Startershandleiding. CD DIGITAL CAMERA Solution Disk. Installeer alle softwareprogramma's en download de beelden naar de computer.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Startershandleiding. CD DIGITAL CAMERA Solution Disk. Installeer alle softwareprogramma's en download de beelden naar de computer."

Transcriptie

1 Startershandleiding CD DIGITAL CAMERA Solution Disk Installeer alle softwareprogramma's en download de beelden naar de computer. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u de softwareprogramma's moet installeren en worden de functies en bedieningsprocedures kort beschreven. U kunt de beelden downloaden zonder de software te installeren. Er gelden echter enkele beperkingen (p. 62). NEDERLANDS [40-46] CEL-SN1JA280 CANON INC. 2009

2 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Lees dit eerst 4 Veiligheidsvoorschriften...4 Eenvoudiger kan niet! Maak thuis professionele afdrukken...5 Grenzeloze mogelijkheden met leuke software...6 Maak gebruik van CANON image GATEWAY om te profiteren van internet...8 De software gebruiken op het Windows-platform voorbereidingen 10 De software installeren...10 De software gebruiken op het Windows-platform grondbeginselen 14 Beelden downloaden naar de computer...14 Beelden afdrukken...18 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken 20 Vensters van ZoomBrowser EX...20 ZoomBrowser EX-functies...26 Films bewerken...30 Panoramabeelden samenvoegen PhotoStitch...31 Persoonlijke camera-instellingen opgeven met Mijn camera-instellingen...32 De software gebruiken op het Macintosh-platform voorbereidingen 34 De software installeren...34 De software gebruiken op het Macintosh-platform grondbeginselen 36 Beelden downloaden naar de computer...36 Beelden afdrukken...40

3 3 Inhoudsopgave De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken 42 Vensters van ImageBrowser...42 ImageBrowser-functies...48 Films bewerken...52 Panoramabeelden samenvoegen PhotoStitch...53 Persoonlijke camera-instellingen opgeven met Mijn camera-instellingen...54 Bijlagen 56 De software verwijderen...56 Mappenstructuur van de geheugenkaart...57 Problemen oplossen...58 Beelden downloaden zonder de software te installeren...62 Index...63 Aansprakelijkheidsbeperking We hebben ernaar gestreefd de informatie in deze handleiding volledig en accuraat weer te geven, maar aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke fouten of weglatingen. Canon behoudt zich het recht voor de specificaties van de hierin beschreven hardware en software te allen tijde zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen. Niets uit deze handleiding mag in enigerlei vorm of op enigerlei wijze worden gereproduceerd, verzonden, overgezet, opgeslagen in een opzoeksysteem of in een andere taal worden vertaald zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Canon. Canon biedt geen garantie voor schade als gevolg van beschadigde of verloren gegevens wegens onjuist gebruik of onjuist functioneren van de camera, de software, de geheugenkaarten, personal computers, randapparatuur of het gebruik van geheugenkaarten anders dan die van Canon. Canon Klantenservice Raadpleeg het Canon garantiesysteemboekje dat bij de camera wordt geleverd voor adressen van de Canon Klantenservice.

4 4 Lees dit eerst In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat u kunt doen als u de camera gebruikt met de software op de CD DIGITAL CAMERA Solution Disk. Informatie over deze handleiding Bij de uitleg in deze handleiding wordt ervan uitgegaan dat u werkt met Windows XP of Mac OS X v10.4. Als u een andere versie van deze besturingssystemen gebruikt, kunnen de scherminhoud en procedures enigszins afwijken. In deze handleiding worden de volgende begrippen gebruikt. Mac OS X wordt gebruikt voor Mac OS X (v10.4-v10.5) Veiligheidsvoorschriften Installeer de software vanaf de meegeleverde CD DIGITAL CAMERA Solution Disk voordat u de camera op de computer aansluit. Afhankelijk van de mogelijkheden van de computer bestaat de kans tijdens het afspelen van films frames wegvallen of het geluid uitvalt. Veiligheidsvoorschriften voor het aansluiten van de camera op de computer De verbinding werkt mogelijk niet goed als u de camera met een interfacekabel via een USBhub aansluit. De verbinding werkt mogelijk niet goed wanneer u samen met de camera andere USBapparatuur gebruikt, met uitzondering van een USB-muis of -toetsenbord. Als de verbinding niet goed werkt, koppelt u de andere apparaten los en sluit u de camera opnieuw aan. Sluit niet twee of meer camera's tegelijkertijd aan op dezelfde computer. De verbindingen werken dan misschien niet goed. Zorg ervoor dat de computer niet overschakelt naar de stand-bymodus (slaapstand) als er een camera is aangesloten via de USB-interfacekabel. Koppel de interfacekabel niet los als dit toch gebeurt. Probeer de computer weer in de actieve modus te krijgen terwijl de camera nog is aangesloten. Sommige computers keren niet goed terug in de actieve modus als u de camera loskoppelt terwijl de computer in de slaapstand staat. Raadpleeg de handleiding bij de computer voor instructies met betrekking tot de slaapstand. Wanneer u de camera op een computer aansluit, wordt u aangeraden een voedingsadapter (apart verkrijgbaar) te gebruiken. Zorg ervoor dat u volledig opgeladen batterijen gebruikt als u geen voedingsadapter kunt gebruiken. Raadpleeg de Gebruikershandleiding bij de camera voor de juiste procedures voor het aansluiten van de camera op de computer.

5 5 Lees dit eerst Eenvoudiger kan niet! Maak thuis professionele afdrukken Maak de opnamen Raadpleeg de Gebruikershandleiding bij de camera voor instructies over het maken van opnamen. Installeer de software op de computer U hoeft de software slechts eenmaal te installeren. Windows (p. 10) Macintosh (p. 34) Sluit de camera aan op de computer Download de beelden naar de computer Raadpleeg de Gebruikershandleiding bij de camera voor instructies over het aansluiten. Veiligheidsvoorschriften voor het aansluiten van de camera op de computer (p. 4) Windows (p. 14) Macintosh (p. 36) Druk de beelden af Windows (p. 18) Macintosh (p. 40)

6 6 Lees dit eerst Grenzeloze mogelijkheden met leuke software ZoomBrowser EX (Windows)/ImageBrowser (Macintosh) Veelzijdige beeldbeheersoftware voor het downloaden van beelden, het bewerken van stilstaande beelden en films, en voor afdrukken. Experimenteer met uiteenlopende afdruktechnieken U kunt allerlei lay-outs afdrukken. Bovendien kunt u profiteren van uitgebreide mogelijkheden, zoals verschillende papierformaten gebruiken en foto's met datumstempels en opmerkingen afdrukken. Windows (p. 18) Macintosh (p. 40) Beelden afdrukken is gemakkelijk Zet datumstempels op uw foto's Zet opmerkingen op uw kaarten en uitnodigingen Met index print kunt u in één oogopslag meerdere foto's bekijken. Film bewerken U kunt films bewerken door films en stilstaande beelden die u hebt gedownload naar de computer, met elkaar te verbinden, door tekst (zoals titels) of achtergrondmuziek toe te voegen of door speciale effecten toe te passen. Windows (p. 30) Macintosh (p. 52) Stilstaande beelden uit films extraheren U kunt een stilstaand beeld uit de weergegeven film extraheren en dit beeld opslaan als een nieuw beeldbestand. U kunt ook een frame-interval opgeven om meerdere stilstaande beelden te extraheren. Windows (p. 24) Macintosh (p. 46)

7 7 Lees dit eerst De instellingen voor uw camera (Mijn camera) aanpassen Stel uw favoriete beeld of geluid in als opstartscherm of sluitergeluid van de camera. (Alleen bij bepaalde modellen) Windows (p. 32) Macintosh (p. 54) PhotoStitch (Windows/Macintosh) Een programma waarmee u meerdere beelden kunt samenvoegen tot indrukwekkende panorama's. Opnamen samenvoegen tot een panoramabeeld Windows (p. 31) Macintosh (p. 53)

8 8 Lees dit eerst Maak gebruik van CANON image GATEWAY om te profiteren van internet Informatie over CANON image GATEWAY CANON image GATEWAY is een online fotoservice voor iedereen die dit product heeft aangeschaft. Wanneer u zichzelf online hebt geregistreerd, kunt u gebruikmaken van de verschillende services. Bekijk op de homepage het nieuwste menu met services. Upload uw beelden en deel ze met anderen Uw albums op CANON image GATEWAY Uw instellingsbestanden van Mijn camera op CANON image GATEWAY Stel anderen via op de hoogte van uw albums Download de instellingsbestanden van Mijn camera (alleen bij bepaalde modellen) Familie en vrienden kunnen gemakkelijke bladeren Daarnaast kunt u de meest recente ondersteuningsinformatie krijgen door u te registreren. Zie de homepage voor informatie over browserversies (Microsoft Internet Explorer, enz.) en de beste instellingen om verbinding te maken met de online fotoservices van CANON image GATEWAY. Internettoegang is vereist (u moet al beschikken over een account bij een ISP (Internet Service Provider), geïnstalleerde browsersoftware en een internetverbinding). De kosten van een ISP-account en toegang moeten apart worden betaald.

9 9 Lees dit eerst Uzelf als deelnemer registreren U kunt uzelf online registreren met behulp van de meegeleverde cd-rom (CD DIGITAL CAMERA Solution Disk). Meegeleverde cd-rom Maak verbinding met internet Ook al hebt u zich al eerder geregistreerd, door extra informatie te registreren over dit product op CANON image GATEWAY kunt u toegang krijgen tot de meest recente ondersteuningsinformatie. Gebruik CANON image GATEWAY met de meegeleverde software U kunt beelden uploaden naar online albums of (alleen bij bepaalde modellen) instellingsbestanden van Mijn camera downloaden met de meegeleverde software. Windows (ZoomBrowser EX) Macintosh (ImageBrowser) Als u veel beelden tegelijk wilt uploaden, gebruikt u ZoomBrowser EX of ImageBrowser om de beeldgrootte te verminderen in één batch, voor meer gemak.

10 10 De software gebruiken op het Windowsplatform voorbereidingen In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe u de software kunt installeren. Lees dit hoofdstuk voordat u de camera de eerste keer op de computer aansluit. De software installeren Installeer de software vanaf de CD DIGITAL CAMERA Solution Disk. Installeer de software voordat u de camera aansluit op de computer. U moet een beheerdersaccount op de lokale computer hebben als u programma's wilt installeren. U hebt een geluidskaart nodig om geluidsfragmenten bij filmbestanden af te spelen. Microsoft.NET Framework 2.0 of hoger is vereist. Wat hebt u hierbij nodig Uw camera en computer CD DIGITAL CAMERA Solution Disk Bij camera meegeleverde interfacekabel Installatieprocedure 1 Controleer of de camera niet op de computer is aangesloten. Als de camera wel is aangesloten, koppelt u de kabel los. De software kan niet goed worden geïnstalleerd als de camera al op de computer is aangesloten. 2 Sluit alle toepassingen af.

11 11 De software gebruiken op het Windows-platform voorbereidingen 3 Plaats de CD DIGITAL CAMERA Solution Disk in het cd-romstation van de computer. Als het venster [User Account Control/ Gebruikersaccountbeheer] verschijnt, volgt u de instructies op het scherm om door te gaan. Ga als volgt te werk als het installatiescherm niet automatisch verschijnt. Het installatiescherm openen Volg de volgende procedure om het installatiescherm te openen als dit niet automatisch verschijnt. 1. Kies [Computer] of [My Computer/Deze computer] in het menu [Start]. 2. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van het cd-romstation en kies [Open/ Openen]. 3. Dubbelklik op het pictogram [SETUP.EXE]*. 4. Wanneer het venster [User Account Control/Gebruikersaccountbeheer] wordt weergegeven, volgt u de instructies op het scherm om door te gaan. *Op sommige computers wordt de bestandsnaamextensie [.EXE] niet weergegeven zoals hierboven. 4 Klik onder Digital Camera Software op de knop [Easy Installation/Eenvoudige installatie]. Klik op [Custom Installation/Aangepaste installatie] als u de te installeren software afzonderlijk wilt selecteren. Installatiescherm 5 Als er andere software wordt uitgevoerd, sluit u alle programma's voordat u op [OK] klikt.

