De laatste keer dat we op Lesvos waren, was in mei Het jaar daarna bezochten we Zuid- Portugal en vorig jaar gingen we naar Samos.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De laatste keer dat we op Lesvos waren, was in mei Het jaar daarna bezochten we Zuid- Portugal en vorig jaar gingen we naar Samos."

Transcriptie

1 Reisverslag Lesvos 2016 De laatste keer dat we op Lesvos waren, was in mei Het jaar daarna bezochten we Zuid- Portugal en vorig jaar gingen we naar Samos. Ik wilde wel graag weer naar Lesvos dit voorjaar. Ook mijn vrouw Trudie wilde er wel weer eens heen. Van 3 t/m 13 mei ging ik dus al weer voor de vijfde keer naar dit prachtige eiland. Ook dit keer samen met Trudie. Voor haar was het de vierde keer. Net als de vorige keren logeerden we in Hotel Pela in Skala Kallonis. De reis had nog wel wat voeten in de aarde, want de luchtvaartmaatschappij waarmee we zouden vliegen cancelde alle vluchten. Dit in verband met de teruggelopen vraag vanwege de vluchtelingencrisis, waar Lesvos mee geconfronteerd werd. Gelukkig konden we via een andere maatschappij nog wel er naar toe vliegen. Dinsdag 3 mei: Klokslag 02:00 uur reden we thuis weg. Een uurtje later waren we bij de parkeerplaats, waar we een plaats voor onze auto hadden gereserveerd. We moesten ongeveer een half uur wachten op de bus, die ons van de parkeerplaats naar Schiphol bracht. Ik had via internet al ingecheckt, dus we hoefden enkel onze bagage in te leveren, wat erg vlot ging. Na de veiligheidscontroles hebben we even wat gedronken en gegeten. Om 06:05 uur stegen we op en om 10:15 uur (Griekse tijd) landden we op Samos. Nadat de passagiers voor Samos waren uitgestapt, moesten ook wij even het vliegtuig verlaten tijdens het bijtanken en reden we met een bus een rondje over het vliegveld. Daarna mochten we terug het toestel in. Nadat ook nieuwe mensen aan boord waren gekomen, stegen we weer op voor een korte vlucht naar Lesvos. We landden rond de middag op het vliegveld van Mitilini. We hadden onze bagage vrij snel en ook bij het autoverhuurbedrijf ging het vlot. Rond 13:00 uur reden we bij het vliegveld weg en ongeveer een uur laten waren we bij het hotel, waar we hartelijk werden begroet door Thekla. We hebben eerst wat gedronken op het terras en even met haar bijgekletst. Thekla vertelde dat afgelopen winter een erg zachte winter was geweest met weinig regen, waardoor de meeste wetlands inmiddels totaal waren opgedroogd. Daarna werden we naar onze kamer gebracht. We konden kiezen uit twee kamers en kozen voor een kamer in het hoofd gebouw met uitzicht op het zwembad en de zee. Trudie is een poosje gaan slapen en ik ben met de auto een rondje gaan maken rond Kalloni en Skala Kallonis. Ik zag meteen de meest algemene vogelsoorten, die je bijna overal op het eiland tegenkomt: Bijeneter, Boerenzwaluw, Bonte Kraai, Gaai, Geelpootmeeuw, Grauwe Gors, Huismus, Huiszwaluw, Kuifleeuwerik, Turkse Tortel en Zwartkopgors. Deze soorten zag ik vrijwel elke dag, dus zal ik in de rest van het verslag niet meer steeds noemen.

2 Vlakbij Limni Metochi parkeerde ik de auto en zag bij het uitstappen deze mooie olijfboomgaard vol klaprozen. Langs de kanaaltjes zaten veel Kaspische Beekschildpadden. Ik zag en hoorde overal Zwartkopgorzen en er zat er een mooi boven in een vijgenboom. s Avonds hadden we onweer en regen, dus we zijn met de auto naar het dorp geweest om te eten. We hebben gegeten bij Ambrosia en dit is ons vaste adresje geworden de rest van de week, hoewel we ook twee keer in het hotel hebben gegeten. Trudie heeft nog een paar oorbellen gekocht bij Diana s Gift Shop.

3 Gezien: Bosruiter Dwergooruil Flamingo Grauwe Klauwier Kemphaan Kleine Klapekster Kleine Plevier Kleine Strandloper Kleine Zilverreiger Kluut Maskerklauwier Merel Pimpelmees Purperreiger Slobeend Steltkluut Waterhoen Wilde Eend Zwarte Ooievaar Steltkluut Zwarte Ruiter Woensdag 4 mei: Vanochtend lekker uitgeslapen. Na het ontbijt zijn we eerst naar het bakkertje aan de haven van Skala Kallonis geweest voor verse broodjes voor de lunch. Dit deden we vrijwel iedere ochtend, want deze broodjes zijn heerlijk en kosten weinig. Daarna hebben we de weg aan de westkant van de baai van Kalloni gevolgd. Net voor Parakila zijn we linksaf gereden naar Krokala. Hier was ik nog nooit geweest en het is een mooi stukje door de olijfboomgaarden, langs een rivier en uiteindelijk kom je bij een vissershaventje uit.

4 ! Daarna zijn we naar het kapelletje Aghios Ioannis bij Parakila geweest. De baai gevolgd tot aan het strand van Makara. Op precies dezelfde plek als drie jaar geleden zag ik weer een paartje Kleine Plevieren tussen de stenen op het strand. In het dal zagen we nog dichtbij een Steenuil jagen. Op de terugweg naar het hotel zat er in de Potamiarivier een Casarca. Tenslotte nog wezen wandelen bij het Kalamimoeras bij de splitsing van de weg van Kalloni naar Mitilini, bij de afslag naar Achladeri. Hier o.m. een Grauwe Klauwier en een Roodstuitzwaluw gezien.

