting International Development Student Society Nederland Beleidsplan 2014-2015 Delft, juni 2014 Oosteinde 242a 2611 SV Delft +31 (0) 647434808 Kvk-nummer: 58297618 Fiscaal nummer: 852972076 Dossiernummer:

Nadere informatie

Welkom aan weer nieuwe digitale lezers! Daar zijn we blij mee. Het scheelt papier en porto. We wensen u veel leesplezier! Varanen

Welkom aan weer nieuwe digitale lezers! Daar zijn we blij mee. Het scheelt papier en porto. We wensen u veel leesplezier! Varanen 1 of 5 25/06/2015 20:54 Share Forward Digitaal Beste vrienden van Hellabeem, Welkom aan weer nieuwe digitale lezers! Daar zijn we blij mee. Het scheelt papier en porto. We wensen u veel leesplezier! Helène

Nadere informatie

WERKNEMER. Verklaring van belangen. Algemeen. Melding van belangen op farmaceutisch gebied. Tussenvoegsels

WERKNEMER. Verklaring van belangen. Algemeen. Melding van belangen op farmaceutisch gebied. Tussenvoegsels Verklaring van belangen Algemeen Titel(s) Voornaam Prof. dr. Bert Tussenvoegsels Achternaam Afdeling (Voor externe experts, wilt u aangeven voor welke afdeling van het CBG u werkt) Functienaam Omschrijving

Nadere informatie