12 12 De software gebruiken op het Windows-platform voorbereidingen 6 Controleer de installatie-instellingen en klik op [Install/Installeren]. De onderdelen in de lijst kunnen verschillen van afbeelding, afhankelijk van de software die op uw computer is geïnstalleerd. 7 Klik op [Yes/Ja] als u alle voorwaarden van de softwarelicentieovereenkomst accepteert. De installatie wordt gestart. Volg de instructies op het scherm om door te gaan met de installatie. Klik op [Yes/Ja] als er een dialoogvenster verschijnt voor de bevestiging van de installatie van Microsoft.NET Framework. 8 Wanneer de installatie is voltooid, selecteert u [Restart computer immediately (Recommended)/ Computer direct opnieuw opstarten (Aanbevolen)] en klikt u op [Restart/ Opnieuw opstarten]. Verwijder de CD DIGITAL CAMERA Solution Disk nog NIET uit het cd-romstation. Als de computer niet opnieuw hoeft te worden gestart, verschijnt het venster [Finish/ Voltooien]. Klik op [Finish/Voltooien] en verwijder de CD DIGITAL CAMERA Solution Disk uit het cd-romstation om de installatie af te sluiten.

13 13 De software gebruiken op het Windows-platform voorbereidingen 9 Verwijder de cd uit het cd-romstation nadat de computer opnieuw is opgestart en uw normale bureaublad wordt weergegeven. Hiermee is de installatie van de software voltooid. Zie De software verwijderen (p. 56) als u de geïnstalleerde programma's wilt verwijderen. Als u een goede beveiliging wilt garanderen op computers waarop Microsoft.NET Framework is geïnstalleerd, moet u de computer bijwerken met Windows Update. U kunt nu camerabeelden downloaden naar de computer (p. 14).

14 14 De software gebruiken op het Windowsplatform grondbeginselen In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u ZoomBrowser EX gebruikt om beelden van de camera naar de computer te downloaden en af te drukken. Lees dit hoofdstuk nadat de voorbereidingen in het gedeelte De software gebruiken op het Windows-platform voorbereidingen zijn voltooid. Beelden downloaden naar de computer U wilt beelden downloaden naar uw computer. De procedures verschillen enigszins, afhankelijk van of u de camera op de computer aansluit (zie hieronder) of gebruikmaakt van een geheugenkaartlezer (p. 16). Wanneer u de camera hebt aangesloten op een computer en er staan veel beelden (ongeveer 1000) op de geheugenkaart, kunt u de beelden mogelijk niet downloaden. In dat geval wordt u aangeraden een geheugenkaartlezer te gebruiken. Het downloaden van filmbestanden duurt lang omdat de bestanden groot zijn. Camera aangesloten op computer 1 Nadat u de geleverde interfacekabel hebt aangesloten op de USB-poort van de computer en op de DIGITAL-uitgang van de camera, schakelt u de camera in, stelt u deze af op afspeelmodus en bereidt u de camera voor op communicatie met de computer. Hoe de camera op de computer moet worden aangesloten en in de juiste modus moet worden gezet, verschilt per cameramodel. Zie de Gebruikershandleiding.

15 15 De software gebruiken op het Windows-platform grondbeginselen 2 Selecteer [Canon CameraWindow] wanneer een dialoogvenster (dialoogvenster Gebeurtenissen) wordt weergegeven dat lijkt op het dialoogvenster dat u hier rechts ziet en klik op [OK]. Selecteer [Download Images From Canon Camera using Canon CameraWindow/Beelden van Canoncamera downloaden met Canon CameraWindow] van het dialoogvenster Automatisch afspelen in Windows Vista. De naam van uw cameramodel of [Canon Camera/Canon-camera] verschijnt hier. Er kunnen nog andere programma's worden weergegeven, afhankelijk van de instellingen van de computer. Als het dialoogvenster Gebeurtenissen niet verschijnt, klikt u op het menu [Start] en selecteert u achtereenvolgens [All programs/alle programma's] of [Programs/Programma's], [Canon Utilities], [CameraWindow], [CameraWindow] en [CameraWindow]. CameraWindow verschijnt wanneer de camera en de computer in de communicatiemodus staan. (Er worden nog geen beelden gedownload.) 3 Klik op [Transfer Untransferred Images/Niet-overgedragen beelden overdragen]. CameraWindow Klik op deze knop om het startvenster te sluiten. Miniatuurvenster Weergavevenster

16 16 De software gebruiken op het Windows-platform grondbeginselen Klik op [Operate Images on Camera/Beelden bedienen op camera] als u beelden in de camera wilt controleren of als u alleen bepaalde beelden wilt downloaden. U kunt ook in het weergavevenster op klikken om de beelden die naar de computer zijn gedownload naar de camera te uploaden. Wanneer u op [OK] klikt in het venster waarin wordt aangegeven dat de overdracht is voltooid, worden de overgedragen beelden weergegeven in het hoofdvenster. Gedownloade beelden worden standaard opgeslagen in mappen die gemaakt worden in de map [Pictures/Afbeeldingen] of [My Pictures/Mijn afbeeldingen]. De namen van de mappen bestaan uit de datum waarop de foto's zijn genomen. De als laatste gedownloade beelden worden weergegeven op basis van de opnamedatum en de categorieën (alleen bij bepaalde modellen). Mappengebied Het downloadsymbool wordt weergegeven op gedownloade mappen. Miniatuur U kunt de beelden nu afdrukken (p. 18). Aansluiting op een geheugenkaartlezer 1 Plaats de geheugenkaart in de lezer. Gebruik indien nodig een los verkrijgbare kaartadapter. Raadpleeg de handleiding voor de geheugenkaartlezer voor aansluit- en gebruiksinstructies. 2 Selecteer [View/Download Images using Canon ZoomBrowser EX/Beelden met Canon ZoomBrowser EX bekijken/ downloaden] wanneer het dialoogvenster verschijnt dat hier rechts wordt weergegeven en klik op [OK]. Als het bovenstaande dialoogvenster niet verschijnt, klikt u op het menu [Start] en selecteert u achtereenvolgens [All Programs/Alle programma's] of [Programs/Programma's], [Canon Utilities], [ZoomBrowser EX Memory Card Utility] en [ZoomBrowser EX Memory Card Utility]. Vervolgens gaat u verder met stap 3.

17 17 De software gebruiken op het Windows-platform grondbeginselen 3 Klik op [Download Images/Beelden downloaden]. U kunt de instellingen zoals het type beeld dat wordt gedownload en de doelmap wijzigen door op [Preferences/ Voorkeuren] te klikken. Standaard worden nu alle beelden die nog niet zijn gedownload naar de map [Pictures/Afbeeldingen] of [My Pictures/Mijn afbeeldingen] gedownload. Klik op [Lets you select and download images/beelden selecteren en downloaden] om de beelden op de geheugenkaart in een lijst weer te geven, de beelden te controleren voordat u ze downloadt en alleen de geselecteerde beelden te downloaden. Raadpleeg Mappenstructuur van de geheugenkaart (p. 57) voor informatie over de mappenstructuur en de bestandsnamen van de geheugenkaart. De beelden die zijn gedownload, worden op basis van de opnamedatum opgeslagen in mappen. De beelden worden gesorteerd op datum en op categorie weergegeven bij [Last Acquired Images/Laatst opgehaalde beelden] (alleen bij bepaalde modellen). U kunt de beelden nu afdrukken (p. 18).

18 18 De software gebruiken op het Windows-platform grondbeginselen Beelden afdrukken U kunt ZoomBrowser EX op drie manieren gebruiken om beelden af te drukken: [Photo Print/ Foto afdrukken], [Index Print/Index afdrukken] en [Print Using Other Software/Afdrukken met andere software]. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe u de optie [Photo Print/Foto afdrukken] gebruikt. Films kunnen niet worden afgedrukt, maar u kunt wel opgeslagen stilstaande beelden uit films afdrukken. Als u de optie Index afdrukken wilt gebruiken, klikt u op [Print & / Afdrukken en en] in het hoofdvenster en vervolgens op [Index Print/ Index afdrukken]. Foto afdrukken Hiermee drukt u één beeld per pagina af. 1 Klik in het hoofdvenster van ZoomBrowser EX op [Print & /Afdrukken en en] en vervolgens op [Photo Print/Foto afdrukken]. 2 Zorg ervoor dat [1. Select Images/1. Beelden selecteren] is geselecteerd en selecteer de gewenste beelden. U kunt meerdere beelden selecteren door de [Ctrl]-toets ingedrukt te houden terwijl u op opeenvolgende beelden klikt. De achtergrond van geselecteerde beelden wordt blauw.

19 19 De software gebruiken op het Windows-platform grondbeginselen 3 Klik op [2. Printer and Layout Settings/2. Instellingen voor printer en lay-out] en pas de categorieën indien nodig aan. U kunt hier tekst invoegen die bij de foto wordt afgedrukt. Hiermee selecteert u de printer en de papiergrootte en dergelijke. Hiermee selecteert u een afdrukmethode voor de opnamedatum en -tijd. Hiermee stelt u het aantal afdrukexemplaren in. Met deze knoppen kunt u bladeren tussen verschillende beelden als meerdere beelden zijn geselecteerd. 4 Klik op [3. Print/3. Afdrukken]. Het afdrukken wordt gestart. In dit hoofdstuk zijn de grondbeginselen van ZoomBrowser EX behandeld. Wanneer u de grondbeginselen onder de knie hebt, kunt u met de geavanceerde technieken gaan experimenteren. De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken (p. 20).

20 20 De software gebruiken op het Windowsplatform geavanceerde technieken In dit hoofdstuk worden verschillende ZoomBrowser EX-functies toegelicht. Neem dit hoofdstuk door nadat u de basisprocedures voor ZoomBrowser EX in het hoofdstuk De software gebruiken op het Windows-platform grondbeginselen goed hebt doorgelezen. Vensters van ZoomBrowser EX In dit gedeelte worden de belangrijkste ZoomBrowser EX-vensters beschreven: het hoofdvenster, het weergavevenster en het venster Eigenschappen. Hoofdvenster In dit venster kunt u beelden die naar de computer zijn gedownload weergeven en ordenen. Taakknoppen (p. 21) Functieknoppen (p. 23) Weergavemodus (p. 22) Weergaveregelpaneel (p. 23) Weergavegebied (p. 21) Mappengebied (p. 21) Laatst opgehaalde beelden (p. 21) Hiermee kunt u de taakknoppen, het gedeelte Laatst opgehaalde beelden en het mappengebied weergeven en verbergen.

21 21 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Taakknoppen De taken van ZoomBrowser EX worden hier als een index gerangschikt. Klik op een taakknop als u de bijbehorende taak wilt uitvoeren. Deze functies worden beschreven in het gedeelte ZoomBrowser EX-functies (p. 26) Mappengebied In dit gebied selecteert u mappen. De geselecteerde mappen en de beelden in de geselecteerde mappen worden in het weergavegebied weergegeven. Wanneer u vooraf een netwerkstation selecteert met Windows Verkenner, kunt u netwerkmappen in het weergavegebied weergeven, maar u kunt deze mappen niet toevoegen, wijzigen of verwijderen. Als u [Favorite Folders/Favoriete mappen] hebt geselecteerd, worden alleen die mappen weergegeven die u vooraf als favoriete mappen hebt opgegeven. U wordt aangeraden om een map die u regelmatig gebruikt als favoriete map op te geven. Als u [All Folders/Alle mappen] hebt geselecteerd, worden alle mappen weergegeven. Manieren om een favoriete map op te geven Als [Favorite Folders/Favoriete mappen] wordt weergegeven, klikt u op [Add/Toevoegen] en selecteert u een map. Als [All Folders/Alle mappen] wordt weergegeven, selecteert u een map en klikt u op [Add to Favorites/Toevoegen aan Favorieten]. Als u een map in uit de favoriete mappen wilt verwijderen, selecteert u een map en klikt u op de knop [Delete/Verwijderen]. Laatst opgehaalde beelden U kunt beelden bekijken in groepen die zijn gesorteerd op opnamedatum of op My Category (alleen bij bepaalde modellen). Weergavegebied De mappen en de beelden in de mappen die zijn geselecteerd in het gedeelte Laatst opgehaalde beelden of het mappengebied worden hier weergegeven. De stijl van weergave hangt af van de weergavemodus die u hebt geselecteerd. U kunt de volgorde van beelden in het weergavegebied sorteren op bestandsnaam, opnamedatum of andere kenmerken door [View/Beeld] en [Sort by/sorteren op] te selecteren. De volgende pictogrammen kunnen naargelang de beeldkenmerken rond beelden worden weergegeven. Beelden gemaakt in de cameramodus Stitch Hulp RAW-beelden Films Beveiligde beelden Beelden die met de AEB-functie van de camera zijn gemaakt Geroteerde beelden (alleen in het scherm)

22 22 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Weergavemodus Hiermee selecteert u de weergavestijl voor het weergavegebied. Zoom Mode/Modus in-/uitzoomen Hiermee geeft u alle beelden in een map als miniaturen weer. Deze modus is heel handig als u beelden zoekt, omdat in deze modus veel beelden tegelijk kunnen worden weergegeven. Als in een map nog een aantal mappen zijn genest, worden de beelden van de geneste mappen ook als miniaturen weergegeven. Als u de muiscursor boven een map beweegt, wordt in de rechterbovenhoek weergegeven. Als u hierop klikt, wordt er op de desbetreffende map ingezoomd. Scroll Mode/Modus Bladeren De beelden in de geselecteerde map en submappen worden weergegeven. Als u de mapdiepte voor weergave (niveau) instelt op [1] of hoger, worden ook de miniaturen in de map weergegeven. U kunt de mapdiepte wijzigen door in het menu [Tools/Extra] de optie [Preferences/Voorkeuren] te selecteren. Preview Mode/ Modus Voorbeeldweergave In deze modus wordt het beeld groter en met beeldgegevens weergegeven. Wanneer u in de modus In-/uitzoomen of de modus Bladeren de muisaanwijzer op een miniatuur plaatst, wordt het bijbehorende beeld groter weergegeven in een apart venster. U kunt ook in het menu (Gegevens weergeven) instellen dat dit aparte muisvenster niet wordt weergegeven.

23 23 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Weergaveregelpaneel In dit regelpaneel past u de weergave-instellingen voor het weergavegebied aan. Selectiemenu Passend maken Klik hierop om alle beelden in het Hiermee wijzigt u de grootte van weergavegebied te selecteren of om de miniaturen zodat deze in het de selectie van alle beelden in het venster passen. weergavegebied ongedaan te maken. Weergavegrootte Hiermee wijzigt u de grootte van de miniatuur in het weergavegebied. Menu voor het weergeven/verbergen van beeldgegevens Geef hier op of u beeldgegevens, zoals bestandsnaam, opnamedatum of classificatie, al dan niet wilt weergeven onder de miniatuur. Menu Filterprogramma Hiermee worden alleen beelden weergegeven die aan specifieke voorwaarden voldoen. Knop Selecteren Gebruik deze knop om afbeeldingen in de modus In-/ uitzoomen te selecteren. Functieknoppen Met deze knoppen kunt u diverse functies uitvoeren. Knop View Image/Beeld weergeven Hiermee geeft u het geselecteerde beeld of de geselecteerde film in het weergavevenster weer. Knop Slide Show/Diashow Hiermee start u een diashow van de selecteerde beelden. Knop Rotate/Roteren Hiermee roteert u het geselecteerde beeld. Knop Properties/Eigenschappen Hiermee geeft u gegevens over het geselecteerde beeld in het venster Eigenschappen weer. Knop Search/Zoeken Hiermee zoekt u naar beelden aan de hand van criteria zoals de sterrenclassificatie, de wijzigingsdatum, de opnamedatum, opmerkingen of trefwoorden. Knop Delete/ Verwijderen Hiermee verwijdert u geselecteerde beelden of mappen.

24 24 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Weergavevenster Dubbelklik op een beeld in het weergavegebied als u dit in het weergavevenster wilt weergeven. Menu Edit/Bewerken U kunt rode ogen corrigeren, kleuren aanpassen, beelden bijsnijden en titels toevoegen. Bovendien kunt u vanuit dit menu andere programma's starten waarmee u beelden kunt bewerken. Knop Afdrukken Hiermee drukt u het weergegeven beeld af. Knop Opnamegegevens weergeven Hiermee geeft u beeldopnamegegevens weer. Knop Synchronize/ Synchroniseren Hiermee synchroniseert u de weergaveinstellingen wanneer meerdere beelden worden weergegeven. Beeldselectieknop Hiermee schakelt u tussen beelden. Hiermee stelt u de weergavegrootte van het beeld af op de grootte van het weergavevenster. Hiermee geeft u beelden op ware grootte weer in het weergavevenster. Knop Aantal weergegeven beelden Hiermee geeft u meerdere beelden tegelijk weer. Dit is handig als u beelden wilt vergelijken. In- en uitzoomen Hiermee wijzigt u de zoominstelling van het beeld. Sterrenclassificatie Hiermee geeft u een sterrenclassificatie aan een beeld. Knop Volledig scherm Hiermee geeft u het beeld weer op volledige schermgrootte. Klik op het beeld of druk op een willekeurige toets op het toetsenbord om het beeld weer op normale grootte weer te geven. RAW-beeld wordt weergegeven De knop [Display Original Image/Oorspronkelijk beeld weergeven] wordt onder het beeld weergegeven. Als u op deze knop klikt, wordt het geconverteerde beeld in het weergavevenster weergegeven. Film wordt weergegeven Onder de film worden knoppen weergegeven waarmee u de film kunt afspelen of het geluid kunt aanpassen. U kunt stilstaande beelden uit films extraheren door te klikken op de knop [Save as still image/opslaan als stilstaand beeld] naast de knoppen voor sterrenclassificaties. U kunt ook ongewenste gedeelten aan het begin of einde van films verwijderen door te klikken op de knop [Cut Movie/Film monteren].

25 25 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Het venster Eigenschappen Het venster Eigenschappen wordt weergegeven wanneer u een beeld in het weergavegebied selecteert en op de knop Eigenschappen klikt. Het venster Eigenschappen wordt niet weergegeven in de modus Voorbeeldweergave. Hiermee geeft u categorieën weer of verbergt u deze. File Name/ Bestandsnaam U kunt de bestandsnaam wijzigen. Star Rating and My Category/ Sterrenclassificatie en My Category Hiermee stelt u de classificatie voor een beeld in. Er wordt een pictogram weergegeven als een My Category is ingesteld (alleen bij bepaalde modellen). Shooting Information/ Opnamegegevens Hiermee geeft u gedetailleerde informatie weer, zoals sluitertijd en belichtingscompensatie. Welke gegevens worden weergegeven hangt af van het cameramodel. Protect/Beveiligen Hiermee voorkomt u dat een beeld wordt overschreven of verwijderd. Comment/Opmerking Hier kunt u een opmerking typen. Keywords/Trefwoorden Hiermee geeft u de trefwoorden op die bij zoekacties worden gebruikt. Brightness Histogram/ Helderheidshistogram Een grafiek van de verdeling van licht en donker in een beeld. Beeldselectieknoppen Als er meerdere beelden zijn geselecteerd terwijl het venster Eigenschappen wordt weergegeven, kunt u schakelen tussen de beelden waarvoor de informatie wordt weergegeven.

26 26 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken ZoomBrowser EX-functies In dit gedeelte worden kort de ZoomBrowser EX-functies toegelicht. Sommige ZoomBrowser EX-functies zijn niet beschikbaar op bepaalde cameramodellen. Raadpleeg het gedeelte Specificaties van uw Gebruikershandleiding om te controleren of uw model deze functies ondersteunt. Werkstroom In ZoomBrowser EX wordt de volgende werkstroom gebruikt. 1 Klik op een taakknop. Controleer het menu Help voor procedures en functies. Taakknoppen De taakknoppen worden toegelicht in Functies van taakknoppen (p. 27). 2 Voer de procedures uit volgens de instructies. Samenvatting van de procedures voor deze stap Stappen die u moet volgen Instructies voor procedure Return to Main Menu/ Terugkeren naar hoofdmenu

27 27 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Functies van taakknoppen Acquire & Camera Settings/ Ophalen en camera-instellingen Connect to Camera/Aansluiten op camera U kunt het volgende doen wanneer u de camera aansluit en CameraWindow weergeeft. Acquire Images/Beelden ophalen Hiermee kunt u beelden downloaden van de camera (p. 14). Print Images/Beelden afdrukken Hiermee kunt u de beelden in de camera selecteren en afdrukken. Write to Camera/Naar camera schrijven Beelden die naar een computer zijn overgebracht, kunnen terug worden gezet op de camera. Op camera's die gebruikmaken van het gegevenstype 'MOV' kunt u films afspelen die op de camera zijn teruggezet als de films met die camera zijn opgenomen. Zie het onderwerp 'Gegevenstype' onder 'Specificaties' aan het einde van de Gebruikershandleiding om te zien of de camera gebruikmaakt van het gegevenstype 'MOV'. Films die met een andere camera zijn opgenomen, kunt u mogelijk niet afspelen. Set to Camera/Instellen op camera Hiermee stelt u naam van de eigenaar van de camera in. Acquire Images from Memory Card/Beelden ophalen van een geheugenkaart Hiermee downloadt u beelden van een geheugenkaart (p. 16). U kunt ook beelden op de geheugenkaart selecteren en deze afdrukken. Transfer Images to Memory Card/Beelden naar geheugenkaart overdragen Hiermee kunt u beelden vanaf de computer naar een geheugenkaart uploaden. View & Classify/ Weergeven en classificeren View as a Slide Show/Als diavoorstelling weergeven Hiermee start u een diashow van de beelden die u in het weergavegebied hebt geselecteerd. Rename Multiple Files/Meerdere bestanden hernoemen Hiermee wijzigt u de bestandsnamen van de geselecteerde beelden in één bewerking. Classify into Folder/Classificeren in map Hiermee classificeert u beelden en slaat u deze in een opgegeven map op. Search/Zoeken Hiermee zoekt u naar beelden aan de hand van criteria zoals de sterrenclassificatie, de wijzigingsdatum, de opnamedatum, opmerkingen of trefwoorden. Sterrenclassificaties, opmerkingen en trefwoorden kunnen worden opgegeven in de kolom met beeldgegevens in de Modus Voorbeeldweergave of in het venster Eigenschappen.

28 28 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Edit/Bewerken Edit Image/Beeld bewerken Hiermee kunt u beelden bewerken. Zo kunt u beelden bijsnijden, beelden corrigeren, opmerkingen invoegen en rode ogen corrigeren. Bovendien kunt u hiermee andere programma's starten waarmee u beelden kunt bewerken. Stitch Photos/Foto's samenvoegen Hiermee voegt u meerdere beelden samen tot één grote panoramafoto (p. 31). Edit Movie/Film bewerken Hiermee bewerkt u films of stilstaande beelden die aan elkaar zijn gekoppeld. U kunt tekst voor titels of achtergrondmuziek toevoegen en diverse effecten toepassen (p. 30). Export/Exporteren Export Still Images/ Stilstaande beelden exporteren Hiermee kunt u de grootte of het type van een beeld wijzigen en het beeld exporteren als een nieuw beeld. Export Movies/Films exporteren Hiermee kunt u de grootte of het type van een film wijzigen en het beeld exporteren als een nieuwe film. Het exporteren van films kan lang duren (p. 30). Extract frames from a movie/frames uit een film extraheren Hiermee extraheert u stilstaande beelden uit films binnen een opgegeven interval en slaat u de beelden op als beeldbestanden. Export Shooting Properties/Opname-eigenschappen exporteren Hiermee kunt u de benodigde gegevens uit de opnamegegevens selecteren en naar een tekstbestand exporteren. Export as a Screen Saver/Als schermbeveiliging exporteren Hiermee exporteert u het beeld als schermbeveiligingsbestand. Export as a Wallpaper/Als achtergrond exporteren Hiermee exporteert u het beeld als achtergrondbestand. Backup to CD/Reservekopie maken op cd Hiermee maakt u een reservekopie van beelden op een cd-r/rw. De functie Reservekopie maken op cd kan alleen worden gebruikt op computers die aan de volgende vereisten voldoen. Standaard uitgerust met een cd-r/rw-station De cd-r/rw-schrijffunctie werkt correct

29 29 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Print & /Afdrukken en en Photo Print/Foto afdrukken Hiermee drukt u één beeld per pagina af (p. 18). Zo kunt u gemakkelijk 'foto's' afdrukken. Index Print/Index afdrukken Hiermee rangschikt u kleine versies van de beelden in rijen en drukt u deze af. Print Using Other Software/Afdrukken met andere software Selecteer de software die u wilt gebruiken en druk de gewenste beelden af. Images/Beelden die geschikt zijn voor Hiermee converteert u de geselecteerde beelden naar de geschikte grootte voor verzending via . Bovendien kunt u deze functie gebruiken om automatisch een programma te starten nadat de conversie is voltooid. Overige functies ZoomBrowser EX heeft bovendien de volgende functie. [My Camera Settings/Mijn camera-instellingen] (alleen bij bepaalde modellen) Hiermee kunt u de camera-instellingen, zoals het opstartscherm en het sluitergeluid, instellen (p. 32).

30 30 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Films bewerken U kunt films maken en bewerken: films en stilstaande beelden die u hebt gedownload naar de computer met elkaar verbinden, achtergrondmuziek, titels en andere tekst toevoegen en verschillende effecten op de films toepassen. Films die met deze functie zijn bewerkt, kunnen niet op de camera worden teruggezet. 1 Klik in het hoofdvenster van ZoomBrowser EX op [Edit/Bewerken] en vervolgens op [Edit Movie/Film bewerken]. 2 Klik op [1. Add Images/1. Beelden toevoegen] en selecteer de beelden (film of stilstaande beelden) die u wilt bewerken. U kunt ongeveer vijftien 1280x720 films van het type MOV selecteren. 3 Voer de stappen aan de linkerzijde van het scherm uit om de film te bewerken en op te slaan. Voer deze stappen uit om verder te gaan. Klik op deze knop voor uitgebreide gebruiksinstructies. Instructies Klik op deze knop om de film af te spelen die wordt bewerkt. Storyboardgebied Bevat miniaturen van de geselecteerde beelden. Verbindt afbeeldingen met elkaar van links naar rechts. Vak met overgangseffecten Dit vak wordt weergegeven tussen twee aangrenzende beelden en bevat de symbolen van de overgangseffecten die beelden met elkaar verbinden. De lengte van films die u kunt opslaan Grootte film Max. lengte wanneer u MOV selecteert bij [Save 1920x minuten image type/beeldtype opslag] wordt rechts weergegeven. Er verschijnt een 1280x minuten bericht als u probeert een langere film 640x minuten op te slaan. Maak de film korter of 320x minuten kleiner als dit gebeurt. Het opslaan van films kost tijd, met name het opslaan van films van het type MOV die zijn geselecteerd met [Save image type/beeldtype opslag] duurt lang. Voorbeeld: het opslaan van een 1280x720-film van één minuut duurt ongeveer 9 minuten.

31 31 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Panoramabeelden samenvoegen PhotoStitch U kunt een breed panoramabeeld maken door afzonderlijke beelden van een scène samen te voegen. PhotoStitch detecteert de overlappende gedeelten van aangrenzende beelden automatisch en voert correcties uit voor de grootte en de camerastand. U kunt de overlappende gedeelten ook handmatig opgeven. 1 Klik in het hoofdvenster van ZoomBrowser EX op [Edit/Bewerken] en vervolgens op [Stitch Photos/Foto's samenvoegen]. 2 Klik op [1. Select Images/1. Beelden selecteren] en selecteer diverse beelden in het weergavegebied. 3 Klik op [2. Open PhotoStitch/ 2. PhotoStitch starten]. Instructies 4 Voeg de beelden samen volgens de instructies in het deelvenster boven in het PhotoStitch-venster. Beelden die in de Stitch Hulp-modus zijn gemaakt Beelden kunnen gemakkelijker worden samengevoegd als ze zijn genomen in de Stitch Hulp-modus omdat de volgorde en afdrukstand van de beelden dan automatisch door PhotoStitch kunnen worden vastgesteld. De reeks beelden wordt samen opgeslagen in één map wanneer u deze downloadt van de camera. Pictogram dat wordt weergegeven bij beelden die in de Stitch Hulp-modus zijn gemaakt. Sommige cameramodellen ondersteunen de Stitch Hulp-modus niet. Raadpleeg de Gebruikershandleiding voor informatie over het maken van opnamen in de Stitch Hulp-modus. Beelden die in de Stitch Hulp-modus zijn opgenomen met een groothoeklens, telelens of close-uplens kunnen niet nauwkeurig worden samengevoegd.

32 32 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken Persoonlijke camera-instellingen opgeven met Mijn camera-instellingen Het opstartscherm, het opstartgeluid, het sluitergeluid, het werkgeluid en het zelftimergeluid vormen de instellingen voor Mijn camera. Instellingen voor Mijn camera worden op uw computer opgeslagen wanneer u het volledige softwarepakket installeert. In dit onderwerp wordt uitgelegd hoe u de instellingen voor Mijn camera die op de computer zijn opgeslagen voor de camera moet registreren. De functies van Mijn camera zijn alleen beschikbaar bij camera's die compatibel zijn met deze functies. Raadpleeg het gedeelte Specificaties van de Gebruikershandleiding. Als u de instellingen voor Mijn camera wilt registreren voor de camera, controleert u of u de software bij de camera hebt geïnstalleerd. Verbreek de verbinding met de camera niet door de interfacekabel los te maken of de camera uit te schakelen terwijl de instellingen voor Mijn camera aan de camera worden toegevoegd of vanuit de camera op de computer worden opgeslagen. Instellingen voor Mijn camera aan de camera toevoegen 1 Nadat u de geleverde interfacekabel hebt aangesloten op de USB-poort van de computer en op de DIGITAL-uitgang van de camera, schakelt u de camera in, stelt u deze af op afspeelmodus en bereidt u de camera voor op communicatie met de computer. Hoe de camera op de computer moet worden aangesloten en in de juiste modus moet worden gezet, verschilt per cameramodel. Zie de Gebruikershandleiding. 2 Klik op [Cancel/Annuleren] ( in Windows Vista) als het dialoogvenster Gebeurtenissen wordt weergegeven. Als CameraWindow verschijnt, klikt u op [Operate Images on Camera/Beelden bedienen op camera, gevolgd door in het weergavevenster om CameraWindow te sluiten.. CameraWindow Miniatuurvenster Weergavevenster

33 33 De software gebruiken op het Windows-platform geavanceerde technieken 3 Klik op het menu [Start] en selecteer achtereenvolgens [All Programs/Alle programma's] of [Programs/Programma's], [Canon Utilities], [CameraWindow], [MyCamera] en [MyCamera]. Het venster Mijn camera wordt geopend. 4 Klik op [Connect to camera/ Camera verbinden]. Het venster Mijn camera wordt geopend en de beelden in de camera worden weergegeven. 5 Selecteer het tabblad [Setup as a theme/instellen als thema]. Als u het opstartscherm of -geluid afzonderlijk wilt instellen, selecteert u het tabblad [Set individually/afzonderlijk instellen]. 6 Selecteer de instellingen die toegevoegd en vervangen moeten worden. Instellingen die moeten worden toegevoegd: selecteer uit de lijst [My Computer/Deze computer]. Instellingen die moeten worden vervangen: selecteer uit de lijst [Camera]. 7 Klik op [Save to Camera/Opslaan op camera]. Als u op [OK] klikt, worden de instellingen overschreven die eerst op de camera waren geregistreerd. Hiermee worden de instellingen weergegeven die op de computer zijn opgeslagen. Knop [Delete/ Verwijderen] Hiermee worden instellingen van de computer verwijderd. Knop [Save to PC/ Opslaan op pc] Hiermee worden instellingsbestanden die voor de camera zijn geregistreerd, opgeslagen op de computer. 8 Instellingen voor Mijn camera met de camera wijzigen. Zie de Gebruikershandleiding.

34 34 De software gebruiken op het Macintoshplatform voorbereidingen In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe u de software kunt installeren. Lees dit hoofdstuk voordat u de camera de eerste keer op de computer aansluit. De software installeren Installeer de software vanaf de CD DIGITAL CAMERA Solution Disk. Wat hebt u hierbij nodig Uw camera en computer CD DIGITAL CAMERA Solution Disk Bij camera meegeleverde interfacekabel Macintosh-software kan alleen worden gebruikt op schijven die met de OS Extended (journaled)-indeling zijn geformatteerd. Installatieprocedure 1 Sluit alle toepassingen af. 2 Plaats de CD DIGITAL CAMERA Solution Disk in het cd-romstation van de computer. 3 Dubbelklik op het pictogram [Canon Digital Camera Installer] in het cd-romvenster. 4 Klik onder Software voor digitale camera op de knop [Install/Installeren]. Installatiescherm

35 35 De software gebruiken op het Macintosh-platform voorbereidingen 5 Selecteer [Easy Installation/Eenvoudige installatie] en klik op [Next/Volgende]. Selecteer [Custom Installation/Aangepaste installatie] als u programma's afzonderlijk voor installatie wilt selecteren. 6 Klik op [Agree/Akkoord] als u akkoord gaat met alle voorwaarden van de softwarelicentieovereenkomst. 7 Controleer de installatie-instellingen en klik op [Next/Volgende]. Volg de instructies op het scherm om door te gaan met de installatie. 8 Wanneer de installatie is voltooid, klikt u op [Finish/Voltooien]. 9 Klik op [Exit/Afsluiten] in het installatiescherm en verwijder de cd uit het cd-romstation. Hiermee is de installatie van de software voltooid. Raadpleeg het gedeelte De software verwijderen (p. 56) om de software te verwijderen die u volgens deze procedure hebt geïnstalleerd. Download vervolgens beelden naar de computer (p. 36).

36 36 De software gebruiken op het Macintoshplatform grondbeginselen In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe u ImageBrowser gebruikt om beelden van de camera naar de computer te downloaden en af te drukken. Lees dit hoofdstuk nadat de voorbereidingen in het gedeelte De software gebruiken op het Macintosh-platform voorbereidingen zijn voltooid. Beelden downloaden naar de computer U wilt beelden downloaden naar uw computer. De procedures verschillen enigszins, afhankelijk van of u de camera op de computer aansluit (zie hieronder) of gebruikmaakt van een geheugenkaartlezer (p. 39). Wanneer u de camera hebt aangesloten op een computer en er staan veel beelden (ongeveer 1000) op de geheugenkaart, kunt u de beelden mogelijk niet downloaden. In dat geval wordt u aangeraden een geheugenkaartlezer te gebruiken. Het downloaden van filmbestanden duurt lang omdat de bestanden groot zijn. Camera aangesloten op computer 1 Nadat u de geleverde interfacekabel hebt aangesloten op de USB-poort van de computer en op de DIGITAL-uitgang van de camera, schakelt u de camera in, stelt u deze af op afspeelmodus en bereidt u de camera voor op communicatie met de computer. Hoe de camera op de computer moet worden aangesloten en in de juiste modus moet worden gezet, verschilt per cameramodel. Zie de Gebruikershandleiding. CameraWindow verschijnt wanneer de camera en de computer in de communicatiemodus staan. (Er worden nog geen beelden gedownload.)

37 37 De software gebruiken op het Macintosh-platform grondbeginselen 2 Klik op [Transfer Untransferred Images/Niet-overgedragen beelden overdragen]. CameraWindow Klik op deze knop om het startvenster te sluiten. Miniatuurvenster Weergavevenster Als CameraWindow niet wordt geopend, klikt u op het pictogram [CameraWindow] in de balk onder in het scherm.

38 38 De software gebruiken op het Macintosh-platform grondbeginselen Klik op [Operate Images on Camera/Beelden bedienen op camera] als u beelden in de camera wilt controleren of als u alleen bepaalde beelden wilt downloaden. U kunt ook in het weergavevenster op klikken om de beelden die naar de computer zijn gedownload naar de camera te uploaden. Wanneer u op [OK] klikt in het venster waarin wordt aangegeven dat de overdracht is voltooid, worden de overgedragen beelden weergegeven in het bladervenster. Gedownloade beelden worden standaard opgeslagen in mappen die gemaakt worden in de map [Pictures/Afbeeldingen]. De namen van de mappen bestaan uit de datum waarop de foto's zijn genomen. De als laatste gedownloade beelden worden weergegeven op basis van de opnamedatum en de categorieën (alleen bij bepaalde modellen). Mappengebied Het downloadsymbool wordt weergegeven op gedownloade mappen. Miniatuur U kunt de beelden nu afdrukken (p. 40).

39 39 De software gebruiken op het Macintosh-platform grondbeginselen Aansluiting op een geheugenkaartlezer 1 Plaats de geheugenkaart in de lezer. Gebruik indien nodig een los verkrijgbare kaartadapter. Raadpleeg de handleiding voor de geheugenkaartlezer voor aansluit- en gebruiksinstructies. 2 Klik op [Download Images/Beelden downloaden]. U kunt de instellingen zoals het type beeld dat wordt gedownload en de doelmap wijzigen door op [Preferences/ Voorkeuren] te klikken. Als het bovenstaande venster niet wordt geopend, klikt u op het pictogram [CameraWindow] in de balk onder in het scherm. Standaard worden alle beelden naar de map [Pictures/Afbeeldingen] gedownload. Klik op [Lets you select and download images/beelden selecteren en downloaden] om de beelden op de geheugenkaart in een lijst weer te geven, de beelden te controleren voordat u ze downloadt en alleen de geselecteerde beelden te downloaden. Raadpleeg Mappenstructuur van de geheugenkaart (p. 57) voor informatie over de mappenstructuur en de bestandsnamen van de geheugenkaart. De beelden die zijn gedownload, worden op basis van de opnamedatum opgeslagen in mappen. De beelden worden gesorteerd op datum of op My Category weergegeven bij [Last Acquired Images/Laatst opgehaalde beelden] (alleen bij bepaalde modellen). U kunt de beelden nu afdrukken (p. 40).

