We bezochten achtereenvolgens het Kerkinimeer, de Nestoskloof, Dadia, de Evrosdelta en Porto Lagos.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "We bezochten achtereenvolgens het Kerkinimeer, de Nestoskloof, Dadia, de Evrosdelta en Porto Lagos."

Transcriptie

1 Reisverslag Noord-Griekenland 2 t/m 10 mei 2011: Na drie jaar achtereen in het voorjaar naar Lesvos te zijn geweest, vonden mijn vrouw en ik dat we eens een andere plek zouden moeten gaan bezoeken. Ik had inmiddels al aardig wat gelezen over Noord-Griekenland en dus werd het een rondreis door Macedonië en Thracië. We bezochten achtereenvolgens het Kerkinimeer, de Nestoskloof, Dadia, de Evrosdelta en Porto Lagos. Ik heb onze reis grotendeels uitgestippeld met behulp van het boek Birdwatching in Northern Greece van Steve Mills en diens website Daarnaast had ik veel reisverslagen gelezen van mensen die deze gebieden ook hebben bezocht. Het weer was helaas niet zo mooi als verwacht. Terwijl het in Nederland 29º was, hadden wij overwegend temperaturen van net boven de 20º en af en toe flinke regenbuien. Qua vogels was het een fantastische reis en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lesvos waren er nauwelijks andere vogelaars en/of fotografen. Nadeel is dat men op veel plekken geen Engels of Duits spreekt, maar ik ben al een aantal jaren Grieks aan het leren en kon me redelijk verstaanbaar maken. Maandag 2 mei: We vlogen met Germanwings vanaf Flughafen Köln-Bonn, zodat we s ochtends al in Griekenland zouden zijn en op het gemak naar onze eerste bestemming zouden kunnen rijden. Het vliegtuig vertrok om 06:40 uur en we landden om 09:35 (Griekse tijd) op de luchthaven van Thessaloniki. Nadat we onze huurauto hadden opgehaald, vertrokken we richting het Kerkinimeer. We hadden een kamer geboekt in hotel Erodios in Lithotopos, waar we om ± 12:30 uur aankwamen. Mijn vrouw is een poosje gaan slapen en ik ben buiten op ons terrasje gaan zitten. Na een poosje, toen ze nog vast bleek te slapen, ben ik de berg afgewandeld en bij het Kerkinimeer wezen kijken. Behalve aardig wat vogels zag ik ook een Reuzensmaragdhagedis. Later zijn we samen nog naar het meer gewandeld, hebben gekeken bij het haventje van Lithotopos en bij de stuwdam. We hebben wat gegeten in het dorp en om 19:00 uur waren we weer in ons hotel en zijn we vroeg gaan slapen. Ik heb op de eerste dag al twee nieuwe soorten gezien t.w. de Dwergaalscholver en de Kroeskoppelikaan. Verder zagen we nog Aalscholver, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Ekster, Fuut, Huismus, Huiszwaluw, Kleine Zilverreiger, Koolmees, Kwak, Meerkoet, Ooievaar, Ringmus, Spreeuw, Tureluur, Turkse Tortel, Visdief, Zwarte Ibis, Zwarte Ooievaar en Zwartkopmeeuw. Dinsdag 3 mei: Ik ben om 05:30 uur opgestaan en met de auto naar de plek gereden waar de rivier Strimonas in het Kerkinimeer uitkomt. Ik was er toen het net licht werd. Het was een schitterend gezicht om in de rivier een grote groep Roze pelikanen (een nieuwe soort), Dwergaalscholvers en allerlei reigers te zien.

2 Ik ben terug gereden langs de oostkant van het meer. Op een gegeven moment reed ik een auto tegemoet met een Nederlands kenteken. Ik ben gestopt en een praatje gemaakt. Het bleek de natuurfotograaf Frank Schulkes te zijn, die een aantal weken door Noord-Griekenland aan het reizen was. Kroeskoppelikanen Afwateringskanaal met reigers Om 09:00 uur was ik terug bij het hotel voor het ontbijt. Na het ontbijt begon het te regenen. We zijn toch maar weggegaan en zijn met de auto via Kerkini naar Mandraki gereden. Inmiddels begon het te gieten en het is de gehele ochtend niet meer droog geweest. Vanwege het slechte weer zijn we naar een grote outletstore geweest vlakbij de grens met Bulgarije, maar dat was niet veel bijzonders. Toen we terugreden werd het gelukkig even droog en zijn we langs de Strimonas naar de plek gereden, waar ik s ochtends vroeg geweest was. Hier zag ik opnieuw een voor mij nieuwe soort t.w. de Duinpieper. We zijn twee keer achterna gezeten door een groep honden, die schaapskuddes bewaakten. Onderweg zijn we nog een kudde waterbuffels tegengekomen. Eén van de buffels kwam vlak langs de auto en ik wilde daarvan een foto maken door het open raampje, maar daar dacht mijn vrouw duidelijk anders over en het raam bleef dicht. In Irakleia hebben we bij een kiosk wat eetbaars gekocht. Daarna zijn we teruggegaan naar het hotel. Op ons overdekte terrasje hebben we wat zitten lezen. Toen het om een uur of vier weer droog werd, ben ik nog even wezen vogelen bij Ximarros en achter de dam bij Lithotopos. s Avonds hebben we gegeten in het restaurant van het hotel en dat was heerlijk. We hebben verschillende kleine gerechten gekozen, waaronder gezouten vis en vlees van de waterbuffel. Na het opgeven van de bestelling gaf de ober aan dat we dit nooit op zouden krijgen en hebben we de porties iets kleiner laten maken. We hebben heel de vakantie niet meer zo lekker gegeten. We hebben de volgende soorten gezien: Aalscholver, Balkankwikstaart, Bijeneter, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Bonte Kraai, Bosruiter, Buizerd, Cirlgors, Duinpieper, Dwergaalscholver, Ekster, Fuut, Geelpootmeeuw, Gele Kwikstaart (w.o. M. thunbergi), Grasmus, Grauwe Gors, Grote Zilverreiger, Hop, Huismus, Huiszwaluw, Kleine Zilverreiger, Koekoek, Kroeskoppelikaan, Kuifleeuwerik, Kwak, Lepelaar, Merel, Nachtegaal, Oeverloper, Ooievaar, Oostelijke Blonde Tapuit, Paapje, Ralreiger, Roodkopklauwier, Roodpootvalk, Roze Pelikaan, Spreeuw, Turkse Tortel, Waterhoen, Wielewaal, Wilde Eend, Zwarte Ooievaar en Zwarte Wouw. Woensdag 4 mei: Vanochtend uitgeslapen tot een uur of acht. Na het ontbijt zijn we naar de omgeving van Vironia geweest om te vogelen. Een schitterend, heel afwisselend gebied met veel vogels. Hier zag ik weer een nieuwe soort en wel de Grijskopspecht.

3 Daarna zijn we naar Mandraki gereden. Het zonnetje scheen inmiddels volop en het was er heerlijk. We hebben daar een uurtje op een bankje gezeten met uitzicht op het meer. We zagen: Aalscholver, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Bonte Kraai, Boompieper, Buidelmees, Buizerd, Dodaars, Dwergaalscholver, Ekster, Fuut, Grauwe Gors, Grauwe Vliegenvanger, Grijskopspecht, Grote Karekiet, Grote Zilverreiger, Hop, Huismus, Huiszwaluw, Kleine Zilverreiger, Knobbelzwaan, Koekoek, Koolmees, Kroeskoppelikaan, Kuifleeuwerik, Meerkoet, Merel, Ooievaar, Purperreiger, Ralreiger, Roodkopklauwier, Roodpootvalk, Roze Pelikaan, Spaanse Mus, Spreeuw, Torenvalk, Turkse Tortel, Waterhoen, Wilde Eend, Zomertortel en Zwarte Ooievaar. In Vironia hebben we eten voor onderweg gekocht en zijn we op weg gegaan naar onze volgende bestemming. Hier hebben we bijna 4 uur over gereden. Waarschijnlijk zijn we wel een stuk omgereden, maar het grootste deel van de route was erg mooi met gedeeltes waarbij we uitkeken op de Egeïsche Zee. We hebben onderweg wel enkele flinke hoosbuien gehad. Om 16:00 uur waren we bij hotel Filoxenia in Toxotes. We hadden een kamer met balkon en uitzicht op het dorpje en de omliggende bergen. Vanaf ons balkon zagen we in het lege zwembad van het hotel enkele Groene Padden. Toxotes Toen we een stukje gingen wandelen richting de rivier Nestos, begon het weer te regenen en zijn we terug gegaan. We hebben wat gegeten in een taverne en zijn vroeg naar bed gegaan.

4 Donderdag 5 mei: Na het ontbijt zijn we naar de Nestoskloof geweest waar we ongeveer twee uur gewandeld hebben. Het was er prachtig. We dachten op een gegeven moment onweer te horen, maar dit bleken harde windvlagen te zijn, langs de bergwanden. Daarna zijn we naar Dadia gereden. Toen we daar aankwamen en vertelden dat we een kamer hadden geboekt voor de komende twee nachten, werd ons verteld dat het hotel sinds 1 mei jl. gesloten was en al het personeel ontslagen. Dit i.v.m. de financiële crisis van het land. De planning was om de volgende ochtend vroeg naar de schuilhut te lopen, van waaruit je de voederplaats van de gieren kunt zien. Aangezien we nu moesten gaan zoeken naar een ander hotel, zijn we eerst maar gaan wandelen. Het was een prachtige wandeling van een uur dwars door de bossen. Onderweg zagen we zowel de Griekse- als de Moorse Landschildpad en veel prachtige bloemen. Toen we echter bij de hut aankwamen, was er geen gier of andere roofvogel te zien. We hebben nog drie kwartier gewacht en zijn toen maar teruggegaan. Wel zat er op een paar meter afstand van de hut een Vos. We zijn daarna eerst naar Soufli gereden om te pinnen. Daarna zijn we naar Tichero gereden, waar ik een leuk hotel wist, wat is gelegen aan de rand van een meertje. Helaas waren er geen kamers meer beschikbaar, omdat er een groep Zwitserse vogelaars in zat. De eigenaresse sprak goed Duits en wist voor ons een ander onderkomen te regelen in een vakantiewoning in Lefkimi. Nadat we in Tichero in een snackbar wat gegeten hadden, zijn we naar het huisje gereden. We werden er zeer gastvrij ontvangen door de eigenaar, die echter alleen maar Grieks sprak. Gelukkig deed hij dit vrij langzaam, dus kwam ik er wel uit. We hebben deze dag de volgende soorten gezien: Blauwe Reiger, Bonte Kraai, Buizerd, Geelpootmeeuw, Huiszwaluw, Kauw, Kleine Zilverreiger, Ooievaar, Oostelijke Blonde Tapuit, Roodstuitzwaluw, Rotszwaluw, Turkse Tortel en Vink. Vrijdag 6 mei: Om 07:40 uur werd er een uitgebreid ontbijt gebracht. Net voor het ontbijt zagen we in het grasveld achter de huisjes twee Hoppen en een Maskerklauwier. Daarna zij we naar Kapsalo geweest, een berg van 900 meter hoog, vanwaar je over de omgeving uit kunt kijken. Deze plek staat erom bekend dat hier gieren dichtbij langs kunnen komen vliegen, omdat ze hier vlakbij hun slaapplaatsen hebben. Er stond een stevige wind en het was erboven behoorlijk fris. Ik ben iets lager gaan staan en dat bleek goed te doen. Na een tijdje wachten verschenen er heel dichtbij drie Vale Gieren. Dit was weer een nieuwe soort voor mij.

5 Kapsalo Radio Mast Om ± 10:30 uur zijn we naar Traianoupoli gereden, waar het bezoekerscentrum van de Evros delta is. Daar hebben we onze toestemming voor de restricted area gehaald, het gebied langs de grens met Turkije waar buitenlanders alleen met schriftelijke toestemming toegang toe hebben. Deze moesten we al een aantal maanden voor ons bezoek reserveren. We hebben een kamer geboekt in hotel Isidora, hebben in Loutra een paar boodschappen gedaan en zijn gaan vogelen. Veel wegen in het gebied bleken slecht begaanbaar door grote plassen als gevolg van de vele regen in de afgelopen tijd. Anthia-moerassen Na een paar uur vogelen zijn we naar Alexandroupoli gereden, wat de grootste stad in de regio is. We hebben wat door de stad gewandeld en langs de haven. Nadat ik mijn vrouw had afgezet bij het hotel, ben ik nog een paar uurtjes wezen vogelen in de Evros Delta. Ik ben naar de Drana Lagoon geweest en langs het irrigatiekanaal naar de Isabelline Flats gereden. Daar heb ik o.m. een paar Scharrelaars (nieuwe soort) gezien. Deze zaten onder op een telegraafdraad en direct daaronder zaten twee Grielen. Na het diner hebben we nog gewandeld langs de Loutrosrivier. Vandaag via sms verschillende felicitaties gehad vanwege mijn 51ste verjaardag. Deze dag de volgende soorten gezien: Aalscholver, Balkankwikstaart, Bergeend, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Bonte Kraai, Bonte Vliegenvanger, Bosruiter, Braamsluiper, Bruine Kiekendief, Buizerd, Cetti s Zanger, Dodaars, Dwergaalscholver, Ekster, Fuut, Gaai, Geelpootmeeuw, Grasmus, Grauwe Gors, Grauwe Vliegenvanger, Griel, Grote Zilverreiger, Hop, Huismus, Huiszwaluw, Kemphaan, Kievit, Kleine Zilverreiger, Knobbelzwaan, Koolmees, Kuifleeuwerik, Lepelaar, Maskerklauwier, Meerkoet, Oeverloper, Ooievaar, Paapje, Putter, Ralreiger, Roodkopklauwier, Roodpootvalk, Scharrelaar, Spaanse Mus, Spreeuw, Steltkluut, Torenvalk, Turkse Tortel, Vale Gier, Vale Spotvogel, Vink, Visdief, Waterhoen, Woudaap, Zomertaling, Zomertortel, Zwarte Ooievaar, Zwarte Stern en Zwartkopmeeuw.

6 Zaterdag 7 mei: Om 06:00 uur opgestaan om te gaan vogelen. Opnieuw de Evros Delta ingeweest. O.m. nog een Wilde Kat en een Europese Moerasschildpad gezien. Om 08:45 uur was ik weer terug bij het hotel. Bijzonder bij dit hotel was dat je er geen ontbijt kon krijgen. We zouden kunnen ontbijten in een taverne tegenover het hotel, maar dat ging pas na 10:00 uur open. Er was ook niet echt op gasten gerekend, want we konden alleen brood, boter en jam krijgen. Uiteindelijk hebben we alleen koffie op. Terwijl we aan de koffie zaten wees mijn vrouw op een boom langs de weg waarop een specht zat. Het bleek een Syrische Bonte Specht te zijn, die ik graag beter wilde gaan bekijken, want het was voor mij weer een nieuwe soort. Het leek erop dat hij een nest had in die boom, want hij kwam steeds terug. De eigenaresse van de taverne bleef echter maar kletsen tegen me in zo n rap tempo dat ik er maar bar weinig van verstaan heb. Uiteindelijk was de vogel gevlogen. In Loutra wat te eten ingeslagen voor het weekend en daarna naar de restricted area geweest van de Evrosdelta. Hier zagen we allerlei soorten Steltlopers, Sporenkievitten en ook nog een paar adulte Zeearenden. Toen we terug waren zijn we een kop koffie gaan halen bij dezelfde taverne, waar we s ochtends waren geweest. Ik ben in de auto blijven zitten om te proberen de specht op de foto te krijgen. Net toen hij op het punt stond naar de nestholte te vliegen, kwam mijn vrouw met twee mokken koffie naar buiten en weg was de specht. Uiteindelijk heb ik drie kwartier voor niks zitten wachten. Mijn vrouw is bij het hotel in het zonnetje gaan zitten en ik ben nog naar Loutros Hill geweest, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de delta. Loutros Hill Deze dag de volgende soorten gezien: Aalscholver, Baardgrasmus, Balkankwikstaart, Bergeend, Bijeneter, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Bonte Kraai, Bosruiter, Bruine Kiekendief, Buizerd, Dodaars, Dwergaalscholver, Ekster, Gaai, Geelpootmeeuw, Gele Kwikstaart, Grasmus, Grauwe Gors, Grauwe Vliegenvanger, Griel, Groenpootruiter, Grote Karekiet, Grote Zilverreiger, Hop, Huismus, Huiszwaluw, Izabeltapuit, Kemphaan, Kleine Zilverreiger, Kortteenleeuwerik, Krombekstrandloper, Kuifleeuwerik, Lachstern, Lepelaar, Maskerklauwier, Meerkoet, Merel, Nachtegaal, Oostelijke Blonde Tapuit, Purperreiger, Ralreiger, Rietzanger, Roodkopklauwier, Roodpootvalk, Scharrelaar, Slechtvalk, Spaanse Mus, Sperwer, Sporenkievit, Spreeuw, Steltkluut, Syrische Bonte Specht, Turkse Tortel, Veldleeuwerik, Visdief, Waterhoen, Wilde Eend, Zeearend, Zomertortel, Zwarte Ibis, Zwarte Ooievaar, Zwarte Ruiter, Zwarte Stern en Zwartkopgors.

7 Zondag 8 mei: Om 06:00 uur opgestaan en naar Dadia gereden voor een nieuwe poging om gieren te zien. Dit keer hadden we meer geluk. Er zaten 14 Monniksgieren, 7 Vale Gieren en 3 Aasgieren (nieuwe soort). We hebben een uurtje in de hut gezeten. Om 11:15 uur reden we weer weg uit Dadia en zagen net buiten het dorp nog een Slangenarend en een Schreeuwarend. Om ± 13:30 uur waren we in Porto Lagos en hebben een kamer geboekt in hotel Porto Vistonis. We hebben eerst een bak koffie gedronken en daarna ben ik gaan vogelen. Hier langs het strand voor het eerst een Reuzenstern gezien. Deze dag de volgende soorten gezien: Aasgier, Bijeneter, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Bonte Kraai, Dunbekmeeuw, Dwergstern, Ekster, Geelpootmeeuw, Grauwe Gors, Groenpootruiter, Grote Stern, Huismus, Huiszwaluw, Kleine Plevier, Kleine Zilverreiger, Koolmees, Kroeskoppelikaan, Kuifleeuwerik, Lachstern, Monniksgier, Nachtegaal, Ooievaar, Purperreiger, Putter, Reuzenstern, Scharrelaar, Scholekster, Schreeuwarend, Slangenarend, Torenvalk, Turkse Tortel, Vale Gier, Vink, Visdief, Wilde Eend, Wulp, Zilverplevier, Zwarte Ooievaar, Zwarte Stern en Zwartkopmeeuw. Maandag 9 mei: Om 06:00 uur opgestaan om voor de laatste keer te gaan vogelen. Naar de gebieden in de buurt van Mandra geweest en de gebieden rond Porto Lagos, maar het viel wat tegen. Bij de zoutpannen stonden een groot deel van de bekkens droog, bij de andere gebieden zaten de vogels te ver weg of waren er helemaal niet. Nadat we uitgecheckt hebben zijn we naar het klooster bij Porto Lagos geweest.

8 Na het klooster bezichtigd te hebben, zijn we naar de ruïnes van de oude stad Philippi geweest, waar onder andere de apostel Paulus gevangen heeft gezeten (Handelingen 16 : 19-40). Phillippi Dit zou de gevangenis van Paulus zijn Het bezoek aan Phillippi was erg indrukwekkend. Daarna hebben we de stad Kavala bezocht. Deze stad heeft een oud stadsdeel met een kasteel en een aquaduct. We hebben het kasteel bezocht. Kavala We hadden het plan om ergens tussen Kavala en Thessaloniki te overnachten, zodat we de volgende dag niet meer zo lang zouden hoeven rijden. Uiteindelijk zijn we doorgereden naar Thessaloniki, waar we om 19:30 uur aankwamen. Deze dag de volgende soorten gezien: Bergeend, Bijeneter, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Bontbekplevier, Bonte Kraai, Bruine Kiekendief, Buizerd, Dwergstern, Ekster, Flamingo, Gaai, Geelpootmeeuw, Grauwe Gors, Grauwe Vliegenvanger, Groenling, Grote Stern, Grote Zilverreiger, Kleine Strandloper, Kleine Zilverreiger, Kluut, Knobbelzwaan, Kortteenleeuwerik, Kroeskoppelikaan, Krombekstrandloper, Kuifleeuwerik, Ooievaar, Oostelijke Blonde Tapuit, Paapje, Roze Pelikaan, Scholekster, Steenuil, Torenvalk, Turkse Tortel, Vink, Visdief, Witte Kwikstaart, Wulp, Zilverplevier, Zomertortel, Zwarte Ruiter en Zwarte Stern.

9 Dinsdag 10 mei: We konden vanochtend uitslapen, maar ik was om iets voor halfzeven al klaarwakker. Vroeg gedoucht, wat gelezen en gepuzzeld en de koffer vast grotendeels ingepakt. Na het ontbijt zijn we eerst de auto gaan schoonspuiten met een hogedrukspuit, want volgens de huurvoorwaarden mochten we alleen op asfaltwegen rijden. Ik had dit vaak niet gedaan en er zat ongeveer 20 cm. klei in de wielkasten. De auto ingeleverd, alles was akkoord en we zijn met de pendelbus weer naar het vliegveld gebracht. Om 11:30 uur waren we op het vliegveld en we zouden vliegen om 15:30 uur. Wat zitten lezen en mensen zitten kijken. Is weer eens wat anders dan vogels. Het vliegtuig vertrok op tijd en we landden in Keulen om 17:15 uur (Nederlandse tijd). Na onze auto weer opgehaald te hebben kwamen we op de Autobahn in een flinke file terecht. Uiteindelijk waren we om 22:00 uur weer thuis. Grauwe Gors Balkankwikstaart Sporenkievit Voor meer foto s kunt u terecht op

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

!! 2009 2013. Reisverslag Lesvos 2013

!! 2009 2013. Reisverslag Lesvos 2013 Reisverslag Lesvos 2013 Na in 2011 Noord-Griekenland te hebben bezocht en in 2012 Kreta, vonden mijn vrouw en ik het dit voorjaar weer eens tijd worden om naar Lesvos te gaan dit voorjaar. Van 14 tot 21

Nadere informatie

Soortenlijst vogels Vogel- en Florareis Armenië 29 april t/m 10 mei 2015 Kaukasus Plus Reizen pag. 1

Soortenlijst vogels Vogel- en Florareis Armenië 29 april t/m 10 mei 2015 Kaukasus Plus Reizen pag. 1 Aziatische Steenpatrijs 3 x x x Patrijs 1 x Kwartel 1 x Casarca 3 x x x Krakeend 2 x x Wilde eend 6 x x x x x x Slobeend 1 x Zomertaling 2 x x Wintertaling 1 x Krooneend 2 x x Tafeleend 3 x x x Kuifeend

Nadere informatie

Lijst waargenomen vogel, amfibie- en zoogdiersoorten Bulgarije 30 mei - 2 juni 2009 Stichting Natuurreizen

Lijst waargenomen vogel, amfibie- en zoogdiersoorten Bulgarije 30 mei - 2 juni 2009 Stichting Natuurreizen Lijst waargenomen vogel, amfibie- en zoogdiersoorten Bulgarije 30 mei - 2 juni 2009 Stichting Natuurreizen 1 Dodaars X X X X 2 Fuut X X X 3 Roze Pelikaan X X 4 Kroeskoppelikaan X X 5 Aalscholver X X X

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Reisverslag. Kerkinimeer 23 t/m 28 april Pagina 1

Reisverslag. Kerkinimeer 23 t/m 28 april Pagina 1 Reisverslag Kerkinimeer 23 t/m 28 april 2018 Pagina 1 Kerkinimeer Van 23 t/m 28 april ben ik samen met mijn fotomaat Kees Kroon naar het Kerkinimeer in Noord-Griekenland geweest. Ik was er eind april 2011

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

extremadura 25 maart - 2 april 2011 een fotoverslag van Jeannet & René van Rossum Trujillo, Extremadura, Spanje, 26 maart 2011 (Jeannet Keijzer)

extremadura 25 maart - 2 april 2011 een fotoverslag van Jeannet & René van Rossum Trujillo, Extremadura, Spanje, 26 maart 2011 (Jeannet Keijzer) extremadura 25 maart - 2 april 2011 een fotoverslag van Jeannet & René van Rossum Trujillo, Extremadura, Spanje, 26 maart 2011 (Jeannet Keijzer) 2 Spaanse Keizerarend, Monfragüe, Extremadura, Spanje, 1

Nadere informatie

Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required

Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required Required species Netherlands Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No numbers means not required Species Pictures Sounds Dodaars 2 2 Roodhalsfuut 3 Fuut 2 Kuifduiker 3 Geoorde Fuut 3 Kuhls

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required

Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Required species Belgium Number 1, 2 and 3 are required for pictures and sounds No number means not required Species Pictures Sounds Dodaars 2 2 Kuifduiker 3 Geoorde Fuut 3 Kuhls Pijlstormvogel 3 Noordse

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

Reisverslag Samos 2015

Reisverslag Samos 2015 Reisverslag Samos 2015 Inleiding: Van 23 t/m 30 april 2015 zijn Trudie en ik op vakantie geweest naar het Griekse eiland Samos. We hadden een kamer geboekt in hotel Niki in Iréon, gelegen op slechts 5

Nadere informatie

Big Days Groot-Amsterdam

Big Days Groot-Amsterdam Fuut 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roodhalsfuut x 1 Geoorde Fuut 1-2 x 2 Dodaars 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Aalscholver 1 1-2 1-2 1-4 1-4 1-5 x 7 Roerdomp 4 1 Groene Reiger 2-3 1 Kleine Zilverreiger 4 1 Grote

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 mei Excursie: Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 mei 2019 Excursie: Brabantse Biesbosch Gids: Pim Al rond 7.30 ontmoette ik Peter uit Zoetermeer langs de weg Steurgat buiten de bebouwde kom van Werkendam. Op de achtergrond hoorde we een kakofonie

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013

WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 1 WETLAND TELLINGEN LEPELAARPLASSEN: 2013 TOTALE KENGETALLEN 50,000 45,000 40,000 35,000 30,000 25,000 20,000 15,000 10,000 Lepelaarsplassen: Totaal aantal vogels per jaar 5,000 Aantal Zonder wilgenbos

Nadere informatie

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 16 juni Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 16 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen middagexcursie Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Conchita, haar zus, twee dochters en nicht langs de Knardijk te Lelystad. Mijn vrouw had geadviseerd

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2012

BMP rapport Gat van Pinte 2012 BMP rapport Gat van Pinte 2012 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Juli 2012 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2012 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 3 2. Gebiedsbeschrijving 3 3. Telrondes 3 4. De looproute 4 5.

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Vrijdag 14 juni Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Vrijdag 14 juni 2019 Excursie: Middagexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim De regen trok rond het middaguur weg en het klaarde niet alleen op, het leek opeens een zomerse middag. Gids Pim mocht

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

11:00 Palmplantage: 6 steltkluut, 2 sporenkievit, 2 witgatjes, 3 witte kwikstaart, 1 torenvalk, 3 arabische babbelaar, 2 aziatische steenpatrijs.

11:00 Palmplantage: 6 steltkluut, 2 sporenkievit, 2 witgatjes, 3 witte kwikstaart, 1 torenvalk, 3 arabische babbelaar, 2 aziatische steenpatrijs. Vrijdag 20 maart: 16:15 vertrek vanaf dirk thuis. 16:52 trein na schiphol 18:15 aankomst op schiphol 21:00 instappen in vliegtuig 21:30 opstijgen, 4 uur vliegen + 1 uur tijdverschil Zaterdag 21 maart:

Nadere informatie

Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk

Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk Checklist van de vastgestelde vogelsoorten binnen Blokkersdijk Gegevens bijgewerkt tot 12.12.2008 1. Toelichting Lijst A: alle soorten, uitgenomen die van Lijst B Lijst B: soorten die mogelijk, waarschijnlijk

Nadere informatie

Reisverslag vogelreis naar Marokko - Grusgroep - 2010

Reisverslag vogelreis naar Marokko - Grusgroep - 2010 Reisverslag vogelreis naar Marokko - Grusgroep - 2010 Van 26 februari tot 9 maart 2010 Deelnemers: Jaap Beers, Klaas Bart, Herman Wolfswinkel, Marinco Lefevere, Ellen Koolhaas, Betty Foppema en Truus van

Nadere informatie

Reizen met een Plus in de Kaukasus!

Reizen met een Plus in de Kaukasus! Reizen met een Plus in de Kaukasus! FOTOBOEK GEORGIË VOGELREIS 15 T/M 26 SEPTEMBER 2012 KAUKASUS PLUS REIZEN DEELNEMERS Jan Benoist Huub Don Menno Korbijn Martin van Leest Peter Mende Paulien van Ommen

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 BMP rapport Gat van Pinte 2014 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 1 van 10 BMP Gat van Pinte 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden...

Nadere informatie

Vogelreis zuidelijk Israël (Eilat) Totaal vogelsoorten gezien 161

Vogelreis zuidelijk Israël (Eilat) Totaal vogelsoorten gezien 161 22 Bergeend 1 1 1 1 4 22 Nijlgans 1 1 24 Wilde Eend 1 1 1 1 4 24 Krakeend 1 1 24 Pijlstaart 1 1 1 3 26 Slobeend 1 1 1 3 28 Wintertaling 1 1 1 1 4 28 Zomertaling 1 1 2 30 Witoogeend 1 1 32 Kuifeend 1 1

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence.

Plotseling was er grote paniek onder de aanwezige vogels, een fraaie Slechtvalk gaf act de presence. Datum: Donderdag 27 september 2018 Excursie: Oostvaardersplassen middag Gids: Pim Om 13.00 uur ontmoette ik Jennie en Margreet langs de Knardijk ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Datum: Zondag 12 augustus Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Zondag 12 augustus Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Zondag 12 augustus 2018 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 8.30 haalde ik Raymond & Fransisco op bij hun hotel te Almere. We namen de snelweg richting Lelystad om de ooievaars

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Alle bij de NGF aangesloten clubs worden jaarlijks uitgenodigd deel te nemen aan een vogelteldag. De bedoeling is op dezelfde dag eind april

Nadere informatie

Vogellijst Soort / Datum 29.jun 30.jun 1.jul 2.jul 3.jul 4.jul 5.jul 6.jul 7.jul / TOT

Vogellijst Soort / Datum 29.jun 30.jun 1.jul 2.jul 3.jul 4.jul 5.jul 6.jul 7.jul / TOT Soort / Datum 29.jun 30.jun 1.jul 2.jul 3.jul 4.jul 5.jul 6.jul 7.jul / TOT Roodkeelduiker Parelduiker Ijsduiker Geelsnavelduiker Kuifduiker Geoorde Fuut Dodaars 1 1 1 1 Fuut 1 1 1 1 Roodhalsfuut Noordse

Nadere informatie

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim

Datum: Maandag 21 mei Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Datum: Maandag 21 mei 2019 Excursie: Zuid-Kennemerland, Duinen & Polder. Gids: Pim Rond de klok van half tien ontmoette ik Heleen en Henk uit Leiden bij de ingang Zandvoortselaan van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2017

BMP rapport. Gat van Pinte 2017 BMP rapport Gat van Pinte Foto: Zingende Tjiftjaf (BvB) Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 1 van 11 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden... 4

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal

Lepelaar vrij schaars klein aantal klein aantal Sectie cursisten In de "nieuwe zakgids vogels" wordt bij veel vogelsoorten helaas verkeerde informatie weergegeven over hun voorkomen in Nederland. In de tabel hieronder vind je de juiste gegevens. Broedvogels

Nadere informatie

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit.

De rustende grote meeuwen zijn deze keer niet op de parkeerplaats te vinden. Het ziet er heel verlaten uit. 14 december 2010 Ons traditionele eindejaar dagtripje naar Zeeland met een groepje (8 tal) vogelliefhebbers van IVN Oirschot vogelgroep. We vertrekken al in het donker om op tijd tussen de vogels te zitten

Nadere informatie

Vraagprogramma Europese Cultuurvogels

Vraagprogramma Europese Cultuurvogels Vraagprogramma Europese Cultuurvogels Hoofdgroep Soort Kooi Aantal jaar gevraagd 15.001.001 Europese Kanarie Wildkleur Man 2 2 15.001.002 Europese Kanarie Wildkleur Pop 2 2 15.001.003 Citroensijs Wildkleur

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

ROUTE 1 - WEST LESBOS

ROUTE 1 - WEST LESBOS ROUTE 1 - WEST LESBOS rondrit 117 km circuit met routepunten 1 => 10 en 15 => 17 (punten 11 => 14 zitten in route 2) punt 1 : Parakila moeras weg van Skala Kalloni naar Parakila, rechterkant-nieuwe uitkijktoren

Nadere informatie

Istanbul en Noordwest-Anatolië: 24 september tot 1 oktober 2005.

Istanbul en Noordwest-Anatolië: 24 september tot 1 oktober 2005. Istanbul en Noordwest-Anatolië: 24 september tot 1 oktober 2005. 1. Deelnemers Geert Carette, Dijlestraat 9, 8820 Torhout, 050/21 54 83 Wim Rommel, Ieperleestraat 15, 8820 Torhout, 050/21 40 28 Kenny Hessel,

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag

Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag Op 6 oktober jongstleden, was het de 17 e keer dat Vogelwacht-Limburg deelnam aan de ondertussen traditionele, jaarlijkse vogeltrekteldag, de laatste jaren ook

Nadere informatie

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( )

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( ) Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam (9.30-14.00) Gids: Pim Voor de tweede keer mocht ik als gids met Karlijn op stap. Ditmaal had ze deze excursie cadeau gedaan aan haar vader. Rond 9.30 uur

Nadere informatie

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 3 maart Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 3 maart 2019 Excursie: De Brabantse Biesbosch ochtendexcursie Gids: Pim Vanmorgen mocht ik een dame en heer uit het Gelderse Bennekom rondleiden in het prachtige vogelgebied: De Brabantse

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2018 (1 e Concept) Wakende Holenduif. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 2018

BMP rapport. Gat van Pinte 2018 (1 e Concept) Wakende Holenduif. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 2018 BMP rapport Gat van Pinte (1 e Concept) Wakende Holenduif Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 1 van 12 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden van...

Nadere informatie

vogelreis Noord Griekenland 3 april tot en met 12 april 2008

vogelreis Noord Griekenland 3 april tot en met 12 april 2008 vogelreis Noord Griekenland 3 april tot en met 12 april 2008 Martin Bonte, Lieuwe Anema Nico de Laat, Bart ter Beek Dag 1 (3 april) Transfer Dortmund-Thessaloniki en vervolgens Kerkinimeer. Bewolkt met

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

De laatste keer dat we op Lesvos waren, was in mei Het jaar daarna bezochten we Zuid- Portugal en vorig jaar gingen we naar Samos.

De laatste keer dat we op Lesvos waren, was in mei Het jaar daarna bezochten we Zuid- Portugal en vorig jaar gingen we naar Samos. Reisverslag Lesvos 2016 De laatste keer dat we op Lesvos waren, was in mei 2013. Het jaar daarna bezochten we Zuid- Portugal en vorig jaar gingen we naar Samos. Ik wilde wel graag weer naar Lesvos dit

Nadere informatie

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon.

Het bos, of wat daar van over was, was rijk aan vele vogelsoorten, maar de winterkoning en de gekraagde roodstaart spanden wel de kroon. Ochtendexcursie Oostvaardersplassen: 26 mei 2017 Gids: Pim Julsing Om 8.00 uur ontmoette ik langs de Knardijk een, zo zou later blijken, vriendelijk stel uit Amsterdam. We besloten eerst de route te lopen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: 19.227 ha Overzicht verdeling werkgebied in Deelgebieden - Telgebieden KN1 KN2 KN3 KN6 KN5 KN4 GE7 GE6 GE5 GE4 GE2 GE3 GE1 VB11 TE5 TE4 TE3 TE2 TE1 HC5 HC4 HC3 HC2 HC1

Nadere informatie

2 juni 2018: Dagexcursie naar de Oostvaardersplassen. Gids: Pim

2 juni 2018: Dagexcursie naar de Oostvaardersplassen. Gids: Pim 2 juni 2018: Dagexcursie naar de Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 8 uur ontmoette ik vanmorgen Johan en vijf kompanen, afkomstig uit de regio Hoek van Holland. Na een kort informatief praatje

Nadere informatie

Nieuwsbrief Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende januari 2006

Nieuwsbrief Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende januari 2006 Nieuwsbrief Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende januari 2006 Beste sympathisanten, leden, vrienden, We hebben net de balans van de binnen gebrachte dieren in afgewerkt, zijn wat cijfers

Nadere informatie

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011 BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Luchtfoto van het gebied... 3 Algemene Informatie.... 4 Gebiedsbeschrijving... 5 Gebiedsindeling... 6 Info over de telronden... 7 Territoria

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

SOORTEN DIE GEBRUIKT ZIJN VOOR DE BEPALING VAN DE LIVING PLANET INDEX IN NOORD-HOLLAND

SOORTEN DIE GEBRUIKT ZIJN VOOR DE BEPALING VAN DE LIVING PLANET INDEX IN NOORD-HOLLAND SOORTEN DIE GEBRUIKT ZIJN VOOR DE BEPALING VAN DE LIVING PLANET INDEX IN NOORD-HOLLAND Vlinder Bont zandoogje Sterke toename Vogel Lepelaar Sterke toename Vogel Kolgans Sterke toename Vogel Appelvink Sterke

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 104 records Middelpunt < 1km² Middelpunt 1km² - 5km² Middelpunt > 5km² Vlak schaal 1 : 50000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Alle FF-wet tab. II Rode Lijst FF-wet

Nadere informatie

Samenvatting feedback Nationale Vogelweek 2016

Samenvatting feedback Nationale Vogelweek 2016 Samenvatting feedback Nationale Vogelweek 2016 Beste excursieleider, Beste collega, De Nationale Vogelweek 2016 was geweldig met een recordaantal van bijna 10.000 deelnemers bij ruim 300 activiteiten door

Nadere informatie

Handleiding online invoer Broedvogel Monitoring Project met autoclustering

Handleiding online invoer Broedvogel Monitoring Project met autoclustering Handleiding online invoer Broedvogel Monitoring Project met autoclustering Inhoudsopgave 1. Contact leggen 3 1.1 Inloggen op www.sovon.nl 3 1.2 Controleer uw informatie 3 2. Aan de slag 4 2.1 Naar WSN

Nadere informatie

Portugal Algarve. zaterdag 31 maart t.e.m. vrijdag 6 april 2012

Portugal Algarve. zaterdag 31 maart t.e.m. vrijdag 6 april 2012 Portugal Algarve zaterdag 31 maart t.e.m. vrijdag 6 april 2012 Van zaterdag 31 maart tot en met vrijdag 6 april ben ik gaan vogels kijken in de Algarve. Eric Peetermans had een plaatsje vrij in de groep

Nadere informatie

Weekendje Texel oktober 2016

Weekendje Texel oktober 2016 Weekendje Texel 14 17 oktober 2016 Terwijl een deel van onze vogelwerkgroep de vogels van Andalusië aan het ontdekken was, nam een gezellig groepje van 6 van onze leden deel aan het inmiddels traditionele

Nadere informatie

Vogeltrektelling 30 oktober 2016

Vogeltrektelling 30 oktober 2016 Vogeltrektelling 30 oktober 0 Voorwoord De laatste vogeltrektelling van 0 vond plaats op zondag 30 oktober, op de nieuwe dit jaar gekozen locatie de Volthe es.de tel locatie ligt dicht tegen de zuid kant

Nadere informatie

Vogelmonitoring Midden-IJsselmonde N. Godijn

Vogelmonitoring Midden-IJsselmonde N. Godijn Vogelmonitoring Midden-IJsselmonde 2014 N. Godijn Vogelmonitoring Midden-IJsselmonde 2014 Auteur: Niels Godijn Plaats: Poortugaal Datum: 31 januari 2015 Opdrachtgever: In samenwerking met: ARK Natuurontwikkeling

Nadere informatie

LESBOS VOGELEILAND. 2 9 mei 2014. Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl

LESBOS VOGELEILAND. 2 9 mei 2014. Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl LESBOS VOGELEILAND 2 9 mei 2014 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisleider: Steven Wytema Reisverslag Dag 1 2 mei 2014 Amsterdam Mytilini Skala Kalloni De eerste dag begon eigenlijk al vlak na

Nadere informatie

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com

2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com Colofon Inhoud 2012 Rebo International b.v. deze uitgave 2012 Rebo Productions b.v., Lisse www.rebo-publishers.com info@rebo-publishers.com coverfoto s (Roodborst) Michel Geven (voorzijde) Nico van Kappel

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

EUROPESE CULTUURVOGELS V&I ETERS Klasse Omschrijving Soortnr. Groepsnr. Aantal jaar Kooinr. Kooisoort 16.001.001 Goudhaantje 016 16.

EUROPESE CULTUURVOGELS V&I ETERS Klasse Omschrijving Soortnr. Groepsnr. Aantal jaar Kooinr. Kooisoort 16.001.001 Goudhaantje 016 16. 016 EUROPESE CULTUURVOGELS V&I ETERS Klasse Omschrijving Soortnr. Groepsnr. Aantal jaar Kooinr. Kooisoort 16.001.001 Goudhaantje 016 16.001 5 6 Kleine Kistkooi 16.001.002 Vuurgoudhaantje 016 16.001 5 6

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogelexcursie Maasplassen

Vogelexcursie Maasplassen Vogelexcursie Maasplassen WML plas Roermo nd Brandt VWG De Peel, 2015-01-31 Deelnemers Rob Boesten, Jan van Deursen, Jaap Halma, Peter Hikspoors, Mario Joosten, Cor Speek, Karel Verhees en Nel en Jo van

Nadere informatie

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer Verslag Nationale vogeltelling Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer GOLF- & COUNTRYCLUB LIEMEER 26 april 2015 Opgesteld door: Cees van de Noort

Nadere informatie

Vogels van weide/boerenland en plas-dras

Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogels van weide/boerenland en plas-dras Vogelherkenningscursus 2017 Bert Geelmuijden Waarnemen en kennis Kun je iets waarnemen dat je niet kent? (5 e symfonie van Beethoven als ezelsbrug voor zang van

Nadere informatie

Broedvogel Monitoring Project. Bakelse Plassen inclusief golfbaan Stippelberg. voorjaar 2012

Broedvogel Monitoring Project. Bakelse Plassen inclusief golfbaan Stippelberg. voorjaar 2012 Broedvogel Monitoring Project Alle soorten (BMP A) Bakelse Plassen inclusief golfbaan Stippelberg voorjaar 2012 Vogelwerkgroep t Vuggelke, IVN Bakel-Milheeze-Rips Dit rapport is opgesteld op verzoek van

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2013 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal 160 records Middelpunt < 1km2 Middelpunt 1km2-5km2 Middelpunt > 5km2 Vlak schaal 1 : 5000 Zoekvraag Soort Soortgroep Wet en Beleid Periode Bronhouder Zoekgebied Alle Vaatplanten Vogels Zoogdieren Amfibieën

Nadere informatie

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Vrijdagmiddag rond 13:00 uur verzamelden wij ons bij het gastvrije Golfhotel Wagenfeld. Na kennismaking

Nadere informatie

Lauwersmeer excursie, mei Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom

Lauwersmeer excursie, mei Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom Lauwersmeer excursie, mei 2019 Vogelwerkgroep IVN Zuidwest Veluwezoom De vogelwerkgroep, in dit geval een groep van 10 mensen, is een lang weekeind, van 3 t/m 6 mei, op excursie geweest naar het Lauwersmeergebied.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim

Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni Gids: Pim Zomeravondexcursie Oostvaardersplassen: 21 juni 2017 Gids: Pim Er was geen beter moment denkbaar voor deze avondexcursie: de dag van de zonnewende of de langste dag van het jaar. De temperatuur deed eerder

Nadere informatie

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp In het najaar van 2006 is er voor het eerst geteld aan de Oolmansweg. Door bebouwing in de zuidwesthoek van het recreatieterrein Bussloo moest er een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie