Studiehandleiding Informatievaardighedencursus (E-campus)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiehandleiding Informatievaardighedencursus (E-campus)"

Transcriptie

1 Studiehandleiding Informatievaardighedencursus (E-campus) Inleiding Deze informatievaardighedencursus is bedoeld voor eerstejaars en instromers van studierichtingen van FG, FE, FEM, FMR en FNT, inclusief studierichtingen die in Amersfoort gehuisvest zijn. Hoe de cursus ingezet wordt is per opleiding verschillend. De cursus is bedoeld om eerstejaars studenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun informatievaardigheden naar HBO-niveau. Omdat niet iedereen hetzelfde beginniveau heeft is het een uitgebreide cursus. Als een student(e) al veel ervaring heeft dan zal hij/zij er waarschijnlijk sneller doorheen gaan dan een ander. De cursus bestaat uit twee onderdelen: Theoriegedeelte Eindtoets Theoriegedeelte Het theoriegedeelte is voor alle HU-opleidingen, op kleine accenten per faculteit na, gelijk. Het bestaat uit vier modulen die elk starten met vragen. Met behulp van de vragen kan de student uitzoeken wat hij nog niet weet. Vervolgens neemt hij alleen de theorie door die hij nog niet beheerst. Het theoriegedeelte is voorzien van feedback en is oneindig keer te doorlopen. Eindtoets In de eindtoets laat de student zien dat hij de theorie ook kan toepassen in de praktijk. Er is voor iedere studierichting een eigen versie, speciaal gericht op desbetreffende opleiding of desbetreffend opleidingscluster. De vakinhoudelijke aansluiting is meestal gemaakt in samenwerking met docenten van de opleiding(en). De student krijgt na het inloggen de bij zijn opleiding behorende versie aangeboden. De opzet is bij alle versies gelijk. In de eindtoets is geen feedback beschikbaar. De eindtoets is maximaal 3 keer te doorlopen en moet binnen 3 uur worden afgerond. CTRL+Klik op een term hieronder voor: Opzet Leerdoelen Studentendeel Docentendeel Vragen of problemen?

2 Opzet De cursus is op verschillende manieren te maken, passend bij de leerstijl van de student. Je kan bijvoorbeeld eerst proberen om de eindtoets te maken en te kijken wat daar uit komt. Op basis daarvan kan je besluiten toch onderdelen van het theoriegedeelte door te nemen. Binnen het theoriegedeelte zelf kan de student ook eerst de vragen maken en dan de theorie bekijken van de vragen die hij niet juist had. Een andere optie is te beginnen met de theorie en de vragen na afloop maken. Theoriegedeelte We adviseren de student om eerst de eindtoets te maken en alleen als deze onvoldoende is naar de theorie te gaan. We raden aan om voldoende tijd in te ruimen om de instructie in één keer af te ronden (ongeveer 3 uur). Het is echter ook mogelijk om tussentijds te stoppen en later de draad weer op te pakken. De inhoud is zelfstandig en in eigen tempo te bestuderen. Er zijn vier onderdelen met totaal 33 vragen. Ieder onderdeel begint met vragen om kennis te toetsen. Als een vraag beantwoord is, krijg je feedback en wordt je verwezen naar de bijbehorende theorie. Het is raadzaam om de feedback goed te bekijken en als het nodig is de theorie door te nemen. Vragen over de inhoud van de theorie (theorievragen) wegen minder zwaar dan vragen waarin gevraagd wordt om kennis toe te passen (toepassingsvragen). Met een teller kan je bijhouden hoeveel punten je behaald hebt. Totaal zijn er 33 vragen waarmee je 54 punten kunt halen. Je krijgt alleen punten als je de vraag helemaal juist hebt. Bij 66% heb je een voldoende. Deze puntentelling is geheel voor de student zelf en telt niet mee in een eindcijfer van het vak waarbij de informatievaardighedencursus is ingebed. Het theoriegedeelte kan zo vaak doorlopen worden als je wilt. Eindtoets Met de eindtoets toetsen we of de theorie begrepen is en of de student die ook in de praktijk kan toepassen. Je krijgt bij deze vragen geen feedback. Aan het eind van de toets krijgt je op basis van gemaakte fouten eventueel een advies om bepaalde theorie nog eens door te nemen. Vragen over de inhoud van de theorie (theorievragen) wegen minder zwaar dan vragen waarin gevraagd wordt om kennis toe te passen (toepassingsvragen). Je krijgt alleen punten als je de vraag helemaal juist hebt. Totaal zijn er 32 vragen waarmee je 60 punten kunt halen. Bij 66% heb je een voldoende. Het cijfer van de eindtoets

3 telt vaak voorwaardelijk mee in het eindcijfer van het vak waarbij de informatievaardighedencursus is ingebed. Dit verschilt per studierichting. De eindtoets kan maar drie keer gemaakt worden (op proef, als tentamen en als herkansing) en moet binnen drie uur worden afgerond. Wanneer de hele test is afgerond krijgt de student op de laatste pagina een overzicht van zijn score te zien. Wij raden je aan een printje te maken van deze pagina als bewijs van deelname en dit bij je docent in te leveren. Na afsluiten van de test kan je helaas niet meer bij deze gegevens. Maar wij kunnen altijd een rapport uitdraaien op detailniveau. Dit krijg de docent aangeleverd als dit met de bibliotheek is afgesproken. Mocht de student uiteindelijk toch nog een onvoldoende halen dan adviseren we de student in dat geval de theorie door te nemen van die de onderdelen waarop hij/zij slecht gescoord heeft. Tijdens de SLB zal er meer aandacht besteed moeten worden aan de onderdelen die slecht beheerst worden. De student kan uiteraard ook met vragen terecht bij de bibliotheekbalie. CTRL+klik hier voor: Vragen of problemen?

4 Leerdoelen Wat leer je? Na het doorlopen van de cursus kun je zelfstandig informatie vinden, selecteren en beoordelen. Je leert hierbij een zoekplan opstellen en bijstellen. Je kan de belangrijkste informatiekanalen en informatiebronnen vinden en gebruiken. Je leert welk kanaal of welke bron het best past bij je informatiebehoefte. Je leert verschillende zoektechnieken en weet hoe je je resultaten kunt uitbreiden en beperken. Je kan gevonden zoekresultaten beheren en je kunt vastleggen hoe de informatie gevonden is. Je kan informatie selecteren op bruikbaarheid en de kwaliteit van de informatie beoordelen. Je kan gebruikte bronnen vastleggen en hier naar verwijzen in citaten of noten. Je kent de richtlijnen voor informatiegebruik. Naast deze cursus, die een gedegen basis vormt, blijft het natuurlijk noodzakelijk dat je tijdens je studie steeds ervaring blijft opdoen door het maken van opdrachten, werkstukken, scripties etc..

5 Studentendeel Ctrl+Klik Snel naar Technische aspecten Waarom een informatievaardighedencursus? Je denkt misschien: Al weer leren hoe ik op internet moet zoeken? Dat kan ik toch allang? Ergens klopt dat ook. Informatievaardigheden zijn namelijk vaardigheden die je je hele leven blijft ontwikkelen. Maar dat wat je op de middelbare school, het MBO of op je werk geleerd hebt, zal hoogst waarschijnlijk nog niet op HBO-niveau zijn. Met deze cursus willen we je ondersteunen bij het ontwikkelen van je informatievaardigheden naar HBO-niveau. Omdat niet iedereen hetzelfde beginniveau heeft is het een uitgebreide cursus. Als je al veel ervaring hebt dan ga jij er waarschijnlijk sneller doorheen. Ctrl+Klik naar Leerdoelen Opzet Je kunt deze cursus op je eigen manier doorlopen. We raden je aan om voldoende tijd in te ruimen voor de cursus. Reken op ongeveer 2 uur. Het is mogelijk in het theoriegedeelte tussentijds te stoppen en later de draad weer op te pakken. De eindtoets kan niet tussentijds onderbroken worden. Heb je al veel ervaring met informatievaardigheden? Maak dan eerst de eindtoets. Haal je helaas geen voldoende? Dan kun je in de feedback zien welke theorie je het beste als nog kunt doornemen. Bedenk wel dat je maar drie pogingen hebt om de eindtoets te maken. Vind je het fijn om eerst eens wat uit te proberen? Start dan met de theorievragen in het theoriegedeelte. In de feedback krijg je antwoord op de vragen en kun je meteen ook de bijbehorende theorie doornemen. Maak de eindtoets als je voldoende geoefend hebt. Vind je het fijn om eerst theorie door te nemen? Start dan met de theoriemodulen en neem de theorievragen en/of toetsvragen in een later stadium door. Meer weten over theorie en toets? Ctrl+Klik op Opzet.

6 Technische aspecten Systeemeisen en mogelijke problemen Voordat je met de cursus begint is het verstandig om even te testen of jouw systeem goed samenwerkt met het programma E-campus. Je kunt deze SYSTEEMTEST op verschillende startpagina's vinden. Voor deze online toets is Silverlight 4 vereist. Dit programma wordt automatisch geïnstalleerd als dit nog niet op je computer aanwezig is. Op de I-pad werkt Silverlight niet en daarmee de cursus dus ook niet! Gebruik bij voorkeur Internet Explorer (standaardversie met bit-rate: 32 bits). Andere browsers kunnen problemen geven (o.a. Internet Explorer 64-bits, Google Chrome 42 of 7 en ouder). Zorg dat je pop-upblokkering op 'always allow pop-ups' hebt staan anders werkt de cursus niet goed. Als je deze optie niet meteen ziet, zit hij verborgen achter 'opties' of 'options'. Soms ook vind je dit achter de knop Extra, Internetopties/internetoptions. Op de pc's van de HU staat de pop-upblokkering standaard op de juiste manier ingesteld. Wil je persé werken met 64-bits? Zorg dan dat je de site toevoegt aan de Pop-up Blocker Settings:

7 Bij sommige opdrachten wordt er gewerkt met pdf. Hiervoor heb je Adobe Reader nodig. Dit programma kun je gratis downloaden. Zie voor meer informatie: Adobe Reader ( Als je Adobe reader nog niet eerder in de HU-omgeving gebruikt hebt, moet je het programma eerst even openklikken voordat je het via een ander programma (zoals E-campus) kunt aanroepen. Als je deze niet meteen vindt, kun je kijken via de Office knop: alle programma's en dan Adobe Pro XI openklikken en weer wegklikken met kruisje. Adobe Reader en Windows 8. Windows 8 heeft standaard een eigen reader app om pdf's te openen. Deze app navigeert je weg van de browser. De pdf app wordt beeldvullend geopend en de pdf wordt daarin getoond. Op je bureaublad is e-campus nog steeds actief maar daar moet je dan wel via het metro scherm van Windows heen navigeren. Wil je dit niet? Downloadt dan Acrobat Reader. Downloadt en open een willekeurige pdf (bv vanaf je bureaublad) met de rechtermuisknop en optie "Openen met". Kies voor openen met Acrobat Reader. Vanaf nu opent je pdf wel binnen de omgeving van E-campus. LET OP! Als je langer dan een half uur in de cursus bent zonder iets te doen (bijv. iets aan te klikken) dan wordt de verbinding verbroken. Bij de eindtoets kan dit vervelende gevolgen hebben. Je verliest één van je pogingen en de behaalde resultaten worden niet opgeslagen. Ook kun je niet tegelijkertijd de theorie en toets op verschillende systemen openen. Je krijgt een foutmelding. Als je deze negeert lijkt het goed te gaan maar je resultaten worden niet opgeslagen en in het eindscherm komt jouw naam niet te staan. Resultaten zonder naam worden niet geaccepteerd. Navigatie De navigatie in het e-learningprogramma E-campus is over het algemeen vrij logisch. Er zijn twee knoppen waar je misschien iets meer van wilt weten. Onderstaande knop (kubus met pijltjes) moet je gebruiken om uit een verdiepingspagina te gaan. Zie je deze knop staan? gebruik dan deze knop en niet het kruisje om af te sluiten.

8 Wil je de pagina of een plaatje vergroten? Gebruik dan onderstaand icoontje met vergrootglas. Gebruik in elk geval niet de pijltjes toetsen van je toetsenbord! Aanmelden en Inloggen

9 Je kunt vanaf thuis en op de HU in het programma. Inloggen: Standaard inlog ( (Voor alle eerstejaars behalve FNT). Log in met je HU-account. Je krijgt automatisch de variant voor jouw opleiding aangeboden. Voor eerstejaars FNT, docenten en ouderejaars studenten ( Meldt je aan onder Nieuwe Gebruiker? en kies de juiste studierichting (geordend per faculteit). Wat is mijn Hu-account? Naam: je adres Wachtwoord: je HU-netwerkwachtwoord. Wachtwoord vergeten? klik op de linker knop Wachtwoord vergeten en je krijgt je gegevens in de . Niet de juiste toets? Standaard inlog: Ben je van studie gewisseld? Vraag om de juiste versie, zie hieronder je contactpersoon. FNT, docent of ouderejaars? Heb je bij 'Nieuwe gebruiker?' wel de juiste studierichting gekozen? Voordat je met de cursus begint is het verstandig om even te testen of jouw systeem goed samenwerkt met het programma E-campus. Je kunt deze SYSTEEMTEST op verschillende startpagina's vinden. LET OP! Als je langer dan een half uur in de cursus bent zonder iets te doen (bijv. iets aan te klikken) dan wordt de verbinding verbroken. Bij de eindtoets kan dit vervelende gevolgen hebben. Je verliest één van je pogingen en de behaalde resultaten worden niet opgeslagen. Ook kun je niet tegelijkertijd de theorie en toets op verschillende systemen openen. Je krijgt een foutmelding. Als je deze negeert lijkt het goed te gaan maar je resultaten worden niet opgeslagen en in het eindscherm komt jouw naam niet te staan. Resultaten zonder naam worden niet geaccepteerd.

10 Vragen of problemen? Met vragen over deze cursus en bij technische problemen kan je terecht bij Locatie Amersfoort: Tineke van der Meer Locatie Utrecht: FG: Leendertjan Wieberdink FE en FEM: Tjeerd Eissens of Marianne Nennie FMR: Frédérique Leopold FNT: Christa van Tongeren

11 Docentendeel Voor wie is de informatievaardighedencursus? Deze cursus is bedoeld om eerstejaars studenten en instromers te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun informatievaardigheden naar HBO-niveau. Omdat niet iedereen hetzelfde beginniveau heeft is het een uitgebreide cursus. Als een student(e) al veel ervaring heeft dan zal hij/zij er waarschijnlijk sneller doorheen gaan dan een ander. Wat kan ik als docent doen? Naast deze cursus, die een gedegen basis vormt, blijft het natuurlijk noodzakelijk dat de student tijdens zijn/haar studie steeds ervaring blijft opdoen door het maken van opdrachten, werkstukken, scripties etc.. Als docent is het jouw taak om hierbij te blijven waken voor het gebruik van betrouwbare bronnen. Gebruik eventueel de checklist 'beoordelen' of de criteria van Jos van Helvoort verkrijgbaar bij de bibliotheek, zie ook Ondersteuning op Ook de vertaling van de oorspronkelijke informatie naar een betoog in eigen woorden of het combineren van verschillende theorieën tot een geheel eigen visie is iets wat studenten in het onderwijs zelf moeten leren. We kunnen ons voorstellen dat je als docent niet altijd precies weet hoe je dit soort vaardigheden moet overdragen. Als je behoefte hebt aan tips of ondersteuning hierbij, neem dan gerust contact op met één van onze informatiespecialisten. Kan ik er als docent ook in? Zelf de test eens bekijken? Log hier in en meld je aan als nieuwe gebruiker. De studenten gaan via een andere weg in de cursus vanwege A-select. Je komt op precies dezelfde plek terecht. Ctrl+Klik hier voor: Vragen of problemen?

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Navigatie 3. Starten 4. Module toevoegen 5. Module toegevoegd 6. Navigatie module 7. Met de module aan de slag! 8. Aan de slag 9. De

Nadere informatie

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Inhoudsopgave Pagina Inloggen 3 Navigatie 4 Navigatie profiel 5 Starten 6 Module toevoegen 7 Beginnen met de module 8 Met de module aan de slag! 9 Aan de slag! 10

Nadere informatie

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Inhoudsopgave Pagina Inloggen 3 Navigatie 4 Navigatie profiel 5 Starten 6 Module toevoegen 7 Beginnen met de module 8 Met de module aan de slag! 9 Aan de slag! 10

Nadere informatie

Inschrijven: Hoe kan ik me inschrijven voor het praktijkgedeelte van een cursus?

Inschrijven: Hoe kan ik me inschrijven voor het praktijkgedeelte van een cursus? Hieronder vind je antwoorden op de meeste veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, stuur dan een e-mail naar e.academie@parnassiagroep.nl. Je kunt binnen drie werkdagen een reactie verwachten.

Nadere informatie

Kosten: Moet ik betalen om een online cursus te volgen bij de e-academie voor externe klanten?

Kosten: Moet ik betalen om een online cursus te volgen bij de e-academie voor externe klanten? Hieronder vind je antwoorden op de meeste veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, stuur dan een e-mail naar e.academie@parnassiagroep.nl. Je kunt binnen drie werkdagen een reactie verwachten.

Nadere informatie

Wachtwoord zelfservice

Wachtwoord zelfservice 1 Wachtwoord zelfservice Wat is het? Het kan voorkomen dat je het wachtwoord voor inloggen op een computer op school, het draadloze netwerk of je studentenmail vergeten bent. Je kunt dan niet inloggen

Nadere informatie

Welkom bij de Gastouderacademie! (handleiding voor gastouders)

Welkom bij de Gastouderacademie! (handleiding voor gastouders) Welkom bij de Gastouderacademie! (handleiding voor gastouders) De persoonlijke inloggegevens die u via het gastouderbureau heeft ontvangen geven toegang tot alle leermodules van de Gastouderacademie. Het

Nadere informatie

VRAAG EN ANTWOORD OPLEIDINGSHUIS

VRAAG EN ANTWOORD OPLEIDINGSHUIS VRAAG EN ANTWOORD OPLEIDINGSHUIS Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 2 1.1 Wat is het doel van Opleidingshuis Albron? 2 1.2 Voor wie is Opleidingshuis Albron opgericht? 2 1.3 Wat is het opleidingsaanbod van Albron?

Nadere informatie

Begin altijd met werken in het boek. Het boek vertelt je wanneer je een opdracht op de computer moet doen. gebruikersaccount. registratiecode in

Begin altijd met werken in het boek. Het boek vertelt je wanneer je een opdracht op de computer moet doen. gebruikersaccount. registratiecode in De e-learning: hoe werkt het? TaalCompleet bestaat uit een boek en e-learning. Dit zijn opdrachten op de computer. Om goed te kunnen werken met het programma, moet je dus een computer of tablet hebben

Nadere informatie

Je kunt ESS op twee manieren bereiken: via een webpagina en via en app op je smartphone.

Je kunt ESS op twee manieren bereiken: via een webpagina en via en app op je smartphone. Instructie Employee Self Service (ESS) Versie 22-6-2015 ESS wordt onder ander gebruikt om digitaal de loonstroken aan te bieden. Deze service heeft echter nog meer mogelijkheden voor de toekomst zoals

Nadere informatie

Welkom bij E-school Kinderopvang (handleiding voor pedagogisch medewerkers)

Welkom bij E-school Kinderopvang (handleiding voor pedagogisch medewerkers) Welkom bij E-school Kinderopvang (handleiding voor pedagogisch medewerkers) De persoonlijke inloggegevens die je, via de kinderopvangorganisatie waar je werkt, hebt ontvangen geven toegang tot alle leermodules

Nadere informatie

Helpbestand Jumbo Leerplein Filialen INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERSACCOUNT

Helpbestand Jumbo Leerplein Filialen INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERSACCOUNT INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERSACCOUNT 1. Hoe kan ik inloggen? 1. Hoe ziet mijn gebruikersnaam eruit? 2. Ik ben getrouwd, wordt mijn gebruikersnaam nu anders? 3. Ik ben een tweeling, hoe moet ik inloggen? 4.

Nadere informatie

1 Starten... 2. 2 Cursus doorlopen... 3

1 Starten... 2. 2 Cursus doorlopen... 3 Handleiding Cursisten Inhoudsopgave 1 Starten... 2 2 Cursus doorlopen... 3 3 Module uitvoeren... 5 3.1 Kennis/theorie... 5 3.2 Meerkeuzevragen... 6 3.3 Afbeeldingen... 6 3.4 Video s... 7 4 Resultaten inzien...

Nadere informatie

LAB handleiding april

LAB handleiding april Student 1 Inhoudsopgave Aanmelden 4 Wachtwoord vergeten 7 Gebruikersprofiel 11 Home scherm 31 Kalender 33 Mijn pagina 35 Cursussen 40 Quiz/ test 46 Braintrainer 47 Bestanden 48 Post je feedback 49 Mijn

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Bibliotheek.nl, februari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je e-reader 3 2. Een e-book lenen

Nadere informatie

Help, hij doet het niet

Help, hij doet het niet Help, hij doet het niet Studiewijzers en agenda-items zijn niet te plaatsen. Magister vraagt om inlognaam maar er gebeurt niets. Schoolmail van de leerlingen doet het niet. Je bent aangemeld en je komt

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14

aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 het lenen van e-books de basis P. 13-14 aanmaken van een webaccount om e-books te kunnen lenen P. 3-7 wachtwoord vergeten P. 8-9 uw account beheren P. 10-12 het lenen van e-books de basis P. 13-14 het lenen van e-books online lezen (is streamed

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Voor studenten en docenten Master SEN 2015-2016 https://seminarium.teacherschannel.nl Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Navigatie 3. Mastermodules Toevoegen, gebruiken,

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen op je e-reader - voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen op je e-reader - voor Windows Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen op je e-reader - voor Windows Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je e-reader 3 2. Een e-book lenen

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je e-reader... 3 2. Een e-book lenen

Nadere informatie

Jumbo Academy INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERSACCOUNT

Jumbo Academy INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERSACCOUNT INHOUDSOPGAVE GEBRUIKERSACCOUNT 1. Hoe kan ik inloggen? 1. Hoe ziet mijn gebruikersnaam eruit? 2. Ik ben getrouwd, wordt mijn gebruikersnaam nu anders? 3. Ik ben een tweeling, hoe moet ik inloggen? 4.

Nadere informatie

OneDrive instellen op je PC

OneDrive instellen op je PC OneDrive instellen op je PC Stap 1. Zorg dat je OneDrive hebt geactiveerd (zie handleiding Office 365 instellen voor leerlingen). Stap 2. Start Internet Explorer en ga naar http://bit.ly/onedrivevoorbedrijven

Nadere informatie

Handleiding voor studenten

Handleiding voor studenten Handleiding voor studenten 1 Inhoudsopgave 1.1. Inloggen... 3 1.1.1. De startpagina... 3 1.1.2. Inloggen... 3 1.1.3. Registreren... 3 2.1. Persoonlijk menu... 5 2.1.1. Mijn pagina... 5 2.1.2. Resultaten...

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands

TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands TaalCompleet: e-learning Hoe werkt het? Nederlands TaalCompleet: hoe werkt het? 1 Hoe werkt het? Welke soorten opdrachten zitten er in TaalCompleet? luisteropdracht schrijfopdracht opdracht op de computer

Nadere informatie

LAB handleiding april

LAB handleiding april Student 1 Inhoudsopgave Aanmelden 4 Wachtwoord vergeten 7 Gebruikersprofiel 11 Home scherm 31 Kalender 33 Mijn pagina 35 Cursussen 40 Quiz/ test 46 Braintrainer 47 Bestanden 48 Post je feedback 49 Mijn

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Docentenomgeving Emma Klassiek

Gebruikershandleiding Docentenomgeving Emma Klassiek Gebruikershandleiding Docentenomgeving Emma Klassiek In deze instructie wordt het werken met de leeromgeving van Emma Klassieke Talen uitgelegd. De uitleg en voorbeelden zijn vooral gedaan op basis van

Nadere informatie

Quick start OASE voor docenten en medewerkers

Quick start OASE voor docenten en medewerkers Onderwijs en Studenten Service Centrum Den Dolech 2, 5612 AZ Eindhoven Postbus 513, 5600 MB Eindhoven www.tue.nl Datum 4 juli 2011 Versie 1.2 Quick start OASE voor docenten en medewerkers De digitale leer-

Nadere informatie

Handleiding Inloggen. Leerlingen

Handleiding Inloggen. Leerlingen Handleiding Inloggen Leerlingen Inhoud Inloggen voor de eerste keer 3 1 Check eerst je systeem 4 2 Geef aan hoe jij je boeken ontvangt 5 3 Maak een account aan bij Edupoort 6 4 Activeer jouw licentie 9

Nadere informatie

Handleiding Online Vilans Toetsen

Handleiding Online Vilans Toetsen Handleiding Online Vilans Toetsen Inleiding Deze handleiding is ontwikkeld om werknemers van De Zorggroep te ondersteunen bij het gebruik van de online omgeving voor het afnemen van Vilans toetsen. Inhoud

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je Sony e-reader...

Nadere informatie

U krijgt de volgende pagina te zien. Via Voor ouders vindt u: De Handleiding Magister

U krijgt de volgende pagina te zien. Via Voor ouders vindt u: De Handleiding Magister HANDLEIDING MAGISTER Ga naar onze internetsite: http://www.varendonck.nl U krijgt de volgende pagina te zien. Via Voor ouders vindt u: De Handleiding Magister Kies daarna om in te loggen in Magister. Er

Nadere informatie

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar.

Les 5 ... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden. Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. 5... Digitale fotografie, foto s delen met familie en vrienden Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Digitale fotografie, foto s delen met familie en

Nadere informatie

Tips en Trucs voor gebruik website

Tips en Trucs voor gebruik website Tips en Trucs voor gebruik website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom zetten

Nadere informatie

Hartelijk dank voor het aanvragen van een demo-account voor bettermarks wiskunde.

Hartelijk dank voor het aanvragen van een demo-account voor bettermarks wiskunde. Beste mevrouw/meneer, Hartelijk dank voor het aanvragen van een demo-account voor bettermarks wiskunde. In deze handleiding vindt u de belangrijkste informatie om meteen aan de slag te gaan. Mocht u vragen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nedercom

Gebruikershandleiding Nedercom Gebruikershandleiding Nedercom november 2013 Inhoud Inhoud... 1 1. Inloggen... 2 2. Hoofdmenu en navigatie... 3 3. Structuur van Nedercom educatieve programma s... 5 4. Diagnostische toetsen... 7 5. Oefeningen...

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

Drenthe College Desktop. VMware View 6.1.0. Toegang met je Windows Laptop, of -PC.

Drenthe College Desktop. VMware View 6.1.0. Toegang met je Windows Laptop, of -PC. Drenthe College Desktop. VMware View 6.1.0 Toegang met je Windows Laptop, of -PC. Patrick Lubbers d.d. 8-6-2015 1. Inloggen in de DrentheCollege Desktop (VMware View) Ga met je internetbrowser (Internet

Nadere informatie

Instructie: Thuiswerken / remote werken

Instructie: Thuiswerken / remote werken Instructie: Thuiswerken / remote werken Om vanaf thuis te kunnen werken zijn er wat extra stappen noodzakelijk. Zo dien je bijvoorbeeld naar een bepaalde internet pagina te gaan en éénmalig op iedere pc

Nadere informatie

Magister Handleiding Ouders

Magister Handleiding Ouders Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Magister website 1.2 Inloggen 1.3 Wachtwoord vergeten 1.4 Techniek / Windows 10 2. Gebruik Magister 2.1 Agenda 2.2 Cijfers 2.3 Aanwezigheid 2.4 Administratie 2.5 Mijn Instellingen

Nadere informatie

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super

Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Begeleidershandleiding Voedingscentrum Meer dan lekker in de super Helpdesk online module: Spring Instituut Tel: 0318-493133 Mail: info@springinstituut.nl 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene informatie... 3

Nadere informatie

Digitaal portfolio (DPF)

Digitaal portfolio (DPF) Digitaal portfolio (DPF) Beknopte handleiding voor Archimedes studenten Inhoud Digitaal portfolio (DPF): toelichting bij inloggen... 2 Digitaal portfolio (DPF): aanmaken van een product... 4 Digitaal portfolio

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Handleiding VKKOnline

Handleiding VKKOnline Handleiding VKKOnline Welkom bij de Online cursus van de Vrij-Katholieke Kerk. Deze handleiding neemt je bij de hand om de cursus te kunnen starten. 1 Donatie Het volgen van de cursus is kosteloos. Wel

Nadere informatie

HANDLEIDING. 1. Wat heb je nodig? 2. Je PC klaarmaken

HANDLEIDING. 1. Wat heb je nodig? 2. Je PC klaarmaken HANDLEIDING 1. Wat heb je nodig? Dit heb je nodig om het BIS Online materiaal te gebruiken een geluidskaart in je computer; een luidspreker of koptelefoon; de laatste versie van Java Virtual Machine (die

Nadere informatie

Handleiding. Online Microsoft Office trainingen. Icttrainingen.nl Simon Stevinweg BS Arnhem T : E :

Handleiding. Online Microsoft Office trainingen. Icttrainingen.nl Simon Stevinweg BS Arnhem T : E : Handleiding Online Microsoft Office trainingen Icttrainingen.nl Simon Stevinweg 27 6827 BS Arnhem T : 026-8402941 E : support@icttrainingen.nl Inhoudsopgave 1. Globale werking van de cursus 1.1. Instaptoetsen

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE ICT SFEVERGEM 2012 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel... 2 2 Werkwijze... 3 3 Minimale vereisten... 3 4 Inloggen op de site... 4 4.1 Surf naar de link ouder.sfevergem.be... 4

Nadere informatie

Toetsen in Blackboard

Toetsen in Blackboard Toetsen in Blackboard Met de tool Test kun je toetsvragen maken en afnemen. In dit document wordt uitgelegd 1. Hoe een toets gemaakt kan worden. 2. Hoe een toets bewerkt kan worden. 3. Hoe een toets beschikbaar

Nadere informatie

Uitleg MindBodyOnline

Uitleg MindBodyOnline Uitleg MindBodyOnline Wat is MindBodyOnline? Inhoud Hoe werkt MindBodyOnline via de website? Hoe werkt MindBodyOnline via de mobiele app? Wat is MindBodyOnline? Wat is MindBodyOnline? Een online systeem

Nadere informatie

Google Chrome Windows Vista Windows 7 Windows 8 8.1 Apple imac ibook Adobe Acrobat Reader

Google Chrome Windows Vista Windows 7 Windows 8 8.1 Apple imac ibook Adobe Acrobat Reader Probleem: bij het openen van de apdf ziet u een wit scherm i.p.v. de gegevens m.b.t. uw beheerrekening. Afhankelijk van de webbrowser, Windows versie of merk computer dat u gebruikt, kan dit probleem worden

Nadere informatie

MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015. Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia

MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015. Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015 Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia Inhoud 1. Vooraf...4 2. Mediaplus in de Cloud...4 2.1 Installatie Citrix Receiver...4 2.2 Mediaplus

Nadere informatie

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise

LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise LESBRIEF Aan de slag met Schoolwise (document v1.0) INHOUDSOPGAVE Deel 1 Voor je begint 1.1 Wat is Schoolwise 4 1.2 Registreren 6 1.3 Inloggen 10 1.4 Jouw Schoolwise-account 11 1.5 Nieuwe activeringscode

Nadere informatie

Cursistenhandleiding E-learning

Cursistenhandleiding E-learning Cursistenhandleiding E-learning Mei 2013 Inhoudsopgave 1 Starten met NIVEO... 3 1.1 Mijn cursussen... 4 1.2 Mijn opleidingen... 5 2 Een cursus doorlopen... 6 2.1 Kennis / theorie... 9 2.2 Meerkeuzevragen...

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Handleiding Cursisten

Handleiding Cursisten Handleiding Cursisten Versie 1, december 2013 1 Inhoudsopgave 1 Starten met NIVEO... 3 2 Cursus doorlopen... 6 2.1 Kennis/theorie... 9 2.2 Meerkeuzevragen... 10 2.3 Afbeeldingen... 10 3 Wachtwoord vergeten

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Interactief lesgeven / presenteren met Shakespeak

Interactief lesgeven / presenteren met Shakespeak Interactief lesgeven / presenteren met Shakespeak Disclaimer: Ik ben niet verbonden aan Shakespeak of het bedrijf dat Shakespeak produceert. Deze handleiding is geschreven op basis van mijn eigen ervaringen

Nadere informatie

Adobe reader is vernieuwd en heet nu Adobe acrobat reader DC

Adobe reader is vernieuwd en heet nu Adobe acrobat reader DC Geen handleidingen te zien op de handleidingen website van de Compuclub besturingssystemen Windows Vista en Windows 7 Het volgende is het probleem Adobe reader is vernieuwd en heet nu Adobe acrobat reader

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Staatsbosbeheer PDF formulieren invullen

Staatsbosbeheer PDF formulieren invullen Staatsbosbeheer PDF formulieren invullen Staatsbosbeheer maakt voor een aantal formulieren gebruik van een PDF document, om deze documenten te kunnen bewerken is het nodig om het gratis softwarepakket

Nadere informatie

Handleiding Magister. voor leerlingen. De Amsterdamsche School

Handleiding Magister. voor leerlingen. De Amsterdamsche School Handleiding Magister voor leerlingen De Amsterdamsche School schooljaar 2013-2014 Inhoud Inleiding 1 Inloggen Magister 2 Uitleg Magisteronderdelen 2 Agenda 4 Cijfers 5 ELO 6 Mijn instellingen 6 Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Portaal Altrecht. https://portaal.altrecht.nl

Handleiding Portaal Altrecht. https://portaal.altrecht.nl Handleiding Portaal Altrecht https://portaal.altrecht.nl Eerst een Citrix client installeren 3 Inlogpagina voor het nieuwe Portaal 4 Hoe kan ik een SMS token aanvragen? 6 Is het mogelijk om een SMS token

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Handleiding Mezzedo.nl

Handleiding Mezzedo.nl Handleiding Mezzedo.nl voor deelnemers (Versie 26 augustus 2014) Deze handleiding vindt u ook op: www.resultaatmeetgroep.nl Weten waar je staat en waar je naar toe gaat? 1 Inhoud Korte introductie... 3

Nadere informatie

Implementatiepakket aan de slag met PatientHub

Implementatiepakket aan de slag met PatientHub Implementatiepakket aan de slag met PatientHub Goed gebruik Technische tips Goed gebruik PatientHub Hoe gebruikt u het? Om beveiligde videoconsulten te houden heeft u nodig: - Een computer (Windows 7 of

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365

Korte handleiding O365=Office 365 Korte handleiding O365=Office 365 Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook... 4 4. Onedrive... 5 Document uploaden (4c)... 6 Nieuw document (4d)... 6 Document bewerken i. Word Online (4f)...

Nadere informatie

HANDLEIDING scholing voorbehouden en risicovolle handelingen

HANDLEIDING scholing voorbehouden en risicovolle handelingen HANDLEIDING scholing voorbehouden en risicovolle handelingen Je bent ingelogd met je eigen gebruikersnaam en wachtwoord. In het onderstaande overzicht zie je onder cursusprofiel de e-learningen staan die

Nadere informatie

Handleiding Webportal. Schooljaar 2014-2015

Handleiding Webportal. Schooljaar 2014-2015 Handleiding Webportal Schooljaar 2014-2015 1 Inhoud Inleiding... 3 Stap 1: Inloggen op webportal... 4 Stap 2: het vandaag-scherm... 5 Stap 3: de agenda... 5 Stap 4: Cijfers... 7 Stap 5: Aanwezigheid...

Nadere informatie

Regio Hollands Midden Aanmelding en inschrijving medewerkers RSW

Regio Hollands Midden Aanmelding en inschrijving medewerkers RSW Regio Hollands Midden Aanmelding en inschrijving medewerkers RSW Let op! Het inschrijven van medewerkers aan de RSW van RHM bestaat uit twee (2) delen. Om dit proces wat te vergemakkelijken is deze handleiding

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Windows 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Windows 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Windows computer,

Nadere informatie

Basispoort op Android Tablets

Basispoort op Android Tablets Basispoort op Android Tablets 1 Bookmarks/Bladwijzer in plaats van Snelkoppelingen 1.1 Toelichting Tablets werken anders dan Windows pc's, met bookmarks in plaats van snelkoppelingen. Op een Android Tablet

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk Docentenhandleiding Type-Basic Praktijk 2007 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Scherzando digitaal studeren

Scherzando digitaal studeren Handleiding voor het downloaden vanaf de website Het installeren van de sweetmidiplayer Het gebruik van de sweetmidiplayer Het gebruik van de noteworthy player / plug-in Scherzando digitaal studeren INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoud Inloggen... 3 Werken met een dossier... 4 Websites zoeken... 6 Inloggen Start op het schoolnetwerk een computer op en log in zoals je dat altijd doet. Klik op het bureaublad

Nadere informatie

Basishandleiding WordPress

Basishandleiding WordPress Basishandleiding WordPress Website: http://www.uwsite.nl Back-end: http://www.uwsite.nl/wp-admin Gebruikersnaam: uwgebruikersnaam Wachtwoord: uwwachtwoord 0. Inloggen in het gebruikersgedeelte / het back-end

Nadere informatie

Docentenhandleiding - Algemeen

Docentenhandleiding - Algemeen 2018 Docentenhandleiding - Algemeen Training & Support Telefoon: 036-3030363 Email: support@bettermarks.nl Introductie Beste Bettermarks docenten, Welkom bij de algemene docentenhandleiding van Bettermarks.

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Handleiding gebruik ledengedeelte website Amsterdamse Golf Club

Handleiding gebruik ledengedeelte website Amsterdamse Golf Club Handleiding gebruik ledengedeelte website Amsterdamse Golf Club Januari 2016 1 Inhoudsopgave Inloggen op het beveiligde ledengedeelte van de website... 3 Onthouden inloggegevens op computer... 5 Wachtwoord

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Kunnen we je ergens mee helpen? Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3

Inhoudsopgave. Kunnen we je ergens mee helpen? Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 1.0 Voordat je begint 4 1.1 Browserinstellingen 5 1.2 Beeldscherminstellingen 6 1.3 Pop-up blokkering 6 2.0 Starten met RSO 7 2.1 Inloggen in RSO 9 2.2 Wijzigen

Nadere informatie

SOMtoday voor leerlingen

SOMtoday voor leerlingen SOMtoday voor leerlingen 1. ALGEMENE INFORMATIE SOMTODAY Op Altra College wordt gebruik gemaakt van het leerling-informatiesysteem SOM. Hierin wordt alles geregistreerd wat je mentor(-en) en docenten nodig

Nadere informatie

HELP document Jumbo leerplein

HELP document Jumbo leerplein HELP document Jumbo leerplein Ben je je gebruikersnaam of wachtwoord vergeten? Aan de linkerkant van het aanmeldscherm staat een knop Ben je je gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?. Klik hierop en vul

Nadere informatie

shandleiding Zermelo 1. Inleiding

shandleiding Zermelo 1. Inleiding shandleiding Zermelo 1. Inleiding 2. De app installeren 3. Het éénmalig koppelen van de app 4. Het bekijken van het rooster 5. Het bekijken van mededelingen 6. Rooster andere gebruikers bekijken 7. Extra

Nadere informatie

HANDLEIDING Leren in een digitale leeromgeving

HANDLEIDING Leren in een digitale leeromgeving HANDLEIDING Leren in een digitale leeromgeving Hoofdstuk 1 Klaar voor de start Hoe kan ik leren? mijn.capabel.nl - blz 1 van 10 Capabel Onderwijs Groep, 2014 Inhoud Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 2 Inloggen

Nadere informatie

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE ICT SFEVERGEM 2014 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel...2 2 Werkwijze...3 3 Minimale vereisten...3 4 Inloggen op de site...4 4.1 Surf naar de link ouder.sfevergem.be...4 5 Wachtwoord

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Toelichting inloggen beheermodule IZM

Toelichting inloggen beheermodule IZM Toelichting inloggen beheermodule IZM Wanneer u problemen heeft met inloggen in de beheermodule van Zwemscore, kan dat meerdere oorzaken hebben. Twee vaak voorkomende oorzaken zijn Wachtwoord vergeten

Nadere informatie

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom

Nadere informatie