40 40 De software gebruiken op het Macintosh-platform grondbeginselen Beelden afdrukken U kunt ImageBrowser op drie manieren gebruiken om beelden af te drukken: [Photo Print/Foto afdrukken], [Index Print/Index afdrukken] en [Layout Print/Lay-out afdrukken]. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe u de optie [Photo Print/Foto afdrukken] gebruikt. Macintosh-software kan alleen worden gebruikt op schijven die met de Mac OS Extended (journaled)-indeling zijn geformatteerd. Foto afdrukken Hiermee drukt u één beeld per pagina af. 1 Selecteer de beelden die u wilt afdrukken. U selecteert een beeld door er op te klikken. Als een beeld is geselecteerd, wordt een blauw kader rond het beeld weergegeven. Als u meerdere beelden wilt selecteren, houdt u de [Shift]-toets of de toets [ ] (command) ingedrukt terwijl u op beelden klikt. Rond geselecteerde beelden verschijnt een blauw kader. 2 Klik op [Print & /Afdrukken en en] en selecteer [Photo Print/Foto afdrukken]. Als u [Index Print/Index afdrukken] selecteert, kunt u de miniaturen en de opnamegegevens afdrukken in een schema. Als u [Layout Print/Lay-out afdrukken] selecteert, kunt u meerdere beelden indelen en afdrukken op één vel papier.

41 41 De software gebruiken op het Macintosh-platform grondbeginselen 3 Stel de categorieën naar wens in. Hiermee selecteert u een printer. Hiermee selecteert u opties zoals de papiergrootte en de stand wanneer u klikt op [Page Setup/Paginainstellingen]. Hiermee selecteert u een afdrukmethode voor de opnamedatum en -tijd. Klik op deze knop als u tussen beelden wilt schakelen wanneer u meerdere beelden hebt geselecteerd. Hiermee stelt u het aantal af te drukken exemplaren in. U kunt hier tekst invoegen die bij de foto wordt afgedrukt. 4 Klik op [Print/Afdrukken]. Het venster Afdrukken wordt nu geopend. 5 Wanneer u het aantal exemplaren en andere instellingen hebt vastgelegd, klikt u op [Print/Afdrukken]. 6 Klik na het afdrukken op [Close/Sluiten] om het venster te sluiten. In dit hoofdstuk zijn de grondbeginselen van ImageBrowser beschreven. Wanneer u de grondbeginselen onder de knie hebt, kunt u met de geavanceerde technieken gaan experimenteren. De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken (p. 42).

42 42 De software gebruiken op het Macintoshplatform geavanceerde technieken In dit hoofdstuk worden verschillende ImageBrowser-functies toegelicht. Neem dit hoofdstuk door nadat u de basisprocedures voor ImageBrowser in het hoofdstuk De software gebruiken op het Macintosh-platform grondbeginselen goed hebt doorgelezen. Vensters van ImageBrowser In dit gedeelte worden de belangrijkste ImageBrowser-vensters beschreven: Bladervenster, het weergavevenster en het venster Bestandsgegevens. Bladervenster In dit venster kunt u beelden die naar de computer zijn gedownload weergeven en ordenen. Laatst opgehaalde beelden (p. 43) Weergavemodus (p. 44) Weergavegebied (p. 43) Mappengebied (p. 43) Regelpaneel (p. 45) Weergaveregelpaneel (p. 45)

43 43 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Mappengebied In dit gebied selecteert u mappen. De geselecteerde mappen en de beelden in de geselecteerde mappen worden in het weergavegebied weergegeven. Als u [Favorite Folders/Favoriete mappen] hebt geselecteerd, worden alleen die mappen weergegeven die u vooraf als favoriete mappen hebt opgegeven. U wordt aangeraden om een map die u regelmatig gebruikt als favoriete map op te geven. Als u [All Folders/Alle mappen] hebt geselecteerd, worden alle mappen weergegeven. Manieren om een favoriete map op te geven Als [Favorite Folders/Favoriete mappen] wordt weergegeven, klikt u op [Add/Toevoegen] en selecteert u een map. Als [All Folders/Alle mappen] wordt weergegeven, selecteert u een map en klikt u op [Add to Favorites/Toevoegen aan Favorieten]. Laatst opgehaalde beelden U kunt beelden bekijken in groepen die zijn gesorteerd op opnamedatum of op My Category (alleen bij bepaalde modellen). Weergavegebied De mappen en de beelden in de mappen die zijn geselecteerd in het gedeelte Laatst opgehaalde beelden of het mappengebied worden hier weergegeven. De stijl van weergave hangt af van de weergavemodus die u hebt geselecteerd. De volgende typen pictogrammen kunnen, naargelang de beeldkenmerken, rond beelden worden weergegeven. Beelden gemaakt in de cameramodus Stitch Hulp RAW-beelden Films Beveiligde beelden Beelden die met de AEB-functie van de camera zijn gemaakt Geroteerde beelden (alleen in het scherm)

44 44 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Weergavemodus Hiermee selecteert u de weergavestijl voor het weergavegebied. Preview Mode/ Modus Voorbeeldweergave In deze modus wordt het beeld groter en met beeldgegevens weergegeven. List Mode/Modus Lijst Hiermee worden de beelden in de map die in het verkennerdeelvenster is geselecteerd in rijen en kolommen weergegeven.

45 45 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Weergaveregelpaneel In dit regelpaneel past u de weergave-instellingen voor het weergavegebied aan. Weergavegrootte Hiermee wijzigt u de grootte van de miniatuur in het weergavegebied. Selectiemenu Klik hierop om alle beelden in het weergavegebied te selecteren of om de selectie van alle beelden in het weergavegebied ongedaan te maken. Menu Filter Tool/Filterprogramma Hiermee worden alleen beelden weergegeven die aan de specifieke voorwaarden voldoen. Knoppen Verbergen Links: hiermee verbergt u het verkennerdeelvenster en het laatst gedownloade beeld. Midden: hiermee verbergt u het regelpaneel. Rechts: hiermee verbergt u het deelvenster met opnamegegevens in de modus Voorbeeldweergave. Regelpaneel Het regelpaneel bevat knoppen waarmee u diverse functies kunt uitvoeren. De functies die hier worden weergegeven worden toegelicht in het gedeelte Regelpaneelfuncties (p. 49).

46 46 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Het weergavevenster Dubbelklik op een beeld in het weergavegebied als u dit in het weergavevenster wilt weergeven. In- en uitzoomen Hiermee wijzigt u de zoominstelling van het beeld. Beeldselectieknop Hiermee schakelt u tussen beelden. Knop Save/Opslaan Hiermee slaat u het bewerkte beeld op. Menu Edit/Bewerken U kunt rode ogen corrigeren, kleuren aanpassen, beelden bijsnijden en titels toevoegen. Bovendien kunt u vanuit dit menu andere programma's starten waarmee u beelden kunt bewerken. Menu Number of Displays/ Aantal weergegeven beelden Hiermee geeft u meerdere beelden tegelijk weer. Dit is handig als u beelden wilt vergelijken. Menu Sterrenclassificatie Hiermee geeft u een sterrenclassificatie aan een beeld. Menu Gegevens weergeven Hiermee geeft u opnamegegevens weer. Knop Print/Afdrukken Hiermee drukt u het weergegeven beeld af. Knop Full Screen/Volledig scherm Hiermee geeft u het beeld weer op volledige schermgrootte. (U kunt ook dubbelklikken op een beeld om het weer te geven op volledige schermgrootte.) Klik op het beeld of druk op een willekeurige toets op het toetsenbord om het beeld weer op normale grootte weer te geven. Knop Synchronize/Synchroniseren Hiermee synchroniseert u de weergave-instellingen wanneer meerdere beelden worden weergegeven. RAW-beeld wordt weergegeven De knop [Display Original Image/Oorspronkelijk beeld weergeven] wordt onder het beeld weergegeven. Als u op deze knop klikt, wordt het geconverteerde beeld in het weergavevenster weergegeven. Film wordt weergegeven Knoppen worden onder de film weergegeven, waarmee u de film kunt afspelen of het geluid kunt aanpassen. Als u klikt op de knop [Save as Still Image/Opslaan als stilstaand beeld], kunt u stilstaande beelden uit een film extraheren. U kunt ook ongewenste gedeelten aan het begin of einde van films verwijderen door te klikken op de knop [Cut Movie/Film monteren].

47 47 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Het venster Bestandsgegevens Het venster Bestandsgegevens wordt weergegeven wanneer u een beeld in het weergavegebied selecteert, [List Mode/Modus Lijst] selecteert en op het menu [File/Archief] klikt en [Get Info/Info ophalen] klikt. Hiermee kunt u gedetailleerde informatie over de categorie weergeven of verbergen. Hiermee kunt u gedetailleerde informatie weergeven of verbergen. Lock/Vergrendelen Hiermee voorkomt u dat een beeld wordt overschreven of verwijderd. Star Rating/ Sterrenclassificatie/ My Category Hiermee stelt u de classificatie voor een beeld in. Er wordt een pictogram weergegeven als een My Category is ingesteld (alleen bij bepaalde modellen). Comment/Opmerking Hier kunt u een opmerking typen. Keyword/Trefwoord Hiermee geeft u de trefwoorden op die bij zoekacties worden gebruikt. Brightness Histogram/ Helderheidshistogram Een grafiek van de verdeling van licht en donker in een beeld. Beeldselectieknoppen Als er meerdere beelden zijn geselecteerd, kunt u schakelen tussen de beelden waarvoor de informatie wordt weergegeven in het venster Bestandsgegevens. File Name/ Bestandsnaam U kunt bestandsnamen wijzigen. Shooting Information/ Opnamegegevens Hiermee geeft u gedetailleerde informatie weer, zoals sluitertijd en belichtingscompensatie. Welke gegevens worden weergegeven hangt af van het cameramodel.

48 48 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken ImageBrowser-functies In dit gedeelte worden kort de ImageBrowser-functies toegelicht. Sommige ImageBrowser-functies zijn niet beschikbaar op bepaalde cameramodellen. Raadpleeg het gedeelte Specificaties van uw Gebruikershandleiding om te controleren of uw model deze functies ondersteunt. Werkstroom In ImageBrowser wordt de volgende werkstroom gebruikt. 1 Selecteer een functie van het regelpaneel of het menu. Menu Controleer het menu Help voor procedures en functies. Regelpaneel 2 Voer de procedures uit volgens de instructies. Instructies voor procedure

49 49 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Regelpaneelfuncties Canon Camera/Canon-camera CameraWindow wordt weergegeven als de camera is aangesloten. U kunt de volgende acties uitvoeren. Acquire Images/Beelden ophalen Hiermee kunt u beelden downloaden van de camera (p. 36). Print/Afdrukken Hiermee kunt u de beelden in een camera selecteren en afdrukken. Write to Camera/Naar camera schrijven Beelden die naar een computer zijn overgebracht, kunnen terug worden gezet op de camera. Op camera's die gebruikmaken van het gegevenstype 'MOV' kunt u films afspelen die op de camera zijn teruggezet als de films met die camera zijn opgenomen. Zie het onderwerp 'Gegevenstype' onder 'Specificaties' aan het einde van de Gebruikershandleiding om te zien of de camera gebruikmaakt van het gegevenstype 'MOV'. Films die met een andere camera zijn opgenomen, kunt u mogelijk niet afspelen. Set to Camera/Instellen op camera Hiermee stelt u naam van de eigenaar van de camera in. U kunt de volgende acties uitvoeren als er een geheugenkaartlezer is aangesloten. Beelden van de geheugenkaart downloaden Hiermee downloadt u beelden van een geheugenkaart (p. 39). U kunt ook beelden op de geheugenkaart opgeven om af te drukken. Beelden naar de geheugenkaart uploaden Beelden vanaf de computer naar de geheugenkaart uploaden. View Image/Beeld weergeven Hiermee geeft u het geselecteerde beeld of de geselecteerde film in het weergavevenster weer. SlideShow/Diashow Hiermee start u een diashow van de selecteerde beelden. Klik op het menu [View/Beeld] en selecteer [Slide Show Options/Diashowopties] om de instellingen voor de diashow op te geven.

50 50 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Print & /Afdrukken en en Photo Print/Foto afdrukken Hiermee drukt u één beeld per pagina af (p. 40). Zo kunt u gemakkelijk 'foto's' afdrukken. Index Print/Index afdrukken Hiermee rangschikt u kleine versies van de beelden in rijen en drukt u deze af. Layout Print/Lay-out afdrukken Hiermee kunt u meerdere beelden op één pagina rangschikken en afdrukken. U kunt ook bijschriften en titels invoegen. Create Images for /Beelden voor maken Hiermee converteert u de geselecteerde beelden naar de geschikte grootte voor verzending via . Bovendien kunt u deze functie gebruiken om automatisch een programma te starten nadat de conversie is voltooid. Send to Trash/Naar prullenbak Hiermee verplaatst u de geselecteerde beelden naar de prullenbak. Functies in menu's Beelden zoeken: menu [File/Archief], [Search/Zoeken] Hiermee zoekt u beelden op basis van criteria zoals een sterrenclassificatie, datums, trefwoorden of bijschriften. Beelden exporteren: menu [File/Archief], [Export Images/Beelden exporteren] Edit and Save/Bewerken en opslaan: hiermee kunt u het bestandstype of de grootte van het bestand wijzigen en het bestand exporteren. Export Shooting Properties/Opname-eigenschappen exporteren: hiermee kunt u de opnameeigenschappen naar een tekstbestand exporteren. Export as a Screensaver/Als schermbeveiliging exporteren: hiermee exporteert u het beeld als schermbeveiligingsbestand. Export an Image as Wallpaper/Als achtergrond exporteren: hiermee exporteert u het beeld als achtergrondbestand. Beelden ordenen: menu [File/Archief], [Organize Image/Beelden ordenen] Sort Images/Beelden sorteren: hiermee sorteert u beelden aan de hand van criteria zoals de opnamedatum of de sterrenclassificatie en slaat u deze in een opgegeven map op. Rename/Hernoemen: hiermee wijzigt u de bestandsnamen van meerdere beelden in één bewerking. Panorama's samenvoegen: menu [Edit/Bewerken], [PhotoStitch] Hiermee voegt u meerdere beelden samen tot één grote panoramafoto (p. 53). Edit Movie/Film bewerken Hiermee bewerkt u films of stilstaande beelden die aan elkaar zijn gekoppeld. U kunt tekst voor titels of achtergrondmuziek toevoegen en diverse effecten toepassen (p. 52). Extract frames from a movie/frames uit een film extraheren Hiermee extraheert u stilstaande beelden uit films binnen een opgegeven interval en slaat u de beelden op als beeldbestanden.

51 51 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Weergave-instellingen: menu [View/Beeld], [View Settings/Weergaveinstellingen] Hiermee geeft u beeldgegevens (bestandsnaam, opnamedatum en -tijd) onder de miniatuur weer of verbergt u deze. Beelden sorteren: menu [View/Beeld], [Sort/Sorteren] Hiermee rangschikt u de beelden in het weergavegebied aan de hand van criteria zoals de bestandsnaam, de datum waarop het bestand is gewijzigd, de bestandsgrootte of de opnamedatum. Overige functies ImageBrowser heeft bovendien de volgende functie. [My Camera Settings/Mijn camera-instellingen] (alleen bij bepaalde modellen) Hiermee kunt u de camera-instellingen, zoals het opstartscherm en het sluitergeluid, instellen (p. 54).

52 52 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Films bewerken U kunt films maken en bewerken: films en stilstaande beelden die u hebt gedownload naar de computer met elkaar verbinden, achtergrondmuziek, titels en andere tekst toevoegen en verschillende effecten op de films toepassen. Films die met deze functie zijn bewerkt, kunnen niet op de camera worden teruggezet. 1 Selecteer het beeld of de beelden die u wilt bewerken in het weergavegebied van ImageBrowser (films of stilstaande beelden). U kunt meerdere films of stilstaande beelden selecteren. 2 Klik op het menu [Edit/Bewerken] en selecteer [Movie Edit/Film bewerken]. 3 Voer de stappen in het midden van het scherm uit om de film te bewerken en sla de film op. Voer deze stappen uit om verder te gaan. Instructies Klik op deze knop voor uitgebreide gebruiksinstructies. Klik op deze knop om de film af te spelen die wordt bewerkt. Storyboardgebied Bevat miniaturen van de geselecteerde beelden. Verbindt afbeeldingen met elkaar van links naar rechts. Vak met overgangseffecten Dit vak wordt weergegeven tussen twee aangrenzende beelden en bevat de symbolen van de overgangseffecten die beelden met elkaar verbinden. De lengte van films die u kunt opslaan Grootte film Max. lengte wanneer u MOV selecteert bij [Save image type/beeldtype opslag] wordt 1920x minuten rechts weergegeven. Er verschijnt een 1280x minuten bericht als u probeert een langere film 640x minuten op te slaan. Maak de film korter of 320x minuten kleiner als dit gebeurt. Het opslaan van films kost tijd, met name het opslaan van films van het type MOV die zijn geselecteerd met [Save image type/beeldtype opslag] duurt lang. Voorbeeld: het opslaan van een 1280x720-film van één minuut duurt ongeveer 8 minuten.

53 53 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Panoramabeelden samenvoegen PhotoStitch U kunt een breed panoramabeeld maken door afzonderlijke beelden van een scène samen te voegen. PhotoStitch detecteert de overlappende gedeelten van aangrenzende beelden automatisch en voert correcties uit voor de grootte en de camerastand. U kunt de overlappende gedeelten ook handmatig opgeven. 1 Selecteer een serie beelden in het weergavegebied van ImageBrowser. 2 Klik op het menu [Edit/Bewerken] en selecteer [PhotoStitch]. Instructies 3 Voeg de beelden samen volgens de instructies in het deelvenster boven in het PhotoStitch-venster. Beelden die in de Stitch Hulp-modus zijn gemaakt Beelden kunnen gemakkelijker worden samengevoegd als ze zijn genomen in de Stitch Hulp-modus omdat de volgorde en afdrukstand van de beelden dan automatisch door PhotoStitch kunnen worden vastgesteld. De reeks beelden wordt samen opgeslagen in één map wanneer u deze downloadt van de camera. Pictogram dat wordt weergegeven bij beelden die in de Stitch Hulpmodus zijn gemaakt. Sommige cameramodellen ondersteunen de Stitch Hulp-modus niet. Raadpleeg de Gebruikershandleiding voor informatie over het maken van opnamen in de Stitch Hulp-modus. Beelden die in de Stitch Hulp-modus zijn opgenomen met een groothoeklens, telelens of close-uplens kunnen niet nauwkeurig worden samengevoegd.

54 54 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken Persoonlijke camera-instellingen opgeven met Mijn camera-instellingen Het opstartscherm, het opstartgeluid, het sluitergeluid, het werkgeluid en het zelftimergeluid vormen de instellingen voor Mijn camera. Instellingen voor Mijn camera worden op uw computer opgeslagen wanneer u het volledige softwarepakket installeert. In dit onderwerp wordt uitgelegd hoe u de instellingen voor Mijn camera die op de computer zijn opgeslagen voor de camera moet registreren. De functies van Mijn camera zijn alleen beschikbaar bij camera's die compatibel zijn met deze functies. Raadpleeg het gedeelte Specificaties van de Gebruikershandleiding. Als u de instellingen voor Mijn camera wilt registreren voor de camera, controleert u of u de software bij de camera hebt geïnstalleerd. Verbreek de verbinding met de camera niet door de interfacekabel los te maken of de camera uit te schakelen terwijl de instellingen voor Mijn camera aan de camera worden toegevoegd of vanuit de camera op de computer worden opgeslagen. Instellingen voor Mijn camera aan de camera toevoegen 1 Nadat u de geleverde interfacekabel hebt aangesloten op de USB-poort van de computer en op de DIGITAL-uitgang van de camera, schakelt u de camera in, stelt u deze af op afspeelmodus en bereidt u de camera voor op communicatie met de computer. Hoe de camera op de computer moet worden aangesloten en in de juiste modus moet worden gezet, verschilt per cameramodel. Zie de Gebruikershandleiding. 2 Als CameraWindow verschijnt, klikt u op [Operate Images on Camera/Beelden bedienen op camera], gevolgd door in het weergavevenster om CameraWindow te sluiten. CameraWindow Miniatuurvenster Weergavevenster

55 55 De software gebruiken op het Macintosh-platform geavanceerde technieken 3 Dubbelklik achtereenvolgens op de mappen [Applications/Programma's], [Canon Utilities] en [CameraWindow] en dubbelklik op het pictogram [MyCamera DC]. Het venster Mijn camera wordt geopend. 4 Selecteer in de keuzelijst Type het type instellingen dat u op de camera wilt opslaan. 5 Selecteer de instellingen die toegevoegd en vervangen moeten worden. Instellingen die moeten worden toegevoegd: selecteer uit de lijst [Computer]. Instellingen die moeten worden vervangen: selecteer uit de lijst [Camera]. 6 Klik op de knop. Als een instelling voor deze categorie eerder is opgeslagen, drukt u op [OK] en de instelling wordt overschreven. 7 Klik op [Save to Camera/Opslaan op camera]. Klik op [OK] om de instellingen voor Mijn camera op de camera op te slaan. Opslaan op camera Opslaan op computer Hiermee worden de instellingen weergegeven die op de computer zijn opgeslagen. Knop [Send to Trash/Naar prullenbak] Hiermee worden instellingen van de computer verwijderd. 8 Instellingen voor Mijn camera met de camera wijzigen. Zie de Gebruikershandleiding.

56 56 Bijlagen Hier wordt uitgelegd hoe u de software en de mappenstructuur op een geheugenkaart kunt verwijderen. Raadpleeg het gedeelte Problemen oplossen in dit hoofdstuk als het gebruik van de programma's problemen oplevert. De software verwijderen De procedures voor het verwijderen van de software hoeven alleen te worden uitgevoerd wanneer u de programma's niet meer nodig hebt of wanneer u ze opnieuw wilt installeren om beschadigde bestanden te repareren. U moet zich aanmelden als computerbeheerder om software te kunnen verwijderen. Windows In de volgende beschrijving wordt ZoomBrowser EX als voorbeeld gebruikt voor het verwijderen van een programma. U kunt andere programma's op dezelfde manier verwijderen. 1 Klik op het menu [Start] van Windows en kies achtereenvolgens [All Programs/ Alle programma's] of [Programs/ Programma's], [Canon Utilities], [ZoomBrowser EX] en [ZoomBrowser EX Uninstall/ZoomBrowser EX verwijderen]. Het hulpprogramma voor het verwijderen van programma's wordt gestart en ZoomBrowser EX wordt verwijderd. Macintosh Verwijder de programma's door de map met toepassingen (de map waarin het programma is geïnstalleerd) naar de prullenbak te slepen en maak vervolgens de prullenbak leeg. Let erop dat u niet per ongeluk submappen met gedownloade beelden verwijdert als u de map met toepassingen verwijdert.

57 57 Bijlagen Mappenstructuur van de geheugenkaart De beelden op een geheugenkaart staan in submappen van de map [DCIM] met de naam [xxxcanon], waarbij 'xxx' een getal is tussen 100 en 999. DCIM xxxcanon IMG_xxxx.JPG (JPEG-beelden) _MG_xxxx.JPG (JPEG-beelden, opgenomen in de Adobe RGB-kleurruimte) IMG_xxxx.CR2 (RAW-beelden) _MG_xxxx.CR2 (RAW-beelden, opgenomen in de Adobe RGB-kleurruimte) STx_xxxx.JPG** (beelden in Stitch Hulp-modus) MVI_xxxx.MOV, MVI_xxxx.THM* 1 * 2 (Films) MVI_xxxx.AVI, MVI_xxxx.THM* 1 (Films) CANONMSC De map met de instellingsbestanden voor beelden in de map DCIM. MISC De map die wordt gemaakt wanneer DPOF-instellingen worden ingesteld. De map bevat de DPOF-instellingsbestanden. *1 Deze bestanden zijn de miniatuurbestanden voor de indexweergave van de camera. *2 Als u deze bestanden verwijdert, kunt u de films niet meer vanaf een computer op de camera opslaan. 'xxxx' is een getal van vier cijfers. ** Aan elk volgend bestand dat wordt opgenomen in de modus Stitch Hulp wordt een letter toegewezen, te beginnen met de letter 'A' dat als het derde teken aan de naam wordt toegevoegd: bijvoorbeeld [STA_0001.JPG], [STB_0002.JPG], [STC_0003.JPG]... Alle mappen behalve de mappen 'xxxcanon' bevatten beeldinstellingsbestanden. Open of verwijder deze mappen niet. Afhankelijk van de camera kunnen sommige gegevenstypen niet worden vastgelegd.

58 58 Bijlagen Problemen oplossen Lees dit gedeelte als het gebruik van de software problemen oplevert. Controleer dit eerst Controleer eerst de volgende punten wanneer u op een probleem stuit. Voldoet uw computer aan de vereisten die in het gedeelte Systeemvereisten worden genoemd? Zie 'Systeemvereisten' in de Gebruikershandleiding. Is de camera correct op de computer aangesloten? Raadpleeg de Gebruikershandleiding bij de camera voor de juiste aansluitprocedures. Controleer ook of u de juiste kabel gebruikt en of beide uiteinden van de kabel goed vastzitten. Bevinden de camera en de computer zich in de juiste modus om gegevens over te brengen? Bij sommige modellen moet de camera op de weergavemodus zijn ingesteld om gegevens te kunnen overbrengen. Zie de Gebruikershandleiding voor meer informatie. Is de batterij voldoende opgeladen? Controleer de lading van de batterij als u de camera gebruikt op batterijvoeding. Wanneer de camera op een computer is aangesloten, wordt u aangeraden een voedingsadapter (apart verkrijgbaar) te gebruiken.

59 59 Bijlagen Problemen Probeer de voorgestelde oplossingen voor de onderstaande veelvoorkomende problemen uit. De Wizard Nieuwe hardware verschijnt als de camera met een interfacekabel op de computer wordt aangesloten (Windows). Klik op [Cancel/Annuleren] om het venster te sluiten. Koppel de camera tijdelijk los van de computer. Lees vervolgens het gedeelte Controleer dit eerst op de vorige pagina en verhelp het probleem. Kan geen beelden downloaden. (Voor camera's die met een interfacekabel op de computer zijn aangesloten: alleen camera's die Hi-Speed USB 2.0 ondersteunen.) Het probleem kan worden opgelost door de snelheid van de gegevensoverdracht te verlagen volgens de onderstaande procedure. Oplossing: Houd de knop MENU op de camera ingedrukt en druk tegelijkertijd op de knop (Omhoog) en FUNC./SET. Selecteer [B] in het scherm dat verschijnt en druk op de knop FUNC./SET. Camera niet herkend, Gebeurtenissen wordt niet weergegeven of beelden kunnen niet worden gedownload naar de computer (als de camera via een interfacekabel op de computer is aangesloten (Windows)). De camera is in de volgende situaties mogelijk herkend als een ander apparaat (alleen Windows). Het pictogram [Scanners and Cameras/Scanners en camera's] is niet aangetroffen onder [Hardware and Sound/Hardware en geluiden] in het [Control Panel/Configuratiescherm] of het venster [Printers and Other Hardware/Printers en andere hardware]. De naam van uw cameramodel, [Canon Camera/Canon-camera] of een pictogram van een camera wordt niet weergegeven wanneer op het pictogram [Scanners and Cameras/Scanners en camera's] wordt geklikt. Oplossing: Verwijder het apparaat als volgt. U moet zich bij de lokale computer aanmelden als systeembeheerder om apparaten te kunnen verwijderen. 1. Geef het dialoogvenster [Device Manager/Apparaatbeheer] weer. Windows Vista: Klik achtereenvolgens op het menu [Start], [Control Panel/ Configuratiescherm], [System and Maintenance/Systeem en onderhoud], [System/Systeem] en de takenlijst [Device Manager/Apparaatbeheer]. Windows XP: Klik achtereenvolgens op het menu [Start], [Control Panel/ Configuratiescherm], [Performance and Maintenance/Prestaties en onderhoud], [System/Systeem], het tabblad [Hardware] en de knop [Device Manager/Apparaatbeheer].

60 60 Bijlagen 2. Klik op het symbool naast de categorie [Other devices/overige apparaten], [Portable Devices/Draagbare apparaten] en/of [Imaging devices/imagingapparaten]. De naam van uw cameramodel of [Canon Camera/Canon-camera] wordt weergegeven in een van deze categorieën als deze wordt herkend als een 'ander' apparaat. Er zijn andere mogelijke oorzaken van het probleem als de categorieën 'Overige apparaten', 'Draagbare apparaten' of 'Imaging-apparaten' niet worden weergegeven of als de naam van uw cameramodel of [Canon Camera/Canon-camera] niet wordt weergegeven. Ga verder met stap 5 en beëindig de procedure tijdelijk. 3. Selecteer de naam van uw cameramodel of [Canon Camera/Canon-camera], klik met de rechtermuisknop en kies [Delete/Verwijderen]. 4. Klik op [OK] in het bevestigingsvenster. Verwijder de naam van uw cameramodel of [Canon Camera/Canon-camera] als deze op een of meer plaatsen in de categorieën [Other devices/overige apparaten] of [Imaging devices/imaging-apparaten] voorkomt. 5. Sluit [Device Manager/Apparaatbeheer] of [System Properties/ Systeemeigenschappen].

Startershandleiding. (Voor de CD Canon Digital Camera Solution Disk versie 33)

Startershandleiding. (Voor de CD Canon Digital Camera Solution Disk versie 33) NEDERLANDS Startershandleiding (Voor de CD Canon Digital Camera Solution Disk versie 33) U moet de software installeren (deze staat op de CD Canon Digital Camera Solution Disk) voordat u de camera aansluit

Nadere informatie

Startershandleiding. (Voor de CD Canon Digital Camera Solution Disk versie 31/32)

Startershandleiding. (Voor de CD Canon Digital Camera Solution Disk versie 31/32) NEDERLANDS Startershandleiding (Voor de CD Canon Digital Camera Solution Disk versie 31/32) U moet de software installeren (deze staat op de CD Canon Digital Camera Solution Disk) voordat u de camera aansluit

Nadere informatie

Startershandleiding. CD Canon Digital Camera Solution Disk. Installeer het volledige softwarepakket en download beelden naar de computer.

Startershandleiding. CD Canon Digital Camera Solution Disk. Installeer het volledige softwarepakket en download beelden naar de computer. Startershandleiding CD Canon Digital Camera Solution Disk Installeer het volledige softwarepakket en download beelden naar de computer. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u de softwareprogramma's

Nadere informatie

Startershandleiding. (Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 30)

Startershandleiding. (Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 30) NEDERLANDS Startershandleiding (Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 30) U moet de software installeren (deze staat op de cd Canon Digital Camera Solution Disk) voordat u de camera aansluit

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CANON DIGITAL IXUS 950 IS http://nl.yourpdfguides.com/dref/816858

Uw gebruiksaanwijzing. CANON DIGITAL IXUS 950 IS http://nl.yourpdfguides.com/dref/816858 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de in de gebruikershandleiding (informatie, specificaties, veiligheidsaanbevelingen,

Nadere informatie

Startershandleiding. (Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 29)

Startershandleiding. (Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 29) NEDERLANDS Startershandleiding (Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 29) U moet de software installeren (deze staat op de cd Canon Digital Camera Solution Disk) voordat u de camera aansluit

Nadere informatie

(Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 28)

(Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 28) NEDERLANDS Startershandleiding (Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 28) U moet de software installeren (deze staat op de cd Canon Digital Camera Solution Disk) voordat u de camera aansluit

Nadere informatie

Handleiding voor printersoftware

Handleiding voor printersoftware Handleiding voor printersoftware (Voor Canon Compact Photo Printer Solution Disk versie 6) Windows 1 Inhoud Veiligheidsvoorzorgsmaatregelen...3 Lees dit eerst...4 Handleidingen...4 Stappen van het afdrukken...5

Nadere informatie

(Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 24)

(Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 24) NEDERLANDS Startershandleiding (Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 24) U moet de software installeren (deze staat op de cd Canon Digital Camera Solution Disk) voordat u de camera aansluit

Nadere informatie

Startershandleiding. CD Canon Digital Camera Solution Disk. Installeer het volledige softwarepakket en download beelden naar de computer.

Startershandleiding. CD Canon Digital Camera Solution Disk. Installeer het volledige softwarepakket en download beelden naar de computer. Startershandleiding CD Canon Digital Camera Solution Disk Installeer het volledige softwarepakket en download beelden naar de computer. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u de softwareprogramma's

Nadere informatie

Handleiding voor software. Draadloze verbinding

Handleiding voor software. Draadloze verbinding NEDERLANDS Handleiding voor software en draadloze verbinding [camera computer] (Voor de cd Canon Digital Camera Solution Disk versie 27) BELANGRIJK U moet de software installeren voordat u de camera aansluit

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CANON POWERSHOT S2 IS http://nl.yourpdfguides.com/dref/817078

Uw gebruiksaanwijzing. CANON POWERSHOT S2 IS http://nl.yourpdfguides.com/dref/817078 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de in de gebruikershandleiding (informatie, specificaties, veiligheidsaanbevelingen,

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CANON IXUS 300 HS http://nl.yourpdfguides.com/dref/5426629

Uw gebruiksaanwijzing. CANON IXUS 300 HS http://nl.yourpdfguides.com/dref/5426629 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CANON IXUS 300 HS. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CANON IXUS 300 HS in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

P-touch Transfer Manager gebruiken

P-touch Transfer Manager gebruiken P-touch Transfer Manager gebruiken Versie 0 DUT Inleiding Belangrijke mededeling De inhoud van dit document en de specificaties van het product kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

(Voor Canon Digital Camera Solution Disk versie 19)

(Voor Canon Digital Camera Solution Disk versie 19) NEDERLANDS Startershandleiding (Voor Canon Digital Camera Solution Disk versie 19) U moet de software installeren (deze staat op de Canon Digital Camera Solution Disk) voordat u de camera aansluit op de

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Digitale camera Softwarehandleiding

Digitale camera Softwarehandleiding EPSON digitale camera / Digitale camera Softwarehandleiding Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden

Nadere informatie

Softwarehandleiding. voor Macintosh. ImageBrowser CameraWindow PhotoStitch ABC. Speciale functies. Beelden en films overdragen.

Softwarehandleiding. voor Macintosh. ImageBrowser CameraWindow PhotoStitch ABC. Speciale functies. Beelden en films overdragen. Softwarehandleiding ImageBrowser CameraWindow PhotoStitch Speciale functies Beelden en films overdragen voor Macintosh Tekst invoegen ABC Stilstaande beelden uit films opslaan Films bewerken A Beelden

Nadere informatie

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY DOWNLOADER Versie 1.1 GEBRUIKSAANWIJZING Inleiding Deze software Kan controleren of er nieuwe versies zijn van de gebruikte software. Indien er een nieuwe versie is,

Nadere informatie

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie)

Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Een upgrade uitvoeren van Windows Vista naar Windows 7 (aangepaste installatie) Als u geen upgrade kunt uitvoeren voor uw computer met Windows Vista naar Windows 7 voert u een aangepaste installatie uit.

Nadere informatie

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. 16 november 2015 Inhoud 3 Inhoud Fiery Driver Configurator...5 Systeemvereisten...5

Nadere informatie

P-TOUCH EDITOR SOFTWAREHANDLEIDING. PJ-623/PJ-663 Mobiele printer. Versie 0 DUT

P-TOUCH EDITOR SOFTWAREHANDLEIDING. PJ-623/PJ-663 Mobiele printer. Versie 0 DUT P-TOUCH EDITOR SOFTWAREHANDLEIDING PJ-6/PJ-66 Mobiele printer Versie 0 DUT Inleiding De modellen PJ-6 en PJ-66 (met Bluetooth) zijn mobiele printers van Brother die compatibel zijn met allerlei Windows

Nadere informatie

Samsung Auto Backup FAQ

Samsung Auto Backup FAQ Samsung Auto Backup FAQ Installatie V: Ik heb het Samsung externe harde schijfstation aangesloten maar er gebeurt niets. A: Controleer de verbinding met de USB-kabel. Als het Samsung externe harde schijfstation

Nadere informatie

Handleiding voor aansluitingen

Handleiding voor aansluitingen Pagina 1 van 6 Handleiding voor aansluitingen Windows-instructies voor een lokaal aangesloten printer Opmerking: Wanneer u een lokaal aangesloten printer installeert en het besturingssysteem niet wordt

Nadere informatie

Softwarehandleiding. voor Windows. ZoomBrowser EX PhotoStitch ABC. Speciale functies. Beelden en films overdragen. Films bewerken.

Softwarehandleiding. voor Windows. ZoomBrowser EX PhotoStitch ABC. Speciale functies. Beelden en films overdragen. Films bewerken. Softwarehandleiding ZoomBrowser EX PhotoStitch voor Windows Speciale functies Beelden en films overdragen Tekst invoegen ABC Beelden afdrukken Stilstaande beelden uit films opslaan Kopie maken op een cd

Nadere informatie

Software-instructies EOS DIGITAL

Software-instructies EOS DIGITAL Software-instructies EOS DIGITAL NEDERLANDS Canon-hulpprogramma's CameraWindow PhotoRecord RAW Image Task PhotoStitch WIA-driver/TWAIN-driver Compatibele modellen EOS 50D DIGITAL EOS 0D EOS 00D DIGITAL

Nadere informatie

P-touch Editor starten

P-touch Editor starten P-touch Editor starten Versie 0 DUT Inleiding Belangrijke mededeling De inhoud van dit document en de specificaties van dit product kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden aangepast. Brother behoudt

Nadere informatie

Software-updates Gebruikershandleiding

Software-updates Gebruikershandleiding Software-updates Gebruikershandleiding Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een in de Verenigde Staten gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation. De informatie

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista BEKNOPTE HANDLEIDING voor Windows Vista INHOUD Hoofdstuk 1: SYSTEEMVEREISTEN...1 Hoofdstuk 2: PRINTERSOFTWARE INSTALLEREN ONDER WINDOWS...2 Software installeren om af te drukken op een lokale printer...

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Hier beginnen. Inktcartridges uitlijnen zonder een computer

Hier beginnen. Inktcartridges uitlijnen zonder een computer Hier beginnen Inktcartridges uitlijnen zonder een computer Volg de stappen in de installatiehandleiding om de installatie van de hardware te voltooien. Ga door met de volgende stappen om de afdrukkwaliteit

Nadere informatie

Installatiehandleiding MF-stuurprogramma

Installatiehandleiding MF-stuurprogramma Nederlands Installatiehandleiding MF-stuurprogramma Cd met gebruikerssoftware.............................................................. 1 Informatie over de stuurprogramma s en de software.............................................

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor gegevensoverdracht van camera naar camera

Gebruikershandleiding voor gegevensoverdracht van camera naar camera Canon Digitale Camera Gebruikershandleiding voor gegevensoverdracht van camera naar camera Inhoudsopgave Inleiding....................................... Beelden overbrengen via een draadloze verbinding.....

Nadere informatie

Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Windows 7

Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen. Windows 7 Uw persoonlijke voorkeuren aanpassen Windows 7 1 Uw pc aan uw persoonlijke voorkeuren aanpassen Nieuw bij Windows 7? Hoewel er veel hetzelfde is gebleven ten opzichte van uw vorige versie van Windows,

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren

Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren Windows Custom PostScript- of PCL-printerstuurprogramma installeren In dit Leesmij-bestand wordt beschreven hoe u het Custom PostScript-printerstuurprogramma of het PCLprinterstuurprogramma op een Windows-systeem

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Software-updates Gebruikershandleiding

Software-updates Gebruikershandleiding Software-updates Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows is een gedeponeerd handelsmerk van Microsoft Corporation in de V.S. De informatie in deze documentatie

Nadere informatie

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING

TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR TOUCH DISPLAY DOWNLOADER GEBRUIKSAANWIJZING Versie 1.0 Modellen waarop dit van toepassing is (sinds januari 2016) PN-60TW3/PN-70TW3/PN-80TC3/PN-L603W/PN-L703W/PN-L803C (De verkrijgbaarheid

Nadere informatie

Versienotities voor de klant Xerox EX Print Server, Powered by Fiery voor de Xerox Color 800/1000 Press, versie 1.3

Versienotities voor de klant Xerox EX Print Server, Powered by Fiery voor de Xerox Color 800/1000 Press, versie 1.3 Versienotities voor de klant Xerox EX Print Server, Powered by Fiery voor de Xerox Color 800/1000 Press, versie 1.3 Dit document bevat belangrijke informatie over deze versie. Zorg dat deze informatie

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Handleiding voor de installatie van de software Nederlands LB9153001A Inleiding Opties P-touch Editor Printerstuurprogramma P-touch Address Book (uitsluitend Windows

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Handleiding SecurDisc Nero AG SecurDisc Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van

Nadere informatie

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom

Voor alle printers moeten de volgende voorbereidende stappen worden genomen: Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom Windows NT 4.x In dit onderwerp wordt het volgende besproken: "Voorbereidende stappen" op pagina 3-24 "Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom" op pagina 3-24 "Andere installatiemethoden" op pagina

Nadere informatie

Windows 98 en Windows ME

Windows 98 en Windows ME Windows 98 en Windows ME In dit onderwerp wordt het volgende besproken: Voorbereidende stappen op pagina 3-29 Stappen voor snelle installatie vanaf cd-rom op pagina 3-30 Andere installatiemethoden op pagina

Nadere informatie

2 mei 2014. Remote Scan

2 mei 2014. Remote Scan 2 mei 2014 Remote Scan 2014 Electronics For Imaging. De informatie in deze publicatie wordt beschermd volgens de Kennisgevingen voor dit product. Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave...5 openen...5 Postvakken...5

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken

Fiery Remote Scan. Fiery Remote Scan openen. Postvakken Fiery Remote Scan Met Fiery Remote Scan kunt u scantaken op de Fiery-server en de printer beheren vanaf een externe computer. Met Fiery Remote Scan kunt u het volgende doen: Scans starten vanaf de glasplaat

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Inhoudsopgave Gebruikershandleiding pagina 1. 1. Inleiding... 2 Minimale systeemvereisten... 2. 2. Software installeren... 3

Inhoudsopgave Gebruikershandleiding pagina 1. 1. Inleiding... 2 Minimale systeemvereisten... 2. 2. Software installeren... 3 Inhoudsopgave Gebruikershandleiding pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 Minimale systeemvereisten... 2 2. Software installeren... 3 3. LaCie Shortcut Button gebruiken... 4 3.1. Installatie... 4 3.2.

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HERCULES ROUTER G-54

Uw gebruiksaanwijzing. HERCULES ROUTER G-54 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de in de gebruikershandleiding (informatie, specificaties, veiligheidsaanbevelingen,

Nadere informatie

Overzicht van opties voor service en ondersteuning

Overzicht van opties voor service en ondersteuning Overzicht van opties voor service en ondersteuning QuickRestore Met Compaq QuickRestore kunt u uw systeem op elk gewenst moment terugzetten. QuickRestore biedt vijf typen opties voor terugzetten, die in

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL VOOR MAC OSX-CLIENT GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor Mac

Gebruikershandleiding voor Mac Gebruikershandleiding voor Mac Inhoud Aan de slag... 1 Het formatteerhulpprogramma voor de Mac gebruiken... 1 De FreeAgent-software installeren... 4 Stations veilig uitwerpen... 9 Uw stations beheren...

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor Mac

Gebruikershandleiding voor Mac Gebruikershandleiding voor Mac Inhoud Aan de slag... 1 Het Mac-hulpprogramma voor opnieuw formatteren gebruiken... 1 De software installeren... 4 Harde schijven veilig uitwerpen... 9 Uw stations beheren...

Nadere informatie

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4

Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 met Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Extended Applications (FEA) v4.4 bevat Fiery software voor het uitvoeren van taken met een Fiery Server. In dit document wordt beschreven

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

D4600 Duplex Photo Printer

D4600 Duplex Photo Printer KODAK D4000 Duplex Photo Printer D4600 Duplex Photo Printer Handleiding printerstuurprogramma januari 2015 TM/MC/MR-licentie van Eastman Kodak Company: Kodak Kodak Alaris Inc. 2400 Mount Read Blvd., Rochester,

Nadere informatie

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows)

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Inhoudsopgave Installeren van het stuurprogramma... Pagina 1 Verwijderen van het stuurprogramma... Pagina 3 Problemen

Nadere informatie

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding

mobile PhoneTools Gebruikershandleiding mobile PhoneTools Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Vereisten...2 Voorafgaand aan de installatie...3 mobile PhoneTools installeren...4 Installatie en configuratie mobiele telefoon...5 On line registratie...7

Nadere informatie

De firmware voor UT-1 communicatie-eenheden updaten

De firmware voor UT-1 communicatie-eenheden updaten De firmware voor UT-1 communicatie-eenheden updaten Bedankt dat u hebt gekozen voor een Nikon-product. In deze handleiding wordt beschreven hoe u de firmware voor UT-1 communicatie-eenheden moet updaten.

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

Versienotities voor de klant Fiery EXP4110, versie 1.1SP1 voor Xerox 4110

Versienotities voor de klant Fiery EXP4110, versie 1.1SP1 voor Xerox 4110 Versienotities voor de klant Fiery EXP4110, versie 1.1SP1 voor Xerox 4110 Dit document beschrijft de upgrade van de Fiery EXP4110-printerstuurprogramma s voor ondersteuning van de optie Lade 6 (Extra groot).

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

Map Utility Versie 1.4 Instructiehandleiding

Map Utility Versie 1.4 Instructiehandleiding NEDERLANDS Map Utility Versie.4 Instructiehandleiding Inhoud van deze instructiehandleiding De vensters die in deze handleiding ter illustratie worden gebruikt, zijn afkomstig uit Windows 7. GPS-ontvanger

Nadere informatie

Bryton Bridge. Handleiding

Bryton Bridge. Handleiding Bryton Bridge Handleiding Inhoudsopgave SOFTWARE-OVERZICHT... 3 1.1 EERSTE INSTELLING... 3 1.2 EEN ACCOUNT REGISTREREN... 5 COLLECTIE BEHEREN... 6 2.1 UW COLLECTIE BEHEREN OP UW RIDER 50... 6 2.2 UW COLLECTIE

Nadere informatie

REGISTRATIE HANDLEIDING

REGISTRATIE HANDLEIDING REGISTRATIE HANDLEIDING CANON image GATEWAY Stap in de wereld van online digitale foto s en creativiteit De CANON image GATEWAY - creatief omgaan met alle mogelijkheden van uw Canon digitale camera en

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Brother Meter Read Tool

Gebruikershandleiding Brother Meter Read Tool Gebruikershandleiding Brother Meter Read Tool DUT Versie 0 Auteursrecht Copyright 2017 Brother Industries, Ltd. Alle rechten voorbehouden. De informatie in dit document kan worden gewijzigd zonder voorafgaande

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

Gebruik van het Brother SmartUI Control Center op basis van Windows voor PaperPort 8.0 en Windows XP

Gebruik van het Brother SmartUI Control Center op basis van Windows voor PaperPort 8.0 en Windows XP Gebruik van het Brother SmartUI Control Center op basis van Windows voor PaperPort 8.0 en Windows XP Brother SmartUI Control Center Het Control Center van Brother is een hulpprogramma waarmee u gemakkelijk

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

ImageBrowser EX Gebruikershandleiding

ImageBrowser EX Gebruikershandleiding In In In In In In In ho ho ho ho ho ho ho d ud ud ud ud ud ud so so so so so so pg pg pg pg pg pg pg av av av av av ImageBrowser EX Gebruikershandleiding CEL-SS4RA80 ImageBrowser EX CameraWindow Basis

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl. Printen en Scannen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Printen en Scannen Als een nieuwe printer wordt gekocht en onder Windows XP aangesloten zal Windows deze nieuwe

Nadere informatie

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad)

Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM. Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) Nl_Rhomba CLE.fm Page 29 Wednesday, January 7, 2004 2:02 PM Aan de slag Nederlands Overzicht (zie afbeelding op buitenblad) 1. Microfoon 7. Knop (R) Sectie herhalen 2. LCD-schermen 8. De knop Aan/Uit en

Nadere informatie

Handleiding InCD Reader

Handleiding InCD Reader Handleiding InCD Reader Nero AG Informatie over auteursrecht en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn eigendom van Nero AG.

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

Handleiding Nero ImageDrive

Handleiding Nero ImageDrive Handleiding Nero ImageDrive Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding van Nero ImageDrive en de volledige inhoud van de handleiding zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn eigendom

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Gids Instelling Verzenden

Gids Instelling Verzenden Gids Instelling Verzenden In deze handleiding wordt uitgelegd hoe u de Instel-tool Zendfunctie kunt gebruiken om de machine in te stellen voor het scannen van documenten als e-mails (Verzenden naar e-mail)

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Hi-MD Music Transfer for Mac Ver. 2.0

Hi-MD Music Transfer for Mac Ver. 2.0 Hi-MD Music Transfer for Mac Ver. 2.0 Gebruiksaanwijzing 2-889-117-51(1) Hi-MD Walkman -modellen die geschikt zijn voor Hi-MD Music Transfer for Mac Ver. 2.0 Welke audio-indelingen u kunt importeren of

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie