MiFID / Twin Peaks II

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MiFID / Twin Peaks II"

Transcriptie

1 MiFID / Twin Peaks II De uitbreiding van MiFID naar de verzekeringssector wordt voorzien door de Twin Peaks II wet van 30/07/2013 (in werking getreden per 30/04/2014) en omschrijft de gedragsregels die u dient toe te passen bij een verzekeringsbemiddelingsdienst. De term verzekeringsbemiddelingsdienst dient ruim te worden geïnterpreteerd. - het verstrekken van advies over één of meerdere verzekeringsovereenkomsten - het voorstellen of aanbieden van één of meerdere verzekeringsovereenkomsten - het verrichten van ander voorbereidend werk met het oog op het sluiten van één of meerdere verzekeringsovereenkomsten - het sluiten van één of meerdere verzekeringsovereenkomsten - het assisteren bij het beheer of de uitvoering van één of meerdere verzekeringsovereenkomsten U dienst steeds te handelen volgens de fundamentele gedragsregel: Op elk moment dient u zich op loyale, billijke en professionele wijze in te zetten voor de belangen van uw cliënt. Hieronder lichten wij toe wat er voor u als verzekeringstussenpersoon heden van toepassing is voor de producten die Optimco NV aanbiedt. Informatieverstrekking U dient uw cliënt voldoende te informeren alvorens de verzekeringsovereenkomst wordt afgesloten opdat hij met kennis van zaken een beslissing kan nemen. Deze informatie dient correct, duidelijk en niet misleidend te zijn. Gegevens over uw kantoor - Naam, adres, ondernemingsnummer en contactgegevens - De taal waarin en de wijze waarop uw cliënt met u kan communiceren - Een algemene beschrijving over uw belangenconflictenbeleid - Gegevens betreffende uw inschrijving in het register van de FSMA - Naam en contactadres van de bevoegde autoriteit

2 Gegevens over het product - U dient uw cliënt te informeren over de soorten verzekeringsovereenkomsten die u kan aanbieden voor het risico dat cliënt wenst te verzekeren. - U biedt uw cliënt de mogelijkheid om de algemene voorwaarden te lezen en u hierover vragen te stellen. Informatie over de vergoedingen, kosten en lasten - Inzake de vergoedingen wordt de informatieverstrekking omschreven in volgend artikel artikel 7 21 februari 2014 Koninklijk besluit inzake de krachtens de wet vastgestelde gedragsregels en regels over het beheer van belangenconflicten, wat de verzekeringssector betreft De dienstverleners worden niet geacht zich op loyale, billijke en professionele wijze voor de belangen van cliënten in te zetten indien zij, voor de verrichting van een verzekeringsbemiddelingsdienst ten behoeve van een cliënt, een vergoeding of provisie betalen of ontvangen, dan wel een niet-geldelijk voordeel verschaffen of aannemen, tenzij het gaat om: a) een vergoeding, provisie of niet-geldelijk voordeel betaald of verschaft aan of door de cliënt of een persoon die namens de cliënt handelt; b) een vergoeding, provisie of niet-geldelijk voordeel betaald of verschaft aan of door een derde of een persoon die namens een derde handelt, wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan : i. vóór de verrichting van de desbetreffende verzekeringsbemiddelingsdienst moet de cliënt op uitvoerige, accurate en begrijpelijke wijze mededeling worden gedaan van het bestaan, de aard en het bedrag van de vergoeding, de provisie of het voordeel of, wanneer het bedrag niet kan worden achterhaald, van de berekeningswijze van dit bedrag; ii. de betaling of verschaffing van de vergoeding, de provisie of het nietgeldelijke voordeel moet de kwaliteit van de desbetreffende dienst ten behoeve van de cliënt ten goede komen en mag geen afbreuk doen aan de plicht van de dienstverlener om zich voor de belangen van de cliënt in te zetten; c) passende vergoedingen die de verrichting van verzekeringsbemiddelingsdiensten mogelijk maken of daarvoor noodzakelijk zijn, zoals wettelijke heffingen, juridische kosten en herverzekeringspremies, en die van nature niet strijdig zijn met de plicht van de dienstverlener om zich op loyale, billijke en professionele wijze in te zetten voor de belangen van haar cliënten. De dienstverlener mag, voor de toepassing van artikel 7, eerste lid, b), i), in samengevatte vorm mededeling doen van de essentiële voorwaarden van de regelingen voor vergoedingen, provisies of niet-geldelijke voordelen, mits hij zich ertoe verplicht de cliënt desgevraagd nadere bijzonderheden te verstrekken, en deze verplichting ook nakomt.

3 - Inzake de kosten en lasten werkt de FSMA nog aan een reglementering. Hoe deze informatie te bezorgen Alle informatie dient in principe op papier te worden bezorgd. Algemene informatie mag via een duurzame drager of via de website worden gecommuniceerd op voorwaarde dat u kan aantonen dat uw cliënt regelmatig toegang heeft tot het internet. Hiervoor dient u expliciet het adres en de toestemming van uw cliënt te vragen. Kiest u voor deze laatste mogelijkheid, dan raden wij u aan om volgende disclaimer toe te voegen op de documenten die u gebruikt. U bevestigt dat u er voor kiest om de wettelijke en contractuele informatie, indien het kan, niet op papier, maar elektronisch te ontvangen of op de website te consulteren. uw adres : Toelichting duurzame drager / website Een duurzame drager kan bv. een USB-stick zijn waarop u de informatie in PDF-bestand meegeeft. Indien u verwijst naar informatie op de website, dient u de cliënt elektronisch te informeren over het webadres en plaats op de website (door het bezorgen van de hyperlink ) Onderstaande informatie mag op de website worden geplaatst op voorwaarde dat uw cliënt hiervoor kiest, u hem elektronisch informeert over de plaats op de website en dat de informatie actueel en steeds toegankelijk is. - Algemene voorwaarden - Een overzicht van de diensten die u aanbiedt - De taal waarin en de wijze waarop uw cliënt met u kan communiceren - Een algemene beschrijving over uw belangenconflictenbeleid - De kosten en lasten verbonden aan de verzekeringsbemiddelingsdienst Wanneer dient u al deze informatie aan de cliënt te bezorgen? Deze precontractuele informatie dient u aan uw cliënt te verstrekken tussen het moment waarop de cliënt u contacteert en het moment dat de verzekeringsovereenkomst wordt onderschreven. U dient uw cliënt voldoende tijd te geven om kennis te nemen van de overeenkomst en de voorwaarden en u dient hem de mogelijkheid te bieden om bijkomende vragen te stellen.

4 Zorgplicht Wat wordt er bedoeld met zorgplicht? U dient ervoor te zorgen dat de door u aangeboden verzekeringsovereenkomsten zijn afgestemd op de noden en kenmerken van uw cliënt. Doel van de zorgplicht? De behoeften en verlangens identificeren heeft voornamelijk als doel te vermijden dat uw cliënt is. - dubbel verzekerd - onderverzekerd - oververzekerd - verkeerd verzekerd Hoe vervult u deze zorgplicht? Voor het sluiten van een specifieke verzekeringsovereenkomst identificeert u de behoeften en verlangens van uw cliënt aan de hand van de informatie die de cliënt u heeft verstrekt. De aangeboden verzekeringsproducten dienen te beantwoorden aan deze behoeften en verlangens. bv. uw cliënt wenst zijn nieuwe wagen te verzekeren in volledige omnium het door u aangeboden verzekeringsproduct mag geen kleine omnium zijn Hulpmiddel bij het uitvoeren van de zorgplicht? Een (vrijblijvend) hulpmiddel hierbij is de sectorale bemiddelingsfiche. De beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen heeft de bekende Jan de makelaar fiche herwerkt. Via onderstaande link kan u deze fiche consulteren. Belangrijk is dat deze fiche niet enkel wordt gehandtekend door uw cliënt, maar dat uw cliënt ook begrijpt hetgeen hij ondertekent. Advies Verleent u advies, dan dient u de elementen te preciseren waarop uw advies voor een welbepaalde verzekeringsovereenkomst is gebaseerd. Indien uw cliënt uw advies niet wenst te volgen, belet dit niet om de verzekeringsovereenkomst toch af te sluiten. Echter dient u zeer duidelijk te vermelden dat uw cliënt uw advies niet heeft gevolgd, zodat u later een eventueel vermoeden van fout advies kan weerleggen.

5 Cliëntendossier U dient per cliënt (niet per verzekeringsovereenkomst) een dossier bij te houden. Dit kan op papier maar evenzeer elektronisch en dient te bevatten: - de algemene en bijzondere voorwaarden - de analyse van de behoeften en verlangens + uw motivatie dat de aangeboden verzekeringsovereenkomst voortvloeit uit deze analyse - uw advies (indien dit werd gegeven) en de elementen waarop uw advies is gebaseerd. Belangrijk is dat u kan bewijzen dat u altijd uw cliënt voldoende en correct heeft geïnformeerd, dit zowel voor het sluiten van de overeenkomst als nadien. U kan dit doen door zoveel mogelijk bewijs schriftelijk te bewaren in het cliëntendossier. Belangenconflicten Op elk moment van de verzekeringsbemiddelingsdienst bestaat de mogelijkheid dat er zich een situatie voordoet die het belang van uw cliënt kan schaden. bv.: 2 cliënten van uw kantoor hebben een aanrijding gehad en er is discussie omtrent de aansprakelijkheid U dient een belangenconflictenbeleid uit te werken waarin u de procedures omschrijft hoe u met belangenconflicten omgaat. Om u hiertegen te wapenen maakt u gebruik van volgend 3-voudig stappenplan. Stap 1: identificeren van potentiële belangenconflicten U stelt een lijst op met opgave van de mogelijke belangenconflicten Stap 2: beheren van belangenconflicten Indien het belangenconflict niet kan worden vermeden, dient u dit te beheren. Dit betekent dat u administratieve of organisatorische maatregelen dient te nemen teneinde de dienstverlening op loyale, billijke en professionele wijze te garanderen in het belang van uw cliënt. Deze maatregelen dient u uit te schrijven in duidelijke procedures. bv.: 2 cliënten zijn betrokken bij een verkeersongeval en de aansprakelijkheid wordt betwist. Dan dient de beoordeling van de aansprakelijkheid te gebeuren op basis van objectieve elementen zoals de verkeerswetgeving, waarbij de belangrijkheid van éne of gene cliënt geen rol mag spelen

6 Treedt er een belangenconflict op hetwelk u belet om loyaal, billijk en professioneel te handelen in het belang van de cliënt, dan dient u zich te onthouden van de betrokken dienstverlening. Stap 3: Transparantie Indien het belangenconflict niet kan worden vermeden en niet kan worden opgelost door het volgen van de bestaande procedure, dient u uw cliënt hierover duidelijk te informeren zodat hij kan beslissen om de dienstverlening al dan niet te laten doorgaan. Register van belangenconflicten Na het oplijsten van de mogelijke belangenconflicten, dient u deze lijst steeds te vervolledigen met de bestaande belangenconflicten indien deze zich voordoen. Bij het begin van de verzekeringsbemiddelingsdienst dient u uw cliënt beknopte informatie te bezorgen over uw belangenconflictenbeleid. Deze informatie mag u plaatsen op uw website. Indien uw cliënt hierom verzoekt dient u hem uitgebreide informatie (overzicht van de belangenconflicten + de procedures) te bezorgen op een duurzame drager. Deze samenvatting is geen officiële versie en is gebaseerd op informatie waarover wij op 26 mei 2014 beschikken. Voor een volledige en correcte lezing over de MiFID gedragsregels verwijzen wij naar de wetgeving en de circulaire van het FSMA. NV OPTIMCO Bron: Circulaire FSMA _2014_02 dd. 16/04/2014 Belgisch Staatsblad

Belangenconflictenbeleid Studiebureel JPL NV

Belangenconflictenbeleid Studiebureel JPL NV Kredietunie.be Studiebureel JPL nv Belangenconflictenbeleid Studiebureel JPL NV 1. Studiebureel Jpl nv Maatschappelijke zetel : Weg Naar As 138 b11 3600 Genk Telefoon : 089/35 65 21 Fax : 089/36 37 35

Nadere informatie

BELANGENCONFLICTENBELEID Euromex NV

BELANGENCONFLICTENBELEID Euromex NV BELANGENCONFLICTENBELEID Euromex NV Verzekeringsbemiddelingsdiensten moeten altijd het belang van verzekerden respecteren. Euromex NV heeft een jarenlange ervaring als onafhankelijke rechtsbijstandsverzekeraar

Nadere informatie

Artikel 4: Registratie van de daden van verzekeringsbemiddeling

Artikel 4: Registratie van de daden van verzekeringsbemiddeling Gedragscode betreffende de taakverdeling tussen de verzekeringsonderneming en de verzekeringstussenpersoon in het kader van de toepassing van de MiFID-regels op de verzekeringssector Afdeling 1: Algemene

Nadere informatie

Belangenconflictenbeleid

Belangenconflictenbeleid Belangenconflictenbeleid april 2014 Uw veiligheid, onze zorg. www.baloise.be 2 Belangenconflictenbeleid Inhoud 1. Situering...3 2. Belangenconflictenbeleid...3 3. Identificatie van belangenconflicten...4

Nadere informatie

VMOB HospiPlus Inducementbeleid VMOB HOSPIPLUS INDUCEMENTBELEID. Versie 1.0 januari 2016 Blz. 1 van 5

VMOB HospiPlus Inducementbeleid VMOB HOSPIPLUS INDUCEMENTBELEID. Versie 1.0 januari 2016 Blz. 1 van 5 VMOB HOSPIPLUS INDUCEMENTBELEID Versie 1.0 januari 2016 Blz. 1 van 5 HOOFDSTUK 1. INLEIDING Door bepaalde vergoedingen, provisies of andere niet-geldelijke voordelen ( inducements ) toe te kennen of aan

Nadere informatie

Informatie MIFID (Twin Peaks II)

Informatie MIFID (Twin Peaks II) Informatie MIFID (Twin Peaks II) Sinds 30 april 2014 is de Mifid wetgeving, ook gekend als de Twin Peaks II regelgeving, van toepassing op de verzekeringssector in België. Deze wetgeving legt bijkomende

Nadere informatie

Uitrol van MiFID naar de verzekeringssector VMVM-ACAM

Uitrol van MiFID naar de verzekeringssector VMVM-ACAM Uitrol van MiFID naar de verzekeringssector VMVM-ACAM 20 maart 2014 Uitbreiding van de MiFID gedragsregels naar de verzekeringssector A. Reglementaire teksten B. Toepassingsgebied C. MiFID thema's die

Nadere informatie

Tabel met de geldende regels, onderscheiden naargelang het soort verzekering en de betrokken dienstverleners

Tabel met de geldende regels, onderscheiden naargelang het soort verzekering en de betrokken dienstverleners Bijlage Circulaire FSMA_2015_14-2 dd. 1/09/2015 Tabel met de geldende regels, onderscheiden naargelang het soort verzekering en de betrokken dienstverleners Toepassingsveld: Deze circulaire is van toepassing

Nadere informatie

Belangenconflictenbeleid

Belangenconflictenbeleid Belangenconflictenbeleid april 2018 2 Belangenconflictenbeleid Inhoud 1. Situering...3 2. Belangenconflictenbeleid...3 3. Identificatie van belangenconflicten...4 4. Beheer van belangenconflicten...4 5.

Nadere informatie

Amsterdam Centre for Insurance Studies. Belangenconflicten en transparantie (art. 19 IDD)

Amsterdam Centre for Insurance Studies. Belangenconflicten en transparantie (art. 19 IDD) Belangenconflicten en transparantie (art. 19 IDD) Wat ga ik met u bespreken? Art. 19 IDD - inzake: - Gekwalificeerde deelneming - Aard van het advies - Aard van de beloning/beloningsmodel - Informatieverplichtingen

Nadere informatie

MiFID Brochure. ERGO Life, merk van ERGO Insurance NV

MiFID Brochure. ERGO Life, merk van ERGO Insurance NV MiFID Brochure ERGO Life, merk van ERGO Insurance NV 30 april 2014 Uw bescherming bij het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst conform de MIFID-gedragsregels 1. Inleiding De bescherming van afnemers

Nadere informatie

BELANGENCONFLICTENBELEID

BELANGENCONFLICTENBELEID BELANGENCONFLICTENBELEID DEEL 1: ALGEMEEN KADER 1.1. Vanaf 30 april 2014 zijn de AssurMiFID gedragsregels van kracht. Zij vinden hun wettelijke basis in de wet van 30 juli 2013 tot versterking van de bescherming

Nadere informatie

AssurMiFID-gedragsregels*

AssurMiFID-gedragsregels* Het register van de verzekeringstussenpersonen wordt bijgehouden door de FSMA, te 1000 Brussel, Congresstraat 12-14 en is terug te vinden op www.fsma.be. Voor al uw vragen en problemen kan u in eerste

Nadere informatie

Ons kantoor. Groep NBA verzekeringsmakelaars - handelsnaam. Feys, Renard, Bossuyt & Sinnesael NV officiële benaming Kennedypark 24/1 8500 Kortrijk

Ons kantoor. Groep NBA verzekeringsmakelaars - handelsnaam. Feys, Renard, Bossuyt & Sinnesael NV officiële benaming Kennedypark 24/1 8500 Kortrijk Ons kantoor Groep NBA verzekeringsmakelaars - handelsnaam Feys, Renard, Bossuyt & Sinnesael NV officiële benaming Kennedypark 24/1 8500 Kortrijk RPR 413645216 Telefoon: 056 231 870 Fax: 056/ 223 541 E-mail:

Nadere informatie

VMOBB BELEID INZAKE PREVENTIE EN BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN

VMOBB BELEID INZAKE PREVENTIE EN BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN VMOBB Beleid inzake preventie en beheer van belangenconflicten BELEID INZAKE PREVENTIE EN BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN VMOBB - Verzekeringsmaatschappij van Onderlinge Bijstand van Brabant Zuidstraat 111

Nadere informatie

Bemiddelingsfiche voor het sparen of beleggen met een levensverzekering

Bemiddelingsfiche voor het sparen of beleggen met een levensverzekering BVBA Kantoor Decapmaker Oostlaan 18 8970 Poperinge Ondernemingsnummer: 0426.185.831 info@decapmaker.be, tel: 057/33 65 65, fax: 057/ 33 87 47, www.decapmaker.be Bankagent Crelan en Verzekeringsmakelaar

Nadere informatie

AssurMiFIDgedragsregels

AssurMiFIDgedragsregels AssurMiFIDgedragsregels ZAKENKANTOOR FEYTONS ZEPPEREN Zakenkantoor Feytons Zepperen Tel 011 69 89 89 Fax 011 69 89 90 Dekkenstraat 45 3800 Zepperen Sint Truiden www.feytons.be verzekeringen@feytons-zepperen.be

Nadere informatie

Informatie over ons kantoor

Informatie over ons kantoor Informatie over ons kantoor NV Verzekeringen P. Geeurickx & Co info@geeurickx.be Leopoldlaan 85 bus 1 9300 Aalst Tel. 053 78 74 75 Fax 053 78 73 61 e-mail : info@geeurickx.be RPR: 0422.714.221 Verzekeringsmakelaar

Nadere informatie

5. Informatie aan cliënten en potentiële cliënten Werkprogramma verzekeringsmakelaars en niet-verbonden verzekeringsagenten

5. Informatie aan cliënten en potentiële cliënten Werkprogramma verzekeringsmakelaars en niet-verbonden verzekeringsagenten 5. Informatie aan cliënten en potentiële cliënten Werkprogramma verzekeringsmakelaars en niet-verbonden verzekeringsagenten Sommige 'verwachtingen van de toezichthouder' gelden niet in alle gevallen. Dit

Nadere informatie

BELANGENCONFLICTENBELEID

BELANGENCONFLICTENBELEID BELANGENCONFLICTENBELEID DEEL 1: ALGEMEEN KADER 1.1. Vanaf 30 april 2014 zijn de AssurMiFID-regels van kracht. Zij vinden hun wettelijke basis in de wet van 30 juli 2013 tot versterking van de bescherming

Nadere informatie

BELEID INZAKE HET BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN

BELEID INZAKE HET BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN BELEID INZAKE HET BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN - 2015 1. Context Athora Belgium (Athora) acht het belangrijk dat haar relaties met de klanten en met de makelaars op een eerlijke, billijke en professionele

Nadere informatie

TWIN PEAKS II INHOUD. Bemiddelingsfiches

TWIN PEAKS II INHOUD. Bemiddelingsfiches INHOUD Dit document bevat de bemiddelingsfiches uitgewerkt door de sector en deels aangepast door BZB. De basis werd behouden, er zijn voornamelijk elementen toegevoegd om te voldoen aan de precontractuele

Nadere informatie

MiFID - Precontractual information

MiFID - Precontractual information MiFID - Precontractual information AMICA N.V. - Antwerp Marine Insurance, Claims Associates - with office at Londenstraat 60 bus 224, 2000 Antwerp, RPR 0427.827.804, is registered as insurance agent at

Nadere informatie

MiFID Brochure. ERGO Partners nv

MiFID Brochure. ERGO Partners nv MiFID Brochure ERGO Partners nv 1 mei 2014 Uw bescherming bij het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst conform de MiFID-gedragsregels 1. Inleiding De bescherming van afnemers van financiële producten

Nadere informatie

5. Informatie aan cliënten en potentiële cliënten Werkprogramma verzekeringsondernemingen

5. Informatie aan cliënten en potentiële cliënten Werkprogramma verzekeringsondernemingen 5. Informatie aan cliënten en potentiële cliënten Werkprogramma verzekeringsondernemingen Sommige 'verwachtingen van de toezichthouder' gelden niet in alle gevallen. Dit is aangegeven naast elke 'verwachting'.

Nadere informatie

Tabel met de geldende regels, onderscheiden naargelang het soort verzekering en de betrokken dienstverleners

Tabel met de geldende regels, onderscheiden naargelang het soort verzekering en de betrokken dienstverleners Bijlage Circulaire FSMA_2014_02-3 dd. 16/04/2014 Tabel met de geldende regels, onderscheiden naargelang het soort verzekering en de betrokken dienstverleners Toepassingsveld: Verzekeringsondernemingen

Nadere informatie

3. Belangenconflicten Werkprogramma verzekeringsondernemingen

3. Belangenconflicten Werkprogramma verzekeringsondernemingen . Belangenconflicten Werkprogramma verzekeringsondernemingen Sommige 'verwachtingen van de toezichthouder' gelden niet in alle gevallen. Dit is aangegeven naast elke 'verwachting'. Betekenis van de afkortingen:

Nadere informatie

Ons kantoor. Jean Nelissen NV Laagdorp 5 3570 Alken

Ons kantoor. Jean Nelissen NV Laagdorp 5 3570 Alken Ons kantoor Jean Nelissen NV Laagdorp 5 3570 Alken RPR 0434.221.686 Telefoon: 011 590 790 Fax: 011 590 791 E-mail: info@nelissenverzekeringen.be FSMA nr: 017920A Erkend als Verzekeringsmakelaar Toezichthoudende

Nadere informatie

Verplichting tot loyaal, billijk en professioneel gedrag. AssurMiFID-GIDS. Versie oktober 2018

Verplichting tot loyaal, billijk en professioneel gedrag. AssurMiFID-GIDS. Versie oktober 2018 AssurMiFID-GIDS 1. Wat is AssurMiFID? MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) is een geheel van regels van europees recht die bijdragen tot de harmonisering van de reglementering voor de transacties

Nadere informatie

BELEID INZAKE BELANGENCONFLICTEN

BELEID INZAKE BELANGENCONFLICTEN BELEID INZAKE BELANGENCONFLICTEN 1. ALGEMEEN 1.1. Verzekeraars en verzekeringstussenpersonen zijn onderworpen aan een zorgvuldigheidsprincipe dat hen ertoe verplicht om te handelen op een eerlijke, billijke

Nadere informatie

TWIN PEAKS II INHOUD. Bemiddelingsfiches

TWIN PEAKS II INHOUD. Bemiddelingsfiches INHOUD TWIN PEAKS II Dit document bevat de bemiddelingsfiches uitgewerkt door de sector en deels aangepast door BZB. De basis werd behouden, er zijn voornamelijk elementen toegevoegd om te voldoen aan

Nadere informatie

Document met de artikelen van de wet van 2 augustus 2002 en het KB van 3 juni 2007 als van toepassing op de verzekeringssector

Document met de artikelen van de wet van 2 augustus 2002 en het KB van 3 juni 2007 als van toepassing op de verzekeringssector Bijlage Circulaire FSMA_2014_02-2 dd. 16/04/2014 Document met de artikelen van de wet van 2 augustus 2002 en het KB van 3 juni 2007 als van toepassing op de verzekeringssector Toepassingsveld: Verzekeringsondernemingen

Nadere informatie

Document met de artikelen van de wet van 2 augustus 2002 en het KB van 3 juni 2007 als van toepassing op de verzekeringssector

Document met de artikelen van de wet van 2 augustus 2002 en het KB van 3 juni 2007 als van toepassing op de verzekeringssector Bijlage Circulaire FSMA_2015_14-1 dd. 1/09/2015 Document met de artikelen van de wet van 2 augustus 2002 en het KB van 3 juni 2007 als van toepassing op de verzekeringssector Toepassingsveld: Deze circulaire

Nadere informatie

AssurMiFID: nieuwe wettelijke bepalingen

AssurMiFID: nieuwe wettelijke bepalingen AssurMiFID: nieuwe wettelijke bepalingen U vindt hieronder de nieuwe verplichtingen en verplichte informatie van de verzekeraars ten opzichte van u. Generali verbindt er zich toe deze nieuwe verplichtingen,

Nadere informatie

Circulaire over de verzekering brand en andere gevaren, wat eenvoudige risico's betreft, en over de informatieplicht betreffende deze verzekering

Circulaire over de verzekering brand en andere gevaren, wat eenvoudige risico's betreft, en over de informatieplicht betreffende deze verzekering Circulaire FSMA_2012_14 dd. 12/06/2012 Circulaire over de verzekering brand en andere gevaren, wat eenvoudige risico's betreft, en over de informatieplicht betreffende deze verzekering Toepassingsveld:

Nadere informatie

BELEID INZAKE BELANGENCONFLICTEN 2. IDENTIFICATIE VAN MOGELIJKE BELANGENCONFLICTEN EN BEHEERSBELEID VAN ONS KANTOOR

BELEID INZAKE BELANGENCONFLICTEN 2. IDENTIFICATIE VAN MOGELIJKE BELANGENCONFLICTEN EN BEHEERSBELEID VAN ONS KANTOOR 1. ALGEMEEN KADER 1.1. Het koninklijk besluit van 21 februari 2014 inzake de "krachtens de wet vastgestelde gedragsregels en regels over het beheer van belangenconflicten, wat de verzekeringssector betreft"

Nadere informatie

Belangenconflictenbeleid van TVM verzekeringen N.V. 2018

Belangenconflictenbeleid van TVM verzekeringen N.V. 2018 Procesbeschrijving Belangenconflictenbeleid van TVM verzekeringen N.V. 2018 Versiebeheer Versie 1.0 01-04-2018 Distributielijst TVM Scheepvaart Compliance Risk Akkoord Raad van Bestuur Datum 03-04-208

Nadere informatie

MiFID. Beleid inzake belangenconflicten

MiFID. Beleid inzake belangenconflicten MiFID Beleid inzake belangenconflicten MiFID 3 INLEIDING Een financiële instelling is onderworpen aan een geheel van wettelijke en prudentiële verplichtingen, die erop gericht zijn haar integriteit te

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS EN BELANGENCONFLICTENBELEID VAN PROGENTIS NV

GEDRAGSREGELS EN BELANGENCONFLICTENBELEID VAN PROGENTIS NV GEDRAGSREGELS EN BELANGENCONFLICTENBELEID VAN PROGENTIS NV 1. Voorwoord De relatie tussen Progentis en haar cliënt is gebaseerd op loyaliteit, integriteit, billijkheid en professionaliteit. Deze principes

Nadere informatie

FSMA_2015_14 dd. 1/09/2015

FSMA_2015_14 dd. 1/09/2015 Circulaire FSMA_2015_14 dd. 1/09/2015 Aanpassing van de circulaire FSMA_2014_02 d.d. 16/04/2014 met betrekking tot de wijziging van de wet van 27 maart 1995 en de uitbreiding van de MiFIDgedragsregels

Nadere informatie

Beleid inzake het beheer van belangenconflicten - 2015

Beleid inzake het beheer van belangenconflicten - 2015 Beleid inzake het beheer van belangenconflicten - 2015 General Counsel generali.be GEN_596_ED0215 Index 1. Context... 2 1.1 Het Beleid van Generali Belgium... 2 1.2 Regelgeving... 3 2. Beleid inzake belangenconflicten...

Nadere informatie

Assurmifid in de praktijk gebracht Quod erad demonstradum BZB Congres 7/11/2014 BROKER IT SOLUTIONS

Assurmifid in de praktijk gebracht Quod erad demonstradum BZB Congres 7/11/2014 BROKER IT SOLUTIONS Assurmifid in de praktijk gebracht Quod erad demonstradum BZB Congres 7/11/2014 BROKER IT SOLUTIONS Outline I. Nieuwe verplichtingen voor uw kantoor II. III. Klantenbemiddeling verkoopprocedure Mifid compliant?

Nadere informatie

Belangenconflicten :

Belangenconflicten : Belangenconflicten : 1. Algemeen kader : De zijn al jarenlange zorgen voor de makelaars in de verzekeringen. Ze zijn de vijanden van het vertrouwen dat in het midden staat van de relatie tussen de makelaar

Nadere informatie

Belangenconflictenbeleid

Belangenconflictenbeleid NOV. 21, 2014 PUBLIC BELEID Belangenconflictenbeleid From Entity Alain Michel (Compliance Officer) Inter Partner Assistance NV 1. Inleiding Bij de uitwerking van dit beleid handelt Inter Partner Assistance

Nadere informatie

AssurMiFID gedragsregels

AssurMiFID gedragsregels AssurMiFID gedragsregels Ons kantoor is gehouden tot het naleven van de "AssurMiFID-gedragsregels" en deelt u in u dit verband volgende informatie mee: 1. AANGEBODEN PRODUCTEN EN DIENSTEN 1.1. Informatie

Nadere informatie

Informatiebrochure voor de verzekeringsnemer

Informatiebrochure voor de verzekeringsnemer Informatiebrochure voor de verzekeringsnemer Uw bescherming wanneer u een verzekeringscontract afsluit in overeenstemming met de deontologische MiFiD-regels. Welkom bij Arces Arces is de beste verzekeringsmaatschappij

Nadere informatie

ERGO MiFID/IDD Brochure. ERGO Life, merk van ERGO Insurance NV

ERGO MiFID/IDD Brochure. ERGO Life, merk van ERGO Insurance NV ERGO MiFID/IDD Brochure ERGO Life, merk van ERGO Insurance NV Uw bescherming bij een transactie in een verzekeringsovereenkomst conform de MIFIDgedragsregels ( AssurMiFID ) en IDD 1. Inleiding In België

Nadere informatie

AssurMiFID-regelgeving en Aon België

AssurMiFID-regelgeving en Aon België Aon Belgium AssurMiFID-regelgeving en Aon België Uw bescherming bij het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst De bescherming van afnemers van financiële producten en diensten in België is gebaseerd

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE VOOR DE VERZEKERINGSNEMER

INFORMATIEBROCHURE VOOR DE VERZEKERINGSNEMER INFORMATIEBROCHURE VOOR DE VERZEKERINGSNEMER Uw bescherming wanneer u een verzekeringscontract afsluit in overeenstemming met de deontologische MiFiD-regels. www.arces.be Welkom bij Arces Arces is de beste

Nadere informatie

MiFID Brochure. ERGO Partners nv

MiFID Brochure. ERGO Partners nv MiFID Brochure ERGO Partners nv mei 2016 Uw bescherming bij het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst conform de MiFID-gedragsregels 1. Inleiding De bescherming van afnemers van financiële producten

Nadere informatie

Belangenconflicten Samenvatting van het beleid van BNP PARIBAS CARDIF België

Belangenconflicten Samenvatting van het beleid van BNP PARIBAS CARDIF België Belangenconflicten Samenvatting van het beleid van BNP PARIBAS CARDIF België 1 Inhoud Inleiding... 3 Beleid inzake belangenconflicten van BNP Paribas Cardif België... 3 Belangenconflicten... 3 Maatregelen...

Nadere informatie

Deze mededeling geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste vaststellingen van dit onderzoek.

Deze mededeling geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste vaststellingen van dit onderzoek. FSMA_2016_10 dd. 9/06/2016 Deze mededeling gaat over de verzekeringsovereenkomsten Brand Eenvoudige Risico s voor woningen (hierna woningverzekering ) die door verzekeringsondernemingen worden aangeboden

Nadere informatie

Verzekeringsagent erkend onder nr voor de VMOB SOHO. Vul in of breng een roze klever aan:

Verzekeringsagent erkend onder nr voor de VMOB SOHO. Vul in of breng een roze klever aan: De VoorZorg provincie Antwerpen Dienst Verzekeringen Désiré Boucherystraat 17 2800 Mechelen T 015 28 04 25 Verzekeringsagent erkend onder nr. 3008 voor de VMOB SOHO Vak voorbehouden aan het ziekenfonds.

Nadere informatie

Nieuwsbrief tussenpersonen

Nieuwsbrief tussenpersonen Nieuwsbrief tussenpersonen April 2019 In deze Nieuwsbrief GEVOLMACHTIGDE ONDERSCHRIJVERS DE WET VAN 3 APRIL 2019 VOERT MET INGANG VAN 10 APRIL 2019 EEN NIEUWE CATEGORIE VAN VERZEKERINGSTUSSENPERSOON IN:

Nadere informatie

AssurMiFID-GIDS. Verplichting tot loyaal, billijk en professioneel gedrag

AssurMiFID-GIDS. Verplichting tot loyaal, billijk en professioneel gedrag AssurMiFID-GIDS 1. Wat is AssurMiFID? MiFID (Markets in Financial Instruments Directive) is een geheel van regels van europees recht die bijdragen tot de harmonisering van de reglementering voor de transacties

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR Versie juni 2014 GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR VOORWOORD Deze gedragscode legt de regels vast die de rechtsbijstandsverzekeraars ten aanzien van de consument in acht zullen nemen. De

Nadere informatie

AssurMiFID Twin Peaks 2

AssurMiFID Twin Peaks 2 AssurMiFID Twin Peaks 2 BZB-Congres Van een distributiemodel naar een succesvol servicemodel Twin Peaks 2: een half jaar later Jean-Paul Servais Voorzitter van de FSMA Europese agenda inzake vergoedingen

Nadere informatie

MiFID Brochure. ERGO Insurance NV. 1 mei 2014

MiFID Brochure. ERGO Insurance NV. 1 mei 2014 00 MiFID Brochure ERGO Insurance NV 1 mei 2014 Uw bescherming bij het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst conform de MiFID-gedragsregels 1. Inleiding De bescherming van afnemers van financiële producten

Nadere informatie

FORTIS INVESTMENTS ALGEMENE VOORWAARDEN INZAKE BELEGGINGSDIENSTEN

FORTIS INVESTMENTS ALGEMENE VOORWAARDEN INZAKE BELEGGINGSDIENSTEN Versie oktober 2007 FORTIS INVESTMENTS ALGEMENE VOORWAARDEN INZAKE BELEGGINGSDIENSTEN Fortis Investment Management Netherlands N.V. is statutair gevestigd te Utrecht en kantoorhoudend te 1101 BH Amsterdam

Nadere informatie

ECONOPOLIS WEALTH MANAGEMENT NV: DIENSTVERLENINGSFICHE VERZEKERINGSBEMIDDELING

ECONOPOLIS WEALTH MANAGEMENT NV: DIENSTVERLENINGSFICHE VERZEKERINGSBEMIDDELING ECONOPOLIS WEALTH MANAGEMENT NV: DIENSTVERLENINGSFICHE VERZEKERINGSBEMIDDELING BELANGRIJKE INFORMATIE In dit document staat wat voor u kan betekenen inzake verzekeringsbemiddeling en hoeveel onze dienstverlening

Nadere informatie

FSMA_2017_11-1 dd. 18/07/2017

FSMA_2017_11-1 dd. 18/07/2017 FSMA_2017_11-1 dd. 18/07/2017 Deze mededeling is van toepassing op de volgende ondernemingen (hierna gereglementeerde ondernemingen ): - de kredietinstellingen naar Belgisch recht indien zij beleggingsdiensten

Nadere informatie

Wet van 27 maart 1995 op de verzekeringsbemiddeling - Klantenaanbrengers.

Wet van 27 maart 1995 op de verzekeringsbemiddeling - Klantenaanbrengers. Mededeling _2009_10 dd. 20 februari 2009 Wet van 27 maart 1995 op de verzekeringsbemiddeling - Klantenaanbrengers. Toepassingsveld: Verzekeringsondernemingen en verzekeringstussenpersonen. Samenvatting/Doelstelling:

Nadere informatie

INFORMATIE OVER HET BELANGENCONFLICTENBELEID VAN ONS KANTOOR SECULARES BVBA

INFORMATIE OVER HET BELANGENCONFLICTENBELEID VAN ONS KANTOOR SECULARES BVBA INFORMATIE OVER HET BELANGENCONFLICTENBELEID VAN ONS KANTOOR SECULARES BVBA Liersesteenweg 96 2860 Sint-Katelijne-Waver KBO 0502.560.067 RPR Mechelen Verzekeringsmakelaar FSMA 112024 A www.seculares.be

Nadere informatie

Privacyverklaring Ombudsdienst

Privacyverklaring Ombudsdienst 20181165c Privacyverklaring Ombudsdienst Uw privacy is belangrijk voor ons! We willen uw persoonsgegevens op een wettelijke, correcte en transparante manier verwerken. In deze privacyverklaring leggen

Nadere informatie

Wijziging van de wet van 27 maart 1995 en uitbreiding van de MiFID-gedragsregels tot de verzekeringssector

Wijziging van de wet van 27 maart 1995 en uitbreiding van de MiFID-gedragsregels tot de verzekeringssector Circulaire FSMA_2014_02 dd. 16/04/2014 Wijziging van de wet van 27 maart 1995 en uitbreiding van de MiFID-gedragsregels tot de verzekeringssector Toepassingsgebied: Verzekeringsondernemingen naar Belgisch

Nadere informatie

A. KENNISMAKING MET FIDEA

A. KENNISMAKING MET FIDEA MIFID BROCHURE INHOUDSTAFEL A. Kennismaking met Fidea... 2 B. Ons distributienetwerk... 3 C. Uw wettelijke bescherming... 3 1. AssurMiFID... 3 2. Belangenconflictbeleid... 3 3. Vergoedingsbeleid... 5 D.

Nadere informatie

Aan de hand van dit document stellen wij u onze diensten op het gebied van verzekeringen voor.

Aan de hand van dit document stellen wij u onze diensten op het gebied van verzekeringen voor. SERVICE TUSSENKOMST Aan de hand van dit document stellen wij u onze diensten op het gebied van verzekeringen voor. U vindt hierbij informatie over de diensten die wij leveren, de vergoedingen die wij ontvangen,

Nadere informatie

Belangenconflictenbeleid in de zin van AssurMiFID-regelgeving. (Circulaire FSMA dd. 16/04/2014) van

Belangenconflictenbeleid in de zin van AssurMiFID-regelgeving. (Circulaire FSMA dd. 16/04/2014) van Belangenconflictenbeleid in de zin van AssurMiFID-regelgeving (Circulaire FSMA dd. 16/04/2014) van Kantoor Bocholt (AC INVEST BVBA) Dorpsstraat 23 3950 BOCHOLT FSMA 045485A-cB Van toepassing vanaf 30 april

Nadere informatie

Leedsestraat 22, 9770 Kruishoutem Moretusstraat 6, 9120 Beveren-Waas. staes.siegfried@telenet.be, tel: 0478/313.389, http://www.siegfriedstaes.

Leedsestraat 22, 9770 Kruishoutem Moretusstraat 6, 9120 Beveren-Waas. staes.siegfried@telenet.be, tel: 0478/313.389, http://www.siegfriedstaes. Via dit document handelt ons kantoor conform de geconsolideerde versie van de Wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst, de Wet van 27 maart 1995 betreffende de verzekerings- en herverzekeringsbemiddeling

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Zorg & Zo Buro - Dienstverleners

Algemene voorwaarden Zorg & Zo Buro - Dienstverleners Algemene voorwaarden Zorg & Zo Buro - Dienstverleners 1. Algemeen! 1.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst van de eenmanszaak Zorg & Zo Buro gevestigd

Nadere informatie

INFORMATIE OVER HET BELANGENCONFLICTENBELEID VAN ONS KANTOOR

INFORMATIE OVER HET BELANGENCONFLICTENBELEID VAN ONS KANTOOR INFORMATIE OVER HET BELANGENCONFLICTENBELEID VAN ONS KANTOOR FinCent NV Square J. Geerinckx 3, 9300 Aalst KBO 0476.180.621 RPR Dendermonde Verzekeringsmakelaar FSMA 049669 A www.fincent.be - info@fincent.be

Nadere informatie

ERGO Brochure MiFID/IDD. ERGO Insurance NV

ERGO Brochure MiFID/IDD. ERGO Insurance NV ERGO Brochure MiFID/IDD ERGO Insurance NV Uw bescherming bij het afsluiten van een verzekeringsovereenkomst, of een transactie in een bestaand contractconform de gedragregels MiFID ( AssurMiFID ) en IDD

Nadere informatie

Privacyverklaring Academy

Privacyverklaring Academy 20181165b Privacyverklaring Academy Uw privacy is belangrijk voor ons! We willen uw persoonsgegevens op een wettelijke, correcte en transparante manier verwerken. In deze privacyverklaring leggen we uit

Nadere informatie

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw,

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw, Amsterdam, 3 juli 2015 Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II Geachte heer, mevrouw, Namens de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) willen wij graag van de gelegenheid

Nadere informatie

Consumentenbescherming door producttoezicht en toezicht op de naleving van de gedragsregels

Consumentenbescherming door producttoezicht en toezicht op de naleving van de gedragsregels Consumentenbescherming door producttoezicht en toezicht op de naleving van de gedragsregels Johan Lammens - Coördinator van de dienst Transversaal toezicht op de financiële producten bij de FSMA Lien Verhegghe

Nadere informatie

1. HET WETTELIJKE KADER

1. HET WETTELIJKE KADER DE SAMENWERKING INZAKE HET VERZEKERINGSTOEZICHT TUSSEN DE AUTORITEIT VOOR FINANCIELE DIENSTEN EN MARKTEN EN DE CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN EN DE LANDSBONDEN VAN ZIEKENFONDSEN 1 DOOR LUC VAN CAUTER

Nadere informatie

Verzekeringsvoorstel beroepsaansprakelijkheid en financiële waarborg vastgoedmakelaars.

Verzekeringsvoorstel beroepsaansprakelijkheid en financiële waarborg vastgoedmakelaars. Verzekeringsvoorstel beroepsaansprakelijkheid en financiële waarborg vastgoedmakelaars. 1. Makelaar Naam:... FSMA-nr:... Straat:... nr :... bus :... Postnummer:... Gemeente:... Telefoon:... Fax:... E-mailadres:...

Nadere informatie

Impact van de wet financiële planning De gedragsregels voor gereglementeerde ondernemingen. Tom Van Dyck 3 november 2014

Impact van de wet financiële planning De gedragsregels voor gereglementeerde ondernemingen. Tom Van Dyck 3 november 2014 Impact van de wet financiële planning De gedragsregels voor gereglementeerde ondernemingen Tom Van Dyck 3 november 2014 «[ ] impressed by the level of attention we receive we feel that we get red carpet

Nadere informatie

BELEID INZAKE HET BEHEER VAN CONFLICTEN EN HET BEHEREN VAN DE VOORDELEN (INDUCEMENTS)

BELEID INZAKE HET BEHEER VAN CONFLICTEN EN HET BEHEREN VAN DE VOORDELEN (INDUCEMENTS) BELEID INZAKE HET BEHEER VAN CONFLICTEN EN HET BEHEREN VAN DE VOORDELEN (INDUCEMENTS) 1. INLEIDING Het bijkantoor van, met maatschappelijke zetel te Gent, Kouter 26 en ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

Maak kennis met Amazon Insurance Kennismakingsbrochure. Mei 2016

Maak kennis met Amazon Insurance Kennismakingsbrochure. Mei 2016 Maak kennis met Amazon Insurance Kennismakingsbrochure Mei 2016 Inhoud 1. Amazon Insurance stelt zich voor...p. 5 2. Amazon Insurance en verkopers...p. 7 3. Uw wettelijke bescherming...p. 9 4. Waar kunt

Nadere informatie

Verzekeringsvoorstel beroepsaansprakelijkheid architecten en ingenieurs enige werf.

Verzekeringsvoorstel beroepsaansprakelijkheid architecten en ingenieurs enige werf. Verzekeringsvoorstel beroepsaansprakelijkheid architecten en ingenieurs enige werf. 1. Makelaar Naam:... FSMA-nr:... Straat:... nr :... bus :... Postnummer:... Telefoon:... Fax:... E-mailadres:... 2. Verzekeringnemer

Nadere informatie

Privacyverklaring Notarieel Juridisch Advies Mr. Michelle Senden

Privacyverklaring Notarieel Juridisch Advies Mr. Michelle Senden Privacyverklaring Notarieel Juridisch Advies Mr. Michelle Senden Deze verklaring geeft informatie over hoe mijn kantoor omgaat met persoonsgegevens die in het kader van de werkzaamheden en dienstverlening

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING STARTERSEXPERT

PRIVACYVERKLARING STARTERSEXPERT PRIVACYVERKLARING STARTERSEXPERT Onderdeel van : VP ACCOUNTANTS & BELASTINGCONSULENTEN Uitgegeven door: Startersexpert, onderdeel van VP Accountants & Belastingconsulenten BV ovv BVBA Mechelsebaan 18 BE-3140

Nadere informatie

Zijn bevoegdheden zijn omschreven in het artikel 302 van de wet betreffende de verzekeringen van 4 april 2014. PROCEDUREREGLEMENT

Zijn bevoegdheden zijn omschreven in het artikel 302 van de wet betreffende de verzekeringen van 4 april 2014. PROCEDUREREGLEMENT De Ombudsman van de Verzekeringen komt tussen bij een aanhoudend probleem wanneer de aanvrager geen bevredigend antwoord op zijn verzoek heeft ontvangen van de verzekeringsonderneming of van de verzekeringstussenpersoon.

Nadere informatie

Rentederivaten ter dekking van aan kmo s verleende kredieten met variabele rentevoet

Rentederivaten ter dekking van aan kmo s verleende kredieten met variabele rentevoet Rentederivaten ter dekking van aan kmo s verleende kredieten met variabele rentevoet FINANCIALSERVICESANDMARKETSAUTHORITY AUTORITEITVOORFINANCIËLEDIENSTENENMARKTEN 1 AUTORITÉDESSERVICESETMARCHÉSFINANCIERS

Nadere informatie

B.D.M. NV. Beleid betreffende Belangenconflicten

B.D.M. NV. Beleid betreffende Belangenconflicten B.D.M. NV Beleid betreffende Belangenconflicten Verspreiding Publiek Gerelateerde beleidsregels/procedures MiFID gedragsregels, Beleid betreffende vergoedingen Eigenaar Bart Dewulf Datum van deze versie

Nadere informatie

UW BEMIDDELAARS. NiConsult vof Boulevard Baudouin 1 er 25

UW BEMIDDELAARS. NiConsult vof Boulevard Baudouin 1 er 25 Co-Makelaar Klant UW BEMIDDELAARS Co-Makelaar Cie Wilink NiConsult Wilink Insurance nv NiConsult vof Boulevard Baudouin 1 er 25 Borchtgrachtlei 6 1348 Louvain-la-Neuve 2860 Sint-Katelijne-Waver KBO 0403.275.178

Nadere informatie

Provisies / Inducements. Deels een nieuw kader onder MiFID 2

Provisies / Inducements. Deels een nieuw kader onder MiFID 2 Provisies / Inducements Deels een nieuw kader onder MiFID 2 Agenda Huidig provisieverbod voor dienstverlening aan niet-professionele klanten Huidig provisieverbod voor dienstverlening aan professionele

Nadere informatie

NATUURLIJKE PERSOON v

NATUURLIJKE PERSOON v A AANVRAAG TOT INSCHRIJVING ALS VERZEKERINGSTUSSENPERSOON NATUURLIJKE PERSOON v 2015-01 Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen I INSCHRIJVING Categorie Verzekeringsmakelaar Verzekeringsagent

Nadere informatie

Privacyverklaring klanten

Privacyverklaring klanten Privacyverklaring klanten 1 Uw privacy is belangrijk voor ons! We willen uw persoonsgegevens op een wettelijke, correcte en transparante manier verwerken. In deze privacyverklaring leggen we uit welke

Nadere informatie

MiFID Een praktische gids

MiFID Een praktische gids MiFID Een praktische gids Tom Van Dyck T: 02 551 15 51 maart 2014 M: 0491 340 782 E: t.vandyck@liedekerke.com Wat kan Liedekerke Banking voor u betekenen? Know-how: Nieuwsbrieven en trainingen Adviesverlening:

Nadere informatie

FSMA_2014_02 dd. 16/04/2014

FSMA_2014_02 dd. 16/04/2014 FSMA_2014_02 dd. 16/04/2014 Verzekeringsondernemingen naar Belgisch recht, verzekeringsondernemingen die ressorteren onder het recht van een Staat die geen lid is van de Europese Economische Ruimte (EER)

Nadere informatie

KANTOOR VOLCKE-HOORNAERT-WILLAERT

KANTOOR VOLCKE-HOORNAERT-WILLAERT Via dit document handelt ons kantoor conform de geconsolideerde versie van de Wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst, de Wet van 27 maart 1995 betreffende de verzekerings- en herverzekeringsbemiddeling

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.7.2016 C(2016) 4407 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 14.7.2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en

Nadere informatie

Verzekeringsvoorstel beroepsaansprakelijkheid veiligheidscoördinatoren.

Verzekeringsvoorstel beroepsaansprakelijkheid veiligheidscoördinatoren. Verzekeringsvoorstel beroepsaansprakelijkheid veiligheidscoördinatoren. 1. Makelaar Naam:... FSMA-nr:... Straat:... nr :... bus :... Postnummer:... Gemeente:... Telefoon:... Fax:... E-mailadres:... 2.

Nadere informatie

VMOB HOSPIPLUS BELANGENCONFLICTENBELEID VERSIE 2 EDITIE 01/2017

VMOB HOSPIPLUS BELANGENCONFLICTENBELEID VERSIE 2 EDITIE 01/2017 VMOB HOSPIPLUS BELANGENCONFLICTENBELEID VERSIE 2 EDITIE 01/2017 HISTORIEK EN VALIDATIE DOCUMENT Historiek Datum Naam Versie Wijziging 03/2015 DUTHOI Inge 1.0 Opmaak 01/2017 DUTHOI Inge 2.0 Aanpassing Validatie

Nadere informatie

ALINDUS BVBA PRIVACY POLICY KLANTEN EN LEVERANCIERS

ALINDUS BVBA PRIVACY POLICY KLANTEN EN LEVERANCIERS ALINDUS BVBA PRIVACY POLICY KLANTEN EN LEVERANCIERS Wij vinden uw privacy belangrijk! Binnen Alindus gaan we dan ook op een veilige en confidentiële wijze om met de persoonsgegevens die worden verzameld.

Nadere informatie

Artikel 1 Algemeen 1.1. De verantwoordelijke voor de verwerking van je persoonsgegevens is YoungGangsters.

Artikel 1 Algemeen 1.1. De verantwoordelijke voor de verwerking van je persoonsgegevens is YoungGangsters. Dit Privacy Statement is gebaseerd op artikel 13 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming en bevat de rechten en plichten van YoungGangsters ten aanzien van de externe personen wiens persoonsgegevens

Nadere informatie

Praktijk Datum opgesteld/herzien Versie

Praktijk Datum opgesteld/herzien Versie Privacybeleid Praktijk Datum opgesteld/herzien Versie Toelichting: Een privacybeleid is een intern document dat wordt gebruikt binnen uw praktijk. Het is een omschrijving van het beleid rond werken met

Nadere informatie