Lokaal Overleg Kinderopvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lokaal Overleg Kinderopvang"

Transcriptie

1 Lokaal Overleg Kinderopvang Algemene vergadering woensdag om 20 u Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, 9300 Aalst Agenda 1. Voorstelling opvoedingswinkel Aalst door Annelies Lievrouw 2. BVR normen voor brandpreventie in alle opvanginitiatieven: toelichting door brandweer Aalst 3. Voorstel infoavond over veiligheid in kinderopvangvoorzieningen door de heer Didier Clyncke Preventiedienst Lokale Politie Aalst (extra toegevoegd) 4. Uitbreidingsronde voorschoolse kinderopvang 2008: beslissingen Kind en Gezin 5. Werkgroep problematiek van wachtlijsten in de kinderopvang : bekrachtiging van nieuw lid + toelichting stand van zaken door mevrouw Hilde Schockaert (Mezennestje) 6. Website kinderopvang: toelichting stand van zaken door de heer Fons Wouters (RESOC) 7. Herwerkte versie van het kinderopvangplan van de stad Aalst : goedkeuring kort toegelicht door mevrouw Charlotte Cosyns 8. Voorstel extra subsidie voor onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven in Groot-Aalst: toelichting stand van zaken door mevrouw Katrien Verschooten 9. Presentatie investeringen in de kinderopvang in 2009 door de heer Stijn Lauwers (Kind en Gezin) 10. Uitbreiding en opstart lokale diensten voor buurtgerichte kinderopvang in 2009: toelichting door mevrouw Elise Van Opstal en mevrouw Isabelle De Wuffel (werkwinkel Aalst rechteroever) 11. Voorrangsregels nieuw kinderdagverblijf Stad-ASZ-OCMW: toelichting door mevrouw Ann Speelman (stadsdienst gezin) 12. Voorstelling recent opgestarte opvangvoorzieningen: De Groene Kikker (Lede) door mevrouw Cindy Vermeer en t Krawietelken (Erembodegem) door mevrouw Inge/Tamara Gorrebeeck 13. Vastleggen van datum volgende LOK-vergadering 14. Varia

2 2 Aanwezigheden: Patrick De Smedt, OCMW-voorzitter, schepen van Welzijnsbeleid, Sociale zaken en Gezin; Ann De Kimpe, ouder; Greet Annaert, Landelijke Kinderopvang; Katrien Verschooten, Dienst voor Opvanggezinnen; Hilde Schockaert, Kinderdagverblijf Mezennestje vzw; Ann Speelman, dienst Welzijn, sectie Gezin ; Wim Cooremans, ouder (voorzitter) ; Sofie Saeys, Lokaal Sociaal Beleid OCMW ; Fons Wauters, ouder (ondervoorzitter) ; Michèle Paelstermans en Linda De Neef, Kinderdagverblijf Oogappel ; An Lievens, Kinderdagverblijf Duimelot ; Yves De Kegel, Kinderdagverblijf Krokodilleken; Marijke Macharis, Kinderdagverblijf Bambino; Kris Nijs, ouderraad Vrije Basisschool De Vlieger Hofstade; Charlotte Cosyns, dienst Welzijn, sectie Gezin (secretaris) ; Luc D Haeger, Denderkind vzw ; Frieda Stadtfeld, mini-crèche t Brigje ; Suzy Jacobs, ACV ; Jo Baetens, Jeugdwerker stadsdienst; Chris Borms, OCMW-raadslid ; Anja De Gols, gemeenteraadslid.; Annemie Tas, Huis van het Nederlands vzw; Elise Van Opstal en Isabelle De Wuffel, dienst werkgelegenheid Aalst ; Vera Van Der Borght, gemeenteraadslid; Sam Van de Putte, voorzitter GRC Welzijn, Sociale zaken en Gezin; Christophe Vereecken, basisschool Dames van Maria ; Stijn Lauwers, Kind en Gezin ; Didier Clyncke, preventiedienst Lokale Politie Aalst ; Carlos Schellinck, preventiedienst brandweer Aalst ; Cindy Vermeer en Jurgen De Coster, kinderdagverblijf De Groene Kikker Verontschuldigd: Joke Steenhoudt en Heidi Degerickx, Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen vzw; Annelies Lievrouw, opvoedingswinkel Aalst ; Lucette Callebaut, kabinetsmedewerker OCMW ; Vereecken Marleen, onthaalouder Dienst voor Opvanggezinnen; Sarah Smeyers, ouder ; Jente Leus en Sabrina Beeckman: stadsdienst Integratie ; Lutgard De Coensel, ACV ; Annie Talloen, directrice kleuterschool Sint-Maarten ; Inge Gorrebeeck en Tamara Gorrebeeck, mini-crèche t Krawietelken ; Pierre D Haens, directeur OCMW ; Nele Jansegers, gemeenteraadslid Vlaams Belang ; Beatrijs Buys, grootouder ; Herman De Roy, grootouder Alvorens de vergadering te starten houden we 1 minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de steekpartij in Fabeltjesland te Dendermonde afgelopen vrijdag. Er ligt een rouwregister ter beschikking waarop de LOK-leden hun medeleven kunnen betuigen. Dit zal worden toegevoegd aan het rouwregister van de stad Aalst. Naar aanleiding hiervan wordt er een extra agendapunt toegevoegd (agendapunt 3).

3 3 1. Voorstelling opvoedingswinkel Aalst door Annelies Lievrouw (wordt verschoven naar volgende vergadering) Dit agendapunt wordt verschoven naar de volgende vergadering omdat de opening van de opvoedingswinkel gepland is tijdens de week van de opvoeding (16-23 mei). Het concept van de opvoedingswinkel zal worden toegelicht. Via verspreiding van flyers onder de LOKleden zal bekendmaking gestimuleerd worden. 2. BVR normen voor brandpreventie in alle opvanginitiatieven: toelichting door de heer Carlos Schellinck - preventiedienst brandweer Aalst De heer Carlos Schellinck geeft een powerpointpresentatie rond de preventie van brand in kinderopvangvoorzieningen (document in bijlage). Dit naar aanleiding van het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 september 2008 houdende de normen voor de preventie van brand in voorzieningen voor kinderopvang, dat de bestaande regelgeving vervangt. Er is nu slechts één besluit voor alle vormen van kinderopvang vanaf 9 plaatsen. Het is van toepassing vanaf 1 januari Het besluit kan geraadpleegd worden op de website van Kind en Gezin (document in bijlage). Aanvullingen: De bestaande voorzieningen krijgen twee jaar de tijd om zich in orde te stellen Nieuwe voorzieningen zullen bij de aanvraag tot erkenning door Kind en Gezin het attest van de brandweer reeds moeten voorleggen Het komt er op neer dat de minimumvoorwaarden voor voorzieningen in gebouwen die niet onder toepassing van de federale basisnorm vallen van toepassing zijn op alle bestaande gebouwen die vóór 1995 gebouwd zijn Een controle door de brandweer dient via de burgemeester te worden aangevraagd en is gratis (wegens wettelijke verplichting). 3. Voorstel infoavond over veiligheid in kinderopvangvoorzieningen door de heer Didier Clyncke Preventiedienst Lokale Politie Aalst De heer Didier Clyncke stelt voor om een infoavond te organiseren over de veiligheid in kinderopvanginitiatieven, gericht naar de verantwoordelijken toe. Via deze infoavond wil de politie haar steentje bijdragen om de kwetsbaarheid van de opvangvoorziening te verminderen. Hiertoe zijn naast technische hulpmiddelen ook onderlinge samenwerkingsverbanden belangrijk. Inhoudelijk kunnen volgende aspecten aan bod komen: samenwerking met politie, toegangscontrole, inbraakpreventie, omgaan met agressie, Naast het geven van informatie zal er eveneens ruimte zijn tot het stellen van vragen en discussie. De LOK-leden tonen een grote interesse en zien dergelijke infoavond als een noodzaak, maar maken zich toch zorgen om de ouders van de kindjes die bij hen opvang genieten. Didier Clyncke wijst erop dat het belangrijk is om aan ouders de boodschap te geven dat je als verantwoordelijke bewust met de problematiek omgaat en dat het wordt opgevolgd in de eigen voorziening. De infoavond gaat door op woensdag 18 februari om 20 uur in het commissariaat van de lokale politie te Aalst. Er volgt nog een uitnodiging.

4 4 Ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken maakt werk van de problematiek rond veiligheid in de kinderopvangvoorzieningen. De minimale termijn waarbinnen we hier iets concreets mogen rond verwachten is 6 maanden. Hun doelgroep is immers heel wat ruimer. 4. Uitbreidingsronde voorschoolse kinderopvang 2008: beslissingen Kind en Gezin De administrateur-generaal van Kind en Gezin nam op 14 november 2008 een beslissing over de aanvragen voor uitbreiding van de gesubsidieerde voorschoolse kinderopvang in het Vlaamse Gewest. Voor Aalst betekent dit concreet (zie toelichting op het LOK van 12/06/2008): Een nieuw erkend kinderdagverblijf met een capaciteit van 32 plaatsen vanuit het organiserend bestuur van de stad Aalst (locatie: campus ASZ, Merestraat 8, 9300 Aalst); Een capaciteitsuitbreiding van 4 plaatsen in het bestaand erkend kinderdagverblijf het Mezennestje. Geraardsbergen kreeg 36 plaatsen toegekend voor de opstart van een nieuw kinderdagverblijf. 5. Werkgroep problematiek van wachtlijsten in de kinderopvang : bekrachtiging van nieuw lid + toelichting stand van zaken door mevrouw Hilde Schockaert (Mezennestje) De werkgroep rond de problematiek van wachtlijsten in de kinderopvang kwam op eigen initiatief op 4 november 2008 samen en brengt hiervan verslag uit (verslag in bijlage). De werkgroep stelt zich de vraag of het interessant zou zijn om dubbele boekingen op de wachtlijsten uit te sluiten. Op deze manier zouden we een zicht kunnen krijgen op het effectief aantal wachtende ouders. Indien hier nood aan is, wil de wachtgroep hieraan werken. Reacties: Er moet aan ouders gevraagd worden of ze nog andere inschrijvingen lopende hebben en of de dubbele boekingen mogen geverifieerd worden (Wet op de Privacy). Er zou een brief kunnen gestuurd worden naar de ouders die op de wachtlijst staan om dergelijke toelating te vragen. Dit is de enige mogelijke uitfiltering, een echt zuivere situatie is niet haalbaar. De vraag wordt gesteld of dit technisch mogelijk is via de website kinderopvang (Quadrax), zodat er geen vragen aan ouders dienen gesteld te worden. De website kinderopvang heeft echter louter tot doel informatie te verstrekken over het aanbod aan de burger. Het feit op zich dat er een website komt waarop alle informatie rond de kinderopvangvoorzieningen in de regio kan worden geraadpleegd, is al een grote stap vooruit. De website zal echter niet vermijden dat ouders zich op verschillende plaatsen inschrijven voor een opvangplaats. De enige mogelijkheid om dit op te vangen is het organiseren van 1 loket waar alle inschrijvingen verplicht dienen te gebeuren. Het probleem is dat dergelijke centrale wachtlijst aanleggen in de praktijk niet haalbaar is. Is het probleem opgelost indien we het aantal wachtende ouders kennen? Waar willen we eigenlijk naartoe met deze gegevens?

5 5 Het kan belangrijk zijn om het aantal wachtende ouders te kennen naar toekomstige aanvragen tot capaciteitsuitbreiding toe. An Lievens wordt door de algemene vergadering officieel bekrachtigd als lid van de werkgroep. De werkgroep telt intussen 9 leden: Hilde Schockaert, kinderdagverblijf Mezennestje; Katrien Verschooten, Dienst voor Opvanggezinnen; Yves De Kegel, kinderdagverblijf Krokodilleken; Marijke Macharis, mini-crèche Bambino ; Greet Annaert, landelijke kinderopvang; Michèle Paelstermans, kinderdagverblijf Oogappel; Luc D Haeger, Denderkind vzw; Sofie Saeys, medewerker OCMW; An Lievens, kinderdagverblijf Duimelot Er wordt besloten dat de werkgroep mogelijke vragen/problemen afwacht bij de invoering van de website kinderopvang alvorens opnieuw samen te komen (vermoedelijke activatie website: mei 2009). 6. Website kinderopvang: toelichting stand van zaken door de heer Fons Wauters (RESOC) Een inhoudelijke toelichting over de opstart van een website kinderopvang in de regio Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Haaltert werd gegeven door de heer Fons Wauters op het LOK van 1 oktober Er is echter een wijziging in de financiering voor de aankoop van Quadrax: 50 % van de aankooplicentie wordt betaald van budgetten lokale werkwinkel Aalst 50 % van de aankooplicentie wordt betaald door het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor ruimtelijke ordening en socio-economische expansie SOLVA (zonder de kosten te verhalen op de betrokken steden/gemeenten) SOLVA wil de website op grotere schaal invoeren, namelijk in de 21 gemeenten die zich op het grondgebied Zuid-Oost-Vlaanderen bevinden en dit clustergewijs volgens de zorggebieden. De clusters worden gecoördineerd vanuit RESOC. Inmiddels vonden er een aantal overlegmomenten plaats met de cluster Aalst (Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Haaltert), die resulteerden in een samenwerkingsovereenkomst. Deze wordt geagendeerd op de gemeenteraad van 17 februari De domeinnaam van de website dient nog besproken te worden met SOLVA. Technische mogelijkheden zullen worden onderzocht. In de cluster Aalst werd er per gemeente iemand verantwoordelijk gesteld voor het beheer van de gegevens op de website. Voor de stad Aalst is dit Charlotte Cosyns, verantwoordelijke van het Centraal Aanspreekpunt Kinderopvang. De burger kan er zowel telefonisch, elektronisch als persoonlijk terecht.

6 6 De verantwoordelijken van de cluster Aalst volgen op 9 februari 2009 een vorming over de technische werking van de website kinderopvang. Ook de verantwoordelijken van de stedelijke dienst voor opvanggezinnen Kind met een Kroontje en de landelijke kinderopvang worden hierop uitgenodigd. Zij nemen immers de volledige administratie van hun aangesloten onthaalouders voor hun rekening. In de maand maart worden 3 infomomenten georganiseerd voor de verantwoordelijken van alle kinderopvanginitiatieven die tot de cluster Aalst behoren. Er wordt aangeleerd hoe de informatiefiche van de eigen voorziening kan worden ingevoerd en beheerd. Ook voor personen die niet over internet beschikken is het belangrijk aanwezig te zijn. Er zijn formulieren beschikbaar waarop ze de gegevens van de eigen voorziening kunnen invullen, zodat de contactpersoon van hun gemeente dit voor hen op de website kan plaatsen. Data van de infosessies: donderdag 5 maart (20u30 22u30) zaterdag 7 maart (14 uur 16 uur) woensdag 11 maart (20u30 22u30) Er worden nog uitnodigingen verstuurd met bijhorende inschrijvingsstrookjes. 7. Herwerkte versie van het kinderopvangplan van de stad Aalst : goedkeuring kort toegelicht door mevrouw Charlotte Cosyns De herwerkte versie van het kinderopvangplan van de stad Aalst, waarover een advies werd geformuleerd op het LOK van 1 oktober 2008, werd aangepast volgens de gegeven opmerkingen. Het definitieve kinderopvangplan werd, nadat het werd voorgelegd op de gemeenteraadscommissie van 20 november 2008, goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 november Het kinderopvangplan vormt een onderdeel van het lokaal sociaal beleidsplan van de stad Aalst. 8. Voorstel extra subsidie voor onthaalouders en zelfstandige opvanginitiatieven in Groot-Aalst: toelichting stand van zaken door mevrouw Katrien Verschooten Op de LOK-vergadering van 1 oktober 2008 gaven schepen van Welzijnsbeleid, Sociale Zaken en Gezin / OCMW-voorzitter Patrick De Smedt en mevrouw Katrien Verschooten reeds een toelichting over dit voorstel. Enerzijds gaat het om de ondersteuning van private opvanginitiatieven en anderzijds gaat het om een extra ondersteuning voor de stedelijke onthaalouders op het grondgebied groot-aalst. Het LOK gaf op 1 oktober 2008 een unaniem positief advies over het principe van de locatiesubsidie, mits uitwerking van een aantal accenten. Er werd intussen een budget goedgekeurd in de begroting van 2009 om de premie van 250 euro voor alle onthaalouders en zelfstandige opvang in Aalst te kunnen realiseren. Het algemeen tekort in de begroting van de stad Aalst kan er echter toe leiden dat het bedrag van de premie nog daalt. Ook de anciënniteitsbonus en vormingsvergoeding voor de stedelijke onthaalouders zijn weerhouden in de begroting. Er werd navraag gedaan bij de FOD Financiën over de belastbaarheid van dergelijke premies.

7 7 De premies zullen niet belast worden indien het opvanginitiatief beneden een bepaalde belastingsvrije som blijft. In de praktijk zal het erop neer komen dat de onthaalouders niet belast zullen worden voor de premies omdat zij zeker onder het basisbedrag zullen blijven (zij moeten hun onkostenvergoeding niet ingeven in hun belastingen). Voor de zelfstandige initiatieven zal het er echter vanaf hangen hoeveel zij bij baten ingeven. Zitten ze boven de belastingsvrije som, dan zal de premie wel worden belast. Dit zal per initiatief anders zijn, afhankelijk van het inkomen. De concrete cijfers kunnen bij mevrouw Katrien Verschooten worden opgevraagd ; 053/ ). Er werd een reglement opgesteld (document in bijlage), waarover het LOK een advies dient te formuleren. Reacties: Kan de fiscale weerslag op de zelfstandige opvanginitiatieven niet worden opgevangen door te opteren voor aankoopbonnen in plaats van premies? Het zou jammer zijn om maatregelen ter ondersteuning te nemen waar deze voorzieningen uiteindelijk geen baat bij hebben. De zelfstandige initiatieven zouden de keuze moeten hebben tussen een premie en andere vormen van steun, zoals aankoopbonnen, waardebonnen voor speelgoed of vuilzakken van de stad Aalst. Een zelfstandig initiatief meldt wel baat te hebben bij dergelijke premie. Dit zou sterk afhankelijk zijn per initiatief. Iemand stelt zich de vraag of het gebruik van de website kinderopvang door opvangvoorzieningen verplicht kan worden gekoppeld aan het aanspraak kunnen maken op subsidies van de stad (in Haaltert is dit reeds het geval). De meningen hierover zijn verdeeld. Sommigen vinden het niet meer dan normaal dat deze voorwaarde aan de subsidie gekoppeld wordt omdat men tenslotte niet verplicht is een aanvraag in te dienen voor dergelijke premie. Anderen zijn van oordeel dat voorzieningen automatisch gebruik zullen maken van de website omdat dit voor hen gratis publiciteit betekent. Stemming: verplicht gebruik van de website kinderopvang koppelen aan de premies? Resultaat: NEEN De schepen vraagt om het reglement juridisch te laten nakijken en de mogelijkheid na te gaan of het gebruik van de website kinderopvang verplicht kan worden gekoppeld aan de toekenning van een premie. Over het al dan niet koppelen van een verplicht aantal vormingen aan de premie zijn de meningen eveneens verdeeld. Demotivatie bij verantwoordelijken van zelfstandige opvangvoorzieningen die reeds lang in het vak staan wordt als argument aangehaald. Dit wordt weerlegd door de keuzevrijheid in het thema van de vorming aan te halen. Sommigen reageren verbijsterd omdat de kwaliteit van de opvang sterk in het gedrang zou komen bij het afschaffen van verplichte vormingen. Kind en Gezin stelt het belang van vorming en kwaliteit voorop: vorming wordt gekoppeld aan het in aanmerking komen voor de jaarlijkse onkostenvergoeding. Stemming: verplicht aantal vormingen/vormingsuren koppelen aan de premies? Resultaat: JA

8 8 Advies LOK Het reglement dient op juridisch vlak te worden geverifieerd. Na stemming is gebleken dat de meerderheid van de LOK-leden voorstander is om een verplicht aantal vormingen/vormingsuren te koppelen aan de premies uitgereikt door de stad Aalst. Na stemming adviseert de meerderheid van de LOK-leden om het verplicht gebruik van de website kinderopvang niet te koppelen aan de premies uitgereikt door de stad Aalst. 9. Presentatie investeringen in de kinderopvang in 2009 door de heer Stijn Lauwers (Kind en Gezin) De heer Stijn Lauwers geeft een presentatie rond de investeringen in de kinderopvang in 2009 (document in bijlage). Dit naar aanleiding van de beslissing van de Vlaamse Regering tijdens de recente begrotingsbesprekingen om in ,8 miljoen euro uit te trekken voor kinderopvang. Dit extra budget zal worden ingezet voor verschillende doelstellingen, die worden toegelicht tijdens de presentatie. Deze zijn sterk vergelijkbaar met de uitbreidingsronde van de voorschoolse kinderopvang in Voorzieningen die reeds een aanvraag voor deze uitbreidingsronde ingediend hadden zonder gunstig resultaat, kunnen deze herbevestigen voor de uitbreidingsronde in 2009 op een administratief eenvoudige wijze. Aanvullingen: Enkel voor de inkomensgerelateerde opvang in de zelfstandige sector is er reeds een oproep gelanceerd en zijn er aanvraagdocumenten beschikbaar. De boodschap luidt: regelmatig de website van Kind en Gezin in het oog houden. De aanvrager dient immers op vrij korte tijd een aanvraagdossier in te dienen bij Kind en Gezin. ( ault.jsp) In het besluit van de Vlaamse Regering van 23 februari 2001, dat de erkenningsen subsidiëringsvoorwaarden voor erkende kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders bepaalt, wordt onderstaande nieuwe formulering van de wettelijke voorrangsregeling vastgelegd:

9 9 voorrang aan kinderen: a) van alleenstaande ouders die door werkomstandigheden of het volgen van een opleiding hun kinderen tijdens de dag niet zelf kunnen opvangen; b) van wie de ouders een arbeidsinkomen hebben dat lager ligt dan een inkomensgrens die elk jaar op 1 juli wordt berekend door de Vlaamse Regering, volgens de hierna vermelde bepaling, en die door werkomstandigheden of door het volgen van een opleiding hun kinderen tijdens de dag niet zelf kunnen opvangen; c) van wie de ouders een inkomen hebben dat lager ligt dan een inkomensgrens die elk jaar op 1 juli berekend wordt door de Vlaamse Regering, volgens de hierna vermelde bepaling, en voor wie kinderopvang een belangrijke factor is met het oog op hun economische en maatschappelijke participatie; d) voor wie het vanwege sociale en/of pedagogische motieven wenselijk is dat zij gedurende de dag opvang en begeleiding krijgen buiten het eigen gezin; e) van wie een broertje en/of zusje in de voorziening opgevangen is De voorrangsregels m.b.t. de categorieën a), b), c) en d) gelden voor tenminste 20 procent van de opvangcapaciteit van de voorziening. Het moet aantoonbaar zijn in het opnamebeleid dat deze voorrang gerealiseerd wordt en het opnamebeleid moet duidelijk naar de ouders gecommuniceerd worden. Kind en Gezin ziet toe op de naleving van deze voorrangsregels. Het systeem van inkomensgerelateerde opvang in de zelfstandige sector is enkel van toepassing op de voorschoolse opvang, mits instap met de volledige opvangcapaciteit. Elke voorziening zal voor zichzelf de haalbaarheid moeten aftasten. Bij de invoering van dit systeem in een voorziening zullen ouders wiens kindje reeds opvang geniet keuze hebben uit de 2 systemen zolang hun contract loopt. Ouders van nieuw ingeschreven kindjes daarentegen dienen verplicht in het nieuwe systeem in te stappen. Het intern reglement van de voorziening dient aangepast te worden volgens de wijze dat het systeem vooropstelt. Er wordt rekening gehouden met ziektedagen, niet met onwettige afwezigheden. De trefpuntverantwoordelijken van UNIEKO stappen in het systeem in als een soort van testrit. Er is toch een grote terughoudendheid omwille van een aantal onduidelijkheden. Kind en Gezin vermeldt dat bijsturing nog mogelijk is. Kind en Gezin organiseert infosessies rond het IKG-systeem en hoe een gezinsbijdrage in de praktijk wordt berekend. Er gaat ook aandacht naar het administratieve proces. Via de website kan men zich inschrijven voor sessies op vrijdag 20 februari in Brussel en op zaterdag 7 maart in Gent. Het LOK kan zijn steentje bijdragen door te onderzoeken welke acties er interessant zijn voor de stad Aalst en op basis hiervan aanvragen te laten indienen. Het kan hierbij interessant zijn om samenwerkingsverbanden af te toetsen. Het LOK heeft adviesrecht. Het advies dat vorig jaar werd ingediend door het LOK/lokaal bestuur in het kader van de uitbreidingronde 2008 blijft behouden. Het is echter mogelijk toevoegingen in te dienen. De boodschap luidt: zint eer ge begint.

10 Uitbreiding en opstart lokale diensten voor buurtgerichte kinderopvang in 2009: toelichting door mevrouw Elise Van Opstal (werkwinkel Aalst rechteroever) Zodra de oproep tot de opstart en uitbreiding lokale diensten voor buurtgerichte kinderopvang in het kader van lokale diensteneconomie gelanceerd wordt, is de dienst werkgelegenheid bereid om ondersteuning te bieden. ; 053/ ) Initiatieven die doelgroepmedewerkers wensen aan te werven en een aanvraag indienen bij het Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie kunnen er terecht voor advies en hulp. De subsidies bedragen euro per voltijds equivalent en euro omkaderingspremie. Reacties: Iemand stelt de vraag wanneer de lokale buurtgerichte opvang in de stedelijke basisschool De Notelaar (Vrijheidstraat 65, 9300 Aalst) operationeel zal zijn. An Lievens licht toe dat de verbouwingswerken zijn gestart en er reeds volop materiaal wordt aangekocht ten behoeve van de opvangactiviteit. Het personeel dient nog te worden aangeworven. De VDAB is reeds gestart met de screening van kandidaatdoelgroepwerknemers, waarvan er één doelgroepwerknemer achteraf door de stad Aalst zal geselecteerd worden. Er zullen eveneens een deeltijdse coördinator en een full-time begeleider uit het huidige stadspersoneel worden aangeworven. Het opvanginitiatief zal vermoedelijk in april haar deuren openen. De bedoeling is van start te gaan met een peutergroep van 10 kindjes (18-36 maanden). 11. Voorrangsregels nieuw kinderdagverblijf Stad-ASZ-OCMW: toelichting door mevrouw Ann Speelman (stadsdienst gezin) Naar aanleiding van een aantal artikels die onlangs in de media verschenen en verwarring brachten over het toekomstig opnamebeleid in het nieuw erkend kinderdagverblijf op de campus van het ASZ, geeft Ann Speelman een woordje uitleg over de voorrangsregels. Het kinderdagverblijf komt tot stand door een samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Aalst, het ASZ en het OCMW. Het kinderdagverblijf zal na toepassing van de wettelijke voorrangsregels zoals bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering van (toegelicht door Stijn Lauwers onder agendapunt 9) eigen voorrangsregels toepassen, waarin volgende categorieën aan bod komen: Twee werkende ouders; Werkende ouder(s) met occasionele opvangvraag; Personeel van stad-ocmw-asz; Inwoners van Aalst.

11 Voorstelling recent opgestarte opvangvoorzieningen: De Groene Kikker (Lede) door mevrouw Cindy Vermeer en t Krawietelken (Erembodegem) door mevrouw Inge/Tamara Gorrebeeck (geannuleerd wegens ziekte) Verantwoordelijke Cindy Vermeer stelt het zelfstandig kinderopvanginitiatief De Groene Kikker in Lede voor. De mini-crèche heeft een attest van toezicht aangevraagd bij Kind en Gezin voor een capaciteit van 18 kindjes. Er wordt opvang geboden van 7u tot 18u aan kindjes van 0 tot 3 jaar. Er zijn twee tarieven voorzien: een standaard en een all-in tarief (met verzorgingsproducten en pampers inbegrepen). Voor opvang tijdens het weekend, op feestdagen en verlofdagen van de crèche wordt er een toeslag aangerekend. Tijdens schoolvakanties is er ook opvang mogelijk voor een broertje of zusje tot en met de derde kleuterklas aan de helft van de prijs. De Groene Kikker beschikt over 2 binnenspeelruimtes, 2 buitenspeelruimtes, 2 slaapkamers en 1 binnen - buiten speelzaal. De rustruimtes zijn gescheiden van de leefruimte zodat elk kind voldoende tot rust kan komen. De Groene Kikker Essestraat Lede/Impe Verantwoordelijke: Cindy Vermeer Tel. 0499/ cindy@degroenekikker.be Meer info op Verantwoordelijken Inge en Tamara Gorrebeeck van de mini-crèche T Krawietelken zijn verontschuldigd. De verantwoordelijken namen intussen met de secretaris van het LOK contact op om te melden dat T Krawietelken, dat werd opgestart in november 2008 te Erembodegem, noodgedwongen de deuren moet sluiten. 13. Vastleggen van datum volgende LOK-vergadering De volgende LOK- vergadering vindt plaats op woensdag 6 mei 2009 om 20 uur.

12 Varia Welzijnsforum Sofie Saeys doet een warme oproep aan de LOK-leden die wensen deel uit te maken van het Welzijnsforum om aanwezig te zijn bij de installatievergadering op woensdag 4 februari 2009 om uur in Lokaal Dienstencentrum De Maretak, aelbrachtlaan 119 a te Aalst. In dit welzijnsoverleg mag de vertegenwoordiging van de kinderopvangsector zeker en vast niet ontbreken. Elke kandidatuur voorziet in een effectieve kandidaat en een plaatsvervanger, liefst van een verschillend geslacht (in toepassing van het gemeentedecreet art. 200). De statuten van het Welzijnsforum en een formulier met het oog op het indienen van een kandidatuur zijn terug te vinden op de site van het OCMW ( of via het secretariaat (Sofie Saeys Gasthuisstraat 40 te Aalst 053/ ). Ook op de installatievergadering zelf worden nog kandidaturen aanvaard. Enkel Sarah Smeyers toonde reeds interesse om het LOK te vertegenwoordigen in het Welzijnsforum. Verslaggever: Charlotte Cosyns Centraal Aanspreekpunt Kinderopvang Hertshage Aalst tel charlotte.cosyns@aalst.be namens het Lokaal Overleg Kinderopvang de secretaris de voorzitter Charlotte Cosyns Wim Cooremans

Lokaal Overleg Kinderopvang

Lokaal Overleg Kinderopvang Lokaal Overleg Kinderopvang Algemene vergadering woensdag 06-05-2009 om 20 u Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, Agenda 1. Aanvraag subsidie voor onthaalouders en zelfstandige kinderopvanginitiatieven

Nadere informatie

Lokaal Overleg Kinderopvang

Lokaal Overleg Kinderopvang Lokaal Overleg Kinderopvang Algemene vergadering woensdag 07-10-2009 om 20 u Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, 9300 Aalst Agenda 1. Beslissing aanvraag subsidie voor onthaalouders en zelfstandige

Nadere informatie

CENTRALE AANMELDINGSLIJST KINDEROPVANG IN GROOT-AALST. voor kinderen van 0-3 jaar

CENTRALE AANMELDINGSLIJST KINDEROPVANG IN GROOT-AALST. voor kinderen van 0-3 jaar CENTRALE AANMELDINGSLIJST KINDEROPVANG IN GROOT-AALST voor kinderen van 0-3 jaar INHOUDSTAFEL Hoofdstuk Pagina I. INLEIDING 2 II. SOORTEN KINDEROPVANG 2 III. IV. OVERZICHT DEELNEMENDE KINDEROPVANGINITIATIEVEN

Nadere informatie

Voorschoolse kinderopvang (situatie op 09/04/2015)

Voorschoolse kinderopvang (situatie op 09/04/2015) Erkende Kinderdagverblijven: 0-3 jaar Voorschoolse kinderopvang (situatie op 09/04/2015) Naam opvanginitiatief + contactgegevens Capaciteit Openingsuren Occasionele opvang Inclusieve opvang Duimelot (stad

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES AAN INITIATIEVEN VOOR KINDEROPVANG VAN BABY S EN PEUTERS IN NINOVE

REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES AAN INITIATIEVEN VOOR KINDEROPVANG VAN BABY S EN PEUTERS IN NINOVE REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN PREMIES AAN INITIATIEVEN VOOR KINDEROPVANG VAN BABY S EN PEUTERS IN NINOVE ARTIKEL 1 Artikel 1.1 ALGEMENE BEPALINGEN Definities (bron: Kind en Gezin) Kinderopvang:

Nadere informatie

AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN. Deel 1: IDENTIFICATIEGEGEVENS

AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN. Deel 1: IDENTIFICATIEGEGEVENS AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN versie 01 januari 2017 Dit betreft een aanvraag voor: Dossiernummer Kind en Gezin : oprichting nieuw initiatief... uitbreiding capaciteit

Nadere informatie

1. Stand van zaken werkgroep Diversiteit in de kinderopvang (toelichting door de heer Fons Wauters);

1. Stand van zaken werkgroep Diversiteit in de kinderopvang (toelichting door de heer Fons Wauters); LLo Lokaal Overleg Kinderopvang Algemene vergadering woensdag 12-10-2011 om 20 uur Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, 9300 Aalst Agenda 1. Stand van zaken werkgroep Diversiteit in de kinderopvang

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSREGLEMENT VOOR KINDEROPVANGPLAATSEN VOOR BABY S EN PEUTERS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1: Locatiepremie

ONDERSTEUNINGSREGLEMENT VOOR KINDEROPVANGPLAATSEN VOOR BABY S EN PEUTERS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1: Locatiepremie ONDERSTEUNINGSREGLEMENT VOOR KINDEROPVANGPLAATSEN VOOR BABY S EN PEUTERS HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: Locatiepremie Art. 1 1 Om alle kinderopvanginitiatieven in Aalst maximaal te ondersteunen

Nadere informatie

AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN. Deel 1: IDENTIFICATIEGEGEVENS

AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN. Deel 1: IDENTIFICATIEGEGEVENS AANVRAAG EENMALIGE INVESTERINGSTOELAGE VOOR KINDEROPVANGINITIATIEVEN versie 20 november 2013 Dit betreft een aanvraag voor: Dossiernummer Kind en Gezin : oprichting nieuw initiatief... uitbreiding capaciteit

Nadere informatie

Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang

Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang 2013-2019 Art. 1. Begrippen In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: 1 LOK: lokaal overleg kinderopvang 2 DVG: diensten voor gezinsopvang 3 IBO: initiatief

Nadere informatie

Algemene vergadering woensdag 15-06-2011 om 20 uur. Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, 9300 Aalst

Algemene vergadering woensdag 15-06-2011 om 20 uur. Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, 9300 Aalst Lokaal Overleg Kinderopvang Algemene vergadering woensdag 15-06-2011 om 20 uur Ontmoetingshuis De Brug, Hertshage 11-19, 9300 Aalst Agenda 1. Stand van zaken werkgroep Multiculturaliteit in de kinderopvang

Nadere informatie

Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN

Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1 De adviesraad LOK is een door het lokaal bestuur officieel erkende adviesraad, inzake kinderopvangmateries

Nadere informatie

Oproep naar aanvragen voor nieuwe plaatsen gesubsidieerde voorschoolse opvang

Oproep naar aanvragen voor nieuwe plaatsen gesubsidieerde voorschoolse opvang Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: 02 533 12 11 Fax: 02 544 02 80 www.kindengezin.be e-mail : info@kindengezin.be MEDEDELING Oproep naar aanvragen voor nieuwe plaatsen gesubsidieerde voorschoolse

Nadere informatie

Beoordelingscriteria en procedure voor uitbreidingsronden Kinderopvang Baby s en Peuters Trap 2 subsidies

Beoordelingscriteria en procedure voor uitbreidingsronden Kinderopvang Baby s en Peuters Trap 2 subsidies Beoordelingscriteria en procedure voor uitbreidingsronden Kinderopvang Baby s en Peuters Trap 2 subsidies Leidraad voor het formuleren van een kwalitatief en zorgvuldig advies bij aanvragen tot subsidies

Nadere informatie

Beoordelingscriteria en procedure voor uitbreidingsronden Kinderopvang Baby s en Peuters

Beoordelingscriteria en procedure voor uitbreidingsronden Kinderopvang Baby s en Peuters Beoordelingscriteria en procedure voor uitbreidingsronden Kinderopvang Baby s en Peuters Leidraad voor het formuleren van een kwalitatief en zorgvuldig advies bij aanvragen tot subsidies met ingang van

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK 2019-2025 Artikel 1 - Oprichting Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal

Nadere informatie

Verslag Lokaal Overleg Kinderopvang 12 juni 2008

Verslag Lokaal Overleg Kinderopvang 12 juni 2008 LOKAAL OVERLEG Verslag Lokaal Overleg Kinderopvang 12 juni 2008 Inleiding: De voorzitter Myriam Dooms liet zich, wegens ziekte verontschuldigen. Ook Kristien Eekhout, de secretaris, kon wegens familiale

Nadere informatie

Beoordelingscriteria en procedure voor uitbreidingsronden Kinderopvang Baby s en Peuters Trap 1 subsidies

Beoordelingscriteria en procedure voor uitbreidingsronden Kinderopvang Baby s en Peuters Trap 1 subsidies Beoordelingscriteria en procedure voor uitbreidingsronden Kinderopvang Baby s en Peuters Trap 1 subsidies Leidraad voor het formuleren van een kwalitatief en zorgvuldig advies bij aanvragen tot subsidies

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN 1.OPRICHTING Er wordt te Kortenaken een lokaal overleg kinderopvang en onderwijs opgericht, dat als adviesgevend orgaan wordt erkend.

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG (INCLUSIEF HUISHOUDELIJK REGLEMENT)

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG (INCLUSIEF HUISHOUDELIJK REGLEMENT) STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG (INCLUSIEF HUISHOUDELIJK REGLEMENT) Voor principieel akkoord verklaard door het College in zitting van 24 september 2007 en gewijzigd na bespreking met de leden van

Nadere informatie

wegwijs in opvang voor je baby of peuter

wegwijs in opvang voor je baby of peuter wegwijs in opvang voor je baby of peuter 1. Opvang zoeken 1.1 Wat zijn je wensen? De opvang zorgt samen met jou voor de opvoeding van je kind. Daarom is opvang kiezen een belangrijke keuze, waar je zelf

Nadere informatie

Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal

Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal Herlinde Trenson Schepen Kinderopvang Kinderopvang : samenwerken Aanleiding Totaal concept Knesselare Traject Partners Partners en hun rol Rol coördinator

Nadere informatie

Lokaal Overleg Kinderopvang

Lokaal Overleg Kinderopvang cluster inwoners OCMW Lokaal Overleg Kinderopvang donderdag 2019-03-14 LOKAAL: vergaderzaal sociaal huis BEGIN: 19.00 uur Aanwezig: Zie aanwezigheidslijst Verontschuldigd: Zie aanwezigheidslijst VERSLAG

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE 1. Oprichting Art 1. Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

Aangepaste bedragen van de subsidies en andere financiële tegemoetkomingen voor de opvangvoorzieningen in 2012

Aangepaste bedragen van de subsidies en andere financiële tegemoetkomingen voor de opvangvoorzieningen in 2012 Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: 02 533 12 11 Fax: 02 544 02 80 www.kindengezin.be e-mail : info@kindengezin.be MEDEDELING Aangepaste bedragen van de subsidies en andere financiële tegemoetkomingen

Nadere informatie

Praktijk en inspiratie

Praktijk en inspiratie Praktijk en inspiratie Inhoud/1 INHOUD A. Werking en organisatie Hoofdstuk 1 Het kinderopvanglandschap in Vlaanderen... 1 Inleiding... 1 1.1. Categorieën van kinderopvang... 1 1.1.1 Verschil tussen informele

Nadere informatie

Gecoördineerde versie van het reglement voor de subsidiëring van buitenschoolse kinderopvang.

Gecoördineerde versie van het reglement voor de subsidiëring van buitenschoolse kinderopvang. Gecoördineerde versie van het reglement voor de subsidiëring van buitenschoolse kinderopvang. De aangeduide wijzigingen zijn in werking sinds 14 juli 2016. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit

Nadere informatie

MEDEDELING. KWMDJ002 16 maart 2009. Alle opvangvoorzieningen

MEDEDELING. KWMDJ002 16 maart 2009. Alle opvangvoorzieningen Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Telefoon: 02 533 12 11 Fax: 02 544 02 80 www.kindengezin.be e-mail : info@kindengezin.be MEDEDELING Het ministerieel besluit over het attest van een basisopleiding levensreddend

Nadere informatie

DECREET HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN KINDEROPVANG VAN BABY S en PEUTERS. Ann Lobijn

DECREET HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN KINDEROPVANG VAN BABY S en PEUTERS. Ann Lobijn DECREET HOUDENDE DE ORGANISATIE VAN KINDEROPVANG VAN BABY S en PEUTERS Ann Lobijn Inhoud Tijdspad Doelstellingen van het decreet en korte inhoud BVR vergunningsvoorwaarden Reacties VVSG - Tijdspad Decreet

Nadere informatie

Voorschoolse kinderopvang (situatie op 28/11/2016)

Voorschoolse kinderopvang (situatie op 28/11/2016) Voorschoolse kinderopvang (situatie op 28/11/2016) Erkende Kinderdagverblijven: 0-3 jaar Contact Capaciteit Openingsuren Occasionele opvang Inclusieve opvang Kostprijs Inkomengerelateerd Duimelot (stad

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

Nadere informatie

Overzicht: Starten als zelfstandige in de kinderopvang.

Overzicht: Starten als zelfstandige in de kinderopvang. Overzicht: Starten als zelfstandige in de kinderopvang. Beste Starter, VoorZet, de ondersteuningsstructuur voor de zelfstandigen van de kinderopvang, heeft een lijst opgesteld met de belangrijke zaken

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT. over de herberekening van de ouderbijdrage voor kinderopvang VERSLAG

VERZOEKSCHRIFT. over de herberekening van de ouderbijdrage voor kinderopvang VERSLAG Stuk 2102 (2008-2009) Nr. 1 Zitting 2008-2009 16 februari 2009 VERZOEKSCHRIFT over de herberekening van de ouderbijdrage voor kinderopvang VERSLAG namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

Gelet op de voorwaarden voor het oprichten van een adviesraad bepaald in artikel 200 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005;

Gelet op de voorwaarden voor het oprichten van een adviesraad bepaald in artikel 200 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005; Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Vergadering van 2 juli 2014 Aanwezig: Wouter Beke, burgemeester-voorzitter; Erwin Van Pée, Marc Reynders, Guy Legein, Sara Verbeeck, Marleen Kauffmann, schepenen;

Nadere informatie

KINDEROPVANG IN HERSELT

KINDEROPVANG IN HERSELT INFOBROCHURE Versie juni 2013 KINDEROPVANG IN HERSELT WOORD VOORAF Beste ouder, De zoektocht naar geschikte opvang voor kinderen is soms niet makkelijk. Vanuit het Lokaal Overleg Kinderopvang of LOK (gemeentelijke

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST

SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST Tussen enerzijds: KINDERDAGVERBLIJF DE HONINGBOOM is een feitelijke vereniging met ondernemingsnummer 0843.231.787 vertegenwoordigd door Van Calster Ilse en Van Calster Ann met

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin, artikel 12;

Gelet op het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin, artikel 12; Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 3 maart 2010 tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen, wat betreft

Nadere informatie

Subsidies inclusieve opvang

Subsidies inclusieve opvang Subsidies inclusieve opvang Om de ouders binnen een redelijke afstand een opvangplaats aan te bieden, voorziet de Vlaamse overheid 3 soorten subsidies. INHOUD SUBSIDIE VOOR INDIVIDUELE INCLUSIEVE OPVANG

Nadere informatie

Infosessie zelfstandige kinderopvangsector

Infosessie zelfstandige kinderopvangsector Infosessie zelfstandige kinderopvangsector 2 april 2009 Situering 1 Kind en Gezin Kind en Gezin is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

Directiecomité. 12 oktober Verslag. 1. Directiecomité: verslag 7 september goedkeuring. Aanleiding

Directiecomité. 12 oktober Verslag. 1. Directiecomité: verslag 7 september goedkeuring. Aanleiding Directiecomité 12 oktober 2017 Verslag Aanwezig: Carine Leys, voorzitter; Tjerk Sekeris, Katrien Van de Poel, ondervoorzitters; Frank Geudens, secretaris; Katleen den Roover, Alex Helsen, Jef Laureyssens,

Nadere informatie

IV.4 PA/E/S IBO MB Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van het laatste wijzigingsbesluit

IV.4 PA/E/S IBO MB Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van het laatste wijzigingsbesluit Ministerieel besluit van 12 juni 2001 houdende vaststelling van de procedure tot het verlenen, het verlengen, het weigeren of het intrekken van een principieel akkoord, een erkenning en subsidiëring van

Nadere informatie

1 Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van de laatste verstuurde mededeling

1 Dit is een gecoördineerde versie. De datum van de laatste versie is steeds de datum van de laatste verstuurde mededeling 1 Toelichting van 16 februari 2009 bij het besluit van de Vlaamse Regering dd. 13 februari 2009 houdende de regeling van het attest van toezicht voor zelfstandige opvangvoorzieningen De regie van de kinderopvang

Nadere informatie

Statuten. Lokaal Overleg Kinderopvang. M.i.v. 25/06/2019

Statuten. Lokaal Overleg Kinderopvang. M.i.v. 25/06/2019 Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang M.i.v. 25/06/2019 Artikel 1. Oprichting 1.1. Er wordt in Beveren een adviesraad voor kinderopvang opgericht volgens het Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013,

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

Voorschoolse kinderopvang (situatie op 14/03/2017)

Voorschoolse kinderopvang (situatie op 14/03/2017) Voorschoolse kinderopvang (situatie op 14/03/2017) Erkende Kinderdagverblijven: 0-3 jaar Contact Capaciteit Openingsuren Occasionele opvang Inclusieve opvang Kostprijs Inkomengerelateerd Duimelot (stad

Nadere informatie

Subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten

Subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten Binnen het in het budget voorziene en goedgekeurde bedrag (1419/4/3/7/9 steun voor erkende socio-culturele verenigingen en 1419/4/3/6/4 Ondersteuning

Nadere informatie

In de beleidsbrief Welzijn, Volksgezindheid en Gezin zegt de minister ook werk te maken van een flexibele kinderopvang.

In de beleidsbrief Welzijn, Volksgezindheid en Gezin zegt de minister ook werk te maken van een flexibele kinderopvang. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 440 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 10 april 2018 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Flexibele kinderopvang - Stand van zaken In een persbericht

Nadere informatie

Resultaten enquête behoefte kinderopvang van 0 tot 2,5 jaar. Er werden 420 enquêtes verstuurd waarvan er 95 enquêtes werden ingevuld dat is 22,6%

Resultaten enquête behoefte kinderopvang van 0 tot 2,5 jaar. Er werden 420 enquêtes verstuurd waarvan er 95 enquêtes werden ingevuld dat is 22,6% Resultaten enquête behoefte kinderopvang van 0 tot 2,5 jaar Er werden 420 enquêtes verstuurd waarvan er 95 enquêtes werden ingevuld dat is 22,6% DEEL 1: Algemene gegevens 1. In welk jaar is/wordt uw kindje

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Lokaal Overleg Kinderopvang startvergadering dd 14 juli 2008

Lokaal Overleg Kinderopvang startvergadering dd 14 juli 2008 Lokaal Overleg Kinderopvang startvergadering dd 14 juli 2008 Aanwezig : Régine Desmet (Pierrot vzw) Marleen Segers (OCMW speelpleinwerking) Kris Van Slambrouck (oudercomité St Catharina College) Franky

Nadere informatie

Lokaal Overleg Kinderopvang Verslag van de vergadering van 28 september u OC Vrasene

Lokaal Overleg Kinderopvang Verslag van de vergadering van 28 september u OC Vrasene l Lokaal Overleg Kinderopvang Verslag van de vergadering van 28 september 2015 20u OC Vrasene Bijlage 1 : Aanwezigheidslijst / verontschuldigingen Bijlage 2: Herwerkt energiesubsidiedossier De vergadering

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST Buitenschoolse kinderopvang IBO Roefels

SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST Buitenschoolse kinderopvang IBO Roefels SCHRIFTELIJKE OVEREENKOMST Buitenschoolse kinderopvang 1. ALGEMENE INFORMATIE 1.1 Contactgegevens Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen (naam ouder 1) en ( naam ouder 2) wonende te (adres) telefoonnummer

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden dorpsraad

Functie en bevoegdheden dorpsraad Functie en bevoegdheden dorpsraad Sterrebeek OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Dorpsraad van Sterrebeek, als vertegenwoordigend orgaan van de verenigingen die in de deelgemeente werkzaam zijn, heeft

Nadere informatie

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III r e g l e m e n t Besluit van de gemeenteraad van Edegem van betreffende de financiële en logistieke ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking. De gemeenteraad

Nadere informatie

De school werkt samen met een opvanginitiatief voor baby s en peuters

De school werkt samen met een opvanginitiatief voor baby s en peuters De school werkt samen met een opvanginitiatief voor baby s en peuters Hoe kunnen kinderopvang (Welzijn) en school (Onderwijs) samenwerken met respect voor elkaars eigenheid? Welkom Overzicht 1. Randvoorwaarden

Nadere informatie

Transitie decreet voor diensten voor opvanggezinnen

Transitie decreet voor diensten voor opvanggezinnen 2013-11-28-transitie decreet diensten Inleiding Transitie decreet voor diensten voor opvanggezinnen Vrijdag 22 november zijn de twee uitvoeringsbesluiten, zijnde vergunningsvoorwaarden en het subsidiebesluit

Nadere informatie

Vlaamse Regering * Besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling van inkomensgerelateerde opvang bij zelfstandige opvangvoorzieningen

Vlaamse Regering * Besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling van inkomensgerelateerde opvang bij zelfstandige opvangvoorzieningen Vlaamse Regering * Besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling van inkomensgerelateerde opvang bij zelfstandige opvangvoorzieningen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 30 april 2004 tot

Nadere informatie

1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief Ander antwoord :

1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief Ander antwoord : Onderzoek naar het opnamebeleid 1. Hoe kan iemand jouw kinderdagverblijf contacteren voor informatie over de opvang? Persoonlijk langskomen Telefoon Fax E-mail Brief 2. a. Wordt er gewerkt met een antwoordapparaat

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST V L A A M S E G E M E E N S C H A P S C O M M I S S I E Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016 Datum ontvangst

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen erkende en zelfstandige ko - MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen

Nadere informatie

Kinderopvang in Aarschot

Kinderopvang in Aarschot Kinderopvang in Aarschot 0-3 jaar Deze brochure geeft je een handig overzicht van het opvangaanbod voor baby s en peuters van 0 tot 3 jaar in Aarschot. Beste ouder Heb je een baby of ben je in blijde verwachting

Nadere informatie

Statuten Adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang 1

Statuten Adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang 1 Gemeentelijke statuten Adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang Gemeente Brakel / Horebeke Hoofdstuk 1: oprichting Art.1 Er werd een adviesraad voor kinderopvang opgericht volgens het Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

VERANTWOORDINGSNOTA BBC STRATEGISCHE DOELSTELLING 2.

VERANTWOORDINGSNOTA BBC STRATEGISCHE DOELSTELLING 2. VERANTWOORDINGSNOTA BBC STRATEGISCHE DOELSTELLING 2. Het OCMW bouwt samen met alle partners een kwaliteitsvol en behoeften dekkend kinderopvangaanbod voor baby s, peuters en schoolgaande kinderen verder

Nadere informatie

VR DOC.1230/1TER

VR DOC.1230/1TER VR 2016 2511 DOC.1230/1TER DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN TERNOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering over de regels betreffende

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE WEST-VLAANDEREN STAD WERVIK UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN DE BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 04/06/2013 Aanwezig : Afwezig : Youro Casier, Burgemeester; Belinda Beauprez, Bert

Nadere informatie

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem

wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem wijziging statuten 2013 Gemeentelijke Sportraad Affligem HOOFDSTUK I: DOELSTELLING Artikel 1 De sportraad heeft in het algemeen tot doel de sport, de lichamelijke opvoeding en de openluchtrecreatie te

Nadere informatie

goedkeuring door gemeenteraad

goedkeuring door gemeenteraad GEMEENTELIJK FEESTCOMITE p/a Markt 1 9340 LEDE Voorzitter Elsie Van den Abbeele uw kenmerk: ons kenmerk: bijlagen: dienst: patrimonium tel.: (053)60 68 50 fax: (053)80 33 09 e-mail: patrimonium@lede.be

Nadere informatie

Peuter Speelpunt Turnhout

Peuter Speelpunt Turnhout Peuter Speelpunt Turnhout Samen spelen kan je leren! -Een plaats voor ontmoeting -Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname -Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Overheden

Hoofdstuk 1. Overheden INTERNE ANALYSE 7 Hoofdstuk 1. Overheden 1. Vlaamse overheid Het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed is één van de 13 beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid. Het bestaat

Nadere informatie

Arrondissement Roeselare GEMEENTE 8830 HOOGLEDE. Verslag van de vergadering van het lokaal overleg kinderopvang op 22 mei 2013

Arrondissement Roeselare GEMEENTE 8830 HOOGLEDE. Verslag van de vergadering van het lokaal overleg kinderopvang op 22 mei 2013 PROVINCIE WEST-VLAANDEREN Arrondissement Roeselare GEMEENTE 8830 HOOGLEDE Verslag van de vergadering van het lokaal overleg kinderopvang op 22 mei 2013 Aanwezig : - De heer Filip Van Eeckhout, OCMW-secretaris,

Nadere informatie

Raad van maatschappelijk welzijn

Raad van maatschappelijk welzijn Raad van maatschappelijk welzijn Notulen openbare zitting Zitting van 22 november 2018 Samenstelling: Aanwezig: de heer Patrick De Smedt; mevrouw Joke Longin; de heer Peter Beerens; mevrouw Els Van Gucht;

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/06/2016

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/06/2016 1/2 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 22/06/2016 GKS ONDERSTEBOVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG Toelichting Het huishoudelijk reglement voor- en naschoolse opvang

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 14 MEI 2014.

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 14 MEI 2014. ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 14 MEI 2014. Aanwezig: della FAILLE D HUYSSE Baron Bernard, voorzitter. DE BRUYNE Patrick, DE FEYTER Karine, VANDERSTRAETEN Anja, RAES

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, inzonderheid op artikel 5, 1; Besluit van de Vlaamse Regering van 13 januari 2006 betreffende de boekhouding en het financieel verslag voor de voorzieningen in bepaalde sectoren van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Gemeente Moorslede. STATUTEN

Seniorenadviesraad Gemeente Moorslede. STATUTEN Seniorenadviesraad Gemeente Moorslede. STATUTEN Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1 Bij elke legislatuur wordt er een gemeentelijke seniorenadviesraad samengesteld en erkend door het gemeentebestuur. De seniorenadviesraad

Nadere informatie

Gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters - Handhaving voorwaarden

Gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters - Handhaving voorwaarden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 400 van LYDIA PEETERS datum: 14 maart 2018 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters - Handhaving

Nadere informatie

Gemeenteraad Besluit. t, i '''.i.' HALLE. Samenstelling:

Gemeenteraad Besluit. t, i '''.i.' HALLE. Samenstelling: t, i '''.i.' HALLE Gemeenteraad Besluit GOEDGEKEURD Zitting van 24 april 2018 WELZIJN, ONDERWIJS & BURGER 9 2018 GR OOO73 Voorschoolse kinderopvang - Subsidiereglement - Ondersteuning zelfstandige voorschoolse

Nadere informatie

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg 1 De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overleg Een goede voorzitter voor het Lokaal Overleg Kinderopvang vinden is belangrijk en niet altijd vanzelfsprekend. Ook over zijn opdracht en taken en welke

Nadere informatie

De Gemeenteraad, In openbare vergadering,

De Gemeenteraad, In openbare vergadering, STATUTEN MILIEURAAD De Gemeenteraad, In openbare vergadering, Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 22 maart 2004 houdende wijzigingen van de statuten van de milieuraad ingevolge richtlijnen vastgelegd

Nadere informatie

jaarverslag kinderopvang 2009 Hallepoortlaan 27 1060 Brussel Kind en Gezin-Lijn: 078 150 100

jaarverslag kinderopvang 2009 Hallepoortlaan 27 1060 Brussel Kind en Gezin-Lijn: 078 150 100 Doelgroepbereik, testresultaten en resultaten van de verwijzingen jaarverslag kinderopvang 2009 Hallepoortlaan 27 1060 Brussel Kind en Gezin-Lijn: 078 150 100 info@kindengezin.be http://www.kindengezin.be

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn

Huishoudelijk reglement gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn GR 22/1/2019 Punt 3 & punt 8 amendementen Groen-sp.a Huishoudelijk reglement gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn Amendement 1 Artikel Artikel 31, 1 Huidig voorstel 1 De gemeenteraad richt 2

Nadere informatie

REGLEMENT TOELAGE VOOR VAKANTIEOPVANG VOOR KINDEREN VAN 2,5 TOT 6 JAAR

REGLEMENT TOELAGE VOOR VAKANTIEOPVANG VOOR KINDEREN VAN 2,5 TOT 6 JAAR REGLEMENT TOELAGE VOOR VAKANTIEOPVANG VOOR KINDEREN VAN 2,5 TOT 6 JAAR Artikel 1. GELDENDE BEGRIPPEN In dit reglement hebben onderstaande termen de vermelde betekenis: Toelage: iedere financiële tegemoetkoming

Nadere informatie

VR DOC.1026/1

VR DOC.1026/1 VR 2016 3009 DOC.1026/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 37, 40 en 43 van

Nadere informatie

Departement Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Dienst Kinderopvang

Departement Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Dienst Kinderopvang Departement Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Dienst Kinderopvang Inschrijvingsbeleid en inschrijvingsprocedure voor de toekenning van opvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar in de opvanglocaties van

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Raad voor Maatschappelijk Welzijn Ontwerpbesluit Zitting van 24 september 2015 OCMW Maatschappelijke Integratie en Ontplooiing 27 2015_RMW_00496 Tarief kinderopvang - wijzigingen vanaf 1 mei 2015 - MCOM_20150728_RMW_20150924

Nadere informatie

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs.

Hiermee speelt het gemeentebestuur een stimulerende rol voor het verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. REGLEMENT VOOR HET TOEKENNEN VAN EEN SUBSIDIE VOOR ONDERWIJSINFRASTRUCTUUR VOOR SCHOLEN OP GRONDGEBIED STEENOKKERZEEL HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN ARTIKEL 1. DOELSTELLING 1 Binnen de grenzen van de jaarlijks

Nadere informatie

Goedkeuring notulen 1. NOTULEN OPENBARE ZITTING 27 JANUARI 2015 EN 26 FEBRUARI 2015 toelichting Voorstel besluit

Goedkeuring notulen 1. NOTULEN OPENBARE ZITTING 27 JANUARI 2015 EN 26 FEBRUARI 2015 toelichting Voorstel besluit 13 maart 2015 Aan de raadsleden Graag nodigen wij u uit tot de zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. De zitting vindt plaats op dinsdag 24 maart 2015 om 19 u in de raadzaal van het OCMW, Gootje

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG

V R A G E N K A A R T THEMA: KINDEROPVANG V R A G E N K A A R T? THEMA: KINDEROPVANG THEMA: KINDEROPVANG? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema kinderopvang

Nadere informatie

Subsidiereglement ter ondersteuning van de private initiatieven voor kinderopvang voor de periode

Subsidiereglement ter ondersteuning van de private initiatieven voor kinderopvang voor de periode Subsidiereglement ter ondersteuning van de private initiatieven voor kinderopvang voor de periode 2014-2018 Goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 maart 2014 Gewijzigd in de gemeenteraad van 14 december

Nadere informatie

UITTREKSEL Gemeenteraad

UITTREKSEL Gemeenteraad UITTREKSEL Gemeenteraad MAANDAG 11 MAART 2019 aanwezig Pieter Smits, voorzitter Rob Mennes, burgemeester Geert Rottiers, Vera Goris, Karl Van Hoofstat, Axel Boen, schepenen Leo Haucourt, Stan Scholiers,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby s en peuters, artikel 10, 3 ;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby s en peuters, artikel 10, 3 ; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van de organisatoren kinderopvang en buitenschoolse opvang ter uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord DE VLAAMSE REGERING, Gelet op

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1.

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1. gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 27 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00630 Onderwerp: Overeenkomst betreffende de procedure voor de toekenning van subsidies voor inkomenstarief in de kinderopvang

Nadere informatie

Gemeentelijke kinderopvang Maldegem

Gemeentelijke kinderopvang Maldegem Gemeentelijke kinderopvang Maldegem Verantwoordelijke schepen: Valerie Taeldeman De geboorte van uw kindje is één van de mooiste en meest ingrijpende momenten in het leven. De opdracht om arbeid en gezinsleven

Nadere informatie

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Artikel 1 - Doelstellingen De stedelijke Ouderenadviesraad van Gent, hierna kortweg Seniorenraad genoemd en opgericht door de Gemeenteraad op 20 oktober 1992, is als

Nadere informatie

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Hoofdstuk 1: ERKENNING - ZETEL - DOEL Artikel 1: Het gemeentebestuur van Moorslede bevestigt de erkenning van de gemeentelijke jeugdraad Moorslede in uitvoering

Nadere informatie