Overzicht Minimaregelingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht Minimaregelingen"

Transcriptie

1 Overzicht Minimaregelingen

2 Individuele inkomenstoeslag De individuele inkomenstoeslag is een jaarlijkse toeslag voor mensen met een langdurig laag inkomen. De hoogte van de individuele inkomenstoeslag bedraagt voor 2017: Alleenstaande 368,00 Samenwonenden 525,00 Per inwonend kind jonger dan 18 jaar 51,00 U bent 21 jaar of ouder, maar jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd. U had de afgelopen drie jaar een laag inkomen. Uw inkomen was in deze periode maximaal 100% van de geldende bijstandsnorm. Uw eigen vermogen is niet hoger dan de vermogensgrens. Voor een echtparen ,-. U heeft geen zicht op inkomensverbetering. U heeft in de laatste 12 maanden geen individuele inkomenstoeslag ontvangen. U volgt geen studie en/of u heeft de afgelopen 3 jaar geen studie gevolgd waarvoor u geld heeft ontvangen.

3 Individuele studietoeslag Voor iedereen is een diploma een goede toegang tot de arbeidsmarkt. Voor mensen met een arbeidshandicap geldt dit misschien wel nog sterker. Om deze groep studenten te stimuleren om een diploma te halen, is er de regeling individuele studietoeslag. De hoogte van de individuele studietoeslag bedraagt voor 2017: Het bedrag van 20 % van het geldende wettelijk bruto minimumloon gedurende maximaal 4 jaar. U bent 18 jaar of ouder. Uw inkomen bedraagt niet meer dan 100% van de geldende bijstandsnorm. Uw eigen vermogen is niet hoger dan de vermogensgrens. Voor een echtparen ,-. U volgt een studie waarvoor u recht heeft op studiefinanciering op grond van de WSF of op een tegemoetkoming op grond van hoofdstuk 4 WTOS. Er is vastgesteld dat u niet in staat bent om het wettelijk minimumloon te verdienen.

4 Kwijtschelding gemeentelijke belastingen Het kan voorkomen dat u de gemeentelijke belastingen niet kunt betalen omdat u een laag inkomen en weinig spaargeld heeft. U kunt de gemeente dan vragen om kwijtschelding of een betalingsregeling. U bent 18 jaar of ouder. Uw inkomen bedraagt niet meer dan 100% van de geldende bijstandsnorm. Om in aanmerking te komen voor kwijtschelding wordt strenger dan bij de bijstandsuitkering op het vermogen gelet. Het vermogen mag niet hoger zijn dan 2.269,-, waarbij zowel geld op de bank als een auto meetellen. Als u een eigen woning heeft en de WOZ-waarde is hoger dan de hypotheekschuld (meer dan 2.269,- verschil), dan is er sprake van vermogen en komt u niet in aanmerking voor kwijtschelding.

5 Collectieve ziektekostenverzekering De gemeente Nuenen heeft voor haar inwoners met een laag inkomen een collectieve ziektekostenverzekering bij zorgverzekeraar VGZ afgesloten. De gemeente draagt 7,78 per maand bij aan uw ziektekostenpremie. Voor 2017 gelden de volgende pakketten en premies: Pakket 1: VGZ GemeentePakket Compact Hierin zit onder andere een vergoeding voor o.a. fysiotherapie en ergotherapie. Ook krijgt u een vergoeding voor brillen en lenzen en voor de tandarts. Maandpremie: 118,34 Pakket 2: VGZ GemeentePakket Compleet Met dit pakket krijgt u ook een vergoeding voor o.a. fysiotherapie en ergotherapie, brillen, lenzen en de tandarts. Deze vergoeding is hoger dan die bij pakket 1. Daarnaast krijgt u ook een vergoeding voor orthodontie, mantelzorg, eigen bijdrage CAK voor thuiszorg en steunzolen. Maandpremie: 138,54 Pakket 3: VGZ GemeentePakket Compleet met 0 eigen risico U krijgt de vergoedingen uit pakket 2 én het eigen risico van 385,00 is meeverzekerd. U krijgt hier dus geen rekening meer van. Dit pakket is zeer geschikt als u veel zorg nodig hebt. Let op: Als u dit pakket wilt afsluiten is het erg belangrijk dat u vooraf weet dat u het komende jaar uw eigen risico volledig gaat betalen. U krijgt namelijk geen geld terug als u het eigen risico niet volledig opmaakt. Maandpremie 167,95 U bent 18 jaar of ouder. Uw inkomen bedraagt niet meer dan 110% van de geldende bijstandsnorm. Uw eigen vermogen is niet hoger dan de vermogensgrens. Voor een echtparen ,-. Eventuele overwaarde van de eigen woning telt niet mee! U mag geen achterstand hebben in uw premiebetalingen. Als u verzekerd bent bij de VGZ kunt u het hele jaar overstappen. Bent u verzekerd bij een andere ziektekostenverzekeraar dan kunt u pas vanaf januari 2018 overstappen.

6 Bijzondere bijstand Bijzondere bijstand kan verstrekt worden voor bijzondere noodzakelijke kosten die u niet zelf kunt betalen i.v.m. een laag inkomen of waarvoor u niet hebt kunnen sparen. Dit zijn voorbeelden van kosten waarvoor u mogelijk bijzondere bijstand kunt krijgen. Eigen bijdrage voor rechtshulp Alarmvoorziening voor ouderen Kosten van bewindvoering Voor uitgaven die iedereen doet (zoals eten, kleding, huur en de aanschaf van een koelkast of wasmachine) krijgt u in beginsel geen bijzondere bijstand voor. De gemeente verstrekt standaard geen bijzondere bijstand voor medische kosten, omdat inwoners met een laag inkomen kunnen deelnemen aan een collectieve zorgverzekering bij zorgverzekeraar VGZ. U bent 18 jaar of ouder. Uw inkomen bedraagt niet meer dan 110% van de geldende bijstandsnorm. Voor het inkomen wat meer bedraagt wordt een draagkrachtpercentage van 35% of 100% toegepast. Dit is afhankelijk van de aard van de kosten waarvoor u bijstand aanvraagt. Uw eigen vermogen is niet hoger dan de vermogensgrens. Voor een echtparen ,-.

7 Regeling maatschappelijke deelname De regeling maatschappelijke deelname verstrekt aan mensen met een laag inkomen een vergoeding voor bijvoorbeeld de contributie van een sportclub en voor het schoolreisje van de kinderen. De hoogte van de bijdrage is: 150,- per gezinslid per jaar (dit geldt ook voor inwonende kinderen jonger dan 18 jaar) Waarvan maximaal 50,- voor vergoeding in aanmerking komt voor toegangskaartjes voor pretpark, bioscoop enz. U bent 18 jaar of ouder. Uw inkomen bedraagt niet meer dan 110% van de geldende bijstandsnorm. Voor het inkomen wat meer bedraagt wordt een draagkrachtpercentage van 35% toegepast. Uw eigen vermogen is niet hoger dan de vermogensgrens. Voor een echtparen ,-. De volgende categorieën van activiteiten en voorzieningen komen voor vergoeding in aanmerking: 1. Sport en recreatie a) Zwemkaartjes, zwemabonnementen, zwemles; b) Lidmaatschap sport- en hobbyvereniging; c) Kindervakantie activiteiten; d) Sportieve recreatieactiviteiten; e) Lidmaatschap speeltuin- en tuindersvereniging; f) Deelname aan fitness-, sportcentra, etc. 2. (Sociaal-) culturele activiteiten a) Museumjaarkaart; b) CJP; c) Deelname aan cursussen en / of activiteiten op cultureel terrein; d) Lidmaatschap bibliotheek; e) Peuterspeelzaalopvang; f) Deelname kunstzinnige / creatieve vorming; g) Volgen muziekonderwijs h) Deelname activiteiten buurt- / wijkvereniging; i) Deelname activiteiten jeugdclub, scouting, etc; j) Deelname activiteiten ouderenorganisaties en ouderenbonden; k) Deelname activiteiten (overige) welzijninstellingen (zoals koren, gilden, en vrouwen-, muzieken carnavalsverenigingen; 3. Educatie a) Deelname aan cursussen en / of activiteiten op educatief terrein; b) Deelname vormingsweek; c) Deelname natuur- en milieueducatie; d) Schoolreizen/excursies; e) Ouderbijdrage/lesgeld. 4. Toegangskaartjes (al dan niet op naam, vergoeding tot maximaal 50,00) a) Culturele voorstellingen (toneel, popconcerten, dans, cabaret), etc; b) Pretparken, bioscoopbezoek ect.

8 Noodfonds De gemeente heeft een noodfonds ingesteld om hulp te kunnen bieden bij acute of dreigende noodsituaties, waarbij de reguliere hulpverlening niet of niet snel hulp kan bieden. Verstrekking vanuit het noodfonds door de stichting Leergeld vindt plaats nadat een professioneel hulpverlener van de LEV-groep de casus in beeld heeft gebracht en de coördinator van het CMD de indicatie voor de financiële hulp vanuit het noodfonds heeft vastgesteld. De indicatie voor financiële hulp moet voldoen aan de volgende voorwaarden: Er is sprake van een acute noodsituatie, d.w.z. een dreigende situatie waarbij uitstel niet geoorloofd is. De medewerker van de LEV-groep onderzoekt en beoordeelt of de noodsituatie op korte termijn moet worden beëindigd. Zo ja, dan beziet deze of haalbaarheid via de reguliere regelgeving op korte termijn mogelijk is. Als dat niet het gevat is, doet de CMD-coördinator een beroep op het Noodfonds. De aanvraag voor gebruikmaking van het Noodfonds resulteert voor de cliënt binnen vijf werkdagen in een financiële uitkering door de stichtíng Leergeld. De hulpvrager is woonachting in Nuenen. Het is hierbij van belang dat de identiteit van de betrokkene kan worden vastgesteld (dit mag ook met een verlopen paspoort of ander ID-bewijs). Andere financiële mogelijkheden (voorliggende voorzieningen) zijn niet of niet snel genoeg inzetbaar. Het gaat om incidentele hulp. Bij structurele problemen vindt actieve doorverwijzing plaats naar reguliere hulpvoorzieningen. De incidentele hulp maakt onderdeel uit van een totaalpakket aan hulpverlening waarbij gewerkt wordt aan een structurele oplossing. Bij bijstandscliënten vindt tevoren overleg plaats met de casemanager/contactpersoon. Bij spoedeisende zaken kan dit ook achteraf omdat het snel kunnen handelen voorop staat.

9 Bijlage 1: Bijstandsnormen per 1 januari 2017: Alleenstaande (ouder) 21 jaar of ouder 982,79 Jonger dan 21 jaar 242,60 AOW-gerechtigd 1.104,14 Minimumloon 23 jaar en ouder, incl. VT In een inrichting 311,17 Brutominimumloon 1.551,60 Nettominimumloon ex art. 37 PW 1.403,98 Gehuwden, zonder kinderen Beiden 21 jaar of ouder 1.403,98 1 partner jonger dan 21 jaar 944,59 Beiden jonger dan 21 jaar 485,20 AOW-gerechtigd 1.508,06 In een inrichting 484,00 Gehuwden, met kinderen Beiden 21 jaar of ouder 1.403,98 1 partner jonger dan 21 jaar 1.225,39 Beiden jonger dan 21 jaar 766,00 AOW-gerechtigd 1.508,06 In een inrichting 484,00 Voorbeeldtabel Kostendelersnorm voor personen tussen 21 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd: Huishoudtype Normhoogte (in %) Nettobedrag p.p., incl. VT ,98 Tweepersoonshuishouden ,99 Driepersoonshuishouden 43 1/3 608,39 Vierpersoonshuishouden ,59 Vijfpersoonshuishouden ,51 Vrij te laten vermogen (art. 34 PW) Alleenstaande 5.940,00 Alleenstaande ouder ,00 Echtpaar ,00

Minimaregelingen en bijzondere bijstand

Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn er verschillende algemene minimaregelingen

Nadere informatie

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand

Minimaregelingen. en bijzondere bijstand. Minimaregelingen. en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee! De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden? ii Minimaregelingen Woont u in Nunspeet en hebt u een laag inkomen? Dan is het goed om te weten dat er regelingen zijn om u financieel te ondersteunen. In deze folder staan alle regelingen van de gemeente.

Nadere informatie

Zorg voor een geldig identiteitsbewijs. De consulent vraagt ernaar.

Zorg voor een geldig identiteitsbewijs. De consulent vraagt ernaar. 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijk rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen te laten sporten of om opzij te

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016

Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016 Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016 De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele

Nadere informatie

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen juli 2019

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen juli 2019 Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer Minimaregelingen juli 2019 1 I Inhoud Deze folder is voor u 3 Vooraf aanvragen 3 Inkomen en vermogen 4 Woonkosten 5 Gezondheid 7 Opgroeiende kinderen

Nadere informatie

Hoge kosten - Laag inkomen?

Hoge kosten - Laag inkomen? Hoge kosten - Laag inkomen? Financiële tegemoetkomingen gemeente Olst-Wijhe juni 2017 Hoge kosten Eten en drinken, wonen en kleding. Het zijn normale uitgaven die we allemaal hebben. Maar soms krijgt u

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen 2018

Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer. Minimaregelingen 2018 Voor mensen met wat minder doet de gemeente wat meer Minimaregelingen 2018 1 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond

Nadere informatie

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering die bedoeld is om extra of hoge kosten mee te kunnen betalen. U kunt recht hebben op bijzondere

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten.

Wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten. Wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Deze folder is voor u

Deze folder is voor u 1 Deze folder is voor u Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijk rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen te laten sporten of om opzij te

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 1 Inhoudsopgave Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 Deze folder is voor u Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Tegemoetkoming zorgkosten 9

Inhoudsopgave. Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Tegemoetkoming zorgkosten 9 1 Inhoudsopgave Woonkosten Huurtoeslag 4 Eigen woning 4 Woonlastenfonds 5 Kwijtschelding 5 Wasmachine, koelkast, fornuis en bed 6 Kosten serviceabonnement Welwonen 7 Gezondheid Zorgtoeslag 8 Collectieve

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen juli 2019

Informatie over minimaregelingen juli 2019 Informatie over minimaregelingen juli 2019 Inhoud Deze folder is voor u... 3 Vooraf aanvragen... 3 Inkomen en vermogen... 4 Woonkosten... 5 Gezondheid... 6 Opgroeiende kinderen... 8 Overige regelingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Gezondheid... 8 Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Eigen bijdrage Wmo of Wlz 9 Tegemoetkoming zorgkosten 10

Inhoudsopgave. Gezondheid... 8 Zorgtoeslag 8 Collectieve zorgverzekering 8 Medische kosten 9 Eigen bijdrage Wmo of Wlz 9 Tegemoetkoming zorgkosten 10 1 Inhoudsopgave Woonkosten... 4 Huurtoeslag 4 Eigen woning 4 Woonlastenfonds 5 Kwijtschelding 5 Wasmachine, koelkast, fornuis en bed 6 Kosten serviceabonnement Welwonen 7 Gezondheid... 8 Zorgtoeslag 8

Nadere informatie

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 1. Gevolgen voor de alleenstaande ouder Alleenstaande ouderkop Vanaf 1 januari 2015 ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering.

Nadere informatie

voor inwoners van Kaag en Braassem met een krappe beurs.

voor inwoners van Kaag en Braassem met een krappe beurs. Financiële hulp voor inwoners van Kaag en Braassem met een krappe beurs. Heeft u een laag inkomen en hebt u weinig vermogen? In deze folder leest u hoe de gemeente u kan helpen. Wie kan gebruik maken van

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD april 2017 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden natuurlijk

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD januari 2019 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden

Nadere informatie

Met ingang 2015 zijn er op het gebied van de bijzondere bijstand een aantal zaken veranderd.

Met ingang 2015 zijn er op het gebied van de bijzondere bijstand een aantal zaken veranderd. Bijzondere bijstand U kunt onverwacht voor noodzakelijke uitgaven komen te staan als gevolg van bijzondere individuele omstandigheden. Als u daarbij een laag inkomen heeft en geen of weinig vermogen dan

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen DEZE FOLDER IS VOOR U Voor iemand met een laag inkomen is het moeilijker rond komen. Een groot deel van het inkomen gaat op aan huur en huishoudgeld. Geld om uw kinderen

Nadere informatie

MEMO. Lokaal. Geachte raad,

MEMO. Lokaal. Geachte raad, MEMO Aan: De gemeenteraad Van: Het college van B&W Onderwerp: Overzicht van minimaregelingen 3 november 2015 Bijlage: bijstandsnormen hoogbijstand Afschrift aan: snor Geachte raad, Op uw verzoek, gedaan

Nadere informatie

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen GEMEENTE LOPIK 1 De gemeente Lopik heeft speciale minimaregelingen voor mensen met een laag inkomen. Zoals het kindpakket voor bijvoorbeeld schoolkosten

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Januari Inkomensondersteuning. Regelingen voor mensen met een laag inkomen

Januari Inkomensondersteuning. Regelingen voor mensen met een laag inkomen Januari 2019 Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen Juli 2019 2 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 4 2. Bijzondere bijstand 7 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 9 4. Collectieve

Nadere informatie

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen Informatieblad Ondersteuning bij een laag inkomen November 2016 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 3 2. Bijzondere bijstand 5 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 6 4. Collectieve verzekering ziektekosten

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING 2019

INKOMENSONDERSTEUNING 2019 INKOMENSONDERSTEUNING 2019 ER IS MEER MOGELIJK DAN U DENKT! KIJK OP: www.medemblik.nl, Zorg, werk en inkomen Bijzondere bijstand aanvragen Of VRAAG ER NAAR BIJ DE GEMEENTE via wwb@medemblik.nl Heeft u

Nadere informatie

Minimabeleid gemeente Westerveld 2018

Minimabeleid gemeente Westerveld 2018 Versie januari 2018 Brochure over Minimabeleid gemeente Westerveld 2018 Met informatie over de participatiebijdrage en toeslagen Voorwoord Het minimabeleid is er voor iedereen met een minimuminkomen en

Nadere informatie

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2015

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2015 Met dit aanvraagformulier kunt u meerdere minimaregelingen tegelijk aanvragen. Als u niet vertrouwd bent met dit aanvraagformulier, neem dan gerust contact op met de afdeling Sociale Zaken. Ook de minimagids

Nadere informatie

Geld Terug Regeling 2016

Geld Terug Regeling 2016 Wanneer u van een minimum inkomen moet rondkomen, blijft er weinig geld over voor sport, recreatie en culturele activiteiten. Ook extra ac tiviteiten op school, club of vereniging kosten vaak meer geld

Nadere informatie

Informatie Collectieve zorgverzekering 2017

Informatie Collectieve zorgverzekering 2017 Informatie Collectieve zorgverzekering 2017 Een goede zorgverzekering is belangrijk. Voor mensen met een laag inkomen biedt Ferm Werk een collectieve zorgverzekering aan bij VGZ of Zorg en Zekerheid. Beide

Nadere informatie

Brielle. Meedoen in gemeente Brielle! Ook als je een laag inkomen hebt.

Brielle. Meedoen in gemeente Brielle! Ook als je een laag inkomen hebt. Brielle Meedoen in gemeente Brielle! Ook als je een laag inkomen hebt www.brielle.nl/minima Individuele minimatoeslag De individuele minimatoeslag is een jaarlijkse toeslag voor inwoners die een langdurig

Nadere informatie

Geld Terug Regeling 2017

Geld Terug Regeling 2017 Wanneer u van een minimum inkomen moet rondkomen, blijft er weinig geld over voor sport, recreatie en culturele activiteiten. Ook extra ac tiviteiten op school, club of vereniging kosten vaak meer geld

Nadere informatie

Werk & Inkomen Hoeksche Waard Aanvraag Bijzondere bijstand 2017

Werk & Inkomen Hoeksche Waard Aanvraag Bijzondere bijstand 2017 Werk & Inkomen Hoeksche Waard Aanvraag Bijzondere bijstand 2017 Cliëntgegevens Cliëntnummer Naam Adres Postcode Woonplaats Soort ID + nummer* Geldig tot Geboortedatum Telefoonnummer Mobiel nummer Burgerlijke

Nadere informatie

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018 Juli 2018 Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen Juli 2018 2 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 4 2. Bijzondere bijstand 7 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 9 4. Collectieve

Nadere informatie

Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid

Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid Divosa Benchmark Armoede & Schulden Rapportage 2017 module armoedebeleid Inzicht in de prestaties van het armoedebeleid Loppersum Pagina 1 / 24 - Benchmarkrapportage 2017 - Divosa Benchmark Armoede en

Nadere informatie

Overzicht huidige minimaregelingen

Overzicht huidige minimaregelingen Datum 10 juni 2014 1 (7) Overzicht huidige minimaregelingen Auteur Eveline Bal, Beleidsadviseur Werk & Inkomen Het huidige minimabeleid van de gemeente Nieuwegein kent verschillende instrumenten ter bestrijding

Nadere informatie

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018 BIJSTANDSNORM EXCL. VT VT (5%) Alleenstaande, jonger dan 21 jaar 232,66 12,25 244,91 Gehuwd, beiden jonger dan 21 jaar 465,33 24,49 489,82 Gehuwd één 18, 19 of 20 jaar, ander 21 + 905,89 47,68 953,57 NORMEN

Nadere informatie

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2018

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2018 Contactgegevens Postadres: Antwoordnummer 73 Telefoon: 0512-58 12 34 (08:30 10:00 uur) 9200 VB Drachten E-mail: soza@smallingerland.nl Bezoekadres: Gauke Boelensstraat 2 9203RM Drachten Website: www.smallingerland.nl

Nadere informatie

Wat is de langdurigheidstoeslag? Wat zijn de voorwaarden? Hoe hoog is de langdurigheidstoeslag? Hoe aanvragen? Heeft u nog vragen?

Wat is de langdurigheidstoeslag? Wat zijn de voorwaarden? Hoe hoog is de langdurigheidstoeslag? Hoe aanvragen? Heeft u nog vragen? Wat is de langdurigheidstoeslag? De langdurigheidstoeslag is een geldbedrag dat u van de gemeente kunt krijgen als u al drie jaar of langer van een laag inkomen leeft. U kunt met dit extra geld spullen

Nadere informatie

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018 BIJSTANDSNORM EXCL. VT VT (5%) Alleenstaande, jonger dan 21 jaar 232,66 12,25 244,91 Gehuwd, beiden jonger dan 21 jaar 465,33 24,49 489,82 Gehuwd één 18, 19 of 20 jaar, ander 21 + 905,89 47,68 953,57 NORMEN

Nadere informatie

INKOMENSONDERSTEUNING 2018

INKOMENSONDERSTEUNING 2018 INKOMENSONDERSTEUNING 2018 ER IS MEER MOGELIJK DAN U DENKT! VRAAG ER NAAR BIJ DE GEMEENTE wwb@medemblik.nl KIJK OP: Of www.medemblik.nl Inwoner Werk en inkomen Inkomensondersteuning/bijzondere bijstand

Nadere informatie

Minimaregelingen gemeente Emmen

Minimaregelingen gemeente Emmen Minimaregelingen Heeft u een bijstandsuitkering of heeft u maximaal 110% (of 120%) van de bijstandsnorm? Dan komt u misschien in aanmerking voor extra ondersteuning. Voor sommige regelingen geldt een inkomen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2017

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2017 Met dit aanvraagformulier kunt u meerdere minimaregelingen tegelijk aanvragen. Als u niet vertrouwd bent met dit aanvraagformulier, neem dan gerust contact op met de afdeling Sociale Zaken. Ook de minimagids

Nadere informatie

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2016

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2016 Met dit aanvraagformulier kunt u meerdere minimaregelingen tegelijk aanvragen. Als u niet vertrouwd bent met dit aanvraagformulier, neem dan gerust contact op met de afdeling Sociale Zaken. Ook de minimagids

Nadere informatie

Gemeente Westerveld. Versie januari 2019 Aan de brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Gemeente Westerveld. Versie januari 2019 Aan de brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Westerveld Versie januari 2019 Aan de brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Inhoudsopgave: Participatiebijdrage... 3 Ziektekostenverzekering Westerveld... 4 Jeugdsportfonds... 6 Jeugdcultuurfonds...

Nadere informatie

Informatieblad en aanvraagformulier. Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten)

Informatieblad en aanvraagformulier. Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten) Informatieblad en aanvraagformulier Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten) Heeft u meer dan 5 jaar een laag inkomen en geen geld om nieuwe spullen aan te schaffen? Dan heeft

Nadere informatie

Minimabeleid gemeente Westerveld 2016

Minimabeleid gemeente Westerveld 2016 Versie januari 2016 Minimabeleid gemeente Westerveld 2016 Met informatie over de participatiebijdrage en toeslagen Voorwoord Het minimabeleid is er voor iedereen met een minimuminkomen en beperkt vermogen.

Nadere informatie

Toelichting bij aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag

Toelichting bij aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Toelichting bij aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Algemeen Met dit formulier kunt u individuele inkomenstoeslag aanvragen. Dit is een toeslag op grond van de Participatiewet. U kunt deze toeslag

Nadere informatie

Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen

Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen www.middendelfland.nl Regelingen voor mensen met een laag inkomen De meeste regelingen en tegemoetkomingen van de gemeente vallen onder de bijzondere

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

NORMEN VANAF 1 JULI 2017

NORMEN VANAF 1 JULI 2017 (5%) Alleenstaande, jonger dan 21 jaar 231,34 12,18 243,52 Gehuwd, beiden jonger dan 21 jaar 462,69 24,35 487,04 Gehuwd één 18, 19 of 20 jaar, ander 21 + 900,77 47,41 948,18 (5%) Alleenstaande, jonger

Nadere informatie

Verordening Declaratiefonds welzijns- en sportactiviteiten 2009

Verordening Declaratiefonds welzijns- en sportactiviteiten 2009 CVDR Officiële uitgave van Baarn. Nr. CVDR48551_1 16 oktober 2018 Verordening Declaratiefonds welzijns- en sportactiviteiten 2009 Verordening Declaratiefonds welzijns- en sportactiviteiten 2009 Raadsbesluit

Nadere informatie

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand?

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Van bijstand naar Participatiewet Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijke veranderingen in 2015? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Voorblad aanvraag individuele inkomenstoeslag Korter dan 36 maanden of geen bijstandsuitkering van de Sociale Dienst Oost Achterhoek

Voorblad aanvraag individuele inkomenstoeslag Korter dan 36 maanden of geen bijstandsuitkering van de Sociale Dienst Oost Achterhoek Voorblad aanvraag individuele inkomenstoeslag Korter dan 36 maanden of geen bijstandsuitkering van de Sociale Dienst Oost Achterhoek Wanr komt u mogelijk in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag?

Nadere informatie

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm Toelichting aanvraagformulier minimabeleid Waarom dit formulier? Als u inwoner bent van Wijdemeren en weinig inkomen heeft, kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld voor een computer voor schoolgaande kinderen

Nadere informatie

Van WWB naar Participatiewet

Van WWB naar Participatiewet Van WWB naar Participatiewet Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Iedereen die op 31 december 2014 bijstand ontvangt en daar in

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Ontvangen op WP Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie

Nadere informatie

Informatie Collectieve zorgverzekering 2016

Informatie Collectieve zorgverzekering 2016 Informatie Collectieve zorgverzekering 2016 Een goede zorgverzekering is belangrijk. Voor mensen met een laag inkomen biedt Ferm Werk een collectieve zorgverzekering aan bij VGZ of Zorg en Zekerheid. U

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuuaard

Gemeente Albrandsuuaard Gemeente Albrandsuuaard RAADSBESLUIT Onderwerp: VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE 2012 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het college van de Gemeente Albrandswaard met

Nadere informatie

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2016

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2016 Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2016 Lees voor het invullen van dit formulier eerst de Toelichting goed door. De door u verstrekte gegevens worden in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Uw aantekeningen ... Inhoudsopgave Inleiding 3 ...

Inhoudsopgave. Uw aantekeningen ... Inhoudsopgave Inleiding 3 ... Uw aantekeningen... Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 De mogelijkheden op een rij 4 1. Bijdrage maatschappelijke activiteiten (RBMA) 4 2. Extra bijdrage voor ouderen 4 3. Tegemoetkoming voor chronisch

Nadere informatie

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren. Weet u hoe u een bijdrage kunt krijgen voor de kosten die u maakt? Verschillende vergoedingen van de gemeente zijn mogelijk als de kosten voor u te hoog oplopen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd lastig.

Nadere informatie

Van bijstand naar Participatiewet Wat zijn de regels van de bijstand?

Van bijstand naar Participatiewet Wat zijn de regels van de bijstand? Van bijstand naar Participatiewet Wat zijn de regels van de bijstand? Wat zijn de regels van de bijstand? Sinds 1 januari 2015 heet de bijstandswet de Participatiewet. In deze brochure leggen wij de regels

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

brochure minimaregelingen IEDEREEN DOET MEE

brochure minimaregelingen IEDEREEN DOET MEE brochure minimaregelingen IEDEREEN DOET MEE april 2015 1 2 INHOUDSOPGAVE BIJZONDERE BIJSTAND, WAT IS DAT? 4 1. Wanneer komt u in aanmerking voor bijzondere bijstand? 4 2. Vorm van de bijzondere bijstand

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke participatie en toeslagen Participatiewet gemeente Bronckhorst 2015

Verordening maatschappelijke participatie en toeslagen Participatiewet gemeente Bronckhorst 2015 CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR341594_1 1 mei 2018 Verordening maatschappelijke participatie en toeslagen Participatiewet gemeente Bronckhorst 2015 Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 29 mei 2012, nummer 189 ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 29 mei 2012, nummer 189 ; De raad van de gemeente Ridderkerk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 29 mei 2012, nummer 189 ; gelet op artikel 147 van de Gemeentewet; gelet op de artikelen 8, eerste

Nadere informatie

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Tynaarlo Versie 13, februari 2015. Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Tynaarlo Versie 13, februari 2015 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Baanzicht terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet;

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet; gemeente Bronckhorst Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: 141106/5 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van 23 september 2014; gelet op de

Nadere informatie

Extra s bij een laag inkomen

Extra s bij een laag inkomen Extra s bij een laag inkomen Voor mensen met een laag inkomen is het vaak lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom zijn er verschillende regelingen om een laag inkomen aan te vullen. In deze folder

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie ar van een minimuminkomen leeft.

Nadere informatie

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Iedereen die op

Nadere informatie

Bijzondere bijstand Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Individuele inkomenstoeslag. Financiële tegemoetkomingen

Bijzondere bijstand Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Individuele inkomenstoeslag. Financiële tegemoetkomingen Bijzondere bijstand Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Individuele inkomenstoeslag Financiële tegemoetkomingen Iedereen heeft wel eens extra kosten. Vaak als gevolg van een bijzondere situatie.

Nadere informatie

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen?

Brochure over. Minimafonds 2010. (inwoners Westerveld) juli 2010. Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij wie kunt u de aanvraag indienen? Bij de Intergemeentelijke Sociale Dienst Steenwijkerland/Westerveld (IGSD). Het bezoekadres is Het postadres is De Vesting 11-13 Postbus 300 8332 GL Steenwijk 8330

Nadere informatie

Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen

Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen Krap bij kas? Regelingen voor mensen met een laag inkomen www.middendelfland.nl Regelingen voor mensen met een laag inkomen De meeste regelingen en tegemoetkomingen van de gemeente vallen onder de bijzondere

Nadere informatie

Arbeidsverplichtingen en strengere maatregelen in de Participatiewet

Arbeidsverplichtingen en strengere maatregelen in de Participatiewet De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet een feit. Zoveel mogelijk mensen aan het werk: dat is het doel van deze wet. Ook de mensen met een arbeidsbeperking. De Participatiewet gaat over

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie jaar van een

Nadere informatie

Aanvraagformulier minima-voorzieningen gemeente Tholen

Aanvraagformulier minima-voorzieningen gemeente Tholen Aanvraagformulier minima-voorzieningen gemeente Tholen 1. Mijn persoonlijke gegevens Achternaam Voorletters Geboortedatum Man/vrouw BSN-nummer Adres Huisnummer Postcode Woonplaats (Mobiele) telefoon Bankrekening

Nadere informatie

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2016

Aanvraagformulier Sociale Zaken 2016 Met dit aanvraagformulier kunt u meerdere minimaregelingen tegelijk aanvragen. Als u niet vertrouwd bent met dit aanvraagformulier, neem dan gerust contact op met de afdeling Sociale Zaken. Ook de minimagids

Nadere informatie

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand?

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Van bijstand naar Participatiewet Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijke veranderingenin 2015 2-3 1. De kostendelersnorm 4-5 2. Lagere uitkering alleenstaande ouders

Nadere informatie

De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet

De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Gemeente Uitgeest Afdeling Publiekszaken individuele inkomenstoeslag 2019 Middelweg EG Uitgeest Telefoonnummer:

Gemeente Uitgeest Afdeling Publiekszaken individuele inkomenstoeslag 2019 Middelweg EG Uitgeest Telefoonnummer: Aanvraagformulier Gemeente Uitgeest Afdeling Publiekszaken individuele inkomenstoeslag 2019 Middelweg 28 1911 EG Uitgeest Telefoonnummer: 0251-361111 Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele

Nadere informatie

Gemeente Albrandsuuaard

Gemeente Albrandsuuaard ^ Gemeente Albrandsuuaard RAADSBESLUIT Onderwerp: VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE SAMENWERKINGSVERBAND RIDDERKERK EN ALBRANDSWAARD 2012 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel

Nadere informatie

Participatiewet. onderdeel wijzigingen WWB-maatregelen

Participatiewet. onderdeel wijzigingen WWB-maatregelen Participatiewet onderdeel wijzigingen WWB-maatregelen Vanaf 1 januari 2015 is de Wet werk en bijstand (WWB) onderdeel van de Participatiewet. De naam WWB verdwijnt; we spreken alleen nog van Participatiewet.

Nadere informatie

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand?

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Van bijstand naar Participatiewet Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? WAT ZIJN DE BELANGRIJKE VERANDERINGEN IN 2015? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2018

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2018 Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2018 Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie ar van een minimuminkomen leeft.

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie jaar van een

Nadere informatie

voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel

voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel voor de inwoners van de gemeente Dongeradeel De collectieve (aanvullende) zorgverzekering Tegemoetkoming kosten schoolgaande kinderen Extra kosten chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Bijzondere

Nadere informatie

I-SZ/2014/1811 / RIS 2015-109 (Bijlage 1) Regeling

I-SZ/2014/1811 / RIS 2015-109 (Bijlage 1) Regeling I-SZ/2014/1811 / RIS 2015-109 (Bijlage 1) Regeling Maatschappelijke Participatie 2015 . Deze regeling heeft tot doel de maatschappelijke participatie van inwoners met een minimuminkomen te stimuleren.

Nadere informatie

Aanvraagformulier minimabeleid

Aanvraagformulier minimabeleid Aanvraagformulier minimabeleid In te vullen door de gemeente Aanvraagnummer Datum ontvangst Nummer werkproces Besluit afdeling Verwerkt administratie Persoonsgegevens Aanvrager 1 Aanvrager 2 Cliëntnummer

Nadere informatie

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen

In Beek doet iedereen mee. Regelingen voor mensen met een laag inkomen In Beek doet iedereen mee Regelingen voor mensen met een laag inkomen De gemeente Beek heeft een aantal regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Dit doen wij omdat wij het belangrijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief BELANGRIJKE INFORMATIE. De kostendelersnorm in 2015

Nieuwsbrief BELANGRIJKE INFORMATIE. De kostendelersnorm in 2015 Nieuwsbrief BELANGRIJKE INFORMATIE De kostendelersnorm in 2015 De Eerste Kamer heeft op 1 juli 2014 ingestemd met de Participatiewet en de maatregelen in de Wet werk en bijstand. Een belangrijke verandering

Nadere informatie