Globaal tijdschema lesdagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Globaal tijdschema lesdagen"

Transcriptie

1 WELKOM BIJ LES 1

2 Globaal tijdschema lesdagen begin lesdag: wat leeft er, introductie lesinhoud! casus 1! pauze! casus 2! casus 3! lunchpauze! casus 4! casus 5! pauze! casus 6! toets! klassikaal nakijken en bespreken toets! afronden!!

3 Introductie

4 Leerdoelen les 1 Kennis van basisbegrippen in de geneeskunde: preventie, curatie, palliatie, symptomen, besmetting en infectie. Het diagnostische proces: het belang van een goede anamnese, lichamelijk onderzoek, aanvullende onderzoeksmethoden. Wetten in de gezondheidszorg: voor kwaliteitswaarborg en afbakening van verantwoordelijkheden. Organisatie van de gezondheidszorg: toepassen in de samenwerking met andere hulpverleners. Grenzen van eigen vakgebied, bewustzijn van eigen beperkingen, tijdig kunnen doorverwijzen. Medisch-ethische kwesties kunnen beoordelen en consequenties kunnen overzien. Algemene farmacologie: begrippen en globale kennis van de meest voorkomende geneesmiddelgroepen.!

5 Beoordeling casuspresentatie Checkpunten: 1. Wordt de casus goed samengevat? 2. Is de student alert op alarmsymptomen? 3. Is anamnese voldoende gestructureerd en uitgediept? speciële anamnese (klacht uitvragen) evt. algemene anamnese (hart, longen, spijsvertering) medische voorgeschiedenis (ziekten, operaties, allergieën) familieanamnese Intoxicaties (alcohol, nicotine, drugs, cafeïne, medicijnen). 3. Is de DD voldoende breed 4. Welk onderzoek is zinvol om de diagnose te kunnen stellen? 4. Kent de student de behandelmogelijkheden? 6. Kan de student onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken? 7. Wat zijn de sterke punten? 8. Wat zijn de leerpunten?

6 De anamnese Een goede anamnese is onontbeerlijk voor een juist inzicht en kan tot de diagnose leiden. Leidraad: Houd de hoofdlijn in het oog, niet te gedetailleerd Wees selectief, noteer belangrijke dingen. Speciële anamnese: klachten uitvragen Algemene anamnese: uitvragen belangrijkste orgaanstelsels Medische voorgeschiedenis: ook operaties, allergieën familiaire aandoeningen Intoxicaties en medicijngebruik: nicotine, alcohol, drugs, medicijnen Voedingsgewoonten Vitaliteit: slaappatroon, eetlust, fitheid, grondstemming

7 Les 1 casus 1 Een dochter verzorgt haar moeder van 88 die een ernstig herseninfarct heeft gehad, waardoor ze halfzijdig verlamd is en niet meer kan spreken. Bij vlagen geeft deze aan dat ze niet meer wil leven, ze weigert haar eten en ze wil ook niet meer uit bed komen. Ze is ook niet in staat om zich nog goed uit te drukken. Zelf stoppen met eten en drinken is niet mogelijk, omdat ze steeds vergeet waarom ze dit doet. Beiden zijn wanhopig. Hadden moeder en dochter in een eerder stadium iets kunnen regelen? Aan welke voorwaarden zou dat moeten voldoen? Zijn er medische gronden voor euthanasie? Beargumenteer je antwoord.

8 Bespreking casus 1 Medisch-ethische kwesties wilsverklaring euthanasieverklaring zorgverklaring Aanrader om je te verdiepen in medisch-ethische kwesties: De Kwestie, praktijkboek ethiek voor de gezondheidszorg, uitg. Boom Lemma, tweede druk ISBN

9 Er bestaan verschillende soorten wilsverklaringen In een schriftelijke wilsverklaring kun je jouw wensen voor je levenseinde vastleggen. Je stelt deze wilsverklaring op voor een situatie waarin je jouw wensen niet meer kenbaar kunt maken. Zonder notaris! De NVVE-verklaringen of je zelfgemaakte verklaringen zijn volkomen rechtsgeldig. Je hoeft dus geen notaris in te schakelen.

10 Een schriftelijke verklaring opstellen" Het staat een ieder vrij een tekst naar wens samen te stellen. Zo'n tekst kan handgeschreven, getypt of gedrukt zijn. Er moet een aantal persoonsgegevens worden opgenomen, zodat het duidelijk is van wie de verklaring is. Vermeld achternaam, voornamen (voluit), geboortedatum en geboorteplaats en aan het eind van het document de datum en handtekening. Het is belangrijk dat je je wilsverklaringen en wensen na het invullen met je huisarts (behandelaar) bespreekt, zodat hij/zij weet wat je zou willen en je weet of jouw arts bereid is je wensen te respecteren. Je kunt je wilsverklaringen altijd wijzigen, maar je moet dan wel iedereen die weet van jouw wens of die een (oude) schriftelijke wilsverklaring van jou heeft op de hoogte brengen en eventueel een nieuwe verklaring opstellen.

11 Artsen en naasten hoeven niet te ondertekenen Geldigheid Juridisch gezien blijft een schriftelijke verklaring van kracht zolang deze niet is ingetrokken of gewijzigd. Het ligt niet vast in de wet dat een wilsverklaring om de paar jaar opnieuw zou moeten worden bevestigd. De NVVE raadt je wel aan om met een zekere regelmaat zelf met uw arts over je verklaringen te spreken, waarmee je telkens bevestigt dat je er nog steeds achter staat. Als je dat eens in de paar jaar doet en jouw arts maakt daarvan aantekeningen in je dossier, dan versterkt dat de kracht van je wilsverklaringen.

12 Verschillende soorten wilsverklaringen Euthanasieverzoek Behandelverbod Met een euthanasieverzoek geeft de ondertekenaar van de verklaring precies aan onder welke omstandigheden hij graag zou willen dat de arts euthanasie bij hem uitvoert. In een behandelverbod staat dat de arts geen medische handeling mag uitvoeren zonder toestemming van de patiënt. Ook niet als door weigering van een behandeling de dood sneller intreedt.

13 Verschillende soorten wilsverklaringen Aanvulling euthanasieverzoek demen7e Aanvulling Behandelverbod voltooid leven De aanvulling demen7e is een uitbreiding van een euthanasieverzoek. Mensen bij wie een beginnende demen7e wordt vastgesteld, kunnen al in een vroeg stadium met hun arts praten over de mogelijkheid van euthanasie. De aanvulling voltooid leven is een aangescherpt behandelverbod. Deze is bedoeld voor mensen die ervoor kiezen aan het einde van hun leven niet meer alles te ondergaan wat medisch mogelijk is.

14

15 Les 1 casus 2 Een vrouw, 38 jaar, consulteert je. Bij haar is de diagnose borstkanker gesteld, met uitzaaiingen naar lymfeklieren, lever en wervelkolom. De specialist wil haar nu palliatief behandelen met chemotherapie, radiotherapie en hormoontherapie. Ze heeft echter besloten om hiervan af te zien omdat dit niet past bij haar levenshouding en wil alleen nog maar therapie in de complementaire geneeskunde volgen, bij jou dus. Wat betekent palliatief? Welke overtuiging zit hier achter? Welke vragen zou je haar willen stellen, welke informatie heb je nodig? Wat zijn jouw mogelijkheden, wat je beperkingen? Hoe ga je dit aanpakken? Wat zijn je overwegingen?

16 Bespreking lesdag 1 casus 2 Deze casus gaat over het kennen van grenzen van eigen deskundigheid en vakgebied; effectieve en zinvolle communicatie met de behandelaars uit het reguliere veld de verwijsbrief en het behandelverslag kennis en toepassing van het Informed Consent; oefening in medisch-ethische kwesties.!

17 Ondergetekende, De heer/mevrouw xxxx Geb.: Informed Consent Wonende: Verklaart bekend te zijn met mijn ziekte met diagnose ; op de hoogte te zijn van het te verwachten ziektebeloop, op grond van aard en uitbreiding van de ziekte zoals deze door onderzoek en tijdens de consultaties met mijn eigen huisarts en specialist zijn duidelijk gemaakt; duidelijk te zijn geïnformeerd door (naam en beroep therapeut) inzake de gangbare behandelmethoden als onderdeel van het regulier professioneel medisch handelen en positief te zijn geadviseerd inzake deze behandelmethoden; op de hoogte te zijn van de mogelijk zeer ernstige c.q. mogelijk fatale consequenties van het niet volgen van deze reguliere behandelmethoden; desondanks bewust geen gebruik te willen maken van de voorgestelde reguliere therapiemogelijkheden als zijnde strijdig met mijn eigen inzichten, leefwijze, integriteit en eigenwaarde; bewust te kiezen voor de complementaire aanpak van (naam en beroep therapeut) om mij te helpen bij het opruimen van innerlijke blokkades en te bevrijden van ongezonde leefpatronen, zonder dat het mij enige garantie geeft op genezing; naar waarheid alle ter zake doende informatie te hebben verschaft; toestemming te hebben gegeven dat (naam en beroep therapeut), indien nodig, medische informatie uitwisselt met de reguliere behandelaars, c.q. de huisarts, zoals te doen gebruikelijk. Datum: Handtekening:

18 Voorbeeld verslag van therapeut naar huisarts/ specialist Vermeld al jouw gegevens Datum BetreB behandelrapportage: naam cliënt, geboortedatum, BSN en adresgegevens Geachte dokter Heden zag ik bovengenoemde pa7ënt i.v.m. zijn/haar wens tot behandeling i.v.m.... (Beschrijf kort de klachten/problema7ek/symptomen met daarbij jouw waarnemingen. Ook bijzonderheden uit de anamnese die jij hebt afgenomen) Met betrokkene is afgesproken... (beschrijf hier kort jouw behandelplan, bv. hoeveel sessies. Mijdt uitvoerige uitleg over wat je precies gaat doen. Wel kun je jouw brochure bijsluiten). Je kunt ook meedelen dat je terugverwijst omdat naar jouw mening eerst nader onderzoek en behandeling gewenst is. Als je de klachten verdacht vindt voor iets (erns7gs) of je een niet- pluis- gevoel hebt, vermeldt dit dan ook! Je kunt eindigen met: Na afloop van mijn behandeling zal ik u informeren over het beloop en de resultaten. Voor nadere informa7e kunt u mij bereiken op tel nr. Hoogachtend

19 Vervolg verslag naar huisarts/specialist Zet in jouw dossier van de cliënt: rapportage naar die en die arts, met datum + kopie verslag. Overleg wel van tevoren met je cliënt voordat je een verslag gaat sturen. Je hebt hiervoor namelijk toestemming voor nodig. Benadruk dat dit tot de normale procedure in jouw prak7jk behoort. Je kunt de brief ook aan de cliënt meegeven om hem aan de huisarts te overhandigen of in de bus te gooien.

20 Les 1 casus 3 Een patholoog-anatoom onderzoekt het lichaam van een vrouw, die dood gevonden is in een bos. Hij ontdekt dat zij is gebeten door een dier. Hij bekijkt de beetwonden zorgvuldig en ziet dat ze niet zijn gaan zweren. Kun je concluderen wanneer zij is gebeten, voor- of nadat ze is overleden? Beargumenteer je antwoord. Wat zijn ontstekingsreacties en waardoor ontstaan deze symptomen?

21 Bespreking casus 3 Het ontstaan van zweren duidt op een immunologische respons met een ontstekingsreactie. Dat kan alleen optreden als iemand nog in leven is. Ontstekingsreacties zijn reacties van het immuunsysteem op antigenen (ziekteverwekkers) of andere factoren die een beschadiging van het lichaam veroorzaken. Klassieke symptomen van ontsteking zijn: rubor (roodheid) tumor (zwelling) calor (warmte, kan lokaal zijn of gegeneraliseerd als koorts) dolor (pijn) functie laesa (gestoorde functie).

22 Vervolg bespreking casus 3 Deze symptomen worden opgeroepen zodra cellen/weefsels beschadigd raken, waardoor ontstekingsmediatoren vrijkomen (histamine en bradykininie). Histamine en bradykinine veroorzaken hyperemie en verhoogde permeabiliteit van de bloedvaten. Tegelijk worden grote hoeveelheden leukocyten aan het bloed afgegeven door de lymfeklieren en het beenmerg.

23 Ontstekingsreacties

24 Agentia die een ontsteking kunnen opwekken

25 Vaatveranderingen bij een ontsteking

26 Het lymfestelsel

27 Les 1 casus 4 Een man, een accountant op een groot, modern kantoor komt bij je vanwege zijn chronisch verstopte neus. Hij gebruikt al jaren een neusspray (nasivin), wat wel kortstondig goed helpt en waar hij min of meer verslaafd aan is. Als zijn neus niet verstopt zit heeft hij een druipneus. Hij gebruikt soms wel een pakje zakdoekjes per dag en wil er nu wel eens van af. Waar denk je aan? Wat zou je kunnen vragen? Welk onderzoek kun je doen? Wat is het beleid?

28 Bespreking casus 4 DD: geneesmiddelmisbruik met reboundeffect van xylometazoline, allergie, chronische rhinitis, conjunctivitis, sick building syndroom, neuspoliepen. Xylometazoline veroorzaakt vasoconstrictie, waardoor de slijmvliezen slinken. Bijwerkingen kunnen zijn atrofie van het neusslijmvlies, hypertensie en rebound-effect. Seizoensgebonden allergie: boompollen vanaf januari, graspollen vanaf de zomermaanden. Niet-seizoensgebonden allergie: huisstofmijt (de uitwerpselen!), voedingsmiddelen, geneesmiddelen, insectensteken of beten, inhalatie van rook etc. Onderzoek door bloed- en/of huidtesten op allergie. Therapie: stoppen met Nasivin, overgaan op andere soorten neusdruppels: bij allergie kortstondig corticosteroïden, evt. homeopatische neusspray

29 Les 1 casus 5 Een werknemer is al een paar dagen thuis met griepklachten. Zijn werkgever dringt aan op een antibioticumkuur i.v.m. een belangrijke haastklus, waarvoor de werknemer nu niet gemist kan worden. Is het zinvol om nu een antibiotische kuur te starten? Beargumenteer je antwoord. Welke problemen kunnen er ontstaan indien er wel en indien er geen antibioticum wordt gegeven?

30 Bespreking casus 5 Medisch-ethische kwestie: Kan een werkgever een zieke verplichten om door te werken? Dat is niet alleen onethisch, maar ook onverstandig, omdat het lichaam alle energie nodig heeft om het immuunsysteem aan te zetten om de virussen te bestrijden. Virussen hebben bovendien geen aangrijpingspunt voor antibiotica. Bij bacteriën grijpen antibiotica aan op de celmembraan, op de synthese van de celwand of op de stofwisseling (bijv. de synthese van eiwitten of foliumzuur). Als antibiotica toch worden gebruikt, neemt de kans op antibioticaresistentie van bacteriën toe, met het risico op onbehandelbare, multiresistente bacteriële infecties.

31 Les 1 casus 6 Een vrouw van 68, weduwe, klaagt over hoofdpijn, slapeloosheid en nervositeit sinds ze weet dat haar dochter in een ernstige huwelijkscrisis verkeert. De huisarts constateert een verhoogde bloeddruk (hypertensie) en schrijft haar een bètablokker en slaapmedicatie voor. Als hij een week later haar weer bezoekt, is zij suf en reageert traag; zij klaagt nu over duizelingen waardoor ze in huis gevallen is en onzeker ter been is. Wat kan de verschijnselen kan verklaren? Hoe heet dit fenomeen? Wat had de huisarts moeten doen? Wat zou jouw aanpak in dit geval zijn geweest?

32 Bespreking casus 6 Deze casus gaat over farmacologie: het verschil tussen overdosis en overdosisreactie; de voorschrijver moet rekening houden met hoge leeftijd patiënte met verminderd levermetabolisme bij het voorschrijven van medicatie. Kennis van hoofdgroepen medicijnen, bijwerkingen, farmacokinetiek. Complementaire aanpak is hier zinvol, gericht op de emotionele verwerking van de situatie. Communiceren met de huisarts over plan van aanpak.

33 Wat hebben we vandaag geleerd? Kennis van basisbegrippen in de geneeskunde: preventie, curatie, palliatie, symptomen, besmetting en infectie. Het diagnostische proces: het belang van een goede anamnese, lichamelijk onderzoek, aanvullende onderzoeksmethoden. Wetten in de gezondheidszorg: voor kwaliteitswaarborg en afbakening van verantwoordelijkheden. Organisatie van de gezondheidszorg: toepassen in de samenwerking met andere hulpverleners. Grenzen van eigen vakgebied, bewustzijn van eigen beperkingen, tijdig kunnen doorverwijzen. Medisch-ethische kwesties kunnen beoordelen en consequenties kunnen overzien. Algemene farmacologie: begrippen en globale kennis van de meest voorkomende geneesmiddelgroepen.! Veel geleerd dus!

34 Dank jullie wel voor je actieve deelname en tot de volgende keer!

Welkom bij. Een kijkje in de lesdagen

Welkom bij. Een kijkje in de lesdagen Welkom bij Een kijkje in de lesdagen Maak kennis met Con Amore Welkom, wat leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding of je misschien zelfs al hebt ingeschreven! Met dit document willen we je een

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Onderdeel van de patiëntenbrochure Spreek tijdig over het levenseinde. - www.knmg.nl/spreken-over-levenseinde Achtergrondinformatie Hieronder leest u achtergrondinformatie die u kan helpen om het gesprek

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Anamnese Formulier Pijn

Anamnese Formulier Pijn Anamnese Formulier Pijn Onderstaand formulier geeft mij een indruk van uw klachten en de diagnose van uw arts/specialist, de reguliere medicatie die u gebruikt. Ik verzoek u daarom dit formulier zo volledig

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Kunnen wij ook het laatste stuk van ons levenspad in eigen regie afleggen?

Kunnen wij ook het laatste stuk van ons levenspad in eigen regie afleggen? Kunnen wij ook het laatste stuk van ons levenspad in eigen regie afleggen? Maaike Veldhuizen Arts palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis, palliatief consulent en SCEN arts Ingrid van Asseldonk, verpleegkundige

Nadere informatie

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Praat erover: 1. Je hoeft niet alles te weten of te begrijpen over euthanasie bij

Nadere informatie

Informatie over euthanasie

Informatie over euthanasie Informatie over euthanasie Inleiding Euthanasie is een onderwerp waar mensen heel verschillend over kunnen denken. Wat u van euthanasie vindt, hangt onder meer af van uw (religieuze) achtergrond, opvoeding,

Nadere informatie

Reanimatie beleid. Visie van Cavent omtrent wel / niet reanimeren.

Reanimatie beleid. Visie van Cavent omtrent wel / niet reanimeren. Reanimatie beleid Visie van Cavent omtrent wel / niet reanimeren. Datum vaststelling : 20-12-2013 Vastgesteld door : MT Eigenaar : Beleidsmedewerker Datum aanpassing aan : 20-01-2015 Verwijzingen: - Wet

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek Samen uw zorg tijdig plannen Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Een naaste die met u meedenkt...3 1.2 Gespreksonderwerpen...3 2. Belangrijke vragen...3 2.1 Lichamelijke veranderingen...3

Nadere informatie

Heeft u lichamelijke symptomen/klachten op dit moment en zo ja hoe lang bestaan deze klachten al?

Heeft u lichamelijke symptomen/klachten op dit moment en zo ja hoe lang bestaan deze klachten al? Anamnese formulier Het anamnese formulier dient als hulpmiddel voor het verkrijgen van adequate informatie voor het eerste consult en vervolg traject. Naast de basis vragen die hieronder vermeld staan

Nadere informatie

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Adalimumab (Humira) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Adalimumab (Humira).

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek. Publieksversie

Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek. Publieksversie Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek Publieksversie Waarom nadenken en praten over uw levenseinde? Misschien denkt u wel eens na over uw levenseinde. In dat laatste deel van uw leven kan uw dokter

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Uitgave Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postadres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Telefoon (070) 340 79 11 Informatie Voor informatie en vragen

Nadere informatie

Uw rechten bij wilsverklaringen

Uw rechten bij wilsverklaringen Uw rechten bij wilsverklaringen Behandelverbod, niet-reanimeren, euthanasie, weefsel- en orgaandonatie, ter beschikking stellen van de wetenschap mca.nl Inhoudsopgave Wilsverklaringen 3 Levenstestament

Nadere informatie

Thema 4 Behandeling van infectie gaat over het gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen om verschillende ziekten en kwalen te behandelen.

Thema 4 Behandeling van infectie gaat over het gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen om verschillende ziekten en kwalen te behandelen. Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Gezondheid: 1.17-1.19 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Thema 4 Behandeling van

Nadere informatie

Algemeen. Patiëntenrechten. Recht op informatie;toestemmingsvereiste

Algemeen. Patiëntenrechten. Recht op informatie;toestemmingsvereiste Algemeen Patiëntenrechten Recht op informatie;toestemmingsvereiste Inhoudsopgave Patiëntenrechten...4 Inleiding...5 Recht op informatie...6 Waarom informatie?...6 Wie geeft informatie?...6 Waarover informatie?...7

Nadere informatie

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN 10 vragen over griepvaccinatie GRIEPVACCINATIE.BE AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID 1. Waarom vaccinatie tegen griep? Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

Wilsverklaring. Grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde

Wilsverklaring. Grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde 00 Wilsverklaring Grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde 1 Hoe maak ik mijn wensen duidelijk in mijn laatste levensfase? In de laatste levensfase van zieke mensen moeten er moeilijke beslissingen

Nadere informatie

Wilsverklaringen vanuit de (huis)arts gezien. Els Roelofs kaderhuisarts palliatieve zorg

Wilsverklaringen vanuit de (huis)arts gezien. Els Roelofs kaderhuisarts palliatieve zorg Wilsverklaringen vanuit de (huis)arts gezien Els Roelofs kaderhuisarts palliatieve zorg Uitgebreide volmacht: Wie beslist namens een patiënt als deze dat zelf (tijdelijk) niet meer kan Voorkomen: Onder

Nadere informatie

Tijdig spreken over het levenseinde

Tijdig spreken over het levenseinde Tijdig spreken over het levenseinde foto (c) Ben Biondina voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl Cliëntenbrochure van Goedleven foto (c) Jan Kooren voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl 1.

Nadere informatie

Prednison of Prednisolon

Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Prednison of Prednisolon Uw maag, darm- en leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met Prednison. Dit geneesmiddel dient ter behandeling van de ziekte van

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

Patiëntenrechten (WGBO)

Patiëntenrechten (WGBO) Patiëntenrechten (WGBO) Inleiding In de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) is de relatie tussen u en uw hulpverlener (uw specialist, maar ook uw huisarts, tandarts en apotheker) geregeld.

Nadere informatie

VRAGENLIJST EERSTE CONSULT

VRAGENLIJST EERSTE CONSULT VRAGENLIJST EERSTE CONSULT De kern van een homeopathische behandeling is het vinden van het correcte middel. Dit is strikt individueel. Alleen het juiste middel/de juiste behandeling, bepaalt of een aandoening

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Rechten en plichten van de patiënt

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Rechten en plichten van de patiënt kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten Als patiënt hebt u een aantal belangrijke rechten die door een arts (of een andere

Nadere informatie

Behandelovereenkomst kind/adolescente

Behandelovereenkomst kind/adolescente Behandelovereenkomst kind/adolescente Naam behandelaar: Willemijn Smulders....... Naam praktijk: Kinesiologie-Breda... Adres praktijk: Koninginnestraat 19 4818HA Breda...... KvK-nummer: 5639.35.04.........

Nadere informatie

Agenda. Levenseinde: keuzes, wil, wet en praktijk t.b.v. Parkinsoncafé Rosmalen. Wetten. Keuzes aan het einde van het leven

Agenda. Levenseinde: keuzes, wil, wet en praktijk t.b.v. Parkinsoncafé Rosmalen. Wetten. Keuzes aan het einde van het leven Levenseinde: keuzes, wil, wet en praktijk t.b.v. Parkinsoncafé Rosmalen Jannie Willemsen Medewerker Presentatiedienst Agenda Wetten en patiëntenrechten Keuzes aan het einde van het leven NVVE en Wilsverklaringen

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt. Afdeling Patiënteninformatie

Uw rechten en plichten als patiënt. Afdeling Patiënteninformatie 00 Uw rechten en plichten als patiënt Afdeling Patiënteninformatie U als patiënt, of als hulpverlener heeft rechten en plichten. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst,

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie. Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden

Proefpersoneninformatie. Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden Proefpersoneninformatie Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden Geachte mevrouw, meneer, In aansluiting op het gesprek met uw behandelend arts, ontvangt u hierbij

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Intake & Anamnese formulier. Wilt u a.u.b. dit anamnese formulier zo goed mogelijk invullen en insturen naar

Intake & Anamnese formulier. Wilt u a.u.b. dit anamnese formulier zo goed mogelijk invullen en insturen naar Intake & Anamnese formulier Hartelijk dank voor het maken van een afspraak bij Thalamo. Wilt u a.u.b. dit anamnese formulier zo goed mogelijk invullen en insturen naar info@thalamo.nl. Deze vragenlijst

Nadere informatie

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Methotrexaat bij reumatische aandoeningen Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Inleiding U heeft van uw behandelend arts het medicijn methotrexaat voorgeschreven gekregen. Om dit medicijn

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Acuut optredende verwardheid. (delier) Acuut optredende verwardheid (delier)

Patiënteninformatie. Acuut optredende verwardheid. (delier) Acuut optredende verwardheid (delier) Patiënteninformatie Acuut optredende verwardheid (delier) Acuut optredende verwardheid (delier) 1 Acuut optredende verwardheid (delier) Intensive Care, route 3.3 Telefoon (050) 524 6540 Inleiding Uw familielid

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

Lesbrief 6. Gezondheid

Lesbrief 6. Gezondheid www.edusom.nl Opstartlessen Lesbrief 6. Gezondheid Wat leert u in deze les? Praten met de dokter. Zinnen maken. Zeggen dat iets niet zo is. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts?

Wat vraag ik aan mijn arts? Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Tijdens het consult 3 Uw voorbereiding 3 Informatie die u kunt geven aan uw arts 4 Vragen over het onderzoek 5

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Continue Palliatieve sedatie, feiten en fabels 19-09-2013. Specialist ouderengeneeskunde/docent. Probeer te verwoorden wat volgens jou

Continue Palliatieve sedatie, feiten en fabels 19-09-2013. Specialist ouderengeneeskunde/docent. Probeer te verwoorden wat volgens jou Continue Palliatieve sedatie, feiten en fabels 19-09-2013 Margot Verkuylen Specialist ouderengeneeskunde/docent Wat is het? Probeer te verwoorden wat volgens jou palliatieve sedatie is PALLIATIEVE SEDATIE

Nadere informatie

Instructies voor het gebruik van Enbrel (etanercept)

Instructies voor het gebruik van Enbrel (etanercept) Instructies voor het gebruik van Enbrel (etanercept) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Voor wie is deze therapie geschikt?... 1 3 Voor het starten met de behandeling... 1 4 Starten met Enbrel... 2 5 Toediening...

Nadere informatie

Diabetes mellitus. De behandeling van diabetes mellitus

Diabetes mellitus. De behandeling van diabetes mellitus Diabetes mellitus Diabetes mellitus (suikerziekte) is een ziekte van de stofwisseling; hierbij zit er te veel glucose in het bloed Dat kan twee oorzaken hebben: bil type 1 diabetes maakt het lichaam niet

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Pneumonie. www.catharinaziekenhuis.nl

Longgeneeskunde. Pneumonie. www.catharinaziekenhuis.nl Longgeneeskunde Pneumonie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De opnamedag... 4 Opname via de Spoedeisende Hulp... 4 Opname via de polikliniek... 4 Op de verpleegafdeling... 4 Wat gebeurt elke ochtend...

Nadere informatie

De meest voorkomende bijverschijnselen zijn: Bijverschijnselen die weinig voorkomen: Bijverschijnselen die zelden voorkomen:

De meest voorkomende bijverschijnselen zijn: Bijverschijnselen die weinig voorkomen: Bijverschijnselen die zelden voorkomen: Methotrexaat Uw behandelend maag-darm-leverarts heeft u verteld dat u in aanmerking komt voor een onderhoudsbehandeling met Methotrexaat in verband met een chronische ontstekingsziekte van de darmen (ziekte

Nadere informatie

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament?

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament? Pagina 1 Het levenstestament De regie zelf in handen houden Wellicht heeft u wel eens nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een zwaar ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie kan dan

Nadere informatie

Bijlage B 2.1 Leidraad bij de kwalitatieve interviews 1

Bijlage B 2.1 Leidraad bij de kwalitatieve interviews 1 Bijlage B 2.1 Leidraad bij de kwalitatieve interviews 1 Toelichting (leidraad) bij de wijze waarop tekst is afgedrukt: CAPS Vet Normaal Cursief aanduiding van onderdelen de vraag zo stellen aspecten die

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt

Uw rechten en plichten als patiënt Uw rechten en plichten als patiënt Afdeling kwaliteit & veiligheid Inhoudsopgave 1. Uw rechten als patiënt: pag. 2 Welke informatie moet de hulpverlener mij geven? Mag de hulpverlener zonder mijn toestemming

Nadere informatie

Non-Hodgkin lymfoom. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst kwaliteit. versie maart 2016 (Object-ID )

Non-Hodgkin lymfoom. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst kwaliteit. versie maart 2016 (Object-ID ) Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Non-Hodgkin lymfoom Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Beter voorbereid met ontslag. Effectief communiceren tijdens het ontslaggesprek

Beter voorbereid met ontslag. Effectief communiceren tijdens het ontslaggesprek Beter voorbereid met ontslag Effectief communiceren tijdens het ontslaggesprek Programma Inleiding ontslaggesprek relevantie moeder - evaluatieproject Beter voorbereid met ontslag : resultaten voormeting

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie Inleiding Als patiënt komt u in het UMC Utrecht met een bepaalde behandelwens. Meestal

Nadere informatie

De rechten en plichten van de patiënt

De rechten en plichten van de patiënt 1/6 Algemeen De rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Aanmelding. Voor wie is de aanmelding bestemd, wie is de hulpvrager? Voornaam. Tussenvoegsel(s) Telefoonnummer: E-mailadres:

Aanmelding. Voor wie is de aanmelding bestemd, wie is de hulpvrager? Voornaam. Tussenvoegsel(s) Telefoonnummer: E-mailadres: Aanmelding Om uw aanmelding te kunnen verzenden moet u van iedere vraag alle onderdelen beantwoorden. Blijft een vraag of onderdeel onbeantwoord dan kunt u dit formulier niet verzenden en kan de Levenseindekliniek

Nadere informatie

Allergie (allergische rhinitis)

Allergie (allergische rhinitis) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Allergie (allergische rhinitis) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is allergie?... 3 Hooikoorts... 3 De belangrijkste allergenen... 3 Wat gebeurt er bij een allergieaanval?...

Nadere informatie

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts Versie 2016 1. WAT IS NRLP-12 GERELATEERDE TERUGKERENDE KOORTS 1.1 Wat is het? NRLP-12 gerelateerde terugkerende

Nadere informatie

EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET?

EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET? EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET? Oncologie/0137 Deze informatiebrochure is bestemd voor personen met een chondrosarcoom en alle anderen die hier heel dichtbij betrokken zijn zoals familie, vrienden,

Nadere informatie

In de offerte en op onze website onder gezondheidswaarborgen (tabel met keuringsgrenzen) staat welke keuring nodig is.

In de offerte en op onze website onder gezondheidswaarborgen (tabel met keuringsgrenzen) staat welke keuring nodig is. keuringsformulier kleine keuring Welke medische keuring is nodig In de offerte en op onze website onder gezondheidswaarborgen (tabel met keuringsgrenzen) staat welke keuring nodig is. o Kleine keuring

Nadere informatie

HULPMIDDELEN HULPMIDDELEN BIJ RICHTSNOER. Handelen van de bedrijfsarts bij het. verwijzen van werknemers

HULPMIDDELEN HULPMIDDELEN BIJ RICHTSNOER. Handelen van de bedrijfsarts bij het. verwijzen van werknemers HULPMIDDELEN HULPMIDDELEN BIJ RICHTSNOER Handelen van de bedrijfsarts bij het verwijzen van werknemers Versie 1: januari 2004 Hulpmiddel 2: Verwijsbrief en toelichting Dit hulpmiddel bevat een voorbeeld

Nadere informatie

Hersenoperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Hersenoperatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Hersenoperatie Informatie voor patiënten F0647-3415 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Acuut optredende verwardheid Delier

Acuut optredende verwardheid Delier Acuut optredende verwardheid Delier Uw familielid, vriend(in) of kennis is opgenomen in ons ziekenhuis vanwege ziekte, ongeval en/of operatie. Zoals u vermoedelijk hebt gemerkt, is zijn of haar reactie

Nadere informatie

Luchtweginfecties bij kinderen

Luchtweginfecties bij kinderen Als uw kind: jonger is dan drie maanden en koorts heeft (hoger dan 38 C) langer dan drie volle dagen koorts heeft koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt Luchtweginfecties bij kinderen

Nadere informatie

Instructies voor het gebruik van Ustekinumab-Stelara

Instructies voor het gebruik van Ustekinumab-Stelara Instructies voor het gebruik van Ustekinumab-Stelara Inhoud 1. Inleiding 2. Wie is geschikt voor deze therapie 3. Voor het starten met de behandeling 4. Starten met Stelara 5. Toediening 6. Effectiviteit

Nadere informatie

BRONCHIËCTASIE POLIKLINIEK. In deze folder leest u meer over bronchiëctasieën en de bronchiëctasie polikliniek van het UCCZ Dekkerswald.

BRONCHIËCTASIE POLIKLINIEK. In deze folder leest u meer over bronchiëctasieën en de bronchiëctasie polikliniek van het UCCZ Dekkerswald. BRONCHIËCTASIE POLIKLINIEK In deze folder leest u meer over bronchiëctasieën en de bronchiëctasie polikliniek van het UCCZ Dekkerswald. Het ziektebeeld Wat zijn bronchiëctasieën? Bronchiëctasieën zijn

Nadere informatie

Dit document bevat 5 delen:

Dit document bevat 5 delen: Faculteit Geneeskunde en Farmacie Vakgroep Huisartsgeneeskunde Department of Family Medicine Gebouw K, 1 e verdieping Laarbeeklaan 103 1090 Brussels (Belgium) Tel: Fax: Mail: Web: +32-2-477 43 11 +32-2-477

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Beste lezer, Wij willen je vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD registratie,

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF VOOR DE PATIËNT

INFORMATIEBRIEF VOOR DE PATIËNT INFORMATIEBRIEF VOOR DE PATIËNT Titel van het onderzoek Een gerandomiseerd onderzoek naar operatieve versus niet-operatieve behandeling van breuken van het kopje van het spaakbeen. Inleiding Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

http://toelatingsexamen.110mb.com

http://toelatingsexamen.110mb.com Arts-patiëntgesprek Dit onderdeel bestaat uit meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden, waarvan je er meestal al meteen 2 kan elimineren omdat ze te extreem zijn. Je moet eigenlijk op je gevoel afgaan

Nadere informatie

Bent u gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek?

Bent u gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek? Bent u gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek? Inhoud Pagina Inleiding... 2 Medisch wetenschappelijk onderzoek... 3 Waarom zou u meedoen... 4 Onderzoeksfasen... 5 Medisch Ethische Commissie...

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Informatie voor patiënten F0865-3129 juli 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Infectie bij een prothese

Infectie bij een prothese Infectie bij een prothese U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling Orthopedie omdat er mogelijk sprake is van een infectie bij uw prothese. In deze folder vindt u informatie over een infectie en de

Nadere informatie

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling

Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Algemene informatie rond de operatie bij een klinische opname op de kinderafdeling Inleiding Deze folder geeft u enige algemene informatie wanneer uw kind een operatie moet ondergaan en wordt opgenomen

Nadere informatie

Instructies voor het gebruik van. Stelara (ustekinumab)

Instructies voor het gebruik van. Stelara (ustekinumab) Instructies voor het gebruik van Stelara (ustekinumab) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Voor wie is deze therapie geschikt?... 1 3 Voor het starten met de behandeling... 1 4 Starten met Stelara... 2 5

Nadere informatie

Enbrel. Behandeling met. Poli Reumatologie

Enbrel. Behandeling met. Poli Reumatologie 00 Enbrel Behandeling met Poli Reumatologie Om Enbrel goed te gebruiken, is het belangrijk dat u een aantal dingen weet. Lees daarom deze folder goed door. Heeft u na het lezen nog vragen, stel ze aan

Nadere informatie

DEEL 1 INTAKEFORMULIER

DEEL 1 INTAKEFORMULIER DEEL 1 INTAKEFORMULIER APS Burgum Matty Oosterhoff Burg. van Panhuyslaan 89 9251 KR Burgum t 06-49 94 24 15 www.aps-burgum.nl info@aps-burgum.nl Graag deel 1 (intakeformulier) zo volledig mogelijk invullen.

Nadere informatie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie Behandelingen bij longkanker inclusief klinische studie immuuntherapie 1 Longkanker Longkanker is niet één ziekte: er bestaan meerdere vormen van longkanker. In deze brochure bespreken we de twee meest

Nadere informatie

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Patiëntenrechten van ouders en kind Vrouw - Moeder - Kind centrum In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. Deze folder is geschreven voor ouders. In de folder

Nadere informatie

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Vrouw Moeder Kindcentrum In deze folder kun je lezen hoe het zit met jouw rechten en plichten in het ziekenhuis. Wie geeft bijvoorbeeld toestemming

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Uw specialist heeft u verteld dat u ongeneeslijk ziek bent. Niet meer kunnen genezen is een bericht met ingrijpende gevolgen en het valt niet mee om hier

Nadere informatie

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Logo SAG gezondheidscentrum Geachte mevrouw, mijnheer, Welkom in ons gezondheidscentrum! Om u officieel in te kunnen schrijven verzoeken wij u vriendelijk om dit formulier in te vullen, te ondertekenen

Nadere informatie

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE BEHANDELING OP DE GEZONDHEIDSTOESTAND BIJ EEN HERSENINFARCT Geachte heer / mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch

Nadere informatie

Algemeen W.G.B.O (Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst)

Algemeen W.G.B.O (Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst) Algemeen W.G.B.O (Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst) Uw rechten en plichten De Wet inzake de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) regelt de relatie tussen u en de hulpverlener. Zowel

Nadere informatie

Verhoogde kans op een delier?

Verhoogde kans op een delier? Geriatrie Verhoogde kans op een delier? Maatregelen om een delier te voorkomen Inleiding U of uw naaste heeft een verhoogd risico op een delier. Dat heeft de verpleegkundige en/of uw behandelend specialist

Nadere informatie

Etanercept- Enbrel Voor behandeling van psoriasis

Etanercept- Enbrel Voor behandeling van psoriasis In overleg met uw dermatoloog heeft u besloten te starten met Enbrel voor de behandeling van psoriasis. In deze brochure leest u wat u moet weten over de behandeling met het medicijn Enbrel. Het vervangt

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Dit doet diabetes met de mond Hebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Geheimhouding. Informatie Inzage Toestemming

Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Patiëntenrecht. Geheimhouding. Informatie Inzage Toestemming Patiëntenrecht Geen enkele medische behandelaar mag anderen vertellen wat jouw ziekte is. Dat geldt ook voor artsen en verpleegsters. Geheimhouding. Patiëntenrecht Een arts moet de patiënt vertellen: *

Nadere informatie

ANAMNESE FORMULIER. Praktijk L. Kunst, arts -Bruggertweg 3A-7156 NB Beltrum-tel: tussen uur PERSOONLIJKE GEGEVENS: Voornamen:

ANAMNESE FORMULIER. Praktijk L. Kunst, arts -Bruggertweg 3A-7156 NB Beltrum-tel: tussen uur PERSOONLIJKE GEGEVENS: Voornamen: ANAMNESE FORMULIER Praktijk L. Kunst, arts -Bruggertweg 3A-7156 NB Beltrum-tel: 0544 482860 tussen 19-20 uur PERSOONLIJKE GEGEVENS: Naam: Voornamen: Geboortedatum: Adres: Postcode:. Plaats: Telefoon/GSM:

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Huisdierallergie

PATIËNTEN INFORMATIE. Huisdierallergie PATIËNTEN INFORMATIE Huisdierallergie Introductie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over huisdierallergie. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen.

Nadere informatie

Marjolein Luijendijk-Gombert Energetisch Counselor & Coach- Practitioner

Marjolein Luijendijk-Gombert Energetisch Counselor & Coach- Practitioner Overeenkomst - Vermiste dieren - "Pets" Naam van het dier:... Familienaam:... Geboortedatum:... Soort dier:... Ras:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Tel. prive:... Tel. werk:... Mobiel nummer:...

Nadere informatie

behandelingen-bij-borstkanker/

behandelingen-bij-borstkanker/ https://www.isala.nl/patientenfolders/6682-borstkanker-pid-h3- behandelingen-bij-borstkanker/ Borstkanker (PID): H3 Behandelingen bij borstkanker Als borstkanker is vastgesteld, bespreekt een team van

Nadere informatie

De patiënt met acuut optredende verwardheid (delier)

De patiënt met acuut optredende verwardheid (delier) De patiënt met acuut optredende verwardheid (delier) De patiënt met acuut optredende verwardheid/delier Uw familielid, vriend(in) of kennis is opgenomen vanwege een ziekte, een ongeval en/of een operatie.

Nadere informatie

Instructies voor het gebruik van. Humira (adalimumab)

Instructies voor het gebruik van. Humira (adalimumab) Instructies voor het gebruik van Humira (adalimumab) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Voor wie is deze therapie geschikt?... 1 3 Voor het starten met de behandeling... 1 4 Starten met Humira... 2 5 Toediening...

Nadere informatie