5 Nadat ik Trudie had afgezet bij het hotel, ben ik nog naar de zoutpannen geweest. Ik heb een stukje gewandeld in de velden achter de zoutpannen, waar een grote groep ezels rondloopt. Bij de zoutpannen ook een tijdje gestaan langs een poel waar o.m. een kreupele Kemphaan liep, en Bosruiters zich van dichtbij goed lieten zien. Ook heb ik een poosje met de auto naast de doorwaadbare plaats in de Tsikniasrivier gestaan in een poging vogels te fotograferen, die kwamen drinken of een bad nemen. Dit lukte niet echt omdat er steeds andere vogelaars op hun gemakje aan kwamen wandelen om te kijken wat er zoal in de rivier te zien was. Hun goed recht natuurlijk, maar het gevolg was dat er niet veel vogels kwamen. Wel deze Grauwe Gors.

6 s Avonds weer gegeten bij Ambrosia en terug in het hotel nog wat gedronken. Gezien: Balkankwikstaart Bosrietzanger Bosruiter Casarca Cirlgors Dodaars Dwergstern Flamingo Graszanger Grauwe Klauwier Groenling Grote Zilverreiger Hop Kauw Kemphaan Kleine Plevier Kleine Strandloper Kleine Torenvalk Kleine Zilverreiger Koolmees Kortteenleeuwerik Meerkoet Oeverloper Oostelijke Blonde Tapuit Pimpelmees Putter Rolreiger Roodstuitzwaluw Rouwmees Spaanse Mus Steenuil Steltkluut Temmincks Strandloper Visdief Waterhoen Wilde Eend Witte Kwikstaart Woudaap Zwarte Ooievaar Donderdag 5 mei: Vanochtend werd ik om 05:35 uur wakker en ben er meteen maar uitgegaan. Ik ben naar Limni Metochi, naar Potami Mini Reservoir en naar de zoutpannen geweest. Daar me een tijdje bezig gehouden met het fotograferen van een Temmincks Strandloper.

7 Na het ontbijt zijn we naar klooster Ipsilou geweest. Vanwege de wind hebben we de beschutting opgezocht door het oude monnikenpad op te gaan. Hier van dichtbij de Smyrnagors kunnen bekijken. Verder nog een Withalsvliegenvanger en een Fluiter mooi gezien. We wilden daarna gaan kijken in het gebied rond het Versteende Woud, maar er hing een ketting over de weg met een verbodsbord, dus dat hebben we maar niet gedaan. Toen zijn we naar het Perivoliklooster gereden. Het klooster was dicht, maar we hebben wel een mooie wandeling gemaakt in het dal van de rivier. Ik was hier nooit eerder geweest, maar wat een mooie plek is dit. Na Trudie afgezet te hebben bij het hotel ben ik naar de bossen bij Achladeri geweest. Daar o.m. de Turkse Boomklever gezien. Ook genoten van de prachtige velden met klaprozen. Ik was net op tijd, want een paar dagen later werden deze velden gemaaid. Ook even gewandeld langs de Vouvarisrivier. Daarna gewandeld langs de oostkant van de zoutpannen, waar ik o.m. een groep van zeven Reuzensterns van dichtbij kon bekijken en enkele Witvleugelsterns. Nog deze Kleine Zilverreigers en Kuifleeuwerik gefotografeerd aan de westkant van de zoutpannen en via de Tsikniasrivier weer naar Skala Kallonis gereden. s Avonds gegeten in het hotel.

8 Gezien: Aalscholver Blauwe Reiger Bosruiter Bruinkeelortolaan Casarca Cirlgors Dodaars Dwergooruil Dwergstern Flamingo Fluiter Gierzwaluw Groenling Grote Karekiet Kleine Strandloper Kleine Zilverreiger Kluut Koolmees Merel Middelste Bonte Specht Oeverloper Ooievaar Oostelijke Blonde Tapuit Oostelijke Vale Spotvogel Pimpelmees Purperreiger Raaf Ralreiger Reuzenstern Roodstuitzwaluw Rosse Waaierstaart Rotsmus Rouwmees Slangenarend Smyrnagors Steltkluut Temmincks Strandloper Turkse Boomklever Vink Visdief Withalsvliegenvanger Witvleugelstern Woudaap Kleine Strandloper Vrijdag 6 mei: Toen ik vanochtend wakker werd, bleek ik een jaar ouder te zijn. Naar de zoutpannen en de Tsikniasrivier geweest. Bij de zoutpannen een Bosruiter kunnen fotograferen in het vroege zonnetje met spiegelglad water.

9 Bij de Tsikniarivier zat er ineens een Oostelijke Vale Spotvogel helemaal vrij vlak naast de auto. Na het ontbijt zijn we wezen wandelen in het Potamiadal. s Middags ben ik alleen naar Skala Sikamineas gereden en via de kustweg naar Molivos. Nog even gekeken bij Kavaki en geëindigd bij de Tsikniasrivier. Gegeten bij Ambrosia. Gezien: Baardgrasmus Blauwe Reiger Balkankwikstaart Bosruiter Bruine Kiekendief Casarca Cirlgors Dodaars Dwergooruil Dwergstern Flamingo Gierzwaluw Grauwe Gors Grauwe Klauwier Groenling Grote Zilverreiger Kemphaan Kleine Strandloper Kleine Zilverreiger Koolmees Krombekstrandloper Maskerklauwier Merel Middelste Bonte Specht Nachtegaal Noordse Stern Ooievaar Oostelijke Blonde Tapuit Oostelijke Orpheusgrasmus Ortolaan Pimpelmees Purperreiger Putter Ralreiger Roodkopklauwier Roodpootvalk Roodstuitzwaluw Rüppells Grasmus Steenloper Steltkluut Temmincks Strandloper Visdief Wilde Eend Grauwe Klauwier Zaterdag 7 mei: s Ochtends uitgeslapen. Na het ontbijt richting Molivos gegaan. Eerst een uurtje gevogeld bij Kavaki. Hier een poosje opgetrokken met een groep, die een fotoreis maakte. De Rüppells Grasmus goed gezien en mijn enige nieuwe soort van deze reis, de Audouinsmeeuw. Er vlogen er twee enkele keren voorbij.

10 Ook kwam er nog een vrouwtje Blauwe Kiekendief over vliegen en zat er een Kuifaalscholver op zee. Daarna naar Molivos. Geluncht aan de haven. Toen door de bergen naar Skala Sikamineas gereden. Hier een poosje rondgewandeld en daarna via de zuidelijke flank van het Lepetimnosgebergte weer terug richting Skala Kallonis. Na Trudie te hebben afgezet bij het hotel ben ik nog een paar uur wezen wandelen bij de Christou (Kamares) rivier. Op een gegeven moment zag ik enkele Bijeneters in een boompje zitten en steeds terugkeren naar dezelfde plek. Als ze even wegvlogen om te foerageren, kroop ik dichterbij. Uiteindelijk zat ik plat in het hoge gras en kon ze goed fotograferen. s Avonds gegeten in het hotel. Gezien: Audouinsmeeuw Baardgrasmus Blauwe Kiekendief Balkankwikstaart Buizerd Groenpootruiter Kluut Kuifaalscholver Oostelijke Blonde Tapuit Oostelijke Orpheusgrasmus Raaf Rüppells Grasmus Spaanse Mus Steltkluut Strandplevier Witte Kwikstaart Zwarte Ooievaar Zondag 8 mei: Bijeneter Vanochtend langs de oostkust van de baai van Kalloni gereden. Onderweg in een gebied met olijfboomgaarden hoorde ik een Griekse Spotvogel zingen. Ik ben uitgestapt en heb even rondgewandeld tussen de olijfbomen en kreeg de vogel goed te zien. Tijdens het ontbijt hoorden we van een andere vogelaar dat hij vanochtend een Kroeskoppelikaan had gezien bij de zoutpannen. Na het ontbijt dus naar de zoutpannen, maar de vogel was al gevlogen. Bij Mesa wel de Sporenkievit gezien. Daarna naar de Pesa-waterval geweest. Omdat er bij de Alikoudipoel een Breedbekstrandloper was gemeld, zijn we daarheen gereden. Helaas deze vogel niet meer gezien. We zijn doorgereden naar Vatera. We wilden naar Agios Fokas, maar het schiereiland bleek afgesloten te zijn.

11 Nadat ik Trudie had afgezet bij het hotel ben ik alleen naar de Meladiavallei geweest tussen Eresos en Sigri. Dit dal langzaam op en neer gereden. Ik hoopte de Kuifkoekoek te zien, maar dat lukte niet. Wel bij het sanatorium een Withalsvliegenvanger. Onderweg ook veel vlinders gezien, w.o. dit Oostelijk Dambordje. Verder mooie foto s kunnen maken van een Moorse Landschildpad, een Steenuil en een Oostelijke Blonde Tapuit. s Avonds gegeten bij Ambrosia en daarna vroeg gaan slapen, want ik heb een verkoudheid opgelopen.

12 Gezien: Arendbuizerd Blauwe Reiger Balkankwikstaart Bosruiter Casarca Cirlgors Europese Kanarie Flamingo Grauwe Klauwier Grauwe Vliegenvanger Griekse Spotvogel Groenpootruiter Kemphaan Kleine Plevier Kleine Strandloper Kleine Torenvalk Kleine Zilverreiger Kleine Zwartkop Kluut Koolmees Krombekstrandloper Lepelaar Maskerklauwier Merel Oostelijke Blonde Tapuit Purperreiger Roodborsttapuit Roodkopklauwier Sporenkievit Steenuil Steltkluut Vink Withalsvliegenvanger Witwangstern Zomertortel Zwartkopmeeuw Oostelijke Blonde Tapuit Maandag 9 mei: s Ochtends uitgeslapen. Na het ontbijt een prachtige wandeling gemaakt in de bergen bij Lafionas. Hier heb je een schitterend uitzicht over Petra en Molivos. Terug in het dorpje wat gedronken. De eigenaresse kwam er gezellig bij zitten en we hebben een half uurtje zitten kletsen in het Grieks. Daarna zijn we nog even naar Kavaki geweest. Na Trudie afgezet te hebben bij het hotel, ben ik nog naar Achladeri, de zoutpannen en de Tsikniasrivier geweest. Toen ik langs de rivier reed zag ik een groepje vogelaars die naar een vogel stonden te kijken en dachten dat het een Poelsnip was. Het bleek echter een Watersnip te zijn.

13 Gegeten in het hotel en weer vroeg naar bed. Gezien: Baardgrasmus Blauwe Reiger Balkankwikstaart Bosruiter Cirlgors Dwergooruil Europese Kanarie Flamingo Gierzwaluw Grauwe Klauwier Grauwe Vliegenvanger Kleine Zilverreiger Koolmees Oostelijke Blonde Tapuit Putter Raaf Ralreiger Rüppells Grasmus Vink Watersnip Wilde Eend Witvleugelstern Witwangstern Zwarte Ibis Zwarte Ooievaar Dinsdag 10 mei: s Ochtends uitgeslapen. Na het ontbijt zijn we wezen wandelen bij Petri. We hebben een stuk gelopen door een mooi dal, waarin restanten van oude watermolens staan. Hier o.m. Blauwe Rotslijster en Rotszwaluwen gezien. We zagen ook een paar Hardoenen op de rotsen liggen.

14 Daarna wat gedronken in Petra. Ik ben alleen nog even wezen wandelen bij Agriosikos. Hier nog een Baardgrasmus mooi kunnen fotograferen. Daarna mijn rondje langs de Tsikniasrivier gereden. Hierbij o.m. een foeragerende Zwarte Ooievaar van dichtbij kunnen bekijken. s Avonds gegeten bij Ambrosia. Gezien: Baardgrasmus Blauwe Rotslijster Buizerd Gierzwaluw Maskerklauwier Merel Putter Raaf Rotszwaluw Slangenarend Spaanse Mus Torenvalk Vink Zwarte Ooievaar Woensdag 11 mei: Baardgrasmus Vanochtend vroeg opgestaan en gewandeld rond Limni Metochi. Tijdens het ontbijt las ik op internet dat er bij de zoutpannen twee Kroeskoppelikanen waren gezien. We zijn er na het ontbijt direct naar toe gereden, maar ze waren al weer doorgetrokken. Wel zagen we een Visarend overvliegen en gaf een grote groep Flamingo s een mooie vliegshow. Toen zijn we naar het gebied achter de zoutpannen geweest waar een groep ezels loopt. Een aantal daarvan was erg aanhankelijk en moest steeds geaaid worden. Als je wegliep kwamen ze weer achter je aan wandelen. Daar ook nog goed de Rosse Waaierstaart gezien, die in de top van een struik zat te zingen. Bij de renbaan zat een Kuifleeuwerik op het hek te zingen en zaten enkele Bijeneters in een struik.

15 In Agia Paraskevi hebben we een paar boodschappen gedaan en daarna zijn we naar de Klopeditempel op zoek gegaan. Onderweg zagen we nog een Hardoen en een Reuzensmaragdhagedis vlak naast de weg. Helaas zat de laatste achter een hek. Daarna zijn we naar de Dwergooruilen wezen kijken. Er stonden twee bevriende fotografen met hun lenzen op een boom gericht en daarin zat er een helemaal vrij. Vandaar zijn we naar het Limonosklooster gegaan. We hebben het klooster bezocht en ik ben er nog om heen gewandeld. Het was inmiddels behoorlijk warm geworden, dus hebben we op het terras bij de taverne lekker een poosje in de schaduw gezeten en genoten van een groot glas vers geperst sinaasappelsap en een ijsje. Na Trudie bij het hotel te hebben afgezet, ben ik nog naar de zoutpannen en de Tsikniasrivier geweest.

16 Bij de zoutpannen was een Grote Zilverreiger vlak naast de weg aan het foerageren. In de Tsikniasrivier o.m. een mannetje Citroenkwikstaart gezien. Ook zaten er enkele Ralreigers, die zich van dichtbij goed lieten bekijken. s Avonds lekker vis gegeten bij Ambrosia. Toen we terugliepen naar het hotel zagen we bij de Kallonipoel dat er enorm veel kleine Boomkikkertjes de weg aan het oversteken waren naar de tuin van het Kalloni Bay Hotel. De dag afgesloten met een lekker glas Metaxa in de bar van het hotel. Gezien: Aalscholver Arendbuizerd Bergeend Blauwe Reiger Balkankwikstaart Bosruiter Buizerd Cetti s Zanger Cirlgors Citroenkwikstaart Dodaars Dwergooruil Dwergstern Flamingo Gierzwaluw Grauwe Klauwier Grote Zilverreiger Kleine Strandloper Kleine Zilverreiger Kluut Koolmees Merel Oostelijke Blonde Tapuit Oostelijke Vale Spotvogel Putter Raaf Ralreiger Roodstuitzwaluw Rosse Waaierstaart Steltkluut Vale Gierzwaluw Dwergooruil

17 Vink Visarend Waterhoen Watersnip Wilde Eend Witwangstern Woudaap Zomertortel Zwarte Ooievaar Donderdag 12 mei: Vandaag de laatste volle dag. s Ochtends vroeg naar de zoutpannen en de Tsikniasrivier geweest. Bij de ingang van het zoutwinningsbedrijf zat er een grote groep Kleine Zilverreigers en enkele Zwarte Ooievaars in het afwateringskanaal. Verder zag ik dat er een klein ezeltje was geboren. Hij stond nog wat wankel op zijn pootjes, dus het was volgens mij vrij kort daarvoor gebeurd. Bij het ontbijt eerst de Boerenzwaluwen, die elke ochtend rond ons heen vlogen, maar eens op de foto gezet.

18 Na het ontbijt zijn we wezen wandelen in de bergen boven Agra. Er stond helaas een stevige wind. Wel nog drie soorten gezien, die ik tot dusver gemist had t.w. Eleonora s Valk, Izabeltapuit en Rotsklever, die elkaar achterna zaten. Toen we terugliepen zat er ineens een Smyrnagors te zingen op een rotsblok. Ik ben er heel langzaam naar toe gelopen en de vogel bleef rustig zitten. Daarna zijn we naar het Pitharioureservoir gereden en hebben op de stuwdam zitten lunchen met een prachtig uitzicht op het gelijknamige klooster. Nog even gewandeld en wat gedronken in Skala Eressou. Ik ben alleen nog voor de laatste keer naar de zoutpannen en de Tsikniasrivier geweest.

19 Op een gegeven moment begon het te regenen dus ik ben maar naar het hotel gegaan. Toen het later weer droog werd, zijn we samen nog naar de Christou (Kamares) rivier gewandeld. Daar stond een groep te kijken naar de Breedbekstrandloper, maar toen we bij hen kwamen konden ze hem niet meer vinden. Ook nog even bij de Kallonipoel wezen kijken of ik Boomkikkers kon ontdekken en ik vond er inderdaad een paar. s Avonds weer gegeten bij Ambrosia en de dag afgesloten met een glaasje Metaxa. Gezien: Blauwe Reiger Bosruiter Dwergstern Eleonora s Valk Flamingo Grauwe Klauwier Grote Zilverreiger Izabeltapuit Kemphaan Kleine Plevier Kleine Strandloper Kleine Zilverreiger Kluut Koolmees Merel Oostelijke Blonde Tapuit Purperreiger Raaf Ralreiger Roodborsttapuit Rotsklever Smyrnagors Spaanse Mus Steenuil Steltkluut Visdief Waterhoen Witwangstern Woudaap Zwarte Ooievaar

20 Vrijdag 13 mei: Helaas weer naar huis. Om 09:00 uur reden we bij het hotel weg. Na onze bagage afgegeven te hebben, zijn we nog een uurtje bij het kapelletje bij de zee gaan zitten. Hier hebben we voor het eerst in tien dagen een rubberbootje met vluchtelingen zien aankomen, die direct door meerdere schepen werden opgevangen. Verder hebben we geen vluchtelingen gezien. Wel hebben we lege cafe s, terrassen en hotels gezien omdat de toeristen wegblijven. Voor een bevolking die al zo zwaar getroffen is door de economische crisis en voor een groot deel afhankelijk is van de inkomsten van het toerisme is dit een hard gelag. Zeker gezien het feit dat de bevolking van Lesvos de vluchtelingen zo goed heeft opgevangen. De vlucht naar Schiphol ging voorspoedig. Het was erg helder, dus we konden onderweg veel zien. We landden iets vroeger dan gepland op Schiphol en moesten even aan boord wachten, want het grondpersoneel was er nog niet. Ook de reis naar huis ging vlot. We hebben een mooie reis gehad. Hoewel de vogeltrek duidelijk over zijn hoogtepunt heen was en de aantallen vogels stukken minder waren dan voorgaande jaren, heb ik toch 118 verschillende soorten gezien, waarvan een nieuwe en veel andere dieren. Daarnaast hebben we weer enorm genoten van de vele verschillende soorten prachtige bloemen.

!! 2009 2013. Reisverslag Lesvos 2013

!! 2009 2013. Reisverslag Lesvos 2013 Reisverslag Lesvos 2013 Na in 2011 Noord-Griekenland te hebben bezocht en in 2012 Kreta, vonden mijn vrouw en ik het dit voorjaar weer eens tijd worden om naar Lesvos te gaan dit voorjaar. Van 14 tot 21

Nadere informatie

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

Lesvos Mei Pagina 1

Lesvos Mei Pagina 1 Lesvos 1-15 Mei 2018 Pagina 1 Inleiding: Dit jaar ben ik al weer voor de zevende keer naar het prachtige eiland Lesvos geweest. Mijn vrouw Trudie voor de zesde keer. En zoals altijd logeerden we in Hotel

Nadere informatie

Soortenlijst vogels Vogel- en Florareis Armenië 29 april t/m 10 mei 2015 Kaukasus Plus Reizen pag. 1

Soortenlijst vogels Vogel- en Florareis Armenië 29 april t/m 10 mei 2015 Kaukasus Plus Reizen pag. 1 Aziatische Steenpatrijs 3 x x x Patrijs 1 x Kwartel 1 x Casarca 3 x x x Krakeend 2 x x Wilde eend 6 x x x x x x Slobeend 1 x Zomertaling 2 x x Wintertaling 1 x Krooneend 2 x x Tafeleend 3 x x x Kuifeend

Nadere informatie

Reisverslag Lesbos. 2 t/m 16 mei Pagina 1

Reisverslag Lesbos. 2 t/m 16 mei Pagina 1 Reisverslag Lesbos 2 t/m 16 mei 2017 Pagina 1 2 Mei: Van dag tot dag: Van 2 t/m 16 mei zijn Trudie en ik weer naar Lesbos geweest. We zouden om 07:45 uur gaan vliegen. Er was grote drukte voorspeld op

Nadere informatie

Vogelreis zuidelijk Israël (Eilat) Totaal vogelsoorten gezien 161

Vogelreis zuidelijk Israël (Eilat) Totaal vogelsoorten gezien 161 22 Bergeend 1 1 1 1 4 22 Nijlgans 1 1 24 Wilde Eend 1 1 1 1 4 24 Krakeend 1 1 24 Pijlstaart 1 1 1 3 26 Slobeend 1 1 1 3 28 Wintertaling 1 1 1 1 4 28 Zomertaling 1 1 2 30 Witoogeend 1 1 32 Kuifeend 1 1

Nadere informatie

Lesbos vogeleiland bij uitstek

Lesbos vogeleiland bij uitstek Lesbos vogeleiland bij uitstek Reisverslag 3 t/m 10 mei 2016 Reis onder begeleiding van en verslag door: Vincent Nederpel Foto s: Vincent Nederpel Algemeen gesproken is het voorjaar 2016 op Lesbos erg

Nadere informatie

extremadura 25 maart - 2 april 2011 een fotoverslag van Jeannet & René van Rossum Trujillo, Extremadura, Spanje, 26 maart 2011 (Jeannet Keijzer)

extremadura 25 maart - 2 april 2011 een fotoverslag van Jeannet & René van Rossum Trujillo, Extremadura, Spanje, 26 maart 2011 (Jeannet Keijzer) extremadura 25 maart - 2 april 2011 een fotoverslag van Jeannet & René van Rossum Trujillo, Extremadura, Spanje, 26 maart 2011 (Jeannet Keijzer) 2 Spaanse Keizerarend, Monfragüe, Extremadura, Spanje, 1

Nadere informatie

Lesbos fotografie reis

Lesbos fotografie reis Lesbos fotografie reis 26 april 3 mei 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Teksten en omslag foto: V. Nederpel Algemeen Afgelopen winter is het erg nat geweest voor lokale begrippen. Daardoor

Nadere informatie

Reisverslag Samos 2015

Reisverslag Samos 2015 Reisverslag Samos 2015 Inleiding: Van 23 t/m 30 april 2015 zijn Trudie en ik op vakantie geweest naar het Griekse eiland Samos. We hadden een kamer geboekt in hotel Niki in Iréon, gelegen op slechts 5

Nadere informatie

Reisverslag. Kerkinimeer 23 t/m 28 april Pagina 1

Reisverslag. Kerkinimeer 23 t/m 28 april Pagina 1 Reisverslag Kerkinimeer 23 t/m 28 april 2018 Pagina 1 Kerkinimeer Van 23 t/m 28 april ben ik samen met mijn fotomaat Kees Kroon naar het Kerkinimeer in Noord-Griekenland geweest. Ik was er eind april 2011

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Reisverslag Lesbos - Remko Ivens 6 mei t/m 17 mei 2011

Reisverslag Lesbos - Remko Ivens 6 mei t/m 17 mei 2011 Reisverslag Lesbos - Remko Ivens 6 mei t/m 17 mei 2011 Het groene en vruchtbare Griekse eiland Lesbos ligt in de Egeïsche Zee, op slechts een paar kilometers van de kust van Turkije, en wordt beschouwd

Nadere informatie

We bezochten achtereenvolgens het Kerkinimeer, de Nestoskloof, Dadia, de Evrosdelta en Porto Lagos.

We bezochten achtereenvolgens het Kerkinimeer, de Nestoskloof, Dadia, de Evrosdelta en Porto Lagos. Reisverslag Noord-Griekenland 2 t/m 10 mei 2011: Na drie jaar achtereen in het voorjaar naar Lesvos te zijn geweest, vonden mijn vrouw en ik dat we eens een andere plek zouden moeten gaan bezoeken. Ik

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Lijst waargenomen vogel, amfibie- en zoogdiersoorten Bulgarije 30 mei - 2 juni 2009 Stichting Natuurreizen

Lijst waargenomen vogel, amfibie- en zoogdiersoorten Bulgarije 30 mei - 2 juni 2009 Stichting Natuurreizen Lijst waargenomen vogel, amfibie- en zoogdiersoorten Bulgarije 30 mei - 2 juni 2009 Stichting Natuurreizen 1 Dodaars X X X X 2 Fuut X X X 3 Roze Pelikaan X X 4 Kroeskoppelikaan X X 5 Aalscholver X X X

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

LESBOS VOGELEILAND. 2 9 mei 2014. Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl

LESBOS VOGELEILAND. 2 9 mei 2014. Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl LESBOS VOGELEILAND 2 9 mei 2014 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisleider: Steven Wytema Reisverslag Dag 1 2 mei 2014 Amsterdam Mytilini Skala Kalloni De eerste dag begon eigenlijk al vlak na

Nadere informatie

Reisverslag vogelreis naar Marokko - Grusgroep - 2010

Reisverslag vogelreis naar Marokko - Grusgroep - 2010 Reisverslag vogelreis naar Marokko - Grusgroep - 2010 Van 26 februari tot 9 maart 2010 Deelnemers: Jaap Beers, Klaas Bart, Herman Wolfswinkel, Marinco Lefevere, Ellen Koolhaas, Betty Foppema en Truus van

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 16 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Conchita, haar zus, twee dochters en nicht langs de Knardijk te Lelystad. Mijn vrouw had geadviseerd

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required

Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required Species Pictures Sounds Dodaars 2 2 Roodhalsfuut 3 Fuut 2 Kuifduiker 3 Geoorde Fuut 3 Kuhls

Nadere informatie

Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required

Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Species Pictures Sounds Dodaars 2 2 Kuifduiker 3 Geoorde Fuut 3 Kuhls Pijlstormvogel 3 Noordse

Nadere informatie

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal Sectie cursisten In de "nieuwe zakgids vogels" wordt bij veel vogelsoorten helaas verkeerde informatie weergegeven over hun voorkomen in Nederland. In de tabel hieronder vind je de juiste gegevens. Broedvogels

Nadere informatie

ROUTE 1 - WEST LESBOS

ROUTE 1 - WEST LESBOS ROUTE 1 - WEST LESBOS rondrit 117 km circuit met routepunten 1 => 10 en 15 => 17 (punten 11 => 14 zitten in route 2) punt 1 : Parakila moeras weg van Skala Kalloni naar Parakila, rechterkant-nieuwe uitkijktoren

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

Verslag van een SNP-vogelreis naar Lesbos 19 t/m 29 april 2012, opgetekend door Wim Smeets, een van de twee reisleiders.

Verslag van een SNP-vogelreis naar Lesbos 19 t/m 29 april 2012, opgetekend door Wim Smeets, een van de twee reisleiders. Algemeen: Vliegreis: De heen en terugreis wordt gevlogen in een Boeing 737-800 van Transavia. Een toestel dat is ingericht voor 186 passagiers en het toestel zit op de heenreis helemaal vol en op de terugreis

Nadere informatie

Big Days Groot-Amsterdam

Big Days Groot-Amsterdam Fuut 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roodhalsfuut x 1 Geoorde Fuut 1-2 x 2 Dodaars 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Aalscholver 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roerdomp 4 1 Groene Reiger 2-3 1 Kleine Zilverreiger 4 1 Grote

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

Verslag van de twee opeenvolgende dubbele SNP-vogelreizen naar Lesbos 30 april t/m 14 mei 2010 opgetekend door een van de reisleiders Wim Smeets.

Verslag van de twee opeenvolgende dubbele SNP-vogelreizen naar Lesbos 30 april t/m 14 mei 2010 opgetekend door een van de reisleiders Wim Smeets. Algemeen: Vliegreis: De heen en terugreis wordt gevlogen in een Boeing 737-800 van Transavia. Een toestel dat is ingericht voor 186 passagiers en het toestel zit telkens helemaal vol. De reis van Schiphol

Nadere informatie

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 1 WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 TOTALE KENGETALLEN 50,000 45,000 40,000 35,000 30,000 25,000 20,000 15,000 10,000 Lepelaarsplassen: Totaal aantal vogels per jaar 5,000 Aantal Zonder wilgenbos

Nadere informatie

Conventie van Bern, vogels Bijlage II Lijst broedvogels in NL (incl. te verwachten op korte termijn)

Conventie van Bern, vogels Bijlage II Lijst broedvogels in NL (incl. te verwachten op korte termijn) Conventie van Bern, vogels Bijlage II Oorspronkelijke lijst Lijst broedvogels in NL (incl. te verwachten op korte termijn) Aasgier Aasgier Alpengierzwaluw Appelvink Alpenheggenmus Baardman Amerikaanse

Nadere informatie

Verslag Chios Lesbos 1/9/03 15/9/03

Verslag Chios Lesbos 1/9/03 15/9/03 Verblijfplaats Chios: hotel Sunset in Karfas 1/9/03 Verslag Chios Lesbos 1/9/03 15/9/03 Aangekomen om 10.25 in Chios. Op busreis naar hotel valt het op dat er vrij weinig vogels zitten op het eiland en

Nadere informatie

11:00 Palmplantage: 6 steltkluut, 2 sporenkievit, 2 witgatjes, 3 witte kwikstaart, 1 torenvalk, 3 arabische babbelaar, 2 aziatische steenpatrijs.

11:00 Palmplantage: 6 steltkluut, 2 sporenkievit, 2 witgatjes, 3 witte kwikstaart, 1 torenvalk, 3 arabische babbelaar, 2 aziatische steenpatrijs. Vrijdag 20 maart: 16:15 vertrek vanaf dirk thuis. 16:52 trein na schiphol 18:15 aankomst op schiphol 21:00 instappen in vliegtuig 21:30 opstijgen, 4 uur vliegen + 1 uur tijdverschil Zaterdag 21 maart:

Nadere informatie

vogeleiland Lesbos april 2020

vogeleiland Lesbos april 2020 vogeleiland Lesbos april 2020 Voorjaarslandschap rond de baai van Kallonis, Lesbos oostmediterrane vogels Gelegen op enkele kilometers afstand van de Turkse kust, kenmerkt Lesbos zich door een nog vrijwel

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Dinsdag 28 mei Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Dinsdag 28 mei 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Vandaag mocht gids Pim op pad met een vriendelijk stel uit Zwolle. Peter had deze ochtendexcursie van zijn oud-collega

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Datum: Zondag 12 augustus Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Zondag 12 augustus Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Zondag 12 augustus 2018 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 8.30 haalde ik Raymond & Fransisco op bij hun hotel te Almere. We namen de snelweg richting Lelystad om de ooievaars

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2012

BMP rapport Gat van Pinte 2012 BMP rapport Gat van Pinte 2012 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Juli 2012 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2012 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 3 2. Gebiedsbeschrijving 3 3. Telrondes 3 4. De looproute 4 5.

Nadere informatie

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 mei 2019 Excursie: Brabantse Biesbosch Gids: Pim Al rond 7.30 ontmoette ik Peter uit Zoetermeer langs de weg Steurgat buiten de bebouwde kom van Werkendam. Op de achtergrond hoorde we een kakofonie

Nadere informatie

KNNV reis Lesbos april tot 1 mei

KNNV reis Lesbos april tot 1 mei KNNV reis Lesbos 2018 24 april tot 1 mei 1 Verslag van KNNV-reis naar Lesbos van 24 april tot 1 mei 2018. Dinsdag 24 april 2018 Half zes hadden we afgesproken. Twee uur en een kwartier voor het vliegtuig

Nadere informatie

Vogellijst Soort / Datum 29.jun 30.jun 1.jul 2.jul 3.jul 4.jul 5.jul 6.jul 7.jul / TOT

Vogellijst Soort / Datum 29.jun 30.jun 1.jul 2.jul 3.jul 4.jul 5.jul 6.jul 7.jul / TOT Soort / Datum 29.jun 30.jun 1.jul 2.jul 3.jul 4.jul 5.jul 6.jul 7.jul / TOT Roodkeelduiker Parelduiker Ijsduiker Geelsnavelduiker Kuifduiker Geoorde Fuut Dodaars 1 1 1 1 Fuut 1 1 1 1 Roodhalsfuut Noordse

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Alle inheemse vogels vallen binnen het beschermingsregime van de vogelrichtlijn, van deze vogels is daarom hier geen lijst opgesteld.

Alle inheemse vogels vallen binnen het beschermingsregime van de vogelrichtlijn, van deze vogels is daarom hier geen lijst opgesteld. Overzicht soorten vogelrichtlijn Alle inheemse vogels vallen binnen het beschermingsregime van de vogelrichtlijn, van deze vogels is daarom hier geen lijst opgesteld. Voor een aantal vogels is art 3.1

Nadere informatie

Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk

Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk Gegevens bijgewerkt tot 12.12.2008 1. Toelichting Lijst A: alle soorten, uitgenomen die van Lijst B Lijst B: soorten die mogelijk, waarschijnlijk

Nadere informatie

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Datum: Maandag 21 mei 2019 Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Rond de klok van half tien ontmoette ik Heleen en Henk uit Leiden bij de ingang Zandvoortselaan van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Vraagprogramma Europese Cultuurvogels

Vraagprogramma Europese Cultuurvogels Vraagprogramma Europese Cultuurvogels Hoofdgroep Soort Kooi Aantal jaar gevraagd 15.001.001 Europese Kanarie Wildkleur Man 2 2 15.001.002 Europese Kanarie Wildkleur Pop 2 2 15.001.003 Citroensijs Wildkleur

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 BMP rapport Gat van Pinte 2014 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 1 van 10 BMP Gat van Pinte 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden...

Nadere informatie

VOGELREIS ANDALUSIE (SP)

VOGELREIS ANDALUSIE (SP) VERSLAG VOGELREIS ANDALUSIE (SP) 8-16 OKTOBER 2016 Vogelwerkgroep in Parque National de Grazalema Oktober 2016 heeft de VWG Alphen een vogelreis gemaakt naar Andalusië, Zuid- Spanje. Een unieke trip onder

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Vogels: 1. Fuut 29/9 1 ex op de Eufraat in Birecik 2. Dodaars 25/9 1 ex op Tuzla zoutmeer 3. Dwergaalscholver 27-29/9 meerdere langs de Eufraat 4.

Vogels: 1. Fuut 29/9 1 ex op de Eufraat in Birecik 2. Dodaars 25/9 1 ex op Tuzla zoutmeer 3. Dwergaalscholver 27-29/9 meerdere langs de Eufraat 4. Vogels: 1. Fuut 29/9 1 ex op de Eufraat in Birecik 2. Dodaars 25/9 1 ex op Tuzla zoutmeer 3. Dwergaalscholver 27-29/9 meerdere langs de Eufraat 4. Roze pelikaan 25/9 ca 700 over Demirtas 5. Kroeskoppelikaan

Nadere informatie

Rootsweekend Texel 2016

Rootsweekend Texel 2016 Rootsweekend Texel 2016 23 tot en met 25 september 2016 Roze Spreeuw Georganiseerd door: (foto: Klaas de Jong) in samenwerking met Dag 1 vrijdag 23 september De enorme drukte bij de boot zorgde ervoor

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni 2017 Gids: Pim Er was geen beter moment denkbaar voor deze avondexcursie: de dag van de zonnewende of de langste dag van het jaar. De temperatuur deed eerder

Nadere informatie

Kuststrook ZUID-MAROKKO

Kuststrook ZUID-MAROKKO Kuststrook ZUID-MAROKKO 2 februari tot 9 februari 2015 Reisverslag Marokko februari 2015 - Marc De Ceuninck 1 Kuststrook ZUID-MAROKKO 2 februari tot 9 februari 2015 Verslag en foto's : Marc De Ceuninck

Nadere informatie

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door:

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door: Eifel Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli 2017 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisroute 2 29 Juni Vandaag vertrekken we richting de Eifel (Duitsland) om te zoeken naar vogels,

Nadere informatie

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon.

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon. Ochtendexcursie Oostvaardersplassen: 26 mei 2017 Gids: Pim Julsing Om 8.00 uur ontmoette ik langs de Knardijk een, zo zou later blijken, vriendelijk stel uit Amsterdam. We besloten eerst de route te lopen

Nadere informatie

Portugal Algarve. zaterdag 31 maart t.e.m. vrijdag 6 april 2012

Portugal Algarve. zaterdag 31 maart t.e.m. vrijdag 6 april 2012 Portugal Algarve zaterdag 31 maart t.e.m. vrijdag 6 april 2012 Van zaterdag 31 maart tot en met vrijdag 6 april ben ik gaan vogels kijken in de Algarve. Eric Peetermans had een plaatsje vrij in de groep

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

s ochtends rond 6 uur stonden de eersten alweer buiten om in de omgeving van het hotel al wat

s ochtends rond 6 uur stonden de eersten alweer buiten om in de omgeving van het hotel al wat Reisverslag Eilat Wietze Janse Reisverslag Lesbos Wietze Janse 25 april t/m 2 mei 2008 21 t/m 28 maart 2007 Reisleiding: Eduard Opperman Het groene en vruchtbare Griekse eiland Lesbos ligt in de Egeïsche

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

MEDQUEST VERSLAG VAN EEN DRIETAL KORTE VERBLIJVEN OP MALLORCA, CORSICA EN CYPRUS IN MEI 2003,

MEDQUEST VERSLAG VAN EEN DRIETAL KORTE VERBLIJVEN OP MALLORCA, CORSICA EN CYPRUS IN MEI 2003, MEDQUEST VERSLAG VAN EEN DRIETAL KORTE VERBLIJVEN OP MALLORCA, CORSICA EN CYPRUS IN MEI 2003, Itenerary 11-05 Aankomst rond 09.00 uur te Mallorca (M) en meteen naar het NO gereden en gevogeld 12-05 Gehele

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2016 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende januari 2006

Nieuwsbrief Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende januari 2006 Nieuwsbrief Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende januari 2006 Beste sympathisanten, leden, vrienden, We hebben net de balans van de binnen gebrachte dieren in afgewerkt, zijn wat cijfers

Nadere informatie

Handleiding online invoer Broedvogel Monitoring Project met autoclustering

Handleiding online invoer Broedvogel Monitoring Project met autoclustering Handleiding online invoer Broedvogel Monitoring Project met autoclustering Inhoudsopgave 1. Contact leggen 3 1.1 Inloggen op www.sovon.nl 3 1.2 Controleer uw informatie 3 2. Aan de slag 4 2.1 Naar WSN

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( )

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( ) Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam (9.30-14.00) Gids: Pim Voor de tweede keer mocht ik als gids met Karlijn op stap. Ditmaal had ze deze excursie cadeau gedaan aan haar vader. Rond 9.30 uur

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2017

BMP rapport. Gat van Pinte 2017 BMP rapport Gat van Pinte Foto: Zingende Tjiftjaf (BvB) Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 1 van 11 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden... 4

Nadere informatie

Reisverslag Lesbos 25 april 2 mei 2003

Reisverslag Lesbos 25 april 2 mei 2003 Reisverslag Lesbos 25 april 2 mei 2003 vlnr: Olivier, Walter, Andy, Pieter, Joris en Bart 1. Inleiding In navolging van het zeer geslaagd vogelreisje naar Extremadura (Spanje) in het voorjaar van 2000,

Nadere informatie

Lesbos reis Vogelwerkgroep Amsterdam 24 april 2015 t/m 1 mei 2015. Dag 1: 24 april. De heenreis.

Lesbos reis Vogelwerkgroep Amsterdam 24 april 2015 t/m 1 mei 2015. Dag 1: 24 april. De heenreis. Lesbos reis Vogelwerkgroep Amsterdam 24 april 2015 t/m 1 mei 2015 Dag 1: 24 april. De heenreis. We spreken om half zeven s ochtends op Schiphol af en in het half uur daarna druppelt iedereen langzaam binnen.

Nadere informatie

MERGUSREIS LESBOS : 02.05 09.05.2011

MERGUSREIS LESBOS : 02.05 09.05.2011 MERGUSREIS LESBOS : 02.05 09.05.2011 Verslag : Jef Van de Water Foto s : Benny Cottele Deze reis was een initiatief van Frank De Scheemaeker en de vogelwerkgroep Mergus en werd georganiseerd en geleid

Nadere informatie

Reizen met een Plus in de Kaukasus!

Reizen met een Plus in de Kaukasus! Reizen met een Plus in de Kaukasus! FOTOBOEK GEORGIË VOGELREIS 15 T/M 26 SEPTEMBER 2012 KAUKASUS PLUS REIZEN DEELNEMERS Jan Benoist Huub Don Menno Korbijn Martin van Leest Peter Mende Paulien van Ommen

Nadere informatie

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Donderdag 4 april 2019 Excursie: Naardermeer ochtendexcursie Gids: Pim Rond de klok van 9 uur haalde ik Sarah en Maaike op bij het treinstation van Naarden-Bussum. In amper vijf minuten reden we

Nadere informatie

EUROPESE CULTUURVOGELS V&I ETERS Klasse Omschrijving Soortnr. Groepsnr. Aantal jaar Kooinr. Kooisoort 16.001.001 Goudhaantje 016 16.

EUROPESE CULTUURVOGELS V&I ETERS Klasse Omschrijving Soortnr. Groepsnr. Aantal jaar Kooinr. Kooisoort 16.001.001 Goudhaantje 016 16. 016 EUROPESE CULTUURVOGELS V&I ETERS Klasse Omschrijving Soortnr. Groepsnr. Aantal jaar Kooinr. Kooisoort 16.001.001 Goudhaantje 016 16.001 5 6 Kleine Kistkooi 16.001.002 Vuurgoudhaantje 016 16.001 5 6

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

2 juni 2018: Dagexcursie naar de Oostvaardersplassen. Gids: Pim

2 juni 2018: Dagexcursie naar de Oostvaardersplassen. Gids: Pim 2 juni 2018: Dagexcursie naar de Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 8 uur ontmoette ik vanmorgen Johan en vijf kompanen, afkomstig uit de regio Hoek van Holland. Na een kort informatief praatje

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2018 (1 e Concept) Wakende Holenduif. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 2018

BMP rapport. Gat van Pinte 2018 (1 e Concept) Wakende Holenduif. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 2018 BMP rapport Gat van Pinte (1 e Concept) Wakende Holenduif Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 1 van 12 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden van...

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogeltrektelling 30 oktober 2016

Vogeltrektelling 30 oktober 2016 Vogeltrektelling 30 oktober 0 Voorwoord De laatste vogeltrektelling van 0 vond plaats op zondag 30 oktober, op de nieuwe dit jaar gekozen locatie de Volthe es.de tel locatie ligt dicht tegen de zuid kant

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie